Page 1

Annonsebilag

BERGEN festmat ////// BYENS EGET MATMAGASIN / # 1 -2014 ///////////////////

GASTRONOMI

SMAKFULLE OPPLEVELSER I GOURMETBYEN BERGEN

p책 nett festmatbergen.no


Foto: Lars Svenkerud Knowit

Prinsessen og tOrsken

Vår kjøkkensjef Ina med et flott eksemplar av en kortsvømt torsk, fanget i farvannet utenfor Bjorøy.

Restaurant BOHA | Vaskerelven 6 | www.boha.no | Bord bestiller du på 55 31 31 60


Menneskets tunge har omtrent 9000 smaksløker. Det er ingen grunn til å la de hvile.

Smak deg gjennom byen Vi går inn i en periode hvor de store anledningene står i kø. Det er høysesong for konfirmasjoner, bryllup og andre store selskaper. Den varmere årstiden byr også på gode temperaturer hvor man kan samle gode venner og familie utendørs. Enten ved at du henter frem grillen og arrangerer hageselskap, eller at dere besøke en av byens mange utendørsserveringer. Bergen har mange suksesshistorier å vise til både når det kommer til lokalmat, spisesteder og råvarer. Matbyen går en spennende tid i vente, nå som vi har sendt inn en UNESCOsøknad om å bli «Creative City of Gastronomy». Hvordan byen har stått samlet for å sende inn søknaden, og hva en slik status vil bety for byen kan du lese om i Festmatmagasinet. Spisestedene på Vestlandet har gjort seg i bemerket i avisspalter og på nett. Nylig vant Lysverket SRF-prisen som tildeles dem som særlig har fremhevet seg på markedsføring. I juryens begrunnelse stod det blant annet «Årets vinner hadde en idé, men ingen penger. Med ferske inntrykk fra hele verden kom han tilbake med et brennende ønske om å skape noe byen manglet: et spisested med skyhøye ambisjoner.» Tidligere denne måneden ble «Guide Michelin Main Cities of Europe 2014» presentert, der fem Oslo-restauranter kan skilte med til sammen seks Michelin-stjerner. Innholdet i Nordenguiden som kommer neste år er ennå ikke klart, men Michelin antyder at også mindre byer utenom hovedstedene skal få plass. – Det er svært viktig for oss å se på hvilke områder vi skal velge. Det er mange små byer i Norden hvor det skjer spennende ting, men jeg vil ikke avsløre noe, for det er viktig at inspektørene kan arbeide anonymt. De er ute i felten i dette øyeblikk, sa Michelin-guidens internasjonale direktør Michael Ellis onsdag. Så la oss håpe at flere ser til Bergen når de jakter på gode smaker.

på nett festmatbergen.no

Utgiver: Cox Bergen AS Tlf. 55 54 08 00 Mediekonsulent: Olaf Hatland Forsidefoto: Beredt/ Bjørn Stian Bjoarvik Opplag: 70.000 Trykkeri: BT Trykk www.cox.no


festmat

////// BYENS EGET MATMAGASIN 2014 ///////////////////

Bryllups-

PLANLEGGING

Radiokjendis, Erik Hanøy skal gifte seg med samboeren Katrine Monsen i sommer. Den kommende brud beskriver seg selv som en kontrollfreak. Brudgommen er litt mer avslappet - han har tross alt vært ansvarlig for bryllupsmenyen.

– Jeg er så godt som ferdig. Jeg må bare handle inn alkohol og skrive en tale, så er jeg klar, sier Hanøy som innrømmer at han ikke har fått så mange ansvarsoppgaver i forbindelse med bryllupet.

KONFIRMANT – SJEF FOR MATBORD OG DEKOR

Malin Nordås (14) skal konfirmeres i mai. Foreldrene, Britt-Kari Blom og Morten Nordås står for det meste av organiseringen, mens konfirmanten har satt sitt personlige preg på festdagen. Konfirmasjonen skal avholdes i Birkeland kirke 10.mai, men planleggingen til den store dagen startet allerede i september i fjor. Det første gjøremålet som ble unnagjort var å bestille konfirmantantrekket. Nå er de i full gang med å organisere festdagen. Familien skal arrangere selskapet hjemmet, og hele familien har vært involvert i planleggingen av den minnerike dagen. Britt-Kari organiserer det meste til konfirmasjonsselskapet, mens Morten er ansvarlig for å bestille inn mat. Konfirmanten har bestemt dekor og meny.

4

– En av favorittrettene min er tapas, så det ville jeg ha på menyen. Jeg har også valgt hvordan vi skal dekorere bordet, sier Malin. – Vi valgte å ha tapas og litt koldtbord. Kakene bakes av forskjellige familiemedlemmer, supplerer Britt-Kari. Malin gleder seg til å feire dagen med familien, og er spent på selve konfirmasjonen i kirken. – Det er en ganske høytidelig dag. Jeg gleder meg til å gå med den nye vinterdrakten til Nordhordland og til å pakke opp gavene, sier konfirmanten forventningsfullt.

Parets planlegging Han forteller at samboeren har vært innom mange bryllupsmesser det siste året, og at hun stadig er ute på ærend for å klargjøre til bryllupet som skal avholdes 14. juni. – Katrine er veldig flink når det kommer til bryllupsplanlegging. Jeg har sagt ”ja” og ”tja” til diverse forslag som hun har kommet med. I tillegg har jeg vært ansvarlig for å booke lokalet og mat, legger han til. – Hva skal dere servere bryllupsgjestene? – Det husker jeg faktisk ikke. Jeg tror at det er kalv. Det må dobbeltsjekkes med madammen. Når vi spør Katrine om hvordan planleggingen av bryllupet har gått så langt, er hun ikke helt enig i samboeren sin beskrivelse rollefordelingen.

– Jeg har gjort så godt som absolutt alt. Han påstår at han har fikset lokalet og mat, men det var faktisk jeg som gjorde det. Men det er riktig at lokaler og mat er blant de få tingene han har vært engasjert i, presiserer den kommende brud. Siste sjarmøretappe Katrine forteller at hun til tider kan være litt kontrollfreak, og at hun allerede dagen etter frieriet var i gang med planleggingen. Tre måneder før bryllupsdatoen føler hun at det meste er på plass. – Jeg har full kontroll. Tror jeg. Men det dukker vel opp noen overraskelser når det nærmer seg, sier hun. – Hva blir høydepunktet på bryllupsdagen? – Jeg gleder meg til å se henne i brudekjolen. Det blir et flott syn, sier Hanøy. – Å se Erik grine når jeg kommer gående opp kirkegulvet. Det forventer jeg siden han satt i sofaen og sippet da Therese Johaug tok VM-gull på 30 km i Oslo, ler den kommende brud.

