Page 1


Перлите История на перлите Перлите са дошли до нас от дълбините на вековете. Названието означава “зърно”, “сфера”, “зрънце”. Преди пет хиляди години в Индия и Китай са ги използвали за плащане на данъци. Перли са намерени и в египетски и китайски гробници. За перлите се споменава в най-древните индийски и пер-сийски легенди. Перлите са почитани и от славяните. Имало е времена, когато са се използвали от руските жени практически във всяко едно украшение. Особено са се ценили перли със съвершенно кръгла форма. Размерите им се колебаят от малки зрънца до такива с диаметър 5-10 мм. Египетската царица Клеопатра е разтваряла перли във вино. Перлите са били символ на определено богатство и обществено положение в древния Рим. Гърците са смятали перлата за символ на любовта и брака. Момичетата в миналото са дарявали перли на галантните рицари за защита в битки. По време на Европейския Ренесанс са се приемали закони, които са забранявали на всички, с изключение на благородниците да носят перли Всички народи смятат перлите за символ на скъпоценност и чистота. Древните легенди гласят, че перлите даряват на хората красота, любов, вярност, радост, смелост. Перли са слагали в чашата с вино, подавана на госта, за да демонстрират чистотата на помислите си. В хубаво вино перлата не променя своята свежест, нито влажния си блясък. В лошо вино тя става грапава и помътнява. В Новия свят на Америка откриването на перлите в Централна Америка е благодарение на наследството, получено през 17 век, поради придобиване на този природен ресурс. Известният бижутер, Жак Картие купува магазина си в Ню Йорк през 1916 г. като разменя две перлени колиета за сградата. Перлите съществуват средно 250-500 години, при което само седемдесет от тях те живеят пълнокръвен живот, запазвайки нежния си цвят, блясък и излъчване. При остаряването си перлите губят блясъка си и се разпадат, като лесно се стриват на прах. За да се увеличи живота на перленото украшение, се препоръчва то да се слага колкото се може по-често, като се избягва допира с крем и преки слънчеви лъчи. Намирайки се в човешкото биополе, перлата укрепва. Ако обаче биополето е изкривено, перлите остаряват преждевременно. При това няма значение дали имено телесни недъзи са деформирали енергоструктурата на притежателя им или това са сторили “черни”, греховни мисли. Опитвайки се да “помогне”, перлата приема върху себе си отрицателната енергия и умира. Затова внимателното наблюдение на състоянието на Вашето украшение ще Ви позволи навреме да установите приближаващо заболяване, да анализирате намеренията си, и вероятно ще Ви предпази от грешни стъпки.


Перлите засилват усещането за женственост, привлекателност, укрепват увереността на своята притежателка в нейната индивидуалност. Очите отразяват вътрешния блясък на перлата, която “изключвайки” програмата си за преждевременно стареене, подмладява клетките и тъканите, органите и системите. От древните писмени източници е известно, че перлите нормализират женския хормонален фон, лекуват инфекции, помагат за успокояване на пристъпи на бронхиална астма, забавят възпалителните процеси, предпазват от отравяне. В продължение на пет хилядолетия скъпоценните перли не са изгубили и за миг своята притегателната сила. На фона на тази респектираща история постоянните опити на „вещи„ модни експерти да ги обявят за демоде, изглеждат смешни и претенциозни. Защото дори и в нашия забързан век, през които вкусове и мода се менят с главоломна бързина, морските бисери запазват своята непреходна стойност. Знае се, че всички скъпоценни камъни влияят по един или друг начин върху човешкото биополе. Перлата подсилва всички женски качества – нежност, вярност, прозорливост и привлекателност. Неслучайно в митологията тя е символ на богинята на любовта Афродита, родена като нея от бисерна мида. Затова, докато светът се прекланя пред любовта и красотата, ще продължи да съществува и култът към перлите. За разлика от повечето скъпоценни и полускъпоценни камъни, перлата има органичен произход. Тя се образува, когато в мускулната тъкан на бисерна мида попадне чуждо тяло – най-често песъчинка или малко ракообразно. За да го изолира мидата започва да го обвива със седеф и така след няколко десетилетия се оформя красивия камък. В 15 000 бисерни миди могат да се намерят едва една или две перли, достатъчно качествени, за да се изработи от тях бижу. Също така изваждането им от морското или речното дъно е изключително опасно. Естествените перли се създават от стриди, за да защитят себе си от пясък, паразити и други чужди обекти. Тези естествени перли се създават най-вече в Персийския залив и са известни като ориенталски перли. Естествените соленоводни перли са сред най-желаните в света, но на практика престават да съществуват поради замърсяването на водите. Истински перли се вадят от водолази, които трябва да претърсят около хиляда стриди, преди да намерят една натурална перла.Това е икономически неизгодно. Диаметърът на истинските перли е от 2 до 8 мм. Перли над 8 мм.са голяма рядкост. Във Филипините е намерена такава с диаметър 230 мм.в гигантска мида. Съвсем наскоро бе открита и най-голямата истинска перла. Тя бе намерена в залива на Манар. Перли с размери (62х55х31мм.) и неправилна форма могат да се възприемат за грозни. Перлена огърлица изцяло от еднакви и истински перли, първо ще бъде трудна за създаване и второ ще бъде много скъпа.


