Page 1

Richard Til (De SPLINTER) :

Sponsor de Stoel

Sponsor de Stoel

Nu de lente definitief lijkt te beginnen, komen ook bij menigeen de tuinkriebels. Een tuinhuisje, een terraskachel/vuurkorf, een blokhut, een schutting, nieuw tuinmeubilair of zelfs een grasmaaier, Richard Til van De Splinter kan het allemaal leveren. In juni a.s bestaat de splinter precies één jaar in de huidige vorm met de showterrein aan de westerdijkstraat. De Stoel bezocht de sympathieke work-aholic uit Roodeschool. We spraken over zijn bedrijf, het dorp Roodeschool en Bert v/d Meer proefde een paar speciale whisky’s uit de ruime voorraad van Richard en diens partner Marjan. Want naast Oostenrijk (en het dorpje St.Johann in het bijzonder) is het proeven van whisky een passie van Richard en Marjan.


Hoe kom je de naam “De Splinter”? Daar hebben we een tijdje over na moeten denken. We kwamen op de splinter, omdat ik daar al heel wat van in mijn handen heb gehad. Het heeft ook iets tegenstrijdigs: “De Splinter, voor als je van hout houdt”. Ik besta op 8 juni a.s. 1 jaar. Een jaar geleden is mijn bedrijf echt open gegaan. Daarvoor was het meer een hobby. Ik maakte hier thuis zelf bankjes en picknicktafels. Dat werd op den duur te gek. Grote vrachtauto’s van Ubbens kwamen in dit smal straatje langs om hout te brengen. Overdag was ik monteur bij Garage Streppel in Appingedam. Vorig jaar ben ik gelijk met het opstarten van mijn eigen bedrijf overgestapt naar Axi banden in Appingedam. Daar werk ik van maandag t/m woensdag. De rest van de week heb ik voor mijn eigen bedrijf. Vanaf medio april ga ik twee dagen per week bij Axi banden werken om meer tijd te hebben voor mijn eigen bedrijf. Ik maak nu wel veel meer uren dan toen ik alleen monteur was. Ik plaats gemiddeld zo’n 2 huisjes per week. Ik word geholpen door Bertus Kremer bij het in elkaar zetten en plaatsen van de huisjes.


Wie zijn je klanten? Mijn klanten zijn particulieren en bedrijven. In die zin dat ik vooral lever aan bedrijven. Ik plaats niet vaak iets bij bedrijven. Ik werk ook niet samen met bedrijven. Alleen met een bestratingbedrijf die de bestrating voor mij doet. Als een klant elektriciteit in zijn huisje wil, dan verwijs ik naar een elektricien. Die zijn daarin gespecialiseerd, ik niet. Wat is je werkgebied? Mijn werkgebied is Noord-Groningen. Ik ben op vrijdag en zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur geopend en andere dagen op afspraak. Wat is de kracht van de Splinter? Service en kwaliteit voor een scherpe prijs. En we leveren zonder bezorgkosten. Dit in tegenstelling tot veel concurrenten. Ik kan ook snel leveren. Ik heb goede afspraken met de fabrikanten. Ik kan meestal binnen een week leveren. Schuttinghout heb ik op voorraad. Hoe zie jij de toekomst van je bedrijf? Ik hoop nog uit te breiden en uit te groeien naar een volledig tuincentrum. En nieuwe dingen importeren. Zo heb ik boomstamhuisjes uit de Oekraïne. En vuurkorven heb ik nu ook nieuw in het assortiment. Ook sauna’s voor inbouw in tuinhuisjes kan ik leveren.

Meest verkochte tuinhuisje van De Splinter


Hoe bereik jij je doelgroep? Ik ben een nieuw bedrijf, dus ik moet veel adverteren. Mond op mond reclame is ook belangrijk. En het uitdelen van catalogussen. Wat is voor jou de rol van adverteren? Zeer groot. Ze moeten mijn naam zien. Ik heb ook op veel plaatsen in het dorp borden staan. Ook op internet ben ik te vinden: www.de-splinter.info. Ik adverteer ook uit clubliefde. Ik vind dat er een gezellige sfeer heerst bij Corenos. Ook vind ik het belangrijk om verenigingen in het dorp in stand te houden. En als ik daaraan kan bijdragen door een advertentie of een prijsje voor een verloting, dan doe ik dat graag. Ook kan ik soms mooie aanbiedingen doen aan clubs. Ik heb momenteel een actie met lange clubtafels, die je het hele jaar door buiten kunt laten staan.

Mooie tafel voor bij de kantine.


