Page 1

1 2

Ziarul financiar al clasei a 9-a C

Nr.1. aprilie.2014

YOUTH FINANCE Educația financiară - conduită a omului modern -

Educaţia financiară formează şi dezvoltă la elevi competenţele de gestionare eficientă a resurselor. Acest tip de educaţie este necesar să înceapă din primii ani de şcoală. De altfel, în opinia d-nei prof.dr. Suzana Ilie, director al Colegiului Economic ”Ion Ghica” din Târgoviște,,în unele ţări ale Uniunii Europene educaţia financiară există în curriculumul şcolar obligatoriu, din primele clase ale învăţământului primar. Această formă de educaţie contribuie la formarea şi dezvoltarea personalităţii elevului ca cetăţean responsabil atât faţă de el însuşi, cât şi faţă de societate”. În societatea actuală, educaţia financiară a devenit un fel de conduită a omului modern care este în primul rând un om social. De cele mai multe ori acesta se supune necesităţilor care presupun şi cheltuieli financiare. De aceea omul modern trebuie să dobândească abilităţile necesare unei bune gestionări a resurselor financiare de care dispune. ,,Orice om indiferent de volumul resurselor pe care le deţine ar trebui să ştie să le gestioneze eficient obţinând beneficii maxime”.

Din cuprins

Pe de altă parte, d-na Gabriela Stoica, reprezentant BCR, apreciază că ,,educaţia financiară este procesul prin care dobândim cunoştinţe, aptitudini şi abilităţi care ne permit să luăm decizii mai bune în ceea ce priveşte gestionarea resurselor noastre, să facem analize pe baza informaţiilor corecte şi să ştim cui să cerem ajutor şi sfaturi pentru a obţine mai multe beneficii din banii noştri. Educaţia financiară ne ajută să menţinem un echilibru financiar, ne învaţă cum să gestionăm veniturile noastre şi să cheltuim mai puţin, cum să facem economii pentru situaţii neprevăzute, cum să strângem avere sau să economisim pentru diverse obiective din viaţa de zi cu zi”. Întrebată asupra recomandărilor pe care le-ar face tinerilor pentru a realiza un venit pe care să-l folosească în scopul formării personale, d-na Gabriela Stoica ne-a precizat: ”În ziua de azi trebuie să fim bine informaţi despre instrumentele financiare pe care le folosim sau pe care diverse instituţii bancare încearcă să ni le vândă. Tuturor tinerilor care doresc să îşi facă un venit propriu, le recomand cardurile adresate <cardurile VISA ELECRON XTEEN>, care reprezintă cheia de acces la un cont curent în care se pot aduna banii din alocația de stat pentru copii, burse și alte sume primite din partea liceului, precum și economiile proprii.

Relația cu banca presupune un pas important pentru dezvoltarea educației financiare și aceasta poate începe de la orice vârstă, de preferat, după obținerea actului de identitate.” În lumea finanţelor se vorbeşte tot mai frecvent despre iniţierea tinerilor în domeniul financiar. Educaţia financiară nu trebuie să se limiteze la tinerii care se pregătesc în instituţii specializate pentru a profesa ulterior în domeniul economic, ci se adresează oricărui tânăr care trebuie să devină din ce în ce mai cumpătat în gestionarea propriilor venituri. ”Având în vedere că educaţia financiară înseamnă un proces de dobândire a cunoştinţelor, noi ne ocupăm de educaţia finanaciară a tinerilor prin discuţiile şi dialogurile ce au loc între noi. Încercăm să le comunicăm care sunt paşii de urmat pentru o educaţie financiară corectă. Spre exemplu, primul pas în educaţia financiară este acela de a înţelege cum să câştigăm bani, să avem mai multe surse de venit, astfel încât să nu fim 100% dependenţi de un salariu”, ne-a precizat d-na Gabriela Stoica.

Idei și sfaturi de economisire

Firma de exercițiu, o metodă de educație financiară

Evenimente din viața școlii care promovează educația financiară

Bugetul personal

Job-uri part-time pentru tineri

Patru lucruri pentru o afacere de succes

Uneori ai succes…iar alteori înveți

Un alt punct de vedere despre necesitatea educaţiei financiare în formarea deprinderilor omului modern ni l-a oferit d-na Carmen Rădulescu, director adjunct al Colegiului Economic,, Ion Ghica”, Târgovişte: ,,Educaţia financiară este în primul rând o necesitate. Trăim într-o lume în care resursele trebuie consumate cu mare responsabilitate, iar lucrul acesta trebuie învăţat. Principiul de bază la care trebuie să ne raportăm este: Nimic nu este gratuit, totul se plăteşte, ceea ce înseamnă că orice decizie financiară pe care o luăm presupune costuri mai mici sau mai mari, cu impact pozitiv sau negativ asupra celor care le iau, dar şi asupra societăţii. Lumea măcinată de crize financiare este, am putea spune, şi o consecinţă a lipsei de educaţie în ceea ce priveşte gestionarea eficientă a banilor, prin urmare, în măsura în care lucrul acesta contează, educaţia financiară de la cele mai mici vârste trebuie luată serios în considerare”. Roxana Dolănescu, Andreea Bădiceanu, Georgiana Stan


