__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

MAAKbar in 2019: van idee naar bruisende ontmoetingsplek Want herstellen, delen, hergebruiken dragen bij tot beter Le(u)ven.

www.maakbar.org

MAAKbar

maakbar_circulair


januari Een plek voor MAAKbar In november 2018 bezochten we voor ‘t eerst het pand in de Tiensestraat. We deden de deur open, snuffelden rond en fantaseerden. Gereedschappenbib: check. Er moest een gereedschappenbibliotheek komen in Leuven. Nog veel meer ideeën kwamen bovendrijven. Een plantenasiel, een werkatelier, workshops, repair cafés… De eerste zaterdag van januari namen we de intussen gekende luchtfoto, het weekend erna vlogen we erin. Een 75-tal vrijwilligers werkten mee aan de verbouwing en inrichting van MAAKbar. Het werd een plek ingericht met 100% hergebruikte materialen en gereedschappen. Dankjewel aan iedereen van het eerste uur.


februari Op zoek naar centen en gerief Tijdens 2 workshops leerden we om een crowdfunding op te zetten. Hoe profileren we ons? Hoe komen we aan gereedschap voor de bib? Hoe overtuigen we mensen om mee te investeren? Hoe komen we aan gereedschap voor de bib? Welke originele return geven we aan onze steungevers? We lanceerden een

pittige ­communicatiecampagne met foto’s en een filmpje. Op 100 dagen zouden we 10.000 euro bijeen krijgen? Spannend! En ja, we haalden het! Net voor het openingsfeest! Met dank aan meer dan 200 crowdfunders die nog voor de start in MAAKbar geloofden.


maart

En dat repairen tof is! Herstellen hoort bij het DNA van MAAKbar én draagt bij tot de circulaire economie. In één jaar tijd deden we maar liefst 28 Repair Cafés. Waaronder één heel bijzondere: de Repair Marathon op 17 maart. Tussen 10 en 24u passeerden niet minder dan 150 kapotte stukken in de

handen van onze repairders. MAAKbar leek meteen al te klein voor zoveel volk. Het laatste kapotte stuk ging pas na middernacht terug de deur uit. Hersteld. Proficiat aan onze handige ­herstellers. Jullie zijn fantastisch.


april

Officiële opening Op 1 april was het eindelijk zover: MAAKbar ging officieel open. Na een periode van klussen en verbouwen was het tijd voor een feestelijke receptie. Van bij de start passeerden er veel geïnteresseerden uit alle hoeken van Leuven en omstreken. Velen maakten zich lid van de gereedschappenbib. Er borrelden spontaan heel wat ideeën op voor allerlei workshops. Repairders boden zich aan om mee te herstellen op de geplande repair cafés,…

We hebben intussen 260 ­abonnees , 130 ­gereedschappen in de bib en noteerden 230 ­uitleningen.

De opening was nog maar een voorproefje van wat zou komen, stellen we nu, na een jaar, vast.

De inbreng en creativiteit van bezoekers maken van MAAKbar zo’n bijzondere ontmoetingsplek.


mei

Herstellen kan je leren En dat er veel mensen zijn die willen leren herstellen, bewijst de interesse voor de workshops die MAAKbar sinds het begin organiseert. Wil je weten waar al dat gereedschap voor dient en hoe het werkt? Hoe boor je best een gaatje in de muur? Wat als er iets loos is met de afvoer van je sanitair? Er is altijd wel een workshop overdag of ’s avonds die jou wat bijbrengt. Op 1 jaar tijd vonden er meer dan 100 workshops plaats met telkens een 10-tal deelnemers. Wat zijn we blij met al die ­mensen die hun kennis willen delen.


juni

Samen koken: lekker lokaal Men neme … lokale producten van verpakkingsvrije buurtwinkel Content, ietwat experimentele vegetarische of zelfs vegan gerechten, een keuken vol mensen die graag samen koken, babbelen en eten,… en je krijgt: de succesformule “samen koken, samen eten”. Gemiddeld één keer per maand is het bij MAAKbar “full house” voor de kookworkshops. Ongelofelijk wat je met 14 personen in een kleine keuken op amper één uur tijd kan gedaan krijgen. Van Griekse avond over vegan burgers naar

vegan op Vlaamsche wijze… De workshops kennen vaak een wat aarzelend begin maar algauw is het een gezellige boel. De deelnemers zijn een bont allegaartje van buurtbewoners, mama’s met hun kinderen, expats via het International House, vrijwilligers en studenten. Wie eenmaal aanwezig was op één van de 10 kookworkshops, komt graag terug.


juli

Naaien brengt mensen bij elkaar Een aantal gebruiksklare naaimachines, een kleurrijke voorraad draad, ritsen en knopen in vele maten en lengtes, … Het staat ter beschikking van iedereen die graag achter de naaimachine kruipt bij MAAKbar. Samen naaien is zoveel fijner dan alleen, dus zijn er regelmatig open naaiateliers waar je van elkaar kan leren.

