Page 1

5

Aiguestortes Kitesurfen Favoriete plekje

Top 10

Golfbanen


DE ACCU WEER EVEN HELEMAAL OPLADEN?

WWW.BRAVO-INCENTIVES.COM


CAN CAMPS Dit unieke huis ligt op een mooie en bevoorrechte locatie, niet ver van de gezellige stad Girona. De locatie biedt een prachtig micro-klimaat, een vlak terrein en een werkelijk adembenemend en indrukwekkend uitzicht. Het huis werd gebouwd op de fundamenten van een oude boerderij die op één van de beste plekken in de vallei stond. Het grondstuk is 4,6 Ha groot. - 3 Woonkamers - Ruime woonkeuken - Bijkeuken - Opslagruimte - 5 slaapkemers - 4 badkamers - Gastenverblijf - Dubbele garage - Irrigatie systeem Bebouwd: 300 m2 Grond: 46.000 m2 Het pand zou zeer geschikt zijn om paarden te houden. Opbouw van een stallen complex, of uitbreiding van het oorspronkelijke gebouw is toegestaan volgens de lokale regelgeving. Ook het oude zwembad mag in ere hersteld worden. Winkels 5 minuten Girona 15 minuten Luchthaven 25 minuten School 800 meter Skiën 90 minuten Het is zeer de moeite waard om deze charmante woning met tal van mogelijkheden te bezoeken. Neem vrijblijvend contact op met ons kantoor voor een afspraak om deze woning te bekijken. Costa Brava Immo kan een financiering op dit onroerend goed verzorgen. € 560.000,Costa Brava Immo Apartado 35 17230 Palamós 0034-972.319.527 0034-663.324.365 info@costa-brava-immo.eu WWW.COSTABRAVA-IMMO.EU

costa-brava-immo


EDITORIAL

De winter staat al weer voor de deur, en als we

Advocaat Jan Willem de Haan vertelt ons hoe we

de weerdeskundigen mogen geloven zal het een

kunnen besparen op onze bankkosten, wat geen

strenge worden. Gelukkig is aan de Catalaanse

overbodige luxe is bij de Spaanse banken.

kust de winter altijd mild, Zelfs een strenge winter is, in vergelijking met die in de lage landen, nog bijzonder aangenaam. Een extra motivatie om deze winter veel tijd in Catalonië door te brengen.

De Catalaanse winter staat, zoals het hoort, bol van de tradities. Een aantal van deze tradities zijn door niet Catalaanse ogen bekeken, best een beetje vreemd. Wat te denken van een

Rijdend door het Catalaanse landschap wordt ik steeds weer geconfronteerd met de schoonheid en veelzijdigheid ervan. De prachtige ruige kustlijn, het ingetogen binnenland dat steeds weer verrast, het betoverende natuurpark “Parque Nacional de Aigüestortes i Estany de Sant Maurici” en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

“kakker” in de kerststal, of een boomstam in de

Zo veelzijdig als het landschap is, zo divers

woonkamer die eerst vertroeteld word met lekkere

zijn ook de manieren om ervan te genieten. Of

hapjes en een warm dekentje en vervolgens met

je nou gaat golfen, wandelen, skiën of zelfs

een stok wordt geslagen zodat hij cadeautje

kitesurfen, eigenlijk zijn al die activiteiten een

“uitpoept”?! In de rubriek “Hebbedingen”

mogelijkheid om van de natuur te genieten op

besteden we daar volop aandacht aan. En als

een manier die bij je past. Een kleine greep van

recept hebben we deze keer “Canelons de St.

de mogelijkheden laten we in dit nummer zien,

Esteve” die traditioneel op 26 december gegeten

voor ieder wat wils.

worden, een heerlijk, maar bovendien ideaal gerecht om de kliekjes van kerstmis op te maken.

Marjolein Hooijmeijer

5


Cala Bona, Tossa de Mar. Foto: Francesc Tur. Costa Brava Tourism Board Archive of Images.


inhoud

winter ‘10/’11

08 Aigüestortes

Nationaal natuur reservaat

15 Culinair

Canelons de Sant Esteve

17 Zakken met geld

Handboek bij aanschaf van onroerend goed

18 Hebbedingen

Typisch Catalaanse producten

25 Kite surfen

Vliegen over de golven

29 Mooie locaties

Favoriete plekjes in Catalonië

31 Top 10 Golfen

40 Juridisch advies

Column van Mr. J.W. de Haan

7


Foto: B. Schut


Parque Nacional de Aig端estortes i Estany de Sant Maurici


zijn met daarin de verschillende routes. Houdt er echter rekening mee dat sommige kleine paden die worden weergegeven op plattegronden moeilijk te vinden zijn of een goede fysieke conditie vereisen. U doet er verstandig aan, vooraf informatie in te winnen over de moeilijkheidsgraad van de gewenste optie.

De naam van dit prachtige nationale park is een hele mond vol, maar niet alleen de naam is bijzonder. Het is van de 14 Nationale parken die Spanje telt, het enige park dat in Catalonië gelegen is. U vindt het in de provincie Lleida, in het hart van de Spaanse Pyreneeën.

Auto’s zijn in het nationaal park niet welkom, maar vanuit Espot kunt u zich met een Landrover omhoog laten brengen, en vandaaruit uw wandeling beginnen.

Geografie Het hooggelegen park is 141 km² groot en en het grootste deel van park ligt boven de 1000 meter hoogte, met pieken van meer dan 3000 meter. Het is gelegen tussen de rivieren de Noguera Pallaresa en de Noguera Ribagorzana en heeft een reliëf van graniet, dat ongeveer tweehonderd miljoen jaar geleden gevormd is. Tijdens de verschillende ijstijden bedekten grote ijsvlakten de hele vallei, waardoor dit park er zijn huidige vorm heeft gekregen. Het is één van de beste voorbeelden van glaciale erosie. Sinds 1956 is het een nationaal park.