Днес истинските бижутери предлагат култивирани перли. Методът на добив на култивирани перли се използва за първи път през 1898 година. Отглеждането на култивирани перли започва с патентован процес, изобретен от Кокичи Микимото, основателят на Микимото и компания, един от най-добрите производители и продавачи на перли. Мънистата са хирургически поставени в стриди вид Акоя, за да се създаде дразнение, което води до създаването на перли от стридите. След това стридите се връщат в морето, затворени в кошници. Те престояват в кошниците от една до три години. Двадесет и пет процента от стридите в кошниците умират всяка година. И все пак, колкото по-дълго се произвеждат слоевете от седеф, толкова по-големи и по-красиви са произведените перли. Стил Перлите имат безброй асоциации с дами – икони на стил, но като че ли най-явната и найблико до нашето време е с тази, която е създала съвременния облик на деловата жена. Както самият Кристиан Диор е казал: “С 10 реда перли и черен пуловер Коко Шанел направи революцията на дамската мода”. Шанел действително променя облика на жената, но решава да запази тази вечна емблема и така смекчава и феминизира максимално строгите и изчистени костюми. Забележително е как този аксесоар, до тогава смятан за приложим само към рокли, се превръща в допълнение към сакото и ризата, които Шанел взаимства от мъжкото облекло. Модните закони, които тя създава са извън времето и важат, и в ден днешен. Като бижу към деловите ризи и костюми, особено от сатен перлите, са просто незаменими. Към деколтирани рокли и блузи, както и класиката на черния пуловер, карат кожата и очите да сияят. За най-ценни се смятат перлите с леко жълт оттенък. Все пак, те не са приложими към какво да е и са резервирани само за свръх официални случаи. По-ситните и бели перли, стоят добре на ефирни ризи и рокли с олекотен силует. Блясъкът и магията наестествените перли, най-добре се проявяват на фона на кожата Как да се грижим за перлите Перлите са органична скъпоценност. Седефът е направен от калциев карбонат. Перлите са направени от разтворим химикал и могат лесно да бъдат повредени от масла, парфюм, лак за коса и човешка пот. Перлите страдат, ако върху тях попадне козметика или парфюм, затова ги слагайте винаги след като сте приключили с макиажа си. Отнасяйте се с перлите като с живи същества. Както и човекът, те също се разболяват, стареят и умират. Затова съществува поверие, че олицетворяват душата на своята притежателка. Колкото по-често ги носите, толкова по-бляскави ще бъдат те и по-женствена вие.