Bryllupets festmeny Marinert ørret med spiresalat, rødløksvinagrette og ristede pinjer. Gourmetkalv på sauterte grønnsaker med rødvin og balsamicosaus, amadinepoteter Vaniljepanacotta med bringebær og pasjonsfrukt.


Xhibition Sm책strandgt. 3, 5014 Bergen, Tlf. 55 30 71 00, bergen@jacobaall.no


BERGEN Popayán i Colombia, Chengdu i Kina, Østersund i Sverige, Jeonju i Sør Korea og Zahlé i Libanon har til felles at de har statusen – «Creative City of Gastronomy». Nå vil Bergen bli en del av det gode gastronomi-selskap. Tekst Christina Sundli-Härdig Foto Fisketorget, Toril Berle Schalck/Bergen Kommune

Bergen har sendt søknad til UNESCO om å bli «Creative City of Gastronomy». Nå venter matbyen i spenning på om vi får svar på søknaden før sommerferien. Hva vil en slik status bety for byen?

Samlet støtte Da fiskeriminister, Elisabeth Aspaker besøkte Bergen fikk hun mer innsikt i hvordan det arbeides i den vestlandske matbyen.

– Bergen har allerede mye å by på. Om vi i tillegg får status som «UNESCO Creative City of Gastronomy» vil byen bli et enda mer attraktivt reisemål for utenlandske turister, nordmenn og for møte- og kongressmarkedet, forteller næringsbyråd Gunnar Bakke.

– Bergen har lange tradisjoner som handelssted for fisk, og er i dag en by med sjømatindustri og marine forskningsinstitusjoner i verdensklasse. En eventuell status som «UNESCO Creative City of Gastronomy» vil kunne trekke flere matglade turister til Bergen og Norge. Like viktig vil det også være å sette lys på en av våre viktigste oppgaver for fremtiden: å produsere helsebringende og god sjømat. Jeg ønsker Bergen lykke til med søknaden, sier fiskeriministeren.

Fullt fokus Han har sammen med representanter fra blant annet kommunen, fylkeskommunen, Fiskeriforum Vest, Innovasjon Norge, Hordaland Bondeland og NHO vært involvert i søknadsprosessen. – En forutsetning for å lykkes er at alle som er involvert i mat – alt fra produsent til distributør og formidler til sluttbruker arbeider for å bli bedre. Og at man sammen arbeider for å profilere Bergen som en gastronomi-by, forklarer Bakke.

Image og innovasjon Prosjektsjef for Fisketorget i Bergen, Jørn-Åge Stikholmen er helt enig om at en UNESCO-annerkjennelse har betydning for byen. – Jeg tror at det vil det gi betydelig antall ekstra besøkende til Bergen. I tillegg vil verden se på Bergen som en innovativ by når det kommer til tilrettelegging for småskalaprodusenter, sier Stikholmen.

Han forteller at det har blitt arrangert møte med regionens fremste gourmetkokker. De er blant våre viktigste ambassadører i det videre arbeidet for å fremme og profilere Bergensregionen matkultur.

Fisketorgets prosjektsjef sier at om Bergen klarer å holde på imaget som Vestlandets hovedstad og åre for matproduksjon kan dette blir riktig bra. Han kommer også med en klar oppfordring til matglade


festmat

////// BYENS EGET MATMAGASIN 2014 ///////////////////

bergensere: – Det trengs mer tilrettelegging og omsetning av slike varer i tillegg til at vi bygget oppunder lokale råvarer. – Hvor viktig er Fisketorget for matbyen Bergen? – Det er etter min mening det mest naturlige stedet å vise frem det Norge har å by på innen fiskeri. Fisketorget bør på sikt bli et sted hvor byens restauranter går for å hente ut sine råvarer. – Uten Fisketorget er Bergen bare en by – ingen matby. Vi har ikke parma, chevre eller tørrfisk. Bergen har Fisketorget. Bergen setter spor Kommunens satsing på mat og matkultur består blant annet av involvering i arbeidet med Matfestivalen i Bergen, etableringen av Tørrfiskens hus på Tracteurstedet og kompetansebygging og videre utvikling av Fisketorget hvor ett av tiltakene er at man skal etablere Bondens marked der. – Gjennom kommunenes positive holdning til satsing på mat og matkultur håper vi å kunne påvirke alle ledd i distribusjonskjeden til å yte det lille ekstra som skal til for å sette Bergen på kartet som internasjonal gastronomi-by, sier Bakke. Det nyopprettede forumet – «Møteplass Mat» er et eksempel på en arena som skal skape dialog og samhandling mellom aktører i hele verdikjeden for å utvikle regionens mattilbud. Forumet skal være en utviklingsarena for landbruk, sjømat, reiseliv og forskning innen matopplevelser. – Vi skal bli kjent for mye mer enn fjorder og fjell, presiserer næringsbyråden som ikke tør å trekke frem én favoritt blant byens matopplevelser. Fiskeriministeren besøkte Fisketorget i Bergen. Her sammen med næringsbyråd, Gunnar Bakke og Fisketorgets prosjektsjef, Jørn-Åge Stikholmen.

– Sjømat er en absolutt favoritt, og vi har mange gode bergenske restauranter, sier han diplomatisk.

Dette er

UNESCO Creative Cities: Kultursektoren i UNESCO jobber for å fremme kunnskap, standarder og samarbeid for å bevare kulturarv og bidra til mangfold. Innunder kultur finner en flere andre temaer, deriblant «Creativity» som emne. Under creativity er «Creative Cities» -nettverket hovedsatsningen. Nettverket er verdensomspennende med nærmere 30 medlemsbyer som satser på utvikling av sine kreative industrier. Medlemsbyene driver med egenutvikling, informasjonsutveksling og utviklingshjelp innenfor og på tvers av kategoriene litteratur, film, musikk, folkekunst, håndverk, design, media og gastronomi.

