Willa Nordic - detaljer

Page 1


2

Detaljerna som gör helheten Välkommen till detta temanummer av Willa Nordic magasin. Detta nummer speglar detaljernas betydelse för helheten. I två decennier har Willa Nordic skapat unika hem åt tusentals människor som uppskattar det speciella hemmet. Platsen som kan bli den inspirerande livsmiljön där man finner ro, glädje och motivation. Willa Nordics individuella skaparprocess utgår alltid från kundernas unika drömmar och önskemål för sitt nya boende. För att göra detta är Willa Nordic ytterst noggrann i valet av leverantörer och av alla de detaljer som gör livsmiljön så speciell. Man har helt enkelt samlat det bästa med tanke på form och funktion. Sammantaget blir resultatet alltid som kunden har tänkt sig. Hela Willa Nordics organisation genomsyras av design, individualitet och kvalitet. Du möter det hos företagets inspirerande säljare. Det präglar tydligt de arkitekter Willa Nordic knytit till sig. Kvaliteten blir tydlig också i den unika byggprocessen som innebär att man producerar lösvirkeshus på fabriken i småländska Stockaryd. Även i valet av entreprenörer som uppför huset på byggplatsen åt kunden är dessa värderingar tydliga. Att bygga hus är för de flesta av oss en av livets största investeringar. Med Willa Nordic blir det gång efter annan just det, en investering som stiger i värde.

4

taket är kronan på verket Villa Nielsen Sidan 4-13

Hittills har Willa Nordic skapat över 3000 unika hem. Nu är det din tur att uppleva glädjen i att skapa ett hem precis som du vill ha det. Gör det tillsammans med Sveriges främsta huskreatör Willa Nordic.

Mikael Torstensson Redaktör

golvet skapar helhet WILLA NORDIC MAGASIN är producerat av Copy Vision AB, www.copyvision.se

Sidan 112-115


3

Innehåll

32 62 70 77 92 104 112 118 138 142 156

köket är husets hjärta

Sidan 118-133 20 fasader taket är kronan på verket dörrar öppnar nya rum fönster släpper in ljuset

interiörer

trappan som lyfter golvet skapar helhet köket är husets hjärta förvaring badrum för eftertanke värme och energi

MODERNT OCH ANPASSAT Sidan 14-19

drömMEN om new England

Sidan 4-13

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC


4

drömMEN om

Thomas och Helen har byggt tre hus i New England-stil

”För oss har det aldrig varit tal om att anlita någon annan sedan vi väl hade fått kontakt med Willa Nordic.”


5

new England

l med Willa Nordic


6

drĂśmMEN om new England

Thomas och Helen har byggt tre New England-hus med Willa Nordic.

Detaljerna skapar helheten. Willa Nordics arkitekter skapar hus med en känsla som som är unik i branschen.


drömMEN om new England

7

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC

“Hos Willa Nordic fanns det inga begränsningar utan allt tycktes vara möjligt.” Thomas och Helen tycker om att arbeta hårt och att röra på sig. Det är fart och fläkt runt familjen. Idag bor de i Göteborg där Helen driver företaget Fired Earth. Tidigare har familjens adress funnits i både USA och England. – För ett antal år sedan fick min man en förfrågan om att komma över och arbeta på USAs ostkust. Det var en möjlighet som vi tyckte lät spännande, förklarar Helen. Sagt och gjort. Familjen hamnade i New England i det lilla samhället Avon mitt emellan Boston och New York. – Avon är ett sådant där pittoreskt samhälle som man ser på tv, med en vit träkyrka och bländande vita New England-hus. Vi upptäckte att dessa idyller faktiskt fanns i verkligheten. Staden var full av koloniala New England-hus med liggande träpanel, stora verandor och fönsterluckor. Vi blev stormförtjusta i stilen.

Tillbaka i Sverige När familjen Smith efter drygt två år i USA kom tillbaka till Sverige och Hovås utanför Göteborg ville Helens man Thomas att de skulle bygga ett riktigt New England-hus. – Jag är väldigt intresserad av inredning och älskar New England-stilen men samtidigt så tyckte jag mycket om det gamla sekelskiftshuset i Hovås som vi bodde i, berättar Helen. Till slut övertygade Thomas mig om att det skulle vara härligt att leva i lite av det som vi upplevt i USA även på hemmaplan. Paret kontaktade olika husföretag och förhörde sig om möjligheten att bygga sitt drömhus. Helen och Thomas blev besvikna över alla restriktioner och begränsningar som de mötte. – Vi ville ha vårt hus på det sätt som vi sett i New England och inte

Thomas och Helen Smith har byggt tre New England hus med Willa Nordic.


drömMEN om new England

8

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC

FAKTA Golv: ek 1-stav plank Golvsockel: vitmålad Skrea Foder: vitmålade Skrea Vägg: vitmålad spontat panel Tak: vitmålat slätt Taklist: Svanhals Fönstersmygar: vitmålade Skrea Fönsterbänkar: vitmålade raka

Helen om Willa Nordic

Faktum är att det aldrig varit tal om att kontakta någon annan efter det att vi fick tag på Willa Nordic. Relationen har varit mycket bra och Willa Nordic är ett självklart val tycker vi. Willa Nordic har kunnat tillgodose alla våra önskemål. Vi har varit väldigt tydliga med hur vi vill ha det och Willa Nordic har alltid fattat precis vad vi har menat. Vi har varit krävande och kommit med mycket input vilket vi har förstått att många hustillverkare tycker är svårt att hantera men Willa Nordic har sett det som en trygghet i processen och företaget har förstått vad vi varit ute efter. En sak som vi satt stort värde på med Willa Nordic, förutom flexibiliteten och deras stora kunnande i att hitta lösningar som perfekt passade våra önskemål, är att de alltid har kunnat rekommendera väldigt bra hantverkare. Det har alltid gått att lita på killarna som gjort jobbet och de har hållit vad de lovat. Detta är oerhört viktigt i ett så stort projekt som det är att bygga ett hus.


drömMEN om new England

anpassa det efter husfabrikantens begränsningar, förklarar Helen. En affärsbekant till Thomas tipsade då om Willa Nordic. Makarna kontaktade företaget och träffade Michael Hjälmeby.

Willa Nordic hade inga begränsningar – Hos Willa Nordic fanns det inga begränsningar utan allt tycktes vara möjligt, utbrister Helen. Det var en befrielse att upptäcka att någon kunde ta våra amatörmässiga skisser och få dem att bli byggbara ritningar utan att kompromissa med det som vi ville ha och som vi var väldigt tydliga med. Arkitekt Peo Oskarsson hjälpte Helen och Thomas i detta arbete och snart kunde familjen flytta in i sitt nya Karolinerhus från Willa Nordic, där man återfinner stora influenser från husen i New England. Makarna var oerhört nöjda med resultatet. Så nöjda att de trodde de skulle bo i huset resten av livet. Två år senare ändrades den inställningen när de fick höra om att en del av en stor villapark med ett vidunderligt läge i Hovås var till försäljning.

Ännu mera New England tack – Vi blev helt sålda på den nya tomten och köpte den, berättar Helen. För oss var det självklart att kontakta Willa Nordic igen, det kändes naturligt med tanke på hur nöjda vi var med det första huset de byggde. Vi drömde om ett större och ännu mer traditionellt New England-hus. Än en gång var det Michael Hjälmeby och arkitekt Peo Oskarsson som hjälpte paret att konkretisera de drömmar och skisser de hade. Drömmar baserade på bilder från deras tid i New England och artiklar i olika amerikanska inredningsmagasin som inhandlats under deras USA-tid. – Resultatet blev fantastiskt, så nära den amerikanska ostkusten man kan komma på den svenska västkusten, säger Helen. Huset är troligen Sveriges mest kända New England-hus då Willa Nordic har använt det i sin marknadsföring. – Här skulle vi bo för alltid! Tiderna förändrades dock och barnen flyttade hemifrån. Det stora vackra huset blev lite för stort för makarna Smith

9


10

drĂśmMEN om new England

FAKTA A837 - arkitekt Peo Oskarsson Liggande fjällpanel Knut 3:a Foder 9:a Takfot 19:a Vindskiva 12:a Takshingel svart Takavvattning vit


drömMEN om new England

“Vi har varit krävande och kommit med mycket input vilket vi har förstått att många hustillverkare tycker är svårt att hantera men Willa Nordic har sett det som en trygghet i processen och företaget har förstått vad vi varit ute efter.”

11


12

drömMEN om new England

Helene om New England-stilen Jag tror att New Englands formspråk passar oss skandinaver och svenskar ypperligt med sina ganska strama, rena linjer. Byggstilens symmetri med entrén på mitten, likadana pelare på båda håll i verandan, lika många fönster på båda sidor av entrén och de markerade svarta fönsterluckorna. Husen gör sig fantastisk bra i vår prunkande skandinaviska grönska. Stilen är ombonad och mysig, samtidigt ljus och fräsch. Lantlig, men sofistikerat kolonial. Inredningen består av ljusa väggar och tak, mörkare golv och möbler, gärna marina inslag som båtar och flaggor. Ofta amerikanska flaggor, blåa och röda ränder, stjärnor och rustika möbler.


drömMEN om new England

13

“Resultatet blev verkligen ett möte mellan svensk västkust och amerikansk ostkust” och man började titta på möjligheten till att flytta till en våning i centrala Göteborg. Sagt och gjort, Helen och Thomas lämnade sitt hus, men kärleken till New England-stilens rena linjer och symmetriska uttryck fanns kvar.

Tredje gången gillt Paret bodde nu i en våning i centrum när längtan till New England slog till igen. – Mina föräldrar hade ett sommarhus uppe i Bohuslän där jag tillbringat mina barndomars somrar, berättar Helen. Vi fick möjligheten att ta över fastigheten och plötsligt hade vi ett hus igen. – Det var ett gammalt hus som vi först tänkte renovera. Byggarna vi talade med undrade försiktigt om det inte var lika bra att riva det då det var i dåligt skick. Så blev det och ett nytt telefonsamtal till Michael Hjälmeby på Willa Nordic satte igång processen med att bygga ett tredje New Englandhus åt Thomas och Helen. Att det var Willa Nordic som skulle leverera huset var ganska naturligt. – Min pappa var arkitekt och hade ritat det gamla huset 40 år tidigare och gjort ett bra jobb med att få huset att passa på tomten och få maximal utsikt över havet, säger Helen. Det ville vi ta vara på och resultatet blev verkligen ett möte mellan svensk västkust och amerikansk ostkust. Återigen var det Willa Nordic med Michael Hjälmeby och Peo Oskarsson i spetsen som gjorde om våra tankar och drömmar till byggbara ritningar. Familjens tredje New England-hus från Willa Nordic är en självklar mötesplats för släkt och vänner under den ljusa årstiden med sitt magiska ljus på den svenska västkusten och ljuset från den amerikanska ostkusten där långt borta på andra sidan Atlanten. Text: Mikael Torstensson

“Vi ville ha vårt hus på det sätt som vi sett i New England och inte anpassa det efter husfabrikantens begränsningar.”


14

“Willa Nordic fångade upp vilken stil vi hade och återkom med förslag som var anpassat efter våra önskemål och efter tomten där huset skulle stå." Familjen Turos

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC

MODERNT OC FAMILJEN TUROS I MÖLNLYCKE HAR PRECIS FLYTTAT IN I SITT NYA WILLA NORDIC HUS. FAMILJEN Bodde tidigare i villa i Mölnlycke OCH Innan dess i lägenhet i GÖTEBORG.


15

FAKTA A2467 - arkitekt Stefan Rupert Stående spontad panel och fibercementskivor Fasadpanel ut i hörn bildar knut Foder 6:a Takfot 25:a Takavvattning silvermetallic Balkongräcke 9:a

CH ANPASSAT


16

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC

“Vi har betonggolv vilket inte är så vanligt. Det gör helheten häftig och lite rå.“


17

Den öppna planlösningen kopplar samman köket och vardagsrummet. Det råa betonggolvet knyter samman husets olika delar. Lägg märke till skåpsväggen i köket som bland annat innehåller kyl- och frysskåp. Badrum och toaletter följer husets strama och stilrena linje med en harmonisk färgskala och moderna detaljer.

Anders, berätta om er väg till beslutet att anlita Willa Nordic.

- Vi hittade en tomt i Mölnlycke som vi blev oerhört fästa vid. Vi köpte tomten och besökte husutställningen Husknuten i Göteborg där Willa Nordic hade ett utställningshus. Vi tittade på många olika hus och fastnade för Willa Nordic då deras hus var snyggast och kändes som ett hus med hög kvalitet. Vi talade med representanter för företaget och knöt en kontakt. Säljaren Michael Hjälmeby och arkitekten Stefan Rupert besökte oss i vårt dåvarande hus och vi samtalade om våra drömmar och önskemål. De fångade upp vilken stil vi hade och återkom med förslag som var anpassat efter våra önskemål och efter tomten där huset skulle stå med stora glaspartier mot utsikten över sjön med mera.

Vad ville ni ha av ert nya boende?

- Vi hade inte så många konkreta önskemål utan Stefan och Michael fick ganska fria händer. Några saker var att vi ville ha flickornas rum på andra våningen, bra ljudisolering, bastu, att huset skulle ha en modern stil och lite så. Annars hade Willa Nordic stor frihet att komma med förslag.

Hur gick byggprocessen till?

- Vi är grymt nöjda med allting. Vi hade problem med lantmäteriet vilket ledde till att bygget försköts ett år och under den tiden fick vi verkligen tänka igenom varje detalj av ritningarna. Huset vreds något, fasaden byttes från att först skulle vara putsad till den fasadbeklädnad vi valde med mera. Grunden gjöts innan midsommar 2008 och snickarna fick huskroppen på plats till semestern. I augusti tog bygget fart och till lucia flyttade vi in. Processen var fantastiskt positiv. Vi var ofta på bygget själva och träffade de duktiga snickarna. Under resans gång var Willa Nordic mycket engagerade och ärliga och kom med många råd och tydliga synpunkter baserade på den


18

Anders Turos i köket som är strikt och välplanerat. Rena linjer och praktisk förvaring som gör det lätt att hålla ordning på arbetsytorna.

Varje detalj i huset känns utvald och genomtänkt. Helheten andas design och harmoni.

erfarenhet de har av att skapa hus. De kunde säga till oss att de inte alls trodde att en idé vi hade skulle bli bra och att man skulle göra på ett annat sätt istället. Det är vi tacksamma för. Sedan fanns det inget som var omöjligt utan allt gick att ordna och man berättade att det skulle kosta lite extra men att det gick att genomföra.

Hur skulle du beskriva ert hem?

- Modernt stilrent och snyggt, lite stramt. Vi har betonggolv vilket inte är så vanligt. Det gör helheten häftig och lite rå.

Vad är ni mest nöjda med?

- Att huset blev så vackert, att läget är riktigt bra och att Willa Nordic anpassade huset till tomten på ett fantastiskt sätt. Fasaden har vi laserat själva och fått ett riktigt bra resultat. Vi är grymt nöjda. Text: Mikael Torstensson Foto: Deviz Bionas

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC


19

Utsikten från Turos hus över den lilla sjön omgiven av ståtliga tallar är hänförande. Det känns skandinaviskt och bedårande vackert även en mulen dag som denna. De stora fönstren gör väggdekorationer överflödiga. Stramheten möter naturens oregelbundna skönhet.

“Vi var ofta på bygget själva och träffade de duktiga snickarna. Under resans gång var Willa Nordic mycket engagerade och ärliga och kom med många råd och tydliga synpunkter baserade på den erfarenhet de har av att skapa hus.”

Stramheten lyfter fram de oväntade färgklickarna som här en vas med vackra blommor och en knallgul hylla.

Kubiska former, modern teknik och en värmande brasa. Helheten blir personlig och harmonisk.


20 På andra våningen har Birgitta en fantastisk ateljé med stora glaspartier som ger en ljuvlig rymd. Utanför glaspartiet ligger en stor terass som på sommaren blir en del av ateljén.

konstnärs på 275 kvadratmeter Birgitta och Halvar Johansson har bott utomlands de senaste 20 åren. Paret ville flytta hem till Sverige och ett liv som aktiva pensionärer med nära kontakt med barn och barnbarn. – Våra barn och barnbarn bor numera alla i Stockholmstrakten så det kändes väldigt naturligt att komma hit, berättar Halvar. Under åren utomlands har Birgitta och Halvar hyrt och ägt flera olika hus och lägenheter. – Senast bodde vi på italienska rivieran, först i Noli och sedan utanför San Remo i

Huset skulle vara bra också ur en ekologisk synvinkel och värms till stor del upp med solenergi.


21

lya

“Vi satsade mycket på designen och hade speciella krav på alla rum, både vad det gällde storleken och funktionen. Vi ville ha rymd MED stora och luftiga rum.

“Vi hade redan köpt en väldigt speciell tomt i Stockholm och det krävdes ett speciellt hus med många unika lösningar. Garaget ligger till exempel fyra meter över gatunivån. Rupert hittade lösningar på ett mycket förtjänstfullt sätt.“

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC


22 fastigheter vi byggt och renoverat, berättar Halvar. Birgitta är naturfotograf och har ställt ut i många olika länder. Förutom Italien har paret bott i Schweiz, i en förort till Genève och i USA där de köpte ett hus på 400 kvadratmeter. Innan flytten utomlands bodde Johanssons först i ett eget hus i Täby och sedan i ett 200 år gammalt hus i Sigtuna. – Vi har dessutom själva ritat och byggt ett stort timmerhus i Dalarna med virke från egna tomten. Långt tillbaks i tiden byggde jag för egen hand ett hus i Vaxholm. Så man kan säga att vi har god erfarenhet av hus, säger Halvar med ett leende. – Vi kom tillbaks till Sverige i september 2009 och då flyttade vi in i vårt nya fantastiska hus från Willa Nordic.

Hur kom ni i kontakt med Willa Nordic?