Wandelen Tijdens de zomer is het park gevuld met wandelaars. Er zijn vele mogelijkheden, van korte wandelingen tot meerdaagse wandeltochten. In de omliggende dorpjes zoals Espot, Boí en Senet zijn informatie centra waar brochures te krijgen

10

Breng uw verrekijker mee! De fauna van het park, hoewel erg interessant, laat zich moeilijk observeren. Het vergt geduld, rust en een beetje geluk, om de verschillende dieren in het park te zien. Er zijn ongeveer 200 soorten gewervelde dieren, waarvan bijna tweederde vogels zoals de auerhoen, steenarend, de gier, de vale gier, sneeuwhoen, de zwarte specht en de rotskruiper. Er zijn ook zangvogels, zoals de Vlaamse gaai, de witte kwikstaart en de spreeuw. Enkele van de meest in het oog springende zoogdieren zijn de gemzen, wilde zwijnen, hermelijnen, marters, hazelmuizen, rode eekhoorns, reeën en de Pyrenese desman. Er leven ook reptielen zoals de ringslang en de giftige adder.


Het klimaat (neem een jas mee!) De jaarlijkse neerslag ligt tussen 900 mm en 1.300 mm, verdeeld over ongeveer 150 dagen neerslag. Ten minste 100 van deze 150 dagen, valt de neerslag in de vorm van sneeuw. De gemiddelde jaartemperatuur in het park varieert tussen nul en vijf graden. De winter is erg koud in de bergen en in de hoogste delen van het park komt de temperatuur gedurende vier maanden niet boven de nul graden °C. Dat neemt niet weg dat in de zomer de temperatuur behoorlijk op kan lopen. Een wandeling in een T-shirt en korte broek lijkt dan heel aanlokkelijk en dat kan ook best. Zolang u maar niet vergeet warme kleren mee te nemen. De temperaturen dalen (ook in de zomer) zo hoog in de bergen ‘s nachts aanzienlijk.

Water, water en nog eens water Het water speelt in dit park de hoofdrol. Dat is niet verwonderlijk, het park heeft een enorme concentratie van rivieren, watervallen en meer dan tweehonderd meren, in alle vormen en maten. Alle meren hebben een glaciale oorsprong. Ze bieden een thuis aan veel verschillende vissoorten, zoals de forel, de regenboogforel en diverse andere soorten. Ook vindt u er ook een breed scala aan amfibieĂŤn, waaronder de bruine kikker, de gewone pad, en de Pyreneese watersalamander, deze is de meest bekende soort in het park.

13


Informatiecentra in de omliggende dorpen:

Praktische informatie op het web:

CASA DEL PARC NACIONAL D’ESPOT Carrer de Sant Maurici, 5 25597 ESPOT Tel/Fax: 973 624 036

Informatieve website van de provincie Lleida: www.lleidatur.com

CASA DEL PARC NACIONAL DE BOÍ Ca de Simamet Carrer de les Graieres, 2 25597 BOÍ Tel: 973 696 189 / Fax: 973696154 INFORMATION CENTRE OF SENET La Serradora C/ del Port,10 25553 Senet (Alta Ribagorça) Tel. 973 698 232 / Fax: 973 698 229 INFORMATION CENTRE OF LLESSUI Ecomuseu dels Pastors de la Vall d’Àssua Antigues escoles s/n 25567 Llessui (Pallars Sobirà) Tel. 973 621 798 / Fax: 973 621 803

Informatieve website van de generalidad van Catalonië (Engelstalig): www20.gencat.cat/portal/site/parcsnaturals Website van het ministerie van milieu, landbouw en visserij: http://reddeparquesnacionales.mma.es


Recept

Canelones zijn een typisch Catalaans pastagerecht. Catalanen eten ze traditioneel op 26 december, in Catalonië is 26 december net als in Nederland een feestdag, Hier ter ere van Sant Esteve. De lasagneachtige pasta wordt klaargemaakt met alle restjes van de kerstdagen. In de 19e eeuw brachten Italiaanse chefs canelones naar Catalonië. Sindsdien zijn ze niet meer uit de regio weg te denken. 250g mager rundvlees 250g varkensfilet 250 g kipfilet 250 g spek 30 g kippenlever 100 g ui 20 ml cognac 250 ml melk 15 g droog brood of paneermeel olijfolie zout zwarte peper nootmuskaat 15 a 20 vellen cannelloni (lasagne) 750 ml bechamelsaus geraspte kaas

Canelons de Sant Esteve

Bereiding Fruit de ui aan in een wok of hapjespan met wat olijfolie. Voeg het vlees (behalve de kippenlever) toe en bak het tot het licht gekleurd is. Afblussen met cognac en laten pruttelen tot de alcohol verdampt is. Voeg de kippenlever toe en laat zachtjes pruttelen tot het vlees gaar is. Voeg het droge brood of paneermeel toe en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Doe het mengsel in een keukenmachine en maal het fijn op de hoogste stand, laat het daarna af koelen. Kook de pasta in water en een scheutje olijfolie om te voorkomen dat de pasta aan elkaar blijft kleven. Wanneer ze bijna gaar zijn afgieten en tot gebruik bewaren in koud water met ijsklontjes. Vul de pasta vellen op een schone theedoek met het afgekoelde vleesmengsel en leg ze in een ovenschaal. Wanneer alle canelons klaar zijn ze overgieten met bechamelsaus en bestrooien met geraspte kaas. Ongeveer 15 minuten in een warme oven tot de canelons warm zijn en een mooi kleurtje hebben. Zoals gezegd wordt dit gerecht vaak gemaakt met de restjes van 1e kerstdag, variëren is dus toegestaan! Bon profit!

