Page 1

NEDERLANDS

Wandelroutes


2

3

COSTA BRAVA Een route kiezen in een gebied dat zo bijzonder is als de Costa Brava is net zo moeilijk als een keuze maken tussen de hemel en het paradijs. Kustpaden die langs rotsen slingeren en spectaculaire uitkijkplaatsen bieden, prachtige contrasten tussen de granietbergen en de blauwe zee, de intens groene pijnbomen en de goudgele baaitjes die, met hun diep ingesneden profiel, het kustgebied van de gewesten Alt Empordà, Baix Empordà en Selva de naam “Costa Brava” (letterlijk, wilde kust) verlenen, en het achterland van de gewesten Gironès en Pla de l’Estany: hier dragen alle paden bij aan de ontdekking van een wonderbaarlijke geografie, uniek in de wereld. De paden van de Costa Brava zijn meer dan een vrijetijdsbesteding alleen: ze vormen een belevenis die bewijst hoe groot de verbeelding van de Schepper is. Hier vindt u een natuur die de zintuigen betovert, met een verrassend labyrint van licht en uitbundige kleuren en met een geschiedenis die getuigenis is geweest van alle beschavingen: Griekse ruïnes en Romeinse villa’s, middeleeuwse stadjes, romaanse en gotische kerken, militaire bouwwerken, etc., die in een gematigd, behaaglijk klimaat harmonieus samenleven. Hier vindt u aloude tradities die men in ere heeft weten te houden en een gastronomie, die haar origineelste aspecten nieuw leven in heeft weten te blazen en deze met een grenzeloze creativiteit combineert.


4

5

PIRINEU DE GIRONA Naarmate we het zeeblauw van de golven en het concert van hun geluiden en kleuren verder achter ons laten, ontdekken we de eerste groene gebieden die na de vlakten van de gewesten Gironès en Pla de l’Estany steeds wilder worden, zich naar de hemel uitstrekken en veranderen in een grandioos beeldhouwwerk dat de Pyreneeën wordt genoemd en dat eveneens vanuit Frankrijk te bereiken is. Hier worden de rotsen niet meer door het water geliefkoosd, maar erdoor ontweken. Het water stroomt hier en daar naar beneden als in een oneindige, zilverglanzende dans, waarbij de koude, kristalheldere druppels van het wegsmeltende sneeuw spelen dat zij wegglippen uit de onstuimige omhelzing van de bergen. Deze reiken zo hoog, dat het groen op sommige plaatsen niet onder de sneeuw te voorschijn komt. Dankzij deze orografische kenmerken kunnen we in iets meer dan 100 kilometer van het Natuurpark van het Vulkanische Gebied van de Garrotxa naar de meer dan 2.000 meter hoge bergtoppen van het gewest Cerdanya gaan. Onderweg komen we langs de magische valleien van het gewest Ripollès, midden in een landschap dat ons constant verrast met een symfonie van harmonieus in elkaar overlopende contrasten. Als men ergens van de vier jaargetijden kan spreken is dat wel in dit deel van de provincie Girona, waar elk jaargetijde een bijzondere charme heeft. Alle vier zijn ze in staat om met hun eigen bekoringen al onze zintuigen te verzadigen. De Pirineu de Girona is een wereld van tradities, gastvrijheid, intense belevenissen… net zo intens als de Romaanse Route en de plaatselijke gastronomie, waarin alle natuurlijke producten die het land en het vee ons te bieden hebben is opgenomen. Kortom, een gebied dat op vele plaatsen de rust en vrede uit vergane tijden in herinnering brengt. De Pirineu en de Costa Brava hebben, ondanks hun onstuimige en opwindende relatie, iets met elkaar gemeen: belevenissen en emoties. Het is nu aan de lezer om een keuze te maken uit de routepaden die wij voorstellen.


DE GROTE ROUTEPADEN VAN GIRONA

Door de provincie Girona lopen vele GR-paden. Wij vestigen de aandacht op de onderstaande: GR 1: Deze grote dwarsverbindingsroute loopt door de gewesten Empordà, Garrotxa en Ripollès en leidt vervolgens naar Santiago de Compostela.

6

De huidige verbindingswegen zijn in veel gevallen het resultaat van de eeuwenlange ervaring: sinds de tijd van de prehistorische jagers en trekkers tot aan de eerste nederzettingen is de geschiedenis van de mensheid geschreven langs nieuwe wandelwegen. Men zou kunnen stellen dat de eigenlijke wegen tegelijkertijd met de eerste dorpen zijn ontstaan.

GR 2: Via de gewesten Empordà en Garrotxa loopt deze route van La Jonquera naar de Montseny. GR 4: Deze route gaat van Puigcerdà naar Montserrat. GR 11: Deze route loopt dwars door de Pyreneeën, van de Middellandse Zee tot aan de Golf van Biskaje – van Cap de Creus tot Hondarribia –, en doorkruist de gewesten Empordà, Garrotxa, Ripollès en Cerdanya.

De provincie Girona is een goed voorbeeld van dit proces, dat wordt aangevangen met de Iberiërs en voortgezet tijdens het verblijf van de Grieken en Romeinen in Empúries. De Romeinen waren de eersten die een belangrijk netwerk van wegen aanlegden, zoals in ons gebied de Via Augusta, die heel Catalonië doorkruiste. Maar zelfs in Rome ging men bij de aanleg reeds uit van bestaande wegen.

GR 92: De grote kustroute, die in Portbou begint en in de provincie Girona in Blanes eindigt. Van hieruit loopt de route langs de Spaanse kust tot aan Gibraltar. In het noorden sluit deze route aan op het Franse padennet.

Uit de Middeleeuwen dateert een aantal zeer belangrijke historische paden, zoals de Camino de Santiago of St.-Jacobsroute, de eerste Europese culturele route, waarvan een enkele aftakkingen door de Pyreneeën van de provincie Girona lopen, of de Chemin des Bonshommes (letterlijk, pad van de goede mensen), de vluchtroute van de aan vervolging blootstaande katharen. Een ander voorbeeld is het netwerk van paden, waardoor afgelegen kapellen en kloosters van verschillende religieuze ordes met elkaar verbonden waren; sommige van deze paden zijn thans opgenomen in de zogenaamde Romaanse Route.

GR 178: Dit is de Route van Serrallonga, die het Guilleries-massief in het gewest Selva doorkruist.

U O

N

A

Alp

GR 4

Planoles

Met de industrialisatie, de aanleg van het huidige moderne wegennet, de bevolkingsgroei en een steeds omvangrijkere bouwbedrijvigheid zijn veel van deze wegen uiteindelijk verdwenen.

Setcases

Queralbs

GR 11

Beget

GR NATUURPARK 1 VAN HET

el Te

VULKANISCHE GEBIED VAN DE GARROTXA Besalú OLOT

Albanyà Beuda

Lladó el Fluvià

De specifieke GR-markering bestaat uit twee strepen, een witte en een rode. Bovendien zijn er vier soorten signalen: te volgen richting, aftakking, verkeerde richting en richtingverandering.

92

Empúries

Cap de Creus

Cadaqués

l’Escala

GR 1

BANYOLES

el Ter

Torroella de Montgrí

GROTE ROUTEPADEN

r el Te

Osor

GR 178

Castanyet

Wit en rood Te volgen richting

St. Hilari Sacalm

GIRONA l’Onyar

LES GAVARRES

GR 92

SANTA COLOMA DE FARNERS

Aftakking

Palamós

Sant Feliu de Guíxols

Verkeerde richting

Richtingverandering

Begur

A

GR 11 GR 92 GR 178

Tossa de Mar Lloret de Mar

C

O

T

GR 1 GR 2 GR 4

S

In Catalonië, een buitengewoon wandelvriendelijke regio, werd zo’n dertig jaar geleden in het kader van de overkoepelende organisatie van Catalaanse wandelverenigingen (www.feec.org) het Comitè Català de Senders opgericht. Aanvankelijk was het voornaamste doel van deze vereniging de wandelroutes te markeren, zodat de wandelaars niet konden verdwalen. Gaandeweg is dit werk echter uitgebreid met het herstel, het schoonmaken en de bewegwijzering van de paden. Zo is in de loop der tijd een heel padennet in Catalonië ontstaan, dat vele varianten heeft.

NATUURPARK GR AIGUAMOLLS DE L’EMPORDÀ

GR 2

les Preses

Santa Pau

In de loop van de afgelopen jaren zijn deze paden, met name de hoofdwegen, hersteld en zijn de GR-paden of langeafstandswandelroutes van meer dan 50 km ontstaan. De GRpaden vormen een gehomologeerd padennet dat geschikt is voor het wandeltoerisme. Dergelijke paden zijn in heel Europa te vinden en worden gecoördineerd door de ERA – European Ramblers’ Association (www.era-ewv-ferp.org/, in het Engels, Frans en Duits).

Llançà

Sant Pere de Rodes Boadella NATUURPARK VAN el Port de l d’Empordà CAP aDEMuCREUS la Selva ga Roses

GR 11

Oix

Sant Pau de Segúries

Portbou

ALBERA-GEBERGTE Vilamaniscle

GR 2

Camprodon

RIPOLL

la Vajol

Molló

r

GR: beginletters van de grote routepaden

Maçanet de Cabrenys

Sant Quirze de Colera

A

Núria

el Freser

NATUURPARK VAN DE CADÍ-MOIXERÓ

g Se

E R

la Jonquera

re

el

I N G I

V

I R E

A

P D

R

PUIGCERDÀ

B

Later dienden de wegen om de verschillende afgezonderde dorpen en steden met elkaar in verbinding te brengen, om de nabijgelegen markt te bezoeken, om met elkaar te communiceren en elkaar te helpen of om te gaan werken. Een voorbeeld van dit laatste type is de Route van de Maaiers en de Route van de Terpentijnhandelaars. Zo ontstond een aantal hoofdwegen die verschillende plaatsen met elkaar verbonden. Met de uitbreiding van de verkeersmiddelen raakten sommige van de oude wegen langzaamaan in onbruik, terwijl in bergstreken smalle paden nodig bleven voor de bewoners van die gebieden om zich te verplaatsen.

7


HISTORISCH WANDELPAD DWARS DOOR DE PROVINCIE GIRONA

GR 1 8 PUIGCERDÀ

la Jonquera

re

g Se el

Núria

Alp

Setcases

Queralbs

Beget

Camprodon

Oix

r

RIPOLL

la Vajol

Sant Quirze de Colera

el Te

Boadella d’Empordà

Albanyà Beuda

Sant Pau de Segúries OLOT

Portbou Llançà

Vilamaniscle

Molló

el Freser

Planoles

Maçanet de Cabrenys

Sant Pere de Rodes la

ga

Lladó

Cadaqués

SANT MARTÍ D’EMPÚRIES l’Escala

el Fluvià

Besalú

Cap de Creus

el Port de la Selva Roses

Mu

les Preses

Empúries Santa Pau

BANYOLES

ALPENS

el Ter

Torroella de Montgrí r

el Te

Osor Castanyet

St. Hilari Sacalm

GIRONA

Begur

l’Onyar

Palamós

SANTA COLOMA DE FARNERS Sant Feliu de Guíxols Tossa de Mar Lloret de Mar

9

ROUTE: Groot routepad dat dwars door de provincie Girona en het gebied van de uitlopers van de Pyreneeën loopt AFSTAND: ca. 140,5 km door de provincie Girona DUUR: ca. 34 uur. Wij raden aan om deze route in een tiental etappes af te leggen HOOGTEVERSCHIL: 1.205 meter VERLOOP: Rechtlijnig BEWEGWIJZERING: Ja, met specifieke GR-markeringen en eveneens wegwijzers en aanwijsborden JAARGETIJDE: De route kan het hele jaar door gevolgd worden, maar het is beter om de tocht tussen het vooren najaar te maken VERTREKPUNT: Sant Martí d’Empúries, dichtbij L’Escala MOEILIJKHEIDSGRAAD: Middelhoog KINDEREN: Als we met kinderen gaan wandelen is het van belang om de stukken goed uit te kiezen KAARTMATERIAAL: Topografische kaarten van de gewesten Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Pla de l’Estany en Ripollès. Cartografisch Instituut van Catalonië. Schaal 1:50.000. www.icc.es/portal/ GROTE FOTO: Ruïnes van Empúries en L’Escala • KLEINE FOTO: Meer van Banyoles

Sant Martí d’Empúries

Banyoles

Besalú

Oix

Castellfollit de la Roca

Routebeschrijving Deze langeafstandsroute begint bij de Middellandse Zee, bij de historisch zo belangrijke plaats Empúries, en loopt dan door het prachtige landschap van de uitlopers van de Pyreneeën parallel aan de GR 11 (groot routepad door de Pyreneeën). De route komt langs plaatsen zoals Besalú, Sant Joan de les Abadesses en Ripoll, die voor de historische wording van Catalonië van groot belang zijn geweest, en staat dan ook volledig in het teken van de romaanse stijl. De route dient hier vanaf het daadwerkelijke uitgangspunt worden beschreven, hoewel natuurlijk ook de mogelijkheid bestaat om de tocht slechts gedeeltelijk af te leggen en te vertrekken vanuit een van de plaatsen die onder de paragraaf over de verdere route worden genoemd. Wij raden aan om bij de plaatselijke VVV-kantoren informatie aan te vragen. • Bereikbaarheid: Vanuit Girona nemen we de autoweg N-II of de snelweg AP-7 richting het noorden totdat we bij het kruispunt van de GI-623 aankomen dat ons naar L’Escala voert. Vandaar is Empúries gemakkelijk bereikbaar. • Start: In Sant Martí d’Empúries gaan we naar het uitzichtpunt achter de parochiekerk. Van hieruit volgen we de Carrer Major en lopen we tot aan het eind van de muur. Hier treffen we de GR 92, die we in het begin van onze route een stuk volgen. • Verdere route: Met het Montgrí-Massief links van ons lopen we allereerst richting Cinclaus. Hier aangekomen, verlaten we de naar rechts afbuigende GR 92 en zetten onze tocht links naar Viladamat voort.

Dwars door akkerlanden voert de route ons naar Ventalló en Garrigoles. Hier lopen we omhoog naar de Puig de Sant Pere (135 m) en naar de Puig de Valldavià, en kort daarna arriveren we in Camallera. We lopen langs het kerkhof en nemen de weg richting Llampaies totdat we in Orriols, met zijn mooie door arcades omgeven plein en kasteel, aankomen. Nadat we aan beide zijden van de weg enkele boerderijen (Can Onofre, Can Mero, Mas Silet, etc.) zijn gepasseerd, bereiken we een plas, de Bassa d’en Cosme, en de boerenhoeve Can Dalmau, vlakbij de autoweg van Vilavenut naar Ollers. Van hieruit gaat de route verder richting Esponellà en komen we langs de oude kapel van Sant Miquel (op een hoogte van 250 m boven de zeespiegel), Centenys, het gehucht La Farrès en de bij de gemeente Fontcoberta horende urbanisatie Melianta. We wandelen alsmaar langs grote en kleinere boerderijen die ons op onze route door het gewest Pla de l’Estany begeleiden, totdat we tenslotte in Banyoles aankomen. Deze aan het grootste meer van Catalonië gelegen stad kan terugkijken op een lange geschiedenis die is ontstaan in de schaduw van het oude klooster van Sant Esteve. De huidige kerk en de kruisgang van het klooster dateren uit de achttiende eeuw en er worden kunstschatten bewaard zoals het reliekschrijn van de heilige Martirius (15de eeuw) of een altaarstuk uit de vijftiende eeuw. De uit de dertiende eeuw daterende Plaça Major wordt door bezienswaardige gaanderijen omzoomd en is elke woensdag de schouwplaats van een drukbezochte weekmarkt. In de buurt van het meer bevindt zich het uit het Neolithicum daterende grottenpark La Draga. Het meer, dat zijn stempel op de hele stad drukt en voor jong en oud een groot vrijetijdsgebied is, biedt de bezoeker, naast mooie wandelpaden voor de ontdekking van de flora en fauna van deze wonderschone omgeving, ook uitzichtpunten waar vogels kunnen worden geobserveerd.

Vanuit Banyoles gaat de route nu verder naar Sant Martirià, waar we kunnen genieten van een schitterend uitzicht op het meer, in het bijzonder vanaf het uitzichtpunt dat zich hier bevindt. Na Usall en een nabijgelegen kerkhof passeren we een brug over de C-66 en lopen we links van ons een steeneikenbos voorbij. Via een urbanisatie komen we in Serinyà met zijn interessante prehistorische grottenpark. Nadat we dit dorp via de plaatselijke sportplaats hebben verlaten, komen we bij een waterbron, de Font de Gatielles, steken we een kleine brug over de Ser over en lopen langs een kleine kapel die rechts van ons ligt. De weg voert ons naar de 200 m boven de zeespiegel gelegen Cal Roset. Voorbij deze boerderij volgen we een kort stuk van de C-66. We wandelen verder en passeren het gemeentehuis van Sant Ferriol, waarna we tenslotte bij het grote routepad GR 2 uitkomen, die tot aan Besalú overeenkomt met onze route. Besalú wordt als een van de best onderhouden historische steden van Catalonië beschouwd en heeft een prachtige romaanse brug over de Fluvià en een mikwe (12de eeuw), een joods badhuis voor reinigingsrituelen, één van de drie enige mikwes uit die tijd die tot nu toe in Europa ontdekt zijn. Terwijl de GR 2 de Carrer Major volgt, loopt de GR 1 door de Carrer del Canó, langs de kerk, die we links van ons laten liggen, en daarna wandelen we verder door de Carrer d’Olot. Vervolgens lopen we omhoog naar Can Batlle. Achter deze boerderij treffen we Can Güell, de autoweg N-260, de Riera de Borró, Can Banyils en de Riera de la Font. De route loopt verder bergopwaarts, steekt de Riera de Sales over en voert ons daarna naar Tortellà (275 m). Verder gaan we via een romaanse brug over de rivier de Llierca, steken de autoweg naar Sadernes over en bereiken de bidkapel van Sant Roc (430 m)

en de Palomeres-pas (615 m). Vanaf hier loopt de route verder bergafwaarts door het typische landschap van de Alta Garrotxa, totdat we in het prachtige dorpje Oix (410 m) aankomen. De volgende bestemming is de Bac-vallei. Al na korte tijd bereiken we de Toralles-pas en iets later de Toralloles-pas (735 m), waar we het Hostal de la Vall del Bac, een meer dan driehonderd jaar oud horecabedrijf, treffen. Op deze manier bereiken we Llongarriu en de kapel van Sant Feliu del Bac. Daarna loopt onze route verder dwars door akkerlanden en voert ons langs de boerderijen Mas de l’Om en Can Mariné en vervolgens naar de autoweg naar La Vall de Bianya. Hierna lopen we een afslag naar Camprodon voorbij, steken de autoweg C-38 over en arriveren in Sant Pau de Segúries (865 m), ten zuiden van het Cavallera-gebergte. Dit reeds tot het gewest Ripollès horende dorp heeft uitgestrekte pijnboom- en beukenbossen en staat bekend om zijn zwavelhoudende bronnen, waarvan de Font de la Puda een bijzondere vermelding verdient. Onze route voert ons nu naar de bergstromen de Torrent de Quatrecases en de Riera del Repunxó, waar we een kleine brug oversteken, alsmede naar een landweg, die omhoog loopt naar de romaanse kapel van Santa Magdalena de Perella. De GR 1 verlaat deze weg en gaat verder langs de boerderij Mas Grau. We steken de Torrent de Muig over en komen bij een paar verlaten boerenhoeves. Vervolgens gaan we verder langs de bergstroom en de molen van Malatosca naar het groene pad van de IJzerroute die we tot aan het station van Ogassa volgen. Zo arriveren we in Sant Joan de les Abadesses (770 m). De geschiedenis van deze gemeente is nauw verbonden met het plaatselijke klooster van Sant Joan, dat werd opgericht door Wilfred de Harige. In dit klooster wordt het Heilige Mysterie bewaard, een uit zeven levensgrote


10

11

Middeleeuws dorp Besalú

Sant Pau de Segúries

GROTE FOTO: De Alta Garrotxa en de Canigó • KLEINE FOTO: Goudkleurig veld na de oogst

Sant Joan de les Abadesses

Ripoll

Alpens

Bijzonderheden beelden bestaand geheel, dat wordt beschouwd als een uniek exemplaar van het beeldhouwwerk uit de 13de eeuw en van de overgang van de romaanse naar de gotische stijl. Het is ook zeer interessant om een wandeling door het dorp te maken, aangezien er diverse bezienswaardige historische bouwwerken kunnen worden ontdekt: de oude brug of Pont Vell, het Abdijpaleis (15de eeuw) met een romaanse zaal (Sala Tosca), overblijfselen van de stadsmuur of de Plaça Major, een plein met arcades en omgeven door barokke gebouwen, waar wekelijks een belangrijke markt plaatsvindt. Na de Torrent de la Ginebrosa gaan we bergopwaarts naar de Coll de Can Sau en naar de landweg naar Sant Martí d’Ogassa (960 m). Bij de afdaling na de bergpas bereiken we, nadat we verscheidene boerderijen zijn gepasseerd, de Torrent de la Rimbala en kort daarna een bron, de Font dels Capellans. Van hieruit is het niet ver meer naar Ripoll (695 m), een kleine stad waar we zeker een tussenstop moeten maken vanwege haar talrijke historische en culturele bezienswaardigheden. Interessant is vooral het in de negende eeuw door Wilfred de Harige opgerichte klooster van Santa Maria, waarvan de toegangspoort rijkelijk is versierd met uit steen gehouwen figuren en welke wordt beschouwd als een meesterwerk van de romaanse stijl. Het klooster was een van de belangrijkste Europese culturele centra van de Middeleeuwen dankzij de bibliotheek, en deed tot het jaar 1162 dienst als grafelijk pantheon. Hier liggen verschillende edellieden, die de grondleggers van de Catalaanse dynastie waren, waaronder Wilfred de Harige zelf, begraven. Met recht mag Ripoll gezien worden als de wieg van de Catalaanse natie. Eveneens bijzonder interessant is een bezoek aan de permanente interactieve tentoonstelling Scriptorium, die aan het leven van de middeleeuwse kopiisten is gewijd.

