Page 1

Common Purpose modulok: KONSZENZUS KONTRA KOALÍCIÓ

Amikor a hatáskörünkön túl próbálunk vezetni, rendkívül fontos, hogy fel tudjuk térképezni, kikkel kell együtt dolgoznunk, kik állnak a változás mögé, kik lesznek ellene, milyen akadályokat kell leküzdeni, és melyeket lehet elkerülni. Ilyen helyzetekben felmerülhet a kérdés, hogy egy-egy problémás kérdés eldöntésekor mindenáron konszenzus megteremtésére törekedjünk, vagy célravezetőbb, ha iránymutató koalíciókat építünk ki? Azok a vezetők, akik mindenáron konszenzust szeretnének teremteni, könnyen abba a csapdába eshetnek, hogy az ehhez szükséges erőfeszítések miatt lehetőségeket szalasztanak el, vagy a meddő vitában megragadnak egy ponton. Egy kikényszerített kompromisszumos megoldásból ugyanakkor gyakran hiányoznak a valóban fontos elemek, ami korlátozza annak a lehetőségét, hogy valódi változások menjenek végbe. Ezzel szemben a koalícióépítés rendszerint határozottabb vezetői fellépést igényel még szakmai területen belüli kérdésekben is. Ebben az esetben merül fel a legtöbb igazán nehéz vezetői kérdés, mint hogy  Miként kerüljük meg azokat az embereket, akik akadályokat gördítenek elénk és megnehezítik a dolgunkat?  Hol húzódik az a vékony határ, ami a célunk elérésének bebiztosítása és a manipuláció között van? Miként lehet ezt a bizonytalanságot, dilemmát kezelni?

„Az igazi vezető nem keresi, hanem megteremti a konszenzust.” /Martin Luther King/

Néhány példa a témában felkért eddigi előadóink és helyszíneink közül: → → → → → → →

A konszenzus kontra koalíció modult azoknak a vezetőknek ajánljuk, akik  félnek attól, hogy kritikát vagy negatív visszajelzést kapnak azért, mert a teljes csoport beleegyezése, konszenzus nélkül dolgoznak  tisztábban akarják látni a körülöttük levő embereken való befolyásukat, valamint azt, hogy ezek az emberek milyen eltérő szerepeket játszanak  érdeklődnek aziránt, hogy miként lehet úgy felépíteni egy stratégiát, hogy a körülöttük levő emberekből a maximumot hozzák ki, az akadályokat viszont minimalizálják.

www.commonpurpose.org.hu

Kriza András, Avis Group Bojár Gábor, Graphisoft Tarr Zoltán, Református Zsinat Fioki Tamás, Fazekas Mihály Gimnázium Kis Anikó, IBM Szücs László, Oltalom Karitatív Egyesület Setényi János, Expanzió Humán Tanácsadó Hatvani Erzsébet, Rákospalotai Javítóintézet

Konszenzus versus koalíció  

Konszenzus versus koalíció

Konszenzus versus koalíció  

Konszenzus versus koalíció

Advertisement