Page 1

PHILADELPHIA NETWORKING CENTER


COURTNEY REID 3323 Bowman Street Philadelphia, PA 19129 856-417-5189 courtneymreid@yahoo.com

EDUCATION Philadelphia University

Bachelor of Architecture 2013 Minor in Environmental Sustainability

WORK EXPERIENCE Roux Associates, Inc. West Deptford, NJ 12/2009 - 8/2012 assisted engineers, geologists, hydrologists, and prinicpals with AutoCAD documentation and administrative work; developed figures needed by engineers for new projects; updated old figures to ensure clarity in their use out on the job site The Bank Mantua, NJ 1/2007 - 8/2008 maintained a cash drawer while enforcing banking policies to customers; listened to customer’s questions and concerns about their accounts and found the best solution to their inquiries; established a relationship with customers to ensure a trustworthy environment

TECHNOLOGY ADOBE Illustrator InDesign Photoshop AUTODESK 3DS Max (rendering) AutoCAD Revit (modeling+rendering) SKETCHUP (modeling) MICROSOFT Excel PowerPoint Word RHINOCEROS (modeling) Grasshopper

SKILLS 3D modeling hand rendering physical fabrication project presentation site planning technical drawing

ACTIVITIES CANstruction (Philadelphia Univeristy) Vice President + Builder

THESIS one move: activating vacant lots (5/2012 - 5/2013) a self-directed project involving both research and design that proposes an idea for redeveloping vacant lots in Philadelphia’s blighted neighborhoods with social spaces that facilitate active exploration of space: http://issuu.com/courtneymreid/docs/onemove

PHILADELPHIA NETWORKING CENTER


Fall 2012 - in collaboration with Megan Sutherland and Stephanie Ziegler The new College of Architecture and the Built Environment works to unify Philadelphia University’s existing architectural program in a fluid and collaborative manner. It is designed to integrate the multiple disciplines of architecture, interior design, architectural studies, and landscape architecture at both the graduate and undergraduate levels. http://issuu.com/courtneymreid/docs/c_abe

PHILADELPHIA UNIVERSITY C_ABE


The current C_ABE program shows a great amount of overlaps in curriculum in the younger years, but disperses collaboration as the students move up in years. The current C_ABE program is spread out in multiple buildings from the very North to South ends of the linear PhilaU campus. This separation between majors and years does not allow for cross-collaboration to happen.

SEPARATION

between curriculum and learning environments

PROBLEMS

FUNCTION

current spaces overlap in use and do not provide efficient working environments

SUSTAINABILITY

not prevalent throughout campus buildings

GOALS

building will serve as an educational model for tectonics and sustainable architecture building produces energy as students produce work engage community encourage exploration nodes of collaboration passive sustainable systems engage existing campus fabric


SITE: C_ABE will be located on Philadelphia University’s Main Campus. The building will serve the whole campus by creating a new quad between the existing buildings on campus: the Kanbar Campus Center and DEC. The quad was developed as a way for students to meet outside, share ideas, collaborate on projects, and become inspired through cross-discipline collaboration. The demolition of the outdated townhouses will foster a site for C_ABE that allows for the best accessibility for both students and visitors. The townhouse site is diagrammed to be the most porous site on Main Campus because of the difficulty of the Henry Ave and School House Lane intersection.

he nr y

sch

oo

lh

ous

e

la

ne

e av

PHILADELPHIA UNIVERSITY C_ABE


CONCEPT_FLUIDITY: There is no distinct fluid motion. Some types of movement impede their obstacles to take the path of least resistance, taking over the space in which it interacts with. With fewer obstacles, these fluid paths move faster, while moving slower with more obstacles. However these fluid paths overcome their obstacles, they eventually overlap and collaborate.

