Page 1

ES

MUSSOL Curs 2007-08 Revista escolar número 7

CEIP ES PIL·LARÍ


Editorial..............................................................................................

2

E. infantil 3 anys...............................................................................

3

E. infantil 4 anys................................................................................ 5 E. infantil 5 anys................................................................................ 9 1r cicle Setmana cultural............................................................... 13 Es Burotell......................................................................... 15 Visita a la fàbrica Quely................................................. 17 2n cicle Llegim tots junts................................................................ 19 Setmana cultural 3r ........................................................ 20 Setmana cultural 4t........................................................... 22 La filla del carboneret...................................................... 23

.

Acampada a Orient............................................................ 26 3r cicle Setmana cultural................................................................. 29 Anglès

Violet flowers...................................................................... 34

Educació ambiental ............................................................................. 38 Biblioteca .............................................................................................. 39


Idò, … ja hem acabat un altre curs. Quan arribàrem dia 1 de setembre:  Quina sorpresa!!!  Ha

desaparegut

la

Serra

de

terra

amb

Tramuntana!!! Només

veiem

muntanyes

de

màquines molt grosses al seu damunt, pareix que han d’entrar dins el pati i, al darrera, moooooooooolts de pisos. No podrem veure mai més la nostra Serra, (des de les finestres de les classes o des del pati), només veurem els pisos. Aquest any hi ha hagut una novetat, s’ha produït un canvi en la presidència i en la secretaria de l’AMiPA del centre, per primera vegada en la història (i, ja té 23 anys), tenim un president i un secretari, la tresorera, (Malén), continua. Des de aquesta pàgina vull donar les gràcies, per tot el ha fet i totes les hores que ha dedicat a l’escola na BELINDA, que deixarà de formar part de la junta directiva de l’AMiPA, (perquè ja no té més filles que venguin amb nosaltres). Aquest any també hem volgut fer un canvi en la publicació de la nostra revista, “Es Mussol”, esperam que us agradi. Hem decidit fer-la amb aquest format, per motius diversos: estalviar paper, més vistosa (les imatges les podeu veure amb colors), ocupa menys espai, ... Ja de cara al proper curs tenim la intenció de fer una pàgina web (si algun pare o alguna mare ens pot ajudar, tota la comunitat educativa ho agrairà). De part de tot el claustre de professors us desitjam un BON ESTIU. Rafel Payeras


PRIMER CICLE D' EDUCACIÓ PRIMÀRIA

SETMANA CULTURAL

Aquest curs la setmana cultural ha estat relacionada amb la lectura. Un dia va venir a l´escola na Caterina contacontes. Els nins i nines de 1r i 2n vàrem anar a la sala multiusos i allà ens ho vàrem passar molt bé. Na Catalina ens va contar dos contes molt divertits. A més de llibres ens va mostrar titelles i altres objectes fantàstics al mateix temps que ens contava els contes. Els contes que ens va contar varen ésser els següents: - Les tres gallines. - El talp.

Després els dies següents de la vinguda de na Caterina vàrem treballar a les nostres aules.


Els de 1r vàrem triar un conte dels que va contar na Caterina i el vàrem escriure. En Carlos ens va ajudar a fer uns llibrets amb la coberta de cartolina i nosaltres el vàrem escriure. Les nostres mestres, Elisa i Xisca, ens varen ajudar a no fer moltes faltes d´ortografia!

Els de segon com que ja som més grans ens vàrem inventar un conte cada un i també el vàrem escriure a un llibret amb la coberta de cartolina. A la coberta vàrem fer un dibuix relacionat amb el conte. Ens han sortit uns contes molt divertits.


ACAMPADA Els dies 8 i 9 de maig els nins i les nines de segon de primària vàrem anar d´acampada al Burotell.

El primer dia vàrem fer coques de verdura, vàrem donar menjar a les cabres i a les gallines, vàrem anar a fer una excursió per la muntanya fins que va començar a ploure. El vespre vàrem fer jocs i després de jugar una estona amb les llinternes vàrem anar cap a l´habitació on vàrem vetllar una estoneta més, perquè teníem més juguera que son!


El segon dia quan ens vàrem aixecar ja vàrem deixar preparades les motxilles. Després de berenar vàrem fer coques de patata, vàrem anar a veure tots els animals i vàrem tornar cap a l'escola. Ens va agradar molt i ens ho vàrem passar molt bé!


