Willa Nordic Magasin #6

Page 1

MAGasin Willa Nordic

Design - Individualitet - Kvalitet

Tema detaljer

#6

24 fasader

Välj rätt detaljer till ditt nya hus från Willa Nordic

57dörrar

196 sidor unika hem Vi har byggt med

Willa Nordic 6 familjer berättar

Guider - 17 kök - 9 badrum - 21 golv - 18 trappor - solenergi


2

Det är skillnad på Hus och Hus… Precis som det är skillnad när du sätter dig i olika bilar, slår igen dörren, startar motorn, glider iväg och lyssnar, ser finishen och kvalitén på alla detaljer, så är det skillnad mellan olika hus. Likaså när du ägt din bil några år, så märks det tydligt vilket bilmärke som håller finish och funktion över tiden och därmed behåller sitt värde. Det är samma sak med hus. Willa Nordic eftersträvar alltid att anstränga sig lite mer än alla andra, att ha den högsta kvalitet från minsta detalj i konstruktionen till alla detaljer i ytskikten som slätmålade tak, inga synliga skarvar i listverk och genomtänkta materialval. En sak är till exempel det virke som används i listverk, reglar och panel. Vi använder bara högsta kvalitet, och sorterar manuellt fram det vi anser håller måttet för våra hus. Det gör skillnad och märks först efter ett antal år, men det är så vi arbetar och fungerar i vår fabrik i Stockaryd. Det är även så alla arkitekter som vi samarbetar med förväntar sig att Willa Nordic skall fungera. För att du skall kunna förverkliga din husdröm, har vi en byggprocess som är skapad för unika hus. Det finns ingen genväg med mer eller mindre låsta byggsystem. Vi har en process anpassad med flexibilitet och valfrihet för att just dina önskemål skall förverkligas i den husdröm som allt började med. Det innebär att vi ritar upp alla konstruktioner i just ditt hus från grunden för att säkra kvalitet och funktion i de lösningar som du valt. Vi arbetar endast med noga utvalda entreprenörer. Du får ett hus som andas kvalitet och yrkeskunskap, där husets höga finish känns och märks år efter år och ger huset ett högre andrahandsvärde. Det är Willa Nordics mission att leva upp till våra kunders drömmar! I detta Magasin tar vi med dig på en inspirerande resa genom alla de olika materialval som vi rekommenderar. Det är produkter och material som vi anser håller högsta kvalitet och som vi känner lever upp till våra höga krav. Givetvis kan du alltid komma till oss med egna förslag som du vill använda i ditt hus. Att bygga hus är en av de största investeringar som görs i livet, det går inte att ”provköra” innan - det gäller att välja med omsorg. Jag hoppas att vi på Willa Nordic skall få förmånen att hjälpa dig att förverkliga ditt unika drömhus, för det är det vi är bäst på!

Klas Fridsäll VD/ Willa Nordic

WILLA NORDIC MAGASIN är producerat av Copy Vision AB, www.copyvision.se

4

taket är kronan på verket Villa Nielsen sidan 86

Varm design sidan 182


3

Innehåll

46 24 fasader 86 taket är kronan på verket 94 dörrar öppnar nya rum 104 fönster - upplev ljuset 118 interiörer 120 trappan som lyfter 130 golvet skapar helhet 138 köket är husets hjärta 164 förvaring 168 badrum för eftertanke 182 värme och energi

17 trendiga kök sidan 138

kunder berättar sidan 4

fönster ger nya perspektiv sidan 106


4

modernt i s

“livet är för kort för att kompromissa vi ville skapa ett boende


5

FAKTA A2945 - arkitekt Patrik Windisch Putsfasad Sto Ventec med inslag av Stonepanel Plåt och takavvattning i mörkgrå färg Glasräcke med galvade stolpar19:a Fönsterpartier från Schüco

stockholm

e helt anpassat för oss så det var willa nordic som gällde“


6

“Rymden, den öppna planlösningen och de många olika etagen gör att vi kan använda vårt hus maximalt“ Ekgolv 1-stav från Kährs, Founders Collection Ulf i naturolja med mörkgrå färg.


7

Badrum och toaletter följer husets strama och stilrena linje med en harmonisk färgskala och moderna detaljer.

Ola och Madelene Thunell berättar om hur de förverkligade sitt drömhus.

Ola och Madelene, berätta om er väg till att anlita Willa Nordic. – Vår resa med Willa Nordic började med att vi hade bekanta som hade byggt med Willa Nordic och var jättenöjda. Vi ville inte ha något kataloghus utan vi ville skapa något unikt – helt anpassat efter våra behov och tomtens förutsättningar. Vi var i kontakt med flera husföretag men insåg, efter att ha mött olika representanter och talat med människor som byggt unika hus att det bara var Willa Nordic som klarade att uppfylla vårt behov av flexibilitet. Vi gick in på hemsidan och tog kontakt med en av representanterna på kontoret i Stockholm. Vi blev mycket väl bemötta och snart satt vi i den gamla sommarstugan på tomten vi köpt med en projektledare och en arkitekt och samtalade om vår dröm att bygga ett unikt hus. Vi berättade vilka människor vi var och vad vi ville med vårt boende. Willa Nordics representanter fångade våra tankar på ett fantastiskt sätt och redan under detta första möte gjorde arkitekten en skiss som var väldigt nära vår dröm. Willa Nordic tog fram ritningar och en offert, vi fick även en offert från LRM Bygg som är certifierade av Willa Nordic och i efterhand kan vi bara konstatera att processen höll mycket professionell nivå och att vi är super nöjda. Huset var klart i rätt tid och kalkylen för bygget blev på kronan som det vi var överens om innan vi satte igång att bygga.

Vad har ni inspirerats av?

Z-trappa från Snickarlaget i ek, färganpassad till golvet.

– Tomtens utseende, höjden över havet. Vi ville ha panoramafönster för att uppleva den magiska utsikten maximalt. Vi är matmänniskor och ville ha rejäla utrymmen för kök och matplats. Ungarna skulle inte bo med oss så vi ville ha ett hus för oss två. Vi önskade ett så underhållsfritt hus som möjligt. Ett modernt hus med mycket glas och som ändå fungerar i en skärgårdsmiljö.


8

Vad är ni mest nöjda med? – Det är en magisk känsla att vakna med utsikten över havet genom de insynsfria glasväggarna. Badrummet har glasväggar från golv till tak och ger en fantastisk känsla av att man nästan svävar. Vi är verkligen nöjda med helheten. En detalj som är praktisk är att vi har stora garage i två plan, ett för bilar och motorcyklar med mera och ett för annan förvaring – mycket praktiskt. Sedan är det ett perfekt hus för bjudningar och fester med stora öppna utrymmen och en generös terrass. För en tid sedan hade vi 70 gäster och det fungerade helt perfekt. Många åker lång väg för att titta på huset och det är kul med alla oerhört positiva kommentarer. Vi känner att vi gjorde rätt när vi valde att inte kompromissa utan skapa vår dröm med material och leverantörer som kan prestera det bästa. Man lever ju bara en gång. Text: Mikael Torstensson, foto: Devis Bionaz

Ekgolv 1-stav från Kährs, Founders Collection Ulf i naturolja med mörkgrå färg. Glasräcke monterat med rostfria beslag mot bjälklagskant.


Utsikten från sovrummet är fantastisk. Det stora badrummet ligger i direkt anslutning till sovrummet. Glaspartier från Schüco.

Badkar Euforia från Svenska Badkar. Tvättställ Aveo med blandare Cult från Villeroy & Boch och snickerier från Canadaköket.

9


10

som på ca

FAKTA A2832 - arkitekt Stefan Rupert Fasad: Liggande Norgepanel 170mm Räcke 7:a Knutar 3:a Foder 2:a Takshingel Katepal KL grå Takpaket 5 Tanumsfönster

willa nordic skapade en bit av new england en halvtimma från göteborg. här möts svensk västkust och amerikansk Östkust.


11

ape cod...

Utsikten är andlöst vacker i den stilla sommarkvällen.


klassisk arkitek

12

En härlig rymd möter besökarna i den pampiga hallen. Ytterdörr SnickarPer 2YD73 i kulör RAL 7011. Innerdörrar Dooria Kungsäter 522.

Golvet kommer från Rappgo och heter Mörkaskog Ek Rough olja. Innedörrarna kommer från Dooria och heter Kungsäter 530 med glas. Fönsterparti från Tanumsfönster med genomgående poster.

Hela huset andas avspänd elegans


ktur möter moderna lösningar

På tomten låg ett gammalt hus som paret rev.

Monica och Mats tillbringar mycket tid i USA där de är delägare i ett företag i medicinteknik-branschen. Många gånger har paret fascinerats av de vackra husen i New England norr om New York. Drömmen var att någon gång i livet få förverkliga sitt eget New England hus hemma i Onsala utanför Göteborg. – Vi bodde i Onsala och hade under många år fascinerats över en tomt med en fantastisk utsikt. På tomten stod ett riktigt ruckel och vi undrade i vårt stilla sinne vem som bodde där. Av en händelse fick vi se att fastigheten låg ute till försäljning på Hemnet. Just då var vi utomlands men köpte tomten direkt då vi hade tittat på den så många gånger under våra promenader ner mot havet i Onsala. På tomten fanns bl. a. Onsalas äldsta tennisbana där många gamla välkända profiler hade spelat. Banan ska nu renoveras och bli som i fornstora dagar.

Hur kom ni i kontakt med Willa Nordic?

– Det var ett lätt val. Vi hade sett annonser med Willa Nordics vackra New Englandhus. Vi ville ha ett riktigt bra hus. Kanske detta skulle vara det sista huset vi byggde. Vi känner flera byggare och alla menade att Willa Nordic kunde leverera en kvalitet som ingen annan nådde upp till. Kontakt togs med Michael Hjälmeby på Willa Nordic i Göteborg och han gav ett mycket bra intryck. Hela organisationen är väldigt proffsig och trots tajt tidsschema så flyttade vi in prick på dagen som var utlovad vid byggstart. Det var fantastiskt! Tidigare har vi byggt med andra företag och vi måste säga att det var stor skillnad. När vi tittade i andra företags kataloger så kände vi direkt att ”Nej!” vi ville ha ett New England-hus från Willa Nordic. Vi ville inte kompromissa utan skapa något som blev unikt. Willa Nordic lyssnade alltid på våra synpunkter och var väldigt flexibla. Arkitekt Stefan Rupert, som inte gillar runda fönster, övertalade vi till slut att rita in två sådana i relaxavdelningen och han tyckte efteråt att det blev riktigt bra!

Ljust badrum med kommod och spegel från lokalt snickeri

13


14

Det lilla samhället Avon mitt emellan Boston och New York.– Avon är ett sådant

– Vi känner flera byggare och alla menade att Willa Nordic kunde leverera en kvalitet som ingen annan nådde upp till säger Monica.

Vad är ni mest nöjda med?

– Det är ett väldigt vackert hus. I huset finns en stor murad öppen spis och en bakugn i sten som används flitigt både till pizza- och brödbak. Det märks tydligt att det är hög kvalitet på materialvalen. Huset är väldigt tätt. Vi bor precis vid vattnet där det kan blåsa rejält. Vi har grannar som inte kan få upp värmen till mer än15 grader när det blåser som värst för att husen är så otäta. Kvalitén och hantverket känns i hela huset. En annan unik sak är alla smakfulla detaljer som man inte ser på andra New England-hus i Sverige. Detaljerna är fantastiskt vackra och skapar en harmonisk helhet.

Besvärsfritt

– Byggprocessen rullade på fantastiskt snabbt och vi var inte ens i Sverige när man byggde som mest utan det mesta sköttes av Willa Nordic på ett mycket förtjänstfullt sätt. Willa Nordic ska också vara stolta. Inte sällan får vi höra att detta är Onsalas vackraste hus, vilket alltid är lika roligt. Text: Mikael Torstensson Foto: Devis Bionaz

Huset ligger som ett smycke, inbäddat i grönska, precis vid vattnet.

“Vi ville ha ett New England-hus från Willa Nordic. Vi ville inte kompromissa utan skapa något unikt”


15

I huset finns en klassisk vinkällare.

Köket som kommer från ett lokalt snickeri är byggt med massiv stomme och med utdragen sockel.

Det lilla samhället Avon mitt emellan Boston och New York.– Avon är ett sådant .


16

www.miele.se


17


18

lyx i skär

“Vi ville skapa ett unikt hus - Willa Nordic ku

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC


rgården

19

unde förverkliga det så som vi ville ha det”

FAKTA A2936 - arkitekt Kerstin Bernow Liggande limträpanel 200mm med gerade knutar Foder 6:a special Takpaket 8 Bandfalsat tak Takavvattning mörkgrå Ytterdörr Bovallsdörren Storö, kulör NCS S-3000N Tanumsfönster med fast spröjs, kulör NCS S-3000N Galvat balkongräcke 11:a


20

lyx i skärgården

FASAD MOT SÖDER

Agneta och Rune Bremberg kom till Willa Nordic med en färdig ritning. Paret menar att Willa Nordic skapar hus med en känsla som är unik i branschen.


lyx i skärgården

21

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC

Vackert kök i gråa toner och klassisk inredning.

Agneta och Rune Bremberg hittade en fantastisk sjötomt där de tänkte bygga ett sommarhus. Lugnet, idyllen och närheten till naturen fick dem att ändra sig när de insåg att man kunde bygga ett hus för åretruntboende precis vid vattnet. Paret sålde sin lägenhet på Östermalm och valde att flytta till sitt nya hus strax utanför Stockholm. Rune berätta om ert nya hus

– Det var så att vi hade en egen arkitekt som hade gjort ritningar på vårt hus och hon tyckte absolut att vi skulle bygga ett lösvirkeshus då hon menade att husföretag begränsar möjligheterna till att förverkliga ett verkligt drömboende. Vi valde ändå att kontakta några husföretag och så småningom även Willa Nordic. Vi kände direkt i kontakten med representanten att vi ville bygga med Willa Nordic, flera vänner hade gjort det tidigare med mycket goda resultat och vi fick även ytterligare referenser. Vi hade billigare alternativ men kände ett stort förtroende för Willa Nordic.

Thomas och Helen Smith har byggt tre New England hus med Willa Nordic.


lyx i sk채rg책rden

22

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC


lyx i skärgården

Så paret satte igång processen och under resans gång väntade fler positiva överraskningar. – Allt flöt på mycket fint och man kände verkligen att Willa Nordic hade kompetens att bygga hus med stor flexibilitet för våra önskemål och tankar. Vi fick även många konkreta råd och goda idéer från projektledaren, bland annat var det han som föreslog de breda liggande bräderna som fasadbeklädnad, något vi aldrig sett förut. Samarbetet fotsatte och i ett tidigt skede kopplades vår arkitekt ihop med en arkitekt på Willa Nordic. När vår arkitekt fick klart för sig vilken skillnad det var att arbeta med Willa Nordic jämfört med andra husföretag så ändrade hon uppfattning om detta sätt att bygga hus och menar nu mera att det har många fördelar.

Vad är ni mest nöjda med?

– Helheten. Husets unika läge och vackra utformning som trots moderna detaljer och stora specialfönster smälter in i områdets miljö på ett fantastiskt sätt. Så många kommenterar husets skönhet. En annan positiv överraskning är den låga energiförbrukningen som talar om ett välbyggt hus. Man känner verkligen kvalitén rakt igenom hela huset. Alla detaljer och materialval är verkligen av högsta klass, det tillsammans med den problemfria processen och den höga nivån i varje fas av förverkligandet av huset gör att vi inte tvekar att rekommendera Willa Nordic. Text: Mikael torstensson Foto: Göran Uhlin

23


24

MODERNT OC

Bland tallarna i hรถllviken byggde familjen persson det


25

FAKTA A2413 - arkitekt Søren Rasmussen Fasad: Liggande dubbelfasspont av obehandlad lärk Gerade knutar Foder 7:a Takpaket 31 Takavvattning svart Velfac fönster i kulör RAL 9005 Skjutbara jalusier med lärkribbor

OCH ANPASSAT

det danska designhuset onv bolig från willa nordic


26

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC

“Invändigt råder en minimalism som är typisk för ONV Bolig.” Takljus ger ett behagligt ljus inne i huset. Kök HTH Straight med Siemens vitvaror och en rostfri bänkskiva.


27

Golv 1-stav ask vit

Detta elegant kamouflerade trähus ligger på en härlig naturtomt i Höllviken. Först köpte Eva och Hans tomten och sedan letade de efter det perfekta huset. De ville ha ett hus som smälte in men som ändå på något sätt stack ut. – Vår önskan var ett lågmält hus men med stark identitet, säger Eva som bor här med sin man Hans och deras två pojkar. Valet föll på Willa Nordic och ett danskt designhus som kallas ONV Bolig. Det hade den rätta naturnära känslan, tyckte de. Höllviken är ett lugnt och välmående samhälle precis vid Öresundskusten några mil söder om Malmö. Från familjens bostad är det bara fem minuters promenadväg till havet. Invändigt råder en minimalism som är typisk för ONV Bolig. Ljus och rymd dominerar i alla rum. Eva och Hans valde dessutom generösa förvaringsutrymmen för att hålla ytorna så fria som möjligt. – Vi ställer bara fram det vi tycker är snyggt och som fyller ett syfte, resten har vi lådor och skåp, säger Hans. Kökets skåp och vitvaror är nästintill osynliga och definieras endast av tunna konturer och diskreta handtag i den vita väggen. Familjen ville ha ett så lättskött hem som möjligt, i det närmaste underhållsfritt både invändigt och exteriört. – Vi vill använda vår fritid till att umgås och göra roliga saker, säger Hans. Och så har det faktiskt blivit. Av Göran Uhlin

I trädgården finns en duschhörna med insynsskydd av lärkträ.


28

Badrummet ligger i anslutning till sovrumet. Kommoden kommer från HTH med stenbänk Azulo och nedfällt handfat från Gustavsberg, wc-stol från Ifö.

De stora glaspartierna kopplar samman utemiljön med interiören och ger ett härligt ljus.

“Ljus och rymd dominerar i alla rum. Eva och Hans valde dessutom generösa förvaringsutrymmen som extrautrustning för att hålla ytorna så fria som möjligt.”


29

Huset har en öppen planslösning med en köksö. Kök HTH Straight med rostfri bänkskiva och Siemens fläktkåpa LC 99950.

Master bedroom i anslutning till det generösa badrummet.

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC


30

Goda Rum

Välj rätt träfasad till Willa Nordic!

Formad för din livsstil

Contura 556

Moelven har träfasader i olika träslag och med olika behandlingar. Vi har valt ut de som med synlig träyta och olika egenskaper bäst skapar en vacker träfasad. Vi har även målad träfasad i gran. Inspireras på moelven.com/se/ytterpanel

Contura Style är en ny, utvecklad designlinje för utvalda kaminer i vår populära 500-serie. Med Style får kaminerna ett renare uttryck och flera förbättrade funktioner. Toppen är tunnare, spjäll och handtag får en mer integrerad men ändå tydlig plats på kaminens front. Dessutom är handtagen kalla även när kaminen är varm.

Beställ broschyr av Moelven Wood Projekt 010-122 50 60 projekt.woodab@moelven.se

Ingår i

Välkommen hem till värmen

För tak golv och fasad Underhållsfria i många olika kulörer

www.nordskiffer.com Tel: 042-33 13 98


31

Planera huset från grunden. Det är viktigt att man tänker till när man bygger hus. Inte minst på vilken grund man skall ha. Vi på Grundmäklarna tillverkar husgrunder i alla former, storlekar och efter dina önskemål, efter konstens alla regler. Läs mer på vår hemsida, www.grundmaklarna.se eller ring oss på 0520-137 01 redan idag. Grundmäklarna – alltid steget före.

