Page 1

CAT

Ruta del Vi DO EmpordĂ * *Tasta els vins que et brinda la tramuntana


Ruta del Vi DO Empordà

Índex

Índex

5

6

PRESENTACIÓ

90

ENTITATS ADHERIDES A LA RUTA

13

CELLERS

92

CULTURA

63

ACTIVITATS RELACIONADES

94

GASTRONOMIA

64

ALLOTJAMENTS

96

NATURA I TURISME ACTIU

70

RESTAURANTS

98

ESTABLIMENTS DE L’ALT EMPORDÀ

76

BARS I BOTIGUES DE VI

100

ESTABLIMENTS DEL BAIX EMPORDÀ

78

EMPRESES D’ACTIVITATS

102

MAPA

84

MUSEUS

104

LLEGENDA DEL MAPA

86

TRACTAMENTS DE VINOTERÀPIA

105

SIMBOLOGIA

88

CENTRAL DE RESERVES / AGÈNCIES RECEPTIVES


Ruta del Vi DO Empordà

Presentació

6

La nostra societat està mancada d’elements que ens apropin a la natura i que ens proporcionin un plaer sa, que dilatin el temps per crear un parèntesi afectiu amb les persones que apreciem, que ens aportin positivitat en aquest món que ens toca viure.

pretén és posar en dansa tot allò vinculat al món del vi empordanès a través d’uns itineraris que es convertiran en diàlegs apassionats amb els pàmpols de l’Empordà, on vint-i-quatre cellers us obriran les portes de bat a bat i on la sorpresa us l’aportarà el gaudi transversal que el vi genera. Hotels, restaurants, bars de vi, tractaments de vinoteràpia i empreses d’activitats relacionades amb el món del vi són al vostre abast en aquestes pàgines. Us sorprendran els quilòmetres lineals de pedra seca que acaronen ceps entortolligats. Passejareu per terrers d’argila, per llesques de pissarra vermella, negra i bituminosa, per sòls sorrencs, per granit, per sauló, per llims argilosos, graves, gresos i margues, per terrenys calcaris argilosos, silícics, per còdols i per basalts negres. Viatjareu pel temps des de la ciutat grega —i la romana que se li sobreposa— d’Empúries fins al cim de la saviesa benedictina, el majestuós monestir de Sant Pere de Rodes.

Pròleg El vi té la màgia de fer-nos somniar i de traslladar-nos a uns paisatges on estaríem encantats llegint, contemplant o endinsant-nos en el plaer dels sentits. Sense voler afirmar que sigui essencial per a la supervivència de la humanitat, sí que es pot dir que el vi ajuda a enfortir el patrimoni cultural i que uneix la gastronomia, el paisatge i l’oci. Més que mai, la nostra societat està mancada d’elements que ens apropin a la natura i que ens proporcionin un plaer sa, que dilatin el temps per crear un parèntesi afectiu amb les persones que apreciem, que ens aportin positivitat en aquest món que ens toca viure, modelant-lo, cuidant-lo, aprofundint els sentiments de reverència, meravella i pertinència. L’Empordà, bressol cultural del vi, amb els seus paratges i parcs naturals, n’és la certesa. En aquesta Ruta del Vi trobareu un preàmbul per associar el vi amb altres dominis culturals i sensorials. El que es


Ruta del Vi DO Empordà

Presentació

8

Aquesta és una eina suggeridora per badar pels llogarets empordanesos, apreciant colors i llums i escoltant a cau d’orella la natura canviant. Per seguir rutes a peu pla o per la muntanya, rutes de les barraques, dels monestirs, de la fil·loxera, de la història, de les cooperatives, de l’Albera (la de mar), i per gaudir d’un mar de vinyes des del cap de Creus fins a les Gavarres, i fins i tot d’una ruta literària i pictòrica.

l’Empordà i, de fons, al turó, albirar ceps en terra eixorca. Estar atents al cicle de la vinya, tocar la terra, entendre el plor de la vinya, el moment efímer de la flor i la ressonància de la força de l’estiu al cep, com desplega la pampolada fins a assolir la plenitud del fruit tibat que crea l’obra. Una fascinació natural a l’abast, un paisatge preparat per persistir en la vostra memòria.

Parar-se a flairar. Percebre les aromes d’un passeig arran de mar, entre fonoll marí, llentiscles, argelagues i brucs, i l’espetec salat de les onades mentre colpeixen la pissarra que talla el mar al cap de Creus.

Parar-se a flairar. Percebre les aromes d’un passeig arran de mar, entre fonoll marí, llentiscles, argelagues i brucs, i l’espetec salat de les onades mentre colpeixen la pissarra que talla el mar al cap de Creus... Fer la primera passejada de primavera a muntanya i sentir com la terra es desperta del silenci mineral i comença a bategar entre perfums remeiers. Contemplar l’esclat blanc de l’ametller florit i el plor de la vinya, seguint les rutes dels dòlmens i els menhirs. Aspirar l’olor de la mimosa groga i endormiscada de febrer, tot passejant per un vinyar. Vorejar marges humits de salicòrnia als aiguamolls de

Prepareu-vos per assaborir vins fins, saborosos, generosos, reflexius, seriosos, accessibles, riallers, vestits d’autèntics i amanits per un cel atramuntanat, i per tastar vitalitat emprenedora. Gaudiu aquest full de ruta amb l’optimisme que brolla d’un Empordà enoturístic reforçat per l’excel·lència gastronòmica d’una cuina troncal i lluminosa que l’acompanya, ara més que mai. Josep Roca, del restaurant El Celler de Can Roca (tres estrelles Michelin), guardonat com el millor restaurant del món del 2013 per la revista Restaurant Magazine


Ruta del Vi DO Empordà

Presentació

10

Els vins de la DO Empordà D’ençà de l’establiment de les primeres colònies gregues, l’Empordà, una de les regions vitivinícoles més antigues del món, ha viscut diverses etapes de glòria. Tothom espera que la darrera ja no s’estronqui mai més, com la bóta de sant Ferriol. Al setembre del 2005, Robert Parker, el guru dels vins més influent del món, va posar l’Empordà al mapa vinícola mundial quan, al seu The Wine Advocate, va escriure: «Quin descobriment, aquests magnífics vins de la Denominació d’Origen Empordà. Podria ser el pròxim Priorat?». El paisatge de l’Empordà és tan mediterrani que els antics pagesos ja van decidir posar oliveres a la plana i construir feixes de paret seca enfilades per a la vinya. I va ser així durant mil anys i durant mil més, encara que glacés, que les llevantades fossin torrencials o que la tramuntana espolsés el blat madur. Les millors vinyes de tot l’Empordà s’enfilen en feixes de paret seca pensades per aguantar la terra i l’erosió. I les més extraordinàries són les vinyes verdes vora el mar. L’Empordà ha entrat al segle XXI amb uns vins negres

excel·lents, uns rosats que enllacen amb el passat, uns blancs que han trobat el seu camí i uns vins dolços, especialment la garnatxa, que destaquen entre els de la seva classe. Es conreen deu varietats blanques i deu de negres: la garnatxa blanca o lledoner blanc, el macabeu o viura i la moscatell d’Alexandria són les blanques que predominen, i la samsó o carinyena i la garnatxa negra o lledoner negre, les varietats negres preferents. A més, s’hi hauria d’afegir la monestrell, que tots els tractats de viticultura i ampelografia situen a l’Empordà. El savi medieval Francesc Eiximenis, nascut a Girona cap al 1330 i traspassat a Perpinyà el 1409, elogia el monestrell en un capítol del Terç del Crestià, un dels quatre volums escrits dels tretze que havia previst. Dins l’apartat «Com usar bé de beure e menjar», hi aplega un conjunt de consells; en un capítol recull la carta que un golafre eclesiàstic escriu a un metge per demanar-li consell sobre «lo regiment de sa vida». Hi diu el següent: «Sapiats, sényer, que no visc ben sa ne puc quaix res menjar, car jamés no he fam. Tramet-vos a dir tot mon regiment de viure per tal que vejats si és bo ne sa a mi.

Sényer, yo quan me lleu meng d’una fogassa calda un poc amb una tassa de vin cuit o de grec. [...] Mon beure quant al vin blanc és aquest: bec grec d’estiu, e d’hivern cuit, o moscatell, malvasia, tribià, còrsec, o càndia o vernassa. [...] Dels vermells de la terra no puix beure, per tal bec d’estiu calabresc de Santo Noixet, túrpia o trilla, picapoll de Mallorca, rosset o dels clarets d’Avinyó. D’hivern he del de Madrid de Castella, e d’aquells fins espanyols, o del de Gascunya, o del monastrell d’Empordà. [...] A sopar bec de Beuna o de sent Porçà e faç-me refrescar les cames amb aigües precioses». La DO Empordà ocupa 2.020 hectàrees de vinya de l’Alt i el Baix Empordà. Hi ha 423 viticultors i 45 cellers inscrits al Consell Regulador. La producció estimada de vi emparat per la DO ronda els 50.000 hectolitres, que representen un total de 3,5 milions d’ampolles anuals.


Ruta del Vi DO EmpordĂ

Cellers

13

Descobreix on neixen els millors vins Cellers


Ruta del Vi DO Empordà

Cellers

15

Castell Peralada Quan Miquel Mateu va adquirir el castell de Peralada, el 1923, una de les seves il·lusions era recuperar la tradició vitivinícola del segle XIV, època en què els monjos carmelites del convent annex ja produïen un vi excel·lent. Fou així com va néixer el celler Castell Peralada, situat al cor de l’Empordà, una comarca amb unes condicions geoclimàtiques privilegiades gràcies a la proximitat del mar Mediterrani i a l’extraordinària heterogeneïtat dels seus sòls. Avui dia, Castell Peralada és un referent de prestigi i carisma arreu del país.

En una àrea geogràfica reduïda, i en unes terres en què diverses civilitzacions han cultivat l’art del vi, l’Empordà concentra una varietat de sòls que es dóna en molt pocs llocs del món: vessants de pissarra, valls de sorra, sediments d’origen fluvial, terres riques en llims i argiles, sòls de grava... Aquesta heterogeneïtat del territori en el qual creixen les seves vinyes permet a Castell Peralada obtenir un raïm amb una amplíssima gamma de matisos.

Dades de contacte

Visites

Nom Adreça

Castell Peralada C. de Sant Joan, s/n · 17491 Peralada

Tel.

972 538 011

A/e

visitas@castilloperelada.com

Web

Horari

www.castilloperelada.com

Durada Capacitat Idiomes Preu

De dimarts a diumenge, amb reserva prèvia i horari per concretar. Diferents opcions de visites Segons l’opció escollida 16 persones Català, castellà i anglès Segons l’opció escollida

Peralada


Ruta del Vi DO Empordà

Cellers

17

Celler Arché Pagès Celler familiar situat a la població de Capmany. Cinc generacions de viticultors han conreat les 14 hectàrees de vinyes de la propietat, on hi ha plantades principalment les varietats autòctones de la zona: garnatxa i carinyena. L’empresa es caracteritza pel control absolut de tots els processos, des de la poda fins a la comercialització.

Aquest celler modern i dinàmic ofereix la possibilitat de visitar les seves instal·lacions en companyia del viticultor i elaborador, de passejar per les vinyes i de tastar uns vins (Sàtirs, Cartesius i Bonfill) que es distingeixen per la seva personalitat. Un lloc ideal per sentir la tramuntana, tocar el sòl granític i descobrir el paisatge de l’Empordà dins la copa.

Dades de contacte

Visites

Nom Adreça

Celler Arché Pagès

Tel.

626 647 251

A/e

bonfill@capmany.com

Web

Horari

C. de Sant Climent, 31 · 17750 Capmany

www.cellerarchepages.com

Durada Capacitat Idiomes Preu

De dilluns a dissabte, d’11 a 13 h i de 15 a 17 h; diumenges i festius, d’11 a 13 h. Altres horaris per concertar. Les visites són sempre amb reserva prèvia 1-2 h De 2 a 30 persones Català, castellà, francès i anglès Visita al celler i tast de 3 vins: 5 €. Passejada per les vinyes, visita al celler i tast de 5 vins: 10 €

Capmany


Ruta del Vi DO Empordà

Cellers

19

Celler Brugarol Al mateix límit entre la vinya i el bosc es troba, pràcticament soterrat, el Celler Brugarol. L’obra, projectada per l’estudi d’arquitectura RCR d’Olot, sorprèn per la seva audàcia i per la perfecta simbiosi amb la natura. A la superfície, les planxes d’acer paral·leles que s’inclinen en diferents direccions són una manera original de conferir un ordre estructurat

i, alhora, dinàmic a tot el conjunt. Sota terra sorgeix un laberint de passadissos subterranis, foscos, aïllats, frescos i dotats de climatització controlada. Entrarhi és endinsar-se en el món de les ombres. Aquí se sent el silenci, es flaira el vi, es percep la força dels materials i, quan es tasten els vins, s’aconsegueix, per fi, estimular els cinc sentits.

Dades de contacte

Visites

Nom Adreça

Celler Brugarol

Horari

Camí de Bell-lloc, s/n · 17230 Palamós

Tel.

972 316 203

A/e

info@fincabell-lloc.com

Web

www.fincabell-lloc.com

De l’1 de març al 30 de maig i del 15 de setembre al 30 de novembre, el primer i el tercer dissabte de cada mes a les 12 h; de l’1 de juny al 14 de setembre, cada dia a les 10, a les 12, a les 16 i a les 18 h* *Fora d’aquestes dates, cal posar-se en contacte amb el celler a través de l’adreça info@fincabell-lloc.com

Durada Capacitat Idiomes Preu

1 h i 15 min, aprox. 20 persones Català, castellà, anglès i francès Per consultar

Palamós


Ruta del Vi DO Empordà

Cellers

21

Celler Can Sais Aquest petit celler familiar de llarga tradició vitivinícola està ubicat a la part antiga del municipi de Vall-llobrega, dins el massís de les Gavarres i a 5 quilòmetres del mar. Es cultiven 12 hectàrees de vinyes repartides en petites parcel·les amb terrenys de pissarres vermelles i argiles.

