Page 1

The Cras

Bible


hout bois

conseil &advies


w

We are good believers

Bij houtgroep Cras werken 400 mensen. Velen daarvan zijn dagelijks in de weer met hout... en allemaal dragen ze ons respect en onze passie uit voor deze unieke en duurzame grondstof. Het Cras-verhaal telt reeds meer dan 130 jaarringen, dankzij onze eigen‘wood believers’ die met vakkennis en ervaring hun schouders zetten onder ons groeiverhaal. In deze ‘Holy Wood Bible’ willen we u vertellen waarom hout voor ons ‘heilig’ is. Veel plezier met onze 10 houtgeboden... We hopen dat u straks ook de blijde boodschap zal verder verkondigen.


de

10

houtgeboden by Cras


1 Hout

moet duurzaam ontgind worden


Foto : het blad van de eik. Eik is een specialisatie van Cras. Een eigen aankoper kiest in de bossen in Frankrijk nog zelf de eiken stammen uit. Bestemming : eiken balken, gevelbekleding en parket.


Verantwoord bosbeheer, ook onze zorg. Het bos is tegelijk één van de duurzaamste én kwetsbaarste hulpbronnen van de mens. Mits verstandig beheer kan het eeuwig blijven voortbestaan, maar misbruik kan in korte tijd over het lot van bossen beslissen. Cras ijvert mee voor het behoud van bossen over de hele wereld. Via een ‘Chain of Custody’ registratienummer is Cras erkend om FSC en PEFC gelabeld hout te verwerken en te verkopen. Dit hout komt dan uit bossen die op hun beurt een certificering hebben gekregen en dus op een verantwoorde manier beheerd worden. Door gelabelde producten aan te kopen, kan je als consument ook jouw steentje bijdragen aan een gezondere leefomgeving. Vraag naar onze mogelijkheden.

PEFC/07-31-226/1 Voor duurzaam bosbeheer www.pefc.org


2 Hout

is het meest ecologische bouwmateriaal


Beuken stammen worden bij Cras rechtop gezet, zodat de sappen er vlotter uitstromen en er zo egaler en witter hout verkregen wordt.


Hout gebruiken is goed voor het milieu Hout vermindert de CO2 in de atmosfeer Fotosynthese zet, met behulp van licht, CO2 uit de lucht en water uit de bodem om in hout. Tijdens dat proces slaan bomen gemiddeld 900 kg CO2 op per m3 hout. Houten producten houden die opgegslagen CO2 vast gedurende hun volledige levensduur. Hout verwerken vraagt bovendien ook nog eens aanzienlijk minder energie ... een bijkomende besparing van 1100 kg / m続. In totaal beperkt het gebruik van houten producten dus de emissies van broeikasgassen met 2 ton CO2 per m続 hout.

Hout is recycleerbaar Aan het einde van hun levenscyclus kunnen producten in hout opnieuw gebruikt als grondstof voor nieuwe, ecologische materialen.

Hout is een goede isolator Door zijn lage thermische geleidbaarheid bezit hout goede isoleer-eigenschappen. Gebouwen met of van hout verbruiken daardoor minder energie.


3 Hout

is de reden van ons bestaan.


De roots van Cras liggen bij hout. Ons bedrijf startte op in Waregem, maar heeft nu reeds 12 vestigingen over het land verspreid.


Familiebedrijf met sterke wortels. Houtgroep Cras is een familiebedrijf met wortels die teruggaan tot 1878. De onderneming met hoofdzetel te Waregem is dus al meer dan 130 jaar actief in de houtsector. Het werk van meerdere generaties heeft dit familiebedrijf gevormd. Momenteel staat met CEO FrĂŠdĂŠric Cras de vierde generatie van de familie aan het roer. De in al die jaren opgebouwde kennis zit in elk van de producten van Cras en vormt de basis van hun service. Het bedrijf heeft een eigen importafdeling, een uitgebreid productie-apparaat en een distributienetwerk van 12 eigen vestigingen. Die vestigingen zijn er voor houtvaklui en consumenten die op zoek zijn naar duurzame oplossingen voor hun project. Denk hout, denk Cras !


doors & frames

friendly floors

wow! wood on walls by cras schaafwerk voor gevelconcepten


Evolutie naar een breed assortiment. In het Cras-assortiment zitten uiteraard veel houtproducten, de meeste uit eigen productie. Daarnaast zal u in de 12 vestigingen ook veel aanvullende producten vinden in andere materialen. Cras bouwde hiervoor partnerships uit met een aantal sterke merken.

