Vision Höglandet vinter 22/23

Page 1

VISION HÖGLANDET ANEBY - EKSJÖ - NÄSSJÖ - SÄVSJÖ - VETLANDA VINTERN 2022/23 - STÖRST PÅ HÖGLANDET 39.495 EX! “En av södra Sveriges största tidningar” VISION HÖGLANDET MÖTER MALIN OLSSON OM DEPRESSIONEN OCH HÖGKÄNSLIGHET PSYKOLOG ALF B SVENSSON VÅGA SÄTTA GRÄNSER GRAN SASSO - PÅVENS HEMLIGA SKIDORT OCH MUSSOLINIS GAMLA FÄNGELSE LEDARE AV MIKAEL TORSTENSSON: SKYLL INTE PÅ PUTIN! 20år VISION HÖGLANDET VISION HÖGLANDETresa 14 SIDOR MOTOR! VITIPSAROM ÖLÄNNINGARNA SOM STRED I DEN ROMERSKA ARMÉN VISIONhistoria HÖGLANDET DET STORA VINTERBAKET! VINTERÄVENTYR PÅ MARKNADEN I JOKKMOKK! HÖGLANDSFÖRETAG SKAPAR FRAMTIDENS HUS! JOSEFINES SKAFFERI FINNS DET NÅGRA SNÄLLA VUXNA?

Bli någons julmirakel - du har superkrafter att förändra ditt och andra människors liv!

Skyll inte på Putin, han har inte makten över vad du kan betyda och vara för dina närmaste och för den eller de som du kan göra en skillnad för. Ingen elransonering kan stoppa den värme som ett vänligt ord kan ge. Inga bränslepriser i världen kan hindra dig från att röra någons hjärta genom en handling av omsorg. En brist är alltid en möjlighet för ett mi rakel, utan behov ser vi inte vårt beroende av varandra så ett behov uppfyllt av någon annan skapar värden som inte går att köpa för pengar.

Men för att göra en skillnad måste du göra något. Det spelar ingen roll vad du tänker eller vill göra, det enda som har betydelse är vad du gör eller säger till andra människor. Bli ett litet eller ett stort julmirakel för så många männi skor du kan denna jul.

Tänk på fem personer i din närhet du kan ge en gåva de verkligen skulle uppskatta. Bli deras julmirakel.

1. Omsorg

Ge något till någon eller några som inte förväntar sig det. Att visa omsorg i praktisk handling, om så bara en symbolisk sådan, kan inte överskattas.

2. Det talade ordet

Berätta för någon eller några vad du verkligen tycker om dem. Tänk på fem personer du verk ligen uppskattar som du inte berättat det för. Gör det, ring dem, träffa dem, skicka ett SMS. Gör det nu!

3. Ett julmirakel

Bjud in någon eller några i ditt liv. Bjud den

personen eller de personerna du tänkt bjuda in. Bli någon ensams julmirakel detta år. En mid dag, en gåva, ett uppmuntrande ord, en kram kan och kommer att göra skillnad.

4. Medkänsla

Tänk på den och de som firar jul i en strömlös lägenhet i Kiev. Med flyglarm som möjligt ackompanjemang till stilla natt. Ge något till någon organisation som mildrar denna ofatt bara situation för människor denna jul. Ukraina är tyvärr inte enda platsen där människor firar en tapper jul under obeskrivliga omstän digheter. Det finns tusentals andra. Vad kan vi göra? Vi kan göra något för några.

5. Ge utan att vänta att få

Sist men inte minst ge till den du inte tycker förtjänar något. Detta är den tuffaste och som samtidigt kan ge störst effekt. Att uppmuntra någon vi har svårt att hantera eller ge något till någon vi tycker gjort fel är verkligen inte lätt. Samtidigt är det här vi kan uppnå störst effekt. Att bli föremål för en kärlek vi inte förtjänat gör mirakel i människors liv, ibland direkt ibland på sikt.

Här rör vi oss i julens yttersta mening och ursprung. Gud som gav utan att förvänta sig något åter till en kall och brutal värld. En värld som misshandlar både människor och hela

skapelsen på ett vedervärdigt sätt. Han gav sig själv, universums ursprung och mål, för att försona allt och alla som vill med honom själv.

Liknar vi honom denna julen så finns det hopp både för oss och världen.

Gör vi alla det lite bättre för någon eller några så kommer det att få en enorm effekt på hela Sverige. Då skapar vi en värme som ingen elransonering kan påverka.

Den är ingen dåre som använder det han inte kan behålla för att vinna det han inte kan förlora.

Vision Höglandet är en månatlig fyrfärgs tabloidtidning som distribueras till alla hushåll som tar emot reklam i Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Aneby och Vetlanda kommuner. Tidningen sprids även till hushållen i Lammhult och i tidningsställ. Tidningen utkommer kring den 20:e varje månad förutom i januari och juli månad. Varje tidning är fylld av positiva nyheter och berikande reportage. Du hittar intressanta motorsidor, fräscha modesidor, uppmuntrande näringslivssidor, upplysande kommunsidor och spännande tävlingar med fina vinster. I våra inspirerande resereportage utforskar vi olika destinationer vilket väckt ett brett intresse för att pröva nya resmål.

Den positiva atmosfären som omger tidningen beror också på alla våra annonsörer. I varje nytt nummer erbjuder de Vision Höglandets läsare nya och prisvärda produkter och tjänster.

Vision Höglandet ges ut av kommunikationsbyrån Copy Vision AB. Copy Vision AB är ett privat företag och som revisionsbyrå har vi anlitat PwC.

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Copy Vision förbehåller sig rätten att ej publicera icke önskvärt material. Inget material, annonser, bilder eller texter får mångfaldigas eller spridas på något sätt utan Copy Visions skriftliga medgivande. Annonser, bilder och artiklar producerade av Copy Vision är Copy Visions egendom och får ej användas i andra medier. Om tidningen bär ansvar för fel i annons ansvarar den inför beställaren med högst annonskostnaden och endast för införandet i den egna tidningen.

Ansvarig utgivare: Mikael Torstensson

Foto framsidan och sidan 3:

Malin: Pressbild

Gran Sasso: Mikael Torstenssom Jokkmokk: Mikael Torstensson Hundar: iStock

Romare: iStock

Mat: Sandra Malmsten

Motor: CNP AB

Vision Höglandet / Copy Vision AB Domaregården 576 32 Sävsjö Telefon 0382-671 97 www.visionhoglandet.se info@copyvision.se

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 2
Trycksak
673
341
VISION
Vinstbevis kommer på posten. Vinsten hämtas hos vinstgivaren. Grattis alla vinnare i Vision Höglandet! ANNONSERA DU OCKSÅ I VISION HÖGLANDET! Tidningen folk läser! Ring 0382-671 97 Mikael Torstensson Redaktör - mikael@visionhoglandet.se SKYLL INTE PÅ PUTIN! Mod att resa sig Gunnel Karlman (Korsberga), Lilian Sädbom (Eksjö), Börje Larsson (Sävsjö), A-K Hjälm (Nässjö), Sonja Liew (Vrigstad), Christina Träffe (Sävsjö) Hockey Kurt Andersson (Nässjö), Maggan Hegethorn (Nässjö), Janne Svensson (Vrigstad) Vättern Ella-Britt Thuresson (Lammhult), Åsa Ander (Vetlanda), Göran Andersson (Aneby)
HÖGLANDET
En brist är alltid en möjlighet för ett mirakel, utan behov ser vi inte vårt beroende av varandra så ett behov uppfyllt av någon annan skapar värden som inte går att köpa för pengar. ”
.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 3 NU ÄVEN MED HÖGLANDETS STÖRSTA MOTORTIDNING! VISION HÖGLANDET motor 14 SIDOR MOTOR! VÄLKOMMEN! ANNONSERA DU OCKSÅ I VISION HÖGLANDET! Tidningen folk läser! Ring 0382-671 97 MALIN JOKKMOKK FRAMTIDENS HUS - BO2049 GRAN SASSO Delfingatan 3A Vetlanda | www.hemx.se | 0383-500 03 Våra öppettider är: Mån-Fre 10-18, Lö 10-15 www.hemx.se INREDNINGSBUTIK | SOLSKYDD | GARAGEPORTAR | SPABAD JULKLAPPARNA HITTAR DU HOS HEMX! Spabadskampanj Demobad 10 000 till 20 000 kr i rabatt, pris från 70 300 kr ÖPPETTIDER fram till 23 december mån-fre 10-18, lör 10-15 Sön 18 dec 11-15 Tor 22 dec 10-20 Följ oss på hemx_vetlanda för att ta del av fina erbjudanden SE VÅR JULKALENDER!

GRAN SASSO

Påvens hemliga skidort och Mussolinis gamla

fängelse

HÖGLANDET resa

Hela vägen från norr till söder genom den italienska halvön sträcker sig bergskedjan Apenninerna. Detta enorma område är en av Italiens största hemligheter. Apenninerna har hamnat i skuggan av Alpernas skidorter och medelhavets stränder. Den del av bergskedjan som ligger närmast Rom utgörs av nationalparken Gran Sasso, en vacker vildmark med bergstoppar på runt 3000 meter.

Här rör sig björnar och vargar i djupa skogar och över stora slätter. Här vandrar herdarna med sina hjordar som de gjort i årtusenden. Som skydd mot varg och björn har man avlat fram den majestätiska hundrasen Maremmano Abruzzese som bor med hjordarna och skyddar dem från faror. Detta är en stor del av Italien och ändå nästan okänd, vem vet att man kan åka skidor någon timme från Rom

i stora alpina anläggningar? Eller bestiga flera tusen meter höga berg och vandra i vad som känns som orörd vildmark. De flesta känner helt enkelt inte till Italiens vilda och vackra ryggrad. Topparna är täckta av snö största delen av året. På nordsidan av den högsta toppen Corno Grande ligger Calderoneglaciären, den sydligaste glaciären i Europa.

Vi bestämmer oss för att åka dit och göra ett toppförsök på ett av de närliggande bergen. Vägen dit slingrar sig genom mäktiga bergs massiv med flera tusen meter höga toppar och över det sagolika höglandet Campo Imperatore med oändliga grässlätter som för tankarna till Sagan om ringens böljande landskap. Här betar hjordar av hästar, kor, får och getter ofta skyddade av väldiga hundar. Vi njuter av det

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 4
VISION

SASSO

Från norr till söder genom den italienska halvön sträcker sig bergskedjan Apen ninerna. Detta enorma område är en av Italiens största hem ligheter.

I Apenninerna finns många vilda djur. Ett av de mest älskade är den marsikanska brunbjörnen.

Appaninerna

GranSasso

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 5
I de södra delarna av höglandsplatån Campo Imperatore i nationalparken Gran Sasso ligger de tre sagolika medeltida städerna Calascio, Santo Stefano di Sessanio och Castel Del Monte. Ruinen efter borgen Rocca di Calascio högt uppe i bergen i Gran Sasso.. Från Campo Imperatore kan man göra toppförsök på toppar upp mot 3000 meter. Vi beslutar oss för att försöka nå en av dessa.

makalösa landskapet och det känns som vi är i det närmaste själva på hela den ensliga platån.

Tre medeltida städer med borgar

I de södra delarna av höglandsplatån Campo Imperatore i Gran Sasso finns även de tre sagolika medeltida städerna Calascio, med sin fantastiska ruin efter borgen Rocca di Calascio, staden Santo Stefano di Sessanio och Castel Del Monte. Dessa tre städer som tronar på bergstoppar styrdes en gång av Medicéerna.

Påvens hemliga skidort

Vi är inte ensamma om att fascineras av denna vackra del av Italien. Den tidigare påven

baka och

i kyrkan

Ienca. Om han tog på sig slalomskidorna och kastade sig ut för områdets omtalade offpiståkning eller om han valde längdskidor över de väldiga vidderna förtäljer inte historien. Han åkte hit så ofta han kunde och menade att de mäktiga bergen påminde honom om hans hemland Polen. År 2005, på vad som skulle ha varit den påvens 85-årsdag, fick en 2424 meter hög topp namnet “Giovanni Paolo II” för att hedra påvens kärlek till Gran Sasso.

Campo Imperatore som det ser ut idag med linbanestation och museum över den gamla tre mil långa linbanan till höger (1), Hotell Campo Imperatore (2) där Mussolini hölls fängslad i mitten och Roms rymdobservatorium (3) till vänster. Den botaniska trädgården (4)

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 6
VISION HÖGLANDET
Johannes Paulus II älskade i hemlighet att åka skidor i Gran Sasso där han ofta drog sig till bad San Pietro della
resa
1 2 3 4 5 Campo Imperatore
skymtar framför rymdobservatoriet. Delar av liftsystemet (5) för utförsåkning syns också på bilden. Molnen låg denna dag så lågt att de svepte in hela området. Gran Sassos högsta topp heter Corno Grande och är nära 3000 meter hög. I Gran Sasso finns ett rikt djurliv med bland annat appenisk stenbock, björn och varg. Som skydd mot varg och björn har man avlat fram den majestätiska hundrasen Maremmano Abru zzese som bor med hjordarna och skyddar dem från faror.
.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 7 Ta hand om dina mattor! Vi tvättar och lagar i egen atelje! Mikaels Äkta Mattor Specialaffär för orientaliska mattor Rådhusg. 60 Nässjö. Tel 0380-51 19 59. Öppet: Vard. 10-18. Lörd. 10-14. Vi tvättar och lagar dina mattor, ring för rådgivning! Samlarobjekt Stor rea! Möbler Vintage I Ga: Götes Varubod i Isåsa, Nässjö Tel 070-565 08 80 Den 15 december kl. 13-18 har vi julöppet. Vi bjuder på kaffe och lussekatter! Jul på Götes loppis Vi växlar upp, åk med en månad GRATIS! Svarspost Kundnummer 901204700 758 00 Uppsala Erbjudandet gäller t.o.m. 2022-12-31 för hushåll i Sverige som inte haft tidningen de senaste sex månaderna.. Prenumerationen avslutas automatiskt när provmånaden gått ut. Du kommer då att kontaktas av en av våra säljare för erbjudande om fortsatt prenumeration. För våra prenumerationsvillkor samt vår personuppgiftspolicy, se www.varldenidag.se/kundtjanst Namn Adress Postnummer Postadress Telefon (obligatoriskt) E-post q Jag beställer en gratis provmånad av Världen idag! 4 Anmäl din provmånad på vår hemsida prova.varldenidag.se Alternativt posta talongen kostnadsfritt eller kontakta oss via tel: 018-430 40 50 eller e-post: kundtjanst@varldenidag.se Vision Höglandet www.varldenidag.se Världen idag är en obunden nyhetstidning på kristen grund. Tidningen kommer ut fem dagar i veckan. Tisdag, onsdag och torsdag som papperstidning och e-tidning, samt fredag och lördag endast som e-tidning. Provläs Världen idag I 20 år har Världen idag varit en tydlig, saklig och varm röst. Vi fortsätter framåt och du är välkommen att följa med! 20 år! V ärldenidag

Nazistiska elitsoldater fritog Mussolini

Flera historiska händelser har utspelat sig i Gran Sasso. En av de mer omtalade är när man satte Italiens diktator Benito Mussolini i fän gelse i det avlägsna Hotel Campo Imperatore högt uppe i bergen. Nazityskland var Musso linis allierade och Hitler skickade ett hundratal fallskärmsjägare från det legendariska 502nd SS Jäger Battalion för att försöka frita Musso lini i september 1943. Elitstyrkan tog sig upp på berget i segelflygplan och genomförde sitt dramatiska och våldsamma fritagningsförsök. Expeditionen kom att kallas The Gran Sasso Raid och fritagningen lyckades. Operationen involverade flygning med ett ultralätt flygplan, en omständighet som sägs ha injagat ännu mer skräck i den höjdrädde diktatorn än turen upp med den då ganska skrangliga linbanan. Flygplanet hade ingen riktig startbana utan soldater fick hålla fast det när piloten drog på full gas och sedan släppa det för att det skulle accelerera nog för att starta på bergsplatån. Expeditionen lyckades och Mussolini togs till Hitler och insattes senare som marionettregent i de norra delarna av Italien, vilket hölls av tyskarna.

Rymdobservatorie och botanisk trädgård

Delar av den väldiga tre mil långa linbanan finns kvar på Campo Imperatore och är idag museum med mäktig utsikt över området. Här finns även Roms rymdobservatorie där astronomiska studier utförs. På högplatån finns också Giardino Botanico Alpino di Campo Imperatore, en botanisk trädgård som har koncentrerat sig på att samla in och sky ddsodla växter som är specifika för området, bland andra endemiska varianter av gentiana och edelweiss. Trädgården har hundratals olika växter och grundades 1952 av botanikern Vincenzo Rivera. Anläggningern drivs idag av L´Aquilas universitet.

Om vintrarna är platån en populär skidort för utförsåkning, men uppges ändå ha gott om utrymme för offpist-entusiaster och vara inrik tad mer på naturälskare än håll-igång gänget.

Lilla Tibet

Väl framme vid Hotel Campo Imperatore möts vi av ett landskap och människor som för tankarna till Himalaya. Området kallas inte helt oväntat Lilla Tibet. Väderbitna och solbrända människor i bergsklättringskläder går runt i den unika miljön och grupper med bergsbestigare kommer ner från de omgivande

slaget och man kan dricka en kopp kaffe i museet om den tre mil långa linbanan som en gång förde Mussolini upp till sitt fängelse. Här ifrån kan man göra toppförsök på toppar upp mot 3000 meter. Vi beslutar oss för att försöka nå den närmaste toppen, man avråder oss att ta den högsta då vi med stor sannolikhet skulle bli kvar på berget i mörkret som faller snabbt i denna del av världen. Vi bjuds på en utmanande vandring och stundtals klättring mot toppen som är flera hundra meter högre än vårt svenska Kebnekaise. Väl framme efter en ganska tuff bestigning möts vi av en liten räddningsstation på toppen. Till vår förvåning kan man få enklare mat serverad tillsammans med andra klättrare som ämnar övernatta på loftet i huset eller tälta. Det är en gemytlig stämning bland det tiotalet alpinister vilka gjort bestigningen och som låter sig smaka av maten som serveras av en väderbiten och rufsig servitör i den enkla matsalen. Mörkret faller fort och vi bestämmer oss för att börja nedstigningen mot observatoriet och Musso linis gamla fängelse. Det tar lång tid och vissa passage har rullgrus ut mot stupen. Vi har, som tur är, lampor med oss och här och där på de omgivande bergen syns enstaka klättrare och små grupper ta sig ner mot säker mark i den vackra men allt mörkare kvällen. Stillheten är total och vi stannar många gånger för att hämta andan och njuta av den mäktiga utsikten. Det är svårt att tro att vi är dryga tio milen från världsstaden Rom. Vi tar oss tillslut ner från berget och åker över Campo Imperatore i mörkret. Vallhundar stoppar oss ibland då deras hjordar ska över vägen och vi skymtar en och annan räv. Några björnar eller vargar ser vi inte denna kväll. Vi har dock mött björn på andra platser i bergskedjan Apenninerna som den mäktiga nationalparken Gran Sasso är en del av.

Vi förstår varför påven älskade denna plats och gärna drog sig tillbaka hit från Roms hyperstressade tempo. En av topparna har fått hans namn. Kanske bestiger vi den nästa gång eller varför inte den verkliga utmaningen, det mäktiga Corno Grande med en topp på nära 3000 meter. Vi återkommer.

