Page 1

Llibres i lectura, bibliografia bàsica

Direcció General de Promoció i Cooperació Cultural Servei de Biblioteques


Servei de Biblioteques biblioteques@gencat.cat

Servei d’Informació Selectiva Coordinació: Jordi Llobet Domènech Volem agrair la col·laboració en la tria i l’ordenació dels títols a Antonio Ramírez, al capdavant de la Llibreria La Central

La informació bibliogràfica es troba accessible al SIS, Servei d’Informació Selectiva. Barcelona, març de 2012

Els continguts d’aquesta publicació estan subjectes a una llicència de Reconeixement – No comercial - Compartir 2.5 de CreativeCommons. Se’n permet còpia, distribució i comunicació pública sense ús comercial, sempre que se’n citi l’autoria i la distribució de les possibles obres derivades es faci amb una llicència igual a la que regula l’obra original.


Sumari Presentació....................................................................................................................................... 4 Llibres i lectura ................................................................................................................................ 5 Història del llibre..................................................................................................................... 5 Història de la lectura .............................................................................................................. 6 Lectura i llibres digitals ......................................................................................................... 7 Lectors i lectures ..................................................................................................................... 8 Lectura, infants i joves ......................................................................................................... 11 Lectura i educació ................................................................................................................. 12 Lectura i biblioteques........................................................................................................... 13 Informes i publicacions periòdiques................................................................................ 14


4

Presentació El Servei de Biblioteques se suma a les propostes de treball del Pla Nacional de Lectura (2012-2016) difonent una tria bàsica de llibres i publicacions periòdiques sobre la matèria “Llibres i lectura”. La proposta bibliogràfica aplega, fonamentalment, els títols que haurien de constituir el fons inicial d’una biblioteca pública. Ara bé, atès que es tracta d’una matèria de treball especial pels bibliotecaris hem optat per ampliar la proposta amb certs títols amb un major grau d’especialització. La bibliografia recull 93 referències seleccionades per l’equip de treball bibliogràfic del Servei de Biblioteques amb la col·laboració d’Antonio Ramírez, llibreter i ànima de La Central, a més de ser un dels millors especialistes en l’anàlisi cultural del món del llibre. La selecció proposada, que té en compte exclusivament les obres disponibles en el mercat, es pot obtenir també a l’espai de cerca del SIS on s’actualitza sistemàticament la informació bibliogràfica. Amb aquets criteri, s’acaba de revisar la tria d’obres recomanades de la classe 0, Obres generals (523 títols), així com la bibliografia bàsica de cada subdivisió (228 títols). Per consultar la proposta bibliogràfica de cada matèria només us cal utilitzar els camps “Classificació”, “Anys” o “Lot bàsic”. Un cop obtingut el llistat amb les referències seleccionades podeu descarregar-lo en un fitxer en format full de càlcul Excel que confiem us sigui útil per gestionar la proposta bibliogràfica. Per localitzar les biblioteques en què es troben disponibles els títols recomanats podeu consultar els dos catàlegs de biblioteques públiques existents a Catalunya: Argus, catàleg de les biblioteques públiques de Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l'Ebre, i Aladí, catàleg col·lectiu de les Biblioteques Municipals de la província de Barcelona. I per fer-nos arribar qualsevol proposta o suggeriment només us cal aproparvos a la taula de les bibliotecàries:


5

Llibres i lectura Història del llibre BARBIER, Fréderic. - Historia del libro. - Alianza, 2005. - 397 p. - ISBN 9788420677552. 33,90 € Recorregut per la història del llibre, des dels seus orígens fins a principis del segle XX. Sumari: els temps del manuscrit; la revolució gutenbergiana; la llibreria de l'antic règim (1520-1760); la segona revolució del llibre i la creació d’un mercat de masses (1760-1914); el segle XX: competència i mundialització. Obra de consulta tant per a estudiants com per a dissenyadors, editors, llibreters i tota persona relacionada amb el món del llibre.

Congreso internacional del mundo del libro, 7-10 septiembre 2009, Ciudad de México : Memoria / coord.: Tomás Granados Salinas. - Fondo de Cultura Económica, 2009. - 350 p. - ISBN 9786071601483. 13,00 € L’editorial mexicana amb motiu de la celebració dels seus 75 anys d’existència va reunir a Mèxic autoritats de renom en el món del llibre i l’edició: Robert Darnton, Emilia Ferreiro, Javier Pradera, Roger Chartier, André Schiffrin, Jorge Herralde o Jaume Vallcorba, entre d’altres. L’objectiu: reflexionar sobre el present i els futurs del llibre i la lectura.

DIDEROT, Denis. - Carta sobre el comerç dels llibres. - Universitat de València, 2004. - 112 p. - (Breviaris). - ISBN 9788437059297. 10,50 € Pamflet escrit l'any 1763 pel filòsof francès a instàncies del gremi de llibreters de París per tal de defensar els seus interessos, ja que veia perillar els vells privilegis que regien el comerç dels llibres amb els nous canvis socials. Denis Diderot transcendeix l'anècdota i assaja una reflexió general sobre la naturalesa del llibre, els drets d'autor o la llibertat d'expressió que marcarà els nous temps. Hi ha una edició en castellà a FCE, amb pròleg de Roger Chartier.