BOUWEN

gevel en dak, isolatie, gipsplaten, timmerhout, plaatmateriaal

BUITEN

schermen en hekjes, poorten en deuren, carports, pergola’s, tuinhout

BINNEN

parket, deuren, plafonds wanden, werkbladen Kom alle mogelijkheden ontdekken in één van onze vestigingen.


4 Hout

moet efficiĂŤnt verwerkt worden


De extra smalle planken van de Lines-collectie zijn niet alleen mooi, ze benutten ook maximaal het hout van de eik. De fijne afwerking benadrukt nog extra het lijnenspel van dit parket.


Optimaal gebruik van onze grondstof Hout is bij Cras een edele grondstof... en daarmee wordt zo efficiĂŤnt mogelijk omgesprongen. In elke stap van onze productie wordt naar optimalisatie gezocht . Dat kan door voor een afgewerkt product afmetingen te kiezen die zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke maten van het brute hout liggen. Maar ook door diverse uitsorteringen aan te bieden (zowel met als zonder knopen) wordt hout beter benut. Investeringen in performante werktuigen en machines zorgen voor meer efficiĂŤntie, omdat ze uitval minimaliseren. En uiteraard dragen ook de kennis, het vakmanschap en de opleiding van onze medewerkers bij tot optimalisatie van materiaal- en energiegebruik. Die zin voor rationalisering wordt vervolgens ook doorgetrokken in de service naar onze klanten. Want we willen uiteraard ook met hun tijd efficiĂŤnt omspringen !


5 Hout

verdient zoveel mogelijk waarde


Deze gevel werd gerealiseerd in geschaafde padouk-latten uit het Cras-atelier. Dankzij de stabiliteit van de houtsoort en het precieze schaafwerk kon zelfs de sectionale poort mee bekleed worden.


Bij Cras krijgt hout toegevoegde waarde.

Het Cras atelier vervaardigt gevelbekleding, parket, tuinhout en binnendeuren . Maar ook halffabrikaten die dagelijks door tal van houtspecialisten ingezet worden voor de creatie van interieurs, gevels of tuinontwerpen. Het is daarbij ons doel om producten te maken die zo goed mogelijk afgestemd zijn op de eindgebruiker, maar ook relevant zijn en bovenal duurzaam. Zo geven wij waarde aan hout, en wordt hout een toegevoegde waarde in uw bouw-, interieur- of tuinproject.


6 Hout

vraagt kennis


De ‘Secret Slide’-schuifdeur uit onze Brems deurenfabriek is een technisch hoogstandje. De deur schuift over de wand zonder zichtbare rail of ander beslag. ‘Know hout’ van de bovenste plank.


Know hout.

Om hout op een duurzame en slimme manier in te zetten is know how nodig. Cras is reeds meer dan 130 jaar actief in de houtsector en kan dus bouwen op een uitgebreide vakkennis. We zien het bovendien als onze taak om die kennis te verspreiden... Dat doen we uiteraard naar onze medewerkers, via een grondige opleiding. Maar ook onze klanten willen we zo goed mogelijk adviseren en informeren. Vanuit onze 12 vestigingen staan medewerkers klaar om materiaal- en projectadvies te geven. Geregeld organiseren wij ook info-avonden en workshops. U wil ook graag raad van een houtspecialist? Breng dan zeker een bezoek aan ĂŠĂŠn van onze vestigingen. Alle adresgegevens en openingsuren op www.cras.be


7 Hout

transformeren moet met zo laag mogelijke ecologische voetafdruk


Thermowood is hout uit Europese bossen dat via een hittebehandeling zeer duurzaam en stabiel wordt gemaakt. Zo wordt het perfect voor gebruik in o.a. gevelbekleding.


Cras voorziet in eigen energie.

