Page 1

COSIMO INDRO CHIANCONE

P O R T F O L I O


personal information born on 31.08.1988 in Acquaviva delle Fonti (Italy) addressed in P.tta Antonio Vivaldi n.3 75100 Matera (Italy) contacts +39 3273229104 cosimoindro.chiancone@gmail.com


education 2010/2018

Master Degree in Architecture discussing the experimental thesis in architectural composition “Praesidia: coastal military settlements in Albania; from the reinterpretation of military garrisons to the new face of Valona Bay” Polytechnic University of Bari, Italy

2002/2007

High School Diploma (Second level college of science)

2002

Summer School at Roehampton Indipendent College, London, United KIngdom

workshop 2018

Italo Balkan Architecture International Urban Design worshop, Dicar Polytechnic University of Bari (Certificate of Participation)

2017

Rethink Latiano. Regeneration project of the urban landscape, Dicar Polytechnic University of Bari (Certificate of Participation)

2017

Borsh Seafront Project in Tirana at SON Group Engineering and Construction (Certificate of Participation)

2011

Stage in building site with the use of traditional techniques Formedil Bari (Certificate of Participation)

languages Italian

Native language

English

Proficient in reading, writing and speaking

French

Basic level in reading, writing and speaking

technical skills ADOBE INDESIGN, ADOBE PHOTOSHOP, AUTODESK AUTOCAD, MC NEEL RHINOCEROS, VRAY, MICROSOFT OFFICE (WORD, EXCEL, POWERPOINT)

arts musician (guitar, bass) painter


Intro

This selection of projects collects the works produced in these years during the academic path and out of itself focusing through drawings and analysis on how to translate “signs” into “constructed shapes”, The attention to the “architectural objects” starts from a detailed analysis of the orography of the sites and through the study of spatial and formal characters of the surrounding settlements becomes “project”. The uniqueness of the sites suggests a different kind of approach in the definition of the design scale passing through the “territorial room” and reaching the “urban void” and the “artifact”.

The territorial room Re-bunker The interrupted wall A new port in Sazan A portico in-beetwen An urban void A podium on the countryside The ancient The convent of S. Maria dell’Aspro The new

A different shape to cover

Reflections Free hand-drawings


The Territorial Room

The object of this research is the valorization of the natural and cultural heritage of Albania addressing the issue of the dismission and environmental regeneration, and examining “military posts” and defensive works located on the south coast of the country, consisting of aggregates, infrastructures and artefacts belonging to different historical periods. This work focuses on the Vlore bay, recognising a geographical singularity in its pronounced “internity”. The bay can be interpreted as a “territorial room” bound by the Karaburun peninsula, the archaeological site of Orikum and the city of Vlore; a big “water space” with the island of Sazan that masks the entrance. The project has identified some stretches along the perimeter of the coast, each having its own natural and anthropized character. Specifically, design hypotheses have been developed for the two areas of the island and of Orikum, and for military artefacts more frequently found in the bay.


Re-bunker

A significant role in the military heritage of the Vlore bay is represented by bukers, abandoned objects along the coast that form a dense network to formally “re-design” to restore functions and value through three operations: add, subtract and connect. “A place is not new because it is born, but because it is constituted in our awareness. A place does not have a beginning and an end, but it is in continous transformation”. H. Fathy


Anti-aircraft battery

5m


Adding


Coastal battery

5m


Connecting


Shelter point

5m


Subtracting


The interrupted wall

The access to the water area, as well as the bay of Valona, is marked by an architectural intervention on the territorial scale that has a strong symbolic value: the threshold. An interrupted inhabited wall that in a virtual continuity unites the Karaburun peninsula and the island of Sazan, and that is ideally separated through a breach in correspondence of the sea, marking the passage channel of the ships that unite Albania and Italy . The two remaining shoulders of the ideal wall consist of two large longitudinal buildings, as well as two twin museums perpendicular to the contours on the heights of Sazan and Karaburun. The walls are presented as material concretions, two portions of mass delimited by facades-sections that make the shape of a bunker stack appear in negative, evoking the shape of an enlarged anthill; a museum of memory destined for a country oppressed by years of dictatorship.


