Page 1

99 www.skytours.nl

KRETA

v.a.

GOGOREIS1 ***

Evolutie in de war

Ergernissen op luchthavens Op luchthavens kunt u tegenwoordig veel zien, kopen en beleven. Toch zijn er ook minder aangename aspecten. Dure drankjes, drukte, wachtrijen, nachtvluchten. Waar ergert u zich wel eens aan op luchthavens? Stem mee in de Graadmeter. Ga naar de website van deze krant en klik op de rubriek Reizen.

De Galapagos-eilanden en de mens hebben een haat-liefde verhouding. Het eiland gaf de mens inzicht in de evolutie-theorie en is een paradijs voor

Koel shoppen

natuurliefhebbers. Maar

zoals huisdieren als

Nu het weer is omgeslagen willen we het liefst shoppen. Bijna eenderde geeft dat aan in de Graadmeter van vorige week. In totaal geeft 73 procent aan er weer op uit te willen. De rest laat zich niet beïnvloeden door het weer.

honden, geiten en

De uitslag:

diezelfde mens zorgt voor veel problemen,

konijnen die een plaag

1 2 3 4 5 6 7

worden. Waardoor de mens nu de evolutie een handje moet helpen.

Shoppen

31%

Geen uitje

27%

Stedentrip

14%

Iets anders

13%

Dierentuin

6%

Museum

5%

Attractiepark

4%

31%

Vraag & antwoord Op de Galapagos komen veel zeldzame vogels voor, waaronder drie soorten jan van genten. (foto’s Corno van den Berg)

door CORNO VAN DEN BERG

T

Marchena

Santa Cruz

O

C

vier miljoen euro steun van de Verenigde Naties. Nu nog worden geregeld onvruchtbaPuerto Baquerizo re geiten losgelaten om te kijMoreno ken of er nog dieren zijn die San Cristobal zich verscholen houden. Maar een kogel is niet altijd de oplosEspanola sing. De 720 geïntroduceerde plantensoorten overvleugelen inmiddels de 500 inheemse soorten. Zoals tuinplanten en functionele bomen voor hout of vruchten bijvoorbeeld. Maar ook onkruid dat inmiddels de meeste overlast bezorgt. Door de toeristen, die de plantenzaden onbedoeld van het vasteland meenemen. Met opnieuw grote schoonmaakacties tot gevolg.

N

Las Plazas bestaat uit twee eilandjes van elk 500 meter lang, maar je struikelt hier letterlijk over de dieren. Angst voor mensen kennen ze niet, omdat er nooit op ze is gejaagd. Sterker nog, jonge zeeleeuwen komen je van top tot teen besnuffelen als je aankomt met de boot. Er tussendoor lopen honderden zeeleguanen, de enige leguanensoort ter wereld die zijn maaltijd onder water zoekt. Op de kliffen leven talloze vogelsoorten die alleen op de Galapagos voorkomen. Waaron-

E

A

Zeeleeuwen

EVENAAR

OT

EA

Even bekruipt me het gevoel dat ik in een levensechte dino-film zit. In een bizar landschap. Op de rotsen staan her en der Opuntia-cactussen met ertussen gedrapeerd rood ijskruid. Twee geelgekleurde landleguanen van ruim een meter elk vechten met elkaar. Alsof hun leven er van af hangt. Stofwolken verdringen de bijtgrage tanden. Sissende geluiden worden afgewisseld met oerkreten. Ze rollebollen op me af; aan de kant gaan is zeer verstandig. Na een kwartier is het plotseling beslist. De winnaar klimt als triomf over de verslagene heen. En gaat rustig eten van een omgevallen cactus. Waar het gevecht om ging blijft vaag, maar het is wel duidelijk waarom deze dieren niet aan de kant gingen toen ik aan kwam lopen. Hoezo, recht van de sterkste?

