Issuu on Google+

InĂŞs Sousa

portfolio


Language: Software:

Portuguese, English, Spanish, French, German (Learning) Archicad, Adobe Photoshop, Artlantis, Corel, Adobe InDesign, Adobe Premiere, SketchUp, Adobe Illustrator, Autocad


1984 Born in Porto, Portugal 1997 - 2000 Tai-Chi-Chuan, EDP, Porto 1999 - 2004 Classical Guitar, Orfeão Porto 2000 - 2003 Aikido 2nd Kyo , Escola de Judo, Porto 2000 - 2003 HighSchool, Externato Ribadouro, Porto 2003 Admition in the Faculty of Architecture University of Porto

2003 - 2010 Yoga Practice, Yoga Instructor (one year), Porto 2004 Concreta Conferences- “Architecture for the 3rd Milenium”, Matosinhos Sejima Kazuyo, OMA

2006 “Architecture in Common Places” Conferences, Guimarães Nuno Portas

2008 CinemArchitecture Seminar, FAUPorto Manoel de Oliveira, Nuno Portas, Alexandre Alves Costa, Manuel Graça Dias, Luis Urbano

2008 - 2009 Erasmus Student in TuDelft, Netherlands Semester 1 : Interior - Tonny Fretton Semester 2 : Terraventure Competition

2009 2nd Prize of Venlo Terraventure Competition, Netherlands 2009 - 2010 Master finalist of Faculty of Architecture University of Porto Final Essay: Cinema and Architecture, Prof. Luis Urbano


miragaia

the new waterfront 2005/2006 | multifct. building+students residence | porto | prof. carla garrido | fauporto | ines sousa | cravoycanelagmail.com

Miragaia = Beholding gaia, a longitudinal platform alongside the river with a privelieged view, opposing Gaia’s riverside, with its old wine cellars and distilleries . A medieval lasting background regarding the material and historical descendence of the city, turns the plot into a symbolicaly charged context to operate. Alfandega –Tol – and Museum/Historical Train Terminal add the context some spice, bringing out newer references to the approaching strategie. The first is contiguous to the site area; the second is no more than a project that was never built but that had to be considered has a part of the program.


Program Architectural analysis of the context and options of design – the place, the building and the city : design and place; design and distory; design, language and construction. The reordering of an old area of the city, easily identifiable, with the proposal of buildings of variable dimension and complexity and also with programs of small equipments (shops, cafÊs and bars).


Proposal The Multifunctional building was developed in a more “poetical� form. The aim was to create a volume that could on one hand project itself to the main street, providing a vision of the sharp declive of the city, and on the other hand allowing a unic view of the platform, the river and landscape of the other side of the river. The functions are marked through its openings orientation.


The public space is treated to enhance the longitudinal routings along the river. The Residence, with a more formalist approach, has a contained entrance that blossoms to a double height, inviting to the interior, where stands out the corridor of distribution witch is a reference from Adalberto Dias’ Mechanical Engineering Department in Aveiro.


Walking through these corridors, there is a game of rhythms between columns, entrances and vertically enhanced walls such as Corbusier’s walls in La Tourrette. The students dwelling module develops in a duplex with illuminated stairs through a skylight that is a reference of the Portuguese XVII century skylights.


The common spaces are filtered with a fixed brisesoleil, another reference of Souto Moura’s Geoscience department in Aveiro. The balance between the two buildings is established with the stereotomy and the big ramps that make a dialog of crossing flows on opposite directions.


matosinhos a museum for the city

2007/2008 | matosinhos, portugal | museum | prof. carlos prata | fauporto | ines sousa | cravoycanela@gmail.com

A place in profound transformation that needs elements of reference and exception, because it is an old area of fishing industry that is now obsolete and is reappearing as a luxurious residential area. An exception program, like a Museum, helps to redefine and punctuate the emerging urban space.


Program

Urban public program with meaningful programmatic and contextual complexity. The challenge is to make and conform the architecture of the urban equipment , clearly establishing on the drawing of the design its spatial and formal repercussions on the urban context that will help to transform it.


ALÇADO POENTE ESCALA 1:100

INÊS SOUSA___PROJECTO IV___

east façade


Proposal

A Museum for the city, being the main program two temporary small exibition rooms. The plot fits in a rectangular block, defined by the Matosinhos grid,close to the coast, and with a clear diagonal exception of an old train line. The proposal is based on a stablishment aligned by the Northen street faรงade, following the perimeter of the block.