7


Annonse

Oppskriften på suksess er å kontakte en erfaren kokk som kan gi deg råd når du skal arrangere selskap. Foto Beredt/ Bjørn Stian Bjoarvik

Det er høyt tempo, og mange kokker i sving når vi prater med kjøkkensjefen til Beredt.De er midt i en av deres travleste sesonger. – I konfirmasjonssesongen, mot slutten av april og mai er det gøyest og mest hektisk hos oss. I tillegg er julebordsesongen er travel periode, sier kjøkkensjef, Beate Tryggestad.

Alle selskap Beredt kan bistå med planlegging og gjennomføring av både små og store selskaper. I tillegg til å levere selskapsmat kan deres egen selskapsavdeling være behjelpelig med selskapslokaler, servitører og drikkevarer. – Våre kokker kan hjelpe til med å finne den beste menysammensettingen for alle selskaper, sier Tryggestad som kan friste med et allsidig og spennende menyutvalg. Hun presenterer noen favoritter fra deres rikholdige meny.

Folkets favoritt Deres absolutte bestselger er tapas-buffet med hjemmelaget focaccia. Det er en meny som passer de fleste anledninger og som de har fått veldig mange gode tilbakemeldinger på. – I store selskaper kan koldtbord eller andre bufféer være et godt valg. Om man ønsker noe mer spesielt kan jeg anbefale tapasbuffet, og gjerne med et ostefat fra Ostegården i Fana, tipser kjøkkensjefen. De samarbeider med en rekke lokale leverandører. Ostegården i Fana har blant annet laget en vellagret brie som sammen med kjøkkenets nøttemarmelade har blitt en smaksfavoritt. – Uansett anledning kan vi hjelpe deg med å få festmaten til å bli en suksess, sikrer Tryggestad.

5-retters meny Andepatè med appelsinkompott og solbærcoulis Sesambakt Brosme m/ lime og korianderyoghurt Belini med Løyrom og seterrømme Fylt Lammesadel med persillerotpurè, ovnsbakte grønnsaker, rosenkål og fløtegratinerte poteter Pasjonsmousse på nøttebunn m/ myntecoulis

Vi er en godkjent opplæringsbedrift innen kokk- og institusjonskokkfaget. For at våre lærlinger skal få best mulig opplæring lager vi all maten fra grunnen av. Våre fagutdannede kokker ønsker å tilby kundene matopplevelser der respekten for råvarer, tradisjon og godt håndverk skal gjenspeiles i kvalitet og smak. Tordis Lussand Knapstad, salgs- og markedsleder

Vi holder til i Nedre Nøttveit 12 på Apeltun. Vi har flotte selskapslokaler i et eget bygg, men tilbyr også utleie av øvrige lokaliteter. Booking www.beredt.no Ordretelefon 55 36 26 00


Table booking - Walk in welcome - Takeaway - Catering - Outdoor seating

Ægir Bryggeri kan vise til 3 VMbronser i ølbrygging og driv Ægir Brenneri. Vi tilbyr ølsmaking og akevittsmaking for grupper.

d Weekendtilbo l ri mars – ap 2014:

ST: ROM / FRUKO p.p. ,kr frå

645

Ægir Bryggeri & Pub Mars–april: OPE KVAR DAG FRÅ KL. 18.00 Nye øltypar, ny meny med smårettar og à la carte. Velkomen!

Teambuilding – firmatur – blåtur Frå fjord til fjells – med Ægir til kvelds! Bygg lagånd og samhald, og vekk konkurranseinstinktet! Vinter fjordsafari – trugetur – konkurranse – lokalmat – peiskos – lukt – smak – nyt!

Påska

Sumo restaurant leverer mat til både små og store begivenhter. Julebord, møtemat, bryllup, bursdagsselskaper og lignende - vi skreddersyr ditt arrangement hos deg, eller i restauranten! Ring oss for et smakfult tilbud!

55 90 19 60

Neumannsgate 25 5015 Bergen www.sumorestaurant.no

Følg oss på Facebook Sumo restaurant

Kombiner skiføre i fjellet med vårstemning ved fjorden. Myrkdalen ligg kun 45 min. frå Flåm. Ægir Bryggeri & Pub: Påskestemning, after-ski, fyr på peisen og vårsol!

flamsbrygga.no | T: 57 63 20 50 | booking@flamsbrygga.no

GOD OG METT? VI HENTER DEG!

Ring 07000 Vårt kundesenter er alltid åpent Internett Bestill på www.bergentaxi.no App for iPhone/Android Last ned gratis på www.bergentaxi.no


festmat

////// BYENS EGET MATMAGASIN 2014 ///////////////////

FOR STORSTILT HJEMMEFEST I selskaper er selve maten og opplevelsen rundt maten viktig. Vi tok en prat med en matrådgiver for å tips til hvordan du kan lykkes som sjefskokk.

Tekst Christina Sundli-Härdig Foto Astrid Hals/ MatPrat

Tips • Planlegg, planlegg, planlegg! • Sett ditt personlige preg på både meny, borddekking og pynt. • Spør vinmonopolet om hjelp til å velge ut passende viner. • Hold det ryddig på kjøkkenet. • Server gjerne en velkomstdrink og litt fingermat når gjestene kommer. • Presenter rettene for gjestene før servering. Husk også å takke dem som eventuelt har hjulpet til underveis. • Husk at jo mer du gjør i stand i forkant, jo mer kan du være til stede på festen.

på nett festmatbergen.no

Når du skal arrangere sesongens store selskaper kan du enten få profesjonelle til å levere maten, og gjøre noen personlige tilpasninger. Eller kan du prøve å lage din egen festmeny. Matrådgiver i MatPrat, Britt Marlene Kåsin har noen tips til hvordan du kan sette sammen allsidig meny. Hun anbefaler å sette menyen i god tid i forveien, og sørge for at den gir et balansert og variert måltid. – Om du skal å lage en tre retters er det vanlig at de består av både kjøtt og fisk. Skal du for eksempel servere kjøtt som hovedrett, kan du velge fisk, skalldyr, salat eller suppe som forrett. Det er også et godt alternativ å gå for buffé, tipser matrådgiveren. Helhetlig meny Kåsin anbefaler å ha et tema eller en rød tråd gjennom menyen, og tenke helhetlig når man skal bestemme deg for hva man skal servere. Det enkleste kan være å først bestemme seg for hovedretten, og så ta det derifra. – Eksempler på tema kan være sesong, råvare, geografi – eller kjærlighet for den saks skyld. På matprat.no kan du samle oppskriftene i en egen selskapsbok til festen, sier hun. Sesongens råvarer Det er stort sett mulig å få tak i ferske råvarer året rundt, men om du velger sesongens råvarer får du smakfulle kvalitetsvarer til en rimeligere penge. – Storfe, gjerne i form av helstekt filet eller i strimlet utgave i sesongens store selskaper, er gode alternativ. Ønsker du en meny som ligger litt nærmere naturen, kan du gå for rein. Retter med saftig kalkun er også utsøkt gjestemat, sier matrådgiveren. Øvelse gjør mester God planlegging er viktig for å lykkes. Kåsin anbefaler å lage en liste hvor man skriver opp rekkefølgen i arbeidet og lage en kjøreplan med tidspunkter for når de ulike rettene skal være ferdig.