“Alla de önskemål vi hade har blivit utförda som vi önskade. Byggprocessen var otroligt smidig och entreprenörerna och hantverkarna gjorde ett fantastiskt jobb.”

– Vi läste olika villatidningar och letade efter företag där arkitekten kunde anpassa huset efter våra önskemål. En sommar var vi på Smögen och tog då kontakt med Willa Nordics kontor i Göteborg. Där träffade vi arkitekt Stefan Rupert. Vi hade redan köpt en väldigt speciell tomt i Stockholm och det krävdes ett speciellt hus med många unika lösningar. Garaget ligger till exempel fyra meter över gatunivån. Rupert hittade lösningar på ett mycket förtjänstfullt sätt. Vi fick kontakt med Sven-Inge Nilsson på Willa Nordic i Stockholm som tog hand om oss på ett mycket bra sätt. Han kom bland annat ner till Italien och presenterade offerten när den var klar. Sven-Inge och Stefan Rupert hjälpe oss även i kontakten med kommunen.

Vad ville ni ha av ert nya boende?

“De andra husfirmorna vi var i kontakt med kunde inte alls erbjuda de justeringar och den klass vi villE ha. Willa Nordic erbjuder den bästa kvalitet och service man kan få."

– Vi satsade mycket på designen och hade speciella krav på alla rum både vad det gällde storleken och funktionen. Vi ville ha rymd med stora och luftiga rum. Vi är även väldigt intresserade av miljöfrågor och vägde in den aspekten noga när vi nu skulle bygga nytt. Huset skulle vara bra ur en ekologisk synvinkel. Detta påverkade väggarnas tjocklek, valet av fönster och uppvärmningssystem där vi till stor del använder solenergi. Detta med solenergi fungerar över förväntan måste jag säga. Vi ville ha ett modernt och strikt hus med färger anpassade efter den omgivande skogsmiljön, grått med vita detaljer.


VI HAR BYGGT HUS MED

23

WILLA NORDIC

FAKTA A2627 - arkitekt Stefan Rupert Stående spontad panel Knut 5:a Foder 6:a Takfot 25:a Takavvattning svart Balkongräcke 12:a

“Vi ville ha ett modernt och strikt hus med färger anpassade efter den omgivande skogsmiljön, grått med vita detaljer. Vi ville även utnyttja de platta taken och Stefan ritade in stora terrasser där, något vi inspirerats till under våra år i Italien."


24

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC

“VI ville ha in ljuset vilket arkitekten löste på ett bra sätt.“

FAKTA Golv: mattlackad ek 1-stav Golvsockel: vitmålad Skrea Vägg: vitmålad slät Tak: vitmålat slätt Taklist: huset utförs utan taklist Fönstersmygar: vitmålade gips

“Alla höll tidsplanen och vi flyttade in exakt på dagen som utlovats innan bygget startade, fantastiskt!”


25

“Vardagsrummet har 3,20 i tak vilket tillsammans med de stora glaspartierna ger en ljuvlig rymd" Vi ville även utnyttja de platta taken och Stefan ritade in stora terrasser där, något vi inspirerats till under våra år i Italien.

Varför valde ni Willa Nordic?

- De andra husfirmorna vi var i kontakt med kunde inte alls erbjuda de justeringar och den klass vi ville ha. Stefan Rupert gjorde många speciallösningar. - Willa Nordic erbjuder den bästa kvalitet och service man kan få. Sven-Inge tog hand om processen över förväntan.

Vad är ni mest nöjda med?

- Alla de önskemål vi hade har blivit utförda som vi önskade. Byggprocessen var otroligt smidig entreprenörerna och hantverkarna gjorde ett fantastiskt jobb. Sven-Inge dokumenterade processen och mailade bilder till oss i Italien. Något som vi uppskattade mycket och som visar på det extra som Willa Nordic erbjuder i alla delar av processen. Alla höll tidsplanen och vi flyttade in exakt på dagen som utlovats innan bygget startade, fantastiskt! Vi ville även ha in ljuset vilket arkitekten löste på ett bra sätt. Vi fick en fantastisk ateljé och ett gym med förstärkt golv, samt ett vardagsrum med 3,20 i tak vilket tillsammans med de stora glaspartierna ger en ljuvlig rymd. Huset har flera uteplatser i olika lägen som gör att vi kan njuta av solen hela dagen. Text: Mikael Torstensson Foto: ANNA EVENIUS


26

“Det var väldigt naturligt att ta kontakt med Willa Nordic då vi var intresserade av New England-stilen.”

new England

Lena och Kenneth Arvidsson har byggt ett svart ne


27

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC

fast tvärtom

new england-hus omgivet av ståtliga tallar i åhus

Foto: Göran Uhlin


28

“Det funkade oerhört bra i alla led från den första kontakten med Jonas och arkitekt Peo Oskarsson fram till själva uppförandet av huset på tomten.”


29

“Vår bild av Willa Nordic är att de har enormt hög kvalitet och en professionell hantering rakt igenom.” Lena och Kenneth, berätta kort om era tidigare boenden

- Vi hade ett trevligt hus på sjösidan i Bellevue i Malmö som vi sålde för att flytta till en fantastisk lägenhet i västra hamnen i Malmö. En takvåning med utsikt över sundet. Vi trivdes bra i lägenheten men saknade trädgården i vårt villaboende. Vi hade ett trevligt fritidshus i Åhus som vi tänkte renovera, bygga ut och vinterbona då vi kände behov av att fly staden då och då även vintertid. Det visade sig dock att sommarhuset var i för dåligt skick så vi bestämde oss för att riva det och bygga ett nytt hus.

Hur kom ni i kontakt med Willa Nordic?

FAKTA A2635 - arkitekt Peo Oskarsson Liggande fjällpanel Knut 3:a Foder 9:a Vindskiva 8:a Takfot 14:a Takshingel svart Takavvattning vit Balkongräcke 2:a Skärmtak 2:a

“Barnen har blivit stora och har egna familjer så vi ville ha ett så pass stort sommarhus att alla kunde komma till oss samtidigt.”

- Det var väldigt naturligt att ta kontakt med Willa Nordic då vi var intresserade av New Englandstilen. Vi hade sett annonser från Willa Nordic med ett stort vitt New England-hus och blivit väldigt förtjusta i det. Stadsplanen tillät inte att vi byggde ett så stort tvåvåningshus på vår tomt utan vi behövde hitta en annan lösning och det var det ju inga som helst problem att göra tillsammans med Willa Nordic, visade det sig. Vi tog kontakt med Willa Nordic här i Skåne och träffade Jonas Nordström som är en av Willa Nordics representanter i regionen. Jonas är en lysande säljare som vi fick stort förtroende för. Han hade många idéer som födde ett kreativt samarbete. Dessutom erbjöd han en fantastisk service. Sedan kom arkitekt Peo Oskarsson in i bilden och gjorde en skiss på huset efter våra önskemål och han fattade direkt våra intentioner. Den skiss som Peo sedan presenterade blev vi väldigt entusiastiska över. Han hade fångat in våra önskemål och tankar runt vårt nya hus med stor professionalitet. Det gamla husets själ fanns kvar, fast i en ny New England-inspirerad version. Vi var glada och grannarna blev glada när de såg resultatet – det gamla sommarhuset i en ny tappning.

Vad ville ni ha av ert nya boende?

- Dels designen och New England-stuket. Vi hade samtalat runt detta mycket och skaffat flera böcker om New England-hus. Barnen har blivit stora och skaffat egna familjer så vi ville ha ett så pass stort sommarhus att alla kunde komma till oss samtidigt. Sedan skulle det som sagt vara vinterbonat, så vi kunde använda huset året om.

Varför valde ni Willa Nordic?

- Vi visste att Willa Nordic var ett husföretag med hög kvalitet. Den känslan hade vi runt företaget redan innan vi tog kontakt. Någon menade också att Willa Nordic hade en högre klass än andra husleverantörer. Vi upplever att vi fått kvalitet och är oerhört nöjda. Det var aldrig några problem


30

“Med hjälp av Willa Nordic har vi BYGGT det unika hus som vi drömde om.” med Willa Nordic oavsett vad vi ville ändra på eller göra. Vi ville sätta vår prägel på huset samtidigt som det gamla husets själ fanns med ,och det upplever vi att vi med Willa Nordics medarbetares hjälp har lyckats med. Med hjälp av Willa Nordic har vi fått det unika hus som vi drömde om.

Vad är ni mest nöjda med? - Allt, helheten både exteriört och interiört. Vi fick precis det huset som vi ville ha. Det funkade oerhört bra i alla led från den första kontakten med Jonas Nordström och arkitekt Peo Oskarsson fram till själva

uppförandet av huset på tomten. De entreprenörer som Willa Nordic arbetar med är de allra bästa har vi förstått. Detta är oerhört viktigt för ett kvalitetsföretag som Willa Nordic. Byggmästaren gjorde ett fantastiskt arbete med hög kvalitet rakt igenom, det betalar man gärna några kronor extra för. Byggarna tillförde flera idéer som vi inte tänkt på och som gjorde resultatet ännu bättre. Som kund ser man helheten i byggnationen, från första kontakten med säljaren, via arkitekten, hustillverkningen och byggmästarens jobb. För att man ska känna sig nöjd måste alla leden fungera och det har vi upplevt för vårt hus.

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC

Vad har ni för bild av Willa Nordic idag? - Vår bild av Willa Nordic är att de har enormt hög kvalitet och en professionell hantering rakt igenom. Vi är mycket imponerade av hur företaget har hanterat och bemött oss som kund. Vi har gjort ett antal byggnationer genom åren men detta är det som fungerat bäst av alla.

Text: Mikael Torstensson Foto: Kristoffer Olofsgård


31

FAKTA Golv: ek plank (Epoque) Golvsockel: vitmålad Skrea Vägg: vitmålad spårpanel (Funkispanel) Tak: vitmålad spårpanel (Funkispanel) Taklist: hålkälslist/vitmålad slätlist Fönstersmygar: vitmålade rådande Fönsterbänkar: vitmålade profilerade


tema FASADER

32

20 FASADER

DET FÖRSTA DU MÖTER ÄR HUSETS FASAD. DEN SKA GE SKYDD MOT VÄDER OCH VIND OCH VARA LÄTTSKÖTT - DET ÄR SJÄLVKLART. FASADEN GER DESSUTOM ETT BUDSKAP TILL OMGIVNINGEN, DEN SKA PASSA IN I MILJÖN OCH UTTRYCKA DET SOM DU SOM BOR I HUSET VILL. WILLA NORDIC ÄR SPECIALIST PÅ ATT HITTA DETTA UNIKA UTTRYCK. HÄR KAN DU TITTA PÅ ETT AXPLOCK UR DE TUSENTALS UNIKA FASADER VI SKAPAT. VI HAR VALT UT 20 STYCKEN SOM ALLA FÖRMEDLAR OLIKA BUDSKAP. VILKEN LIGGER NÄRMAST DET SOM DU VILL UTTRYCKA MED DITT NYA HUS?


33

KOMBINATIONER skapar helheten Willa Nordic söker det unika uttrycket för varje hus. Att hitta det där som smälter in i

omgivningarna och samtidigt tillför en ny dimension är Willa Nordics signum. Allt anpassat precis efter de unika önskemål som du som kund har.

Takpannor Klassiskt tegelrött tak som passar huset och omgivningarna.

Stående träpanel Denna fasadbeklädnad ger ett skandinaviskt intryck om det så är på ett vitt hus i Bohuslän eller ett falurött hus i Småland.

Bandplåt

tema FASADER

Ett tak med bandplåt är stillfullt och tidlöst. Blanda olika takbeklädnader som här på bilden eller klä hela taket i bandplåt.

Knutar På detta hus har man valt klassiska knutar som harmonierar med husets tidlösa design.

Fönster och glaspartier

Liggande träpanel

Vi nordbor uppskattar ljuset när det väl kommer. Få saker ger huset karaktär både ut- och invändigt som fönster. Att hitta rätt fönster som placeras i rätt läge gör stor skillnad. Lägg märke till de liggande genomgående posterna.

20 FASADER

Liggande panel i kombination med stående panel ger liv åt fasaden.

Trädäck Denna tomts speciella karaktär har utnyttjats på ett bra sätt med ett trädäck som följer klippans kant.

FAKTA A 1942 – arkitekt Peo Oskarsson Liggande norgepanel / stående lockläkt traditionell Knut 1:a Foder 4:a Takfot 6:a Vindskiva 1:a Takavvattning vit Tvåkupiga betontakpannor / bandfalsat plåttak


34

I SMÅBÅTSHAMNEN

tema FASADER

Den liggande panelen i kombination med smala foder och knutar ger ett modernt intryck. Öppen takfot med synliga tassar och utan takfotsbräda gör att ”takskivan” blir väldigt tunn och smäcker. De skarpa böjarna på stuprören gör att dessa upplevs mer gedigna. Detta vita hus med de väl genomtänkta detaljerna smälter mycket väl in i omgivningen vid småbåtshamnen.

FAKTA A1890 – arkitekt Peo Oskarsson Liggande Norgepanel Knut 1:a Foder 8:a Öppen takfot 9:a Takavvattning i silvermetallic Bandfalsat plåttak

20 FASADER


tema FASADER

35

i FJÄLLEN

Ett hus byggt i fjällen med liggande värmebehandlad fasadpanel och yttertak belagt med bandfalsad plåt. Istället för hängränna sitter det en ståndränna uppe på taket som leder ner vattnet i stuprören. De små frihängande utbyggnaderna är en utsmycknad på fasaden och gör att fönstren hamnar åt rätt håll för bästa utsikt. De franska balkongerna liksom balkongräcket är gjorda med rostfria stolpar och liggande rostfria stänger. Bakom dessa sitter ett klätterskydd i form av en glasskiva. Sargen runt balkongen är klädd i samma träslag som balkonggolvet.

FAKTA A2457 – Arkitekt Nils Nordkvist Liggande värmebehandlad panel Knut 5:a Foder 7:a Takfot 3:a Vindskiva 3:a Bandfalsat plåtttak med ståndränna Balkongräcke 10:a Fransk balkong 4:a


tema FASADER

36

20 FASADER

fakta A1968 – arkitekt Esa Myllymäki Liggande dubbelfasad cederpanel Knut 5:a Foder 7:a Öppen takfot 9:a Rektangulär hängränna i silvermetallic.


37

modern ceder

tema FASADER

Underhållsfri fasad av cederpanel och aluminiumbeklädda fönster. Panelen åldras vackert och blir med tiden skimrande grå. Arkitekten har valt att inte ha några utanpåliggande foder runt fönstren. Detta gör att fasaden känns ännu mer bearbetad eftersom varje fasadbräda är exakt anpassad mot den smala stötlisten runt fönstren. En öppen och lätt takfot som inte ligger för lågt ner mot fönstren är viktigt för att inte taket skall upplevas tungt. Den fyrkantiga hängrännan bidrar till ett modernt utseende.


tema FASADER

38

20 FASADER

FAKTA A2196 – arkitekt Nils Nordkvist Liggande Norgepanel i varierade bredder Knut 2:a Foder 10:a respektive 7:a Taksarg på tre sidor av huset och öppet på en sida Takavvattning i silvermetallic Balkongräcke 12:a (galvat)


39

Kubistiskt med variation

Ett kubistiskt hus med fasad av liggande panel i olika bredder. Panelens variation i bredd och olika kulörer ger en spännande fasad. Huset har i stort sett plant tak med enbart några få graders lutning. Det är en sarg på tre sidor av huset som ligger i samma höjd och en sida är öppen för att låta vattnet rinna ut i en hängränna. Den utskjutande volymen på övre plan ger ett naturligt skydd över entrédörren. Även balkongen mot sjön kragar ut över

tema FASADER

husets bottenplan för att få en större yta och kunna utnyttja denna maximalt.


40

VÅGADE FORMER

tema FASADER

Den släta ytan som uppnås med spontad panel utan läkt upplevs nästan som en putsad fasad. Den ger huset ett modernt uttryck och är ett billigare alternativ än puts. Det är viktigt att panelen är finsågad så att färgen fäster ordentligt. Eftersom panelen rör sig mellan årstiderna används en kraftig not och spont så att fasadbrädorna inte går isär. Det välvda taket med den korta och smäckra takfoten ger huset en tuff karaktär. Taket är belagt med en bandfalsad plåt. Den rundande balkongen med galvat räcke harmonierar med husets unika formspråk.

FAKTA A1969 - Arkitekt Peo Oskarsson Stående spontad panel Knut 6:a Foder 6:a Takfot 9:a Vindskiva 3:a Bandfalsat plåttak Takavvattning silvermetallic Balkongräcke 7:a

20 FASADER


41

STRAMA LINJER

Ett modernt men ändå tidlöst hus med strama linjer. Den smala liggande lärkpanelen är gerad i hörn för att undvika knutbrädor och få linjeringen mellan panelbrädorna att följa runt huset. Två stora skjutbara jalusier löper längs hela glasfasaden och även bort till balkongen. Dessa skapar skugga och ger ett visst insynsskydd. Balkongen under tak har samma bredd på trallgolv och takpanel som fasaden i övrigt. Övre plan kragar ut över suterrängvåningen för att få en svävande känsla. Att grunden är målad svart förstärker också detta intryck. Praktiskt och snyggt med carporten in under huset och i direkt anslutning till entrén. Taket på huset har en svag lutning och avvattningen sker med en hängränna på baksidan av huset. Taklutningen inne i huset följer

tema FASADER

taklutningen utvändigt och på högsta punkt är det närmare tre meter till tak invändigt.