ALÇADO NASCENTE ESCALA 1:100 ALÇADO SUL ESCALA 1:500

2.300

10.800

20.654

FASES ANTERIORES

ALÇADO SUL ESCALA 1:!00

INÊS SOUSA___PROJECTO IV___MUSEU PARA A CIDADE___F.A.U.P___JULHO

23.900

2,300

4.000

18.900

2,300

4,000

1,000

13.900

8.900

south façade/ n section


Formaly it’s a parallelepipe that breaks down in two volums, being the smaller volume suspended, supporting apparently only in one pillar , marking the entrance. The public program develops on the larger volume and the administrative program on the smaller. On the ground-floor you find the atrium, with a double height and a skylight that illuminates it and all the surrounding circulation spaces.


SALA CONFERÊNCIAS/POLIVALENTE

m

SALA 2

APOIO

CABINE

n

n

SECRETARIA

APOIO

ÁREA GRUPO

ÁREA DE INF.

WORKSHOPS

SALA 1 GABINETES

ADMINISTRAÇÃO

m

INÊS SOUSA___PROJECTO IV___MUSEU PARA A CIDADE___F.A.U.P___JULHO DE 2008

first floor plan


The constructive solution is based on a metallic structure majorly composed by trusses. This solution was chosen to make the building lighter, because there is a big number of large openings and also the smaller volume is suspense, supporting only in one column and on a structure of two trusses that develop until the middle of the building loading in a concrete foundation. The ground-floor is made of concrete and the rest of the floors are made of metallic beams and columns.


m section


Through the atrium is perceived the cafeteria that connects directly with the exterior as the bookshop that is turned to the main street. An imposing staircase connects the atrium to the first floor and guides a routing to the exhibition rooms. The rest of the public spaces develop around the atrium.


venlo

alive and kicking forever young 2009 | venlo, netherlands | terraventure competition | second prize | tudelft | basti ,ines ,nikolas ,max | cravoycanela@gmail.com

Venlo needs a joyful place that provides opportunities for unexpected occasions and future potentials. Attracting creative minds and dynamic forces that occupy and transform the city is our main ambition. We focus on young people and upcoming generations. Education, start up oďŹƒces, sport and leisure facilities as well as the proximity to the city centre give our target group a base. Large public functions, carefully placed in playful tension, invite surrounding fluxes of people to an exciting manifold mix of situations. Young people will play a more relevant role in Venlo and get rooted into its growing process from the beginning.


Baracks vs. large functions Military monuments define the main character of the space. New large scale functions are pressing on the local atmosphere. Respectfully the old structures get introduced into a new order. All Monuments take part of the new identity. The former military exercise area becomes the new central square. The former military hospital and hall form the new college. The little and lonely monuments are enforced and transformed into strong urban forms, to be able to compete with the new big functions, added to the site.


Eventcenter Cinema

Hotel Casino

Shops and Offices

Restaurant

Kindergarten

Shops Flowers Fanshop

Youth Hostel

MuseumscafĂŠ on the square

Museum upon the ruins

Student Lounge Club

Shops Market Books

mixed living students families

Start-Up Offices Creative Minds

Culture

Local

Residential

Commercial

Young People


connecting city parts and functions The plot is part of a planned ring road, connecting important nodes. Venlo and Blerick get better connected due to a new pedestrian and bike bridge. This bridge is arranged in a way, connecting all important functions of the city.

plot organisation

The connection path between Blerick and the old city center divides the plot into two parts. Situated at an urban border, the large scale functions are placed to the peripheral surrounding in an open space. On the other side a dense urban core is created, containing housing, offices and public functions, relating to Venlo and Blerick. A central square connects it all together.


ring

ring

college

stadium beach

sport Blerick rail station

dense core

harbour theatre town hall library museum park

library Blerick center

VVV

connecting city parts and functions

Venlo rail station


sport

Sport connects. Piled sporthalls and a large atrium for climbers define this building. Each floor serves with different view opportunities.

square The former military exercise space becomes an urban square due to new buildings enclosing it. These inhabit public program such as cinema, event center, restaurant, casino, hotel and provide view opportunities to and into the lifted stadium. One fassade is designed for screen projections.