Средната продължителност на живота на перлите е 150 години. След това се превръщат в обикновен варовик. Понякога обаче залиняват и губят блясъка си много по-рано – например, ако не ги носите дълго време. Почиствайте ги само с мека кърпа и сапун или с филтрирана вода и памук и никога с агресивни препарати. . Необходимо е да се избягва използването на химикали. За да не се надраскат, ги съхранявайте отделно от останалите ви бижута. Цветове и тонове Цветовете на перлата могат да бъдат най-различни. Найценени са тъмните – черно, маслено зелено, сиво, розово, а за съвсем обикновени се смятат чисто белите перли. Много бели перли имат оттенък от цветове, като нюанси. Розовите перли или тези с розови оттенъци са изключително редки и скъпи. Перлите с кремави оттенъци са също редки, но съвсем не толкова скъпи. Перлите със сребърни оттенъци са също силно търсени. Внимавайте обаче цветът да не е изкуствено покритие върху камъка. Самата повърхност на перлата трябва да е гладка, равномерна, без дефекти и задебелявания. И естествено колкото по-голям е бисерът, толкова по-висока е цената му. Най-ценени са соленоводните перли с кръгла или капковидна форма. Другите характеристики, които определят качествата на перлите са блясъкът, повърхността, цветът и големината. При култивираните перли силата на блясъка зависи от слоевете седеф, които са се образували върху основата. Колкото по-прозрачен е той, толкова по-ценен е бисерът. Обратното – мътният блясък е белег за ниско качество. Най-известните перли се произвеждат в Япония, Китай и Тайланд.


Най-грубите грешки при обличането Разбира се, всеки има право да се облича както му харесва - според собствените си критерии за естетика, възможностите си и чувството за комфорт. Въпреки това, повечето от нас се съобразяват с някои наложени критерии за това как е уместно да се показваме пред очите на хората. Ако вие сте от тези, за които има значение как ви възприемат околните, предлагаме един списък с често допускани грешки при обличане, които може би бихте искали да избегнете: 1. Грешки при избора на цветове - Цветно разнообразие Избирането на твърде голямо разнообразие от цветове е липса на добър вкус. При избора си на дрехи вие трябва да съчетавате максимум 3 цвята, при това единият от тях трябва да бъде неутрален т.е. черен или оттенък на белия (бежов, млечен, бледосив). В противен случай рискувате да получите прякора “папагал” или “светофар”. За семплите едноцветни дрехи са подходящи цветните украшения. - Изобилие от черно Не прекалявайте с черните дрехи. Освежете образа си с един от аксесоарите: ярка шапка, шал, чанта, ръкавици. - Носенето на дрехи със сигнални цветове: оранжево, жълто, синьо и т.н. Трудно е да си представим ситуация, в която е уместно да се облекат дрехи в тeзи ярки сигнални цветове. Те са подходящи в качеството на специални дрехи за работа по пътищата или за сцената, разбира се. За сценичния костюм няма цветови забрани. 2. Грешки в аксесоарите - Неправилно избраната шапка Ако сте си купили нова шапка, вие трябва да се откажете от спортното си яке и да облечете палто или шлифер. С грейката или якето можете да носите ярка плетена шапка. А на стегнатото есенно яке подхождат баретата или шапката с твърда козирка. - Липсата на аксесоари. Умението да се носят различните аксесоари е изкуство, а умението те да се подбират е талант! На фона на малката черна рокля, колието от перли придава традиционен, лаконичен и нежен стил, а едрото колие от червени камъни или друг материал – авангарден и предизвикателен вид. Украшенията създават стила и настроението.... . Това, което е уместно за една ситуация, може да бъде крайно неуместно за друга. Но да се отказвате от детайлите е непростима грешка. - Ролята на стойността Да подпишете договор, да добавите няколко мисли в органайзера си или да запишете името на нов обожател в указателя си са три различни ситуации, на всяка от които съответстват не само различни дрехи, но и различен аксесоар. За лично ползване можете да използвате кокетна розова или друга химикалка, за работа тази която ви дават от канцеларията, но за подписването на важен договор вие се нуждаете от скъп аксесоар, който ще внуши уважение у вашите партньори и ще ви добави представителност.