Binnen het gemeentegebied van Ripoll bevinden zich overblijfselen van de vroegere vestingmuur en een van de voormalige stadspoorten. Verder zijn er diverse bezienswaardige huizen waaronder het plaatselijke volkskundemuseum. Dit is het oudste museum van zijn soort in Catalonië, dat na een uitgebreide verbouwing binnenkort weer voor het publiek wordt geopend. Ripoll is eveneens een handelscentrum van eerste orde. Via de spoorwegovergang verlaten we Ripoll en bereiken zo de autoweg C-17, waar we bij een wegwijzer uitkomen. We lopen onder de weg door en kort daarna gaan we weer bergopwaarts tot dat we bij de kapel van El Remei en de gelijknamige bron (800 m) aankomen. Van hieruit is de route weer eenvoudiger af te leggen en gaat deze weer bergafwaarts. We passeren een aantal huizen en steken de Riera de Vilardell over. Maar al snel loopt de weg weer omhoog en komen we bij de bergpas Coll de Sant Esteve de Vallespirans, bij Portavella (1.040 m) en Santa Margarida de Vinyoles (1.205 m), een heiligdom dat een prachtig uitzicht biedt op de oostelijke Pyreneeën en de gewesten Berguedà, Osona en Ripollès. Vervolgens bereiken we de Tallat-pas, een belangrijk kruispunt van verschillende routes, en van hieruit gaan we bergafwaarts naar Alpens (860 m), dat reeds in het gewest Osona ligt. • Uitbreiding van de route: De GR verlaat de provincie Girona maar gaat verder door Catalonië tot aan Aragón, van waaruit het routepad doorloopt tot Galicië. De GR 1 heeft aansluitingen op de GR 92 in Empúries en op de GR 2 in Besalú.

Deze GR loopt van oost naar west door heel Spanje en verbindt de Middellandse Zee met de Atlantische Oceaan. Nadat de route de provincie Girona heeft verlaten, gaat zij verder door andere streken van Catalonië tot aan Aragón. Vervolgens loopt de route door Navarra, het Baskenland, Castilla y León, Cantabrië, Asturië en Galicië waar de GR eindigt in Finisterre, bij de Atlantische Oceaan.

Opmerkingen en tips Het is belangrijk om de etappes en tijden van de route goed te plannen, aangezien de GR 1 door zeer bezienswaardige plaatsen loopt die een bezoek in alle rust meer dan waard zijn, zoals Banyoles, Besalú, Sant Joan de les Abadesses en Ripoll. Deze plaatsen zijn tevens uitgangspunten voor talrijke excursies die de bezoeker ongetwijfeld helpen om de verschillende mogelijkheden die de streek biedt beter te leren kennen. Wij raden u aan om informatie aan te vragen bij de verschillende VVV-kantoren van het gebied.

• Meer informatie: Wandelgids van de GR 1. Bond van Catalaanse Wandelverenigingen (Catalaans). www.feec.org. Streekraad van de Alt Empordà C/ Nou, 48 · 17600 Figueres Tel. +34 972 503 088 www.altemporda.org

Streekraad van de Pla de l’Estany Pg. de la Indústria, 78 · 17820 Banyoles Tel. +34 972 583 258 www.plaestany.cat/turisme

Ripollès Desenvolupament C/ Joan Miró, 2-4 Polígon Industrial Els Pintors, s/n 17500 Ripoll · Tel. +34 972 704 499 www.elripolles.com

Consortium van de Alta Garrotxa Rectoria de Sadernes 17855 Sadernes Tel. +34 972 287 882 · +34 972 195 561 · +34 972 195 571 www.altagarrotxa.org

Turisme Garrotxa Av. Onze de Setembre, 22, 2n 17800 Olot Tel. +34 972 271 600 www.turismegarrotxa.com


VAN DE PYRENEEËN NAAR DE MONTSENY

GR 2 12

LA JONQUERA

PUIGCERDÀ

Sant Quirze de Colera re

el

g Se

Núria

Alp

Queralbs

la Vajol

Beget

Camprodon

Oix

Sant Pau de Segúries

Boadella d’Empordà

Albanyà

Portbou Llançà

Vilamaniscle

Molló

el Freser

Planoles

Maçanet de Cabrenys

Setcases

Sant Pere de Rodes la

ga

Beuda Lladó

Cadaqués

r

RIPOLL

Cap de Creus

el Port de la Selva Roses

Mu

el Te

OLOT

Besalú

el Fluvià

les Preses

Empúries

l’Escala

Santa Pau

BANYOLES el Ter

Torroella de Montgrí

RUPIT

r

el Te

Osor Castanyet

St. Hilari Sacalm

GIRONA

Begur

l’Onyar

Palamós

SANTA COLOMA DE FARNERS Sant Feliu de Guíxols Tossa de Mar Lloret de Mar

ROUTE: De GR 2 doorkruist de provincie Girona van noord naar zuid AFSTAND: ca. 108 km tot aan Rupit DUUR: ca. 25 uur. Wij raden aan om deze route in 6 etappes af te leggen HOOGTEVERSCHIL: Het profiel heeft een totaal hoogteverschil van 1.000 meter VERLOOP: Rechtlijnig BEWEGWIJZERING: Ja, met specifieke GR-markeringen en wegwijzers en aanwijsborden JAARGETIJDE: Deze route kan het hele jaar door worden afgelegd, maar op sommige stukken moet in de winter extra opgelet en speciale maatregelen getroffen worden VERTREKPUNT: Het dorpscentrum van La Jonquera MOEILIJKHEIDSGRAAD: Middelhoog KINDEREN: Met kinderen is het nodig om zich te beperken tot bepaalde delen. Bijzonder interessant is het Natuurpark van het Vulkanische Gebied van de Garrotxa, dat in didactisch opzicht zeer geschikt is KAARTMATERIAAL: Topografische kaarten van de gewesten Alt Empordà en Garrotxa. Cartografisch Instituut van Catalonië. Schaal 1:50.000. www.icc.es/portal/

13

GROTE FOTO: Typisch dorp in La Vall d’en Bas • KLEINE FOTO: Vergezicht van de dorpen Sant Esteve d’en Bas en Els Hostalets d’en Bas

La Jonquera

Boadella d’Empordà

Besalú

Routebeschrijving De GR 2 begint in La Jonquera en voert naar het Natuurpark van de Montseny. Het routepad komt langs gebieden van prachtig natuurschoon zoals het Natuurpark van het Vulkanische Gebied van de Garrotxa. Eveneens komen de liefhebbers van de romaanse kunst langs deze route aan hun trekken. • Bereikbaarheid: La Jonquera is zeer gunstig gelegen aan de autoweg N-II en de snelweg AP-7. • Start: Onze route vangt aan vanaf het plein voor het gemeentehuis. Via de autoweg van Agullana arriveren we in L’Estrada. • Verdere route: Omgeven door akkers en steeneikenbossen hebben we een prachtig uitzicht op het Albera-gebergte en het stuwmeer van Boadella. We bereiken Boadella d’Empordà en daarna wandelen we naar de Salut-bergpas (heiligdom en kapel). Vervolgens gaan we weer bergafwaarts, eerst naar Terrades en dan naar Vilarig met een oud kasteel en een kerk uit het jaar 1151. We lopen langs het heiligdom van de Mare de Déu de Vida en bereiken Lladó met een rijk erfgoed uit de romaanse tijd (de kerken van Santa Maria en Sant Feliu). De route loopt nu omhoog naar Sant Martí Sesserres, aan de voet van het bergmassief Mare de Déu del Mont, gaat dan weer bergafwaarts tot aan de Riera de Sant Jaume om weer verder bergopwaarts naar de bergpas Collet de Can Jou te gaan. Eerst komen we echter langs Noguer de Segueró, een groot stamhuis waar de Catalaanse schrijver Jacint Verdaguer (1845-1902) zijn heldendicht Canigó afrondde. Iets verderop bereiken we Beuda (romaanse kerk) en, omgeven door velden en mooie vegetatie, de oude benedictijnenpriorij van Sant Sepulcre de Palera,

Santa Pau

Joanetes

Rupit

Bijzonderheden waarvan reeds in het jaar 1085 melding werd gemaakt, met een romaanse kerk (11de eeuw) en verscheidene kloostergebouwen. Al snel hierna arriveren we in Besalú, met zijn uitzonderlijk goed onderhouden dorpscentrum uit de tijd van de Middeleeuwen – een van de mooiste van heel Catalonië –, en een historisch belangrijke jodenbuurt. Hierna lopen we verder naar Ossinyà en al snel komen we in het Natuurpark van het Vulkanische Gebied van de Garrotxa aan. Zo bereiken we Santa Pau, een klein middeleeuws dorp dat rond een oude burcht en de met arcades omzoomde Plaça Major (13de-14de eeuw) is opgebouwd. Na de vulkanen Rocanegra en Santa Margarida en de coöperatie La Fageda bereiken we langs onze route Sant Miquel de Sacot (670 m) en van daaruit Can Jordà, het informatiepunt van het natuurpark. We wandelen dwars door het beukenbos Fageda d’en Jordà, komen bij Les Preses en lopen omhoog naar de Saiols-pas (1.100 m). Omgeven door een landschap met schitterend natuurschoon laten we links van ons La Vall d’en Bas en komen langs Joanetes en Falgars d’en Bas. Niet ver van deze beide dorpen ligt het stuwmeer El Molí en de gelijknamige brug over een spectaculaire waterval op de plek waar de rivier de Fluvià ontspringt. De route gaat via het Guilleries-gebergte en het Collsacabra-massief verder in het gewest Osona en voert ons naar Pruit en Rupit, dorpen die beide reeds in de provincie Barcelona zijn gelegen. • Uitbreiding van de route: Vanuit Rupit gaat de GR verder naar het stuwmeer van Sau en naar Seva. Van hieruit loopt de route door het Natuurpark van de Montseny tot aan Aiguafreda. De GR 2 heeft een variant in La Vall d’en Bas en aansluitingen op de GR 11 in La Jonquera, op de GR 1 in Besalú en op de GR 178 bij het stuwmeer van Sau.

Het Natuurpark van het Vulkanische Gebied van de Garrotxa, met meer dan 40 vulkanen, is een belangrijke getuigenis van de vroegere vulkanische activiteit op het Iberische Schiereiland. Het gebied behelst 11 gemeenten en 26 natuurreservaten met meer dan 1.000 plantensoorten, mooie beuken- en eikenbossen en meer dan 250 gewervelde diersoorten. Het natuurpark biedt in totaal 28 verschillende wandelroutes, waarvan de lengte varieert van kort (half uur) tot lang (van 4 tot 7 uur). De meeste zijn goed bewegwijzerd. Vele kunstenaars hebben zich laten inspireren door het landschap van de Garrotxa en het vulkanische gebied, zoals de dichter Joan Maragall, die een bekend gedicht heeft gewijd aan het beukenbos Fageda d’en Jordà, of de landschapsschilders van de beroemde School van Olot.

Opmerkingen en tips Het is noodzakelijk om de route van tevoren te plannen om volop te kunnen genieten van de vele door dorpen als Beuda, Besalú of Santa Pau geboden mogelijkheden. Niet ver van het routepad ligt Olot, de hoofdstad van de Garrotxa: het is de moeite waard om een bezoek aan deze stad te brengen om haar musea en rijke monumentale erfgoed te leren kennen.

• Meer informatie: Wandelgids van de GR 2. Bond van Catalaanse Wandelverenigingen (Catalaans). www.feec.org. Streekraad van de Alt Empordà C/ Nou, 48 17600 Figueres Tel. +34 972 503 088 www.altemporda.org

Turisme Garrotxa Av. Onze de Setembre, 22, 2n 17800 Olot Tel. +34 972 271 600 www.turismegarrotxa.com

Informatiecentrum van het Natuurpark van het Vulkanische Gebied van de Garrotxa Av. Santa Coloma, s/n · 17800 Olot Tel. +34 972 266 012 www.parcsdecatalunya.net


DE GR 4 IN HET GEWEST CERDANYA

GR 4 14

PUIGCERDÀ la Jonquera

re

el

g Se

Núria

Alp

Setcases

Queralbs

COLL DE PAL

la Vajol

Sant Quirze de Colera

Beget

Camprodon

Oix

Sant Pau de Segúries

Boadella d’Empordà

Albanyà Beuda

Portbou Llançà

Vilamaniscle

Molló

el Freser

Planoles

Maçanet de Cabrenys

Sant Pere de Rodes la

ga

Lladó

Cadaqués

r

el Te

RIPOLL

OLOT

Besalú

Cap de Creus

el Port de la Selva Roses

Mu

el Fluvià

les Preses

Empúries

l’Escala

Santa Pau

BANYOLES el Ter

Torroella de Montgrí r

el Te

Osor Castanyet

St. Hilari Sacalm

GIRONA

Begur

l’Onyar

Palamós

SANTA COLOMA DE FARNERS Sant Feliu de Guíxols Tossa de Mar Lloret de Mar

ROUTE: Van Puigcerdà naar het klooster van Montserrat, waar het beeld van de beschermheilige van Catalonië wordt vereerd AFSTAND: 23 km in het gewest Cerdanya DUUR: ca. 7 uur HOOGTEVERSCHIL: 1.260 meter, onregelmatig verdeeld. De route begint op een hoogte van 1.140 meter, daalt af tot 1.080 m en gaat weer bergopwaarts tot 2.300 m en eindigt op een hoogte van 2.100 meter, op de Pal-bergpas VERLOOP: Rechtlijnig BEWEGWIJZERING: Ja. Met specifieke GR-markeringen JAARGETIJDE: Lente, zomer en herfst. In de winter ligt er veel sneeuw. Het is een hooggebergteroute die door een skigebied loopt VERTREKPUNT: Puigcerdà MOEILIJKHEIDSGRAAD: Middelhoog-hoog KINDEREN: Alleen met veel voorzorg. De stukken die men met kinderen wil afleggen moeten nauwkeurig uitgekozen worden KAARTMATERIAAL: Topografische kaart van het gewest Cerdanya. Cartografisch Instituut van Catalonië. Schaal 1:50.000. www.icc.es/portal/

15

GROTE FOTO: Hooggebergte in de zomer • KLEINE FOTO: De Cerdanya in de winter

Puigcerdà

Escadarcs

Routebeschrijving Dit routepad is in de provincie Girona maar kort en loopt, om precies te zijn, door het gewest Cerdanya: van Puigcerdà voert de route omhoog naar La Molina en van daaruit naar de Palbergpas, waar het pad verderloopt in het gewest Berguedà. • Bereikbaarheid: Het grote routepad GR 4 begint bij de rivier de Reür, op de grens tussen Spanje en Frankrijk. Het komt langs La Guingueta d’Ix (in het Frans Bourg-Madame), steekt via een brug de rivier over en komt dan in Puigcerdà. • Start: In Puigcerdà, op de Avinguda del Segre en de autoweg N-152, in westelijke richting. Voor het douanegebouw verlaten we de autoweg en slaan een geasfalteerde landweg, Pedregosa genaamd, in. • Verdere route: Daar waar de GR 4 en de GR 11 samenkomen gaan wij richting de kapel van Sant Marc en het Pla de Sant Marc. We passeren een golfbaan, steken de rivier de Segre over en wandelen dan parallel aan de oever verder. Na korte tijd komen we reeds bij het gehucht Les Pereres, steken opnieuw de rivier over en wandelen dan verder tot aan Queixans. Daarna lopen we onder een spoorweg en autoweg door. Iets verderop volgen we de GIV-4034 en bereiken vervolgens een groot veldkruis. Hier slaan we links een weg in, die ons naar Can Soriguera brengt. Langs akkerlanden komen we via de Camí Vell bij Escadarcs. Van hieruit volgen we een landweg die overgaat in de weg naar Espolla. Al snel zijn we in Alp, een van de belangrijkste gemeenten van de Cerdanya.

Mola-bergpas

Alp

Pal-bergpas

Bijzonderheden Vanuit Alp loopt de route verder bergopwaarts naar de Tosa d’Alp, de Toses-bergpas (N-152) en de autoweg GI-400. Wij steken de Torrent de les Deveses over en lopen door een bos en bergweiden totdat we de bergpas Roca Castellana bereiken, waar rechts een pad afslaat die ons bij de autoweg naar Alp en naar de Toses-pas voert. We passeren de zuiveringsinstallatie van Masella en gaan verder bergopwaarts. Wederom komen we op de autoweg uit en volgen deze een stuk tot aan het Hotel Alp. Van hieruit, vanaf het bergstation Masella, wandelen we weer langs een continu bergopwaarts lopende weg richting Pla de Masella en door een pijnbomen- en sparrenbos en laten ons leiden door de skiliften van het skistation. Zo arriveren we bij het volgende etappedoel, de Mola-pas (1.975 m), die een prachtig uitzicht op het landschap van de Cerdanya biedt. Alhoewel de weg hier niet meer zo steil is, blijft hij bergopwaarts lopen tot aan de Tosa d’Alp. Bij de bron Font Gran hebben we een wijd uitzicht op de installaties van La Molina. Na een laatste, steile klim gaat de route vervolgens weer bergafwaarts naar de Pal-bergpas (2.105 m), die een schitterend uitzicht op verschillende bergtoppen van de Pyreneeën biedt. Van hieruit daalt de route verder af tot aan La Pobla de Lillet, dat reeds in het gewest Berguedà ligt. • Uitbreiding van de route: De GR 4 loopt nog 135 km door en komt via het heiligdom van Falgars, de dorpen Borredà, La Quar, Sagàs en Sant Pau de Pinós, het klooster van Sant Benet de Bages en Sant Vicenç de Castellet uiteindelijk bij het klooster van Montserrat uit. Ook is er een variant die, vanaf de Pal-bergpas, naar Bagà gaat. Daarnaast sluit dit routepad in Puigcerdà aan op de GR 11 en op de Pal-bergpas op de GR 150.

Dit wandelpad was het eerste van Spanje dat aansloot op het Europese wandelroutenetwerk. In feite is de GR 4 het vervolg van een groot Europees project: de wandelroute E 4, die Istanbul met Gibraltar in verbinding zal brengen.

Opmerkingen en tips De bergstations Masella en La Molina zijn grote vrijetijds- en sportcentra. In de winter staan zij in het teken van de wintersport en bieden zij allerlei diensten en faciliteiten om van de sneeuw te genieten. In de zomer dienen zij als uitgangspunt voor vele excursies en bieden vele mogelijkheden om met het gezin van de vrije tijd en de natuur te genieten.