college

The college integrates and connects old monuments and appears as a single unit. A large court yard provides spaces for future expansions.

stadium

The stadium located in a green environment stands out as a recognizable element, visible from the other side of the river. It easily accessible from the the city center, the train station and the nearby parking lot. By lowering the football field and lifting up the upper ranks, view connections at ground level are enabled and a connection with the nature gets established.


dense core This residential area combines a variety of functions concerning young people’s life. A mix of shared flat communities, start–up offices, and nice court yards define its character.

housing Why housing? Alive and kicking wants to enforce the next step into the unexpected. A new beginning on this area. A new quarter with new impulses for the city, creative minds with fresh ideas. Though for a new quarter there need to be new people which need to identify with their quarter as the city itself. We want a vibrant joyful place with an authentic local character and not a dead event city.


Typ A high-rise 84 m

maisonette with small footprint but splendid entrance double height room with spiral staircase and more private rooms upstairs under the slope roof

Typ B privacy open 52 m

open communicative living kitchen and maximum privacy in the back

Typ C single 28 m

little single appartment with opportunities for guests or working studios

Typ D longitude 71 m

directly accessible from the outside through little bridges as private outdoor space tensious long entrance with three open sides and living areal with two private rooms

a f

Typ E splendid 83 m

almost luxurious entrance lving kitchen hall and two equal private rooms

b c d

b

Typ F big one 109 m

view axis from the entrance to the outside, big common places and up to four private rooms

or young couple or former students with their new start up company and the wish for a representative flat

shared flat for communicative people who also need their privacy or new couples

singles, or students who just need a little room or an extra working place also studios of the nearby college or new start up firms

modern people who like to live different or just more open couple, singles, shared flat or a young family

or little families with little children will have various ideas to use this big open space also without kids always usable

or big families or a group of students lving together having a lot of fun


boavista

dwelling with icons 2006/2007 | dwelling | porto, portugal | prof. alvaro andrade | fauporto | ines sousa | cravoycanela@gmail.com

Casa da MĂşsica, Casa da MĂşsica Metro Station and the Roundabout of Boavista are the urban elements transforming the site on concern in a tension field of pedestrian paths crossing inwards. Therefore, its reformulation urges, so as to contemplate a comercial + residential program, giving special attention to public and private domains.


Program

Collective Housing : Design and Construction Association of flats: 3 Distribuition solutions: Central Access, Deck Access and Direct Access. Urban restructuring and completion of an area in transformation.


Proposal

The proposal area is delimited by two public buildings that re-qualified this urban site: Casa da MĂşsica (Rem Koolhaas) and Casa da MĂşsica Metro Station (Souto de Moura). The urban restructuration aim is to counterbalance the strength of the iconic building in search of the reestablishment of the existing harmony that was broken by its strong volumetric presence.


It is highlighted a path that establishes a pedestrian connection between the metro station and the roundabout of Boavista, wide openning an initially closed space, with the purpose of redefining the interior patio, reinforcing the connection of the surrounding public spaces, therefore increasing the site’s urban life. A section of the intervention area is detailed, composed of a collective housing program with Deck Access system.


3.

duplex apartments fit

piso 4

first, second and third floor plan


A volume that is detatched from the ground, creating a direct link between the street and the courtyard. The main faรงade is developed in such a way that it can change according to the varying sunlight exposition. The flats development is based upon the concept of open-space and multifunctionality, with special care for the relationship between exterior and interior as though the light openings.


A B C D E F G E H I J

K L

11

12

M

LEGENDA I A

Rufo de Zinco

B

Isolamento térmico em Poliestireno Exrudido 8.0cm

C

Impermeabilizaçao em Pintura Hidrófuga

D

Murete de Betão

E

Rufo de Zinco

F

Regularização 2.0cm

G

Godo Lavado

H

Viga de Betão

I J K

Geotêxtil Suporte da Viga Tipo Halfen para 17.0cm de Laje Guarnição de Vão em Madeira

L

Porta de Correr Exterior em Madeira

M

Caixilharia Oscilo-batente em Madeira

N O

Soleira de Madeira Suporte da Viga tipo Halfen para 25 cm de Laje


Inês Sousa Rua Santos Pousada, n. 738, 5º Esq. 4000-480 Porto Portugal +351916386375 cravoycanela@gmail.


Inês Sousa Portfolio 2010