Bouwbroedplaats The Experienzzze

Page 1

BouwBroedplaats The Experienzzze 22 JANUARI 2015


2

BOUWBROEDPLAATS

THE EXPERIENZZZE

22 JANUARI 2015


VOORWOORD We willen het onderwijs leren kennen en niet enkel met de bril op als ‘bouwer’, we willen weten wat er speelt om samen een tot een goed schoolgebouw te komen. Dit is hoe wij (Randy & Roy) van Dura Vermeer zijn begonnen aan dit traject. Uit de eerste kleine broedplaatssessies kwamen inspirerende ideeën en bijzondere ontmoetingen voort tussen bouw en onderwijs. Leuke en interessante mensen met visie op hun vakgebied. Mensen en organisaties die iets hebben met ons gezamenlijk thema: het ontwerpen en bouwen van de beste scholen/leeromgevingen voor onze kinderen. Mensen die hun kennis, ervaring en netwerk delen en die open staan voor nieuwe kennis. Die gezamenlijke belangen delen en verder willen brengen. Ondernemende directeuren, ambtenaren, adviseurs, architecten, vormgevers, trendmakers, MEEdoeners, mensen die zowel binnen als buiten de bestaande kaders willen denken. Deze mensen geven wij een plek en podium op de BouwBroedPlaats Experienzzze zodat we samen waarde kunnen toevoegen binnen het thema van de scholenbouw. Op de BouwBroedPlaats Experienzzze zijn al deze leuke en waardevolle mensen bij elkaar en is er verbinding gelegd. De interessante workshops (met dank aan de MEEmakers) hebben ons buiten de bestaande kaders laten denken en hetgeen waar het echt om gaat ‘de kinderen’ voorop laten stellen. Bedankt voor deze inspirerende dag! Randy Dijkstra en Roy van Lieshout Dura Vermeer 3


4

BOUWBROEDPLAATS

THE EXPERIENZZZE

22 JANUARI 2015


RANDY DIJKSTRA

“Hoe mooi is het dat Onderwijs en Bouw nu echt samenkomen en van elkaar leren.”

5


AMIRA

BOUWBROEDPLAATS

THE EXPERIENZZZE

22 JANUARI 2015

“Ik zou heel graag een open school met veel ruimte en een werkplaats willen. Buiten wil ik een grote speeltuin en een voetbalveld met kunstgras. En trouwens, de speeltuin moet wel dicht kunnen als het regent. Ik zou de lessen graag met een tablet of laptop volgen en de juf moet minder instructies geven. Ik wil zelf alles via het internet kunnen opzoeken.”

6

JAY “Ik wil een grote school met veel speeltoestellen. Om de lessen goed te kunnen volgen, wil ik grote beeldschermen hebben. En een betere fietsenstalling die dicht kan, want nu schieten we met voetballen de hele tijd tegen de fietsen aan. En buiten wil ik graag picknicktafels waar we met z’n allen onze boterham kunnen eten.”


Hoe ziet jouw droomschool eruit? BRANDO “Een overdekt zwembad bij de school lijkt me wel wat. En wat ik heel belangrijk vind is dat er fijne, zachte stoelen komen. Om de lessen goed te kunnen volgen wil ik ook dat iedereen een eigen laptop krijgt. En buiten moet er een heel groot voetbalveld komen en voor de kleuters een mooie glijbaan. Oh ja, ik wil ook dat het een school wordt met heel veel ramen.�

7


8

BOUWBROEDPLAATS

THE EXPERIENZZZE

22 JANUARI 2015


AMIRA

“De juf moet minder instructies geven, ik wil zelf alles via het internet opzoeken. 9


10

BOUWBROEDPLAATS

THE EXPERIENZZZE

22 JANUARI 2015


HET LOGO VAN DE BOUWBROEPLAATS. Deze tekening is gemaakt door Jules van Oelen, 10 jaar, uit Haarlem. In het tijdschrift prikkels van PleinC hebben wij haar kunstwerk “briefje van 25 gulden� gezien. Wij hebben kunstenares Jules gevraagd de ideale school en leeromgeving voor ons uit te beelden. Zij kwam met dir prachtige logo. Hier draait het om: om de kinderen!

