Page 1

Aлеко Константинов Съставил:Кристина Костова


Автобиография 

Безсмъртният български творец Алеко Иваницов Константинов е роден на 13 януари 1863 г. в Свищов. През живота си се изявява в много области, безспорно останал в историята като един от най-известните писатели на България, баща на литературния герой Бай Ганьо, автор на множество пътеписи, статии и фейлетони. Създател на демократическата партия. Изтъкнат юрист. Запален турист и основател на туристическото движение в нашата страна – на 27 август 1885 г. той събира група от 300 човека, които осъществяват първото организирано изкачване на Черни връх. Създател и водещо перо на в. Знаме. Заради честността, непоквареността, откровеността и чистата му съвест, приятелите му го наричат Щастливеца. Убит е на 11 май 1897 г. Убийството му предизвиква първите политически вълнения сред българските студенти.


Живот и творческа история 

В Свищов, в семейството на заможния търговец Иваница Хаджиконстантинов се ражда Алеко Константинов на 01.01.1863г. Учи в Свищовското училище и в Априловската гимназия в Габрово от 1872 до 1877г. По време на Руско-Турската война е писар, заедно с Ив. Вазов, в канцеларията на свищовския губернатор.През 1881г. завършва средното си образование в гр. Николаев, Русия; като ученик издава собствено ръкописно списание, пише стихове, превежда "Отело" от Шекспир.През 1885г. завършва право в Новоросийския университет в Одеса.


През 1885-1886г. - работи като съдия и прокурор в Софийския окръжен съд През 1889 - посещава Всемирното изложение в Париж През 1893 - посещава Колумбовото изложение в Чикаго; в сп. "Български преглед" започва да излиза пътеписът му "До Чикаго и назад" През 1894 - участва в работата на първия журналистически конгрес; кандидатства за народен представител в родния си град; "До Чикаго и назад" е отпечатан в самостоятелно издание;


През 1895 - "Бай Ганьо. Невероятни разкази за един съвременен българин" излиза като самостоятелно издание; А. Константинов поставя началото на масовото организирано туристическо движение у нас с изкачване на Черни връх. Убит е от наемници по политически причини на 11 май 1897 край с. Радилово. Съществуват две версии за смъртта му едната е, че убит по грешка, другата е ,че именно Алеко Константинов е бил целта на наемниците.

kuyhuluiloui,likuj  
kuyhuluiloui,likuj  

gfhertjhnyyugkhyug