A partir d’un treball respectuós a la vinya i al celler, a Can Sais es procura elaborar uns vins amb concentració i personalitat, que parlin del territori i de la manera de fer.

Dades de contacte

Visites

Nom Adreça

Celler Can Sais C. del Raval de Dalt, 10 17253 Vall-llobrega

Tel.

647 443 873

A/e

correu@cellercansais.com

Web

www.cellercansais.com

Horari Durada Capacitat Idiomes Preu

De dilluns a dissabte, tot el dia; diumenges i festius, al matí D’1 h i 30 min a 2 h 15 persones Català, castellà, anglès i francès Per consultar segons l’opció escollida

Vall-llobrega


Ruta del Vi DO Empordà

Cellers

23

Celler Castell de Calonge El celler Castell de Calonge, propietat de la família Puig-Artigas, ha elaborat vi a les contrades calongines al llarg de diverses generacions. Avui dia, Castell de Calonge cultiva, tracta i comercialitza dues varietats de vi, fruit dels seus anys d’experiència i d’un saber transmès de pares a fills. Les produccions limitades d’aquest petit celler, acollit a la Denominació d’Origen Empordà, li permeten

Dades de contacte Nom Adreça

oferir un vi original i de gran qualitat. Castell de Calonge elabora vi blanc, rosat, negre i dolç a partir de raïms de les varietats macabeu, xarel·lo, moscat, lledoner blanc i negre, ull de llebre, monestrell i cabernet sauvignon. El celler es pot visitar amb cita prèvia; el recorregut dura aproximadament 30 minuts i acaba amb un tast de vins, i es pot fer en català, castellà o francès per a grups de 10 persones com a màxim.

Visites Celler Castell de Calonge

C. de Sant Natzari, 20 · 17251 Calonge

Tel.

658 973 558

A/e

castell.de.calonge@gmail.com

Horari Durada Capacitat Idiomes Preu

Amb cita prèvia 30 min De 5 a 10 persones Català, castellà i francès Per consultar

Calonge


Ruta del Vi DO Empordà

Cellers

25

Celler Cooperatiu d’Espolla El Celler Cooperatiu d’Espolla, fundat el 1931, és una de les empreses vinícoles amb una tradició més llarga a la comarca de l’Alt Empordà. Amb el pas dels anys, al mateix temps que s’hi han anat adherint nous socis, ha augmentat la diversitat de terrenys i sòls de les finques pròpies del celler: actualment n’hi ha de granítics, d’argilosos

i de pissarra, amb unes altituds que arriben fins a 150 metres. La proximitat del mar Mediterrani, els contraforts de la serra de l’Albera i el vent de tramuntana sec que bufa del nord acaben de conformar un paisatge i un entorn característics en els quals les varietats tradicionals empordaneses conviuen amb altres d’incorporació recent.

Visites Dades de contacte Nom Adreça

Horari Celler Cooperatiu d’Espolla

Ctra. de Roses, s/n · 17753 Espolla

Tel.

972 563 178

A/e

info@cellerespolla.com

Web

www.cellerespolla.cat

Durada Capacitat Idiomes Preu

Dissabtes i diumenges, de 9 a 13 h i de 15 a 19 h 45 min 25 persones Català, castellà, anglès i francès amb reserva prèvia Per consultar

Espolla


Ruta del Vi DO Empordà

Cellers

27

Celler La Vinyeta La Vinyeta és un dels projectes més joves i dinàmics de la DO Empordà. Els seus propietaris, Josep i Marta, són dos joves emprenedors que van començar el 2002 amb només 4 hectàrees de vinyes velles situades a Mollet de Peralada. A partir d’aquestes vinyes, i amb l’experiència de l’anterior propietari, van plantar altres

camps. El 2006 van construir el celler i van començar a elaborar les primeres ampolles. En aquests pocs anys, els vins de La Vinyeta han obtingut diversos reconeixements i els seus propietaris s’han guanyat l’estima de nombrosos visitants, que hi acudeixen atrets per un tracte molt personal.

Dades de contacte

Visites

Nom Adreça

Celler La Vinyeta

Horari

Ctra. de Mollet a Masarac, s/n 17752 Mollet de Peralada

Tel.

647 748 809

A/e

celler@lavinyeta.es

Web

www.lavinyeta.es

Durada Capacitat Idiomes Preu

De dilluns a dissabte, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; diumenges, de 10 a 14 h. Visites amb reserva prèvia 1h 50 persones Català, castellà, anglès, francès i alemany amb reserva prèvia Per consultar

Mollet de Peralada


Ruta del Vi DO Empordà

Cellers

29

Celler Martín Faixó L’any 2000, la família Martín Faixó es va embarcar en un projecte pioner: la recuperació de la vinya al Parc Natural de Cap de Creus. Quatre anys més tard, envoltada de familiars i amics, va fer la primera verema a mà, continuant amb la tradició dels seus avantpassats. No va ser fins al 2007 que van sortir al mercat amb el nom de Cadac i Perafita, emparades per la DO Empordà, les diverses referències del celler. Els vins de Martín Faixó, elaborats a Cadaqués,

deuen el nom al mas Sa Perafita, una masia del segle XIV situada entre els termes municipals d’aquesta població, Roses i el Port de la Selva que la família va adquirir el 2003 per restaurar-la i transformar-la en celler i hotel rural. De les seves bótes en surten uns vins amb personalitat que es nodreixen d’una terra mineral banyada per dos mars i acaronada per la tramuntana. La màxima expressió d’aquestes influències és el Cadac, el vi de gamma alta del celler.

Dades de contacte

Visites

Nom Adreça Tel.

Celler Martín Faixó

Horari

Ctra. de Cadaqués, s/n · 17488 Cadaqués 682 107 142 / 699 580 717

A/e

info@cellermartinfaixo.com

Web

www.cellermartinfaixo.com www.saperafita.com

Durada Capacitat Idiomes Preu

De març a octubre, cada dia de 9 a 20 h. De novembre a febrer, de dilluns a divendres de 9 a 15 h i els caps de setmana a hores concertades. Totes les visites amb tast de vins s’han de concretar amb antelació a través de l’a/e info@cellermartinfaixo.com 1-2 h 12 persones Català, castellà, anglès i francès Per consultar

Cadaqués


Ruta del Vi DO Empordà

Cellers

31

FONDILS

FONDI

D. O. E M P O R D À

D. O. E M P

Celler Mas Eugeni El Celler Mas Eugeni, situat al vessant sud del municipi de Calonge, d’esquena al poble i de cara al mar, s’alça a la falda de Roques de Ronquillo, concretament a la zona de Fondils, que dóna nom als seus vins.

en l’elaboració de vins negres, rosats i dolços, es troba en ple procés d’adhesió. A més de fer vi, la masia també té una horta d’estiu i animals i es pot visitar.

Actualment, les seves vinyes estan emparades per la Denominació d’Origen Empordà; el celler, especialitzat

negre

rosat

FONDILS

FONDI

D. O. E M P O R D À

Dades de contacte

D. O. E M P

Visites 80x60mm

Nom Adreça Tel. A/e Web

Celler Mas Eugeni Mas Eugeni, s/n · 17251 Calonge 972 650 184 darnaculletam@yahoo.es www.cellermaseugeni.com

Horari Durada Capacitat Idiomes Preu

Amb reserva prèvia Per convenir 20 persones com a màxim Català, castellà, anglès i francès Produït per Celler Mas Eugeni consultar Elaborat i Per embotellat per Martí Darnaculleta Calonge, Baix Empordà, Espanya

Produït per Celler Mas Eugeni Calonge Elaborat i embotellat per Martí Darnaculleta Calonge, Baix Empordà, Espanya

R.E. 30.05294/CAT

R.E. 30.05294/CAT

D.O.EMPORDÀ

D.O.EMPORDÀ

Llarga criança en botes de roure,

Elaborat amb les varietats de


Ruta del Vi DO Empordà

Cellers

33

Mas Mont Celler de dimensions reduïdes annex a un antic mas on la vinya s’ha conreat des de temps immemorials, sobre sòls sorrosos de gresa o sauló i amb el mar de Palamós i Calonge com a teló de fons. Emparat per la Denominació d’Origen Empordà, les marques que

comercialitza són Mas Mont Vinya, Castell Barri i Mas Mont Lluna. El celler Mas Mont elabora vi blanc, rosat i negre amb raïm de les varietats chardonnay, lledoner, ull de llebre, cabernet sauvignon i merlot.

Dades de contacte

Visites

Nom Adreça

Mas Mont Mas Mont, s/n · 17251 Calonge

Tel.

699 968 145

A/e

info@agriteccb.com

Horari Durada Capacitat Idiomes Preu

Per concertar 1-2 h 5 persones Català, castellà, anglès i francès Per consultar

Calonge


Ruta del Vi DO Empordà

Cellers

35

Cellers d’en Guilla Vins nous elaborats amb raïm de vinyes velles: aquesta és l’aposta de Cellers d’en Guilla, un nou celler amb producció limitada ubicat al barri de Delfià, al municipi de Rabós d’Empordà. El fet de treballar

amb produccions reduïdes li permet garantir una elaboració curosa, basada en varietats autòctones que són un bon reflex de l’Empordà.

Dades de contacte

Visites

Nom Adreça

Cellers d’en Guilla C. de Peralada, s/n 17799 Delfià - Rabós d’Empordà

Tel.

972 545 144 / 660 001 622

A/e

info@cellersdenguilla.com

Web

www.cellersdenguilla.com

Horari Durada Capacitat Idiomes Preu

Amb cita prèvia 1-2 h 30 persones com a màxim Català, castellà, anglès i francès Per consultar

Rabós d’Empordà


Ruta del Vi DO Empordà

Cellers

37

Clos d’Agon El celler Mas Gil - Clos d’Agon està situat a 100 metres d’altitud, al vessant d’un prat orientat al sud/sudoest i protegit per les grans extensions de boscos que componen l’Espai Natural de les Gavarres. La superfície total de l’entorn vitivinícola abraça unes 42 hectàrees, aproximadament 15 de les quals tenen vinyes plantades. Al centre de la finca hi ha el celler i una antiga masia amb 350 anys d’història ubicada sobre una terrassa assolellada amb vistes al mar. L’any 2006 es van acabar els treballs de construcció d’un

celler més gran. Actualment, les sales de fermentació disposen de tancs d’acer termoregulats i les sales de criança (completament climatitzades amb aire condicionat) compleixen els requisits de qualitat més exigents.

Dades de contacte

Visites

Nom Adreça Tel.

Bodegas Clos d’Agon Afores, s/n - Ap. 117 · 17251 Calonge 972 661 486

El celler està emparat per la DO Catalunya i per la DO Empordà i elabora vins de qualitat reconeguda: Clos d’Agon Blanc, Clos d’Agon Negre, Amic Negre i Amic Blanc.

Horari Durada Capacitat

A/e

info@closdagon.com

Idiomes

Web

www.closdagon.com

Preu

Amb cita prèvia 1-3 h 25 persones com a màxim Català, castellà i anglès Per consultar

Calonge


Ruta del Vi DO Empordà

Cellers

39

Cooperativa Agrícola Garriguella La Cooperativa de Garriguella és una empresa fundada el 1963 que actualment aplega 60 socis. En aquests darrers anys, la cooperativa ha canviat la seva estratègia d’elaboració i comercialització, produint raïm de qualitat i fent que els seus vins accedeixin als millors mercats del món. Per assolir la qualitat desitjada, a més, el celler aplica tècniques d’última generació.

En el vessant de l’enoturisme, la Cooperativa de Garriguella ofereix visites a les vinyes i al celler així com tasts de vins, i també disposa d’una agrobotiga en la qual es poden comprar vins, oli, mel, embotits, formatges i altres productes de la comarca, amb una zona de degustació que permet assaborir-los acompanyats de pa amb tomàquet.

Dades de contacte

Visites

Nom Adreça

Agrícola de Garriguella

Horari

Ctra. de Roses, s/n · 17780 Garriguella

Tel.

972 530 002

A/e

info@cooperativagarriguella.com

Durada

Web

www.cooperativagarriguella.com

Capacitat Idiomes Preu

Hivern: de dilluns a dijous, de 9 a 19 h; divendres, dissabtes, diumenges i vigílies de festius, de 9 a 22 h. Estiu: de dilluns a diumenge, de 9 a 22 h 1 h i 30 min 30 persones Català, castellà, anglès i francès Segons l’opció escollida

Garriguella


Ruta del Vi DO Empordà

Cellers

41

Celler Empordàlia Empordàlia és una cooperativa situada a l’Empordà, la comarca catalana amb una personalitat històrica i cultural més acusada, que ha sabut relligar passat i present amb les seves millors ofrenes: els fruits de l’olivera i de la vinya. Empordàlia és la crònica viva d’antics cellers que uneixen en cada ampolla, sota l’etiqueta de la DO Empordà, bagatge i qualitat. La cooperativa treballa una extensió de terra a l’abast de

la mà de l’home: 500 hectàrees d’oliveres centenàries i 250 de ceps vells i vinyes més joves; unes terres ubicades al mig d’una geografia rocosa, netejada per la tramuntana, regada per pluges escasses i acompanyada pel salobre del mar, que reben el primer sol de la Península i on l’activitat comença quan encara és fosc.

Visites

Dades de contacte

Horari Nom Adreça

Empordàlia Ctra. de Roses, s/n 17466 Pau i 17493 Vilajuïga

Tel.