A B

C

D


section - B -

section - C -

section - A -

section - D -

0

10

50m


A new port in Sazan

The intervention in the port area of ​​ Sazan tries to draw a sign that can best read the orographic condition of the place, a status between the sea and the slope. The question of how this condition could be interpreted suggested the shape of the “enclosure”. This new sign follows the natural conformation of the valley and of the coast to define a limit that lives on punctual permeability.


1

2

2’

1’

3

4

1. 2. 3. 4. 5.

recidences offices bazaar outdoor/indoor theater gallery

5

0 10

50m


3

2

2


1

1’

2’


A Portico in between

The project aims to give a completed form to a portion of the territory that, after several historical events, is today devoid of its own quality and recognizability. The Orikum Praesidium, a former military outpost of Greek-Roman origins, lives in a unique condition in the gulf of Vlora, a low acropolis of 30 meters between the sea and the inner lagoon. After the decline in modern times, the site becomes a disused outpost of the nearby military base. The project intends to recognize a pre-eminent direction in the north-south axis, flanking a portico to pre-existing buildings destined for archaeological excavations in the west and adding other volumes to the east for the use of the park between the two squares of water.


1

0

10


2

3

4

50m

1. 2. 2. 4.

exhibition halls for archaeological finds leisure services watching tower beach cabins


An urban void

The podium on the countryside

Defined as the “spy of Puglia” Mottola stands on one of the few reliefs of Taranto at about 400m above sea level. The name has been attributed to it for its particular strategic position, favorable to the sight of the surrounding territory, characterized by countryside and in the distance from the gulf of Taranto. The project proposal with its form, position and function seeks to solve an “urban void”, the result of the adjacent and uncontrolled building speculation lacking a definite urban mesh. The idea is to support the natural slope with a system of residential/commercial buildings in the ground and squares connected to each other, creating a system of panoramic podiums overlooking the anthropized nature.


0 10

50m


main floor plans -residences and library-

0

10

50m


hand-mad


de model


0

10


50m


0

10


50m


0

10

50m


0

10

50m


house plan

A


section -A-


The Ancient

The convent of S. Maria dell’Aspro

The convent of S. Maria dell’Aspro, located in Marsicovetere in Basilicata, is the work of one of the minor orders of the Franciscans dating back to 1300. The condition in which it concerns is that of ruin and with the project I chose to preserve the current condition creating two spaces for occasional excursionists of the surrounding park that can recall the past functions of the refectory and guest house. The intervention in steel and wood is designed to be recognizable and independent of the perimeter wall structure.


refectory

visitor’s rooms


steel beams (250mm)

copper cover (18mm) waterproof membrane (2mm) closing wooden plank (25mm) thermal insulation (25mm) wood panelling (25mm) steel beams (200mm) sliding track for windows window

wood brise-soleil

window wood flooring (20mm) wood panelling (25mm) drainage pipe (diam.160mm)

foundation plinth (400mm)

steel beams (200mm) insulation layer (25mm) expanded clay (50mm) hollow brick with interposed crawl space (200+50mm) waterproofing layer (30mm) concrete screed (70mm)


The New

A different shape to cover

This formal exercise deals with the problem of covering a polar space using double-curved generating surfaces; this is the case of the hyperbolic paraboloid. Before understanding its real formal value, the Philips Pavilion by Le Corbusier and Iannis Xenakis was studied, built on the same shapes but with different sections and orientations. The new cover is discretized into small elements that are mutually anchored and balanced between a mesh of steel cables and tubes. The three paraboloids generated inside equal cubes mutually support each other in a common point.


composition


modular system

structural unit


Reflections

Free-hand drawings


Cosimo Indro Chiancone contacts: address: P.tta Antonio Vivaldi n.3 75100 Matera, ITALY ph.: +39 3273229104 e-mail: cosimoindro.chiancone@gmail.com

Cosimo Indro Chiancone Portfolio  

This selection of projects collects the works produced in these years during the academic path and out of itself focusing through drawings a...

Cosimo Indro Chiancone Portfolio  

This selection of projects collects the works produced in these years during the academic path and out of itself focusing through drawings a...

Advertisement