20 FASADER

FAKTA A 2390 – Arkitekt Søren Rasmussen Liggande dubbelfasad lärkpanel Gerade knutar Foder 7:a Nock 31:a Vindskiva 31:a Takavvattning svart Balkongräcke 15:a Franska balkonger 7:a


42

20

tema FASADER

FASADER

vacker klassiker

Symmetrin har fått råda fullt ut. Ytterdörren sitter centrerat, fönstren är symmetriskt placerade på fasaden liksom de två holmejornas placering på taket. Det äkta lertegeltaket, den putsade fasaden, den svarta parytterdörren och svarta fönstren ger huset sin charm. Lägg märke till att fönstren är sidohängda och med en mittpost för att ytterligare förstärka den genuina känslan av en tidlös skånelänga. Fönster, dörr och knutar har fått en markering med slät puts runt om. Det välvda överljuset till pardörren ger ljus in i entrén.


tema FASADER

43

FAKTA A1044 – arkitekt Bernt Gunnarsson Putsad fasad / lockläkt hattprofil Knut slätputsad Foder slätputsat Takfot 1:a Tvåkupiga takpannor av lertegel Takavvattning vit


tema FASADER

44

Genomtänkt klassiker

En klassisk form med förhöjt väggliv och sadeltak. Fasaden med lockläktspanel som är behandlad med järnvitriol gör att huset smälter väl in i sin omgivning. Huset har en stor skjutdörr som förutom ljusinsläpp även gör det möjligt att öppna upp mellan vardagsrum och uteplats. Runt hörnan finns även en överbyggd uteplats för att få skugga och skydd mot regn. Det är en fördel med fler än en uteplats för att kunna följa solen under dagen. Trevligt att kunna äta frukost mot öster på morgonen och grilla på kvällen i västerläge.

Järnvitriol ger väderbiten skönhet Järnvitriol används ibland som ytbehandling för att få ett intryck av en grånad träyta, så att fasaden ser väderpåverkad ut vilket naturen annars sköter själv för obehandlat virke. Järnvitriol blandat med vatten är en färglös vätska som penslas eller sprutas på ohyvlad träpanel av nytt eller tidigare järnvitriolbehandlat trä. En behandling med järnvitriollösning på en träyta ger efter kort tid en vacker och beständig, brungrå till silvergrå färg. Bräderna bör behandlas före uppsättning, då det ger bättre inträngning även i sponten. Behandling med järnvitriollösning ger en färgning av träet, men inget nämnvärt skydd mot biologiska angrepp och inget som helst fuktskydd. I vissa fall – på för slagregn särskilt utsatta lägen – bör en järnvitriolbehandlad yta efterbehandlas med en opigmenterad olja. Den ger en varaktig, grå yta, som ofta anses bli vackrare med åren. Det bästa resultatet uppnås på nytt virke. Redan efter några timmar blir ytan mörk och efter ytterligare någon månad får ytan en brungrå till silvergrå färg (ibland grågrön). (Källa: träguiden.se.)


45

New England Det är många detaljer som alla bidrar till att skapa den tydliga New England-stilen. Kraftigt markerade knutar med dubbla brädor som avslutas mot tak med en kapitäl är tillsammans med den liggande fjällpanelen kanske det mest karaktäristiska. Huset har inga midjor mellan våningsplanen, skarven som blir i övergången har ”lagats igen” med lika brädor som fasaden i övrigt. Korta takutsprång och en kort ”trappad” takfot gör att taket inte känns tungt. Takbeläggningen utgörs av släta grå betongtakpannor för att få ett skifferliknande tak. Fönstren har genomgående poster och fasta spröjs i de övre rutorna.

tema FASADER

fakta A1306 – arkitekt Peo Oskarsson Stående lockläkt hattprofil Foder 1:a Knut 1:a Midja 1:a Vindskivor 1:a Takfot 1:a Takavvattning silvermetallic Fransk balkong 1:a

20 FASADER

fakta A1585 – arkitekt Peo Oskarsson Liggande fjällpanel av ceder Knut 2:a Foder 4:a Takfot 14:a med kapitäl Vindskiva 8:a Släta betongtakpannor Takavvattning silvermetallic


tema FASADER

46

20 FASADER

FAKTA A2013 – arkitekt Andreas Forsberg Stående spårpanel av thermowood Fasadpanel ut i hörn bildar knut Foder 7:a Solskydd av ribbor i thermowood


47

RAKA LINJER

Raka fina linjer utan onödiga täcklister och skarvbrädor. Det kräver noggrann projektering och duktiga hantverkare för att få ett hus med så här rena linjer. Över det stora glaspartiet är det monterat ett solraster som ger viss skugga och skyddar mot värmen sommartid. Huset har en fasadbeklädnad av thermowood som grånar med tiden. Stora skjutbara glaspartier ut mot altanen suddar ut gränsen mellan ute och inne.

Thermowood

tema FASADER

Thermowoodbehandligen utförs som standard på furu. Utvecklingen av Finn Forest ThermoWood är baserad på en metod som vikingarna använde sig av redan för 1000 år sedan. De hade upptäckt att ,om de brände utsidan på pålarna när de byggde bryggor, ökade livslängden på bryggan avsevärt. Vi har använt deras idé och förbättrat den med dagens teknologi. Under värmebehandlingen värms träet upp i en syrefri kammare tills temperaturen överstiger 200°C. Träet förkolnar inte men åldras på konstgjord väg 200 år under en dag. Behandlingen förändrar träets cellstruktur och tar bort de näringsämnen som finns i träet så att svamp och röta har betydligt svårare att få näring. Samtidigt driver värmen ut harts och överflödigt vatten ur träet. Tack vare behandlingen minskar träets fuktupptagningsförmåga med upp till 50%. Dessutom ökar behandlingen träets isoleringsförmåga. Behandlingen består enbart av värme – inga kemikalier tillsätts. Tack vare denna behandling är produkten ett mycket bra alternativ till tropiska träslag och tryckimpregnerat virke. (Källa: moelven.se)

sid 96


tema FASADER

48

20 FASADER

FAKTA A602 – arkitekt Peo Oskarsson Stående lockläkt traditionell Knut 2:a Foder 1:a Vindskiva 1:a Midja 2:a Gaveldekor 2:a Enkupiga takpannor av lertegel Takavvattning svart


tema FASADER

49

tidlös SKÖNHET

Tidlöst med fasadbeklädnad av traditionell lockläktspanel. Fasaden är målad med falurödfärg. Knutar, vindskivor och foder är svarta och dess detaljer i kombination med den röda fasaden ger en mjuk kontrast. Husets form med två utdragna vinklar på framsidan skapar en spännande fasad. Taket mellan dessa utbyggnader har ett extra långt överhäng för att ge en skyddad entré under tak. Den vänstra utbyggnaden ger en naturlig uteplats skyddad mot regn och blåst.

Falu rödfärg Falu Rödfärg består av ingredienser ur naturens förråd. Lösningsmedlet är vanligt vatten och bindemedlen är linolja och mjöl. Pigmentet har Moder Jord skapat i en flertusenårig process med kopparhaltig malm, och därefter genom ett samspel med sol, vind och vatten där malmen vittrar och pigmentet frigörs. Pigmentet har en unik sammansättning av mer än tjugo naturliga mineraler som hjälper till att skydda ditt hus mot väder och vind. Falu Rödfärg finns numera i fyra kulörer: klassiskt röd, gammaldags ljusröd, modernt svart och senaste tillskottet grå. (Källa: falurodfarg.se)


50

på en klippa i Bohuslän

tema FASADER

En vit pärla på en klippa i Bohuslän. Huset smälter in i miljön som till större delen består av vita trähus med fina utsmyckningar. Fasaden är en lockläkt med profilerad läkt, så kallad hattprofilsläkt. Knutarna har fått dubbla brädor och mellan dessa är det målat med mörkare färg för att skapa skuggeffekt. Midjan som delar övre och undre plan är utsmyckad med en profilerad list på samma sätt som övre delen av alla fönsterfoder. Takfoten är lätt och man ser takstolstassarna underifrån. Balkongen som är placerad över en del av vardagsrummet har fått ett galvat smidesräcke. Taket på kupan sticker ut extra långt för att ge ett visst skydd åt balkongen. Runt huset finns en härlig uteplats där man kan följa solen under dagen eller välja att sätta sig i skuggan. Här finns stora möjligheter. De sidohängda fönstren går helt i linje med husets stil i övrigt.

20 FASADER


tema FASADER

51

fakta A1298 – arkitekt Peo Oskarsson Stående lockläkt hattprofil Knut 2:a Midja 5:a Foder 2:a Takfot 1:a Vindskiva 1:a Tvåkupiga betongtakpannor Balkongräcke 5:a (special upptill) Altanräcke 1:a Skärmtak 2:a


tema FASADER

52

Putsad klassiker Den ljusa putsade fasaden och de symmetriskt placerade fönstren skapar ett tidlöst hus som ändå sticker ut. Taket är belagt med tvåkupiga betongtakpannor och de mindre utbyggnaderna har bandfalsade plåttak med en tunn fin takfot. Kupan i mitten av huset skär av den stora takytan och lyfter huset samtidigt som den ger extra ljus och takhöjd åt allrummet på övre plan. Fönstren har en genomgående mittpost och enbart spröjsning i övre delen av fönstret. Överkanten på fönstren sitter på 2,4 meter från golv. Detta ger mycket ljus och gör också att spröjsen inte hamnar i synfältet. En rejäl terrassmarkis på gaveln ger en uteplats under tak när man önskar.


53

20 FASADER

tema FASADER

FAKTA A2621 – arkitekt Peo Oskarsson Putsfasad Sto Ventec Vindskiva 1:a Takfot 10:a Tvåkupiga betongtakpannor Takavvattning silvermetallic Balkongräcke 2:a


54

EN LEVANDE FASAD

tema FASADER

Den värmebehandlade fasadpanelen grånar med tiden och denna process går fortast om panelen utsätts för vatten och solljus. Fasaden blir jämnare i färg om det inte är överhäng som skuggar. På detta hus är det en stående spårpanel. Även vindskivor och takfotsbrädor är av värmebehandlad panel. Denna panel är formstabil och ger mindre rörelser. Uteplatsen under tak har fått en sida med glas som skydd mot blåst.. Det långa fönsterbandet mellan taken ger mycket ljus mitt inne i huset.


tema FASADER

55

20 FASADER

fakta A2646 – arkitekt Eskil Olsson Stående värmebehandlad spårpanel Knut 5:a Foder 6:a Vindskiva 1:a Takfot 1:a Nock 2:a


56

new england med fjällpanel

tema FASADER

Den liggande fjällpanelen i kombination med kraftigt markerade knutar och utsmyckade fönsterfoder är tillsammans med kapitältakfoten viktiga detaljer som bidrar till husets New England-karaktär. Flera små och smala takkupor och olika taknivåer är också typiska för denna stilgrupp. Fönstren är smårutiga och i vardagsrummet går alla fönster ner till golv. Huset är byggt i vinkel som ger möjlighet till en skyddad uteplats. Sovrummen på övre plan har franska balkonger för bra vädring.


tema FASADER

57

20 FASADER

FAKTA A2140 – arkitekt Nils Nordkvist Liggande fjällpanel Knut 2:a Foder 2:a Takfot 14:a Vindskiva 1.a Enkupiga betongtakpannor


58

tema FASADER

FAKTA A2682 – arkitekt Nils Nordkvist Liggande värmebehandlad panel/ släta fibercementskivor Knut 5:a Foder 7:a Takavvattning silvermetallic

FAKTA A2682 – arkitekt Jakob Peetre Släta fibercementskivor Takavvattning silvermetallic

20 FASADER

Fibercementskivor finns i många olika färger.


59

20

fibercement skapar attityd

Som ett alternativ till putsad fasad finns släta fibercementskivor. Att kombinera dessa skivor med en träfasad och som i detta fall en värmebehandlad liggande träpanel ger en så gott som underhållsfri fasad. Huset ovan har en taksarg på tre håll som skapar den kubistiska formen. Vardagsrummet har extra högt i tak med 2,95 m och övriga huset 2,5 m vilket bidrar till en spännande fasad med olika taknivåer.

Swisspearl SWISSPEARL® fasadskivor är fibercementskivor som levereras med fyra olika ytskiktskaraktärer. Skivorna kan inom de fasta tillverkningsformaten levereras i önskad storlek. Skivorna kan monteras som plan beklädnad med horisontala och vertikala fogar eller som fjällpanel. De olika detaljlösningarna gällande fogar, monteringstillbehör samt det fria formatvalet tillsammans med det stora färgurvalet ger stora möjligheter till spännande fasadlösningar. Skivorna monteras med ventilerad luftspalt, en monteringsprincip som är erkänd som det byggtekniskt optimala när det gäller lätta väggar. Med skivan som yttersta skikt skyddas konstruktionen och därmed hela byggnaden mot vädrets påverkan. Skivorna är obrännbara och så gott som underhållsfria. Användningen av de testade och utprovade fasadsystemen garanterar en ekonomisk och bekymmersfri lösning. SWISSPEARL® CARAT SL är den nya generationens föregångare vad gäller genomfärgade fibercementskivor. CARAT finns i mer än 30 olika standardkulörer och fler kommer. Det massiva materialet med sina förnäma kulörer ger ett fasionabelt intryck och en speciell karaktär åt byggnaderna. (Källa: promonord.com)

tema FASADER

FASADER


60

RENA LINJER

Rena fina linjer med vitmålad liggande fjällpanel och smala foder runt fönster och dörrar. Inga skarvbrädor, varken liggande eller stående i fasaden. Det svagt sluttande pulpettaket med beläggning av bandfalsad plåt känns smäckert med sina tunna utsprång vid takfot och gavlar. En ståndränna uppe på mittenpartiet av taket ersätter vanlig hängränna och för vattnet åt sidorna. På detta sätt har man undvikit onödiga stuprör. Den indragna entrén känns välkomnande och ligger skyddad för både blåst och regn.

20 tema FASADER

FASADER

FAKTA A1954 - arkitekt Peo Oskarsson Liggande fjällpanel Knut 1:a Foder 4:a Takfot 3:a Vindskiva 3:a Takavvatning silvermetallic

SKÖN KONTRAST

Modernt parhus med plant tak och fasadbeklädnad av vit puts och svart träpanel som ger en skön kontrast. Huset har en förskjutning i fastighetsgräns vilket ger liv åt fasaden och skapar härliga hörnor för skyddade uteplatser. De stora balkongerna ligger till viss del över uppvärmt utrymme och kragar ut en bit för att ge tak åt uteplatsen i entréplan. Runda galvade balkongstolpar förstärker det moderna intrycket och är dessutom underhållsfria liksom det galvade räcket.

20 FASADER

FAKTA A2531 - arkitekt Nils Nordkvist Putsfasad Sto Ventec Liggande Norgepanel Knut 1:a Foder 4:a Takfot 22:a Balkongräcke 5:a Stolpe 7:a Takavvatning silvermetallic


61

SMÅ DETALJER

SOM GÖR STOR SKILLNAD

www.willanordic.se willa Nordic aB, Bäckgatan 5, Stockaryd Tel. 0382-18 10 00, Fax 0382-200 24 E-post info@willanordic.se


62

taket - Kronan på verket

“Vi önskade oss ett nybyg

tema TAK

Trine och Poul ville dock inte överge sin dröm om ett charmigt lanthem. Och ett lantligt utseende var inte nog. De ville ha ett hus som var byggt med den omsorg och det gedigna hantverkskunnande som det ofta ligger bakom ett äldre hus. Därför tog de kontakt med Willa Nordic.


63

taket - Kronan på verket

tema TAK

ggt hus från 1800-talet”

När barnen flyttade ut förändrades Trine och Poul Rasmussens boendebehov. Närhet till skolor, idrottsklubbar och grönområden prioriterades inte längre. På önskelistan stod istället en praktisk, lättskött lägenhet i Köpenhamn samt ett charmigt äldre hus på landet där de kunde tillbringa sin fritid.

Lägenheten fann de ganska snart men drömmen om fritidshuset var svårare att realisera. Trots år av idogt letande verkade det omöjligt att finna huset de sökte. De hus som bjöds ut till försäljning hade ett tråkigt läge, var för nedgångna, dragiga, mörka eller opraktiskt disponerade. Efter ytterligare en fruktlös husvisning

konstaterade Trine uppgivet att ”vad vi letar efter är ett nybyggt hus från 1800-talet”. Så föddes idén om att bygga ett nytt hus anpassat efter de egna behoven. Trine och Poul ville dock inte överge sin dröm om ett charmigt lanthem. Och ett lantligt utseende var inte nog. De ville ha ett hus som var byggt med den omsorg

och det gedigna hantverkskunnande som det ofta ligger bakom ett äldre hus. Därför tog de kontakt med Willa Nordic. Det blev ett hus med charmigt vasstak, stort lantkök, flera gästrum och cykelavstånd till stranden. Här tillbringar de vårhelgerna i hängmattan, sommarmånaderna med barnen

och barnbarn på besök samt hösthelgerna framför brasan med vännerna. Willa Nordic har verkligen gett oss möjlighet att tillgodose våra egna behov, säger Poul. WILLA NORDIC MAGASIN


64

taket - Kronan på verket

Kronan på verket Takshingel - hållbart med en doft av New England

tema TAK

Dagens takshingel har visat sig mycket hållbara i såväl tropisk hetta som isande köld. Därför har mer än 80% av hustaken i USA takshingel. Men hållbarheten är inte det enda skälet till att takshingel är ett klokt val. Också de nya shingelns elegans, den enkla monteringen och kostnaderna talar för Katepal takshingel. Det förenar stenmaterialets hållbarhet med asfaltens elasticitet. Alla fogar täcks helt av överlappningarna och shingeln håller tätt i fogar och spikpunkter. Hållbarhet innebär också att shingelns yta inte flagnar eller rostar. Takshingel är också ett behagligt bullerfritt material när det regnar och blåser.

Shingel Rocky grafitgrå

Shingel Rocky svart

Shingel KL grå

Shingel KL svart


65

taket - Kronan på verket

Takpannor - klassiker under förnyelse Benders takpannor är inte bara ett bra skydd mot väder och vind. De förskönar även ditt hem, lyfter helhetsintrycket och ger huset en femte fasad. Takpannor skapas i material som hämtas från naturen.

