Page 1

Onderling Het gouden idee Ondernemen in vijf stappen Mijn eerste auto Rolstoeltennisster Esther Vergeer Bewust verzekerd Heeft u nog het juiste zorgpakket?

Geniet van de nazomer Speciaal voor leden van UnivĂŠ Rivierenland september 2013


Achteraf bekeken

‘MijnGemak is een uitkomst’

“Zelf kan ik niet al het werk in de tuin doen”

Loeki uit Alkmaar maakt gebruik van tuinonderhoud via MijnGemak: “Een uitkomst, ik kan niet anders zeggen. Jaren geleden is mijn knie verbrijzeld na een val. Daar heb ik nu nog steeds last van, waardoor ik bijvoorbeeld nauwelijks een trap op kom. Aan zwaar werk in de tuin, zoals snoeien of rooien, hoef ik al helemaal niet te denken. Na mijn val zag ik in Onderling een artikel over MijnGemak staan en ik ben meteen achter de computer gaan zitten. Je kunt aangeven welke dienst je wilt afnemen en dan wordt er vanzelf contact met je opgenomen voor het maken van een afspraak. In mijn geval kwam er een tuinman met wie ik ter plekke in detail doornam wat er moest gebeuren. Ik heb sindsdien al verschillende mensen gehad, allemaal even vriendelijk en goed. Ik ben dan ook heel tevreden. Voor maar € 15,- per uur! Het bedrag hoef je niet meteen af te rekenen, na ongeveer twee weken krijg je de rekening thuisgestuurd.”

Lees meer over MijnGemak op pagina 5, via www.univé.nl/mijngemak of ontvang informatie bij uw Univé-kantoor.


6 Uit de inhoud 6

Uw zorgverzekering Wat heeft u echt nodig?

10 Vraag het Univé Schade aan uw auto 11 Mijn eerste Rolstoeltennisster Esther Vergeer raakte meteen een paaltje

11

14

Ondernemen in vijf stappen En vergeet de verzekeringen niet

16

Raad en daad Handige tips en ideeën

19

Puzzel mee! En win een foto op canvas

14 Echt Univé

16

Warme kleuren, herfstgeuren en heerlijke temperaturen. In het najaar kunnen we meestal nog genieten van mooi weer. Maar in de herfst krijgen we op de weg ook te maken met regen, mist, storm en laaghangende zon. U rijdt veilig als u uw snelheid aanpast en voldoende afstand tot uw voorganger houdt. Veilig rijden kunt u overigens leren, bijvoorbeeld bij Trials: www.trials.nl. Wie slaagt voor de test, ontvangt korting op de premie bij Univé. Risico's nemen in het verkeer is geen goed idee, maar misschien heeft u wél plannen om een eigen bedrijf te starten. We staan altijd voor onze leden klaar met advies, ook voor ondernemers. Of misschien onderneemt u het liefst alleen een uitstapje met het gezin. Wat uw wensen ook zijn en welke risico's u ook neemt, wij zijn er voor u. Altijd. Fijne nazomer!

Colofon Dit magazine is een uitgave voor leden van Univé. Bladmanagement Univé afd. Marketing, Ursula Rens Concept en realisatie MediaPartners LoyaliteitsCommunicatie, Amstelveen Teksten Eline Lubberts, Barbara Luigies Fotografie Carolyn Ridsdale Eindredactie en vormgeving MediaPartners, Amstelveen Lithografie Ready4Print Druk Senefelder Misset, Doetinchem. Heeft u vragen of opmerkingen over de inhoud van dit nummer? Stuur ze naar onderling@unive.nl. Aan de inhoud van dit magazine kunnen geen rechten worden ontleend.

UNIVÉ

3


Kort nieuws

Dichtbij Correspondentieadres: Postbus 113, 3360 AC Sliedrecht Algemeen: (0184) 65 85 55, Zakelijk: (0184) 65 84 11 E-mail: rivierenland@unive.nl Internet: www.unive-rivierenland.nl

Kantoor Dordrecht Spuiboulevard 438-440 Telefoon: (078) 639 35 55 dordrecht@unive.nl

Kantoor Ridderkerk Koninginneweg 47 Telefoon: (0180) 49 04 55 ridderkerk@unive.nl

Kantoor Druten Kattenburg 48 Telefoon: (0487) 51 01 73 druten@unive.nl

Kantoor Sliedrecht Stationspark 125 Telefoon: (0184) 65 85 55 sliedrecht@unive.nl

Kantoor Geldermalsen Van Dam van Isseltweg 4 Telefoon: (0345) 58 80 30 geldermalsen@unive.nl

Kantoor Werkendam Raadhuislaan 2-051 Telefoon: (0183) 50 10 44 werkendam@unive.nl

Kantoor Gorinchem Nieuw adres! Schoutstraat 27 Telefoon: (0183) 63 08 73 gorinchem@unive.nl

Openingstijden Ma.-vr. 8.30 uur-17.00 uur. Buiten kantooruren op afspraak.