Bron: www.festa.cat

15


WWW.BRAVO-INCENTIVES.COM


Zakken met geld De meeste Nederlanders in Spanje/ Catalonië weten wel dat er behoorlijke hoeveelheid vergunningen en andersoortige briefjes met handtekeningen aan te pas komen om echt alles goed voor elkaar te krijgen bij de aanschaf van onroerend goed aldaar. Maar waar velen denken de aankoop/aanhuur zelf wel even te kunnen regelen, want men spreekt toch goed Spaans en weet toch wel dat er een hoop papierwerk aan te pas komt, begint vaak de fout. Men denkt kosten te besparen door het heft zelf in handen te nemen maar komt thuis van een koude kermis als toch niet alles op de juiste manier geregeld blijkt te zijn.

Vele Nederlanders in Catalonië hebben geprobeerd in Catalonië voeten in aarde te krijgen als makelaar met de gedachte daar zakken met geld aan te kunnen verdienen.  De werkelijkheid is inmiddels anders en het kaf scheidt zich van het koren. In de jaren 70 schoten de makelaarskantoren als paddestoelen uit de grond aan de Costa Brava en elders in Spanje. Inmiddels heeft de wereldwijde crisis zijn intrede gedaan en geven de banken niet zo makkelijk meer groen licht voor een hypotheek waar deze nog geen 5 jaar geleden met het grootste gemak over de toon”bank” ging.   De tijden zijn veranderd en het is verstandig welbeslagen ten ijs te komen i.p.v. maar klakkeloos vastgoed te kopen zonder enige kennis van zaken.   Dit boekje geeft inzage in een aantal essentiële zaken m.b.t. de vastgoed wereld voornamelijk in Nederland maar ook in het buitenland. Gesteund door ruim 30 jaar ervaring in de onroerend goed branche probeer ik inzage te geven in de “vastgoed geboden”. De onderwerpen die hierin uitvoerig aan de orde komen zijn onder andere woningen (binnen en buitenland), winkels, kantoren, beleggingen en bedrijfshallen. Tevens “geboden” die u zowel privé als zakelijk kunt toepassen om uw aankoop/aanhuur zo verantwoord en risicoloos mogelijk te laten verlopen.   De tijdloze informatie in dit boek biedt een belangrijke ondersteuning daarbij. Ik beloof u dus geen zakken met geld, maar wel dat als u op basis van deze advies onroerend goed verwerft, u geen zakken met geld zult verliezen.   Veel leesplezier en vooral “vast goed” wijsheid.

Wouter Bos (vastgoed adviseur) Zakken met geld is te bestellen via onder andere www.bol.com

17


Hebbedingen

Winter Tradities

Mandarijnen Appeltjes van oranje? Voor veel mensen is de geur van mandarijnen onlosmakelijk verbonden aan Sinterklaas. Deze heerlijk citrusvruchten zijn volop verkrijgbaar in de wintermaanden. Afhankelijk van het ras en de plaats waarop ze groeien, begint de oogst van de mandarijnen al in september. Mandarijnen die dan geoogst worden zijn groen. Ze krijgen hun oranje kleur pas nadat ze gekoeld worden in koelhuizen. Mandarijnen die in noordelijker regio’s, zoals CataloniÍ, groeien worden later geoogst en hebben door de koude nachten al een mooie oranje kleur op het moment dat ze geplukt worden.

18

Gelukkig maar, dan kan de Sint toch weer zijn appeltjes van oranje meenemen.


Hebbedingen

Winter Tradities

Caganers In menig Catalaanse kerststal zie je naast de normale bewoners zoals Josef en Maria ook een ander vreemd figuur: een kakker, “caganer” in het Catalaans. De oorsprong van de beeldjes stamt mogelijk uit de 16e eeuw. Vroeger waren ‘de caganers’ een symbool van vruchtbaarheid, hoop en voorspoed voor het nieuwe jaar. De achterliggende gedachte is dat van alles wat de natuur geeft, ook aan de natuur moet worden teruggegeven. Tegenwoordig worden ze vooral gezien als een leuke manier om hooggeplaatste figuren ‘te kakken te zetten’. Een van de best verkochte “caganers” van het afgelopen jaar was die van Barack Obama, wie zal dit jaar die twijfelachtige eer te beurt vallen? www.caganer.com

19


Hebbedingen

Winter Tradities

Polvorones Polvorones worden jaarlijks tijdens de feestdagen gegeten. Er zijn ambachtelijk gemaakte polvorones, omwikkelt in doorzichtig vloeipapier, maar je kan ze ook in iedere supermarkt vinden. Dan zijn ze verpakt in glimmende gekleurde folie zakjes. Elke kleur heeft een andere smaak, zo zit in het gele zakje een koekje met citroensmaak en in het bruine zakje een koekje met chocoladesmaak, etc. Wat deze koekjes zo bijzonder maakt, is dat ze uit elkaar vallen. Veel Catalanen knijpen de polvoron fijn in het zakje alvorens het te openen, en smullen dan van de heerlijke zoete, maar ook vreselijk machtige kruimels.

20


Hebbedingen

Winter Tradities

Tió de Nadal Een typisch Catalaanse traditie: Op 8 december wordt in veel Catalaanse huishoudens “el tió de Nadal” in huis gehaald. Tot aan kerstavond krijgt Tió iedere avond wat te eten en een lekker warm dekentje over zich heen zodat hij zijn huisgenoten gunstig gestemd is. Op kerstavond zingen de kinderen liedjes en slaan ze Tió met een stok op zijn rug tot hij kadootjes “poept”. Grote kadootjes zijn het echter niet, deze worden op 6 januari door de drie koningen gebracht.

