Page 1

Baoblad Insight

T

ijdens het ontbijt in het zonnetje komt een groep vogels nieuwsgierig kijken wat er op mijn bord ligt. De vogels zijn Darwin-vinken, vernoemd naar de Engelse wetenschapper. Ze zijn totaal niet bang voor de mens, want ze zijn nooit bejaagd. Dus landen ze op mijn hand om een kruimel te pakken te krijgen. Bij zijn bezoek aan de Galágapos in 1835 zag Darwin talloze zwarte vogeltjes die erg op elkaar leken, maar kleine verschillen vertoonden. De snavel van de één was vrij klein, die van de ander juist opvallend groot. De ene vogel was tamelijk breed, een andere juist smal. En ga zo maar door. Ik zie de verschillen terug in de vogeltjes die op mijn hand zitten. Bij verdere bestudering viel het Darwin op dat de één op de grond naar zaadjes zocht, terwijl een ander in een boom op insecten joeg. Door de afgelegen locatie van de eilanden concludeerde hij dat dit door de jaren heen zo gegroeid moest zijn. De sterkste (lees: degene die zich het best kon aanpassen) overleefde en zorgde voor nageslacht. En nieuwe soorten. De evolutieleer was geboren.

Galápagos

Vreemde vogels van de Galápagos tekst

Corno van den Berg

Natuurliefhebbers weten dat Charles Darwin op de Galápagos inspiratie opdeed voor zijn evolutietheorie. Wie afreist naar de afgelegen eilanden voelt zich zelf ook een beetje ontdekkingsreiziger. Een machtig gevoel.

10

Baoblad 4 / 2011

Dierenweelde Las Plazas bestaat uit twee kleine eilandjes van elk vijfhonderd meter lang. Ondanks de geringe afmetingen struikel je hier letterlijk over de dieren. Bij aankomst komen jonge zeeleeuwen je van top tot teen besnuffelen. Verderop ontmoet ik honderden zeeleguanen, die ook wel ‘levende draken’ worden genoemd. Drie soorten jan-van-genten en de enige nachtmeeuw ter wereld vliegen voorbij. Het is alsof ik de eerste mens ben die hier komt. Het eiland Bartholomé wordt het meest bezocht en gefotografeerd. Het heeft diverse zandstrandjes, die een bijzonder contrast vormen met het omringende lavalandschap. Hier zie je duidelijk dat ook de vegetatie zich heeft aangepast aan de lokale omstandigheden, zoals wind, heuvels en knabbelende dieren. De diversiteit aan landschappen per vierkante kilometer is er extreem. Niet alleen die aan landschappen overigens. De gids neemt ons mee naar een mooi strand. In het water zien we overal vinnen bewegen. Zo’n tweehonderd haaien jagen hier achter scholen vissen aan. Toch besluit ik te gaan snorkelen, op eigen risico natuurlijk, en wel een stukje verderop.

Na een week eilandhoppen snap ik de evolutietheorie steeds beter. Een witpuntrifhaai zwemt onder me door. Snel speur ik het water af of hij zijn vriendjes heeft meegenomen. Hij is gelukkig alleen en verdwijnt net zo onopvallend als hij kwam. Zijn honger was blijkbaar al gestild. Of misschien waren het mijn witte lichaam en felgekleurde flippers en snorkel die hem deden vertrekken. Warmwaterpinguïns Iets verderop zwemmen vier Galápagospinguïns, de enige soort die de koude zuidelijke oceaan heeft verruild voor het warme water rond de evenaar. Op de grens van de koude en warme golfstroom leven namelijk massa’s plankton, met grote scholen vis in hun kielzog – een ideale habitat voor een pinguïn. Om vergelijkbare redenen hoeven de aalscholvers hier niet te vliegen voor een maaltje. Ze vissen het gewoon op. Als gevolg daarvan veranderen hun vleugels langzaam in stompjes, zodat ze sneller kunnen zwemmen. Volgens kenners vormen ze hiermee het beste voorbeeld van de evolutieleer ter wereld. Voor mij is het zien van deze wonderlijke dieren het hoogtepunt van de reis. Na een week eilandhoppen snap ik de evolutietheorie steeds beter. Althans, een deel ervan. Want een bezoek roept ook nieuwe vragen op voor mijn volgende reizen. Hoe passen dieren zich in het regenwoud aan? Of in de Arctische gebieden? Beetje bij beetje leer ik meer, maar er blijft nog zat te ontdekken. D

Reizigersfoto van Nan

cy van Es

groeps reizen

Ecuador & Galápagos 28 dagen vanaf

3899

o n t d e k

z e l f:

Een van de meest unieke natuurgebieden ter wereld: de Galápagos-eilanden. Zeeleeuwen, leguanen, reuzenschildpadden, je komt ze zeker tegen. Cuyabeno, het laatste stuk écht Amazonewoud. Je slaapt hier midden in de jungle en staat oog in oog met kaaimannen en anaconda‘s. Misschien zie je zelfs een brulaap voorbij slingeren! De hoofdstad Quito, waar de ene na de andere koloniale kerk je verrast. De besneeuwde vulkanen Cotopaxi en Chimborazo. Kijk op www.baobab.nl/ecuador

meer inspiratie op www.baobab.nl

11

De Galapagos - Baoblad van Baobab  
De Galapagos - Baoblad van Baobab  

Een reisverhaal van Corno van den Berg, oprichter van Droomplekken.nl

Advertisement