Page 1

1

NIEUWE FONTS AAN HET FRONT

Times New Roman, Arial, Sans Serif, Courier, … het zijn allemaal mooi klinkende namen van doorsnee lettertypes. Deze populaire en veel gebruikte fonts worden meegeleverd in een standaard Windows-pakket. Ben je er na tientallen documenten en honderden e-mails een beetje op uitgekeken, dan hoef je geen computerfreak te zijn om te weten dat het ook anders kan. In cyberspace zweven letterlijk duizenden lettertypes rond die wachten op jouw download.

1.1

INLEIDING

Wanneer je computer uitgerust is met het besturingssysteem Microsoft Windows, dan maken een aantal lettertypes deel uit van de basisinstellingen. In het lijstje vind je Courier New, Arial, Times New Roman, Symbol, Wingdings, MS Serif en MS Sans Serif. Ontbreekt er daar eentje van, dan kan je de Windows-Setup nog een keer uitvoeren zodat de ontbrekende of gewijzigde bestanden opnieuw worden geïnstalleerd. Windows ondersteunt de zogenaamde TrueType-lettertypes – herkenbaar aan de extensie .ttf – of lettertypes die speciaal voor Windows ontworpen zijn. Deze zijn meestal vrij verkrijgbaar. Sommige programma’s gebruiken speciale lettertypes die zich meteen bij de installatie op je pc nestelen. Steek je op het internet je licht op, dan kies je er die lettertypes uit die door je besturingsprogramma ondersteund worden. Soms worden er verschillende versies aangeboden, en kan je er eentje keizen op maat van je pc.


1.2

INVENTARIS BEKIJKEN

1.2.1 In Windows 7 Er zijn verschillende manieren om te weten waar de fonts of lettertypes weggeschreven worden en ondertussen een overzicht te krijgen van het gamma lettertypes dat op je pc staat.

Eerste manier via het venster Configuratiescherm. Dit venster vind je onder START. In het Configuratiescherm klik je op het icoontje Lettertypes

Kies in het configuratiescherm rechtsboven Weergeven op: Grote pictogrammen. Klik vervolgens op Lettertypen


Je krijgt een overzicht van alle lettertypes die op je PC ge誰nstalleerd zijn.

Tweede manier via de verkenner: RMK op START en Windows Verkenner openen Klik vervolgens op C:\WINDOWS\FONTS Je ziet meteen welke lettertypes je pc voor jou in petto heeft zoals hierboven is weergegeven.


Klik je op één van de icoontjes, dan zie je een voorbeeldblad met de eigenschappen van het font en een voorbeeldzin met de verschillende groottes.

Als je dat leuk vindt, kan je deze voorbeeldbladen ook afdrukken. Klik daarvoor bovenaan op AFDRUKKEN in het voorbeeldvenster. Het venster afsluiten doe je via het rode kruisje rechts bovenaan.

1.2.2 In Windows Vista of XP Er zijn verschillende manieren om te weten waar de fonts of lettertypes weggeschreven worden en ondertussen een overzicht te krijgen van het gamma lettertypes dat op je pc staat.  

Eerste manier via het venster Configuratiescherm. Dit venster vind je onder START. In het Configuratiescherm klik je op het icoontje Lettertypes Tweede manier via de verkenner: RMK op START en Verkennen Klik vervolgens op C:\WINDOWS\FONTS


Volgend venster verschijnt:

Je ziet meteen welke lettertypes je pc voor jou in petto heeft.

Klik je op ĂŠĂŠn van de icoontjes, dan zie je een voorbeeldblad met de eigenschappen van het font en een voorbeeldzin met de verschillende groottes.


Als je dat leuk vindt, kan je deze voorbeeldbladen ook afdrukken. Klik daarvoor bovenaan op AFDRUKKEN in het voorbeeldvenster. Het venster afsluiten doe je via het rode kruisje rechts bovenaan.