– Finn ut hvor lang tid det tar å tilberede rettene du skal lage, og sørg for å ha alle ingrediensene i hus før du setter i gang. Det er viktig å merke seg at enkelte retter tar lengre tid å tilberede når du skal lage større porsjoner. Om du lager mat som kan gjøres klart dagen før, eller tidlig samme dag, kan dette gjøre arbeidet både lettere og mer overkommelig, tipser hun. Et annet godt råd er å velge en kald forrett slik at noe av maten er klar akkurat i det gjestene setter seg til bords. Noen dessertvarianter som karamellpudding eller pavlova kan lages i forveien. – Om du pynter dem med bær og krem like før servering, blir dette både vårlige og imponerende desserter. En hjelpende hånd Det å lage mat til mange kan være temmelig overveldende, og det kan være lurt å vurdere å be om hjelp. Du kan velge å leie inn profesjonelle eller spørre bekjente. – Spør gjerne familie og venner om de kan å ta seg av noen av oppgavene. Om du velger å supplere med noen ferdiglagde retter kan dette også lette litt på presset, men husk å sette ditt eget preg på dem, anbefaler Kåsin. Test menyen Når du skal lage mat til et stort måltid, er det viktig at du er trygg på at du vil lykkes. Skal du lage noe for første gang, er det er lurt å teste ut menyen før den store dagen. Be familie eller venner om å komme med konstruktiv kritikk og tilbakemeldinger. Har du foreldre eller venner med mer erfaring på kjøkkenet, kan du be dem om hjelp til å forberede maten til testmiddagen, slik at du kan spørre om hjelp underveis. – Det er mye å finne av inspirasjon fra kokebøker, internettsider, magasiner eller venner og bekjente. Lek med tanken rundt temaer, farger og smaker. Utfordre deg selv, men ikke legg listen høyere enn at du kan nå den. Blir du stresset eller nervøs: øv deg eller spør om hjelp fra dem rundt deg eller fra profesjonelle.


4 - 2 0 14 2 00

10 책r


Pinnekjøtt til påske?

Vi tilbyr: Hjemmelaget mat Glutenfri pasta Vegetarmat Takeaway

Egenprodusert pinnekjøtt av beste kvalitet for salg

Riktig smak av Italia! Vi har også hjemmelagede:

Pølser - Pålegg - Spekemat m.m.

Bønesstranden 50 - tlf. 55 91 68 44 Åpent torsdag - fredag 12-17 • Lørdag 10-15 Prøv våre egenproduserte prisbelønte varer. Vi røker på gamlemåten.

Vertlidsalmenningen 7 5074 Bergen +47 483 46 707

post@cafe-ruccola.no www.cafe-ruccola.no www.facebook.com/caferuccola

Cafè & Restaurant

Det er en glede for oss å ønske velkommen til Restauramnt To Kokker. Vår meny har vi valgt å gjøre til en kombinasjon av det tradisjonelle og det spesielle. Tradisjonelt er de ekte norske råvarer, friske og av førsteklasses kvalitet. Spesielt er måten vi tilbereder dem på!

Ny Ála Carte meny

Restaurant To Kokker ligger plassert midt på bryggen i Bergen i Enhjørningsgården. Den har plass til ca 70 personer i et lokale som oser av historikk og atmosfære fra den hanseatiske tiden.

Bordbestilling To Kokker 55 30 69 55

Ála Carte

Restaurant

Enhjørningsgården Bryggen, 5003 Bergen - restaurant@tokokker.no - Tlf. 55 30 69 55 - www.tokokker.no


Ferskt, flott og fristende – et fantastisk måltid er nøkkelen til en vellykket fest

Forrett – spennende og dekorativ

Hovedrett – saftig indrefilet

Dessert – perfekt avslutning

Til enhver anledning Safari Catering leverer til enhver anledning, enten det skal holdes bryllup, konfirmasjon, blåtur eller du har en rund dag å feire. Vi lover rikelig med mat, og kun rene, gode råvarer. Kjøtt og pålegg er av beste kvalitet – direkte fra matlyst, vårt egen anlegg.

Jubileum og runde dager

Konfirmasjon 2014

Har du prøvd våre populære og nysmurte snitter? Enkelt, godt og lett å servere.

Bugnende koldtbord i flere ulike varianter. En sikker vinner på festbordet.

Ring oss idag på 55 50 75 00 e-post: catering@safari.no | www.safaricatering.no


Me gjer festantrek komplett!

Best på bunadsølv

Norskprodusert bunads

Du får vårt sølv hjå din lokale gu

www.sylvsm


kket

Sylvsmidja Voss AS Sylvsmidja Sylvvareverkstad har produsert bunadsølv på Voss sidan 1940. Me legg stor vekt på å bevara den norske bunadsølvtradisjonen, og er stolte over å vidareføra vår felles kulturarv. Sylvsmidja er Norges leiande produsent av bunadsølv og tilbehør. Alt bunadsølvet vert laga i eigne lokale på Voss. 62 tilsette syter kvar dag for at produkta våre vert fagmessig rett utført, i tråd med lokale tradisjonar frå ulike distrikt.

Produksjon og kvalitet

sølv med 10 års garanti!

ullsmed eller bunadsprodusent.

midja.no

Gode gamle handverkstradisjonar blir framleis nytta for å framstilla bunadsølvet. Produkta våre går gjennom mange omfattande prosessar der rundt 8500 komponentar vert lodda og sett saman for hand, før dei er klare til bruk. Me definerar aldri eit produkt som handlaga, utan at det er 100% handlaga. Me legg ned mykje arbeid for å sikra at bunadsølvet skal vera av beste kvalitet.