• Meer informatie: Wandelgids van de GR 4, GR 5, GR 176, GR 179 en GR 241. Bond van Catalaanse Wandelverenigingen (Catalaans). www.feec.org. Gewestelijk Patronaat voor Toerisme van de Cerdanya Kruispunt N-152 met N-260 17520 Puigcerdà Tel. +34 972 140 665 www.cerdanya.org


HET GROTE ROUTEPAD VAN DE PYRENEEËN

GR 11 16

PUIGCERDÀ el

e gr Se

la Jonquera Núria

Alp

Setcases

Queralbs

la Vajol

Sant Quirze de Colera

Beget Oix

Sant Pau de Segúries

Boadella d’Empordà

Albanyà Beuda

Portbou Llançà

Vilamaniscle

Molló

Camprodon el Freser

Planoles

Maçanet de Cabrenys

Sant Pere de Rodes la

el Port de la Selva Roses

Mu

ga

Lladó

Cadaqués

r

el Te

RIPOLL

OLOT

Besalú

CAP DE CREUS

el Fluvià

les Preses

Empúries

l’Escala

Santa Pau

BANYOLES el Ter

Torroella de Montgrí r

el Te

Osor Castanyet

St. Hilari Sacalm

GIRONA

Begur

l’Onyar

Palamós

SANTA COLOMA DE FARNERS Sant Feliu de Guíxols Tossa de Mar Lloret de Mar

17

ROUTE: Wandelpad dat dwars door de Pyreneeën, van de Golf van Biskaje tot aan de Middellandse Zee, loopt AFSTAND: ca. 253 km DUUR: ca. 70 uur (routedeel in de provincie Girona). Wij raden aan om deze route in 12 etappes af te leggen HOOGTEVERSCHIL: 2.800 meter, met etappes die een hoogteverschil hebben van 1.500, 1.400 of 1.200 meter VERLOOP: Rechtlijnig BEWEGWIJZERING: Ja. Met specifieke GR-markeringen en wegwijzers en aanwijsborden JAARGETIJDE: Lente, zomer en begin van de herfst VERTREKPUNT: Puigcerdà MOEILIJKHEIDSGRAAD: Middelhoog-hoog KINDEREN: Nee. Is men met kinderen op reis, dan dienen met zorg de af te leggen stukken te worden uitgekozen KAARTMATERIAAL: Topografische kaarten van de gewesten Cerdanya, Ripollès, Garrotxa en Alt Empordà. Cartografisch Instituut van Catalonië. Schaal 1:50.000. www.icc.es/portal/ GROTE FOTO: Vallei van Núria • KLEINE FOTO: El Port de la Selva

Puigcerdà

Planoles

Heiligdom van Núria

Setcases

Beget

Sant Aniol d’Aguja

Routebeschrijving We doorkruisen de Pyreneeën van het westen naar het oosten, langs de zuidelijke helling, zonder de bergtoppen te beklimmen. Het is een zware wandelroute met behoorlijk veel hoogteverschillen die door beschermde natuurgebieden voert en een rijk romaans erfgoed tentoonspreidt. • Bereikbaarheid: De GR 11 begint in het Baskenland en bereikt de provincie Girona in de Cerdanya vanuit Andorra. Via Meranges loopt de route bergafwaarts naar Guils de Cerdanya en Puigcerdà, de hoofdstad van het gewest, die wij als uitgangspunt nemen. • Start: Puigcerdà, een belangrijke stad in de Pyreneeën. We gaan naar het lage deel van de stad, steken de autoweg naar Frankrijk over en wandelen richting Vilallobent en Age. • Verdere route: Via de bergpas Creu de Maians (2.000 m) bereiken we het onder monumentenzorg vallende dorpje Dòrria (1.500 m). Vervolgens loopt de route langs de oever van de Rigat tot aan Planoles. Onderweg komen we romaanse kerken in Dòrria, Fornells, Nevà, Toses en Planoles tegen. Met de blik op de 2.910 m hoge Puigmal gericht, wandelen we door een typisch hooggebergtelandschap met grote bossen naar Queralbs en van daaruit naar het heiligdom van Núria (dat vanuit Queralbs ook d.m.v. een tandradbaan te bereiken is). Via verschillende bergpassen en berghutten, waaronder die van Ulldeter (2.200 m) bij de bron van de Ter die een bijzondere vermelding verdient, lopen we vlak langs het bergstation Vallter 2000 tot aan Setcases, dat bekend staat om zijn gastronomie. De volgende bestemming van onze route is Molló met een romaanse kerk en Beget met een voormalig benedictijnenklooster, waar een gotisch altaarstuk en een polychroom houtsnijwerk van Christus in Majesteit uit de twaalfde eeuw worden bewaard.

Albanyà

Maçanet de Cabrenys

La Vajol

Vilamaniscle

El Port de la Selva

Cap de Creus

Bijzonderheden Via een landschap met weelderige plantengroei bereiken we de waterval El Brull met diepe watergaten net boven Sant Aniol d’Aguja (romaanse kapel), van waaruit de route via de Bassegodapas (1.105 m) verder naar Albanyà (237 m) gaat. We lopen weer bergopwaarts naar de Palomeres-pas, waar we de weg naar Sant Llorenç de la Muga achter ons laten om naar de romaanse kapel van Sant Andreu d’Oliveda en het in een voormalige molen gevestigde restaurant Molí d’en Robert te wandelen. Iets later bereiken we Maçanet de Cabrenys in het gemeentegebied Salines-Bassegoda. We zetten onze tocht voort naar La Vajol, steken de bergpas van de Puig de Milà over en vervolgens komen we langs een voormalige talkmijn, de Mina Canta, in La Jonquera aan de voet van het Albera-gebergte. Via de 778 meter hoge Puig dels Falguers komen we in Requesens (heiligdom en kasteel). Het grote routepad loopt verder via de Llosarda-pas, Els Vilars en de Banyuls-pas, die we echter niet overgaan. Wij lopen namelijk bergafwaarts naar het indrukwekkende en reeds in de negende eeuw vermelde benedictijnenklooster van Sant Quirze de Colera. De volgende plaatsen die we op onze route aantreffen zijn Vilamaniscle en, kort daarna, het reeds aan de Middellandse Zee gelegen Llançà. Onze route voert ons nu nog naar het uit de romaanse tijd daterende klooster van Sant Pere de Rodes, dat ooit bij de invloedrijkste kloosters van de gehele omgeving hoorde en ons vandaag de dag een prachtig uitzicht biedt op de Golf van Roses. Van hierboven gaat de route vervolgens weer omlaag naar El Port de la Selva en van daaruit naar de vuurtoren van Cap de Creus, het eindpunt van onze route. • Uitbreiding van de route: Dit grote routepad heeft diverse varianten, met name in de Vallei van Núria. Eveneens sluit het wandelpad aan op de GR 92 in El Port de la Selva, op de GR 2 in La Jonquera en op de GR 4 in Puigcerdà.

In het heiligdom van Núria wordt een beeld van de Maagd Maria uit de twaalfde eeuw bewaard dat door de herders uit de hele vallei wordt vereerd. Deze kleine hooggebergte-enclave is de laatste jaren veranderd in een geliefd bergstation, waar wintersportliefhebbers in de winter een aantal skipistes tot hun beschikking hebben, terwijl er in de zomer een programma met activiteiten voor bergsporten en met de natuur verbonden vrijetijdsbesteding wordt geboden. De voormalige talkmijn, de Mina Canta, in La Vajol, was in de laatste weken van de Spaanse Burgeroorlog getuige van een eigenaardige episode. Voordat diverse vertegenwoordigers van de Spaanse republiek via de Pyreneeën in ballingschap gingen, werden hier in een ondergrondse steengang schilderijen uit het Prado-museum verstopt. Om die reden wordt deze nu stilliggende mijn ook wel vernoemd naar de vroegere Spaanse premier “mijn van Negrín”. Het Natuurpark Cap de Creus is het eerste maritieme-landse natuurgebied van Catalonië en biedt talrijke wandelroutes te midden van een indrukwekkend landschap.

Opmerkingen en tips Als men de route in de winter wil afleggen dan is het in verband met de aanwezigheid van sneeuw in de hooggebergtegebieden noodzakelijk om zeer voorzichtig te zijn bij het wandelen en om de geschikte uitrusting mee te nemen. Het wandelpad loopt langs relatief belangrijke plaatsen. Wij raden iedereen aan om de route te plannen op grond van zijn of haar belangstelling om volop te genieten van de vele mogelijkheden die de streek te bieden heeft (ontspanning, kunst, cultuur, gastronomie, toerisme, etc.). • Meer informatie: Er bestaat een wandelgids van dit grote routepad dat is uitgegeven door de uitgeverij Prames. De vijfde editie ervan is beschikbaar in het Spaans en Catalaans. www.prames.com/homepage.asp. Gewestelijk Patronaat voor Toerisme van de Cerdanya Kruispunt N-152 met N-260 17520 Puigcerdà · Tel. +34 972 140 665 www.cerdanya.org

Ripollès Desenvolupament C/ Joan Miró, 2-4 Polígon Industrial Els Pintors, s/n 17500 Ripoll · Tel. +34 972 704 499 www.elripolles.com

Consortium van de Alta Garrotxa Rectoria de Sadernes 17855 Sadernes Tel. +34 972 287 882 · +34 972 195 561 · +34 972 195 571 www.altagarrotxa.org

Streekraad van de Alt Empordà C/ Nou, 48 17600 Figueres Tel. +34 972 503 088 www.altemporda.org

Turisme Garrotxa Av. Onze de Setembre, 22, 2n 17800 Olot Tel. +34 972 271 600 www.turismegarrotxa.com


HET GROTE ROUTEPAD LANGS DE KUST EN DE HISTORISCHE KUSTPADEN

GR 92 18 PUIGCERDÀ

la Jonquera

re

eg lS

e

Núria

Alp

Setcases

Queralbs

la Vajol

Sant Quirze de Colera

Beget Oix

Sant Pau de Segúries

Boadella d’Empordà

Albanyà Beuda

PORTBOU Llançà

Vilamaniscle

Molló

Camprodon el Freser

Planoles

Maçanet de Cabrenys

Sant Pere de Rodes la

ga

Lladó

Cadaqués

r

RIPOLL

el Te

OLOT

Besalú

Cap de Creus

el Port de la Selva Roses

Mu

el Fluvià

les Preses

Empúries

l’Escala

Santa Pau

BANYOLES el Ter

Torroella de Montgrí r

el Te

Osor

GIRONA

St. Hilari Sacalm

Begur

l’Onyar

Castanyet

Palamós

SANTA COLOMA DE FARNERS Sant Feliu de Guíxols Tossa de Mar Lloret de Mar

BLANES

ROUTE: Kustpad dat van noord naar zuid langs de Middellandse Zee loopt. Het is de basis van talrijke historische kustpaden AFSTAND: ca. 200 km DUUR: ca. 46 uur. Wij raden aan om deze route in ten minste 11 etappes af te leggen HOOGTEVERSCHIL: De maximale hoogte van de door de provincie Girona lopende delen van deze GR is 485 meter VERLOOP: Rechtlijnig BEWEGWIJZERING: Ja. Met specifieke GR-markeringen en soms met wegwijzers en aanwijsborden JAARGETIJDE: Het hele jaar door VERTREKPUNT: Het dorpscentrum van Portbou MOEILIJKHEIDSGRAAD: Laag-middelhoog KINDEREN: Aanbevolen wordt om bepaalde delen met zorg uit te kiezen als u met kinderen gaat KAARTMATERIAAL: Topografische kaart van de gewesten Alt Empordà, Baix Empordà en Selva. Cartografisch Instituut van Catalonië. Schaal 1:50.000. www.icc.es/portal/ Topografische kaarten van het gewest Baix Empordà, het noorden en zuiden. Streekraad van de Baix Empordà. Uitgeverij Piolet. Schaal 1:30.000. www.editorialpiolet.com

19

GROTE FOTO: Natuurpark Cap de Creus • KLEINE FOTO: Wandelend langs de zee

Portbou

Llançà

Cadaqués

Roses

Aiguamolls de l’Empordà

L’Escala

Torroella de Montgrí

Begur

Routebeschrijving Groot routepad dat langs de gehele kust loopt, met een fantastisch uitzicht op de baaien van de Costa Brava en op de Middellandse Zee. De route verwijdert zich nooit al te ver van de kust af, hoewel het op sommige plekken onvermijdelijk is. Op sommige punten valt de route samen met de historische kustpaden. Het routepad komt langs zeer interessante natuurgebieden zoals het Natuurpark Cap de Creus of het eveneens onder natuurbescherming vallende moerasgebied Aiguamolls de l’Empordà. • Bereikbaarheid: Net als elke GR kan het gehele door de provincie Girona lopende deel in een tiental etappes of delen ervan vanuit de gemeentes waarlangs het pad loopt worden afgelegd. Wij raden aan om informatie te vragen bij de VVV-kantoren van de betreffende plaatsen. Het begin is echter Portbou, op de grens met Frankrijk. • Start: Portbou, bij de trap die van de straat Carrer Alcalde Miquel Cabré en van de Carrer de la Muntanya omhoog loopt tot boven het dorp uit. Al snel bereiken we een 200 m hoge bergpas, van waaruit men een prachtig uitzicht op de baai van Portbou en de Cap de Creus heeft. * Historische kustpaden van Portbou: grotten en baaien aan de landsgrens. • Verdere route: We arriveren in het dorp Colera. De weg verlaat de kust en treft deze pas weer dichtbij Llançà. Van hieruit tot

aan El Port de la Selva volgt een wat steil, maar heel mooi stuk kustpad. Daarna loopt het pad weer wat meer het binnenland in om op te klimmen naar de Cap de Creus, waar we een Daliaans landschap vinden. De beroemde schilder liet zich namelijk vaak inspireren door dit stuk van de kust. * Historische kustpaden van El Port de la Selva: van de Sarnella-vuurtoren tot aan de baai Cala Tamariua. De GR loopt omlaag tot aan Cadaqués en Roses. Het gaat om een stuk dat op- en afloopt, maar dat in een indrukwekkende omlijsting ligt met baaien, steile rotsen, de baai van Roses en verschillende landschappen in het achterland. Cadaqués is bekend vanwege het feit dat het een van de punten is van de Daliaanse driehoek. De schilder Salvador Dalí had hier, in de baai van Portlligat, zijn huis-atelier. * Historische kustpaden van Cadaqués: - Oude weg naar de Cap de Creus. - Oude weg naar de vuurtoren van Cala Nans: van het strand van Sa Conca tot aan de vuurtoren. * Historische kustpaden van Roses: - Van de vuurtoren van Roses naar het strand Almadrava. - Van het strand Almadrava naar de baai Cala Montjoi. De route verlaat de Cap de Creus en loopt door de vlakte die wordt getekend door de rivieren de Muga en de Fluvià. Hier vinden we het Natuurpark Aiguamolls de l’Empordà dat wordt gevormd door plassen en

alluviale gronden. Het is een bevoorrechte habitat voor vogels. Er lopen diverse wegen door het park en er zijn verschillende vogelhutten, een observatiepost dat is ondergebracht in een voormalig rijstmagazijn en het buitengewoon interessante informatiepunt El Cortalet. We bereiken Sant Pere Pescador en L’Armentera via een landschap vol akkerlanden en boerderijen. De route komt weer bij de kust op een van de meest bezienswaardige plekken: Empúries, dat wordt gevormd door het kleine middeleeuwse dorpje Sant Martí d’Empúries en de archeologische vindplaats. Empúries werd in het jaar 550 v. Chr. gesticht en was de eerste Griekse kolonie op het Iberische Schiereiland. Later was het een Romeinse stad. In de zomer is er direct aan de GR een ingang tot de vindplaats. Het routepad loopt hier namelijk langs een aangenaam historisch kustpad tussen de ruïnes en het strand, waar we nog overblijfselen van de Griekse haven kunnen zien. We arriveren in L’Escala, een vissersdorp dat bekend staat om de kwaliteit van zijn ansjovis. * Historische kustpaden van L’Escala: - L’Escala - Riells - Cala Montgó. - Cala Montgó - Punta Ventosa. We wandelen het massief van de Montgrí in en naar het kasteel, dat op een hoogte van circa 300 meter ligt en van waaruit we mooi uitkijken op de Medes-eilanden. We arriveren in Torroella de Montgrí, een belangrijk dorp in het binnenland. Dichtbij ligt L’Estartit, van waaruit men naar de Medes-eilanden kan gaan.

* Historische kustpaden van L’Estartit: - De kust van het Montgrí-massief. - Ongerepte baaitjes van de Costa Brava. - Cala Ferriol - Cala Pedrosa en Cap de la Barra Cala Calella. De GR 92 komt echter niet in L’Estartit en loopt vanaf Torroella via het platteland en kleine dorpjes zoals Gualta, Fontanilles of Palau-sator verder. We bevinden ons te midden van een gebied met vele bezienswaardigheden, zoals de Iberische nederzetting van Ullastret, het huis van Gala en Dalí in Púbol of de middeleeuwse dorpen Monells, Cruïlles of Peratallada. De GR voert ons echter naar een ander oorspronkelijk middeleeuws dorp, Pals. Van hieruit gaat het routepad verder richting het massief van Begur, loopt het langs Can Pou de Ses Garites, een interessante gotische-renaissancistische vestingboerderij, en bereikt het het dorp Begur. Vanaf Portbou hebben we er nu ongeveer 120 km op zitten. * Historische kustpaden van Begur: - Lokaal wandelpad Es Quinze. Mas d’en Pinc Zeereservaat Ses Negres - Aiguafreda - Gebied Es Quinze. - Historisch kustpad van Sa Tuna. * Historische kustpaden van Palafrugell en Palamós: op dit stuk vallen de historische kustpaden geheel samen met de GR. Na Begur is de GR schitterend, aangezien het routepad via de historische kustpaden langs de mooiste baaitjes van Palafrugell loopt. Zo komen we langs Tamariu,


20

21

Calella de Palafrugell

Llafranc

GROTE FOTO: Kustpad van de Baix Empordà • KLEINE FOTO: Typisch baaitje aan de Costa Brava

Calella de Palafrugell

Palamós

Platja d’Aro

Sant Feliu de Guíxols

Tossa de Mar

Lloret de Mar

Blanes

Bijzonderheden Cala Pedrosa en wandelen omhoog naar Sant Sebastià, waar een bekende vuurtoren staat en van waaruit men een spectaculair uitzicht heeft. De route daalt af naar Llafranc, waar we het historische kustpad weer nemen dat ons naar Calella de Palafrugell voert. Dit bekoorlijke dorp staat bekend om het concert van zeemansliederen dat er elk jaar de eerste zaterdag van juli plaatsvindt. We lopen door het dorp heen, passeren de Golfet en een eindje daarna bereiken we het strand van Castell, een van de nog ongerept en onbebouwd gehouden stranden aan de Costa Brava. We volgen het historische kustpad tot aan La Fosca, een van de bekendste baaien van Palamós, een belangrijke kustplaats met een aanzienlijke vissershaven. * Historische kustpaden van Sant Antoni de Calonge, Platja d’Aro, S’Agaró en Sant Feliu de Guíxols. We lopen helemaal langs de baai van Palamós, passeren Sant Antoni de Calonge en een rotsachtig gebied bij de Torre Valentina. Vanaf hier komt een lastiger stuk, maar al snel arriveren we al wandelend tussen pijnbossen door in Platja d’Aro. We lopen langs de boulevard tot aan de jachthaven. Daarna wandelen we via de baai Sa Conca naar S’Agaró. We volgen het historische kustpad dat langs de baai Cala Pedrosa en het strand van Sant Pol loopt. Hierna komen we in Sant Feliu de Guíxols, een andere belangrijke plaats, waar het de moeite waard is om een wandeling naar Sant Elm, aan de andere kant van de baai, te maken. Vanaf dit uitzichtspunt gaf Ferran Agulló de Costa Brava in het jaar 1908 zijn huidige naam: de Wilde Kust.

Vanaf hier gaat de GR landinwaarts en loopt het pad verschillende bergpassen op, van waaruit we een schitterend uitzicht op de kust hebben. Daarna daalt de GR weer af naar Tossa de Mar, een betoverend dorp met zijn vestingmuur en zijn traditionele liefde voor kunst en cultuur. * Historische kustpaden van Tossa de Mar: - Wandelpad van Es Cars (Cap de Tossa en strand Es Codolar). Vanuit Tossa gaat de route weer via het binnenland verder naar Lloret de Mar. Onderweg komen we verschillende uitzichtspunten op de zee tegen. Het is echter belangrijk om goed op te letten om het pad te volgen. * Historische kustpaden van Lloret de Mar: - Lloret - Cala Morisca. - Lloret - Cala Fenals. - Lloret - Cala d’en Simó. Van Lloret gaan we naar Blanes, het eindpunt van de route in de provincie Girona. We wandelen langs een aangenaam pad dat zijn hoogtepunt vindt bij het kasteel van Sant Joan, dat boven het om zijn botanische tuinen bekend staande dorp Blanes uittorent. • Uitbreiding van de route: De GR 92 heeft behoorlijk bekende varianten. Aan de kust van de provincie Girona zijn dit: haven van Llançà - plassen van Vilaüt; Palau-sator - Vulpellac - Romanyà de la Selva; en Lloret de Mar - Pla de Gelpí. Bovendien zijn er aansluitingen op de GR 1, in de buurt van Empúries, en op de GR 11 in El Port de la Selva.

Dit wandelpad heeft nummer 92 ter herinnering aan de Olympische Spelen van Barcelona van 1992. Opgemerkt dient te worden dat het Olympisch vuur Catalonië heeft bereikt via Empúries, de eerste Griekse kolonie van het Iberische Schiereiland. De GR sluit in het noorden aan op het Europese wandelpad E 10, dat tot aan de Oostzee reikt, en in het zuiden op het pad dat langs de rest van de Catalaanse kust en daarna richting het zuiden van Spanje loopt.

Opmerkingen en tips Het wandelpad loopt langs behoorlijk belangrijke plaatsen. Daarom raden wij iedereen aan om de route te plannen op grond van zijn of haar belangstelling om volop te genieten van de vele mogelijkheden die de provincie te bieden heeft (ontspanning, kunst, cultuur, gastronomie, toerisme, etc.).

