Page 1

Villas 2013 Europe € 15 UK £ 15


The funnel house

The funnel house Η κατοικία χτίστηκε σε ένα επίπεδο οικόπεδο στην Αγία Μαρινούδα της Πάφου, στην Κύπρο. The residence was built on a flat plot in the village of Agia Marinouda, Pafos, Cyprus.

design by Lambrianou Koutsolambros architects text Lambrianou Koutsolambros architects | photos M. Efthymiou !"#"$%&&'(

$%&&'("#")


Το σχήµα του κτιρίου προέκυψε από ένα συνδυασµό θέας και κλιµατικών παραγόντων, όπως η κίνηση του ηλίου και οι επικρατούντες άνεµοι. Οι εσωτερικές πλευρές του σχήµατος Γ της κάτοψης βλέπουν προς την ανατολή σ’ ένα περιβόλι µε κάθε λογής δέντρα, που σε συνδυασµό µε την πισίνα συνεισφέρουν στο φυσικό δροσισµό της αυλής. Η λεπτοµέρεια υπερχείλισης της πισίνας τονίζει ακόµα πιο εµφατικά τη συνύπαρξη νερού και πράσινου, ορατή απο όλα τα µέρη του σπιτιού. Μια λωρίδα, µε µορφή γέφυρας και ξύλινο δάπεδο διχοτοµεί το υδάτινο στοιχείο και προσδιορίζει την περιοχή της εξωτερικής τραπεζαρίας και της ψησταριάς, κάτω από ένα τεντωµένο πανί σε σχήµα παραβολικό. Τα ώριµα δέντρα ελιάς που έχουν φυτευτεί εκεί θα δηµιουργήσουν µια επιπρόσθετη πράσινη οµπρέλα πάνω από το λευκό µαρµάρινο δάπεδο.

The shape was determined by the views and climatic factors such as the sun movement and prevailing winds. The internal sides of the L shape plan face a generous orchard on the East side that will further *"#"$%&&'(

enhance, in combination with the swimming pool, the coolness of the courtyard. The pool has a vanishing edge to further emphasize the coexistence of greenery and water as seen from all parts of the house.

A bridgelike deck strip divides the water feature and defines the location of the external dining and bbq. Mature olive trees transplanted there will be used to create a green umbrella over the white marble floor. $%&&'("#"+


,"#"$%&&'(

$%&&'("#"-


Ο όγκος κυριαρχείται από µια φόρµα σε σχήµα χοάνης, µε ένα µεγάλο πρόβολο στην ανατολική πλευρά. Αυτή κατευθύνει τη θέα και τους ανέµους µέσα από την κατοικία προς την αυλή. Άλλα στοιχεία, όπως ο τρυπητός τσιµεντένιος τοίχος και η ξύλινη κατασκευή της εισόδου, υποτάσσονται στο µεγάλο πλαίσιο. Μια ξεχωριστή πτέρυγα µε κατεύθυνση Ανατολή - ∆ύση περιλαµβάνει τα υπνοδωµάτια στο επάνω επίπεδο και το garage και τις αποθήκες στο χαµηλότερο. Τα υλικά επιλέχτηκαν µε βάση τη φωτεινότητά τους, την απαλότητα του χρώµατος και την εµφάνισή τους, έτσι ώστε να δηµιουργούν ένα αίσθηµα καθαρότητας και φρεσκάδας και είναι κατά κύριο λόγο φυσικά. Η λευκότητα, η δροσερή αφή, η γειτνίαση µε τη γη και το νερό, φέρνουν στο νου αισθήσεις από ελληνικό νησί. The mass is dominated by a funnel shape main structure with a large east overhang. It dramatically directs views and prevailing winds through the house towards the courtyard. Other massing elements like the penetrated ."#"$%&&'(

concrete screen and the timber entrance element are subordinate to its presence. A separate East to West wing houses the bedrooms on the top level and the garage and stores at the lower level. Materials were selected on the basis of their

luminescence, lightness of colour and appearance in order to provide a clean, fresh feeling and are mainly natural. The outcome is reminiscent of Greek island whiteness, coolness and adjacency to earth and water. $%&&'("#"/

Profile for Creative Photo Room

Villas 2013 - The Funnel House by LK architects  

Villas 2013 - The Funnel House by LK architects

Villas 2013 - The Funnel House by LK architects  

Villas 2013 - The Funnel House by LK architects

Advertisement