Stell og vedlikehald For at sølv skal halda seg fint, bør det oppbevarast tørt i ein syrefri lufttett plastpose. Ikkje bruk gummistrikk når du legg vekk sølvet. Gummistrikken inneheld svovel som gjer at sølvet oksiderar. Når sølvet ditt treng rens, bruk då ein børste, lunka vatn, litt Zalo og ei teskei salmiakk pr. liter vatn. La sølvet liggja nokre minutt, før du forsiktig vaskar det med børsten. Blås så sølvet heilt tørt med ein fønar. Kontakt din lokale gullsmed om sølvet ditt treng grundigare oppussing!

17. mai 1814-2014 17. mai 1814 vart Norge eit sjølvstendig og fritt land. Markeringa av nasjonaldagen vår er heilt spesiell sett i verdssamanheng. Medan andre land markerar med militærparade og panservogner, markerar me med barnetog og eit bunadskledd folk. Bunaden me kler på oss denne dagen er sjølve symbolet på sjølvstende, tradisjon og kulturarv. Den er blitt eit særnorsk fenomen, som skapar eit unikt felleskap og gjev samhald i «vårt lille land» heilt her oppe mot nord. Mange misunner oss når me stasar oss opp og feirar nasjonaldagen vår på denne måten, der me unisont går ut av våre vante kvardagsklær og pyntar oss for vakker vårsol i mai med flagg og hurrarop. Ut av skapet ber me ein arv frå førtida og ein levande tradisjon. Me har også 17. mai sløyfer med sølvnåler med ulike motiv og lokale variantar. Den særnorske 17. maisløyfa som blir tatt fram denne dagen, er eit symbol på vår fridom og identitet.

Kjøp bunadsølv i tide!


Kitchen & Table på Clarion Hotel Admiral

www.kitchenandtable.no/bergen

GODMAT

www.festmatbergen.no

BERgEn RESTAURAnT

Lansering: april 2014

festmat BeRGeN ////// DIgITAL MAgASInE / # 1 -2014 /////////////////// MEDIA

KONTAKT OSS

restaurant

best i byen 2014

Best Bergen BorD 2014

papir versjon - klIkk hER

Ublisse pore moenatimus cum dius. Scibus senam tem, cribunihili, ca; hus conos, ni perfirt esideescris fauc ta L. cont in sa menaturnum dem esulica ectoressi in audeatquius aut voctuam. Em, silis; hemus cute nos in vir untis ala conlocricae deation siliur us.... > LES MER

faCestur Best i norge 2014

Duo Bello

Ublisse pore moenatimus cum dius. Scibus senam tem, cribu nihili, ca; hus conos, ni perfirt esideescris fauc ta L. cont incum sa dius. Scibus senam tem, cribunihili, ca; hus conos, ni Ublisse pore moenatimus menaturnum dem esulica perfirt esideescris fauc taec L. cont in sa menaturnum dem esulica ectoressi.... toressi in audeatquius > LES MER > LES MER

reise

inspirasjon

Best tur i norge 2014

kolonial Bergen

RESTAURANT/CATERING

Apisekroken Bølgen & Moi Lysverket Escalón Tapas Kolonial Red sun Spisekroken Bølgen & Moi Lysverket Escalón Tapas Kolonial Red sun Spisekroken Bølgen & Moi Lysverket Escalón Tapas Kolonial Red sun Spisekroken Bølgen & Moi Lysverket Escalón Tapas Kolonial Red sun Spisekroken Bølgen & Moi Lysverket

inspirasjon

tilBorDs

FESTMAT-magasinet på nett Matmagasinet skal bli en webkampanje på www.festmatbergen.no Den skal også distribueres på www.bt.no og i sosiale medier. Her finner du spennende mat- og sesongartikler i tillegg til en omfattende restaurant- og spisestedsguide.

koLLEkSjon 2014

GODMAT BERgEn RESTAURAnT

festmatBergen.no produkt av CoX bergen as - norge - www.CoX.no

festmat BERGEN

beste stedet å være

Tips redaksjonen: kontakt@cox.no

Bestill bedriftspresentasjon: olaf.hatland@cox.no tlf: 476 65 881


festmat

////// BYENS EGET MATMAGASIN 2014 ///////////////////

Foto Tom Haga/gofisk.no, Sónia Arrepia/ Innovasjon Norge

Breiflabben er akkurat så tøff som den ser ut. Det hvite fiskekjøttet har en struktur som tåler tøff varmebehandling, men ikke for lenge. Den takler også sterke smaker. Besøk en av byens fiskerestauranter eller disk opp ved egen kjøkkenbenk.

FISK I FIRE FORMER… 1. VED SIDEN AV VINGLASSET Uansett tilberedningsform er breiflabb en fisk som lett lar seg kombinere med vin, og gode alternativer er rike hvitviner med fast struktur. Det gjelder for eksempel viner laget på Sauvignon Blanc, Chardonnay og Riesling. En lett og delikat rødvin som serveres kjølig, kan også passe fint, for eksempel en Pinot Noir fra USA, New Zealand eller Burgund eller en beaujolais. 2. PÅ EGEN KJØKKENBENK Inviter venner til bords og ta rollen som husets kjøkkensjef. Server stekt breiflabb med soltørket tomat og blomkålkrem, og bli dagens store helt. Denne oppskriften og annen god selskapsmat finner du på: www.godfisk.no

3. I FAKTA BOKEN Latinsk navn: Lo phius pis Andre n catorius avn: Fla bb, maru havtask lk, ulke, s e og sto jødjevel, rkjeft Levetid: Mer enn 2 5 år Størrels e: Kan b li 2 m lan Særtrek g k: Breifla bben er e ligger på n dårlig s bunnen vømmer og for å lok som ke til seg vifter med ryggfi nnestråle s m gapet på åfisk. By n fisken nå ttet blir s r han åp ner mun ugd inn i nen.

4. I FISKERESTAURANTEN I det tradisjonsrike Bryggekvartalet ligger Enhjørningen Fiskerestaurant. Gården har blitt restaurert og tilbakeført slik det var på 1700-tallet. Bestill urtestekte medaljonger av breiflabb med soppsaus i Bergens anerkjente og eldste fiske-restaurant. Enhjørningen finner du ved den karakteriserte treskulpturen av en enhjørning på ytterveggen. Der er det duket for en smaksaften i historiske omgivelser.