• Meer informatie: - Wandelgids uitgegeven door de Bond van Catalaanse Wandelverenigingen (Catalaans). www.feec.org. - Te voet door de Baix Empordà. 20 wandelroutes tussen Garbí en Tramontana. Streekraad van de Baix Empordà – Cossetània Edicions (Catalaans, Spaans, Frans, Engels en Duits). www.baixemporda-costabrava.org/ca/publicacions/522. Streekraad van de Alt Empordà C/ Nou, 48 17600 Figueres Tel. +34 972 503 088 www.altemporda.org

Streekraad van de Baix Empordà C/ dels Tarongers, 12 17100 La Bisbal d’Empordà Tel. +34 972 642 310 www.visitemporda.com

Streekraad van de Selva Pg. de Sant Salvador, 25-27 17430 Santa Coloma de Farners Tel. +34 972 842 161 www.laselvaturisme.com


GR 178

DE ROUTE VAN SERRALLONGA

22 PUIGCERDÀ la Jonquera

re

g Se el

Núria

Alp

Maçanet de Cabrenys

Setcases

Queralbs

la Vajol

el Freser

Sant Pau de Segúries

Oix

Boadella d’Empordà

Albanyà Beuda

Portbou Llançà

Vilamaniscle

Molló Beget

Planoles

Sant Quirze de Colera

Sant Pere de Rodes la

ga

Lladó

Cadaqués

r

RIPOLL

el Te

OLOT

Besalú

Cap de Creus

el Port de la Selva Roses

Mu

el Fluvià

les Preses

Empúries

l’Escala

Santa Pau

BANYOLES el Ter

Torroella de Montgrí r

el Te

PANTÀ DE SAU

Osor Castanyet

St. Hilari Sacalm

GIRONA

Begur

l’Onyar

SANTA COLOMA DE FARNERS

Palamós

Sant Feliu de Guíxols

Tossa de Mar Lloret de Mar

23

ROUTE: Via het Guilleries-massief, van de vlakte van de Selva naar het stuwmeer van Sau AFSTAND: ca. 56 km, gemakkelijk uit te breiden DUUR: ca. 18 uur HOOGTEVERSCHIL: 804 meter VERLOOP: Rechtlijnig, maar we kunnen er ook een rondlopende route van maken BEWEGWIJZERING: Ja, met specifieke GR-markeringen en wegwijzers en aanwijsborden JAARGETIJDE: Het hele jaar door. Aangezien de route hoofdzakelijk door schaduwrijke bossen loopt, is zij zeer geschikt om in het warme zomerseizoen af te leggen. In de herfst is de route interessant vanwege de bladverliezende bomen (kastanbomen, eiken, hier en daar een beuk...), waardoor het bos verandert in een kleurrijk landschap VERTREKPUNT: Santa Coloma de Farners, op 30 km van de stad Girona MOEILIJKHEIDSGRAAD: Laag-middelhoog KINDEREN: Ja, zonder al te veel problemen KAARTMATERIAAL: Topografische kaart van het gewest Selva. Cartografisch Instituut van Catalonië. Schaal 1:50.000. www.icc.es/portal/ GROTE FOTO: Guilleries-massief • KLEINE FOTO: Stuwmeer in het stroomgebied van de Ter

Santa Coloma de Farners

Osor

Routebeschrijving De route loopt door het achterland van het gewest Selva, dat op grond van zijn talrijke bronnen, waterstromen, kuuroorden en stuwmeren ook wel bekend staat als het gewest van het water. We wandelen door het Guilleries-gebergte, waarvan de rijkdom aan flora en fauna nauwelijks door een ander gebied van de provincie Girona wordt overtroffen en waar een ruim aanbod van routes en wandelpaden is te vinden. • Bereikbaarheid: Vanuit Girona nemen we de autoweg N-II of de snelweg AP-7 richting het zuiden totdat we bij de afslag van de C-25 richting Santa Coloma de Farners komen. Een andere mogelijkheid is om vanuit Girona de door Aiguaviva komende GI-533 te nemen. Deze weg voert ons door een natuurgebied rondom de vulkaan La Crosa bij Sant Dalmai. • Start: De route begint in Santa Coloma de Farners, hoofdstad van het gewest Selva, op het plein voor het gemeentehuis. • Verdere route: We verlaten Santa Coloma de Farners (142 meter) in noordelijke richting, parallel aan de regenbeek van het dorp. Bij aanvang van de route gaat deze aanhoudend bergopwaarts. We komen langs Ca l’Agustí, steken de autoweg Eix Transversal over, passeren de Surós-berg en bereiken vervolgens de Roscallpas (755 m). Onderweg komen we langs een eeuwenoude eik, Roure de l’Iglesias genaamd, en iets verderop arriveren we bij een van de oudste kerkgebouwen van het Guilleriesmassief, de kapel van Santa Creu d’Horta, waarnaar reeds in het jaar 902 in documenten werd verwezen. Daarna loopt de route naar de Sobirà (946 m), met een uitkijkpunt van

Heiligdom van de Mare de Déu del Coll

Can Serrallonga

Stuwmeer van Sau

Bijzonderheden waaruit we een mooi uitzicht op de omgeving hebben. Hierna gaan we verder bergafwaarts naar Osor (341 m), een klein dorp met mooie straatjes en pleintjes en diverse bezienswaardigheden, zoals de middeleeuwse stenen brug, de kerk van Sant Pere en de zogenaamde Torre dels Recs. Vanuit Osor wandelen we weer bergopwaarts tot aan de Nafré-bergpas en het heiligdom van de Mare de Déu del Coll (822 meter), een voormalige benedictijnenpriorij uit de twaalfde eeuw. Van hieruit is het de moeite waard om naar de 1.149 m hoge Sant Benet uit te wijken. Het grote routepad loopt echter over de vlakte en brengt ons na een half uur wandelen bij een kruising. We slaan hier het smalste pad rechts in, dat steil naar beneden loopt en scherpe bochten maakt. Tussen de bomen door komen we bij een vlakte en daarna bij de Serrallonga-bergpas, een uitkijkpunt over het stuwmeer van Susqueda. Na tien minuten staan we voor een verlaten boerderij. Het gaat om Can Serrallonga, het huis waar de beroemde struikrover, naar wie dit grote routepad thans vernoemd is, woonde. Van hieruit gaat de route verder langs de stuwdam van Susqueda totdat we bij het stuwmeer van Sau, het eind van onze route, aankomen. • Uitbreiding van de route: De GR 178 sluit bij het stuwmeer van Sau aan op de GR 2. Daarnaast heeft de route twee varianten: van Anglès naar de Roscall-pas en van de Serrallonga-bergpas naar Sant Hilari Sacalm, van waaruit we weer terug kunnen keren naar Santa Coloma de Farners, het uitgangspunt van onze route. Vanaf het stuwmeer van Sau kunnen we de route volgen totdat we in Vilanova de Sau arriveren. Deze plaats ligt reeds in het gewest Osona.

De Route van Serrallonga is gebaseerd op de biografie van de legendarische struikrover uit de 17de eeuw, Joan de Serrallonga, die in de gelijknamige boerenhoeve woonde. Hij deed zijn overvallen op de verbindingswegen die het Guilleries-massief doorkruisten: dankzij de weelderige plantengroei van dit gebergte vond hij er vele plekjes om zich te verbergen. Joan de Serrallonga werd op 31 oktober 1633 gevangengenomen en in Barcelona doodgemarteld. Er bestaan oneindig veel legendes over zijn wandaden en zijn relatie met de mensen uit de omgeving die hem dikwijls hielpen. Misschien blijft zijn herinnering daarom ook vandaag de dag nog voortleven. In september viert de stad Sant Hilari Sacalm het Feest van Serrallonga met verschillende festiviteiten (zoals het bal van Serrallonga) en de typische “struikroversmenu’s”, die de plaatselijke restaurants voor deze gelegenheid bereiden.

Opmerkingen en tips Het hele gebied is prachtig en heeft een rijke geschiedenis. Er zijn vele mogelijkheden om excursies met de auto (Kastelenroute, Romaanse Route, Route van het Modernisme, etc.), fiets- en wandeltochten te maken. Een groot aantal korte routes begint in Sant Hilari, Stad van de Honderd Bronnen, of in Santa Coloma de Farners. Beide steden hebben bovendien talrijke bezienswaardigheden. • Meer informatie: Voor deze route bestaat er geen specifieke wandelgids, maar u kunt meer informatie vinden op de website van de wandelaarsvereniging Centre Excursionista Farners: www.cefarners.cat/altres/serrallonga.php. Streekraad van de Selva Pg. de Sant Salvador, 25-27 17430 Santa Coloma de Farners Tel. +34 972 842 161 www.laselvaturisme.com


ITINERÀNNIA, EEN UNIEK WANDELPADENNET

DE ANDERE WANDELPADEN 24

25

Hoewel de grote routepaden natuurlijk de ruggengraat van het Catalaanse padennet vormen, zijn er talrijke kortere routes, die in alle richtingen dwars door het land lopen en van het gehele netwerk iets bijzonders maken.

Een van de laatste succesvolle initiatieven wat betreft de combinatie van toerisme en wandelsport is Itinerànnia. Achter dit fantasiewoord verbergt zich een over de gewesten Ripollès, Garrotxa en Alt Empordà verdeeld padennet met een lengte van ongeveer 2.500 km. In deze door de Alta Garrotxa aan elkaar gekoppelde drie gewesten zijn historische voetpaden hersteld, zodat de dorpen in de Pyreneeën met de Middellandse Zee in verbinding zijn gebracht, alsof het om een wegennet gaat, maar dan voor voetgangers. De Itinerànnia-paden lopen dwars door prachtige landschappen in de Pyreneeën, de uitlopers daarvan en aan de kust, laten ons kennis maken met talrijke onder natuurbescherming vallende gebieden en voeren ons door vier grote natuurparken.

De wandelsport als toeristisch product ontstaat als logisch gevolg uit het feit dat hier lichaamsbeweging onder het genot van de natuur en de mogelijkheid om een gebied te ontdekken met elkaar in overeenstemming worden gebracht. En aangezien het padennet net zo veelzijdig als omvangrijk is, is er voor iedereen wel een passende route, steeds in de buurt, goed bewegwijzerd en vol interessante belevenissen. In dit opzicht hebben de verschillende plaatselijke wandelverenigingen verdeeld over het land, die gegroepeerd zijn in de overkoepelende organisatie van Catalaanse wandelverenigingen (www.feec.org), goed werk verricht. Zij zijn namelijk voornamelijk belast met het onderhoud van de Catalaanse wandelpaden. Door de bemiddeling van verschillende plaatselijke, regionale, provinciale en zelfs Europese instanties is het mogelijk geweest om deze taak nog effectiever uit te voeren en zijn borden, wegwijzers en ander informatiemateriaal, in het bijzonder aan het begin- en eindpunt van iedere route, geplaatst.

Het met Europese steun aangelegde Itinerànnia-padennet verbindt de verschillende paden en heeft hiervoor een speciale gele markering gecreëerd. Daarnaast zijn er specifieke kaarten en allerlei informatie over het wandelgebied (verblijfsaccommodaties, restaurants, bezienswaardigheden, etc.), alsmede een routespecifieke hulpdienst met bagagetransport van de ene naar de andere etappe ter beschikking. Op deze manier kan de wandelaar een route op maat samenstellen, zelf het aantal af te leggen etappes en de plaatsen waar hij wil verblijven en hoe lang bepalen, en dit alles op eenvoudige wijze via de website www.itinerannia.net.

Naast de grote routepaden (GR) of langeafstandspaden omvat het Catalaanse padennet de volgende wandelpaden:

Een betere manier om het land te leren kennen bestaat er niet!

* Kleine routepaden (PR): het gaat om wit-geel gemarkeerde lokale of regionale wandelroutes met een lengte van minder dan 50 km. * Lokale wandelpaden (SL): het gaat om wit-groen gemarkeerde lokale wandelroutes met een lengte van minder dan 10 km. * Stadspaden met geel-rode markeringen.

ITINERÀNNIAWANDELPADENNET

Bovendien vinden we soms speciale wegwijzers, zoals bijvoorbeeld het geval is bij de Romeinse Via Augusta, die geheel met specifieke geel-blauwe markeringen bewegwijzerd is.

R2

Maçanet de Cabrenys

Setcases

la Vajol

Molló

Camprodon Sant Pau de Segúries

Oix

OLOT

Lladó

R6

les Preses

ALBERA-GEBERGTE

Empúries

el Ter

Aftakking

Wit en geel

Wit en groen

Osor

STADSPADEN Geel en rood

Castanyet

R4 St. Hilari Sacalm

Palamós

SANTA COLOMA DE FARNERS Sant Feliu de Guíxols

Verkeerde richting Richtingverandering

Tossa de Mar Lloret de Mar

WANDELPADENNET IN DE BAIX EMPORDÀ

Begur

GIRONA l’Onyar

Op alle kruisingen van paden worden door daarvoor bestemde wegwijzers de vier dichtst bij zijnde plaatsen in elke richting en de afstand in uren en minuten aangeduid.

A

Wit en rood Te volgen richting

LOKALE WANDELPADEN

R1

Torroella de Montgrí

R5

r

el Te

KLEINE ROUTEPADEN

l’Escala

R3

BANYOLES

R1

Cadaqués

el Fluvià

Esponellà

Verkeerde richting

Cap de Creus

el Port de la Selva Roses

NATUURPARK AIGUAMOLLS DE L’EMPORDÀ

Santa Pau

GROTE ROUTEPADEN

Llançà

Vilamaniscle

CAP DE gCREUS a

Albanyà

R 7Besalú

r

el Te

Portbou

Sant Pere de Rodes Boadella VAN la d’Empordà NATUURPARK Mu

R 8 Beget

NATUURPARK VAN HET VULKANISCHE GEBIED VAN DE GARROTXA Beuda

Richtingverandering

Sant Quirze de Colera

A

A

V

N

A

RIPOLL

Te volgen richting

la Jonquera

Queralbs Planoles

U O

R

Núria

Alp

E R

B

e

el Freser

Isòvol

R1

re eg lS

NATUURPARK VAN DE CADÍ-MOIXERÓ

I N G I

C

O

T

R9

I R E

S

PUIGCERDÀ

P D

Ook in het gewest Baix Empordà is er een 370 km lang, goed bewegwijzerd padennet, dat de verschillende gemeenten met elkaar in verbinding brengt. In tegenstelling tot het Itinerànniapadennet worden in de Baix Empordà echter gewone GR-, PR- en SL-markeringen gebruikt. Voor meer informatie: www.baixemporda-costabrava.org


R1

DE TER-ROUTE VAN DE BRON TOT AAN DE MONDING

26

ULLDETER la Jonquera

re

el

g Se

Núria

Alp

Setcases

Queralbs

RIPOLL

la Vajol

Sant Quirze de Colera

Sant Pau de Segúries

Beget Oix

Beuda r

el Te

Boadella d’Empordà

Albanyà

OLOT

Besalú

Portbou Llançà

Vilamaniscle

Molló Camprodon

el Freser

Planoles

Maçanet de Cabrenys

Sant Pere de Rodes la

Cap de Creus

el Port de la Selva Roses

Mu

ga

Lladó

Cadaqués el Fluvià

les Preses

Empúries

l’Escala

Santa Pau

BANYOLES

Torroella de Montgrí el Ter

r

el Te

St. Hilari Sacalm

L’ESTARTIT

GIRONA

Osor

Begur

l’Onyar

Castanyet

Palamós

SANTA COLOMA DE FARNERS Sant Feliu de Guíxols Tossa de Mar Lloret de Mar

27

ROUTE: We volgen de rivier de Ter vanaf de bron, in de Pyreneeën, tot aan de monding, aan de Costa Brava AFSTAND: ca. 250 km, die wij aanraden om in etappes van 20-30 km af te leggen DUUR: 8 à 12 dagen HOOGTEVERSCHIL: 2.200 meter VERLOOP: Rechtlijnig BEWEGWIJZERING: Ja, met specifieke routemarkeringen die op sommige stukken ook voor het fietstoerisme zijn bestemd JAARGETIJDE: De route kan het hele jaar door afgelegd worden VERTREKPUNT: Berghut van Ulldeter in Setcases MOEILIJKHEIDSGRAAD: Middelhoog KINDEREN: Ja, maar met kinderen moet men rekening houden met de afstanden KAARTMATERIAAL: Topografische kaarten van de gewesten Ripollès, Osona, Selva, Gironès en Baix Empordà. Cartografisch Instituut van Catalonië. Schaal 1:50.000. www.icc.es/portal/ GROTE FOTO: Monding van de rivier de Ter met de Medes-eilanden op de achtergrond • KLEINE FOTO: Vallter, in de Ripollès, waar de rivier de Ter ontspringt

Ulldeter

Setcases

Camprodon

Routebeschrijving Bij een wandeling langs de oever van de Ter bestaat de mogelijkheid om de verschillende landschappen rijk aan flora en fauna (Pyreneeën, de meanders in Osona, stuwmeren, het stadsgebied van Salt-Girona en moerasgebieden) met de kunsthistorische en culturele bezienswaardigheden van de langs de route liggende dorpen en steden te combineren. Een groot deel van het traject loopt bovendien door gebieden die in het Europese netwerk van natuurgebieden Natura 2000 zijn opgenomen. De route voert langs allerlei soorten wegen en paden: we wandelen over grote en kleine routepaden, groene paden, bospaden, historische wegen en – op een kort stuk – over geasfalteerde wegen. • Bereikbaarheid: Vanuit Girona gaan we richting Ripoll en Camprodon, waar we de autoweg GIV-5264 naar Setcases nemen. Daarna rijden we verder tot aan het skistation Vallter 2000. Daar treffen we aan de linkerhand het grote routepad GR 11, dat naar de berghut van Ulldeter voert. • Start: Op luttele meters van de berghut van Ulldeter bevindt zich de bron waar de rivier de Ter ontspringt. • Verdere route: Hier, op het uitgangspunt van onze route, staan we voor de indrukwekkendste bergtoppen van de oostelijke Pyreneeën – de Puigmal, de Taga, de Bastiments en de Costabona –, die de ideale bestemming zijn voor spectaculaire wandelingen. We bevinden ons in het gewest Ripollès, waar we naast een schitterende natuur ook een rijk kunsthistorisch en romaans erfgoed vinden. Als voorbeeld noemen we hier plaatsen

Ripoll

Girona

L’Estartit

Bijzonderheden zoals Camprodon, Sant Joan de les Abadesses en Ripoll, waarvan de kloosters een uiterst belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Catalonië (zie GR 1). Als we de meanders van de Ter volgen, bereiken we het gewest Osona, waar de rivier, die tot nu toe van noord naar zuid stroomde, van richting verandert en naar het oosten afbuigt. In dit gebied werd de Ter reeds industrieel zeer intensief benut; zo zijn er de fabrieksnederzettingen Borgonyà en Vilaseca, alsmede de stad Manlleu (Industriemuseum van de Ter, de stuwdam van La Teula, het industriekanaal, etc.). Terwijl we over de rondom de stad Vic uitstrekkende vlakte wandelen, verliezen we op geen enkel moment het middelgebergte van de Serralada Transversal met het Milany-gebergte en de hoogvlakte Collsacabra uit het oog. Omringd door het landschap van het Guilleries-gebergte en het Montseny-massief, dat het toneel is van de legende van de struikrover Serrallonga (zie GR 178), wandelen wij tussen de stuwmeren van Sau en Susqueda door en bereiken via de weg die beide spaarbekkens met elkaar in verbinding brengt het gewest Selva. Hier komen we bij het groene pad, dat ons naar het stedelijker landschap van Salt en Girona voert. Hier wordt de route vlakker en is het de moeite waard om een bezoek te brengen aan het oude stadscentrum van Girona met zijn bezienswaardige historische gebouwen en de voormalige jodenbuurt. Het laatste stuk van onze route loopt langs de landbouwvlakte van de benedenloop van de Ter, gevormd door akkerland met kleine dorpjes, zoals Colomers, Jafre, Verges of Ullà. Onze route eindigt bij het moerasgebied dat tot aan de monding van de Ter op het strand van L’Estartit, in ‘t hartje van de Costa Brava, langs de kust loopt.

Om het bezoekers gemakkelijker te maken om het gebied te leren kennen zijn vier thematische routes gecreëerd die diverse met het ecosysteem van de rivier geassocieerde aspecten monografisch belichten: het culturele erfgoed verbonden met het praktische gebruik van het water (stuwdammen, bruggen, fabrieksnederzettingen, wasplaatsen, fabrieken, turbines, etc.), het natuurlijke erfgoed (habitats, landschappen, fauna en geologie), het literaire erfgoed (met auteurs zoals Miquel Martí i Pol, Jacint Verdaguer, Santiago Rusiñol, etc.) en de sporen van de historische overstromingen.

Opmerkingen en tips Afhankelijk van de persoonlijke belangstelling voor dorpen en bezienswaardigheden die men wil bezoeken en de individuele wandelervaring (ervaren wandelaars, groepen, gezinnen met kinderen, etc.) dient men de route in meer of mindere etappes te verdelen. Langs de gehele route vinden we allerlei verblijfsaccommodaties – hotels, campings, landelijke vakantiehuizen – en plaatselijke, in de wandelsport gespecialiseerde ondernemingen die de route voor u kunnen organiseren. Op sommige delen is de route ook zeer geschikt voor het fietstoerisme. Op de website www.rutadelter.com kan aanvullende informatie gevonden worden om de route te plannen. Er kunnen kaarten worden gedownload en bezienswaardigheden, diensten en uitrustingen worden gezocht.