Maar ook wie nog niet weet waar een spoeltje van de naaimachine zit, kan terecht bij MAAKbar. Sinds september organiseren we samen met Femma starterscursussen. Recent startte de vervolgcursus ‘Herstellen van textiel’. Dankzij de gulle gevers van naai­ gerief en naaimachines draait ons naaiatelier op volle toeren.


augustus Deel van de buurt Leuven Autovrij op zondag 25 augustus. Daar mocht MAAKbar niet ontbreken. Samen met de handelaars van de Boven Tiense werd deze drukke straat voor één dag een oase van rust en ontmoeting. Naast de activiteiten van verschillende handelaars, was er een geslaagd kunstparcours. Sfeer verzekerd met de muzikanten van Bugari Express! . MAAKbar organiseerde doorlopend een openlucht Repair Café en een uitgebreid Geefplein. Alles werd netjes uitgestald zodat het aangenaam zoeken was. Zeker weten dat er enkele speciale vondsten gescoord werden. MAAKbar is maar al te graag deel van deze buurt met fijne handelaars, buren en initiatieven.


september

MAAKbar gaat internationaal … MAAKbar is deel van lokale netwerken rond herstellen zoals Maakbaar Leuven, maar laat zich ook graag inspireren door internationale initiatieven. Eind september trokken we naar Berlijn voor het Fixfest. De toon werd meteen gezet op de trein. Onze medereizigers bleken ook op weg naar het Fix Fest: activisten van The Right to Repair, The Restart Project, IFixit en The European Environmental Bureau EEB. Het werd een unieke gelegenheid om interessante contacten te leggen met organisaties en steden die gelijkaardige initiatieven als MAAKbar willen

oprichten: Oldenburg, Neuss, Amsterdam, Berlijn, UK,… Op vrijdag stapten we onder een herfstzonnetje mee in de Berlijnse klimaatbetoging Fridays For Future. Een immense Strike for Climate. Past perfect in de visie van herstellen en hergebruiken! Deel zijn van een internationale beweging die ook probeert te wegen op het beleid … it feels good.


oktober Jaarlijks is er een internationale Repair Day in oktober. Bedoeling is om de positieve milieu-impact van herstelinitiatieven in de kijker te zetten en kennis rond herstellen te delen. Maar we willen ook stilstaan bij de drempels in de hersteleconomie. Hoe geraken we aan wisselstukken? Hoe wordt de repareerinformatie beter beschikbaar? Hoe stimuleren we bedrijven om

‘Fonske de Hersteller’ herstelbare producten te maken? MAAKbar zette voor die gelegenheid een actie op in Leuven samen met Repair&Share, Repair Together en The Restart Project. Fonske werd voor één dag ‘Fonske de Hersteller’. De internationale Repair Day zal een feestdag blijven waarbij we alle herstellers willen bedanken voor hun inzet!


november

MAAKbar op TV Fan van Make Belgium Great Again? Ergens in de zomer passeerde er een klein facebook berichtje om in te schrijven voor een TV programma. Formuliertje ingevuld, op verzenden geduwd en niks meer over gehoord. Tot we plots de vraag kregen om met MAAKbar mee te doen met ‘Blind gedropt’. We kregen een vijftal vrijwilligers toegewezen die een dag bij ons meewerkten waaronder ….. Sieg De Doncker. Sieg leerde bij ons eigenhandig zijn jeans herstellen. Afgewerkt met een MAAKbar logo uiteraard. De regionale TV zender ROB nam

later die maand een uitgebreid interview af van Magda en Corine. De media vonden in november de weg naar de Leuvense herstel­ economie.


december Een KledingSWAP: wa’s da? Je kast zit vol winterspullen waarvan je nu al weet dat je ze niet zult dragen. Of je hebt enkele unieke feestbloesjes die niet meer passen. Fijn toch als je ze aan iemand anders kan geven die ze wel zal dragen. MAAKbar organiseerde een eerste KledingSWAP in de Kerst Pop-up van Het Vindingrijk in hartje Leuven. Een echt succes waarbij we veel tevreden gezichten zagen. Want wat is er leuker dan te zien dat jouw miskoop iemand anders als gegoten zit. Check onze facebook en nieuwsbrief: het zal zeker niet bij die éne kledingSWAP blijven… Wist je dat we meer dan 750 volgers hebben op Instagram en meer dan 2600 Facebook-fans?


–– In de Circulaire Modeopleiding wordt gewerkt met gebruikte materialen en upcycling. –– Brede bekendmaking vraagt continue aandacht. We blijven ons inzetten voor een inclusieve hersteleconomie, ook voor doelgroepen die minder makkelijk de Wat staat in de steigers voor 2020 of weg vinden naar MAAkbar. is al gestart? –– Het vaste maandelijkse Repair De initiatieven van burgers blijven Café op de 3de zaterdag van de centraal staan in de werking van maand: groot succes. MAAKbar. –– De gecertificeerde opleiding ‘Hersteller Klein Elektro’ bij Qrios: Steeds welkom bij MAAKbar gestart begin maart 2020 met Tiensestraat 226 te Leuven. opvolging in het najaar. Open woensdag 14u - 18u, donder­ –– De Naaicursussen van Femma: dag 14u - 20u; zaterdag 10u - 17u nieuwe data zijn gepland voor nieuwe groepen wegens grote vraag. We blijven dromen bij MAAKbar... Van een grotere plek bijvoorbeeld waar we nog meer mensen kunnen betrekken bij de circulaire economie van herstellen, hergebruiken en delen.

MAAKbar is een initiatief van

Met de steun van

Teksten: Melanie , Lobke, Tina, Corine, Magda, Det Lay-out: nestor.coop VU: MAAKbar, Tiensestraat 226 - 3000 Leuven

En nu ... 2020

Profile for Corine Van Kelecom

Jaarverslag MAAKbar  

Vanaf de prille start tot een volle agenda. Wat deed MAAKbar, de ontmoetingsplaats rond delen, herstellen en hergebruik in Leuven, in 2019?

Jaarverslag MAAKbar  

Vanaf de prille start tot een volle agenda. Wat deed MAAKbar, de ontmoetingsplaats rond delen, herstellen en hergebruik in Leuven, in 2019?

Profile for corine.vk
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded