Page 1

COURTNEY BAUMANN

ARC H I T E C T U R E

PO R T F O L I

O


1


TAB L E

OF

CON T EN T S

3-8

9-12

13-16

Museum of Psychonautics

Kunsthaus Bregenz

Ninth Street Corridor

2


MUS E U M

OF

DALLAS, TEXAS

PS Y CH O N A U T I

C S

Altered State of Mind Pyschonautics covers any activity dealing with an altered state of mind. It can be achieved through meditation, sensory deprivation, or even through the use of psychedelics. True pyschonautics is thought of as an overall positive experience. Psychonautics is often utilized used for spiritual purposes or in the exploration of the human condition, including shamanism or the lamas of the Tibetan Buddhist tradition. Illusional Effects Pyschonautics can be described as pushing the limits of our body and mind, sometimes breaking those limits to test strength and willpower. Psychonauts tend to look at the world differently and have illusional experiences regularly. White Space Psychonauts try to solve conflict by focusing and truly understanding the world around them. They eliminate unnecessary distractions from their lives by suppressing the influence of their ego and not caring what people think. The neutral and slowly morphing walls are calming and do not take unnecessary attention away from the vibrant psychonautic artwork. Continuous Flow and Morphing of the Mind A psychonautic experience can be described as mind morphing. Thoughts and emotions flow freely through the brain. Consciousness moves through the subconscious through paths that are normally constricted. Psychonauts strive to discover these paths in order to expand the conscious mind.

3


CONCEPTUAL DIAGRAMS

Site Relation

Continuous Flow Through Spaces

Curved Walls

Continuous Circulation

Morphing Fins

The conceptual diagrams show the design process of the museum. The site is located in the Arts District of Downtown Dallas. The shape of the site in relation to the shape of the building was considered. Some space was needed for an outdoor sculpture garden so a triangular shape started to take form. After considering the flow of space, an open courtyard in the center was incorporated into the design. The hollowed-out triangular shape finalized, the form started bending and curving to create an illusional effect. This same concept was desirable for the building’s circulation. The way the ramps and staircase are fused into the space resembles a ribbon wrapped around and laid into the form. The curves give the space a continuous flow. Repetitive curved fins were also used throughout the building to create a morphing experience while going through the museum. The flowing geometry represents the flow of deep thoughts and emotions. The flows draw the visitor deeper into the exhibits and give the feeling that the visitor is part of something bigger.

4


STRUCTURAL DIAGRAM | EGRESS | FLOOR PLANS Ground +0’ The entrance into the building is facing the Southeast. This will help decrease excess sunlight from the West. There is also a shaded entrance to help relieve people from the heat in the hot and humid climate of Dallas. The ground floor consists of a lobby area, cafe, gift shop and temporary gallery space. In addition to these spaces it includes classrooms, a library, and administrative offices. 2nd/3rd floor +20’/+30’ A ramp, staircase, and elevator all go up to the 2nd floor. The 2nd floor holds a gallery space and another ramp leading up to the 3rd floor which also includes gallery spaces. There is a void space above the lobby, gift shop, and cafe areas. Storage -15’ The storage space is underground and has a service elevator that leads to the floor level. The storage level includes offices, a prep area, mechanical room, and shop. Parking -30’/-45’ There are two identical parking garages underground. The parking is automatic and includes a car elevator on the North corner of the site. The parking garages allow for over three hundred parking spaces.

5


STRUCTURAL DIAGRAM

EGRESS

2ND/3RD FLOOR

Egress and Accessibility Egress Stairway (fire rated) Egress Access Corridor (fire rated/sprinkled)

290'-1178"

Exit Discharge Accessible Vertical Circulation Accessible Restrooms

GROUND LEVEL

STORAGE

PARKING GARAGE

6


WALL SECTION | BUILDING SECTION Wall Section The material for the walls needed to he able to be formed into the curved walls throughout the building. It was decided to use ETFE membranes for the exterior and interior walls. The exterior and interior of the building each have three layers of ETFE membrane. The membranes resemble glass, but weigh much less. The material also has self cleaning properties due to the the nonstick surface, which will decrease the amount of maintenance required. Since the ETFE membrane is translucent, the plywood hollow fins serve as a disguise for the ductwork to run through. The ducting starts in the storage level and continues up through the fins and in to the second and third levels. Building Section The building is cut so that the circular staircase can be seen wrapping around the middle of the building. The 1st-2nd floor ramp goes through the outside of the building as well, but is not shown in this section.

7


A

OUTSIDE

A

ETFE MEMBRANES

ETFE MEMBRANE CLAMP

6" STEEL FRAME

B

1.3'

ETFE MEMBRANE CLAMP C PLYWOOD FIN

6" WHITE EPOXY COATED CONCRETE

ETFE MEMBRANES

3" STEEL DECKING

INSIDE

3" CEMENT SLAB

ALUMINUM DUCTING DUCTING

3.5" INSULATION 5/8" QUIET ROCK GYPSUM PANEL

1" PLYWOOD FIN D

C

1 3"

VAPOR BARRIER

3.5" INSULATION

CONCRETE FOOTING

8"

D

WALL SECTION

1 4"=1'

SCALE

8


KUN S T H A U S

BREGENZ, AUSTRIA

BR E GE N Z

DIGITAL MODELING

These digital models were an introduction to the tools of SketchUp. The tools allowed for a better understanding of the exterior of Kunsthaus Bregenz and its relation to the surrounding buildings. The first digital modeling project was to show the exterior and setting of Kunsthaus Bregenz. The second digital project was to showcase a more detailed section model of the faรงade.