3. Грешки при съчетаването на стиловете - Делови дрехи и маратонки Понятието “делова жена” означава не само определен маниер на поведение, но и строго определено облекло. Носенето на маратонки или друг вид спортни обувки е крайно неуместно и не се нуждае от голям коментар. - Ярка детска раничка или чанта Ако помагате на детето си да носи своята раничка, в това няма нищо осъдително. Ако харесвате чанти и ранички под формата на зайци, котки и т.н., вие можете да ги използвате за пикник, на плажа, когато дрехите ви хармонират на този аксесоар. Но във всекидневието си се откажете от тях. - Екстремни експерименти със стила Еклектика е съчетанието на елементи от дрехи в различен стил. Не забравяйте, преди да излезете навън, да се покажете първо на своите близки приятели или роднини, които ще ви подскажат за добро ли са тези промени или е по-добре да се откажете от тях. 4. Неуместност на стила - Усетът за уместно Модата се движи стремително напред и ни се сблъскваме с все по-нови стилове. Всички те имат право на съществувание, но за съжаление те не са уместни за всеки случай. Ако предизвикате съмнения и обкръжаващите ви се усъмнят в добрия ви вкус, след това ще ви е много трудно да доказвате, че притежавате усет за красивото облекло. - Дънки в театъра Трудът на артистите е изкуство, а театъра, често е сравняван с храм, в който отиваме за малко “духовната храна”. Покажете чрез дрехите си, че вашата култура е на необходимото високо ниво. - Спортни дрехи по време на преговори На всяко отговорно събрание или съвещание е важно да се съсредоточите. Ръководството изисква активно участие и бързо взимане на решения. А как мислите, че ще привлечете вниманието на всички, ако сте облечени със спортни дрехи? Колкото и зле да звучи, продуктивна работа няма да имате, докато целият ви офис обсъжда вашия външен вид. Източник: Тя.бг Това беше една статия, с която искаме да ви покажем колко грозно изглеждат такива съчетания споменати в статията. За картинка номер 1 , бих ме могли да кажем, че просто набързо е облечена една рокля и са обути едни обувки. Тук липсват аксесоари и то доста, това е една от грешките, допускане при обличане. Във картинка номер 2 виждаме, колко е притрупано лейдито, а това съще е една от многото допускани грешки. В картинка номер 3 грешката е съчетаното официално облекло с маратонки. И най-често допусканата грешка: съчетанието на цветовете откриваме в картинка номер 3. Погрешно съчетани цветове.


1

2

2

2

3

4


Надяваме се повечето от вас да знаят за прекрасната тема ,, Нека се забавляваме'' , намираща се в раздел ,, Клюки и Критики''. Решихме публично да поздравим , всички участвали с прекрасните си творения. И решихме да сложим някои прекрасни тоалети. Benita

toncheva


liandrin

Anjelina

ellia

ekspa


Бях малко момиче. Един ден се чудех какво да правя и... реших да се УСМИХНА на един тъжен непознат! УСМИВКАТА ми накара човекът да се почувства много по-добре. Той оправи настроението си и... се сети, че не е благодарил на свой приятел, който преди време му се беше притекъл на помощ. Веднага написа една бележка и я изпрати по сервитьора до ресторанта, където приятелят му обядваше всеки ден. Приятелят му така се зарадва на този благороден жест, че в изблик на радост даде голям бакшиш на сервитьора в ресторанта. Сервитьорът пък се почувства изключително щастлив от това, понеже за пръв път получаваше толкова голямо възнаграждение Вечерта, когато се прибираше към дома си, гарсонът остави част от бакшиша в шапката на просяка, който винаги седеше на ъгъла до тях. Бедният човечец беше толкова благодарен, че от сърце го благослови, защото беше почти примрял от глад вече - от два дни не беше хапвал нищичко. Веднага отиде и си купи достатъчно храна, за да утоли глада си. Вече сит, просякът се запъти към своя дом в партера на един блок. Беше толкова щастлив, че когато видя под навеса едно свито на кълбо треперещо малко куче, го взе в пазвата си и го прибра при себе си за през нощта. Кученцето беше така радостно, задето се е отървало от студа навън, че дълго време тича насам натам в топлата стая. Към полунощ в блока лумна пожар. Кучето първо усети дима и започна неистово да лае. Събуди най-напред бедняка, а после вдигна на крак и всички хора от блока. Децата гледаха уплашено, а родителите прегръщаха своите рожби с облекчение и благодарност, че са успели да се спасят... Животът на толкова много хора се промени...И всичко това се случи благодарениесамо на... една УСМИВКА! Барбара Хаук, 13г.