FAN OF FUNDAMENTALS KUPA : RUSTIK D E S I G N : HENRIK TUREFELDT S T I L : MODERN RETRO T Y P : VÄGGMONTERAD LÄS MER OM RUSTIK PÅ FJARASKUPAN.SE

Ge huset rätt uttryck med

fönster från Tanum Med Tanum väljer du själv uttryck på dina fönster. Oavsett om du väljer träfönster eller aluminiumbeklädda fönster får du samma möjlighet att välja design på in- och utsida. Våra fönster är säkrare, mer dynamiska och mer isolerande. Nya möjligheter, med rätt fönster. www.nordan.se

Aluminiumbeklädda träfönster Träfönster


32

“Det var väldigt naturligt att ta kontakt med Willa Nordic då vi var intresserade av New England-stilen.”

new England

Lena och Kenneth Arvidsson har byggt ett svart new


VI HAR BYGGT HUS MED

33

WILLA NORDIC

FAKTA A2635 - arkitekt Peo Oskarsson Liggande fjällpanel Knut 3:a Foder 9:a Takpaket 4 Takshingel Rocky svart Takavvattning vit Balkongräcke 2:a Skärmtak 2:a Tanumfönster med MPG 10

fast tvärtom

new england-hus omgivet av ståtliga tallar i åhus

Foto: Göran Uhlin


34

“Vår bild av Willa Nordic är att de har enormt hög kvalitet och en professionell hantering rakt igenom.” “Det funkade oerhört bra i alla led från den första HTH Kök RW Vit Kvadrat med svarta granitbänkskivor i färg Nero. Integrerade och rostfria vitvaror från Siemens. kontakten med Jonas och arkitekt Peo Oskarsson fram till själva uppförandet av huset på tomten.”


35 Lena och Kenneth, berätta kort om era tidigare boenden

- Vi hade ett trevligt hus på sjösidan i Bellevue i Malmö som vi sålde för att flytta till en fantastisk lägenhet i västra hamnen i Malmö. En takvåning med utsikt över sundet. Vi trivdes bra i lägenheten men saknade trädgården i vårt villaboende. Vi hade ett trevligt fritidshus i Åhus som vi tänkte renovera, bygga ut och vinterbona då vi kände behov av att fly staden då och då även vintertid. Det visade sig dock att sommarhuset var i för dåligt skick så vi bestämde oss för att riva det och bygga ett nytt hus.

Hur kom ni i kontakt med Willa Nordic?

- Det var väldigt naturligt att ta kontakt med Willa Nordic då vi var intresserade av New Englandstilen. Vi hade sett annonser från Willa Nordic med ett stort vitt New England-hus och blivit väldigt förtjusta i det. Stadsplanen tillät inte att vi byggde ett så stort tvåvåningshus på vår tomt utan vi behövde hitta en annan lösning och det var det ju inga som helst problem att göra tillsammans med Willa Nordic, visade det sig. Vi tog kontakt med Willa Nordic här i Skåne och träffade Jonas Nordström som är en av Willa Nordics representanter i regionen. Jonas är en lysande säljare som vi fick stort förtroende för. Han hade många idéer som födde ett kreativt samarbete. Dessutom erbjöd han en fantastisk service. Sedan kom arkitekt Peo Oskarsson in i bilden och gjorde en skiss på huset efter våra önskemål och han fattade direkt våra intentioner. Den skiss som Peo sedan presenterade blev vi väldigt entusiastiska över. Han hade fångat in våra önskemål och tankar runt vårt nya hus med stor professionalitet. Det gamla husets själ fanns kvar, fast i en ny New England-inspirerad version. Vi var glada och grannarna blev glada när de såg resultatet – det gamla sommarhuset i en ny tappning.

Vad ville ni ha av ert nya boende?

- Dels designen och New England-stuket. Vi hade samtalat runt detta mycket och skaffat flera böcker om New England-hus. Barnen har blivit stora och skaffat egna familjer så vi ville ha ett så pass stort sommarhus att alla kunde komma till oss samtidigt. Sedan skulle det som sagt vara vinterbonat, så vi kunde använda huset året om.

Varför valde ni Willa Nordic?

- Vi visste att Willa Nordic var ett husföretag med hög kvalitet. Den känslan hade vi runt företaget redan innan vi tog kontakt. Någon menade också att Willa Nordic hade en högre klass än andra husleverantörer. Vi upplever att vi fått kvalitet och är oerhört nöjda. Det var aldrig några problem med Willa Nordic oavsett vad vi ville ändra på eller göra.

“Barnen har blivit stora och har egna familjer så vi ville ha ett så pass stort sommarhus att alla kunde komma till oss samtidigt.” Ektrappa Snickarlaget Classic med lasyr i färgnyans med golv.


36

Dörren på bilden är bevarad från tidigare hus på tomten. Vägghängd WC-stol Gustavsberg 2320. Badkar Westerbergs Victoria 167 svart/vitt med kromade tassar.

Väggar och tak med hyvlad funkispanel. Golv Epoque Oak Winter. Vita Tanumsfönster med fast spröjs.


37

“Med hjälp av Willa Nordic har vi BYGGT det unika hus som vi drömde om.” Vi ville sätta vår prägel på huset samtidigt som det gamla husets själ fanns med ,och det upplever vi att vi med Willa Nordics medarbetares hjälp har lyckats med. Med hjälp av Willa Nordic har vi fått det unika hus som vi drömde om.

Vad är ni mest nöjda med? - Allt, helheten både exteriört och interiört. Vi fick precis det huset som vi ville ha. Det funkade oerhört bra i alla led från den första kontakten med Jonas Nordström och arkitekt Peo Oskarsson fram till själva uppförandet av huset på tomten.

De entreprenörer som Willa Nordic arbetar med är de allra bästa har vi förstått. Detta är oerhört viktigt för ett kvalitetsföretag som Willa Nordic. Byggmästaren gjorde ett fantastiskt arbete med hög kvalitet rakt igenom, det betalar man gärna några kronor extra för. Byggarna tillförde flera idéer som vi inte tänkt på och som gjorde resultatet ännu bättre. Som kund ser man helheten i byggnationen, från första kontakten med säljaren, via arkitekten, hustillverkningen och till byggmästarens jobb. För att man ska känna sig nöjd måste alla leden fungera och det har vi upplevt för vårt hus.

Vad har ni för bild av Willa Nordic idag? - Vår bild av Willa Nordic är att de har enormt hög kvalitet och en professionell hantering rakt igenom. Vi är mycket imponerade av hur företaget har hanterat och bemött oss som kund. Vi har gjort ett antal byggnationer genom åren men detta är det som fungerat bäst av alla. Text: Mikael Torstensson Foto: GÖRAN UHLIN

FAKTA Golv: Ek plank (Epoque) Golvsockel: Vitmålad Skrea Vägg: Vitmålad spårpanel (Funkispanel) Tak: Vitmålad spårpanel (Funkispanel) Taklist: Hålkälslist/vitmålad slätlist Fönstersmygar: Vitmålade rådande Fönsterbänkar: Vitmålade profilerade


38 Vissa idéer håller bättre än andra. De sätter djupa spår och blir en signatur för sin tid. Genom generationer. Utan att ge efter för modenycker och kortlivade trender. För de är skapade av det speciella stoff som gör en klassiker. Det var precis en sådan idé som Arne Munch fick när han 1968 satte sig med millimeterpapper och ritade Danmarks första formkök. En visionär idé om en kub. Om en form. Om en ny och större flexibilitet. Om kompromisslös kvalitet. Om en enkel och tidlös linje. En form, som genom att hålla sig på toppen i mer än 45 år, är ett vackert exempel på hållbar design. Originalet…

Stockholm | Malmö | Göteborg | Jönköping

www.unoform.se


39

Made in Bovallstrand

Bovalls Dรถrrbyggeri AB | Fabriksgatan 2 | 456 47 Bovallstrand | info@bovalls.com | Tel 0523 51700

www.bovalls.com


40

VI HAR BYGGT HUS MED WILLA NORDIC

EN SVENSK

Den gamla fiskarg책rden


41 FAKTA A2606 - arkitekt Nils Nordkvist Stående lockläkt traditionell / liggande norgepanel, målad med falu rödfärg Takavvattning i silvermetallic Räcke 13:a Tanumsfönster Kultur, sidohängda med fast spröjs Ytterdörr SnickarPer 2YD73 i kulör NCS S 4005-Y20R Knutar med dubbla brädor, 2:a Foder 9:a Benders, 2-kupig tegelröd betongtakpanna

KLASSIKER

n viD mälaren fick nytt liv


42

Resultatet blev att det gamla fiskarstället fick fem huskroppar varav ett båthus, ett gästhus, ett hus med bastu och relax, ett stort garage och en ståtlig huvudbyggnad.

EN SVENSK KLASSIKER “Jag var först lite skeptisk till Willa Nordic då jag förknippade företaget med spektakulära moderna hus och det tyckte inte jag passar i vår miljö här ute. Vi blev så totalt överraskade av att man hade enormt stor valfrihet och flexibilitet."


43

På en sagolik tomt med hus som andas Sverige har paret ÖstlUnd förverkligat sin dröm om ett hem som smälter in i det svenska kulturlandskapet och som samtidigt är modernt och ljust. – Vi köpte ett gammalt fiskarställe med en fantastisk tomt vid Mälaren som hade olika småhus. Vi ville skapa något helt eget och slogs av Willa Nordics flexibilitet när det kommer till att skapa livsmiljöer helt anpassade till våra önskemål och tankar.

Hur gick det till när ni skapade ert nya hem? Arkitekt Nils Nordkvist kom på besök på tomten och vi vandrade runt och åkte ut på vattnet för att förklara vår vision för projektet. En plats att njuta av.


44

“ett hem som smälter in i det svenska kulturlandskapet och som samtidigt är modernt och ljust” Vi upplevde att Nils och Willa Nordic var mycket lyhörda för våra behov och önskningar och fångade in exakt vad vi ville uppnå med vårt nya boende. Och resultatet blev att det gamla fiskarstället fick fem huskroppar varav ett båthus, ett gästhus, ett hus med bastu och relax, ett stort garage och en ståtlig huvudbyggnad. Alla delar av processen var mycket bra, allt från arkitekten till leveransen från husfabriken, alla olika hantverkare och entreprenörer och en av Willa Nordics superba projektledare som fick allt att fungera tillsammans. Företaget andas verkligen kvalitet i varje detalj.

Vad var er bild av Willa Nordic innan ni byggde? – Jag var först lite skeptisk till Willa Nordic då jag förknippade företaget med spektakulära moderna hus och det tyckte inte jag passar i vår miljö här ute. Vi blev så totalt överraskade av att man hade enormt stor valfrihet och flexibilitet. Min fru gillar dock den stilen men vi bestämde oss för en klassisk stil med moderna lösningar. Det ångrar inte paret och det är lätt att förstå när man besöker dem i deras lilla paradis vid Mälaren. Text: Mikael Torstensson Foto: DEVIS BIONAZ


45

Grå harmoni. Skjutdörr Solid Betong. Med måttanpassade skjutdörrar och inredningar från Mirro skapar du enkelt den perfekta garderoben.

METRO GES Energy-serien för bostäder upp till 300m².

Välj ett framtidssäkrat hem

Gör smakfulla och energikloka val

FAKTA Invändigt räcke: Snickarlaget Soul vitmålat med eköverliggare. Invändiga fönsterfoder Skrea 15x56 Golv: Kährs ek Cornwall 1-stav mattlackat.

Du står inför en mängd val som ska göras till ditt nya hus. Ytliga val är spännande, men det är genom kloka energival som du har möjlighet att påverka din hälsa och framtida driftkostnader. Med ett FTX-aggregat från Metro Therm återvinner du upp till 96 % av värmen i frånluften. I motsats till ett frånluftssystem, där kall luft skapar drag genom hål i väggen, säkerställer du ett energi- och kostnadseffektivt hem med ett friskt inomhusklimat, där familjen mår bra. I kombination med vårt kanalsystem och vår allra effektivaste fjärr värmecentral, får kråkorna flaxa för att hålla värmen.

Franska vägen 24 • 393 56 Kalmar • Tel: +46 (0) 480-42 07 30 • info@metrotherm.se • www.metrotherm.se


tema FASADER

46

24 FASADER

DET FÖRSTA DU MÖTER ÄR HUSETS FASAD. DEN SKA GE SKYDD MOT VÄDER OCH VIND OCH VARA LÄTTSKÖTT - DET ÄR SJÄLVKLART. FASADEN GER DESSUTOM ETT BUDSKAP TILL OMGIVNINGEN, DEN SKA PASSA IN I MILJÖN OCH UTTRYCKA DET SOM DU SOM BOR I HUSET VILL. WILLA NORDIC ÄR SPECIALIST PÅ ATT HITTA DETTA UNIKA UTTRYCK. HÄR KAN DU TITTA PÅ ETT AXPLOCK UR DE TUSENTALS UNIKA FASADER VI SKAPAT. VI HAR VALT UT 24 STYCKEN SOM ALLA FÖRMEDLAR OLIKA BUDSKAP. VILKEN LIGGER NÄRMAST DET SOM DU VILL UTTRYCKA MED DITT NYA HUS?


47

KOMBINATIONER skapar helheten Willa Nordic söker det unika uttrycket för varje hus. Att hitta det där som smälter in i

omgivningarna och samtidigt tillför en ny dimension är Willa Nordics signum. Allt anpassat precis efter de unika önskemål som du som kund har.

Takpannor Klassiskt tegelrött tak som passar huset och omgivningarna.

Stående träpanel Denna fasadbeklädnad ger ett skandinaviskt intryck om det så är på ett vitt hus i Bohuslän eller ett falurött hus i Småland.

Bandplåt

tema FASADER

Ett tak med bandplåt är stillfullt och tidlöst. Blanda olika takbeklädnader som här på bilden eller klä hela taket i bandplåt.

Knutar På detta hus har man valt klassiska knutar som harmonierar med husets tidlösa design.

Fönster och glaspartier

Liggande träpanel

Vi nordbor uppskattar ljuset när det väl kommer. Få saker ger huset karaktär både ut- och invändigt som fönster. Att hitta rätt fönster som placeras i rätt läge gör stor skillnad. Lägg märke till de liggande genomgående posterna.

20 FASADER

Liggande panel i kombination med stående panel ger liv åt fasaden.

Trädäck Denna tomts speciella karaktär har utnyttjats på ett bra sätt med ett trädäck som följer klippans kant.

FAKTA A 1942 – arkitekt Peo Oskarsson Liggande norgepanel och stående lockläkt traditionell Knut 1:a Foder 4:a Takpaket 1 öppen Takavvattning vit Tvåkupiga betontakpannor och bandfalsat plåttak Tanumfönster MPG 20


tema FASADER 48

24

FASADER


49

tema FASADER

FAKTA A2609- arkitekt Stefan Rupert Fibercementskivor Swisspearl Carat 7024 Balkongräcke 5:a galvat med spjälor utbytta till vajer. Velfacfönster i kulör RAL 9006

fibercement skapar möjligheter

Swisspearl

SWISSPEARL® fasadskivor är fibercementskivor som levereras med fem olika ytskiktskaraktärer. Skivorna kan inom de fasta tillverkningsformaten levereras i önskad storlek. Skivorna kan monteras som plan beklädnad med horisontala och vertikala fogar eller som fjällpanel. De olika detaljlösningarna gällande fogar, monteringstillbehör samt det fria formatvalet tillsammans med det stora färgurvalet ger stora möjligheter till spännande fasadlösningar. Skivorna monteras med ventilerad luftspalt, en monteringsprincip som är erkänd som det byggtekniskt optimala när det gäller lätta väggar. Med skivan som yttersta skikt skyddas konstruktionen och därmed hela byggnaden mot vädrets påverkan. Skivorna är obrännbara och så gott som underhållsfria. Användningen av de testade och utprovade fasadsystemen garanterar en ekonomisk och bekymmersfri lösning. SWISSPEARL® CARAT är den nya generationens föregångare vad gäller genomfärgade fibercementskivor. CARAT finns i mer än 30 olika standardkulörer och fler kommer. Det massiva materialet med sina förnäma kulörer ger ett fashionabelt intryck och en speciell karaktär åt byggnaderna. Färgtestat enligt Delta-4000.


50

I SMÅBÅTSHAMNEN

tema FASADER

Den liggande panelen i kombination med smala foder och knutar ger ett modernt intryck. Öppen takfot med synliga tassar och utan takfotsbräda gör att ”takskivan” blir väldigt tunn och smäcker. De skarpa böjarna på stuprören gör att dessa upplevs mer gedigna. Detta vita hus med de väl genomtänkta detaljerna smälter mycket väl in i omgivningen vid småbåtshamnen.

FAKTA A1890 – arkitekt Peo Oskarsson Liggande Norgepanel Knut 1:a Foder 8:a Takpaket 8 Takavvattning silvermetallic Bandfalsat plåttak Tanumfönster

24 FASADER


FAKTA A2732 - arkitekt Pål Ross Stående dubbelfasad cederpanel Knut 8:a Foder 6:a Takpaket 1 öppen Takavvattning silvermetallic Balkongräcke 12:a rostfritt Tanumfönster

tänk nytt

FAKTA A2767 - arkitekt Peo Oskarsson Lockläkt hattprofil Knut 3:a Foder 9:a Takpaket 4 kapitäl Takavvattning svart Stolpe 5:a Balkongräcke 7:a Tanumfönster med fast spröjs

stilfull klassiker

tema FASADER

51


tema FASADER

52

24 FASADER

fakta A1968 – arkitekt Esa Myllymäki Liggande dubbelfasad cederpanel Knut 5:a Foder 7:a Takpaket 8 Rektangulär hängränna silvermetallic. Tanumfönster


53

modern ceder

tema FASADER

fasad av cederpanel och aluminiumbeklädda fönster. Panelen åldras vackert och blir med tiden skimrande grå. Arkitekten har valt att inte ha några utanpåliggande foder runt fönstren. Detta gör att fasaden känns ännu mer bearbetad eftersom varje fasadbräda är exakt anpassad mot den smala stötlisten runt fönstren. En öppen och lätt takfot som inte ligger för lågt ner mot fönstren är viktigt för att inte taket skall upplevas tungt. Den fyrkantiga hängrännan bidrar till ett modernt utseende.


54

Annorlunda former i traditionell villa

tema FASADER

VillaN ligger i ett område som präglas av uppvuxna trädgårdar och klassisk träbebyggelse i falurött. Idén med den nya villan är att inom en styrd detaljplan hitta en samtida lösning för det traditionella röda huset. Planens vridna form är anpassad för att bevara de fina träden på tomten och minimera insyn, samtidigt som den ger huset och dess sadeltak helt nya vinklar. Vinklarna återkommer interiört och skapar oväntade rumsformationer. Trappan ligger mitt i huset och fungerar som en naturlig rumsavskiljare. Kök, vardagsrum samt tvättstuga och ett lekrum är placerade på nedre plan. På övervåningen bildas ett trapprum med dubbel takhöjd som leder in till de fyra sovrummen samt bad och klädkammare. Huset vann Rödfärgspriset 2012.


55

tema FASADER

fakta A2740 - arkitekt Marge Arkitekter Stรฅende spontad panel i varierade bredder Knut 5:a Foder 7:a Takpaket 7 Mรถrkrรถd takavvattning Tanumfรถnster i kulรถr NCS S 5040-Y80R


tema FASADER

56

modern skiffer fasad av skiffer och liggande norgepanel


24

57

tema FASADER

FASADER

fakta A2962 – arkitekt Stefan Rupert Liggande norgepanel och skiffer Samaca Knut 5:a Foder 7:a Takpaket 7 Takavvattning mörkgrå Räcke 17:a galvat Elitfönster


58

grafisk arkitektur

Ett hus med tydlig karaktär. Träfasaden möter detaljer i metall och stora glaspartier. Resultatet blir en lekfull och stram fasad som rymmer ett hem med en färgstark familj.

24 FASADER


59

FAKTA A2840 - arkitekt Stefan Rupert Liggande dubbelfasspont, laserad med Flügger trälasyr U-619 och Fibercement Promonord Swisspearl Carat 7099 Knut 7:a Foder 7:a Takavvattning silvermetallic med rektangulär hängränna Balkongräcke 9:a rostfritt Tanumfönster


60

24

tema FASADER

FASADER

FAKTA A1969 - Arkitekt Peo Oskarsson Stående spontad panel Knut 6:a Foder 6:a Takpaket 7 Bandfalsat plåttak Takavvattning silvermetallic Räcke 7:a Tanumfönster med MPG10


tema FASADER

61

FAKTA A 2390 – Arkitekt Søren Rasmussen Liggande dubbelfasad lärkpanel Gerade knutar Foder 7:a Takpaket 31 Takavvattning svart Balkongräcke 15:a Franska balkonger 7:a Skjutbara jalusier Velfacfönster kulör RAL 9005


62

24

tema FASADER

FASADER

vacker klassiker

new england hus så som de ser ut i new england. Willa Nordic skapar unika boendemiljöer helt anpassade efter dem som ska leva i dem. Miljöer med flärd, status och skön hemmamiljö, allt på samma gång. Vår inspiration är din familjs historia och upplevelser.


tema FASADER

63

FAKTA A837 – arkitekt Peo Oskarsson Liggande fjällpanel Knut 7:a Foder 9:a Takpaket 5 Takshingel svart Takavvattning vit Stolpe special Balkongräcke special Tanumfönster MPG10


64

för sköna dagar

livskvalitet skapar vi själva. Willa Nordic kan hjälpa till att förverkliga miljön där du vill leva ditt liv. Drömmen är din, vi vill hjälpa dig att förverkliga den. Detta hem andas avspänd stilsäkerhet och passar både som ett bekvämt boende med internationella drag och för fester och mottagningar med många vänner.

24 FASADER


65

FAKTA A2665 – arkitekt Nils Nordkvist Sto ventec putsfasad och liggande norgepanel Foder 7:a Takpaket 7 Stolpe 3:a Balkongräcke 12:a rostfritt Takavvattning silvermetallic Tanumfönster


66

Genomtänkt klassiker

tema FASADER

En klassisk form med sadeltak. Fasaden med norgepanel som är behandlad med järnvitriol gör att huset smälter väl in i sin omgivning. Huset har stora glaspartier som förutom ljusinsläpp även gör det möjligt att öppna upp mellan vardagsrum och uteplats. Taket med kombinationen av lertegel som avslutas med en tunn takfot beklädd med bandfalsad plåt gör att taket känns lätt.

Järnvitriol ger väderbiten skönhet Järnvitriol används ibland som ytbehandling för att få ett intryck av en grånad träyta, så att fasaden ser väderpåverkad ut vilket naturen annars sköter själv för obehandlat virke. Järnvitriol blandat med vatten är en färglös vätska som penslas eller sprutas på ohyvlad träpanel av nytt eller tidigare järnvitriolbehandlat trä. En behandling med järnvitriollösning på en träyta ger efter kort tid en vacker och beständig, brungrå till silvergrå färg. Bräderna bör behandlas före uppsättning, då det ger bättre inträngning även i sponten. Behandling med järnvitriollösning ger en färgning av träet, men inget nämnvärt skydd mot biologiska angrepp och inget som helst fuktskydd. Den ger en varaktig, grå yta, som ofta anses bli vackrare med åren. Det bästa resultatet uppnås på nytt virke. (Källa: träguiden.se.)


67

Det är många detaljer som alla bidrar till att skapa den tydliga New England-stilen. Kraftigt markerade knutar med dubbla brädor som avslutas mot tak med en kapitäl är tillsammans med den liggande fjällpanelen kanske det mest karaktäristiska. Huset har inga midjor mellan våningsplanen, skarven som blir i övergången har ”lagats igen” med lika brädor som fasaden i övrigt. Korta takutsprång och en kort ”trappad” takfot gör att taket inte känns tungt. Takbeläggningen utgörs av släta grå betongtakpannor för att få ett skifferliknande tak. Fönstren har genomgående poster och fasta spröjs i de övre rutorna.

tema FASADER

fakta A1964- arkitekt Peo Oskarsson Liggande norgepanel järnvitriolad Knut 1:a Foder 1:a Takpaket 20 Takbeläggning lertegel 2-kupigt och bandfalsad plåt Takavvattning svart Fransk balkong 2:a Tanumfönster i kulör NCS S 8005R80B

fakta A1585 – arkitekt Peo Oskarsson Liggande fjällpanel av ceder Knut 2:a Foder 4:a Takpaket 4 kapitäl Släta betongtakpannor Takavvattning silvermetallic Tanumfönster med poster MPG11

24 FASADER


tema FASADER

68

fakta A2743 - arkitekt Rahel Belatchew Lerdell Stående falspanel i hyvlad lärk Foder 6:a Knut 5:a Takpaket 7 Takavvattning silvermetallic Pannplåt Skärmtak 9:a Ytterdörr Snickarper YD100 i kulör RAL 6014


69

ekologi

tema FASADER

Ett ärligt boende som andas natur, funktion och värderingar. Vackra materialval med känsla för ekologi och avskalad närhet till både naturen, grannar och vänner.


tema FASADER

70

24 FASADER

fakta A2633 - arkitekt Mikael Wikeborg Liggande dubbelfasad cederpanel och putsad stenvägg Foder 7:a Knut 5:a Takpaket 7 Takavvattning Rheinzink Ytterdörr Bovalls Dörrbyggeri Hållö i teak, med rostfria draghandtag med älghud. Velfacfönster i kulör Granit 70


tema FASADER

71

stilsäker lyx Huset är byggt med en stensomme på bottenplan. Övervåningen kragar ut och skapar en spännande fasad. Cederpanelen ger kontrast till den vita putsen. Skärmtaket och de höga entrédörrarna ger en välkomnande känsla.


72

på en klippa i Bohuslän

tema FASADER

En vit pärla på en klippa i Bohuslän. Huset smälter in i miljön som till större delen består av vita trähus med fina utsmyckningar. Fasaden är en lockläkt med profilerad läkt, så kallad hattprofilsläkt. Knutarna har fått dubbla brädor och mellan dessa är det målat med mörkare färg för att skapa skuggeffekt. Midjan som delar övre och undre plan är utsmyckad med en profilerad list på samma sätt som övre delen av alla fönsterfoder. Takfoten är lätt och man ser takstolstassarna underifrån. Balkongen som är placerad över en del av vardagsrummet har fått ett galvat smidesräcke. Taket på kupan sticker ut extra långt för att ge ett visst skydd åt balkongen. Runt huset finns en härlig uteplats där man kan följa solen under dagen eller välja att sätta sig i skuggan. Här finns stora möjligheter. De sidohängda fönstren går helt i linje med husets stil i övrigt.

24 FASADER


tema FASADER

73

fakta A1298 – arkitekt Peo Oskarsson Stående lockläkt hattprofil Knut 2:a Midja 5:a Foder 2:a Takpaket 1 öppen Tvåkupiga betongtakpannor Takavvattning vit Balkongräcke 5:a (special upptill) Altanräcke 1:a Skärmtak 2:a Tanumfönster sidohängda


tema FASADER

74

fakta A2791 - arkitekt Peo Oskarsson Sto Ventec putsfasad Takpaket typ 1 inbyggd Takavvattning svart Stolpe special Balkongräcke typ 12:a rostfritt med frostat glas Tanumfönster med MPG 01 Ytterdörr Snickarper YD3301 kulör NCS S 9000-N


75

24

tema FASADER

FASADER

välkommen hem vacker fasad med lekfulla inslag. Här bor en barnfamilj med krav på funktion, stil och flexibilitet. De stora fönstren ger ljus och perspektiv. Utsikten över vattnet nedanför tomten är hänförande.


76

new england med fjällpanel

tema FASADER

Den liggande fjällpanelen i kombination med kraftigt markerade knutar och utsmyckade fönsterfoder är tillsammans med kapitältakfoten viktiga detaljer som bidrar till husets New England-karaktär. Flera små och smala takkupor och olika taknivåer är också typiska för denna stilgrupp. Fönstren är smårutiga och i vardagsrummet går alla fönster ner till golv. Huset är byggt i vinkel som ger möjlighet till en skyddad uteplats. Sovrummen på övre plan har franska balkonger för bra vädring.


tema FASADER

77

FAKTA A2140 – arkitekt Nils Nordkvist Liggande fjällpanel Knut 2:a Foder 2:a Takpaket 4 Takavvattning svart Enkupiga betongtakpannor Tanumfönster


78

välkommen in

tema FASADER

en stilren fasAd möter besökaren till detta hus. Bandfalsat tak och detaljer som andas elegant retro. Arkitekten har valt mindre fönster på entréfasaden och att låta baksidan av huset öppna upp sig mot en fantastisk utsikt över Öresund och vårt grannland i söder.


tema FASADER

79

24 FASADER

fakta A2765 - arkitekt Månsson Arkitektur & Design Sto Ventec putsfasad Takpaket 7 Takavvattning och bandfalsat plåttak Rheinzink Schücofönster i kulör RAL 7037 Ytterdörrar från Bovalls Dörrbyggeri


80

tema FASADER

FAKTA A2762 – arkitekt Nils Nordkvist Liggande värmebehandlad panel och fibercementskivor Swisspearl Carat 7024 Knut 5:a Foder 7:a Takpaket 7 Takavvattning silvermetallic Balkongräcke 4:a Skärmtak 10:a Solskärm 736 Tanumfönster kulör RAL 9005 Ytterdörr SnickarPer YD9 kulör NCS 9000-N

24 FASADER


tema FASADER

81

HUS MED attityd

Som ett alternativ till putsad fasad finns släta fibercementskivor. Att kombinera dessa skivor med en träfasad, som i detta fall en värmebehandlad liggande träpanel, ger en så gott som underhållsfri fasad. Huset ovan har en taksarg på tre håll som skapar den kubistiska formen. Vardagsrummet har extra högt i tak med 2,95 m och övriga huset 2,5 m vilket bidrar till en spännande fasad med olika taknivåer.


tema FASADER

82

FAKTA A2310 – arkitekt Nils Nordkvist Putsfasad och liggande dubbelfasad cederpanel Takpaket 7 Takavvattning silvermetallic Stolpe 2:a Balkongräcke 6:a galvat Velfacfönster kulör RAL 9010 Ytterdörr SnickarPer 3G


83

internationell klass ett modernt boende, representativt och perfekt för fest och representation. Ett boende helt anpassat till de som ska bo i det,

tema FASADER

flärdfullt och internationellt. Poolområdet inbjuder till lata dagar och terrasserna gör att man kan njuta av den svenska sommaren maximalt.

24 FASADER


tema FASADER

84

RENA LINJER

Rena fina linjer med vitmålad liggande fjällpanel och smala foder runt fönster och dörrar. Inga skarvbrädor, varken liggande eller stående i fasaden. Det svagt sluttande pulpettaket med beläggning av bandfalsad plåt känns smäckert med sina tunna utsprång vid takfot och gavlar. En ståndränna uppe på mittenpartiet av taket ersätter vanlig hängränna och för vattnet åt sidorna. På detta sätt har man undvikit onödiga stuprör. Den indragna entrén känns välkomnande och ligger skyddad för både blåst och regn.

SKÖN KONTRAST

Modernt parhus med plant tak och fasadbeklädnad av vit puts och svart träpanel som ger en skön kontrast. Huset har en förskjutning i fastighetsgräns vilket ger liv åt fasaden och skapar härliga hörnor för skyddade uteplatser. De stora balkongerna ligger till viss del över uppvärmt utrymme och kragar ut en bit för att ge tak åt uteplatsen i entréplan. Runda galvade balkongstolpar förstärker det moderna intrycket och är dessutom underhållsfria liksom det galvade räcket.

FAKTA A1954 - arkitekt Peo Oskarsson Liggande fjällpanel Knut 1:a Foder 4:a Takpaket 1 öppen Takavvattning silvermetallic Velfacfönster kulör RAL 9010 Ytterdörr Swedoor W05 i oljad ek.

FAKTA A2531 - arkitekt Nils Nordkvist Putsfasad Sto Ventec Liggande Norgepanel Knut 1:a Foder 4:a Balkongräcke 5:a Stolpe 7:a Takavvattning silvermetallic Tanumfönster

24 FASADER


85

Nyhet i helt ny design! Serie Houston med kvadratiska rosetter!

Grå harmoni. Skjutdörr Solid Betong. Med måttanpassade skjutdörrar och inredningar från Mirro skapar du enkelt den perfekta garderoben.

Houston utmärker sig genom sin raka och rätlinjiga design. Beslagen drar uppmärksamheten till sig genom sin elegans och mjuka design. Det finns ännu fler fördelar: duraplus ®-serier är utrustade med HOPPE Kvick-i-Sprint, 10-åriga funktionsgarantin och omfattas dessutom av Resista®-garantin på ytans hållbarhet. HOPPE AG · Östergatan 16 · 434 30 Kungsbacka Tel. 0300-177 23 · Fax 0300-177 24 info.nordic@hoppe.com · www.hoppe.com

Willa_Nordic_Advert_March_90x132+5mm_SE.indd 1

3/10/2015 1:53:32 PM

Interiörträ från golv till tak Numera finns det ett stort utbud av färdigbehandlade, vackra trägolv och paneler, som lyfter vilket rum som helst till inredningsmässiga höjder. Södra skapar miljöer att trivas i och njuta av. Våra massiva trägolv och paneler är hållbara i generationer och de blir bara vackrare med årens patina. Perfekt passande lister finns i vårt breda listutbud. www.sodra.com


86

taket - Kronan på verket

“Vi önskade oss ett nybyg

tema TAK

Trine och Poul ville dock inte överge sin dröm om ett charmigt lanthem. Och ett lantligt utseende var inte nog. De ville ha ett hus som var byggt med den omsorg och det gedigna hantverkskunnande som det ofta ligger bakom ett äldre hus. Därför tog de kontakt med Willa Nordic.


87

taket - Kronan på verket

tema TAK

ggt hus från 1800-talet”

När barnen flyttade ut förändrades Trine och Poul Rasmussens boendebehov. Närhet till skolor, idrottsklubbar och grönområden prioriterades inte längre. På önskelistan stod istället en praktisk, lättskött lägenhet i Köpenhamn samt ett charmigt äldre hus på landet där de kunde tillbringa sin fritid.

Lägenheten fann de ganska snart men drömmen om fritidshuset var svårare att realisera. Trots år av idogt letande verkade det omöjligt att finna huset de sökte. De hus som bjöds ut till försäljning hade ett tråkigt läge, var för nedgångna, dragiga, mörka eller opraktiskt disponerade. Efter ytterligare en fruktlös husvisning

konstaterade Trine uppgivet att ”vad vi letar efter är ett nybyggt hus från 1800-talet”. Så föddes idén om att bygga ett nytt hus anpassat efter de egna behoven. Trine och Poul ville dock inte överge sin dröm om ett charmigt lanthem. Och ett lantligt utseende var inte nog. De ville ha ett hus som var byggt med den omsorg

och det gedigna hantverkskunnande som det ofta ligger bakom ett äldre hus. Därför tog de kontakt med Willa Nordic. Det blev ett hus med charmigt vasstak, stort lantkök, flera gästrum och cykelavstånd till stranden. Här tillbringar de vårhelgerna i hängmattan, sommarmånaderna med barnen

och barnbarn på besök samt hösthelgerna framför brasan med vännerna. Willa Nordic har verkligen gett oss möjlighet att tillgodose våra egna behov, säger Poul. WILLA NORDIC MAGASIN


88

taket - Kronan på verket

Kronan på verket Takshingel - hållbart med en doft av New England

tema TAK

Dagens takshingel har visat sig mycket hållbara i såväl tropisk hetta som isande köld. Därför har mer än 80% av hustaken i USA takshingel. Men hållbarheten är inte det enda skälet till att takshingel är ett klokt val. Också de nya shingelns elegans, den enkla monteringen och kostnaderna talar för Katepal takshingel. Det förenar stenmaterialets hållbarhet med asfaltens elasticitet. Alla fogar täcks helt av överlappningarna och shingeln håller tätt i fogar och spikpunkter. Hållbarhet innebär också att shingelns yta inte flagnar eller rostar. Takshingel är också ett behagligt bullerfritt material när det regnar och blåser. En annan fördel med det sträva skifferströet är att is och snö hålls kvar på taket i stället för att falla ned på gångvägar och planteringar. Dessutom är det riktigt snyggt.

Shingel Rocky grafitgrå

Shingel Rocky svart

Shingel KL grå

Shingel KL svart

FAKTA A2877– arkitekt Peo Oskarsson Liggande fjällpanel Knut 7:a Foder 9:a Takpaket 5 Tak Shingel KL svart Takavvattning silvermetallic Balkongräcke 7:a Tanumfönster


89

taket - Kronan på verket

Takpannor - det naturliga valet Benders takpannor är inte bara ett bra skydd mot väder och vind. De förskönar även ditt hem, lyfter helhetsintrycket och ger huset en femte fasad. Takpannor skapas i material som hämtas från naturen.

Palema tegelröd 020024

Palema mellangrå 020028

Palema svart 020020

Palema röd 020026

Bender Palema är en klassisk 2-kupig takpanna och helt genomfärgad med Benderit ytbehandling för att ytterliggare framhäva färgen på taket. Ytbehandlingen är speciellt framtagen för att appliceras på takpannor och har mycket lång livslängd. Alla Benders betongprodukter ytbehandlas två gånger.

Carisma granit C00021

Carisma mellangrå C00028

Bender Carisma är en takpanna framtagen för modern arkitektur och ger arkitekten möjligheter som inte funnits tidigare. Med Carisma kan man skapa ett skifferliknande tak. Bender Exklusiv är en enkupig takpanna för den som vill sätta det lilla extra på sitt tak. Pannan är också djupare i formen och ger därmed extra liv. Bender Tvilling är ett falsat lertegel, med rund framkant, en nyutvecklad produkt som gör läggning av lertegel enklare. Den klassiska falsade takpannan i större format förenklar skärningar vid ränndalar och valm.

tema TAK

Bender Palema finns i en mängd olika färger och strukturer. Allt från högblanka Candor till granulerade Struktur.

Svensk tradition med lertegel Exklusiv tegelröd 010024

Tvilling Natur H20024

Hansa Glaserad titansvart H10087

Hansa Rak Framkant Natur H10124

I Moniers breda produktsortiment finns bland annat lertegelpannor och glaserade takpannor. Tegel är det klassiska materialet för tak. Det är starkt, vackert och väldigt hållbart. Tegel är ett rent naturmaterial som bara blir vackrare med åren.

Bender falsat lertegel Hansa, med rund framkant, är en modern utveckling av den klassiska strängpressade 1-kupiga tegelpannan. Bilden visar en glaserad Hansa. Bender falsat lertegel Hansa, med rak framkant. Tack vare sin raka framkant har den ett gammalt klassiskt utseende.

Vittinge enkupigt lertegel

Vittinge tvåkupigt lertegel


90

taket - Kronan på verket

tema TAK

naturligt tak

FAKTA A1877 – arkitekt Erbeús & Jarlöv Liggande norgepanel och stenfasad Knut 5:a Foder 4:a Stolpe 2:a Sedumtak


91

taket - Kronan på verket

fakta A2633 - arkitekt Mikael Wikeborg Takpaket 7 Solraster Takavvattning Rheinzink Sedumtak

De mossor och sedumarter som används i Veg Techs moss-sedumvegetation har mycket tunna och svaga rötter som inte är aggressiva mot tätskiktet. Miljön på ett moss-sedumtak är dessutom så torr att annan vegetation med kraftigare rötter har ytterst svårt att etablera sig. Takvegetationen isolerar byggnaden både mot uppvärmning sommartid och mot avkylning vintertid. Inomhusklimatet blir jämnare och behagligare tack vare takvegetationen. Takvegetationen skyddar också det underliggande tätskiktet mot solens UV-ljus och mot de snabba temperaturväxlingar som frestar ett oskyddat tätskikt. Livslängden hos tätskiktet förlängs därför avsevärt. Takvegetationen innebär inte heller några problem med fukt eller

rötter. Takvegetationen byggs alltid med system som är säkra och beprövade ur byggnadsteknisk synvinkel. Att ett vegetationstak ständigt håller en viss fuktighet och att det finns mikroorganismer i jorden är inget som på något sätt skadar ett bra tätskikt. Jord- och vegetationslagret är dessutom alltid åtskilt från tätskiktet med någon form av dränerande skikt. Dessa dräneringsmattor ger också tätskiktet ett skydd mot mekanisk nötning. Veg Tech odlar takvegetationen i egna odlingar med svenska växter. Taken klarar därför tuffa klimat. Veg Techs växtmattor är armerade med en stark stomme som förhindrar erosion. Stommen bryts inte ned och behåller sin funktion under byggnadens hela livslängd. För att förhindra krympning

är stommen tillverkad av ett oorganiskt material. Sedumtaken varierar mycket i färg, blomning och täthet under året och under olika väderleksförhållanden. Vegetationens sammansättning kan också förskjutas över tiden beroende på exempelvis takets läge och vart i landet som det byggs. I ett ungt tak dominerar vanligtvis de sk. fetknopparna medan fetbladsarterna tar längre tid på sig att utvecklas. Sedumvegetationen är lågväxande året runt och behöver inte klippas. Sedumplantornas blomställningar står på hösten och vintern kvar som torra, silvergrå små kvistar. Om de gamla blomställningarna uppfattas som störande kan de rensas bort. willa nordic magasin

tema TAK

Takvegetation används på en mängd olika taktyper och på byggnader av varierande slag. Veg Techs system för takvegetation baseras på lättskött och torktålig vegetation som ger uppbyggnader med minimal bygghöjd och vikt. Veg Techs sedumtak väger bara ca 50 kg/m² när det är vattenmättat.