Tegelröd 020024

Mellangrå 020028

Svart 020020

Röd 020026

Benders Carisma är en takpanna framtagen för modern arkitektur och ger arkitekten möjligheter som inte funnits tidigare. Med Carisma kan man skapa ett skifferliknande tak. Carisma mellangrå c00028

Carisma granit c00021

Svensk tradition I Moniers breda produktsortiment finns bland annat lertegelpannor och glaserade takpannor. Tegel är det klassiska materialet för tak. Det är starkt, vackert och väldigt hållbart. Tegel är ett rent naturmaterial som bara blir vackrare med åren. En extremt hållbar yta uppnås med glaserat taktegel.

Hollander svart glaserat

Vittinge enkupigt lertegel

Vittinge tvåkupigt lertegel

tema TAK

Benders Palema ytbehandlad är i grunden en helt genomfärgad takpanna med Benderit ytbehandling för att ytterligare framhäva färgen på taket. Ytbehandlingen är speciellt framtagen för att appliceras på betongtakpannor och har mycket lång livslängd. Alla produker ytbehandlas två gånger. Benders Palema finns i en mängd olika färger och som tvåkupig eller enkupig.


66

taket - Kronan på verket

tema TAK

naturligt tak

FAKTA A1877 – arkitekt Erbeús & Jarlöv Liggande norgepanel / stenfasad Knut 5:a Foder 4:a Stolpe 2:a Sedumtak


67

taket - Kronan på verket

De mossor och sedumarter som används i Veg Techs moss-sedumvegetation har mycket tunna och svaga rötter som inte är aggressiva mot tätskiktet. Miljön på ett moss-sedumtak är dessutom så torr att annan vegetation med kraftigare rötter har ytterst svårt att etablera sig. Takvegetationen isolerar byggnaden både mot uppvärmning sommartid och mot avkylning vintertid. Inomhusklimatet blir jämnare och behagligare tack vare takvegetationen. Takvegetationen skyddar också det underliggande tätskiktet mot solens UV-ljus och mot de snabba temperaturväxlingar som frestar ett oskyddat tätskikt. Livslängden hos tätskiktet förlängs därför avsevärt. Takvegetationen innebär inte heller några problem med fukt eller rötter. Takvegetationen byggs alltid med system som är säkra och beprövade ur byggnadsteknisk synvinkel. Att ett vegetationstak ständigt håller en viss fuktighet och att det finns mikroorganismer i jorden är inget som på något sätt skadar ett bra tätskikt. Jord- och vegetationslagret är dessutom alltid åtskilt från tätskiktet med någon form av dränerande skikt. Dessa dräneringsmattor ger också tätskiktet ett skydd mot mekanisk nötning. Veg Tech odlar takvegetationen i egna odlingar med svenska växter. Taken klarar därför tuffa klimat. Veg Techs växtmattor är armerade med en stark stomme som förhindrar erosion. Stommen bryts inte ned och behåller sin funktion under byggnadens hela livslängd. För att förhindra krympning är stommen tillverkad av ett oorganiskt

material. Sedumtaken varierar mycket i färg, blomning och täthet under året och under olika väderleksförhållanden. Vegetationens sammansättning kan också förskjutas över tiden beroende på exempelvis takets läge och vart i landet som det byggs. I ett ungt tak dominerar vanligtvis de sk. fetknopparna medan fetbladsarterna tar längre tid på sig

att utvecklas. Sedumvegetationen är lågväxande året runt och behöver inte klippas. Sedumplantornas blomställningar står på hösten och vintern kvar som torra, silvergrå små kvistar. Om de gamla blomställningarna uppfattas som störande kan de rensas bort. willa nordic magasin

Sedumtak från Veg Tech.

“Veg Tech odlar takvegetationen i egna odlingar med svenska växter.”

tema TAK

Takvegetation används på en mängd olika taktyper och på byggnader av varierande slag. Veg Techs system för takvegetation baseras på lättskött och torktålig vegetation som ger uppbyggnader med minimal bygghöjd och vikt. Veg Techs sedumtak väger bara ca 50 kg/m² när det är vattenmättat.


68

Lyft blicken mot Plannja Modern.

Plannja Modern är nyheten för samtida design på tak. Taket passar såväl för funkishus som för mer klassiska hus- och takstilar. Alla som drömmer om ett förstklassigt plåttak kan nu förvekliga den. Plannja Modern är belagd med Hard Coat och säljs i sex valbara kulörer. I vårt erbjudande finns även kompletta system för takavvattning i matchande kulörer. Inomhusklimat Plannja tar klimatfrågan på stort allvar. Vi tänker då främst på klimatet inne i huset. Ett bra inomhusklimat har positiva effekter på hälsan och ventilation är en förutsättning även för ”friska hus”. Det handlar ju om att ersätta förbrukad inomhusluft med ren utomhusluft och att balansera luffuktigheten. Plannja har aggregat och kanaler och tillverkar även takgenomföringarna som sitter på taket och kan därför erbjuda en helhetslösning inte bara på taket utan även när det gäller ventilationslösningar.

Plannja Steinwalls AB, Fröderydsvägen 17, 570 12 Landsbro. Tel 0383-643 00. Fax 0383-643 10. www.plannja.se/steinwalls


69

Mörkbrun

Svart

Vit

Mörkgrå

Silvermetallic

Mörkröd

VACKER PLÅT

“Ett vackert tak med bandplåt, vackra hängrännor och stuprör är detaljer som kan förstärka husets unika uttryck.”

tema TAK

Brunröd


DÖRRAR “Valmöjligheterna när du väljer dörr är obegränsade men det finns vissa saker du bör tänka på.”

tema dörrar

70

Skog 1000 ek skjutdörr.

Tätningslist för mjuk stängning och ljudisolering.

Addera vit helglasad dörr.


71

Välkommen in! En dörr säger lika mycket om din personlighet som dina kläder. Valmöjligheterna är obegränsade men det finns vissa saker du bör tänka på innan du väljer vilken dörr som är rätt för dig. Viktigast när du väljer en ny dörr från Dooria är att den passar in i sin omgivning. Vilken typ av hus har du? Modernt, traditionellt, lantligt? Rena, enkla linjer passar en mer modern stil medan ett äldre, mer traditionellt hus behöver en klassisk dörr som är mer utsmyckad.

Jubileum 701 vit eller 711 ek med opalglas.

Addera 8001 ek liggande fanér

Addera 8001 ek

Addera 8001 vit

Addera vit helglasad

Addera ek helglasad

Polar 1000 vit

Addera P016 ek klarglas

Kungsäter 562 ek

Jubileum 710 ek

Kungsäter 523 vit

Kungsäter 522 vit

Jubileum 700 vit

tema dörrar

Vad du än letar efter kan du vara säker på att vi har en dörr som tillgodoser dina behov, och uppfyller kraven för dagens hem.


72

21YTTERDÖRRAR

ytterdörrarNA till Willa Nordics hus kommer från Snickar Per. En dörr från SnickarPer är skapad för att behålla sin attraktionskraft över tiden. De flesta har unik originaldesign från ledande svenska formgivare. SnickarPer har en lång tradition av framgångsrikt samarbete med flera av Sveriges mest namnkunniga formgivare. Det har resulterat i ett sortiment som innehåller tidlösa designklassiker såväl som innovationer. Enligt vårt tycke ska det vara självklart att välja SnickarPer. Kanske blir det ännu mera självklart att välja när man ser vilken bredd de numera kan erbjuda. Ett sortiment som ständigt utvecklas och förnyas enligt konsumentens krav och behov. Aldrig tidigare har SnickarPer kunnat erbjuda så många valmöjligheter som nu. Det finns ett antal tillval att göra till de flesta av SnickarPers dörrar och portar. Exempelvis kulörer, avvikande kulör på insidan, dekorglas, insynsskyddande glas, trycken, lås mm. Citrongul, mossgrön, chokladbrun, puderrosa, rubinröd, lindblomsgrön, kungsblå eller tegelröd. Du kan få dörren i vilken färg du vill. Willa Nordic Magasin

tema dörrar

2YD 73G

YD 2002

YD 3101 teak

YD 1005 Raster teak

YD 54G

YD 3102

YD 4302

YD 4202 teak

YD 2011


73

YD 24

YD 2026 Teak

YD 4202

YD 9G Helsinki (med rรถd glaslist)

YD 10G Venedig

YD 9 Helsinki

YD 27 G

tema dรถrrar

YD 51 Spine

YD 3301

YD 50 Spine Teak

YD 4210

YD 4303


tema dörrar

74

PARKERA Takskjutportar öppnas vertikalt, vilar under taket och sparar på så sätt plats. Denna konstruktion ger maximal plats för parkering både i och framför garaget. Tack vare montering på insida vägg blir nästan hela infarten fri. Hörmann takskjutportar karaktäriseras av tyst och säker portgång. Med utmärkt teknik och flera patenterade lösningar kan du vara säker på att få en port med optimalt anpassade tillbehör och komponenter.

Ytbehandling Golden Oak

Värmeisolerade portar, LPU, väljer du till garage som är inbyggda i huset och där du vill hålla energikostnaderna nere och/eller använda garaget som arbetsutrymme. 42mm tjocka portsektioner ger dessutom stabilitet och tystare portgång. Hörmann automatiska takskjutportar med automatiskt portlås. Du styr Hörmann automatiska portar lika enkelt som en TV. Med hjälp av en enda knapptryckning kan du åka ända in i garaget utan att

Garageport S-profil

behöva stiga ur den bil. När porten är stängd är den alltid automatiskt låst och därmed skyddad mot lyftning från utsidan. Denna unika låsautomatik är mekanisk och fungerar alltså även vid strömavbrott. Portarna finns i olika utföranden med profilering eller kassettutförande. Du väljer också ytan om du önskar en slät yta typ Silkgrain eller en yta med trästruktur typ Woodgrain. WILLA NORDIC MAGASIN

Ytbehandling Mahogny

Portöppnare ProMatic

Ytbehanling Silkgrain.

Ytbehanling Woodgrain

Värmeisolerade portar, LPU 40


75

M-kassett

Samtliga bilder: Hรถrmann KG

L-kassett

S-profil

tema dรถrrar

S-kassett

M-profil

L-profil

Garageport L-profil


76

tema dörrar

ge mig ett handtag 1400 F1-F69 Amsterdam i aluminium / rostfritt stål

1672 F1 Melbourne i aluminium

1672 F1 Melbourne i aluminium

1140 F9 Stockholm i aluminium 195 S F1 Bonn i aluminium

1515 F9 Vitoria i aluminium

1510 F1 Verona i aluminium

Hoppes märkesbeslag av aluminium tillverkas av en högklassig, korrosionsbeständig aluminiumlegering. Ytbehandling av aluminium utförs med pulverbeläggning eller eloxering. Den skyddsbeläggning som bildas vid eloxeringen gör produkten motståndskraftig mot luftfuktighet, korrosion och lättare mekaniskt slitage. Någon särskild skötsel krävs ej och smuts går lätt att ta bort med en mjuk och fuktig trasa. Rostfria märkesbeslag från Hoppe tillverkas av krom/nickelstål. Materialets goda egenskaper när det gäller miljö och hälsa och den

enkla skötseln gör att det även används inom livsmedelsindustrin. Om beslagen skulle uppvisa spår av rost så handlar det om s.k. ytrost, dvs. rostbeläggningar på beslaget till följd av miljöpåverkan. Ytrostbeläggningar är, liksom olje- och fetthaltiga föroreningar, lätta att ta bort med hjälp av ett rengöringsmedel som är lämpligt för rostfritt stål.

Den grundläggande delen i den nya tekniken utgörs av den klämmekanism som utvecklats av Hoppe och som sitter i dörrhandtagets låsdel. Mekanismen tar tag om den solida fyrkantssprinten i dörrhandtagets tryckesdel och klämmer fast sprinten permanent och glappfritt. Tack vare utformningen hos den solida sprinten utnyttjas hela fyrkanttvärsnittet för maximal

överföring av vridmomentet. Hoppes Kvick-i-Sprint är en steglös, axial fästmetod för dörrhandtag. En särskild finess med handtagsrosetten är stålplattan som är monterad ovan rosettunderdelen av plast. Stålplattan höjer avsevärt stabiliteten för plastunderdelen vilket ger ett perfekt fäste för rosett på dörrbladet.


se

tema fĂśnster

77

11 sidor om fĂśnster

längre


78

tema fönster

UPPLEV LJUSET Det naturliga ljuset gör dig gott. Du blir lättare till sinnet och orkar mer när du får tillräckligt med ljus. Särskilt under vintern känns det extra lyxigt att kunna fånga varenda solstråle. Låt ljuset fall vackert ovanifrån och låt rummet inspirera till att njuta ännu mer av livet. Velux takfönster med Everfinish har en träkärna som omslutits av polyuretan som står emot fukt och passar för både badrum och kök. Ett badrum upplevs alltid större och rymligare när ljusinsläppet ökar.

Låt inte platt tak hindra dig från att sätta in takfönster. Velux har tagit fram en speciallösning med vinklad förhöjningssats. Du får samma himmelska känsla som med vanligt takfönster och även det minsta lilla rum upplevs ha högt till tak.


tema fönster

79

Ett pivåhängt, eller även kallat mitthängt, takfönster snurrar runt sin egen axel och kan därmed enkelt putsas inifrån. Man bör ta hänsyn till fönstrets svängradie om det är lågt placerat så inga tunga möbler står ivägen när det öppnas. Ett topphängt takfönster öppnas utåt och behöver därför inte ta golvyta i anspråk. Även ett vindsutrymme med låg takhöjd kan få en underbar känsla av rymd och mer plats med topphänga takfönster.

Pivåhängt takfönster GGU från Velux.

Topphängt takfönster GPU från Velux.

Pivåhängda takfönster GGU integra med DML mörkläggningsgardin

Velux takbalkong GDL Cabrio samt topphängt fönster GPU och kombinationsfönster GIL.


80

UTSIKT tema fönster

Aluminiumfönster från Schüco finns i nästan alla färger, ytvarianter och dekorer – passande till främst modern arkitektur. Det är enkelt att skapa stora glasytor för ökat ljusinsläpp och högre boendekomfort. Fönstersystem från Schüco uppfyller de högsta byggnadstekniska kraven, från båge till vägganslutning. Speciella profiler, beslag och glasytor garanterar effektivt skydd mot väder, buller och inbrott. Över fem miljoner sålda fönster och dörrar bevisar byggherrarnas förtroende för den kvalitetsfilosofi Schüco står för. Skönheten ligger i betraktarens öga – därför finns våra fönstersystem inte bara i olika färger utan även i en mängd olika profilkonturer. Med fönster från Schüco kan du skapa en individuell prägel.


81

tema fönster

11 sidor om fönster

Lyft-skjutdörrar Riktigt stora fönsterdörrar kan bli tunga att öppna. Då är en lyft-skjutdörr från Schüco ett bra alternativ. Du lyfter upp skjutdörren med handtaget vilket minskar friktionen och gör den enklare att dra. När dörren är öppnad till önskat läge fäller du ner den igen. I nedfällt läge går dörren inte att skjuta vilket gör den barnvänlig då klämrisken minimeras. Du kan kombinera upp till tre dörrblad bredvid varandra och du väljer om de ska öppnas från sidan eller från mitten. Lyft-skjutdörrar är populära att använda vid stora glasytor. Foto: Schüco International KG


82

tema fönster

11 sidor om fönster

Vikdörrar och glastak Vill du kunna öppna upp i stort sett hela glasväggar är vikdörrar en smidig lösning. Med värmeisolerade vikdörrar från Schüco kan du öppna upp fasaden till ca 90%. De olika partierna löper näst intill ljudlöst på hjul nedtill och viks enkelt ihop till smala paket på ena sidan. Glastaket ger ett fantastiskt ljus och en härlig rymd till rummet.


83

Mer än bara ett fönster.

När du väljer skjut- och vikpartier eller fönster från Schüco får du en oslagbar kombination av funktion och design. Maximala glasytor, smala profiler och optimal täthet samt värmeisolering är andra faktorer som sätter Schücos glaspartier i en klass för sig själva. Ett i stort sett obegränsat urval av kulörer och ytbehandlingar gör ditt drömboende helt unikt. Willa Nordics arkitekter hjälper dig gärna med idéer. Mer information finner du på www.schueco.se


84

11 sidor om fönster

SLÄPP IN SOMMAREN tema fönster

Hajoms tanke om skjutdörrar går långt tillbaka i tiden. I en idé som föddes för mer än 50 år sedan skapade de sin unika lyft- och glidkonstruktion. Resultatet ger en fjäderlätt funktion, trots att de aldrig sparar på massiva och tunga material. Deras lösning ger en bevisad täthet och konstruktionen tillåter bärande pelare i skjutdörrarna. Men framförallt ger den en unik känsla. Känn och jämför så märker du. Hantverk Hajom Skjutdörrar tillverkas till stor del under hantverksmässiga förhållanden. För där maskiner inte kan leverera anpassning, finish och kvalitetskontroll på vår önskade nivå – där tar vana snickarhänder vid. Hantverket ger även generösa anpassningsmöjligheter. Och det ger en platsbyggd karaktär som ytterligare bidrar till att radera gränsen mellan ”ute och inne”. Hantverket ger den äkta Hajomkänslan. Och en tidlös elegans.. Få konstruktioner i en byggnad möter så mycket utmaningar som skjutdörrar. Och få konstruktioner skall motsvara så höga krav. Men där andra väljer genvägar väljer de den rätta omvägen. Hajoms väg har resulterat i en bärande konstruktion – en skjutbar ”vägg”. Med exceptionellt bra isolervärden, oöverträffad täthet och marknadens förmodligen mest omfattande rötskyddsgaranti. Kvalitet Det går lätt inflation i ordet kvalitet. Därför har Hajom Skjutdörrar gjort mer än att bara applicera uttrycket i sina produkter. De har gjort kvalitet till sin arbetsfilosofi. Kombinerat med en strävan efter ständig förbättring. Deras definition av kvalitet kan du både se och känna i skjutdörrar som installerades för mer än fyra decennier sedan och som fortfarande fungerar felfritt.