2 1

Ziarul financiar al clasei a 9-a C

Nr.1. aprilie.2014

Idei și sfaturi de economisire Economiile sunt banii pe care îi strângem în decursul unor săptămâni, luni sau ani. Aceste economii le investim în anumite situații: achiziționarea sau construirea unei case, deschiderea unei afaceri, cumpărarea unui obiect de care aveam nevoie sau utilizarea lor pentru acoperirea costurilor aferente studiilor. Deseori 9 din 10 tineri își pun întrebarea: "La ce mi-ar fi de folos economiile?". Ei bine, economiile ne salvează în situații neprevăzute sau în momente în care nu dispunem financiar. Dar nu de fiecare dată putem economisi, deoarece uneori cheltuielile sunt egale cu veniturile, sau chiar mai mari decât acestea. Este momentul bilanțului și

constatăm poate cu surprindere că ieșim în pierdere. Economiile pot fi ținute acasă de fiecare persoană sau depuse la bancă, dar mai oportun ar fi să îi depunem, deoarece la finalul fiecărei luni primim dobândă și astfel, economiile cresc.

Cum sa-mi valorific economiile? Baniiq.ro ,,Iți dorești ca pentru economiile de care dispui să obții randamente avantajoase și ești dispus să-ți asumi și un anumit grad de risc? Sfatul nostru: diversificarea economiilor. Pe lângă produsele clasice (depozite, conturi de economii), poți alege alternative de plasament, ce vă permit să investiți pe piețele financiare”. ”Să spunem că ai descoperit după o luna de bugetare, că dai foarte mulți bani pe diverse abonamente pe care nu le folosești: ai două telefoane fixe și două mobile, conexiune la internet acasă, dar și una mobilă, abonament la sala pe care nu l-ai mai folosit de doua luni, o revista lunara care aduna praf pe măsuță de cafea si un abonament pentru un TV pe care nu l-ai mai deschis din primăvară.” Sfatul nostru: E destul de clar cheltui lunar niște bani pentru lucruri pe care nu le folosești. Continuare în pag.5

Interviu. Firma de exercițiu ca metodă de educație financiară

Prof. Roxana Georgescu, coordonator firme de exercițiu

Ştim că dumneavoastră sunteţi coordonatoarea mai multor firme de exerciţiu. De care vă simţiţi legată mai afectiv? ♦ Fiecare firmă de exerciţiu pe care o coordonez are frumuseţea şi specificul ei. De cele mai multe ori asociez firma de exerciţiu cu echipa din care este formată, sunt ataşată de elevii implicaţi în această activitate. Cum fiecare generaţie este diferită şi modul în care mă simt legată de fiecare firmă de exerciţiu este raportat la implicarea elevilor în activitatea acesteia. Nu întotdeauna premiile sunt cele mai valoroase ci modul în care dezvoltăm acele competenţe atât de importante pentru mediul de afaceri real: comunicarea, lucrul în echipă, gândirea critică, rezolvarea de probleme. Singura firmă de exerciţiu care nu a fost continuată şi care este pioniera activităţii mele în aplicarea metodei inovative „firma de exerciţiu” este „SCUT”, obiectul de activitatea fiind pază şi protecţie. Cred că legătura cu această firmă de exerciţiu a cea mai puternică. Continuare în pag.6….

2


1

Ziarul financiar al clasei a 9-a C

Nr.1. aprilie.2014

Evenimente importante în viața școlii, care promovează educația financiară Un bun exemplu pentru aceasta temă îl reprezintă chiar Balul bobocilor. În cadrul acestuia opt perechi de boboci s-au înscris în concursul pentru a desemna pe Miss şi Mister Boboc 2013 și pentru a-și pune în evidență talentele. Ei au trecut prin diferite probe: defilare, cultură generală, aptitudini şi o probă surpriză. Balul s-a desfasurat la Liceul de Arte "Bălașa Doamna". Banii strânși au fost folosiți pentru decor, pentru a se crea o atmosfera cât mai placută și interesantă, dar și pentru premierea concurenților. Pe lângă participanți și numerele lor, au fost și alte momente frumoase, care au solicitat dedicație și mai ales pasiune din partea celor care le-au realizat.

3


2

Ziarul financiar al clasei a 9-a C

Nr.1. aprilie.2014

Job-uri part-time…

Daca îți place să scrii sau ai foarte multe idei pe care vrei să le împărtășești cu cei din jur meseria de blogger este cea mai potrivită. Tot ce trebuie să faci este sa își alegi platforma dorită, printre cele mai cunoscute sunt WordPress și Blogger, să dai un titlu interesant blogului tau și să începi să scrii.

Însă noi aici vorbim despre câștigarea banilor...această metodă este mult mai bună decat cea a blogului doar că aici mai ai nevoie și de ceva dotări. Ai nevoie de cel puțin o cameră video/foto ce filmează HD, măcar 720p, iar în caz că filmezi undeva în casă, cea ce este logic, ai nevoie și de o lumină bună deci ai nevoie și de un proiector sau măcar o lampă. După ce ai fîcut videoclipurile le poți încărca pe diverse site-uri. Eu recomand youtube.com deoarece este cel mai bun pentru acest lucru. Tot cei de la youtube îți oferă si posibilitatea de a semna contracte. Contracte prin care, bineînțeles, vei câștiga bani. Dacă nu ai vârsta de 18 ani, nu este nici o problemă, totul se rezolvă printr-o simplă semnătură a părinților tăi, în contract, prin care sunt de acord cu acest lucru și răspund de voi.