FALTAK AV KÄRNFURU

fakta A2948 - arkitekt Stig Börjesson Norgepanel Faltak Kärnfuru Takavvattning PL60

Nu ökar intresset för tak i trä. De är tidlöst vackra och står sig väl tillsammans med modern arkitektur. Med rätt råvara och kunskap kring byggteknik, underhåll och skötsel kan ett tak klätt i trä hålla sig snyggt i många år.


92

SnickarPer Classic Doors

Vi ser dörren som en del av husets själ, ett grundämne i husets arkitektur. Våra ytterdörrar fyller funktion, väcker känslor och berättar något om dess ägare. Vi har tillverkat dem under hantverksmässiga former, i Småland, ända sedan 1935. www.snickarper.se

FÖNSTER • DÖRRAR • SKJUTDÖRRAR

|

HAJOM.COM


93

Koppar

PL 01 svart RAL 9005

PL45 silvermetallic

PL15 mörk silvermetallic

PL20 mörkgrå

RAL 9006

RAL 9007

RAL 9011

PL 56 mörkbrun RAL 8017

PL22 mörkröd RAL 3009

PL42 brunröd RAL 8004

Aluzink

VACKER PLÅT “Ett vackert tak med bandplåt, vackra hängrännor och stuprör är detaljer som kan förstärka husets unika uttryck.”

Plannja Standard

Plannja Square

Plannja Tradition

tema TAK

PL80 vit RAL 9002


94

tema dörrar

Det nya konceptet Kungsäter by Dooria är ett enhetligt dörrkoncept som tillhandahåller: dörrblad, karmar, foder, gångjärn och trycken på ett sätt som ger en dörrlösning som inte kompromissar på något område.

Med rötter i 1700-talet Sekel har inspirerats från den Gustavianska stilen. Man sökte sig tillbaka till antika stilideal och plockade in dekorelement som festonger, lagerkransar, ymnighetshorn, kannelyrer med mera. Färgskalan består av olika vita nyanser inspirerade av marmor. Den kannelerade ytan på dörren Sekel är ett tidstypiskt mönster som förekom på såväl möbler som inner- och ytterdörrar.

ARV innerdörrar - Sekelskifte och snickarglädje. Arv är den största familjen av de traditionella dörrarna hos Kungsäter. Med sitt stora urval med olika indelningar men alla med samma dekorerade profil får du möjlighet att välja dörrar efter den funktion du behöver.

Format 7530, ask grafit


Addera 8011 vit med opalglas.

Addera 8004 vit med klarglas.

Välkommen in!

En dörr säger lika mycket om din personlighet som dina kläder. Valmöjligheterna är obegränsade men det finns vissa saker du bör tänka på innan du väljer vilken dörr som är rätt för dig. Viktigast när du väljer en ny dörr från Dooria är att den passar in i sin omgivning. Vilken typ av hus har du? Modernt, traditionellt, lantligt? Rena, enkla linjer passar en mer modern stil medan ett äldre, mer traditionellt hus behöver en klassisk dörr som är mer utsmyckad. Vad du än letar efter kan du vara säker på att vi har en dörr som tillgodoser dina behov, och uppfyller kraven för dagens hem.

Addera 8001 ek

Addera 8001 ek liggande fanér

Addera 8004 ek

Addera 8016 ek

Addera 8010 ek

Kungsäter 522 ek

Polar 9000 vit

Addera 8001 vit

Addera 8004 vit

Kungsäter 522 vit

Kungsäter 523 vit

Kungsäter 526 vit

tema dörrar

95


96

Välkommen IN Ytterdörren, ”husets smycke” är ju som bekant det första man möts av när man skall gå hem till någon. Dörren skall säga lite om vem som bor där, passa till husets stil samt hålla kyla, väder och vind ute. Ibland vill man hålla sig strikt till husets stil och ibland kan det bli kul att bryta av helt. Investerar man i en dörr eller ett nytt dörrparti vill man att dörren skall hålla länge. Man bör ställa sig själv lite frågor innan man väljer ytterdörr, så att man får rätt produkt på rätt plats. Är dörren utsatt för hårt väder? I så fall är dörrar klädda med massiv panel ett bra alternativ när dörren står utsatt, alternativt kan hela dörren vara gjord i massivt trä. Huvudsaken är att materialet man behandlar är tåligt och att man själv kan bättra på färg eller olja enkelt då alla träprodukter eller målade produkter behöver underhållas för att se fina ut och hålla i längden. Behöver man ljus på insidan i hallen? Då bör man välja en dörr som har glas som går långt ner mot golvet. Man kan också ha ett sidoljus eller överljus till dörren om det finns plats. Kan vinden blåsa upp dörren? En dörrbroms är en billig och bra försäkring mot att dörren inte blåser upp med full kraft. Dels kan dörrbladet skadas, dels kan gångjärnen knäckas vilket innebär att dörren inte går att stänga ordentligt.

Resö liggande ek med sidoljus

Lindö freijo spröjs

Långö stående ek med sidoljus båda sidor

Råssö freijo

Resö stående teak med stående glas

Långö liggande teak med sidoljus

Resö liggande teak med runt glas

Ramsö ek


97 Innerdörrar

Det är lättare att leka med material, färger, beslag och glas på en innerdörr som inte står ute i regn och rusk. Man kan välja tex läderklädda, exklusiva handtag eller beställa text eller symbol i glaset som talar om vad som finns på insidan dörren tex ”bad” eller ”spa”. Det är mycket snyggt med oljade trädörrar till ljus inredning. Var inte rädd för att blanda olika träslag, man måste inte välja ekdörrar för att man har ekgolv, det blir ofta snyggare med ett avvikande träslag i dörrarna, det blir mindre slätstruket.

Behöver man släppa in mer ljus i rummet?

Välj en dörr med helglas, etsat om man inte vill ha insyn, för att släppa igenom ljus från ett rum till ett annat.

bovalls På Bovalls Dörrbyggeri bygger man dörrar som om det vore båtar. Snickeriet ligger nämligen i det yttersta kustbandet på Sotenäset i Bohuslän. Det är 13 personer som tillsammans bygger dörrar till en medveten kundkrets. Konsten att bygga dörrar har gått i arv i generationer.

Sandö Ek skjutdörr

Ramsö ek

Ramsö ek med runt glas

Lyngö ask vit

Lyngö ek

Kålö valnöt

Rågö furu plywood


98

21YTTERDÖRRAR

ytterdörrar från Snickar Per. En dörr från SnickarPer är skapad för att behålla sin attraktionskraft över tiden. De flesta har unik originaldesign från ledande svenska formgivare. SnickarPer har en lång tradition av framgångsrikt samarbete med flera av Sveriges mest namnkunniga formgivare. Det har resulterat i ett sortiment som innehåller tidlösa designklassiker såväl som innovationer. Enligt vårt tycke ska det vara självklart att välja SnickarPer. Kanske blir det ännu mera självklart att välja när man ser vilken bredd de numera kan erbjuda. Ett sortiment som ständigt utvecklas och förnyas enligt konsumentens krav och behov. Aldrig tidigare har SnickarPer kunnat erbjuda så många valmöjligheter som nu. Det finns ett antal tillval att göra till de flesta av SnickarPers dörrar och portar. Exempelvis kulörer, avvikande kulör på insidan, dekorglas, insynsskyddande glas, trycken, lås mm. Citrongul, mossgrön, chokladbrun, puderrosa, rubinröd, lindblomsgrön, kungsblå eller tegelröd. Du kan få dörren i vilken färg du vill. Willa Nordic Magasin

tema dörrar

2YD 73G NCS S 0502-Y

YD 100 RAL 7001

YD 109G RAL 1019

YD 510G NCS S 7500-N

YD 107G teak

YD 1005 Raster teak

YD 54G NCS S 0502-Y

YD 560 teak

YD 561 teak


99

YD 24

YD 517G NCS S 0500-N

YD 567G RAL 5023

YD 9G Helsinki NCS S 1500-N, glaslist NCS S 1085-Y90R

YD 10G Venedig

YD 9 Helsinki NCS S 0502-Y

YD 2001 RAL 3002

tema dรถrrar

YD 51 Spine NCS S 9000-N

YD 2018 NCS S 7500-N

YD 50 Spine teak

YD 173 NCS S 0502-Y

YD 565G NCS S 4000-N


tema dörrar

100

PARKERA Takskjutportar öppnas vertikalt, vilar under taket och sparar på så sätt plats. Denna konstruktion ger maximal plats för parkering både i och framför garaget. Tack vare montering på insida vägg blir nästan hela infarten fri. Hörmann takskjutportar karaktäriseras av tyst och säker portgång. Med utmärkt teknik och flera patenterade lösningar kan du vara säker på att få en port med optimalt anpassade tillbehör och komponenter. Värmeisolerade portar, LPU, väljer du till garage som är inbyggda i huset och där du vill hålla energikostnaderna nere och/eller använda garaget som arbetsutrymme. 42mm tjocka portsektioner ger

dessutom stabilitet och tystare portgång. Hörmann automatiska takskjutportar med automatiskt portlås styr du lika enkelt som en TV. Med hjälp av en enda knapptryckning kan du åka ända in i garaget utan att behöva stiga ur din bil. När porten är stängd är den alltid automatiskt låst och därmed skyddad mot lyftning från utsidan. Portarna finns i olika utföranden med profilering eller kassettutförande. Du väljer också yta som finns i fem olika utföranden: silkgrain, woodgrain, sandgrain, micrograin och decograin. WILLA NORDIC MAGASIN

Garageport M-profil

Garageport L-profil


101

Ytbehanling Silkgrain

Ytbehanling Sandgrain

Portöppnare ProMatic

S-kassett

Samtliga bilder: Hörmann KG

Värmeisolerade portar, LPU 40

Ytbehandling Decograin Golden Oak, finns i 6 olika utföranden

S-profil

M-profil

L-profil

tema dörrar

Ytbehanling Woodgrain

Garageport L-profil


tema dörrar

102

ge mig ett handtag

Hoppe 1672 F1 Melbourne i aluminium

Hoppes märkesbeslag av aluminium tillverkas av en högklassig, korrosionsbeständig aluminiumlegering. Ytbehandling av aluminium utförs med pulverbeläggning eller anodisering. Den skyddsbeläggning som bildas vid anodiseringen gör produkten motståndskraftig mot luftfuktighet, korrosion och lättare mekaniskt slitage. Någon särskild skötsel krävs ej och smuts går lätt att ta bort med en mjuk och fuktig trasa. Rostfria märkesbeslag från Hoppe tillverkas av krom/nickelstål. Materialets goda egenskaper när det gäller miljö och hälsa och den

Hoppe E1140Z Stockholm i rostfritt, Kvick-i-sprint plus

enkla skötseln gör att det även används inom livsmedelsindustrin. Om beslagen skulle uppvisa spår av rost så handlar det om s.k. ytrost, dvs. rostbeläggningar på beslaget till följd av miljöpåverkan. Ytrostbeläggningar är, liksom olje- och fetthaltiga föroreningar, lätta att ta bort med hjälp av ett rengöringsmedel som är lämpligt för rostfritt stål.

Den grundläggande delen i den nya tekniken utgörs av den klämmekanism som utvecklats av Hoppe och som sitter i dörrhandtagets låsdel. Mekanismen tar tag om den solida fyrkantssprinten i dörrhandtagets tryckesdel och klämmer fast sprinten permanent och glappfritt. Tack vare utformningen hos den solida sprinten utnyttjas hela fyrkanttvärsnittet för

Hoppe 1400 F1/F69 Amsterdam i aluminium / rostfritt, Kvick-i-sprint plus

maximal överföring av vridmomentet. Hoppes Kvick-i-Sprint är en steglös, axial fästmetod för dörrhandtag. En särskild finess med handtags-rosetten är stålplattan som är monterad ovan rosettunderdelen av plast. Stålplattan höjer avsevärt stabiliteten för plastunderdelen vilket ger ett perfekt fäste för rosett på dörrbladet.

Hoppe 1140 F9 Stockholm i aluminium


103

Hoppe 1400 F1-F69 Amsterdam i aluminium / rostfritt stål

Hoppe 150 F1 Bonn i aluminium

Hoppe E1400Z F69 Amsterdam i rostfritt stål

Hoppe 1515 F9 Vitória i aluminium

Hoppe 1510 F1 Verona i aluminium

tema fönster

Hoppe 1672 F1 Melbourne i aluminium

Hoppe 1643 F1 Dallas i aluminium

Hoppe M1623 F41-R Houston i mässing satin krom med Resista ytbehandling

Hoppe M1642 F41-R Los Angeles i mässing satin krom med Resista ytbehandling

DÖRRHANDTAG FSB är ledande producent i Europa av ergonomiska och designade beslag.

FSB tillverkar dörrtrycken, draghandtag, fönsterhandtag samt möbelbeslag och tillhandahåller både moderna och traditionella varianter av högsta kvalitet. Produktsortimentet är stort med över 120 dörrtrycken i minst tre olika material.

FSB 1005 i aluminium

FSB1023 i brons

FSB1076 i aluminium


104

Det naturliga ljuset gör dig gott. Du blir lättare till sinnet och orkar mer när du får tillräckligt med ljus. Särskilt under vintern känns det extra lyxigt att kunna fånga varenda solstråle. Låt ljuset falla vackert ovanifrån och låt rummet inspirera till att njuta ännu mer av livet. Velux takfönster med Everfinish har en träkärna som omslutits av polyuretan som står emot fukt och passar för både badrum och kök. Ett badrum upplevs alltid större och rymligare när ljusinsläppet ökar.

tema fönster

UPPLEV LJUSET

Fönster för platta tak

Vill du släppa in dagsljuset genom ditt platta tak in i t ex ditt vardagsrum, kök eller hall? Nu finns det en produkt som går att montera i tak som lutar från 0° till 15°. Dessutom kan du välja till elektrisk betjäning.

VELUX Takfönsterkupol

Takfönsterkupolen finns i 9 olika storlekar och i två varianter; en elektriskt öppningsbar VELUX INTEGRA® eller en fast variant. Till den elektriskt betjänade kupolen medföljer en regnsensor, och det är möjligt att reglera ljusinfallet genom att installera en plisségardin som styrs elektriskt. Med ett enkelt knapptryck på fjärrkontrollen kan du placera gardinen i den position du önskar.


Ett pivåhängt, eller även kallat mitthängt, takfönster snurrar runt sin egen axel och kan därmed enkelt putsas inifrån. Man bör ta hänsyn till fönstrets svängradie om det är lågt placerat så inga tunga möbler står i vägen när det öppnas. Ett topphängt takfönster öppnas utåt och behöver därför inte ta golvyta i anspråk. Även ett vindsutrymme med låg takhöjd kan få en underbar känsla av rymd och mer plats med topphängda takfönster.

Pivåhängt takfönster från Velux.

Din plats i solen Topphängt takfönster från Velux.

Takljusmoduler från VELUX ger möjligheter till stora ljusinsläpp

Öppna upp din vindsvåning och släpp in ännu mer ljus och frisk luft med hjälp av VELUX takbalkong CABRIO® eller VELUX takterrass. Våra innovativa balkonger ger ditt boende ljus, luft och en magnifik utsikt.

tema fönster

105


UTSIKT

tema fönster

106

Samtliga foto: Schüco

Schüco fasadfönster FW 50+.SI

Schüco fönster AWS 75.SI


107

Aluminiumfönster från Schüco finns i nästan alla färger, ytvarianter och dekorer – passande till främst modern arkitektur. Det är enkelt att skapa stora glasytor för ökat ljusinsläpp och högre boendekomfort. Fönstersystem från Schüco uppfyller de högsta byggnadstekniska kraven, från båge till vägganslutning. Speciella profiler, beslag och glasytor garanterar effektivt skydd mot väder, buller och inbrott. Över fem miljoner sålda fönster och dörrar bevisar byggherrarnas förtroende för den kvalitetsfilosofi Schüco står för. Skönheten ligger i betraktarens öga – därför finns våra fönstersystem inte bara i olika färger utan även i en mängd olika profilkonturer. Med fönster från Schüco kan du skapa en individuell prägel.

tema fönster

Willa Nordic Magasin

Schüco lyft-skjutfönster ASS 70.HI

Lyft-skjutdörrar Riktigt stora fönsterdörrar kan bli tunga att öppna. Då är en lyft-skjutdörr från Schüco ett bra alternativ. Du lyfter upp skjutdörren med handtaget vilket minskar friktionen och gör den enklare att dra. När dörren är öppnad till önskat läge fäller du ner den igen. I nedfällt läge går dörren inte att skjuta vilket gör den barnvänlig då klämrisken minimeras. Du kan kombinera upp till tre dörrblad bredvid varandra och du väljer om de ska öppnas från sidan eller från mitten. Lyft-skjutdörrar är populära att använda vid stora glasytor. Schüco lyft-skjutfönster ASS 70.HI

Foto: Schüco International KG Schüco lyft-skjutfönster ASS 70.HI


108

Modernt hantverk - Traditionella dörrar

Sekel

MED RÖTTER I 1700-TALET

Sekel känns igen på sina tidstypiska kannelyrer som vi såväl känner igen från vackra skänkar med arbetade trädetaljer, en signal om att det har fått ta tid att mejsla fram skönheten ur träets tillåtande yta. Den kannelerade effekten på Sekel ger ett vackert ljusspel när dagsljuset rör sig över den tredimensionella ytan där skuggorna ger sin mönsterbild. Kungsäter Quality doors since 1908 Att snickra och arbeta med trä var något som förr ingick i sysslorna för husbehovet. Men det fanns de som var duktigare än andra, Gustav Johansson i Kungsäter var en av dem. Ryktet spred sig om skickligheten hos mjölnaren på kvarnen i Kungsäter, som medan stenarna malde satte händerna i arbete med tillverka allehanda träprodukter. Kvarnen har med tiden byggts ut till en modern fabrik där verktygen har blivit effektivare och hanteringen lättare. Men den unika kvaliteten på Kungsäterdörrar sitter inte i maskinerna, den sitter i mer än hundra års erfarenhet och i känslan för hantverket. Den sitter i händerna, ögonen och i hjärtat.

0320 198 00 | WWW.DOORIA.SE


109

„Vi skulle bygga ett hus. Det blev ett hem.“ Nöjd Schücokund

Kontakten mellan ute och inne är avgörande för boendekänslan. Skapa ett flexibelt hem med skräddarsydda glas- och aluminiumpartier som håller livet ut. Schüco levererar en unik kombination av internationell design, tysk kvalitet och svenskt hantverk. www.schueco.se


110

tema fönster

“skjutdörrspartier från Hajom glider på insidan vilket hindrar löv och skräp att fastna i spåret.”

SLÄPP IN SOMMAREN Hajom typ A.

Täckmålad skjutdörr.

Skjutdörr med aluminiumbeklädnad.

Hajom typ G.


111

Hajoms tanke om skjutdörrar går långt tillbaka i tiden. I en idé som föddes för mer än 50 år sedan skapade de sin unika lyft- och glidkonstruktion. Resultatet ger en fjäderlätt funktion, trots att de aldrig sparar på massiva och tunga material. Deras lösning ger en bevisad täthet och konstruktionen tillåter bärande pelare i skjutdörrarna. Men framförallt ger den en unik känsla. Känn och jämför så märker du. Hantverk Hajom Skjutdörrar tillverkas till stor del under hantverksmässiga förhållanden. För där maskiner inte kan leverera anpassning, finish och kvalitetskontroll på vår önskade nivå – där tar vana snickarhänder vid. Hantverket ger även generösa anpassningsmöjligheter. Och det ger en platsbyggd karaktär som ytterligare bidrar till att radera gränsen mellan ”ute och inne”. Hantverket ger den äkta Hajomkänslan. Och en tidlös elegans.. Få konstruktioner i en byggnad möter så mycket utmaningar som skjutdörrar. Och få konstruktioner skall motsvara så höga krav. Men där andra väljer genvägar väljer de den rätta omvägen. Hajoms väg har resulterat i en bärande konstruktion – en skjutbar ”vägg” med exceptionellt bra isolervärden, oöverträffad täthet och marknadens förmodligen mest omfattande rötskyddsgaranti. Kvalité Det går lätt inflation i ordet kvalité. Därför har Hajom Skjutdörrar gjort mer än att bara applicera uttrycket i sina produkter. De har gjort kvalitet till sin arbetsfilosofi. Kombinerat med en strävan efter ständig förbättring. Deras definition av kvalitet kan du både se och känna i skjutdörrar som installerades för mer än fyra decennier sedan och som fortfarande fungerar felfritt.