VISION HÖGLANDEThistoria

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 8
Mussolini med hatt i mitten tillsammans med tyska elitsoldater efter fritagandet i Gran Sasso 1943. Elitstyrkan tog sig upp på berget i segelflygplan och genom förde sitt dramatiska och våldsamma fritagningsförsök. En italiensk tidning som rapporterade om den dramatiska fritagningen av Mussolini. Hotel Campo Imperatore där Mussolini satt fängslad.
.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 9 Rödja Bygg AB - Förrådsgatan 10. - 571 39 Nässjö - Tel: 0380-77900. Fax: 0380-754 49 - www.rodjabygg.se VI BYGGER KUNDANPASSADE HUS MED HÖGT HANTVERKSKUNNANDE Pris för komplett och färdigbyggd husstomme med helt klar yttersida fr. 795.000:Vill du ha hjälp med hela bygget så ordnar vi det. ELLER RENOVERA ETT GAMMALT? ETT NYTT HUS... GOD JUL OCh GOTT NYTT BYGGÅR ! NYBYGGNATIONER - RENOVERINGAR BADRUM - KÖK - TAK

HÖGLANDET liv

Under hösten har vi kunnat se Malin Olsson i ännu en säsong av det populära TVprogrammet ”Vem bor här?” Programmet har blivit mycket omtyckt och Malin själv tror att det beror på att det är en sådan perfekt blandning av inredningsinspiration och tävling. Men också för att man som tv-tittare själv kan sitta hemma och gissa.

− Jag tror att många anser sig vara bra människokännare, men i det här programmet blir man ofta överraskad när det visar sig vem som bor var. Många påpekar att vi har så häftiga hem i programmet, säger Malin när vi ses en gråmulen vinterdag.

Man ska göra det man är bra på

Malin har framför allt gjort sig känd som programledare för olika barnprogram, vilket hon tycker känns både tryggt och roligt.

− När man gör program som ”Sommarlov” behöver inte allt vara så perfekt, där finns mer utrymme för kreativitet. Att göra TV för vuxna upplever jag som lite mer fyrkantigt,

men det är också otroligt skönt att kunna ha ett vuxet tilltal. Mixen är därför perfekt. Jag älskar mitt yrke och jag upplever att SVT har blivit som en slags andra familj. Efter alla år är jag förankrad där och är sådär tråkigt nöjd.

Om Malin får drömma helt fritt skulle hon i framtiden gärna programleda i ett format för vuxna där hon får lov att vara nyfiken och ställa frågor.

− Möten med andra människor är det jag kan och jag tänker att man ska göra det man är bra på, säger Malin och ler stort.

En barndomsjul

Nu är Malin aktuell med ”Fixa julen” för SVT. Till inspelningen drog hon med sig både man och barn upp till sitt älskade Dalarna - den plats där hon firade sina barndoms jular.

− Att få komma dit och uppleva snö var ju helt magiskt för Blanka och Hedda. De kunde åka pulka och bygga snögubbar och annat som jag är uppväxt med, men som mina stadsbarn inte får. Malin menar att för dem är det exotiskt att komma in med snö på sina overaller istället för den bruna, blöta sörja de är vana vid.

Malin berättar att man kan börja fixa och pyssla inför julen redan lika tidigt som affärerna startar sin försäljning av julstjärnor. − Jag börjar alltid julpynta och lyssna på julmusik redan i november, säger Malin som den julälskare hon är. Hon menar att det är ändå så mycket som ska göras i december.

− Då är det hysteri kring olika luciatåg, julkonserter och julmarknader. Det kan vara skönt att ha det mesta gjort innan dess så att man faktiskt kan njuta av allt det där, menar hon.

Stolt dotter

Malin skrattar mycket och har en otroligt smittande personlighet som sprudlar av härlig energi och puls. Det är inte svårt att förstå varför hon har blivit en stor idol för många barn. Detta har Malin inga som helst problem med. Hon tycker snarare att det känns som en ära att få finnas med i den yngre generationens minnesbank.

− Det är nästan alltid bara roligt när barn på stan kommer fram och vill ta en bild eller säga hej. Svårare är det när mina egna barn är

med mig. Som när vi är i parken som familj och våra egna barn inte är på sitt allra bästa humör. Då kanske det inte passar helt bra och då händer det att jag gömmer mig bakom solglasögon och en hatt eller en keps.

− När min äldsta dotter Blanka var i 3-årsåldern tyckte hon att det var rätt jobbigt att dela sin mamma med andra barn som ställde en massa frågor kring ”Sommarlov” och ”Sommarskuggor”. Hon kunde inte förstå att alla ville ha en del av mig. Nu, två år senare, är hon istället stolt.

− Ja, nu händer det att hon går fram till andra i lekparken och berättar för dem att Malin i ”Sommarlov” är hennes mamma, säger Malin och skrattar.

Chocken av att bli mamma

Tillsammans med Simon Peyron har hon döttrarna Blanka, fem år gammal, och Hedda, ett år gammal. Att bli mamma innebar en smärre chock för Malin; däremot uteblev tvåbarnschocken.

− Det är helt underbart att bli förälder, men

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 10
Vision höglandet möter TV-aktuella Malin Olsson
VISION
Sedan Malin Olsson blev mamma har hon kommit underfund med att hon är mer känslig och explosiv från insidan än vad hon varit tidigare. I ett nära samtal berättar hon om sin högkänslighet och om vikten av att prata högt om vad man känner.
”Jag som alltid sett lösningar på allt blev helt paralyserad och orkade inte ens gå upp ur sängen” ”JAG HAR ALLTID BURIT PÅ ETT SLAGS DUKTIGHETSKOMPLEX”
.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 11 Tel 0383-12424 JULKLAPPSTIPS! Ge bort en gåva som gör skillnad! Köp Lifebags hos oss För mer info följ HELÉNE JULIA KRISTIN MADELEINE GOD JUL & GOTT NYTT ÅR Carryalifebagsweden Köp fönster i alla stilar direkt från fabriken i Holsbybrunn! Ring oss idag! Vi tillverkar måttanpassat i alla stilar - lokalt och mycket bra priser! Holsby Fönster AB - Telefon: 0383-500 75 STENBUTIKEN! Välkomna till oss! Tveka inte att kontakta oss! Hammargatan 4, Vetlanda Öppettider enligt övverenskommelse! www.jkskogomark.se Tel: 0383 - 106 09 Hos oss hittar du marksten, plattor, murar, dekorsten, matjord, bärlager, singel, färdiggräs och trädgårdsbelysning med mera. Vi utför anläggningsarbeten om så önskas - från idé till färdig trädgård. Vi säljer och installerar Husqvarna automowers. PÅ ALL STEN OCH MURAR I LAGER! 15-50% kärran! Vi lastar grus, sand, sten och matjord! Direkt på VINTER PRISER ALLT FÖR VINTERNS PROJEKT !

jag kan inte beskriva den nya rollen som enbart rosaskimrande för det är ju ärligt talat väldigt krävande. Jag hade svårt att inse att mitt liv plötsligt inte kunde fortgå som vanligt även om det fanns ett barn med i bilden. Jag kände mig så ägd och upplevde det nästan som ett fängelse att hon i så hög grad var helt beroende av mig. Jag ville att jag och Simon skulle dela på nätterna och att vi skulle ha en jämställd relation. Samtidigt var jag fast besluten vid att jag ville amma.

Föräldralivet är

ett evigt pusslande

Malin berättar att med första dottern var både hon och Simon uppe på nätterna och att för lite sömn för dem båda påverkade relationen negativt. Efter Heddas födelse har de därför haft en helt annan strategi. Malin accepterade läget på ett annat sätt och insåg att hon inte kunde göra saker som hon ville eller gjorde före barnen.

− Ett barn kräver sin tid och under Heddas spädbarnstid var det jag som tog alla nätterna. Jag ville verkligen amma och Simon kunde ju inte amma åt mig, så varför skulle vi vara uppe båda två och få nästkommande dag förstörd? Det är klart att det är lite trixigare med fler än ett barn, vi får pussla lite. Men det är ju det hela föräldralivet handlar om – ett evigt pusslande! Att bli tvåbarnsmamma är så mycket bättre än jag trodde, inte lika chockartat.

Simon har sagt till Malin att han är väldigt glad över att ha fått just två tjejer.

− Han älskar tjejer och har alltid gjort det. Han står sin mamma nära och har många kvinnliga förebilder. Simon uppskattar dessutom de mjuka värdena, att ha kontakt med Blanka och prata om känslor, menar Malin som nu är tillbaka på SVT efter sin mammaledighet.

Helt paralyserad

För några år sedan var Malin på väg in en utbrändhet. Hon hade just avslutat en tung TV-produktion och var borta från hem och familj tre veckor i sträck, med tidiga morgnar och sena kvällar. − Så här i efterhand kan jag se att den där inspelningen var det som utlöste mitt dåliga mående. Jag blev deprimerad och kände mig otroligt utmattad. Plötsligt tyckte jag inte att något kändes särskilt roligt. Jag som alltid sett lösningar på allt blev helt paralyserad och orkade inte ens gå upp ur sängen. Malin berättar att hon alltid burit på ett slags duktighetskomplex.

− Vi lever i en tid då vi kvinnor ska ta plats, ställa krav och göra karriär. Men vi har ändå inte nått fram till ett jämställt samhälle. Vi förväntas vara duktiga, ordentliga och också i hög grad vara dem som har full koll över hem och barn.

Malin beskriver sig själv som en extremt energisk person som alltid är och gör allt väldigt snabbt.

− Jag städar snabbt, tvättar snabbt och går, cyklar eller klär mig snabbt.

Terapi ger verktyg

Det som blev Malins räddning var en två månader lång semester. Därefter försökte hon hitta ett sammanhang där hon fick lära sig att hitta ett sätt att andas med magen. Hon behövde ett andningshål, hitta sätt att varva ner och kanalisera ut all den energi hon har inom sig. Hon började även gå i KBT för stress.

− Tack vare terapin har jag fått med mig vissa verktyg. Jag har till exempel lärt mig att fråga mig själv vad som händer om jag till exempel inte alltid presterar och gör mitt allra bästa. Kanske är det gott nog att inte alltid ge hundra procent i allt jag gör. För det första är det redan bra att prata högt om känslor för att kunna bekräfta för sig själv att man känner just så som man gör och i samtal med ett yrkesproffs kan man få tänkvärda frågor som man måste ta ställning till, som t.ex.: ”Vad händer om du sänker kraven på dig själv?” Men jag får också praktiska tips att träna på, som att ta 5 minuter till lugn och inre närvaro på jobbet, att medvetet göra saker långsammare, fundera på vad jag har för behov och sätta upp mål för att nå dem.

“Familj är viktigt för mig”

När jag frågar Malin om hon fortfarande går i terapi svarar hon: − Det komiska är att jag inte hinner gå till psykologen. Just nu är det fullt ös på alla fronter, men jag borde verkligen ta mig tid till det! Min stress ligger latent hela tiden. Det känns som att jag har en stresslampa som lyser och skickar ut olika symptom som ska få mig att reagera. Det händer också att jag har taggarna utåt på ett annat sätt när jag befinner mig i stress. Då är jag ingen rolig person att ha att göra med. Det var lättare innan jag hade barnen och sambon; nu är man ju stressad och oroar sig för dem också. Samtidigt är det ju även mer kärlek i mitt liv sedan vi blev en familj.

Malin och Simon träffades för åtta år sedan. Han är, precis som hon, en känslomänniska. Malin berättar att hon fastnade för Simons värme och lugn. Just lugnet är en egenskap som hon själv säger sig sakna.

− Jag kände, trots vår åldersskillnad, att han var väldigt mogen och grundad. Han är lite som en gammal gubbe i en ung killes

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 12 VISION HÖGLANDET liv Om
Namn: Malin Olsson Familj: Sambon Simon Peyron, döttrarna Blanka 5 och Hedda 1. Ålder: 40 år Bor: I Malmö Aktuell med: ”Fixarjulen” i SVT Play.
Malin
.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 13 Lågprishandla i vitvaruboden i Nässjö Alltid minst 100 vitvaror i butiken! Snabb leverans! Kostnadsfri installation* samt bortforsling av dina gamla vitvaror! BJÖRNBÄRSVÄGEN 24 - NÄSSJÖ ÖPPET MÅN-TOR 13-18 3 999:Listpris 8 000:60-års jubileum! 1962 - 2022 Electrolux inbyggnadsugn, rostfri, anti-finger print, varmluft, grill, display med timer. Ny adress! - Samma låga priser, breda utbud och servicenivå! 7 995:Listpris 13 975:60-års jubileum! 1962 - 2022 GÖRAN TIPSAR SÄNK DIN ELRÄKNING MED NYA VITVAROR! *Vid installation av vattenanslutning tillkommer en mindre avgift. Tvättmaskin AEG 7000-Serien ProSense 8 kg tvätt och 1600 varv centrifug. 3 995:Hämtpris! Hem lev + 500:60-års jubileum! 1962 - 2022 Cylinda toppmatad 40 cm bred tvättmaskin med flertalet tvättprogram inklusive en med snabbtvätt mm. 5,5 kg tvätt kapacitet och 1000 varv centrifug. TVÄTTMASKINER! Kombinerad Tvättmaskin/Torktumlare Electrolux PerfectCare 700. 8 kg tvätt/ 4 kg tork och 1600 varv centrifug. 8 995:Både tvätt/tork! 60-års jubileum! 1962 - 2022 för alla ugnar på lager! 50% rabatt på listpriset

“Vi lever i en tid då vi kvinnor ska ta plats, ställa krav och göra karriär. Men vi har ändå inte nått fram till ett jämställt samhälle. Vi förväntas vara duktiga, ordentliga och också i hög grad vara dem som har full koll över hem och barn. ”

VISION

HÖGLANDET liv

kropp. Han var ju faktiskt endast 20 när vi blev ihop, men redan efter tre månader som par förklarade jag för honom att jag gärna ville ha familj, säger Malin som ville vara tydlig från början. Familj är viktigt för mig, men det kanske inte var just detta han ville höra så tidigt i relationen, haha!

Känsligt nervsystem

Malin och Simon har, precis som de flesta par, sina med- och motgångar. Men deras envishet driver relationen framåt.

− Inte minst efter att barnen kom har jag känt att det är Simon och jag mot världen. Vår grundkärlek är väldigt stark och även om vi behövt gå i parterapi ett flertal gånger så ska vi bara fixa detta, säger Malin.

Mitt emellan sina döttrar drabbades Malin ännu en gång av dåligt mående. Hon kände sig deprimerad, fick svårt att koncentrera sig och började glömma saker och ting. Till en början trodde Malin att hon fått ett återfall av utmattning, men väl på vårdcentralen togs prover som visade att hon hade drabbats av sköldkörtelsjukdomen subklinisk hypotyreos, det vill säga brist på sköldkörtelhormon.

− Jag blev nästan lättad eftersom jag fick en förklaring till mitt mående. Det är så svårt att veta vad som är vad. Efter barnen har min PMS förvärrats, jag är högkänslig och lättstressad. Ett tag tänkte jag att jag skulle behöva äta antidepressiva mediciner. Jag frågade min psykolog om jag kanske var manodepressiv eller hade ADHD. Men hon sa att jag har ett känsligt nervsystem, som

reagerar extra starkt med både kropp och själ.

Malin beskriver sig själv som en lekfull, engagerad och otålig mamma. På grund av sin historia har hon svårt att hantera stressiga situationer.

− Det är en utmaning för mig att inte låta min stress gå ut över en viss situation eller barnen. I sin roll som mamma betonar Malin vikten av att värna om det lilla barnet inom sig. Hon menar att hon vill ge sina barn en trygg och kärleksfull uppväxt, där det är tillåtet och finns utrymme för samtal kring känslor. Hennes egen uppväxt i Dalarna var på många sätt både trygg och stabil.

− Det fanns en Bullerby-känsla, men i min familj pratade vi aldrig om känslor. Du vet, pappa är en sådan där typiskt norrländsk tyst man. Han är lugn och snäll, men har aldrig frågat hur jag mått eller känt, säger Malin och berättar om sin mamma som hade en fattig barndom.

− Mamma växte upp i Portugal som då var en diktatur. Hon blev ofta slagen, mormor var analfabet och det pratades aldrig om känslor i den familjen. Under mina terapisamtal har jag insett att det här har påverkat min självkänsla. Det är lätt att bli bitter på dem, samtidigt som de ju gjorde så gott de kunde utifrån de förutsättningar de hade. Sedan jag själv blev förälder har jag insett hur svårt det är att göra rätt i alla lägen. Alla föräldrar är mänskliga och bär på skavanker. Jag tänker att det finns

mycket förlåtelse bara i denna insikt?

Hur känner du inför att åldras?

− Det är skönt att åldras, man vågar stå upp för sig själv mer, man har lyckats få en grundtrygghet i vem man är och ifrågasätter inte sig själv lika mycket som när man var yngre ... men de vita håren hade man ju kunnat skippa!

Vad tror du är den största fördomen om dig?

− Oj, kanske att jag alltid är go och glad.

Vad gör dig som lyckligast?

− Min familj och när jag får hänga med vänner och äta god mat − det livet handlar om helt enkelt! Det är väldigt skönt med sommar också, att slippa klä på barnen 100 lager kläder! Jag är nyfiket lagd, älskar att resa och träffa nya människor, det ger mig så mycket energi. Själva livet gör mig lycklig. Jag älskar livet och tycker det är så roligt att få vara med om den här resan, att just jag en gång lyckades simma snabbast av alla de där miljoner spermierna. Jag är oerhört tacksam över min familj, mina vänner och mitt jobb.

för dig?

− Mina barn såklart, men de är ju självklara. Jag älskar att inspireras av coola kvinnor som Astrid Lindgren, Mia Skäringer och människor som är sig själva till 100 %. Jag kan till exempel drabbas av Marie Olsson Nylander i ”Husdrömmar Sicilien” för att hon är en sådan härlig och passionerad människa som bjuder på sig själv.

Vad betyder julen för dig?

− För mig är det en samlande högtid. Efter mina föräldrarnas skilsmässa så var vi en rätt splittrad familj, men julen slutade aldrig mina föräldrar fira tillsammans. Jag är en flockmänniska och jag kommer vara släktens matriark som ser till att familjen alltid samlas kring jul. Jag förknippar julen med en massa mysande, det är som en enda lång varm kram. Alla ens sinnen blir tillfredsställda.

Bästa julminnet?

− Det är de jular jag fått uppleva sedan jag blev mamma. Att få uppleva julen genom barnens ögon är ju magiskt.

Bild och text av Frida Funemyr Vision Höglandet, vintern 2022/2023

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 14
Det är svårt att göra rätt i alla lägen
Finns det någon person som betyder extra mycket

Josefines

Matexpert Josefine Collén skriver om årstidsmat, närproducerat, ekologiskt, relationer, hälsa, omsorg och annat klokt.

FINNS DET NÅGRA SNÄLLA VUXNA?

Julen står för dörren, förväntansfulla barn som väntar på tomten. Paket som ska slås in, granar som ska pyntas. Stök och bök. Sen så kommer då tomten med säcken full av paket, knackeliknack, och frågar om det finns några snälla barn? Jag skulle istället vilja ställa frågan - finns det några snälla vuxna?

Ingen högtid i Sverige känns väl mera religiös än julen, oavsett vad du tror på så firas julen till minne av Jesus födelse. Minnet av det goda, förlåtande och den villkorslösa kärleken. Vi besöker kyrkor, spelar låtar om julefrid, sjunger om den heliga natten och den strålande stjärnan i Betlehem. Vi läser om de tre vise männen och barnet i krubban. Om andligheten lyser med sin frånvaro i vårt avlånga land under året så infinner sig det kristna budskapet om kärlek och förlåtelse i vart och vartannat hem under julen.