FAKTA A2013 Golv: oljad ek 1-stav med fasade kanter Golvsockel: vitmålad slät Vägg: vitmålad spårpanel (funkispanel) Tak: vitmålad spårpanel (funkispanel) Fönstersmygar: vitmålad rådande smygbräda Taklist: vitmålad slät


“skjutdörrspartier från Hajom glider på insidan vilket hindrar löv och skräp att fastna i spåret.” Svartmålade skjutdörrspartier.

Hajom typ C.

Hajom typ A.

Hajom typ M.

Obehandlat skjutdörsparti i ek.

Täckmålad skjutdörr.

Skjutdörr med aluminiumbeklädnad.

tema fönster

85

11 sidor om fönster


11 sidor om fönster

tema fönster

86

FAKTA Golv: ek 1-stav plank Golvsockel: vitmålad Skrea Foder: vitmålad Skrea Vägg: vitmålad spontat panel Tak: vitmålat slätt Taklist: Svanhals Fönstersmygar: vitmålade Skrea Fönsterbänkar: vitmålade raka


11 sidor om fönster

87

VÄLJ RÄTT

FÖNSTERstil TanumsFönster är en av Sveriges ledande fönstertillverkare med lång tradition av att tillverka kvalitetsfönster. Idag är TanumsFönster en stor fabrik. Men man har behållit det lilla snickeriets tänkande. Företaget anpassar fortfarande produkten efter kunden, är engagerade i arbetet och målet är alltid att göra ett gott hantverk.

TanumsFönster har anpassat sina produkter till olika husstilar. de är sorterade i rundad profil, vinklad profil och kulturfönster.

Rundad profil med handtag Hoppe Natur.

Rundad profil.

Vinklad profil med handtag Fix Vinga.

Vinklad profil.

Kulturfönster med klassisk hasp.

Tillval som standard Isolerglaskassett med tre skikt, varav ett har energibeläggning, är standard. Mellan glasen använder TanumsFönster argongas, som isolerar bättre än vanlig luft. Istället för en traditionell metallist mellan glasen används varmkant, som effektivt skiljer kyla och värme åt. Ett personligt fönster Genom att välja rundad eller vinklad profil, poster, spröjs och färger får du ditt personliga fönster. Standardsortiment är dessutom mycket generöst då det gäller bredder och höjder. Aluminiumbeklädnad Alla Profilfönster går att beställa med Alufur, en utvändig aluminiumbeklädnad som gör fönstren extra tåliga.

Aluminiumbeklädd utsida.

Vitmålad utsida.

RUNDAD Den rundade profilen har varit TanumsFönsters kännemärke under decennier. Med sin mjuka form ger den fönstret ett klassiskt och behagligt intryck. Allra bäst passar rundad profil i ett äldre hus med traditionell stil. VINKLAD Den vinklade profilen är det senaste tillskottet i TanumsFönsters sortiment. Med dess avfasade kant har man satt ljusinsläppet i centrum, och fönstret får en livfullt öppen känsla. Vinklad profil kommer bäst till sin rätt i ett modernare hus. KULTUR Den gammaldags känslan hos kulturfönstret skapas framförallt av de genomgående spröjsarna och den traditionella profilen på båge, post och spröjs – som återfinns på såväl insida som utsida. Samtidigt har Kulturfönstret alla fördelar man kan förvänta sig av ett modernt fönster. Även om fönstren förr ofta hade kopplade bågar, har vi valt enkelbågar till Kulturfönstret. Det ger ett mycket bättre energivärde – och du får bara två sidor att putsa. Fönstret har en tvåskikts isolerglaskassett med energibeläggning, argongasfyllning och varmkant.

tema fönster

Några detaljer som visar företagets ständiga utvecklingsarbete och sinne för detaljer är att man tyckte att spikhålen i fönstrens glaslist irriterade ögat. Därför började man tillverka listen i ett hållbart kompositmaterial som fästs med dold spikning. Man gillade inte heller den korta livslängden hos de vanliga tätningslisterna i gummi. Därför bytte man till en stark och hållbar i silikon. En annan detalj var att man tyckte att svarta fogband – branschens standard oavsett fönsterkulör – gav en onödigt stark kontrast på ljusa fönster. Därför bytte man till ljusgrå. Detta är några av detaljerna som tillsammans skapar ett riktigt bra och snyggt fönster.


88

poster och spröjs poster och spröjs SKAPAR levande och spännande glasytor. UT

IN SP

GSP

FSP

DSP

MPG

MPU

Hos TanumsFönster kan man välja mellan fyra olika sorters spröjs och två olika poster. De enklaste spröjsarna är utanpåliggande och löstagbara. Om man vill att det ska se riktigt gammaldags ut kombinerar man spröjsar med distanslister mellan glasen. Det ger ett intryck av genomgående spröjs. Man får alltid spröjsen monterad då man köper TanumsFönster. När det gäller de indelade ytornas storlek och deras geometriska former är möjligheterna närmast obegränsade.

UT

SP

GSP

FSP

DSP

IN

Följande poster och spröjs kan TanumsFönster erbjuda:

UT

SP Löstagbar utvändig spröjs. GSP Spröjs mellan glasen. DSP Löstagbar in- och utvändig spröjs. FSP Toppförseglad fast spröjs, in- och utvändig, med distanslist mellan glasen. MPU Utanpåliggande löstagbar post. MPG Fast genomgående post.

MPG

MPU

IN

tema fönster

FSP

Kulturfönster insida.

MPG

Kulturfönster utsida med fast spröjs.

Fönsterkombination.

MPG Fast genomgående post insida.

Fast spröjs insida.

Nu levererar TanumsFönster standardprodukter med U-värde 1,0 W/m2K. Sidohängda fönster i kombination FES+FES. Två större bågar och två mindre som möts mot mittposten.

Sidohängt fönster FES.

TanumsFönsters profilfönster FES bygger på den vanligaste svenska fönsterformen, med sidohängda, utåtgående bågar och spanjolett.


89

TanumsFönsters helglasade skjutdörr TSD följer fönstrens stil och ger många möjligheter. Dörren skapar både generösa ljusinsläpp och ger tillgång till altanen, balkongen eller trädgården. Dörren skjuts på lättgående kullagervagnar och har säkerhetsspanjolett.

Skjutdörr TSD.

Parfönsterdörr helglasad FDGC-2.

TanumsFönsters glasdörrar, FDBC och FDGC, är framförallt lämpade som balkongdörrar. De är förberedda för cylinderlåsning och har förstärkta dörrblad och fönsterbroms som standard. Tröskeln till alla fönsterdörrar tillverkas av iroko, ett hårt träslag som håller för många års användning.

Parfönsterdörr med bröstning FDBC-2

Fönsterdörr med bröstning FDBC

Vridfönster TVF

Vridfönster i kombination över varandra TVF+TVF

olika fönstertyper:

låt ljuset

flöda Kulturfönster TKS

Fast fönster FL

Vridfönster i kombination vid sidan av varandra TVF+TVF

TanumsFönsters horisontella vridfönster TVF passar i de flesta miljöer. Fönstret är lätt att öppna och samtidigt praktiskt och säkert. Med hjälp av vridbeslaget kan du vrida fönstret 180 grader. Då kommer du på ett bekvämt sätt åt att putsa dess utsida, utan att behöva flytta gardiner och blomkrukor. Du ställer fönstret i vädringsläge med ett enkelt handgrepp.

FL Fast fönster. TVF Tanums vridfönster. FES Fönster enluft sidohängt.

TKS Tanums kulturfönster sidohängt. FDBC Fönsterdörr med bröstning.

FDGC Fönsterdörr helglasad. TSD Tanums skjutdörr.

tema fönster

Fönsterdörr helglasad FDGC.


90

NYHET! Elit Passiv – för Ett aktivt miljöval Elit Passiv är skräddarsytt för dig som söker ett verkligt energieffektivt 3-glasfönster. Med ett U-värde från 0,6 har fönstret förstås sin givna plats i passivhus. Men inte bara där. Elit Passiv är ett aktivt miljöval överallt där uppgiften handlar om att minimera energianvändningen. Fönstret kan varieras utseendemässigt på en mängd sätt och passar därför objekt inom både ROT och nybyggnad.

Prestanda • Väderskydd, aluminiumklädd utsida, AluTech™

• Karmdjup 115 mm

• Superisolerande distans mellan glasen

• Spårmonterad tätningslist av gummi

• Två energiglas med lågemissionsskikt av silveroxid

• P-märkt vakuumimpregnering

• Glasmellanrum 16 mm, båda fyllda med isolerande argon

• Lamellimmat, fingerskarvat trä av svensk furu

• Glastjocklek 4 mm

• Extra tätning/släplist

• 3-glas isolerglaskassett med dubbla energiglas

• Säkerhetsinfästning av glaskassetten

• U-värde från 0,6 i hela konstruktionen

Välkommen att prata fönster med oss på Elit Pro. Vi är proffsens partner. Ring 010 -451 40 00 eller hitta rätt person på hemsidan. Läs även vårt nya inspirationsmagasin Elit Pro. Har du inte fått det, kan du maila carina.holmstrom@elitfonster.se så kommer magasinet två gånger om året.

www.elitfonster.se


91

Fönster och fönsterdörrar från norra Bohuslän Vi lämnar 30 års rötskyddsgaranti på våra trä/aluminiumprodukter Vi lämnar 20 års rötskyddsgaranti på våra fabriksmålade produkter Vår produktion kontrolleras av “Sveriges Tekniska Forskningsinstitut”

ENERGIMÄRKT

DJUPIMPREGNERAD ENLIGT

Våra produkter märks med godkänd energimärkning Samtliga trädetaljer på våra produkter djupimpregneras.

Tack vare ett brett produktutbud med ovanligt många valmöjligheter passar ett Tanums fönster både i traditionell och modern miljö. Tack vare vår djupimpregnering och vårt beprövade färgsystem, ligger vi i framkant med kvalitet och garantier.

www.tanumsfonster.se


92

VACKER

tema INTERIÖR

Ett hus från Willa Nordic består av många olika delar. En process som sätter skicklighet och hantverkskunnandet på prov. Varje detalj är viktig för helheten. När huset är klart och man går in i resultatet av drömmarna det är då man upplever den verkliga skillnaden. Kvaliteten som både känns och märks. Välkomna dina vänner in i ditt nya Willa Nordic hus. Men framför allt njut av det själv varje dag.

FAKTA A1968 Golv: lut/vitoljat furuplank Golvsockel: vitlaserad Skrea Vägg: vitmålad slät Tak: vitmålat slätt Taklist: vitmålad trappstegslist Fönstersmygar: vitmålad gips Fönsterbänkar: kalksten Azul Cascais


tema INTERIÖR

INSIDA

93

SID 36


94

tema INTERIÖR

FAKTA A2601 Golv: oljad ek 1-stav med fasade kanter Golvsockel: oljad ek Dörrfoder: släta vitmålade Vägg: vitmålad slät Tak: vitmålat slätt / aukustikskivor Taklist: huset utförs utan taklist

pANEL

PANEL, FODER OCH LISTER 2

4

3

5

TAKLIST

1

7

12

13

14

GOLVLIST

8

FODER

6

15

9

16

10

17

18

11

19

1. Funkispanel obeh gran hyvlad 15x120. 2. Funkispanel obeh gran finsågad 15x120. 3. Panel vitmålad Rough gran 14x120. 4. Panel 4019 obeh furu 12x120. 5. Panel 4019 vitvaxad furu 15x120. 6. Allmogepanel obeh furu 12x120. 7. Pärlspontpanel obeh furu 12x95. 8. Taklist skugglist slät vitmålad 21x43. 9. Taklist trappstegslist obeh furu 21x43. 10. Taklist hålkäl obeh furu 15x43 / 15x56. 11. Taklist Svanhals obeh furu 15x56. 12. Foder slätt vitmålat 12x44 / 12x56. 13. Foder Skrea obeh furu 15x56. 14. Foder Allmoge obeh furu 15x69. 15. Golvlist slät lackad ask 12x43. 16. Golvlist slät vitmålad 12x56. 17. Golvlist slät lackad ek 12x56. 18. Golvlist Skrea obeh furu 15x69. 19. Golvlist allmoge obeh furu 15x69.


95

tema INTERIÖR

“Gör rätt investeringar och prioritera material som är svåra och kostsamma att ändra i framtiden."

FAKTA A2317 Golv: vitpigmenterad ask 3-stav Golvsockel: vitmålad slät Vägg: vitmålad slät Tak: vitmålat slätt Taklist: huset utförs utan taklist Dörr: YD 2001 från Snickarper Kök: HTH slät vit med bänkskiva i wenge Vitvaror: Miele

TÄNK LÅNGSIKTIGT!

Visst är det trevligt att följa trender, men långsiktiga materialval som ej är tidssatta är bättre i längden. Bestäm i förhand hur mycket ni vill satsa på golv, kakel, klinker, kök mm. Gör rätt investeringar och prioritera material som är svåra och kostsamma att ändra i framtiden. En tapet kan ni alltid måla över, men ett badrum vill ni helst leva med under många år. Var inte rädd att blanda stilar. En väl avvägd stilsäker miljö med personlighet är mycket trevligare än ett ”perfekt” hem som saknar känsla. Samla gärna bilder på vad ni tycker om och dokumentera befintlig konst och möbler som är av betydelse för inredningen i ert nya hem. Bygg in smarta lösningar. Tänk på funktionerna redan i planeringsstadiet.


96

LJUS OCH RYMD

tema INTERIÖR

Sidan 46

FAKTA A2013 Golv: oljad ek 1-stav med fasade kanter Golvsockel: vitmålad slät Vägg: vitmålad spårpanel (funkispanel) Tak: vitmålad spårpanel (funkispanel) Fönstersmygar: vitmålad rådande smygbräda Taklist: vitmålad slät Skjutdörrar: Hajom


tema INTERIÖR

97


tema INTERIÖR 98


MODERNT

99

tema INTERIÖR

ONV Bolig - danskt minimalism när den är som bäst!

FAKTA A2390 Golv: vitlaserad ask Golvsockel: vitlaserad ask Vägg: slät vitmålad Tak: slätt vitmålat Taklist: huset utförs utan taklist Fönstersmyg: vitmålad gips Kök: HTH slät vit / rostfri bänkskiva


100

tema INTERIÖR

GEnuint geMYTLIGT

FAKTA A2621 Golv: mattlackad ek 1-stav Golvsockel: vitmålad (modell 1147) Vägg: vitmålad panel (modell 4019) Tak: vitmålat slätt Taklist: vitmålad hålkälslist Kök: Ask dunvit, lucka Trolle från Kvänum Vitvaror: Miele / Fjäråskupan


101

tema INTERIÖR

FAKTA A2706 Golv: lackad ek 2-stav Golvsockel: vitmålad slät Vägg: vitmålad slät Tak: vitmålat gipsplank Fönstersmygar: vitmålad gips Taklist: vitmålad hålkälslist Trappa: vitlaserad furu med räcke Soul Braskamin: Contura 550:1

“Det smala fönstret ovanför trappan ger vackert ljus till båda våningarna.”

T VÄLJ RÄT ! DETALJER


102

tema INTERIÖR

FAKTA A2597 Golv: mattlackad ek 3-stav Golvsockel: lackad ek Vägg: vitmålad slät Tak: vitmålat slätt Fönstersmygar: vitfolierad rådande Fönsterbänkar: kalksten Azul Cascais Taklist: huset utförs utan taklist Braskamin: Contura 580

T VÄLJ RÄT ! DETALJER

HEM


103

tema INTERIÖR

TREVLIGT

“Den centralt placerade braskaminen är synlig från både soffa och matplats.”


104

TRAPPAN

tema TRAPPOR

SOM GER NYA DIMENSIONER

Trappa med frihängande steg i valnöt. Glasskiva från golv till tak. Rostfri handledare. Trappan är beställd från ett specialsnickeri.

Trappan har gått från att vara en konstruktionslösning för förflyttning mellan våningsplan till att bli en viktigare del av arkitekturens helhet. Trappan blir ett uttryck för personlighet och stil. Snickarlaget skapar möjlighet för den designintresserade att finna egna unika lösningar och uttryck. Kombinationen av olika material bildar, tillsammans med trappans form, en tidlös enhet som passar in i den moderna och öppna rumsmiljön.


Trappa Zäta 2 med steg i svartbetsad ask och rostfritt räcke. Denna trappa måste kompletteras med klätterskydd.

Vitmålad trappa med plansteg i lackad ek och sättsteg i glas. Rostfria stolpar med glasräcke och rund eköverliggare.

Trappa med plan- och sättsteg i lackad ek och lågvägg med rund eköverliggare.

tema TRAPPOR

105


106

tema TRAPPOR

Trappa med plan- och sättsteg i lackad ek och räcke Pop med rostfria spjälor.

Trappa i vitlaserad furu med räcke jazz.

Trappa med plan- och sättsteg i lackad ek och lågvägg med eköverliggare.


107

tema TRAPPOR

Vitm책lad trappa med plan- och s채ttsteg, R채cke Classic.


108

Trappa med plan- och sättsteg i lackad ek och med underliggande vang.

tema TRAPPOR

Vitmålad spartrappa upp till loft med lackade eksteg och räcke Pop med rostfria spjälor.

Vitmålad trappa med oljade eksteg och räcke Dixi.

Vitmålad trappa med lackade eksteg och underliggande vang. Räcke Ballade med rund eköverliggare

Vitlaserad trappa med räcke Soul.


tema TRAPPOR

109

Zäta 2 med lackade eksteg och räcke 1 i rostfritt stål.

T VÄLJ RÄT ! DETALJER

Detta trappräcke måste kompletteras med klätterskydd.


tema TRAPPOR

110

Vitmålad trappa med mattlackade eksteg. Räcke Classic och eköverliggare.