Любовта в нас „Любовта е всичко, което имаме — единственият начин да си помогнем един на друг“ Какво е това любов?Любовта, това е чувство, което всеки човек притежава в сърцето си. Както всеки човек притежава любов в сърцето си, така и той се нуждае от нея. За да е истинска една любов, тя трябва да бъде взаимна. В Българският език има синоним на думата любов – обич. Трудно може да се определи ясна граница между любовта и обичта. В преносен смисъл любовта може да означава страст към нещо ( любов към изкуството , любов към родината... ). Въпреки всичко бих казла, че все още няма човек, който да определи точното значение на думата любов. Всички разбираме любовта по различен начин. Всички притежаваме частици любов, но някои от хората я възприемат по различен начин, други не показват любовта си , а за трети любовта е всичко. Когато две половинки от любовта се съберат се получава едно цяло, много красиво нещо.Любовта е като счупено огледало разпръснато навсякъде.Любовта също като огледалото разпръсната не значи нищо, но събрана в едно цяло тя е непреодолима сила. Тя не пита преди да дойде, отива там където си поиска и също така не пита преди да си отиде и щом си отиде оставя огромни последствия.Тя не подбира по възраст, народност, красота и език , тя събира всякакви хора. За нея няма граници. Благодарение на нейната слепота, тя събира хора от различни народности и обединява света.Любовта , както има и положителни страни, така има и отрицателни.Тя може да развали приятелство градено с години, може да превърне едно толкова красиво нещо в нещо непоносимо. След раздялата човек може да погледне песимистично на любовта и на живота, някои стигат до радикални решения относно живота.Любовта трудно се запазва за дълго време. Понякога любов може да има само ден, а друг път години наред. Можеш да разбереш любовта само, ако си я изпитвал. Тя никога не може да бъде забравена и докато живее в сърцата на хората, те ще бъдат щастливи и благородни! Можем да определим любовта като една стихия, която не се спира пред нищо и пред никого.Въпреки недостатъците на любовта ние се нуждаем от нея. Тя ни сплотява и ни прави по силни, обединява нашите народи и благодарение на нея ние сме едно цяло. Тя живее не само в сърцата ни, тя живее и в мислите и в нашите чувства, тя ни прави щастливи.Независимо от всичко, за да е една любов пълноценна , трябва да се правят компромиси.Любовта не винаги е на наша страна, но тя при всички положения си остава любов!


Устни като череши За една жена акцентът в грима винаги са очите и устните. Поддържайте кожата на устните в добро състояние така,че когато нанесете червило или гланц по нея да няма неравности и устните ви да са съблазнителни. преди да нанесете червилото се постарайте да поставите подхранващ крем върху устните, за да ги омекотите и загладите. Вашето червило ще е по - дълготрайно, ако преди да го нанесете напудрите устните с пудра, ако искате можете да нанесете и втори слой червило, но пак напудрете преди това, като най- добре е пудрата да е блестяща за допълнителен ефект. Не зависимо,че червилата имат форма, с която лесно се очертават устните, специалистите предпочитат да поставят червилата с четчици, като така цвета става по-наситен. Ако устните ви се нуждаят от допълнително уплътняване очертайте контура им с молив от външната страна, като моливът трябва да е тон по-светъл от червилото и устните ви ще изглеждат по-големи, а това очертаване няма да позволи на червилото да се разтече извън устните ви. Контура на устните се поставя, като се очертават устните от средата към краищата- внимавайте очертаните линии на горната и долната устни да се съберат в една точка. А ако искате да ги изтъните нарисувайте очертанията им от вътрешната страна с молив, един тон по- силен от червилото. Особен ефект ще постигнете, повдигайки крайчеца на устните с красива дъга. Но преди да я нарисувате, напудрете ъглите им- пудрата не позволява червилото да попадне в гънките и да набразди устните.След като приключите с начервяването притиснете салфетка до устните, за да попиете излишното количество червило по тях. Не забравяйте блясъка за устни. Той прави усмивката по-секси. Нанесете го предимно в средата на устните така те ще са посъблазнителни.


