Page 1

het het nieuwe-welpen nieuwe-welpen handboek handboek


hallo... welkom in dit handboek! Als je dit boekje leest, ben je waarschijnlijk net welp geworden. Of misschien kom je binnenkort voor het eerst kijken. Best wel spannend hè, al die nieuwe dingen die je ziet? Opstellen in een kring, iedereen heeft een uniform aan, eigenlijk best vreemd, toch? Dit boekje is gemaakt om je kennis te laten maken met de welpen en met alles wat met de welpen te maken heeft. Als je, nadat je dit boekje gelezen hebt, nog vragen hebt, kun je die altijd stellen tijdens de opkomst! Veel plezier! De welpenleiding.


wat staat er in dit boekje? Over scoutinggroep Cornelis de Houtman ............................................. 4 Tradities binnen de groep .................................................................. 5 Over de welpen................................................................................. 6 Het Jungleboek ................................................................................ 7 Nesten, gidsen & helpers ................................................................... 8 Handig om te weten als welp .............................................................. 9 Je eerste keren bij de welpen ............................................................10 Scouting Nederland .........................................................................11 De installatie ..................................................................................12


over scoutinggroep cornelis de houtman Onze Scoutinggroep bestaat al heel lang. In het begin hadden we opkomsten in de binnenstad van Gouda, totdat we een terrein kregen aan de Platteweg. Op dit terrein staan 3 lokalen. Eén voor de welpen, één voor de verkenners en één voor de stam. Verder is er een pleintje, het Klijntjesplein. Dit is vernoemd naar iemand die heel veel voor de groep gedaan heeft, meneer Klijn. Zijn bijnaam was d’Ouwe. Het d’Ouwepad, langs het grasveld, is dus ook naar hem vernoemd. Onze groep kent veel gewoontes en tradities. Daarover lees je meer op de volgende bladzijde.


tradities binnen de groep Onze Scoutinggroep kent veel tradities. Tradities zijn gewoontes die we over hebben gehouden van vroeger. Het is bijvoorbeeld een traditie om allemaal hetzelfde uniform te dragen, of om de welpen-opkomst te beginnen met de horderoep. Wij hebben er als groep voor gekozen om deze tradities te blijven gebruiken. Dat maakt onze groep dus wel speciaal. Van sommige dingen die je tijdens de opkomst doet, merk je misschien niet dat het tradities zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van het diensten doen, of het hijsen van de vlag? Als je lid bent van de groep leer je dit allemaal vanzelf.


over de welpen Dit boekje gaat over de welpen. Op deze bladzijde kun je lezen wat welpen zijn. De welpen zijn de jongste leden van onze groep. Je mag bij de welpen als je 7 jaar oud bent. Als je 11 bent moet je jammer genoeg weg bij de welpen. Dan ga je naar de verkenners, waar je gaat leren zeilen. Als welp ga je 1 keer per jaar op kamp. Dat is in de zomervakantie. We gaan dan met alle welpen naar een lokaal ergens in Nederland, waar we een week lang in het bos spelen en lol maken. Verder is er natuurlijk bijna elke week, op zaterdag, een opkomst. Deze begint om twee uur en eindigt om vijf uur. We beginnen de opkomst altijd met het hijsen van de vlag.


het jungleboek Het verhaal van het Jungleboek gebruiken wij bij de welpen als basis voor onze opkomsten. Dit verhaal gaat over een kleine jongen, Mowgli, die in de Jungle wordt opgevoed door een zwarte panter, Bagheera, en een beer, Baloe. Alle leidingleden hebben de naam van een dier uit het Jungleboek. Akela, de leider van de wolven in het Jungleboek, is dus ook de leider van de welpen. Welpen zijn namelijk kleine wolven. Er zijn ook twee films gemaakt over het Jungleboek, door Disney. Misschien heb je die wel eens gezien? Zo niet, moet je ze misschien maar eens bekijken. Dan weet je er gelijk veel meer van!


nesten, gidsen & helpers De hele groep welpen heet de Horde. Net als een horde wolven. Deze horde is verdeeld in vier groepjes. Die groepjes heten nesten. Elk nest heeft een gids en een helper. De gids is de leider van het nest. Hij zorgt ervoor dat alles binnen zijn nest goed gaat. De helper helpt hem daarbij. Eén keer per maand hebben de welpen gidsen- en helpersraad. Dat is na de opkomst. Alle gidsen en helpers praten dan met de leiding over wat er nog beter kan en hoe ze dat willen aanpakken. Een gids heeft twee gele strepen op de mouw van zijn uniform, een helper heeft er één.