972 530 140

A/e

info@empordalia.com

Web

www.empordalia.com

Durada Capacitat Idiomes Preu

De dilluns a dissabte, de 9 a 18 h; diumenges, de 9 a 14 h 1 h (2 h amb visita a les vinyes) 60 persones Català, castellà, anglès i francès 4€

Vilajuïga i Pau


Ruta del Vi DO Empordà

Cellers

43

Espelt Viticultors El vi es fa a la vinya, entre el vent i el mar. El sòl i el clima de l’Empordà li donen caràcter, i el celler hi posa tota la passió i l’afecte perquè, en beure’l, brolli l’emoció. Espelt és l’obra d’una nissaga familiar que entén que la cultura del vi rau en l’agricultura,

la qualitat, la creativitat i la passió. Va ser la tradició vinícola de l’Empordà i l’estimació per la terra i els seus fruits el que va moure els seus impulsors a plantar vinyes al Parc Natural de Cap de Creus, a crear el celler Espelt i a comercialitzar els seus vins.

Dades de contacte

Visites

Nom Adreça Tel.

Espelt Viticultors

Horari

C. del Mas Espelt, s/n · 17493 Vilajuïga 972 531 727

A/e

info@espeltviticultors.com

Web

www.espeltviticultors.com

Durada Capacitat Idiomes Preu

Botiga: tardor i hivern, de 10 a 19 h; primavera i estiu, de 10 a 20 h. Diumenges i festius, de 10 a 14 h tot l’any Visites: de dilluns a dissabte, a les 11 i a les 17 h; diumenges i festius, a les 11 h. Altres horaris i grups, per concertar 50 min 60 persones Català, castellà, anglès, francès i rus 10 € (inclou tast de 5 vins)

Vilajuïga


Ruta del Vi DO Empordà

Cellers

45

Gelamà Gelamà no és un celler qualsevol. En cada racó de les seves instal·lacions, de la masia i de les vinyes es respiren instants d’història, caliu de família i aromes de vi. L’any 1892, Raimundo de Falgàs va iniciar el seu camí en aquesta empresa, que amb el pas del temps es convertiria en un dels cellers més importants de

l’Alt Empordà i que es va especialitzar en la producció de cava. La Guerra Civil va suposar un punt i a part en la seva trajectòria i va marcar la fi de l’activitat; quatre generacions després, Maria Fernanda Pedret de Falgàs i el seu fill, Roger Rius, han decidit tornar als orígens i rellançar la marca que un dia fou tan productiva.

Dades de contacte

Visites

Nom Adreça

Gelamà C. de l’Estació, 6 · 17493 Vilajuïga

Tel.

666 763 540

A/e

roger_rius@yahoo.es

Web

www.gelama.cat

Horari Durada Capacitat Idiomes Preu

Amb cita prèvia 1-2 h 25 persones com a màxim Català, castellà i anglès Per consultar

Vilajuïga


Ruta del Vi DO Empordà

Cellers

47

Masetplana Fruit d’una llarga història familiar que es remunta al 1826 i que han engrandit les darreres generacions —l’avi Julián, en Xavier Maset i, ara, en Julià—, Masetplana és actualment un molí d’oli de referència a l’Empordà, per la seva qualitat i volum, i un celler de vins i caves de gran projecció que combina innovació i tradició.

Tots els seus productes tenen una empremta genètica pròpia i autènticament empordanesa que neix de la passió i d’una manera de fer personal, des del conreu i la cura de les vinyes i les oliveres fins a la part més creativa, la que sorgeix a l’hora de gestar aquests productes. El fruit del treball de Masetplana està basat en la paciència i la dedicació i en el desig de proporcionar el màxim gaudi.

Dades de contacte

Visites

Nom Adreça

Masetplana

Horari

Paratge dels Pedreguers, s/n 17780 Garriguella

Tel.

972 530 090

A/e

info@masetplana.com

Web

www.masetplana.com

Durada Capacitat Idiomes Preu

De dilluns a dissabte, de 9 a 13 h i de 15 a 19 h; diumenges, de 10 a 14 h (de novembre a febrer) 1 h i 30 min 15-20 persones Català, castellà, anglès i francès De 5 a 12 €

Garriguella


Ruta del Vi DO Empordà

Cellers

49

Masia Serra Masia Serra elabora vins de qualitat des del 1996, moment en què Jaume Serra i la seva esposa, Sílvia, van decidir iniciar el seu propi projecte vitivinícola i d’enoturisme amb les vinyes que els seus avis havien plantat el 1961 i les que els seus pares hi van afegir el 1990. L’elaboració de vins va començar a la mateixa masia que els pares havien edificat just a l’entrada de la propietat, situada a Cantallops. Al llarg d’aquests anys, i amb molt d’esforç, s’ha anat construint el que ara és el celler. Actualment, Masia Serra elabora un cremant, un vi blanc (Ctònia) 100% garnatxa blanca, tres vins negres (Io, Aroa i Gneis), un vi dolç (Ino) 100% garnatxa roja amb

una solera del 1860, i un oli 100% argudell (Dara). Les vinyes de Masia Serra són les últimes que hi ha al peu de la serra de l’Albera, abans d’iniciar l’ascens al camí del castell de Requesens, en una terra granítica que atorga una gran personalitat als seus vins.

Dades de contacte

Visites

Nom Adreça

Masia Serra

Horari

C. dels Solés, 20 · 17708 Cantallops

Tel.

689 703 687 / 689 604 905

A/e

masiaserra@masiaserra.com

Web

En aquest paratge idíl·lic, en Jaume i la Sílvia han creat El Recés, un lloc ideal per desconnectar i contagiar-se de la seva passió pel vi i per la terra. Aquí comparteixen taula amb els visitants, que hi poden tastar els vins i, si ho desitgen, acompanyar-los d’un bon assortiment d’exquisideses. Tot això, després de fer una interessant visita a les vinyes i les instal·lacions del celler.

www.masiaserra.com

Durada Capacitat Idiomes Preu

De dilluns a dissabte, a les 10, a les 12 i a les 16 h; diumenges, a les 10 i a les 12 h. Les visites amb degustació es fan tot l’any i s’han de concertar prèviament (reserves amb 24 hores d’antelació com a mínim) 1 h i 30 min com a mínim 40 persones Català, castellà, anglès i francès Per convenir

Cantallops


Ruta del Vi DO Empordà

Cellers

51

Mas Llunes Mas Llunes és un celler modern, construït l’any 2000 a la finca que li dóna nom i especialitzat en l’elaboració de vi a partir del raïm que produeixen les vinyes de la mateixa propietat. La família Roig de Garriguella, estretament vinculada al món de la vitivinicultura empordanesa des de fa diverses generacions, n’és la propietària.

El celler va néixer de la il·lusió per continuar la tradició familiar, del convenciment que l’Empordà és un territori privilegiat per obtenir un vi amb personalitat i de la qualitat més alta, i de la voluntat de participar en l’esforç dels elaboradors de la comarca, que, plegats, estan contribuint a prestigiar-la.

Dades de contacte

Visites

Nom

Mas Llunes

Adreça

Ctra. de Vilajuïga, s/n · 17780 Garriguella

Tel.

972 552 684 / 972 552 793 / 619 894 340

A/e

info@masllunes.es

Web

www.masllunes.es

Horari Durada Capacitat Idiomes Preu

Dissabtes i diumenges, de 10 a 14 h (altres dies i horaris, per concretar) D’1 h i 30 min a 2 h 30 persones Català, castellà i anglès Per consultar

Garriguella


Ruta del Vi DO Empordà

Cellers

53

Mas Oller Mas Oller es troba situat en un territori que uneix mar i muntanya, clarament marcat per la presència del vent del nord, la tramuntana, i per la diversitat de sòls (argilosos, sorrencs i pissarrosos). Actualment, la finca té 12 hectàrees de vinya en producció i 4 hectàrees més de nova plantació. La filosofia de Mas Oller es basa en la recuperació de la tradició vinícola de l’Empordà, amb una interpretació

Dades de contacte Nom Adreça Tel. A/e Web

moderna del concepte del vi. Des de l’antiga masia del segle XVIII que dóna nom al celler s’elaboren uns vins prestigiosos i reconeguts amb diversos guardons que s’han convertit en sinònim d’alta qualitat. A Mas Oller es pot visitar tant el celler com les vinyes, i a l’enoteca s’ofereix la possibilitat de comprar i degustar els vins de la seva producció en un entorn idíl·lic.

Visites Mas Oller C. del Mas Oller, s/n 17123 Torrent 972 300 001 visitas@masoller.es www.masoller.es

Horari

Durada Capacitat Idiomes Preu

De dilluns a divendres, de 12 a 19.30 h; dissabtes, de 12 a 18 h, i diumenges, de 12 a 14 h 1h 20 persones Català, castellà, anglès i francès Per consultar

Torrent


Ruta del Vi DO Empordà

Cellers

55

Gran Recosind Just al costat del centre històric de Capmany es troben situats els Cellers Santamaria. Els inicis d’aquesta empresa familiar es remunten als volts de l’any 1877, moment en què Gregori Artizà va aconseguir la medalla de perfecció a l’Exposición Nacional Vinícola.

qual es conserven estris antics de la família i tota mena de documentació, com, per exemple, l’escrit del 1879 en què el governador civil de Girona nomena Gregori Artizà encarregat de la vigilància i el reconeixement de la fil·loxera a la província.

A la finca es poden visitar dos cellers de criança, un d’estil romànic/gòtic del segle XVI i un altre de principis del segle passat, així com un museu en el

El celler, que elabora el Gran Recosind des del 1980, ha estat pioner en la introducció de la criança en fusta de roure a la DO Empordà.

Dades de contacte

Visites

Nom Adreça

Gran Recosind Pl. Major, 6 · 17750 Capmany

Horari Durada

Tel.

972 549 033

A/e

info@granrecosind.com

Idiomes

Web

www.granrecosind.com

Preu

Capacitat

De 9 a 13 h i de 16 a 20 h 1 h, aprox. 10 persones com a màxim Català, castellà i francès Gratuït

Capmany


Ruta del Vi DO Empordà

Cellers

57

Setzevins Celler Aquest celler, un dels més petits de la DO Empordà, es troba situat a Espolla, dins el Paratge Natural de l’Albera. El projecte va néixer el 2003 amb la recuperació d’una vinya vella de carinyena, plantada el 1949, que estava a punt de ser arrencada. El 2004 s’hi van afegir un parell de vinyes de nova plantació (una de garnatxa i una de sirà) des de les quals es pot

contemplar una gran vista panoràmica del poble, del coll de Banyuls i de la badia de Roses.

Dades de contacte

Visites

Nom Adreça

Setzevins Celler C. del Relliquer, 11, baixos · 17753 Espolla

Tel.

639 264 313

A/e

setzevins@gmail.com

Web

www.setzevins.cat

Setzevins elabora vins de qualitat, amb caràcter, d’estructura primària i d’expressió essencial. La seva producció se situa al voltant de les 4.000 ampolles per anyada.

Horari Durada Capacitat Idiomes Preu

Caps de setmana i festius. Visites per concertar Visita simple (celler): 30 min Visita completa (celler, vinyes i tast): 2 h 8 persones Català, castellà, anglès i francès Visita simple: gratuïta Visita completa: 15 € per persona (nens, gratuïta)

Espolla


Ruta del Vi DO Empordà

Cellers

59

Terra Remota Terra Remota és un celler amb una sensibilitat marcada envers el territori en què s’assenta i que, en conseqüència, té una forta vocació d’integració en l’entorn. Aquests conceptes són l’espina dorsal de la filosofia de Terra Remota i regeixen les seves actuacions en tots els sentits. El celler és propietat del matrimoni format per Marc i Emma Bournazeau, d’origen francès però amb arrels catalanes; l’avi d’Emma Bournazeau, en concret, era un català que, tot just acabada la Guerra Civil, va marxar a França per instal·lar-se a Perpinyà. Terra Remota representa per a aquesta família —i, especialment,

Dades de contacte Nom Adreça

La plantació alterna de vinya i bosc i l’arquitectura del celler permeten, a més de la integració en la naturalesa, un procés d’elaboració per gravetat basat en una manipulació mínima. El resultat és un vi de la màxima qualitat i un paisatge captivador.

Visites Terra Remota

C. dels Tallats 17751 Sant Climent Sescebes

Tel.

972 193 727

A/e

terraremota@terraremota.com

Web

per a Claude Florensa, pare d’Emma— la recuperació d’una identitat perduda i, en definitiva, un retorn als orígens que posa fi a la nostàlgia pròpia de qualsevol procés d’exili.

www.terraremota.com

Horari

Durada Capacitat Idiomes Preu

Hivern: de dilluns a divendres, de 9 a 17 h; caps de setmana i festius, amb reserva prèvia. Estiu: de 10 a 18 h cada dia 1-2 h 90 persones Català, castellà, anglès, gallec, portuguès i italià Per consultar

Sant Climent Sescebes


Ruta del Vi DO Empordà

Cellers

61

Vinyes dels Aspres Aquest celler de dimensió i tradició familiar elabora només vins de collita pròpia i bàsicament de varietats empordaneses. Tot i que la marca Vinyes dels Aspres és nova, al seu capdavant hi ha la nissaga de vinyaters i vinaters de can Batlle de Cantallops, el poble més al nord i, segurament, el més atramuntanat de l’Empordà vitícola.

A Vinyes dels Aspres, tradició i modernitat es combinen per donar lloc a uns vins autèntics; vins personals envellits en bona fusta i uns dolços molt especials. Les elaboracions, molt curoses, volen expressar l’ànima d’aquest ventós racó de món, magre en recursos i ric en essències.

Dades de contacte

Visites

Nom Adreça

Vinyes dels Aspres C. de Requesens, 7 · 17708 Cantallops

Tel.

619 741 442

A/e

vinyesdelsaspres@vinyesdelsaspres.cat

Web

www.vinyesdelsaspres.cat

Horari Durada Capacitat Idiomes Preu

Visites a hores concertades 1-2 h 20 persones com a màxim Català, castellà i francès Per consultar

Cantallops


Ruta del Vi DO EmpordĂ

Activitats relacionades

63

Endinsa’t en la cultura del vi Activitats relacionades


Ruta del Vi DO Empordà

Allotjaments

Allotjaments Allotjament rural Can Llobet CAPMANY

C. Major, 11 · 17750 Capmany Tel. 972 549 236 info@canllobet.com · www.canllobet.com

Habitacions: 4 allotjaments independents Obert: tot l’any

Can Llobet és una casa pairal catalana del segle xviii, situada al nucli antic del poble de Capmany, que ha estat totalment restaurada i convertida en quatre allotjaments rurals independents. Els allotjaments estan equipats amb totes les comoditats, en un marc antic

amb mobles d’època, parets de pedra, bigues de fusta... Un lloc molt acollidor, ideal per descansar, relaxar-se, divertir-se o buscar inspiració, com van fer Salvador Dalí, mossèn Cinto Verdaguer i tots els altres artistes que al llarg del temps han passat per l’Empordà.