I år blev årets julklapp hemstickade plagg. Kan folk ens sticka tänker jag? Kanske inte, men tänker att symboliken med det hemstickade plagget står för så mycket som vi saknar och längtar efter. Värme, tid, gemenskap. Vi behöver varandra. Vi kan inte köpa lycka. Men att någon har gett av sin tid, sitt engagemang för att du ska få värme säger så mycket mer än att köpa dyraste mobilen till någon.

I de oroliga tider som råder med stigande inflation, ökade energipriser, krig och allmänt elände så blir det så tydligt vad som egentligen är viktigt. Så låt julens sanna budskap få råda året runt. Var rädd om vår skapelse och om varandra. Ta hand om våra djur och natur, bjud in till bords, ge av det du kan, även om du inte kan sticka så kan du vara en snäll vuxen. För knackeliknack så behövs snälla vuxna årets alla dagar även dagarna då tomten inte knackar på. En riktigt god jul önskar jag er alla! Och var snälla mot varandra.

JUST NU I MITT KÖK

skafferi JULGRÖT

Risgrynsgröt, även kallad julgröt eller tomtegröt. Det var först under 1800-talet som det blev vanligt att koka julgröten på risgryn. Tidigare användes korn eller rågmjöl. Enligt folktron skulle man på julaftonskvällen sätta ut en tallrik med julgröt till gårdstomten för att hålla denne på gott humör. Oftast äter vi julgröten med kanel, socker och mjölk. Ibland läggs även en skalad mandel i gröten, enligt folktron skulle den som fick mandeln bli gift följande år. I en del familjer erhåller den som får mandeln en så kallad mandelgåva. I början av 1900-talet kunde risdockor (centimeterstora porslinsdockor) läggas i gröten istället för mandel som en gåva till den som fick den. Eventuell överbliven gröt blir bas till flera goda desserter såsom risgrynspudding, ris á la Malta eller apelsinris.

Josefine Collén, brinner för bra mat. Hon föreläser gärna och coachar privat personer och grupper. Hon är matkreatör och utbildad kock. Dessutom är hon utbildad inom västerländsk och österländsk medicin, är taktil massör, utbildad undersköterska och har drivit Fitnesstudio i Österrike. Josefine bor med sin man och sin dotter i villa nära naturen i Grimstorp. josefine.collen@visionhoglandet.se

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 15
Julgröt (10 port) 4 dl rundkornigt grötris 6 dl vatten 1 tsk salt 12-14 dl mjölk (gärna lantmjölk) 2 kanelstänger En klick smör Koka ris, vatten
salt
10 min. Tillsätt
och
i
mjölk, kanel och smör och låt koka under lock
mycket svag värme i 40 min. Rör runt då och då. Späd ev. med mera mjölk under tiden. Söta med socker efter smak och tycke. Servera med mer mjölk och kanel.
.................................. NYHET! Bänk av återvunnet trä 25% rabatt! NYHET! Teaterbänk! 50% rabatt! Vintageskåp 50% rabatt! Besök oss på www.baazar.se gör dina köp och hämta Massor av erbjudanden ERBJUDAND EN - I S Ä VSJÖFRÅN BAAZAR EROL M
.................................. NYHET! Möss som lyser upp ditt hem! NYHET! Kista 33% rabatt! hämta på vårt lager i Sävsjö Bord av återvunnet trä! erbjudanden på www.baazar.se!

Jokkmokk

på marknad norr om polcirkeln VISION HÖGLANDET

resa

En fartfylld tur på rensläde är en upplevelse för alla åldrar.

Det är kallt på huvudgatan på Jokkmokks marknad. Vi befinner oss strax norr om polcirkeln. Att komma hit är som ett besök i en annan tid, här samsas samer med pälsjägare iförda stora rockar och mössor av päls. Hundratals rävskinn säljs tillsammans med uppstoppade djur och skinn av alla de sorter.

Samer i vackra dräkter säljer dyrbara knivar, sameslöjd och matspecialiteter i en mängd olika stånd. Här finns ingen kebab men väl renskav, kaffeost och torkat renkött i mat stånden. Kaffeost är en platt ost som liknar halloumi och som rekommenderas läggas i kaffet så den får suga åt sig och sedan ätas med sked. Andra säljer fällor och jaktred skap. Renskötare kan passa på att köpa det senaste inom renskötselmaterial i stånd som marknadsför detta, lapphundar ställs ut i en annan monter. Överallt vandrar samer runt i färggranna dräkter. Eftersom marknaden hålls i februari och Jokkmokk ligger i Lappland, är det inte ovanligt att genomsnittstemperaturen är 25 minusgrader eller lägre under marknads dagarna.

En tidsresa Ett besök på Jokkmokks marknad är på många

sätt en tidsresa tillbaka till det liv som många människor levt vid polcirkeln vart du än kommer på jorden. Att se stora män iklädda väldiga pälsar och kvinnor i folkdräkt med inslag av vackra rävskinn känns inte konstigt här. Att leva med och i naturen är en livsstil på dessa breddgrader. De traditionella kläderna klarar både 40 och 50 minusgrader. Idag är det mycket mildare, bara tio minusgrader, rena vårdagen om man får tro många av nordborna vi möter.

Med släde över Talvatis

Hundförare Roland Häggström, som låter hug nande besökare uppleva spännande slädturer på sjön Talvatis mitt i samhället, menar att det är alldeles för varmt för hundarna.

– De är vana att klara sig ner mot 60 minus grader, förklarar han. 20-30 minusgrader är optimalt för hundarna att arbeta i, menar han.

Just dessa hundar som han har beskriver han som Huskyhundarnas Volvo, en slitstark ras som klarar enorma påfrestningar. Roland Häggström rastar sina hundar tre mil om dagen för att de ska må bra. Idag kör de besökare som oss på en vacker tur i den sagolika miljön i Jokkmokk. En annan gång skulle vi gärna åka på en flerdagars expedition ut i vildmarken med Roland, det får bli en annan gång det.

Lika

stort som Slovenien!

Jokkmokk ligger långt bort. Vi landar med flyget i Luleå som är 20 mil från Jokkmokk, där hyr vi en bil och tar oss den ganska raka och enformiga vägen till Jokkmokk. Vi pas serar enorma älvar och ett vackert fjälland skap. Jokkmokks kommun är till ytan Sveriges näst största av alla 290 kommuner, så där 27 gånger större än Sävsjö kommun eller ungefär lika stor som hela landet Slovenien. Områdets

största tillgång är den enorma naturen. Värld sarvet Laponia är Europas största sammanhän gande naturlandskap med så gott som orörd natur. Landskapet präglas av fjäll, glaciär, myr och urskog. Det finns ett rikt växt- och djurliv med många hotade arter i området. Laponia är ett av de få världsarv som är kombinerat kultur- och naturområde eftersom samerna fortfarande använder Laponia som betesmark till sina renar och har gjort det i hundratals år.

76

000 besökare!

En annan stor attraktion är just Jokkmokks marknad. Den drar tiotusentals besökare från hela världen som kommer till Jokkmokk för att uppleva den unika stämningen och något av det ursprungliga Lappland. Rekordet var på marknadens 400-årsjubileum 2005. Det året hade marknaden över 76 000 besökare.

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 18
.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 19 Lofoten Deluxe 29 juli – 7 augusti 2023 Skottland Färöarna 18-28 augusti 2023 17-21 maj 2023 (5 dagar) Våra öppettider måndag - fredag kl 10.00 - 16.00 Fabriksgatan 1, Vetlanda 0383-191 50 www.vetlandaresebyra.se God Jul & Gott Nytt reseår 2023 önskar vi alla våra kunder! Jokkmokk polcirkeln Samer i sina traditionella kläder tittar på vackra slöjdföremål på marknaden. Pälsjägare Karl-Erik Westerberg från Luleå säljer säregna huvudbonader, skinn, uppstoppade djur och fångstredskap på marknaden. Renar och renprodukter genomsyrar marknaden. Här kan man köpa skinn, rökt renhjärta, fryst renstek och mycket mera.
Ett vargskinn på Jokkmokks marknad.

VISION HÖGLANDET resa

Jokkmokks marknad hålls första torsdagen till första lördagen i februari varje år. Dagarna är fulla av aktiviteter - hundratals programpunk ter konkurrerar i det digra programmet.

Vacker renrajd

En av höjdpunkterna är den dagliga rajden då en samefamilj, iklädda sina vackra dräkter, paraderar genom marknadsområdet med ett tåg av renar som drar långa pulkor med utrustning. Rajden användes förr av renägande samer i fjällsamebyar under vårvinter och höst vinter för att transportera tillhörigheter mellan sommarvisten och vintervisten. På snöföre var rajden en dragrajd med sammanbundna draghärkar med ackjor. På barmark var rajden en klövjerajd av renar med last på ryggen. Det råder stor förtjusning och nyfikenhet när samefamiljen tar sig genom folkmassan med sina vackra djur. Tusentals besökare foto graferar den för sydbor exotiska upplevelsen.

Speedway med renar

En annan höjdpunkt är det dagliga renracet som går av stapeln på sjön. Renracet är en slags speedway med tävlande på slädar dragna av kastrerade rentjurar. Djuren är ståtliga med sina enorma kronor och renskötarna kan knappt hålla tillbaka djuren innan start. De tävlande utgörs av besökare som väljs ut i publiken toppat med rikskända artister och politiker som före detta bostadsminister Peter Eriksson och artisten Caroline af Ugglas. På Snöscenen hålls modeshower samt uppträdande av många kända artister och talare.

Över 400 år gammal

År 1605 hölls den första vintermarknaden i Jokkmokk enligt beslut av Hertig Karl. Syftet med att inrätta marknadsplatser var att stärka statens position i norr, att driva in skatt, att sprida Guds ord och att hålla ting. Befolknin gen i norr skulle knytas närmare till makten

Huskyägare Roland Häggström rastar sina hundar 3 mil om dagen för att de ska må bra. Idag kör de besökare som oss på en vacker tur i den sagolika miljön i Jokkmokk.

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 20
Siberian husky är en hundras från USA. Rasen är stark, köldhärdig och uthållig och passar bäst hos friluftsintresserade ägare, då dessa hundar behöver Sameknivarna kan kosta tiotusentals kronor. Uppstoppade djur till salu. En pälsjägare gör affärer på marknaden. Skinn till salu för 350 kronor.
.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 21 www.ifkvarnamo.se UPPLEV ALLSVENSK FOTBOLL I VÄRNAMO HEJA IFK! Vi ses igen nästa år Tack Höglandet för allt stöd!

VISION HÖGLANDET resa

i söder. Kringflyttande samer och birkarlar, vilka var handelsmän från kusten, skulle därmed kunna kontrolleras bättre. All annan handel på andra platser i Lule lappmark kom att förbjudas. Innan utbytandet av varor fick ske skulle kronans fogdar uppta skatt under marknadsdagarna.

På samernas vinterviste Då de fasta marknadsplatserna skulle etableras så sökte man ställen där samerna vistades vin tertid. I Lule lappmark valde man Jokkmokk, eller Dálvvadis, som betyder just vinterviste på samiska. Under 1600-talet byggdes här en enkel prästgård, tullbod och marknadsbodar. Det skulle dock dröja länge innan någon präst kom att bo i Jokkmokk permanent. De reste istället upp från kusten vid marknader för att uträtta sina ärenden såsom husförhör, vigslar, kyrkobokföring och predikningar. Det var mycket hektiskt under marknadsdagarna för prästerskapet då de sällan besökte sina lapp marksförsamlingar.

Tobak och salt

På 1700-talet var Jokkmokk som permanent samhälle fortfarande ringa och hade en högst temporär bebyggelse. Här fanns en präst gård, en kyrka och marknadsbodar. Under detta århundrade stationerades också en kaplan i samhället och en skolmästare då en statlig skola för samebarn instiftades. Under vintermarknaden fylldes samhället med liv och rörelse. Tobak och salt blev vanliga varor under marknadshandeln. Salt importerades under 1700-talet från Portugal och Medel havsområdet men det fanns även saltsjuderier i Norra Norge och på den svenska västkusten. Tobak odlades under 1700-talet i södra Sver ige. Skinn och skinnvaror, renar och vilt från lappmarken var varor som handelsmännen från kusten förde ut i världen efter den hektiska marknadstiden.

Framväxandet av Jokkmokk

Kyrkbyn Jokkmokk ändrades under senare

delen av 1800-talet från en by och marknad plats med tämligen oregelbunden karaktär och få bofasta till ett samhälle med raka gator och kvarter. Befolkningen hade ökat under en längre tid, både bland nomadiserande samer och de som var bofasta. 1800-talets marknader beskrivs som händelser där alla inom området infann sig mangrant. Bland ortsbefolknin gen var byn känd som “plass’n”, platsen, en förkortning av marknadsplatsen. Under marknaden fanns inte bara traktens människor här utan också handlare från Luleå, Nederluleå och Boden som sålde kaffe, mjöl, fläsk och andra förnödenheter. Handlarna var inte bara försäljare, de var också uppköpare som när marknaden var slut färdades till Murjek och järnvägsstationen med typiska lappmarksprodukter såsom renhudar, renstekar, sik, ripor och skohö för vidareförsäljning ut i landet. Marknaden utgjorde också ett ypperligt tillfälle att inhandla viltskinn av djur som varg, björn, järv, mård, utter, ekorre och olika varianter av räv för återförsäljning. Förutom att idka handel så roade man sig under marknaderna. Här fanns målskjutning med luftgevär, panorama och karuseller.

Hotades att dö

Handelsvarorna kaffe och mjöl var de varor som kom att bli mer vanliga för alla Lapp markens människor under 1800-talet och båda dessa inköptes oftast under marknaden. Under 1900-talet förändrades handeln. Postorder och butiker dök upp, järnvägsnätet byggdes ut och vägarna blev fler och större. Många av de gamla marknaderna upphörde helt. Jokkmokks marknad levde vidare, om än tidvis i mindre storlek. År 1904 hotades dock hela marknadens existens då bygdens handlare krävde att den skulle avskaffas, vilket avslogs. Under marknaden var det under den första delen av 1900-talet skinnhandeln som fortfarande dominerade. Samer kom med ack jor fullastade med renskinn, viltskinn, fisk och fågel för att sälja till handlarna från kusten. De som var bofasta kom med ripor, järpar och an nan skogsfågel men också med frusen fisk till

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 22
Renracet är en slags speedway med tävlande på slädar dragna av kastrerade rentjurar. På bilden syns före detta bostadsminister Peter Eriksson som blev utslagen i första omgången trots en tillsynes tapper insats. Jokkmokks kyrka var en viktig orsak till att marknaden kom till en gång i tiden. En huskyvalp tittar fram från transportkärran.
.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 23 3 2 74 5 36 2 4 3 6 9 4 24 1 59 2 15 6 7 8 1 4 59 2 45 2 78 1. Skriv VH Bok1 och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1,4,5,2,8 blir det VH Bok1 20. Detta då 1+4+5+2+8=20) - 2. Avsluta med namn, adress och telefonnummer. (Ex. VH Bok1 20 Nisse Nilsson Gatan 1 511 11 Staden 070 000 00 00) - 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa). Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med “Bakverk”. Sms:a senast 17 februari Tävla
bakar Året runt med Virriga Bakverk innehåller recept som passar för alla tillfällen, oavsett vad du är sugen på. Boken guidar dig i din bakning och du får många bra tips längs vägen. Här finns något för alla, från oerfaren till erfaren hemmabagare. Att baka sina egna bakverk ger en härlig känsla, både för den som bakar och den som smakar - det behöver inte vara svårt. Med hjälp av den stora variationen av recept i den här boken kan du baka mer än 60 olika bakverk - som passar årets alla tillställningar. ÅRET RUNT MEDVirriga Bakverk Höglandets Markis & Per sienn 0381-140 90 KOSTNADSFRITT HEMBESÖK MED TIPS OCH OFFERT! NYA FÖNSTER MED MONTAGE! VI HJÄLPER DIG ATT SPARA! ENERGIKRIS! SÄNK DIN ELRÄKNING - BYT FÖNSTER NU! Dukers väg 2, Kvarnarp, Eksjö Tel 0381-140 90 - Sörängsvägen 14, Nässjö Tel 0380-190 90 www.hoglandetsmarkis.se MÅTTBESTÄLL ISOLERANDE PLISSÉGARDINER - BÅDE INSYNSSKYDD OCH ISOLERING! NYHET! Bilder från Sandatex
om boken av Veronica Smedh från Hela Sverige

“Ett besök på Jokkmokks marknad är på många sätt en tidsresa tillbaka till det liv som många människor levt vid polcirkeln vart du än kommer på jorden. Att se stora män iklädda väldiga pälsar och kvinnor i folkdräkt med inslag av vackra rävskinn känns inte konstigt här. Att leva med och i naturen är en livsstil på dessa breddgrader.”

försäljning. På marknaden fanns vadmalstyg, duk till tältkåtor, mjöl, sockertoppar, godis, kaffe, tobak, garner och olika sorters tyger som man köpte eller bytte till sig. Både bofastas slädar och nomadiserande samers ackjor var ofta fullastade vid hemfärd. Marknaden varade under första delen av 1900-talet under fredagen och lördagen. Under dessa dagar höll den som var lappfogde möten med samebyarna när det gällde renskötselfrågor. På söndagen anordnades dop, jordfästningar och bröllop och gudstjänster. Idag fönyas marknaden stän digt och fortsätter att utvecklas till en modern folkfest med djupa rötter.

OM JOKKMOKK

Jokkmokks kommun är en kommun i Norrbottens län i landskapet Lappland i Sverige. Centralort är Jok kmokk. Kommunen gränsar i väster mot de norska kommunerna Tysfjord, Hamarøy, Sørfold och Fauske och i Sverige i norr mot kommunen Gällivare, i öster mot Boden, i sydöst mot Älvsbyn, i söder mot Arvidsjaur och Arjeplog. Jokkmokks kommun är Sveriges näst största till ytan, något större än landskapet Värmland och lite mindre än landskapet Ångermanland. Kommunen är till ytan nästan lika stor som landet Slovenien. Invånarantalet är drygt 5000 personer.

Centralorten Jokkmokk kom till i början av 1600-talet, då kung Karl IX beslöt att skapa kyrk- och marknad splatser i norr. Den riksbekanta Jokkmokks marknad hölls första gången redan 1605. Jokkmokks kommuns fjällvärld täcker en betydande del av kommunens yta, till exempel ligger Sveriges mest fotograferade fjäll, Akka, inom kommunens gränser, men det mest kända fjällområdet är ändå Sarek. Sarek betraktas i dag som Europas sista kvarvarande vildmark med dramatiska dalgångar och majestätiska högfjäll på upp till och över 2 000 meter över havet. Till Sarek kan man enklast nå via bil och buss upp till fjällsta tionen i Kvikkjokk, varifrån man kan antingen följa Kungsleden eller ta en helikoptertur rakt in i Sarekområ det.

Källa: Wikipedia

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 24
Av Elisabeth, Mikael och Hanna Torstensson Källa: Destination Jokkmokk och Wikipedia På vägen till Jokkmokk passerar man polcirkeln. Kväll på Jokkmokks marknad, olika aktiviteter pågår nästan dygnet om. Missa inte norrskenet.
VISION HÖGLANDET resa

Konferens Gruppbokning Traktköket Skogssviter

TID FÖR REFLEKTION

Tänk att vi redan är inne i december och snart är det dags att knyta ihop säcken för 2022. Juletid och slutet av året kan vara en tid då mycket ska hinnas med, men förhoppningsvis också tid för vila, återhämtning och reflektion. Att reflektera över året som gått kan vara en bra idé för att utvärdera året och för att sätta avstamp inför nästkommande år.