11


SAM

BOUWBROEDPLAATS

THE EXPERIENZZZE

22 JANUARI 2015

“Mijn droomschool heeft sowieso een heel groot voetbalveld. In de klas heeft iedereen zijn eigen tafel en iPad waarop we kunnen werken en voor de juf een hele grote laptop. De tafels moeten trouwens wel groot zijn en laadjes hebben waar je spullen in kunt stoppen. Misschien is het ook wel handig dat de juf zo’n touchscreen bord krijgt. Een hele grote tokkelbaan in school lijkt me ook leuk! En ik wil een waterpark in de school met hele vette glijbanen. Het is trouwens ook belangrijk dat we wel allemaal een eigen kluisje krijgen, anders wordt het zo’n rotzooi in de klas.”

12

Hoe ziet jouw drooms NISRIEN “Het moet een open school worden met veel ramen en kleuren. Buiten moeten er veel speeltoestellen komen en ik zou heel graag een groot voetbalveld met kunstgras willen. Ik wil een grote glijbaan in de hal in plaats van de trap. En ook een trampoline want die zijn leuk. Vooral omdat ik hele mooie salto’s kan maken. En als het zomer wordt, wil ik een hele grote fontein waar we met z’n allen onder kunnen staan.”


school eruit?

NINO “Het wordt een hele moderne school met een strakke uitstraling, zodat iedereen daar op school wil zitten. In de school moet een directeur-, team- en vergaderkamer komen. En voor de jongens wil ik een trampoline en een gamekamer. Maar van de spelletjes moet je wel echt wat kunnen leren. Buiten wil ik graag een tokkelbaan en een fietsenstalling. Want dan kan iedereen met de fiets naar school. Oh ja, ik wil een heel groot voetbalveld en binnen nog een zwembad en een jacuzzi. En voor de leraren wil ik een dans- en cultuurkamer want het is belangrijk dat zij blijven bewegen.�

13


22 JANUARI 2015 THE EXPERIENZZZE BOUWBROEDPLAATS 14

“Als je gaat bouwen of iets gaat doen, begint dat met een gevoel van binnen”


SANDRA VAN KOLFSCHOTEN Met de Bouwbroedplaats wil ik de belangen van onderwijs en bouw zoveel mogelijk met elkaar verstrengelen. Als bouwbedrijven in het onderwijs willen bouwen, laten ze dat dan doen vanuit hart voor mooi onderwijs. En als onderwijs mooie gebouwen wil, laten ze dan in zee gaan met bouwbedrijven die vanuit de inhoud insteken en met het hart op de juiste plek. En als er dan ook nog adviseurs en architecten en vormgevers aansluiten, die mooie dingen doen. Dan kon het wel eens heel leuk gaan worden. En leuk is het vandaag. Vooral ook omdat we met elkaar het meest belangrijke belang voorop hebben gesteld. Kinderen. Door de kinderen vandaag VIP gasten te laten zijn en een expert rol te geven hebben zij onze belangen met elkaar verstrengeld.

“Het mooiste aan broedplaatsen vind ik de dingen die tussendoor gebeuren. De dingen die je van te voren niet bedenkt omdat ze gewoon gebeuren.” “Als je er vandaag als leraar bij bent, dan leer je alles over bouwen en als je er vandaag als bouwer bij bent, dan leer je alles over onderwijs.” “Bij mij aan de keukentafel bedachten we de Bouwbroedplaats. Het bekt ook zo lekker.” “Het is heel belangrijk om dezelfde taal met elkaar te spreken.”