SORTIDA A LA FÀBRICA QUELY Divendres, 23 de maig els nins i nines de 1r vàrem anar a la fàbrica de galletes Quely. Ens va agradar molt perquè allà ens varen mostrar un video on s´explicava la història de la fàbrica. Després vàrem fer un volta per les instal.lacions i vàrem poder veure com es feien tots els tipus de galletes: les galletes d´Inca tradicionals, les quelitas, les galletes maria, els picos, les de xocolata i altres. Abans de partir ens varen regalar una bossa a cada un on hi havia diferents galletes. També ens varen fer una foto.


Després de la visita a la Quely vàrem anar a berenar al Puig de Santa Magdalena. Vàrem caminar molt i quan vàrem arribar teníem molta gana!


Llegim tots junts Enguany hem fet la lectura tots junts. Hem treballat dos llibres: Les set dents la Palangana i l'altre Gri grill i altres animalades. Els protagonistes del primer llibre són na Palangana i en Guido. A la bruixa li cauen les set que té i ha d'anar a buscar dents noves i en Guido ha d'anar a cercar lletres per curar l'enfermetat del seu germà que té “lletritis”. Junts passaran moltes aventures i molt divertides. El segon llibre no és com el de la bruixa Palangana. És un llibre de poesies i quasi totes tenen com a protagonistes animals,cans, granots, aranyes. ATXIM!!! Al coll un virus burleta s'ha colat i m'ha picat. Ulls plorosos, nas d'aixeta ja he agafat un refredat!.

El POU “Al mig del jardí hi ha un vell pou de pedra en tant mala sort que els desigs esguerra”. Ha estès la llegenda un gripau tustat cansat que li caiguin monedes al cap. Llegir és divertit i llegir tots junts encara més. Quan llegeixes aprens paraules noves i llegir tots junts ajuda a entendre millor la història i les poesies .


Setmana Cultural Aquest any hem treballat, entre altres coses, les maletes didàctiques durant la setmana cultural. La nostra duia tot el que era necessari per representar una obra de teatre. L'obra es deia El rei granot. Vàrem llegir l'obra tots junts i després vàrem decidir quin personatge representaria cada un. Dins la maleta hi havia caretes per identificar cada personatge i eren molt divertides. Havíem d'aprendre de memòria cada un el seu personatge perquè al dia següent havíem de representar la història davant la classe de quart. El dia següent estàvem molt nerviosos perquè no sabíem si tots ens hauríem estudiat el paper i si l'obra sortiria bé. Vàrem fer un assaig i... tot va sortir perfecte. Cada un sabia de memòria el que havia de dir. Na Maria ens ajudava i fluixet ens deia el que havíem de dir si no ens recordàvem. Mirau quin aspecte teníem!!!!


Cada un de nosaltres va fer el seu paper i tos en ten铆em un. El rei i la reina, les tres filles dels reis, les tres criades de les tres princeses, els rei granot, els guardes del castell. La classe de quart va venir a la nostra aula per veure la representaci贸. Varen riure i els hi va semblar molt divertida. En aquesta obra hem participat tots i hem fet la feina tots junts.


SETMANA CULTURAL Enguany la setmana cultural es va centrar en la lectura. Els nins de quart vàrem realitzar diverses activitats i la que ens va agradar més va ser l'activitat de la rondalla La filla del Carboneret. Primer, la mestra ens va explicar una mica el que eren les rondalles. Després férem una lectura conjunta de la rondalla La filla del Carboneret. Seguidament seleccionàrem algunes il·lustracions i per grups férem un resum al peu de les imatges. Entre tots ho vàrem exposar davant els alumnes de tercer, de tal manera que ara ells també coneixen la rondalla.

Treballàrem en grup i ens ho vàrem passar molt bé!


LA FILLA DEL CARBONERET

Hi havia una vegada un rei que va passar per la casa d'un carboner i es va trobar amb la filla petita. Varen mantenir una conversa i la filla donava unes respostes molt estranyes El rei tot sorprès per les respostes de la filla, na Catalineta, va fer cridar el carboner.

El rei va explicar al carboner el que passava. I va pensar fer-li unes proves per veure si era molt espavilada o si bé se'n reia d'ell. Si superava les proves es casaria amb ella.

La primera prova consistia en què el Rei va fer una truita i li va fer dir a na Catalina que volia gallines. Na Catalina li va enviar farina per sembrar i així alimentaria a les gallines.

El rei li va enviar bocins de tela petits i havia d'aconseguir roba per vestir als seus futurs fills.


