Willa Nordic - Webmagasin nr1 - 2011

Page 1

MAGasin Willa Nordic

Design - Induvidualitet - Kvalitet

TEMA

Webbmagasin #1

BLACK & WHITE Reportaget

“Modernt med utsikt - tack!”

Hemma hos Maria och Daniel

Arkitektens råd:

“Missa inte att planera för förvaringen” Marias inredningstips:

“Blanda gammalt och nytt med starka färger”


5 stilgrupper: modernt basic new england lantligt romantiskt Arkitekten berättar

Willa Nordic har samlat de hus man hittills skapat under fem stilgrupper: New England, Modernt, Romantiskt, Lantligt och Basic. Maria och Daniels hus som presenteras i detta magasin är inspirerat av stilgruppen “Basic” - tidlösa hus med ett modernt uttryck. Se www.willanordic.se för mer information.

Lars du har ritat Lidqvists hus, berätta lite om processen

Maria och Daniel hade skrivit ner sina tankar tydligt och samlat mycket inspirationsmaterial på sådant man tycker om, både detaljer och helheten. Mia Olsson, som har sålt huset, gick igenom materialet noggrant med kunden och jag fick ett stort material att utgå från. Maria och Daniel hade gjort egna skisser som jag kunde ta avstamp i. Kundens insatts är oerhört viktig för att slutresultatet ska bli vad man tänkt sig. Min filosofi är att design inte är ett självändamål utan måste fungera i familjens vardag. Här kommer även konstruktionsbiten in, tomten spelar stor roll och även kundens budget. Min uppgift som arkitekt är att få ihop alla dessa bitar och presentera ett byggbart förslag. Det är även viktigt att huset är anpassat för de som ska bo i det idag men också med tanke på hur familjen kan tänkas se ut i framtiden. Varje kund är unik i sitt sätt att bo.

Hur ser du på vackra och moderna hus?

Det som är vackert kommer alltid att vara vackert. Det som är estetiskt tilltalande bara för att det är modernt kommer att förlora sin skönhet. Ett estetiskt vackert hus kan se ut på många olika sätt och ett sådant hus håller genom tiderna. Här är arkitektens kunnande avgörande och även ett visst arkitekturhistoriskt perspektiv

Hur tänkte ni runt exteriören av huset?

Kunden hade ett önskemål om träfasad men tyckte mycket om putsade hus också. Lösningen blev en fasad med slätspont som ger ett putsat intryck med

bibehållen träkänsla. Den mörkare delen med en altan-nisch och de svarta detaljerna ger en tydlig grafisk effekt.

Hur gick tankarna om interiören?

I detta hus möter man ljuset väldigt tydligt när man kommer in genom entrén. Man möts av en fantastisk vy över Vättern genom det stora glaspartiet. Taket är dess utom stigande vilket förstärker känslan av rymd. Huset har två tydliga delar med en ”Sov i ro del” med sovrum, ett mindre vardagsrum och familjens badrum och tvättstuga med mera. I den del man kommer in i först genom huvudentrén finns de sociala utrymmena som kök, vardagsrum och även ett gästrum som har tillgång till toalett och dusch utan att behöva använda familjens eget badrum.

Varje kund är unik i sitt sätt att bo”

Vilka är generellt de vanligaste sakerna som man som kund inte tänker på?

Man behöver ofta få in mer ljus. I detta fall gör de stora glaspartierna att ute och inne smälter samman och utsikten över Vättern blir ett konstverk som målas om var dag. Ljus är livsnödvändigt i vårt klimat. I Lidqvists hus finns ljus och utsikt från flera håll. Man brukar ofta prioritera andra utrymmen framför förvaring vilket många ångrar efteråt. I Lidqvists hus finns det dock bra tilltagna förvaringsutrymmen. Idag sparar man färre saker än tidigare och det gör att behovet av förvaring har minskat men det behövs ofta mer än man tror ändå.

Arkitekt Lars Carlsson


Välkommen Välkommen till vårt premiärnummer! Välkommen till premiärnumret av Willa Nordics webbmagasin. I detta nummer får du möta Maria och Daniel som berättar om upplevelsen av att bygga hus med Willa Nordic. Vi presenterar deras fina hus som skapats unikt för dem. Vi har samlat de hus vi hittills skapat under fem stilgrupper och Maria och Daniels hus är inspirerad av stilgruppen “Basic”. Du får även träffa arkitekt Lars Carlsson som delar med sig av sina tankar runt att skapa hus i allmänhet och Marias och Daniels hus i synnerhet, Lars har tagit fram flera inspirationskisser på liknande hus som Maria och Daniels, vi har kallat dessa skisser för Black & White. Hela Willa Nordics organisation genomsyras av design, individualitet och kvalitet. Du möter det hos företagets inspirerande säljare och det präglar tydligt de arkitekter Willa Nordic sam-arbetar med. Kvaliteten blir också tydlig genom vår unika byggprocess som förenar det bästa från två världar, lösvirkeshusens flexibilitet med en