15


16

BOUWBROEDPLAATS

THE EXPERIENZZZE

22 JANUARI 2015


17


18

BOUWBROEDPLAATS

THE EXPERIENZZZE

22 JANUARI 2015


TRENDWATCH Lieke Lamb Lieke is trendwatcher en moeder van vier kinderen. Ze is van mening dat er veel, maar tegelijkertijd ook heel weinig verandert in de wereld. Zo blijven concepten vaak hetzelfde, maar veranderen de verschijningsvormen continu. Ze geeft haar kijk op de veranderende omgeving en toekomst. “Wat ook verandert is de kloof tussen de jongste en de oudste generatie. Vandaag de dag is deze nog nooit zo groot geweest. De snelle technologische vooruitgang speelt hierbij een belangrijke rol. Hierdoor kunnen de oudere generaties de jonge generaties nauwelijks bijbenen. De vraagt rijst: hoe gaat men hiermee om bij de ontwikkeling van de school van de toekomst? Hoe richt je deze in? Want niet alleen het ontwerp en de inrichting verandert, maar ook de manier van lesgeven. Dit heeft als gevolg dat de rol van de leraar en lerares ook transformeert. Dat is bij de inrichting en ontwerpen van gebouwen niet anders. Daarnaast zal ook het beheer en de functie van gebouwen anders van aard worden. Scholen waren vroeger hoofdzakelijk op zichzelf staande gebouwen en complexen. De school van de toekomst wordt multifunctionele ontworpen en ingericht. Het is aannemelijk dat school en werk vaker gecombineerd worden. Denk bijvoorbeeld aan een ‘Seats 2 Meet’ in hetzelfde pand als een basisschool.”

19


1. DE KLOOF TUSSEN GENERATIES IS NOG NOOIT ZO GROOT GEWEEST ALS NU.

BOUWBROEDPLAATS

THE EXPERIENZZZE

22 JANUARI 2015

2. DE SCHOOL VAN DE TOEKOMST WORDT MULTIFUNCTIONELER ONTWORPEN EN TOEGEPAST.

20

3. HET IS REËEL OM TE DENKEN DAT DE BAAN DIE KINDEREN IN DE TOEKOMST VERVULLEN NOG HELEMAAL NIET BESTAAT. 4. WAT WE DE KINDEREN VANDAAG LEREN IS MORGEN WEER ACHTERHAALD. 5. STEL HET KIND CENTRAAL, GEEF HET DE RUIMTE OM TE ONTDEKKEN EN TE SPELEN. DAAR WORDEN KINDEREN SLIMMER VAN.


Techniek “De techniek gaat inmiddels zo hard dat je haast kunt stellen dat wat de kinderen vandaag leren, morgen al weer achterhaald is. Er zijn echter een aantal technieken die meer zijn dan alleen een trend en straks niet meer weg te denken zijn bij scholen. Denk aan 3D printen en augmented reality, waarbij de digitale en de werkelijke wereld met elkaar worden gecombineerd. Het is belangrijk om de kinderen en dus scholen hierop voor te bereiden. Negeren is in ieder geval geen optie.” Funfactor “Het allerbelangrijkste blijft dat leren leuk moet zijn. Plezier maken is waar het om draait. En uiteraard speelt ook hier de techniek weer een belangrijke rol, maar het kan ook simpel. Stel het kind centraal, geef het de ruimte om te ontdekken en te spelen. Want daar worden kinderen slimmer van.”

21


22 JANUARI 2015 THE EXPERIENZZZE BOUWBROEDPLAATS 22

MICHIEL VAN RENNES

“werken vanuit je hart, denken in mogelijkheden”


ONDERNEMEN VANUIT JE HART Michiel van Rennes Inmiddels 5 jaar geleden maakte Michiel van Rennes een belangrijke keuze. Als vader van 5 kinderen waarvan 2 ‘een etiket kregen van de maatschappij, Downsydroom en Rett Syndroom’ besloot hij zijn baan in de projectontwikkeling op te zeggen en zijn hart te volgen: Een kinderopvangorganisatie op te richten waar kinderen met en zonder zorg samen kunnen opgroeien. Waar gekeken wordt naar de mogelijkheden (talenten) en niet de beperkingen, waar mensen vanuit hun hart werken en waar iedereen welkom is. Bij deze workshop staan deze kernwaarden centraal: werken vanuit je hart, denken in mogelijkheden en iedereen is welkom!

23


22 JANUARI 2015 THE EXPERIENZZZE BOUWBROEDPLAATS 24

JAKLIEN VLASBLOM

“wat is de juiste manier om aan kinderen te vragen wat ze willen?”


KENNIS OVER BUITENRUIMTEN Glenn Resodihardjo / Raymond de Boer De aanbesteding van de zalmplaatschool is afgelopen jaar door Dura Vermeer gewonnen. De zalmplaatschool die gevestigd is in Hoogvliet te Rotterdam bestaat uit het realiseren van 3500m2 BVO en het slopen van de bestaande school. Tijdens het ontwerpproces waarin we nu volop bezig zijn, is een van de aandachtspunten het buitenterrein waarin 3 verschillende speelpleinen gerealiseerd moeten worden voor de kleuters, onderbouw en bovenbouw. Dit speelplein zullen we tijdens de Experienzzze uitlichten en bekijken hoe we je input kunnen gebruiken in het ontwerpen en realiseren van het speelplein.