21


Hebbedingen

Winter Tradities

Druiven Tijdens la Nit de cap d’any (Oudjaarsavond) eten de Catalanen om klokslag twaalf uur twaalf druiven. EÊn druif per klokslag. De druiven moeten geluk en voorspoed brengen voor het komende jaar. De gewoonte stamt uit het begin van de twintigste eeuw en is te danken aan een enorme druivenoogst uit die tijd. Natuurlijk worden de druiven vergezeld van een goed glas cava!

22


Hebbedingen

Winter Tradities

Roscón de Reyes Er zijn een aantal redenen waarom kinderen dol zijn op Roscón: omdat hij zo lekker zoet is, omdat er een klein cadeautje in verstopt zit, maar vooral omdat deze lekkernij symbool staat voor de favoriete dag van het jaar voor kinderen: 3 Koningen. Op 5 januari komen de 3 wijzen uit het Oosten aan. Meestal rijden ze op paarden of soms op kamelen door de stad. Kinderen staan joelend langs de kant om ze te verwelkomen en snoepjes op te vangen. ‘s Nachts brengen de drie Koningen de cadeautjes bij alle huizen. Op 6 januari worden de cadeautjes voor dag en dauw uitgepakt zodat de kinderen er de hele dag mee kunnen spelen.

23


Costa-Brava-Immo

CASA ALEXANDER

Tuin rondom met diverse terrassen

In de wijk Mas Pere gelegen traditionele Spaanse woning met ronde toren en romantische slaapkamer. Veel privacy vanwege separaat gastenverblijf. Uitzicht over de bossen van ¨Les Gavarres¨ Begane grond: Hal met houtkachel Woonkamer met open haard 2 slaapkamers dubbel 2 badkamers met douche en toilet Keuken Overdekt terras met BBQ Bovenverdieping: Slaapkamer Badkamer met douche en toilet Benedenverdieping: Woonkamer met keuken 2 slaapkamers dubbel Badkamer met douche en toilet Overdekt terras Opslagruimte

Afstanden: Winkels 4 minuten Strand 7 minuten Vliegveld Girona 25 minuten Platja d´Aro en Palamós 10 minuten Golf 15 minuten Barcelona 80 minuten Neem vrijblijvend contact op met ons kantoor voor een afspraak om deze woning te bekijken. Costa Brava Immo kan een financiering op dit onroerend goed verzorgen.

€ 350.000,Costa Brava Immo Apartado 35 17230 Palamós 0034-972.319.527 0034-663.324.365 info@costa-brava-immo.eu WWW.COSTA-BRAVA-IMMO.EU

WWW.COSTA-BRAVA-IMMO.EU info@costa-brava-immo.eu Tel: 0034-972.319.527


Kitesurfen Wil je vliegen over de golven? Dan is kitesurfen je sport, en de baai van Roses de plek. Onvergetelijke stranden liggen klaar om je dromen waar te maken. In de ochtend, als de wind licht is, de plek is een paradijs voor kinderen en beginners. Dankzij de zeewind kan niemand op drift raken. Wat later op de dag kunnen de meer ervaren surfers hun hart ophalen. Borden en boeien markeren duidelijk de windsurf en kitesurf gebieden, zodat niemand last van elkaar heeft. De omstandigheden zijn bijna altijd optimaal. Op een gemiddelde zomerdag in juli en augustus neemt de wind ‘s middags toe tot windkracht 6.

Er ontstaan dan golven tot 2 meter hoog. Dan begint vanuit het zuiden de thermische wind toe te nemen. Rond een uur of een is de wind toegenomen tot 4 Beaufort en kleine golfjes. Als de wind doorzet staat er rond vijf uur windkracht 6. Er kunnen golven tot 2,5 meter ontstaan. Dit geeft de gelegenheid tot schitterende freestyle acties! De wind blijft blazen tot ongeveer acht uur. Kitesurfen kun je niet alleen in de baai van Roses, maar ook op diverse andere plekken langs de Costa Brava. Natuurlijk is kiten het prettigst in de warme zomer, maar ook in de wintermaanden wordt er volop ge-kite als de omstandigheden het toelaten. Afhankelijk van de windrichting is steeds weer een andere baai meest ideaal om te kiten. Op verschillende lokaties zijn kitescholen te vinden. Let op! Kitesurfen is alleen toegestaan, in de daarvoor aangewezen zones. Wanneer buiten de aangegeven zones wordt ge-kite, worden flinke boetes uitgedeeld.


VALL REPOS In het prachtige buitengebied van Calonge / Santa Cristina d´Aro, op slechts 7 km. van het centrum is deze deels gerenoveerde ruime woning gelegen. Met diverse bijgebouwen en het prachtige uitzicht over de bossen van “Les Gavarres” is dit een unieke kans. De woning en tuin zijn geschikt voor mindervaliden. Er is een tuin rondom (3.724m²) met absolute privacy een zwembad en een zeer ruim, overdekt terras. Op unieke locatie, direct aan de bosrand. Indeling: Entree Ruime lichte hal Toilet living met openslaande deuren (ruim 80 m2 incl. open keuken) en open haard en tuindeur naar overdekt terras, nieuwe plavuizen. Half open keuken Eethoek 3 twee persoons slaapkamers 1 eenpersoons slaapkamer 2 vernieuwde badkamers Gehele huis voorzien van airconditioning met verwarmings mogelijkheid Stookruimte met CV installatie op stookolie Carport voor 3 auto´s Zwembad 4 x 8 meter met zeer ruim terras rondom Twee toegangspoorten Ruime parkeerplaats Diverse bijgebouwen voor werkplaats en opslag Pomphuis voor zwembadinstallatie met opslag Eigen waterbron met 2 opslagtanks van 15.000L en 10.000L Beregeningsinstallatie voor tuin Moestuin Volledig afgesloten terrein De woning is deels gerenoveerd. Woonoppervlakte 200m² Neem vrijblijvend contact op met ons kantoor voor een afspraak om deze woning te bekijken. Costa Brava Immo kan een financiering op dit onroerend goed verzorgen.