Naast verzekeringen geeft Univé Rivierenland u ook graag advies over hypotheken. Tevens bieden wij u ondersteuning bij de aan- of verkoop van uw huis of bedrijfspand via Van Vliet Makelaars. Ook voor bankzaken kunt u bij ons terecht aangezien wij een zelfstandig adviseur zijn van de RegioBank. Hypotheek Onze adviseurs hebben het diploma Erkend Hypotheek Adviseur. Telefoon: (0184) 65 84 30 E-mail: rivierenlandhypotheken@unive.nl Internet: www.unive-rivierenland.nl/hypotheek Van Vliet Bedrijfsmakelaars Telefoon: (0180) 43 43 43 E-mail: ridderkerk@vanvliet.net Internet: www.vanvliet.net Van Vliet Woningmakelaars Telefoon: (088) 618 00 00 E-mail: vanvliet@mijnmakelaar.nl Internet: www.vanvlietmijnmakelaar.nl

BEDRIJFSMAKELAARS

4

UNIVÉ

Het rentepercentage zegt niet alles De huidige hypotheekrente is aantrekkelijk. Bij het uitzoeken van de beste hypotheek kijkt de Univé-hypotheekadviseur echter niet alleen naar het laagste rentepercentage. Want een lage rente levert u niet automatisch de laagst mogelijke maandlasten op. Wij kijken bijvoorbeeld ook naar de hypotheekvoorwaarden, de verschuldigde aflossing en toekomstwensen. Zo zorgt hij ervoor dat het plaatje onder aan de streep voor u het meest optimaal is. Wilt u weten of uw maandlasten lager kunnen? Bel (0184) 65 84 30 of maak een afspraak via onze website www. unive-rivierenland.nl. Het eerste gesprek nemen wij voor onze rekening.

We zijn er. Altijd. Univé doet deze indrukwekkende belofte aan haar klanten. Misschien heeft u de commercials al gezien of gehoord. Voor klanten van Univé is het bijna vanzelfsprekend dat Univé in de buurt is. Natuurlijk, via de telefoon of via onze website zijn we bereikbaar. Maar minstens zo belangrijk zijn onze Univé-winkels. Daar bent u altijd welkom! Voor een kleine vraag, voor een nieuw product, voor advies, voor service, voor financiële dienstverlening. Het is zo gek niet te bedenken. Univé is dichtbij. Daarom staan we klaar met praktische hulp. Omdat we geloven dat dat nodig is als het gaat om belangrijke zaken als verzekeringen. Loop dus gerust binnen. Daar zijn we voor!


Kort nieuws

Maak kans op gratis toegangskaarten voor het hele gezin door vóór 1 december a.s. een mail te sturen naar info@univesponsordesk.nl onder vermelding van Unive Gym Gala 2013. Vermeld in de mail uw naam, adres en telefoonnummer en het aantal gezinsleden. Alleen winnaars krijgen bericht.

Bouwt u genoeg pensioen op?

Uw financiële toekomst is dichterbij dan u denkt. Daarom is het slim om nu alvast na te denken over uw oudedagvoorziening. Bijna iedereen van 65 jaar (in de toekomst 67 jaar) en ouder krijgt in Nederland een basispensioen: de AOW. Daarnaast bouwen veel mensen, bijvoorbeeld via hun werkgever, extra pen­ sioen op. Maar heeft u hiermee genoeg pensioen opgebouwd? Of loopt u risico op een pensioengat? Laat u eens adviseren door een expert van Univé. Tijdens het kennismakingsgesprek, dat voor rekening van Univé is, bespreekt de adviseur hoe wij uw financiële toekomst in beeld kunnen brengen.

Spaar een mooi bedrag voor uw (klein)kind op een aantrekkelijke spaarrekening. De rekening loopt tot de 18e verjaardag van uw (klein)kind en is te openen tot zijn/haar 16e verjaardag. Naast de variabele rente ontvangt u een extra spaarpremie over de inleg van 1 procent per volledig 10 p % spaarjaar, met een maximum voorremie 1 spar0 jaar en van 10 procent. Een ideaal cadeau bij de geboorte van een (klein)kind! Bij het openen van de rekening mag uw (klein)kind ook een cadeautje uitkiezen bij een Univé-vestiging bij u in de buurt. Onze adviseurs adviseren u graag over de spaarmogelijkheden. Rentewijzigingen

voorbehouden.

Het kan weer! Zilvervloot Sparen

per 18 maart 2013.

Ter afsluiting van het gymnastiekjaar organiseren de KNGU en Univé in december 2013 voor de 17e keer het Univé Gym Gala. Univé Gym Gala presenteert dit jaar ‘sekai’, een spectaculaire wereldreis van acrobatiek, turnen, gym en dans. Net als andere jaren jaar biedt Univé bezoekers de mogelijkheid om zelf in beweging te komen op het beweegplein Gymplaza. Het Gym Gala vindt plaats van 20 t/m 22 december in het Topsportcentrum van Almere.

Zilvervloot Sparen via RegioBank

* Variabele rente

Gym Gala 2013

Univé Rivierenlan

d

Van Dam van Isseltw eg 4 4191 KC Geldermalsen

T 0345 - 58 80 30 E rivierenland@unive.n I www.unive-rivieren l

land.nl

Wij zijn de bank bij

u in de buurt. Met

persoonlijk advies en producten zonder poespas.

Univé in Piazza Center Gorinchem Ook op

zaterdag geopend!

Sinds mei dit jaar heeft Univé Rivierenland een nieuwe vestiging in het Piazza Center in Gorinchem (Schoutstraat 27). Lekker makkelijk om even binnen te lopen als u uw boodschappen gaat doen. Daarnaast is het ook fijn om meteen persoonlijk contact te hebben met uw adviseur. Naast de standaard werkdagen zijn wij u ook graag op zaterdag van dienst van 10.00 tot 14.00 uur. De koffie staat voor u klaar. UNIVÉ

5


Bewust verzekeren

Kies het beste pakk e 3 stellingen over zorgverzekeringen

Aan het eind van het jaar komen alle verzekeraars weer met aanbiedingen voor nieuwe zorgpolissen. Hét moment voor een kritische blik: sluit uw verzekering nog steeds aan bij uw wensen en behoeften?