Hajom typ M.

Hajom typ C.

tema fönster

Svartmålade skjutdörrspartier.


11 sidor om fönster

tema fönster

112

FAKTA Golv: ek 1-stav plank Golvsockel: vitmålad Skrea Foder: vitmålad Skrea Vägg: vitmålad spontat panel Tak: vitmålat slätt Taklist: Svanhals Fönstersmygar: vitmålade Skrea Fönsterbänkar: vitmålade raka


11 sidor om fönster

113

VÄLJ RÄTT

FÖNSTERstil Tanum är en av Sveriges ledande fönstertillverkare med lång tradition av att tillverka kvalitetsfönster. Idag är Tanum en stor fabrik. Men man har behållit det lilla snickeriets tänkande. Företaget anpassar fortfarande produkten efter kunden, är engagerade i arbetet och målet är alltid att göra ett gott hantverk.

Tanum har anpassat sina produkter till olika husstilar. de är sorterade i rundad profil, vinklad profil och kulturfönster.

RUNDAD Den rundade profilen har varit Tanums kännemärke under decennier. Med sin mjuka form ger den fönstret ett klassiskt och behagligt intryck. Allra bäst passar rundad profil i ett äldre hus med traditionell stil.

Rundad profil med handtag Hoppe Natur.

Vinklad profil med handtag Fix Vinga.

Kulturfönster med klassisk hasp.

Tillval som standard Isolerglaskassett med tre skikt. Mellan glasen använder Tanum argongas, som isolerar bättre än vanlig luft. Istället för en traditionell metallist mellan glasen används varmkant, som effektivt skiljer kyla och värme åt.

Rundad profil insida.

Vinklad profil insida.

Ett personligt fönster Genom att välja rundad eller vinklad profil, poster, spröjs och färger får du ditt personliga fönster. Standardsortiment är dessutom mycket generöst då det gäller bredder och höjder. Aluminiumbeklädnad Alla Profilfönster går att beställa med Alufur, en utvändig aluminiumbeklädnad som gör fönstren extra tåliga.

Rundad profil utsida.

Vinklad profil utsida.

VINKLAD Den vinklade profilen har avfasade kanter där har man satt ljusinsläppet i centrum, och fönstret får en livfullt öppen känsla. Vinklad profil kommer bäst till sin rätt i ett modernare hus. KULTUR Den gammaldags känslan hos kulturfönstret skapas framförallt av de genomgående spröjsarna och den traditionella profilen på båge, post och spröjs – som återfinns på såväl insida som utsida. Samtidigt har Kulturfönstret alla fördelar man kan förvänta sig av ett modernt fönster. Även om fönstren förr ofta hade kopplade bågar, har vi valt enkelbågar till Kulturfönstret. Det ger ett mycket bättre energivärde – och du får bara två sidor att putsa. Fönstret har en tvåskikts isolerglaskassett med energibeläggning, argongasfyllning och varmkant.

tema fönster

Några detaljer som visar företagets ständiga utvecklingsarbete och sinne för detaljer är att man tyckte att spikhålen i fönstrens glaslist irriterade ögat. Därför började man tillverka listen i ett hållbart kompositmaterial som fästs med dold spikning. Man gillade inte heller den korta livslängden hos de vanliga tätningslisterna i gummi. Därför bytte man till en stark och hållbar i silikon. En annan detalj var att man tyckte att svarta fogband – branschens standard oavsett fönsterkulör – gav en onödigt stark kontrast på ljusa fönster. Därför bytte man till ljusgrå. Detta är några av detaljerna som tillsammans skapar ett riktigt bra och snyggt fönster.


114

poster och spröjs UT

IN GSP

SP

FSP

MPU

MPG

poster och spröjs SKAPAR levande och spännande glasytor.

Hos Tanum kan man välja mellan tre olika sorters spröjs och två olika poster. De enklaste spröjsarna är utanpåliggande och löstagbara. Om man vill att det ska se riktigt gammaldags ut kombinerar man spröjsar med distanslister mellan glasen. Det ger ett intryck av genomgående spröjs. När det gäller de indelade ytornas storlek och deras geometriska former är möjligheterna närmast obegränsade.

UT

IN GSP

SP

FSP

MPU

MPG

UT

Följande poster och spröjs kan TanumsFönster erbjuda: SP Löstagbar utvändig spröjs. GSP Spröjs mellan glasen. DSP Löstagbar in- och utvändig spröjs. FSP Toppförseglad fast spröjs, in- och utvändig, med distanslist mellan glasen. MPU Utanpåliggande löstagbar post. MPG Fast genomgående post.

tema fönster

IN GSP

Kulturfönster insida.

FSP

MPG

Kulturfönster utsida med fast spröjs.

Fönsterkombination.

MPG Fast genomgående post insida.

Fast spröjs insida.

Nu levererar TanumsFönster standardprodukter med U-värde 0,8 W/m2K för fasta fönster och 0,9 W/m2K för öppningsbara. Sidohängda fönster i kombination FS+FS. Två större bågar och två mindre som möts mot mittposten

Sidohängt fönster FS.

Tanums profilfönster FS bygger på den vanligaste svenska fönsterformen, med sidohängda, utåtgående bågar och spanjolett.


115

Tanums helglasade skjutdörr TSD följer fönstrens stil och ger många möjligheter. Dörren skapar både generösa ljusinsläpp och ger tillgång till altanen, balkongen eller trädgården. Dörren skjuts på lättgående kullagervagnar och har säkerhetsspanjolett.

Skjutdörr TSD.

Parfönsterdörr helglasad FDG-2.

Tanums glasdörrar, FDB och FDG, är framförallt lämpade som balkongdörrar. De är förberedda för cylinderlåsning och har förstärkta dörrblad och fönsterbroms som standard. Tröskeln till alla fönsterdörrar tillverkas av sapeli, ett FSC-märkt hårt träslag som håller för många års användning.

Parfönsterdörr med bröstning FDB-2

Fönsterdörr med bröstning FDB

Vridfönster VF

Vridfönster i kombination över varandra VF+VF

olika fönstertyper:

låt ljuset

flöda Kulturfönster TKS

Fast fönster FF

Vridfönster i kombination vid sidan av varandra VF+VF

Tanums horisontella vridfönster VF passar i de flesta miljöer. Fönstret är lätt att öppna och samtidigt praktiskt och säkert. Med hjälp av vridbeslaget kan du vrida fönstret 180 grader. Då kommer du på ett bekvämt sätt åt att putsa dess utsida, utan att behöva flytta gardiner och blomkrukor. Du ställer fönstret i vädringsläge med ett enkelt handgrepp.

FF Fast fönster. VF Vridfönster. FS Fönster sidohängt.

TKS Tanums kulturfönster sidohängt. FDB Fönsterdörr med bröstning.

FDG Fönsterdörr helglasad. TSD Tanums skjutdörr.

tema fönster

Fönsterdörr helglasad FDG.


116

Ditt val. Din stil. Snickarlagets trappor är skapade för dig som vill att inredningen och tingen i ditt hem ska ha mer än bara funktion. Genom Snickarlagets fokus på design, nytänkande och flexibilitet erbjuds stor valfrihet – bland modeller, materialval och ytbehandlingar. Tillsammans med oss på Snickarlaget förverkligar du dina idéer om hur trappan ska gestaltas i ditt hem, anpassad till arkitekturens och byggnadens materialval. Få inspiration och fakta – och beställ våra kataloger på www.snickarlaget.se Snickarlaget Norden AB Tel 0382-133 10

Willa Nordic 210x145 utfall.indd 2

2015-03-10 13:02

NYHET

Athena Lera

Vår favoritplats vid kusten

ConceptVH7

Vi älskar design med enkla, rena linjer och naturliga material – och när det gällde vårt kök var det precis de här elementen vi sökte efter. Köket är hjärtat i vårt hus och det absolut viktigaste rummet – och dessutom vår dörr ut mot stranden och havet. Vi ville ha ett kök med en enkel design men också med en twist, eftersom kökets och hela bostadens placering är helt unik. Vi tycker att vi lyckades med HTH:s VH-7-modell med de nya asymmetriska linjerna, som på ett elegant sätt ger den minimalistiska designen en ny dimension.

www.hth.se ConceptVH7_ann_185x132_WillaNordic.indd 1

12/01/15 11.14


117

Premiumleverantör av exklusiva Plankgolv

Breda plankgolv från rappgo I mer än 48 år har vi levererat noggrant utvalda plankgolv världen över. varje planka som skapas i vårt småländska familjeföretag i Mörkaskog har en egen personlighet. varje planka berättar sin egen historia som vi för vidare till dig. Ta del av vårt sortiment på www.rappgo.se

Småskaligt hantverk sedan 1967


118 fakta A2633 - arkitekt Mikael Wikeborg Golv: Kährs Valnöt Philadelphia 2-stav Golvlist: Kährs Valnöt 16x60 Trappor i valnöt Fönster från Velfac

pANEL

2

4

3

5

TAKLIST

1

8

10

9

1. Funkispanel obeh gran hyvlad 14x120. 2. Funkispanel obeh gran finsågad 14x120. 3. Panel vitmålad Rough gran 14x120. 4. Panel 4019 obeh furu 13x120. 5. Panel 4019 vitvaxad furu 13x120. 6. Allmogepanel obeh furu 13x120. 7. Pärlspontpanel obeh furu 12x95. 8. Bastupanel asp. 9. Bastupanel gran. 10. Taklist skugglist slät vitmålad 21x43. 11. Taklist trappstegslist obeh furu 21x43. 12. Taklist 12x43 obeh furu 13. Taklist hålkäl obeh furu 15x43, även15x56. 14. Taklist Svanhals obeh furu 15x56. 15. Foder slätt vitmålat 12x43, även 12x56. 16. Foder 12x56 obeh furu 17. Foder 15x33 obeh furu 18. Foder Skrea obeh furu 15x56. 19. Foder Allmoge obeh furu 15x69. 20. Golvlist slät lackad ask 12x43.

FODER

7

6

GOLVLIST

tema INTERIÖR

PANEL, FODER OCH LISTER

15

20

25

11

16

21

12

17

22

13

18

23

26

21. Golvlist slät vitmålad 12x56, även 12x43. 22. Golvlist slät lackad ek 12x56, även 12x43 och 12x69. 23. Golvlist Skrea obeh furu 15x69, även 15x95. 24. Golvlist allmoge obeh furu 15x69. 25. Golvlist15x33 obeh furu 26. Skurkloss 80x120x18 obeh furu

14

19

24


tema INTERIÖR

“Gör rätt investeringar och prioritera material som är svåra och kostsamma att ändra i framtiden."

119

TÄNK LÅNGSIKTIGT!

Visst är det trevligt att följa trender, men långsiktiga materialval som ej är tidssatta är bättre i längden. Bestäm i förhand hur mycket ni vill satsa på golv, kakel, klinker, kök mm. Gör rätt investeringar och prioritera material som är svåra och kostsamma att ändra i framtiden. En tapet kan ni alltid måla över, men ett badrum vill ni helst leva med under många år. Var inte rädd att blanda stilar. En väl avvägd stilsäker miljö med personlighet är mycket trevligare än ett ”perfekt” hem som saknar känsla. Samla gärna bilder på vad ni tycker om och dokumentera befintlig konst och möbler som är av betydelse för inredningen i ert nya hem. Bygg in smarta lösningar. Tänk på funktionerna redan i planeringsstadiet.


120

tema TRAPPOR

Trappan har gått från att vara en konstruktionslösning för förflyttning mellan våningsplan till att bli en viktigare del av arkitekturens helhet.

Trappa med frihängande steg i valnöt. Glasskiva från golv till tak. Rostfri handledare. Trappan är beställd från ett specialsnickeri.


Trappa Zäta 2 med steg i svartbetsad ask och rostfritt räcke. Denna trappa måste kompletteras med klätterskydd.

Trappa med plan- och sättsteg i lackad ek och lågvägg med rund eköverliggare.

Trappa med plansteg och överliggare i oljad ek, övrigt i vitmålat utförande.

tema TRAPPOR

121

Trappa med plansteg i mattlackad ek och lågvägg med rostfria stolpar med glasräcke och rund vitmålad överliggare.


tema TRAPPOR

122

Trappa med plan- och sättsteg i mattlackad ek. Underliggande vangar.

Trappa med plan- och sättsteg i lackad ek och räcke Pop med rostfria räckesståndare.

Trappa med vitmålade planoch sättsteg samt lågvägg med eköverliggare.


123

tema TRAPPOR

Trappan blir ett uttryck för personlighet och stil. Snickarlaget skapar möjlighet för den designintresserade att finna egna unika lösningar och uttryck. Kombinationen av olika material bildar, tillsammans med trappans form, en tidlös enhet som passar in i den moderna och öppna rumsmiljön.

Trappa med plan- och sättsteg i laserad ek i nyans med golv. Vitmålat Classicräcke.


124

Trappa med plan- och sättsteg i lackad ek och med underliggande vang.

tema TRAPPOR

Plan- och sättsteg i vitoljad ek, vitmålade vangar och vitmålat räcke Classic. Trappan avslutas med ett blocksteg.

Trappa klädd med Kährs parkett Ek Lava svart. Rund ledstång i rostfritt stål.

Trappa med vilplan, planoch sättsteg i ek, vitmålade vangar. Räcke Pop med rostfria räckesståndare.

Trappa Zack med plansteg av klarlackad ek, vangstycken i vitmålat utförande. Räcken av glas.

Vitlaserad trappa med räcke Soul.


125

tema TRAPPOR

Vitmålad trappa med räcke Classic. Trappan avslutas med ett blocksteg.

“Trappan har gått från att vara en konstruktionslösning för förflyttning mellan våningsplan till att bli en viktigare del av arkitekturens helhet."


126

Trappa med mattlackade eksteg och vitmålat Classic räcke med eköverliggare.

tema TRAPPOR

Trappa Satellite med plansteg och överliggare av klarlackad ek, räckesståndare och centrumstolpe av rostfritt stål.

Trappa Gasell - Egeri med steg i klarlackad ek och vangstycken av rostfritt stål. Räcken av glas

Trappa Solid i vitpigmenterad oljad ek. Räcken av glas.


127

 

MADE IN SMÅLAND Det är i de trolska skogarna som Småland har sina historiska rötter. Endast de riktigt djärva vågade ge sig in i denna mörka, hemlighetsfulla vildmark – och ännu färre vågade utmana de tretton män som hade makten över skogarna. Det namn som användes för första gången på 1100-talet för dessa tretton häraden var Småland – ”de små länderna”. Dessa skogars vilda skönhet har inspirerat vår nya kollektion av unika och rustika trägolv. Kollektionen är Svanenmärkt www.kahrs.com 392012 Parkettgolv


128

tema villahissar

Från kök till sovrum med en knapptryckning.

Komfort och stil med villahiss. Att bygga ett nytt hus är en investering för livet. Inte nog med att en villahiss tar dig enkelt och bekvämt mellan våningarna, den hjälper dig också att framtidssäkra ditt hem så du vet att du kommer att kunna njuta av det i många, många år till. Vi på Aritco har skapat en villahiss med snygg design och många valmöjligheter, så att den antingen kan smälta in i din inredning eller blir en snygg och uppseendeväckande möbel. Våra hissar kan fås i många färger och med olika toner på glas i dörrar och väggar. Hissen kan antingen installeras inbyggd i väggen eller fristående i t.ex. trappuppgången. Med smart teknik har vi maximerat insidan och minimerat utsidan. Villahissen tar inte större plats än en garderob, kostar inte mer än en köksrenovering och gör ditt hus tillgängligt för alla.


tema villahissar

129

Ring 08-120 40 100, skriv till info@aritco.com eller besรถk www.aritcohomelifts.se fรถr mer information.


tema GOLV

130

GOLVET Mycket i vår omgivning tillverkas för att konsumeras snabbt och för att bytas ut i takt med nya trender. Med Kährs golv är det raka motsatsen. Det tar flera decennier för råmaterialet att växa. För att förvandla träden till vackra trägolv till glädje för många generationer krävs kunskap och omtanke om naturen. Lamellparkett innebär att golvet är uppbyggt i flera skikt, detta ger en stabilare konstruktion. Dessutom kan råmaterialet tas tillvara med större hänsyn till miljön. . Kährs erbjuder ett brett utbud av träslag - från ljusa till mörka. Ett mörkt golv “sväljer” mycket ljus och påverkar också känslan av rymd i rummet. Samtidigt kan ett mörkt golv skapa en varm och behaglig känsla i stora utrymmen. Kährs trägolv är sedan 2014 Svanencertifierade.

Kährs Ek Nouveau White.

Ek Verona

Kährs Ek Cirrus

Kährs Ek Nouveau Black


tema GOLV

131

K채hrs Ek Verona

K채hrs Ek Palazzo Bianco

K채hrs Ek Greige.


tema GOLV

132

“GOLVET GÖR ATT RUMMEN BOTTNAR OCH gER KARAKTÄR TILL INNEMILJÖN”

Kährs Ek Nouveau Snow

Kährs Ek Siena

Kährs Ek Nouveau Charcoal


Kährs Ask Skagen

Kährs Ask Gothenburg

Kährs Ek Nouveau

Kährs Bloc White

Kährs Ek Vista

tema GOLV

133


134

tema GOLV

Rappgo Douglasgran lut och vitolja

Rappgo Ek Mรถrkaskog olja


135

Golvet är husets viktigaste inredningsdetalj! Varje träslag har en egen personlighet, både när det gäller mönster och hårdhetsgrad, som förmedlar den karaktär du önskar. Ett plankgolv från Rappgo ger huset en genuin bas som tål tidens och vardagens tand. Föredrar du lugnt eller livfullt, ljust eller mörkt? Valet är ditt. Ett oljat plankgolv kräver inledningsvis mer underhåll än ett lackat golv, men ger i utbyte en slitstark och behaglig yta, där träets ådring och struktur vackert framgår. Repor och skador är enkla att laga, antingen genom att förbättra med lite olja eller slipa bort och efterbehandla med olja. Ett lackat plankgolv innebär i princip att golvet är effektivt skyddat mot det mesta. Våra lackade golv går att få sidenmatt- eller mattlackade.

tema GOLV

En nyhet i Rappgofamiljen är den mycket omtalade och populära ytbehandlingen Osmohårdvax som går att få på samtliga plankgolv. Denna behandling optimerar utseende och funktion och bidrar till att plankgolvet behåller sitt naturliga utseende samtidigt som ytan blir slät, vatten- och smutsavvisande. Önskar ni ett lutat-, oljat- eller lackat plankgolv finns även dessa ytbehandlingar i vårt sortiment.

Rappgo Furu lut och vitolja


136

tema GOLV

Ek Morkaskog Mattiack

Rappgo Ek Mรถrkaskog Rough olja

Rappgo Ek Antikgrรฅ vax

Rappgo Ek Mรถrkaskog Chateau olja

Rappgo Furu Nordic vitvax


137

SNYGGT OCH TRYGGT! Med Benders takpannor och marksortiment går det lättare än någonsin för dig att förädla ditt hus och din tomt. Markstenarna är fler än någonsin - många av dem kan du få i olika format på samma pall, för ett extra personligt uttryck. Benders vet hur man gör betongtakpannor som är lika starka som de är snygga. Därför får du hela 30 års garanti när du köper ett komplett Benderstak! Läs mer om garantin och låt dig inspireras på vår hemsida benders.se - ta sedan raka vägen till din återförsäljare!

Takfönster för en ljusare tillvaro Få en utsikt du aldrig tröttnar på. Upplev den nya generationen takfönster på velux.se Takfönster

h plåt

till pannor oc SH INGE LTAK - ett kreativt alternativ

FRANSKA BALKONGER - med tidlös design

Kontakta oss för mer information

www.t-emballage.se annons_willanordic_temballage185x132_ny.indd 1

2015-01-20 16:52:32


tema KÖK

138

Uno form C-Series, Ek Visas här i den klassiska kombinationen med massiva lådlameller i ek kombinerat med släta fronter i Sno White Högglans högtryckslaminat. Sockeln utnyttjas till fullo med 28 cm höga sockellådor i Steel Plain högtryckslaminat. Bänkskivor 30 mm med yta i rostfritt stål, och underlimmade träkanter i ek. Lägg märke till den eleganta och praktiska stänkpanelen i koppar på väggen bakom spishällen. Koppar tillför en varm, gyllene färg i snygg kontrast till de övriga klassiska materialen i det här köket. Vitvaror och köksfläkt är i rostfritt stål.