GR

Santiago

Puerto Villamil

de

Dino-film

i

Genovesa

GALAPAGOS EILANDEN

©

ijdens het ontbijt komen Darwin-vinken nieuwsgierig kijken wat er op mijn bord ligt. Deze vogeltjes zijn vernoemd naar de Engelse wetenschapFernandina per Charles Darwin. Tijdens zijn bezoek in 1835 zag hij talloze zwarte vogeltjes die erg op elkaar leken, maar kleine verschillen vertoonden. De snavel van de een was dik Isabela en klein, terwijl een andere een lange smalle snavel had. Enzovoort. Bij verdere bestudering viel hem op dat de één op de grond naar zaadjes zocht en de ander in een boom naar inSt en to secten. Door de ligging van deze eilanden r/J D/G concludeerde hij dat dit door de jaren heen N zo gegroeid moet zijn. De sterkste (lees: diegene die zich het best kon aanpassen) overleefde en zorgde voor nageslacht. En nieuwe soorten. De evolutieleer was geboren.

De Galapagos beslaan dertien vulkanische eilanden. Ze liggen 960 kilometer ten oosten van Zuid-Amerika en behoren bij Ecuador. Met KLM of Iberia vlieg je in twaalf uur van Amsterdam naar de hoofdstad Quito of Guayaguil, maar de eilanden zijn met een directe vlucht ook vanuit Peru te bereiken. De eilanden zijn het gehele jaar te bezoeken. Februari en maart levert meestal een rustige zee op, waardoor snorkelen met zeeleeuwen, zeeleguanen en zeeschildpadden mogelijk is. www.galapagos.nl Diverse reisorganisaties bieden rondreizen aan, waaronder www.chalinga.nl/galapagos_reizen, www.snp.nl, www.baobab.nl en www.anderlicht.nl

Santa Maria 40 km

VENEZUELA

GALAPAGOS EILANDEN

COLOMBIA

ECUADOR PERU

BRAZIL

Zandstrandjes der drie soorten jan van genten en de enige nachtmeeuw ter wereld. Ook al ziet het er paradijselijk uit, de hand van de mens is ook hier zichtbaar. Op het eiland Santiago is het eerste dat je tegenkomt een schedel van een geit vastgeklemd op een stok. Ook al is het eiland onbewoond, nog geen tien jaar geleden liepen hier 100.000 geiten, ezels en varkens rond. Ooit meegenomen voor het vlees en melk, maar uitgegroeid tot een ware plaag die alle bijzondere planten opaten. Het is één van de vele voorbeelden, op andere eilanden lopen verwilderde honden, katten en paarden. Deze dieren richtten enorme schade aan aan de vegetatie. Zelfs voor de wereldberoemde reuzenschildpadden, het slow motion visitekaartje van de Galapagos.

Het eiland Bartholomé wordt het meest bezocht en gefotografeerd. Het heeft diverse zandstrandjes; erg bijzonder in het lavalandschap. Hier zie je duidelijk dat de vegetatie zich heeft aangepast aan de lokale omstandigheden. Zoals wind, heuvels en dieren. De diversiteit aan landschappen per vierkante kilometer is extreem. Niet alleen in landschappen overigens. De gids neemt ons mee naar een mooi strand. Maar in het water zie je voortdurend vinnen driftig bewegen. Zo’n 200 witpuntrifhaaien jagen hier achter scholen vissen aan. ‘Levensgevaarlijk’, zegt mijn gids totaal overbodig. Het eiland is hier slechts 100 meter breed en we lopen via enkele duinen naar de andere kant. Daar pakt hij tot ieders verbazing de snorkelspullen. ‘Om de fascinerende onderwaterwereld te

Jagers De overheid greep acht jaar geleden in. Met drastische maatregelen. Helikopters met links en rechts jagers richtten een ware slachting aan. Met

Natuur beter leren begrijpen op Galapagos

zien’, houdt hij vol. ‘Zonder gevaar.’ En die haaien dan, vraag ik mezelf af. Maar de paartijd voor de zeeleeuwen levert veel meer problemen op. Hitsige mannetjes laten duidelijk merken niets of niemand in hun buurt te dulden. Dus gaan we verderop het water in. Maar het maakt niet uit waar je het water ingaat. Grote groene zeeschildpadden zie je overal. En die schrapen op hun dooie gemak algen van de rotsen af. Een witpuntrifhaai zwemt onder me door. Snel speur ik het water af of hij al zijn vriendjes heeft meegenomen. Hij is gelukkig alleen en verdwijnt net zo onopvallend als hij kwam. Zijn honger was al gestild. Of mijn witte lichaam met felgekleurde flippers en snorkel deden hun werk. Iets verderop zwemmen vier Galapagos-pinguins, de enige soort die de koude zuidpool heeft verruild voor de warme evenaar. Oorzaak; de botsing van de koude en warme golfstroom. Met massa's vis in hun kielzog. Waardoor de aalscholvers hier niet hoeven te vliegen voor een maaltje. Hun vleugels veranderen langzaam in stompjes, zodat ze sneller kunnen zwemmen. Volgens kenners het beste voorbeeld van de evolutieleer ter wereld, voor veel bezoekers het hoogtepunt van hun vakantie.