EISENSTEIN, Elizabeth L. - La imprenta como agente de cambio : comunicación y transformaciones culturales en la Europa moderna temprana. - Fondo de Cultura Económica, 2010. - 725 p. - (Libros sobre libros). - ISBN 9786071604378. 39,00 € EPSTEIN, Jason. - La indústria del llibre : el passat, el present i el futur de l'edició. - Anagrama/Empúries, 2002. - 189 p. - (Anagrama/Empúries). - ISBN 9788475968674. 16,50 € Recull d'escrits i conferències de marcat to autobiogràfic, sobre l'evolució del sector editorial als Estats Units. Jason Epstein, reconegut editor amb una llarga experiència professional, analitza les transformacions recents en el món de l'edició, sobretot amb l'impacte de les noves tecnologies i la concentració empresarial de la indústria del llibre. El qui va ser director editorial de Random House és un ferm defensor de l'edició de qualitat. L'edició en castellà és d'Anagrama.

LYONS, Martyn. - Libros : dos mil años de historia ilustrada. - Lunwerg, 2011. 224 p. - ISBN 9788497857369. 29,50 € MARTÍNEZ DE SOUSA, José. - Pequeña historia del libro. - 4a ed., rev. - Trea, 2010. - 226 p. - (Biblioteconomía y administración cultural). - ISBN 9788497043915. 20,00 € MCKENZIE, D. F. - Bibliografía y sociología de los textos / traducción de Fernando Bouza. - Akal, 2005. - 143 p. - (Akal universitaria). - ISBN 9788446016168. 17,70 €


6

Història de la lectura BÁEZ, Fernando. - Nueva historia universal de la destrucción de libros : de las tablillas sumerias a la era digital. - Destino, 2011. - 463 p. - (Imago mundi). - ISBN 9788423344123. 23,00 € Al llarg de la història, diverses plagues naturals i humanes han devastat el patrimoni bibliogràfic universal: terratrèmols, inundacions, guerres, fanatismes ideològics, etc. L'assaig de l'especialista veneçolà Fernando Báez repassa els esdeveniments més desafortunats d'aquesta llarga història: la destrucció de la biblioteca d'Alexandria, la persecució de la inquisició, la crema de llibres dels nazis, les neteges ideològiques de la revolució cultural xinesa, etc. Fernando Báez és expert en història de les biblioteques i ha participat en diverses missions per avaluar la destrucció del patrimoni bibliogràfic.

CHARTIER, Roger. - El orden de los libros : lectores, autores, bibliotecas en Europa entre los siglos XIV y XVIII. - 3a reimpr. - Gedisa, 2000. - 108 p. - (Lea). ISBN 9788474324983. 9,50 € Recull de textos de l'historiador francès Roger Chartier dedicats a la història del llibre a l'Europa moderna i els agents principals que han centrat els seus estudis: les comunitats de lectors, les figures de l'autor i les biblioteques. Roger Chartier és una autoritat mundial en l'estudi de la història de la cultura escrita. Podeu apropar-vos a algunes de les claus del seu pensament a través de l’article següent: “Aprender a leer, leer para aprender”.

DARNTON, Robert. - La gran matança de gats i altres episodis de la història cultural francesa. - Publicacions de la Universitat de València, 2006. - 265 p. (Història). - ISBN 9788437061733. 20,00

Recull de textos de l'historiador nord-americà Robert Darnton, una de les autoritats de referència en l’estudi de la història del llibre i la lectura de l’època moderna. El capítol dedicat a la gènesi dels contes populars, “Els pagesos conten contes: els significats de la Mare Oca”, és tot un exemple de revisió de les interpretacions sobre la tradició i la construcció de l’ideari popular. Altres títols de referència de l’autor: Edición y subversión: literatura clandestina en el Antiguo Régimen (Turner, 2003) i El negocio de la Ilustración: historia editorial de la Encyclopédie, 1775-1800 (FCE, 2006).

Historia de la cultura escrita : del Próximo Oriente Antiguo a la sociedad informatizada / coord.: Antonio Castillo Gómez. - 2a ed. - Trea, 2010. - 460 p. (Biblioteconomía y administración cultural). - ISBN 9788497040082. 36,00 € Recorregut didàctic per la història de l'escriptura i de la lectura, des de la seva invenció al Pròxim Orient fins a l'època actual. Els autors, especialistes en diferents branques de la història, es centren en l'estudi dels llocs, gestos i maneres que han regit les relacions entre el món del llibre i els seus usuaris (escrivans, lectors habituals, gent de lletres, etc.).

Historia de la edición y de la lectura en España : 1472-1914 / bajo la dirección de Víctor Infantes, François Lopez, Jean-François Botrel. - Fundación Germán Sánchez Ruipérez, 2003. - 860 p. - ISBN 9788489384408. 71,00 € Tractat sobre la història de la producció editorial, el consum i l'adquisició de llibres a Espanya entre el 1472 i el 1914. Una anàlisi exhaustiva de l'edició i de la importància social, econòmica i cultural de la lectura. Dirigida per professors de diferents universitats i amb aportacions d'especialistes en la matèria, el continguts s'estructura en tres grans períodes històrics: 1472-1680: el manuscrit i el llibre, la producció editorial, les biblioteques, el lector i els grups lectors, la llengua i les tipologies de la lectura; 1680-1808: l'edició, poder i societat, indústria i comerç, formes editorials, de les lectures compartides a les professionals, la cultura de la il·lustració; 1808-1914: el control de la llibertat, la segona revolució del llibre i de la premsa, producció i difusió del llibre, les pràctiques i discursos de la lectura, els usos de la lectura, antics i nous lectors. Inclou annexos amb material fotogràfic i la reproducció de documentació impresa.


7

Historia de la lectura en el mundo occidental / dirección de Guglielmo Cavallo y Roger Chartier. - Taurus, 2011. - 561 p. - (Taurus pensamiento). - ISBN 9788430608386. 21,00 € Recull d'estudis que reconstrueixen la història de la cultura escrita i de les pràctiques de la lectura, des de la Grècia antiga fins a l'època actual. Obra col·lectiva fruit de la col·laboració d'un equip format pels millors especialistes internacionals en la matèria: Guglielmo Cavallo, Roger Chartier, etc. Cal destacar l'article de l'especialista italià Armando Petrucci: "Leer por leer: un porvenir para la lectura".