handig om te weten als welp - Tijdens de schoolvakanties is er alleen opkomst op de laatste zaterdag. Dus al heb je twee weken vakantie, heb je twee keer geen opkomst. - Als je een keer niet naar de opkomst kan komen, is het netjes om even te bellen met ĂŠĂŠn van de leidingleden. Zij weten dan dat ze niet op je hoeven te wachten. - Iedere welp moet bij zijn installatie een uniform kopen. Dit uniform draag je voortaan iedere opkomst. - Het is handig om mee te rijden met andere welpen.


je eerste keren bij de welpen Je bent net nieuw bij de welpen. Voor de meeste kinderen is dat best wel eng. Een nieuwe plek, allemaal nieuwe gezichten, misschien vind je dat wel helemaal niet leuk! Daarom mag je van ons vier keer komen kijken voordat je mag zeggen of je het ĂŠcht leuk vindt. Dan kun je op je gemak wennen aan alle nieuwe dingen en zul je zien dat het allemaal best wel meevalt... Na vier keer vragen wij of je bij de welpen wilt blijven. Als je dat wilt, zorgen wij dat alles geregeld wordt. Je wordt dan lid van Scouting Nederland. Op de volgende pagina lees je daar meer over.


scouting nederland? Onze groep is aangesloten bij Scouting Nederland. Daarom word je dus niet alleen lid van onze groep, maar automatisch ook van Scouting Nederland. Je hoort dan bij een hele grote organisatie, samen met nog ongeveer 90.000 jongens en meisjes in Nederland. Over de hele wereld zijn er wel 32 miljoen scouts! Scouting is bedacht door een meneer uit Engeland, Lord Baden Powell. Hij vond dat jonge kinderen vaker buiten bezig moesten zijn en daarbij ook wat moesten leren. Lord Baden Powell is al een tijd dood, maar zijn idee, Scouting dus, wordt steeds populairder!


de installatie Je hebt besloten lid te worden van Scouting Nederland en van onze groep. Daarom moet je geïnstalleerd worden. Dit is één van de tradities waar we het eerder over hebben gehad. Tijdens je installatie moet jij laten zien dat je een goede welp kan zijn, door voor alle andere welpen de welpen-belofte te zeggen. Als dat goed gaat, mag je je daarna een echte welp noemen. Je mag dan je eigen uniform aan, met een pet en een das. Dat uniform moet je dan elke week aan, dus daar moet je zuinig op zijn! Iedereen kan dan zien dat je een welp bent en dat is iets waar je trots op mag zijn!


de installatie Hieronder staan wat dingen die handig zijn bij je installatie.

de wet:

Een welp speelt samen e. met anderen in de rimbo Hij is eerlijk, vr iendelijk, houdt vol en zorgt goed voor de natuur

de belofte: Ik beloof m’n best te doen een goede welp te zijn. Iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de welpenwet . Jullie kunnen op me rekenen.

de welpengroet Alle welpen hebben een groet. Wij doen die bijvoorbeeld bij het opstellen en afstellen. Op het plaatje hiernaast zie je hoe de groet gaat: - Steek de wijsvinger en middelvinger van je rechterhand op en buig je ringvinger en pink. - Buig je duim over je ringvinger en je pink. - Houd nu, net als op het plaatje, je wijsvinger tegen je hoofd. Zo makkelijk is het!


de contributie Contributie is een moeilijk woord voor het geld dat je ouders moeten betalen als jij lid bent van onze groep. Van dit geld betalen we bijvoorbeeld al de dingen waar we mee spelen, maar ook het water dat we gebruiken en het gas dat nodig is om het lokaal warm te houden. De contributie wordt elk jaar een klein beetje verhoogd, omdat alles wat we gebruiken ook duurder wordt. Als je wilt weten wat de contributie is op dit moment, kun je dit vragen aan ĂŠĂŠn van de leidingleden. Contributie ga je pas betalen als je lid bent, dus na de vierde keer.

Nieuwe welpen handboek  
Nieuwe welpen handboek  

Het handboek voor nieuwe welpen van Scoutinggroep Cornelis de Houtman

Advertisement