Allotjament rural Can Garriga GARRIGUELLA C. de Figueres, 3 · 17780 Garriguella Tel. 972 530 184 info@cangarriga.net · www.cangarriga.net

Habitacions: 3 Apartaments: 2 Obert: tot l’any

Can Garriga és una casa pairal construïda al segle XVII i dotada de 3 habitacions i 2 apartaments, jardí, piscina i altres equipaments. Està situada al bell mig de la plana de l’Alt Empordà, en un indret privilegiat, arrecerada al peu de l’Albera i a pocs minuts de Figueres, el mar i la

muntanya, en un arc que va des del cap de Creus i la serra de Rodes fins a la falda dels Pirineus. Lluny dels tòpics turístics, fa més de dos-cents anys que l’entorn de Can Garriga i els propietaris formen part de la tradició i la cultura de la vinya i l’olivar.

64


Ruta del Vi DO Empordà

Allotjaments

Hotel Medes II *** L’ESTARTIT C. de Guillem de Montgrí, 38 · 17258 L’Estartit Tel. 972 750 880 info@hotelmedes.com · www.hotelmedes.com

Habitacions: 55 Obert: del 28 de gener al 31 de desembre

L’Hotel Medes II és un establiment familiar situat a l’Estartit, entre l’Alt i el Baix Empordà, davant la reserva natural de les illes Medes i a tocar del riu Ter. Al restaurant s’hi pot degustar una cuina mediterrània basada en productes de proximitat, amb elaboracions

per a diferents tipus de dieta. L’hotel disposa d’habitacions familiars, adaptades i comunicades, Wi-Fi gratuïta a tot l’establiment, piscina per a adults i per a nens, pàrquing i magatzem per a bicicletes i material esportiu en general.

Hotel Mas 1670 *** CALONGE C. de Josep Tarradellas, 27 · Urbanització Mas Barceló 17251 Calonge · Tel. 972 660 486 / 653 664 366 info@hotelmas1670.com · www.hotelmas1670.com

Habitacions: 9 Obert: tot l’any

Aquest petit hotel està situat en un mas datat el 1670, encara que se n’han trobat referències anteriors: les més antigues es remunten al 1334, però és ja al segle XVII quan es documenten les primeres dades del mas tal com és ara. La reforma del conjunt, que va finalitzar al maig del 2011, s’ha fet amb la voluntat de preservar els trets característics dels masos del Baix Empordà. L’hotel consta de 8 àmplies habitacions i un apartament i està

envoltat de jardins. Al jardí del davant hi ha una piscina i una porxada on, a l’estiu, els hostes poden gaudir de la tranquil·litat en un entorn ideal tant per degustar un esmorzar típic català com per assaborir una bona copa de vi de la regió. L’enologia local té el seu reflex en tots els racons del mas i es fa palesa tant en la decoració com en el nom de les estances, batejades amb les denominacions de varietats de raïm pròpies de la zona: garnatxa, monestrell, etc.

65


Ruta del Vi DO Empordà

Allotjaments

Hotel Peralada Wine Spa & Golf ***** PERALADA

C. de Rocabertí, s/n · 17491 Peralada Tel. 972 538 830 hotel@golfperalada.com · www.hotelperalada.com

Habitacions: 55 Obert: tot l’any

Hotel de cinc estrelles amb 55 habitacions situat al cor de l’Empordà, envoltat de parcs naturals i a pocs minuts de les millors platges de la Costa Brava. Entre les instal·lacions de l’establiment destaquen un camp de golf de 18 forats i el Wine Spa, centre de benestar

i bellesa basat en les propietats del vi, així com un restaurant i un snack bar, una sala de tast, diverses sales de reunions, piscina, gimnàs, una pista de pàdel i un camp de futbol de gespa natural.

NM Suites Hotel **** PLATJA D’ARO Av. de l’Onze de Setembre, 70 · 17250 Platja d’Aro Tel. 972 825 770 nm-suites@nm-suites.com · www.nm-suites.com

Habitacions: 39 Obert: tot l’any

L’Hotel NM Suites és un nou concepte d’establiment: l’equilibri ideal entre personalitat i sobrietat, qualitat i senzillesa, atenció i espontaneïtat. Té habitacions pensades per a les famílies, per a qui busca un espai íntim o per a qui desitja exclusivitat; tres propostes i un únic resultat: la millor estada, el millor silenci, el millor record.

El Sa Cova Restaurant combina imaginació culinària, textures originals i sabors sorprenents amb productes autòctons. Tota una demostració d’alquímia als fogons que es completa amb una atenció professional, un ambient personal i espais serens a l’interior o íntims a l’exterior. Un petit paradís gastronòmic per descobrir.

66


Ruta del Vi DO Empordà

Allotjaments

Parc de Cultura i Negocis Mas Falet 1682 **** (sup.) SANT ANTONI DE CALONGE C. d’Astúries, 11 · 17252 Sant Antoni de Calonge Tel. 972 662 726 hotel@masfalet.com · www.masfalet.com

Habitacions: 11 Obert: tot l’any

El Mas Falet 1682 és un parc de cultura i negocis que ofereix la possibilitat de gaudir d’unes vacances meravelloses en un entorn únic i privilegiat de la Costa Brava, amb unes instal·lacions especialment pensades perquè l’estada sigui perfecta. Aquest hotel masia de quatre estrelles consta d’11 habitacions i d’un restaurant que té la col·laboració de Xavier Pellicer, d’El Racó de

Can Fabes, així com d’una sala polivalent (Event Hall) amb capacitat per a 600 persones i un auditori preparat per acollir 850 persones. L’Event Hall i l’auditori han estat concebuts per celebrar-hi des d’esdeveniments íntims fins a grans actes amb repercussió internacional: congressos, convencions, reunions de treball, esdeveniments corporatius, concerts, recitals, exposicions d’art, festes particulars (casaments, comunions, etc.)...

Hostal Spa Empúries ** L’ESCALA Platja del Portitxol, s/n · 17130 L’Escala Tel. 972 770 207 info@hostalempuries.com · www.hostalempuries.com

Habitacions: 55 Obert: tot l’any

Al bell mig de la Costa Brava, l’Hostal Spa Empúries és un allotjament sostenible i solidari que combina amb equilibri història i modernitat. La seva ubicació privilegiada —davant d’una de les platges més boniques i amb més història de tot el litoral català i al costat de les ruïnes del primer assentament grec de la península Ibèrica— s’ha traduït en el compromís de l’establiment amb un model

de turisme sostenible i basat en alts estàndards de confort i servei. Distingit per ser el primer hotel d’Europa a rebre la certificació LEED Gold, disposa de 55 habitacions entre l’antic i el nou hostal, un restaurant gastronòmic i un bistrot amb fantàstiques vistes al mar així com un spa amb tractaments naturals i de vinoteràpia.

67


Ruta del Vi DO Empordà

Allotjaments

Silken Park Hotel San Jorge **** CALONGE - SANT ANTONI

Av. d’Andorra, 28 · 17251 Calonge Tel. 972 652 311 hotelsanjorge@hoteles-silken.com · www.parkhotelsanjorge.com

Habitacions: 121 Obert: tot l’any

Hotel de quatre estrelles amb 121 habitacions. Situat al centre de la Costa Brava, en un paratge elevat sobre dues cales d’aigües cristal·lines i envoltat de pins, l’Hotel San Jorge es caracteritza per les meravelloses vistes al mar, pel seu emplaçament únic i per la modernitat de les instal·lacions. A més, té la recepció oberta les

24 hores del dia i disposa d’una àmplia oferta de serveis i equipaments: restaurant, servei de bar, piscina, Winter & Summer Colors Spa (amb circuit spa i carta de tractaments), sala de fitness, sales de conferències totalment equipades i Wi-Fi gratuïta a tot l’establiment.

68


Ruta del Vi DO Empordà

Restaurants

Restaurants Restaurant Can Rafa CADAQUÉS

Pg. Marítim, 7 · 17488 Cadaqués Tel. 972 159 401

Preu mitjà: 35-40 € Tipus de cuina: cuina de mercat especialitzada en peix fresc del cap de Creus Vacances: de desembre a febrer

L’any 1982, Rafa Martín i Carmen Faixó van obrir el restaurant Can Rafa, situat al passeig de Cadaqués. El matrimoni continuava així la tradició familiar heretada dels seus pares en el món de l’hostaleria: per part dels Martín, amb Casa Anita, i per part dels Faixó, amb el bar Melitón, ambdós establiments situats també a Cadaqués.

Després de la incorporació dels fills (Ester, Georgina i Rafel) al negoci familiar, Can Rafa segueix oferint als seus comensals una cuina de mercat especialitzada en peix fresc pescat al cap de Creus. La carta de postres casolanes i els vins de collita pròpia (Cadac i Perafita) constitueixen un altre dels segells de l’establiment.

Restaurant Casa Anita CADAQUÉS C. de Miquel Rosset, 16 · 17488 Cadaqués Tel. 972 258 471

Preu mitjà: 35-40 € Tipus de cuina: cuina de mercat especialitzada en peix fresc a la planxa Vacances: novembre

El geni de Portlligat Salvador Dalí, l’actor Kirk Douglas o la bailaora La Chunga són algunes de les personalitats que s’han assegut a les taules llargues del restaurant Casa Anita. Obert inicialment com una fonda que servia menús per a treballadors, amb l’Anita al capdavant dels fogons, el boca-orella el va convertir en un dels restaurants de referència de Cadaqués. Avui, els fills de

l’Anita continuen amb el negoci fundat pels seus pares. L’ambient acollidor, el tracte familiar d’en Juanito i la cuina casolana de l’Ana Mari han fet de l’establiment una visita obligada per als amants del bon menjar. Les tradicionals paelles amb gambes i el peix fresc a la planxa són algunes de les especialitats que han donat fama a aquest local emblemàtic.

70


Ruta del Vi DO Empordà

Restaurants

Restaurant Compartir CADAQUÉS Riera de Sant Vicenç, s/n · 17488 Cadaqués Tel. 972 258 482 info@compartircadaques.com · www.compartircadaques.com

Preu mitjà: 35-55 € Tipus de cuina: estil de cuina contemporani, basat en la tradició culinària catalana Vacances: gener

Feia temps que l’Oriol, l’Eduard i en Mateu volien començar un projecte junts; ara, el procés de transformació en el qual es troba immers elBulli els ha facilitat el temps necessari per dur-lo a terme. El restaurant, situat al nucli antic de Cadaqués, és un espai amb identitat pròpia: la construcció i la seva ubicació i història són el reflex de tot allò que expressen el poble

i el seu entorn. L’objectiu és aconseguir que les persones que el visiten hi trobin un ambient agradable i confortable. La filosofia de cuina que practica el Restaurant Compartir té com a fil conductor el pica-pica que tants centres de taula ha ocupat a les nostres cases al llarg del temps. L’estil de cuina és contemporani, basat en la tradició culinària de l’Empordà i pròxim a tot el públic.

Restaurant El Trull d’en Francesc BOADELLA Placeta de l’Oli, 1 · 17723 Boadella Tel. 972 569 027 info@trull-boadella.com · www.trull-boadella.com

Preu mitjà: 25 € Tipus de cuina: catalana gastronòmica Vacances: de gener a febrer

L’establiment ofereix una gran varietat de plats que no deixaran indiferents els paladars més exigents. Fidel als principis de la cuina de la terra, rica i diversa en si mateixa, El Trull d’en Francesc s’esforça a innovar constantment per aconseguir la satisfacció dels seus clients. En un marc decorat a l’estil rústic, amb una llar de foc per a l’hivern,

la carta proposa una cuina empordanesa basada en productes frescos que es compren a productors locals, i el resultat es nota al plat. El personal, jove i amable, s’encarrega d’atendre els comensals des de l’arribada fins a l’hora de marxar.

71


Ruta del Vi DO Empordà

Restaurants

Restaurant Empòrium CASTELLÓ D’EMPÚRIES

C. de Santa Clara, 31 · 17486 Castelló d’Empúries Tel. 972 250 593 info@emporiumhotel.com · reserves@emporiumhotel.com www.emporiumhotel.com

Preu mitjà: 18-50 € Tipus de cuina: neotradicional Vacances: de l’1 al 7 de gener i del 14 al 25 d’octubre

L’Empòrium és un hotel restaurant situat a la vila comtal de Castelló d’Empúries. Regentat per la família Jordà-Giró, proposa una cuina neotradicional elaborada amb productes ecològics de l’Alt Empordà. A més del servei de carta, es pot escollir entre diverses opcions de menú: el menú «Univers local», el menú «Terra», el menú

«Tradicions» i un menú àpat que varia en funció del mercat diari. L’Empòrium posa a l’abast dels seus clients una gran selecció de vins d’arreu del món, però amb un protagonisme clar dels empordanesos, fet que els anys 2009 i 2010 li va valer el premi a la segona millor carta de vins de Catalunya. L’hotel també ofereix propostes enoturístiques a l’Alt Empordà.