Cum poti face bani din blog?

Chestionare online

Este foarte simplu, banii din blog se fac destul de ușor, doar că tu trebuie să ai un trafic destul de mare pe siteul tău. Dacă ai trafic poți adăuga și câteva reclame prin intermediul platformei de monetizare AddSense oferită gratuit de catre Google. Astfel, cu cât de ocupi mai mult de blog și ai subiecte mai interesante, vei atrage vizitatori. Odată cu sosirea noilor vizitatori îți vor crește și ție veniturile. Acesta fiind una dintre cele mai usoare joburi pe care le poți face de acasă.

Chestionarele online rămân mereu o bună sursă de venit. Tot cea ce trebuie să faci este să găsești un site ce face legătura între ofertele diferitelor branduri și să răspunzi diferitelor întrebări.

Cu totii știm cât de costisitoare este viața în adolescență, perioada în care ne dorim cât mai multe lucruri dar nu avem bani să le cumpărăm. Poate că părinții nu vor putea întotdeauna să ni le asigure așa că trebuie să luăm noi înșine atitudine. Nu trebuie neapărat să ne luam o slujbă prea obositoare. Putem practica câteva joburi part-time. În cele ce urmează am să vă prezint cele mai ușoare, ingenioase și distractive lucruri pe care le puteți face și de pe urma cărora puteți câștiga și bani. Blogul

Vloggul Vloggul este tot un fel de blog, numai că acesta este video. Este mult mai îndrăgit de către internauți deoarece nu necesită un efort foarte mare, cum ar fi cititul. 4

Cum funcționează? Păi, este simplu, ei primesc sondaje de opinie de la diferite companii și corporații, sunt plătiți pentru a le da publicului spre rezolvare, iar la rândul lor, plătesc publicul pentru rezolvarea de sondaje. Acest lucru este foarte folositor atunci când vor sa afle părerea noastră, a cumpărătorilor, despre anumite produse sau servicii.

Reclame și oferte Altă treabă ușoară (dar uneori plictisitoare), este aceea de social change. Tot cea ce trebuie sa faceti este sa gasiti un site de genul, cum ar fi SocialBirth sau Like4Like, care în schimbul unor like-uri sau comentarii, trafic și așa mai departe îți oferă jetoane, la o anumită sumă de jetoane le poți converti în bani reali, ce pot fi transferați prin paypal sau sub formă de credit pe telefonul tău mobil. Designer Daca ai talent la desen, asta s-ar putea să îți placă ce vei auzi. Sunt unele site-uri pe care poti posta diferite fotografii, iar acelea pot fi cumparate iar banii, în totalitate, îți vor reveni ție. Poti desena diverși vectori sau poate proiecte mai mari. În caz că ești bun și la informatică și te descurci să faci și un site, poti creea designuri pentru site-uri care sunt foarte căutate. Cum funcționează? Este simplu, imaginează-ți o piață, contul tău este taraba ta, așa cum tu o să tot postezi imagini și resurse, vei încărca taraba, diferitele companii vor vrea să cumpere un site sau o poză, sau orice ai făcut tu, acestia vin, cumpără de la tine și îți plătesc, nimic mai mult decât atât. În final, sper că v-am convins că și la vârsta adolescenței se pot câștiga bani usor, prin propria ta muncă, fără a mai fi nevoie să ceri bani părinților.


Ziarul financiar al clasei a 9-a C cum poȚI OBȚINE Venituri extrabugetare

Nr.1. aprilie.2014 Continuare din pag.2… Cum sa-mi valorific economiile? Baniiq.ro

cum poȚI OBȚINE Venituri extrabugetare

„Ritmul îl poți stabili în funcție de venitul tău, de situația familială, fără să fie necesar să-ți impui restricții în viața de zi cu zi. Poți economisi periodic, cu o anumită frecvență sau de câte ori ai posibilitatea, fără o regulă clară. Sfatul nostru: Orice ai alege, nu uita că și economiile mici pot aduce mari avantaje, iar ritmul de economisire influențează câștigul pe care îți propui să-l obții”

Cum economisesc romanii

Au însemnat pentru Colegiul Ecoomic ”Ion Ghica” o sursă importantă de venituri, suplinind, de multe ori, bugetul insuficient alocat instituției noastre. Aceste venituri au fost destinate rezolvării unor probleme importante ale școlii.

• •

• •

Reabilitarea infrastructurii școlare (construcția și reabilitarea bazei de instruire practică a elevilor de la domeniul de calificare turism și alimentație, construcția unui corp nou de clădire cu 8 săli de clasă; Dotarea cu mobilier a spațiilor școlare; Dotarea cu echipamente didactice pentru pregătirea generală și profesională a elevilor; Formarea personalului școlii, Formarea elevilor (finanțarea stagiilor de instruire practică a elevilor în condiții reale de muncă).

Pe timp de criză financiară românii au realizat că economiile sunt binevenite, chiar foarte importante, după ce timp de câțiva ani ei au sporit excesiv consumul de bunuri și servicii. Deși românii ar vrea să economisească mai mult, ei estimează că în următorii ani vor ajunge să pună deoparte mai puțini bani. Potrivit unui sondaj economiile sunt foarte importante pentru 42% din români, în timp ce alți 41% le consideră doar importante, iar 7% nu le acordă atenție. Totuși, același studiu arată că vecinii din Ungaria sunt mult mai preocupați de economisire, 60% din ei considerând economiile foarte importante și 40% decizând să nu le acorde importanță (baniiq.ro).