“Kinderen willen de ruimte om te spelen.�

25


22 JANUARI 2015 THE EXPERIENZZZE BOUWBROEDPLAATS 26

SUZAN BALDINGER

“De ruimte is de derde pedagoog”


DE DRAMATURGIE VAN HET SCHOOLGEBOUW Sandra Goos / Suzan Baldinger Onze kinderen groeien op in een sterk veranderende wereld. We weten nu nog niet alles wat de volwassenen van de toekomst gaan tegenkomen. Spelen we daar op school voldoende op in? Onze visie is dat onderwijsinnovatie start bij het kind. Het volledige kind zien en centraal zetten binnen het onderwijs. Door met professionals te zoeken naar de aansluiting bij het kind en zijn veranderende wereld, bouwen we samen aan de school van de toekomst. Deze kijk op onderwijs vraagt om een flexibel schoolgebouw waar kinderen optimaal tot ontplooiing kunnen komen. Het vormt het hart van een wijk of buurt. De school van de toekomst vraagt bouwers met visie en vergezicht, lef en flexibiliteit. In onze workshop verkennen we vergezichten. Het uitgangspunt is het kind. Als het kind centraal staat, wat vraagt dat dan van een schoolgebouw?

“Het is heel belangrijk dat het gaat om samenkomen, uitwisselen en waarde creëren.” “De inrichting van de fysieke school en de omgeving staat heel hoog op de agenda van kinderen.”

27


22 JANUARI 2015 THE EXPERIENZZZE BOUWBROEDPLAATS 28

“Een kind moet tijdens ieder leerjaar in een nieuwe wereld terechtkomen.”


VERDUURZAMING SCHOLENBOUW Marco van Zandwijk Nederland staat aan de vooravond van een grote verduurzamingsopgave in de Nederlandse scholenbouw. Na jaren van groei en uitbreiding moet er nu in termen van krimp en transformatie worden gedacht. Naast een verschuiving in de ontwerpopgave vindt er ook een verschuiving in geldstromen plaats en doen integrale kindcentra hun intrede. Aangezien ons hele regel- en systeemdenken nog is ingericht op groei vraagt bovenstaande ontwikkeling om een fundamentele omslag in ons denken. In plaats van een claimrecht op regels die eenzijdig zijn opgelegd ten tijde van groei, zal het elkaar vinden op de inhoud steeds vaker de boventoon gaan voeren. De opgave op het gebied van de scholenbouw is zo groot dat deze niet door één partij afzonderlijk meer kan worden opgepakt. De talloze goede voorbeelden die in het land te vinden zijn, zijn in de praktijk dan ook nagenoeg altijd het resultaat van een gedeelde en gezamenlijke inspanning. De Scholenbouwwaaier, Het Kwaliteitskader huisvesting (nu nog enkel beschikbaar voor het basisonderwijs) en de ‘GreenDeal Verduurzaming Scholen’ zijn stuk voor stuk aanjagers van de dialoog die nodig is om deze transitie en benodigde gezamenlijke inspanning binnen de Nederlandse Scholenbouw een helpende hand te bieden.

29


30

BOUWBROEDPLAATS

THE EXPERIENZZZE

22 JANUARI 2015


“De leerkracht moet weer de held of heldin van een kind worden.� 31


32

BOUWBROEDPLAATS

THE EXPERIENZZZE

22 JANUARI 2015


GEBRUIKERSTAAL VS GEBOUWENTAAL Barbara Winkelhuyzen / Anne Bots Tijdens de workshop gaan we het hebben over de taal van gebruikers en de taal van gebouwen. Hoe communiceren we en moeten we gezamenlijk niet een andere taal gaan bezigen? Barbara Winkelhuyzen van Barbara Inspires begeleidt op een creatieve manier verschillende opdrachten. Zij heeft 15 jaar ervaring met de vertaling van de gebruikersbehoefte naar schoolgebouwen, maar vindt dat dat beter kan. In deze workshop gaan we hier samen op verder.