• Meer informatie: Consortium Alba-Ter Factoria Cultural Coma-Cros C/ Sant Antoni, 1 17190 Salt · Tel. +34 972 405 091 www.albater.org · www.rutadelter.com


R2

DE ROMEINSE VIA AUGUSTA

28

29

ROUTE: Van La Jonquera naar de Panissars-bergpas

COLL DE PANISSARS

AFSTAND: 11,6 km (heen en terug) DUUR: ca. 2 ¾ à 3 uur (heen en terug) HOOGTEVERSCHIL: 210 meter VERLOOP: Rechtlijnig BEWEGWIJZERING: Ja, met specifieke gele en blauwe tekens van het pad van de Via Augusta JAARGETIJDE: Het hele jaar door VERTREKPUNT: La Jonquera MOEILIJKHEIDSGRAAD: Laag KINDEREN: Ja, probleemloos LA JONQUERA

KAARTMATERIAAL: Topografische kaart van het gewest Alt Empordà. Cartografisch Instituut van Catalonië. Schaal 1:50.000. www.icc.es/portal/ GROTE FOTO: Megalietenmonument in het Albera-gebergte • KLEINE FOTO: Bewegwijzering van de Via Augusta

La Jonquera

De rivier de Llobregat

Routebeschrijving Dit is een historisch waardevolle route, de oude Romeinse Via Augusta, de heerbaan die van Cádiz naar Rome leidde en die momenteel wordt hersteld. Het traject dat wij voorstellen maakt deel uit van de 24ste etappe van de heerbaan in Catalonië, de laatste voor we Frankrijk binnengaan. Het gaat om een vlakke route die aan het eind omhoog loopt naar de Panissars-bergpas, de interessantste plek van deze wandeling. Langs het pad komt men resten van de oude Romeinse weg tegen. Hier zijn nog sporen van wagens te zien die in andere tijden over deze verbindingsweg reden. • Bereikbaarheid: Via de A-2 of de snelweg AP-7 tot La Jonquera. In het centrum van de stad kunt u de auto op het duidelijk aangegeven, gratis parkeerterrein laten staan. Het bevindt zich naast de rivier, achter het gemeentehuis, op het plein Plaça Nova. • Start: Vanaf het parkeerterrein lopen we naar de Carrer Major, aan de kant van de speeltuin. Zo komen we direct bij huisnummer 2 van die straat, waar zich Can Laporta bevindt. Dit is het informatiepunt van het Albera-gebergte. Vanaf Can Laporta volgen we de geel-blauwe markering langs de Carrer Major tot aan de Carrer Miquel Mateu i Pla, waar we linksaf slaan en via een tunnel onder de snelweg en de A-2 door lopen. Hier vandaan begint rechts een onverhard pad (begaanbaar voor auto’s) die tussen olijfboomgaarden en de snelweg doorloopt. • Verdere route: Na zeven minuten te hebben gewandeld komen we bij

Pla de les Tortugues

Panissars-bergpas

Bijzonderheden een groot kruispunt. Hier slaan we rechtsaf. Vijfentwintig meter verderop komen we bij een ander kruispunt, waar we een bord met de aanduiding “Veïnat de Sant Julià” en de blauw-gele markeringen volgend linksaf slaan. De route gaat verder met aan onze rechterhand de snelweg, totdat we bij een nieuw kruispunt aankomen. Hier maakt het grote pad een scherpe bocht naar rechts en een ander pad loopt rechtdoor. We moeten de middelste weg nemen, die onder de snelweg doorloopt en ons bij de rivier brengt. We hebben er nu 3,3 kilometer op zitten. Na de rivier te zijn overgestoken komen we onder een rijbaan van de snelweg terecht, waar we een geel teken en het opschrift “Via Augusta” aantreffen. We volgen de weg die links langs de snelweg loopt totdat we bij een kruispunt aankomen van waaruit een cementen pad begint die we moeten nemen. Tenslotte geeft een verticaal bord naast de markeringen die we volgen “Panissars” aan. Vanaf hier gaat de weg langzaam omhoog. Langs dit pad staat een gedenkplaat van de Onafhankelijkheidsoorlog tegen Napoleon en, wat verder, de ruïnes van de Summum Pyrenaeum. Iets verderop komen we bij de Panissars-bergpas, van waaruit men een schitterend uitzicht over de vallei, Frankrijk en de snelweg heeft. We lopen dezelfde weg terug. • Uitbreiding van de route: We hebben een stuk van de laatste etappe in Catalonië van het pad van de Via Augusta gelopen. Deze etappe begint zuidelijker, in Pont de Molins; hier vandaan is het 23,8 km naar de Panissars-pas. Vanaf deze bergpas kan men ook naar het Franse deel van deze heerbaan trekken. Hier verandert de naam van de weg in Via Domitia.

De Romeinen bereikten het Iberische Schiereiland via de haven van Empúries in het jaar 218 v. Chr. Keizer Augustus was verantwoordelijk voor het herstel van oude wegen, om deze met elkaar te verbinden en de Via Augusta, de 2.725 km lange hoofdas van het Middellandse-Zeegebied, aan te leggen die van Cádiz naar Rome leidde. De Romeinse wegenbouwers zochten altijd naar plaatsen met weinig hoogteverschillen: dit is bijvoorbeeld het geval bij de Pannissars-pas, die een hoogte van slechts 568 m heeft. De later aangelegde wegen en autobanen volgden het tracé van de Romeinse wegen. Dit verklaart waarom de route parallel aan de grote autowegen loopt. Voor het herstel van de Via Augusta is een ambitieus communautair project in het kader van het Europese samenwerkingsinitiatief INTERREG III B in het leven geroepen. In Catalonië ligt de bevoegdheid hiervoor bij het Ministerie van Milieu van de autonome overheid, dat van plan is om in totaal 24 etappes aan te leggen die het gebied van zuid tot noord doorkruisen en die langs belangrijke bezienswaardigheden zoals het oude Tarraco (thans Tarragona) lopen.

Opmerkingen en tips De Panissars-bergpas is een plaats van groot historisch belang. In een straal van 500 m vinden we resten van eremonumenten, zoals de trofeeën van Pompeius en het altaar van Caesar. De archeologische resten die men hier aantreft horen zeer waarschijnlijk bij de mansio van het Summum Pyrenaeum. Ook bevinden zich hier overblijfselen van het middeleeuwse benedictijnenklooster van Santa Maria de Panissars, de burcht van Bellaguarda (een Frans fort uit de zeventiende eeuw) en een Franse militaire begraafplaats. Het kasteel is een bezoek meer dan waard. Vanaf deze plek heeft men namelijk een schitterend uitzicht op de Canigó, de vlakte van Roussillon en de vallei van de Llobregat. In La Jonquera is de oliemolen die zich in het informatiecentrum van het Albera-gebergte (Can Laporta, tel. 972 555 258) bevindt, bij aanvang van de route, bezienswaardig. In dit centrum kunt u ook inlichtingen inwinnen over andere routes binnen dit beschermde gebied. Dichtbij bevindt zich het kasteel van Requesens, een groot bouwwerk met talrijke verdedigingswerken. • Meer informatie: Streekraad van de Alt Empordà C/ Nou, 48 17600 Figueres Tel. +34 972 503 088 www.altemporda.org

Informatie- en interpretatiecentrum van het Natuurgebied van de Albera C/ Major, 2 · 17700 La Jonquera Tel. +34 972 555 258 www.parcsdecatalunya.cat

Catalaans VVV-kantoor in de Empordà Snelweg AP-7, km 35 Servicestation van de Empordà 17476 Garrigàs · Tel. +34 972 554 642 www.catalunyaturisme.com


R3

HET KASTEEL VAN DE MONTGRÍ EN LES DUNES ROUTE: Het kasteel van de Montgrí en het ecologisch interessante duinengebied Les Dunes AFSTAND: 10 km DUUR: ca. 3 à 3 ½ uur HOOGTEVERSCHIL: 370 meter VERLOOP: Rondlopend BEWEGWIJZERING: Ja, met wegwijzers, rood-witte markeringen van het GR-pad en groen-witte markeringen van het lokale wandelpad JAARGETIJDE: De route kan het hele jaar door worden gelopen, maar zomers dient men voorzichtig te zijn met de zon, want onderweg is er maar weinig schaduw VERTREKPUNT: Torroella de Montgrí MOEILIJKHEIDSGRAAD: Laag-middelhoog KINDEREN: Ja, vanaf 10 jaar. Voor de kleinste kinderen raden wij aan om de route andersom te doen, teneinde de klim naar het kasteel te vermijden en te genieten van het bos en van het duinengebied KAARTMATERIAAL: Topografische kaart van de noordelijke Baix Empordà. Streekraad van de Baix Empordà. Uitgeverij Piolet. Schaal 1:30.000. www.baixemporda-costabrava.org/ca/publicacions

30

TORROELLA DE MONTGRÍ

31

GROTE FOTO: Het massief van de Montgrí vanaf de duinen, tussen Torroella de Montgrí en L’Estartit • KLEINE FOTO: Het kasteel van de Montgrí

Torroella de Montgrí

Kasteel van de Montgrí

Bergtop van de Montplà

Routebeschrijving De route vertrekt vanuit Torroella de Montgrí en gaat al snel bergopwaarts. Bergafwaarts volgen we de GR 92 tot Les Dunes, waar we een lokaal wandelpad terug naar Torroella nemen. • Bereikbaarheid: We bereiken Torroella via de C-31 en steken de brug over de rivier de Ter over. We rijden rechtdoor langs de laan genaamd Passeig de Catalunya en aan het eind slaan we rechtsaf richting L’Estartit. We soorteren onmiddellijk links voor en volgen de wegwijzers met de aanduiding “Castell del Montgrí - Zona Esportiva”. We volgen de borden. Aan het eind van de straat, die ophoudt bij de muur van een school, slaan we linksaf. Hier bevindt zich een parkeerterrein waar we de auto parkeren. • Start: Links van de school nemen we een verharde weg die tussen olijfbomen en, even later, tussen pijnbomen doorloopt. We passeren een aantal antennes en het huis El Xaloc. Als de geasfalteerde weg ophoudt, beginnen we de markeringen van het GR-pad te zien. • Verdere route: Het pad wordt, naarmate het bergopwaarts gaat, aanzienlijk smaller. Sommige stukken zijn lastig vanwege de grote stenen, maar verdwalen is onmogelijk: na 45 à 60 minuten komen we bij het kasteel aan, van waaruit het uitzicht spectaculair is. Bij de afdaling bereiken we een kleine vlakte waar zich een kruispunt van paden bevindt. We volgen de markeringen

Les Dunes

Lokaal wandelpad

Torroella de Montgrí

Bijzonderheden van het GR-pad die we voor ons hebben en die ons naar te top van de Montplà brengen. Vanaf dit punt begint het pad langzaamaan af te dalen, maakt het een lichte bocht naar de baai van Roses en komt het langs een wachthuisje van de brandweer. Hier moet goed opgelet worden, want we moeten een bocht van 90o maken om het GR-pad te volgen. We zien meteen een pijnbomenbosje: we zijn na 45 à 60 minuten bij het duinengebied Les Dunes aangekomen. Hier treffen we wegwijzers en informatieborden. Ook is er een kleine recreatiezone met houten picknicktafels en een fontein. Enkele meters verderop verlaten we de GR 92 en nemen het lokale wandelpad, dat is voorzien van groen-witte markeringen. Na 25 minuten komen we bij de weg van Les Dunes, die ons naar een bebouwde zone brengt. We nemen het lokale wandelpad aan de rechterhand; het gaat om een bospad dat uitkomt op de weg van Torroella naar L’Estartit, de GI-641. Hoewel er een klein stuk voor voetgangers is gereserveerd, dient men erg voorzichtig te zijn, want er is vaak druk verkeer. Hondervijftig meter verderop nemen we weer een onverhard pad dat evenwijdig loopt aan de weg en wandelen verder totdat we in Torroella zijn. • Uitbreiding van de route: Als we de GR 92 volgen komen we na ongeveer vijf uur in L’Escala terecht. Ook kunnen we een kortere variant van deze route nemen en naar L’Estartit wandelen. Via een lokaal wandelpad komen we weer in Torroella.

De Montgrí is een 309 meter hoge kalkberg gelegen op 6 km afstand van de zee. Vanaf de bergtop heeft men een schitterend uitzicht op de baai van L’Estartit en Pals, alsmede op de Medes-eilanden, een ecologisch belangrijk beschermd gebied. Torroella de Montgrí, gelegen aan de voet van het massief, tussen de berg en de rivier de Ter, is de referentieplaats van de route. Het is een historisch dorp dat in 1273 een koninklijk stadje werd. Koning Jacob II gaf de opdracht voor de bouw van het kasteel van de Montgrí, dat symbool van de streek werd. Ondanks het feit dat het nooit werd afgemaakt, werden wel de muren rondom en de vier ronde torens gebouwd. Dankzij de in 1988 uitgevoerde restauratie kunnen we tegenwoordig over de hele omtrek ervan lopen en genieten van een magnifiek uitzicht in alle richtingen. Les Dunes, uitgeroepen tot natuurgebied (PEIN), bestaat uit een reeks zandduinen die is ontstaan door de door de tramontane veroorzaakte constante zandafzetting van de Golf van Roses. Toen de duinen een bedreiging werden voor de bevolking, werden zij in de negentiende eeuw beplant met grasplanten en pijnbomen, waardoor het huidige bosje is ontstaan.

Opmerkingen en tips Torroella de Montgrí, een belangrijke handelsplaats met een middeleeuws centrum, waar enkele interessante paleizen en herenhuizen staan, is zeker een bezoek waard. Bezienswaardig zijn de gotische kerk van Sant Genís, architectonisch pronkstuk van de streek, het schilderijenmuseum, het herenhuis Palau Solterra en Can Quintana, Cultureel Centrum van de Middellandse Zee, waar men aanvullende informatie over de route kan inwinnen.

• Meer informatie: Streekraad van de Baix Empordà C/ dels Tarongers, 12 17100 La Bisbal d’Empordà Tel. +34 972 642 310 www.visitemporda.com

Museum van de Middellandse Zee C/ Ullà, 31 17257 Torroella de Montgrí Tel. +34 972 755 180 www.museudelamediterrania.org

VVV-kantoor van Torroella de Montgrí en L’Estartit Pg. Marítim, s/n 17258 L’Estartit · Tel. +34 972 751 910 www.visitestartit.com


R4

DE ROUTE VAN DE MAAIERS (in het gewest Selva)

32

SANTA COLOMA DE FARNERS

ESTANY DE SILS

33

ROUTE: Van Santa Coloma de Farners naar het meer van Sils AFSTAND: 13 km DUUR: ca. 3 ½ uur HOOGTEVERSCHIL: 60 meter VERLOOP: Rechtlijnig BEWEGWIJZERING: Ja, met specifieke routeborden JAARGETIJDE: Het hele jaar door VERTREKPUNT: Santa Coloma de Farners, hoofdstad van het gewest Selva MOEILIJKHEIDSGRAAD: Laag KINDEREN: Ja, geheel probleemloos KAARTMATERIAAL: Topografische kaart van het gewest Selva. Cartografisch Instituut van Catalonië. Schaal 1:50.000. www.icc.es/portal/ GROTE FOTO: Meer van Sils • KLEINE FOTO: Riera van Santa Coloma de Farners

Santa Coloma de Farners

Kuuroord Termes Orion

Routebeschrijving We lopen over de vlakte van het gewest Selva, tussen platanen, plantages met zwarte populieren, sierplantenkwekerijen en akkerlanden door en komen door twee onder natuurbescherming vallende gebieden: de Riera van Santa Coloma de Farners en het meer van Sils. • Bereikbaarheid: Vanuit Girona nemen we de autoweg N-II of de snelweg AP-7 richting het zuiden totdat we bij de afslag van de C-25 richting Santa Coloma de Farners komen. Een andere mogelijkheid is om vanuit Girona de door Aiguaviva komende GI-533 te nemen. Deze weg voert ons door een natuurgebied rondom de vulkaan La Crosa bij Sant Dalmai. Vanaf de kust verbindt de C-63 Lloret de Mar met Santa Coloma de Farners (27 km). • Start: De route begint in het Sant-Salvadorpark. Zodra we in Santa Coloma arriveren, doorkruisen we het stadje van zuid naar noord. Daarna slaan we links af en volgen de wegwijzers van het park. Links van ons ligt een vlakte die als parkeerterrein fungeert. We lopen het park in en al snel komen we bij een informatiebord uit. De route begint op deze plek. We volgen een weg aan onze linkerhand. • Verdere route: Onder begeleiding van het geruis van het water wandelen we tussen platanen door langs de oever van de Riera van Santa Coloma en komen na korte tijd reeds bij de bron Font de Sant Salvador, waarnaar het park vernoemd is. Langs 1.800 m

Riudarenes

Meer van Sils

Bijzonderheden wandelen we alsmaar rechtdoor tot we bij de ingang van het kuuroord Termes Orion aankomen. Onderweg staan er banken langs de weg om even uit te rusten. Bij het kuuroord slaan we links de geasfalteerde inrit in, steken de brug over de beek over en komen na ongeveer 100 m op de weg naar het thermale vrijetijdscentrum Magma en bij de land- en bosbouwschool Casa Xifra. We passeren beide gebouwen en lopen verder over de weg die op den duur veranderd in een breed bospad dat ons naar Riudarenes, een klein, 6 km van Santa Coloma de Farners gelegen dorp, voert. We lopen dwars door het dorpscentrum en gaan naar de Avinguda Tramuntana. Wie dat wil, kan hier kort van de route afwijken en een uitstapje maken naar het meer van de Camparra, een typisch landschap van het gewest Selva. Onze route loopt echter verder langs een geasfalteerde weg met weinig verkeer totdat we bij de autoweg van Hostalric naar Les Mallorquines aankomen. We steken deze weg over en slaan een redelijk breed bospad in, dat langs weidevelden en boerderijen voert. Na de brug over de spoorweg komen we dan bij het meer van Sils uit en van daaruit in het centrum van dit dorp. • Uitbreiding van de route: In het gewest Selva kunnen vele wandelingen gemaakt worden. In het Sant-Salvadorpark zijn een aantal interessante routes, zoals de Route van de Romaanse Kapellen, waarlangs we Sant Pere Petit (1,5 km), het kasteel van Farners (5 km), de kapel van Farners (4,5 km), Sant Iscle, Santa Victòria de Sauleda (10 km) en Sant Pere Cercada (10 km) ontdekken.

Dit deel van het gewest Selva was het uitgangspunt van de Catalaanse boerenopstand van 1640, die de Bloedige Sacramentsdag in Barcelona en de Oorlog van de Maaiers tot gevolg had. Na de oorlog tegen Frankrijk (1635) bleven de Castiliaanse troepen in deze omgeving en dwongen de plaatselijke bevolking hen eten en onderdak te verschaffen. Dit leidde steeds weer tot twisten, die nog eens toenamen door het heffen van belastingen. Uiteindelijk boden de boeren weerstand tegen de troepen in Santa Coloma de Farners en dwongen deze tot terugtrekking naar Blanes. Op hun vlucht staken de soldaten echter de kerk van Riudarenes in brand, wat aanleiding gaf tot een algemene uitbreiding van de boerenopstand, die een maand later eindigde met de Bloedige Sacramentsdag in Barcelona en tot de daaropvolgende Oorlog van de Maaiers leidde.

Opmerkingen en tips Het meer van Sils is een teruggewonnen en thans onder natuurbescherming vallend gebied. In het verleden strekte dit moerasgebied zich uit over een oppervlakte van meer dan zeven vierkante kilometer, maar om akkerlanden te winnen en muggen en diverse door deze insecten overgedragen ziekten te bestrijden werd vanaf de dertiende eeuw grond drooggelegd. De terugwinning van dit natuurgebied werd in 1998 aangevangen en is nog steeds in volle gang. Tegenwoordig vinden we er voor moerasgebieden typische dier- en plantensoorten, die we kunnen zien langs de uitgestippelde route “Wandeling rond het meer”. Het Sant-Salvadorpark is een openbaar natuurgebied met meer dan duizend bomen, dat is uitgerust met verschillende recreatieterreinen en rondom de bronnen Font de Sant Salvador en Font Picant werd aangelegd. • Meer informatie: Streekraad van de Selva Pg. de Sant Salvador, 25-27 17430 Santa Coloma de Farners Tel. +34 972 842 161 www.laselvaturisme.com

Informatiecentrum van het meer van Sils Pl. de l’Estació s/n 17410 Sils Tel. +34 972 168 285 www.estanydesils.cat


R5

KLIM NAAR HET HEILIGDOM VAN ELS ÀNGELS

34

SANT MARTÍ VELL

MARE DE DÉU DELS ÀNGELS

35

ROUTE: Van Sant Martí Vell naar het heiligdom van Els Àngels AFSTAND: 5 km DUUR: ca. 2 à 2 ½ uur HOOGTEVERSCHIL: 485 meter VERLOOP: Rechtlijnig, maar kan worden uitgebreid tot een rondlopende route BEWEGWIJZERING: Ja, met wegwijzers JAARGETIJDE: Het hele jaar door VERTREKPUNT: Sant Martí Vell MOEILIJKHEIDSGRAAD: Laag KINDEREN: Ja, probleemloos KAARTMATERIAAL: Topografische kaart van het gewest Gironès. Cartografisch Instituut van Catalonië. Schaal 1:50.000. www.icc.es/portal/ GROTE FOTO: Panorama vanuit het heiligdom van Els Àngels • KLEINE FOTO: Madremanya

Sant Martí Vell

Can Valldemia

Routebeschrijving Vanaf Sant Martí Vell gaat deze route via een pad, dat door bossen van steeneiken en pijnbomen loopt, bergopwaarts richting het heiligdom. • Bereikbaarheid: Vanaf Girona-Nord dient men de A-2 richting Celrà en La Bisbal te nemen. We volgen de C-66 tot Bordils (11 km van Girona gelegen). Meteen nadat we deze plaats zijn gepasseerd, nemen we een afslag naar rechts richting het dorp Sant Martí Vell, dat we na 2 km bereiken. Zodra we de torenspits van de kerk in het oog krijgen, nog voordat we in het dorp zijn gearriveerd, treffen we aan de linkerhand een parkeerterrein. • Start: We wandelen nu langs de weg via welke we zijn gekomen en slaan rechtsaf, richting een lichte glooiing die ons naar het dorpscentrum voert. Na de Riera dels Boscals komt een redelijk grote bocht, waarna we bij het dorp aankomen. We slaan echter vanaf de twee telefoonmasten die we voor ons hebben bijna 180º naar rechts af en laten de huizen van het dorp achter ons liggen. De route, die we hier aanvangen, loopt langs een stuk weg waarvan de eerste 15 meter nog geasfalteerd is. • Verdere route: Het pad loopt links evenwijdig aan de Riera dels Boscals en passeert een aantal boerderijen. We steken deze beek twee keer over (er is een overgang van cement).