INSTRUIREA PRACTICĂ A ELEVILOR

Elevii de la Turism și alimentație desfășoară activitate practică în cadrul Restaurantului școală ”Junior” realizare de preparate culinare, produse de cofetărie/ patiserie organizrea de mese festive

Suma medie pe care românii o economisesc, studiul reliefând faptul ca bărbații economisesc în fiecare lună mai mult decât femeile. Georgiana Stan

Elevii de la domeniile Economic și Comerț desfășoară activiate practică în cadrul Bufetului Școlar.

5


2 3

Ziarul financiar al clasei a 9-a C Interviu…continuare din pag. 2

Cum au fost create aceste firme? ♦ Propunerile vin din partea elevilor sau este opţiunea dumneavoastră? Iniţial, aceste firme de exerciţiu au fost create de elevi. Ei au creat „brandurile” atât de cunoscute pe piaţa virtuală. Acum, rar înfiinţăm noi firme de exerciţiu, le preluăm şi le continuăm pe cele exitente. Dacă din 2 în 2 ani am tot înfiinţa firme de exerciţiu, iar activitatea celor mai vechi ar înceta, progresul nu ar fi atât de evident şi practic am încărca o bază de date numai din punct de vedere numeric. Evoluţia firmei de exerciţiu este ceea ce creşte respectul de sine, dorinţa de a contribui la succes şi recunoaştere în mediul virtual. Ne puteţi oferi câteva detalii despre obiectivele propuse în activitatea acestei/acestor firme? ♦ Orice firmă de exerciţiu odată înmatriculată la ROCT, îşi propune atingerea standardelor de calitate recunoscute în activitatea desfăşurată. Acest lucru înseamnă obţinerea Certificatului „Marca de calitate”, document care atestă viabilitatea firmei de exerciţiu pe piaţa virtuală. Pe înţelesul tuturor, activitatea din firma de exerciţiu nu se limitează doar la înregistrare pe ROCT ci şi obţinerea de profit, completarea documentelor contabile, plata taxelor şi impozitelor, a salariilor angajaţilor săi. De asemenea participarea la târgurile firmelor de exerciţiu este un alt obiectiv pe care angajaţii şi – l doresc tocmai pentru a putea inteacţiona cu alte firme de exerciţiu din Europa şi nu numai. În ce constă efectiv activitatea în cadrul firmei de exerciţiu de care ne vorbiţi? ♦ Firma de exerciţiu este de fapt o metodă inovativă de învăţare. Elevii îşi dezoltă competenţe specifice unui angajat din mediul real de afaceri. Diferenţele pornesc din faptul că resursele financiare sunt virtuale, se regăsesc în documentele contabile, dar, în realitate nu există. De asemenea falimentul nu este atât de dur ca în realitate, este o situaţie simulată ce nu are consecinţele nefaste din viaţa reală. Elevii ocupă posturile în cadrul firmei de exerciţiu, devenind angajaţi, după interviuri pentru ocuparea locului vacant, au drepturi dar şi obligaţii. După înscrierea la ROCT – Centrale firmelor de exerciţiu şi întreprinderilor simulate din România, practic se derulează în cele 3 ore de laborator tehnologic activitatea specifică obiectului de activitate declarat: producţie, comercializare, prestare de servicii. Se caută clienţi pe o piaţă virtuală mult mai selectivă la tranzacţionare, se plătesc salarii angajaţilor din firma de exerciţiu, se întocmesc documentele contabile, se plătesc taxe şi impozite......dar...totul virtual.

6

Nr.1. aprilie.2014 În şcoală există şi alte firme de exerciţiu cu rezultate remarcabile în activitatea derulată. Colegiul Economic „Ion Ghica” este din acest an „Centru de Resurse” privind activitatea firmelor de exerciţiu. Acestă recunoaştere vine ca urmare a unei munci de echipă în care fiecare angajat în firma de exerciţiu, fiecare profesor coordonator a contribuit într-o mai mare sau mai mică măsură la rezultatele obţinute. Ce vă propuneţi pe viitor în legătură cu existenţă acestor firme? ♦ Propunerile vin din partea angajaţilor din firmele de exerciţiu, eu doar coordonez şi ofer suport atunci când este cazul. Important este să imprimi elevilor dragostea faţă de profesia pe care doresc să o aibe, să dezvolte acele competenţe cheie care să-i ajute în viaţa reală. Orientarea în carieră şi dezvoltarea competenţelor antreprenoriale sunt obiective greu de atins, dar satisfacţia reuşitei angajaţilor din firma de exerciţiu este cu atât mai mare pentru profesorul coordonator cu cât în ziua de astăzi valorile sunt puţin altfel percepute. Ce întrebare aţi fi dorit să vă adresăm în legătură cu acesată temă şi nu v-am pus-o? ♦ „Aţi avut vreodată impulsul de a renunţa la coordonarea firmelor de exerciţiu ?” Dacă „Da” de ce nu aţi făcut – o?..............şi cred că răspunsul îl poate da oricare alt coordonator implicat în activitatea firmelor de exerciţiu.


