Vision Höglandet vinter 2020

Page 1

................................. VINTER 2020/21 - STÖRST PÅ HÖGLANDET 47.495 EX! VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

VISION

1

“En av södra Sveriges största tidningar”

HÖGLANDET ANEBY - EKSJÖ - NÄSSJÖ - SÄVSJÖ - VETLANDA

VISION HÖGLANDET BOSTAD!

IGLOLIKNANDE HUS FRÅN ESTLAND!!

FÖLJ MED DAVID BATRA TILL

INDIEN

LEDARE AV MIKAEL TORSTENSSON:

DEMOKRATI MÅSTE LÖNA SIG...

LINA NIELSEN

PSYKOLOG ALF B SVENSSON:

om sin nya bok: ”Jag skulle vara så glad om en enda tjej kunde få sitt liv förvandlat, inse vem hon är, bli av med lögner och giftiga tankar och göra rätt val.”

GE INTE UPP!

2020 ÅRS 10 DYRASTE BILAR OCH DE 10 BILLIGASTE!

HEDDA STIERNSTEDT

VISION HÖGLANDET MÖTER

VÅR TID ÄR NU!

SVERIGES STARKASTE TJEJ!

FÖLJ MED PÅ EN FÄRD GENOM POLARNATTEN ÖVER GLACIÄREN I ARKTIS


2

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

.................................

DEMOKRATI MÅSTE LÖNA SIG... Omvärlden kan påverka i demokratisk riktning genom att stödja länder och områden med demokratisk utveckling med investeringar och handel. Det kränkande systemet med bistånd måste upphöra på sikt och ett fungerande ekonomiskt utbyte måste införas där länder själva ansvarar för sin välfärd med pengar från handel och företagande. Förutsättningen för detta är demokrati. Det är därför ofattbart att inte västvärldens demokratier står upp för Afrikas horns mest demokratiska område/nation Somaliland. Ett exempel på ett muslimskt land med demokratisk utveckling. Detta lilla land som inte erkänns av någon annan stat ha lyckats skapa stabilitet och fred i en av världens mest krigsdrabbade och terrordrabbade regioner.

ge dem kunskap, tro och hopp för att bygga upp länder och område de flytt från. Inte minst inom miljöteknik finns enorma behov av utbildad personal som kan bidra till miljövänliga energilösningar. Det finns alltid intresse av att ta emot utbildade människor som kan försörja sig. Antingen man återvänder

Importera inte mat som man inte får producera i Sverige

Man kan inte tillåta import av mat producerat på ett sätt som är olagligt i Sverige. Vi måste bli självförsörjande på livsmedel och producera detta i möjligaste mån utan gifter och tillsatser. Det kräver mer arbetskraft då ekologisk odling behöver fler händer. Producerades maten i Sverige så skulle hundratusentals jobb skapas i den enorma näring som skulle växa fram och åkermark som knappt brukas skulle bli hett eftertraktad. Här gäller principen att man flyttar dit arbete finns. På detta sätt tacklas utanförskapsfrågan.

Tackla miljöförstöringen

Det är ömkligt att vi i Sverige ser på när Östersjön dör. Det finns kraftfulla lösningar där bland annat bönder vid kusten använder övergött vatten som bevattning och gödning på sina åkrar och på det sättet tar jorden upp de ämnen som skadar haven. Att utvinna gödning från övergött havsvatten är en självklar lösning för ett hållbart jordbruk.

90% av allt utsläpp av plaster i haven kommer från 10 floder! Ordföranden för Somaliländska parlamentariska föreningen i Sveriges riksdag, riksdagsmannen Magnus Oskarsson, Somalilands ambassadör i Sverige Zakarie Weaez och artikelförfattaren på plats i Somalilands huvudstad Hargeisa. Trots fattigdom och brist på erkännande har en miljon flyktingar återvandrat till Somaliland på grund av att landet har demokrati och respekt för mänskliga rättigheter. Foto:Privat Detta ha lett till att en miljon flyktingar har återvandrat till detta fattiga land bara för att det finns ett mått av demokrati och mänskliga rättigheter. Bör inte då detta land få det erkännande som det har rätt till enligt internationella standarder för erkännande? Ska inte demokrati löna sig?

Bygg flyktingcenter och utbilda flyktingarna på plats

Flyktingpolitiken måste utformas på ett offensivt sätt där man inte passivt accepterar orsaken till problemet. Orsaken är ofta brist på demokrati och mänskliga rättigheter vilket resulterar i krig och förföljelse. Flyktingläger i närområdena till områden människor flyr från bör förbättras och kompletteras med storskaliga utbildningsinsatser och träning i demokrati för att förbereda återflytt när den politiska situationen är löst. Satsa på utbildning av vårdpersonal, hantverkare, lantbrukare med mera i dessa center och

och bygger upp den plats man flytt från eller i andra länder dit man kan komma och arbeta. Dessa center kan produceras av bland annat svenska företag på ett innovativt och vägvinnande sätt och på det sättet skapa intäkter till svenskt näringsliv. Här kan även länder som Israel spela en enorm roll i utbildning i lösningar man tagit fram för odling med mera i områden med ökenliknande klimat.