111

KÄHRS TRÄGOLV Golvet är en av de viktigaste beståndsdelarna när du vill skapa en viss stil i ditt hem. Därför erbjuder vi, tillsammans med Willa Nordic, ett brett utbud av trägolv – alla vackra på sitt sätt – för att tillfredsställa alla smaker och stilar. För en full översyn av vårt sortiment, besök www.kahrs.se

CLASSIC NOUVEAU COLLECTION – EK NOUVEAU SNOW, CLASSIC


tema GOLV

112

GOLVET

Ek Nouveau Black

NÅGOT ATT STÅ PÅ I DITT NYA HEM Mycket i vår omgivning tillverkas för att konsumeras snabbt och för att bytas ut i takt med nya trender. Med Kährs golv är det raka motsatsen. Det tar flera decennier för råmaterialet att växa. För att förvandla träden till vackra trägolv till glädje för många generationer krävs kunskap och omtanke om naturen. Lamellparkett innebär att golvet är uppbyggt i flera skikt, detta ger en stabilare konstruktion.

Ek Navarra Dessutom kan råmaterialet tas tillvara med större hänsyn till miljön. Den limfria golvfogen, Woodloc, gör att fogen dras åt när golvet läggs för att sedan låsas på plats. Därmed får man ett golv helt utan glipor. Att hitta det perfekta golvet är en process med flera variabler, till exempel träslag, ytbehandling och golvets sortering. Kährs erbjuder ett brett utbud av träslag - från ljusa till mörka. Ett mörkt golv “sväljer” mycket ljus och påverkar också känslan av rymd i rummet. Samtidigt kan ett mörkt golv skapa en varm och behaglig känsla i stora utrymmen. Ek Weimar


tema GOLV

113

Valnรถt Atlanta


tema GOLV

114

Ek Siena

Ask Gothenburg

“GOLVET GÖR ATT RUMMEN BOTTNAR OCH gER KARAKTÄR TILL INNEMILJÖN” Ett ljust trägolv reflekterar ljuset och ökar rymdkänslan och kan skapa en dramatisk kontrast till mörka inredningsdetaljer. Lack, matt lack eller naturolja? Ett oljat golv ger dina golv en fantastisk vacker naturlig känsla och framhäver träets fina struktur och ådring. Golv som behandlats med olja behöver mer tillsyn än ett lackat golv. Den matta lacken får golvet att verka obehandlat och trärent. Du kan tydligt känna den naturliga ytan med handen eller när du går på golvet barfota . Matt lack är lika slitstarkt och enkelt att underhålla som vanlig lack. Infärgning kan användas för att ta fram de naturliga färgerna - från ljusa, vitlackade golv till mörka, djupa och exotiska färger. Fasade kanter på golvbrädor framhäver brädans form och borstning av ytan lyfter fram träets naturliga struktur och ger golvet extra träkänsla. Olika träslag är av naturen olika hårda. I ett rum där golven utsätts för mycket slitage, till exempel kök och hall, är det klokt att välja ett hårdare träslag. Ek och ask är båda relativt hårda träslag. WILLA NORDIC MAGASIN Ek Nouveau White

Ask original Linnea


115

tema GOLV

Ek Verona

Ek Nouveau Charcoal


116

www.snickarlaget.se

Addera - innerdรถrren som blir vad du gรถr den till.


117

Lindö vitbonad ek

DET ÄR SKÖNT ATT KOMMA HEM Hemma är inte bara en plats, det är en känsla också. När du går in i ett vackert kök från Kvänum känner du dig verkligen hemma. Det beror på att våra kök byggs av erfarna yrkesmän som lägger sin själ och stolthet i det de gör. Kompromisslös kvalitet, underbara ytor och en ergonomisk design kombinerat till att skapa ett kök du alltid kommer att glädjas åt att komma hem till.

W W W. K VA N U M . S E


118

tema KÖK

KÖKET husets

Kökets fem zoner

För att få ett väl fungerande kök bör detta vara uppdelat i fem zoner. 1. Diskning = kärl för sopsortering, diskmedel, diskborste och sådant. 2. Beredning = redskap och specerier som behövs när du hackar och bereder maten ska finnas vid arbetsbänken. 3. Matlagning = kastruller, redskap och kryddor ska finnas vid spisen. 4. Förvaring = bestick, porslin, glas med mera. 5. Förråd = skafferi, kylskåp och frys. Fler kökstips finns på nästa uppslag.


119

husets hjärta här presenterar willa nordic 12 KÖK

tema KÖK

- VILKET PASSAR DITT NYA HUS?

Ett rum att umgås i. Att laga mat i. Att göra läxorna i. Ett kök kan fylla många olika funktioner och inte sällan blir det husets hjärta. Därför kan det vara värt att tänka efter lite extra när du beslutar dig för hur ditt kök ska se ut. Här visar Willa Nordic 12 kök från leverantörer vi samarbetar med. Som vanligt är möjligheten för dig att välja helt fritt oändliga. Detta kök heter Grip och kommer från Kvänum. Vit laminat och valnötskantlist på luckorna. Bänkskiva, bakvägg och övriga delar i valnöt.


tema KÖK

120

SAMSÖ från Kvänum Samsö är en härlig hybrid av modernt och klassiskt. Den heltäckande ramluckan med dolda gångjärn utstrålar stramt formspråk och beroende på vilka andra detaljer som adderas, kan Samsö tillföra sina kvaliteter till såväl moderna som traditionella miljöer. Samsö kan med fördel även kombineras med den släta luckan Lindö.

LINDÖ från Kvänum Sedan mitten av 70-talet har just den här typen av heltäckande lucka varit populär, nu kanske mer än på många år. Lindö signalerar ”no nonsense”, renodlad funktion utan krusiduller. En lucka som känns tuff och modern.


Brahe från Kvänum Brahe heter detta trendiga kök med köksö och spisdel i vit composit och övriga delar i rökt ek.

Goda råd

För att få ett väl fungerande kök bör detta vara uppdelat i FEM ZONER, diskning, beredning, matlagning, förvaring och matförråd. Du behöver allmän LJUS i taket, arbetsbelysning längs bänkskivorna. Har du tänkt dig en köksö eller en bardisk behöver du ljus där också. Idag är ofta fläktkåpan ett designinslag som förstärker kökets inredningsstil. Det finns många modeller att välja på, en stor fläktkåpa drar blicken till sig och då är det viktigt att du har valt en design som passar kökets stil. Det har hänt mycket på diskbänksfronten och just nu går trenden mot större rostfria diskbänkar. På väggen mellan bänk- och väggskåp är det vanligt med kakel eller mosaik som stänkskydd, men det finns även andra material att välja. Du kan exempelvis måla väggpartiet i en färg och sätta klarglas framför. Det är praktiskt med lådor. De ger bra förvaringsutrymmen och överblick. Tillbehören är oändliga, t ex indelningar, insatser och tallrikshållare. Det blir mer och mer vanligt att porslinet placeras i underskåpen. När det är öppet mellan kök och vardagsrum kan du tänka på att välja diskmaskin och köksfläkt som är extra tysta.

tema KÖK

121


tema KÖK

122

SPARRE från Kvänum Den stora familjen behöver stora ytor för effektivt arbete och dessutom gott om plats för umgänge. Om familjen dessutom värderar och älskar sitt hem är Sparre rätt val för dem som vill ge hemmet något extra. Ett klassiskt kök, formgivet med sekelskiftesromantisk penna. Dessutom flexibelt nog för de intelligenta lösningarna i det unika hemmet. En klassisk, falsad lucka med rundad profil i ramens ytter- och innerkant. Namnet var Sparre.

DALBY från Kvänum Dalby har sina rötter i 1800-talets kökstraditioner och är den mest av­skalade varianten i vår serie med innanförliggande luckor. De två andra är Sundby och Broby. Fortfarande får man känslan av ett hantverksmässigt platsbyggt kök. Men när det gäller funktion och kvalitet är det Kvänums 2000-tal rakt igenom. Dalby har en innanförliggande lucka som förstärker den traditionella karaktären. Det gör även ­tekniken med handmålning av skåpstommar och listverk när köket väl är monterat.


123

GÖR INTE SOM ALLA ANDRA det genom att förena det bästa av världar. Dels genom själ, hantverk och flexibilitet i att fortfarande vara ett äkta köks- och möbelsnickeri. Dels genom kvalitet , design och det systemtänkande som gjort dem till Skandinaviens ledande tillverkare av kvalitetsinredning. Men framförallt genom den speciella nordiska värme som bottnar i Kvänums historia, deras användning av trä

och hängivenhet att ge kunderna en resa i första klass. Kvänums specialitet är att skapa personligt anpassade miljöer som de utformar i ett nära samarbete mellan dig som kund, deras inredare och hantverkare. Allt de skapar bär sin ägares namn från det ögonblick de startar arbetet. Genom Kvänums unika möjlighet att skapa kundanpassad inredning kan man

leverera helhet i ordets enda rätta bemärkelse och för hemmets alla rum: från kök och badrum till bibliotek, förvaring och mycket mer. Om valfriheten skulle leda dig till svåra beslut står företagets engagerade inredare till ditt förfogande. Beredda att addera extra värden till ditt hem, oavsett hur unikt och banbrytande behovet är.

BROBY från Kvänum Köksluckan Broby är medlem i samma familj som Sundby och Dalby. Den gemensamma nämnaren är den 1800-talsmässiga stilen där luckor och lådförstycken är infällda i stommen, vilket ger Broby en platsbyggd karaktär. Något som även förstärks av att köket är målat efter att stommar och listverk är monterade. Hålkäl i innerprofilen på ramen ger en hantverksmässig prägel. Intelligenta, moderna lösningar skapar ändå en högeffektiv arbets plats. Broby har även en utanpåliggande sockel i klassisk stil.

tema KÖK

En av Willa Nordics partner när det kommer till att inreda de unika hus som företaget bygger är Kvänum. Ett företag som delar många av de grunläggande värderingar som präglar Willa Nordic. Ända sedan Gustav Johansson grundade Kvänum 1923 har de levererat inredningar som präglas av upplevelse och känsla för medvetna kunder. Kvänum gör


124

tema KÖK

Soft vit från HTH De lackerade vita luckorna ger köksinredningen en stram och enkel stil som matchar det ljusa och vackra rummet perfekt. De varma väggpanelerna i trä ger en charmig atmosfär och skapar sammanhang med resten av rummet. Luckor i prisgrupp 3.


tema KĂ–K

125


tema KÖK

126

Horizon vit från HTH Allt fler faller för den handtagslösa stilen. Därför erbjuder HTH en unik handtagslös lucka till ett mycket förmånligt pris. Tillsammans med italienska företag har HTH utformat och tillverkat den här handtagslösa luckan - en träfiberskiva med vit folie. Den extra tjocka bänkskivan med raka kanter framhäver kökets moderna stil. Luckor i prisgrupp 3.

Classic vit från HTH De profilerade luckorna ger en känsla av charm och romantik. Luckor i prisgrupp 3.


127

“KÖKET ÄR HUSETS HJÄRTA” Vit basic högglans från HTH Den skarpa kompromisslösa designen hos Vit basic högglans kommer verkligen till sin rätt i den här kökslösningen som kännetecknas av rena strama linjer. En tjock arbetsbänk ger inredningen karaktär. Luckor i prisgrupp 3.

tema KÖK

Straight vit från HTH Handtagslösa luckor och rostfri bänkskiva till köksö. Luckor i prisgrupp 5.


128

tema KÖK

När framtiden flyttar in får hemmets hjärta nya former. Siemens lanserar en helt ny serie innovativa inbyggnadsprodukter med modern, tidlös och prisbelönt design. Hela serien är formgiven för att ge största möjliga flexibilitet för olika kombinationer av ugnar, hällar och fläktar.

UTRUSTA KÖKET KÖKET ÄR VIKTIGARE ÄN NÅGONSIN FÖR OSS SKANDINAVER. Från att ha varit familjens domän umgås vi nu mera allt oftare i köket. Vi vill ha ett snyggt kök där gästerna kan mingla medan värdarna lägger sista handen vid maten. Willa Nordic har valt ut några leverantörer av köksteknik och inredning som lever upp till förväntningarna man har på ett hus från Willa Nordic.

Glaskeramikhäll

Siemens ET645EE11, touchcontrolstyrning, 4 highspeedkokzoner.

Glaskeramikhäll

Miele KM6115, 4 st induktionskokzoner med uppkokningsautomatik, variabla kokzoner, booster, 1 st twinbooster.

Inbyggnadsugn

Miele H4810B rostfri, volym 66 l, 8 stycken funktioner bland annat varmluft plus.


129

T VÄLJ RÄT ! DETALJER

tema KÖK

Med Mieles raka linje formges hemmet. Detaljer i samspel, ett resultat av perfektion. Dessutom med CleanSteel som skyddar mot synliga fingeravtryck.

Diskmaskin

Miele G1235, rostfri, 44 dB, energispar, 10 l.

Diskmaskin

Siemens SN45E201SK, vit, 13 kuvert, 5 program, 48 dB.

Diskmaskin

Miele G1182SCVi, 48 dB, integrerad, rostfri programpanel, energispar, 13 l.

Inbyggnadsugn

Siemens HB76A1260S

Microvågsugn

Siemens HF24M261, vit, 25 l volym, 5 st effektlägen, viktautomatik, minnesfunktion.

Inbyggnadsugn

Siemens HB23AB210S vit, stor ugn 58 l, rengöringssystem ecoclean på bakvägg, ugn med titanglansemalj.

Microvågsugn

Miele M 8260-2, rostfri, volym 26 l för inbyggnad.


köksteknik

tema KÖK

130

Frysskåp

Miele FN9752i, 211 l, 177 cm, integrerat, softclose dörrstängning.

Frysskåp

Miele FN12827 rostfritt, 261 l, 185 cm, e-klass A+.

Kylskåp

Miele K12820 rostfritt, 390 l, 185 cm, e-klass A+.

“rätt teknik gör livet enklare och köket snyggare”

Kylskåp

Miele K9752iD, 330 l, 177 cm, integrerat, softclose dörrstängning.

Kyl & sval

Siemens KS38KV01 vit, 355 l, 186 cm, e-klass A.

Frysskåp

Siemens GS32NV01SV vit, 247 l, 186 cm, e-klass A.


131 Köksfläkt

tema KÖK

Siemens LC95950 rostfri. 870 m3 per timma. 55 dB vid högsta normalläge.

Utdragbar fläkt Miele DA3060 rostfri, 480 m3 per timma.

Utdragbar fläkt

Siemens LI16030 silver, 320 m3 per timma.


132 En modern köksmiljö med köksfläkten Carisma från Fjäråskupan.

Köksfläkten Nivå 70

Köksfläkten Arcad 120

tema KÖK

Köksfläkten fasad 70

7 köksfläktar i precis rätt stil En detalj som skapar karaktär åt köket i ditt nya hus från Willa Nordic är köksfläkten. Hos vår leverantör Fjäråskupan har du oändliga valmöjligheter. Du kan fritt välja utförande, färg och mått på fläktkupan. Gillar du någon av de populära spisfläktarna Ikon eller Arcad, men har sju meter i takhöjd, lutande tak och vill ha fläkten över en köksö mitt i köket? Inga problem. Fjäråskupan bygger köksfläktar efter beställning, så du kan vara säker på att fläkten passar just ditt kök.

Köksfläkten cupol 70

Motorn till dessa fläktar har en kapacitet på 700 m3 luft per timma och regleras i fyra hastigheter. Vid 500 m3 luft per timma är ljudnivån 53 dB. Köksfläkten modul 120 Köksfläkten ELLIPSE från Fjäråskupan kombinerar den senaste tekniken med innovativ design.

7KÖKSWilla Nordic tipsar om

FLÄKTAR


133

snygg miljöteknik Nautic från Gustavsberg har en modern och lättanvänd vattensparteknik som gör att du inte behöver använda mer vatten än nödvändigt. Blandarens ursprungsläge ger nämligen ett tillräckligt vattenflöde för till exempel diskning och handtvätt. Lyft spaken till översta läget för fullflöde, och släpp spaken för att den automatiskt ska återvända till ursprungsläget. Att spara energi är också viktigt ur miljösynpunkt. Det är därför Nautic har en revolutionerande energisparfunktion som gör att du kan minska din energiförbrukning med 50 %. Och lösningen är lika enkel som smart. Spaken måste helt enkelt föras fullt ut till vänster för maxtemperatur. Denna funktion gör att du varje år kan spara mängder med energi och pengar. Soft Pex är en ny typ av godkända anslutningsslangar som tillverkas med miljövänliga metoder av korrosionsresistenta och återvinningsbara material. Slangarna har lång livslängd, är väldigt flexibla och

enkla att montera. Nautic har ett WRC-godkännande. Det betyder att alla ingående komponenter är gjorda i livsmedelsgodkända material. Och det betyder att det inte finns något i blandaren som påverkar vattnet negativt. Nautic är utrustad med en stötdämpning som gör att du undviker slag i rören när du stänger av vattnet. I värsta fall kan detta annars leda till vattenläckor, så mjukstängning som standard är en skön trygghet. För både dig och miljön.

Köksblandare Nautic med hög pip och avstängning för diskmaskin.

Köksblandare Skandic Island med duschmunstycke och avstängning för diskmaskin.

WILLA NORDIC MAGASIN Köksblandare Skandic, Leg med avstängning för diskmaskin.

Köksblandare Nautic med låg gjuten pip.

tema KÖK

Köksblandare Skandic 03, Pin med hög pip, finns även med avstängning för diskmaskin.


YMER REKLAMBYRÅ

134

När framtiden flyttar in får hemmets hjärta nya former.

Siemens nya generation inbyggnadsprodukter har en design som ger dig optimal flexibilitet och enkelhet. Ugn. Häll. Fläkt. Kaffemaskin. Ångugn. Mikro. Diskmaskin. Kombinera som du vill och vi lovar att de produkter du väljer harmoniserar perfekt. Dessutom erbjuds du flera nya förenklande och inspirerande funktioner. Exempelvis ugn med hela 68 automatiska program. Eller induktionshäll med ännu smartare stekSensor. Närmaste återförsäljare: www.siemens-home.se

Framtiden flyttar in.