1.3

SURFEN OM TE KIEZEN

Vooraleer je een lettertype installeert, surf je even rond om je ogen de kost te geven en er de leukste uit te pikken. Jouw keuze is uiteraard afhankelijk van wat je er mee wil doen. Wil je volledige teksten opsmukken, ga dan voor een leesbaar type. Gebruik je letters als afbeeldingen of om je ontwerp te benadrukken, dan kan je je een specialere vorm veroorloven. Hieronder volgt een lijstje van sites waar je een heleboel mooie grappige en vreemde lettertypes kunt vinden. De leukste fonts 

www.dafont.com

http://fonts.tom7.com

www.larabiefonts.com

www.acidfonts.com

www.grsites.com/fonts

www.1001freefonts.com

http://lettertype.startkabel.nl(vezamelsite)


Soms worden ze onderverdeeld in een aantal categorieÍn of thema’s om het zoeken te vergemakkelijken. Ken je de naam van het type dat je zoekt, tik die dan in het daarvoor voorziene zoekvenster.

1.4

HET DOWNLOADEN VAN EEN LETTERTYPE

1.4.1 In Windows 7 Voorbeeld1: http://fonts.tom7.com

Aan de linkerkant van dit venster zie je de verschillende lettertypes die, hoe ze getoond worden ook weergegeven worden. De namen van de lettertypes worden hier blauw en onderlijnd weergegeven. Wanneer je op zo een lettertypenaam klikt, wordt gevraagd of je dit lettertype wil OPSLAAN of OPENEN. 1. Je kunt dit lettertype opslaan in de map FONTS onder C:\WINDOWS\ wanneer je voor OPSLAAN of OPENEN kiest. Dit bestandje moet wel als extentie .TTF hebben !!!!!!!!!!!!!!!.

Kies je voor Openen verschijnt het voorbeeldvenster van het lettertype. Klik hier op Installeren om het lettertype in de map C:\Windows\fonts te plaatsen.


Voorbeeld2: www.1001freefonts.com

Op deze website moet je een keuze maken of je een Windows besturingssysteem gebruikt of een Mac besturingssysteem, in dit geval kies je voor Windows door op de WINDOWS DOWNLOAD knop te klikken naast het lettertype.


Het downloadvenster verschijnt:

Hier kun je het lettertype OPENEN en dan verschijnt de inhoud van het ZIP-bestand. Vervolgens klik je op het ttf bestand om het voorbeeldvenster te krijgen. Klik vervolgens op Installeren om het lettertype in de map c:\verkenner\fonts te plaatsen. Of je kunt kiezen voor OPSLAAN. Hier moet je wel oppassen want hier download je geen .TTF bestand maar een .ZIP bestand.


1.4.2 In Windows Vista of XP Om een font te installeren, ga je terug naar je mapje en klik je het betreffende .ZIP bestand.

De inhoud van het .ZIP bestand wordt getoond en kan nu worden uitgepakt door te klikken op Alle bestanden uitpakken in het vensteronderdeel Maptaken. De wizard Bestanden uitpakken wordt gestart. Deze wizard ga je bij het installeren van een lettertype helpen, door stap voor stap het hele proces te doorlopen.


Stap 1: Beginscherm: klik op volgende om door te gaan

Stap 2: Het selecteren van de locatie. Druk op Bladeren om naar C:\WINDOWS\FONTS te gaan zodat het lettertype in de map Lettertypes van het Configuratiescherm te zien is. Klik op Volgende om door te gaan. De installatie van het lettertype wordt gestart.


Stap 3: Afsluiten van de Wizard. Wanneer het lettertype uitgepakt is krijg je het laatste scherm van de Wizard uitpakken voltooid en krijg je nog eens het pad te zien waar de bestanden zich bevinden. Klik op de knop Voltooien om door te gaan.

Het lettertypevenster wordt geopend en je kunt onmiddellijk controleren of je lettertype ge誰nstalleerd is.

4_NIEUWE FONTS AAN HET FRONT  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you