Page 1

Júlia Salsas Roqué Grup:1. Bloc:1 Curs: 2n ESO


ÍNDEX Pàgina

LA RUTA.............................................................................

2

HORARI DE VISITES. .....................................................

5

UNA MICA D’HISTÒRIA. ...............................................

6

PLANTA DEL MONESTIR. RUTA DE LA VISITA. ...

7

HORA DE DINAR. ...........................................................

14

COM ES FEIA L’OLI ABANS. ......................................

18

1


LA RUTA El dissabte dia 19 de Març, a les 9:22 vaig anar a Vallbona de les Monges amb els meus pares i l’avia. Vam seguir aquesta ruta del Google Maps i vam arribar allà a les 11. COM S’HI VA Temps: 1 hora, 46 minuts. Autopista: A-2. Distància: 131 km

1. Direcció nord-est de Carrer de Pàdua cap a Avinguda de la República Argentina 2. Gireu a la dreta a Avinguda de la República Argentina. 3. Gireu al 1er esquerra a Carrer de Velázquez 4. Gireu cap a l'esquerra a Avinguda de Vallcarca. 5. Gireu cap a l'esquerra a Carrer d'Esteve Terrades. 6. En arribar a Plaça d'Alfonso Comín, preneu la quarta sortida pel branc d'entrada B-20 en direcció a Ronda de Dalt/Tarragona/A-7/A-2. 7. Incorporeu-vos a Ronda de Dalt/B-20. 8. Preneu la sortida cap a Lleida/Tarragona. 9. Incorporeu-vos a Autopista B-23. 10. Preneu la sortida 5 cap a A-2. 11. Un cop arribeu a la bifurcació, manteniu-vos a l'esquerra, seguiu les indicacions de A2/Lleida/B-24/N-340/Tarragona i incorporeu-vos a A-2. 12. Agafeu la sortida 510. 13. Continueu endavant. 14. Continueu endavant per Calle de Madrid a Franca. 15. Continueu a Avinguda de Cervera/N-IIa 16. Gireu cap a l'esquerra a Plaça del Carme/C-14. 17. Gireu a la dreta a Carrer del Migdia/LV-2021. 18. Gireu cap a l'esquerra per entrar a LV-2021. 19. Gireu cap a la dreta a L-201. 20. Gireu cap a l'esquerra a Plaça Les Escoles/L-201. 21. Gireu cap a l'esquerra a Camí Roquet/L-201. 22. A la rotonda, agafeu la tercera sortida perCarretera Lp-2335/LP-2335. Seguiu per LP-2335. 23. Gireu a la dreta a Carrer Santa Maria. 24. Gireu cap a la dreta a Carrer Major.

2


Santa Maria de Vallbona de les Monges C/ Major, S/N, 25268 Vallbona de Les Monges

Vam visitar el Monestir, li vaig fer una entrevista a un monja que es deia Neus Castells i Capafont amb la grabadora (és la del mig de la primera fila).La tinc guardada a l’ordinador.

Després vam anar a dinar a un restaurant de Ciutadilla que es diu l’Avi Siscu .

A Ciutadilla hi ha un castell molt gran que vam veure per fora. 3


A la tarda vam visitar el molí d’oli Maurici Massot del segle XVII al poble de Belianes.

A la tornada, vam passar per el Balneari de Rocallaura a comprar ampolles d’aigua per al meu pare perquè vam veure a internet que va bé per les pedres del ronyó.

Vam travessar sis comarques catalanes: Barcelonès, Baix Llobregat, Alt Penedès, Baix Penedès, Alt Camp, Conca de Barberà i Urgell. Pel camí vam veure molts molins de vent.

4


HORARI DE VISITES Aquest és l’horari de visites del Monestir de Vallbona: De l’1 de novembre al 28 de febrer: de 10.30 a 13.30 i de 16.30 a 17.30 h. (+30) De l’1 de març al 30 d’octubre: de 10 a 13.30 i de 16.30 a 18.45 h. (+30) Diumenges i festius De l’1 de novembre al 28 de febrer: de 12 a 13.30 i de 16.30 a 17.30 h. (+30) De l’1 de març al 31 d’octubre: de 12 a 13.30 i de 16.30 a 18.45 h. (+30) Visita guiada inclosa en el preu de l’entrada. Tancat: tots els dilluns no festius, l’1 i el 6 de gener, el 25 i el 26 de desembre i divendres sant a la tarda.