Restaurant Garbet COLERA Platja de Garbet · 17115 Colera Tel. 972 389 002 / 629 523 326 restaurantgarbet@yahoo.es · www.restaurantgarbet.es

Preu mitjà: 80-90 € Tipus de cuina: cuina de mercat especialitzada en peix fresc a la planxa Vacances: del 15 de setembre al 20 de maig

Una senzilla terrassa sobre la platja: vet aquí un dels símbols distintius d’aquest restaurant ubicat des del 1946 a Garbet, una de les últimes cales de la Costa Brava, enclavada entre Llançà i Colera. L’establiment destaca per una cuina basada en la qualitat del producte: peix salvatge i marisc del territori que arriba cada dia de les llotges del Port de la Selva, Llançà i Roses; a més, disposa

d’un viver de llagostes. Aquest restaurant simpàtic i fresc, familiar de dia i glamurós, romàntic i acollidor de nit, s’ha convertit en un punt de reunió per als amants dels plaers de la vida. A més, ofereix com a extra l’amarratge gratuït dels vaixells dels clients, amb servei de taxi a la platja i catering a la mateixa embarcació a base d’una extensa carta de plats preparats al moment.

72


Ruta del Vi DO Empordà

Restaurants

Restaurant Guillermo SANT ANTONI DE CALONGE Pg. de Josep Mundet, 57 · 17252 Sant Antoni de Calonge Tel. 972 650 564 hostalguillermo@yahoo.es · www.restaurantguillermo.com

Preu mitjà: 25 € Tipus de cuina: cuina marinera Vacances: novembre

Restaurant familiar ubicat al passeig de Sant Antoni, just davant de mar, amb una terrassa per a 35 comensals i amb la possibilitat de triar entre menú o carta. A més, ofereix servei de catering i de plats per emportar. El local, acollidor i estimat per molta

gent, destaca per l’atenció personalitzada i pel tracte familiar. El Restaurant Guillermo forma part de l’associació El Plat Blau, que organitza les campanyes gastronòmiques del Menú de la Gamba, el Menú de l’Escamarlà i el Menú de l’Olla de Peix.

Restaurant Simon SANT ANTONI DE CALONGE Pg. de Josep Mundet, 53 · 17252 Sant Antoni de Calonge Tel. 972 652 322 restaurantesimon@hotmail.com

Preu mitjà: 30 € Tipus de cuina: cuina marinera Vacances: del 15 d’octubre al 15 de novembre

Restaurant familiar situat a primera línia de mar, amb unes vistes excel·lents de la badia de Palamós i Sant Antoni. L’establiment ofereix una carta de cuina marinera tradicional amb una bona relació qualitat-preu i amb una atenció i un tracte cordials, per tal que els clients

gaudeixin d’un bon àpat en un ambient tranquil i relaxat. El Restaurant Simon forma part de l’associació El Plat Blau, que organitza tres campanyes gastronòmiques al llarg de l’any: el Menú de la Gamba, el Menú de l’Escamarlà i el Menú de l’Olla de Peix.

73


Ruta del Vi DO Empordà

Restaurants

Restaurant La Jovita CALONGE

Ctra. de la Bisbal, 46 · 17251 Calonge Tel. 972 651 216

Preu mitjà: 25 € Tipus de cuina: mediterrània Vacances: obert tot l’any

Restaurant bar ubicat al centre de Calonge i totalment reformat al juliol del 2011. La Jovita ofereix un menú per a tots els dies, siguin laborals o festius. La carta es compon de plats de cuina mediterrània elaborats a base de productes de temporada i amb una bona

relació qualitat-preu. L’establiment disposa d’una zona exterior amb jardí i dues terrasses àmplies, i d’un menjador interior confortable i modern amb una bona distribució.

Restaurant Kubansky SANT ANTONI DE CALONGE C. de Sant Antoni, 41 · 17252 Sant Antoni de Calonge Tel. 972 661 935 info@restaurante-kubansky.es · www.restaurantekubansky.es

Preu mitjà: 30 € Tipus de cuina: cuina tradicional catalana Vacances: obert tot l’any

Restaurant situat a segona línia de mar i ambientat en una casa típica catalana, amb una zona de terrassa en un pati interior que durant l’època del bon temps és ideal per gaudir d’un àpat a l’aire lliure. A l’estiu, el restaurant obre

cada dia, i a l’hivern, només els caps de setmana i els dies festius. Al Kubansky s’hi pot degustar cuina tradicional catalana, amb una carta de plats molt variats i diversos i una bona relació qualitat-preu.

74


Ruta del Vi DO Empordà

Restaurants

Vicus Restaurant PALS C. de l’Enginyer Algarra, 51 · 17256 Pals Tel. 972 636 088 info@vicusrestaurant.com · www.vicusrestaurant.com

Preu mitjà: 30-45 € Tipus de cuina: cuina catalana contemporània Vacances: gener i febrer

Situat a l’antic Cafè de Can Barris de Pals, local emblemàtic dels anys trenta, el Vicus va obrir les portes al juny del 2011 apostant per una cuina catalana d’autor elaborada amb productes de temporada, pròxims i de qualitat. El restaurant ofereix una cuina enginyosa que pren els productes del país com a referència per a les

seves interpretacions. Entre aquests productes destaca l’arròs cultivat a Pals, que s’utilitza en diversos plats. Seguint els mateixos criteris de proximitat, la carta de vins es compon bàsicament de productes catalans, amb un èmfasi especial en els de la DO Empordà, i intenta donar difusió a grans vins poc coneguts elaborats per petits cellers.

75


Ruta del Vi DO Empordà

Bars i botigues de vi

Bars i botigues de vi Cafè Si us Plau ROSES

Pg. Marítim, 1 · 17480 Roses Tel. 972 254 264 cafe@siusplau.cat · www.siusplau.cat

Horari: de maig a setembre, des de les 9 h fins a la matinada; d’octubre a abril, des de les 10 h fins a la matinada Tancament setmanal: del 24 de juny al 31 d’agost, obert cada dia; de l’1 de setembre al 23 de juny, tancat els dimarts

Aquest establiment, fundat el 1984 per la família Puignau-Casañas, ha esdevingut un punt de referència de la vila de Roses. Amb una ubicació privilegiada arran de mar, a la badia rosinca, el Si us Plau és un bistrot que ofereix una cuina elaborada

amb productes del mar i del territori de primera qualitat. A més, disposa d’una àmplia carta de vins, amb predomini dels produïts pels cellers de la DO Empordà. De nit, el Si us Plau es converteix en un bar musical de copes amb una extensa carta de gintònics.

La Bodega SANT ANTONI DE CALONGE C. de Josep Pla, 5 (cantonada c. de Sant Antoni) 17252 Sant Antoni de Calonge Tel. 972 652 807

Horari: de dilluns a dissabte, de 10 a 14 h Tancament setmanal: a l’estiu, obert cada dia

Comerç familiar ubicat a segona línia de mar a la població de Sant Antoni de Calonge, al centre de la Costa Brava. L’establiment està especialitzat en la venda de productes vitivinícoles, així com de fruites i hortalisses de pagès. Els productes que comercialitza són de primera qualitat

i s’ofereixen a preus assequibles per a tothom. La confiança i el bon tracte, sumats al gust genuí dels articles que componen l’assortiment de La Bodega, fan que l’establiment gaudeixi d’una clientela fidel que prefereix l’autenticitat del producte i l’atenció del petit comerç.

76


Ruta del Vi DO Empordà

Bars i botigues de vi

Vins i Licors Grau PALAFRUGELL C. de Torroella, 163 · 17200 Palafrugell Tel. 972 301 835 info@vinsilicorsgrau.com · www.vinsilicorsgrau.com www.grauonline.com

Horari: de dilluns a dissabte, de 8.30 a 13.30 h i de 16 a 20.30 h; diumenges, de 10 a 13.30 h Tancament setmanal: obert cada dia

Empresa amb més de trenta-cinc anys d’experiència en la distribució de vins i licors a la província de Girona. La seva vinoteca oberta al públic, amb més de 9.000 referències entre vins i licors, és una de les més grans d’Europa i ja ha estat mereixedora de diversos reconeixements. La vinoteca consta de diverses zones, dividides per denominacions d’origen i per tipus de producte. A més, disposa de sommeliers i enòlegs que faciliten assessorament sobre les diferents referències i

sobre els maridatges més adients per a cada vi o licor. Cal destacar l’espai dedicat a la selecció de grans vins, tant nacionals com internacionals, amb temperatura i humitat controlades. Els clients també hi trobaran una àrea d’esbarjo per als més petits, una zona de descans per als adults, serveis de vinateria bar i de venda d’accessoris, una llibreria especialitzada, una zona de regals, una sala de tast on s’imparteixen cursos i un pàrquing privat gratuït de fàcil accés.

77


Ruta del Vi DO Empordà

Empreses d’activitats

Empreses d’activitats AGAR Assessorament Alimentari Tel. 616 483 736 / 676 718 333 agar@agar.cat · www.agar.cat

Idiomes: català, castellà i anglès

AGAR Assessorament Alimentari és una empresa dedicada a l’assessorament, la formació i la gestió en els camps de l’alimentació, la restauració i la cuina. AGAR fa sopars tallers d’experiències gastronòmiques al lloc que desitgi el client. Una de les propostes que ofereix és el sopar taller de maridatge, en què cada plat té un fil conductor amb un vi i la seva història, per aprendre i gaudir en companyia dels experts d’AGAR. El taller

«Del mercat a la cuina», d’altra banda, permet viure una experiència gastronòmica més propera: juntament amb els membres d’AGAR es fa una ruta que comença comprant al mercat i segueix amb una visita a algun productor de la zona, per acabar cuinant el que s’ha comprat; una proposta molt enriquidora que segur que no deixarà indiferent ningú!

Cicloturisme i Medi Ambient C. dels Impressors Oliva, 2 A · 17005 Girona Tel. 972 221 047 info@cicloturisme.com · www.cicloturisme.com

Idiomes: català, castellà, anglès, francès, italià i alemany

Cicloturisme i Medi Ambient, amb gairebé vint anys d’experiència, és una agència de viatges receptiva especialitzada en viatges i vacances en bicicleta a Catalunya. Els seus serveis inclouen rutes en bicicletes híbrides, BTT i de carretera a la Costa Brava, sobretot a la zona de l’Empordà, i al Pirineu de Girona. La Ruta del Vi de l’Empordà i la Ruta del Vi i de l’Oli conviden el cicloturista a descobrir i gaudir del paisatge, la

gastronomia i el vi amb Denominació d’Origen Empordà tot pedalant entre vinyes i cellers. Els itineraris inclouen l’allotjament, els transports de l’equipatge d’un hotel a l’altre, un roadbook i mapes per fer la ruta així com informació general i cultural sobre el territori, amb l’opció de llogar la bicicleta.

78


Ruta del Vi DO Empordà

Empreses d’activitats

DeVinoCatas C. de Santa Basilisa, 1 · 17111 Vulpellac Tel. 972 641 577 info@devinocatas.com · www.devinocatas.com

Idiomes: català, castellà, anglès, alemany, francès i hebreu

DeVinoCatas és una empresa que ofereix serveis de tast de vins, enoturisme i organització d’esdeveniments al voltant de la cultura del vi i la gastronomia. La filosofia que la defineix i distingeix és l’excel·lència en el servei:

DeVinoCatas s’encarrega de tots els detalls necessaris perquè el client descobreixi el fascinant món del vi i gaudeixi d’una experiència única i inoblidable.

Laura Masramon, Personal Sommelier Tel. 609 199 086 enoturisme@lauramasramon.com www.lauramasramon.com

Idiomes: català, castellà, anglès i francès

L’Empordà és un mar de vins i una terra que encara amaga molts tresors. Laura Masramon ofereix la possibilitat de descobrir els vins de la zona en companyia d’una sommelier a través de diverses rutes vinícoles guiades que combinen les passejades entre vinyes amb les visites a cellers i la degustació dels vins i la gastronomia empordanesos. També s’organitzen altres

activitats, com ara tasts de vins a la platja o la participació en treballs de verema, així com programes fets a mida. Juntament amb Somvi Sumillers, un grup de sommeliers qualificats, Laura Masramon proposa tallers de tast de vins i cursos d’iniciació didàctics i molt lúdics en diferents espais i també a domicili.

79


Ruta del Vi DO Empordà

Empreses d’activitats

SK Kayak Pg. Marítim, 4 · 17490 Llançà Tel. 627 433 332 info@skkayak.com · www.kayakcostabrava.com

Idiomes: català, castellà, anglès, francès i alemany

SK Kayak és un centre d’activitats en caiac. Les excursions tenen lloc a l’entorn del Parc Natural de Cap de Creus i del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, i permeten conèixer els magnífics paisatges de la zona tot

navegant amb amics o familiars i gaudint del contacte directe amb la natura. També s’ofereix un maridatge de sortida amb caiac i tast de vins.

Viemocions C. de la Diputació, 279, 1r, 7a · 08007 Barcelona Tel. 934 877 626 info@viemocions.com · www.viemocions.com

Idiomes: català, castellà, anglès, francès i rus

Viemocions és una agència de viatges especialitzada en enoturisme que ofereix sensacions, experiències i emocions exclusives al voltant de la cultura del vi. Els experts de Viemocions elaboren productes propis que tenen la qualitat com a criteri principal; uns productes concebuts per descobrir en profunditat el territori, la cultura i, molt especialment, les persones que conformen el paisatge tant geogràfic com humà del país.

Viemocions també disposa d’una divisió especialitzada en l’organització de tot tipus d’esdeveniments relacionats amb el vi. Tots els productes es poden fer a mida, adaptant-los als gustos i les necessitats de cadascú. La relació amb els clients i usuaris és permanent i personalitzada a través del telèfon, el correu electrònic, les xarxes socials i el portal web de l’empresa.

80


Ruta del Vi DO Empordà

Empreses d’activitats

Vins de l’Empordà Tel. 972 208 496 cata@vinsdelemporda.com · www.vinsdelemporda.com www.rutesdelviemporda.com

Idiomes: català, castellà, anglès, francès i alemany

Vins de l’Empordà és un portal promocional de l’enoturisme i una botiga on-line especialitzada en la venda de productes de la plana empordanesa i de les comarques gironines en general. A la botiga s’hi pot trobar una àmplia selecció dels millors productes de la regió, tots de gran qualitat, entre els quals destaquen

els vins de la DO Empordà. El coneixement personal dels productors, la seva autenticitat i la qualitat dels productes són la base de la selecció que ofereix Vins de l’Empordà i de la passió que alimenta el seu projecte. Tots els proveïdors estan situats a les zones rurals de les comarques de Girona.