La lectura en España : informe 2008 : leer para aprender / coordinador: José Antonio Millán. - Federación de Gremios de Editores de España, 2008. - 361 p. - ISBN 9788489348750. Disponible a: <http://www.lalectura.es/2008/> MANGUEL, Alberto. - Una historia de la lectura. - Lumen, 2005. - 621 p. - ISBN 9788426415257. 45,00 € Nova edició il·lustrada i amb nous capítols d'aquest títol de referència sobre la història de la lectura. L'habilitat narrativa i la saviesa d'Alberto Manguel ens apropa l'evolució de les pràctiques de lectura i dels ordres de la cultura escrita al llarg dels segles. Un recorregut molt obert i original que aplega tant els sabers dels estudis clàssics com un gran nombre d'anècdotes històriques i personals relacionades amb el món del llibre.

PETRUCCI, Armando. - Libros, escrituras y bibliotecas / edición al cuidado de Francisco M. Gimeno Blay. - Universidad de Salamanca, 2011. - 523 p. - (Obras de referencia). - ISBN 9788478001477. 35,00 € SÁNCHEZ GARCÍA, Raquel; MARTÍNEZ RUS, Ana. - La lectura en la España contemporánea. - Arco/Libros, 2010. - 96 p. - (Cuadernos de historia). - ISBN 9788476357804. 5,50 € Breu síntesi històrica de l'evolució de les pràctiques de lectura a Espanya al llarg dels segles XIX i XX. Continguts: el públic lector, la lectura pública, la producció i el consum de llibres, el desenvolupament de la lectura popular, etc.

Lectura i llibres digitals AFONSO FURTADO, José. - El papel y el píxel : de lo impreso a lo digital : continuidades y transformaciones. - Trea, 2007. - 109 p. - (Biblioteconomía y administración cultural). - ISBN 978-84-9704-300-7. 22,00 € Panorama general dels reptes que han d'afrontar la indústria editorial, el mercat del llibre i les pràctiques de lectura davant els canvis socials i culturals derivats de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). S'analitzen les bases socioeconòmiques del món de l'edició impresa i digital, les condicions emergents de les pràctiques de lectura i escriptura i les formes de conservar, distribuir i accedir al coneixement en la societat de la informació. José Afonso Furtado és director de la Biblioteca d'Art de la Fundació Calouste Gulbenkian i membre del Consell Superior de Biblioteques a Portugal.

CARR, Nicholas. - Superficiales : ¿Qué está haciendo Internet con nuestras mentes?. - Taurus, 2011. - 340 p. - (Pensamiento). - ISBN 9788430608126. 19,50 € CORDÓN GARCÍA, José Antonio; GÓMEZ DÍAZ, Raquel; ALONSO ARÉVALO, Julio. Gutenberg 2.0 : la revolución de los libros electrónicos. - Trea, 2011. - 287 p. (Biblioteconomía y administración cultural). - ISBN 9788497045520. 25,00 € Síntesi excel·lent sobre el procés de reconversió digital dels coneixements amb l'aparició dels llibres electrònics. Tres especialistes de la Universitat de Salamanca, Jose Antonio Cordón, Raquel Gómez i Julio Alonso descriuen els canvis en el sector editorial, l'oferta de llibres i lectors electrònics, les tendències del mercat i la seva incorporació a les col·leccions de les biblioteques.


8

DARNTON, Robert. - Digitalitzar és democratitzar? : el cas dels llibres. - Arcàdia, 2010. - 92 p. - (Lectures centrals). - ISBN 9788493702571. 11,80 € L'historiador nord-americà Robert Darnton, autoritat de referència en l'estudi de la història del llibre, darrerament s'ha especialitzat en el camp de les biblioteques. L'any 2007 fou nomenat director de la xarxa de biblioteques universitàries de la Universitat de Harvard i des d'aleshores ha fet aportacions decisives sobre la preservació i la difusió documental sota l'impacte de les noves tecnologies. Els tres articles reunits en aquest volum es troben inclosos en una altra obra de l'autor publicada recentment: Las razones del libro: futuro, presente y pasado (Trama, 2010).

ECO, Umberto; CARRIÈRE, Jean-Claude. - Nadie acabará con los libros / entrevistas realizadas por Jean-Philippe de Tonnac. - Lumen, 2010. - 263 p. - (Ensayo). - ISBN 9788426417671. 21,90 € GIL, Manuel ; RODRÍGUEZ, Joaquín. - El paradigma digital y sostenible del libro. Trama, 2011. - 229 p. - (Tipos móviles). - ISBN 9788492755493. 20,00 € Dues de les autoritats de referència en l'estudi del sector editorial, el món del llibre i la lectura traslladen les seves reflexions des de l'espai blocaire al paper. Manuel Gil (creador del bloc Antinomias libro) i Joaquín Rodríguez (de Los futuros del libro) tracen un full de ruta indispensable per navegar i desentrellar el procés de reconversió digital, així com les expectatives i les oportunitats que se li presenten al sector. Les anàlisis i reflexions que han anat esmicolant setmana rere setmana en els seus blocs són trenades ara en un únic discurs en què els textos fragmentaris s'adeqüen a l'ordre llibresc en un text potent i molt ben estructurat en què s'apunten els factors essencials que han de marcar els futurs del llibre i l'impacte de la transició digital en cada una de les baules de la cadena: la creació, els suports, la producció editorial, la comercialització del llibre, els sectors de la distribució i les llibreries, les biblioteques, els preus i els valors, els drets d'autor, els processos de comunicació i l'impacte sobre els lectors i la lectura.