KÖKET husets hjärta


tema KÖK

139

UNO FORM - En dansk möbelklassiker Som danskt originaldesignkök inordnar sig uno form i raden av danska möbelklassiker som med banbrytande design och ett önskemål om förändring har profilerat sig inom dansk designkultur. Den geometriska precisionen i uno forms grundmodul, som bygger på klassiska, arkitektoniska ideal, skapar en interiör i balans. Intrycket blir

både lätt och minimalistiskt. De rena linjerna i uno formköket gör att det är höjt över alla trender som kommer och går. Samtidigt är flexibiliteten och funktionaliteten i de kvadratiska modulerna fortfarande oöverträffad – de kan vändas och användas efter kundens behov och drömmar och rummets inredning. Det är originaldesign med

perfektion från sockel till överskåp. Och som alla andra designklassiker har vårt koncept skapat en utgångspunkt för en lång rad andra designkök som inspirerats av uno forms rena, funktionella linjer. Även om vi står fast vid Arne Munchs grundidé från 1968 så utvecklar vi alltjämt produkten. Vi lägger med jämna

mellanrum till nyheter till uno forms sortiment, och vi utvecklar givetvis regelbundet befintliga inredningsdetaljer, både vad gäller funktion och visuella detaljer. uno form är själva kvintessensen av hållbar design. Tidlöst. Gediget. Willa Nordic Magasin


tema KÖK

140

eXKlusivt, varmt och inb Uno form C-Series, Valnöt Funktionellt och en samlingspunkt för familjen. Det här är ett funktionellt kök där det inbyggda matbordet blir en naturlig och hemtrevlig samlingsplats i köket. Matbord och bänkar, ritade av ritkontoret VE2, bryter av mot kökets stringens med ett radikalt och pittoreskt formspråk. Med ett par snygga renfällar blir bänkarna bekväma och sköna att sitta på. Den mörka amerikanska valnöten utgör en exklusiv och varm bakgrund till högskåpens polarvita fronter, och är tillsammans med bänkskivorna i marmor en tydlig referens till naturen. Vitvaror och fläkt i rostfritt stål. Kyl och frys är diskret inbyggda bakom köksfronterna på högskåpsväggen.

“uno form är själva kvintessensen av hållbar design. Tidlöst. Gediget.”


141

Kontraster med ett stänk av mystik Uno form C-Series, Rökt ek

Uno form C-Series, Valnöt

tema KÖK

Med sin djupa mörka yta skapar Rökt ek en exklusiv kontrast till de neutrala vita högskåpen och överskåpssektionen i det här köket. Patriciervillan hade förr ett traditionellt litet kök, men väggen mot matsalen har tagits bort så att man fått ett välkomnande rum som är en perfekt plats att umgås på. För att köket ska integreras väl i den övriga bostaden har golvet fått samma material som i övriga rum. Genom att den klassiska C-seriens lådelement hängts på väggen har köket fått en unik prägel som matchar bostadens danska designklassiker. Diskmaskin, kyl och frys är diskret integrerade bakom de höga vita skåpfronterna från uno forms U-serie. Även köksfläkten har integrerats i de karakteristiska vita 12 mm tunna överskåpspanelerna. Lägg märke till den svävande bänkskivan som skapar en praktisk matplats i köket.

judande

Uno form C-Series, Rökt ek


tema KÖK

142

Windsor från Canadaköket Överfalsad ramspegellucka med inre och yttre profilering. Täcklaserad ask.

Hudson från Canadaköket Överfalsad ramspegellucka utan profilering. Täcklaserad ask.


ett gediget hantverk Canadaköket grundades 1872 när Carl Bäckström, som emigrerat från Sverige och lärt sig bygga kök i Kanada, återvände hem och startade den verksamhet som senare skulle bli Canadaköket. Carl Bäckström var tidig med att erbjuda färdigtillverkade köksluckor. Sedan dröjde det inte länge förrän han kunde leverera även färdiga skåp, vitlackerade och snygga inuti. Under de 140 år som gått sedan dess har Canadaköket fortsatt jobba med att utveckla fina kök, byggda i förstklassiga material med grunden i det hantverkskunnande som erbjudits genom mer än ett sekel. Under Canadakökets långa tillverkning har hantverkskunnandet funnits kvar som

ledord, maskinerna och tekniken har ständigt utvecklats för att göra slutprodukten ännu bättre. Men vissa delar i ett kök, kräver fortfarande hög kompetens och flinka fingrar för att skapa den bästa produkten som möjligt. Denna kunskap och handlag tillåter att Canadaköket specialiserat sig på snickerier för hemmets alla rum, allt ifrån specialtillverkade badrumsmöbler, garderobsinredningar, bibliotek och mycket mer. Allt anpassat efter kundernas höga förväntningar och önskemål. Inga begränsningar Canadakökets sortiment ser inga begränsningar i kundanpassningar, träslag och specialkulörer, allt

går att anpassa efter kundernas banbrytande behov. Utöver de noga utvalda träslagen och frambrutna färgerna kan varje kök specialutformas och anpassas med valfria kulörer eller alternativa träytor. Den nordiska värmen och det gedigna hantverkskunnandet träder även fram i de mest moderna köken. Trots det moderna yttre återfinner man värmen och de mjuka träslagen invändigt i lådor och vagnar i ett Canadakök.

synliga stomfronten. Inspirerad av 1800-talets hantverksideal. Köket platsmålas efter att snickerierna monterats, för att få den rätta platsbyggda känslan. Tillsammans med breda krönlister och profilerade utanpåliggande socklar skapas en romantisk sekelskiftesinspirerad stil medan de överfalsade modellerna visar stommens framkant och ger synliga gångjärn. Inspirerade av hantverket under 1920-talet bygger Canadaköket riktigt överfalsade luckor, som går halvvägs in i stommen, vilket ger ett tunnare utseende helt enligt konstens alla regler.

Inga kompromisser Canadakökets luckor kan fås i ett flertal olika utföranden bland annat ett innanförliggande utförande, WILLA NORDIC MAGASIN där luckan placeras i liv med den

tema KÖK

143


tema KÖK

144

Brampton från Canadaköket Överfalsad ramspegellucka med inre profilering och rak yttre kant. Rökbetsad ek.

Valdor från Canadaköket Slät, överfalsad lucka med infällt handtag. Råsågad ek, järnvitriol.


Stratford från Canadaköket Innanförliggande ramspegellucka med inre profilering och rak yttre kant. Täcklaserad ask.

Alberta från Canadaköket Slät, utanpåliggande lucka. Mattlackad jakaranda.

tema KÖK

145


146

Detaljer i rundskuren valnöt i kombination till det vita.

POGGENPOHL 1892 grundade Friedemir Poggenpohl en köksfabrik och ett showroom med mottot "att utveckla köket". Sedan dess har generationer av Poggenpohl arbetare och designers gjort just detta. I över 120 år har Poggenpohl stått i framkanten av kreativ interiörplanering genom att arbeta med internationellt erkända designers och arkitekter. Målet har från början varit att sudda ut gränserna från ett rent arbetsrum till en integrerad del i hemmet - ett levande rum. Varumärket är det äldsta i världen inom sitt område och finns idag i över 70 länder. Poggenpohl står för högsta kvalité och funktion, in i minsta detalj. Designen är tidlös och modern, köken byggs för att hålla i årtionden efter installationen. Bilderna är tagna på Poggenpohls huvudshowroom i Hereford i norra Tyskland. Detta är en mötesplats för alla som arbetar med Poggenpohl runt om i världen. Det är också öppet för slutkonsument och där kan man få en professionell visning av hela sortimentet. Försäljningen drivs dock ute hos återförsäljarna.

Designsuccén +Segmento. Ett handtagslöst kök som ger ett modern och strikt utseende.


147 Att skapa innovation är en utmaning. Gaggenau gör ständiga förbättringar.

Skillnaden heter Gaggenau. Vi lutar oss inte tillbaka. Tvärtom, våra innovationer inspirerar oss att höja ribban. Ta vår bänkfläkt till exempel. Den lanserades redan 1976 och vi har arbetat vidare på den sedan dess. Med en intuitiv känsla för impulser, använder vi vår erfarenhet inom ventilation och omvandlar den i nya idéer. Idag har bänkfläkten ett nydesignat filter och en platt sockelfläkt som uppskattas av personer med professionella ambitioner i det privata köket. På så sätt når vi toppen på utvecklingen. Åtminstone just nu. För mer information och en lista över våra partners är du välkommen att besöka www.gaggenau.se. Alternativt, besök oss i vårt showroom i Stockholm.


tema KÖK

148

HTH Athena Vit Högglans/Svart Ek Faner Ett organiskt och stilrent kök med en kombination av vita fronter som förstärker det naturliga ljuset i rummet och mörka fronter i träfaner.

Straight Vit HTH var först med den handtagslösa modellen Straight – äkta dansk designkvalitet i slitstark lackering.”


KÖKET husets hjärta

149

HTH Athena Lera Det handtagslösa köket i ny tolkning – HTH har lekt med de handtagslösa, vågräta linjerna och lagt till ett asymmetriskt, förskjutet uttryck”

HTH Mono vit/mörk lera I köket med sitt vackra ljusinsläpp är kontrasten skarp mellan den skulpturala högskåpsväggen i en varm lerfärg och den vita arbetsön. Kökets tydliga horisontella och vertikala linjer är ett av de viktigaste kännetecknen för HTH:s VH-7 – modell.

tema KÖK

HTH VH-7 Ett designkoncept som omtolkar det handtagslösa köket. Köket är uppbyggt kring ett antal eleganta och funktionella greppspår, som ger den sitt särskilda designuttryck med de slanka vertikala och horisontella linjerna. Du kan designa ditt VH-7 kök med lackerade fronter eller fronter i fanér och laminat.”


150

tema KÖK

HTH Straight - Harmoniskt och intagande – den naturliga samlingspunkten. HTH var först med den handtagslösa modellen Straight – äkta dansk designkvalitet i slitstark lackering.

ljud i köket HTH:s SoundID är en slank och elegant ljudenhet som har utvecklats särskilt för att ge bra ljud oavsett var i köket du befinner dig. SoundID-modulen är designad så att den passar perfekt i alla HTH:s kök. Med den och en surfplatta eller smartphone kan du lyssna på musik med fantastisk ljudkvalitet i köket SoundID

SoundID

Detalj CoffeeID Ge kaffet en egen plats i köket – Med HTH:s CoffeeID-modul får espressomaskinen en naturlig och elegant placering, samtidigt som det blir mer bänkyta över att arbeta på.

Lådorna i FSC-certifierad ask ger en känsla av natur och vardagslyx till köket.


Kök med CoffeeID modul.

Mono - Stilren dansk design med gott om arbetsytor och förvaring. Lägg märke till bänkskivorna där både tjocklek och material varierar.

tema KÖK

151


tema KÖK

152

ytligt Bänkskiva Silestone Blanco Zeus

Silestone® är en naturlig kvartsprodukt som är mycket lämplig till inredningsdetaljer såsom fönsterbänkar, kök och badrum.

Bänkskiva Silestone Lagoon


153

“Kvarts är en av de hårdaste mineralerna i världen.”

Silestone är en naturlig kvartsprodukt som är mycket lämplig till inredningsdetaljer såsom fönsterbänkar, köks- och badrumsytor. Genom produktion och design skapas vackra och varierande färger, extraordinära texturer och hög prestanda. Det är det enda ytmaterialet med ett antibakteriellt skydd som garanterar maximal hygien för ytorna.

Högsta kvalitet garanterad

Silestone är världens ledande varumärke inom kvartsytor utformade för högkvalitativa kök och badrum, inklusive bänkskivor och diskhoar med avancerade hygieniska egenskaper.

Resistent mot fläckar

Silestone är en icke-porös yta och mycket motståndskraftig mot fläckar från kaffe, vin, citronsaft, olivolja, vinäger, smink och många andra vardagsprodukter.

Resistent mot repor

Kvarts är en av de hårdaste mineralerna i världen. Detta gör våra produkter mycket slitstarka, med hög motståndskraft.

Resistent mot slag och stötar

Silestones höga slagtålighet överstiger andra bänkmaterial, såsom laminat akrylkomposit och marmor. Denna egenskap garanterar säkerheten i ditt kök när du hanterar hårda föremål (kastruller, stekpannor osv.). Denna motståndskraft har uppnåtts tack vare kvartsens hårdhet, polyesterhartsens elasticitet och det vibrokompressionssystem som används vid produktionen.

Bänkskiva Blanco Zeus

Bänkskiva Altair

Tapwell har en enkel affärsidé: hög kvalitet och innovativ design till bra priser. Tapwell lägger all tillverkning i Italien, som är världsledande när det gäller teknik, material och design. Tillsammans med Tapwells stora kännedom om svenska byggnormer, försäkringsnormer, installationsmetoder och konsumentönskemål - och vår förmåga att översätta dessa - kan resultatet bara bli ett: hög kvalitet och innovativ design till bra priser.

tema KÖK

blandat

Bänkskiva Lagoon

Köksblandare EVO 184 Obehandlad mässing med hög pip och avstängning för diskmaskin.

Köksblandare EVO 184 Polerad mässing med hög pip och avstängning för diskmaskin.

Köksblandare EVO 184 Rosé med hög pip och avstängning för diskmaskin.

Köksblandare EVO 184 Krom med hög pip och avstängning för diskmaskin.

Köksblandare EVO 984 Krom med hög pip och avstängning för diskmaskin.

Köksblandare SK 886 Krom med utdragbar hög pip och avstängning för diskmaskin.

Köksblandare RT 584 Krom med hög pip och avstängning för diskmaskin.

Köksblandare RT 784 Krom med hög pip och avstängning för diskmaskin.


154


155

Välj ett

PremiumKök till ditt nya boende!

Vi har lång erfarenhet av design och funktionalitet tillsammans med produkter från det absoluta toppskiktet. Våra arkitekter hjälper Er fram till den mest optimala lösningen för just Ert kök eller badrum.

Kom att inspireras och träffa oss i Göteborgs största köksutställning!

Sofierogatan 3 G, Göteborg. 031–703 50 60 Måndag – Torsdag 10 – 18, Fredag 10 – 17. Lördag 11 – 15 www.premiuminterior.se

NYHET!

Terra hexagon mix dekor svart/grå

Grilla året om med Siemens flexInduction!

NYHET!

Baita sun

siemens-home.se

Att grilla är ett underbart sätt att laga mat på – och nu kan du grilla med Siemens året runt. Sätt grillpannan direkt på induktionshällen och öppna upp en ny värld av matlagning.

Siemens. Framtiden flyttar in.

KAKEL & KLINKER från hela världen på ett ställe.

KAKEL WWW.KONRADSSONS.COM


156

tema KÖK

När framtiden flyttar in får hemmets hjärInbyggnadsprodukter i havannabrunt. ta nya former. Siemens lanserar en heltHny serie Inbyggnadsugn 6461 BP, fläktkåpa innovativa inbyggnads-G 6995 SCVi DA 6690 D, diskmaskin produkter med modern, XXL, mat- porlsinsvärmare ESW 6214, tidlös och prisbelönt demikrovågsugn H 6800 BM, kaffemaskin sign. Hela serien är formCVA 6805, kombiångugn given för att ge största DGC 6800, möjliga flexibilitet för induktionshäll KM 6381. olika kombinationer av ugnar, hällar och fläktar.

UTRUSTA KÖKET KÖKET ÄR VIKTIGARE ÄN NÅGONSIN FÖR OSS SKANDINAVER. Från att ha varit familjens domän umgås vi nu mera allt oftare i köket. Vi vill ha ett snyggt kök där gästerna kan mingla medan värdarna lägger sista handen vid maten. Willa Nordic har valt ut några leverantörer av köksteknik och inredning som lever upp till förväntningarna man har på ett hus från Willa Nordic. Induktionshäll

Miele KM6115, 4 st kokzoner med uppkokningsautomatik, variabla kokzoner, timerfunktion/äggklocka, integrerad kylfläkt.

Mikrovågsugn

Miele H6032 vit, volym 17 l, 17 automatikprogram, 6 effektlägen, tallrik 28cm, snabbstartsknapp, grill

Inbyggnadsugn

Inbyggnadsugn

Miele H2661-1 B vit, volym 76 l, 5 falshöjder, 7 ugnsfunktioner, A +

Miele H2661-1 rostfri, volym 76 l, 5 falshöjder, 7 ugnsfunktioner, A +

Microvågsugn

Kombiugn

Miele M6040 rostfri, volym 26 l, 11 automatikprogram, 7 effektlägen, tallrik 32cm, snabbstartsknapp

Miele H6400 BM rostfri , volym 43 l, 60 st automatikprogram, varmluft och grill, mikrofunktion


157

“Med Mieles raka linje formges hemmet. Detaljer i samspel, ett resultat av perfektion. Dessutom med CleanSteel som skyddar mot synliga fingeravtryck.” Mieles innovationer

tema KÖK

En mängd innovationer har sitt ursprung i Mieles utvecklingsavdelning. Varje dag ägnar sig våra ingenjörer åt att göra våra produkter allt bättre och att finna nya lösningar. Helt enkelt för att göra våra kunders tillvaro ännu bekvämare. Miele tillverkar produkter med krav på högsta kvalitet. Vårt fokus ligger inte bara på de inre egenskaperna som bästa funktionalitet och tillförlitlighet utan också på de yttre egenskaperna, på designen.

Diskmaskin

Miele G4912, rostfri, 45 dB, energispar, 10 l. A++

Diskmaskin

Miele G4912, rostfri, 45 dB, energispar, 10 l. A++

Diskmaskin

Miele G4965 SCVI XXL, 46 dB, energispar, 13 l. A

Kombiångugn

Miele DGC6660XXL rostfri, volym 68 l, 4 falshöjder, MultiSteam, varmluft och grill, 200 automatikprogram

Ångugn

Miele DG6401 rostfri, volym 43 l, 4 falshöjder, MultiSteam, extern ånggenerering, 75 automatikprogram

Inbyggnadsprodukter i briliantvitt. Inbyggnadsugn H 6460 BP, fläktkåpa DA 6690 D, diskmaskin G 6995 SCVi XXL, matporlsinsvärmare ESW 6214, mikrovågsugn H 6800 BM, kaffemaskin CVA 6805, kombiångugn DGC 6800, induktionshäll KM 6357.


köksteknik

tema KÖK

158

Frysskåp

Miele FN12827 vit, 257 l, 185 cm, NoFrost, elektronisk temperaturreglering. A+

Kylskåp

Frysskåp

Miele FN12827 rostfritt, 257 l, 185 cm, e-klass A+

Kylskåp

Miele K13820 rostfritt, 390 l, 185 cm, e-klass A+

“rätt teknik gör livet enklare och köket snyggare”

Miele K11820 SD vit, 390 l, 185 cm, snabbkylningsfunktion, EasyOpenhandtag, A+

Frysskåp

Miele FN37402, 211 l, 178 cm, integrerat, softclose dörrstängning, NoFrost. A+

Kylskåp

Miele K37422, 334 l, 178 cm, integrerat, softclose dörrstängning, A++

Kyl- och Frysskåp

Miele KF37132 iD, 281 l, 178 cm, integrerat, skåpdörr med glidbeslag, A++


tema KÖK

159

Miele

”Immer besser” har alltid varit vår trogna företagsfilosofi och betyder alltid bättre, ett motto som har lagt grunden till att säkerställa Mieles höga kvalitetsstandard och att göra Miele till ett av världens starkaste tyska varumärken inom vitvaruindustrin.

Utdragbar fläkt

Miele DA3366 rostfri, 430 m3 per timma

Kaffemaskin CVA 6401

Helautomatisk, OneTouch for Two, egna program, separat mjölkbehållare, vattenbehållare 2,3 liter

Vinskåp KWT 6321 UG

95 l, kapacitet: 34 flaskor, 2 separata temperaturzoner, 3 utdragbara trähyllor, AirClean-filter


160

tema KÖK

Köksfläkten RUSTIK från Fjäråskupan.

