Issuu on Google+

www.creativetourismnetwork.org Benvolguts, En aquest dossier hi trobareu idees noves, creatives, refrescants… ¡El TURISME CREATIU ofereix ANÈCDOTES I CASOS MOLT CURIOSOS que, amb molt de gust us desvetllarem personalment si ho desitgeu! No dubteu en contactar amb nosaltres” . info@creativetourismnetwork.org

Creative Tourism Network® www.creativetourismnetwork.org

Pàgina 1


Introducció

………………………………………………………………………………………………………………………….. 2

El Turisme Creatiu ………………………………………………………………………………………………………………... 3 Qui són els turistes creatius? …………….………………………………………………………………………………..… 4 Creative Tourism Network®, Xarxa Internacional per a la Promoció del Turisme Creatiu............ 5 Missions del Creative Tourism Network® : els destins Creative Frienldy®……………….………………. 6 Exemples d’activitats proposades pels nostres membres: ......................................................... 7 Les Conferències Internacionals sobre Turisme Creatiu …..…………………………………..………..………. 8 Les presentacions ………………………………………………………………………………………………………………….. 10 Xarxes socials ………………………………………………………………………………..…………………………….……… 11

Creative Tourism Network® www.creativetourismnetwork.org

Pàgina 2


Introducció: El Turisme Creatiu és un sector en plena expansió que atrau cada vegada més seguidors per tot el món, desitjosos de realitzar una activitat artística i creativa que els permeti descobrir la cultura del seu destí, tot compartint moments privilegiats amb els seus habitants. Bufar les seves peces de vidre a la Provença, interpretar un concert a Barcelona, participar en un taller de “xurrascos” al Brasil, realitzar un taller de cuina a Galicia o Bangkok, teixir una estola seguint la tradició Maya a Guatemala o produir la seva pròpia música chill-out a Eivissa, ... són algunes entre la infinitat de propostes que promou el Creative Tourism Network® - Xarxa Internacional per a la Promoció del Turisme Creatiu, del qual us facilitem més detalls en aquest dossier.

Creative Tourism Network® www.creativetourismnetwork.org

Pàgina 3


Turisme Creatiu: Els inicis: El concepte de turisme creatiu va aparèixer al voltant de 2000, fruit dels treballs d’investigació dels Professors Greg Richards i Crispin Raymond, que el van definir de la manera següent: ‘Tourism which offers visitors the opportunity to develop their creative potential through active participation in courses and learning experiences, which are characteristic of the holiday destination where they are taken.’ Crispin Raymond and Greg Richards (2000).

El Turisme Creatiu és considerat com la nova generació de turisme cultural, i es caracteritza per la interacció entre turistes i residents mitjançant la realització d’una activitat artística i creativa. La tendència general cap a la segmentació del mercat en els últims anys s’ha acompanyat de la creació d'un nou perfil de turista, que ja no és atret per les característiques generals d'un destí, sinó més aviat per les experiències i serveis específics que aquest li ofereix. Així s’han desenvolupat una infinitat de modalitats turístiques com l’enoturisme, el turisme idiomàtic, el slow tourism, entre d’altres. El turisme creatiu és un d’ells. El ràpid desenvolupament d’aquesta nova forma de viatjar interessa els responsables territorials, sensibles a la possibilitat d'atraure un turisme de qualitat, tot fomentant el seu patrimoni intangible (tradicions, savoir-faire, etc), i rendibilitzant les infraestructures existents (mitjançant el lloguer d’espais, per exemple). Entre les nombroses virtuts d'aquesta nova forma de turisme, destacaríem:  L'interés dels turistes creatius per la cultura en general, i la del lloc d’estada en particular, va més enllà de la simple visita dels llocs emblemàtics ja que prioritzen la possibilitat de participar en activitats creatives junt amb la població local. Això influeix molt positivament sobre l’autoestima dels autòctons i és particularment preuat en un moment en que algunes destinacions tenen dificultat en conciliar activitat turística i qualitat de vida dels ciutadans.  Aquesta forma de turisme manté vives les tradicions i garanteix la continuïtat d’alguns oficis.  Entre les virtuts d’aquest turisme és important destacar la seva desestacionalització. El turista creatiu viatja preferiblement fora de les temporades altes el que permet un millor repartiment al llarg de l’any.  La deslocalització geogràfica. El menor interès dels turistes creatius per les visites clàssiques i el fet que la seva estada es desenvolupi al voltant dels centres on realitzen les seves activitats creatives (cursos, concerts, etc).  El turisme creatiu es combina perfectament amb d’altres segments com el turisme gastronòmic, lingüístic, el slow tourism, el turisme familiar, etc. , la qual cosa permet a un destí realitzar economies d’escala pel que fa a la promoció per exemple. "Creative tourism is a projection of a new tourism in which natural, cultural and personal ressources are not manipulated and exploited but valued and enriched". (Jelincic and Zuvela, 2012).