Lectors i lectures ARANA PALACIOS, Jesús; GALINDO LIZALDRE, Belén. - Leer y conversar : una introducción a los clubes de lectura. - Trea, 2009. - 294 p. - (Biblioteconomía y administración cultural). - ISBN 9788497044493. 20,80 € ARGÜELLES, Juan Domingo. - Si quieres... lee : contra la obligación de leer y otras utopías lectoras. - Fórcola, 2009. - 329 p. - (Señales). - ISBN 9788493632113. 19,50 €

BAYARD, Pierre. - Com parlar dels llibres que no hem llegit. - Empúries, 2008. 184 p. - (Biblioteca universal Empúries). - ISBN 9788497872904. 15,60 € L'edició en castellà és a la col·lecció "Argumentos", d'Anagrama.

BÉRTOLO CADENAS, Constantino. - La cena de los notables : sobre lectura y crítica. - Periférica, 2008. - 249 p. - (Pequeños tratados). - ISBN 9788493623272. 16,00 €

BOLLMANN, Stefan. - Las mujeres, que leen, son peligrosas / prólogo de Esther Tusquets. - Maeva, 2006. - 284 p. - ISBN 9788496231986. 29,50 € Estudi iconogràfic sobre la imatge de la dona lectora a la pintura occidental des de l'edat mitjana fins a l'actualitat. Inclou reproduccions de fotografies i quadres que abracen des d'una Anunciació gòtica, amb una Verge enfadada perquè un àngel ha interromput la seva lectura, fins a una foto de Marilyn Monroe llegint l'Ulisses de Joyce. En definitiva, un viatge per pintures i textos en què s'analitza la relació històrica entre la lectura i la dona, i com aquesta relació, sovint s'ha considerat perillosa.


9

BRAVO, Víctor. - Leer el mundo : escritura, lectura y experiencia estética. Veintisiete Letras, 2009. - 191 p. - (In/mediaciones). - ISBN 9788493635886. 13,95 € CABRÉ, Jaume. - La matèria de l'esperit : al voltant de la lectura literària. - Proa, 2005. - 180 p. - (La mirada literària). - ISBN 9788484378273. 16,00 € Assaig de càntic al plaer de la lectura i, de forma especial, a la lectura literària. L'habilitat narrativa i musical de l'escriptor Jaume Cabré es posa al servei del procés de recreació personal dels móns de ficció que fa el lector. L'autor insisteix que "som el que llegim" i que per a ell "tots els models de lectors són perfectes amants de la lectura, encara que amb estils diferents."

CARRILLO, Mercè. - Llegim plegats : històries dels clubs de lectura. - Angle, 2009. - 127 p. - (Inspira). - ISBN 9788496970427. 14,50 € GABILONDO, Ángel. - Darse a la lectura. - RBA, 2012. - 205 p. - (Narrativas). - ISBN 9788490061411. 20,00 € HERRALDE, Jorge. - Por orden alfabético : escritores, editores, amigos. Anagrama, 2006. - 354 p. -- (Biblioteca de la memoria). - ISBN 9788433907875. 28,00 €

Nova recopilació de textos de l'editor Jorge Herralde, fundador del segell Anagrama, sobre escriptors, editors i altres amics del món del llibre, com Carme Martín Gaite, Sergio Pitol, Vladimir Nabokov o Josep Maria Castellet. Una carta de presentació de les apostes de l'editor, que aprofita per explicar anècdotes diverses sobre el món de la creació literària i de l'entramat editorial. Jorge Herralde continua deixant testimoni de la seva experiència, tal com ho havia fet anteriorment en els títols: Opiniones mohicanas (El Acantilado, 2001) i El observatorio editorial (Adriana Hidalgo, 2004).

Ideas para formar lectores : 30 actividades paso a paso / Gloria María Rodríguez Santa María ... [et al.]. - COMFENALCO Antioquía, 2009. - 269 p. - (Fomento de la lectura). - ISBN 9789588479040. 33,00 € MARCHAMALO, Jesús. - Tocar los libros. - Fórcola, 2010. - 78 p. - (Singladuras). ISBN 9788493632199. 9,50 € MARTÍN GARZO, Gustavo. - El hilo azul : la pasión de contar, el secreto placer de leer. - Fundación Germán Sánchez Ruipérez, 2009. - 303 p. - (El árbol de la memoria). ISBN 9788489384774. 19,00 € MATA, Juan. - Animación a la lectura : 10 ideas clave : hacer de la lectura una práctica feliz, trascendente y deseable. - 2a reimpr. - Graó, 2008. - 212 p. - (Ideas clave). - ISBN 9788478276813. 18,70 € Premi Telémaco 2009 a la millor publicació de caracter divulgatiu dedicada a la lectura i l'escriptura.

MORENO, Víctor. - La manía de leer. - Caballo de Troya, 2009. - 396 p. - ISBN 9788496594357. 17,90 €

La nueva ley del libro y normativa complementaria : Ley 10/2007, de 22 de junio, de la lectura, del libro y de las bibliotecas.... - 3a ed. - Tecnos, 2011. - 346 p. - (Biblioteca de textos legales). - ISBN 9788430954025. 14,00 € Inclou la Llei 23/2011, de 29 de juliol, de Dipòsit legal.

PENNAC, Daniel. - Com una novel·la / traducció de Sergi Pàmies. - 10a ed. Empúries, 2008. - 165 p. - (Biblioteca universal Empúries). - ISBN 9788475963815. 11,50 €

L’edició en castellà és a la col·lecció "Argumentos" de l'editorial Anagrama.