I februari i år skrev jag en krönika som handlade om att flytta fram sina gränser I slutet av den krönikan löd en mening: ”Låt 2022 vara året då vi flyttar våra gränser, vågar växa, utvecklas och blir en bättre version av oss själva”. Nu, nästan ett år senare kan det vara rätt intressant att kolla i backspegeln och utvärdera. Blev det som jag hade tänkt mig? Flyttade jag fram mina gränser? Nådde jag mina mål?

Man kan ha mål inom alla områden i livet. Jag tycker det är extra kul att sätta mål inom träning, just för att det är ett stort intresse. Jag minns ett mål som jag hade som 15-åring. Jag ville springa 2 km under 8 minuter. Jag hade en plan på hur jag skulle träna och ett datum för testet. Vecka för vecka tränade jag efter mitt upplägg, testdagen kom och jag sprang in på 7,58. Det som förr bara var ett mål, blev nu min verklighet.

Ett uppsatt mål uppnås inte av sig självt. Ett mål behöver vara konkret och ha ett slutdatum, annars blir det lätt bara en dröm. Ett mål behöver ha en handlingsplan gärna med uppsatta delmål, så att man kan checka av och se om det går åt rätt håll. Vissa saker som händer i livet kan vi inte styra över, men mycket kan vi ändå styra. Vi har alla 24 timmar varje dygn. Av dessa går i snitt 8 timmar till sömn, 8 timmar till jobb och 8 timmar har vi över till annat.

Fundera gärna hur prioriteringarna har sett ut under det gångna året. Ett bra sätt kan vara att ta fram kalendern och kika igenom vad året har innehållit. Dela sedan upp året inom olika områden så som exempelvis hälsa/träning, jobb, familj, vänner, ekonomi och vila/återhämtning. Välj sedan ett område och besvara dessa frågor:

Om du nu har utvärderat och reflekterat på ett eller annat vis, så är det snart läge att knyta ihop säcken för 2022 och kliva in i 2023. Oavsett hur resultaten och eftersmaken för det gångna året har varit, så kan vi kliva in ett nytt år med nya möjligheter. Jag skulle vilja uppmuntra till att våga tänka stort och att våga ta nya kliv.

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 25 VISION HÖGLANDEThälsa Vision Höglandets hälsocoach Hanna Weinéus från Krafthälsan Krönika av PT Hanna Weinéus från Krafthälsan VI TAR HAND OM DINA FYRBENTA VÄNNER NÄR DU ÄR PÅ JOBBET! Tel: 0739-595443 www.miashunddagis.se & Pensionat JOBBA? HOS OSS HITTAR DU JULKLAPPARNA! Öppettider onsdag - fredag 11-18 lördag 11-14 Kållarp, Hult 9 km från Eksjö Tel. 072 2060709 www.ljusbodenihult.se
1. Hur har mina
2. Vilka
jag upp inför året? 3. Vilka mål nådde jag? 4. Vad gjorde jag bra? 5. Vad kan jag göra
till nästa år?
prioriteringar sett ut?
mål satte
annorlunda

VISION HÖGLANDEThistoria

ÖLÄNNINGARNA SOM ROMERSKASTRED ORSAKADE DEN ÖLÄNDSKA

Ölänningar stred som legosoldater i den romerska armén och kom tillbaka rika som troll – de som överlevde vill säga. Detta får man veta vid ett besök på den imponerande järnåldersborgen Eketorp på södra Öland. Mitt på Stora Alvaret ståtar en väldig stenborg från vars murkrön man kan se hela vägen till havet både öster och väster ut. En stor fördel för försvaret av borgen då man kunde se eventuella fiender på långt håll, redan när man lade till med sina skepp. Borgen är egentligen tre borgar som berättar om utvecklingen på Öland de senaste 1700 åren.

Eketorp uppfördes av den ursprungliga järnåldersbefolkningen på 300-400 e.Kr. - under en period då de bosatta hade nära band till Romarriket. Borgarna på Öland fungerade som en slags bunkrar på denna tid. Man tog skydd i dem när fiender in vaderade. Den runda formen beror möjli gen på läget. Ute på flack mark kunde anfall komma från vilket håll som helst. Det första försvarsverket mätte cirka

57 meter i omkrets. Kalksten användes, stenarna staplades på varandra. Bruk eller annat bindemedel användes inte. På 500-talet utökades cirkeln till cirka 80 meter i diameter. Från den här tiden har man hittat ett femtiotal celler, eller mindre strukturer inom anläggningen. Vissa låg mitt i borgen och andra var inbyggda i ringmuren. Nu hade borgen en permanent befolkning och utgjorde navet för hela

området. Under senare delen av 600-talet övergavs borgen. Orsaken är inte känd. Borgen förblev oanvänd till tidigt 1000tal, då den byggdes upp på nytt, nu som permanent försvarsverk och förläggning för en kavallerigarnison, den framväxande nationalstaten ville på detta sätt markera närvaro på det strategiska södra Öland. Den gamla strukturen användes, med undantag för att vissa av de inre struktur

erna som tidigare var i sten ersattes med timmerkonstruktioner. Dessutom restes en andra försvarsmur. Enligt arkeologer som bott i Eketorp under vinterförhållanden, kan husen värmas upp till 25 grader genom att elda i de enkla eldstäder med rökavlopp i gavelspetsarna. Det som gör Eketorp helt unikt är att arkeologer byggt upp borgen som den tros ha sett ut. Under 1900-talet rekonstruer

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 26

STRED I DEN ARMÉN

På Öland har man hittat solidus - de guldmynt man betalade legosoldater i den romerska armén med. Ett yrke med livet som insats men som gav mycket god betalning för de som överlevde. Årslönen var fem mynt vilket motsvarar en miljon kronor. På tio år tjänade man tio miljoner som man tog med sig hem till Öland.

Foto: Wikipedia

ÖLÄNDSKA GULDÅLDERN!

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 27
Idag reser sig åter den imponerande ringmuren på Stora Alvaret. Innanför muren finns rekonstruerade hus från järnålder och medeltid. Man kan besöka bostadshus, fähus och förrådshus, som byggts upp med gamla hantverksmetoder och material. Guidade turer ges under sommarhalvåret. Ett urval av fynden finns utställda i ett museum. Genom osteolo giska analyser av benmaterialet har man kunnat konstatera vilka djur man höll sig med vid borgen. Som ett led i att återskapa den forntida miljön finns även tamdjur av svenska lantraser: t.ex. grisar, får och höns. Ett besök på Eketorps borg är ett äventyr för alla åldrar. Här blandas historia, kunskap, fantasi och lek på ett alldeles fantastiskt sätt. Guiderna är klädda i tidstypiska kläder. Man kan leka och tävla, baka bröd, smida och mycket annat. Foto: Eketorp

ades Eketorp under ledning av Riksan tikvarieämbetet och arkitekt Nils Arne Rosén. Platsen har använts för att visa medeltida hantverk och tekniker och har också använts för att iscensätta medeltida slag. Eketorp är det enda av 19 kända förhistoriska försvarsverk på Öland som har blivit fullständigt utgrävt. Bara vid Eketorp hittades 24 000 olika föremål.

Romarriket

I Eketorp och i Sandby Borg, som är under utgrävning, har man funnit tusentals föremål. Några av de mest anmärknings värda är glasföremål från Romarriket, vilket visar på en nära kontakt mellan ölänningarna och romarna. Öland var ett eget kungarike på denna tid, tätbefolkat och placerat vid denna tidens stora kom munikationsleder - havet och andra vat tendrag. Unga öländska män tog värvn ing i den väldiga romerska armén som legosoldater. Ett yrke med livet som insats men som gav mycket god betalning för de som överlevde.

Betalt i guldmynt

- Soldaterna fick betalt i guldmynt som hette solidus, därifrån har vi ordet sold och sedermera även ordet soldat, förklarar historiker Peter Danielsson vid Kalmar läns museum till Vision Höglandet. Soldaterna kunde göra tjänst i 10 – 15 år om de lyckades hålla sig levande så länge. Betalningen var mycket god, man fick fem solidus per år vilket motsvarar cirka en miljon i dagens penningvärde. Det är dessa mynt man hittat på Öland. Denna period kallas Ölands guldålder på grund av dessa rikedomar som fördes till ön.

- Det fanns dock ingen penningekonomi på denna tid, berättar Peter Danielsson,

man kunde inte köpa sig en gård för mynten rakt av utan det var guldets värde i mynten. Dessa mynt bar nog ägarna väl synliga som smycken i det närmaste. När Västrom gick under på senare delen av 400-talet så återvände många före detta legosoldater kan man förmoda. Nu inled des en rörig och orolig tid i hela Europa – den så kallade folkvandringstiden då många folkgrupper rörde sig över stora områden, ibland tvingade av den fruktade hunnen Attillas erövringar och skoning slösa plundringståg i vakuumet efter det sönderfallande Västromerska riket. Men det är en annan historia. I väntan på den så passa på att besöka Eketorps borg.

VISION HÖGLANDEThistoria

Eketorps borg, landets enda totalundersökta och rekonstruerade fornborg, har ett mycket högt vetenskapligt och pedagogiskt värde och är ett av Ölands mest uppskat tade besöksmål. Eketorp är den sydligaste belägna av de öländska fornborgarna. Den är strategiskt placerad 1,7 kilometer från Östersjön, mitt ute på Stora Alvaret. Inom borgen finns en källa som förmodligen var avgörande i valet av plats för borgbygget. Borgen undersöktes arkeologiskt under åren 1964-1974. Syftet var dels att klarlägga bakgrunden till de medeltida fynd som tidigare hade gjorts innanför borgmuren, dels att söka en förklaring till de öländska fornborgarnas funktion och datering. Utgrävnin garna visade att Eketorp varit använd som borg i tre olika perioder från år 300 till 1240 e Kr.

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 28
TACK TILL HISTORIKER PETER DANIELSSON OCH BORGCHEF, ANNETTE KRONLUND VID KALMAR LÄNS MUSEUM. Av Mikael Torstensson Vision Höglandet, vintern 2022/2023 Idag är borgen öppen för turister och ett museum inuti borgen visar föremål påträffade vid den stora utgrävningen 1974. Besökare tas emot av guider i medeltidskläder som spelar hantverkare och handelsmän. Det förekommer också att mindre slag och andra medeltida händelser iscensätts. Samtliga foto: Eketorp borg

Skog & Trädgår

2. Jag har ändrat proportionerna

mest. En fördel när loggan förminskas kraftigt i typ en annons. Då ser ändå ordet Cykodel som är det

3. Typsnittet har jag justerat men vissa likheter med det gamla och lättare att läsa på håll.

4. Cykeln har jag också bytt ut då dålig upplösning på den. Du ser vad jag menar om du zoomar och jämför de bägge cyklarna.

att ordet Cykodel är det om framhävs mest. En fördel när loggan förminskas kraftigt i typ en annons. Då ser ändå ordet Cykodel som är det 3. Typsnittet har jag justerat men vissa likheter med det gamla och lättare att läsa på håll. 4. Cykeln har jag också bytt ut då dålig upplösning på den. Du ser vad jag menar om du zoomar och jämför de bägge cyklarna.

1. Den blå bakgrundsfärgen är samma nyans som tidigare.

2. Jag har ändrat proportionerna så att ordet Cykodel är det om mest. En fördel när loggan förminskas kraftigt i typ en annons. Då ser ändå ordet Cykodel som är det

3. Typsnittet har jag justerat men vissa likheter med det gamla och lättare att läsa på håll.

Det första förslaget som jag gjorde skulle föreställa ett cykelemblem is då jag tyckte det såg lite barnsligt tror mer på en logotype som påminner er gamla logga så att folk känner igen lite. Eller vad tror du?

4. Cykeln har jag också bytt ut då dålig upplösning på den. Du ser vad jag menar om du zoomar och jämför de bägge cyklarna.

Det första förslaget som jag gjorde skulle föreställa ett cykelemblem is då jag tyckte det såg lite barnsligt tror mer på en logotype som påminner er gamla logga så att folk känner lite. Eller vad tror du?

Fundera på detta så kan vi höras det är något du vill ändra på eller tycker att allt ser förjävligt ut så hojta

Det första förslaget som jag gjorde skulle föreställa ett cykelemblem is då jag tyckte det såg lite barnsligt tror mer på en logotype som påminner er gamla logga så att folk känner lite. Eller vad tror du? Fundera på detta så kan vi höras det är något du vill ändra på

Fundera på detta så kan vi höras av det är något du vill ändra på eller tycker att allt ser förjävligt ut så hojta

om från början :-)

tycker att allt ser förjävligt ut så hojta

(GÄLLER
börjar vi
d AB så att ordet Cykodel är det om
eller
Bandygatan 7 Nässjö - Öppet vardagar kl. 10-18 - Tel 0380-162 67 - www.cykodel.se Bikefinder - både försäkring och stöldskydd! Spårning via GPS för cyklar. Bikefinder monteras i styret och är svårt att avlägsna för tjuven. För att använda produkten krävs ett abbonemang som även inkluderar fullvärdesförsäkring. Kom in så berättar vi mer! Nyheter i butiken! Erbjudanden för vintern! Däcken! Lyse och reflexer! Hjälm! Lås! GPS och försäkring! Väskor och korgar! Vi vintersäkrar din cykel! Bikefinder 1399:- (o.p. 1699:-) Wirelås med larm! Nu endast 399:- Nytt sortiment av korgar och väskor med snabbkoppling från AVS! Leasa en förmånscykel Välj fritt av vårt sortiment av nya vuxencyklar i butiken. Cykla säkert i vinter med dubbdäck. Däck för alla cykelmodeller på lager. DROP IN! Lämna in din cykel på service nu!

3

150

3

1. Sätt ugnen på 175°c (över och undervärme) 2. Fördela 12 muffinsformar på en plåt. 3. Vispa det rumsvarma smöret och socker poröst. 4.

i ett ägg i taget och vispa till en jämn smet.

året runt med virriga bakverk året runt med virriga VISION HÖGLANDET PRESENTERAR
ff INS 1 2–1
100
2
2
1 ½
1
1
1
2
3
Glutenfri?
med lingonfrosting
l IN g ON f ROSTIN g
Rör
5. Tillsätt
6. Blanda
7.
8.
9.
1. Vispa
2.
3.
4. Spritsa
VISION HÖGLANDET mat
MU STORA VINTERBAKET
4 stycken
g rumstempererat smör
dl farinsocker (160 g)
ägg (110 g)
dl filmjölk (150 g)
msk pepparkakskrydda (8 g)
msk kanel (8 g)
tsk vaniljsocker (5 g)
tsk bakpulver (10 g)
dl vetemjöl (180 g)
Ta samma mängd glutenfritt mjöl! pepparkaksmuffins
Vad vore julen utan pepparkaksdoftande bakverk. Pepparkaka och lingon är en härlig kombination där lingon tillför en syrlighet till pepparkakans kryddiga och söta smaker. Dessa muffins är inte bara väldigt goda utan också enkla att baka och passar därför bra i samband med adventspyssel tillsammans med nära och kära. Jag bakar dessa godingar varje år
när julen närmar sig.
g färskost
msk lingonsylt (54 g)
msk florsocker (27 g) 1 dl grädde (100 g)
filmjölken och rör om.
alla torra ingredienser i en skål och sila ner i smeten.
Häll ner smeten så det fyller ⅔ av muffinsformen.
Grädda muffinsen mitt i ugnen cirka 13–15 minuter. Känn med en provsticka i muffinsen. Är stickan torr är muffinsen färdig.
Låt svalna.
lätt ihop florsocker och färskost i en bunke.
Tillsätt grädden och vispa ihop till ett fast fluff men var försiktig så att du inte vispar grädden för länge.
Vänd ner lingonsylten i frostingen.
frostingen på muffinsen.
DET

KYCKLING I KRÄMIG

BALSAMICOSÅS

portioner | Tid 10 min+15–20 min sött och lite surt. Det här receptet, som krävde jag blev nöjd, fick högsta betyg bland min testpanel hända att det påverkade att jag hotade med att ställa in inte gillade den, men jag tror faktiskt inte det. skriv till mig och berätta vad du tycker.

BUSIGA RECEPT

hackad vitlök salt, peppar och oregano. kycklingen och lägg i en ugnssäker form. För att baco viktigt att formen är vid, så att kycklingen sticker upp

KYCKLING I KRÄMIG BALSAMICOSÅS

4 portioner | Tid 10 min+15–20 min

Krämigt, krispigt, salt, sött och lite surt. Det här receptet, som krävde tre provlagningar innan jag blev nöjd, fick högsta betyg bland min testpanel på fem barn. Det kan hända att det påverkade att jag hotade med att ställa in efterrätten om de inte gillade den, men jag tror faktiskt inte det. Prova själv och skriv till mig och berätta vad du tycker.

Du behöver:

balsamico, kycklingfond och vitlök. formen och tillaga mitt i ugnen 15–20 min, eller tills och någon grönsak.

600 g kycklinglårfilé 1 msk torkad oregano 8 skivor bacon 5 dl vispgrädde ½ dl crema di balsamico (koncentrerad balsamvinäger)

Från “En mammas

överlevnadskokbok” av Vivi Wallin. Utgiven av Norstedts förlag.

1. 2.

Fotograf: Lina Eidenberg Adamo. Tävla om boken på annan plats i tidningen.

6. Servera gärna med couscous och någon grönsak.

KRÄMIG KYCKLING I BADKAR

4 portioner | Tid 10 min+15 min+5 min

KRÄMIG KYCKLING I BADKAR

Vem gillar inte att bada i badkar? Den vispade kycklingen gör det i alla fall. Som en uppdaterad variant av barndomens köttfärsfavorit, men den här är ÄNNU godare. Enkelt är det också.

Du behöver:

4 portioner | Tid 10 min+15 min+5 min

Vem gillar inte att bada i badkar? Den vispade kycklingen gör det i alla fall. Som en uppdaterad variant av barndomens köttfärsfavorit, men den här är ÄNNU godare. Enkelt är det också.

Du behöver:

1 valfri brödlimpa 300 g färskost, med smak av paprika

2 dl chilisås 500 g vispad kyckling eller köttet från en grillad kyckling 150 g riven lagrad ost, t ex cheddar salt och peppar

Så gör du:

1 Sätt ugnen på 200 grader.

1 valfri brödlimpa 300 g färskost, med smak av paprika

2 Blanda den smaksatta färskosten och chilisåsen i en bunke.

2 dl chilisås 500 g vispad kyckling eller köttet från en grillad kyckling 150 g riven lagrad ost, t ex cheddar salt och peppar

Så gör du:

3 Tillsätt den vispade kycklingen och smaka av med salt och peppar.

4 Skär av toppen av brödet och gröp ur det. Lämna ca 2 cm kvar i botten. Fyll brö det med kycklingfyllningen och toppa med riven cheddar.

5 Tjoffa in i ugnen i 15 min eller tills osten smält och brödet blivit gyllene.

6 Ta ut och låt sätta sig i 5 min innan du skär i det.

7 Servera gärna med en krispig grönsallad och en dressing

1 Sätt ugnen på 200 grader.

2 Blanda den smaksatta färskosten och chilisåsen i en bunke.

Tips!

3 Tillsätt den vispade kycklingen och smaka av med salt och peppar.

4 Skär av toppen av brödet och gröp ur det. Lämna ca 2 cm kvar i botten. Fyll brö det med kycklingfyllningen och toppa med riven cheddar.