Creative Tourism Network® www.creativetourismnetwork.org

Pàgina 4


Qui són els turistes creatius? És difícil retratar aquest nou turista que, per definició, vol ser “diferent i únic”!   

Es pot tractar d’un turista que viatja sol, en parella, en familia, o en grup. Que cerca directament la información útil al seu viatge o n’encarrega la mitjançant contractació a operadors especialitzats. Les activitats creatives que realitza durant el seu viatge releven de l’aprenentatge (cursos, tallers), la creació (residència artística, co-creació amb artistes locals) o la re-presentació (realització de concerts, obres teatrals, balls o exposicions).

Podríem així citar una infinitat d’exemples, com el d’un grup que es desplaça a Biot (Provença, França), per a fer-hi un curs de ceràmica i gaudeix així de l’excepcional art de viure a la Provança; el d’una persona que s’inicia a la cultura indígena Maia tot participant en un taller de teixit a Guatemala, o el d’una orquestra universitària americana que lloga un prestigiós auditori de Barcelona per a realitzar un concert i convidar-hi el públic barceloní. … i així un llarg etcètera. D’altra banda, si considerem els motius que duen els turistes creatius a optar per aquest tipus d’estada, podem observar una evolució recent. Si fa encara uns 5 anys, el turista creatiu era una persona que ja practicava una activitat artística al seu país i volia perfeccionar-la durant les seves vacances, (ex: curs de pintura, de guitarra, de dansa, etc.), estem observant una nova tendència en què els « turistes en general» incorporen cada vegada més activitats participatives i creatives en el seu programa de visites, amb l’objectiu de viure experiències culturals i humanes. Trets comuns sobre els turistes creatius :       

Desitgen descubrir la cultura local tot participant en activitats artístiques i creatives. Desitgen viure experiperiències que els permiten sentirse com a un ciutadà més del seu destí. No els interessa el “monumentalisme” ni el « turisme de superlatius ». Són prosumers i comparteixen les seves experiències a les xarxes socials. Són exclusius en quant a la seva forma de viatjar : un cop han experimentat el turisme creatiu, ja no es poden conformar amb un circuit “convencional”. Dediquen una part important del seu pressupost a la realització d’aquestes activitats / experiències. Solen combinar, en una mateixa estada, diversos tipus de turisme: creatiu, idiomàtic, gastronòmic, industrial, eco turisme, slow tourism, entre d’altres.

Creative Tourism Network® www.creativetourismnetwork.org

Pàgina 5


El Creative Tourism Network®, Xarxa Internacional per a la Promoció del Turisme Creatiu. El Creative Tourism Network® va ser creat a Barcelona al desembre de 2010, per la Fundació Societat i Cultura (FUSIC), que va ser també a l’origen de la plataforma Barcelona Creative Tourism (2005).” El principal objectiu de la xarxa és promoure el turisme creatiu, tot donant a conèixer les ofertes dels seus destins-membres, i creant sinèrgies entre ciutats i regions que ofereixen un potencial per a acollir aquests viatgers en busca d’experiències artístiques i humanes, independentment de les característiques intrínseques del destí. Així comptem entre els membres de la xarxa, amb destins tan diversos com a Barcelona, Biot, Porto Alegre, Le Louvre-Lens, Àustria, Eivissa, Bangkok, París, Galicia, Guatemala, etc. Tots oferint el seu patrimoni immaterial i les seves relaciones humanes a aquests nous viatgers.