Als ik de prijzen van andere aanbieders bekijk, zie ik dat de premie bij Univé hoger kan zijn. Univé is inderdaad niet altijd de goedkoopste. U betaalt voor een degelijk product en dat ziet u onder meer terug in onze service, deskundigheid en advies. Bij Univé bent u geen nummer en zelfs geen klant. maar lid van onze coöperatie.

6

Wij staan altijd voor onze leden klaar, en met ons advies en onze slimme producten en diensten houdt u meer grip op de onzekerheden van het leven. Kiest u toch liever voor een goedkopere verzekeraar, let dan goed op wat u ervoor krijgt. Goedkoop kan namelijk ook duurkoop zijn. Wij kijken graag samen met u of u het juiste pakket heeft en of er ergens geld te besparen valt. Vanaf november kunt u ook de online­ keuzehulp raadplegen op unive.nl.

Terug naar Univé

Univé verleent veel persoonlijke service, maar dat heb ik niet altijd nodig.

De heer Van der Eem is een paar jaar geleden overgestapt naar een andere verzekeringsmaatschappij. Na twee jaar kwam hij toch weer terug bij Univé. “Ik kwam er al snel achter dat die andere maatschappij op een andere manier werkte dan ik gewend was bij Univé. Ik moest bij het indienen van een zorgfactuur een heel uitgebreid teruggaafformulier invullen, terwijl dat bij Univé niet nodig was. Ik vond dat erg omslachtig en tijdrovend. Voor dat soort service betaal ik liever iets meer. Ik ben dus weer teruggegaan naar Univé, zowel privé als zakelijk. En dat bevalt me prima.”

Het kan zijn dat u geen behoefte heeft aan uitgebreide service of persoonlijk contact. Dat hoeft ook niet, want u kunt online alles zelf regelen. Zodra u wel meer persoonlijke service of contact wilt, kunt u altijd gebruikmaken van de kennis en kunde van de adviseurs van Univé. Daarvoor kunt u terecht bij een van de 150 vestigingen. Ook als u bijvoorbeeld hulp nodig heeft bij het invullen van een declaratieformulier, kunt u bij ons aankloppen. U kiest de service waar u op dat moment behoefte aan heeft.

UNIVÉ


k et Slim omgaan met uw zorgverzekering

Kies de service waar u behoefte aan heeft

Heeft u nog het juiste verzekeringspakket? Of kunt u ergens op besparen? Wij helpen u graag een pakket samen te stellen dat bij u past. Tandartsdekking: heeft u die echt nodig? Of is het verstandiger de lage kosten (consult, tandsteen verwijderen) die u jaarlijks heeft zelf te betalen? Wat wordt er eigenlijk uit de aanvullende verzekering vergoed; is die echt noodzakelijk? Wat zijn de consequenties als u het eigen risico verhoogt? Welke zorgkosten vallen hier eigenlijk onder en wat doet verhoging van het eigen risico met de premie? www.unive.nl/eigenrisico

Ik weet niet of ik bij Univé voldoende vergoedingen krijg.

Korting bij Univé

Het verschil in vergoedingen tussen de verschillende maatschappijen kan heel groot zijn, met name in de aanvullende pakketten. Daarom moet u goed naar prijs en inhoud kijken als u voor een verzekering kiest. Wilt u weten of ­bepaalde zorg verzekerd is en hoeveel premie hier tegenover staat, neemt u dan contact met ons op. Wij zoeken dat graag voor u uit.

Iedereen die een zorgverzekering bij Univé afsluit, krijgt het eerste jaar 10 procent korting. Vanaf het tweede jaar krijgt u automatisch ledenkorting als u ook schadeverzekeringen bij ons heeft afgesloten. Hoe meer schadeverzekeringen, hoe hoger de korting op uw basiszorgverzekering. Lees meer over het Ledencollectief op pag 17.

UNIVÉ

7


Fusie

Univé houdt haar dienstverlening op een hoog

niveau

Op 1 juli 2013 is Univé Rivierenland gefuseerd met Univé Regio Utrecht. Hiermee houden we onze dienstverlening ook in de toekomst op een hoog niveau. De Ledenraad heeft op 25 juni 2013 akkoord gegeven voor de fusie, vertelt Arie van Burgel, een van de bestuurders van de nieuwe Coöperatie. “De financiële sector is de laatste jaren sterk in beweging en wordt geconfronteerd met impactvolle marktbewegingen die de aard van de sector voorgoed veranderen. Besloten is adequaat op deze ontwikkelingen te reageren. Samengevoegd kunnen we op de lange(re) termijn zelfstandig overleven. Zo kunnen we onze leden ook in de toekomst optimaal van dienst zijn.”

Univé is en blijft dichtbij “Een van de aandachtspunten was dat wij dicht bij onze klanten blijven, zowel letterlijk als figuurlijk. Wij hebben nu dertien vestigingen, verspreid over het hele werkgebied. Hierdoor ervaren onze klanten blijvend het gemak van een vestiging ‘om de hoek’ met hun persoonlijke adviseur”, vertelt directeur Ed van Dalen enthousiast. “Voor onze klanten verandert er niets. Wij blijven de vertrouwde totaaladviseur voor schade-, zorg- en levensverzekeringen, hypotheken en pensioenen. De overkoepelende

8

UNIVÉ

naam van de organisatie blijft Coöperatie Univé Rivierenland U.A. Er zullen echter twee handelsnamen gebruikt worden. Univé Regio Utrecht en Univé Rivierenland zijn voor onze bestaande klanten heel herkenbaar en daarom blijven deze gehandhaafd”, vervolgt Van Dalen.