Weg naar Els Àngels

Puig Alt (heiligdom van Els Àngels)

Bijzonderheden De derde keer dat we bij de beek uitkomen (ongeveer na 1.500 m) treffen we de eerste splitsing. Hier slaan we linksaf. Het pad naar rechts leidt direct naar een nabijgelegen boerenhoeve. Het pad gaat bergopwaarts en is breed. Er kan zelfs een auto langs. De route loopt langs de typische mediterrane vegetatie van het Gavarres-gebergte: steen- en kurkeiken en pijnbomen. De schorsloze boomstammen van talrijke kurkeiken geven blijk van het belang dat de kurkindustrie in deze streek heeft. Bij kilometer 4,3 treffen we een naambord met de aanduiding “Els Àngels”. Daar verlaten we de hoofdweg en lopen bergopwaarts via een lastiger pad, dat na een aantal meter uitkomt naast de weg naar Sant Martí Vell en Madremanya (GIV-6703). We steken een parkeerterrein over en klimmen verder naar de bergtop Puig Alt, waar zich het heiligdom bevindt. • Uitbreiding van de route: Als men niet via dezelfde weg terug wil lopen, kan men de klassieke route van Girona nemen, die door de Vallei van Sant Daniel loopt en, in de stad Girona, in Sant Pere de Galligants eindigt. Maar dit maakt het wel lastiger om bij de auto terug te komen. Kiest men voor deze alternatieve route, dan raden wij aan om met het openbaar vervoer Girona te verlaten. De buslijnen 57, 62 en 66 van het busbedrijf Sarfa zetten ons in Bordils af.

Els Àngels, waarvan de oorsprong in de tijd verloren is gegaan, is per definitie het heiligdom van de stad Girona. Volgens een legende is deze plek met de vier martelaars van Girona (Germanus, Paulinus, Justus en Sicius) verbonden. In 1424 verleende de bisschop de eerste aflaten aan de gelovigen die schenkingen aan het heiligdom deden. In 1710, tijdens de Spaanse Successieoorlog, verdween het middeleeuwse heiligenbeeld, en tijdens de Burgeroorlog in 1936 gingen het oude altaarstuk van de Maagd Maria en het heilige lijkkleed verloren. Na verscheidene verwoestingen is het huidige gebouw, dat tegen de herberg aan staat, qua architectuur nauwelijks nog interessant. Het is echter voor de inwoners van Girona, die vaak naar deze plek komen, een plaats van vroomheid en ontspanning, en eveneens een typische bestemming van schoolreisjes en populaire wandel- en fietstochten. Bovendien was het de door Salvador Dalí verkozen plaats om er met zijn geliefde Gala te trouwen. De bekoorlijkheid van Els Àngels is gelegen in het uitzicht dat men dankzij de bevoorrechte ligging, ten noorden van het Gavarres-gebergte en op een hoogte van 485 meter, in alle richtingen heeft. Op heldere dagen kan men van hieruit de Costa Brava, de vlakte van de Empordà, het Albera-gebergte met de Pyreneeën op de achtergrond, de Garrotxa, het Guilleries-massief en de Montseny zien.

Opmerkingen en tips Gezien de ligging en nabijheid van de stad Girona zijn er vele toegangswegen naar het heiligdom. Één van de meest typische routes, die vanuit Sant Pere de Galligants door de Vallei van Sant Daniel loopt, begint in Girona zelf. Ook is het mogelijk om Els Àngels vanuit Quart, Llambilles, Madremanya, Juià of Celrà te bereiken. Niet ver van het heiligdom bevindt zich een recreatiezone met een speeltuin. Het kleine, rustige Sant Martí Vell met zijn typische huizen van natuursteen is één van de mooiste dorpen uit de omgeving. De huidige kerk dateert uit het jaar 1433. In Bordils is de in laat-gotische stijl gebouwde, 16de-eeuwse kerk een bezoek waard. • Meer informatie: Streekraad van de Gironès C/ Riera de Mus, 1 17003 Girona · Tel. +34 972 213 262 www.girones.cat/turisme

VVV-kantoor van Girona C. de Joan Maragall, 2 17002 Girona · Tel. +34 872 975 975 www.girona.cat/turisme


R6

DE OMGEVING VAN ESPONELLÀ

36

37

ROUTE: In de omgeving van Esponellà AFSTAND: 6 km (heen en terug) DUUR: ca. 2 uur (heen en terug) HOOGTEVERSCHIL: 200 meter VERLOOP: Rondlopend BEWEGWIJZERING: Ja, met wegwijzers en blauwwitte markeringen JAARGETIJDE: Het hele jaar door VERTREKPUNT: Mountainbikecentrum van de wijk Martís (Casa dels Enginyers), voor het bejaardentehuis MOEILIJKHEIDSGRAAD: Laag KINDEREN: Ja, probleemloos KAARTMATERIAAL: Topografische kaart van het gewest Pla de l’Estany. Cartografisch Instituut van Catalonië. Schaal 1:50.000. www.icc.es/portal/

MARTÍS

GROTE FOTO: Pla de l’Estany • KLEINE FOTO: Waterval van Espolla, te Esponellà

Voormalig mountainbikecentrum

Stuwdam van de Fluvià

Font de la Central

Routebeschrijving

• Start: We beginnen de wandeling via dezelfde weg als waarlangs we gekomen zijn. We laten het bejaardentehuis links en het mountainbikecentrum en de toegang tot het restaurant Les Heures rechts achter ons. Na 100 meter houdt het verharde stuk op en begint een brede zandweg, waarlangs blauw-witte markeringen staan. • Verdere route: Direct daarna maakt de weg een bocht van 90o naar rechts: we laten de kruising die naar een paar dichtbijgelegen boerderijen voert achter ons. De wandeling wordt voortgezet langs een pad met aan de ene kant steeneiken en pijnbomen en aan de andere kant

• Uitbreiding van de route: De eenvoudigste manier om de route uit te breiden is over de Pla de Martís te wandelen of naar Banyoles te gaan en rondom het meer te lopen. Ook kunnen vanaf het voormalige mountainbikecentrum de verschillende bewegwijzerde fietsroutes worden gevolgd.

• Bereikbaarheid: Vanaf Girona-Nord dient men de C-66 naar Banyoles te nemen. Na Banyoles komen we een zijweg naar rechts tegen richting Fontcoberta, Esponellà en Figueres. We bevinden ons nu op de GIP-5121. We rijden een lang recht stuk door de vlakte genaamd Pla de Martís. Links komen we bij een afslag waar “Centre BTT, 1,5 km” aangeduid wordt. We nemen deze weg en komen al snel bij het bejaardentehuis Pla de Martís aan, waar we de auto parkeren. Precies voor ons bevindt zich de ingang van het voormalige mountainbikecentrum (Casa dels Enginyers).

Burcht van Esponellà

Pla de Martís

Voormalig mountainbikecentrum

Bijzonderheden oeverplanten. Links van ons stroomt de rivier de Fluvià. We passeren een stuwdam. Iets verderop bevindt zich de bron Font de la Central. We volgen de weg tot aan de camping Esponellà. Het pad houdt op bij de autoweg, iets voor de ingang van Esponellà. We bereiken dit dorp na ongeveer 30 à 45 minuten lopen vanaf het vertrekpunt. Hier vervolgen we de route vanaf de grote rotonde in de nieuwbouwwijk van het dorp, waar zich een belangrijke kruispunt van wegen bevindt (Bàscara, Crespià, Figueres, Banyoles). We nemen de weg naar Banyoles, die iets bergopwaarts gaat en bij de eerste grote bocht verlaten we hem om daarna de wegwijzers te volgen die we aan onze linkerhand, precies bij een paneel met een aantal brievenbussen, aantreffen. Hier lopen we omhoog naar de burcht van Esponellà, waarvan slechts een ruïne is overgebleven. Er staan informatieborden die ons de bezienswaardigheden aangeven. Bij terugkeer van de burcht nemen we de weg naar links. Na duizend meter te hebben gewandeld komen we bij de Pla de Martís, waar we weer bij dezelfde afslag (“Centre BTT”) uitkomen als bij aanvang van de route. Nu komen we echter van de andere kant en de afslag bevindt zich dan ook aan onze rechterhand. We volgen deze asfaltweg en komen weer bij het vertrekpunt terug.

Eenvoudige en aangename route die langs de oever van de rivier de Fluvià loopt. We komen langs een kleine stuwdam en het plattelandsdorp Esponellà. Vanaf de ruïne van de burcht van Esponellà heeft men een magnifiek uitzicht over de streek.

Esponellà

Het eerste deel van de route staat bekend als Camí de les Rescloses (weg van de stuwdammen), omdat er langs de rivier drie kleine stuwdammen werden gebouwd voor het opwekken van elektriciteit. De burcht van Esponellà (11de tot 17de eeuw) is van middeleeuwse oorsprong. Aanvankelijk stond hier slechts een wachttoren, maar in 1250 gaf koning Jacob I toestemming om er een vesting te bouwen. De overblijfselen van het gebouw torenen uit boven de vlakte van Esponellà en die van Banyoles. In 1495 stond hier een aan de Moeder Gods van de Hoop, die in deze streek erg werd aanbeden, gewijde kapel. Echter in 1647, na de moord op de pastoor van Esponellà, werd in deze kapel niet langer de mis opgedragen. Na verscheidene historische onlusten werd de burcht in de 18de eeuw geheel verlaten.

Opmerkingen en tips Het kleine, dichtbij Banyoles gelegen dorp Esponellà was het middelpunt van een belangrijke, aan het eind van de 14de eeuw opgerichte baronie. In de kerk van Sant Cebrià zijn romaanse en gotische elementen bewaard gebleven. Opvallend is de toegangspoort met romaans smeedwerk. Ook is de 156 meter lange middeleeuwse brug over de Fluvià interessant. De plaats heeft nog steeds een plattelandskarakter met akkerlanden in het dorp zelf.

• Meer informatie: Streekraad van de Pla de l’Estany Pg. de la Indústria, 78 17820 Banyoles · Tel. +34 972 583 258 www.plaestany.cat/turisme

VVV-kantoor van het meer van Banyoles Pg. Darder – Pesquera 10 17820 Banyoles · Tel. +34 972 583 470 www.banyoles.cat/turisme


R7

VAN HET FAGEDA D’EN JORDÀ NAAR DE VULKANEN

38

P. N. ZONA VOLCÀNICA DE LA GARROTXA

CAN SERRA FAGEDA D’EN JORDÀ SANTA PAU

ROUTE: Van het beukenbos Fageda d’en Jordà naar de vulkanen van het Natuurpark van het Vulkanische Gebied van de Garrotxa AFSTAND: 10 km (heen en terug) DUUR: ca. 4 uur (heen en terug) HOOGTEVERSCHIL: 150 meter VERLOOP: Rondlopend BEWEGWIJZERING: Specifieke wegwijzers van het natuurpark. Route 1: rode pictogrammen. Markeringen van de GR 2 op de stukken die met dit pad samenvallen JAARGETIJDE: Het hele jaar door VERTREKPUNT: Fageda d’en Jordà, zone van Can Serra MOEILIJKHEIDSGRAAD: Laag KINDEREN: Ja, probleemloos KAARTMATERIAAL: Topografische kaart van het gewest Garrotxa. Cartografisch Instituut van Catalonië. Schaal 1:50.000. www.icc.es/portal/ Wandelgids met kaart van het natuurpark. Ministerie van Milieu. Schaal 1:20.000. http://mediambient.gencat. net/cat/el_medi/parcs_de_catalunya/garrotxa/

39

GROTE FOTO: De vulkaan Santa Margarida • KLEINE FOTO: Het beukenbos Fageda d’en Jordà

Zone van Can Serra (Fageda d’en Jordà)

Kerk van Sant Miquel de Sacot

Routebeschrijving Deze route is uiterst aanbevelenswaardig. Het gaat om een eenvoudige wandeling die bovendien langs drie plaatsen loopt die qua natuurschoon bijzonder waardevol zijn: het beukenbos Fageda d’en Jordà, de vulkaan Santa Margarida en de vulkaan El Croscat, twee van de 40 vulkanen die het indrukwekkendste vulkanengebied van het Iberische Schiereiland vormen. • Bereikbaarheid: Vanuit Olot nemen we de GI-524 richting Santa Pau. Na 4 km komen we bij de zone van Can Serra, vertrekpunt naar de Fageda d’en Jordà, waar zich een informatiecentrum van het natuurpark en een parkeerterrein bevinden. • Start: We wandelen zuidwaarts onder de weg door, waar een monument van de dichter Joan Maragall staat, en we lopen een trap af die toegang tot het beukenbos verleent. • Verdere route: We wandelen door het Fageda d’en Jordà, een beukenbos dat zo bijzonder is vanwege het feit dat het zich uitstrekt over een op geringe hoogte (550 meter) liggend, vlak terrein, op de lavabedding van de vulkaan El Croscat. We volgen verder de met rode anagrammen en pijlen gemarkeerde route 1 van het natuurpark. Nadat we een poosje door het bos hebben gewandeld komen we bij de GR 2, die we volgen tot aan de vulkaan Santa Margarida. Van hieruit gaat het GR-pad verder in de richting van Santa Pau. Even nadat we het beukenbos achter ons hebben

Vulkaan Santa Margarida

Vulkaan El Croscat

Zone van Can Serra (Fageda d’en Jordà)

Bijzonderheden gelaten, bij kilometer 3,5 van de route, komen we bij de romaanse kerk van Sant Miquel de Sacot, die uit de 11de eeuw dateert. We volgen de weg naar de Santa Margarida. Deze vulkaan heeft een brede krater (thans grasland), waarbinnen zich een kapel verheft die bezienswaardig is. Weer op weg volgen we de route langs de zone van Santa Margarida, steken weer de GI-524 over (op de plaats waar zich een restaurant bevindt) en bij kilometer 7,7 komen we bij een zijweg richting Can Passavent, een ander informatiepunt van het natuurpark, dat aan de voet van de vulkaan El Croscat ligt. Onze route loopt echter rondom deze vulkaan heen en gaat iets bergafwaarts totdat we weer bij de zone van Can Serra aankomen. • Uitbreiding van de route: Het natuurpark telt 28 wandelroutes die kort (half uur) of lang (4 tot 7 uur) kunnen zijn en waarvan de meeste duidelijk zijn bewegwijzerd. Met behulp van de wandelgids met kaart van het natuurpark is het onmogelijk om te verdwalen. Het natuurpark strekt zich uit over een enorme oppervlakte. Het gebied omvat elf gemeentes en behelst een veertigtal vulkanen, waarvan een aantal, waaronder de Montsacopa, zich midden in de stad Olot bevindt. Aangezien we steeds andere bewegwijzerde wandelpaden tegenkomen, is het eveneens mogelijk om een eigen route uit te stippelen. Bij de voorgestelde wandeltocht stuiten we bijvoorbeeld op de routes 3 (Olot - Can Xel), 4 (Can Xel - Santa Pau), 5 (Can Xel - Colltort) en 15 (vulkaan El Croscat).

Het Natuurpark van het Vulkanische Gebied van de Garrotxa, die onder het Ministerie van Milieu van de autonome overheid van Catalonië valt, is een groot beschermd gebied van 15.000 ha. Dit sterk door de aanwezigheid van mensen gekenmerkte gebied behelst 11 gemeenten en 26 natuurreservaten. Het is een vulkanenregio met meer dan 40 vulkanen, de meeste van effusieve eruptie en latere lava-uitvloeiingen. Hoewel het vulkanisme inactief is, kunnen we niet zeggen dat het helemaal is uitgestorven. Het gaat om een gebied dat zeer rijk is aan flora en fauna, met meer dan 1.000 plantensoorten, prachtige droge en vochtige eiken-, beuken- en steeneikenbossen, en meer dan 250 soorten gewervelde dieren. Het landschap van deze omgeving heeft grote artiesten geïnspireerd, zoals de dichter Joan Maragall of de schilders van de bekende landschapsschool van Olot.

Opmerkingen en tips Olot, de hoofdstad van het gewest Garrotxa, is een stad met talrijke bezienswaardigheden. Dit belangrijke handelscentrum heeft een lange traditie op het gebied van kunst (schilder- en beeldhouwkunst, religieuze houtsnijwerk, kerststalfiguren, etc.) en cultuur met zeer interessante gebouwen, zoals de kerken van Sant Esteve (barok) en van El Tura (romaans houtsnijwerk), kruisgangen van El Carme (renaissancistisch), het als museum ingerichte herenhuis Can Trincheria, verschillende modernistische gebouwen en belangrijke musea (Streekmuseum, Vulkanenmuseum). Het dorp Santa Pau valt op vanwege zijn interessante historische centrum, dat rondom een vierkant kasteel uit de 13de-14de eeuw is gebouwd, en vanwege de Plaça Major, het dorpsplein met een onmiskenbaar middeleeuwse sfeer. • Meer informatie: Turisme Garrotxa Av. Onze de Setembre, 22, 2n 17800 Olot Tel. +34 972 271 600 www.turismegarrotxa.com

Informatiecentrum van het Natuurpark van het Vulkanische Gebied van de Garrotxa Av. Santa Coloma, s/n 17800 Olot Tel. +34 972 266 012 www.parcsdecatalunya.net

VVV-kantoor van Santa Pau Can Vayreda · Pl. Major, 1 · 17811 Santa Pau Tel. +34 972 680 349 · www.garrotxa.com/santapau VVV-kantoor van Olot C/ Hospici, 8 · 17800 Olot Tel. +34 972 260 141 · www.turismeolot.cat


R8

VAN CAMPRODON NAAR SANT ANTONI

40

CAMPRODON

41

ROUTE: Van Camprodon naar de kapel van Sant Antoni AFSTAND: 6,6 km (heen en terug) DUUR: ca. 2 ½ uur (heen en terug) HOOGTEVERSCHIL: 405 meter VERLOOP: Rondlopend BEWEGWIJZERING: Ja, met wegwijzers en rode markeringen van het lokale wandelpad JAARGETIJDE: Het hele jaar door, maar in de winter kans op sneeuw VERTREKPUNT: Camprodon MOEILIJKHEIDSGRAAD: Laag-middelhoog KINDEREN: Ja, hoewel een aantal stukken door het bos oneffen is KAARTMATERIAAL: Topografische kaart van het gewest Ripollès. Cartografisch Instituut van Catalonië. Schaal 1:50.000. www.icc.es/portal/ GROTE FOTO: Bergen in de Ripollès vanuit de kapel van Sant Antoni • KLEINE FOTO: Romaanse brug van Camprodon

Camprodon

Pla de Bonaire

Kapel van Sant Antoni

Pla de Bonaire

Routebeschrijving Camprodon is één van de traditionele vertrekpunten in Catalonië voor het maken van tochten door de Voorpyreneeën en de Pyreneeën. De route gaat naar één van de bekendste kapelletjes van de streek. Vanaf de op een hoogte van 1.345 m gelegen kapel heeft men in alle richtingen een spectaculair uitzicht op de Vallei van Camprodon. Men bereikt de plaats door een lokaal wandelpad te volgen dat bergopwaarts door het bos loopt en uitkomt op een uitgestrekte vlakte. Daarna gaat de route bergafwaarts langs een eenvoudig pad terug naar Camprodon. • Bereikbaarheid: Vanaf Ripoll nemen we de C-26 richting Olot tot de zijweg naar Camprodon. Hier rijden we de C-38 op. Bij aankomst in Camprodon komen we bij een rotonde met in het midden een VVV-kantoor. We nemen de afslag naar rechts richting Molló en meteen daarna komen we bij een parkeerterrein waartoe men toegang heeft via de recreatiezone Mare de Déu de la Font. • Start: Als we een aantal meter de weg oplopen waarlangs we gekomen zijn, zien we aan onze rechterhand de aanduiding “Sant Antoni”. Van hieruit begint het met rode tekens gemarkeerde lokale wandelpad dat we moeten inslaan. • Verdere route: Dit pad loopt eerst langs velden en later door het bos. Het gaat om een almaar stijgende route met zelfs hier en daar behoorlijk steile stukken. Toch is de tocht goed te doen. De vegetatie om ons heen is uitbundig met mooie schaduwrijke en vochtige plekjes. Achter ons openbaart

Eikenbos van Can Pascal

Font del Boix

Camprodon

Bijzonderheden zich een schitterend uitzicht op Camprodon. Na 1,7 kilometer arriveren we op de vlakte Pla de Bonaire. Voor ons treffen we een hek, dat we kunnen openen. We moeten echter niet vergeten het daarna weer dicht te doen, zodat het vee dat hier gewoonlijk graast niet kan weglopen. We houden, de wegwijzers volgend, rechts aan en lopen naar Sant Antoni via het pad rechts of via een trap van ongeveer 50 treden. De plek is veranderd in een recreatiezone waar we geheel omheen kunnen lopen en die schitterende uitzichten biedt. Daarna keren we naar de Pla de Bonaire terug en slaan de verharde weg naar Camprodon in, precies op de plaats waar een wegwijzer staat. De weg loopt bergafwaarts langs weidelanden en hier en daar een boerderij totdat we bij het monument aankomen, dat ter ere van Cèsar A. Torras, pionier van de Catalaanse wandelbeweging, is opgericht. Hier kunnen we via het mooie eikenbos Roureda de Can Pascal bij de Font del Boix komen. Deze bron ligt aan een aangenaam pleintje met een stenen muur en grote beuken. We bevinden ons voor de golfbaan van Camprodon. We wandelen verder bergafwaarts tot de weg overgaat in een straat binnen een wijk met eengezinswoningen. We komen uiteindelijk uit op de rotonde waarlangs de C-38 loopt, dichtbij de plaats waar we de auto hebben geparkeerd. • Uitbreiding van de route: Vanaf de Pla de Bonaire hebben we verschillende mogelijkheden. Zo ligt Oix bijvoorbeeld op een afstand van 19,8 km welke in 4 uur te lopen is. Ook kan het interessant zijn om naar het heiligdom van El Remei te gaan. Dit heiligdom is één van de historische referenties van de streek en bevindt zich op een paar uur loopafstand. De paden die er naartoe leiden hebben een hogere moeilijkheidsgraad.