“Creative tourism is developing rapidly and it does not conform to one single model or perspective, but is rather open and flexible in its adaptation to local context” (Richards and Marques, 2012) (Richards and Marques, 2012)

“The networks are important in the sense that they join together (glocal) partners with different interests, in this case from the tourism field, the cultural and creative industries and government.” (Richards and Marques, 2012)

Creative Tourism Network® www.creativetourismnetwork.org

Pàgina 6


Missions del Creative Tourism Network®:

Identificar i promoure les destinacions que posseeixen un potencial per atraure turistes creatius. Aquestes destaquen per la seva "atmosfera creativa" i els recursos i instal · lacions que poden oferir aquests visitants a la recerca d'experiències culturals i humanes.

Ajudar les destinacions a desenvolupar el turisme creatiu en el seu territori tot adaptant les seves propostes a les especificitats d'aquesta nova demanda.

Identificar els turistes creatius mitjançant la seva pertinença a diversos segments.

Crear i gestionar una base de dades específica perquè les ofertes dels nostres membres arribin al seu públic objectiu. Desenvolupar col · laboracions amb d’altres organitzacions i xarxes (associacions de turisme gastronòmic, federacions d'orquestres universitàries, col · lectius d'artistes plàstics, etc.), per tal d'arribar a un públic molt específic.

Oferir als membres un servei permanent de comunicació, promoció, premsa, incloent community management, presentacions en congressos, fires i conferències, campanyes de premses especialitzades i internacionals, etc.

Proposar itineraris de turisme creatiu entre destinacions-membres.

Crear un espai d'intercanvi sobre el turisme creatiu en el qual conflueixin els plantejaments pràctics i teòrics.

Crear i garantir el respecte de les "Bones Pràctiques del Turisme Creatiu».

Donar a conèixer i sostenir les tradicions i cultures locals.

Creative Tourism Network® www.creativetourismnetwork.org

Pàgina 7


Exemples d’activitats de turisme creatiu: Porto Alegre Turismo Criativo Tallers d’artesanía, de xurrasco, de balls tradicionals, de confecció tèxtil gauxa, de música, etc Biot Creative Tourism Tallers i cursos de vidre bufat, orfebreria, ceràmica, joieria, fotografia, botànica, dansa, art-teràpia, cuina, forn, etc. Creative Tourism Ibiza Cursos de fabricació d'espardenyes, d'escultura, de fotografia submarina, de DJ, de producció de música chill-out, de cuina, teatre, etc ... Creative Tourism Thailand Cursos de massatge, boxa, art floral, cuina, escultures de fruites, dansa tradicional, pintura sobre seda, ceràmica, origami, etc. Barcelone Creative Tourism Taller de creació de trencadís "a l'estil Gaudí", curs de cuina, de rumba catalana, rutes fotogràfiques, trobades amb l'avantguarda artística de Barcelona, possibilitat de realitzar un concert en llocs emblemàtics, etc Creative Tourism Galicia Tallers de confecció de galetes, cursos de cistelleria, de creació de productes cosmètics participació en festes tradicionals.

naturals,

Creative Tourism Austria Tallers d'artesania, ceràmica, cuina, brodats, balls tradicionals.

CreativeParis Tallers de creació de perfum, d'elaboració de croissants, de brodat d'Alta Costura, d'art de viure "a la francesa", rutes fotogràfiques, etc.

Creative Tourism Guatemala Tallers d'elaboració del cafè, de la xocolata, de teixits seguint la tradició Maya. Le Louvre - Lens Activitats creatives relacionades amb la recent inauguració de la destinació Louvre-Lens i les tradicions de la regió . Creative Tourism Santa Fe Cursos de joieria, pintura, ceràmica, fotografia, cuina, visites a estudis d'artistes.. … etc.… www.creativetourismnetwork.org

Creative Tourism Network® www.creativetourismnetwork.org

Pàgina 8


Conferències Internacionals del Creative Tourism Network®:

2010 - I International Conference on Creative Tourism - Barcelona

La I Conferencia Internacional sobre Turismo Creativo que se celebró en Barcelona los días 9 y 10 de diciembre de 2010 reunió a profesionales y representantes de 26 países deseosos de desarrollar proyectos relacionados con el turismo creativo.