Nieuw bestuur De krachtenbundeling tussen beide Univés heeft geleid tot een gewijzigde samenstelling van het bestuur. Het bestuur wordt vanaf nu gevormd door Gijs van den Berg (voormalig bestuurder van Univé Regio Utrecht), Ed van Dalen en Arie van Burgel (voormalig bestuurders van Univé Rivierenland). Deze fusie is voor Dik van Vuren, directeur Univé Rivierenland, een reden om na veertig dienstjaren het stokje over te dragen. Van Vuren: “Ter gelegenheid van mijn afscheid bij Univé wordt op 11 september een afscheidsreceptie georganiseerd in de Til in Giessenburg. Uiteraard zijn alle leden hierbij van harte uitgenodigd.” Meer informatie over het afscheid van Dik van Vuren vindt u terug op onze website www.unive-rivierenland.nl/afscheidsreceptie.


Nieuwe Ledenraad en Raad van Commissarissen Als lid van de nieuwe Coöperatie Univé Rivierenland heeft u invloed op het te voeren beleid van ons bedrijf. Dit onderscheidt ons van veel andere verzekeringsmaatschappijen en adviseurs. Mede door de Ledenraad staan wij dicht bij onze klanten en kunnen wij de behoeften goed inventariseren. Door de fusie ontstaat er een nieuwe samenstelling van de Ledenraad. Later dit jaar zullen zij zich samen met de nieuw samengestelde Raad van Commissarissen aan u presenteren.

Arie van Burgel

Gijs van den Berg

Ed van Dalen

Het nieuwe werkgebied van Coöperatie Univé Rivierenland. UNIVÉ

9


Meer weten?

Vraag het Univé Iemand heeft de spiegel van mijn auto afgereden. Hij of zij heeft geen briefje achtergelaten, dus de dader is onbekend. Wat nu, is de schade voor mij? A. Koetsvelt, Amersfoort Het Waarborgfonds kan die schade eventueel vergoeden. Daarvoor is nodig dat vaststaat dat de schade door een ander motorvoertuig is veroorzaakt, en bijvoorbeeld niet door spelende kinderen op straat. Om de schade vast te stellen kunt u een expert inschakelen. Ook moet u binnen tien dagen aangifte doen bij de politie. Het scheelt dat het tegenwoordig ook per e-mail kan. Ook moet u getuigen hebben. Die moeten verklaren dat het voertuig niet verplaatst was en dat er toch schade is ontstaan. Deze getuigen mogen familieleden zijn. In de meeste gevallen hanteert het Waarborgfonds een eigen risico. Op de site www.wbf.nl kunt u precies zien of uw zaak voor vergoeding in aanmerking komt door het Waarborgfonds.

Ik heb een tijdje geleden een auto-ongeluk gehad. De andere partij vindt dat het mijn schuld is, ik meen dat het zijn fout was. Wat nu? B. Serif, Valkenswaard Soms is er sprake van een ongeluk waarbij de schuld niet meteen 100 procent duidelijk is. U heeft allebei een ander verhaal. Het is dan aan de verzekeraars van beide partijen om een uiteindelijk oordeel te vellen. Het helpt wanneer u in elk geval zo veel mogelijk bewijs (foto’s!) kunt overleggen. Maar het komt voor dat er geen duidelijkheid ontstaat. Dan draait u beiden op voor de eigen schade. Het ligt aan uw soort autoverzekering of uw eigen schade voor vergoeding in aanmerking komt.

Ik kreeg met de auto een ongeluk met een fietser. Het was zijn schuld. Waarom krijg ik niet alle schade vergoed? N. van Oord, Goes Artikel 185 van de Wegenverkeerswet regelt de vergaande bescherming van zwakke verkeersdeelnemers. In principe staat u daarmee al ‘met 1-0 achter’. Slechts in het geval dat er sprake is van opzet of aan opzet grenzende roekeloosheid, is het mogelijk uw schade volledig te verhalen. In de praktijk is dit alleen niet altijd aantoonbaar. En als het gaat om iemand die jonger is dan 14 jaar, bent u bijna altijd geheel zelf aansprakelijk. Wilt u meer weten over de rechtsbijstandverzekering en de uitgebreide ­voorwaarden lezen? Kijk dan op www.unive.nl/rechtsbijstandverzekering.

10

UNIVÉ


Mijn eerste

De eerste auto van Esther Vergeer

Esther in 2000: “De trots overheerste.”

‘Eindelijk zelfstandig’ Esther Vergeer kon niet wachten tot ze achttien was en mocht autorijden. Ze was zo afhankelijk van anderen om bij trainingen en wedstrijden te komen. Haar ouders, broer en zelfs de buren brachten haar vaak. “Ik wilde zelfstandig zijn en dat zou gebeuren met een rijbewijs en een eigen auto. Helaas kon ik niet direct na mijn achttiende verjaardag beginnen met lessen: door wedstrijden zat ik in het buitenland. Maar binnen een jaar had ik dat felbegeerde roze papiertje. En een maand later ook mijn eerste auto. Ik weet niet veel van auto’s, maar ik wist dat ik een betrouwbare en grote auto nodig had. Ik heb veel spullen bij me: behalve mijn rackets en rolstoel ook een rolstoel speciaal voor het tennissen. Samen met mijn vader ging ik op zoek, mijn familie maakte het financieel mogelijk. De eerste weken vond ik het wel spannend, voor het eerst rijden zonder iemand naast me. Maar eerlijk gezegd overheerste vooral de trots. Eindelijk zelfstandig. Het inladen van de rolstoel keek ik af van andere sporters.