9 köksfläktar i precis rätt stil En detalj som skapar karaktär åt köket i ditt nya hus från Willa Nordic är köksfläkten. Hos vår leverantör Fjäråskupan har du oändliga valmöjligheter. Du kan fritt välja utförande, färg och mått på fläktkupan. Gillar du någon av de populära spisfläktarna Ikon eller Arcad, men har sju meter i takhöjd, lutande tak och vill ha fläkten över en köksö mitt i köket? Inga problem. Fjäråskupan bygger köksfläktar efter beställning, så du kan vara säker på att fläkten passar just ditt kök. Motorn till dessa fläktar har en kapacitet på 900 m3 luft per timma och regleras i åtta hastigheter. Vid 500 m3 luft per timma är ljudnivån 53 dB.

Köksfläkten DISKRET från Fjäråskupan.


161 En stilstudie i nittio grader Fjäråskupan tar avstamp i det moderna med det stilrena mästerverket Box. Kupan Box är vad den heter, räta vinklar, bockade till perfektion. Den minimalistiska kupan gör sig perfekt i det moderna köket, där kupan samspelar med helheten utan att väcka allt för mycket uppmärksamhet.

Köksfläkten Nivå 70

Köksfläkten fasad 70

Mer som kräver mindre Etage påminner om stuckatur och smälter in bra i taket trots att den sticker ned några cm. När de tre ljuskällorna, som i själva verket rymmer 6 LED-lampor vardera, är släckta syns den knappt. Luftintaget har den på sidorna. Köksfläkten cupol 70

Köksfläkten modul 120

9KÖKSWilla Nordic tipsar om

FLÄKTAR

tema KÖK

Köksfläkten Arcad 120


162 En skonsam skötsel är A & O när det gäller att bibehålla de funktionella egenskaperna hos plagg som utsätts för väder och vind. Miele kombinerar teknisk innovation med design.

ett rent Torktumlare

Miele T7644C vit, fullelektronisk programstyrning, 1-6 kg.

Tvättmaskin

Miele W 1714 vit 1300 varv per minut, 1-6 kg.

Torktumlare

Miele TDA150NDS, PerfectDry torksystem, 4 specialprogram, 7 kg, B

Tvättmaskin

Miele WDA110 vit 1400 varv per minut, 7 kg, A++


163

nöje Centraldammsugare

Q Smart

Liten kompakt, tyst och lättplacerad centraldammsugare som inte virvlar upp damm när du städar som en vanlig dammsugare gör. Blåser ut “städluften” och microdammet ur huset. Enkel och bekväm att använda - anslut bara städslangen i sugdosan och starta med on /off knappen på städhandtaget. Som tillbehör finns bland annat “rollme”, ett enkelt sätt att hålla ordning på slangen, rulla in eller ut på ett par sekunder. wILLA nORDIC mAGASIN


tema FÖRVARING

164

Solid betong. Inredning Prestige valnöt.

Nordica ek.

Opal silver, fyllning i melamin vit / klar spegel.

Solid målad vit.

Titan silver med grå fyllning.

Rätt profil för din garderob Titan Exklusivt profilprogram i aluminium med extra kraftiga sidoprofiler. Silver, vit eller svart.

Diamant Elegant profilprogram i aluminium med kraftiga profiler. Silver, vit, svart, brons eller guld.

Rubin Stilrent profilprogram i aluminium med stabila profiler. Silver, brons eller vit.

Opal Enkelt profilprogram i aluminium med stadiga profiler. Silver, brons, guld, vit eller svart.

Symmetric Rumsavdelare med dörrprofil i silveranodiserad aluminium. Symmetric är dubbelsidig och alltså lika snygg från bägge håll.


165

Det är insidan som räknas, sägs det. Det håller vi med om. När det gäller människor i alla fall. Men när det kommer till garderober så tycker vi nog ändå att ytan är minst lika viktig. Vi har tagit för vana att dra allt till sin spets när det gäller material, funktioner, inredning och våra smarta lösningar. Garderoben är ju en plats där du inte bara förvarar, utan också exponerar dina kläder, skor och accessoarer, så att du lätt hittar dem. Därför har vi tagit det här med skjutdörrsgarderober ett steg längre. Till ytterligheten.

Nordica Vit med tre fält, kombinerad med fyllning Vit Folie.

Bra material Mirros designers har näst intill bara yta i sina tankar. För deras del handlar det om riktigt bra material och en känsla för form. För din del handlar ytan om hur du vill ha det i ditt hem. softclose Du kan välja funktionen softclose = mjukstängning till flera av våra skjutdörrar. Monteras i takskenan. En skjutdörr kan ha ett eller flera fält med olika höjder och olika fyllningar. Du bestämmer själv hur din dörr ska se ut när du beställer. Våra skjutdörrar har kullagrade golvhjul. Det gör så att dörren kommer att gå tyst och stabilt i många år. Dörrtyper Vi har delat in våra dörrar i tre olika områden – Nordica med sin klassiska träram, Solid som är helt slät samt dörrar med aluminiumprofiler. Bland dörrarna med profiler finns fem olika varianter, där Titan är den mest exklusiva. Solid Solid är en helt slät skjutdörr. Stommen är av trä och handtagen av borstad aluminium är infällda i dörrens framsida. Du kan välja Solid med flera olika ytor: Melamin, oljad ek, målad vit, eller varför inte din egen valfrihet NCS-kulör. Nordica Nordica har en klassisk träram och finns i vit folie eller träfaner. Du väljer själv hur du vill komplettera ramen med spegel, träfanér eller glas. Opal Silver med fyllning i melamin vit och klar spegel.

Diamant svart, fyllning valnöt struktur med dekorationsfält i koppar. Inredning Prestige valnöt.

tema FÖRVARING BADRUM tema FÖRVARING

SMART FÖRVARING


tema FÖRVARING

166

Ordning och reda Eftersom Mirros garderober alltid måttbeställs kan du anpassa garderoben helt utifrån det utrymme där du vill ha den. Med inredningen Prestige, vår mest exklusiva inredning, får garderoben och rummet ett gediget uttryck. Bakstycke och avslut mot golvet gör att garderoben skapar en spännande kontrast till golv och vägg. Prestige Valnöt låda Prestige hög och låg, handtag Stockholm, klädstång Alu

Konstiga hörn - inga problem

Skor till max

Låt inte hörnet bli ett outnyttjat utrymme. Med en hörnlösning får du plats med alla möjliga saker som du behöver förvara i din garderob.

Tänk stort och planera din skoförvaring på både höjden och bredden. Mirro har skoförvaring i flera färger och varianter.


167

Klassiker i ny tappning Nordica har fått en ny design med lite bredare profiler. En nyhet är också att du kan välja dörren med bara ett helt fält.

En skjutdörrsförvaring består även av det som finns bakom skjutdörrarna. Den exklusiva och stabila Prestige i hela 22 mm material finns i flera färger och med tillbehör som du kan välja mellan. Och självklart beställer du din förvaring anpassad till just dina mått.

tema FÖRVARING

Profil: Nordica Vit Inredning: Prestige Valnöt Låda Prestige hög och låg, handtag Stockholm, klädstång Alu

Fakta Prestige Inredning i 22 mm melaminbelagd spånskiva. Softclose som standard. Mått 2040 x 510 mm Kan fås med utökad höjd 2680 mm. Prestige Vit kan fås med 300 mm djup Färger: Vit, Grå/Multiplex kant, Grå, Ek, Vit Ek och Valnöt


tema BADRUM

168

UNIKT BADRUM

Specialbeställt duschglas som går från golv till tak. Innanför glaset hittar du ARC 32 Front - blandarväggen med integrerad tak- och handdusch med praktisk förvaring bakom. Handdukstork ARC 30 Line och badrumsmöbler från Aspens Viskan-serie.

ARC Walk-in Modell 43

ARC DUSCHVÄGGAR

ARC Hörna Modell 12

ARC har ett rent och avskalat formspråk med rena linjer. Fokus ligger på det 8 mm tjocka glaset i kombination med de vackra, egendesignade beslagen. Samtliga duschväggar i ARC-serien kan måttbeställas, vilket gör att de kan snedkapas efter udda vinklar vid väggar eller tak.


Duschhörna LINC Angel i grått glas med handtag och profiler i blank aluminium, art nr 512 033 99. Handdukstorkar LINC 21 Line i hög modell samt badrumsmöbler från Aspens serie Viskan.

NORDENS MEST POPULÄRA DUSCHHÖRNOR

Inga duschar har som LINC Niagara med rundade dörrar eller LINC Angel med raka dörrar förmågan att anpassa sig efter olika utrymmen. Dörrarna är invikningsbara och när du beställer olika mått kan dörrarna monteras antingen till vänster eller höger och även asymmetriskt. Detta tillåter dig att installera exempelvis en 90 x 90 cm dusch, trots att du kanske har ett fönster bara 60 cm från själva hörnet. Genom olika glas, profilfärger och grepp eller handtag skapar du din egen personliga duschhörna.

LINC DUSCHVÄGGAR

Svanenmärkta duschserien Linc finns i flera olika modeller, i såväl fast som måttanpassat utförande, och du har stor valfrihet i utformningen av din dusch då du kan välja mellan ett flertal glastyper, handtag och grepp samt finish på profilerna. Seriens detaljer är i aluminium och du kan välja mellan Blankpolerad, Mattborstad och Signalvit.

Linc Angel i klart glas.

Linc Angel i strimma.

Linc Angel i frostat glas.

Linc Niagara i klart glas.

Linc Niagra i textur.

tema BADRUM

169


170

SMARTARE DETALJER – SKÖNARE MORGON Folk som beskriver sina drömbadrum prioriterar förvaring högt. Aspens badrumsmöbler är fulla av smart förvaring och tekniska finesser för att du ska kunna hålla ordning bland dina saker och vakna skönare. Eller vad sägs om fackindelade lådor, inbyggda högtalare, sminkspegel med förstoring, fullutdragslådor för bra överblick, förvaringsskåp med tvättkorg, eluttag till tandborsten eller rakapparaten eller lönnfack i underskåpet.

SOLVIK

tema BADRUM

Redan vid en första blick märker du säkert att vår serie Solvik står på egna ben, i dubbel bemärkelse. Inspirationen kommer från såväl klassiska svenska kustvillor som från New England. Den traditionella formen, de rejäla benen och bänkskivorna med underlimmade tvättställ gör Solvik till våra mest gammaldags badrumsmöbler. Samtidigt är man ju inte äldre än man gör sig. Under ytan finns som alltid en massa smarta funktioner och ett gediget hantverk. Solvik finns i två färger: svart ek och vit. Du kan välja bänkskiva med underlimmat eller fristående tvättställ, eller ett heltäckande porslinstvättställ om du hellre önskar det. Möbeln finns i storlekarna 65, 100, 130 och 200 cm. Alla möbler från Aspen levereras helt färdigmonterade och har tio års garanti.

Solvik 100 vit ram Underskåp art nr 60915 Granitskiva inkl. tvättställ art nr 64100 Spegel art nr 66110 Skålhandtag M art nr 20021


Viskan 130 vit. Underskåp art nr 30511. Tvättställ art nr 36130. Spegelskåp upp art nr 37710. Sideboard art nr 32211. Högskåp art nr 31011H. Dubbel spegelförvaring art nr 38810H. Handtag A 20079.

60 vit

65 vit

VISKAN – moderna badrumsmöbler

100 vit

Viskan är moderna badrumsmöbler med massor av valmöjligheter. Karaktärsdragen är skåpens och tvättställens rektangulära och kantiga form. En bonus är att flertalet modeller är miljömärkta med Svanen – ett bevis på hållbar kvalitet.

130 vit Väljer du Viskan i svartlackad ek eller vitt, och kombinerar med svart eller vitt kakel, får du badrumsmöbler med spännande kontrastverkan. Väljer du hela lådfronter och pushfunktion istället för handtag blir det minimalistiska formspråket på dina badrumsmöbler fulländat. Alla möbler i Viskan kan fås i valfri NCS-färg.

Betjäntskåp med vikdörr, Högskåp med delad front, Fackindelad och fullt utdragbar övre trälåda med antiglidmattor, tandborstfack, eluttag och extra akryllådor.

Lysan 55 svart ek. Underskåp art nr 51213.Tvättställ art nr 55055. Spegel art nr 56210. Väggskåp art nr 51413V. Högskåp ek/svart. Handtag A 20063.

tema BADRUM

171


tema BADRUM

172

Serie Vero Bänkskiva med underskåp, tvättställ 60 cm, spegelskåp, högskåp, badkar med möbelpanel

Duravit har satt sin prägel på badrumsmarknaden med uppfinningsrik utveckling och spännande former, skapade av internationellt erkända designers som Philippe Starck, Sieger Design, EOOS, Phoenix Design och Frank Huster. Idag är företaget inte bara producent av eleganta designerprodukter utan även i stor utsträckning en leverantör av helhetslösningar för wellnessområdet i badrummet. Med affärsområdena sanitetsporslin, badrumsmöbler och badkar + wellness, täcker Duravit idag hela spektrat av badrumsinredningen och lanserar en eller flera nya serier varje år. I ljuset av företagets nationella såväl som internationella framgång har Duravit för avsikt att marknadsföra helhetslösningar för badrummet mer än tidigare. Kunder uppskattar att kunna välja ett badrum från en leverantör. Som en fullskalig tillverkare så fokuserar Duravit på att ha ett bredare utbud än någon annan i branschen. Med produkter i budgetnivå för stora projekt, via mellanprissegmentet till de högre prissatta designprodukterna så täcker Duravit hela skalan av budgetar och stilar och kan erbjuda badrum ”från jeans till smoking”. Företagets rötter finns i Hornberg i Schwarzwald, sydvästra Tyskland, där man funnits sedan starten 1817. Idag har företaget mer än 5500 anställda i mer än 100 länder runtom i världen som tolkar företagets idé om ”Levande Badrum” till verklighet.

Vero Tvättställ 45 cm

Vero Tvättställ 50 cm

Vero Tvättställ 60 cm + handduksstång

Vero Tvättställ 100 cm + handduksstång

Happy D2 Tvättställ 100 cm + underskåp och spegelskåp

Happy D2 Bubbelbadkar

Durastyle Tvättställ 65 cm

Vero Tvättställ 80 cm + benställning


173

Duravit brings the bathroom to life.

Badrumsporslin, badrumsmöbler, badkar, bubbelbadkar & accessoarer: Duravit har allt du behöver för att göra badrumslivet lite skönare. Beställ broschyrmaterial på www.duravit.se eller kontakta Duravit Sweden AB, Svangatan 2 B, 416 68 Göteborg, Phone +46 31 3375650, Fax +46 31 215140, info@se.duravit.com, www.duravit.se


174

tema BADRUM

Badkar Oval 170 vit och blandare Love me från Svedbergs.

VARDAGSLYX

Lägg till lite lyx i vardagen, ett skönt bad i ett vackert designat badkar, ta en ångdusch och njut av en perfekt tempererad handduk efter varje dusch. Det är detaljerna som skapar helheten. willa nordic har plockat det bästa från våra leverantörer. En handdukstork ger en skön känsla och blir ett nytt spännande designelement i badrummet. I Svedbergs sortiment hittar du flera storlekar och utföranden. Badkaret blir ofta den självklara mitt-punkten i ett badrum. Det är inte så konstigt egentligen. Ett härligt varmt bad är en avkopplande stund och en skön vardagslyx. WILLA NORDIC MAGASIN

Handdukstork Easy i krom från Svedbergs.

Handdukstork Bas i krom från Svedbergs.

Handdukstork Zaga från Svedbergs.


175 Gjutmarmorbadkar

Badkar Q159 och blandare Love me från Svedbergs.

Badkar Scarlett och blandare Love me från Svedbergs.

Badkar Oval 170 vit och blandare Love me från Svedbergs.

Badkar Oval 170 svart och blandare Love me från Svedbergs.

“En handdukstork låter dig svepa in kroppen i

en perfekt tempererad handduk efter varje dusch.”

Handdukstork Thor i krom från Svedbergs.

Handdukstork Oden i krom från Svedbergs.

Handdukstork Vento i krom från Svedbergs.

Handdukstork Bas i krom från Svedbergs.

Handdukstork Freja i krom från Svedbergs.

tema BADRUM

Du ser det på badkaren. Graciösa böljande linjer och spikraka drag om vartannat. Tack vare gjutmarmormaterialet suddas begränsningarna ut och designen slipper kompromissa. Det innebär även optimal ergonomi, badkar som är sköna att luta sig tillbaka i och har ett baddjup som tar upplevelsen till helt nya … djup. Du kan verkligen låta dig omslutas av vatten.


176

tema BADRUM

Badkar Euforia från Svenska Badkar, Tvättställ Aveo med blandare Cult från Villeroy & Boch, snickerier Canadaköket.

Variant rektangulär 1700x750 från Svenska badkar Bad i alla dess former. Variant är den serie som erbjuder mest variation. Hela 11 olika storlekar i fyra olika modeller gör att denna badkarsserie kan erbjuda något för de flesta smaker och önskemål. Det som utmärker serien är att alla varianter(!) har en 10 cm bred badkarskant. Denna lämpar sig utmärkt för montering av blandare samt till förvaring av badtillbehör.

Variant kombi 1700x750/900 från Svenska badkar Variant är den serie som erbjuder mest variation. Variant Kombi är valet för dig som vill kombinera bad och dusch. Modellen finns i höger-och vänsterutförande vilket ger dig möjligheten att placera duschutrymmet i det hörn som passar bäst.

Linjär 1600x700 från Svenska badkar Enkla linjer – många möjligheter. Linjär finns i hela 8 olika storlekar från 140 cm till 190 cm vilket gör det till vår mest omfattande badkarsmodell. På ena kortsidan finns en rak avställningsyta där man lämpligen placerar blandare och badtillbehör.

Essens 1700x750 från Svenska badkar Med fokus på det viktigaste. Essens sammanfattar väl hur ett bra badkar ska vara: modern, tidlös design kombinerat med generösa utrymmen. Essens finns i flera modeller för en eller två personer. De större liksidiga badkaren kan utrustas med akupressurjets på båda ryggsidorna för er som vill bada tillsammans.


177 Classic badkarsblandare FBLV 023 inklusive handduschset.

Ringo tvättställsblandare RIN 071.

EVO 070 Waterfall tvättställsblandare.

TAPWELL

hög kvalitet och innovativ design

Duschset ZSAL 300 helt i metall, justerbara väggfästen

Tvättställsblandare BI 071 Krom med låg pip

Duschset Orta ZSAL 400 helt i metall. Justerbara väggfästen 67—84 cm

Tvättställsblandare EVO 071 Krom med låg pip

Takdusch Les 8300 Komplett takdusch med termostatblandare, omkastare i vred

Dusch- och badkarsblandare SK 022

Takdusch SK 5200 Komplett takdusch med termostatblandare

Takdusch TVM 7200 Edition 2 Komplett takdusch med tryckbalanserad termostatblandare, teleskopfunktion

Duschblandare SK 168


178

Plats för efte En av Willa Nordics anrika leverantörer är Gustavsberg. Ett företag som står för hög kvalitet, god formgivning och innovativa lösningar. Samma filosofi har gällt sedan de startade sin porslinstillverkning 1825. Idag är Gustavsberg ett av Sveriges ledande varumärken inom badrumsbranschen. Vi tycker att wc-stolen är en av hemmets viktigaste möbler. Den ska vara minst tre saker på en gång: Snygg, bekväm och hygienisk. Snygg, så att ditt badrum blir inbjudande och trivsamt. Bekväm, eftersom många människor ska sitta där många gånger i många år. Samt hygienisk, för att den ska fylla sin funktion utan att du måste ägna dyrbar tid åt städning.

tema BADRUM

bra kvalité lönar sig i längden.

Vägghängd Nautic WC 5520 med utanpåliggande cistern.

Gustavsberg tvättställ 4600 med väggpelare 4920

Gustavsberg WC-stol Artic 4300 med hårdsits.