Det urgröpta brödet brukar vara uppskattat av små barn som inte gillar brödkanter. Servera med lite smör på en tallrik och låt barnet doppa brödet i smöret. Du kan också låta torka och göra brödsmulor till gratängtopping och panering, se sid 104.

5 Tjoffa in i ugnen i 15 min eller tills osten smält och brödet blivit gyllene.

6 Ta ut och låt sätta sig i 5 min innan du skär i det.

7 Servera gärna med en krispig grönsallad och en dressing

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 ............................................................ 32
4 72
85
72

pinnarna i ihop korv Toppa efteråt.

i korv efteråt.

tips!

Ett enkelt sätt att få bort pinnarna i kycklingspetten är att klämma ihop korv brödet och sedan bara dra. Toppa efteråt.

VIVIS POPULÄRA SALSICCIAPASTA

4 portioner | Tid 40 min

Låt mig presentera mitt absolut mest lagade och efterfrågade recept: min salsiccia pasta. Det räcker att jag skriver om den så vill jag ställa mig och laga den. Avskräcks inte av sardellerna. Det kommer inte att smaka fisk, utan sardellerna ger rätten en djup, förförisk sälta. Honungen balanserar rätten och är pricken över i:et!

Du behöver:

4 portioner spagetti, du bestämmer mängd 8 salsicciakorvar

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

3 sardeller

2 msk tomatpuré

1 förpackning krossade tomater av finare sort, à 400 g

Så gör du:

3.

5 X KORVBRÖD

5 X KORVBRÖD

5 X KORVBRÖD

Kan vi döpa om korvbröd till matbröd? För korv är långt ifrån det enda som smakar gott i. dem. Men okej, fram till dess att jag fått in ändringen i Svenska Akademiens Ordlista får jag väl rätta mig i ledet.

Kan vi döpa om korvbröd till matbröd? För korv är långt ifrån det enda som smakar gott i. dem. Men okej, fram till dess att jag fått in ändringen i Svenska Akademiens Ordlista får jag väl rätta mig i ledet.

Kan vi döpa om korvbröd till matbröd? För korv är långt ifrån det enda som smakar gott i. dem. Men okej, fram till dess att jag fått in ändringen i Svenska Akademiens Ordlista får jag väl rätta mig i ledet.

Jag har alltid skojat om att lägga maten i ett korvbröd när barnen inte vill äta. Riktigt så enkelt kanske det inte är, men av någon anledning verkar all mat smaka bättre i ett korvbröd. Möjligen handlar det om att det är roligare att äta med händerna, eller att det blir en liten portion. Oavsett vilket så har det funkat hemma hos oss. Här är fyra exempel på enkla rätter i korvbröd där du kan variera topping beroende på vem som ska äta:

Jag har alltid skojat om att lägga maten i ett korvbröd när barnen inte vill äta. Riktigt så enkelt kanske det inte är, men av någon anledning verkar all mat smaka bättre i ett korvbröd. Möjligen handlar det om att det är roligare att äta med händerna, eller att det blir en liten portion. Oavsett vilket så har det funkat hemma hos oss. Här är fyra exempel på enkla rätter i korvbröd där du kan variera topping beroende på vem som ska äta:

Jag har alltid skojat om att lägga maten i ett korvbröd när barnen inte vill äta. Riktigt så enkelt kanske det inte är, men av någon anledning verkar all mat smaka bättre i ett korvbröd. Möjligen handlar det om att det är roligare att äta med händerna, eller att det blir en liten portion. Oavsett vilket så har det funkat hemma hos oss. Här är fyra exempel på enkla rätter i korvbröd där du kan variera topping beroende på vem som ska äta:

Tips på fyllningar och toppings:

Köttbullar

Köttbullar

Köttbullar

1 msk honung

1 tsk oregano

1 krm cayennepeppar salt och peppar parmesanost

1. Koka upp saltat spagettivatten och låt stå tills du ska koka spagettin.

2. Gröp ur innanmätet i korvarna och fräs under omrörning på hög värme i en torr teflonpanna så att det blir som färs. Ta upp ”korvfärsen” när den är knaprig.

3. Finhacka lök och vitlök.

5. Koka spagettin enligt anvisningarna på paketet. Spara 1 dl av pastavattnet innan du häller av pastan.

6. Lägg ”korvfärsen” i såsen och späd med det sparade pastavattnet.

7. Blanda salsicciasåsen med spagettin och smaka av med salt och peppar.

8. Servera gärna på ett stort härligt fat där hela familjen får ta för sig, likt en stor, här lig italiensk familj. Låt var och en toppa med parmesan.

Tips på fyllningar och toppings:

Tips på fyllningar och toppings:

Jag skulle säga att det inte behövs mer än ketchup för de flesta barn. Är du modigare än så kan du testa med srirachamajonnäs och rostad lök. Mycket gott!

Jag skulle säga att det inte behövs mer än ketchup för de flesta barn. Är du modigare än så kan du testa med srirachamajonnäs och rostad lök. Mycket gott!

Jag skulle säga att det inte behövs mer än ketchup för de flesta barn. Är du modigare än så kan du testa med srirachamajonnäs och rostad lök. Mycket gott!

Kycklingspett

Kycklingspett

Kycklingspett

Vi serverade nyligen kycklingspett med kimchi, sweet chilisås och rostad vitlök (finns i välsorterade asiatiska hyllor), vilket var en succé.

Vi serverade nyligen kycklingspett med kimchi, sweet chilisås och rostad vitlök (finns i välsorterade asiatiska hyllor), vilket var en succé.

Vi serverade nyligen kycklingspett med kimchi, sweet chilisås och rostad vitlök (finns i välsorterade asiatiska hyllor), vilket var en succé.

Tacofärs

Tacofärs

Tacofärs

Fyll med önskade tacotillbehör, t ex riven ost, majs, små tomatbitar. Sätt in i ugnen på 175 grader i ca 5 min. Håll koll, brödet bränns lätt. Toppa gärna med gräddfil, guacamole och krossade majstortillas.

Fyll med önskade tacotillbehör, t ex riven ost, majs, små tomatbitar. Sätt in i ugnen på 175 grader i ca 5 min. Håll koll, brödet bränns lätt. Toppa gärna med gräddfil, guacamole och krossade majstortillas.

Fyll med önskade tacotillbehör, t ex riven ost, majs, små tomatbitar. Sätt in i ugnen på 175 grader i ca 5 min. Håll koll, brödet bränns lätt. Toppa gärna med gräddfil, guacamole och krossade majstortillas.

Fiskpinnar Kör en dansk klassiker och toppa med remouladsås och rostad lök. Dejligt!

Fiskpinnar

Fiskpinnar

Krämig vispad kyckling

Kör en dansk klassiker och toppa med remouladsås och rostad lök. Dejligt!

Kör en dansk klassiker och toppa med remouladsås och rostad lök. Dejligt!

Blanda vispad kyckling, se sid 34, med smaksatt färskost. Toppa med något krispigt och fräscht, förslagsvis hackad paprika eller salladslök.

Krämig vispad kyckling Blanda vispad kyckling, se sid 34, med smaksatt färskost. Toppa med något krispigt och fräscht, förslagsvis hackad paprika eller salladslök.

4. Sänk värmen och låt sardellerna och tomatpurén smälta med lök och vitlökshacket i fettet från korven som är kvar i stekpannan. Tillsätt krossade tomater, honung, oregano och cayennepeppar. Låt allt puttra ca 10 min.

Krämig vispad kyckling

VISION

HÖGLANDET mat

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 33
4. 81
81
81

Världens städer växer exponentiellt och det skapar enorma städer som är omöjliga att underhålla och kontrollera. Hälften av världens befolkning lever idag i en urban miljö. Om urbaniseringen fortsätter i samma hastighet som nu så kommer vi komma till ett läge där hela jordens yta täcks av några få enorma megastäder och deras omkringliggande förorter. Inget land kommer finnas för lantbruk eller parker, ännu mindre land kommer finnas för skog och natur. Städer har växt på den biologiska mångfaldens bakostnad men nu är det dags för förändring. Från och med nu ska städerna densifieras inifrån med höga byggnader, mindre yta och oändlig rymd. Huset kan passas in på mindre obebyggda tomter i staden. När utrymmet tar slut får detta hem plats i grannens gamla trädgård. Det här lilla huset är himmelsvidt, oändligt och har en bredd på 1.9m. Det har 42m2 av ändlös yta. Varje del i detta hus är designad för att skapa oändlig rymd genom rörelse, användning av ytan och upplevelsen av rum.

FRAMTIDENS HUS

- Vi har mötts av ett enormt intresse och över hundra studenter har anmält sitt intresse vilket till sist resulterade i ett 36 bidrag, säger företagets Vd Klas Fridsäll. - Detta är en del av vår framtidssatsning för att skapa hållbara boenden med hög designgrad och funktionalitet. Vi tittar hela tiden på att utveckla enfamiljsboendet på ett sätt som fungerar i framtiden. Vi tror inte att det alltid

handlar om mindre och tråkigare boenden utan om smartare och bättre, det kan vara så att framtidens boende kräver både större glasytor och lösningar som ger ett spännande formspråk. Många av förslagen har ett naturromantiskt anslag och skapas för att leva i nära samklang med naturen utan att göra avkall på design och funktionalitet. Varför skulle vi inte ha smartare hus som genererar

energi i framtiden? Mycket forskning går i den riktningen.

Under januari månad kommer man kunna rösta fram ett bidrag till folkets val bland tio finalbidrag som en namnkunnig jury tagit fram. Juryn består av Klas Fridsäll, Vd på Willa Nordic; Christer Malmström, arkitekt SAR/MSA, partner på Malmström Edström; Paul Rogers, arkitekt SAR/MSA och expert på

dagsljus och glas på ACC; Mark Isitt, arkitekturkritiker och programledare för Grand Designs Sverige; Cecilia Öfverholm, chefredaktör för tidsskriften RUM. Tävlingen arrangeras i samarbete med Sveriges Arkitekter. För att se bidragen och rösta så besök www.bo2049.se. Vision Höglandet, vintern 2022/2023

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 34
Det välrenommerade höglandsföretaget Willa Nordic tar stormsteg mot framtiden. Till sin hjälp tar man universiteten i Sverige då man utmanar alla Sveriges arkitektstudenter att skapa framtidens hus som det kan se ut år 2049. Bild från tävlingsbidraget “FRAMTIDEN ÄR LJUS”, se mer på www.bo2049.se Ett hem bör vara litet. Ett hem bör vara litet men kännas stort. Små hem är mer hållbara än stora hem på så sätt att de tar upp mindre plats, kräver mindre energi att värma och kyla, kräver mindre material att bygga och kostar mindre att köpa. Ett hem bör vara litet. Fysisk modell 1:50 Bilder från tävlingsbidraget “HIMMELSVID”
se mer på www.bo2049.se
VI VILL SKAPA
Bilder från tävlingsbidraget “HUS MED TRE LUCKOR” se mer på www.bo2049.se
”Detta är en del av vår framtidssatsning för att skapa hållbara boenden med hög designgrad och funktionalitet.” VISION HÖGLANDETbostad
Foto: Richard Lindor

DEN FLEXIBLA SÅGEN!

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 35 Köp fönster i alla stilar direkt från fabriken i Holsbybrunn! Ring oss idag! Vi tillverkar måttanpassat i alla stilar - lokalt och mycket bra priser! Holsby Fönster AB - Telefon: 0383-500 75 DET GRÖNA SÅGVERKET – NÄRPODUCERAT VIRKE – VIRKE FRÅN HYGGESFRITT SKOGSBRUK – VIRKE MED LÅGT KLIMATAVTRYCK HYVLAT OCH OHYVLAT VIRKE STOLPAR, REGLAR OCH YTTERPANEL MED MERA... VED • TIMMERHUS • SPECIALPRODUKTER VERKSAMMA HELA VÄGEN FRÅN PLANTAN TILL DET FÄRDIGA TIMMERHUSET
Vi säljer virke till både företag och privatpersoner. Fullskaligt sortiment av både hyvlat och ohyvlat virke. Vi kan såga upp till 7,5m längder. Slå gärna en signal för att höra vad som finns. Skulle just det du behöver saknas, så fixar vi det. Välkommen till oss! 7 3 9 69 3 2 1 3 8 6 7 2 97 5 87 4 1 9 5 2 4 9 61 92 3 1. Skriv VH Bok2 och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1,4,5,2,8 blir det VH Bok2 20. Detta då 1+4+5+2+8=20) - 2. Avsluta med namn, adress och telefonnummer. (Ex. VH Bok2 20 Nisse Nilsson Gatan 1 511 11 Staden 070 000 00 00) - 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa). Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med “En mammas”. Sms:a senast 17 februari Tävla om boken av Vivi Wallin I En mammas överlevnadskokbok hittar du rätter att alltid lyckas med, när du egentligen varken orkar eller hinner. Och som nästan alla barn tycker om! EN MAMMASöverlevnadskokbok

Alpine Alpenglow

Alpine hamnade i rampljuset med en vätgasdriven hyperbil som döpts till Alpenglow. Namnet kommer från det rödskimrande ljusfenomenet som uppenbarar sig över bergstopparna strax före soluppgången och symboliserar startskottet för en helt ny era hos det franska varumärket som ägs av Renault. Det rör sig alltså om en prototyp vars formgivning ska föra tankarna till sextiotalets A220. Alpine Alpenglow blickar med andra ord bakåt och drömmer framåt med hjälp av en förbränningsmotor som drivs med komprimerad vätgas. Därmed behövs inga bränsleceller och förutom goda miljöegenskaper så bibehålls även motorljudet.

PARIS BILSALONG FÖLJER STRÖMMEN

VISION HÖGLANDET motor TESTAR

Senaste gången det begav sig var 2018 och sedan dess har det forsat mycket vatten under floden Seines broar. Vi talar förstås om bilsalongen i Paris som normalt dyker upp vartannat år men även här har pandemin satt käppar i hjulen. Därför var det ett kärt återseende som tyvärr många biltillverkare nobbade då man tvingats dra åt svångremmen. Utställarna som dök upp hade däremot plockat fram spenderarbyxorna och bjöd på tro, hopp och rejält med kärlek till miljön. Bienvenue à Paris!

Atto 3

2022 kommer att rulla till historien som året då Kina vände upp och ner på den svenska bilmarknaden. Aldrig tidigare har så många nya tillverkare dykt upp och hela gänget kommer från folkrepubliken med 1,4 miljarder invånare. BYD eller Build Your Dreams hade Europapremiär för Atto 3 som begåvats med något så udda som ett inbyggt karaokesystem. Tja, det är bara att plocka fram mikrofonen och börja sjunga! Under huven arbetar en elmotor på 204 hästkrafter vars batteripaket tar dig 42 mil på en laddning. Prislappen är spikad till 534 900 kronor och därmed sjunger Atto 3 kanske inte på sista versen…

DS E-Tense Performance

Fisker Ocean

Den danskfödde bildesignern Henrik Fisker är i stöten och hoppas surfa på framgångsvågen med hjälp av nya Ocean. Elsuvens inredning har sitt ursprung ifrån återvunna pantflaskor och fisknät från havets botten samtidigt som exteriören kommer i en rad läckra kulörer som Blue Planet, Great White och Mariana Grey. Fisker Ocean ska tillverkas i österrikiska Graz och instegsmodellen á 450 000 kronor levererar 275 hästkrafter till framhjulen. Vill du däremot ha fyrhjulsdrift så tillkommer en bakmonterad elmotor och effekten landar på 540 hästar. Priset höjs samtidigt till 615 000 kronor.

Citroëns

Performance ska bana väg för varumärkets

modeller och bjussar på såväl exklusiva materialval som Formel E-teknik. I maskinrummet arbetar nämligen dubbla elmotorer på sammanlagt 815 hästkrafter som ser till att noll till hundra rullar på runt två sekunder. Formgivningen är riktigt läcker och om du tycker att linjerna känns någorlunda bekanta så är det inget fel på minnet. Det här är faktiskt en uppdatering av en publikfavorit som visades på Genèves bilsalong 2016 och därmed snackar vi återvinning på riktigt.

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 36
(P a r i s – F r a n k r i k e)
VISION HÖGLANDET motor VISION HÖGLANDET motor
avknoppade lyxmärke DS drog undan täckelset till en riktig skönhet. E-Tense framtida

Jeep Avenger

som tack vare ett batteripaket på 54 kilowattimmar ska fixa 40 mil på en laddning. Det klassiska emblemet ”4x4” blir med eldrift i stället ”4xe”. Det kan ju alltid lura någon!

Dacia Manifesto

Många biltillverkare manifesterade sina kreativa sidor i Paris – inte minst Dacia med konceptbilen som döpts till just Manifesto. Det är en fyrhjulsdriven leksak för alla naturälskare som bjuder på mängder av fräcka lösningar. Baken kan exempelvis förvandlas till en arbetsbänk samtidigt som sittöverdragen kan extraknäcka som sovsäckar. Allt onödigt har kastats överbord och därmed saknas såväl dörrar som fönster. Manifesto är en elektrisk lättviktare som ska kunna ta sig fram överallt, inte minst tack vare sina luftfria däck som gör punkteringar till ett minne blott.

Next e.GO Mobile e.wave X

Det brukar lite skämtsamt sägas att ju fler kockar desto sämre soppa, men vi skulle vilja påstå att ju fler finansiärer desto krångligare modellnamn. Next e.GO Mobile e.wave X är en riktig tungvrickare med tyskt påbrå som sett dagens ljus tack vare crowdfunding. Designen är uppseendeväckande med rejäla skärmbreddare i stryktålig plast och en poppig limegrön kulör. Elmotorn på 107 hästar lirar ihop med ett batteripaket på 30,4 kWh och för att ge extra kick åt försäljningen har man tagit hjälp av fotbollsproffset

Jr. Priset för den 336 centimeter korta elbilen startar från 275 000 kronor.

NamX Huv

NamX är ett franskt startupföretag som fångade mässbesökarnas intresse med sin vätgassuv som döpts till Huv. Bakom designen står ingen mindre än Pininfarina och resultatet talar för sig själv samtidigt som tekniken visar vägen mot framtiden. Det rör sig alltså om en bränslecellsbil där huvudingredienserna är vätgas och syre. Därmed bildas elektricitet som i sin tur driver elmotorn på 300 hästkrafter. Men är inte antalet vätgasmackar förbluffande få? Absolut och det är här nya NamX Huv ska förändra världen. I baken gömmer sig sex löstagbara vätgaskapslar som enkelt kan bytas ut och därmed slipper man bekymret med infrastrukturen.