“Bij het inrichten en bouwen van een school moet je dezelfde taal spreken. Het is dus belangrijk om je in de doelgroep te verplaatsen.” “Het is te zot voor woorden dat betrokken partijen opeenvolgend in beeld komen bij het opstellen van een programma van eisen, in plaats van dat we gelijkertijd met elkaar in gesprek gaan.”

33


BOUWBROEDPLAATS

THE EXPERIENZZZE

22 JANUARI 2015

“Als je voldoende budget hebt en je werkt op een goede manier, dan kun je prima een gezonde school opzetten.”

34


DE GEZONDE SCHOLEN: Exploitatieneutraal renoveren van gezonde scholen Machiel Karels

Klimaatneutraal of energieneutraal, klasse A of klasse B, Kwaliteitskader Ruimte-OK of Frisse Scholen? Zelf financieren of extern financieren. Functioneel omschrijven of prestatiegericht? Waar gaat het nu eigenlijk om? Om goed onderwijs! Dat is de essentie. Daar moet het ontwerp en de exploitatie van gebouwen op ingericht worden. Te veel blijven we als techneuten verlekkerd naar al die mooie technieken kijken en verliezen we de eindgebruiker uit het oog. Te veel scholen moeten nog gezond gemaakt worden. En, nog erger, te veel scholen zijn weliswaar aangepakt maar zijn daardoor van de regen in de drup terechtgekomen met alle gevolgen van dien. Graag inspireer ik jullie in mijn deelsessie met een integrale aanpak om op laagdrempelige wijze bestaande PO-scholen snel, effectief en met resultaat aan te pakken. Resultaten? Die zijn inmiddels bekend. Maar er is nog zoveel te doen. Reden genoeg om de koppen bij elkaar te steken en uit te broeden hoe we daarin elkaar kunnen versterken en goed onderwijs faciliteren met duurzame huisvesting.

“Je kunt perfect aanbesteden op basis van prestatie.�

35


22 JANUARI 2015 THE EXPERIENZZZE BOUWBROEDPLAATS 36

“Laat me je uit je droom helpen, bij aanbestedingsstrategieën draait het nog steeds om de prijs en minder om een plan van aanpak.”


AANBESTEDINGSRECHT Frederik Nouhuys Frederik van Nouhuys van Straatman Koster Advocaten adviseert Dura Vermeer met regelmaat in aanbestedingstrajecten. Nieuwe onderwijsgebouwen maar ook het onderhoud en renovatie van deze scholen zijn vaak aanbestedingsplichtig. Dit betekent echter niet dat er een bestek aanbesteed moet worden. Het is binnen de regelgeving zeer goed mogelijk om de innovatie van marktpartijen maximaal te benutten en op deze manier de gewenste vernieuwing te realiseren. Er wordt vaak gedacht dat het om de laagste prijs gaat maar ook andere criteria zoals de planning, het juist wel bouwen in de zomervakantie, veiligheid voor de kinderen, docenten en ouders tijdens de bouw, kan gewogen worden. Maar wat is nou een aanbesteding? Hoe werkt dat? En hoe kan je er mee sturen? Gaat het altijd om de laagste prijs of zijn andere kwaliteiten ook belangrijk?

“Wij denken echt wel na over dingen die we doen. Het is echt niet zo dat we maar een beetje aanrommelen.�

37


38

BOUWBROEDPLAATS

THE EXPERIENZZZE

22 JANUARI 2015


INNOVATIEVE AANBESTEDING Adrie Tieman / Tine-Loes Hemmes Onze workshop staat in het teken van de innovatieve aanbesteding van een prachtig voorzieningencluster in Borne, de Veste. We gaan in op verschillende vormen van aanbesteden en stellen de vraag of traditioneel aanbesteden nog wel van deze tijd is. Hoe haal je het maximale uit een nieuwbouwvraag en hoe zorg je ervoor dat je de juiste mensen om je heen verzameld om de klus te klaren? Wat zijn mogelijke beren op de weg en hoe kunnen we deze wegnemen. En vooral wat is de meerwaarde om het anders te doen!

“Omdat men elkaar dingen gunt, wordt er bij ons prettig samengewerkt.” “Soms zit er zoveel tijd tussen het moment van het indienen van een programma van eisen tot de bouw van de school, dat het programma van eisen alweer achterhaald is.” “We kunnen kinderen beter bij dit soort dingen betrekken.”