€ 497.000,Costa Brava Immo Apartado 35 17230 Palamós 0034-972.319.527 0034-663.324.365 info@costa-brava-immo.eu

WWW.COSTABRAVA-IMMO.EU

costa-brava-immo


Camps de Can Vivoles Dit riante uit natuursteen opgetrokken landhuis met zwembad en paardenaccommodatie nabij Girona is opgeleverd in 2005. Naast een paardenaccommodatie is er een ruime ondergrondse parkeergarage en zwembad. Het is gelegen in een prachtige vallei en bosrijke omgeving, 12 minuten vanaf luchthaven Girona en nabij uitvalswegen AP-7 , A-2 en N-11.   Bekende badplaatsen (o.a. Lloret de Mar en Playa d’ Aro)  liggen op korte afstand. Zeer rustig gelegen, geen directe buren. Prachtig panoramisch uitzicht vanaf de terrassen. Alle woonvertrekken hebben plavuizen vloeren, vloerverwarming en centraal stofafzuigsysteem. Hoogwaardige kwaliteit kunststof kozijnen (eikenhoutnerf motief) met oprolbare horren, dubbele beglazing en luiken. Begane grond o.a.: Imponerende degelijke hardhouten toegangsdeur. Ruime luxe woonkeuken (41 m²) met spoeleiland en diverse inbouwapparatuur. Bijkeuken en aparte cv-ruimte met verwarmingsketel op gas. Woonkamer (48 m²) met Catalaanse open haard partij. 3 Slaapkamers elk met luxe badkamer (ouder slaapéénheid 42 m² bestaande uit slaapkamer, gang, inloopkast, badkamer met dubbele douche en bad met whirlpool). Vide: Multifunctionele ruimte van 70 m² met veel kastruimte. Mogelijkheid 4e slaapkamer Ondergrondse parkeergarage annex opslag- /technische

ruimte, opp. 300 m², voorzien van 2 dubbele zware stalen elektrische deuren. Zwembad met waterornament en decoratieve buitendouche. Eigen water-, riool- en elektriciteitsvoorziening, geheel automatisch werkend en ruime capaciteit, onderhoudsvriendelijk en zéér ecologisch werkend. Paardenaccommodatie: 1 Stenen paardenstal 42½ m²  met 2 paardenboxen 400 x 350 cm. 6 (tijdelijke) Prefab kunststof paardenboxen 350 x 300 cm. Er ligt een bouwplan voor de bouw van: 1 Stenen paardenstal 210 m² in L-vorm, bestaande uit: - 3 paardenboxen 400 x 350 cm - 5 paardenboxen 350 x 300 cm - voeropslag - paarden poetsplaats - zadelkamer, keuken, toilet De bouw van deze accommodatie is inbegrepen bij de vraagprijs. Professionele verlichte buitenmanege 60 x 20 meter, voorzien van hardhouten hoefslagkering, beregeningsinstallatie, lichtmasten 12 meter met hoge druk natriumlampen. Longeerpiste,  diameter 15 meter en voorzien van hardhouten hoefslag kering.. Ideale uitrij mogelijkheden voor paarden. Inhoud totaal ± 2500 m³, Woonoppervlakte 670 m² Oppervlakte perceel 5 ha. Vraaprijs: € 1.840.000,www.arx-estates.com/camps-de-can-vivoles


In ieder nummer vragen wij iemand naar zijn of haar favoriete plekje in Catalonië. Deze keer het favoriete plekje van de familie Pachon y Steur

Het favoriete plekje van ...

Cala Sa Riera, Begur

Zoals onze achternaam al doet vermoeden hebben wij nauwe banden met Spanje. Mijn man is half Spaans en een deel van zijn familie woont in de buurt van Barcelona. Om wat vaker tijd met de familie door te kunnen brengen gingen wij op zoek naar een huis in de regio. Na een lange zoektocht kwamen we in Begur terecht en waren gelijk verkocht. Ons huis staat vlakbij “Cala Sa Riera”, en dat is dan ook gelijk onze favoriete plek, alhoewel het nog best lastig is een favoriete plek te benoemen, want de hele omgeving is geweldig! Op de foto is het hoogzomer, maar de baai is het hele jaar door prachtig. De familie Pachon y Steur woont in Nederland en is regelmatig te vinden in hun tweede huis in Begur. De familie Pachon y Steur geeft de beurt door aan de familie Spijkstra.

29


Sofisticasa

Interieur Inrichting

www.sofisticasa.nl


Top 10 Golfen


Costa-Brava-Immo

APPARTEMENT ALEX

Afstanden:

Gelegen aan de “Pitch & Putt, Golf Platja d’Aro. Dit appartement is geheel gerenoveerd in 2006

Strand 5 minuten Winkels 2 minuten Vliegveld Girona 25 minuten

• Oppervlakte: 65 m2 • 1e Verdieping • Woonkamer • Kitchenette • Twee slaapkamers • Een badkamer • Terras • Opslag • Prive parkeerplaats

Neem vrijblijvend contact op met ons kantoor voor een afspraak om deze woning te bekijken. Costa Brava Immo kan een financiering op dit onroerend goed verzorgen.