Ziarul financiar al clasei a 9-a C

Nr.1. aprilie.2014

Bugetul personal…. Bugetul personal   este   unul   dintre   cele   mai   importante   concepte  ale  finanţelor  personale.  Într-­‐un  buget  personal  sunt   identificate   toate   sursele   de   venit   şi   de   cheltuieli   şi   este   dezvoltat   un   plan   pentru   veniturile   în   exces,   care   trebuie   cheltuite   sau   economisite.   Un   buget   are   intotdeauna   un   sold,   niciodată   cheltuielile   nu   vor   fi   egale   cu   veniturile;   dezechilibrul   unui   buget   poate   să   pericliteze   sănătatea   financiară   a   persoanei  sau  a  familiei.  Putem  să  evităm  anumite  situații  prin   realizarea   unor   bugete   cât   mai   previzibile   și   realizarea   unor   planuri  de  cheltuieli  în  funcție  de  venituri  pe  care  le  dorim  cât   mai  sigure.  

Bugetul personal are rolul de a ne arăta pe câti bani ne putem baza și mai ales pe ce îi cheltuim în fiecare lună.

"You can't  fail  if  you  don't  give  up"     Nu   poți   eșua   dacă   nu   te   dai   bătut.   Chiar   dacă   lucrurile   nu   ies   întotdeauna   cum   am   vrea   noi,   trebuie   să   nu   ne   dăm   bătuți   și   să   sperăm   că   pe   viitor   va   fi   mai   bine.   Trebuie   să   luăm   fiecare   încercare   și   greșeală   ca   pe   o   experiență   din   care   avem   ce   învăța,   deoarece,   pentru   a   evolua,   avem   nevoie  și  de  așa  ceva.  Nu  putem  învăța  chiar  tot  din   experiența   celor   din   jur,   însă   putem   primi   sfaturi   valoroase  de  la  cei  care  știu  mai  multe.    

Bugetul personal   este   influențat   în   proporții   foarte   mari   de   Uneori  un  sfat  ne  poate  ajuta  foarte  mult,  însă  tot   consum.  Consumul  este  împărțit  în  2  categorii:                                                                                                                                                                                                                                     experiențele   prin   care   trecem   noi   sunt   cele   mai   bune,  în  urma  lor  având  posibilitatea  ca  pe  viitor  să   • consumul   obligatoriu:   cuprinde   cheltuielile   necesare   ne   ferim   din   a   face   aceeași   greșeală.   Primind   care   nu   pot   fi   excuse   şi   poate   cuprinde   categoriile:   sfaturi,   reușim   să   evităm   acele   greșeli   o   dată,   de   nutriție,   locuință,   îmbrăcăminte,   sănătate,   igienă   şi   două,   de   trei   ori   însă,   la   un   moment   dat,   tot   vom   îngrijire,  educație,  etc.   eșua   pentru   că   ascultăm   doar   acele   sfaturi   și   nu   • consum   neobligatoriu   (de   lux):   cuprinde   cheltuielile   venim  noi  cu  idei  care  posibil  ar  putea  fi  mult  mai   care  pot  fi  excluse  şi  sunt  destinate  satisfacerii  nevoilor   bune.   O   dată   ce   nu   mai   primim   acele   soluții   la   personale.   problemele   noastre,   suntem   pierduți   și   nu   știm   Trebuie   să   ştim   să   facem   diferența   între   aceastea   cum   să   ne   descurcăm.   Uneori   un   sfat   ne   poate   deoarece,   când   avem   probleme   cu   bugetul   trebuie   să   tăiem   ajuta   foarte   mult,   însă   tot   experiențele   prin   care   din  consumul  neobligatoriu  pentru  a  scăpa  de  acele  probleme.                            trecem                              noi     sunt   cele   mai   bune,   în   urma   lor   având   posibilitatea   ca   pe   viitor   să   ne   ferim   din   a   face   De   obicei,   când   suntem   tineri,   "patrimoniul"   nu   este   aceeași   greșeală.     Primind   sfaturi,   reușim   să   evităm   foarte   mare.   Pe   măsură   ce   înaintăm   în   vârstă,   vom   dobândi   acele  greșeli  o  dată,  de  două,  de  trei  ori  însă,  la  un   mai  multe  lucruri  –  de  exemplu:  o  casă  sau  o  maşină  –  şi  vom   moment   dat,   tot   vom   eșua   pentru   că   ascultăm   începe   să   economisim   pentru   pensie   sau   alte   lucruri.   doar   acele   sfaturi   și   nu   venim   noi   cu   idei   care   Important  este  să  ştim  cum  să  facem  acest  lucru  cât  mai  bine   posibil  ar  putea  fi  mult  mai  bune.     pentru   a   putea   realiza   ce   dorim   şi   pentru   a   avea   un   statul   financiar   normal   sau   poate   tot   mai   bun.   Pentru   aceasta,   trebuie   să   ştim   în   primul   rând   să   economisim   banii,   să   nu   ii   aruncăm   pe   orice   lucru   spunem   noi   "necesar"   şi   mai   ales   să   avem   grijă   să   nu   facem   datorii.   O   data   ce   acestea   apar   şi   nu   sunt  achitate  la  timp,  posibilitatea  de  a  creşte  şi  de  a  ne  cauza   probleme  este  tot  mai  mare.   Cunoaşterea   câtorva   noțiuni   de   educație   financiară   ajută  pe  orice  la  orice  vârsta,  inclusiv  pe  noi,  elevii.  Trebuie  să   invățăm   cum   să   ne   planificăm   banii   încă   de   la   această   vârsta   pentru  că  asta  ne  va  aduce  multe  beneficii  viitoare.  Chiar  dacă   nu   dispunem   de   un   buget   foarte   mare   este   important   să   avem   potențial  şi  să  ştim  cum  să  îl  gestionăm  corect.  