Hout is de meest ecologische grondstof. Wij vinden het dan ook belangrijk dat de verdere verwerking in eindproducten zoals parketvloeren, terrasplanken en gevelplanchettes ook zo ecologisch mogelijk gebeurt. We proberen daarom eerst en vooral zoveel mogelijk lokale, europese houtsoorten te gebruiken. Dat bespaart al vele transportkilometers... Cras investeerde ook in 160.000 m² zonnepanelen. Via de daken van onze loodsen wordt nu veel energie opgewekt die we niet meer van het net nodig hebben. Verder wordt houtstof gescheiden opgevangen, zodat het voor diverse toepassingen kan hergebruikt worden (plaatmateriaal, strooisels en korrels voor dieren, enz.). En om de cirkel helemaal rond te maken, wordt houtafval bij Cras in een eigen bio-installatie verwerkt tot groene energie die onze parketdroogovens verwarmt, samen met onze geconditioneerde stockageruimte.


8 Hout

is mooi, warm en veelzijdig


Het nieuwe tuinscherm ‘Stora’ van ons tuinhoutmerk ‘Collstrop’ is vervaardigd uit geïmpregneerd rood Noords grenen en geniet van een garantie van 25 jaar tegen houtrot, schimmel en insecten.


Variatie troef !

Parket, gevel, terras, poort, tuinscherm... voor elk van deze toepassingen kiest u uit tientallen houtsoorten, met elk hun eigen kleur en patroon. Of u zet er met verf of beits een totaal nieuw kleurtje op. Zowel bij klassieke architectuur als bij hedendaagse bouwstijlen wordt hout graag ingezet. Voor de sterkte, de verwerkbaarheid in diverse modellen en profielen, de thermische eigenschappen, maar bovenal omdat het gewoon mooi is en zich goed laat combineren met andere materialen.


9 Hout

is beleving


Voor advies rond uw bouw-, interieur- of tuinproject kan u in ĂŠĂŠn van de 12 Cras-vestigingen terecht.

Foto : Beuken stammen worden bij Cras rechtop gezet, zodat de sappen er vlotter uitstromen en er zo egaler en witter hout verkregen wordt.


Kom hout beleven in ĂŠĂŠn van onze 12 vestigingen.

Samen met uw aannemer en architect materialen, oppervlaktestructuren en formaten naast elkaar leggen, en uw eigen combinaties maken... dat doet u in de Cras-vestigingen. Dankzij het uitgebreid aanbod aan stalen en documentatie ĂŠn de know-how van ons commercieel team maakt u samen met alle betrokken partijen de juiste keuzes. U vindt alle gegevens van onze toonzalen op www.cras.be, maar ook op de laatste pagina van deze brochure. Welkom!


10 Hout is hot !


‘Landmarq’ is een tuinscherm, ontwikkeld voor Collstrop door designer Axel Enthoven. Het is een scherm met extra functionaliteiten zoals een zitmogelijkheid, verlichting en opbergkist.


Damn hot!

Wij zijn fan van hout... en we zijn niet alleen. Architecten, binnenhuisarchitecten, designers,...hout wordt ook door hen graag ingezet voor de projecten en producten van de toekomst. Bent u intussen ook een wood-believer? Verspreid dan de boodschap!


hout bois

conseil &advies

4 3 2

1

5 6

10 9

7

8

12 11

Alle gegevens en openingsuren op www.cras.be


Welkom

in één van onze

12 vestigingen

met uw gezin, aannemer en/of architect.

1

waregem@cras.be

Industrielaan 5 - tel 056 60 34 44

2

heule@cras.be

Waterven - tel 056 35 81 43

3

brugge@cras.be

Pathoekeweg 154 - tel 050 31 29 31

4

oostende@cras.be

Vaartblekersstraat 28 - tel 059 50 16 45

5

merelbeke@cras.be

6

relegem@cras.be

7

halen@cras.be

Burg. Maenhautstr. 68 - tel 09 252 21 81 Schapenbaan 20 - tel 02 460 02 00 Hagelandstraat 30 - tel 013 46 02 80

8

beringen@cras.be

Koolmijnlaan 116 - tel 011 21 25 52

9

trazegnies@cras.be

Rue de la Marche 28 - tel 071 36 01 05

10

dottignies@cras.be

Rue de la Barrière de Fer 155 - tel 056 48 98 31

11

manhay@cras.be

Rue des Boussines 448 Z5 - tel 086 34 94 00

12

latinne@cras.be

Rue du Centre 99 - tel 019 69 63 00


Spread the word!

The Cras Holy Wood Bible  
The Cras Holy Wood Bible  
Advertisement