Dat ging vanaf het begin prima. Vier jaar heb ik deze auto naar volle tevredenheid gehad. De eerste week raakte ik een paaltje, ik moest erg wennen aan een grote auto. Ik had al snel besloten me niet druk te maken om krasjes. Het is een gebruiksvoorwerp. En mijn auto heeft wel te lijden van het in- en uitladen van de rolstoel. Ik heb flink wat kilometers gemaakt met deze Focus: van wedstrijden in Zwitserland tot Engeland. Ik heb er nooit gedoe mee gehad.”

Over Esther

Esther Vergeer (1981) is ’s werelds beste rolstoeltennisster. Sinds 1998 staat ze onafgebroken boven aan de wereldranglijst in het rolstoeltennis. Ze is zevenvoudig paralympisch kampioen op het onderdeel tennis, werd vijfmaal verkozen tot gehandicapte sporter van het jaar en won de Laureus World Sports Awards in 2002 en 2008. Dit jaar maakte ze bekend dat ze stopt met haar tenniscarrière.

UNIVÉ

11


Rijvaardigheid trials

Ultimate Driving Test ‘Het gaat op de baan gelukkig altijd fout’

Jonge automobilisten hebben vier keer zo veel kans om betrokken te raken bij een autoongeluk als chauffeurs boven de dertig jaar. Een rijvaardigheidstraining verkleint die kans met ruim 25 procent. En dan geeft Univé ook nog eens korting aan allriskverzekerden die slagen voor de Trials Ultimate Driving Test. Albèrt en Wendy Sanderman durfden het aan. “Heftig”, zegt Albèrt Sanderman (25) als hij met rode konen uit de cabine klimt. Hij heeft net als zijn zus Wendy (19) voor het eerst op een vrachtwagen gereden als onderdeel van de Trials-rijvaardigheidstraining. Onder begeleiding van het kalme stemgeluid van instructeur Harm reden ze na een korte uitleg al door de woonwijken van hun woonplaats Rijssen. “Ik krijg wel respect voor die chauffeurs”, grijnst Albèrt. Hij was druk, met die acht versnellingen, een batterij spiegels en dodehoekcamera’s. En wat is zo’n rotonde krap, met die enorme auto!”

Het lijkt simpel Broer en zus Sanderman schreven zich in voor de Ultimate Driving Test nadat Wendy een aanbieding van haar verzekeraar in de bus kreeg. “Als ik slaag, krijg ik twee treden korting op mijn premie. Dat laat je toch niet lopen?” Het hoogtepunt van de trainingsdag vindt plaats op de oefenbaan van VVCR. Nadat instructeur Tim de basics heeft uitgelegd, rijdt Wendy over de natgespoten baan op een obstakel af: een rijtje pylonen. Als Tim het signaal geeft, moet ze voluit remmen en het obstakel ontwijken. Het gladde baanoppervlak vol water simuleert een besneeuwde snelweg. “Je bent machteloos,” ervaart Wendy, “je rijdt maar 30,

12

UNIVÉ

trekt aan het stuur, maar je glijdt gewoon rechtdoor.” Als ze haar snelheid opvoert naar 40 km per uur, glijdt de auto twee keer zo ver door. Tim: “Je remweg wordt bij tien kilometer sneller al twee keer zo lang.” Even later komt Wendy’s broer met verbaasde blik langs glijden. De remoefening lijkt simpel, maar alles gaat mis. Het stuur houdt hij verkeerd vast, de koppeling is niet ingetrapt en hij kijkt niet in de goede richting. “Dit is niet goed”, voelt Albèrt.

Eyeopener “Het gaat op de baan gelukkig altijd fout”, zegt instructeur Fokko, die al duizenden jongeren zag langskomen. “Het gaat om bewustwording. Bijna iedereen heeft een te hoge eigendunk, als het om autorijden gaat. Deze (foto rechtsboven, red.) raakt drie pylonen. Buiten het hek kan dat een persoon zijn. De cursisten ervaren hier dat je met een noodstop bij 70 km per uur je controle verliest. Dan ben je geen bestuurder meer, maar passagier van je eigen auto.” De lessen van vandaag maken indruk op de deelnemers. Als ze hun certificaat in ontvangst hebben genomen, zijn ze niet alleen blij met de korting op hun verzekering. Albèrt: “Je komt hier vanwege de no-claimkorting, maar pas als je dit ervaart weet je wat het effect is van snelheid. Dit was echt een eyeopener.”


Albèrt en Wendy Sanderman beleefden een spannende en leerzame dag bij Trials.

Ook zo’n Trials-kick beleven? Voor € 60,- doe je mee aan de Ultimate Driving Test van Trials. Als je de training met goed gevolg afsluit, krijg je twee treden korting op de Univé-autoverzekering. Dat kan oplopen tot wel € 150,- in twee jaar. Een vast onderdeel van de cursus is een voorlichting over het gebruik van alcohol en drugs in het verkeer. Voor deze reportage waren we te gast bij VVCR in Rijssen. Trials-dagen worden ook gehouden op het TT Circuit in Assen, op het Verkeers Educatie Centrum Drachten, bij Evenementenhal Hardenberg en op het Verkeersveiligheidscentrum Dek in Goes. Meer informatie op www.trials.nl en www.unive.nl/autoverzekering.

