Page 1

Viața socială a bicicletelor custom made Restauratorii și constructorii bucureșteni de biciclete


Prezentarea terenului

7 constructori și restauratori bucureşteni; Clienții acestora; Proiectul personal Portocala Mecanică, un site dedicat culturii bicicletei inaugurat acum peste 3 ani; 7 ani de folosit aproape zilnic bicicleta în București; 1 an de experiență ca manager al primului magazin de biciclete de oraș din București.


Doru (Perpetuum Cycle)

În opoziția centru – periferie, Doru e mai degrabă plasat la centru; Creator de biciclete fixed gear, adresate unui public avizat; Prețuri mari (pornesc de la 1.500 de lei); Face parte din curentul fixed gear – o subcultură post-modernă (Hebdige, 1979; Muggleton, 2000) cu identitate fragmentată, heterogenitate stilistică, fascinație pentru imagine și stil. Am trecut peste ideea preconcepută că bicicletele trebuie să fie așa sau așa sau așa. Acum am ajuns într-un punct în care trebuie să se potrivească mai multe lucruri decât alea pe care le găsești pe un site de profil, să zicem. Din atât de multe biciclete făcute am scos multe improvizații, ar spune unii, dar îmbunătățiri, am spune noi.


Bicicleta Rose Tube făcută de Doru Cursieră de oțel cumpărată la un fost ciclist de performanță. Vopseaua originală roz era intactă și avea crom pe dedesubt; singura modificare la cadru - gravarea unor modele pe cadru, pentru a scoate cromul în relief. Logoul Perpetuum Cycle a fost pus pe head tube, făcând o îngemănare cu logo-ul inițial Losa, reprezentat de o coroană. Am intrat pe site, m-am îmbolnăvit scurt și am început să bâțâi că vreau și eu. N-a fost făcută pe comandă, dar când am văzut-o mi-a plăcut foarte mult și culoarea. Mi se pare genială, exact rozul ăsta. Am devenit foarte brusc dependent de ea. Când am o problemă, mă enervez, visez că se strică, sunt panicat (Andrei, client).


Lucian (Bița Color) În opoziția centru – periferie, Lucian este mai degrabă plasat la periferie; Spre deosebire de Doru și Iulius, Lucian nu alege el bicicletele pe care le customizează; oferă un serviciu – vopsitul de biciclete – pentru un public mai larg, indiferent de tipul de bicicletă al clientului; Singurul care a renunțat la un job full time pentru a dezvolta pasiunea în business; A făcut un stagiu de ucenicie la un atelier de vopsit automobile; Prețuri medii (300-400 de lei pentru o vopsire).


Bicicleta rusească făcută de Lucian O bicicletă al cărei traseu l-am urmărit pas cu pas din clipa în care a ajuns la Lucian și până a reintrat în posesiunea fetei care o dorea vopsită. Un gen de observație care urmărește viața socială a obiectului bicicletă, deoarece sensurile acestor obiecte sunt înscrise în formele, utilizările și traiectoriile lor (Appadurai, 1986).


Sorin (MoltoVelo) În opoziția cu care am operat, tech – chic, Sorin este plasat în zona de tehnologie; E cel mai aproape de maturitatea unui creator de biciclete. Este la un pas de a construi de unul singur un cadru de bicicletă de oțel după toate canoanele acestei meserii; Este cel mai sportiv dintre intervievații mei: practică ciclismul; A construit și prima cursieră cu cadru de carbon, cumpărând toate componentele din afara țării, pe internet. Această bicicletă respectă toate canoanele uneia de competiție. Ilustrează cel mai bine conceptul de consum de masă, care conține mecanisme care transformă oamenii obișnuiți în agenți ai procesului istoric (Miller, 1987).


MoltoVelo Molta făcută de Sorin Cel mai de anvergură proiect personal al lui Sorin este o bicicletă cursieră de oțel, al cărei cadru dorește să îl construiască el singur. Nici unul dintre ceilalți intervievați nu a ajuns încă la acest nivel de performanță. S-a apucat de ea în iarnă, “nu cu gândul să o termin, ci să văd pașii, etapele, nu vroiam să iasă perfect”; A folosit atelierul unui prieten din Mogoșoaia, unde a mers timp de 4 luni, în fiecare week-end. Investiția totală a lui realizată de Sorin - 3.000 de euro; Cu acești bani ar fi putut să urmeze un curs de specialitate. Am încercat să învăț, însă sunt resurse pe care le consum și nu au nici o finalitate. Mai bine făceam cursuri în Statele Unite sau în Europa. Mă costau 2.500 de euro și mă întorceam cu un cadru la sfârșit. Dacă vroiam să fac asta ca meserie în România, nu aș avea însă piață. .


Andrei (Bike Swing)

În cadrul opoziției cu care am operat, tech – chic, Andrei este mai degrabă plasat în zona de chic; Este cel mai tânăr dintre constructorii și restauratorii de biciclete, are doar 23 de ani; E cel mai puțin interesat să dezvolte un business. Pe site-ul său descrie procesul de transformare al bicicletelor și nu specifică nicăieri prețul pentru care le vinde; La fel ca și Sorin, Andrei și-a construit propriile scule pentru crearea de biciclete. Cu tehnologia pe care o are la dispoziție el poate interveni în geometria unui cadru.


Bicicleta Rat Bike făcută de Andrei

O bicicletă de oraș, Union cu două bare verticale, ajunsă motocicletă; Ideea a avut-o după ce văzuse motocicletele clasice americane Indian, cu geometrie asemănătoare; După un accident, a înlocuit cadrul. A ales tot o bicicletă olandeză, i-a pus un far Bosch din 1941 și “câteva chestii din piele”. Cu ajutorul unui prieten care suda, l-a transformat și pe acesta în double tube. I s-a stricat definitiv pentru că vibrațiile motorului au fisurat una dintre ţevi. Bicicleta a ajuns exponată la o cafenea bucureșteană.


Concluzii Traseul lor reflectă dificultățile bicicletei de a-și câștiga dreptul la oraș; Activitatea lor ține mai mult de domeniul hobby-ului personal, al pasiunii, al esteticului. Le lipsește cunoașterea lumii bicicletelor. Nu au o tradiție, nu au practicat ciclismul; Învață din mers și din propriile greșeli; Accesul limitate la resurse, nevoia de a improviza în munca lor, graba de a sări de la un tip de bicicletă la alta = semne ale unui proces de căutare identitară în desfășurare; Oferă o alternativă pieței formale, cu produse impersonale standardizate, caracterizată de lipsa unei relații apropiate comerciant – client; Oferă produse-unicat, cu o istorie personală, care apelează la complicitate; Un punct de plecare pentru politici publice de încurajare a folosirii bicicletei în oraş; Pot oferi insight-uri valoroase actorilor economici dornici să dezvolte o afacere.

Profile for cosmin popan

Prezentare dizertatie - master antropologie  

Viața socială a bicicletelor custom made. Restauratorii și constructorii bucureșteni de biciclete

Prezentare dizertatie - master antropologie  

Viața socială a bicicletelor custom made. Restauratorii și constructorii bucureșteni de biciclete

Advertisement