Page 1

Site Context

Rue De Meaux Architect: Renzo Piano Date Built: 1987/1991 Location: 19th district of Paris, France Cost: unknown Typology: Courtyard Project Density: 220 units, 20,000 SM The objective for this project was to create low-cost residential complex housing over 200 apartments. The main concept driving this project was the idea of a centralized courtyard space. This was done in an attempt to respect the residents’ privacies. It is essentially a rectangular prism, with the shorter sides divided by two vertical cutes, dividing the faces into 3 blocks. These 3 blocks are proportional to the surrounding buildings. The cute allow for natural ventilation through the building as well as a view of the interior garden from the pedestrians outside. Digital Massing Model


Floor Plan

Residential

Commercial Spaces

Vehicle Entrances

Pedestrian Entrances

Relationships

A

B

C

Residential Green Common Space Driveway Circulation: Horizontal Vertical Access: Vehicular Pedestrian

D E Unit Types

Means of Access/Egress


Materials

Facade

Natural Light Study

Glass

Structural Ordering Systems

Ventilation Study


Pueblo Ribera Project name- El Pueblo Ribera Project Architect- Rudolph Schindler Date built- 1923 Location- La Jolla, California Typology- semi detached Project Density – 28.5 units per acre Number of units- 12 Number of unit types - 1 Private outdoor spaces per dwelling unit- 496 sq ft Parking spaces per dwelling unit- 1

Site plan logic / Human Safety Pueblo Ribera is a tight and constricted site where the units are rotated for privacy. Pueblo Ribera has service alleys for access to the garages. Depending on the unit’s location and rotation, some become desirable, decent, or undesirable units.

Circulation Parking

Concept Schindler expanded on the idea that resides within the King’s road house which was the merging of both indoor and outdoor spaces within a housing unit. Each dwelling unit contains the same floor layout, but what makes it unique is that Schindler rotated each floor plan to create individual patio spaces that uses the adjacent units wall as a privacy barrier.

Exit Area Exit Pathway


Scale

In terms of scale El Pueblo Ribera has a total lot square footage of 24,900 sq ft. With each dwelling unit having 720 sq feet

Unit Analysis The 12 units are organized horizontally within the site with each unit sharing one wall with the adjacent unit. It is organized out on a 4 foot by 4-foot set of grid lines. There is only one-unit type within the project, with two units being joined together by one shared wall. They are arranged to create four mirrored reected units rotated a quarter turn that helps create a private patio for each unit. On the inside of each unit it is arranged 3 wings creating a u-shaped building, with one wind containing the kitchen and pantry, the other containing the bedroom and bathroom, and in between the two is the living room which opens up to the outdoor patio. From the outside residents can access a rooftop terrace that can be used as living or sleeping space.

Desirable Decent

Public Spaces Private Spaces

Undesirable


Material Enclosing Systems A - Trells: Major beams - 2x8 redwood Smaller beams - 2x4 redwood B - Railing: 1” Redwood Boards C - Floor: 2” concrete slab on wire-mesh below: 3.8 redwood joists 24”oc D - Glass: set inbetween 2x24 redwood beams E - 3x8 redwood F - Low Roof: 1” boards supported by 2x4 redwood beams 24”oc G - Door: sliding wood-and-glass H - Wall: cast-in-place concrete. built using slab-cast system

Detail & Material List

Image: https://portlandbathrepair.com/schindler-house-section/schindler-house-section-best-of-244-best-rudolph-m-schindler-architect-images-on-pinterest/

Natural Light Study

Ventilation Study


Laurelwood Apartments Project name- Laurelwood Apartments Project Architect- Rudolph Schindler Date built- 1949 Location- Studio City, California Cost – $522.12 Typology- Row Project Density – 22.47 units per acre Number of units- 20 Number of unit types - 2 Private outdoor spaces per dwelling unit- 110 sqf for ground unit, 120 sqf for second floor units Parking spaces per dwelling unit- 1

Concept

Schindler attempts to create the experience of owning your own home for the residents. With the apartment typology, it becomes difficult to be able to identify it as your own space as it becomes visibly clear that there are other units in close proximity to one another to the point that it may obstruct views or spaces from one another. Schindler was able to solve this by giving the residents unobstructed views to the outside with the help of the staggering symmetrical layout following the slope as well as creating a private terraces or patios for each unit. The interior is also made to seem more spacious than it is with the help of the glass partitions to create transparency between the rooms.