Terramar Tel. 972 510 347 terramar@terramar.org · www.terramar.org

Idiomes: català, castellà, anglès, francès, alemany i rus

Terramar, Natura i Cultura és un projecte empresarial que acumula més de deu anys d’experiència dins el món de la divulgació, la dinamització i la gestió del patrimoni natural, cultural i social.

Rodes, la canònica de Santa Maria de Vilabertran, el jaciment d’Empúries o els parcs naturals dels Aiguamolls de l’Empordà i de Cap de Creus. També ofereix la possibilitat de conèixer de prop el món de la vinya a través de visites a diferents cellers de la zona, com la Cooperativa de Garriguella, la cooperativa Empordàlia o el Celler Arché Pagès.

Terramar proposa visites guiades a diferents indrets de l’Alt Empordà, com ara el monestir de Sant Pere de

81


Ruta del Vi DO Empordà

Empreses d’activitats

WeBikeGirona Tel. 622 666 232 info@webikegirona.com · www.webikegirona.com

Idiomes: anglès, català i castellà

WeBikeGirona està especialitzada en itineraris de ciclisme i enoturisme per a grups reduïts (de 2 a 8 persones) per la zona vinícola de l’Empordà. L’empresa ofereix rutes guiades d’un dia en bicicleta, visites a cellers, tasts de vins i pícnics o dinars a base de productes del territori. Una opció ideal per explorar l’Empordà i la Costa Brava tot pedalant tranquil·lament per camins i carreteres locals i per conèixer la història de la zona, els seus paisatges,

la seva gent, els seus vins i la seva gastronomia. Les rutes són estàndard, però amb flexibilitat en els detalls: distància del recorregut, celler que es vol visitar, servei de guiatge per a tours de més d’un dia, possibilitat de fer la ruta amb bicicleta o sense, i sortida des de l’allotjament. WeBikeGirona és la millor opció en rutes guiades enoturístiques en bicicleta.

I Cook It Tel. 629 853 530 info@icookit.es · www.icookit.es

Idiomes: català, castellà, anglès i francès

I Cook It proposa serveis de xef privat a domicili i tallers de cuina dirigits al turisme en català, castellà, anglès i francès, així com l’organització de food events o celebracions i esdeveniments gastronòmics personalitzats fins a l’últim detall.

L’empresa ofereix un tracte personal i uns serveis professionals i de qualitat que persegueixen sempre els mateixos objectius: difondre el patrimoni enogastronòmic de la zona, fer gaudir de la cuina local i aconseguir que aquesta transmeti emocions i moments inoblidables.

82


Ruta del Vi DO Empordà

Museus

Museus Museu del Vi del Castell de Peralada PERALADA

Pl. del Carme, s/n · 17491 Peralada Tel. 972 538 125 infomuseo@castilloperalada.com www.museucastellperalada.com

Preu: per consultar Idiomes: català, castellà, francès i anglès

El Museu del Vi del Castell de Peralada ocupa el soterrani del convent del Carme, una construcció del segle XIV restaurada a finals del XX. En aquest espai es van fundar les caves actuals, que a mitjan anys seixanta del segle passat es van traslladar a l’exterior. Al Museu s’exposa tot tipus d’objectes relacionats amb la cultura del vi, des del segle IV aC fins a principis del XX. Cal

destacar-ne, en particular, la col·lecció de vidres, amb exemplars datats a partir del segle XVI, i les enormes bótes cerclades de fusta, amb capacitat per a milers de litres, que es construïen als mateixos cellers, ja que no passaven per les portes. La visita forma part de la general al Museu del Castell.

Gran Recosind CAPMANY Pl. Major, 6 · 17750 Capmany Tel. 972 549 033 info@granrecosind.com · www.granrecosind.com

Preu: gratuït Idiomes: català, castellà i francès

Aquest museu familiar acull una col·lecció d’estris, objectes i documents de la família Artizà-Cusí-Santamaria, dedicada al món de la vinya i el vi des del 1680. Destaca especialment la part centrada en la figura de Gregori Artizà (Capmany, 1839-1921), mestre de professió i autor de nombrosos llibres. El 1906, Gregori Artizà va participar en el I Congrés Internacional de la Llengua Catalana amb una ponència; al museu encara es conserva un exemplar del llibre del congrés, que aplega les conferències que

s’hi van pronunciar, així com una primera edició (1918) de la Gramàtica catalana de Pompeu Fabra. Gregori Artizà també va ser l’encarregat del control i la vigilància de la fil·loxera a la província de Girona; al museu es poden veure diversos documents oficials, articles i estris que va utilitzar en l’estudi d’aquest insecte. Entre les peces exposades cal esmentar així mateix tres mobles catalogats de la masia catalana del segle XVIII: un capçal de llit d’estil olotí, una caixa de núvia i un frontal d’una altra caixa de núvia.

84


Ruta del Vi DO Empordà

Museus

CEL Centre Enològic i Lúdic Coll de Roses ROSES

Ctra. de les Arenes, s/n · 17480 Roses Tel. 972 256 465 info@collderoses.es · www.collderoses.es

Preu: 5 € (inclou tast de vins i oli) Idiomes: català, castellà, francès i anglès

Un lloc ideal per «veure el CEL» després de passar uns dies a l’Empordà recorrent pobles, visitant petites esglésies romàniques i monestirs impressionants, trepitjant la sorra de les platges i passejant en barca pel litoral del cap de Creus. Abans de tornar a casa, qui vulgui tastar les especialitats gastronòmiques de la

zona, explorar les vinyes i descobrir els cellers locals té cita obligada a Roses per visitar-hi el Centre Enològic i Lúdic Coll de Roses (CEL). Aquest espai ofereix un recorregut audiovisual que endinsa el visitant en el món del vi, des del cep fins a la copa, i que permet conèixer tot el procés de la vinya i l’elaboració dels vins d’una manera dinàmica i amena.

85


Ruta del Vi DO Empordà

Tractaments de vinoteràpia

Tractaments de vinoteràpia Hotel Peralada Wine Spa & Golf PERALADA

C. de Rocabertí, s/n · 17491 Peralada Tel. 972 538 830 hotelwinespa@golfperalada.com www.wine-spa.com

Obert: tot l’any

El Wine Spa és un centre de benestar i bellesa que neix de la tradició vinícola de Peralada i que ofereix al visitant una gran varietat de tractaments facials i corporals basats en les propietats del vi i del raïm. A més de les cabines de tractaments, entre les seves instal·lacions hi ha una piscina exterior i una altra d’interior climatitzada, un

gimnàs ben equipat, dos espais exclusius per a grups i parelles i l’emblemàtica zona d’aigües El Celler, inspirada en l’interior d’un celler real, amb jacuzzi, sauna, hammam, pediluvi i zona de relaxació amb pedres calentes.

Espai de Vinoteràpies Can Sais VALL-LLOBREGA C. del Raval de Dalt, 10 · 17253 Vall-llobrega Tel. 638 432 300 info@cellercansais.com · www.cellercansais.com Reserves: www.cellercansaisonline.com

Obert: tot l’any

L’espai de vinoteràpies està integrat a la masia de Can Sais, en un ambient rural entre vinyes, prop del mar i al mig del massís de les Gavarres.

d’una acurada selecció, s’han treballat amb rigor i amb coneixement acreditat per tal de poder utilitzar-los com a base per desenvolupar diversos tractaments de vinoteràpia que, juntament amb les mans i l’experiència professional, permeten experimentar els seus importants beneficis per a la pell i per al benestar del cos.

Els derivats del raïm propi i del vi elaborat al mateix celler (les pells, els pinyols, les mares, els fangs...), després

86


Ruta del Vi DO Empordà

Central de reserves / agències receptives

Central de reserves / agències receptives Costa Brava Verd Hotels Ctra. de Palamós · 17253 Vall-llobrega Tel. 972 600 034 booking@reservashoteles.net www.reservashoteles.net

Costa Brava Verd Hotels és una cadena d’hotels familiars independents situats arreu de les comarques gironines i agrupats en dues marques: Costa Brava Hotels aplega els de vora el Mediterrani, i Blau Verd Hotels, els de les comarques de l’interior i els Pirineus. Els establiments de la cadena, de dimensió petita o mitjana, disposen d’unes instal·lacions magnífiques,

preparades per oferir una estada i un descans confortables als seus hostes. Les habitacions ben equipades i còmodes, les sales acollidores, els jardins cuidats, les àmplies terrasses i les piscines assolellades en fan una opció ideal per gaudir plenament d’un viatge a la zona. També disposen de packs enoturístics.

Traditional Tours C. del Pare Claret, 72 · 17480 Roses Tel. 972 152 564 huub@traditionaltours.net · www.traditionaltours.net

Traditional Tours és una agència de viatges receptiva situada a Roses, en un entorn privilegiat, amb vistes al mar Mediterrani i a les muntanyes dels Pirineus. L’agència està especialitzada en l’organització de viatges a mida per tot Catalunya, a la resta d’Espanya, a Andorra i a Portugal des del 1993.

Els viatges organitzats per Traditional Tours ofereixen als grups participants l’oportunitat de gaudir de les tradicions culturals del país a través de rutes i activitats relacionades amb el món del vi, la gastronomia, la cultura, la llengua, el folklore, etc. A part de fer excursions i les visites habituals a museus i monuments, el client pot participar activament en classes d’espanyol, de cuina, de flamenc...

88


Ruta del Vi DO Empordà

Central de reserves / agències receptives

Viemocions C. de la Diputació, 279, 1r, 7a · 08007 Barcelona Tel. 934 877 626 info@viemocions.com · www.viemocions.com

Viemocions és una agència de viatges especialitzada en enoturisme que ofereix sensacions, experiències i emocions exclusives al voltant de la cultura del vi. Els experts de Viemocions elaboren productes propis que tenen la qualitat com a criteri principal; uns productes concebuts per descobrir en profunditat el territori, la cultura i, molt especialment, les persones que conformen el paisatge tant geogràfic com humà del país.

Viemocions també disposa d’una divisió especialitzada en l’organització de tot tipus d’esdeveniments relacionats amb el vi. Tots els productes es poden fer a mida, adaptant-los als gustos i les necessitats de cadascú. La relació amb els clients i usuaris és permanent i personalitzada a través del telèfon, el correu electrònic, les xarxes socials i el portal web de l’empresa.

89


Ruta del Vi DO Empordà

Entitats adherides a la Ruta

90

Entitats adherides a la Ruta Ajuntament de Cadaqués Oficina de Turisme de Cadaqués C. des Cotxe, 2A · 17488 Cadaqués Tel. 972 258 315 www.visitcadaques.org

Ajuntament de Palamós Oficina de Turisme de Palamós Pg. del Mar, s/n · 17230 Palamós Tel. 972 600 550 www.visitpalamos.org

Ajuntament de Calonge-Sant Antoni Oficina de Turisme de Calonge-Sant Antoni Av. de Catalunya, 26 · 17252 Sant Antoni de Calonge Tel. 972 661 714 www.calonge-santantoni.com · www.calonge.cat

Ajuntament de Pau C. del Rei, 2 · 17494 Pau www.ddgi.cat/pau

Ajuntament de Cantallops C. de les Escoles, 12 · 17708 Cantallops www.ddgi.cat/cantallops

Ajuntament de Peralada Oficina de Turisme de Peralada Pl. de la Peixateria, 6 · 17491 Peralada Tel. 972 538 840 www.peralada.org

Ajuntament de Capmany Pl. del Fort, 1 · 17750 Capmany www.capmany.cat

Ajuntament de Rabós d’Empordà C. de la Plaça, 2 · 17754 Rabós d’Empordà www.ddgi.cat/rabos

Ajuntament d’Espolla C. d’Amadeu Sudrià, 3 · 17753 Espolla www.ddgi.cat/espolla

Ajuntament de Roses Oficina de Turisme de Roses Av. de Rhode, 77-79 · 17480 Roses www.visit.roses.cat

Ajuntament de Garriguella C. de Sant Ferran, 1 · 17780 Garriguella www.ddgi.cat/garrigue Ajuntament de Mollet de Peralada C. de la Plaça, 12 · 17752 Mollet de Peralada www.ddgi.cat/molletperalada

Ajuntament de Sant Climent Sescebes C. Magre, 21 · 17751 Sant Climent Sescebes www.santcliment.cat Ajuntament de Torrent Pl. Major, 1 · 17123 Torrent www.ddgi.cat/torrent

Ajuntament de Vall-llobrega C. del Raval de Baix, 23 · 17253 Vall-llobrega www.ddgi.cat/vall-llobrega Ajuntament de Vilajuïga C. de Sant Sebastià, 39 · 17493 Vilajuïga www.vilajuiga.com Consell Regulador de la DO Empordà Av. de Marignane, 2 · 17600 Figueres Tel. 972 507 513 www.doemporda.cat Consell Comarcal de l’Alt Empordà C. Nou, 48 · 17600 Figueres Tel. 972 503 088 www.altemporda.org Consell Comarcal del Baix Empordà C. dels Tarongers, 12 · 17100 La Bisbal d’Empordà Tel. 972 642 310 www.baixemporda.cat

Entitat gestora de la Ruta: Patronat de Turisme Costa Brava Girona Av. de Sant Francesc, 19, 4t · 17001 Girona Tel. 972 208 401 www.costabrava.org costabrava@costabrava.org


Ruta del Vi DO Empordà

Cultura

92

Al llarg dels darrers anys ha estat la mirada dels artistes, i especialment la del genial Salvador Dalí, la que ha obert un nou prisma en la visió del nostre entorn cultural i paisatgístic, plasmant-lo en unes creacions artístiques impagables. Actualment, el Triangle Dalinià —TeatreMuseu Dalí de Figueres, Casa-Museu Castell Gala Dalí de Púbol i Casa-Museu Salvador Dalí de Portlligat— permet gaudir d’un viatge gairebé metafísic per un món de natura turmentada i per uns paratges idíl·lics i singulars.