Върнете блясъка на ноктите Ежедневната домакинска работа, миенето с различни химически препарати и честото мокрене на ръцете е причината повечето домакини да се оплакват от чупливостта и лошото състояние на ноктите си. Грижата за ръцете и ноктите е особено важна за лица, които в професията си са задължени да имат изключително добре поддържани ръце и нокти, напр. лекари, музиканти и други.Също като кожата, ноктите имат нужда от подхранване и защита, за да растат здрави и да не се чупят. Предлагаме ви няколко съвсем лесни за изпълнение съвети, които ще възстановят ноктите ви за две седмици. Единственото задължително условие за успех е постоянството в грижата за ноктите. Отстранете стария лак с лакочистител, който не съдържа ацетон и няма да изсуши ноктите. Ако се налага да изрежете или оформите ноктите, направете го с добре подострена ножичка или нокторезачка, за да не надъвчете ръбовете на нокътя и те да се нацепят. Винаги почиствайте добре инструментите, които използвате, за да избегнете инфекции. Внимателно изпилете краищата на нокътя с керамична пила в посока от края към центъра на нокътната плочка. След това ако е необходимо довършете с хартиена пила. Използвайте полир за да загладите браздите по ноктите и да премахнете пожълтяването от честото лакиране. Ако ноктите са прекалено жълти или замърсени от долната страна, почистете ги с тампонче, напоено в лимонов сок. Ако полирате ноктите е добре да ги намажете с подхранващ крем за десетина минути и непосредствено преди полирането да ги измиете. Набавете си подхранващо масло за нокти и го нанасяйте всяка вечер в основата и по цялата повърхност на нокътната плочка. След това с масажни движения го втривайте докато част от продукта попие.През деня използвайте овлажняващи и омекотяващи кремове за ръце и нокти, които да овлажняват и защитават кожичките на ноктите от загрубяване. Така те ще останат незабележими и няма да се налага да ги изрязвате, което понякога е доста опасно.Ако ноктите са силно увредени и се чупят, избягвайте да ги лакирате поне десетина дни, през които използвайте подхранващото масло по два пъти на ден. Можете да освежите вида на ноктите, като нанесете бял молив от долната страна на нокътната плочка. За подълготраен ефект можете да очертаете края на ноктите с бял лак. Нанасянето на бял лак в краищата на ноктите е по-подходящ и за пушачи, тъй като ноктите са с жълтеникав оттенък и моливът под тях изглежда жълт. Преди нанасянето на лак задължително поставяйте заздравител. Така от една страна ще направите ноктите си по-твърди, и в същото време ще ги предпазите от пожълтяване. Освен това лакът ще се запазва по-дълго време. Когато използвате почистващи препарати в домакинството, задължително използвайте ръкавици, за да предпазите кожата и ноктите от химичните вещества. За да помогнете допълнително на ноктите, включете в менюто си храни, богати на витамини /А, С, В-комплекс, Д/ и минерални съставки /желязо, фосфор, калций/. Голямо значение има консумирането на желатин, който подпомага растежа на ноктите. Установено е, че когато се приема желатин ноктите растат по-бързо и по-добре. Желатинът трябва да се приема с храната /желирани ястия и десерти/, но не повече от 10 грама дневно.

Невена Николова – Nikkol


Как да определите типа на своята кожа За да използвате подходящите козметични продукти е необходимо да определите каква е Вашата кожа. Ето някои съвети: Кожата ви е нормална ако само от време на време ви се появява акне и то единствено в зоната на челото, носът и брадичката кожата ви първо изгаря от слънцето и след това хваща тен около 10 минути след почистване, преди да се нанесе увлажнител, кожата е стегната. Кожата ви е суха ако почти винаги изгаря от слънцето, рядко хваща тен порите ви са нормални около 10 минути след почистване, преди да се нанесе увлажнител, кожата е изсъхнала и стегната Кожата ви е мазна ако лесно хваща тен порите ви са големи около 10 минути след почистване, преди да се нанесе увлажнител, когато прокарате пръст върху носа си той събира мазнина Кожата ви е чувствителна ако е светла бързо изгаря на слънцето почервенява лесно като реакция при употребата на някои продукти И мили дами, никога не забравяйте, че с годините кожата става все по-суха! Нормалната кожа Има здрав вид, без видими пори. Тя е мека (нито влажна, нито мазна), свежа, чиста и опъната, с равен тен и без козметични дефекти. С течение на времето е склонна към изсушаване. Лесна е за поддържане - достатъчно е сутрин и вечер да я почиствате нежно с балансирани измиващи средства (тоалетно мляко или гел, които не съдържат сапун), да я обтривате с безалкохолен тоник и да нанасяте дневен или нощен крем. Подходящи са и натуралните, предимно растителни средства, които забавят процесите на стареене. Например с добавка на масло от иглика, какао и семена от грозде, екстракт от алое и слез. Ако кожата се раздразни и зачерви, ще я успокои