7


Ziarul financiar al clasei a 9-a C

Nr.1. aprilie.2014

Bugetul personal….continuare din pag. 7 Se estimează   că   aproape   90%   dintre   români   se   încadrează  la  nivelurile  "începător"  şi  "neştiutor"  în  ceea  ce   priveşte  cunoştințele  financiare.   Femeile din Romania sunt mai responsabile față de bugetul personal decât bărbații, acestia din urmă având mai multe datorii, atât ca valoare, cât și ca număr de creanțe, potrivit unui studiu realizat de KRUK Romania. "Deși bărbații cred despre femei ca sunt mai cheltuitoare, datele statistice arată contrariul. Româncele sunt cele care se ocupa de bugetul gospodăriei, dar și cele care au grijă ca datoriile să nu se acumuleze, de aceea înregistreaza mai puține restanțe", a declarat Cosmina Marinescu, directorul diviziei Operațunii din cadrul KRUK Romania.  

Mulți ne  punem  întrebări  cum  ar  fi:  "De  ce  să  folosesc   un  buget  personal?"  sau  "  La  ce  mă  ajută?".  Câteva  exemple   ce  ar  răspunde  acestor  întrebări  ar  putea  fi:   1.   Dacă   nu   poti   măsură,   nu   poti   influența:   un   citat   în   limba   engleză  spune:  "what  you  can’t  measure  you  can’t  manage".   Noi   trebuie   să   fim   permanent   conştienți   unde   ne   aflăm   cu   bugetul  şi  ce  putem  face  pentru  a-­‐l  îmbunătăți.   2.  Pentru   a   fi   proactiv   si   nu   reactiv:  "O  să  văd  dacă  îmi  rămân   bani  luna  asta  ca  să  pun  poate  deoparte  sau  să  îi  investesc  în   ceva"   sau   “Luna   asta   îmi   propun   să   cheltuiesc   următoarea   sumă  de  bani  pe  …  şi  pe  …  şi  în  felul  asta  o  să  îmi  rămână  ceva   ca  să  investesc  în  …".  Dacă  noi  ştim  unde  să  investim  banii  şi   cum   să   îi   planificam   în   mod   inevitabil   acestia   îşi   găsesc   o   cu   totul  şi  cu  totul  altă  destinație.   3.   Ca   să   iei   măsuri   din   timp:   Este   important   să   ştim   de   ce   sumă   de   bani   dispunem   în   orice   moment   pentru   a   nu   avea   "surprize"  pe  viitor  când  avem  nevoie  de  ceva  să  ajungem  în   punctul  în  care  spunem  "Se  pare  că  nu  îmi  permit  luna  asta  să   realizez  ce  mi-­‐am  propus  ."  

Banii pe care îi economiseşti trebuie priviţi ca bani pe care îi câştigi. Fiecare ban economisit la cumpărarea unui bun este un ban, pe care, practic, l-ai câştigat a doua oară.

8

A economisi înseamnă a câștiga. Celui cu economie, suta îi este o mie. Un ban economisit e un ban câștigat. Cine economisește banul, trăiește fără griji. Economia este arta de a obține maximum de la viată. Economia poate fi privită ca fiica prevederii, ca sora cumpătării și ca mama libertății. Mai bine să știi cum să păstrezi decât cum să câștigi. De mai multe ori câte puțin se face mult. Economul își face iarna car și vara sanie.


1 2

Ziarul financiar al clasei a 9-a C

Nr.1. aprilie.2014

Gestionarea corectă a bugetului în timpul adolescenței Pentru a ne putea gestiona corect bugetul, mai întâi trebuie să cunoaștem acest termen. Bugetul reprezintă o evidența a veniturilor și cheltuielilor pe o anumită perioadă de timp, în cazul nostru adolescența.

Cinci metode pentru un buget smart!

1. Plătește toate datoriile!

Un bun început pentru o redresare econimică, dacă este cazul, este plata tuturor La ce ne ajută o gestionare corectă a datoriilor pe care le-am acumulat până în bugetului? prezent. Acest lucru poate înclina balanța bugetului spre 0, dar cu timpul se va O gestionare corectă a bugetului înseamnă să știm reechilibra. cum să ne alocăm banii în așa fel încât să poată rămână și ceva bani, pe lângă cei pe care trebuie să îi cheltuim. Astfel vom putea avea și câțiva bani cu care am putea să ne distrăm sau mai bine să îi economisim. Mai ales în perioada adolescenței, avem nevoie de cât mai mulți bani. Poate vrem să ne cumpărăm o bluză sau un telefon , să mergem cu colegii la un suc sau poate cu prietenii la mare sau în diferite locații dar pentru toate acestea avem nevoie de bani , bani pe care părinții nu ni pot oferii. În cele ce urmează am să va prezint cinci metode cu ajutorul cărora să îți gestionezi smart bugetul. Mai ales cum poți obține și tu bani, fără să depui un efort foarte mare.