De l’edat mitjana us en podem oferir mostres d’arquitectura tan excepcionals com ara Sant Pere de Rodes o Ripoll, que encara respiren l’aire d’unes vivències mil·lenàries.

Cultura Parlar de cultura a la Costa Brava i al Pirineu de Girona vol dir remuntar-se als orígens de la civilització. Si comencem la nostra recerca per ordre d’antiguitat, descobrirem monuments megalítics a les serres de l’Albera i les Gavarres, coves prehistòriques a Serinyà, un antic poblat ibèric a Ullastret o elements romànics, gòtics, barrocs i modernistes presents en tots els recorreguts. Les nostres platges han estat visitades i habitades, especialment amb finalitats comercials, per grecs, cartaginesos, romans... que hi van deixar la seva empremta i que van edificar poblacions com ara Empúries, on avui dia podem seguir els passos d’aquells antics visitants. De l’edat mitjana us en podem oferir mostres d’arquitectura tan excepcionals com ara Sant Pere de Rodes o Ripoll, que encara respiren l’aire d’unes vivències mil·lenàries.

A més dels espais dalinians, a les nostres contrades us esperen més de 55 museus, 550 monuments i sales d’exposicions reconegudes, com ara l’Espai Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols.


Ruta del Vi DO Empordà

Gastronomia

94

vinculada a les arrels tradicionals. Si en l’apartat anterior parlàvem d’una cultura per veure, la gastronomia de casa nostra seria una cultura per viure i per gaudir, amb un nivell d’exigència i professionalitat que fa que darrere la porta de cada restaurant us esperi una experiència gastronòmica excel·lent, avalada per uns establiments capdavanters a escala internacional.

Darrere la porta de cada restaurant us espera una experiència gastronòmica excel·lent.

Gastronomia Definir què és i què no és cultura representa una missió gairebé impossible, i fins i tot es podria dir que quimèrica. La relació entre cultura i gastronomia és pràcticament indissoluble, fins al punt que Salvador Dalí va arribar a afirmar que «l’art, o serà comestible o no serà». El vessant cultural que la gastronomia materialitza avui a les nostres comarques és un renaixement en els aspectes més innovadors, amb figures tan notables com ara Ferran Adrià, entre altres. Tot i així, cal dir que l’oferta general que el viatger pot trobar a les nostres contrades és àmplia, variada, basada en una cuina honesta i fortament

L’any 2013, El Celler de Can Roca ha estat guardonat com el millor restaurant del món per la revista Restaurant Magazine.


Ruta del Vi DO Empordà

Natura i turisme actiu

96

Paratges magnífics de mar i de muntanya, on es pot viatjar al passat gràcies al llegat de l’art romànic i a les tradicions que ens recorden els orígens d’unes terres molt riques, però també modernitat en estat pur, per gaudir de la natura tot practicant esports d’aventura. I tot, en una mateixa destinació, amb moltes cares diferents però amb un sol denominador comú: les ganes d’aventura.

Paratges magnífics de mar i de muntanya, per gaudir de la natura tot practicant esports d’aventura.

Natura i turisme actiu Els territoris gironins, envoltats pels Pirineus i, alhora, banyats per la Mediterrània a l’extrem més oriental, són l’escenari perfecte per fer activitats a l’aire lliure. Aquesta proximitat al mar, a més, confereix a la serralada pirinenca un clima suau i un paisatge únic. El visitant de seguida se sent atret per la natura, de colors canviants segons l’època de l’any, i pel gran ventall de propostes esportives i culturals que ofereixen els diferents territoris.


Ruta del Vi DO Empordà

Establiments de l’Alt Empordà

98

Establiments de l’Alt Empordà Cellers

Allotjaments

1

Castell Peralada · Pàg. 15

1

Allotjament rural Can Llobet · Pàg. 64

2

Celler Arché Pagès · Pàg. 17

2

Allotjament rural Can Garriga · Pàg. 64

3

Celler Cooperatiu d’Espolla · Pàg. 25

3

Hotel Peralada Wine Spa & Golf · Pàg. 66

4

Celler La Vinyeta · Pàg. 27

4

Hostal Spa Empúries · Pàg. 67

5

Celler Martín Faixó · Pàg. 29

6

Cellers d’en Guilla · Pàg. 35

7

Cooperativa Agrícola Garriguella · Pàg. 39

8

Celler Empordàlia · Pàg. 41

Restaurants

9

Espelt Viticultors · Pàg. 43

1

Restaurant Can Rafa · Pàg. 70

10

Gelamà · Pàg. 45

2

Restaurant Casa Anita · Pàg. 70

11

Masetplana · Pàg. 47

3

Restaurant Compartir · Pàg. 71

12

Masia Serra · Pàg. 49

4

Restaurant El Trull d’en Francesc · Pàg. 71

13

Mas Llunes · Pàg. 51

5

Restaurant Empòrium · Pàg. 72

14

Gran Recosind · Pàg. 55

6

Restaurant Garbet · Pàg. 72

15

Setzevins Celler · Pàg. 57

16

Terra Remota · Pàg. 59

17

Vinyes dels Aspres · Pàg. 61

Bars i botigues de vi 1

Cafè Si us Plau · Pàg. 76

Museus 1

Museu del Vi del Castell de Peralada · Pàg. 84

2

Gran Recosind · Pàg. 84

3

CEL Centre Enològic i Lúdic Coll de Roses · Pàg. 85

Tractaments de vinoteràpia 1

Hotel Peralada Wine Spa & Golf · Pàg. 86


Ruta del Vi DO Empordà

Establiments de l’Alt Empordà

P I R I N E U D E G I R O N A

99

France France

S E R R A D E L’A L B E R A

la Jonquera

la Vajol

E-15 AP-7

Agullana

Tapis

Espolla

2 14

1

2

Boadella d’Empordà

Albanyà

A-2

3

1

1

8

Cistella

Crespià

Espinavessa

F R A N C E

Orfes

Ermedàs

Palau de Santa Eulàlia

Romanyà d’Empordà

Vilamalla

Bàscara N I

A

Fortià

la

Mu

ga

P. N . D E L S A I G UA M O L L S D E L’ E M P O R D À

Vilamacolum Sant Pere Pescador

Roses

C-260

Badia de Roses

l’Armentera

Ventalló

Sant Martí d’Empúries

Viladamat

Saus

M A R

M

E

D

I

T

C-31

Platja del Moll Grec Platja de les Muscleres

Platja de l’Escala l’Escala 4 Platja de Riells

E

Vilopriu Colomers

Portlligat

Albons

1

Riells

2

3

Badia de Cadaqués Montjoi

Platges de Sant Pere Pescador

Torroella de Fluvià

Orriols

Cap de Creus Platja de s’Alqueria

3 Platja de 1 Roses Cala Jóncols Platja de la Punta Empuriabrava Platja de Canyelles Platja de l’Almadrava Platja d’Empuriabrava

R

R

Castelló d’Empúries

Sant Miquel de Fluvià Sant Mori

Camallera

P A R C N AT U R A L

Palau-saverdera D E L C A P D E C R E U S

Vilacolum

Vilaür

5

Pau

El Golfet

el Port de la Selva la Selva de Mar

Cadaqués 5

Riumors

Siurana

Sant Tomàs de Fluvià

Arenys d’Empordà

GIRONA

C A T A L U N Y A

el Far d’Empordà

Sant Pere de Rodes

10 Vilajuïga

5

Garrigàs

Pontós

9

Pedret i Marzà

Vila-sacra

FIGUERES Vilanant Vilafant Avinyonet de Puigventós Santa Llogaia d’Àlguema Cabanelles Borrassà 4 Navata N-260 Ordis

2

11 13

8

Pont de 3 Cabanes Peralada Molins Llers Vilabertran

Terrades

Lladó

BARCELONA

Garriguella

7

C-252

1

Cala Canyelles Platja de Grifeu Platja del Port Platja de les Tonyines Platja del Port de la Selva Llançà Platja del Pas

Grifeu

Vilamaniscle

Mollet de

4

Colera 6 Platja de Garbet

6

Biure

Sant Llorenç de la Muga

N-260

15

4 Peralada

Masarac

Pantà de Boadella

3

Rabós

Sant Climent Sescebes 16

Capmany

Darnius

Mare de Déu del Mont

Sant Quirze de Colera

12 17

2

Maçanet de Cabrenys

Cala de les Rates Platja Gran

Portbou

Cantallops


Ruta del Vi DO Empordà

Establiments del Baix Empordà

100

Establiments del Baix Empordà Cellers

Bars i botigues de vi

1

Celler Brugarol · Pàg. 19

3

Restaurant La Jovita · Pàg. 74

1

La Bodega · Pàg. 76

2

Celler Can Sais · Pàg. 21

4

Restaurant Kubansky · Pàg. 74

2

Vins i Licors Grau · Pàg. 77

3

Celler Castell de Calonge · Pàg. 23

5

Vicus Restaurant · Pàg. 75

4

Celler Mas Eugeni · Pàg. 31

5

Mas Mont · Pàg. 33

6

Clos d’Agon · Pàg. 37

7

Mas Oller · Pàg. 53

Restaurants 1

Restaurant Guillermo · Pàg. 73

2

Restaurant Simon · Pàg. 73

Allotjaments 1

Hotel Medes II · Pàg. 65

2

Hotel Mas 1670 · Pàg. 65

3

NM Suites Hotel · Pàg. 66

4

Parc de Cultura i Negocis Mas Falet 1682 · Pàg. 67

5

Silken Park Hotel San Jorge · Pàg. 68

Empreses d’activitats que treballen a l’Alt i el Baix Empordà AGAR Assessorament Alimentari · Pàg. 78

Viemocions · Pàg. 80

Cicloturisme i Medi Ambient · Pàg. 78

Vins de l’Empordà · Pàg. 81

DeVinoCatas · Pàg. 79

Terramar · Pàg. 81

Laura Masramon, Personal Sommelier · Pàg. 79

WeBikeGirona · Pàg. 82

SK Kayak · Pàg. 80

I Cook It · Pàg. 82

Tractaments de vinoteràpia 1

Espai de Vinoteràpies Can Sais · Pàg. 86


Ruta del Vi DO Empordà

Establiments del Baix Empordà

101

l’Escala

Camallera

C-31

Garrigoles Vilopriu Colomers

Foixà

6

la Pera

Celrà

Sarrià Sant Julià de Ter de Ramis

Juià

Verges

el Ter

Torroella Gualta de Montgrí Serra de Daró Llabià Fontanilles

Ultramort Fonolleres

Parlavà

Platja de Pals

Fonteta

Quart Fornells de la Selva l’Onyar

Llambilles

Campllong Sant Andreu Salou

L E S G AVA R R E S

Cassà de la Selva

3

4

5

2

4

5

Platja Fonda Fornells Cales de Fornells Platja d’Aiguablava Llofriu Aiguablava Esclanyà Cala d’Aigua Xelida Palafrugell 2 Platja de Tamariu GIV-6542 Tamariu Mont-ras Cala Pedrosa GIV-6548 Cala de Gens C-31 Ermedàs Llafranc Vall-llobrega Platja de Llafranc Calella de Platja del Canadell 6 Palafrugell 2 1 Platja de Port Bo

3

Calonge

Romanyà de la Selva

C-66

C-31

C-253 GIRONA

N I

Sant Antoni de Calonge

Llagostera

Caldes de Malavella

C-65 C-35

M A R

M

E

D

I

T

1 Solius

E

Canyet

Sant Grau

2

4

Castell d’Aro

Santa Cristina d’Aro

R

R

A

BARCELONA

Platja Gran

Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter

Ullastret Palau-sator Platja del Racó Corçà Sant Julià de Boada Cala d’Illa Roja Monells LA BISBAL Peratallada Platja de sa Riera 5 Canapost D’EMPORDÀ Sa Riera Platja d’Aiguafreda Sa Tuna Sant Sadurní Pals Sant Feliu Vulpellac Cruïlles Platja de sa Tuna de l’Heura de Boada Begur Cap de Begur

11

C A T A L U N Y A

Cala Pedrosa

1

Madremanya

GIRONA

F R A N C E

l’Estartit

Ullà

C-252

Rupià

Púbol

Cala Farriola Golf de la Monedera

Sobrestany

Bellcaire d’Empordà

Jafre

Bordils

Riells

Albons

la Tallada d’Empordà

7 Torrent

Platja de la Fosca la Fosca

Cala Margarida Platja 1 Palamós

Gran

Platja des Monestri

Platja de Sant Antoni 1 Platja de Torre Valentina

Cala Cristus-ses Torretes 3 Platja d’Aro Cala sa Cova Cala Rovira Platja Gran Cala sa Conca s’Agaró Platja de Sant Pol Sant Pol Platja de Sant Feliu de Guíxols

Sant Feliu de Guíxols

Platja dels Canyerets Platja del Senyor Ramon Cala Salionç Salionç

Regencós


Ruta del Vi DO Empordà

Mapa

102

Mapa Principals atractius

1

Festivals de música de la Costa Brava i el Pirineu de Girona

Peralada, Cap Roig, Torroella de Montgrí, Porta Ferrada (Sant Feliu de Guíxols), Sant Pere de Rodes, Schubertíada 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

Cales de Begur, Palafrugell i far de Sant Sebastià La Molina-Masella Estany de Banyoles Viles medievals de Pals i Peratallada Poblat ibèric d’Ullastret Vall de Camprodon Vall i santuari de Núria Vila Vella de Tossa de Mar Jardins botànics de la Selva marítima (Santa Clotilde, Pinya de Rosa i Marimurtra) Barri vell de Girona Ceràmica de la Bisbal Alta Garrotxa (Oix i Beget) Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa Parc Natural de Cap de Creus Sant Pere de Rodes Santa Pau Besalú Ruïnes d’Empúries Cadaqués Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà Triangle Dalinià (Museu de Figueres, Portlligat i Púbol) Romànic