39


22 JANUARI 2015 THE EXPERIENZZZE BOUWBROEDPLAATS 40

“Ga met elkaar in gesprek: W at vind je echt belangrijk?”


We spreken allemaal een andere taal. 41


22 JANUARI 2015 THE EXPERIENZZZE BOUWBROEDPLAATS 42

“Voordat ik het plan voor een nieuw gebouw opstel, ga ik eerst met de kinderen in gesprek.”


DE OMGEVING ZIJN WERK LATEN DOEN Ellen Kuster / Gerdien Bleijenburg / Bettine Bakker Leuker voor kinderen en makkelijker voor leerkrachten. Inrichtingsconcepten waar je van droomde worden werkelijkheid. Het kan echt! We hebben het allemaal geleerd en ooit gelezen in de boeken; het creëren van een veilige+rijke leeromgeving. Toch zien die omgevingen er in scholen meestal min of meer hetzelfde uit, ook omdat we niet anders weten. Een school ziet er uit als een school. Waarom eigenlijk? Het kan sfeervoller, leuker, gekker, mooier, uitdagender… Samen aan de slag om een passende omgeving te creëren voor jouw school/organisatie. Concreet en praktisch; maandag op te pakken. Gewoon doen!

“Je wilt mensen gekaderde vrijheid geven om tot een goed concept te komen.” “We zijn als leraar heel creatief, maar missen stukjes informatie om tot vernieuwende oplossingen te komen.” “In Hoven hebben we een schoolgebouw waarbij ik het verhaal over de vernieuwde onderwijsconcepten niet hoef uit te leggen, maar waar iedereen het met eigen ogen kan zien.”

43


44

BOUWBROEDPLAATS

THE EXPERIENZZZE

22 JANUARI 2015


45


46

BOUWBROEDPLAATS

THE EXPERIENZZZE

22 JANUARI 2015


De droomschool van roos

47


48

BOUWBROEDPLAATS

THE EXPERIENZZZE

22 JANUARI 2015


49


22 JANUARI 2015 THE EXPERIENZZZE BOUWBROEDPLAATS 50

DE BOEIPLAATS

“De Boeiplaats is een school voor het individu, maar ook een plek voor iedereen.” “Deze school is een school zonder leraren. Ze zijn er wel maar je ziet ze niet.”


PITCH JE DROOMSCHOOL SCHOOL COOL (SCOOL)

“Ieder kind heeft een eigen hoekje met een computer, tablet, drinken en een knopje om de ober te laten komen.”

SCHOOL PLACE TO BE

“Kinderen leren liever met een tablet. Dat is veel leuker.” “We willen een school maken voor iedereen en dus ook voor gehandicapten.” “We willen graag workshops organiseren die door kinderen zijn bedacht.”

51


DE BLOEMENTUIN

“Onze ruimtes hebben heel veel kleuren.” “De naam van onze school moet vrolijkheid uitstralen.”

BOUWBROEDPLAATS

THE EXPERIENZZZE

22 JANUARI 2015

DISCOVER ME

52

“Onze school heeft heel veel ruimte.” “Op onze school wordt gewerkt met en aan de talenten van kinderen.” “We hebben ook onwijs veel ruimte om te chillen.” “Er zijn absoluut geen strenge meesters en juffen op onze school.”


PITCH JE DROOMSCHOOL LINK

“Link is echt een stoere naam voor een school.” “We willen een school met een voetbalveld en een beekje want er is niets leuker dan de voetbal uit een beekje te vissen.”

SCHOOL GROEI!

“De school moet zowel buiten en binnen heel ruim zijn.” “Op deze school moet je je thuis voelen en een plek voor jezelf hebben.”

53


54

BOUWBROEDPLAATS

THE EXPERIENZZZE

22 JANUARI 2015


WINNAAR GROEIVIJVER

“Kinderen mogen uniek zijn, zij staan centraal.” “Het belangrijkste is dat op onze school de hokken weg zijn en iedereen de ruimte heeft.”

55


22 JANUARI 2015 THE EXPERIENZZZE BOUWBROEDPLAATS 56

wat is volgens jou de volgende stap? MARCO VAN ZANDWIJK “Het meest belangrijke van dit soort dagen is om weer volop energie te krijgen en weer te durven dromen. Ik probeer altijd de omslag te maken van denken naar doen. De volgende stap is om de denkkracht van vandaag te volgen. We moeten blijven cocreëren en snel uitzoeken waar en met wie we hier een vervolg aan geven. Misschien zijn er al ideale plekken waar we de school van de toekomst kunnen huisvesten, we moeten hem alleen gaan zoeken en dingen uitproberen. En zeker niet teveel zaken proberen te kaderen.”