17


Vi liker lokal mat

BARE Restaurant as T.40002455 www.barerestaurant.no Du finner oss i 2 etg på Hotell Norge.

PRØV

Etabl. 1899

MÅNEDENS

2014 MIDDAG

Lyststedet Bellevue I over 100 år har Bellevues kjøkken hatt ry som et av byens beste. Menyer basert på førsteklasses råvarer, kombinert med en god vinliste og vennlig, omtenksom service, gjør et besøk til en opplevelse du sent vil glemme.

LYSTSTEDET BELLEVUE FLØIEN FOLKERESTAURANT BRYGGEN TRACTEURSTED SPISESTEDET TROLDHAUGEN BELLEVUE CATERING

Gjennom generasjoner har man lagt vekt på å bevare husets egenart. Møblene, fargene og detaljene gir hvert enkelt rom sin helt spesielle karakter. Lyststedet Bellevue har vært drevet som restaurant av samme familie i fire generasjoner. Vi gjør deres dag uforglemmelig !

Bellevue Catering - kvalitetsmat der du er

   @. |       ..


Vi ønsker velkommen til Kommandantboligen hvor vi serverer utsøkt hjemmelaget mat i tradisjonsrike omgivelser Du kan også velge å legge ditt arrangement til våre lokaler i Alvøen eller få maten servert hjemme eller på jobben. Vi satser på kvalitet og vil gjøre vårt aller beste for at du og dine gjester skal få en god opplevelse.

ALVØPARKEN SELSKAPSSERVICE AS Gravdalsveien 155 5164 Laksevåg

Hendvendelser og forespørsel om tilbud: Epost: post@alvoparken.no Hjemmeside: http://www.alvoparken.no/ Telefon: 55 50 09 70 - mobil 936 56 168


The Tall Ships Races 2014 Bergen 24 − 27 July

Hey ho, let’s go! Legg sommerfesten din ombord på noen av verdens vakreste skuter! Skuter i alle størrelser og prisklasser

Lei din egen skute og inviter venner, familie og kollegaer på en uforglemmelig fest! Kontakt oss på tallshipsbergen.no

www.tallshipsbergen.no

COAST CENTER BASE AS

#tallshipsbergen


festmat

////// BYENS EGET MATMAGASIN 2014 ///////////////////

S

olrike dager og lyse sommerkvelder lokker mange til å ta grillmiddagen på verandaen eller på uterestauranten. Vi tok en prat med Bergens fremste grillekspert; SØTT+SALT kokk Frode Alræk.

Visste du at… 55 prosent av norske menn mener at de har meget gode eller gode grillferdigheter, mens 47 prosent av kvinnene har samme selvtillit bak grillen, viser en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

VELSMAKENDE PÅ

Tekst Janne Vibeke Rosenberg Foto Sune Eriksen, Gastronaut AS

– Det som kjennetegner et godt grillmåltid er en god grill, helst med grillkull, store kjøttstykker som har lagt lenge på grillen ved riktig temperatur og gode venner. Et godt glass vin er jo også å anbefale, sier Alræk, som har internasjonal erfaring og har jobbet som kokk siden 1998 – blant annet på Oro og Bagatelle. Den perfekte grillmeny For ti år siden startet han Søtt+Salt sammen med Fredrik Sørensen – et matselskap som tilbyr restaurant, selskapslokaler og gourmetcatering. Kokkene kommer også på hjemmebesøk. De kan for eksempel ordne grillselskap til venner, firma eller folk som rett og slett bare har lyst på usedvanlig god grillmat. Søtt+Salt sin grillmeny er nøye gjennomtenkt, og skal tilfredsstille den mest kresne gane. – Når vi setter opp våre menyer er det gode smaker vi tenker mest på. Hvilken råvarer har vi tilgang til og hvor god tid har vi. Det er mye forarbeid som kan gjøres, vi har ikke mulighet til å gjøre alt hjemme hos kunden. Kjøttet kan vi gjerne behandle i 3-5 timer på vårt kjøkken før vi gjør de siste detaljene mens gjestene ser på, sier han. På menyen er det gjerne et godt stykke kjøtt, litt fisk eller skalldyr og noen gode salater og dressinger. – Vi er veldig glad i god svinenakke. Grillet kveite er også en favoritt. I tillegg bruker vi mye frukteddik i salater for å gjøre de ekstra spennende.

Godt brød og en hjemmelaget urtemajones eller aioli, er deilig tilbehør til grillmaten. Dersom man skal tenke utradisjonelt, anbefaler Alræk å legge blåskjell, hjerteskjell, hummer, hel aubergine og paprika på grillen. Viktig med riktig grillkull Gode råvarer er viktig, og i løpet av de siste årene har det kommet mer og mer grillprodukter i butikkene. – Mye av dette er av god kvalitet, men vil du ha store stykker med kjøtt bør du oppsøke en slakter. Vi handler direkte med Fana Kjøtt og får mye godt derfra. I følge Søtt+Salt-kokken er hemmeligheten bak et vellykket grillresultat å ta seg god tid, planlegge og jobbe ved riktig temperatur. – Kjøtt kan gjerne stekes hardt for å få en stekeskorpe, men så må du ta det bort fra den direkte varmen og jobbe med indirekte varme videre. Legg kun kullet i halve grillen. På den måten har du to ulike varmesoner, sier han og påpeker viktigheten av å bruke kull kjøpt hos kvalitetsgrossister. – Kvalitetskull koster litt mer, men det er det verdt når du står der og skal grille et større stykke kjøtt til søndagsmiddagen. Kvalitetskull gir deg jevn og stabil varme, og kull som brenner i time etter time. Kanskje det viktigste med kull, uavhengig av type, er at du lærer det å kjenne. Så du vet hvor mye kull som trengs, når det

holder riktig temperatur og hvor lenge kullet ditt brenner. Kullet er jo kun et hjelpemiddel for at de fantastiske råvarene du har kjøpt inn blir tilberedt på best mulig vis, sier Frode Alræk som også i år skal grille under musikkfestivalen Bergenfest som går av stabelen 11. - 15. juni.

Søtt+Salt-kokken, Frode Alræk anbefaler grill fra Gastronaut.