kontrollerad projektering och hustillverkning på vår fabrik i småländska Stockaryd. Även i valet av entreprenörer som uppför huset på byggplatsen åt våra kunder är dessa värderingar tydliga. Att bygga hus är för de flesta av oss en av livets största investeringar. Med Willa Nordic blir det gång efter annan just det, en investering som stiger i värde. Hittills har Willa Nordic skapat över 3000 unika hem. Nu är det din tur att uppleva glädjen i att skapa ett hem precis som du vill ha det. Gör det tillsammans med oss på Willa Nordic - Sveriges främsta huskreatör.

Stefan Hjälmeby Marknadschef, Willa Nordic


Modernt med

Maria och Daniel bodde i en lägenhet i Jönköping men längtade efter ett modernt hus med utsikt över Vättern. – Vi fick tag i en tomt med utsikt utanför Jönköping och ritade och skissade själva på vårt drömhus, säger Maria. Skisserna tog vi med till olika husföretag men allt som oftast ville man standardisera och begränsa våra önskemål. – En av våra närmaste vänner hade byggt hus med Willa Nordic och rekommenderade starkt att vi skulle kontakta dem. Vår bild av Willa Nordic var att företaget stod för hög kvalitet och riktigt snygga hus och vi blev verkligen inte besvikna.


d utsikt - tack! Hemma hos Maria och Daniel


‑ Först verkade det som om Willa Nordic var dyra men vi upptäckte att det inte var så för att allt ingick i priset som vi fick, man la allt på bordet direkt. Så var det inte med andra hustillverkare vi talade med, de gav ofta ett lägre pris men sedan tillkom sak efter sak vilket gjorde att man slutade på ett högt pris. Willa Nordic såg gärna att vi tog med bilder på detaljer och hus som vi gillade, som inspiration och för att visa vilken stil vi var ute efter. Vi hade dessutom våra egna skisser på både in- och utsida som vi tog med på första mötet. Vår skiss var på ett modernt kubistiskt hus med svart och vit fasad. En av Willa Nordics arkitekter Lars Carlsson tog sig an våra skisser och drömmar och gjorde ritningar av det. Resultatet blev verkligen precis som vi tänkt både exteriört och interiört. ‑ Det är en stor fördel med Willa Nordic att man verkligen kan göra allt det som kunden önskar, det finns inga begränsningar. Väggarna placerades precis där vi önskade och sak efter sak bara löste man.

Kan ni beskriva ert hus ‑ Det har en snygg stilren fasad med slät panel som gör att huset nästan ser putsat ut. Vi blev väldigt förtjusta i idéen att sätta vita fönster på vit fasad och svarta fönster på svart fasad för att förstärka det svarta och vita exteriört. Från gatan ser det enkelt ut, men går man runt det blir man överraskad av att det öppnar upp sig både inifrån och utifrån.Den sociala delen av huset har högt i tak och färgskalan går i vitt och svart med möbler och detaljer i starka, pigga färger.


På framsidan mot vätten har huset en svartmålad nisch som ger både lä vid den blåsiga Vättern och regnskydd när det behövs. Det gör att man kan njuta av morgonkaffet utomhus långt in på hösten. Vi gillar det stilrena och enkla uttrycket med tydlig dansk inspiration. När man kommer in i huset så öppnar det upp sig och Vättern breder ut sig nedanför de stora glaspartierna. Huset består av två tydliga delar. Vi har den sociala delen med kök, gästrum, vardagsrum och gästtoalett. I vardagsrummet är det härligt att umgås och njuta av den milsvida ut‑ sikten över Vättern. Den sociala delen av huset har högt i tak och färgska‑ lan går i vitt och svart med möbler och detaljer i starka, pigga färger. Möblerna är en blandning av danskt, italienskt och svenskt, varav en del är arvegods och loppisfynd. Vi gillar blandningen av gammalt och nytt. Alla trägolv är i vitlaserad ask vilket


Den mer privata delen av huset har lägre i tak och en dovare, mer mysig färgskala.

ger ett luftigt och lätt intryck. Köket är enkelt vitt med italiensk marmor som stänkskydd och rolig detalj. Den andra mer privata delen av huset består av tre sovrum, badrum och ett tv-rum. Denna del har lägre i tak och en mörkare, mer däm‑ pad färgskala med brunt, lilarosa och guldiga nyanser. I sovrummet är det en mörkbrun heltäckningsmatta vilket ger en mysig och ombonad känsla som skiljer sig från övriga huset, badrummet har brunt kakel och tv-rummet har guldskimrande väggar.