Renault 4Ever Trophy

Renault 4L gjorde storstilad debut på Salon de l’Automobile 1961 och efter sextio år är det dags att skaka liv i

Peugeot 408

Peugeot väcker liv i modellnamnet 408 och det första man slås av är

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 37
Håll hårt i safarihatten för nu släpper Jeep sin första helelektriska suv. Många associerar varumärket med tuff terräng, gyttjepölar och lervälling upp till skärmbreddarna. Jeeps fyrhjulsdrift dyrkas som en gud och därför blir säkert många förvånande när nya Avenger är –framhjulsdriven! Men som en liten tröst finns i alla fall sex olika körlägen för exempelvis lera, sand och snö. Äventyraren har försetts med en elmotor på 156 hästkrafter Neymar
den lyckade designen där grillens lejongap flankeras av två rekordstora tillika lysande kindtänder. Fransosens smakfullt välvda taklinje gör att suvcoupén drar blickarna till sig och i en tid då många konkurrenter satsar strikt på elektricitet så väljer Peugeot att satsa på ett bredare motorutbud. Vi snackar om en trecylindrig
bensinare på 130 hästkrafter samt laddhybrider på 180 respektive 225. Föredrar du däremot en renodlad elbil så är det bara att hålla ut till mitten av nästa år då E-408 lanseras.
VISION HÖGLANDET motor
en hypermodern efterträdare på samma bilsalong i Paris. Konceptet heter 4Ever Trophy och flörtar vilt med gamlingen som såldes under parollen: ”4 dörrar, 4 hjul, 4 sittplatser och 4 hästkrafter”. När den sista plåtlådan vinkade farväl till monteringsbandet i början på nittiotalet så hade över åtta miljoner exemplar sålts på hundra marknader. Den nya fyran ska lanseras under 2025 som en elektrisk skrytsuv på 416 centimeter – men räkna med att designen inte kommer att vara lika busig. -Av Jenny Nilsson och Johannes Gardelöf

GALEN BIL FÖR EN GALEN TID

VISION

HÖGLANDET motor TESTAR

Gigantiska 21-tumsfälgar,

några

ett

som

Högre topphastighet än hos konkurrenterna, en acceleration från noll till hundra som ligger i linje med de allra bästa och ett pris som slår övriga gänget hårt på fingrarna. Snackar vi Audi, Porsche eller Tesla? Nej, det handlar om prestandaversionen av Kia EV6. Det enda som talar emot den här ulven i fårakläder är märket. Vem känner sig manad att smiska upp grannens e-tron GT, Taycan eller Model Y med en ”vanlig” familjebil?

Kramgoa sportstolar

Att Kia EV6 blev vald till Årets Bil 2022 talar sitt tydliga språk och när det kommer till GT-modellen så har den naturligtvis allt

som vinnarskallen begåvats med plus lite till. Inte minst nya kramgoa framstolar med fasta nackstöd och neongröna kontrastsömmar. Precis som i grundversionen finns här ett digitalt instrumentkluster i form av en långsmal böjd skärm i två sektioner på totalt 24,6 tum. Allt känns genomtänkt och man sitter dessutom riktigt hyggligt i baksätet eftersom dom nytillkomna främre sportstolarna inte påverkar det bakre benutrymmet någonting. I grunden är alltså GT-modellen med sina fyra dörrar och med sitt bagage på 480 liter precis lika familjeorienterad som EV6. Visst har GT:n sportigare framtoning och den gemensamma nämnaren är neongrönt

- något som färgat allt från bromsoken till startknappen.

Snudd på bisarr

Vad är det då som skiljer det smått galna syskonet GT från vanliga EV6? Låt oss börja lite försiktigt med vassare bromsar, kvickare styrning och förstärkta hjulupphängningar. Åtgärderna har resulterat i att EV6 GT känns imponerande stabil på vägen och det är ett måste. Bilen är nämligen en nöjesmaskin utav guds nåde och detta tack vare dubbla elmotorer på 585 hästkrafter. Accelerationen till hundra rullar på smått osannolika

du sansat räcker batterierna á 77,4 kWh till 42 mils körning, men ska du testa toppfarten ryker milen snabbt. Bakom ratten blir man överbevisad att den enda sanna glädjen är körglädjen och mungiporna hamnar uppe vid öronen. Nu kan man verkligen tycka att 819 600 kronor är mycket pengar men jämfört med konkurrenterna är det närmast ett kap. Mer drag för pengarna finns inte just nu och som bonus får man dra 1 800 kilo på kroken.

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 38 VISION HÖGLANDET motor
-Av Willy Priske och Jenny Nilsson bromsskivor stora som familjepizzor och neongröna skruvstäd till bromsok. Det är av designattributen som skiljer GT-modellen från vanliga Kia EV6. På utsidan vill säga - för under skalet finns dynamit som gör att den här kärran kan mäta sig med de absolut mest potenta elbilarna på marknaden. Dessutom till pris får konkurrenterna att rodna. Kan det verkligen vara sant? Vi har svaret!
sekunder medan toppfarten är
Kör Tekniska
EV6 GT Elmotor: Max effekt 585 hk. Max vridmoment 740 Nm. Batteri: Litiumjon på 77,4 kWh. Laddeffekt 11 kW AC / 239 kW DC. Kraftöverföring: Motor fram (218 hk) och bak (367 hk), fyrhjulsdrift. Fast reduktionsutväxling. Fjädring: Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: multilänkaxel. Styrning: Elservo. Vändcirkel 11,6 meter. Bromsar: Skivor fram och bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 290, längd 470, bredd 189, höjd 155. Tjänstevikt 2 200. Max släpvagnsvikt
+ Plus… - Minus… Generösa garantier (7 år nybil) Lite för diskreta designförändringar Hög standardutrustning Räckvidden om du gasar friskt Rekordsnabb laddning Otroliga fartresurser
3,5
260 km/h.
data för Kia
1 800 kg. Prestanda: Toppfart 260 km/h. Acceleration 0-100 km/h 3,5 sek. Förbrukning: 20,6 kWh/100 km blandad körning. Räckvidd 424 km (WLTP). Pris: 819 600 kronor (exkl. 70 000 kr i klimatbonus om medel finns).
VISION HÖGLANDET motor

Kia EV6 med ultrasnabb laddning

Utsedd till Årets Bil 2022

Kia EV6 tilldelas den prestigefyllda utmärkelsen Årets Bil 2022, och fortsätter att markera en ny standard i en laddbar rörelse. Den dedikerade elbilsplattformen i Kia EV6 möjliggör ultrasnabb laddning av batteriet från 10 80 % på ned till 18 minuter med en >250 kW snabbladdare. Det kallar vi ovanligt snabbt. På Kia vill vi att fler ska ha möjlighet att ställa om till att köra på el och idag är 83 % av vår försäljning laddbar. Kia EV6 är ett viktigt steg på vår resa mot 100 % laddbar försäljning till år 2024.

Kia EV6 tilldelas den prestigefyllda utmärkelsen Årets Bil 2022, och fortsätter att markera en ny standard i en laddbar rörelse. Den dedikerade elbilsplattformen i Kia EV6 möjliggör ultrasnabb laddning av batteriet från 10 80 % på ned till 18 minuter med en >250 kW snabbladdare. Det kallar vi ovanligt snabbt. På Kia vill vi att fler ska ha möjlighet att ställa om till att köra på el och idag är 83 % av vår försäljning laddbar. Kia EV6 är ett viktigt steg på vår resa mot 100 % laddbar försäljning till år 2024.

Kia EV6 tilldelas den prestigefyllda utmärkelsen Årets Bil 2022, och fortsätter att markera en ny standard i en laddbar rörelse. Den dedikerade elbilsplattformen i Kia EV6 möjliggör ultrasnabb laddning av batteriet från 10 80 % på ned till 18 minuter med en >250 kW snabbladdare. Det kallar vi ovanligt snabbt. På Kia vill vi att fler ska ha möjlighet att ställa om till att köra på el och idag är 83 % av vår försäljning laddbar. Kia EV6 är ett viktigt steg på vår resa mot 100 % laddbar försäljning till år 2024.

Energiförbr. bl. körning: EV6: 16,5 kWh/100 km; EV6 GT Line: 17,2 kWh/100 km enl. körcykeln WLTP. Försäljningsstatistik: Vroom jan-okt 2022. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Med reservation för ev. tryckfel.

Fungerar din BMW som

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 39 VISION HÖGLANDET motor
Energiförbr. bl. körning: EV6: 16,5 kWh/100 km; EV6 GT Line: 17,2 kWh/100 km enl.
körcykeln WLTP. Försäljningsstatistik: Vroom jan-okt 2022. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Med reservation för ev. tryckfel.
körcykeln WLTP. Försäljningsstatistik: Vroom jan-okt 2022. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Med reservation för ev. tryckfel.
Energiförbr. bl. körning: EV6: 16,5 kWh/100 km; EV6 GT Line: 17,2 kWh/100 km enl.
www.bulldogbikes.se * B r ä n s l e f ör b r b l kör n 6,1 7,0 l /10 0 k m CO2 u t s l ä p p: 159 161 g / k m B i l e n p å bil d e n ä r ex t r au t r u s t a d . * E ll e r v i d 1 50 0 3 00 0 o c h 4 50 0 m i l SÄVS J Ö, H a n t ve r k ar e g a t a n 3, 576 35 S äv s j ö 0 3 8 2 12 74 5 , n i f a b n @ t e l i a c o m Ö pp e t M å n To r s 0 6 3 0 17 0 0 , F r e 0 6 3 0 16 0 0 * Fungerar din BMW som en BMW Alla delar i en BMW är omsorgsfullt utvecklade för total perfektion. finns inga genvägar. Håll dig till BMW Service, Originalreservdelar och tillbehör, så säkerställer du att din BMW förblir 100% BMW. 3 SÄVSJÖ 45 127 382 com n@telia nifab Höglandet Vindru Orginal BMW tor BMW! % byte=1 vid
Alla delar i en BMW är omsorgsfullt utvecklade för finns inga genvägar. Håll dig till BMW Service, Originalreservdelar tillbehör, så säkerställer du att din BMW förblir 100% SÄVSJÖ 45 127 382 nifab.n@telia.com Vindru Orginal BMW tor BMW! % byte=1 vid Fungerar din BMW som en BMW Alla delar i en BMW är omsorgsfullt utvecklade för total perfektion. finns inga genvägar. Håll dig till BMW Service, Originalreservdelar och tillbehör, så säkerställer du att din BMW förblir 100% BMW. SÄVSJÖ 45 127 382 com n@telia nifab Vindru Orginal BMW tor BMW! % byte=1 vid Beter sig din BMW som en BMW? Alla delar i en BMW är omsorgsfullt utvecklade för total perfektion. Och finns inga genvägar. Håll dig till BMW Service, Originalreservdelar och OriginalNifab 3 Hantverkargatan SÄVSJÖ 45 127 382 com n@telia nifab Höglandet! På Service BMW Provkörning ,X1,X3 serie 1 Nya dA 53 o d d,52 32 19 16 Kl 22/9 Tors Välkomna! GOD JUL OCH GOTT NYTT ÖNSKAR VI PÅ Fungerar din BMW
BMW Alla delar i en BMW är omsorgsfullt utvecklade för total perfektion. Och de finns inga genvägar. Håll dig till BMW Service, Originalreservdelar och Originaltillbehör, så säkerställer du att din BMW förblir 100% BMW. Nifab Hantverkargatan 3 SÄVSJÖ 45 127 382 com n@telia nifab Höglandet Vindru Orginal BMW tor BMW! % byte=1 vid Fungerar din BMW
en BMW Alla delar i en BMW är omsorgsfullt utvecklade för total perfektion. Och finns inga genvägar. Håll dig till BMW Service, Originalreservdelar och Originaltillbehör, så säkerställer du att din BMW förblir 100% BMW. N H 3 SÄVSJÖ 45 127 382 nifab.n@telia.com Vindru Orginal BMW tor BMW! % byte=1 vid Fungerar din BMW som en BMW Alla delar i en BMW är omsorgsfullt utvecklade för total perfektion. Och det finns inga genvägar. Håll dig till BMW Service, Originalreservdelar och Originaltillbehör, så säkerställer du att din BMW förblir 100% BMW. Nifab Hantverkargatan 3 SÄVSJÖ 45 127 382 com n@telia nifab Vindru Orginal BMW tor BMW! % byte=1 vid Beter sig din BMW som en BMW? Alla delar i en BMW är omsorgsfullt utvecklade för total perfektion. Och de finns inga genvägar. Håll dig till BMW Service, Originalreservdelar och Originaltillbehör, så säkerställer du att din BMW förblir 100% BMW. Nifab 3 Hantverkargatan SÄVSJÖ 45 127 382 com n@telia nifab Höglandet! På Service BMW Provkörning ,X1,X3 serie 1 Nya dA 53 o d d,52 32 19 16 Kl 22/9 Tors Välkomna! Hantverkaregatan 3 SÄVSJÖ 0382-127 45 nifab.n@telia.com BMW Service På Höglandet! Sågaregatan 15 SÄVSJÖ 0382-127 45 info@nifab.se Auktoriserad BMW Service sedan 1977 God jul och gott nytt år!
Kia EV6 med ultrasnabb laddning Utsedd till Årets Bil 2022
som en
som

HÅRDA BUD(ORD) FÖR NIO

HÖGLANDET motor TESTAR

Under pompa och ståt avtäcktes Nio ET7 inför 1 500 gäster i Berlin. Mingel följdes av en presentation där stämningen var lika livfull som på ett amerikanskt väckelsemöte. Förväntningarna är således på topp när vi ska provköra ”the second coming of christ” men summan av kardemumman omfattar både glädjehav och syndafloder. Det handlar om en kinesisk elbil som inledningsvis bara går att hyra – för en obegripligt hög månadskostnad.

Nio grundades 2014 av miljardären William Li och på knappt tio år har man marscherat upp till toppen av den kinesiska bilindustrins näringskedja. Hemligheten bakom framgångarna är att Nio är mer än en bil – det är ett koncept. Tanken är att ägarna ska ingå i ett slags kollektiv med elbilen i centrum och man kan exempelvis umgås i 84 ”Nio House” som finns runt om i världen.

Smidigt & smart

Här och nu ska vi koncentrera oss på nya elbilen ET7 som faktiskt har ett ess i rockärmen. Det handlar om att byta hela batteripaketet is tället för att

ladda på traditionellt vis. Företagets batteribytarstationer poppar upp som svampar i skogen och redan den 17 november invigs landets första i Varberg. Här kan batteripaketet bytas på fem minuter utan att en människa vidrör bilen. Det är närmast en religiös upplevelse, men självklart går det även att ladda som vanligt även om snabbladdningen är begränsad till 130 kW. Hur fungerar då livet tillsammans med Nio ET7? Efter att ha umgåtts längs slitna östtyska landsvägar, frifartssträckor på autobahn och utövat avancerad bankörning på ett gammalt sovjetiskt flygfält kan man inte bli annat än imponerad. Det här är på många sätt en

drömbil som är proppfylld med avancerad teknik.

Digital & dyr

Detsamma gäller för den eleganta interiören med sina bekväma framstolar och ett baksäte som bjuder på såväl limousinekänsla som massage. Förarmiljön är helt digital och på toppen av mittkonsolen står en pekskärm på 12,8 tum. Hela 23 högtalare ser till att ljudupplevelsen är något alldeles extra och det enda riktigt negativa är bagageutrymmet som enbart sväljer 374 liter. Det finns heller ingen avlastningsplats i fronten utan där uppenbarar sig bara ett svart plastlock som döljer det

data för Nio

allra heligaste. Vad sägs om fyrhjulsdrift, luftfjädring och dubbla elmotorer på 650 hästkrafter som klarar sprinten till hundra på 3,8 sekunder? Tekniknivån är imponerandemen det är tyvärr inte prislappen. Första budet var att ET7 enbart går att hyra från 13 980 till 18 799 kronor i månaden, vilket framstår som rena vansinnet. Därför ändrade sig Nio och andra budet är att ET7 ska kunna köpas för i runda slängar en miljon. Tiden får utvisa om det dyker upp Nio budord till. Halleluja!

Acceleration 0-100 km/h 3,8 sek.

Förbrukning: 22,3 kWh/100 km blandad körning. Räckvidd 445 km (WLTP).

Hyreskostnad: 13 980 kronor/månad under tre år.

Pris: Ca 919 000 kronor (exkl. 70 000 kr i klimatbonus om medel finns).