Vragen Na een week eilandhoppen snap je de evolutie-theorie meer en meer. Althans, een deel ervan. Want een bezoek roept wel nieuwe vragen op. Zeker over de rol van de toerist. De komst van de mens heeft (tot nu toe) vijf procent van alle dieren en planten de das om gedaan. Moeten toeristen één van de meest bijzondere plekken kunnen bezoeken om de natuur beter te begrijpen? Of moet er een hek om de eilanden om de invloed van de mens te beperken? Ik twijfel; nu al komen door de afstand allleen fervente natuurliefhebbers naar de eilanden. Maar het worden er steeds meer. Dus zal diezelfde mens uiteindelijk ook in die evolutie moeten ingrijpen.

In het vliegtuig moet technische apparatuur altijd worden uitgeschakeld. Waarom is dat? Yvonne Hof van Platform Nederlandse Luchtvaart: ‘Elektronische apparaten wekken een elektromagnetisch veld op en kunnen daardoor een kleine hoeveelheid radiogolven uitstralen. Er is een kleine kans dat die radiogolven de cockpitapparatuur beïnvloeden. Vliegtuigen zijn de laatste vijftien jaar van steeds meer en steeds verder geïntegreerde computers voorzien. Een modern vliegtuig is eigenlijk één grote computer met vleugels. Als daar iets mis mee gaat, vooral met de navigatieapparatuur die met hele zwakke signalen werkt, kunnen de gevolgen groot zijn. Daarom moet uit voorzorg alle apparatuur met een antenne, zoals een mobiele telefoon, de gehele vlucht uitstaan. Tijdens het opstijgen en landen mag ook overige elektronische apparatuur niet aanstaan.’ Heeft u ook een vraag? Mail naar redactie@wegenermultimedia.nl Voor meer vragen en antwoorden: ga naar de website van deze krant en klik op de rubriek Reizen.

Gewapend met een motortje en vleugels op de rug een sensationele vlucht maken met een deltavlieger? Of eerst opstijgen in een luchtballon en er vervolgens met een parachute uitspringen. Wat gedacht van een mooie helikoptervlucht? Ook zweven in een klein zweefvliegtuigje is een optie dankzij de thermiek. Leuk, maar te duur? Een aantal van deze ‘luchtige’ uitjes is al te boeken voor minder dan honderd euro. Verschillende luchtuitjes: www.superidee.nl/products Zweefvliegen: www.venlosezweefvliegclub.nl Vliegles: www.certificaat.info/Vlieglessen

Parachutesprong: www.good-event.info/parachutesprong Helikoptervlucht: www.helikoptervluchten.nl

Deltavliegen wordt steeds populairder.

Wetland op Guernsey

Zeeleeuw.

Landleguaan.

Reuzenschildpadden.

Kanaaleiland Guernsey mag zich sinds kort verheugen op het bezit van een wetland. Het is een gebied van 427 hectare en een van de grootste getijdengebieden van West-Europa. De status wetland is toegekend door de internationale wetlandsorganisatie Ramsar. Wetlands zijn waterrijke gebieden die onmisbaar zijn in het ecosysteem. Ze vervullen een belangrijke functie voor trekvogels en gelden ook als kraamkamer voor vissen en zeedieren. In het wetland op Guernsey is dan ook bijzondere flora en fauna te vinden. Een deel van het wetland heeft een stenen pad dat bij laag water Guernsey met het onbewoonde vogeleiland Lihou verbindt.www.visitguernsey.com

Galapagos (Wegener Dagbladen, 2007)  
Galapagos (Wegener Dagbladen, 2007)  

Een cruise langs de belangrijkste eilanden van Charles Darwin, de Galapagos.

Advertisement