Ben je betrokken bij een sport? Ik heb op Tai Jitsu gezeten, bij Kees Dekker. Maar op vrijdagavond (de trainingsavond) wou ik na een week werken ook wel graag een potje bier drinken en even met de benen omhoog, maar dat ging niet samen met die sport. Heb je naast je drukke bedrijf ook nog tijd voor hobbies? Ik houd van motorrijden, whisky drinken (ik heb flessen tot 25 jaar oud, die vrij prijzig zijn) en Oostenrijk bezoeken. We gingen meerdere keren per jaar, maar nu met ons eigen bedrijf zal het wel wat minder worden. We gaan altijd naar St.Johann. We hebben een plaatsnaambordje “meegenomen”uit het bos een aantal jaren geleden.

Dat bordje hangt nu aan onze tuinveranda. Er hangt nog steeds geen nieuwe in het bos! We houden vooral van de bergen: klimmen, wandelen, mountain biken en we hebben ook een keer ge-parasailed, maar dat doen we niet weer, dat was behoorlijk eng. Wat dat betreft is whisky proeven minder risicovol. We houden beiden veel van whisky en het leuke is dat je smaak ook verandert. Op een proeverij leer je ook andere whisky’s kennen. Je hebt de mogelijkheid om een whisky te proberen zonder eerst een fles te hoeven aanschaffen. Zelf heb ik een behoorlijke collectie. Ook een Friese whisky. Dat is meer een collectors item, want de whisky zelf is niet te drinken, zo vies. Maar het is leuk om te hebben, omdat er een beperkt aantal flessen van gemaakt is.


We hebben nog een aantal steekwoorden voor je, Richard Wereldkampioen: Weet je wat ik het mooie van voetbal vind? Als er een belangrijke wedstrijd op tv is, dan ga ik motorrijden. Het is dan heerlijk rustig op de weg en geen politie. Ik kijk eigenlijk nooit naar voetbal op tv. Alleen het Nederlands elftal, dat kijk ik wel. Ook toen we het dorpshuis nog runden waren dat de topavonden. Dat was ook prachtig om te zien hoe jong en oud samen kon genieten van een wedstrijd. Ik ben voor Holland, alleen doe ik geen voorspelling hoever ze komen. Heeft Roodeschool toekomst?: Ik ben van mening dat hoe verder je van Uithuizen komt, hoe minder er mogelijk is in een dorp. Dat merkte ik ook toen ik met mijn showterrein wou beginnen. Graag had ik aan de hooilandseweg , op het terrein van Kees Hoving, wat huisjes gezet, maar dat was absoluut niet mogelijk volgens de gemeente. Ik mocht alleen iets plaatsen als er wielen onder zaten. Maar zo kun je natuurlijk geen huisjes showen. Mensen willen er toch in kunnen en bekijken. Vogelgriep?: Ik eet er wel kip om. Ik lig er niet zo wakker van. Volgens mij wordt er ook meer ophef gemaakt dan dat er wat aan de hand is.

80 km zones zinvol?: Het mag zinvol zijn voor het milieu, toch heb ik de indruk dat ze opstoppingen aan het creĂŤren zijn. Vooral als je langs Amsterdam rijdt en het is erg rustig, dan is het irritant dat je zo langzaam moet blijven rijden Kilometerheffing?: Goed idee. Iemand die veel rijdt, betaalt ook meer. Dat is eerlijk.


Winterbanden verplicht?: In Duitsland is het verplicht op de snelwegen. Als je het verplicht wilt stellen, dan alleen voor het rijden op de snelweg. Anders moeten mensen die de auto alleen gebruiken om een boodschapje te doen in het dorp verderop ook dure winterbanden aanschaffen. Dat lijkt me niet zinvol Kassen in de Eemshaven?: Er zijn een aantal grote bezwaren. Familieleden van Marjan hadden ook interesse om er iets te beginnen, maar onderzoek leverde op dat er te weinig zonuren zijn en dat de transportkosten naar het afzetgebied te hoog zullen worden. Wil je zelf nog iets kwijt?: Ik vind het jammer dat de gemeente niet coรถperatiever is naar ondernemende mensen in het dorp. Ondernemers maken een dorp toch leefbaarder. En er worden rare beslissingen genomen. Neem nou de oprit voor rolstoelen naar Steunstee. Dat is de duurste oprit van NoordGroningen. Ongelooflijk wat een fundering daar in zit. Dat had ook wel iets anders gekund en dan was er geld geweest om echt iets van het dorpshuis te maken. Ik stem ook niet. Je hoort eens in de vier jaar iets van de politici, zo vlak voor de verkiezingen. Overal van die grote aanplakborden met posters erop. En als ik een bordje langs de weg wil zetten dan doen ze vreselijk moeilijk. We bedanken Richard en Marjan voor hun medewerking aan dit interview en wensen hen veel succes met hun bedrijf.

Richard Til  

Sportspetters: Richard Til in de stoel

Advertisement