FAST

SLOW

change in levels and movement from small to large spaces cause fast movement

flat, open and transparent spaces cause slow movement

of objects allow for CARVED carving penetration of the natural elements into spaces

obstacles are what’s FORMED formed left over after objects have been carved out


concept modeL:

FLUID MOVEMENT

an exploration of how fluid movement takes on obstacles to carve out spaces and create a formed object

OBSTACLE

CARVING

VOLUME

INTERIOR CONDITION

PHILADELPHIA UNIVERSITY C_ABE


desire lines: Site studies of where desire lines are laid, site lines are wanted, and site obstacles exist, lead to the carving away of the overall volume. This causes a separation of program and the formation of interior pods.

PROGRAM LAYOUT: The classroom pod faces other academic buildings. The studios are placed to interact with DEC, the new quad, and the Kanbar student center. The presentation space allows for integration with the existing bioswale as well as capping off the quad.

F

G

L AL

Y R E

OF

S

E IC

STU

DIO

S

CL

AS

S


PHILADELPHIA UNIVERSITY C_ABE


final forM: opens up the quad and pod and collaboration spaces are clearly defined through the circulation path.

sub-floor 3

are tilted to divert direct sun radiation in the summer and allow for passive, thermal heating in the winter. the concrete walls

b

a

sub-floor 2 b

a

site plan

sub-floor 1

ground floor

floor 1


a

classroom to studio, down to presentation composition

b

studio entrance

PHILADELPHIA UNIVERSITY C_ABE


AESTHETIC DESIRES: for a carved concrete look. The need to design a unobstructed concrete building was met with using three different structural systems: Filigree concrete, poured-in-place concrete, hollow core concrete, and a spider clamp, glass fin system.

FILIGREE CONCRETE POURED-IN-PLACE WALL GLAZED ROOF CONCRETE FIN

FILIGREE CONCRETE LIGHTING GLAZED FLOOR HOLLOW-CORE CONCRETE

CONCRETE SLAB FOUNDATION


QUAD VIEW

COLLABORATIVE CIRCULATION SPACE

BELOW CATWALK CONNECTING CLASSROOMS AND STUDIOS

PHILADELPHIA UNIVERSITY C_ABE


Spring 2011

PHILADELPHIA NETWORKING CEN

The Philadelphia Networking Center is a place where people will come to interconnect with other networking circles. The Center will work to reconnect people back from the digital through physical human interaction.

THE PHILADELPHIA NETWORKING CENTER


FORM: The form is a reaction to the Rittenhouse Hotel, which is a prominent urban backdrop to the site of the Networking Center on 20th and Walnut, Philadelphia. The hotel creates it’s own axis separate from the rigid Philadelphia street grid and the Networking Center follows suit. On Walnut St., the Center retains the adjacent church facade until it is broken by the “new” grid for the entrance.


INSIDE: The interconnecting spaces allow for people to

learn, get inspired, create, share, and engage with those of similar interests.

The levels are organized in this process and visitors are encouraged to interact with every level by way of circulation. This will help encourage new connections to occur. The path of ciruclaiton is constantly turning people around throughout the building and from the top, the skylight acts as the pivot point.

PHIL

THE PHILADELPHIA NETWORKING CENTER


LPHIA NETWORKING CENTER

PROGRAM:

5 - ENGAGE

TERRACE TERRACE

RECEPTION SPACE

RECEPTION SPACE

Those of similar interests will learn during lectures, get inspired in the library, create new projects in the studios, share their project in the gallery spaces, and engage their ideas with others in the reception space.

RY

EN G A

PHILADELPHIA NETWORKING CENTER

G

E

TERRACE

The levels are created based on the program goal, which gets separated by the vertical circulation. This separation of programs on different levels helps to interconnect the spaces inside.

5- ENGAGE

4 - SHARE

5 - ENGAGE TERRACE

STUDIO

A

RECEPTION SPACE

SH R

The Philadelphia Networking Center provides its users a chance to meet new people through experiencing interconnecting spaces created by continuous circulation that helps encourage their own inter-connections between their networking circles.

E

GALLERY

GALLERY

GALLERY

GALLERY

STUDIO

PHILADELPHIA NETWORKING CENTER LOUNGE

ETING SPACE

TERRACE TERRACE

LOUNGE

4- SHARE

3 - CREATE

4 - SHARE

5 - ENGAGE

STUDIO

STUDIO STUDIO

TERRACE

STUDIO

C

STUDIO STUDIO

R GALLERY

BOOKS

RECEPTION SPACE

TE EA

GALLERY

STUDIO STUDIO

PHILADELPHIA NETWORKING CENTER MEETING SPACE

TERRACE

LOUNGE

MEETING SPACE

TERRACE TERRACE

ET

G

3- CREATE

IN

3 - CREATE

2 - GET INSPIRED

SP STUDIO

4 - SHARE

5 - ENGAGE

ED IR

OFFICE

TERRACE

STUDIO

OFFICE

STUDIO

PERIODICALS

URE HALL

RECEPTION SPACE

PERIODICALS GALLERY

BOOKS

GALLERY

BOOKS

STUDIO

COMPUTERS COMPUTERS

ELEVATOR

PHILADELPHIA NETWORKING

OFFICE MEETING SPACE TERRACE

3 - CREATE

2 - GET INSPIRED

DELIVERY/ MAINTEN.

CLASS CLASS

N

1 - LEARN

TERRACE

LOUNGE

R

A LE

2- GET INSPIRED

MAINTENANCE/ DELIVERY

4 - SHARE STUDIO

5 - ENGAGE

STUDIO

OFFICE STUDIO

LECTURE HALL LECTURE HALL

REC SPAC

PERIODICALS

CLASS CLASS

GALLERY

GALLERY

BOOKS

CLASS

STUDIO

CLASS

ELE.

COMPUTERS

ELEVATOR

LOBBY

OFFICE

MEETING SPACE TERRACE

1 - LEARN

LOBBY

CAFE CAFE

OFF. LOUNGE

TERRACE


PHILADELPHIA NETWORKING CENTER

THE PHILADELPHIA NETWORKING CENTER


A

Fall 2011 The Schuylkill Grill is an urban kitchen that brings together the people of East Falls and those exploring Kelly Drive with a chance to sit out on a deck to view the Schuylkill River, and the activity of the people and cars on Kelly Drive, and the Falls Bridge.

SECTION A

THE SCHUYLKILL GRILL


T

B

SITE LOCATION MAP SHOWING VIEWABLE ROADWAYS

SITE LOCATION MAP SHOWING VIEWABLE ROADWAYS

THE SCHUYLKILL GRILL A

THE SCHUYLKILL GRILL

B A

THE SCHUYLKILL GRILL

B A

WALL SECTION DETAIL WITH OPENED ROOF

B

WALL SECTION DETAIL WITH OPENED ROOF B

SECTION A

A

A A

SECTION A

SECTION B WALL SECTION DETAIL WITH OPENED ROOF

B

B

MOVING ROOF DETAIL MOVING ROOF DETAIL

SECTION

A A

SECTION A

SECTION A


DETAIL: The Grill features an operable roof that closes down off-hours. The roof is operated by a gas spring. Steel tubes support the perforated metal panels as well as the elevated wood deck.

THE SCHUYLKILL GRILL


ELEVATED: A LIVING BRIDGE

Fall 2011 ELEVATED is a live, work, and shop bridge that extends the once used Reading Viaduct to reconnect the Loft District of Philadelphia to Center City above the depressed I-676.

ELEVATED: LIVING BRIDGE


5

PROGRAM: The commercial spaces are compromised of galleries boutiques, a museum, studios, and cafes. The residential units are either one bedroom, two bedroom, or double-height studio spaces. The stepped connection to the city from the viaduct contains all commercial spaces, while the residential spaces are set to be on the more private path.

v iad

As the bridge reaches closer to the ground, the stepped bays become vegetated areas. This is where people will first encounter the ELEVATED Bridge coming from Center City. This green area is remniscent of the other side of hte bridge, the viaduct, where greenery and open space work to become another layer of urban living: reconnecting parts of the city.

u ct

com

m ercial

residential to conv enti on center

viaduct

I-676

detail diagrid supers


5

b-through commercial

16’

DETAIL:

0 16’

gutter

(drains to irrigate stepped grass)

The truss-tube system used is remniscent of the repetitive trusses that hold up parts of the existing viaduct.

superstructure beam W21 structural diagrid superstructure column square 12X12

The superstructure of the bridge works alone, but connects the massing units together. The exterior diagrid works to hold the superstructure together and allows for the masses to be built below the viaduct level.

exterior glazing

The units are constructed of metal SIPs and exterior glazing that allows for views of the Philadelphia skyline in the west and the Ben Franklin Bridge in the east.

viaduct

anchor bolt concrete retaining wall waterproofing to grade planted barrier for vine street

5 detail C showing diagrid connection to superstructure 4’ 0 4’

a-through residential

gutter

(drains to irrigate stepped grass)

superstructure beam W21 structural diagrid

truss girder

superstructure column square 12X12 metal sips exterior glazing

expansion joint roofing membrane

detail showing truss girder connection to units

viaduct

anchor bolt concrete retaining wall waterproofing to grade planted barrier for vine street

detail C showing diagrid connection to superstructure 4’ 0 4’

detail showing connection to ground at vine street 1’

0

1’

ELEVATED: LIVING BRIDGE


Fall 2010

MACA: MOUNT AIRY CENTER FOR THE ARTS

Mount Airy Center for the Arts was formed while studying the interaction of the natural elements and determining how the community will interact. Mount Airy is one of the most diversified cities in the country because of the amount of community centers that bring together people of all types of backgrounds.

MACA: MT. AIRY CENTER FOR THE ARTS


ELEMENTS: Studying the interaction of sun, water, and wind through site analysis models help create a formal language that could evolve structure.

i n

i n t e r a c t i o n

a c i n t e r a c i tn ti eor n

t i o n

MACA: MO

MACA: MOUNT AIRY CENTER FOR THE ARTS


ELEMENTS: Diagramming the natural elements on the site created layers of information that can be combined into one diagram that displays the total interaction of elements on the site.

MACA: MOUN MAC

MACA: MOUNT CENTER TH MACA:AIRY MOUNT AIRY FOR CENTE

MACA: MOUNT MACA: MOUNT CENTER THE FOR ARTS MACA:AIRY MOUNT AIRY FOR CENTER THE ARTS AIRY C

MACA: MT. AIRY CENTER FOR THE ARTS


FORM: The cominbation of site analysis models and diagrams helped to determine placement on the site as well as assisting exploration of passive sustainable methods.


FORM: A deeper look at how the users of the programmatic parts (artists, visitors, and dancers) will interact as well as how the passive methods would work with the structure, took on another exploration of MACA. From the spaces created, an overlap of interacting programmatic elements occurred between artists, visitors, and dancers.

MACA: MT. AIRY CENTER FOR THE ARTS

MACA: MOU


SOLAR ANGLES: determine which way openings would face for Southern sun as well as how far overhangs should be to block sun in the summer and allow heat gain in the winter.

SUMMER WINDS:

MACA: MOUNT AIRY CENTER FOR THE ARTS

determine areas where natural ventilation could take place during summer months.

WINTER WINDS: come from the NW to create a roofing system that gets pulled apart to deflect wind while still allowing light to come in from the south side.

MACA: MOUNT AIRY CENTER FOR THE ARTS


OVERALL: The interaction of natural elements and programmatic elements creates a texturalized form of architecture. The Mount Airy Center of the Arts creates a unique experience where the community of artists, dancers, and visitors can interact.