UNIVÉ

13


Stap voor stap aan de slag

Een gat in d

Heeft u een gouden idee? Ziet u een gat in de markt? Of bent u een ondernemer in hart en nieren? Als u een eigen bureau start, komt daar heel wat bij kijken. Univé helpt daarbij. STAP 1 > Het goede idee Kirsten Gelling begon in 2006 voor zichzelf als bemiddelaar van gastouderopvang. “Het bleek een hele klus om een leuke gastouder te vinden toen ik zwanger was. Zo is het idee begonnen. Eerst deed ik het werk naast mijn werk als leerkracht, maar na ruim twee jaar kon ik er mijn hele werkweek mee vullen.” Ook haar tweede bedrijf, EHBO4every1, is zo ontstaan. “Gastouders moeten sinds 2010 een verplichte kinder-EHBO-training volgen. Toen ik deze zelf bijwoonde, dacht ik al snel: dat kan ik ook. En misschien wel beter. In eerste instantie wilde ik de bevoegdheid halen om alle bij mij aangesloten gastouders deze training bij mij te laten volgen. Dat scheelde

14

UNIVÉ

veel geld. Maar de markt blijkt groter, zeker omdat ik ook reanimatielessen en bhv-training geef. Vandaar een tweede bedrijf.”

STAP 2 > Ken de markt Al toen Kirsten met het idee speelde om een bedrijf te starten, kreeg ze enthousiaste feedback. “Ouders waren op zoek naar een goede plek voor hun kinderen, anderen waren juist op zoek naar een manier om op een serieuze manier kinderen op te vangen. Kortom, er was een gat in de markt.”

STAP 3 > Laat je adviseren “Ik ben zo blij dat ik vanaf het begin serieus aan de slag ben gegaan. Ik heb experts inge-


n de markt

schakeld. Een goede administratie voeren is gewoon moeilijk. Ik wilde alles goed op orde hebben en ben dus gaan praten met de ­Belastingdienst en de Kamer van Koophandel. Voor de verzekeringen kwam een adviseur van Univé ’s avonds thuis om alles door te lopen, zakelijk en privé, want het moet goed op elkaar af­gestemd zijn.” Kirsten heeft een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een verzekering voor rechtsbijstand. Dat valt allemaal in het Zeker Zakelijk Plus pakket van Univé. Voor advies kunt u ook aankloppen bij het Ondernemersklankbord (www.ondernemersklankbord.nl). Alle ondernemers in het mkb, de agri- en cultuursector die zich hier aan­ melden, krijgen een adviseur die meedenkt over alle facetten van de bedrijfsvoering. Univé draagt als sponsor van het Ondernemersklankbord een steentje bij aan het ondernemersklimaat in de regio.

Denk aan de verzekeringen Maatwerk, daar draait het om bij verzekeringen voor een ondernemer. Wat zijn de werkzaamheden, welke (vermogens)aansprakelijkheid speelt er, is het een eenmanszaak of zijn er mensen in dienst, hoe groot is de inventaris ­(alleen een telefoon of heeft het bedrijf beschikking over specifieke apparatuur)? Dat zijn allemaal zaken die de adviseur meeneemt in het advies. Over het algemeen geldt: de kosten die te overzien zijn, niet verzekeren. Wat wel? Een aansprakelijkheidsverzekering en een rechtsbijstandsverzekering. Ook is een arbeidsongeschiktheidsverzekering te overwegen.

STAP 4 > Maak je uren Voor sommige mensen leeft het idee dat ondernemers alleen maar vrij zijn. Kirsten: “De vrijheid is ideaal, maar ik maak mijn uren altijd. Niet standaard tussen negen en vijf. Als de kinderen in bed liggen, gaat de com­ puter weer aan. Voor mij werkt dat perfect.”

STAP 5 > En geniet ervan Kirsten: “Ik vind mijn werk leuk en heb niets te klagen over de business die ik binnenhaal. Ik ga voor kwaliteit en ik ben er trots op dat ik dat op een constant niveau kan aanbieden.”

Wilt u meer weten over de bedrijven van Kirsten? Kijk dan op www.gobassen.nl en www.ehbo4every1.nl.

UNIVÉ

15


Raad & daad

Laat de herfst maar komen

Nu de herfst er weer aankomt, wordt het tijd om de ­nodige voorbereidingen te treffen. Niemand wil tijdens een strenge winter opeens in de kou komen te zitten. Laat dus bijtijds de kachel, de geiser en de cv-ketel nakijken. En ontlucht de verwarming, dan wordt hij veel sneller warm. Om de warmte binnen te houden, en de kou buiten (en het geld in uw zak), brengt u tochtstrips aan. Nog beter: dubbel of HR-glas. Na ongeveer twee jaar is de investering terugverdiend. Ook dakisolatie bespaart u jaarlijks zo’n € 500! Als u geen vorstbestendige buitenkraan heeft, kan die vastvriezen. Sluit deze af als er vorst wordt voorspeld. En last but not least: u wilt vast niet worden verrast door een kapotte accu? Laat hem voor de zekerheid even nakijken bij de garage.

Is uw verkeerskennis nog actueel? Regen, mist, storm, laaghangende zon, gladde weg, we krijgen er allemaal mee te maken in het najaar. U rijdt veilig als u uw snelheid aanpast en voldoende afstand tot uw voorganger houdt. Bij dichte mist hebben mensen de neiging op hun voorganger te kruipen, maar beter is om meer afstand te nemen en de mistlampen pas aan te doen bij minder dan 100 meter zicht. Belangrijk: controleer het profiel en de luchtdruk van de banden. Dan heeft de auto betere grip op de weg, zodat u minder snel in een slip raakt. Wilt u weten of u voldoende verkeerskennis heeft? Maak dan de online Univé verkeersquiz op www.unive.nl/verkeersquiz.