2012 - International Forum on Creative Tourism - Bangkok

2012 - Conférence autour du Tourisme Créatif - Paris

2013 - Séminaire International Tourisme et Patimoine - IPAC - Québec

Creative Tourism Network® www.creativetourismnetwork.org

Pàgina 9


2013 - Barcelona Expert Meeting - Barcelona

2013 - Round Table on Creative Cities - Festival Come To My Home - Marrakech

2013 - Conferencia Turismo Criativo - Porto Alegre, Brazil

Propera conferència: Barcelona, primavera 2014 Voleu rebre informacions sobre les nostres properes activitats, conferències, press trips. Etc.? Sols cal que ens enviau un correu a: info@creativetourismnetwork.org

Creative Tourism Network® www.creativetourismnetwork.org

Pàgina 10


Seminaris, cursos, conferències del Creative Tourism Network® • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

IV European Cultural Tourism Network Conference, Barcelona, 22-23/11/07 Diploma de Postgrado en Turismo Cultural – Universitat de Varcelona, 14/02/08 Conference on Creative Tourism, Santa Fe, (USA), 28/09 – 02/10/08 FITUR – Feria Internacional del Turismo – Madrid, 31/01 – 03/02/08. SITC – Saló Internacional del Turisme de Catalunya, Barcelona, 17-20/04/08 Creativity Point, Divuciencia – Barcelona, 22/01/09 FITUR – Feria Internacional del Turismo – Madrid, 28/01 – 01/02/09. ATLAS Winter University ‘Tourism, Leisure and Creativity’, Barcelona, 18/02/09 to 01/03/09 Màster en gestió d’empreses i institucions culturals, Universitat de Barcelona, UB, 09/03/09 Workshop on sustainable tourism - cultural , and archeological heritage, Croatian Chamber of Economy, Zagreb, 06/11/09 Conference “The Cities as creative spaces for tourism”, Univ. of Bogaziçi, Istanbul, 19/11/09 EIBTM – Global Meeting Events & Exhibitions, Barcelona, 01-03/12/2009 FITUR – Feria Internacional del Turismo – Madrid, 20-24/01/10. SITC – Saló Internacional del Turisme de Catalunya, Barcelona, 15-18/04/2010 Séminaire, Paris, tourisme et métropolisation, EA, EIREST, Panthéon Sorbonne, 24-25/06/10 Promotion de la Conférence Internationale de Barcelone, Culture Europe, Bruxelles, 06/10/2010 International Conference on Creative Tourism, Barcelona, La Pedrera, 09-10/12/10 EIBTM – Global Meeting Events & Exhibitions, Barcelona, 30/11 – 02/12/10 FITUR – Feria Internacional del Turismo – Madrid, 19-23/01/11. Global Tourism Forum – OMT – Andorra, 6 & 7/03/11 Le Monde à Paris, Salon International du Tourisme – Paris – Porte de Versailles – 17 & 20/03/11 SITC – Saló Internacional del Turisme de Catalunya, Barcelona, 07-08/04/2011 Séminaire: “Économie, Production, Diffusion, Emploi, Formation : mais comment font-ils ? - Montpellier (France) - 21 & 22/04/2011 European delegation PRACTICS projects, Interarts, Barcelona, 12/05/11 Rencontres BMU, Liévin (France), 17-18/10/2011 Journée de Travail sur le thème "Le tourisme en banlieue nord : nouveaux besoins, nouvelles opportunités", La Courneuve – Paris, 20/10/11 Seminari cooperació cultural CPM, Andorra, 20/10/11 INTO - Innovation and Tourism Seminar, Palma de Mallorca, 21/10/11 Congresso Internacional de Gastronomia I Vinho do Porto I Norte do Portugal, Porto, 24/11/11. EIBTM – Global Meeting Events & Exhibitions, Barcelona, 29/11 – 01/12/11 FITUR – Feria Internacional del Turismo – Madrid, 18-22/01/12. Salon Mondial du Tourisme, Paris, 15-18/03/12 SITC – Saló Internacional del Turisme de Catalunya, Barcelona, 20-22/04/12 Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) - Govern de Catalunya – París, 07/07/12 Conférence de Presse, Hôtel de Ville de Paris, 08/02/12 Master Oficial en Innovación de la Gestión Turística, CETT, Barcelona, 12/04/12 Training Seminar “Heritage and Cultural Policies and Strategies for a Sustainable Tourism Promotion and Development in European Regions”, CHARTS Barcelona, 21-22 / 06 / 12 International Forum on Creative Tourism, Bangkok, 04/10/12 Màster en gestió d’empreses i institucions culturals, Universitat de Barcelona, UB, 26/11/12 EIBTM – Global Meeting Events & Exhibitions, Barcelona, 27 – 29/11/12 Conférence autour du tourisme créatif, Hôtel de Ville de Paris, 6-7/12/12 Présentation officielle du projet Biot Tourisme Créatif, Ville de Biot, 17/12/1 Présentation officielle et Conférence Ibiza Tourisme Créatif, Ibiza, 14 et 15/01/13 FITUR – Feria Internacional del Turismo – Madrid, 30/01 – 03/02/13 Simposio sobre Patrimonio y turismo – Universidad de Laval, Quebec. 12-18/05/13 Expert meeting on Creative Tourism, Barcelona, 14 et 15 /06/13 Seminario sobre Ciudades Creativas. Atelier de l’Oliveraie – Marrakech – 14/10/13 Congreso sobre Turismo Creativo – Porto Alegre, Brasil. 22-23/10/13 ESADE – Curso sobre Turismo Creativo , 8 de Noviembre, 2013-11-30 Université de La Sorbonne – París, 18 de novembre de 2013. CASA ASIA - Advancing in Equality: Tourism Opportunities in Spain and Southeast Asia, 29 de noviembre de 2013 Lecture on Creative Tourism – University of Monach, Melbourne. 10/01/14.