Hur sammanfattar ni upplevelsen av att bygga med Willa Nordic? – Faktiskt suverän från början till slut. Jättesmidig byggprocess, allt flöt på, en fantastisk bra totalentreprenad där vi inte behövde göra något mer än att titta till bygget några gånger. Allt var färdigt i tid och inte ett enda fel i besiktningsprotokollet. Mia Olsson från Willa Nordic tog hand om oss från första mötet och hjälpte oss genom var‑ je detalj i processen och även nu ett år senare håller hon kontakt och kollar så allt är bra. Det har faktiskt inte varit problem med en enda sak varken under bygget eller nu efteråt, säger Maria avslutningsvis. Text: Mikael Torstensson Bild: Devis Bionaz


Marias inredningstips: Utgå från en vit och svart bas och använd sedan möbler och detaljer med starka färger, det ger energi och glädje, speciellt i sociala utrymmen, såsom kök och vardagsrum. Tänk på vad de olika delarna i huset ska användas till, använd mer dämpade färgskalor i mer privata områden för avkoppling. Var inte rädd för att blanda gammalt och nytt det ger en harmonisk helhet och en mer personlig inredning. En gammal kruka från 60-talet kan göra sig fantastiskt bra på ett höglansigt skåp. Placera gärna dina prydnadsföremål i grupper om tre eller fem, föremålen kommer mer till sin rätt i ett sammanhang.


Arkitekten berättar

Lars, du har ritat Maria och Daniels hus, berätta lite om processen - Maria och Daniel hade skrivit ner sina tankar tydligt och samlat mycket inspirationsmaterial på sådant man tycker om, både detaljer och helheten. Mia Olsson, som sålde huset, gick igenom materialet noggrant med kunden och jag fick ett stort material att utgå från. Maria och Daniel hade gjort egna skisser som jag kunde ta avstamp i. Kundens beskrivning är oerhört viktig för att slutresultatet ska bli vad man tänkt sig. Min filosofi är att design inte är ett självändamål utan måste fungera i familjens vardag. Här kommer även konstruktionsbiten in, tomten spelar stor roll och även kundens budget. Min uppgift som arkitekt är att få ihop alla dessa bitar och presentera ett byggbart förslag. Det är även viktigt att huset är anpassat också med tanke på hur familjen kan tänkas se ut i framtiden. Varje kund är unik i sitt sätt att bo.

Hur ser du på vackra och moderna hus? - Det som är genuint vackert kommer alltid att vara vackert. Det som är estetiskt tilltalande bara för att det är modernt kommer att förlora sin skönhet. Ett estetiskt vackert hus kan se ut på många olika sätt och ett sådant hus håller genom tiderna. Här är arkitektens kunnande avgörande och även ett visst arkitekturhistoriskt perspektiv. Detta hus är inspirerat av stilgruppen “Basic” - tidlösa hus med ett modernt uttryck.

Hur tänkte ni runt exteriören av huset? - Kunden hade ett önskemål om träfasad men tyckte mycket om putsade hus också. Lösningen blev en

fasad med slätspont som ger ett putsat intryck med bibehållen träkänsla. Den mörkare delen med en altannisch och de svarta detaljerna ger en tydlig grafisk effekt.

Hur gick tankarna om interiören? - I detta hus möter man ljuset väldigt tydligt när man kommer in genom entrén. Man möts av en fantastisk vy över Vättern genom det stora glaspartiet. Taket är dess utom stigande vilket förstärker känslan av rymd. Huset har två tydliga delar med en ”Sov i ro del” med sovrum, ett mindre vardagsrum och familjens badrum och tvättstuga med mera. I den del man kommer in i först genom huvudentrén finns de sociala utrymmena som kök, vardagsrum och även ett gästrum som har tillgång till toalett och dusch utan att behöva använda familjens eget badrum.

Vilka är generellt de vanligaste sakerna som man som kund inte tänker på? - Man behöver ofta få in mer ljus. I detta fall gör de stora glaspartierna att ute och inne smälter samman och utsikten över Vättern blir ett konstverk som målas om var dag. Ljus är livsnödvändigt i vårt klimat. I Maria och Daniels hus finns ljus och utsikt från flera håll. - Man brukar ofta prioritera andra utrymmen framför förvaring vilket många ångrar efteråt. I Lidqvists hus finns det dock bra tilltagna förvaringsutrymmen. Idag sparar man färre saker än tidigare och det gör att behovet av förvaring har minskat men det behövs ofta mer än man tror ändå. Text: Mikael torstensson


Varje kund är unik i sitt sätt att bo” Huset har försetts med fyrkantiga hängrännor som förstärker det kubistiska - det är detaljerna som gör helheten.

Arkitekt Lars Carlsson


Black & white 148m

2


Black & white 125m

2


Black & white 122m

2


Black & white 115m

2


Black & white 108m

2


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.