GLENN RESODIHARDJO “Ik was bij het voortraject aanwezig en daar pluk ik nu de vruchten van. Deze dag geeft me heel veel energie en inspiratie. Ik had het echt even nodig. Inmiddels is een eerste aanbestedingstraject gestart en ik merk direct weer dat er een afstand ontstaat tussen de eindgebruiker en diegene die het bedenken. Dat merkte ik ook bij onze workshops. Daar hadden de kinderen bij moeten zijn. We moeten ze er veel meer bij betrekken, dat doen we veel te weinig. We laten ze al met ons meelopen nu moeten we ook eens bij ze op bezoek.�

57


ELLEN KUSTER

BOUWBROEDPLAATS

THE EXPERIENZZZE

22 JANUARI 2015

“Ik vind de momenten met de kinderen erbij eigenlijk het leukst. De volgende keer hoop ik dat er nog meer kinderen bij zijn, want het draait om hen. Het wordt tijd dat we een keer mèt onze doelgroep praten, in plaats van òver hun. Het kind moet gewoon centraal staan en meemaken.”

58

TWAN VAN NUENEN “Ik heb een leuke en inspirerende dag gehad en ik ben blij dat er heel veel kinderen bij waren. En het doet me ook goed dat iedereen oprecht geïnteresseerd is en het onderwerp leeft. En wat ik het liefst zou willen, is dat we de opbrengsten van vandaag direct uitwerken. We moeten nu samen met de kinderen en enkele andere aanwezigen van vandaag een schoolomgeving in kaart brengen.”


wat is volgens jou de volgende stap?

HENNO KOELEWIJN “Ik vind het een mooie dag waarop een prettige manier werd gewerkt. Iedereen kwam wat halen en brengen en dat zorgt voor de inspiratie die je nodig hebt om verder te gaan. Zo hebben we vandaag een moodboard gemaakt waaruit al heel snel bleek dat iedereen het kind centraal wil stellen. En dat is het waar het om gaat. Ik vind daarom dat we binnen scholen alle hokken moeten weghalen. Vandaar dat we op het idee kwamen om hier eens enkele lesdagen te verzorgen en simpelweg te kijken hoe dat uitpakt.�

59


BOUWBROEDPLAATS

THE EXPERIENZZZE

22 JANUARI 2015

beleving

60

VISUELE NOTULEN Marijke Timmerman - Magazine Design Diederik Vrijhoef - Editor Anouk Verbruggen- Editor Charlotte Porskamp - Illustraties Michele Giebing - Fotografie Sierk Keuning - Teksten Web: www.visuelenotulen.nl Mail: info@visuelenotulen.nl Tel: +31 6 30 07 76 75


COLOFON De BouwBroedplaats is een initiatief van Dura Vermeer met begeleiding van MEESTERSadvies. Op weg naar de Experienzze neemt Bzzzonder een belangrijke plek in. Daarnaast zijn er MEEmakers , ambassadeurs , bezoekers en betrokkenen : MAKERS: | Roy van Lieshout, Randy Dijkstra, Christine van Oeveren (Dura Vermeer) | Sandra van Kolfschoten (Meestersadvies) | Michiel van Rennes, Gerdien Bleijenburg, Esther van Veldhuijzen (Bzzzonder) MEEmakers: | Lieke Lamb (trendwatcher) | Ellen Kuster (onderwijs vormgever Ellen Kuster) | Marco van Zandwijk (Scholenbouwwaaier / Ruimte OK) | Barbara Winkelhuyzen (Barbara Inspires) | Anne Bots (ICS Adviseurs) | Suzan Baldinger (Kids Crowd) | Sandra Goos (Het huis van Aristoteles) | Machiel Karels (DWA) | Frederik Nouhuys (Straatman Koster Advocaten) | Adrie Tieman (gemeente Borne) | Tine-Loes Hemmes, Glenn Resodihardjo, Raymond de Boer (Dura Vermeer) Locatie: I-centrum Amersfoort Vathorst

61Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.