Page 7

Orizonturi Coşteiene EDIŢIA A III-A, A MANIFESTĂRII „ZILELE COŞTEIULUI 2013” Manifestarea a primit un caracter internaţional Ediţia a III-a „Zilelor Coşteiului”, manifestare devenită tradiţională pe perioada estivală la Coştei, a debutat cu manifestări gastronomice şi sportive şi s-a încheiat cu muzică şi masă comună. Manifestarea a fost organizată de Consiliul Comunităţii locale, sub auspiciile Comisiei pentru Sport şi Tineret a C.N.M.N.R., cu sprijinul sponsorilor: Ferma „Atnagea” (sponsor principal), dr. Aurică Lupei originar din Coştei, stabilit laTimişora şi Coperativa Agricolă „Millennium” din Satu-Nou. În cadrul ediţiei de anul acesta a manifestării „Zilelelor Coşteiului”, duminică, 4 august, a fost organizat un concurs gastronomic cu caracter internaţional şi un turneu de minifotbal. La Concursul gastronomic s-au prezentat 13 echipe şi anume: Asociaţia Seniorilor din Deta (România), Echipa Vânătorilor din Coştei, „Orkestar“ din Dobričevo şi Banatska Palanka, „Ionică şi prietenii” din Coştei şi Vârşeţ, Vânătorii din Seleuş, Clubul de Fotbal „Căraşul” din Coştei, Societatea Vânătorilor din Iablanca, „Gheorghe – Cureche” din Coştei şi Suedia, Fanfara „Mihai Eminescu” din Coştei, „Brka” din Iablanca, „Tref” din Mesici, Societatea Vânătorilor din Seleuş şi „Vršački mudraci” din Vârşeţ. În timp ce uleiul scârţia în ceaune şi bucătarii pregăteau gulaşul tradiţional cu multă pasiune, pe terenul din „Mlaca” Coşteiului s-a desfăşurat turneul de fotbal. La turneu au participat echipele seniorilor şi veteranilor a Clubului de fotbal „Căraşul” din Coştei, şi Echipa „Žabari“ din Šabac. Coşteienii fiind gazde bune şi ospitaliere, au permis oaspeţilor să cucerească locul I. Premiile la turneul sportiv au fost decernate de domnul Marcel Dărgan, secretarul C.N.M.N.R. A urmat festivitatea de decernare a premiilor pentru cei mai buni bucătari. Juriul în componenţa: Titu Craiu, Ionică Sava, Gheorghe Bălan, Petar Hrnjak şi Jovan Milojević au decis în unanimitate ca locul I să revină echipei „Gheorghe – Cureche”, fapt ce nu ne miră deloc având în vedere că veteranul echipei a fost renumitul bucătar al Coşteiului, Gheorghe Gheorghe, fiind însoţit de nepoţii săi Georgel Gheorghe, Lorian Ciortan, fiul Viorel Gheorghe

şi ginerele Tibi Ciortan. Dar, de data aceasta „ingredientul secret” nu a aparţinut lui Gheorghe Gheorghe, ci nepotului său Georgel Gheorghe, care a moştenit talentul şi pasiunea bunicului pentru gătit şi absolvit şcoala de bucătar în Suedia. Pe locul II s-a clasat Echipa „Tref” din Mesici, iar pe locul III, „Ionică şi prietenii” din Coştei şi Vârşeţ. Pentru primele trei echipe au fost asigurate cupe, iar diplome speciale au primit următoarele echipe: Asociaţia Seniorilor din Deta, echipele din Iablanca şi Seleuş, şi Fanfara S.C.A. „Mihai Eminescu” din Coştei. Diplomele au fost decernate de Viorel Bălăgen, primarul Coşteiului. La masa comună, de buna dispoziţe a celor prezenţi s-a ocupat solistul Vasile Borca şi Orchestra S.C.A. „Mihai Eminescu” dirijată de Nelu Iencea. Manifestarea a primit deja caracter internaţional prin participarea oaspeţilor din România şi a consătenilor noştrii aflaţi în Suedia. Ne dorim să se extindă, să aibe continuitate şi să dureze încă mulţi, mulţi ani, spre bucuria coşteienilor.

Formaţia de folclor a S.C.A. „Mihai Eminescu”, la Marele Festival de Folclor al Românilor din Voivodina – Sân-Mihai, 2013 Ediţia a 53-a a Marelui Festival de Folclor al Românilor din Voivodina, s-a desfăşurat în perioada 22-25 august, la Sân-Mihai. Pe scenă au evoluat peste 1200 de interpreţi de muzică populară, amatori şi profesionişti, orchestre, coruri şi formaţii de dansuri din Voivodina, Serbia centrală, România şi Suedia. Pe scenă au evoluat peste 1200 de interpreţi de muzică populară, amatori şi profesionişti, orchestre, coruri şi formaţii de dansuri din Voivodina, Serbia centrală, România şi Suedia. La Marele Festival au fost şi oaspeţi speciali, printre care Zvonko Bogdan şi interpreatele de muzică populară Stana Stepănescu şi Nicoleta Voica, din România. Toate spectacolele au fost urmărite de Juriu, în componenţa: Profesor Universitar doctor Niţă Frăţilă, Damian Trifu, profesor de muzică şi Cătiţa Barbulov, coregraf.

5

Orizonturi costeiene numarul 6  

Numarul 6 al revistei Orizonturi Costeiene

Orizonturi costeiene numarul 6  

Numarul 6 al revistei Orizonturi Costeiene

Advertisement