Si vols anar a sentir a les monges quan resen i canten a l’esglesia és a aquestes hores : Cultes Matines: a les 6 h. Laudes: a les 8 h. Sexta: a les 13 h. (feiners) Nona: a les 15.45 h. (feiners), 16 h. (festius) Vespres: a les 19.30 h. Completes: a les 21.15 h. Celebració de l’Eucaristia Feiners: a les 8.30 h. Diumenges i dies de precepte: a les 11 h.

La visita guiada està inclosa en el preu de l’entrada. Aquestes eren les nostres entrades:

Els meus pares van L’avia va pagar una pagar l’entrada sen- entrada reduïda de cera que val 3,50 €. 2,50 € (per jubilats i estudiants) perqué té més de 65 anys

5

Amb aquesta entrada gratuïta jo vaig entrar sense pagar res.


UNA MICA D’HISTÒRIA Què és el Císter Cap a l‘any 500 després de Crist (s.VI), Sant Benet de Nursia va escriure un llibre de normes per als monjos que vivíen en comunitat per dedicar la seva vida a Déu. A principis del segle XI un grup de monjos benedictins francesos ( que seguíen les normes de Sant Benet) varen fundar un nou monestir en un lloc que es deia Císter (d’aquí el nom de l’orde religiós). Encara que continuaven seguint les normes de Sant Benet vivíen d’una manera encara més austera, més senzilla. Els primers monestirs del císter es construien en llocs solitaris, però amb aigua a prop per poder treballar la terra i menjar el que collien. Teníen només les coses que necesitaven per viure, s’ajudaven els uns als altres.Els monjos dedicaven molt temps a estudiar, llegir i a resar en silenci. També acollien als pelegrins (gent que estava de pas) que volguesin quedars’hi per menjar, descansar i resar. Així va començar l’orde del Císter. Al principi només hi havia monjos, però 50 anys després es van començar a fer els primers monestirs de monges com aquest de Vallbona. Història del Monestir El Monestir de Vallbona està situat a la comarca d’Urgell i és un dels monestirs de monges de l’orde del Císter més importants de Catalunya. Té uns 850 anys. L’any 1154 (S.XII) una dona que es deia Agnès va donar unes terres a un grup d’homes i dones que hi van anar a viure i hi van construïr una capelleta. Tres anys més tard, Ramón de Cervera els va donar diners per fer-hi un monestir. Quan es va fundar, l’any 1176, hi vivien unes quantes monges que es van unir amb una altra comunitat de monges del monestir de Colobres que ja eren del Císter. Aquell mateix any es va començar a construir l’Església de Santa María de Vallbona. Al principi només hi havia el monestir però de mica en mica es van anar construint cases de pedra al seu voltant. Allà hi vivíen unes quantes famílies que cultivaven les terres i pasturaven els ramats protegits per el monestir. Es així com es va formar el poblet de Vallbona. 6


PLANTA DEL MONESTIR. RUTA DE LA VISITA 7. Sala capitular, s. XIV 8. Església, s. XII-XIII, volta s. XIII-XIV, cimbori del creuer, s. XIII, cimbori del campanar, s. XIV 9. Ala nord del claustre, s. XIV 10. Capella de Sant Cristòfol 11. Capella de la Mare de Déu del Claustre 12. Plaça i tombes de l’antic fossar 13. Portalada romànica, s. XIII, d’entrada a l’església del monestir des de la plaça

1. Accés. Porta, s. XVIII 2. Porteria. Dependències, s. XIV; reformes, s. XVIII. Lloc d’acollida 3. Claustre, s. XII-XVI 4. Ala oest del claustre, s. XV 5. Ala sud del claustre, s. XIII, des d’on es distribueixen les antigues dependències: el rebost, la cuina, el refetor i el calefactor 6. Ala est del claustre, s. XIII, des d’on unes escales permetien l’accés al dormitori comú de les monges

He marcat la ruta que vam fer amb fletxes de color blau.

7


Vam entrar per la porta (1). A la sala d’informació (2) vam comprar les entrades, li vaig fer una entrevista a una monja que es deia Neus i vaigcomprar una samarreta amb les marques que feian els picapedrers a les pedres que tallaven. Per fer aquesta esglesia feien falta moltes pedres. Vam trobar alguns dibuixos de la samarreta a la pared del claustre. Vaig fer aquestes fotos.

El claustre de Vallbona té forma de trapezi, és auster i senzill i té estils diferents. Primer vam veure l’ala oest del claustre (4) que és del segle XV amb voltes del segle XVI. Es d’estil neoromànic amb elements del renaixement.

8


Després vam veure l’ala sud (5) del segle XII, d’estil romànic primitiu, amb columnes sense cap decoració.

Vam anar després a l’ala est (6) del segle XIII, també romànica però adornada amb petits rosetons i capitells.