+ Plus…

- Minus…

Praktiskt batterisystem Okänt varumärke i Sverige

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 40 VISION HÖGLANDET motor
VISION
-Av Johannes Gardelöf och Willy Priske
ET7 75 kWh Elmotor: Max effekt 650 hk. Max vridmoment 850 Nm. Batteri: Litiumjon på 75 kWh. Laddeffekt 11 kW AC / 130 kW DC. Kraftöverföring: Motor fram och bak, fyrhjulsdrift. Fast reduktionsutväxling. Fjädring: Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: multilänkaxel. Styrning: Elservo. Vändcirkel 11,6 meter.
Skivor fram och bak. ABS.
Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 306, längd 510, bredd 199,
151.
2 434. Dragvikt 2 000.
200
Tekniska
Bromsar:
Antispinn/sladd.
höjd
Tjänstevikt
Prestanda: Toppfart
km/h.
Hög utrustningsnivå Litet bagageutrymme Välbyggd och solid Tokdyr att hyra Komforten
VISION HÖGLANDET motor
.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 41 VISION HÖGLANDET motor BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Våra öppettider Måndag - fredag 10.00-18.00 Lördag 10.00-13.00 Koltorpsgatan 1, Nässjö 0380-189 00 Verkstadsgatan 3, Vetlanda Tel 0383-24 69 00 Tel 0380-198 00 Se mer bilar på www.erbil.se BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Honda Accord 2,0 Executive -11 149.900 kr Honda Accord 2,2 -12 ....................................... 184.900 kr Honda Civic 1,6 -13 ........................................... ..159.900 kr Honda Civic 1,6 Comfort -13 159.900 kr Honda Civic 1,8 Executive -12 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 ................................. 109.900 kr Honda CR-V Honda CR-V Honda CR-V Honda CR-V Honda Jazz Saab 9-3 1,8i BILUTHYRNING Avis Nässjö 0380-138 BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 kr Fiat 500 1,2 Lounge -11 ........................................ kr Ford Focus 1,6CC -10 .......................................... 129.900 kr Honda Accord 2,0 Elegance Tourer -13 199.900 kr Honda Accord 2,2 Lifestyle Diesel-12 ........... 194.900 kr Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. ..............149.900 kr Honda Civic 1,6 Tourer -14.................................169.900 kr Honda Civic 1,8 -12 134.900 kr Honda Civic Honda Civic Honda CR-V Honda CR-V Honda Insight Peugeot 207 Renault Mégane Toyota Auris Kjell Fina erbjudanden! diesel Våra öppettider Måndag - fredag 10.00-18.00 Lördag Koltorpsgatan 1, Nässjö 0380-189 00 Verkstadsgatan 3, Vetlanda Tel 0383-24 69 00 HONDA PÅ HÖGLANDET Tel 0380-198 00 Se mer bilar på www.erbil.se BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Honda Accord 2,0 Executive -11 149.900 kr Honda Accord 2,2 -12 184.900 kr Honda Civic 1,6 -13 159.900 kr Honda Civic 1,6 Comfort -13 159.900 kr Honda Civic 1,8 Executive -12 149.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 109.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance -07...........................119.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 119.900 kr Honda CR-V 2,0 Special Edition -12 169.900 kr Honda CR-V 2,2 diesel -13 249.900 kr Honda Jazz 1,2 -12 109.900 kr Saab 9-3 1,8i -04 54.900 kr BILUTHYRNING Avis Nässjö 0380-138 22 Avis Vetlanda 0383-105 75 BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 Fiat 500 1,2 Lounge -11 89.900 kr Ford Focus 1,6CC -10 129.900 kr Honda Accord 2,0 Elegance Tourer -13 199.900 kr Honda Accord 2,2 Lifestyle Diesel-12 194.900 kr Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. ..............149.900 kr Honda Civic 1,6 Tourer -14.................................169.900 kr Honda Civic 1,8 -12 134.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -10 Honda Civic 1,8 Sport -11 129.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13.................219.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort -12 199.900 kr Honda Insight 1,3 Elegance-11........................104.900 kr Peugeot 207 1,6 Vti cc Cab-07 84.900 kr Renault Mégane 1,4 Phas III -10........................ 99.900 kr Toyota Auris 1,8 HSD Active -13 172.900 kr Martin Fina erbjudanden! 1.6 diesel Nya Civic i nässjö så vill vi att ni lägger husvagn 19900 lmc. tar bort mb viano cr-v 13 för 229 ska vara i vet landa och toyota auris i vetlanda fölr 172900 ska vara i nässjö Våra öppettider Måndag - fredag 10.00-18.00 Lördag 10.00-13.00 Koltorpsgatan 1, Nässjö 0380-189 00 Verkstadsgatan 3, Vetlanda Tel 0383-24 69 00 Tel 0380-198 00 Se mer bilar på www.erbil.se BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Honda Accord 2,0 Executive -11 149.900 kr Honda Accord 2,2 -12 184.900 kr Honda Civic 1,6 -13 159.900 kr Honda Civic 1,6 Comfort -13 159.900 kr Honda Civic 1,8 Executive -12 149.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 109.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance -07...........................119.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 119.900 kr Honda CR-V 2,0 Special Edition -12 169.900 kr Honda CR-V 2,2 diesel -13 249.900 kr Honda Jazz 1,2 -12 109.900 kr Saab 9-3 1,8i -04 54.900 kr BILUTHYRNING Avis Nässjö 0380-138 22 Avis Vetlanda 0383-105 75 BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 239.900 kr Fiat 500 1,2 Lounge -11 kr Ford Focus 1,6CC -10 129.900 kr Honda Accord 2,0 Elegance Tourer -13 199.900 kr Honda Accord 2,2 Lifestyle Diesel-12 kr Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. .............. kr Honda Civic 1,6 Tourer -14................................. kr Honda Civic 1,8 -12 134.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -10 109.900 kr 129.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13.................219.900 kr 199.900 kr Honda Insight 1,3 Elegance-11........................104.900 kr 84.900 kr Renault Mégane 1,4 Phas III -10........................ 99.900 kr 172.900 kr Martin Rickard Kjell Pontus Fina erbjudanden! 1.6 diesel Nya Civic i nässjö husvagn tar bort cr-v 13 landa och toyota 172900 Psst! Du vet väl om att vi även har biluthyrning! Nässjö och Vetlanda Välj mellan 150 bilar BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ VI HAR ÄVEN PRIVATLEASING - välj mellan 12, 24 eller 36 månader! MASSOR AV BILAR PÅ VÅRA ANLÄGGNINGAR I NÄSSJÖ OCH VETLANDA! Våra öppettider Måndag - fredag 10.00-18.00 Lördag 10.00-13.00 Koltorpsgatan 1, Nässjö 0380-189 00 Verkstadsgatan 3, Vetlanda Tel 0383-24 69 00 HONDA PÅ HÖGLANDET Tel 0380-198 00 Se mer bilar på www.erbil.se BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Honda Accord 2,0 Executive -11 149.900 kr Honda Accord 2,2 -12 184.900 kr Honda Civic 1,6 -13 159.900 kr Honda Civic 1,6 Comfort -13 159.900 kr Honda Civic 1,8 Executive -12 149.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 109.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance -07...........................119.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 119.900 kr Honda CR-V 2,0 Special Edition -12 169.900 kr Honda CR-V 2,2 diesel -13 249.900 kr Honda Jazz 1,2 -12 109.900 kr Saab 9-3 1,8i -04 54.900 kr BILUTHYRNING Avis Nässjö 0380-138 22 Avis Vetlanda 0383-105 75 BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ 239.900 kr Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. .............. Honda Civic 1,6 Tourer -14................................. Honda Civic 1,8 Sport -10 109.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13................. Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort -12 Honda Insight 1,3 Elegance-11........................ Peugeot 207 1,6 Vti cc Cab-07 Renault Mégane 1,4 Phas III -10........................ Toyota Auris 1,8 HSD Active -13 Rickard Pontus Nya Civic i nässjö så vill vi att ni lägger husvagn 19900 lmc. tar bort mb viano cr-v 13 för 229 ska vara i vet och toyota auris i vetlanda fölr 172900 ska vara i nässjö Våra öppettider Måndag - fredag 10.00-18.00 Lördag 10.00-13.00 Koltorpsgatan 1, Nässjö 0380-189 00 Verkstadsgatan 3, Vetlanda Tel 0383-24 69 00 HONDA PÅ HÖGLANDET Tel 0380-198 00 Se mer bilar på www.erbil.se BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA 184.900 kr Honda Civic 1,6 -13 159.900 kr Honda Civic 1,6 Comfort -13 159.900 kr Honda Civic 1,8 Executive -12 149.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 109.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance -07........................... Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 119.900 kr Honda CR-V 2,0 Special Edition -12 169.900 kr Honda CR-V 2,2 diesel -13 249.900 kr Honda Jazz 1,2 -12 109.900 kr Saab 9-3 1,8i -04 54.900 kr BILUTHYRNING Avis Nässjö 0380-138 22 Avis Vetlanda 0383-105 75 BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 239.900 kr Fiat 500 1,2 Lounge -11 89.900 kr Ford Focus 1,6CC -10 129.900 kr Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. .............. Honda Civic 1,6 Tourer -14................................. Honda Civic 1,8 Sport -10 109.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -11 129.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13.................219.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort -12 Honda Insight 1,3 Elegance-11........................ Peugeot 207 1,6 Vti cc Cab-07 Renault Mégane 1,4 Phas III -10........................ Toyota Auris 1,8 HSD Active -13 Martin Rickard Kjell Pontus 1.6 diesel Nya Civic i nässjö så vill vi att husvagn 19900 lmc. tar bort mb viano cr-v 13 för 229 ska vara landa och toyota auris i vetlanda 172900 ska vara i nässjö Våra öppettider Måndag - fredag 10.00-18.00 Lördag 10.00-13.00 Koltorpsgatan 1, Nässjö 0380-189 00 Verkstadsgatan 3, Vetlanda Tel 0383-24 69 00 HONDA PÅ HÖGLANDET Tel 0380-198 00 Se mer bilar på www.erbil.se BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA 184.900 kr Honda Civic 1,6 -13 159.900 kr Honda Civic 1,6 Comfort -13 159.900 kr Honda Civic 1,8 Executive -12 149.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 109.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance -07........................... Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 119.900 kr Honda CR-V 2,0 Special Edition -12 169.900 kr Honda CR-V 2,2 diesel -13 249.900 kr Honda Jazz 1,2 -12 109.900 kr Saab 9-3 1,8i -04 54.900 kr BILUTHYRNING Avis Nässjö 0380-138 22 Avis Vetlanda 0383-105 75 BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 239.900 kr Fiat 500 1,2 Lounge -11 89.900 kr Ford Focus 1,6CC -10 129.900 kr Honda Accord 2,0 Elegance Tourer -13 199.900 kr Honda Accord 2,2 Lifestyle Diesel-12 Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. .............. Honda Civic 1,6 Tourer -14................................. Honda Civic 1,8 -12 Honda Civic 1,8 Sport -10 109.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -11 129.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13.................219.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort -12 199.900 kr Honda Insight 1,3 Elegance-11........................ Peugeot 207 1,6 Vti cc Cab-07 Renault Mégane 1,4 Phas III -10........................ Toyota Auris 1,8 HSD Active -13 Martin Rickard Kjell Pontus Fina erbjudanden! 1.6 diesel Civic i nässjö så vill vi att husvagn 19900 lmc. tar bort mb viano cr-v 13 för 229 ska vara landa och toyota auris i vetlanda 172900 ska vara i nässjö Jonas Öppet Mån - fre 10.00-18.00, lör stängt juni-augusti Per Tel 0838-13860 Honda Civic 1,0 Elegance 11 700 mil -17 142 900 kr Honda CR-V Hybrid AWD Lifestyle - 2 800 mil -20 379 900 kr BMW 328 GT XDrive 12 450 mil - 14 224 900 kr Peugeot 308 CC 1.6 THP 25 800 mil - 09 49 900 kr Honda CR-V 2,0 Executive 3 290 mil -20 384 900 kr Jeep Renegade 1.6 E.torQ 6 200 mil -17 139 900 kr Ford Mondeo Kombi 2.0 TDCi 13 150 mil -19 229 900 kr Volvo V60 D4 Momentum 7 099 mil -19 264 900 kr Fiat Tipo 1.4 FIRE T-JET Pop 6 890 mil -17 104 900 kr Hyundai i30 cw 1.6 CRDi 12 725 mil -12 77 900 kr Volkswagen Amarok 2,0 18 570 mil - 16 239 900 kr Volkswagen Tiguan Allspace 2.0 - 3 620 mil -21 409 900 kr Peugeot 508 SW 1.6 HDi FAP 18 500 mil -11 64 900 kr Honda Civic 1,6 Elegance Sedan - 8 420 mil - 18 174 900 kr MINI Cooper Cab 5 920 mil -11 149 900 kr Volvo XC60 D4 Momentum 20 690 mil -15 159 900 kr Honda Jazz 1,3 Trend 3 010 mil -20 149 900 kr Honda Civic 1,0 Elegance 2 720 mil - 18 209 900 kr Honda HR-V 1,6 Elegance 11 440 mil -17 159 900 kr Volkswagen Passat 2.0 TDI 4Motion - 19 870 mil - 13 104 900 kr För mer information av våra bilar se vår hemsida www.erbil.se - där hittar du även alla våra andra bilar nya som begagnade

EN REN OCH FRÄSCH VOLVO

VISION

HÖGLANDET motor TESTAR

(S t o c k h o l m)

Under utvecklingen av nya Volvo EX90 så dammsög man hela teknikvärlden på jakt efter kompetenta samarbetspartners. Bilbyggaren lyckades få ihop det med Apple, Google, Luminar, Nvidia, Qualcomm och Texas Instruments. Ett minst sagt genialt städarbete och kanske är det just därför man värvat en verkställande direktör med sina rötter hos dammsugarkungen Dyson. Skotten Jim Rowan ska digitalisera Volvo och nya EX90 visar var elskåpet ska stå.

Elektrifiering och digitalisering. Det är huvudingredienserna i nya Volvo EX90 och den relativt färska vd:n, som talar engelska med utpräglad skotsk dialekt, beskriver flaggskeppet som en superdator på hjul. Kunderna får däremot inte vara lika snåla som den slitna skrönan om skottar. Grundpriset för den USA-byggda suven börjar från 1,1 miljoner kronor.

Pantad interiör

Om vi börjar med tillverkningen så är det inte aktuellt att bygga nya EX90 i Sverige. Det är nämligen Volvos amerikanska fabrik i Charleston som fått hedersuppdraget. I mitten av 2024 ska även fabriken i kinesiska Chengdu starta upp produktionen och det beror helt enkelt på att Asien samt Nordamerika kommer att stå för majoriteten av försäljningen. Men låt oss syna nya Volvo EX90 i sömmarna och om vi börjar med inredningen så är nykomlingen helt läderfri. Här gäller enbart biobaserade material från cellulosa, pantflaskor och återvunna vinkorkar. Interiören rymmer upp till sju åkande och för att garantera komforten har flaggskeppet växt med nästan en decimeter på längden jämfört med dagens XC90 (495/504 centimeter). Förarmiljön är som sig bör helt digital och består av en mindre skärm för föraren på 8 tum samt en stor pekhistoria på 14,5.

Volvo har en plan

Volvo EX90 erbjuds inledningsvis med dubbla elmotorer på 408 (Twin Motor) eller 517 hästkrafter (Twin Motor Performance). Minstingen kostar hela 1 085 000 kronor och vill du ha värstingen är det bara att hosta upp 54 000 ytterligare. Det är onekligen mycket

pengar men då ingår ett stort batteripaket på 111 kWh, vilket ger en räckvidd på upp till 60 mil. Vill du hellre prenumerera på din nya EX90? Inga problem, men kostnaden börjar från 14 995 kronor i månaden med tre års bindningstid. Nu är förmodligen inte prislappen Volvos största problem utan leveranstiden. Lägger du din beställning idag så räkna med att bilen ligger 16 till 18 månader bort i tiden, vilket är på tok för långt. Speciellt med tanke på att Jim Rowan säger att man ska sälja 1,2 miljoner bilar 2025 och fem år senare ska hela försäljningen bestå av elbilar. Om vi för skojs skull jämför siffrorna med förra årets så förstår man att Jim Rowan måste öka sugkraften. 2021 såldes 698 700 Volvobilar och av dessa var 3,7 procent elektriska. Nu gäller det att dammsuga bilvärlden på kunder och skotten från Glasgow vet hur man gör.

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 42
VISION HÖGLANDET motor
.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 43 www.dahlstedtsfritidscenter.se VÄLKOMMEN TILL OSS PÅ DAHLSTEDTS! Västra Järnvägsgatan 5, 576 35 Sävsjö Öppettider: vardagar 10:00 - 17:00 övrig tid enligt ök Hampus: 079-336 50 86 - hampus.dahlstedt@dahlstedtsfritidscenter.se Ronny: 073-526 91 04 - ronny.johansson@dahlstedtsfritidscenter.se VINTERERBJUDANDEN FRÅN HÖGLANDETS FRITIDSBUTIK! FÖRMEDLINGSUPPDRAG - VI SÄLJER ÅT DIG! Visste du att att vi är stora inom förmedling av personbilar, husbilar, husvagnar och motorcyklar! Vi marknadsför och säljer ditt fordon till bästa pris. Enkelt och tryggt för dig! Kontakta oss så berättar vi mer! PASSA PÅ! MÅNGA HUSBILAR, HUSVAGNAR OCH BILAR PÅ LAGER! LÄS MER PÅWWW.HA-74.SE ELLER PÅ FACEBOOK HOCKEYTVÅAN SÖDRA HEMMAMATCHER Se ha74.se för info om kommande hemmamatcher Gå på hockey i Sävsjö! ENTRÉ SERIEMATCHER Ståplats vuxna 80 kr Ståplats pensionär 60 kr Ståplats studerande 60 kr (studielegitimation) Sittplats 30 kr Barn och ungdom födda 2007 och senare fri entré. AUKTORISERAD SUBARU-SERVICE SEDAN 1984 GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR! Önskar den lilla Subaru-verkstaden med det personliga bemötandet SÄVSJÖ, Sågaregatan 15, 576 36 Sävsjö 0382-12745, nifab.n@telia.com Öppet Mån–Tors 06.30–17.00, Fre 06.30–16.00 VÄLKOMNA TILL NIFAB! VISION HÖGLANDET motor

motor

ELBIL MED BENSIN I BLODET VISION HÖGLANDET

TESTAR

(L j u b l j a n a – S l o v e n i e n) Bilindustrin elektrifieras och den ena genialiska lösningen avlöser den andra. Snart lanseras nya Nissan X-Trail och det är en elbil med bensin i blodet. Låter det som hyckleri? Enkelt uttryckt drivs kärran av elmotorer som tar sin kraft från ett litet batteri som i sin tur laddas med hjälp av en trecylindrig bensinare. Frågan är hur denna närmast paranormala framdrift fungerar i verkligheten. Häng med så får du veta svaret.

Slovenien är ett land med böljande vägar, klippiga berg och en vacker natur som skriker efter att få upptäckas. Därför befinner vi oss i Ljubljana för att provköra en fyrhjulsdriven suv vars grundpris startar från 417 400 kronor. Det finns visserligen billigare alternativ på menyn men då talar vi om en traditionell mildhybrid med framhjulsdrift som kan bli din från 359 400. Den säger vi således ”tack och hej” till eftersom det är den nya tekniken vi är ute efter.

Tagit sig i kragen

Dagens testbil är varken fågel eller fisk, utan något mittemellan. Det är ingen renodlad elbil, ingen renodlad bensinare och ingen

renodlad hybrid. Det är en blandning av allt på samma gång och fungerar över förväntan. Men låt oss återkomma till maskineriet och börja med att hälsa på i den gemytliga kupén. Hur exklusivt man färdas beror på om det är en Acenta, N-Connecta eller Tekna. Den senare har bland annat körhjälp på högsta nivån, elmanövrerade framstolar och en snygg krämfärgad läderklädsel. Men smakar det så kostar det – priset för exklusivaste modellen är 484 900 kronor och vill du ha en tredje sätesrad tillkommer ytterligare 12 000. Vips blir din Nissan X-Trail sjusitsig men tänk på att stolarna lämpar sig bäst till familjens småttingar och att bagageutrymmet sjunker från 575 till 485 liter. Annars är komforten en

höjdare och såväl den smarta inredningen som digitala förarmiljön är lätt att gilla.

Driver med alla

Hörde vi någon fråga om designen? Det är ju en smaksak men vi gillar utseendet och inte minst metalliclacken i Champagne som för övrigt plussar på notan med 14 000 kronor. Äntligen har det blivit dags att dyka ner i tekniken och här är nya Nissan X-Trail en udda skapelse. Vår fyrhjulsdrivna testbil drivs alltid med en elmotor på fram- respektive bakaxeln som i sin tur hämtar sin energi från ett litet batteri på 2,1 kWh. Det räcker rent krasst till en elektrisk räckvidd på någon mil om det inte vore för att en trecylindrig

bensinmotor fungerar som en generator och laddar batterierna – men driver alltså aldrig hjulen. Den maximala systemeffekten är 210 hästkrafter och förbrukningen landar på 0,67 liter milen. Siffran är helt okej med tanke på bilens storlek även om vi hoppats på en ännu större besparing. Man blir ju aldrig riktigt nöjd…

-Av Willy

Johannes Gardelöf

Tekniska data för Nissan X-Trail e-4ORCE 1,5 Tekna

Motor: Elmotor fram och bak driver bilen. 3-cyl bensinmotor fungerar som generator. Max systemeffekt 210 hk vid 4 600 varv/min. Max vridmoment 330 Nm mellan 2 400-4 400 varv/min. Kraftöverföring: Fyrhjulsdrift. Steglös automatlåda.

Fjädring: Fram: fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak: multilänkaxel.

:

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 44 VISION HÖGLANDET motor
Priske och
+ Plus… - Minus… Skyhög utrustningsnivå Bagageutrymmet med tre sätesrader Trygga köregenskaper Kunde varit bränslesnålare Smart drivlina Komforten
Styrning
Elservo. Vändcirkel 11,1 meter. Bromsar: Skivor fram och bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 271, längd 468, bredd 184, höjd 173. Tjänstevikt 1 994. Max dragvikt 1 650. Bränsletank 55 liter. Prestanda: Toppfart 180 km/h. Acceleration 0-100 km/h 7,2 sek. Förbrukning/Miljö: 6,7 liter per 100 km vid blandad körning. CO2: 145 g/km (WLTP). Pris: 484 900 kronor + 12 000 kr för tredje sätesraden.
VISION HÖGLANDET motor
.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 45 VISION HÖGLANDET motor INTRESSERAD AV SOLCELLER? Kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök! • Larm och passage • Kyla och värme • Solceller INTRESSERAD AV SOLCELLER? Kontakta oss för ett • Elinstallationer • Projektering • Fiber och data • Larm och passage • Kyla och värme • Solceller INTRESSERAD AV SOLCELLER? Kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök! • Elinstallationer • Projektering • Fiber och data • Larm och passage • Kyla och värme • Solceller ANNONSERA DU OCKSÅ I VISION HÖGLANDET! Tidningen folk läser! Ring 0382-671 97 www.nikolaussons-el.se Tel 0735-121970 Renovering och tillverkning av neonskyltar! Installation av laddboxar till din elbil! Fiberarbeten som svetsning av fiber! Nybyggnationer, renoveringar och service! ALLT INOM ELINSTALLATIONER! Bakbelysta skyltar God Jul önskar vi alla kunder!

Alla hästraser har i grunden tre gångarter: skritt, trav och galopp. Därmed är det inte svårt att gissa varför körlägena hos Mach-E döpts till Whisper, Active och Untamed. Men hos nya GT finns ytterligare ett läge som kallas för Untamed Plus, vilket närmast kan liknas med att kärran sparkar bakut och skenar.