Cornelius SjømatCornelius restaurant SjømatUnik

restaurant

sjømatopplevelse med de beste og ferskeste råvarer, tilberedt med lidenskap, kunnskap og tradisjon som finner noe annet sted i Norge. du knapt finner

Unik

sjømatopplevelse med de beste og ferskeste råvarer, tilberedt med noe av det mest eksotiske lidenskap, kunnskap og tradisjon som vestlandsskjærgården harannet bysted på. i Norge. finner noe du knapt finner vestlandsskjærgården har åå by på.

Opplev

Nydelige omgivelser. Utsøkte velsmakende retter av sjømat, fisk finoe sk og skalldyr. av det mest eksotiske Entusiastiske gjester og god vestlandsskjærgården harstemning. by på. på. vestlandsskjærgården har åå by

Opplev

Nydelige omgivelser. Utsøkte velsmakende retter av sjømat, fisk fisk og skalldyr. Entusiastiske gjester og god stemning.

Tlf. 56 33 48 80 www.cornelius-restaurant.no

Velkommen tilTlf.festlig lunsj, middag 56 33 48 80 Velkommen til festlig lunsj, middag eller helaften påwww.cornelius-restaurant.no Cornelius sjømatrestaurant eller helaften påpåCornelius Holmensjømatrestaurant på Holmen Åpent hele året på bestilling.

Åpent helemiddag Skjærgårdstur med –desember mandag -–lørdag. Skjærgårdstur med middag 2. maiåret til på 17.bestilling. mandag - lørdag. Skjærgårdstur med middag – mandag lørdag. middag 2. mai til 17. desember mandag - lørdag. AvgangSkjærgårdstur fra Bryggen, Bryggen,med Dreggekaien og retur –med ankomst kl. 23:00 Avgang fra Dreggekaien kl.18:00 med ankomst kl. 23:00 Avgang fra Bryggen, Dreggekaien kl.18:00 og retur med ankomst kl. 23:00 Avgang fra Bryggen, Dreggekaien meny med ankomst 3-retters meteorologisk meny NOK NOK 795 845 3-retters meteorologisk inkl. båttur.kl. 23:00 3-retters meteorologisk meny NOK 845 inkl. båttur. 3-retters meteorologisk meny NOK 795 Skalldyrforedrag med smaksprøver NOK 200. Skalldyrforedrag med smaksprøver NOK 200.

Spennende fasiliteter for møter,kurs kurs konferanser. Spennende fasiliteter forselskap, selskap, møter, ogog konferanser. HUSK HUSKPLASSBESTILLING! PLASSBESTILLING!

Tlf.: 56334880 www.cornelius-restaurant.com e-post: booking@cornelius-restaurant.no

Tlf.: 56334880 www.cornelius-restaurant.com e-post: booking@cornelius-restaurant.no


Påskemat i særklasse Vindtørket

PINNEKJØTT

Vårt berømte pinnekjøtt er nå på sitt beste,saltet og tørket på tradisjonsrik måte! Vi har kunder fra hele landet som ikke kan tenke seg påsken uten vårt pinnekjøtt. Nå bugner det av kjøttfulle pinnesider av store, fine lam. Godt tørket og klart til å bli kuttet opp og lagt i fryseren din. De av våre kunder som kjøper pinne-kjøttet tidlig og fryser det ned, er mest fornøyd. Nå er kvaliteten på topp, og slik holder den seg frem til påske.

PROVENCESTEK

Utbenet og surret lammelår med provcekrydder og hvitløk.

Pr. kg kr

Pr. kg kr

SVIDDE SMALAHOVER Tilberedt på gammeldags og tradisjonsrik måte.

Pr. kg kr

HJORTESTEK

Pr. kg kr

HJORT INDREFILET

Pr. kg kr

REINSDYR YTREFILET

Pr. kg kr

Pr. kg kr

Pr. kg kr

1/2 KG BEGRE, LETTSØTEDE MULTER RÅ BAYONNESKINKE Se vårt utvalg i kjøttdisken av norsk vilt, ferske steker og fileter klar for tilberedning. Vårt pinnekjøtt er en smaksopplevelse! Gleden, forventningene, tilfredsstillelsen og de gode minner.

Tlf. 55 32 32 88 • Åpent: 9.00 - 21.00 (18.00)

159.269.315.595.585.595.269.169.169.-

Pr. hode kun kr

REINSDYRSTEK

REINSDYR INDREFILET 1 KG SPANN MULTER

329.229.-

Pr. stk. kr

Pr. kg kr


BOSKA REKLAME BOSKA REKLAME // BOSKA FOTO &REKLAME BOSKA //GRAFISK: FOTOREKLAME & BOSKA // GRAFISK: gautehatlem.no FOTOREKLAME // & FOTO GRAFISK: gautehatlem.no & // GRAFISK: FOTO gautehatlem.no & GRAFISK: gautehatlem.no gautehatlem.no

å p m ø s r e d d e n e g Skr r e B i t e l l i høyfje til fjells

og dine g use. e r d B r & e v e l e Vi sv ed Per m , ryllup, n b e , n r a u t b l å l o gond ranse, b kreddersyr vi e f n o k g s Møte o n og selskap, temte s y n d o j e m as konfirm ov. Alt krydret kreste utsikt. h ns va e d r dine be e v sere og n e g r e b

4 04 0 2 3 5 ng 5 Bestilli n.no e r e p a r skysk @ g n i k boo

no


HIMMELSK MAT & GOD STEMNING PÅ VISTA BAR & BRASSERIE VELKOMMEN TIL OSS I 4. ETASJE PÅ KLØVERHUSET. VÅRT FLOTTE TEAM AV KOKKER & SERVITØRER ØNSKER Å GI DEG GODE OPPELEVELSER I UFORMELLE OMGIVELSER MED FOKUS PÅ EKTE MAT OG GOD SERVICE. VI ER SÅKLART OGSÅ STOLT OVER Å KUNNE BY PÅ BERGENS BESTE UTSIKT, VELKOMMEN!

Møt oss ved havet !

Konferanser, selskap, blåtur eller biltur * Flere alternative lokaler og menyvalg. * 1 - 5 retters meny * Catering Sotra og i Bergen

Åpent i påsken – Påskeprogram. Varmmat buffét kvar søndag Med dessert og kaffe 14.00 -17.00 Vaksne 285 born 125 - Nb! A la carte i tillegg. Open kvar dag heile året !