10

PETIT, Michèle. - El arte de la lectura en tiempos de crisis. - Océano, 2009. - 307 p. - (Travesía). - ISBN 9788449439056. 0,00 € PETIT, Michèle. - Lecturas : del espacio íntimo al espacio público. - Fondo de Cultura Económica, 2001. - 168 p. - (Espacios para la lectura). - ISBN 9789681663797. 11,00 €

Michèle Petit, antropòloga i novel·lista francesa, reuneix les seves reflexions sobre el paper de la lectura en la construcció de la identitat de les persones que ha anat presentant en diversos congressos sobre el llibre i la lectura. Títol de la col·lecció "Espacios para la lectura", sèrie que aposta per un apropament multidisciplinar a la lectura i als processos de recepció lectora.

PIGLIA, Ricardo. - El último lector. - Anagrama, 2005. - 190 p. - (Narrativas hispánicas). - ISBN 9788433968777. 15,00 € Asssaig literari d'un dels escriptors de referència de la narrativa argentina contemporània. Ricardo Piglia proposa una recerca de les representacions de l'art de llegir en el món de la ficció. Una reconstrucció de la figura del lector i de les imatges de la lectura tal com es presenta en l'obra dels grans mestres de la narrativa del segle XX: Borges, Kafka o Joyce.

PROUST, Marcel. - Sobre la lectura / traducció d'Anna Casassas. - Edicions dels Quaderns Crema, 1996. - 83 p. - (Mínima de butxaca). - ISBN 9788477271666. 6,00 € SAVATER, Fernando. - La infancia recuperada. - 12a ed. - Taurus, 2005. - 241 p. (Pensamiento). - ISBN 9788430620982. 19,96 € Ássaig per encomanar el plaer de la lectura i el gust per les narracions d'aventures i les peripècies dels grans herois de la història literària: Guillermo, el capità Nemo, Sandokan, Robinson Crusoe, etc.

SETTIS, Salvatore. – Warburg continuatus : descripción de una biblioteca / testimonios de Fritz Saxl y Eric M. Warburg. – Ediciones de La Central, 2010. - 121 p. (Coup des dés). - ISBN 9788493814267. 20,00 € L'any 1909, Warburg comença a organitzar una gran biblioteca. L'historiador de l'art vol reunir en aquest espai coneixements de disciplines diferents (filosofia, història, art, religió, ciència) al servei d'una recerca fonamental que busca detallar la influència i la pervivència de la cultura i de les imatges de l'antiguitat en la cultura europea moderna. La Biblioteca Warburg va assolir gran prestigi pels documents reunits, però sobretot, per una organització singular que es regia per un principi bàsic: "la llei del bon veinatge". L'ordre era dinàmic i es basava en els efectes col·laterals de les relacions bibliogràfiques, és a dir, en l'enriquiment de cada llibre gràcies a les aportacions i les idees dels companys de prestatge.

TRONBACKE, Bror Ingemar. - Directrius per a materials de lectura fàcil. - Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, 1999. - 46 p. - (Eines per a la biblioteca). Disponible a: <http://www.cobdc.org/publica/directrius/lectura_facil.pdf> Descripció de les característiques que han de contemplar els textos destinats a persones amb dificultats de lectura. Es perfilen les diferents tipologies d'usuaris i les necessitats específiques que reclamen segons els diversos nivells de discapacitat lectora.

WOLF, Maryanne. - Cómo aprendemos a leer : historia y ciencia del cerebro y la lectura. - Ediciones B, 2008. - 335 p. - (No ficción). - ISBN 9788466638357. 18,50 € WOLFF, Kurt. - Autores, libros, aventuras : observaciones y recuerdos de un editor, seguidos de la correspondencia del autor con Franz Kafka. - El Acantilado, 2010. - 203 p. - (El acantilado). - ISBN 9788492649365. 20,80 €


11

Lectura, infants i joves DURAN, Teresa. - Àlbums i altres lectures : anàlisi dels llibres per a infants. Rosa Sensat, 2007. - 237 p. - (Referents). - ISBN 9788495988829. 18,00 € Estudi especialitzat sobre les formes de la literatura infantil i, més específicament, sobre l'àlbum il·lustrat. L'escriptora i crítica literària Teresa Duran analitza les diferents fenomenologies cognitives que es duen a terme a través del llibre infantil. Sumari: comunicació i lectura; lectura de la imatge; especificitat de la il·lustració; oralitat i cognició; literatura infantil i cognició; l'àlbum: un model de síntesi. Se n'ha fet l'edició en castellà.

La formación de mediadores para la promoción de la lectura : contenidos de referencia del Máster de Promoción de la Lectura y Literatura Infantil / José I. Albentosa Hernández ... [et al.] ; coord.: Pedro C. Cerrillo, Santiago Yubero. - 2a ed., corr. Centro de Estudios de Promoción de la Lectura y Literatura Infantil, 2007. - 342 p. ISBN 9788484275459. 25,00 € Temari del primer curs del màster de promoció de la lectura i literatura infantil de la Universitat de Castella-La Manxa adreçat a especialistes en el desenvolupament dels hàbits lectors. Sumari: literatura infantil i juvenil (conceptes, gèneres, tries); llenguatge literari i creativitat (lectures i escriptures creatives); narració infantil i discurs (processos i competències lectores); evolució psicològica i maduració lectora (la construcció del lector: què llegir i en quin moment); lectura, societat i biblioteques. Cada mòdul es tanca amb una bibliografia bàsica sobre la matèria. El CEPLI (Centro de Estudios de Promoción de la Lectura y la Literatura Infantil) és un projecte de la Universitat de Castella-La Manxa que té com a objetiu bàsic l'impuls dels estudis, la formació i les investigacions en el camp de la lectura i la LIJ. Més informació a: <http://www.uclm.es/cepli/>