MACA: MOUNT AIRY CENTER FOR THE ARTS

MACA: MT. AIRY CENTER FOR THE ARTS


r i g i d courtneyReid adaptiveThreads -- spring2012 adv.Mod ++ jaredLaucks

w e a v e Spring 2012 Rigid Weave is a product of an Advanced Modeling class that instructed a pavillion to be designed through the Rhino and Grasshopper computer programs.

RIGID WEAVE


DIAGRAM: A study of one “rigid weave� component helped to determine how multiple components could be stacked to form structure.

r i weaveAnalysis g i d w e a v e


GRASSHOPPER: An exploration through Grasshopper definitions that defined the structure of the Rigid Weave pavillion.

points->line ->Vector->move->merge->polyline

points->line ->Vector->move->merge->polyline

->profile->frame->orient->rotate(90)->graft

->profile->frame->orient->rotate(90)->graft

->sweep->cap

->sweep->cap

-->geometry-->boundingBox-->explode

-->geometry-->boundingBox-->explode

-->item-->WxLxH-->series-->points

-->item-->WxLxH-->series-->points

-->cullN(2)-->surface-->closetPoints-->boxes

-->cullN(2)-->surface-->closetPoints-->boxes

-->geometry-->boxes-->morph

r grasshopperDefinition i g i d

RIGID WEAVE


3DS Max: An exploration of rendering in 3DS Max along with Photoshop post-processing.

r i g i d w e a v e

r i g i d RIGID w e aWEAVE v e


Spring 2013 .

DIGITAL PHOTO


DIGITAL PHOTO


DIGITAL PHOTO


http://issuu.com/courtneymreid/docs/onemove

ONE MOVE: ACTIVATING VACANT LOTS


ONE MOVE: ACTIVATING VACANT LOTS


OUTDOOR CLASSROOM: Lots located by schools will be designed for children to yield an outdoor classroom so they have the opportunity to experience the ecology around them. As they are running around, they will be able to stop to configure space by pushing or pulling block components out of a centralized wall system. The interlocked components can facilitate moments of free play or program. The wall is built up of one component designed to interlock with its adjacent replica to slide back and forth without being pulled out. The lot features a garden and pond with areas of blocks that can be transformed into a market space and a stage with seating for when the class needs to gather.


ONE MOVE: ACTIVATING VACANT LOTS


MURAL ALLEY: Mural alley is targeted towards young adults to infill a space of an interior vacant lot on a dense residential block. Young adults (13-24) are willing to take risks to discover the new and unfamiliar. In the mural alley, they will configure space to find a spot that is most comfortable for them to express their creativity. It may be above, within, or below the base structure. The space configuration is their choice as they can unlock, shift, and lock-in-place the closed-loop component system. The more people that come here to leave their mark on the walls, the more of a collage the space becomes due to the shifting components that blend together the community’s expressive ideas.


ONE MOVE: ACTIVATING VACANT LOTS


PICNIC PAVILLION: The picnic pavillion is designed to target older adults (25+) who have the most experience and can determine how to create comfortable environments for the situation at hand. A corner vacant lot on an inactive commercial road can facilitate space for community gathering. The pavillion can allow for adjustable heights for sitting, eating, and preparing food. The boxes within the grid can be pulled up or down to maintain the idea of a flexible space while fostering the unexpected. Each box within the grid has a counterbalanced part. To prevent swaying, the boxes are structured to poles. As one box slides up or down the pole, the other does the opposite as they are connected by a hidden pulley system. The pavillion can be set up for a planned picnic event, or can become abstract for when people want to meet in smaller groups, or enjoy time alone reading the newspaper.


ONE MOVE: ACTIVATING VACANT LOTS


With one move of replacing vacant lots with transformative architecture, we can facilitate space in which one can actively explore learning about the environment, the self, and the community.


Courtney Reid - Undergrad Architecture Portfolio  

A view into some of the work completed at Philadelphia University.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you