2.

Ce cumpărăm?

Dacă vrem să avem cât mai mulți bani de buzunar trebuie să știm când și ce să cumpărăm, să nu mai dăm toți banii noștri pe lucruri inutule, de care știm că nu avem nevoie sau chiar și pe mâncare nesănătoasă.

Dimensiunea succesului tău este măsurată de puterea dorinței tale, de mărimea visului tău și de cum gestionezi dezamăgirile pe drumul către succes. R.Kiyosaki 3. O mica economie? O mică economie, începută la timp, ne poate ajută foarte mult în unele momente ale vieții noastre, poți începe chiar de azi să economisești o mică parte din bugetul tău, mai exact pune de o parte măcar un sfert din banii care îi ai. Poate nu crezi ce zic, dar la fel de bine că mine știi și tu că sunt șanse mari să apară situații neprevăzute în care poate vei avea nevoie de o sumă mult mai mare decât bugetul tău ce ai putea face în acea situație? Să faci un împrumut, să ceri unui prieten? Și după ce? Să îți faci alte datorii?. Astfel sper că te-am convins de importantă unei mici economii. 4. Maximizarea profitului Prin maximizarea profitului vom putea aduce încă o mică sumă de bani în buzunarul nostru. Cum ne putem maximiza profitul? Poate ești bun la ceva anume, ai un talent sau poate un hobby din care se poate și câștiga ceva bani , dar tu faci totul gratuit. Să zicem că ești pictor, îți place să desenezi și să pictezi, dar ce poți face cu zeci de tablouri în casă? Dacă le-ai vinde pe cele nefolositoare? Ai obține o sumă de bani de care poate chiar ai nevoie.

5. Un mic job? Cum ți se pare ideea aceasta? Da știu că nu poți avea un job foarte bun, dar eu mă refeream la ceva part-time cum ar fi să ai un site al tău? Sau dacă ești bun la scris, să devii un contain-maker pentru anumite bloguri? Sau, să zicem că nu prea te interesează acest subiect poate ție îți place să aflii și unele chestii noi? Poți încerca diferite sondaje online pentru care, bineînțeles, vei fi

Sper că am reușit să îți fac măcar o idee despre ce înseamnă să îți gestionezi smart bugetul sau cum să obții banii tăi, nu doar să ceri părinților. Cu toate astea știu că poți să găsești și alte metode prin care să obții cât mai mulți bani! Alex Florin


1 2

Ziarul financiar al clasei a 9-a C

Nr.1. aprilie.2014

Patru lucruri pentru o afacere de succes 1. Numele trebuie să fie sugestiv!

3. Strânge-ți cea mai bună echipă !

Totul începe cu un nume bun, acesta trebuie să fie ușor de reținut, să fie ușor de scris (să nu conțină litere gen x,y,w etc.) să fie scurt, la obiect și să nu mai aibă nevoie de nici un fel de explicație. Numele trebuie ales foarte bine, deoarece ce nu îl poți schimba mereu.

Încă un lucru de luat în considerare este și echipa cu care vei pune bazele afacerii tale. Trebuie să ai alături de tine cei mai potriviți oameni, să nu mergi niciodată pe improvizații sau pe prietenii, deoarece un specialist va da mereu un randament mai bun decât orice alt prieten de al tău care deține doar câteva cunoștințe de bază. Deci, ține minte! Echipa contează foarte mult în dezvoltarea afacerii tale.

2. Țintește oportunitatea! De multe ori, trebuie să știm ceea ce vrem, să ne fixăm target - ul și să construim până ajungem la el. În unii ani poate crește numărul mașinilor auto astfel crescând nevoia de service - uri sau spălătorii de mașini, în alți ani poate se pune accent pe animalele de companie, crescând cererea de accesorii pentru ele sau de ce nu, hrană sau chiar animale. De aceea trebuie să fim mereu atenți. Odată ce apare oportunitatea, să nu ezităm și să profităm de pe urma ei.

4. Atitudine și încredere. Un alt secret al afacerii de succes este atitudinea ta. Să zicem că ești o fire negativistă, care nu are niciodată încredere în sine. Ce crezi? Vei avea mare succes? Bineînțeles că nu. Dar, dacă ai fi optimist și ai avea încrede în tine?... parcă și lucrurile se vor întâmpla altfel. Dacă ești optimist nu pierzi nimic, dacă ești pesimist, ai o altă mentalitate și vei face totul doar de dragul de a fi făcut.