Santa Maria de Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Sant Quirze de Colera, Santa Maria de Vilabertran, Sant Miquel de Cruïlles 25

Gastronomia: «mar i muntanya» (global)


P D

Llívia

Coborriu de Viliella la Llosa Arànser

Lles

Músser

Travesseres

Martinet

Bèixec

Eller Talltendre Ordèn Cortàs

Ger

All

PUIGCERDÀ Bolvir

el Segre

Fontanals de Cerdanya

PA R C N AT U R A L DEL CADÍ-MOIXERÓ

Cerdanya Túnel

E-9 del Cadí C-16

I R E

3

E R

U O

France

N

A

8

Núria

er el Fres la Molina

Queralbs

3

Tregurà de Dalt Tregurà de Baix

Dòrria

Toses

Ventolà

Nevà

elona a Barc

Planoles

E-15 AP-7

Agullana

13

A-2

Boadella d’Empordà

Albanyà

Bruguera

Sant Joan de les Abadesses

N-260

Gombrèn

C-26

Campdevànol Camí Ral i Ramader

Campdevànol - Sant Llorenç de Campdevànol

RIPOLL

24

Oix

Sant Pau de Segúries

N-153a

la Vall de Bianya

24

r el Te Ruta del Ferro i del Carbó

C-17

N-260a

13

Túnel de Collabós

Vallfogona de Ripollès

Pont de Molins Llers

Terrades

Sales de Llierca

17

Joanetes

Maià de Montcal

18

C-66

els Hostalets d’en Bas

les Planes d’Hostoles

la Salut

Falgons

Sant Esteve de Llémena

Sant Martí Sacalm

Camós Palol de Revardit

E-15 AP-7

Bonmatí

la Cellera de Ter Osor

Sant Dalmai

Aeroport Girona-Costa Brava

Castanyet

N I R

SANTA COLOMA DE FARNERS

M A R

M E

D

I

T

A-2

Sant Feliu de Buixalleu

Maçanet 9 de la Selva

Riells

Hostalric 10

a

Tordera

Caldes de Malavella C-35

Vidreres

a Barcelona

Parlavà

23

21

Torroella de Montgrí

Platja Gran

Gualta Serra de Daró Llabià Fontanilles

Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter Platja de Pals

6

24 12

Fonteta

5

C-66

Torrent

Palafrugell

Vall-llobrega Ruta del Tren Petit

Cassà de la Selva

Palamós - Vall-llobrega - Mont-ras - Palafrugell C-31 Calonge

Romanyà de la Selva

Regencós

Esclanyà

Mont-ras

C-253

9

Cala Giverola Cala Bona Platja de la Mar Menuda Platja Gran Cala Llorell Platja de Canyelles Platja de Lloret de Mar Platja de Fenals Santa Cristina Platja de sa Boadella Platja de Santa Cristina Blanes Platja de Sant Francesc Platja de Blanes Palafolls Platja de s’Abanell

Lloret de Mar

Cala Pedrosa

l’Estartit

1

Ullastret Palau-sator Platja del Racó Corçà Sant Julià de Boada Cala d’Illa Roja Monells LA BISBAL Peratallada Platja de sa Riera Canapost D’EMPORDÀ Sa Riera Platja d’Aiguafreda Sa Tuna Sant Sadurní Feliu Pals Vulpellac Sant Cruïlles Platja de sa Tuna de l’Heura de Boada Begur Cap de Begur

1

10

A-19

Fonolleres

Cala Farriola Golf de la Monedera

2

Platja Fonda Fornells Cales de Fornells Platja d’Aiguablava Aiguablava

Cala d’Aigua Xelida Platja de Tamariu Tamariu Cala Pedrosa Cala de Gens Llafranc Platja de Llafranc Calella de Platja del Canadell Palafrugell Platja de Port Bo GIV-6542

GIV-6548

Ermedàs

2

1

Platja de la Fosca la Fosca Cala Margarida Platja Palamós Sant Antoni de Calonge Gran Platja des Monestri Llagostera Platja de Sant Antoni Platja de Torre Valentina C-65 Cala Cristus-ses Torretes Castell d’Aro Solius Platja d’Aro Cala sa Cova Cala Rovira Santa Cristina Platja Gran Cala sa Conca d’Aro s’Agaró Platja de Sant Pol Sant Pol Platja de Sant Feliu de Guíxols Feliu de Guíxols Canyet Platja delsSant Canyerets Platja del Senyor Ramon Sant Grau Cala Salionç Salionç

AP-7

n elo arc aB

Rupià

L E S G AVA R R E S

E-15

Viabrea

Ullà

Llofriu

Massanes Breda

Can Salvà

Verges C-252

C-31

Sils

PARC NATURAL DEL MONTSENY

Cala Montgó

Riells

Sobrestany

Ultramort

Girona - St. Feliu de Guíxols

Riudarenes

Arbúcies

el Ter

Púbol

Ruta del Carrilet

E

Platja del Moll Grec Platja de les Muscleres Platja de l’Escala Platja de Riells

Albons

Llambilles

C-63

R

Viladrau

Sant Martí d’Empúries

Bellcaire d’Empordà

Jafre

Madremanya

Riudellots Campllong de la Selva Sant Andreu Franciac Salou

C-25

Sant Miquel de Cladells

19

l’Escala

la Tallada d’Empordà

8

Vilobí d’Onyar

Sant Hilari Sacalm

Espinelves

A

BARCELONA

Vilopriu Colomers

Quart Fornells A-2 de la Selva l’Onyar

Salitja

Brunyola

a Vic - Manresa - Lleida

Juià

11

Aiguaviva C-63

C A T A L U N Y A

Sarrià Sant Julià de Ter de Ramis

Badia de Roses

Platges de Sant Pere Pescador

l’Armentera

C-31

Sant Martí Vell la Pera

Celrà

Canyelles Platja de l’Almadrava Platja d’Empuriabrava

Viladamat

Flaçà

Badia de Cadaqués Cala Jóncols

Empuriabrava Platja de

22

Ventalló

Foixà

7

Vilablareix

GIRONA

Sant Joan de Mollet

10

23 20

Torroella de Fluvià

Garrigoles

Sant Jordi Desvalls

Platja de s’Alqueria

Montjoi

Platja de Roses Platja de la Punta

Mu

Cap de Creus Portlligat

Cadaqués

Roses

C-260

P. N . D E L S A I G UA M O L L S D E L’ E M P O R D À

Sant Miquel de Fluvià

Viladasens Cervià de Ter

la

Vilamacolum Sant Pere Pescador Vilacolum

Saus

Camallera

el Port de la Selva la Selva de Mar

15

Castelló d’Empúries

Siurana

Sant Tomàs de Fluvià

El Golfet

1

P A R C N AT U R A L

ga

Riumors

16

Palau-saverdera D E L C A P D E C R E U S

Fortià

Orriols

5

GIRONA

N-141

Anglès

Ermedàs

Cornellà del Terri

Bescanó

Vilamalla

Sant Mori

Sant Esteve de Guialbes Pujals dels Cavallers Olives

Sant Gregori 6B Salt

Vila-sacra

el Far d’Empordà

Palau de Santa Eulàlia

Vilamarí

6

Amer

1 24 23

Arenys d’Empordà

Bordils Canet d’Adri

r el Te

Pantà de Susqueda

Vilademuls

Pedret i Marzà

Peralada

Vilaür

Medinyà

Sant Martí de Llémena

Olot - Girona

Pujals dels Pagesos

Pujarnol

Granollers de Rocacorba

Ruta del Carrilet

Vilavenut

4

Sant Aniol de Finestres

Sant Feliu de Pallerols

F R A N C E

Sant Pere de Rodes

Vilajuïga Pau

Vilabertran

Bàscara

Galliners

Fontcoberta

Porqueres Estany de Banyoles BANYOLES

la Vall d’en Bas

C-37

Romanyà d’Empordà

Orfes

Serinyà

Bas

Cabanes

Garrigàs

Pontós

Espinavessa

el Fluvià

Esponellà

Sant Miquel de Campmajor Mieres

Collada de Bracons

Crespià

Besalú Sant Ferriol

el Torn

Sant Martí Vell

Santa Pau

les Preses Sant Miquel

3

FIGUERES Vilanant Vilafant Lladó Avinyonet de Puigventós Santa Llogaia d’Àlguema Cabanelles Borrassà 4 Navata N-260 Ordis

Beuda

PARC NATURAL DE LA ZONA VOLCÀNICA DE LA GARROTXA

del Corb

Vidrà

Tortellà

A-26

14

OLOT

Sant Privat d’en Bas Puigpardines

Garriguella

1

Cistella

Mare de Déu del Mont

Sant Jaume Argelaguer de Llierca

Begudà la Pinya

C-26

Montagut

Castellfollit l’Hostalnou de la Roca de Bianya Sant Joan les Fonts Riudaura

les Llosses

a Vic - Barcelona

Sadernes

N-260

Ripoll - St.Joan de les Abadesses - Ogassa - Olot

Llançà

C-252

Camprodon

Ogassa

Mollet de Peralada

Platja de Garbet Cala Canyelles Platja de Grifeu Platja del Port Platja de les Tonyines Platja del Port de la Selva Platja del Pas

Grifeu

Vilamaniscle

Biure

Sant Llorenç de la Muga

Beget

Campelles el Baell

Colera

24

Rabós

Masarac

Pantà de Boadella

N-260

Espolla Sant Climent Sescebes

Capmany

Darnius

Rocabruna

Llanars C-38

Abella

Pardines Ribes de Freser

la Vajol

Tapis

Molló

Vilallonga de Ter

Planès

France

Espinavell

7

Setcases

Maçanet de Cabrenys

Cala de les Rates Platja Gran

Portbou Sant Quirze de Colera

2

Montgrony

01/13

France

S E R R A D E L’A L B E R A

la Jonquera Cantallops

Vilallobent Queixans Urtx

Masella

I N G I

Vallter 2000

el Vilar d’Urtx

Alp

Santa Eugènia Talló BaltargaSansor TarteraDas Beders Montellà Olià Pi Coborriu Prats Bor Nas Riu de Urús Pedra

Villec Estana

Saga

Gréixer

Olopte

Prullans Bellver de Isòvol Cerdanya N-260

N-154

Guils de Cerdanya

Meranges

Girul

France

Tossa de Mar


Ruta del Vi DO Empordà

Llegenda del mapa

104

Llegenda del mapa Autopista de peatge Carretera nacional Autovia Via preferent

Port amb bandera blava

Carretera comarcal

Port de creuers

Carretera local

EMAS 2011 Eco-Management & Audit Scheme Calonge: cala Cristus - ses Torretes, platja des Monestri, platja de Sant Antoni i platja de Torre Valentina El Port de la Selva: Club Nàutic Port de la Selva L’Escala: platja del Moll Grec, platja de les Muscleres, platja de Riells, la Platja, cala del Port d’en Perris, platja del Portitxol i Club Nàutic l’Escala Llançà: Club Nàutic Llançà Palafrugell: platja del Canadell, platja de Llafranc i platja del Port Bo Palamós: Port Esportiu Marina Palamós Roses: platja de l’Almadrava, cala del Bonifaci, cala Calís, cala Calitjàs, cala Canadell, platja de Canyelles Petites, cala Jóncols, cala Montjoi, cala Murtra, platja Nova, platja dels Palangrers / segon moll, cala Pelosa, platja de la Punta, platja del Rastrell, cala Rostella, platja del Salatar, platja de Santa Margarida i Port de Roses Sant Feliu de Guíxols: cala Ametller, platja de Can Dell, platja dels Canyerets, cala Jonca, cala de Maset, cala del Peix, platja de Sant Pol, sa Caleta, platja de Port Salvi, platja de Sant Feliu, cala Urgell, cala del Vigatà i Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols Torroella de Montgrí: platja Gran de l’Estartit i Club Nàutic Estartit

En construcció Altres carreteres Riu Cremallera AP-7

Platges de màxima qualitat 2013 Guardó atorgat per la Unió Europea que reconeix la qualitat de les aigües i els serveis que les platges ofereixen als usuaris.

Codi d’autopista Sortida d’autopista

N-141

Codi de carretera nacional

C-1141

Codi de carretera comarcal

C-25

Codi de via comarcal preferent

C-151

Codificació substituïda Estació de l’AVE Límit comarcal Ferrocarril AVE Via verda Túnel

Certificat “Q” de qualitat turística - ICTE 2012 Begur: platja d’Aiguablava, platja del Racó i platja de sa Riera Calonge: platja de Sant Antoni Castell-Platja d’Aro: platja Gran de Platja d’Aro i platja de sa Conca Castelló d’Empúries: platja d’Empuriabrava Torroella de Montgrí: platja Gran de l’Estartit Cerdanya: estació d’esquí i de muntanya La Molina Garrotxa: Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa Ripollès: estació d’esquí Vall de Núria


Ruta del Vi DO Empordà

Simbologia

105

Simbologia Museu

Sala de reunions / incentius

Trull d’oli

Restaurant / àpat

Excursions a peu

Visites escolars

Golf

Excursions a cavall

Allotjament

Botiga

Excursions amb bicicleta

Exposició

Tractament de vinoteràpia

Agrobotiga


Edita Patronat de Turisme Costa Brava Girona Disseny i producció Minimilks Traducció i correcció LINK Impressió Gràfiques Alzamora, SA Dipòsit legal GI. 840-2013 Portada Celler La Vinyeta, R. Lleixà Interiors Fotografia R. Lleixà, K. Noppe, A. Tremps, J. Renart, D. Ruano, F. Tur i S. Ott Fotos cedides per Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Ripollès Desenvolupament i totes les empreses presents en la publicació


Ruta del Vi DO EmpordĂ www.costabrava.org

Ruta del Vi Do Emporda  

Guia en català de la Ruta del Vi DO Empordà - Tasta els vins que et brinda la tramuntana.

Ruta del Vi Do Emporda  

Guia en català de la Ruta del Vi DO Empordà - Tasta els vins que et brinda la tramuntana.

Advertisement