Site plan logic / Circulation / Parking The building site is on a slope and the units are placed as a sequence of steps. There’s an apartment in each floor of a two-story unit and is repeated ten times. All the apartments have unobstructed outlooks and good exposure due to the choice of design. The lower housing has a private garden and the secondary has a private roof terrace. The habitants entering their apartments have their own private access. The garage is facing the streets and the walkway enters the site with having the units similar on both sides.

Scale In terms of scale, the Laurelwood Apartments has an approximate lot size of 38,886 square feet with 19,143 square feet being used for the buildings itself. Each individual unit has an approximated 957 square feet.

Ground Circulation First Floor Entrance Second Floor Entrance Parking Open Spaces


Materials

Unit analysis

The material choice for the exterior was stucco and interior were plaster. The kitchen and breakfast nook contain glass partitions and accommodating plywood built-in storage. The livability of the units creates a sense of privacy even if the apartments are sharing a wall. The durability isn’t lasting long, many reports of renovations and demolishing have occurred.

The two-story units are repeated ten times with a 15-degree rotation creating an asymmetrical row of houses on side of the site. The units are mirrored on the other side being the only rough form of symmetry. The slope creates steps within the units and allowing private outdoor spaces. The interior of the apartment is spacious because of glass partitions. 20 units on the site with all of them containing one-unit type.

Public Private

Public / Private Human Safety

Exit Area Exit Pathway

Structure

38’

6 3/4’

Primary Structure Secondary Structure


Exit Area

Exit Pathwa

Ventilation

Ventilation

Ground Cir First Floor

Second Floo Parking

Open Space


Neue Vahr

Site Plan Logic

Project name - Neue Vahr Project architect - Alvar Aalto Date built - 1962 Location - Bremen, Germany Typology - Tower Project density - 189 units per acre Number of units - 189 Number of unit types - 2 Private outdoor spaces per dwelling unit - 30 sqf – 50 sqf

Neue Vahr was one of the first tower apartments in the site to demonstrate housing at the time and as a central model city residential development.

Lake Vahrer

Plaza

Concept/Idea

Commercial

The plan of the building was determined by the idea of the building being a handheld collapsible fan. Aalto utilized this concept on a variety of different projects such as theaters, libraries, and churches. Aalto addresses the concern that a tower typology is not meant for families as well as for long term usage. His response is to create a building suitable for single or young couples who would like to live in the city for a while. Because of the fan design each unit is slightly different in terms of shape at the end of the unit.

Neue Vahr

Park

Circulation Stairs / Elevators Exterior exit stairs Floor Circulation

Scale The building is twenty-two stories tall with nine units per floor excluding the ground floor. Standing at 202 feet in height.

Communal space


Public and Private

Materials Aalto defined the interior and exterior spaces within the building. The interior has wood along the ceiling and opaque tiles on the floor, where it changes the perception of light. The habitant will experience a sense of spring in the forest. The exterior façade is concrete, and the white color resembles snow in the winter. The interior and exterior of the building is blending in with the site around. Public

Private

Unit Analysis Every unit on each floor contains the same layout, but the difference is how Aalto designed the space for each one. The interior is organized with private spaces near the door and public space near the exterior portion of the building. The public area is located near the window and outside area for lighting and comfortable experience. Neue Vahr has 189 units with 2 different unit types. Pedestrian and Automobile Relationships Pedestrians have access to the buildings parking as well as the central square of the district. The ground floor of Neue Vahr has shopping centers for the residents.

Structure In plan, Aalto seemed fond of the collapsible fan which in most cases is usually broken up into segments giving them an appearance of a ribbing and webbed structure. Rather than conforming to a grid Aalto creates his structure using these separations as regulating lines to erect the concrete walls supporting the entirety of the structure as well as to create the spaces within. Natural Light and Ventilation Aalto oriented the high rise building towards the west in a way that the units obtain sunlight throughout the majority of the day.


Human Safety For safety, the Neue Vahr building has exterior stairs located on the east side of the building along with the rest of the circulation.

Emergency Exit Secondary Entrance Primary Entrance

Stairs / Elevators Exit Stairs

Profile for cpp17

Casillas Monzon_Gonzalez_Luquin_Group40  

Casillas Monzon_Gonzalez_Luquin_Group40  

Profile for cpp17
Advertisement