Tlf 56 33 90 80 mobil 951 93 394 www.glesvær.no

17. MAI BUFFET

Ta med venner & familie og feir 17. mai med oss på Vista. Det vil bli servert stor familiebuffet fra kl. 11.00 som kan nytes i avslappende omgivelser og med en nydelig utsikt. For bordbestilling ta kontakt med oss på tlf 417 66 640.

Konfirmasjon DENNE HELGEN LANGÅPENT: Lørdag: 10–18

SØNDAG: 12–18

FRA VÅREN VIL VI HOLDE KVELDSÅPENT Snart vil du kunne ta heisen fra Strandkaien rett opp til Vista og nyte deilige retter fra vår nye A la carte meny. Følg med på facebook for oppdateringer.

VISTA BAR & BRASSERIE Kløverhuset, Strandgaten 13-15, 5013 Bergen Tlf 417 66 640 post@vistabrasserie.no

Fjøsangerveien 207 Telefon 55 31 80 01 Man-ons 10-17. Tor-fre 10-19. Lør 10-16 www.loiten-lys-bergen.no

Festmåltidet hjelper

deg med! www.fanacatering.no


Vi har byens største utvalg av selskapslokaler – finn det perfekte stedet for ditt arrangement Benytt våre flotte selskapslokaler eller velg ditt eget sted for festen. Fana Catering og Selskapsservice AS har lokaler som passer til alle anledninger. Til våre kunder skaffer vi også telt, servise, stoler, bord og annet. Vi formidler kontakt med musikere, underholdere, viseverter, frisører og fotografer veder lagsfritt.

RAMBERGSTUNET

RAN SEILFORENING

BERGENS ROKLUB

FANA CATERING

Idyllisk i Fanafjellsvegen. Nydelig utsikt og gammel trehusbebyggelse i natur­ skjønne omgivelser, avsondret fra øvrig bebyggelse. Inntil 110 pers.

Nytt bygg idyllisk i sjøkanten, Angelvik på Sotra. Fantastisk utsikt. Naust i tillegg. Inntil 120 pers. i nybygg og 40 i naust.

På Fanasiden av Nordåsvannet, med unikt uteområde og store panorama­ vinduer ut mot naturen. Inntil 90 pers.

Våre tre nyoppussede og meget fleksible lokaler i Kilden senter på Nordås passer til alle typer arrangementer. Inntil 300 pers.

KRONSTAD HOVEDGÅRD

LANGEGAARDEN

DET GLADE BERGEN

TØSDALSLØA

Elegante lokaler med historie tilbake til 1100­tallet. Vakker hage med utsikt mot Starefossen. Inntil 80 personer.

Hovedhuset, som er bygget i 1785, ligger i enden av en vakker allé på Fjøsanger, omgitt av staselig hage. Inntil 40 pers.

Sjarmerende bygg fra 1600­tallet på to plan. Beliggenhet i strøket ved Gågaten. Inntil 40 personer.

På Hordamuséet. Meget stemningsfull trehusbebyggelse fra 1700­tallet i natur­ skjønne omgivelser. Inntil 100 pers.

TORVSALEN, GAMLE BERGEN

SJØFARTSMUSEET

AKVARIET

ALVØEN PARKHUSET

Bygg fra 1800­tallet. Passer til bryllup, dåp og konfirmasjon såvel som julebord og blåturer. Nyhavnsveien 4. Inntil 90 pers.

Sjøfartsmuséet er et staselig bygg med historisk og maritimt preg. Sentralt be­ liggende på Nygårdshøyden i Bergen. Inntil 120 pers.

Ytterst på Nordnespynten, med flott utsikt. Magisk atmosfære innvendig. Inn­ til 120 pers. i Rotunden og flere hundre i hele bygget.

Skjermet beliggenhet i Alvøveien, kun 15 min. fra Bergen. Velegnet for sel­ skaper av alle slag. Inntil 100 pers.

SANDRINGHAM

FANA ROKLUBB

SOLHOLMEN

Meget god beliggenhet i sjøkanten ved Hjellestad kai. Pub med flott bar, småbord og dansegulv. Festsal med scene, bar og større dansegulv. Inntil 100 pers.

Bygningen ligger meget vakkert til ved sjøen, med utsikt mot Nordåsvannet og Gamlehaugen. Sentralt, men landlig og skjermet. Inntil 80 personer.

Flere herskapelige bygninger. Ideell til bryllup og andre stilfulle begivenheter. I hovedhuset kan det dekkes til inntil 30 personer, 100 med partytelt.

Ta kontakt for en uforpliktende samtale om ditt arrangement.

F ana Catering og Selskapsservice as 55 13 82 90 • post@fanacatering.no • fanacatering.no • facebook.com/FanaCatering


Lidenskap & kjærLighet tiL g n i n d e L n a r e v h n e

vi serverer deg, dine kjære og nære, venner eller forretningspartnere, både håndverk og kvalitet i lune og varme omgivelser.

55 55 88 18 no www.pregobergen. no n. ge er post@pregob


Det smakfulle, vellykkede pinnekjøttet 10 Kun

starter med råvarene!

MINUTTERS

ntrum. kjøring fra se Like ved Bergen Malingfabrikk.

Gjør som mange av byens beste restauranter, catering firmaer og cafèer: Kjøp dine kjøttvarer hos H. Brakstad Eftf. AS! Vi har ca. 25 forskjellige pølser. Våre smakfulle lammepølser, Ulrikpølsen og Godvikpølsen lages uten melk. Pølser for allergikere produseres på bestilling.

H. Brakstad Eftf. AS ÅPNINGSTIDER: Man-Fre : 08.00-16.00 Lør: 08.00-13.30

le, ul rene f k a ma råv s t d De me . . er ig av ar lgel seg v oø ts te elvf ytte i l s n a kv ter å be e r n år ta r v et s okke o t f id k en ålt vet j m t k er ede g de i V kk o lly ve

Askøy

H. Brakstad Eftf. AS Kjøttforedling Leirvikåsen 31

veien

HER FINNER DU OSS!

Leir vikå sen

Leirvikåsen 31, 5179 Godvik Tlf. 55 93 66 75 · Faks 55 93 04 96 · E-post: post@hbrakstad.no

Godsviksvingene

Mot Sotra

Mot Bergen sentrum

FESTMAT BERGEN  

I Festmat Bergen finner du spennende mat- og sesongartikler i tillegg til en omfattende restaurant- og spisestedsguide. Idé, konsept og gje...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you