€ 170.000,-

Zeer mooie gemeenschappelijke tuin met: • zwembad • tennisbaan • tafeltennis • Twee barbecues • speeltuin

Costa Brava Immo Apartado 35 17230 Palamós 0034-972.319.527 0034-663.324.365 info@costa-brava-immo.eu WWW.COSTA-BRAVA-IMMO.EU

WWW.COSTA-BRAVA-IMMO.EU info@costa-brava-immo.eu Tel: 0034-972.319.527


PGA Catalunya

Golf liefhebbers kunnen in Catalonië hun hart ophalen. Er is een grote concentratie aan schitterende banen waarvan een aantal zelfs tot de top van Europa behoort. Groot voordeel voor toeristen is dat lidmaatschap niet noodzakelijk is, Na aanschaf van een greenfee zijn de banen vrij toegankelijk.

* 1 PGA Catalunya, Girona Sinds de opening in 1999 heeft PGA Catalunya Resort een onberispelijk internationaal prestige verworven. De twee golfbanen van het complex – de Stadium Course en de Tour Course – zijn ontworpen door Ángel Gallardo, een legendarische figuur binnen de Spaanse golfsport, en door Neil Coles, Ryder Cup ster. Gallardo en Coles hebben samen twee banen ontworpen voor golfspelers van elk speelniveau die de technische uitdaging en het speelplezier moesten combineren in een onvergelijkbaar mooie natuurlijke omgeving. Als resultaat van dit project ontstonden golfbanen die een waar meesterwerk op het gebied van de golfarchitectuur zijn, met bladerrijke bossen omzoomde fairways, veel water en fantastische panoramische uitzichten. Op de Stadium Course, die door het tijdschrift Golf World werd beschouwd als een van de 10 beste Europese golfbanen en door Golf Monthly bij de top 3 van Europa werd geplaatst, heeft twee keer het Spaans Open (2002 en 2009) plaatsgevonden. De Tour Course was daarentegen het toneel van de finales van de European Tour Qualifying School tijdens de editie van 2009.

www.pgacatalunya.com

33


Real Club de Golf “El Prat”

* 2 Real Club de Golf “El Prat”, Terrassa, Barcelona De begin jaren ‘50 aangelegde golfbaan, gelegen in een prachtig pijnbomen bos tussen het vliegeveld van Barcelona en de Middellandse zee, kreeg eind jaren ‘90 te horen dat ze moesten verhuizen wegens uitbreiding van het vliegveld van Barcelona. Na een zoektocht werd de ideale locatie gevonden om de kwaliteiten van de oude baan te evenaren en misschien zelfs te overtreffen. Het 250 hectare grote perceel werd door de bekende Australische golfer en ontwerper, Greg Norman. In juni 2004 werd de nieuwe baan officieel ingehuldigd, met een wedstrijd tussen Greg Norman en Sergio Garcia en de Spaanse Professionals Kampioenschap. “El Prat” is de eerste golfbaan in Europa ontworpen door Greg Norman. Het ontwerp geeft het een uniek karakter, dat de nadruk legt op zowel esthetische aantrekkelijkheid als op speelbaarheid. Norman’s ontwerpen staan erom bekend bijna naadloos in hun omgeving te passen, waardoor de indruk ontstaat dat ze altijd al deel hebben uitgemaakt van het landschap. Vanaf de dag van de inhuldiging hebben de leden van “El Prat” kunnen genieten van een van de beste golfbanen van Europa.

www.rcgep.com

34


Empordà Golf

* 3 Empordà Golf, Gualta, Girona Het Empordà Golf Resort, ligt op een bevoorrechte locatie. De beroemde Amerikaanse architect Robert Von Hagge heeft getekend voor het ontwerp van deze geweldige baan. Het resultaat is een perfecte combinatie van zijn talent en ervaring die samensmelt met de prachtige omgeving van de Empordà, in het hart van de Costa Brava. Het Empordà Golf Resort biedt twee prachtige 18 holes banen: Empordà Links, tussen meren en duinen, en Empordà Forest, die meandert tussen dennen en meren. Empordà Golf is bekend als een van de beste resorts in Catalonië.

www.empordagolf.com

* 4 Golf Platja de Pals, Pals, Girona Deze prachtige baan is gelegen op duinen overdekt met een enorm 70 jaar oud pijnbomen bos. De eerste negen holes zijn in gebruik genomen in 1966 en ontworpen door de Engelse architect Fred Hawtree. In 1968 is de baan uitgebreid met nog eens 9 holes waardoor in 1972 het “Spaanse Open” georganiseerd kon worden.

35


Sindsdien wordt de baan beschouwd als een van de mooiste in Spanje, en het het toneel van tal van internationale wedstrijden.

www.golfplatjadepals.com

* 5 Fontanals Golf, Soriguerola, Lleida De prestigieuze Peugeot gids erkende de in 1994 in gebruik genomen Fontanals Golfbaan als een van de elf beste banen in Europa. Niet voor niets, het is een prachtige baan die is opgedeeld door irrigatiekanalen die deel uitmaken van het traditionele landbouw irrigatie systeem dat tot op de dag van vandaag gebruikt word om het water uit de rivier te verspreiden naar alle velden in de vallei.

www.fontanalsgolf.com

Fonatanals Golf


Bonmont

*6 Bonmont, Mont Roig del Camp, Tarragona Bonmont werd opgericht in 1990. Voor de uitvoering van dit project werd de wereldberoemde deskundige Robert Trent Jones Jr aangetrokken om een topbaan te ontwerpen die optimaal gebruik zou maken van het mediterrane milieu van Bonmont. Bonmont is een prachtige 18 holes par 72 golfbaan, die een gastvrije omgeving creĂŤert. De route heeft vele natuurlijke en kunstmatige hindernissen. Adembenemende canyons, zes uit de rotsen gehouwen meren, bruggen, bomen, meer dan 90 bunkers en grote greens. De indeling en het verloop bieden spelers op alle niveaus een uitdaging.

