Page 1

1

HERHALING

1.1

INGEBOUWDE ONTWERPEN

Publisher 2010 bevat een aantal sjablonen voor bijvoorbeeld kalenders, hoesjes voor CD’s, brochures, en zelfs nieuwsbrieven. Je kunt echter ook banners of affiches maken. Deze zijn natuurlijk nogal omvangrijk (en dus bedoeld voor professionele drukkers) maar ook als je een bureauprinter hebt, kun je ze samenstellen door een reeks A4’tjes te combineren. Je kunt ook zelf ontworpen T-shirts maken, door het ontwerp in spiegelbeeld op thermisch papier af te drukken en de afdruk vervolgens met een strijkbout op kleding aanbrengen.

1.2

DE VERSCHILLENDE VAKKEN OF FRAMES

Op het lint kun je gemakkelijk de verschillende vakken terugvinden.

1.2.1 Vormen invoegen Vormen zijn kant- en klare vormen uit de bibliotheek van Publisher, waaronder Lijnen, basisvormen, blokpijlen enz… Manier1 Indien je zelf schetsen wenst te maken dan kun je gebruik maken van de knop Vormen op het tabblad Invoegen > Illustraties > Vormen. Manier2 De knop Vormen vind je ook terug op het tabblad Start > Objecten. In de lijst die nu te voorschijn komt, kun je kiezen uit tientallen vormen.


1.2.2 Tekst invoeren in een tekstvak Voordat je een tekst gaat typen, moet je op de gewenste pagina een VAK maken waarin je die tekst kunt onderbrengen. Voordat je een tekst kunt wijzigen, moet je ook dit vak met daarin de tekst, selecteren. Als dat is gebeurd, knippert in dat tekstvak de invoegpositie. Deze geeft de plaats aan waar het volgende teken verschijnt dat wordt getypt. Een tekstvak teken je: 

via de knop Tekstvak tekenen op de werkbalk START >groep Objecten



Tabblad INVOEGEN > groep TEKST > knop TEKSTVAK tekenen

of


1.2.3 Een afbeelding invoeren Via de MEDIAGALERIE De Mediagalerie is normaal gezien uitgerust met tientallen afbeeldingen. Eventueel kun je zelf ook nog afbeeldingen toevoegen (zie elders in deze handleiding). Via een zoekmechanisme dat voornamelijk gebaseerd is op trefwoorden kun je proberen om een afbeelding te vinden in de Mediagalerie. Werkwijze:  Activeer de pagina waar de illustratie ingevoegd moet worden.  Activeer de opdracht Invoegen >Illustraties > Illustraties.  Aan de rechterkant verschijnt nu het taakvenster Illustraties.

Afbeeldingen uit grafische bestanden invoegen Ook afbeeldingen die niet opgenomen werden in de Mediagalerie, kunnen in een document ingevoegd worden.  Ga naar de desbetreffende pagina in je publicatie.  Activeer de opdracht Invoegen > Illustraties > Afbeelding.  Zoek en selecteer in de desbetreffende map de gewenste afbeelding.


 Klik op de knop Invoegen om de afbeelding in de pagina van de publicatie te plaatsen.


1.2.4 Een WordArt-vak invoegen Je kunt op verschillende manieren een WordArt-object invoegen.

Een bestaande tekst converteren naar WordArt 

Selecteer de tekst die je wilt converteren naar WordArt

Ga naar het blad Invoegen en klik in de groep Tekst op WordArt.

Klik vervolgens op de gewenste WordArt opmaak in de galerie van WordArtstijlen in het tabblad Hulpmiddelen voor WordArt.

Via de knop Meer in de groep Stijlen voor WordArt, krijg je een volledig overzicht van alle WordArtstijlen die standaard in Publisher meegeleverd worden.

Voorbeeld:


Opmerking: Klik je op de rand van het tekstvak dan wordt de volledige tekst in de gekozen WordArtstijl geplaatst.

Een WordArt-vak tekenen Je kan ook rechtstreeks een WordArt vak tekenen als volgt:

Ga naar het tabblad Invoegen en klik in de groep Tekst op WordArt.

Klik vervolgens op de gewenste WordArtstijl.

Het onderstaande tekstvenster van WordArt wordt geopend. Typ hier de tekst in.

Vervang ‘Typ hier uw tekst’ door de tekst die je in de gekozen WordArt stijl wil bekomen


Kies eventueel een ander lettertype en grootte, vet of cursief Een andere puntgrootte heeft uiteraard invloed op het formaat van de figuur.

Je kunt zoals bij figuren het formaat veranderen, een omranding (van de letters) voorzien, verplaatsen (zwevend maken) kopiëren, verwijderen ….

1.2.5 Een tabel maken 

Klik op het tabblad INVOEGEN > Groep TABELLEN  knop TABEL

Manier 1: Sleep met de cursor over het aantal kolommen en rijen

Volgende tabel verschijnt: Manier 2:

Via het tabblad Invoegen > Groep Tabel > Knop Tabel >Tabel invoegen Hier geef je het aantal kolommen en aantal rijen.

Volgende tabel verschijnt:


1.3

VAKKEN OPMAKEN

1.3.1 Tabblad Hulpmiddelen voor Tekenen – VORMEN Wanneer je een vorm selecteer verschijnt volgend contextgevoelig tabblad Hulpmiddelen voor Tekenen:

1.3.2 Tabbladen Hulmiddelen voor Tekstvakken – TEKSTVAKKEN Voor tekstvakken heb je ook een contextgevoelig tabblad. Hierbij verschijnt ook automatisch het contextgevoelige tabblad voor VORMEN. Elk tabblad wordt in een aparte kleur weergegeven. Hulpmiddelen voor Tekstvakken – paars. Hulpmiddelen voor Tekenen - Oranje

1.3.3 Tabblad Hulpmiddelen voor Afbeeldingen Selecteer je een afbeelding krijg je volgende contextgevoelige tabblad:

Dit tabblad krijgt een donkerroze kleur.

1.3.4 Tabblad voor WORDART Selecteer je een WordArt vak krijg je ook een contextgevoelig tabblad: Dit tabblad krijgt ook zijn specifieke kleur:


1.3.5 Tabbladen Ontwerpen en Indeling – TABELLEN Als je de cursor positioneert in een tabel, dan verschijnen er automatisch twee extra tabbladen in het lint: Ontwerpen en Indeling. Met het tabblad Ontwerpen kun je vooral de opmaak van je tabel aanpassen. Je kunt onder andere de randen en de arceringen instellen.

Het tabblad Indeling spitst zich eerder toe op de inhoud van de tabel.

Bepaalde groepen komen steeds op elk tabblad terug. Specifieke opmaak vind je steeds vooraan de contextgevoelige tabbladen.

1.3.6 Het dialoogvenster Voor elk vak kun je ook via een dialoogvenster bepaalde instellingen doen. Afhankelijk van het vak zijn er extra functies maar het principe is voor elk vak hetzelfde. Dit dialoogvenster krijg je door: -

Rechtermuisknop op het vak en OPMAKEN kiezen

-

Klik op één van de startpictogrammen van een groep op het contextgevoelige tabblad van het vak.


Dialoogvenster Autovorm opmaken

Dialoogvenster Tekstvak opmaken


Dialoogvenster Afbeelding opmaken

Dialoogvenster WordArt opmaken


Dialoogvenster Tabel opmaken


1_HERHALINGSHOOFDSTUK  
Advertisement