Appels plukken Een van de hoogtepunten van het najaar is het oogsten van appels. Er is zelfs een speciale dag aan gewijd in Neder­ land: de Landelijke Appelplukdag, die dit jaar plaatsvindt op zaterdag 28 september. Fruittelers in heel Nederland stellen hun bedrijf open en geven bezoekers uitleg over appels, de pluk en hun bedrijf. Waar u op moet letten als u appels gaat plukken? De appel is plukrijp als het steeltje gemakkelijk van de tak loslaat; ruk niet aan de appel maar draai voorzichtig. Zorg ervoor dat het steeltje aan de appel blijft zitten, anders blijft hij minder lang goed. www.adopteereenappelboom.nl

Burendag: u doet toch ook mee? Misschien wel de leukste dag van het jaar: Burendag. De dag dat buurtbewoners samenkomen en iets goeds doen voor elkaar en voor de buurt. Op die manier worden buurten leuker, socialer en veiliger. Naast het kopje koffie, de buurtbarbecue en het springkussen zijn er nog meer leuke activiteiten te bedenken. Denk aan: de buurtspeeltuin opknappen, buurtmoestuintjes aanleggen, de straat opleuken met bloembakken, straatontbijt, straatspeeldag. De Landelijke Burendag is op zaterdag 21 september, maar een andere dag iets met de buurt doen kan natuurlijk ook! Hebt u een goed idee voor Burendag? Dan kunt u hiervoor een bijdrage vragen van maximaal € 500 aan het Oranje Fonds. Kijk voor meer informatie en een aanvraagformulier op www.burendag.nl.

16

UNIVÉ


Raad & daad

Check uw dekking

Univé ziet dat rechters steeds hogere schadeclaims toekennen. De bedragen kunnen oplopen tot ver boven een miljoen euro. Heeft u een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) met dekking tot een miljoen, dan kan het u overkomen dat u de rest van de schade zelf moet bijbetalen. De aansprakelijkheidsverzekering van Univé heeft een standaarddekking tot € 2.500.000 zonder eigen risico. Stel uw zoon of dochter fietst per ongeluk een voetganger omver en die raakt ernstig gewond. Voor dit soort schades bent u wettelijk aansprakelijk. De kosten kunnen heel hoog oplopen, met name als er sprake is van letsel. Alle reden om eens te kijken of uw aansprakelijkheidsverzekering voldoende dekking biedt zodat u niet voor hoge onvoorziene kosten komt te staan.

Voordeel voor leden en nieuwe verzekerden

Wie aangesloten is bij ons Ledencollectief krijgt directe korting op de premie van de basiszorgverzekering. Die korting geldt voor verzekerden die een zorgverzekering hebben bij Univé, plus een of meer schadeverzekeringen. De eerste schadeverzekering geeft recht op een instapkorting van 1,5 procent. Elke schadeverzekering geeft 1 of meer procent extra korting. De inboedel- en autoverzekering, bijvoorbeeld, geven elk zelfs 3 procent korting. De maximale korting die u kunt krijgen via het Ledencollectief bedraagt maar liefst 10 procent! Univé berekent vier keer per jaar de korting waarop de verzekerde recht heeft, zodat deze hier eventueel met terugwerkende kracht van kan profiteren.

Macht&Pracht

Wie nog geen zorgverzekering heeft bij Univé kan nu alvast vrijblijvend advies inwinnen en een offerte opvragen, b ­ ij­voorbeeld in een van onze 150 vestigingen. Besluit u een zorgverzekering af te sluiten, dan krijgt u het eerste jaar 10 procent korting. Vanaf het tweede jaar krijgt u korting via het Ledencollectief, mits u ook schadever­zekeringen bij ons heeft afgesloten.

www.unive.nl/ledencollectief

Dat is het thema van de Open Monumentendag 2013. De rijkdom, schoonheid en grootsheid die macht uitstraalt, is overal om ons heen terug te vinden: in kastelen en paleizen, grachtenpanden en patriciërshuizen of op buitenplaatsen en landgoederen. Daarnaast zijn er natuurlijk prachtige kerken, rijk gedecoreerde handels- en kantoorgebouwen en rechts- en bestuursgebouwen. In het weekend van 14 en 15 september kunt u de macht en pracht van deze gebouwen zelf aanschouwen; ze zijn dan vrij toegankelijk voor publiek. Kijk voor meer informatie op www.openmonumentendag.nl.

UNIVÉ

17


Raad & daad

Tips voor een (bijna) gratis dagje eropuit 250 kraampjes, de kerstijsbaan,

Het Dickens Festijn vindt het weekend voor

podia met optredens, de sing-alongs en de mooi verlichte kerktuin. Dat is de grootste kerstmarkt van Nederland. www.kerstmarktdordrecht.nl

Kerstmis plaats in de historische binnenstad van Deventer. www.dickensfestijn.nl

Appelpop in Tiel is een groot, gezellig, sfeervol ĂŠn gratis popfestival met topacts uit binnen- en buitenland. Op 13 en 14 september. www.appelpop.nl

Wil je wel eens een roofvogel van dichtbij zien? Kom langs in Roofvogeltuin De Havikshof in Klarenbeek. www.havikshof.nl

De grootste beeldentuin van Europa ligt in Garderen. www.debeeldentuin.nl

Natuurliefhebbers halen hun hart op in de unieke Amsterdamse Waterleidingduinen. http://awd.waternet.nl

18

UNIVÉ


medeeigenaar

glijden

1

mede- netto eigenaar

glijden

Even denken

1

ingenieur

lofdicht

zoogdier

paar

verbond

lofdicht

5 kluwen wol

zoogdier

verbond

4

wandelsoort weg papegaai

etage

takje

takje

overste

kloosteroverste

etage

Puzzel en win: 2

Die ene, heel speciale foto wilt u natuurlijk het liefst elke dag zien. Webprint verwerkt uw digitale foto in stralende kleuren op een mooi, hoogwaardig doek.

