Page 3

Millennium Tower Boston, MA Under construction

2012 - Present Handel Architects Millennium Partners 57 Floors 1,050,000 SF $404.5M Project Designer / Co-job Captain

Millennium Tower is located in the heart of Boston’s midtown cultural district, sharing a block with Daniel Burnham’s 1912 Filene’s department store, which went bankrupt in 2006. Shortly thereafter, the site was purchased and a 36 story office and hotel tower began construction on the north side of the lot. This project was abandoned in 2008 during the recession, leaving a 40 foot deep excavation idle in the center of the city. After several years of waiting for the initial developer to fulfill their plans, the site (including the Burnham building) was purchased by Millennium Partners for the construction of a larger residential tower. The Burnham building restoration was coordinated alongside the new tower design. In fact, the 3 basement levels and first 3 above grade levels are even with the Burnham floors in order to allow parking (in the case of the lower 2 basement levels) and retail to span across both structures, creating the opportunity for large retail tenants. The residential tower form and floorplate were driven by the desire to direct views southeast towards Boston Commons, as well as pulling away from the north facade of the Burnham building, which would now provide a glazed facade for the office space on its upper floors. The faceted nature of tower skin served both to provide a feature for unit living rooms as well as to accentuate the verticality of the tower form. Furthermore, each plane of the tower is rotated slightly away from the planes adjacent, creating variations in reflections across the facade. The termination of the tower is defined by inset penthouse terraces, banded together by nonreflective glazing, and set-back creating a magnificent terrace for the full-floor penthouse at the top floor. The tower extends all the way to grade at the corner of Franklin and Washington streets, and is wrapped by a podium facade that shares the same faceted, crystalline language. The Washington facade kinks just slightly, reflecting contextual queues from adjacent buildings, while the Franklin facade ripples with sever breaks in order to create vertical expressions sympathetic with the existing building fabric along Charles Bullfinch’s adjacent Tontine Crescent. Large canopies are more or less continuous along the ground floor due to results of a wind tunnel analysis. The site is benefitted from a small plaza on its front door, Shoppers Park, which is also being renovated as part of this development, creating a revitalized urban space for the city. View from Charles River

Portfolio 2016  

Cory Boden

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you