9


PHYSICAL MODEL

In order to understand and visualize in three dimensions the scope of the structure, a physical section model of the Kunsthaus Bregenz was developed. It also helped communicate the layout and spatial interrelationships of the building. In addition to being able to learn more about the building, model building was a key emphasis of this exercise. Making the model demonstrated the process on where to get materials and how to use helpful tools like the laser cutter and others provided in the wood shops.

10


DIAGRAMMING WITH SKETCHES

Sketches of different case studies were created through Photoshop. The sketches display different environmental factors as well as structural and mechanical elements of the faรงade. The physical model demonstrated the filtered sunlight. For the structural analysis, multiple digital models demonstate different details of the exterior. The circulation diagram represents the usual flow of visitors outside and inside the building.

11


DIGITAL DIAGRAMS CONNECTION BETWEEN DOWNTOWN AND LAKE

ART OF ARCHITECTURE/RELATIONSHIP

GLASS PANELS TIE IN WITH WATER BEHIND STRUCTURE

CREATED BY BUILDING STANDING OUT BUT NOT OVERSHADOWING SURROUNDING BUILDINGS

HEAVY PEDESTRIAN FLOW

TRAFFIC FLOW

METAL FRAME WIND/RAIN PROTECTION CREATE AIRFLOW

STEEL AND CONCRETE FRAMING

SUNLIGHT FILTERED THROUGH GLASS PANELS REFLECT SUNLIGHT

GLASS PANELS

FLOOR STRUCTURAL ANALYSIS

REFLECT SUNLIGHT WIND/RAIN PROTECTION

These diagrams display different environmental and structural factors. The way sunlight is filtered through the glass panels is represented the large amount of light that is reflected by the frosted panels. The circulation diagram represents the pedestrian and traffic flow surrounding the building. It also shows the connection the Kunsthaus has with the downtown area as well as the lake behind the building. In addition to these diagrams, a structural analysis was conducted.

12


NIN T H

STRE E T

L A WRENCE , KANSAS

CO R R I D O R

Prior to coming up with a master plan for the Ninth Street site, a precedent study of Montgomery Street in Portland, Oregon was conducted. The strategies the businesses on Montgomery Street put together helped activate the neighborhood, enhance the pedestrian experience, foster sustainability, and advanced the community culture. The University on the site also collaborated to help make a “living street.” The living street includes outdoor spaces like venues and seating to be conducive to interaction. Portland’s culture emphasizes pedestrian and bicycle travel. In order to make their city more walkable they restricted driving lanes and added more lanes for riding bikes. The project to duplicate the strategies of Portland was sited on Ninth Street located in Lawrence, Kansas. Ninth street corridor is located in the heart of downtown Lawrence and is perpendicular to Massachusetts Street. The corridor is known as the art district of Lawrence, and is in an up-andcoming neighborhood. By simply walking the streets and taking notes, it was easy to figure out what needed improvement to create a more successful corridor. Existing Problems: - Small sidewalks - Uneven and broken sidewalks - Not much pedestrian or bike traffic - Bike lane directly on road with vehicle traffic - Few green areas - No sense of place - Noisy - Poorly lit at night

Solutions: - 5ft wide sidewalks + 5ft wide bike lane = 10ft wide pedestrian path - Continuous pedestrian path throughout 9th street - Bike lane & sidewalk seperated from road by green space - On street parking - Make parking better for inclimate weather & those with handicaps - Bike lane and sidewalk same level as road - Trees to create canopies over pedestrians - Parking garage added to replace parking that was taken away

13


MASTER PLAN

1. 2. 3. 4. 5. 6.

3. Several pocket parks were added thoughout the corridor. Many of them were placed off of the linear path of 9th street so that instead of just walking along a straight sidewalk, pedestrians are able to wander off the path and explore smaller green spaces.

Streetscape Amphitheater(pg.15) Pocket Parks Parking Garage/Park Plaza Playground

1. Many changes were made regarding the streetscape. The bike lane and sidewalk were put together with a green median/onstreet parking space seperating them from the road. This was done to make the bikers and pedestrians feel safer and encourage more walking.

4. This park takes the place of the parking lot that was on the corner of 9th and Vermont. A parking garage was added underneath half of the lot to give back a few of the parking spaces that have been taken away, but considering that there are less spaces than before people will be encouraged to walk or bike. 5. This plaza was placed on the corner of 9th and New Hampshire. It takes the place of a parking lot. The plaza would be beneficial to Massachusetts Street culture by creating a green space for the people who work in the shops and restraunts to go to on their breaks or for any sort of meetings.

6. There aren’t very many playgrounds on the East side of 9th street so it was decided to convert an old parking lot into a small playground for the children of the neighborhood. This would create a safer environment since the children wouldn’t have to cross several streets to go play.

14


AMPITHEATER

One of the major design features for the Ninth Street Corridor is the amphitheater. Its purpose was to create an outdoor space that prompted the community to enjoy the outdoors. People are naturally drawn to places that already have a lot of people in them. Considering that the location of the proposed site is downtown and close to Mass Street, it’s more likely the space will be crowded during the day. By not being in a secluded area, the space will encourage more use even when there are no events being held at the ampitheater The openess in the design helps persuade the community that this could be another space to gather while not being entirely removed from the outdoor elements. The space consists of a water feature, transportation hub, and benches throughout to enjoy the outdoors. This includes a bus stop that was much needed in this particular location of downtown Lawrence. The design also incorporates bike and walking paths. Trees were also added so pedestrians and bikers would have a more comfortable area to travel.

15


16


29spring 2017 portfolio  
29spring 2017 portfolio  
Advertisement