Las lecturas de los jóvenes : un nuevo lector para un nuevo siglo / Gemma Lluch (ed.) ; Enrique Gil Calvo ... [et al.]. - Anthropos, 2010. - 142 p. - (Repensar la educación desde la actualidad). - ISBN 9788476589786. 12,00 € LLUCH, Gemma. - Cómo seleccionar libros para niños y jóvenes : los comités de valoración en las bibliotecas escolares y públicas / con la colaboración de Fundalectura Colombia y su equipo académico: Janeth Chaparro ... [et al.]. - Trea, 2010. 174 p. - (Biblioteconomía y administración cultural). - ISBN 9788497045216. 20,00 €

M'agrada llegir / edició de Joan Portell ; autors: Josep M. Aloy ... [et.al.]. – 2a ed. - Ara Llibres, 2007. - 154 p. - (Sèrie A d'Ara Llibres). - ISBN 9788496767133. 12,50 € Recull d'escrits destinats a aconseguir que els nens i les nenes s'aficionin a la lectura. Diferents especialistes en literatura infantil i juvenil del nostre país, com Jaume Cela, Pep Molist, Teresa Duran o Montse Segarra aconsellen sobre quins llibres comprar, com valorar les il·lustracions, com treure profit de la televisió per fomentar l'hàbit lector o quins remeis són eficaços per a infants amb dificultats lectores. Inclou un llistat de 150 llibres imprescindibles, breument ressenyats i agrupats per edats. L'edició en castellà és a CEAC.

MOLIST, Pep. - Dins del mirall : la literatura infantil i juvenil explicada als adults. - Graó, 2008. - 190 p. - (Micro-macro referències). - ISBN 9788478275342. 21,20 €

També s'ha editat en castellà.

TEIXIDOR, Emili. - La lectura i la vida : com incitar els nens i els adolescents a la lectura : una guia per a pares i mestres. - Columna, 2007. - 189 p. - ISBN 9788466408059. 17,30 € L'edició en castellà és a Ariel.


12

Lectura i educació CASSANY, Daniel. - En_línia : llegir i escriure a la xarxa. - Graó, 2011. - 196 p. (Biblioteca d'articles). - ISBN 9788499803654. 15,90 € CLEMENTE LINUESA, María. - Enseñar a leer : bases teóricas y propuestas prácticas. - Pirámide, 2008. - 190 p. - (Ojos solares). - ISBN 9788436822038. 14,50 € GISPERT, Dolors. - Alumnado con dificultades en el aprendizaje de la lectura. Graó, 2010. - 251 p. - (Escuela inclusiva). - ISBN 9788478279128. 17,90 € JOVER, Guadalupe. - Un món per llegir : educació, adolescents i literatura. - Rosa Sensat, 2007. - 175 p. - (Premis). - ISBN 9788495988799. 15,00 € Assaig sobre l'educació literària en el món de l'educació secundària obligatòria. Sumari: per què s'ensenya literatura; per a què continuar ensenyant i aprenent literatura; a qui i amb qui es llegeix a les aules de secundària; què llegir i com fer-ho; què fer amb la cosa llegida. Les reflexions s'adrecen a professionals vinculats al món de l'educació o del camp de la literatura. Premi Rosa Sensat de Pedagogia 2006. L'edició en castellà és de l'editorial Octaedro.

LANKSHEAR, Colin; KNOBEL, Michelle. - Nuevos alfabetismos : su práctica cotidiana y el aprendizaje en el aula. - Morata, 2008. - 272 p. - (Pedagogía). - ISBN 9788471125200. 22,90 €

Lectures adolescents / Teresa Colomer ... [et al.]. - Graó, 2008. - 236 p. - (Biblioteca d'articles). - ISBN 9788478276554. 22,50 € LOCKWOOD, Michael. - Promover el placer de leer en la Educación Primaria. Morata, 2011. - 191 p. - (Pedagogía. Educación infantil y primaria). - ISBN 9788471126566. 18,80 € MATA, Juan. - Como mirar a la luna : confesiones a una maestra sobre la formación del lector. - Graó, 2004. - 135 p. - (Biblioteca de textos). - ISBN 9788478273522. 22,70 € Un professor de didàctica de la llengua i la literatura recull pensaments i relats pedagògics sobre com fomentar la lectura en els nens. L'autor vol demostrar que "la formació d'un lector no només pertoca als professionals de l'educació, sinó a les biblioteques i a la família". Premio Andaluz de Fomento de la Lectura 2002.

SÁNCHEZ MIGUEL, Emilio; GARCÍA PÉREZ, J. Ricardo; ROSALES PARDO, Javier. - La lectura en el aula : qué se hace, qué se debe hacer y qué se puede hacer. Graó, 2010. - 382 p. - (Crítica y fundamentos). - ISBN 9788478278923. 25,20 € SARTO, María Montserrat. - Animación a la lectura : con nuevas estrategias. - 7a ed. - Ediciones SM, 2007. - 219 p. - (Para padres y maestros). - ISBN 9788434862951. 20,00 €

Recursos d'animació a la lectura pensats per a alumnes des de l'educació primària fins al batxillerat. Cada exercici proposat està molt ben descrit i estructurat: títol, participants, objectiu, persona responsable, materials necessaris, realització, durada, interès i dificultat, mètodes d'avaluació.