Aquí hi ha la finestra i la portalada per entrar a la sala capitular (7), que és on les monges fan les seves reunions i llegeixen cada dia un capítol de la Regla de Sant Benet. Es del segle XIV. Està coberta amb una volta de creuería.

9


Porta de la sala capitular des del claustre i des de dins.

La porta tĂŠ uns vitralls de colors molt bonics.

Al terra hi ha unes quantes tombes.

Un detall del sostre de la sala 10


Després vam entrar a l’església del monestir (8) que es del segleXII. Té una llanterna del segle XII (torre amb finestres que dona llum a l’esglèsia) i una altra torre del segle XIV, que es veuen des del claustre.

La torre del segle XIV a l’esquerra i la llanterna a la dreta

La torre de la llanterna des de dins

11


Aquestes son unes quantes fotos de l’interior de l’esglèsia que té planta de creu.

Zona del presbiteri.

Cor de les monges a la nau principal separat del creuer per una reixa.

Tomba de la reina Violant al presbiteri.

Foto de la nau de creuer.

12


Después vam sortir desde l’esglèsia per una porta del segle XVIII a l’ala nord del claustre (9)que és del segle XIV d’estil gòtic ogival.

Dues vistes de les finestres de l’ala nord del claustre d’estil gòtic ogival.

Aquestes fotos son de l’esglèsia per fora:

La torre campanar desde la plaça de l’església

Amb el meu pare i la meva avia davant la porta romànica de l’església que té moltes arquivoltes.

13


HORA DE DINAR Els productes típics de la comarca de l’Urgell són les olives arbequines, l’oli , el vi ( D.O. Costers del Segre), la fruita seca (sobretot les ametlles),embotits com la butifarra negra o la llangonissa seca, formatges artesans de cabra amb oli, plantes aromàtiques ( romaní, farigola...), mel, cargols, xocolata a la pedra i turró i també fruita dolça ( pomes, peres i préssecs). A la zona de Vallbona de les Monges, al sud, el que més hi ha son olives i raïm.

. El vi de la Vall de Riucorb té la denominació d’origen Costers del Segre.

El vi que ens van donar al restaurant era de Nalec.

Vam anar a dinar al restaurant l’Avi Sisco al poble de Ciutadilla.

Jo amb la meva mare i l’àvia a la taula del restaurant. 14


Primer ens van dur el pà, que era de Guimerà, una ampolla de vi negre que fan a un poble del costat que es diu Nalec, un platet d’olives arbequines i oli de Ciutadilla.

Les olives

El pa

El vi

De primer plat jo vaig menjar trinxat amb butifarra negra, el meu pare espàrrecs amb romesco, l’àvia verdures a la brasa i la meva mare amanida amb formatge de cabra.

El meu trinxat

L’amanida de formatge

Verdures a la brasa

Espàrrecs amb romesco

15


De segon plat, la meva àvia, la meva mare i jo vam menjar mandonguilles amb sípia i el meu pare galtes de porc.

Mandonguilles amb sípia

Galtes de porc

De postre, jo vaig menjar iogurt amb fruits del bosc, la meva àvia i la meva mare pinya amb crema cremada i el meu pare bunyols de xocolata amb crema de taronja.

Iogurt amb fruits del bosc

Pinya amb crema cremada

Bunyols de xocolata amb crema de taronja

16


El dinar va costar 25 € per persona.

Aquesta és la targeta del restaurant

A les parets del restaurant hi havia quadres d’un pintor del poble que es diu Pablo Maeso. Semblaven fotos. Eren molt macos.

A terra hi havia una alfombreta rodona que era un esportí d’un molí d’oli.

17


CÓM ES FEIA L’OLI ABANS Cada any al Molí Maurici Massot fan la festa de l’oli per ensenyar a la gent com el feien abans. Primer els pagesos cullen les olives. Pentinen les branques de les oliveres amb les rastes (pintes metàliques) i les olives cauen al terra damunt d’una lona.

Les Les rastes

Les olives

Les fiquen en sacs i les porten en un carro al molí d’oli. Allà les trituren amb la mola de pedra que fa rodar un ruc.

la mola de pedra

18


La pasta de les olives es posa entre una pila d’esportins sota la premsa.

Els esportins

Pila d’esportins sota la viga de la premsa

Cargol

Després uns homes fan girar un cargol molt gran a l’altra banda de la premsa que fa baixar la viga de fusta. La pila d’esportins es va aixafant fins que comença a sortir l’oli que cau en una pica de pedra.

La premsa

19


20

Vallbona de les Monges  

Es un treball sobre el Monestir de Vallbona de les Monges