De huidige kapel van Sant Antoni dateert uit 1702 en heeft als bijgebouw een huis voor heremieten. Een paar jaar geleden is het door de vereniging Amics de Sant Antoni gerestaureerd. Het huis is voorzien van barbecueroosters, tafels en toiletten, die normaal gesproken, net als de kapel, zijn gesloten. Ook vinden we er borden die uitleg geven bij het magnifieke uitzicht dat de gehele vallei bestrijkt. Onder het Canigó-gebergte kunnen we Sant Pau de Segúries, La Ral, Cavallera, Camprodon, Llanars, La Roca, Abella, Vilallonga, Tregurà en Molló zien liggen. Het Roureda de Can Pascal is een eikenbos dat qua ecologie en landschap zeer waardevol is. Het gaat om soms wel 200 jaar oude wintereiken, een soort dat weinig voorkomt in Catalonië. In dit bosgebied leven talrijke diersoorten, zoals o.a. de boomklever, de specht, de eekhoorn en het wilde zwijn.

Opmerkingen en tips Als men de wandeling met zeer kleine kinderen gaat maken of de klim door het bos wil vermijden, dan is het ook mogelijk om de Pla de Bonaire probleemloos te bereiken door via de weg die we in de voorgestelde route bergafwaarts nemen naar boven te lopen. Camprodon is een traditioneel vakantieoord voor de Barcelonese burgerij en eveneens een voornaam handelscentrum. Het dorp heeft vele bezienswaardigheden, zoals de beroemde 12de-eeuwse brug over de Ter, de Pont Nou, of het Museum Isaac Albéniz, waar documenten en voorwerpen van deze uit Camprodon afkomstige componist worden tentoongesteld. Het is de moeite waard om een bezoek te brengen aan Sant Cristòfol de Beget (via de C-38, richting Molló), één van de mooiste en best bewaard gebleven romaanse kerken van de provincie Girona. • Meer informatie: Ripollès Desenvolupament C/ Joan Miró, 2-4 Polígon Industrial Els Pintors, s/n 17500 Ripoll · Tel. +34 972 704 499 www.elripolles.com

VVV-kantoor van de Vallei van Camprodon C-38, km 9,6 17867 Camprodon Tel. +34 972 740 936 www.valldecamprodon.org


R9

DE ST.-JACOBSROUTE

42

BOLVIR

43

ROUTE: Van de kapel van El Remei (Bolvir de Cerdanya) naar Isòvol AFSTAND: 9,4 km (alleen heen) DUUR: ca. 3 à 3 ½ uur (alleen heen) HOOGTEVERSCHIL: 50 meter VERLOOP: Rechtlijnig BEWEGWIJZERING: Ja, met specifieke wegwijzers van de St.-Jacobsroute JAARGETIJDE: Het hele jaar door VERTREKPUNT: Bolvir de Cerdanya, kapel van El Remei MOEILIJKHEIDSGRAAD: Laag KINDEREN: Ja, het gaat om een zeer eenvoudige route KAARTMATERIAAL: Topografische wandel- en toeristenkaart van het gewest Cerdanya. Uitgeverij Alpina, 3de uitgave, mei 2002. Schaal 1:50.000. www.editorialalpina.com/mapes.asp

ERMITA DEL REMEI

GER

ISÒVOL

GROTE FOTO: Landschap, met op de achtergrond het Cadí-gebergte • KLEINE FOTO: Glas-in-loodraam gewijd aan de pelgrims van de St.-Jacobsroute

Kapel van El Remei

Bolvir de Cerdanya

Molen van Ger

Routebeschrijving De route valt gedeeltelijk samen met de door het gewest Cerdanya lopende St.-Jacobsroute. We hebben een van de mooiste en eenvoudigste delen uitgekozen, omdat dit langs de oever van de rivier de Segre loopt en van de kapel van El Remei naar het heiligdom van Quadres, dat in de Middeleeuwen ook als hospitium voor pelgrims dienst deed, gaat. • Bereikbaarheid: Vanuit Puigcerdà nemen we de N-260 richting La Seu d’Urgell. We arriveren meteen in Bolvir de Cerdanya. We slaan bij de eerste splitsing rechtsaf richting het dorp en onmiddellijk daarna volgen we het bord met de aanduiding “Torre del Remei”. Vijftig meter verderop komen we bij de kapel van El Remei, waar we de auto kunnen parkeren. Ook kunnen we vijftig meter doorrijden, de ingang van het hotel Torre del Remei passeren en op een open veld ervoor onze wagen neerzetten. • Start: De route begint op de geasfalteerde weg van het parkeerterrein zelf, want de St.-Jacobsroute komt uit Puigcerdà. Met het gezicht naar de kapel toe, staan links van ons informatieborden over de route. Aanvankelijk moeten we een eindje richting Bolvir teruglopen. • Verdere route: We lopen door het dorp heen totdat we bij de N-260 aankomen. We steken deze autoweg over en komen op een weg uit met een bord waarop “Molí” staat aangegeven en een kleine wegwijzer van de St.-Jacobsroute. Na een geasfalteerd stuk van een paar kilometer tussen

Heiligdom van Quadres

Isòvol

Bijzonderheden boerenhoeves door, loopt het traject verder evenwijdig aan de rivier, die we de komende twee kilometer een paar keer moeten oversteken. Daarna komen we bij de Molí de Ger, een thans in privé-bezit zijnde molen. We volgen steeds de redelijk brede hoofdweg. Hoewel verschillende andere eveneens brede wegen samenkomen, is de route dankzij de langs het hele pad aanwezige wegwijzers gemakkelijk te vinden. We wandelen langs mooie weilanden waar koeien en paarden grazen en kunnen genieten van het schitterende vlakke landschap. Na 7 kilometer komen we aan bij het heiligdom van de Mare de Déu de Quadres. De weg wordt daarna probleemloos voortgezet totdat we weer in de buurt van Isòvol bij de N-260 zijn. • Uitbreiding van de route: De St.-Jacobsroute begint in de Cerdanya in Llívia en eindigt in Martinet. De totale afstand van de door dit gewest lopende pelgrimsroute bedraagt ongeveer 40 kilometer en is in 5 stukken verdeeld. Wij hebben het derde stuk gelopen. Voor het vierde stuk wordt de route in Isòvol onderbroken en voortgezet in de buurt van Talló. Wij raden aan om met de auto naar Talló te rijden en daar het vijfde stuk te nemen dat via Bellver de Cerdanya van Santa Maria de Talló (aanzienlijk gebouw dat vanaf de 10de eeuw een kanonikale gemeenschap onderdak verleende) naar Martinet loopt. Een alternatief is om de pelgrimsroute bij het tweede stuk, dat van Puigcerdà naar de kapel van El Remei loopt, te beginnen. Het is in ieder geval een ideale route om in verschillende etappes te doen. Aangezien de weg langs belangrijke plaatsen komt, zijn er namelijk behoorlijk veel verblijfsmogelijkheden.

De St.-Jacobsroute, de eerste Europese culturele route, was het resultaat van de pelgrimstochten naar Santiago de Compostela (Galicië), die men op grond van de ontdekking van de stoffelijke resten van de apostel Jakobus in de 9de eeuw begon te maken. De Europese routes kwamen samen in de Pyreneeën, waar twee hoofdwegen bestonden: de Navarrese, die via Roncesvalles Spanje binnenkwam, en de Aragonese, die de bergen via Somport en Jaca doorkruiste. Samen met deze hoofdroutes waren er nog vele secundaire pelgrimswegen. Één daarvan kwam Catalonië binnen via de bergpassen van de Perxa en de Pimorent en kwam uit bij Sant Jaume de Rigolisa, in Puigcerdà, hoofdstad van het gewest Cerdanya. Alle routes zijn nog intact en worden door redelijk veel mensen gelopen, vooral tijdens de heiligenjaren van Sint-Jacob die altijd worden gevierd wanneer diens feestdag (25 juli) op een zondag valt, zoals het geval is geweest in 2004.

Opmerkingen en tips De St.-Jacobsroute loopt langs belangrijke plaatsen, zoals Llívia (waar één van de oudste apotheken van Europa staat), Puigcerdà (historische handelsstad), Bolvir (romaanse kerk van Santa Cecília), Bellver (met vele wandelmogelijkheden: Chemin des Bonshommes, Route van de Maaiers, GR 150, etc.) of Martinet. Tijdens de 13de en 14de eeuw werd het heiligdom van Quadres als een domus hospitalis, een hospitium waar reizigers gastvrijheid werd geboden, beschouwd. Het oorspronkelijke gebouw dateerde uit de 12de eeuw, maar in de 17de eeuw werd er een nieuwe tempel gebouwd. Dankzij de archeologische opgravingen zijn een aantal elementen, waaronder twee ramen, van het oude romaanse gebouw aan het licht gebracht. Vanaf Bellver is het de moeite waard om een bezoek te brengen aan Santa Eugènia de Nerellà, met een romaanse kerk die is uitgeroepen tot historisch en artistiek monument en die als enige in de streek nog is voorzien van een complete klokkentoren in Lombardische stijl. Deze klokkentoren heeft een helling van 1,25 meter. Vandaar dat hij ook wel bekend staat als de “toren van Pisa uit de Cerdanya”. • Meer informatie: Gewestelijk Patronaat voor Toerisme van de Cerdanya Kruispunt N-152 met N-260 · 17520 Puigcerdà Tel. +34 972 140 665 · www.cerdanya.org


44

TIPS Deze wandelroutegids is bedoeld voor iedereen die de provincie Girona al wandelend wil leren kennen. Men dient echter rekening te houden met een aantal tips wanneer men gaat wandelen: - De provincie Girona heeft een typisch Middellandse-Zeeklimaat met zachte winters en warme zomers. In het voor- en najaar komen stortbuien niet zelden voor. Tijdens de wintermaanden moet men in de hooggebergtegebieden rekening houden met sneeuwval, en vergeet niet dat het weer in de bergen snel kan omslaan. - Men heeft een minimale uitrusting nodig: voor de gekozen route geschikte schoenen; kleding die gemakkelijk zit en zweetdoorlatend is en warme kleren al naargelang de weersomstandigheden; een rugzak met basisuitrusting (extra kleding, zonnebrandcrème, pet, zonnebril, etc.), eten en drinken. Een wandelstok maakt het lopen lichter en zorgt voor meer zekerheid. - Op de kaart van elke wandelroute wordt aangegeven of de tocht al dan niet geschikt is voor kinderen. Voorts wordt aanbevolen bij het desbetreffende VVV-kantoor inlichtingen in te winnen, met name, kaarten en andere belangwekkende gegevens over de omgeving. - De wandelroutes lopen door natuurgebieden: respecteer de omgeving en breng de natuur geen schade toe. Het gevaar voor bosbranden is erg hoog. Maak daarom nooit vuur.

AANTEKENINGEN

45


46

NET IETS MEER DAN WANDELEN ALLEEN

47

Rustig en op uw gemak... Zo moet het wezen

Uit energieke penseelstreken en uitgesproken

van de culturele kenmerken van de Costa

profielen komt een jonge en vrolijke geest naar

Brava en van de Pirineu de Girona worden

voren in de vorm van concerten, uitvoeringen

ontdekt.

en patroonsfeesten waarvan een aantal reeds van ver voor de mensenheugenis dateert. De

Net als een landschapsschildering bieden de

geur van de blauwe zee, het kruidige aroma van

geschiedenis en de cultuur van de provincie

pijnbomen en rozemarijn ronden deze optische

Girona een solide achtergrond, die zich

ervaring af, die niet anders kan eindigen dan

openbaart in de gestalte van meer dan 3.000

met een goed gedekte tafel en het genot van

jaar oude archeologische vondsten en in de

een creatieve keuken die zich tussen genialiteit

rijke opeenvolging van culturele versmeltingen

en traditie bevindt. Hiervoor verantwoordelijk

en indrukwekkende monumenten die bijna in

is een generatie koks die over het nodige

alle plaatsen van deze streek te vinden zijn.

meesterschap beschikt om de vrolijke en hartstochtelijke geest te interpreteren die genies

We noemen hier bij wijze van voorbeeld de

als Salvador Dalí, volgens wie de kunst eetbaar

prehistorische grotten en dolmens van Romanyà

was of niet bestond, heeft voortgebracht.

en Serinyà, de Iberische overblijfselen van Ullastret, de Griekse en Romeinse ruïnes van

Vandaag de dag vormen de Costa Brava en

Empúries... Al deze culturen hebben hier hun

de Pirineu de Girona waarschijnlijk het gebied

eigen sporen achtergelaten in dit harmonieuze

waar in de kleinste ruimte het grootste aantal

landschap dat u thans wordt gepresenteerd met

belevenissen en ervaringen kan worden

het merk “G!”. Iberiërs, Grieken, Carthagers,

opgedaan. Geniet ervan en zij zullen altijd in

Romeinen... van hun hebben de verschillende

uw herinnering voort blijven bestaan.

verblijfsaccommodaties in de omgeving waar u onderdak vindt de edelmoedigheid en gastvriendelijkheid geërfd.


VVV-KANTOREN

48

Arbúcies: C/ Major, 6 Tel. +34 972 162 477 · Fax +34 972 860 983 www.arbucies.cat/turisme E-mail: ofturisme@arbucies.cat Banyoles: Pg. Darder - pesquera núm. 10 Tel. +34 972 583 470 www.banyoles.cat/turisme · E-mail: turisme@ajbanyoles.org Cal Moliner · Pl. Major, 38 Tel. en fax +34 972 575 573 www.banyoles.cat/turisme · E-mail: turisme@ajbanyoles.org Begur: Av. Onze de Setembre, 5 Tel. +34 972 624 520 · Fax +34 972 624 578 www.visitbegur.cat · E-mail: turisme@begur.org Blanes: Pg. de Catalunya, 2 Tel. +34 972 330 348 · Fax +34 972 334 686 www.visitblanes.net · E-mail: turisme@blanes.cat Breda: C/ Sant Iscle, 27-29 Tel. +34 972 871 530 · Fax +34 972 160 333 www.breda.cat · E-mail: elsforns@breda.cat Cadaqués: C/ des Cotxe, 2A Tel. +34 972 258 315 · Fax +34 972 159 442 www.cadaques.cat · E-mail: turisme@cadaques.cat Caldes de Malavella: Av. Onze de Setembre, s/n Tel. +34 972 480 103 · Fax +34 972 470 525 www.caldesdemalavella.cat E-mail: turisme@caldesdemalavella.cat Calella de Palafrugell: C/ de les Voltes, 6 Tel. +34 972 614 475 · Fax +34 972 611 261 www.visitpalafrugell.cat E-mail: turisme@palafrugell.net Calonge: Pl. Major, s/n Tel. +34 972 609 445 www.calonge.cat · E-mail: turisme@calonge.cat Castelló d’Empúries: Pl. Jaume I, s/n Tel. +34 972 156 233 www.castello.cat · E-mail: turisme@castello.cat Empuriabrava C/ Pompeu Fabra, s/n (Kultuurcentrum) Tel. +34 972 450 802 · Fax +34 972 450 600 www.empuriabrava.cat E-mail: turisme@empuriabrava.cat Colera: C/ Labrun, 34 Tel. +34 972 389 050 · Fax +34 972 389 283 www.ajcolera.org · E-mail: smcolera@ddgi.es El Port de la Selva: C/ del Mar, 1 Tel. +34 972 387 073 · Fax +34 972 387 413 www.portdelaselva.net E-mail: turisme@portdelaselva.net

49

Figueres: Pl. del Sol, s/n Tel. +34 972 503 155 · Fax +34 972 673 166 www.figueres.cat E-mail: turisme@figueres.org Garrigàs: Catalaans VVV-kantoor in de Empordà Snelweg AP-7, km 35 - Servicestation van de Empordà Tel. +34 972 554 642 www.catalunyaturisme.com E-mail: ot.emporda@gencat.cat Girona: C. de Joan Maragall, 2 Tel. +34 872 975 975 www.girona.cat/turisme E-mail: turisme@ajgirona.cat Welkomstpunt C/ Berenguer Carnicer, 3-5 Tel. +34 972 211 678 · Fax +34 972 221 135 www.puntdebenvinguda.com E-mail: pbturisme@ajgirona.org Hostalric: C/ Raval, 45 (Gemeentehuis) Tel. +34 972 864 565 · Fax +34 902 196 446 www.hostalric.cat · E-mail: turisme@hostalric.cat L’Escala: Pl. de les Escoles, 1 Tel. +34 972 770 603 · Fax +34 972 773 385 www.lescala.cat · E-mail: turisme@lescala.cat Ctra. de Orriols a Viladamat Tel. +34 972 770 603 · Fax +34 972 773 385 www.lescala.cat · E-mail: turisme@lescala.cat L’Estartit: Pg. Marítim, s/n Tel. +34 972 751 910 · Fax +34 972 751 749 www.visitestartit.org · E-mail: info@estartit.org La Bisbal d’Empordà: Pl. del Castell, s/n Tel. +34 972 645 166 · Fax +34 972 645 575 www.visitemporda.com E-mail: turisme@baixemporda.cat Edifici Torre Maria - C. de l’Aigüeta, 17 Tel. +34 972 645 500 · Fax +34 972 643 499 www.visitlabisbal.cat · E-mail: turisme@labisbal.cat Llafranc: Pg. de Cípsela, s/n Tel. +34 972 305 008 · Fax +34 972 611 261 www.visitpalafrugell.cat E-mail: turisme@palafrugell.net Llagostera: Pg. de Romeu, s/n (Estació del Carrilet) Tel. +34 972 832 322 · Fax +34 972 805 468 www.llagostera.cat · E-mail: turisme@llagostera.cat Llançà: C/ Camprodon, 16-18 Tel. +34 972 380 855 · Fax +34 972 121 931 www.llanca.cat · E-mail: turisme@llanca.cat Aparcament del Port, s/n Tel. +34 972 120 944 · Fax +34 972 121 931 www.llanca.cat · E-mail: turisme@llanca.cat

Lloret de Mar: Pg. Camprodon i Arrieta , 1-2 Tel. +34 972 364 735 · Fax +34 972 360 540 www.lloretdemar.org E-mail: lloret-turisme@lloret.org Av. de les Alegries, 3 Tel. +34 972 365 788 · Fax +34 972 367 750 www.lloretdemar.org E-mail: central-turisme@lloret.org Maçanet de Cabrenys: Aparcament del Pont, s/n Tel. +34 972 544 297 · Fax +34 972 544 108 www.massanet.org · E-mail: turisme@massanet.org Mont-ras: Pl. de l’Ajuntament, 1 Tel. +34 972 301 974 · Fax +34 972 301 956 www.mont-ras.cat E-mail: ajuntament@mont-ras.cat Palafrugell: C/ Carrilet, 2 Tel. +34 972 300 228 · Fax +34 972 611 261 www.visitpalafrugell.cat E-mail: turisme@palafrugell.net TMP · C/ Santa Margarida, 1 Tel. +34 972 300 228 · Fax +34 972 611 261 www.visitpalafrugell.cat E-mail: turisme@palafrugell.net Palamós: Pg. del Mar, s/n Tel. en fax +34 972 600 550 www.palamos.cat/turisme E-mail: info@palamos.org C/ Pere Joan, 44 Tel. +34 972 600 500 · Fax +34 972 600 137 www.palamos.cat/turisme E-mail: info@palamos.org Pals: Pl. Major, 7 Tel. +34 972 637 380 · Fax +34 972 637 326 www.pals.es · E-mail: info@pals.es C/ Aniceta Figueres, 6 Tel. +34 972 667 857 · Fax +34 972 667 818 www.pals.es · E-mail: info@pals.es Peralada: Pl. Peixateria, 6 Tel. +34 972 538 840 · Fax +34 972 538 327 www.peralada.org · E-mail: promocio@peralada.org Peratallada (Forallac): C/ Unió, 3 Tel. +34 972 645 522 · Fax +34 972 645 524 www.forallac.cat · E-mail: turisme@forallac.cat Platja d’Aro: C/ Mn. J. Verdaguer, 4 Tel. +34 972 817 179 · Fax +34 972 825 657 www.platjadaro.com E-mail: turisme@platjadaro.com Portbou: Pg. Lluís Companys Tel. +34 972 125 161 · Fax +34 972 125 123 www.portbou.cat · E-mail: turisme.portbou@ddgi.es