Nautic WC 5500L


179

tema BADRUM

rtanke

Vägghängd Nautic WC 5530

Tvättställ Artic 4650 med väggkåpa 4930

Inbyggnadstvättställ Artic 4601

Inbyggnadstvättställ Nautic 5393

Inbyggnadstvättställ Nautic 5560


180

KANSKE VÄRLDENS MEST HYGIENISKA WC. En smart toalettstol ska vara hygieniskt ren och lättstädad. Nu revolutionerar vi wc-utvecklingen och lanserar Nautic wc med den innovativa spoltekniken Hygienic Flush som ger optimal hygien vid varje spolning. En öppen spolkant eliminerar alla smutsfällor och smart spolning gör effektivt rent ända upp till den tunna, lättstädade hygienlisten! Hygienic Flush finns också som vägghängd wc. ÖPPEN SPOLKANT

HYGIENIC FLUSH, MED ÖPPEN SPOLKANT

Mer om Hygienic Flush hittar du på www.gustavsberg.se

WC MED KONVENTIONELL SPOLKANT


181

LÅT BADRUMMET GÅ I GRÖNT. Vi designar badrum för skönare morgnar. Därför kommer materialen som vi tillverkar våra duschväggar och badrumsmöbler av direkt från naturen. Det gör att du som uppskattar kvalitetsinredning som håller sig fräsch i många år framöver kan känna dig trygg. Ett bevis på det är att många av våra svensktillverkade duschväggar och badrumsmöbler pryds av en ståtlig Svanen-märkning. Läs mer på inr.se och aspenbad.se


tema VÄRME

182

Metalfire Citizen 900 - 45 WHE 1S

Grund spisinsats med sidohängd lucka. Exklusiva gjutjärnslameller i rygg. Roster och asklåda integrerat i eldstadplanet. Slits eller galler för utsläpp av konvektionsluft.

varm design

Metalfire Ultime 1300-50 1S

eld o form

Frontplacerad spisinsats med hisslucka för stängd eller öppen eldning. Exklusiva gjutjärnslameller som standard. Roster och asklåda integrerat i eldstadsplanet. Slits eller galler för utsläpp av konvektionsluft.


Stûv 1668 H

Braskamin med vedfack och sidohängd lucka, maximal eldvy, dolt handtag. Varmluftutsläpp via slits mellan mantel och dörr. Antracitgrå. Golvskydd i antracitgrå plåt.

Metalfire Ultime 1050-50 2S

Hörnplacerad 2-sidig spisinsats med hisslucka för stängd eller öppen eldning. Exklusiva gjutjärnslameller som standard. Roster och asklåda integrerat i eldstadsplanet. Slits eller galler för utsläpp av konvektionsluft. Vänster- eller höger riktad.

Stûv 1668 Cube med lådmodul

Braskamin med sidohängd lucka, maximal eldvy, dolt handtag. Varmluftutsläpp via slits mellan mantel och dörr. Antracitgrå. Robusta lådmoduler (120 + 58 cm breda) i tålig färg.

tema VÄRME

183


tema VÄRME

VACKER VÄRME

184

Contura 35L

Kamin med stor valfrihet: du kan välja mellan tre olika omramningar, vart och ett med helt särskilda, estetiska kvaliteter: blank vit plåt, sober svart plåt eller naturlig täljsten. Alla kaminmodeller har topp i glas och sidoglas för att se mer av elden. Luckan kan fås helt i gjutjärn eller med en glasfront. Vilken du än föredrar får du en kamin med härlig värme och skön känsla av mycket eld, i många år.

Kaminens form och funktion har betydelse för hur och var du kan placera kaminen, för hur väl du ser brasan på avstånd, för utseendet och stilen. Du kan till exempel ha din kamin på en pelare mitt i rummet eller välja en extra bred modell som passar att stå mot väggen. Du kan välja täljsten för att det passar din inredningsstil eller en modell med sidoglas så att du kan se elden från flera håll. Materialet har betydelse för kaminens utseende och värmelagring. Väljer du att ha en kamin helt i täljsten håller värmen längre. Vill du ha en kamin som smälter in lätt så kanske du väljer grå eller svart plåt. Har du mycket moderna material hemma så väljer du kanske en kamin i aluminium och rostfritt eller glas. Vitt eller sandfärgat kakel kan matcha ett ljust kök och så vidare. Med lite extrautrustning kan din kamin bli ännu mer praktisk, effektiv eller passa ännu bättre till din inredning. Du kan till och med få fler användningsområden för din kamin. Den kan bli räddare i nöden när du får strömavbrott om du väljer till en bakugn. Du kan också välja till exempel toppskivor i olika material, vedfack och golvskydd. Willa Nordic Magasin

Contura 35T


Contura i41A

Eldstaden har en insats med vinklad lucka och är klädd i artstone. Artstone är en infärgad vit betongsten, unik för Contura. Välj till detaljer som hylla och bänk i svart granit. Luckan finns med vinkel till höger eller vänster.

Contura 586 Style

Contura 510 Style

Kamin med stor glaslucka som passar perfekt om du vill placera den i ett hörn. Luckan i glas ger ett lätt och modernt uttryck och sprider ljus och värme i ditt rum. Kaminen har även längre, mer integrerade handtag som inte blir varma.

Contura 556T

tema VÄRME

185


tema VÄRME

VACKER VÄRME

186

Contura 655A

Contura 650


Contura 590

Contura 630T

Contura 520T

Contura 660K

Contura 550

tema VĂ„RME

187


188

VÄLJ TESTVINNARE EFTER DITT BEHOV

3

års å rs garant rs g garanti ara ti

UPP TILL

NIBE™ F750 Frånluftsvärmepump NIBE™ F1255 med FLM Bergvärmepump Frånluftsvärmepumpen NIBE F750 borgar för en bra inomhusmiljö och låga driftkostnader. När husets storlek eller annan förutsättning kräver, så finns bergvärmepumpen NIBE F1255 med FLM. NIBE Uplink™ – styrning och övervakning via internet, ingår som standard i båda värmepumparna.

ÅRS

FÖRSÄKRING

BBR

internet t

GRATIS EL MED NIBEs SOLCELLSPAKET NIBE™ SE-PV 3031 Solcellspaket för villor Panelerna är uppbyggda av kiselkristaller, täckta med specialglas. När solen lyser på solcellspanelerna tar de tillvara på minsta solljus och transformerar det till elektricitet. Ett perfekt komplement till din värmepump.

NIBE Energy Systems Box 14, 285 21 Markaryd Tel 0433-73 000 Läs mer på www.nibe.se *Se testresultat på nibe.se/test


189

Lyft blicken

Nylagt tak på ett klick!

Vi monterar ett Plannja-tak på ditt nyproducerade hus Plannja TakMontage löser hela ditt takprojekt. Erfarna Plannjacertifierade takläggare monterar taket och tillbehören enligt rätt montagemetoder. Plannja tar totalansvar för produkt och montage. Plannja Steinwalls AB, Fröderydsvägen 17, 570 12 Landsbro. Tel 010-516 14 30. Fax 010-516 14 10.

LK Rumstermostat S2 • • • •

Modern design med högblank glasaktig yta Touchinställning av temperaturen Självmoduleringsteknik för bästa energieffektivitet Möjlighet för anslutning av golvgivare

• Displaylåsning för t.ex. offentlig miljö LK Systems är verksamma i Skandinavien sedan 1910. Vi förenklar för våra kunder i sitt arbete.

Intresserad av fjärrstyrning av golvvärmeanläggning? Titta på vårt nya rumsregleringssystem LK ICS.2

www.lksystems.se


190

LÅT LAGRAD SOLENERGI SÅ VÄRMA DITT HEM FUNDETKAR Med hjälp av en bergvärmepump kan solenergin som är lagrad i marken användas till att värma upp ditt hem.

tema VÄRME

Så här går det till. Marken värms upp från de första vårdagarna, när markytan börjar töa, till högsommaren, när middagssolens strålar värmer marken djupt ned. När höstlöven faller finns tillräckligt mycket energi lagrad i marken för att värma upp ditt hus under den kallaste vinter. En värmepump tar upp den naturligt förekommande värmeenergin, vilket gör att den kan ge tillräckligt mycket energi för att hålla behaglig

inomhustemperatur, även om sommaren varit regning och kall. Om det skulle bli för varmt i huset kan samma system användas för kylning. Genom att utnyttja den lägre temperaturen under marken (mellan 4 och 12 grader) utnyttjar även passiv kyla naturens resurser – till kyla i stället för till värme. Fantastiskt men sant. Vi vet, för vi har redan använt värmepumptekniken i Sverige i mer än 30 år. Genom

att installera en bergvärmepump från NIBE kan du minska energikostnaden med upp till 80%. Orsaken är att bergvärmepumpens främsta energikälla är mark, ytjord eller en intilliggande sjö, och alla dessa energikällor är gratis. Även om värmepumpen inte betalar sig den första månaden kommer du att märka de ekonomiska fördelarna direkt, genom att dina uppvärmningskostnader blir så mycket lägre. Och investeringen

!

återbetalar sig snabbt, tack vare att NIBEs nya bergvärmepumpar, med sitt stora driftområde, har ovanligt hög verkningsgrad. Nu när energipriserna stiger hela tiden kommer du sannolikt inte att ångra dig. Faktum är att du kommer att kunna glädja dig åt besparingar från första månaden. wILLA nORDIC mAGASIN

Fyra typer av värmekällor Termen ”bergvärme” används för fyra olika värmekällor: berg, ytjord, grundvatten och sjö. Vilken som passar bäst där du bor beror på faktorer som byggnadens energibehov, nuvarande uppvärmningssystem och vilken slags mark huset är byggt på. I alla fyra fallen koncentrerar värmepumpen den lagrade energin från den valda energikällan så att den kan ge varmvatten för radiatorer, golvvärme, bad och dusch.

Fråluft Frisk luft Ljuddämpare Ventilationsanläggning

Berg

Utsugningsluft Inblåsningsluft

Längre ned under marken, finns det så kallade ytnära geotermiska skiktet, en värmekälla som håller i det närmaste konstant temperatur hela året. Värmepumpen hämtar upp lagrad solenergi via en kollektor i ett borrat hål i berget. Borrdjupet kan variera mellan 90 och 200 meter, beroende på vald värmepump. Denna typ av system kan användas för alla typer av byggnader, stora eller små, offentliga eller privata. Det kräver inte mycket plats och borrhålet kan borras även i den minsta trädgård.

HUR FUNGERAR En Balanserad ventilation?

Den rena, filtrerade inblåsningsluften distribueras via ett kanalsystem till de rum som behöver frisk luft (vardagsrum och sovrum). Därifrån strömmar luften genom ”överströmningsområdet” (tambur, hall, korridor) in i de fuktproducerande rummen (kök, badrum, toalett, grovkök), varifrån luften sugs ut och transporteras genom kanalsystemet till ventilationsanläggningen där värmen återvinns. Därefter leds den nedkylda, förbrukade luften ut i det fria. Typiska rum med tillförsel av frisk luft kan vara vardagsrum, arbetsrum, sovrum och lekrum där det finns ett behov av frisk luft. Genom balanserad ventilation filtreras luft som sugits in utifrån genom ett fint filter. På utsugningssidan passerar luften genom ett filter för att skydda anläggningens komponenter mot orenheter. På så sätt minskas mängden dammpartiklar i friskluften och frånluften väsentligt. Områden där luft avlägsnas är t.ex. kök, badrum eller grovkök. Det är fuktproducerande rum. Den fuktiga, varma och luktande utsugningsluften strömmar in i ventilationsanläggningen där värmen från utsugningsluften överförs till inblåsningsluften innan utsugningsluften släpps ut.

Ytjord

Under sommaren lagras solenergi i marken. Den absorberas antingen direkt som isolering eller som värme från regn och luft i det ytligaste jordlagret. Värmepumpen tar upp denna lagrade solenergi med hjälp av en nedgrävd kollektor. Kollektorn är en slang, fylld med frysskyddad vätska och nedgrävd på 80 – 100 cm djup. Slanglängden kan vara 250 till 400 meter beroende på vald värmepumpstorlek. Att använda denna energi för uppvärmning är en kostnadseffektiv metod. Högsta avkastning fås från mark med stort vatteninnehåll.


191

“Solcellen omvandlar solljus direkt till elektrisk energi.” Sjö

SOL- OCH ENERGITEKNIK Grundvatten

Grundvatten kan också användas som värmekälla, eftersom det håller mellan 4 och 12°C året om. Värmepumpen hämtar upp lagrad solenergi från grundvattnet. Normalt används en brunn för upptagning av vatten och en för återföring.

solceller Solcellen omvandlar solljus direkt till elektrisk energi. När solljus träffar solcellen så uppstår en elektrisk spänning mellan cellens framsida och baksida. Denna spänning driver solcellens elektroner i en bestämd riktning, en ström uppstår. Solcellens framsida har ett metalliskt nät som samlar in strömmen. På cellens baksida är hela ytan täckt med ett ledande metallskikt. Solcellerna genererar likström då solens strålar skiner på solcellspanelerna. Likströmmen omvandlas till växelström med 230/400 Volt spänning i en växelriktare. Den genererade elektriska energin kan sedan användas i byggnaden eller matas ut på det allmänna nätet mot en ersättning.

tema VÄRME

Om huset är byggt nära ett vattendrag kan värme från vattnet tas upp med hjälp av en ytjordkollektor som förankras på sjöbottnen.

Mikroproduktion av el Med mikroproduktion menas elproduktionsanläggning som installeras i en anläggning med högst 63 Ampere huvudsäkring och 43,5 kW som högsta inmatningseffekt. Produktion får inte överstiga konsumtion på årsbasis. Överstiger man något av villkoren klassas anläggningen som småskalig elproduktion och har helt andra förutsättningar.

Frånluftsvärmepumpar med energiåtervinning

Tekniken med frånluftsvärmepumpar går ut på att först ventilera ditt hus och återföra ventilationsluftens värmeenergi för att värma upp varmvattnet och värmesystemet. En frånluftsvärmepump återanvänder alltså gammal förbrukad luft.

Miljö Solcellstekniken har stora miljöfördelar eftersom den endast utnyttjar solljus som bränsle och inte ger några utsläpp samt har en lång livslängd.

“När höstlöven faller finns tillräckligt mycket energi lagrad i marken för att värma upp ditt hus under den kallaste vinter.”


192

tema BYGG

SÅ FUNKA R DET!

På Willa Nordics fabrik i Stockaryd arbetar duktiga hantverkare med lång erfarenhet av att tillverka unika hus..

Foto: Kristoffer Olofsgård

UNDER YTAN

“ETT GEDIGET HANTVERK FRÅN FÖRSTA SKISSEN TILL DET FÄRDIGA HUSET” Det är skillnad på hus och hus, det blir snart klart när man talar med Willa Nordics kunder. Superlativen blir lätt många när de nöjda husägarna ska beskriva sina nya hus, designen, proffsigt bemötande, duktiga hantverkare och besvärsfrihet är några ord som återkommer. Och så kanske det mest signifikanta - allt är möjligt, det kanske kostar lite mer och tar lite tid men det går!

En av dem som byggt hus med Willa Nordic är Anders som bor i ett nytt Willa Nordichus med utsikt över Öresund. Anders beskriver upplevelsen av att bygga hus med Willa Nordic som helt bekymmersfri. Väljer man Willa Nordic så väljer man kvalitet i alla delar av processen. Willa Nordic har ett oslagbart nätverk av entreprenörer och hantverkare. Huset blev klart flera veckor innan utsatt tid trots

att vi gjorde ändringar under byggets gång. Man kände hela tiden att detta var ett seriöst företag.“ Willa Nordics arkitekter är omtalat skickliga och de unika husen från företaget i småländska Stockaryd omtalas ofta som några av de vackraste som ritas. En sak som kunderna tycker är viktigt är helheten av husbygget, att allt ska fungera. Kvalitetstänkandet genomsyrar

hela företaget allt från den första kontakten till det färdiga huset och allt däremellan. Willa Nordic vet att kvalitet lönar sig och inget sparas i processen att skapa riktigt bra hus. Fabriken i småland ligger mitt i trähusbältet och leder utvecklingen när det kommer till att bygga helt kundanpassade hus, lösvirkeshus på fabrik helt enkelt. WILLA NORDIC MAGASIN


193

YTTERVÄGG med många valmöjligheter

En välisolerad vägg med totalt 295 mm isolering av stenull ger även ett bra brandskydd. Isoleringen läggs omlott eftersom detta ur värmeisolerings-, och miljösynpunkt är bättre. På ytterväggens insida, bakom gipsen, har vi en OSB-skiva som stabiliserar och ger ett bra underlag för att fästa upp tavlor, hyllor och övrig inredning. Denna skiva ger dessutom tyngd åt väggen som då ytterligare förbättrar ljudisoleringen. WILLA NORDIC MAGASIN

“Väljer man Willa Nordic så väljer man kvalitet i alla delar av processen.“

tema BYGG

Willa Nordic erbjuder stor valfrihet av utvändiga Fasadbeklädnader, såsom en mängd olika typer av träpaneler, till exempel lockläkt, liggande norgepanel, fjällpanel, spontad panel, samt puts, tegel, skiffer eller släta skivor. Träpaneler kan fås transportskyddsgrundade, obehandlade eller målade med slamfärg från fabrik. Vid puts används en ventilerad skiva som putsbärare. Genom vår dubbelluftning bakom fasadbeklädnaden på utsidan av väggen blir det en bättre ventilation som gör att väggen blir torrare. Vår vägg har dubbelt regelverk , 250+45 mm. 45-regelverket bildar ett installationsutrymme för eldosor och vattenledningar. På detta sätt undviker man genomföringar genom plastfolien och slipper synliga eller utanpåliggande eldosor.


194

UNDER YTAN

INNERVÄGGAR OCH BJÄLKLAG I WILLA NORDICS innerväggar har MAN OSB-skivor bakom gipsskivorna som ger ett bra underlag för att fritt fästa upp tavlor, hyllor och övrig inredning på. OSB-skivorna förbättrar även ljudisoleringen och förstärker stabiliteten på byggnaden. Alla innerväggar har en stenullsisolering mellan reglarna som ytterligare förbättrar både brand- och ljudisolering.

tema BYGG

MELLANBJÄLKLAG I vårt bjälklag använder vi LVLbalkar (plywoodbalkar) vilket gör bjälklaget stabilare och medger större spännvidder. LVL krymper inte på samma sätt som ”vanliga” bjälkar och man undviker risker såsom sprickor i putsfasad vid mellanbjälklag, knarr i bjälklag samt golvsocklar som glipar mot golv. Stenullsisolering i mellanbjälklag minskar trumljudet som annars uppstår i ett ”ihåligt” utrymme samt bidrar till bättre brandskydd. Vi ger också möjlighet till golvvärme även på mellanbjälklag som

TUPLEX

LVL

SÅ FUNKA R DET!

då läggs i spårad cellplast med golvgips ovanpå. Fördelen med golvvärme, förutom varma golv och att man slipper dammsamlande radiatorer på väggar, är att stegljudsisoleringen blir bättre. Förutom mellanbjälklag av trä kan även prefabricerade betongbjälklag eller platsgjutna mellanbjälklag väljas. TAKBJÄLKLAG Ett välisolerat takbjälklag, upp till 495 mm, vilket anpassas till olika takbjälklagstyper t ex plana vindsbjälklag, pulpettak/åstak,1½-plans snedtak och hanbjälklag. Underlagstak av råspont som ger ett stabilt underlag för såväl takpannor som plåt alt. papp och som möjliggör smäckra detaljer på takutsprång och vid öppen takfot. willa nordic magasin


195

EnergiJägarna & Dorocell AB

Fokus på systemtänkande Vår produktportfölj innefattar EnergiJägarnas Golvvärme, Dorocell Thermomur® och Dorocell Thermogrund. Varje hus projekteras inviduellt av våra egna konstruktörer vilket garanterar för att grunden uppfyller samtliga myndighetskrav och håller för rådande belastningar och markförutsättningar. Systemtänkande innebär även att konstruktionen blir energieffektiv, komfortabel och kostnadseffektiv. EnergiJägarna & Dorocell AB Vi är proffs på materialpaket för grunder och golvvärme.


Silestone Authentic Life ®

KÖ KS - O C H BA D R U M S BÄ N KA R Det vardagliga hindrar lätt känslan som gör oss levande. Det är bara du som besitter svaret på hur du vill leva ditt liv äkta. Var passionerad i allt du gör. Silestone låter dig anpassa dina ytor på det sätt du vill. Kombinera Silestone och dess vida färgpalett samt ytstrukturer. Den enda kvartsstensytan med 25 års garanti. SILESTONE AUTHENTIC LIFE

YE A R ANNIVERSARY

25 YEAR WARRANT Y

LAGOON Bänkskiva NEBULA -SERIEN Diskho INTEGRITY DUE 25 års garanti Hygieniskt skydd - Erbjuds i ett urval av färgerna Hög tålighet mot repor - Hög tålighet mot fläckar

COSENTINO SCANDINAVIA: Tel +46 31 78 78 980/ Email: customerservice.se@cosentino.com