козметиката с екстракти на мента, розмарин, липа и лайка. Мазната кожа Има груб вид, широки пори, запълнени с мазнина и мръсотия (прекрасна среда за развитие на бактерии) и лъщи. Мастните жлези работят на пълни обороти. Плюсове: мазната кожа по-дълго изглежда млада. С възрастта усилената мастна секреция при нея се забавя, т.е. неприятните усещания изчезват. Не се опитвайте да отстраните мазнината изцяло, така стимулирате жлезите. Важно е да премахнете само излишната мазнина чрез подходящи миещи средства (гел със съдържание на сапун или алкохолен лосион), които запазват pH-баланса на кожата, или чрез средства с антибактериално, дезинфектиращо и противовъзпалително действие. Те съдържат прополис, екстракт от коприва и евкалипт, масло от чаено дърво, камфор, бяла глина (каолин) и окиси на цинка. Дерматолозите препоръчват 2-3 пъти седмично ексфолииращ гел, чиито малки твърди частици премахват от повърхността на кожата втвърдените люспички. Когато мазната кожа се лющи, тя е дехидратирана и има нужда от овлажняване. Ползвайте козметика на основата на минерална вода с богато съдържание на минерални соли и микроелементи. Тя има овлажняващ ефект, успокоява, премахва червенината, повишава защитните функции. Подходящи са и кремовете с ябълкова, лимонена, гликолова, млечна или винена киселина. Сухата кожа Сухата кожа е тънка, по принцип, доста светла или леко розовееща поради преминаващите през нея кръвоносни съдове. Почти винаги е матова, кожните пори са затворени и не се виждат. На някои места, напр. на дланите и под коленете, е грапава и груба при допир. Липсват й мекота и еластичност. На лицето може да бъде толкова силно опъната, че допълнителното раздразнение (напр.от сапун) води до силно усещане за стягане. С времето, на най-чувствителните места, напр. върху бузите, могат да се образуват телеангиектазии, т.е. разширени капиляри. По принцип, върху нея, доста бързо се появяват първите малки бръчици. С възрастта, те образуват върху лицето мрежа от малки линии, но рядко се стига до възникване на дълбоки


бразди, както става при мазната кожа. Характерна черта е голямата чувствителност на сухата кожа към неблагоприятни атмосферни условия, въздействието на почистващи препарати и вода. Благодарение на правилна грижа, на сухата кожа може да се осигури комфорта, присъщ за нормалната кожа. Необходимо е използуването на препарати с интензивно действие, които не само облекчават външните прояви на сухота на кожата, но преди всичко отстраняват причината за този проблем: възстановяват хидролипидния слой и предоставят на кожата междуклетъчни липиди и субстанции, абсорбиращи вода. Какво е вредно за сухата и дехидратираната кожа? Измиване с много топла вода. Употребата на класически сапун (уврежда предпазния липиден слой). Твърде силна козметика (с алкохол, плодови киселини, маски със стягащо действие, пилинг). Излагане на слънце и в солариум. Сухият епидермис, освен от вода, се нуждае допълнително от много различни фактори: липиди, витамини, омекотяващи, подхранващи и предпазващи субстанции. Основно е внимателното почистване на лицето от остатъци от грим, прах и мъртви епидермални клетки, които оставени върху тялото, могат да предизвикат силно раздразнение. За измиване на лицето не трябва да се използуват вода от крана и сапун. Трябва да се употребяват измиващи продукти, които не съдържат сапун, тъй като сапунът измива не само замърсяванията, но и хидролипидния слой. Най-добра е козметиката, която същевременно почиства и оставя върху кожата тънък защитен филм. Безопасно средство за почистване на сухата кожа са млеката за демакияж и безалкохолният тоник. Те нежно отстраняват грима, почистват лицето и шията, прекрасно хидратират кожата и предпазват от прекомерна загуба на вода. Съвременната козметика, прилагана за поддържане на сухата кожа, обикновено е гъста, богата на подхранващи масла и хидратиращи и облекчаващи компоненти. Абсорбира се бързо, без да оставя мазен, лъщящ слой. База за кремовете са масла и мазнини, които помагат за