135 www.fjaraskupan.se

Sugen på något grönt?

Modell Straight / Vit Högglans Det behövs många spännande ingredienser för att skapa ett elegant och väl fungerande kök, med god smak och spännande kryddning. Vi har samlat de allra bästa ingredienserna på vår hemsida. Välkomna!

Läs mer på www.hth.se

Miele - Bättre finns inte, är ett kvalitetslöfte där fokus ligger inte bara på de inre egenskaperna som bästa funktionalitet och tillförlitlighet utan också på de yttre egenskaperna, på designen.

Bara Miele har ett kvalitetsbevis som gäller som värdecheck på tusen kronor vid ev reparation upp till 10 år efter köpet. För information besök vår hemsida www.miele.se

Miele - Bättre finns inte, är ett kvalitetslöfte där fokus ligger inte bara på de inre egenskaperna som bästa funktionalitet och tillförlitlighet utan också på de yttre egenskaperna, på designen.

Bara Miele har ett kvalitetsbevis som gäller som värdecheck på tusen kronor vid ev reparation upp till 10 år efter köpet. För information besök vår hemsida www.miele.se Indigo är en del av helheten. Hela vårt sortiment ser du på www.svedbergs.se


136 En skonsam skötsel är A & O när det gäller att bibehålla de funktionella egenskaperna hos plagg som utsätts för väder och vind. Miele kombinerar teknisk innovation med design.

ett rent Torktumlare

Miele T7744C vit, fullelektronisk programstyrning, 1-6 kg.

Tvättmaskin

Miele W 1714 vit 1300 varv per minut, 1-6 kg.

Luftkondenstumlare

Siemens WT44E103DN vit, 1-7 kg.

Tvättmaskin

Siemens WM12A163DN vit 1200 varv per minut, 1-5 kg.


137

nöje Centraldammsugare

Q Smart

Liten kompakt, tyst och lättplacerad centraldammsugare som inte virvlar upp damm när du städar som en vanlig dammsugare gör. Blåser ut “städluften” och microdammet ur huset. Enkel och bekväm att använda - anslut bara städslangen i sugdosan och starta med on /off knappen på städhandtaget. Som tillbehör finns bland annat “rollme”, ett enkelt sätt att hålla ordning på slangen, rulla in eller ut på ett par sekunder. wILLA nORDIC mAGASIN


tema FÖRVARING

138

Titan silver med svart matt och vit glasfyllning.

En skjutdörrsförvaring består även av det som finns bakom skjutdörrarna. Mirro har två olika inredningar som du kan välja mellan. Den exklusiva och stabila Prestige i hela 22 mm material, samt vår basinredning Milano i 16 mm material. Det finns det flera färger och tillbehör som du kan välja mellan. Du kan också kombinera med avslutningsida för ett snyggt resultat. Och självklart beställer du din förvaring anpassad till just dina mått.

Fakta Prestige Inredning i 22 mm melaminbelagd spånskiva. Softclose som standard. Mått 2040 x 510 mm Kan fås med utökad höjd 2680 mm. Prestige Vit kan fås med 300 mm djup Färger: Vit, Grå/Multiplex kant, Grå, Ek, Vit Ek och Valnöt


139 Garderobssystem Nordica ek.

Fakta Milano Inredning i 16 mm melaminbelagd spånskiva. Rullskena som standard. Mått 2034 x 510 mm. Färger: Vit och Grå

FÖRVARING

Design och inredning är en väsentlig del i våra liv. Vi skapar och profilerar miljön efter vår personlighet. Men vare sig det gäller en röd stuga på landet, en nybyggd villa eller en arbetsplats i en kontorsskrapa behöver vi en praktisk förvaring. Man säger att första intrycket är det som består, och det gäller inte minst entrén eller hallen. I Mirros breda och flexibla sortiment finns alla möjligheter till en representativ och inbjudande miljö. Du väljer bland oändliga kombinationer av olika utseenden och material. Trä, glas, spegel, fanér, melamin - det är din fantasi och smak som ger personligheten. Samtliga profiler är i aluminium och du får hela förvaringen efter just dina individuella krav. Du väljer om skjutdörrsförvaringen skall vara fristående eller inbyggd.

Nordica vit med svart fyllning.

Som tillbehör till skjutdörrar i serien Titan, Diamant och Nordica finns softclose som ger en tyst och mjuk stängning av dörrarna. Nordica är Mirros trädörr med massiv fanerad träram. Denna ger en ombonad känsla och finns förutom i fanerad och lackad ek, björk, körsbär samt oljad ek även helt i vitt. Du kan även kombinera med exempelvis färgat glas i vitt, svart eller grått i det övre fältet. En stor fördel med skjutdörrar är att de är utrymmesbesparande eftersom de inte behöver något svängrum. willa nordic magasin

Titan silver med grå fyllning.

Rätt profil för din garderob Titan Exklusivt profilprogram i aluminium med extra krafiga sidoprofiler. Silver, vit eller svart.

Diamant Elegant profilprogram i aluminium med krafiga profiler. Silver, vit, svart, brons och guld.

Rubin Stilrent profilprogram i aluminium med stabila profiler. Silver, brons och vit.

Opal Enkelt profilprogram i aluminium med stadiga profiler. Silver, brons, guld, vit och svart.

tema FÖRVARING

Opal silver med vit fyllning och spröjs.


140

KÄNSLA FÖR HÅLLBAR FORM tema FÖRVARING

En av Willa Nordics leverantörer som delar samma grundtanke som bär Willa Nordic är Kvänum. Stilmässigt står Kvänum för en skandinavisk enkelhet och känsla. Vårt modellprogram rymmer design influerad av ett stort antal tidsepoker. Våra inredningar skänker extra glans oavsett om du lever i en sekelskiftesmiljö, i ett retroinspirerat hem eller i en banbrytande modernistisk arkitektur. Inklusive allt som kan komma däremellan. Vi nöjer oss dock inte med att inspireras av tidstypiska influenser. Vår framgång bygger på vårt sätt att kombinera, experimentera och vidareutveckla. En metod som gång på gång ger oss utmärkelser och priser för vår design. HANTVERK, ÄKTHET OCH OMVÄGAR Om du närgånget granskar en inredning från Kvänum kommer du att upptäcka detaljer som du inte finner i inredning från andra tillverkare. Våra hantverkare tar nämligen speciell hänsyn till hur varje kund valt att utforma sin miljö. Mönsterpassad träådring i luckor, handmålade detaljer, gerade hörn, sinkade lådor och kantlistade krysspröjs är bara några saker som garanterar den typiska Kvänumkänslan. Hela processen bygger på vår filosofi om äkthet. Och vår envishet att välja de rätta omvägarna, istället för genvägarna. Förvaringsmöbel i Broby ask dunvit. Knoppar i porslin och sittdyna i läder.

I EXKLUSIVT SÄLLSKAP, VÄRLDEN ÖVER Inredningarna från Kvänum, beläget i den lilla orten med samma namn, väcker begär över hela världen. Vi finns representerade i allt från Turning Torso och Stora Sundby slott till exklusiva privatbostäder på varje kontinent. Men även om vårt namn är vida känt riskerar du aldrig att välja en dussinprodukt. Som ägare till inredning från Kvänum kommer du alltid vara en del av en exklusiv skara. Som i sin tur är ägare till en lika exklusiv och unik produkt.

Förvaringsmöbel i Brahe vitbonad ek.

willa nordic magasin

Förvaringsmöbel i Lindö ren vit. Handtag i läder och krom, klädstång i ek.


BADRUM tema FÖRVARING

141

Förvaringsmöbel i Broby ask dunvit. Utdragbara eklådor för förvaring av kläder och skor. Klädstång i ek.


142

VARDAG

tema BADRUM

Ett härligt varmt bad är en avkoppland

Badkar Bara Round från Svenska badkar.

Badkar Skandic rektangulärt 1700x750 från Gustavsberg

Badkar Artic rektangulärt 1700x750 från Gustavsberg

Hörnbadkar Caracas 1350x1350 från Svenska badkar med massagesystem och Skandic termostatblandare.


AGSLYX

143

tema BADRUM

ande stund och en skรถn vardagslyx.

12 sidor om badrum


144

tema BADRUM

Skapa ditt badrum med hjälp av Willa Nordics skickliga arkitekter och utvalda leverantörer. Vi har de unika lösningarna som ger det perfekta resultatet. Badkaret heter Agape Spoon XL och blandaren kommer från Axor Stark.

VARDAGSLYX

Lägg till lite lyx i vardagen, ett skönt bad i ett vackert designat badkar, ta en ångdusch och njut av en perfekt tempererad handduk efter varje dusch. Det är detaljerna som skapar helheten. willa nordic har plockat det bästa från våra leverantörer. En handdukstork ger en skön känsla och blir ett nytt spännande designelement i badrummet. I Svedbergs sortiment hittar du flera storlekar och utföranden. Badkaret blir ofta den självklara mittpunkten i ett badrum. Det är inte så konstigt egentligen. Ett härligt varmt bad är en avkopplande stund och en skön vardagslyx. Duschen är den del av badrummet som de flesta använder varje dag. Tänk därför efter en gång extra när du väljer dusch. Begrunda allt från dina behov till dina badrumsytor. I våra tre duschserier har du en mängd olika duschlösningar. Oavsett om du söker en duschvägg, duschkabin eller vill unna dig något extra med en ångdusch. WILLA NORDIC MAGASIN

Handdukstork Easy i krom från Svedbergs.

Handdukstork Quadra i krom från Svedbergs.

Handdukstork Bas i krom från Svedbergs.

Dusch entré enkel nisch blank alu / frost från Svedbergs.


145

Badkar de Lux 170x70 från Svedbergs.

Dusch entré hörndusch blank alu / klarglas från Svedbergs.

Badkar Ellips 180 med sargmonterad blandare Only One från Svedbergs.

tema BADRUM

Dusch skärmvägg silver / klarglas från Svedbergs.

Badkar Oval 170 med blandartorn från Svedbergs. Dusch entré rak silver / klarglas från Svedbergs.


146

tema BADRUM

HITTA RÄTT DUSCH! Takdusch G1 från Gustavsberg.

Duschset Nautic 2 från Gustavsberg.

Duschset Skandic 03 från Gustavsberg.

Duschset Nautic 1 från Gustavsberg.

Bastubeklädnad på vägg och i tak med asppanel 15x65, bastulavar i asp 21x65. Tylö Bastudörr DGM-72 höjd 2100 med tonat glas.


147

ELVA blandaRE från Gustavsberg Duschblandare Nautic med spak framåt

Termostatblandare Nautic för badkar

Termostatblandare Skandic för badkar

Duschblandare Nautic med spak nedåt

Termostatblandare Nautic

Termostatblandare Skandic med dusch och pip

Badkarsblandare Tower med dusch och pip

Termostatblandare Nordic

Duschblandare Nordic

Termostatblandare Skandic

tema BADRUM

Badkarsblandare Nautic


148

Låt möblerna spegla dig och din personlighet

tema BADRUM

Oavsett om du har ett litet eller stort badrum vill vi att du skall kunna inreda det ordentligt, med möbler som överlever tiden och trenderna. Därför har Aspen ett varierande sortiment av möbler, med olika mått och utseende. Bekväma funktioner och rymlig förvaring har de gemensamt. Din personlighet skall också komma till uttryck. I Aspens fyra serier hittar du bland annat nio porslinstvättställ av egen design samt elva olika färger och träslag. Vad tycker du om?

Viskan 65 vit.

Porslin, äkta porslin, är det mest slitstarka materialet ett tvättställ kan bestå av. Det tål generationers användning utan att repas eller mattas. Tillverkningen sker enligt gamla hantverkstraditioner i Sverige och de slutliga konturerna sätts för hand. Det ser du om du låter blicken följa kanten: linjen är inte knivskarp, vilket gör formen levande.

Tidan 60 vit.

VISKAN 100 VIT HÖGBLANK Stommar och fronter i vit högblank lack. Två lådor döljs bakom den heltäckande fronten. Övre lådan är fackindelad. Låg spegel. Tvättställ i porslin, utan hål för blandare. Viskan sideboard 100 med hel front. Viskan mellanskåp med hel front. På bilden visas handtag nr 76.


149

Högskåp med hel front.

Förvaring på insidan av luckan. Viskan 130 med svart dubbelskåp.

“äkta porslin tål att användas i generationer”

VISKAN 65 VIT Stommar och fronter i vitlack. Spegel med frostad kant och lysrörsbelysning i matt aluminium. Olika typer av förvaring för olika behov. Viskan högskåp, Viskan sideboard 65 med push, Viskan väggskåp upp 65 med push. Handtag nr 51.

tema BADRUM

Fackindelad låda med eluttag.


150

fired earth

Nybrogatan 3, STOCKHOLM. Tel. 08-611 81 17 Vasaplatsen 6, Gテ傍EBORG. Tel. 031-16 75 20 E-mail: firedearth@telia.com

Kakel . Natursten . Fテ、rg . Badrum . Kテカk . Trテ、golv


Släpp in lite mörker i ditt liv. Vår nya Viskan med hela, svarta fronter blev en mörk historia. Men vi har knappast använt svart magi, utan vanligt hederligt hantverkstänkande. Eftersom alla material är helt naturliga, som det äkta porslinet och ekfaneret, blir Viskan en mörk ljuspunkt i din tillvaro under många år framåt. www.aspenbad.se

Ny reklam.

151


tema BADRUM

152

BAD RUM En av Willa Nordics anrika leverantörer är Gustavsberg. Ett företag som står för hög kvalitet, god formgivning och innovativa lösningar. Samma filosofi har gällt sedan de startade sin porslinstillverkning 1825. Idag är Gustavsberg ett av Sveriges ledande varumärken inom badrumsbranschen.

Gustavsberg tvättställ 4600 med väggpelare 4920.

Gustavsberg WC-stol Artic 4300 med hårdsits.


153

Tvättställsblandare Skandic Pin

Tvättställsblandare Skandic Leg

tema BADRUM

Tvättställsblandare Nautic

Tvättställ 5194 och golvpelare 2920

Tvättställ 2600 väggpelare 2930

Tvättställ Artic 4650 med väggkåpa 4930

Inbyggnadstvättställ Artic 4601

Tvättställ 2450

Tvättställ 2500


tema BADRUM

154

Plats för eftertanke Vägghängd WC 4330 med inbyggd cistern och bidé 4130 från Gustavsberg.


155

golvstående eller vägghängd, inbyggd eller utanpåliggande cistern. vad passar dig bäst?

bra kvalité lönar sig i längden.

Vägghängd WC 2320 med utanpåliggande cistern.

Artic WC 4300

tema BADRUM

Nordic WC 2300


tema VÄRME

VACKER VÄRME

156

Nordpeis Tokyo

Kaminens form och funktion har betydelse för hur och var du kan placera kaminen, för hur väl du ser brasan på avstånd, för utseendet och stilen. Du kan till exempel ha din kamin på en pelare mitt i rummet eller välja en extra bred modell som passar att stå mot väggen. Du kan välja täljsten för att det passar din inredningsstil eller en modell med sidoglas så att du kan se elden från flera håll. Materialet har betydelse för kaminens utseende och värmelagring. Väljer du att ha en kamin helt i täljsten håller värmen längre. Vill du ha en kamin som smälter in lätt så kanske du väljer grå eller svart plåt. Har du mycket moderna material hemma så väljer du kanske en kamin i aluminium och rostfritt eller glas. Vitt eller sandfärgat kakel kan matcha ett ljust kök och så vidare. Med lite extrautrustning kan din kamin bli ännu mer praktisk, effektiv eller passa ännu bättre till din inredning. Du kan till och med få fler användningsområden för din kamin. Den kan bli räddare i nöden när du får strömavbrott om du väljer till en bakugn. Du kan också välja till exempel toppskivor i olika material, vedfack och golvskydd. Willa Nordic Magasin

Nordpeis Manhattan, låg med hylla och eldstadsplan i marmor.


Nordpeis Jersey

Nordpeis London med stĂĽlfront.

tema VĂ„RME

157

Contura 660K


tema VÄRME

VACKER VÄRME

158

Contura 655A

Contura 650


Contura 590

Contura 550

Contura 510

Contura 520T

tema VĂ„RME

159


160

LÅT LAGRAD SOLENERGI SÅ VÄRMA DITT HEM FUDNETKAR Med hjälp av en bergvärmepump kan solenergin som är lagrad i marken användas till att värma upp ditt hem.

tema VÄRME

Så här går det till. Marken värms upp från de första vårdagarna, när markytan börjar töa, till högsommaren, när middagssolens strålar värmer marken djupt ned. När höstlöven faller finns tillräckligt mycket energi lagrad i marken för att värma upp ditt hus under den kallaste vinter. En värmepump tar upp den naturligt förekommande värmeenergin, vilket gör att den kan ge tillräckligt mycket energi för att hålla behaglig

inomhustemperatur, även om sommaren varit regning och kall. Om det skulle bli för varmt i huset kan samma system användas för kylning. Genom att utnyttja den lägre temperaturen under marken (mellan 4 och 12 grader) utnyttjar även passiv kyla naturens resurser – till kyla i stället för till värme. Fantastiskt men sant. Vi vet, för vi har redan använt värmepumptekniken i Sverige i mer än 30 år. Genom att installera

en bergvärmepump från NIBE kan du minska energikostnaden med upp till 80%. Orsaken är att bergvärmepumpens främsta energikälla är mark, ytjord eller en intilliggande sjö, och alla dessa energikällor är gratis. Även om värmepumpen inte betalar sig den första månaden kommer du att märka de ekonomiska fördelarna direkt, genom att dina uppvärmningskostnader blir så mycket lägre. Och investeringen åter-

!

betalar sig snabbt, tack vare att NIBEs nya bergvärmepumpar, med sitt stora driftområde, har ovanligt hög verkningsgrad. Nu när energipriserna stiger hela tiden kommer du sannolikt inte att ångra dig. Faktum är att du kommer att kunna glädja dig åt besparingar från första månaden. wILLA nORDIC mAGASIN

Fyra typer av värmekällor Termen ”bergvärme” används för fyra olika värmekällor: berg, ytjord, grundvatten och sjö. Vilken som passar bäst där du bor beror på faktorer som byggnadens energibehov, nuvarande uppvärmningssystem och vilken slags mark huset är byggt på. I alla fyra fallen koncentrerar värmepumpen den lagrade energin från den valda energikällan så att den kan ge varmvatten för radiatorer, golvvärme, bad och dusch.