Cred că fiecare dintre noi s-a gândit cel puțin o dată la a avea o afacere de succes. Succesul ține, însă, nu numai de noroc, ci și de atitudinea noastră. Există câteva lucruri pe care trebuie să le știți înainte de a iniția o afacere și vi le prezint alăturat. Alex Florin

Competiţia „Business Plan”… pentru dezvoltarea competențelor de antreprenoriat și educație financiară Competiţia „Business Plan” se adresează firmelor de exerciţiu înfiinţate de elevii din liceele economice şi presupune crearea unor planuri de afaceri pentru aceste firme, respectiv susţinerea lor în faţa unor comisii de evaluare, care validează competenţele antreprenoriale dobândite de elevi. Firma de exerciţiu este o metodă interactivă de învăţare în sprijinul dezvoltării spiritului antreprenorial, în care procesul de învăţare este centrat pe elev. Conceptul firmă de exerciţiu a fost iniţiat în perioada 2001-2004, în 10 unităţi de învăţământ profesional şi tehnic-profil servicii, prin intermediul proiectului ECONET, derulat în cadrul Recently Updated Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Culturii din Austria şi KulturKontakt Austria. Conceptul facilitează dobândirea competenţelor

10

necesare unui întreprinzător dinamic: gândire critică, luare de decizii, asumarea responsabilităţii, lucrul în echipă, iniţiativă, autoorganizare şi autoevaluarea resurselor individuale. Din anul şcolar 2006-2007, conţinuturile specifice firmei de exerciţiu au fost introduse în curriculumul naţional la profilul servicii, pentru ciclul superior al liceului tehnologic. Activitatea firmelor de exerciţiu este coordonată la nivel naţional de Centrala Reţelei Firmelor de Exerciţiu/Întreprinderilor Simulate din România (ROCT) care funcţionează ca departament în cadrul Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic. În prezent, la nivel naţional, funcţionează 820 de firme de exerciţiu în 143 de unităţi de învăţământ profesional şi tehnic. Aceasta va reuni 8 echipe/firme de exerciţiu selectate din cele 65 calificate în fazele regionale în perioada februarie – aprilie 2009. „Cel mai mult ne încântă că sunt foarte implicaţi” Elevilor li s-au alăturat studenţii Facultăţii de Ştiinţe Economice, care a fost prezentă la târg cu 10 întreprinderi virtuale.

„Cel mai mult ne încântă că sunt foarte implicaţi. Nu atât elevii noştri, pe care îi cunoaştem, dar şi studenţii, care în mare parte sunt foşti elevi ai şcolii şi mă bucur că au dus experienţa de aici către universitate”, afirmă prof. Suzana Ilie, director al colegiului târgoviştean . „Ne dorim, şi noi, şi conducerea liceului, ca absolvenţii de liceu economic să vină la facultatea noastră fără să simtă această trecere. Ei merg mai departe pentru a-şi continua şi a-şi dobândi competenţele pe domeniul economic pe care şi l-au ales. Suntem mulţumiţi de absolvenţii liceului economic şi ne dorim ca tot mai mulţi să aleagă facultatea noastră, pentru că este un liceu foarte activ, foarte dinamic, iar studenţii noştri care provin din elevii acestui liceu sunt foarte bine pregătiţi”, apreciază prof. dr. Constanţa Popescu, prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Economice. Sursa: colegiuleconomictargoviste.wordpress.com

(articol redactat la data de 13 mai 2009


1 2

Ziarul financiar al clasei a 9-a C • La începutul săptămânii, doamnele profesoare ne-au anunţat de acest proiect; se căutau voluntari, astfel, împreună cu alţi şapte colegi ne-am oferit să ne reprezentăm şcoala în acest concurs. Ne-am dat seama de la început că este mult de lucru, însă nu am dat înapoi. Am împărţit responsabilităţile în mod egal. Atribuţia care mi-a revenit a fost să alcătuiesc un chestionar despre trei dintre cele mai mari bănci din România. Ideea mi s-a părut interesantă, dar am simţit că articolului îi lipseşte ceva şi m-am gândit să fac un sondaj. Ideile curgeau repede, dar mereu s-a ivit

Nr.1. aprilie.2014

Jurnalul micului gazetar…. câte o problemă, niciodată nu am putut parcurge o etapă fără a avea nevoie de aprobări. (Claudia) • Este prima dată când ajut la realizarea unui ziar şi pot să spun că sunt chiar încântată de această muncă. Nu zic că este uşoară sau uşor de îndeplinit, dar îmi place. (Andreea). • La început mi-a fost mai greu, deoarece, pentru a realiza un ziar este nevoie de multă atenţie dar şi de rigoare. Această experienţă este cu totul nouă. Jurnalism. (Georgiana)

• Dar mă gândesc că în următorii trei ani îmi exersez abilităţile de comunicare şi poate voi opta pentru Facultatea de Jurnalism. (Georgiana) • Când începi să redactezi articole pentru un ziar, este important să ai ideile bine puse la punct; începutul este mai greu, ideile sunt multe şi vrei să le expui pe cele mai bune şi sugestive dar, la sfârşit, rezultatul este unul care te face să te simţi mândru. (Andreea)

Amintește-ți să ai vise mari, să gândești pe termen lung, să câștigi în fiecare zi câte puțin și să faci pași de bebeluș. Aceasta este cheia succesului pe termen lung. R. Kiyosaki

Colegiul economic „ion ghica„ Calea Domnească - 223 Târgoviște, Dâmbovița, 130016 http://colegiuleconomictargoviste.wordpress.com

Colectivul de redacție CIUCIULETE FLORIN   BĂDICEANU  ANDREEA   ONOFREI  MIHAELA   STAN  GEORGIANA   IOLU  CLAUDIA   JURCĂ  ALICE   DOLĂNESCU  ROXANA   ILIESCU  MIHAELA   STOIANOVICI  RADLER   Prof.  coordonatori:     Mușoiu  Gabriela     Rădulescu  Carmen  

11

Youth Finance, nr. 1, aprilie 2014  

Junior Money Competition - Junior Achievement 2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you