SOLÉ, Isabel. - Estrategias de lectura. - 22a reimpr. - Graó : ICE de la Universitat de Barcelona, 2010. - 176 p. - (Materiales para la innovación educativa). - ISBN 9788478272099. 18,20 €


13

Lectura i biblioteques CENTELLES PASTOR, Jaume. - La biblioteca, el cor de l'escola. - Associació de Mestres Rosa Sensat, 2005. - 276 p. - ISBN 9788495988461. 18,00 € Llibre adreçat als mestres on es defensa la necessitat de la biblioteca escolar. A la primera part s'exposa la teoria que fomenta i justifica la importància de crear bones biblioteques escolars. A la segona part, en canvi, es donen idees i suggeriments pràctics que poden servir de referent per altres escoles: activitats d'animació, tallers amb els pares, exposicions, etc. Jaume Centelles ha format part del grup de treball "La lectura: passió o pressió" de l'Associació de Mestres Rosa Sensat i la seva obra va estar guardonada amb el Premi Rosa Sensat de Pedagogia 2004.

GARCÍA EJARQUE, Luis. - Historia de la lectura pública en España. - Trea, 2000. 533 p. - (Biblioteconomía y administración cultural). - ISBN 9788495178572. 35,46 € Manual d'història de les biblioteques públiques a Espanya. L'últim capítol repassa breument l'evolució de les xarxes de biblioteques de cada comunitat autònoma.

MAÑÀ I TERRÉ, Teresa. - Les biblioteques populars de la Mancomunitat de Catalunya : 1915-1925. - Pagès : Diputació de Barcelona, 2007. - 316 p. - (Materials per a la biblioteca pública). - ISBN 9788497795197. 22,00 € Treball de recerca sobre el procés de creació i l'evolució fins a l'any 1925 de la xarxa de biblioteques populars creada per la Mancomunitat de Catalunya. El treball descriu el pla de desenvolupament de les biblioteques establert en el "Projecte" de creació del sistema i analitza els diferents aspectes que intervenen en la seva implantació: els edificis, el personal, el fons, els serveis, l'organització, etc. L'obra es complementa amb uns annexos de gran interès on es recullen les dades fonamentals de cada biblioteca, i els documents de referència sobre la matèria. El treball parteix de la tesi doctoral presentada per Teresa Mañà i Terré a la Facultat de Biblioteconomia, l'any 2005. Aquesta obra, juntament amb l'estudi d'Assumpció Estivill Rius, L'Escola de Bibliotecàries; 1915-1939, permet conèixer amb detall el procés de creació i l'evolució inicial de la xarxa de biblioteques populars de Catalunya.

MELOT, Michel. - La sabiduría del bibliotecario. - Gobierno Vasco. Departamento de Cultura, 2006. - 98 p. - ISBN 9788445722220. 5,00 € Les reflexions de l'escola francesa de biblioteconomia se situen sempre en horitzó cultural. No és estrany, doncs, que l'ex-director de la Biblioteca Pública d'Informació del centre Georges Pompidou, de Paris, ens proposi una revisió de les nostres competències professionals a través dels capítols següents: “1: Como un marino en el océano; 2: Afortunada imperfección; 3: El pliegue milagroso; 4: Un lugar de encuentros; 5: Latitudes; 6: Planetoteca; 7: ¿Tenemos lo que le interesa?". Una lectura crítica i planera sobre el paper de les biblioteques i dels bibliotecaris en la societat actual.

POLASTRON, Lucien X. - Libros en llamas : historia de la interminable destrucción de bibliotecas. - Fondo de Cultura Económica, 2007. - 341 p. - (Libros sobre libros). - ISBN 9789681683986. 20,00 €


14

Informes i publicacions periòdiques Anuari de l'Observatori de Biblioteques, Llibres i Lectura. - Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona, 2010-

. - Anual. - ISSN 2014-0088. -

<http://www.raco.cat/index.php/AnuariObservatori/>

L'Observatori de Biblioteques Llibres i Lectura, de la Universitat de Barcelona publica un Anuari que vol recollir l'evolució i els canvis recents més significatius a Catalunya en l'àmbit de les biblioteques, el llibre i la lectura. Continguts: Història del llibre, les biblioteques i la lectura; Llibres infantils i juvenils: investigació, difusió i formació; L'àlbum i l'edició catalana, ara com ara: panorama 20082009; Llibres infantils de coneixements i biblioteques públiques; Les biblioteques públiques a Catalunya durant els anys 2008 i 2009; Les biblioteques escolars a Catalunya. 2008-2009; La lectura fàcil: una eina de dinamització lector; La promoció de la lectura a Catalunya (2008-2009).

Anuario sobre el libro infantil y juvenil : cifras y estadísticas, características y tendencias, literatura en catalán, gallego y euskera ... - Ediciones SM, 2004- . Anual. - Disponible a: <http://www.grupo-sm.com/anuario.html> Des de l'any 2004, Ediciones SM presenta un informe anual sobre el món del llibre infantil i juvenil. L'anuari inclou les dades més importants del sector a Espanya: informació estadística, tendències, èxits de l'any i les claus d'interpretació del món del llibre per a infants i joves. L’anuari s’edita en paper i també es troba disponible en edició electrònica.

Biblio cartellera [Bloc]. - Nora Vela, 2009-

. - <http://bibliocartellera.blogspot.com/> L’especialista en bibliografia Nora Vela informa des de l’any 2009, a través d’aquest bloc, de les fires i festes que tenen el llibre com a protagonista així com dels esdeveniments i notícies d'interès que giren al su voltant. L'abast de la informació és tant nacional com internacional i, com ja sabeu i no caldria recordar, la Nora és sempre una de les primeres en arribar al lloc dels fets.

Bibliografia selectiva. Novetats / coordinació: Jordi Llobet Domènech. - Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, Servei de Biblioteques, 1990- . - 5 núms. l'any. ISSN 2013-1194. - <http://cultura.gencat.net/bibliografia/bibliog.htm> Butlletí bibliogràfic bimestral impulsat des del Servei de Biblioteques que té com a objectiu orientar les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya en l'adquisició del fons bibliogràfic. Les referències bibliogràfiques es presenten ordenades per la CDU i inclouen sempre el preu. El conjunt de la informació bibliogràfica processada en cada butlletí es troba disponible i s’actualitza periòdicament al SIS, Servei d'Informació Selectiva.