Na Catalina envia al rei llenya prima feta branquillons perquè comenci a fer bres per als infants.

Un altra prova consistia en què na Catalina havia d'omplir un paner de rialles. I na Catalina va omplir el paner d'ocells i els va tapar amb un pedaç.

El rei va fer una festa amb molta de gent i el temps del dinar va destapar el paner. Els ocells van fer riure a tota la gent i d'aquesta manera na Catalina va dur les rialles dins al paner.

La darrera prova consistia en què na Catalina havia d'arribar al palau ni vestida, ni sense vestir, ni pel camí, ni fora del camí ni colcant, ni a peu.


Una vegada superades les proves, el rei i na Catalina es varen casar i varen firmar un pacte en el qual na Catalina no podria donar consells mai més Si ho feia, hauria de tornar a casa seva i se'n podria dur una sola cosa del palau.

Un dia va arribar un maonès acompanyat d'una egua a passar la nit. El rei va deixar que l'egua dormís amb el seu cavall. Mentre dormien l'egua va tenir una pollina. El rei va assegurar que la pollina era del seu cavall. El maonès indignat va anar a demanar consell a na Catalina i ella el va aconsellar.

L'home va seguir els consells de la reina i va anar a pescar a una bassiot eixut. S'acostà al rei amb els criats i se'n varen riure d'ell. Però ell va contestar: Tan possible és sense haver-hi aigua pescar sardines com que un cavall faci una pollina

El rei enfadat perquè na Catalina havia Romput el pacte li va dir que tornàs a casa seva després del dinar. Na Catalina va posar un somnífer al rei i quan es va despertar es va trobar a ca na Catalina. Aquesta li va explicar que era la joia més gran que havia trobat al palau.


ACAMPADA A ORIENT Anar d'acampada a Orient ens va agradar molt. Ens ho passàrem molt bé perquè a més de passar 2 dies amb els companys, vam aprendre moltes coses interessants. Només arribar al casal ens instal·làrem i berenàrem.

Després de berenar, agafàrem les motxilles i vàrem visitar una sitja, una barraca i un forn de calç. Els mestres ja ens havien ensenyat imatges i ens havien explicat el seu funcionament però va ser més divertit veure-les en directe.


Continuàrem l'excursió fins arribar a la Possessió des Freu i pel camí vam veure un molí d'aigua.

Quan arribàrem al casal ens ho passàrem molt bé perquè vam fer un gimcana per conèixer el poble d'Orient i vàrem descobrir moltes coses que no sabíem com per exemple, que Sant Mateu és el patró d'Orient.

Després del gimcana va arribar l'hora de les dutxes, del sopar i un poc de bauxa!!


El segon dia vam anar a visitar la Possessi贸 de Comassema.

Dins la possessi贸 hi havia un mol铆 per fer oli.

Va ser molt divertit i vam aprendre moltes coses interessants!!


SETMANA CULTURAL 3r CICLE

TALLER: JUGAM AMB LES POESIES El dia 18 de març,els nins i nines de tercer cicle vàrem fer un mural sobre la poesia. Per parelles, ens donaren dues poesies amb les estrofes desordenades i les havíem d'ordenar. Després hi férem un dibuix sobre cada poesia amb material que vàrem dur de ca nostra: tela, botons...


Alguns títols són: Sé fer, sé fer; Vola bolla; L'aranya...

Quan vàrem acabar ho aferràrem tot a un paper molt gran de color blau. Després el penjàrem al passadís.


FEIM POESIES La classe de 5è i 6è vàrem rebre la visita d'una jove que feia poesies. Ella ens va recitar un parell de poesies i també ens va fer riure molt. Mon cor estima un arbre més vell que l'olivera, més poderós que un roure i més verd que el taronger Miquel Costa i Llobera


RAP D'EN POALET Vàrem fer raps del conte d'en Poalet. Després anàrem per totes les classes a cantar-los i varen agradar molt.

UNA ESTROFA D'UN RAP Yea!, Yea! Soc en Poalet i plor perquè em fa molt de mal sa panxa,panxa,panxa. Ja sé el teu problema has de llevar-te tota la brutor de la panxa, panxa Posar-ho tot al seu contenidor ah! ah! Ah! El plàstic en el groc! El vidre en el verd! I el paper en el blau!