Creative Tourism Network® www.creativetourismnetwork.org

Pàgina 11


Códi de Bones Pràctiques del Turisme Creatiu: la Carta de Barcelona

La redacció del Códi de Bones Pràctiques del Turisme Creatiu es va encetar en el marc de la I Conferència Internacional sobre Turisme Creatiu que es va celebrar els dies 9 i 10 de desembre de 2010 a Barcelona. Es tracta d'un procés en permanent evolució, per això el Creative Tourism Network® treballa amb un grup d'investigadors internacionals liderats pel professor Greg Richards i organitza puntualment trobades científiques per a donar a conèixer els resultats d'aquest Observatori. L'últim encontre es va celebrar a Barcelona i va reunir experts d'Espanya, Holanda, Hongria, Portugal, Itàlia, el Regne Unit, Dinamarca, Brasil, Tailàndia i els Estats Units. 

Barcelona Expert Meeting, (Barcelona, 13 i 14 de juny de 2013):

Premi a la Millor Iniciativa de Turisme Responsable 2013:

El Creative Tourism Network® va rebre el

I Premi a la Millor Iniciativa de Turisme Responsable 2013 atorgat en el marc de la 7th International Conference on Responsible Tourism (www.rtd7.org)

Creative Tourism Network® www.creativetourismnetwork.org

Pàgina 12


EL Turista Creatiu: “ un geek-prosumer-proactiu”

El TURISTA CREATIU és un GEEK un PROSUMER, que crea continguts a partir de les EXPERIÈNCIES ÚNIQUES que viu durant el seu viatge i les vol compartir a la xarxa amb els seus CO-CIUTADANS-DEL-MÓN. Per això, el Creative Tourism Network ® és present a les següents xarxes socials:

I a plataformes com a :

Creative Tourism Network® www.creativetourismnetwork.org

Pàgina 13


Creative Tourism Network® c/ Consell de Cent, 347 – s/a 08007 Barcelona info@creativetourismnetwork.org www.creativetourismnetwork.org

Creative Tourism Network® www.creativetourismnetwork.org

Pàgina 14


Dossier gen turisme creatiu fitur14