Bibliotecas públicas españolas : estadísticas / Subdirección General de Coordinación Bibliotecaria. - Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, Secretaría de Estado de Cultura, 2008- . - <http://www.mcu.es/bibliotecas/MC/EBP/index.html> Boletín del Observatorio de la Lectura y el Libro. - Ministerio de Educación, Cultura y Deporte: Observatorio de la Lectura y el Libro, 2010.-

- Bimestral. -

<http://www.mcu.es/libro/MC/ObservatorioLect/index.html>

Butlletí electrònic publicat per l’Observatori de la Lectura i el Llibre que ofereix informació d'interès sobre el llibre, la lectura, les lletres, les biblioteques i altres matèries afins. Cada número informa i enllaça amb el més destacat en el seu camp d’observació.

Comercio interior del libro en España. - Federación de Gremios de Editores de España, 1990-

. - Anual. – Disponible a:

<http://www.federacioneditores.org/SectorEdit/Documentos.asp>

Informe anual sobre l'evolució del sector editorial que publica, des de l'any 1990, la Federació de Gremis d'Editors. Recull de dades estadístic i anàlisi dels diferents camps del sector: empreses i associacions, ocupació, producció editorial, distribució geogràfica de la producció i de la venda de llibres, facturació, canals de comercialització, promoció i publicitat, el preu mitjà dels llibres segons matèries editorials, etc.


15

El consum de llibres a Catalunya : dades del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura / estudi elaborat per Fundacc, Fundació Audiències de la Comunicació i la Cultura. - Fundació Audiències de la Comunicació i la Cultura, 2009-

. -

<http://www.fundacc.org/fundacc/ca/dades/informe-consums-culturals.html>

Delibros: revista del libro. - Delibros, 1988-

. - Mensual. - ISSN 0214-2694.

160,00 €

Revista professional del sector editorial i del món del llibre. Informa de les novetats aparegudes al món editorial. Inclou informes estadístics, empreses del sector, premis literaris i opinions d'experts sobre les tendències del mercat. A més, hi ha entrevistes a autors, editors, bibliotecaris, llibreters, etc. Més informació a: <http://www.delibros.com/>

Estadística de biblioteques / Institut d'Estadística de Catalunya. - Generalitat de Catalunya. Institut d'Estadística de Catalunya, 2000. - (Estadística social). <http://www.idescat.cat/cat/societat/biblioteques.html>

Recull estadístic de caràcter biennal sobre l'estat de les biblioteques a Catalunya. Presenta l'explotació de les dades pel conjunt del país i per comarques. Recull indicadors dels aspectes bàsics de gestió: tipologies de biblioteques, equipaments, dades de funcionament, despeses, fons, personal, etc. El treball estadístic ha estat elaborat per l'Institut d'Estadística de Catalunya d'acord amb les definicions de la Norma ISO 2789, que modifica a partir de l'any 2000 les recomanacions de les definicions utilitzades per la UNESCO sobre normalització internacional de biblioteques.

Hàbits de Lectura i compra de llibres a Catalunya / realitzat per Connecta ; desenvolupat per al: Gremi d'Editors de Catalunya i l'Associació d'Editors en Llengua Catalana. Gremi d'Editors de Catalunya, 2007. Anual. <http://www.gremieditorscat.es/Biblioteca/Estudis.asp>

Informe anual dedicat a l'anàlisi dels hàbits de lectura i de compra de llibres a Catalunya. L'estudi promogut i publicat pel Gremi d'Editors de Catalunya i l'Associació d'Editors en Llengua Catalana ofereix una radiografia de la realitat i les tendències en el camp del llibre i la lectura. La Federació de Gremis d'Editors d'Espanya realitza un estudi de característiques similars per al conjunt de l'Estat, des de l'any 2000. Podeu accedir-hi a través de la seu de la Federació: <http://www.federacioneditores.org/SectorEdit/Documentos.asp>

Panorámica de la edición española de libros : análisis sectorial del libro, estadística / Dirección General del Libro, Archivos y Bibliotecas. - Ministerio de Cultura : Observatorio de la Lectura y el Libro, 1998- . - Anual. - ISSN 1135-6782. – Disponible a: <http://www.mcu.es/libro/MC/PEE/index.html> Informe anual elaborat pel Ministeri de Cultura sobre l'evolució de la indústria i el comerç del llibre a Espanya. Recull estadístic bàsic per conèixer la realitat del sector editorial a Espanya: els agents editorials, les dades globals de l'edició, la producció per subsectors d'edició, etc. La publicació, que edita el Ministeri des de l'any 1988, es basa en les dades de l'Agència Espanyola de l'ISBN. La informació estadística es pot consultar també a la pàgina del Ministeri.

Trama & texturas. - Trama, 2006-

. - Quatrimestral. - ISSN 1887-3669. - 35,00

Revista que pretén ser un espai d'anàlisi, debat, reflexió i opinió crítica sobre el món del llibre i la lectura. La tribuna aplega al seu voltant els especialistes més destacats de les diferents baules de la cadena del llibre: editors, distribuidors, llibreters, estudiosos del sector, etc. Periòdicament s’ocupa d’un camp de forma monogràfica, fornint anàlisis de referència sobre el camp tractat. Més informació a: <http://www.tramaeditorial.es/shop/List.aspx?IdSections=9.>

Libros y lectura  

Selección del Servicio de Bibliotecas del Departamento de Cultura de la Generalitat de Cataluña sobre la materia libros y lectura.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you