Sporras till framgång

Hur ser man då att det är en Ford Mustang Mach-E GT som grannen köpt sig och inte standardbrorsan? Det är inte det lättaste men i fronten har luftintagen växt till sig och hjulhusen fylls upp med 20-tumsfälgar tillika röda bromsok från Brembo. Samtidigt har baken uppgraderats med en diffusor och ett stort GT-emblem. Men den som vill sticka ut

MUSTANG MED FRIA TYGLAR

köper naturligtvis sin muskelknutte i Cyber Orange eller Grabber Blue eftersom dessa kulörer är reserverade för modellen. Låt oss nu spana in insidan som domineras av en stående pekskärm på 15,5 tum samt nya sportstolar med rejäla sidostöd. Baksätet bjuder på gott om plats och det gör även bagageutrymmet med sina 402 liter. Lägg till detta den främre frunken som rymmer ytterligare 80 liter och som dessutom har ett smart dräneringssystem.

Dags att sadla om

Men det som gör Mustang Mach-E GT mer vild än tam är naturligtvis elmotorerna och vid fullt gaspådrag levereras 487 hästkrafter. Det är nu man måste känna på körläget Untamed Plus och vips accelererar pållen från noll

till hundra på 3,7 sekunder. Toppfarten har dessutom ökat till 200 km/h men ju tyngre högerfot desto snabbare dräneras batteriet på 91 kWh. Räckvidden anges till 50 mil men siffran ändras blixtsnabbt om du ger elbilen fria tyglar. Nu kommer förmodligen inte ägarna att bry sig det minsta – för även om Mustang Mach-E GT har goda familjebilskvaliteter så är det här en vildhäst för ryttare som vill uppleva fartens tjusning och är beredda att sätta hela insatsen på en vinnare. Hur mycket? Tja, 874 900 kronor plus 12 000 extra för den apelsingula färgen. Vem har sagt att ridsport är billigt?

km blandad körning. Räckvidd 500 km (WLTP). Pris: 999 900 kronor (exkl. 70 000 kr i klimatbonus om medel finns).

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 46 VISION HÖGLANDET motor -Av Johannes Gardelöf & Willy Priske Tekniska data för Ford Mustang Mach-E GT AWD Elmotor: Max effekt 487 hk. Max vridmoment 860 Nm. Batteri: Litiumjon på 91 kWh. Laddeffekt 11 kW AC / 150 kW DC. Kraftöverföring: En främre och en bakre elmotor, fyrhjulsdrift. Enväxlad låda. Fjädring: Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: multilänkaxel. Styrning: Elservo. Vändcirkel 11,6 meter. Bromsar: Skivor fram och bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 298, längd 474, bredd 188, höjd 161. Tjänstevikt 2 273. Max släpvagnsvikt 750-1000. Prestanda: Toppfart 200 km/h. Acceleration 0-100 km/h 3,7 sek. Förbrukning/Miljö: 20,0 kWh/100
+ Plus… - Minus… Hög standardutrustning Låg taklinje i baksätet Batteri och prestanda Hög prislapp Snygg formgivning Komforten
Ford Mustang Mach-E släpptes lös för bara ett halvår sedan men redan nu galopperar en ny prestandastinn GTmodell ut i manegen. Vad sägs om 487 frustande hästkrafter och ett magnifikt vridmoment på 860 Newtonmeter? Det behövdes inte många sekunders övertalning för att vi skulle hoppa upp i sadeln och väl där imponeras av en vildhäst med extremt hög svansföring.

Vi utför

Våra tjänster:

Reparationer

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 47 VISION HÖGLANDET motor TEAM BROMÉS AUTOSERVICE DIN FULLSERVICEVERKSTAD I SÄVSJÖ! BROMÉS AUTOSERVICE AB - BRÄDGÅRDSGATAN 16 - SÄVSJÖ - 0382-126 29 GOD JUL & GOTT NYTT ÅR! FÖRSÄKRINGSJOBB VI BYTER VINDRUTOR DÄCKVERKSTAD DÄCKHOTELL HJULINSTÄLLNINGAR SERVICE OCH REPERATIONER AV ALLA BILMÄRKEN! OMMER MED VÄRMEN FÖRSTA SVANENMÄRKTA VEDPANNAN mepump från IVT mepump. ekonomi och för vår miljö mepump från IVT ekonomi och för vår miljö Ring så berättar vi mer! Sandsjö v. 14, 571 61 BODAFORS Telefon 0380-37 05 06 ko nkurrenskraftiga alternativ! En av marknadens e ektivaste solfångare VÄRMEN SVANENMÄRKTA VEDPANNAN mepump mepump. vår miljö IVT för vår miljö Ring så berättar vi mer! v. Telefon 0380-37 05 06 ko nkurrenskraftiga alternativ! En av marknadens ektivaste solfångare Vi har alternativen för att hålla värmen med ved eller pellets!
av dieselpumpar, spridare, generatorer
startmotorer.
fräsning, slipning mm. Hel- eller delrenoveringar av motorer. Vi säljer även motorer, topplock, pumpar och reservdelar. Svarvvägen 2, 578 33 Aneby Tel 0380-419 92 Mobil: 070-55 41 992 www.motrab.se 16FEB201120481109
och
Svarvning,
av dieselpumpar och spridare. Test av commonrailinjektorer. Hel eller delrenoveringar av motorer. Försäljning av motordelar, motorer, dieselpumpar, filter, startmotorer och generatorer. Solrosvägen 5, 578 74 Frinnaryd Tel: 0380-41992 - henrik@motrab.se www.motrab.se
Reparationer

FRANSK FLÄRD UTAN SLADD

Att döpa bilar är en hel vetenskap och första steget är att hitta ett ledigt namn. Bara det är en grannlaga uppgift och därefter återstår ett massivt detektivarbete med att kolla upp innebörden på alla språk. Dagens testbil heter Renault Austral och namnet får tankarna att flyga i väg till Australien. Men låt dig inte luras - det här är ingen suv för kängurusafarin utan en hybrid för dig som är ute efter fransk flärd och komfort.

Renault Austral rullar mot strömmen eftersom det varken är någon elbil eller laddhybrid –utan en hederlig fullhybrid. Därmed sköts hela maskineriet automatiskt och du behöver varken tänka på sladdar eller laddboxar. Vissa tycker säkert det är att ta ett steg framåt och två steg bakåt men faktum är att rena elbilar fortfarande kostar skjortan. Inte minst nu när klimatbonusen är borta.

Egen assistent

Designen är en angenäm historia med både sportiga och eleganta linjer. Markfrigången är 18 centimeter och därmed ser Renault

Austral riktigt äventyrslysten ut - men tro inte för mycket. Fyrhjulsdrift erbjuds inte ens som tillval men det gör däremot fyrhjulsstyrning, vilket är unikt i klassen. Det första som träffar ögat när man sätter sig bakom ratten är en digital instrumentpanel på 12-tum som ackompanjeras av en lika stor infotainmentskärm vars inbyggda operativsystem baseras på Android Automotive. Därmed har man tillgång till alla Googles-tjänster och inte minst dess virtuella röstassistent. Smart, men det finns ändå en hel del franska finesser att vänja sig vid. Inte minst ansamlingen av spakar runt ratten

och mittkonsolens jättelika handstöd. Men komforten är utan tvekan bilens trumfkort och såväl fram- som baksätet hör till de bättre i klassen.

Hoppar fram

Vi har redan avslöjat att nya Renault Austral är utrustad med en fullhybrid på 199 hästkrafter. Det innebär att en trecylindrig bensinare arbetar tillsammans med en elmotor som i sin tur får stöd av ytterligare en elektrisk startmotor. Därmed inleder fransosen alltid sitt arbete på elektricitet och med ägg under gaspedalen kan förbrukningen hållas till

strax

halvlitern milen. Det som drar ner upplevelsen något är bilens avancerade automatlåda som ofta måste ha lite betänketid innan den väljer rätt växel. Å andra sidan finns hela femton konstgjorda steg och det kanske är några för mycket. I övrigt imponerar köregenskaperna och det enda vi saknar just nu är ett svenskt pris. Därför smygkikar vi på den tyska prislistan och där kan dagens testbil bli din för 440 000 kronor. Med tanke på att Renault Austral ersätter Kadjar så hoppar summan fram likt en australiensisk känguru.

Tekniska data för Renault Austral 1,2 E-TECH

Fullhybrid

Motor: 3-cyl bensin med dubbla överliggande kamaxlar och

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 48 VISION HÖGLANDET motor
-Av Willy Priske och Johannes Gardelöf
VISION HÖGLANDET motor TESTAR
(B a r c e l o n a – S p a n i e n)
fyra ventiler per cyl. Max effekt 130 hk vid 4 500 varv/min. Max vridmoment 205 Nm vid 1 750 varv/min. Elmotor: 50 hk / 205 Nm. 25 hk / 50 Nm (startmotor). Systemeffekt 199
Automatlåda.
Styrning: Elservo. Vändcirkel 11,2 meter. Bromsar: Skivor runt om. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 267, längd 451, bredd 184, höjd 164. Tjänstevikt 1 517. Bränsletank 55 liter. Prestanda: Toppfart 175 km/h. Acceleration 0-100 km/h 8,4 sek. Förbrukning/miljö: 4,6 liter per 100 km vid blandad
(WLTP). Pris: Ej fastställt, men priset i Tyskland är
+ Plus… - Minus… Låg bränsleförbrukning Litet hybridbatteri på 2,0 kWh Hög tekniknivå Automatlådans betänketid Bra garantier Komforten
hk. Kraftöverföring: Motorer fram, framhjulsdrift.
Fjädring: Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: torsionsfjädring.
körning. CO2: 104 g/km
440 000 kronor.
under
DACIA.SE Privatleasing Sandero Essential TCe 90: 36 månader, körsträcka 10 000 km/år, Dacia serviceavtal ingår med 99 kr/månad). Månadskostnad baserad på rörlig ränta per nov-22 (Stibor 90 dgr). 3 månaders privatleasingskydd ingår för privatpersoner 18–63 år. Alla priser är inklusive moms. Gäller t.o.m. 31/12 2022. Bränsleförbrukning vid blandad körning WLTP: 5,3 l/100 km, CO2-utsläpp 120 g/km. Extrautrustning kan påverka bränsleförbrukning och CO2-utsläpp. Skobes reserverar sig för eventuella felskrivningar. Bilen på bilden är extrautrustad. DACIA SANDERO Dacia rekommenderar Just nu har vi snabba leveranser. Passa på och få makalöst mycket bil för pengarna. SKOBES BIL KOLVÄGEN 23, 574 35 VETLANDA WWW.SKOBES.SE PRIVATLEASING FRÅN 1 990 KR/MÅN Inkl Dacia serviceavtal Fånga ögonblicket... Bröllop Dop Barn Event Sport  Z-Foto www.hazzezfoto.se hazzeeklof@yahoo.se Mobil 070 - 620 92 56
.................................. Vision Höglandet nr 7 - OKTOBER 2010 Kolla in vår nya hemsida www.anebytimber.com www.savman.se TV till 50 Mbps - i båda riktningarna! Surfa, webbradio... Bara fantasin sätter gränser. Välj själv kundportal med e-postadresser och webbutrymme. mer info eller vår hemsida! * Inkl. nätavgift. Anslutningsavgift Beställ nu för leverans bestäms av intresse www.savman.se TV kundportal med e-postadresser och webbutrymme. mer info eller vår hemsida! * Inkl. nätavgift. Anslutningsavgift Beställ nu för leverans bestäms av intresse www.savman.se TV Ring för mer info eller Beställ nu för leverans bestäms av www.savman.se Tel: 0382-18 18 00 E-post: info@savman.se www.savman.se önskar vi alla kunder! Leverantör av bredband i Sävsjö Kommun God Jul och Gott Nytt År

Krönika av psykolog Alf B Svensson

VÅGA SÄTTA GRÄNSER

Den vanligaste frågan jag som psykolog fått av alla de föräldrar jag mött, är hur man sätter gränser. Barn behöver tid och kärlek men också gränser. Livliga och aggressiva barn med dålig impulskontroll behöver både mer kärlek och mer bestämda gränser. De som i dag rekryteras till alla kriminella gäng har ofta inte fått några tydliga gränser och inte heller så mycket kärlek. Ofta har det inte blivit några kännbara konsekvenser. Är du osäker på hur bestämd du ska vara när barnen är små, är det bättre att du är lite för bestämd än alltför eftergiven. Det är inte svårt att sen släppa efter och tillåta mer. Men sätter du gränser du inte gjort innan blir det alltid protester.

Börja med att förklara varför barnen ska göra som du säger. Men du har säkert också märkt att det inte alltid går att prata barn till rätta. Då börjar vi ofta tjata, trots att det ofta inte heller hjälper. För vi vet inte vad vi annars ska göra. Eller så tjatar vi för att vi inte vill bli arga och hota med saker vi sen inte kommer att genomföra.

Det är inte fel att bli arg, om du blir det på rätt sätt. Undvik personangrepp som – Usch vad du är jobbig. Undvik också generaliseringar och orden aldrig, alltid och jämt i anklagelser som - Du bråkar jämt. När inte det hjälper att bli arg börjar vi ofta hota. I dag är det vanligaste hotet skärmförbud. Men i regel blir det tomma hot. Vi ångrar oss, tycker synd om barnen eller genomför det inte, för då blir det en konflikt till och den orkar vi inte ta.

När det inte hjälper att höja rösten så ge ett ultimatum. Tala om vad som händer om de inte gör som du säger. Vänta inte för länge. Gör det innan du blivit arg och tar till något dumt. Jag brukar skilja på hot och ultimatum, på straff och logiska konsekvenser. Att ge skärmförbud om de inte slutar att bråka är ett hot och ett straff. Att de får gå in på var sitt rum och lugna ner sig och ha det tråkigt en stund är ett ultimatum och en logisk konsekvens.

Barn kan inte alltid få sin vilja fram men de borde alltid få sin känsla fram. De måste få säga att vi är världens dummaste förälder. Men de får inte kalla oss för vad som helst. Ett av de tio buden lyder: Hedra din far och din mor för att det ska gå dig väl. Sätter du gränser du inte satt innan, blir det värre innan det blir bättre. Orkar du hålla ut och vara konsekvent slipper både du och dina barn en massa tjat, bråk och konflikter. Du blir den glada och positiva mamma och pappa du vill vara – och de också vill ha.

Alf B Svensson

är legitimerad psykolog, författare och en av vårt lands mest efterfrågade föreläsare i frågor som handlar om barn, familj och äktenskap. Alf bor i Eksjö. alf@visionhoglandet.se

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 51
Gäller småländska fönster med aluminiumbeklädnad. 1 st altandörr med inv cylinder och handtag, 4 st vridbara fönster, 5 st fasta fönster, 6 st ventiler. Smyg och invändiga foder. Foder alternativt plåtinklädnad och fönsterbleck utvändigt. Byggstädning, 99 000:efter ROT-avdrag. MED RIKTIGT BRA ERBJUDANDEN! Pröva det småländska alternativet “VI BYTER FÖNSTER I HELA HUSET, ÅTERSTÄLLER, GROVSTÄDAR OCH FORSLAR BORT SKRÄPET” i Sävsjö kommun 2018 RING IDAG FÖR ETT KOSTNADSFRITT HEMBESÖK 0382-100 05 PRISEXEMPEL 99 000:-

kr

3.995 kr DENVER Fåtölj & fotpall B 89 cm, D 77 cm, H 109 cm. Tyg Skyland ljusgrå.

sortimentet.

3.795 kr

Reclinerfåtölj

D 90 cm, H 104 cm. Skyland antracit eller

3.995 kr DENVER Fåtölj & fotpall 89 cm, D 77 cm, H 109 cm. Tyg Skyland ljusgrå. 11.995 kr CHICAGO 3-sits soffa B 196 cm, D 95 cm, H 98 cm. Tyg Preston antracit. Recliner i de två yttersta sitsarna. Snabb leverans

3.995

3.995 kr DENVER Fåtölj & fotpall B 89 cm, D 77 cm, H 109 cm. Tyg Skyland ljusgrå.

3.995 kr DENVER Fåtölj & fotpall B 89 cm, D 77 cm, H 109 cm. Tyg Skyland ljusgrå. 11.995 kr CHICAGO 3-sits soffa B 196 cm, D 95 cm, H 98 cm. Tyg Preston antracit. Recliner i de två yttersta sitsarna.

14.575 kr PRESTON & NILS Plankbord 160x95 H 75 cm. Vitoljad Finns i flera utföranden. Inkl. fyra Nils pinnstolar svart gummiträ. 11.995 kr CHICAGO 3-sits soffa B 196 cm, D 95 cm, H 98 cm.

TRENTON 3-sits soffa

Reclinerfåtölj

H 104 cm. antracit eller

Missa inte vår adventskalender med nya tips och erbjudanden varje fredag fram till jul.

3,5-sits soffa B 267 cm, D 113 cm, H 93 cm. Tyg Meda iron.

3.995 kr

1.000 kr att handla annat för leverans Snabb leverans Snab leverans

Price less by Em home är en samling av produkter där priset är i fokus. Ett brett urval produkter som passar alla till ett ständigt lågt pris.

DENVER Snurrfåtölj

B 89 cm, D 77 cm, H 109 cm. Tyg Skyland antracit eller ljusgrå.

7.995

JERSEY

less by Em home samling av produkter priset är i fokus. brett urval produkter passar alla till ett ständigt lågt pris.

B 295 cm, D 201 cm, H 90 cm. Tyg Rocco grå. Finns som vänster- eller högerställd.

6.495 kr

Snabb leverans Snabb leverans Snabb leverans Snabb leverans

TRENTON 3-sits soffa

B 224 cm, D 87 cm, H 85 cm. Tyg Rocco grå. Köp till nackstöd eller kombinera med matchande fotpall för extra bekvämlighet.

Julklappstips! Unika handtillverkade smycken av guldsmed Peter Sjöberg

Snabb leverans! Fira jul i en ny soffa från Em home. Vi har snabb leverans på flera utvalda möbler. B 196 cm, D 95 cm, H 98 cm. Tyg Preston antracit. Recliner i de två yttersta sitsarna.

6.495 kr Nyhet Erbjudandet gäller endast medlemmar i Em home Club. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Gäller ej För varje 10.000 kr får du en värdecheck på 1.000 kr.

God jul och gott nytt år! Önskar vi alla kunder

Snabb leverans! Fira jul i en ny soffa från Em home. Vi har snabb leverans på flera utvalda möbler. 19.995 kr ESTELLE 3,5-sits soffa B 267 cm, D 113 cm, H 93 cm. Tyg Meda iron. Snabb leverans Snabb leverans Snabb leverans Vetlanda Stadshuset 0383-761136

handgjorda smycken av egen design G ULD CITY Stadshuset i Vetlanda - 0383-761136 - www.guldcity.se

B 140 cm, D 40 cm, H 85 cm. Svart metall/glas. Finns även som vitrinskåp 5.295 kr.

.................................. VISION HÖGLANDET - VINTERN 2022/2023 52 Lövhagsrondellen Vetlanda, Tel 0383-121 20 Mån 9-19, tis-fre 9-18, lör 9-14
Holsby Möbler
B 224 cm, D 87 cm, H 85 cm. Tyg Rocco grå. Köp till nackstöd eller kombinera med matchande fotpall för extra bekvämlighet. 695kr AIRFAX Ø60 cm,H5 Massivek/ 6.895kr Gällert o 13995 Ord. p GOTL180x200 mad