2

vogel

vogel

6

gebits-

verzorgebitsverzorger ger

1

vergankelijk

te midden van

soort wandelkloosterpapegaai weg

6

1

vergankelijk

* De afmeting is 40x60 cm.

schoor4 steenkap schoorsteenkap

te mid7 den van

5

lange rij

kluwen wol

t.w.v. € 37,95 7 *

lange rij

netto

paar

5 x foto op canvas Webprint.nl

ingevoorrang nieur

gevaarloos

pover legerauto

sierplant

voorrang

legerauto

Zweedse puzzel sierplant

gevaarloos

pover

3

2

2

3

3

4

5

4

6

5

7

6

Stuur een e-mail met het antwoord en uw adresgegevens vóór 1 november 2013 naar puzzel@unive.nl of per post naar Univé Verzekeringen, afdeling Marketing, mw. U. Rens, Postbus 15, 9400 AA Assen. Let op: alleen prijswinnaars ontvangen bericht.

7

Medium 2 5 6

Zo doet u mee

3

Moeilijk 9 6 4 2

7 4 8 1 6 3 3 7 9 3 2 7 8 9 3 9 6 4 5 7 8

3

3

S V S A L O E J E I N T O S P A N F I P O D E E O L I K N O T N R P A T G E K A R E T A N D A R T&O

8 1 7 3 8

9

Oplossing

1 2

Oplossing

7

4

2

Sudoku

verkeer

5 1 8 2 6 9 5 4 2 Oplossing

V E I L I G

P R E

8

A A E R N D T S

7

Vul de open vakjes in op zo’n manier dat in elke horizontale rij én in elke verticale kolom de cijfers 1 tot en met 9 Oplossing éénS keer V voorkomen. S V A L O E J E E P Bovendien I N T Okomen I R in S P A N F I L E de negen blokjes van P O D E I E O L I G A drie bij drie ook weer K N O T N A R Pde A T E R 1 tot eenmaal cijfers G E K A R E N D A N9Dvoor. A R TSucces! S en Tmet T&O

verkeer

UNIVÉ

19


Exclusieve aanbiedingen Korting op entree attractiepark Slagharen Dit jaar bestaat Attractie- & Vakantiepark Slagharen 50 jaar! Het gouden jubileumjaar staat bomvol nieuwe shows en festiviteiten, zoals een gloednieuwe Magic Circus Show, een spectaculair vernieuwde Westernshow, een nieuwe 4D-film van Robin Hood en nieuwe attracties in Jules Verne Adventureland. U kunt zelfs uw rijbewijs halen in Slagharen! Als klant van Univé ontvangt u tegen inlevering van deze bon 25% korting op een dagje uit voor max. 6 personen. Voer bij het online bestellen actiecode Unive25 in of knip de bon uit en lever deze in bij de kassa. Kijk voor meer info en het bestellen van kaarten op www.slagharen.com.

Deze kortingsactie is geldig tot en met 3 november en tijdens Winter Slagharen 2013.

Weekend Amsterdam inclusief entree Rijksmuseum Amsterdam is een van de leukste steden van Nederland. Niet te missen is het pas geopende Rijksmuseum in Amsterdam, waar het verhaal van 800 jaar Nederlandse cultuur van de middeleeuwen tot nu wordt verteld. Vanaf € 69 p.p. Maak gebruik van de aanbieding via: www.arke.nl/unive. Het arrangement is inclusief • 1 overnachting Dutch Design Hotel Artemis • 1x uitgebreid ontbijtbuffet • Welkomstdrankje • Entree Rijksmuseum

• Gratis parkeren voor 2 dagen • Gratis gebruik van fitness en Wifi • Toeristenbelasting

Prijs vanaf: € 69 per persoon, exclusief boekingskosten: € 15 per online boeking, € 29,50 per reisbureauboeking

Korting op fotoalbum van Webprint.nl Maak van mooie momenten schitterende herinneringen voor altijd, met een fotoalbum van Webprint. Bij Webprint maakt u een fotoboek op maat, met vele creatieve opties. Bestel eenvoudig online en het fotoalbum is binnen vijf werkdagen in huis.

Fotoalbum Staand XL van € 19,95 voor € 9,95 (exclusief verzend- en verwerkingskosten). Voer actiecode WPUNLUXE2013 in tijdens het afronden van de bestelling op Webprint.nl.

Geldig tot en met 31 december 2013.

Univé bij u in de buurt: Univé Rivierenland Stationspark 125, 3364 DA Sliedrecht Telefoon: (0184) 65 85 55 E-mail: rivierenland@unive.nl Internet: www.unive-rivierenland.nl

Retouradres: Univé Afd. Klantinteractie, Postbus 15, 9400 AA Assen

Andere vestigingen van Univé Rivierenland vindt u in Dordrecht, Druten, Geldermalsen, Gorinchem, Ridderkerk en Werkendam.

Unive onderling 2013 2 rivierenland  
Unive onderling 2013 2 rivierenland  
Advertisement