ELS CONTENIDORS Vàrem fer tres equips i a cada tros de paper continu vàrem dibuixar un contenidor. Un equip va fer el de vidre, un altre el de paper i l'altre el de plàstic. Després d'haver-ho repassat amb un retolador, pintàrem per dedins amb ceres cada contenidor, amb el seu color corresponent. A continuació vàrem retallar palanganes de “forespan” a trossets petits per poder-los aferrar per tot el contenidor. Finalment quan es va eixugar vàrem pintar els trossets.


A la classe d’anglès, nosaltres, els alumnes de cinquè, vàrem llegir, fer el vocabulari i traduir el text del llibret de lectura anomenat “ Violet Flowers”. Els que volguérem ens varem aprendre un dels papers de l’obra de memòria. Va ser una mica difícil, però ens va sortir molt bé.

Hi! I’m Agueda.This is Romi and she is Francisca. We are the narrators in the story. This story is about a girl called Violet and a family of mice.

Els actors de l’obra varen ser: Agueda Narradora Francisca Narradora Romi Narrador Natalia Violet Flowers Neus Merlin Sven Merlin ( suplent ) Anfield Mina Alba Uncle Mathew Joan The lion


La història tractava d’una nina, Violet Flowers que li agradava molt tocar el violí però no en sabia massa i se'n va anar a viure a una casa vella on pareixia que no hi vivia ningú. Allà hi vivia una família de ratolins que quan varen sentir tant de soroll idearen un pla per fer fugir a la Violet Flowers. I can play the violin very well! This is Violet Flower

I’m uncle Mathew

Fiuuu!. I’m so tired!

Mmmm! Delicious!

I’m na. Mi

I’m Merlin

Afamily of mice live in the house too. This is Merlin, this is Mina and this is uncle Mathew.

One day Merlin and Mina were carrying a basket full of fruit.


Hello! Who are you?

Suddenly…..

AAAAAAAh! Help! Help! It’s a mouse, a mouse!

Ens ho varem passar molt bé quan assajavem i també quan la varem representar als nins més petits del’escola, per primer, segón, tercer, quart i cinquè. El Sven i la Neus es varen turnar per fer de Merlin. Les caretes i la cistella les va fer la professora d’anglès, la Mª Isabel, el violí la Natalia i la careta del Lleó la va fer el Joan,i la caseta, el Carlos. VA SER MOLT DIVERTIT!!!


HERE WE GO LET'S ACT!


“EN POALET” Som un grup de 8 alumnes des de 3r fins a 6è de primària que cada divendres feim diferents tallers de: teatre, cuina, jocs , mirar pel·lícules, sortides, enquestes, ... Durant el segon trimestre vàrem preparar el teatre d'en “Poalet”. Cada un era un personatge i anàvem vestits de diferent manera. Estudiàrem el paper i vàrem fer assaigs.

Desprès férem la representació pels nins d'educació infantil, 1r i 2n, que col·laboraven amb nosaltres. Amb aquest teatre volíem recordar als nins la importància de reciclar i de posar cada cosa en el seu poal. És necessari per no embrutar el nostre planeta. Ens va agradar molt fer el teatre perquè aprenguérem moltes coses sobre el reciclatge encara que vàrem passar nervis i vergonya. tors érem:

Matías: Narrador Maria Antònia:Infermera Victoria:Metge Raquel:Poalet Nicole:Poal marró Amada:Paperera Ailen:Poal groc Daniela:Poal blau


A la fi hem acabat la dura feina de catalogar tots els volums de la biblioteca. Aquesta tasca la va començar la mestra Verònica Barceló ja fa 5 anys i enguany s'ha acabat gràcies a l'ajut inestimable de la mestra Elisa Quirós i la col·laboració d'en Pep Lluís. A partir de gener s'ha normalitzat el servei de préstec. Hem de dir que els “clients” més assidus han estat els alumnes més petits. A continuació us exposam l'estadística de préstecs des de l'inici de funcionament el 2004 i també els nins que han utilitzat més el servei. Usuaris de biblioteca 190 180 170 160 150 140 130 120 110 100 90 80 70 60 50 40 30 20 2004

2005

2006

2007

2008


Andrea Bejarano 11 préstecs

Sara Ibáñez 9 préstecs

Seyla Ramis 9 préstecs

Noelia Barrera 6 préstecs

Eduardo Pérez 6 préstecs

Maria Salas 9 préstecs

Miriam Hernández 6 préstecs

Marta Oliver 6 préstecs

Sergio Bejarano 6 préstecs

Revista curs 07-08  

Revista escolar

Revista curs 07-08  

Revista escolar

Advertisement