www.bonmont.es

*7 Club de Golf de Barcelona Masia Bach, Sant Esteve Sesrovires, Barcelona Masia Bach Golf Club, gelegen in Sant Esteve Sesrovires, op 27 kilometer afstand van Barcelona werd ingehuldigd in 1990 en alles is erop gericht de bezoekers van de baan en de installaties te laten genieten. Er zijn twee zeer gedifferentieerde 9 holes banen, ontworpen door de beroemde speler Jose Maria Olazabal, en een oefenbaan met een capaciteit voor 120 spelers.

www.golfdebarcelona.com

37


*8 Club Golf d’ Aro, Platja d’ Aro, Girona Tussen hemel en zee. Club Golf d’Aro-Mas Nou is gelegen tussen de dorpen Platja d’Aro en Santa Cristina d’Aro, in de bergen van “Les Gavarres” op 300 meter boven de zeespiegel. Club Golf d’Aro is een van de oudste golfbanen aan de Costa Brava. Tijdens het lopen kijkt u uit over de Middellandse zee, en komt u meer dan duizend olijfbomen, dennen, eiken en twee grote kunstmatige meren (2.600 m3) tegen.

www.golfdaro.com

*9 Golf Costa Brava, Santa Cristina d’ Aro, Girona De in 1968 in gebruik genomen 18-hole golfbaan werd ontworpen door Hamilton Stutt & Co. De eerste negen holes, omringd door pijnbomen en kurkeiken bieden een zeer technische baan. Een perfecte combinatie met de tweede negen, gelegen op de vlakte met zeer brede fairways die een meer ontspannen baan maken. Het clubhuis is een typisch Catalaanse boerderij uit 1841.

www.golfcostabrava.com

Golf d’Aro


Peralada

*10 Peralada Golfclub, Peralada, Girona Deze baan was de eerste Europese golfbaan die het UE Eco-Management and Audit Scheme (EMAS) certificaat kreeg. De baan past perfect in zijn omgeving, waarbij behoud van het milieu en de bescherming van de overal aanwezige natuur voorop staan. Sinds de opening in 1993 is deze baan verschillende keren bekroond als de beste opkomende Golf Bestemming. Er worden veel wedstrijden op het hoogste niveau georganiseerd.

www.golfperalada.com

39


Bankcommisssies in Spanje: Goed opletten! Toen ik achttien jaar geleden uit Nederland vertrok om mij in Spanje te vestigen, had ik mijn bedenkingen over de Nederlandse banken. Ik meende dat die Nederlandse banken door middel van weinig transparante communicatie en voorwaarden allerlei commissies in rekening brachten die mij buiten proportie leken. Ik was tevens van mening dat die banken hun geld maar moesten verdienen met het verschil tussen debet- en creditrente en liefst zo weinig mogelijk. Die mening heb ik na vestiging in Spanje grondig moeten bijstellen onder het motto “alles is relatief” want wie meende of meent dat Nederlandse banken hoge commissies in rekening brachten, had toen of zou vandaag eens een rekening moeten openen bij een Spaanse bank. Ik had vóór mijn definitieve vestiging in Spanje, tijdens een stage in Madrid in 1987 ooit een bankrekening geopend bij de Banco Bilbao Vizcaya (toen nog BBV, thans na de fusie met Argentaria BBVA). Er stond op die rekening ongeveer 20.000 ptas die ik na terugkeer naar Nederland niet mee had genomen. Aangezien ik geen bankafschriften kreeg toegestuurd en er nog geen electronic banking bestond, had ik geen zicht op wat er gebeurde met die rekening. Het moet 1992 zijn geweest toen ik weer terugkeerde naar Madrid en tijd had om bij het kantoor van de BBV op bezoek te gaan teneinde te informeren naar mijn bankrekening en het saldo dat

zich daarop zou moeten bevinden. Ik had mij van tevoren al blij gemaakt met de vermeende toename van dat saldo vanwege de rente over al die jaren. Wie schetst echter mijn verbazing toen ik tot de ontdekking kwam dat die rekening niet meer bestond en het saldo was verdwenen. Met de nodige moeite heb ik toen kunnen uitvinden dat het saldo al vrij snel was opgesoupeerd aan commissies om de rekening aan te houden en toen dat op was had de bank eenzijdig de rekening opgeheven?!?! Na deze ervaring in 1992 ging ik onze vaderlandse banken abrupt als een stuk betrouwbaarder zien. Het was een goede les die mij deed zien hoe relatief de dingen in het leven zijn. Er is veel veranderd sinds 1992. Volgens mij zijn sindsdien de Nederlandse banken minder netjes geworden en de Spaanse banken een beetje netter. Kortom het lijkt erop dat door de intensivering van de samenwerking binnen de Europese Unie, we meer en meer convergeren naar een middelpunt. Ik kan mij nog herinneren dat ergens midden jaren negentig, een Nederlandse bank aankondigde een commissie te zullen gaan heffen voor het aanhouden van een bankrekening. Na twee dagen werd dat stopgezet om dat de bank inmiddels 40.000 cliënten had verloren. Nadien zijn die commissies er wel gekomen.