Roses: Av. de Rhode, 77-79 Tel. +34 972 257 331 · +34 902 103 636 Fax +34 972 151 150 www.roses.cat · E-mail: turisme@roses.cat Sant Antoni de Calonge: Av. Catalunya, 26 Tel. +34 972 661 714 · Fax +34 972 661 080 www.calonge.cat E-mail: turisme@calonge.cat Sant Feliu de Guíxols: Pg. del Mar, 8-12 Tel. +34 972 820 051 · Fax +34 972 820 119 www.guixols.cat E-mail: turisme@guixols.cat Sant Hilari Sacalm: Pl. Doctor Robert, s/n Tel. +34 972 869 686 · Fax +34 972 869 677 www.turisme.santhilari.net E-mail: oficinaturisme@santhilari.cat Sant Llorenç de la Muga: C. de l’Església, 2 Tel. and fax +34 972 569 167 www.webpobles.ddgi.cat E-mail: ajuntamentsllm@ddgi.cat Sant Pere Pescador: Ctra. de la Platja, s/n Tel. +34 972 520 535 · Fax +34 972 550 323 www.santpere.cat E-mail: oficinaturisme@santpere.cat Santa Cristina d’Aro: C/ Estació, 4 Tel. +34 972 835 293 · Fax +34 972 837 964 www.santacristina.net E-mail: turisme@santacristina.net Tamariu: C/ de la Riera, s/n Tel. +34 972 620 193 · Fax +34 972 611 261 www.visitpalafrugell.cat E-mail: turisme@palafrugell.net Torroella de Montgrí: Museum van de Middellandse Zee C/ Ullà, 31 Tel. +34 972 755 180 · Fax +34 972 755 182 www.museudelamediterrania.org E-mail: info@museudelamediterrania.org Tossa de Mar: Av. Pelegrí, 25, Ed. La Nau Tel. +34 972 340 108 · Fax +34 972 340 712 www.infotossa.com · E-mail: info@infotossa.com Vilobí d’Onyar: Vliegveld Girona-Costa Brava Tel. +34 972 942 954 E-mail: ot.aeroportgirona@gencat.cat

Alp: Av. Tosa d’Alp, 6 Tel. +34 972 890 385 · Fax +34 972 890 812 www.ddgi.es/alp · E-mail: turisme@alp2500.cat Besalú: Pl. Llibertat, 1 Tel. +34 972 591 240 · Fax +34 972 591 150 www.besalu.cat · E-mail: turisme@besalu.cat Camprodon: Pl. Espanya, 1 Tel. +34 972 740 010 · Fax +34 972 130 324 www.camprodon.cat E-mail: turisme@camprodon.cat C-38, km 9,6 Tel. +34 972 740 936 · Fax +34 972 130 359 www.valldecamprodon.org E-mail: turisme@valldecamprodon.org La Vall d’en Bas: C. de la Teixeda, 12 Tel. +34 972 692 177 · Fax +34 972 690 326 www.vallbas.cat · E-mail: turisme@vallbas.cat

Les Planes d’Hostoles: Pg. de l’Estació, 2 Tel. +34 972 448 026 · Fax +34 972 448 593 www.lesplanes.cat E-mail: pipla@ddgi.cat Les Preses: Antiga Estació, s/n Tel. +34 972 692 023 · Fax +34 972 692 020 www.lespreses.cat · E-mail: atma@garrotxa.com Llívia: C/ dels Forns, 10 · Tel. en fax +34 972 896 049 www.llivia.org · E-mail: patronat@llivia.org Olot: C/ Hospici, 8 Tel. +34 972 260 141 · Fax +34 972 271 900 www.turismeolot.cat E-mail: turisme@olot.cat Puigcerdà: C/ Querol, 1 · Tel. +34 972 880 542 · Fax +34 972 141 522 www.puigcerda.cat E-mail: info@puigcerda.cat

Ribes de Freser: Pl. Ajuntament, 3, baixos Tel. and fax +34 972 727 728 www.vallderibes.cat E-mail: turisme@vallderibes.cat Ripoll: Pl. Abat Oliba, s/n Tel. en fax +34 972 702 351 www.elripolles.com E-mail: turismeripoll@ajripoll.com Sant Joan de les Abadesses: C. de Palau Abadia, 9 Tel. +34 972 720 599 · Fax +34 972 720 894 www.santjoandelesabadesses.cat E-mail: turisme@santjoandelesabadesses.com Sant Feliu de Pallerols: Ctra. d’Olot, s/n Tel. +34 972 444 474 · Fax +34 972 444 422 www.ddgi.es/sfp · E-mail: tursfp@ddgi.es Sant Joan les Fonts: C/ Juvinyà, s/n Tel. +34 972 290 507· Fax +34 972 291 289 www.santjoanlesfonts.cat E-mail: turismesantjoan@hotmail.com

Santa Pau: Can Vayreda, Pl. Major, 1 Tel. en fax +34 972 680 349 www.garrotxa.com/santapau E-mail: asantapau@garrotxa.com Setcases: C/ Rec, 5 Tel. +34 972 136 089 · Fax +34 972 136 089 www.setcases.info · E-mail: setcases@ddgi.es Vallter 2000 Pla de Morens, s/n Tel. +34 972 139 057 www.vallter2000.com E-mail: comercial@vallter2000.com Vall de Núria: Bergstation Vall de Núria Tel. +34 972 732 030 www.valldenuria.cat E-mail: valldenuria@valldenuria.cat Vallfogona de Ripollès: C/ Puig Estela, 9 Tel. +34 972 701 909 · Fax +34 972 700 512 www.ddgi.es/vallfogona E-mail: vallfogona@ddgi.es

Gewestelijk Patronaat voor Toerisme van de Cerdanya: Kruispunt N-152 met N-260 17520 Puigcerdà Tel. +34 972 140 665 · Fax +34 972 140 592 www.cerdanya.org E-mail: info@cerdanya.org

Ripollès Desenvolupament: C/ Joan Miró, 2-4 Polígon Industrial Els Pintors, s/n · 17500 Ripoll Tel. +34 972 704 499 · Fax +34 972 704 530 www.ripollesturisme.info E-mail: consorci@ripollesdesenvolupament.com

Regionale VVV-kantoren Costa Brava Streekraad van de Alt Empordà: C/ Nou, 48 · 17600 Figueres Tel. +34 972 503 088 · Fax +34 972 505 681 www.altemporda.org · E-mail: ccaemp@ddgi.cat Streekraad van de Baix Empordà: C/ dels Tarongers, 12 · 17100 La Bisbal d’Empordà Tel. +34 972 642 310 · Fax +34 972 645 575 www.visitemporda.com E-mail: turisme@baixemporda.cat Streekraad van de Pla de l’Estany: Pg. de la Indústria, 78 · 17820 Banyoles Tel. +34 972 583 258 · Fax +34 972 570 161 www.plaestany.cat/turisme E-mail: turisme@plaestany.org Streekraad van de Selva: Pg. de Sant Salvador, 25-27 17430 Santa Coloma de Farners Tel. +34 972 842 161 · Fax +34 972 840 804 www.laselvaturisme.com E-mail: info@laselvaturisme.com Streekraad van de Gironès: C/ Riera de Mus, 1 · 17003 Girona Tel. +34 972 213 262 · Fax +34 972 213 573 www.girones.cat/turisme E-mail: turisme@girones.cat

Pirineu de Girona Turisme Garrotxa: Av. Onze de Setembre, 22, 2n 17800 Olot Tel. +34 972 271 600 · Fax +34 972 271 666 www.turismegarrotxa.com E-mail: info@turismegarrotxa.com


04/10 Martinet

Ordèn Cortàs

Olopte

Prullans Bellver de Isòvol Cerdanya N-260

Fontanals de Cerdanya

Bèixec Villec

Estana NATUURPARK VAN CADÍ-MOIXERÓ

Cerdanya Túnel E-9 del Cadí

Masella

3

C-16

la Molina

Queralbs

3

Tregurà de Dalt Tregurà de Baix

Dòrria Ventolà

Nevà

N

C

Sant Joan de les Abadesses Campdevànol

CAMÍ RAL I RAMADER

CAMPDEVÀNOL - SANT LLORENÇ DE CAMPDEVÀNOL

Portbou

Figueres

C-17

Vallfogona de Ripollès

Banyoles

Montagut

Castellfollit l’Hostalnou de la Roca de Bianya Sant Joan les Fonts

La Pinya

Vidrà a Vic - Barcelona

Santa Coloma de Farners

Maià de Montcal

18

les Planes d’Hostoles

la Salut

Falgons

Sant Aniol de Finestres

Sant Feliu de Pallerols

Palol de Revardit

Granollers de Rocacorba

Sant Esteve de Llémena

Sant Martí Sacalm

Amer

Sant Gregori

r

Nationale weg Autoweg

Belangrijkste bezienswaardigheden

Bonmatí

la Cellera de Ter

Pantà de Susqueda

Tolweg

Ontwerp en productie Centre d’Imatge i Comunicació

Osor

Anglès

1- Muziekfestivals van Torroella de Montgrí en Peralada

Aiguaviva

Tekst Alfons Berruezo Joan Gruart

Voorrangsweg

3- La Molina-Masella

B-weg

4- Meer van Banyoles

Plaatselijke weg

Vertaling en correctie LINK

In aanleg Andere wegen

Druk Agpograf

Rivier

Wettelijk depot Tandradbaan

AP-7

Aanduiding snelweg Afslag snelweg

N-141 C-1411 C-25 C-151

Aanduiding nationale weg Aanduiding B-weg Aanduiding voorrangsweg Vervangen codering Gewestgrens Trein

Sant Dalmai

Castanyet

5- Middeleeuwse dorpjes Pals en Peratallada

8- Vallei en sanctuarium van Núria

Viladrau

SANTA COLOMA DE FARNERS

10- Botanische tuinen van de Selva (Santa Clotilde,

N-II

Pinya de Rosa en Marimurtra)

Arbúcies

12- Pottenbakkerij van La Bisbal

Riells

13- Alta Garrotxa (Oix en Beget) 14- Natuurpark van het Vulkanische Gebied van de Garrotxa 15- Natuurpark van Cap de Creus 16- Sant Pere de Rodes

Maçanet 9 de la Selva

Viabrea

19- Ruïnes van Empúries

22- Natuurpark Aiguamolls de l’Empordà

Groen pad

23- Driehoek van Dalí (museum van Figueres, Portlligat en Púbol)

Tunnel

24- Romaanse monumenten (algemeen) 25- Gastronomie: mar-i-muntanya-keuken (algemeen)

Platja Gran

21

Beschermd gebied van de Medes-eilanden

5

2

Fornells Aiguablava Platja d’Aiguablava Aigua Xelida Platja de Tamariu Palafrugell GIV-6542 Tamariu Mont-ras Cala Pedrosa GIV-6548 Cala de Gens Ermedàs Llafranc C-31 Platja de Llafranc Calella de Vall-llobrega Platja del Canadell Palafrugell Platja de Port Bo RUTA DEL TREN PETIT

2

Solius

C-31

Calonge

Platja de la Fosca la Fosca Cala Margarida Platja Palamós Gran Sant Antoni de Calonge Platja des Monestri Platja de Sant Antoni C-253

Llagostera C-65

Esclanyà

PALAMÓS - VALL-LLOBREGA - MONT-RAS - PALAFRUGELL

Romanyà de la Selva ROUTE VAN DE SPOORWEG

Castell d’Aro

Santa Cristina d’Aro

Vidreres

Platja de Torre Valentina Cala Cristus-ses Torretes

Platja d’AroCala sa Cova

Cala Rovira Platja Gran Cala sa Conca s’Agaró Platja de Sant Pol Sant Pol Platja de Sant Feliu de Guíxols

Sant Feliu de Guíxols

E-15 AP-7

Hostalric

Sant Grau

10

Tossa de Mar

na

Santa Cristina

A-19 a Barcelona

10

Palafolls

Blanes

Canyet Platja de Canyeretes Platja del Senyor Ramon Cala Salionç Salionç

Giverola 9CalaCala Bona

Platja de la Mar Menuda Platja Gran Cala Llorell Platja de Canyelles Lloret de Mar Platja de Lloret de Mar Platja de Fenals Platja de sa Boadella

10

Tordera

elo arc aB

20- C adaqués 21- Beschermd gebied van de Medes-eilanden

L E S G AVA R R E S

C-35

17- Santa Pau 18- Besalú

Cala Pedrosa

l’Estartit

Platja de Pals

6

Cassà de la Selva

Massanes Breda

Can Salvà

1

Torroella Gualta de Montgrí Serra de Daró Llabià Fontanilles

23

Llambilles

Caldes de Malavella

Sils Sant Feliu de Buixalleu

11- Oude stadscentrum van Girona

Fonolleres

Parlavà

GIRONA - ST. FELIU DE GUÍXOLS

Riudarenes

Ullà

Ultramort Rupià

12

C-63

9- Vila Vella (oude stadskern) van Tossa de Mar

Verges C-252

Cala Farriola Golf de la Monedera

Sobrestany

Llofriu

Riudellots Campllong de la Selva Sant Andreu Franciac Salou

C-25

Sant Miquel de Cladells

7- Vallei van Camprodon

Fornells de la Selva l’Onyar

el Ter

8

Vilobí d’Onyar

Sant Hilari Sacalm

Espinelves

6- Iberisch dorp Ullastret

A-2

Vliegveld Girona-Costa Brava

Cala Montgó

Riells

Albons

Ullastret Palau-sator Corçà Sant Julià de Boada Monells LA BISBAL Peratallada Platja de sa Riera Canapost D’EMPORDÀ sa Riera sa Tuna Sant Sadurní Feliu Pals Vulpellac Sant Cruïlles de l’Heura Platja de sa Tuna de Boada Begur Fonteta C-66 Cap de Begur Regencós Torrent

Quart

Salitja

Brunyola

a Vic - Manresa - Lleida

Platja del Moll Grec Platja de les Muscleres Platja de l’Escala l’Escala Platja de Riells

Bellcaire d’Empordà

Jafre

Púbol

7

C-63

19

Sant Martí d’Empúries

la Tallada d’Empordà

Foixà

GIRONA

Vilablareix

Vilopriu Colomers

Madremanya

11

Salt

22

l’Armentera

C-31

Sant Martí Vell la Pera

Cap de Creus

Golf de Roses

Ventalló

Garrigoles

Juià

g

Viladamat

Flaçà

Montjoi

Torroella de Fluvià

Sant Miquel de Fluvià

Sant Jordi Desvalls

Sant Joan de Mollet

Celrà

Sarrià Sant Julià de Ter de Ramis

Bescanó

N-141

2- Baaitjes van Begur, Palafrugell en vuurtoren van Sant Sebastià

Routebeschrijvingen Alfons Berruezo

Foto’s afgestaan door Beeldarchief Emili Massanas Burcet (Diputació de Girona) Consortium Alba-Ter Fonds van het Bureau voor Toerisme Costa Brava Girona Itinerànnia Mas Garganta Streekraad van de Pla de l’Estany Streekraad van de Selva Vall de Núria www.giroguies.com

6

E-15 AP-7

el Te

Fotografie Antonio Garrido Arthur Selbach Enric Bassaganyes F. Masó Francesc Tur Jordi Mas Jordi Tutusaus Josep Padilla Juli Pérez Kim Castells Klaus Tödt–Rübel Miquel Raurich Pep Callís Pep Iglesias Salvador Coll Santi Bosch Toni Anguera Toni León

Cervià de Ter

23 20

Platja de Roses Cala Jóncols Platja de la Punta Empuriabrava Platja de Canyelles Platja de l’Almadrava Platja d’Empuriabrava

Vilamacolum Sant Pere Pescador

Saus

Camallera

Platja d’Arqueria

Cadaqués

Badia de Cadaqués

Roses

C-260

Mu

Vilacolum

Orriols

Cornellà del Terri

15

a NATUURPARK AIGUAMOLLS DE L’EMPORDÀ

Riumors

Siurana

Sant Tomàs de Fluvià

Viladasens

Bordils Canet d’Adri

la

Sant Mori

Vilamarí Sant Esteve de Guialbes Pujals dels Cavallers Olives

OLOT - GÉRONE

Vilamalla

Arenys d’Empordà

Medinyà

Sant Martí de Llémena

Fortià

23

Palau de Santa Eulàlia

5

Palau-saverdera

Castelló d’Empúries

Vilaür

Vilademuls

Pedret i Marzà

Vila-sacra

el Far d’Empordà

Ermedàs

Bàscara

Galliners

Vilavenut

Pujals dels Pagesos

Pujarnol

Camós

ROUTE VAN DE SPOORWEG

BARCELONA

4

Porqueres Estany de Banyoles BANYOLES

la Vall d’en Bas

C-37

Romanyà d’Empordà

Orfes

Fontcoberta

Sant Miquel de Campmajor

Bas

els Hostalets d’en Bas

el Fluvià

Esponellà

el Port de la Selva la Selva de Mar NATUURPARK VAN CAP DE CREUS Portlligat

16

Vilabertran

Garrigàs

Pontós

Espinavessa

C-66

Santa Pau

les Preses Sant Miquel

Crespià

el Torn

Sant Martí Vell

Mieres

Collada de Bracons

Sant Pere de Rodes

Vilajuïga Pau

Peralada

Cabanes

FIGUERES Vilanant Vilafant Lladó Avinyonet de Puigventós Santa Llogaia d’Àlguema Cabanelles Borrassà 4 Navata N-260 Ordis

Beuda

14

OLOT

del Corb

la Bisbal

Tortellà

3

Cistella

Besalú NATUURPARK VAN HET Sant Ferriol VULKANISCHE GEBIED VAN DE Serinyà GARROTXA

17

Joanetes

Sales de Llierca

Sant Jaume Argelaguer de Llierca

Begudà

Puigpardines

GIRONA

Uitgegeven door Bureau voor Toerisme Costa Brava Girona

Pont de Molins Llers

Terrades

Mare de Déu del Mont

A-26

Sant Privat d’en Bas

les Llosses

Sadernes

la Vall de Bianya

Riudaura

C-26

Vic

13

RIPOLL - ST. JOAN DE LES ABADESSES

N-260a

Llançà

Garriguella

1

N-II

Boadella d’Empordà

Albanyà

Oix

Túnel de Collabós

r el Te

RIPOLL

Olot

13

RUTA DEL FERRO I DEL CARBÓ

Mollet de Peralada

Masarac

Cala Canyelles Platja de Grifeu Platja del Port Platja de les Tonyines Platja del Port de la Selva Platja del Pas El Golfet

Grifeu

Vilamaniscle

Biure

Sant Llorenç de la Muga

Beget

C-26

C-26

Puigcerdà

Ripoll

Llanars C-38

Sant Pau de Segúries

Colera Platja de Garbet

Rabós

Sant Climent Sescebes

Capmany

Darnius

N-260

Espolla

C-252

Camprodon

Ogassa N-260

Gombrèn

E la Jonquera

Agullana

Pantà de Boadella

Bruguera

el Baell

Sant Quirze de Colera

E-15 AP-7

Campelles

lona

A

la Vajol

Tapis

Rocabruna

Abella

Pardines Ribes de Freser

Planoles

France

Espinavell

Molló

Vilallonga de Ter

Planès

Toses

7

Setcases

Maçanet de Cabrenys

51

Cala de les Rates Platja Gran

Portbou

2

ser el Fre

a Barce

R

France

S E R R A D E L’A L B E R A

la Jonquera

8

Núria

Montgrony

F

A

Cantallops

el Vilar d’Urtx

Santa Eugènia Talló BaltargaSansor TarteraDas Beders Montellà Olià Pi Coborriu Prats Bor Nas Riu de Urús Pedra

N

Vallter 2000

Queixans Urtx

Alp

France

A B R A V

Travesseres

Talltendre

U O

T A

Lles

Músser

Eller

PUIGCERDÀ Saga Bolvir Gréixer Ger el Segre Vilallobent All

E R

S

Coborriu de Viliella la Llosa Arànser

France

N-154

Guils de Cerdanya

Meranges

I N G I

O

Girul

50

I R E

C

P D

Llívia

Platja de Sant Francesc

Platja de Blanes Platja de s’Abanell

Eerste kwaliteit stranden 2009

Premie toegekend door de Europese Unie, waardering van de kwaliteit van het water en de service aan de stranden.

Haven met blauwe vlag Kruisen EMAS Eco-Management & Audit Scheme Calonge: platges de Sant Antoni, Torre Valentina, es Monestri i cala Cristus Roses: platges de Roses, cala Montjoi, l’Almadrava, Canyelles Petites, Palangrers, la Punta, Santa Margarida i Port de Roses Sant Feliu de Guíxols: platges de Sant Feliu, Sant Pol, Canyerets, cala del Vigatà, cala Maset, cala Jonca, cala de l’Ametller i la Caleta Torroella de Montgrí: platja Gran de l’Estartit Palamós: Port Esportiu Marina Palamós “Q”-certificaat voor toeristische kwaliteit (ICTE) Lloret de Mar: platja de Lloret i platja de Fenals Platja d’Aro: platja Gran Palafrugell: Llafranc, Tamariu Sant Antoni de Calonge: platges de Torre Valentina i de Sant Antoni Cerdanya: estació d’esquí de la Molina Ripollès: estació d’esquí de Vall de Núria Garrotxa: Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa


www.costabrava.org www.pirineugirona.org

Tel. +34 972 208 401 路 Fax +34 972 221 570 costabrava@costabrava.org

Wandelroutes  

04/2010, 27 pages

Wandelroutes  

04/2010, 27 pages

Advertisement