възстановяване на нарушената структура на липидите, както и субстанции, които ускоряват синтеза на колаген и еластин, като придават на кожата еластичност и я тонизират. Хидратиращият крем трябва да бъде използуван два-три пъти дневно. Ако веднага бъде абсорбиран, това означава, че кожата силно се нуждае от него, така че може отново да бъде нанесен след 15-20 минути. Есенно-зимният период е неблагоприятен за кожата: в т.нар. отоплителен сезон, кожата се изсушава и става склонна към раздразнения. Тогава е добре да посегнем към малко по-гъста на консистенция козметика (мазни, полумазни кремове), обогатени с подхранващи съставки. Трябва да се обръне внимание и на това, дали козметиката, която употребяваме през деня, съдържа слънцезащитни филтри. UV лъчите изключително лесно проникват в дълбочина в сухата кожа и много бързо запарват повърхностния слой на епидермиса- и то във всеки годишен сезон. Хидратирането ще донесе по-добър и по-бърз ефект, ако се използуват специални нощни кремове. По време на съня, процесът митоза (обновяване на епидермиса) протича неколкократно по-бързо; кожата е по-добре кръвоснабдена и перфектно поема предоставените и съставки. Неоценима помощ в грижата за сухата кожа са маските. Те съдържат повече подхранващи и заздравяващи съставки от кремовете и емулсиите, затова подобряването на кожата настъпва веднага след нанасянето. Не трябва, обаче, да се забравя, че следва да се откажем от маските, изсъхващи на лицето под формата на черупка (напр. с глина) и от препаратите тип peel-off, които създават върху кожата гумена маска. Отстраняването на този тип маски може да раздразни кожата. При суха кожа, най-добре влияят препарати с консистенция на крем, съдържащи силно хидратиращи, подхранващи и успокояващи раздразненията субстанции. Комбинираната кожа Изглежда мазна в областта на така наречената Т-зона между челото, носа и брадичката и нормална до суха в останалата част от лицето,


особено около очите. Този тип кожа е често срещан. При почистването обърнете особено внимание на мазните участъци, овлажняването и подхранването е насочено най-вече към по-сухите участъци. Не използвайте почистващи средства за мазна кожа съдържанието на алкохол в тях ще изсуши още повече сухите й участъци. Много ценно средство са лепенките за пори, тази за носа например обира излишната мазнина и почиства порите в дълбочина. През деня използвайте лек овлажнител със слънцезащитен фактор и лек крем - в сухите участъци втривайте по-голямо количество. Чувствителната кожа Към чувствителната кожа се подхожда внимателно, с няколко основни правила. Преди да преминем към тях, обаче, е важно да разберем коя е чувствителната кожа. Чувствителната кожа не понася неблагоприятни условия и лесно се раздразва от контакт с чужда материя, включително козметични продукти. Степента на чувствителност е различна при различните хора и от нея зависят процедурите, на които трябва да се подлага кожата. Като правило, всички типове кожа реагират неблагоприятно на почистващи препарати и други химически продукти. Степента на вреда зависи от нивото на толерантност на кожата. При чувствителната кожа, това ниво е много ниско, което води до лесно повреждане на кожата. Продуктите за чувствителна кожа са с възможно най-малка концентрация на потенциални дразнители. Използвайте само продукти за чувствителна кожа. Избирайте продукти с минимални количества консерванти, оцветители и други химически добавки. Не използвайте тоник, повечето тоници съдържат алкохол и не се препоръчват за чувствителна кожа. Носете предпазни ръкавици, когато работите с перилни и почистващи препарати. Ако сте алергични към гума, сложете под гумеените ръкавици памучни. Избягвайте прекомерно излагане на слънце и винаги използвайте слънцезащитен лосион. По възможност избягвайте прекалено запрашени и задимени помещения. Използвайте хипоалергични, некомедоно- образуващи овлажнители


като продукт за чувствителна кожа. Използвайте почистващи продукти без съдържание на сапун и алкохол. Не ексфолирайте прекалено силно. Не оставайте с грим много дълго. Използвайте хипоалергични продукти за почистване на грим. Грижата за чувствителна кожа е различна от тази за нормална кожа. При чувствителната кожа, въпросът е в това да бъдете внимателни към кожата си.


Spisanie za Moda  

.........................

Spisanie za Moda  

.........................