De campagne van de Nederlandse banken eind jaren negentig, in mijn geval de Postbank, om hun klanten aandelen World Online aan te smeren, staat mij ook nog helder voor de geest. Ik belde toen nog met regelmaat met de Postbank in Nederland en moest dan eerst op mijn kosten een minutenlange verkooppraat aanhoren over dit waardeloze bedrijf alvorens ik mijn ding kon doen. Een schande!! Met die World Online-aansmeeractie waren voor mij de Nederlandse banken voorgoed van hun geloof gevallen. Mijn negatieve ervaringen met Spaanse banken konden daar niets aan veranderen. Ondanks de vermeende convergentie tussen Europese banken bestaan er op dit moment anno 2010 nog grote verschillen tussen Nederlandse en Spaanse banken, ten voordele van de Nederlandse banken. In vergelijking met de Nederlandse banken zijn en blijven de Spaanse banken peperduur. Ik baseer me daarbij op een van de vele rapporten die met regelmaat verschijnen van met name de Europese Commissie waarin vergelijkende studies staan met betrekking tot die provisies en commissies van de diverse Europese banken. In dit geval betreft dat het rapport uit 2009 van Van Dijk Management Consultants in partnership with Centre for European Policy Studies, genaamd “Data collection for prices of current accounts provided to consumers.” Uit dit rapport blijkt dat de banken die meeste commissies en provisies in rekening brengen de Italiaanse banken zijn direct gevolgd door de Spaanse banken. Ik moedig iedereen aan om dat rapport eens door te lezen. Het is te lezen op het internet. Hierin kunt U waarnemen dat gemiddeld de commissies van Spaanse banken vijf keer zo hoog liggen als die van de Nederlandse banken. Wat kunt U tegen die hoge commissies doen? Mijn antwoord luidt daarop: het nodige. In de eerste plaats is het goed U op de hoogte te stellen van de toepasselijke wetgeving zoals bijvoorbeeld de EU-verordening 2560/2001 die bepaalt dat tot € 50.000,-- er voor intra-EU betalingen

geen hogere commissie berekend mag worden dan voor interne betalingen. Dat betekent onder andere dat indien een betaling vanuit Nederland ontvangen wordt, de ontvangende Spaanse bank daarvoor geen commissie mag berekenen. Dat gebeurt wel als U niet oplet. In de tweede plaats moet U (toepassing van) gunstige condities bedingen bij de bank waar U bankiert. Daar moet U de tijd voor nemen. De Spaanse banken hebben allemaal min of meer dezelfde politiek. Het gaat er daarom niet direct om bij welke bank U bankiert maar hoe goed U de directeur van het bankkantoor kent waar U bankiert en uiteraard hoe “belangrijk” U als cliënt gevonden wordt. Deze directeur heeft de bevoegdheid om commissies en provisies voor van alles en nog wat te schrappen. Ik had er aanvankelijk veel moeite mee omdat vanuit mijn optiek iedereen gelijk behandeld moet worden. Bovendien zijn met name de kleine spaarders en gepensioneerden, de sigaar. Anderzijds heb ik me er enigszins bij neergelegd dat je in dit land op basis van een persoonlijke relatie zaken doet, of juist geen zaken doet. Ik had op een goed moment de keuze, na jarenlang veel betaald te hebben, om geen commissies meer te betalen of commissies te blijven betalen. De keuze zal U niet verbazen.

Jan Willem de Haan, Barcelona december 2010.

Jan Willem de Haan is advocaat in Nederland en Spanje en woont en werkt sinds 1992 in Barcelona. Samen met zijn compagnon Boris Mulder runt hij de twee vestigingen (gevestigd in Barcelona en Valencia) van hun advocatenkantoor De Haan & Mulder.

www.dehaanmulder.com (De PDF met het genoemde rapport is op de website van Costa Brava Magazine te downloaden)


El Molí de la Capçana The Molí de la Capçana is an old watermill (15th-16th century) The total surface of the estate is a good 17,5 hectares. About 2 hectares around the house are fully fenced. The property is on the border of “Les Gavarres”, a protected nature reserve of 28,000 m². Additional constructions are therefore prohibited, making it a very peaceful place. The original mill has been totally restored (restoration completed in 2007) to an exceptional standard with antic materials, hand painted Catalan ceilings, important period fireplaces, handsome doors etc. There are fully equipped stables. The surface of the original mill is 1.188,67 m2. The surfaces of the other buildings are 817.79 m2 and approx. 200M2. www.arx-estates.com/el-moli-de-la-capcana-2/

Cosa Ca

info@arx-estates.com info@arx-est f ates.com www.arx-estates.com www.arx-est w ates.com

bestellen.

In het volgende nummer:

Montserrat Vogels kijken

Top 10: Campings


Costa Brava & Catalunya Magazine: Hét gratis online magazine over Catalonië boordevol leuke en nuttige informatie voor immigranten, expats en toeristen.

Hoofdredactie: M. Hooijmeijer Ontwerp: SUMMUM Media Design Script: M. Hooijmeijer Foto voorpagina: J.R. Turó

Aan dit nummer werkte mee: J.W. De Haan

Contact

Costa Brava & Catalunya Magazine info@costabravamagazine.com 0034-670777872

Abonnementen

Meldt u aan voor een gratis abonnement op Costa Brava & Catalunya Magazine door het mailformulier op onze website in te vullen www.costabravamagazine.com

Verkoop Informatie

Bravo! Incentives www.bravo-incentives.com Costa Brava Immo www.costa-brava-immo.eu Arx Exclusive Estates www.arx-estates.com Sofisticasa www.sofisticasa.nl Bol.com www.bol.com Caganer.com www.caganer.com SUMMUM Media Design www.summum-mediadesign.com

Adverteren

Wilt u adverteren in Costa Brava & Catalunya Magazine? Neem dan contact op via: info@costabravamagazine.com of kijk op onze website voor de voorwaarden.

Wij staan open voor uw vragen, op- en aanmerkingen, tips, etc.


WWW.COSTA-BRAVA-IMMO.EU

Costa Brava Magazine Winter 10-11  

Hét GRATIS ONLINE MAGAZINE over Catalonië, boordevol informatie voor toeristen, immigranten en expats.   Costa Brava & Catalunya Magazine...

Costa Brava Magazine Winter 10-11  

Hét GRATIS ONLINE MAGAZINE over Catalonië, boordevol informatie voor toeristen, immigranten en expats.   Costa Brava & Catalunya Magazine...

Advertisement