Berg

Längre ned under marken, finns det så kallade ytnära geotermiska skiktet, en värmekälla som håller i det närmaste konstant temperatur hela året. Värmepumpen hämtar upp lagrad solenergi via en kollektor i ett borrat hål i berget. Borrdjupet kan variera mellan 90 och 200 meter, beroende på vald värmepump. Denna typ av system kan användas för alla typer av byggnader, stora eller små, offentliga eller privata. Det kräver inte mycket plats och borrhålet kan borras även i den minsta trädgård.

Ytjord

Under sommaren lagras solenergi i marken. Den absorberas antingen direkt som isolering eller som värme från regn och luft i det ytligaste jordlagret. Värmepumpen tar upp denna lagrade solenergi med hjälp av en nedgrävd kollektor. Kollektorn är en slang, fylld med frysskyddad vätska och nedgrävd på 80 – 100 cm djup. Slanglängden kan vara 250 till 400 meter beroende på vald värmepumpstorlek. Att använda denna energi för uppvärmning är en kostnadseffektiv metod. Högsta avkastning fås från mark med stort vatteninnehåll.


161

Om huset är byggt nära ett vattendrag kan värme från vattnet tas upp med hjälp av en ytjordkollektor som förankras på sjöbottnen.

Grundvatten

Grundvatten kan också användas som värmekälla, eftersom det håller mellan 4 och 12°C året om. Värmepumpen hämtar upp lagrad solenergi från grundvattnet. Normalt används en brunn för upptagning av vatten och en för återföring.

TO PPT EN ER

GI MY

M DA M

ND IG

E S TAÄD STA

HE TE N.

SE

GN U P P TA

B IN G EN

Ny he tL KG ol v

vä rm e

LK Rumsreglering ICS - Intelligent Control System LK Rumsreglering ICS har raka, stilrena linjer i tidlös design. Systemet består av en mottagarenhet samt rumstermostater som kan anslutas trådlöst eller trådförbundet.

Frånluftsvärmepumpar med energiåtervinning

Tekniken med frånluftsvärmepumpar går ut på att först ventilera ditt hus och återföra ventilationsluftens värmeenergi för att värma upp varmvattnet och värmesystemet. En frånluftsvärmepump återanvänder alltså gammal förbrukad luft.

“När höstlöven faller finns tillräckligt mycket energi lagrad i marken för att värma upp ditt hus under den kallaste vinter.”

www.lksystems.se

tema VÄRME

Sjö


162

tema BYGG

SÅ FUNKA R DET!

På Willa Nordics fabrik i Stockaryd arbetar duktiga hantverkare med lång erfarenhet av att tillverka unika hus..

Foto: Kristoffer Olofsgård

UNDER YTAN

“ETT GEDIGET HANTVERK FRÅN FÖRSTA SKISSEN TILL DET FÄRDIGA HUSET” Det är skillnad på hus och hus, det blir snart klart när man talar med Willa Nordics kunder. Superlativen blir lätt många när de nöjda husägarna ska beskriva sina nya hus, designen, proffsigt bemötande, duktiga hantverkare och besvärsfrihet är några ord som återkommer. Och så kanske det mest signifikanta - allt är möjligt, det kanske kostar lite mer och tar lite tid men det går!

En av dem som byggt hus med Willa Nordic är Anders som bor i ett nytt Willa Nordichus med utsikt över Öresund. Anders beskriver upplevelsen av att bygga hus med Willa Nordic som helt bekymmersfri. Väljer man Willa Nordic så väljer man kvalitet i alla delar av processen. Willa Nordic har ett oslagbart nätverk av entreprenörer och hantverkare i södra Sverige. Huset blev klart flera veckor innan utsatt

tid trots att vi gjorde ändringar under byggets gång. Man kände hela tiden att detta var ett seriöst företag.“ Willa Nordics arkitekter är omtalat skickliga och de unika husen från företaget i småländska Stockaryd omtalas ofta som några av de vackraste som ritas. En sak som kunderna tycker är viktigt är helheten av husbygget, att allt ska fungera. Kvalitetstänkandet genomsyrar

hela företaget allt från den första kontakten till det färdiga huset och allt där mellan. Willa Nordic vet att kvalitet lönar sig och inget sparas i processen att skapa riktigt bra hus. Fabriken i småland ligger mitt i trähusbältet och leder utvecklingen när det kommer till att bygga helt kundanpassade hus, lösvirkeshus på fabrik helt enkelt. WILLA NORDIC MAGASIN


163

YTTERVÄGG med många valmöjligheter YTTERVÄGG PUTS 13 mm GIPSSKIVA 11 mm OSB-SKIVA 45 x 45 mm REGEL 45 mm ISOLERING = INSTALLATIONSUTRYMME PLASTFOLIE 95 + 95 mm ISOLERING 45 x 195 mm REGEL VINDSKYDDSDUK 11 mm LUFTNING MED DISTANSER AV OSB 28x70 mm SPIKREGEL 12 mm VENTEC-SKIVA MED TUNNPUTS

ER N IN

Willa Nordic erbjuder stor valfrihet av utvändiga Fasadbeklädnader, såsom en mängd olika typer av träpaneler, till exempel lockläkt, liggande norgepanel, fjällpanel, spontad panel, samt puts, tegel eller släta skivor. Träpaneler kan fås transportskyddsgrundade, obehandlade eller målade med slamfärg från fabrik. Vid puts används en ventilerad skiva som putsbärare. Genom vår dubbelluftning bakom fasadbeklädnaden på utsidan av väggen blir det en bättre ventilation som gör att väggen blir torrare. Vår vägg har dubbelt regelverk , 195+45 mm. 45-regelverket bildar ett installationsutrymme för eldosor och vattenledningar. På detta sätt undviker man genomföringar genom plastfolien och slipper synliga eller utanpåliggande eldosor.

A

ID

RS

TE

YT YTTERVÄGG SPONTAD PANEL 13 mm GIPSSKIVA 11 mm OSB-SKIVA

WILLA NORDIC MAGASIN

45 x 45 mm REGEL 45 mm ISOLERING = INSTALLATIONSUTRYMME PLASTFOLIE 95 + 95 mm ISOLERING 45 x 195 mm REGEL VINDSKYDDSDUK 11 mm LUFTNING MED DISTANSER AV OSB 28x70 mm SPIKREGEL SPONTAD YTTERPANEL 21 x 145 mm

DA SI

ER

N

IN TE

YT I RS DA YTTERVÄGG LOCKLÄKT 13 mm GIPSSKIVA 11 mm OSB-SKIVA 45 x 45 mm REGEL 45 mm ISOLERING = INSTALLATIONSUTRYMME PLASTFOLIE 4 x 195 mm REGEL VINDSKYDDSDUK 11 mm LUFTNING MED DISTANSER AV OSB 28 x 70 mm SPIKREGEL PANEL LOCKLÄKT 21 x 145 mm + 21 x 45 mm

A ID

S ER

N

IN A

ID

RS

TE

YT

“Väljer man Willa Nordic så väljer man kvalitet i alla delar av processen.“

95 + 95 mm ISOLERING

tema BYGG

DA

SI

En välisolerad vägg med totalt 235 mm isolering av stenull ger även ett bra brandskydd. Isoleringen läggs omlott eftersom detta ur värmeisolerings-, och miljösynpunkt är bättre. På ytterväggens insida, bakom gipsen, har vi en OSB-skiva som stabiliserar och ger ett bra underlag för att fästa upp tavlor, hyllor och övrig inredning. Denna skiva ger dessutom tyngd åt väggen som då ytterligare förbättrar ljudisoleringen.


164

UNDER YTAN

INNERVÄGGAR OCH BJÄLKLAG TAKBJÄLKLAG LÖSULL 450 mm

TAKPANNA

45 mm MINERALULL

25 x 38 mm TEGELLÄKT 25 x 38 mm STRÖLÄKT

I WILLA NORDICS innerväggar har MAN OSB-skivor bakom gipsskivorna som ger ett bra underlag för att fritt fästa upp tavlor, hyllor och övrig inredning på.

UNDERLAGSPAPP YAP Super 18 mm RÅSPONT TAKFOTSSKIVA + 25 x 38 mm LUFTNINGSLÄKT

28 x 95 mm TAKFOTSLÄKT

KOMBINATIONSVÄV 28 x 120 FINSÅGAD DISTANSBRÄDA

28 X 70 MM GLESPANEL

tema BYGG

13 mm SLÄTGIPS

TAKSTOL

28 x 120 mm TAKFOTSKIL 21 x 145 mm FINSÅGAD TAKFOTSBRÄDA

INNERVÄGG 13 mm GIPSSKIVA 11 mm OSB-SKIVA 45 x 70 (90) mm REGEL 45 mm MINERALULL 11 mm OSB-SKIVA 13 mm GIPSSKIVA

OSB-skivorna förbättrar även ljudisoleringen och förstärker stabiliteten på byggnaden. Alla innerväggar har en stenullsisolering mellan reglarna som ytterligare förbättrar både brand- och ljudisolering. MELLANBJÄLKLAG I vårt bjälklag använder vi kertobalkar (plywoodbalkar) vilket gör bjälklaget stabilare och medger större spännvidder. Kerto krymper inte på samma sätt som ”vanliga” bjälkar och man undviker risker såsom sprickor i putsfasad vid mellanbjälklag, knarr i bjälklag samt golvsocklar som glipar mot golv. Stenullsisolering i mellanbjälklag minskar trumljudet som annars uppstår i ett ”ihåligt” utrymme samt bidrar till bättre brandskydd. Vi ger också möjlighet till golvvärme även på mellanbjälklag som då läggs i spårad cellplast med

MELLANBJÄLKLAG

15 mm LAMELLGOLV TARKOFLEX 13 mm GOLVGIPS GOLVVÄRMESYSTEM 22 GOLVSPÅNSKIVA 45 x 220 KERTO 45 x 145 KORTLING 70 mm STEGLJUDSISOLERING 28x70 mm GLESPANEL 13 MM INNERTAKSGIPS

SÅ FUNKA R DET!

golvgips ovanpå. Fördelen med golvvärme, förutom varma golv och att man slipper dammsamlande radiatorer på väggar, är att stegljudsisoleringen blir bättre. Förutom mellanbjälklag av trä kan även prefabricerade betongbjälklag eller platsgjutna mellanbjälklag väljas. TAKBJÄLKLAG Ett välisolerat takbjälklag, upp till 495 mm, vilket anpassas till olika takbjälklagstyper t ex plana vindsbjälklag, pulpettak/åstak,1½-plans snedtak och hanbjälklag. Underlagstak av råspont som ger ett stabilt underlag för såväl takpannor som plåt alt. papp och som möjliggör smäckra detaljer på takutsprång och vid öppen takfot. willa nordic magasin


165

Ett Willa Nordic hus

får inte byggas av vem som helst! – Detta med entreprenörerna är en oerhörd viktig del i skapandet av ditt nya hem, för-klarar Richard Nordh som är entreprenadchef på Willa Nordic. Fungerar inte den delen så blir processen jobbig och resultatet lidande. Här får man inte vara dumsnål och försöka att hitta genvägar. Nej det gäller att tänka kvalitet i varje del och det gör vi på Willa Nordic, säger Richard. Willa Nordic har en lång historia inom byggsidan och äger även Fransson och Nordh Byggnads AB - ett byggföretag med snart sagt alla hantverksgrupper representerade. – Vi vet vad som krävs av en tillförlitlig och duktig entreprenör. Det är därför vi endast arbetar med välrenommerade svenska firmor med stort förtroende i branschen, säger Richard. – Det finns allt för många som hamnat i stora problem när byggarna inte har uppfyllt sina förpliktelser. Det vill vi inte veta av på Willa Nordic utan vi resonerar så att endast det bästa är gott nog för den som väljer ett hus från oss, säger Richard avslutningsvis. Av: Mikael torstensson

willa nordics noga utvalda partners Willa Nordic tar ansvar för hela byggprocessen från den första skissen till det färdiga huset. Man är därför mycket noggran med vem man samarbetar med i denna process. I Kalmar Län med omnejd har man valt att samarbeta med Hansa Bygg AB med säte i Kalmar. Företaget är ett bra exempel på vilka Willa Nordic väljer att samarbeta med. Med en årlig omsättning på cirka 112 miljoner och med drivna medarbetare till sin hjälp har Mikael Åhlund, VD och ägare, lyckats driva företaget mycket lyckosamt med redovisad vinst varje år sedan starten 1999. Hansa Bygg har också som ett bevis på sina framgångar tilldelats årets Gasell företag 2 år i rad - 2007 och 2008. (Dagens Industri utser varje år sedan 2000 de snabbast växande företag i landet inom sin resp genre) Hansa Bygg AB består idag av fyra delar; Entreprenad - Byggservice Mark och Anläggning samt HMH Fastigheter AB. Företaget har 65 anställda. För att hela tiden arbeta mot kvalitet utgår Hansa Bygg AB ifrån tre

kärnområden. Analysera kundens behov, vilka krav som ställs och analysera slutförda projekt; detta för att se vad som kan förbättras och ta lärdom av. En insikt och process som också Willa Nordic anammar och styr sin organisation utifrån. Med gemensam syn på kund och marknad arbetar idag Willa Nordic och Hansa Bygg tätt ihop med flera gemensamma pågående projekt i regionen Kalmar Län/Öland. Nyligen gemensamt avslutat projekt är till exempel en 4-våningsfastigheten i centrala Kalmar med totalt 16 lägenheter samt en 200 kvm stor strandvilla strax söder om Borgholm. Fler gemensamma projekt är också under uppsegling i regionen och tillförsikten och framtidstron är stor för oss i vårt framtida kvalitetsarbete. WILLA NORDIC MAGASIN

Mikael Åhlund, VD och ägare till Hansa Bygg AB.

tema BYGG

Willa Nordics rötter finns i en lång byggmästartradition, djupt rotad i de småländska granskogarna runt samhället Stockaryd där Willa Nordic har sin vagga och sitt huvudkontor.

Richard Nordh, entreprenadchef på Willa Nordic.


166

Smart, användarvänlig & energieffektiv NIBE™ F750 | FRÅNLUFTSVÄRMEPUMP Med revolutionerande användarvänlighet och energibesparing. Frånluftsvärmepumpen som klarar Boverkets nya regler för energihushållning, BBR 16. En stor, kraftig kompressor gör det möjligt att uppfylla energi- och effektkravet i en bostad på upp till ca 200 m2. Den stora, tydliga displayen med användarvänliga menyer ger dig kontroll över uppvärmningen. Man kan på ett smidigt sätt styra förbrukningen och överblicka exempelvis drifttid – eller skapa helt egna, personliga inställningar. Genom att schemalägga inomhusklimat, varmvatten och ventilation kan man minska energikostnaderna ytterligare. Om du har ett hus större än ca 200 m2, välj en bergvärmepump NIBE F1245 istället. Då får du samma användarvänlighet och möjlighet till hög energibesparing. Läs mer om våra värmepumpar på www.nibe.se NIBE Energy Systems Box 14, 285 21 Markaryd Tel 0433 - 73 000 www.nibe.se

Contura 21S

Contura 11S

www.contura.se Contura 655A


167


168


169


170


171


172


173


174


175


176


177


178


179

fönster

dörrar

w w w. h a j o m d e s i g n. s e

skjutdörrar

ko n ta k t: 0 1 0 - 4 5 1 4 7 0 0

En stark byggpartner www.hansabygg.se

Designad garageport med trygghet hela vägen Med den rätta känslan även på garaget blir helheten så mycket bättre. Och eftersom garageporten är nästan det första man ser när man kommer till ett hem är det inte konstigt att så många husägare väljer någon av våra designportar. Här får du design utöver det vanliga. Precis som du vill ha det. Portöppnaren SupraMatic ger extra snabb öppning och automatisk låsning.

Garageportar • Industriportar

Vill du veta mer?

www.hoermann.se Tfn: 019-768 82 00. E-post: info@hoermann.se

Officiell samarbetspartner till Svenska Fotbollförbundet

“willa nordics noga utvalda partners”


Arkitekt: Nils Nordkvist

Anna och Andreas Wilsander byggde också ett Willa Nordic hus:

”Willa Nordic var mest flexibla och kunde tillgodose våra önskemål om en friare planering.” – Vi kollade flera hustillverkare, men de flesta ville sälja på oss sina färdiga typhus. Willa Nordic var mest flexibla och kunde tillgodose våra önskemål om en friare planering. Arkitekten Stefan Rupert kallades in och fick utgå från parets egna skisser. – Jag ville vara lite mer extrem än Anna, men vi var överens om att villan skulle gå i modern stil, säger Andreas. Sedan gjorde Willa Nordic resten av jobbet. – Det var så skönt att bara stå bredvid och titta på medan huset blev klart. Med ett färdigt koncept gick bygget mycket snabbare, berättar Anna och Andreas i tidningen Hus & Hem. Läs hela berättelsen om Anna och Andreas på vår hemsida. Där kan du även se bilder på deras hus och hundratals andra. Willa Nordic har förverkligat 3000 husdrömmar, nu är det din tur att drömma och planera för ditt nya hem. Ett första steg är att fylla i Visionsformuläret på vår hemsida. Willa Nordic AB, Bäckgatan 5, 570 02 Stockaryd Tel. 0382-18 10 00, Fax 0382-200 24 E-post info@willanordic.se

Låt dig inspireras. Gå in på www.willanordic.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.