Medan världen ser på så förvandlas haven till dumpningsplatser för avfall. Många material bryts ner mycket långsamt. Värst påverkan har kanske plasten som tar flera hundra år på sig att brytas ner. Detta gissel plågar haven på ett makabert sätt. Faktum är att 90% av allt plast som släpps ut i världshaven kommer från tio floder. Åtta floder i Asien och två floder i Afrika. Är det inte då lämpligt att bygga återvinningsverk vid dessa tio floder och stoppa nedskräpningen av haven genom att ta tillvara på plasten, återvinna och återanvända samtidigt som man helt stoppa nedskräpningen? Plasten som redan finns i haven är en annan femma som kräver enorma insatser för att rädda ekosystemen.

VISION

HÖGLANDET

ANEBY - EKSJÖ - NÄSSJÖ - SÄVSJÖ - VETLANDA

Vision Höglandet är en månatlig fyrfärgs tabloidtidning som distribueras till alla hushåll som tar emot reklam i Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Aneby och Vetlanda kommuner. Tidningen sprids även till hushållen i Lammhult och i tidningsställ. Tidningen utkommer kring den 20:e varje månad förutom i januari och juli månad. Varje tidning är fylld av positiva nyheter och berikande reportage. Du hittar intressanta motorsidor, fräscha modesidor, uppmuntrande näringslivssidor, upplysande kommunsidor och spännande tävlingar med fina vinster. I våra inspirerande resereportage utforskar vi olika destinationer vilket väckt ett brett intresse för att pröva nya resmål. Den positiva atmosfären som omger tidningen beror också på alla våra annonsörer. I varje nytt nummer erbjuder de Vision Höglandets läsare nya och prisvärda produkter och tjänster. Vision Höglandet ges ut av kommunikationsbyrån Copy Vision AB. Copy Vision AB är ett privat företag och som revisionsbyrå har vi anlitat PwC. För insänt ej beställt material ansvaras ej. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Copy Vision förbehåller sig rätten att ej publicera icke önskvärt material. Inget material, annonser, bilder eller texter får mångfaldigas eller spridas på något sätt utan Copy Visions skriftliga medgivande. Annonser, bilder och artiklar producerade av Copy Vision är Copy Visions egendom och får ej användas i andra medier. Om tidningen bär ansvar för fel i annons ansvarar den inför beställaren med högst annonskostnaden och endast för införandet i den egna tidningen. Ansvarig utgivare: Mikael Torstensson Foto framsidan: David Batra: Robert Eldrim Hanna: Mikael Torstensson Hedda: Frida Funemyr Bostad: Iglucraft Motor: CNP AB Vision Höglandet / Copy Vision AB Domaregården 576 32 Sävsjö Telefon 0382-671 97 www.visionhoglandet.se info@copyvision.se

341

673 Trycksak

En konstruktiv flyktingpolitik

Boende i Sverige måste förvänta sig att försörja sig och bosätta sig där sysselsättning finns. Det finns inte plats för utanförskapsområden i ett samhälle som baseras på att alla måste arbeta för sitt uppehälle. Att förvänta sig att människor själva försörjer sig är en grundläggande princip i alla samhällen och skulle automatiskt reglera eventuell social turism till Sverige. Det skulle även minska främlingsfientligheten.

Mikael Torstensson Redaktör - mikael@visionhoglandet.se

Grattis alla vinnare i Vision Höglandet november 2020 Boken ”Gotländska gårdsbutiker & kaféer” av Ann-Charlotte Fägerlind Gunilla Gidlund (Vetlanda), Ulla Britt Claesson (Värnamo)

Ostkasse med Vasens ostar

Pernilla Lindgren (Vetlanda), Monica Johansson (Vetlanda), Inger Rydén (Eksjö), Dan Jönsson (Nässjö), Veronika Madsen (Sävsjö), Torsten Franzén (Landsbro), Carina Roth (Nässjö), Inga-Maj Axelsson (Landsbro), Anette Alfredsson (Nässjö), Marcus Eriksson (Sävsjö)

Presentkort till Hultarps Inne- & Utemöbler

Catharina Johansson (Sävsjö), Birgitta Couchér (Nässjö), Janne Svensson (Vrigstad), Stig Fransson (Eksjö), Inez Junvik (Nässjö), Kerstin Karlsson (Holsbybrunn), Arvid Gunnarsson (Vrigstad), Margareta Svensson (Vetlanda), Agneta Andersson (Sävsjö), Iris Carlström (Vetlanda)

Vinstbevis kommer på posten. Vinsten hämtas hos vinstgivaren.


.................................

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

VÄLKOMMEN!

LINA

MAT

BATRA

HEDDA

NU ÄVEN MED HÖGLANDETS STÖRSTA MOTORTIDNING!

VISION motor

HÖGLANDET

Eldabutiken Vetlanda

KAMPANJ TERMATECH

VI ÄLSKAR VÄRME

J

KAMPAECNH TERMAT

TT21RS

16 9IS9108:-990:-

ORD. PR

T SÅ LÅNG GÄLLER ÄCKER. R LAGRET

12 SIDOR MOTOR! ANNONSERA DU OCKSÅ

I VISION HÖGLANDET! Tidningen folk läser! Ring 0382-671 97

Eldabutiken Vetlanda Maskingatan 15 | tel 0383-46 48 50 Aktuella öppettider hittar du på vår web:

www.eldabutiken.se

3


4

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

.................................

“Vi tittar på kommentarer och recensioner. Vi blir smått chockade när vi läser den ena historien värre än den andra. En före detta anställd guide berättar att han inte fått be tre månader och att företagets båt, som han jobbade på, flera gånger sprungit läck ut iskalla havet och vid minst ett tillfälle börjat brinna.”

Andrée från Gränna var den förste i världen som försökte nå nordpolen med luftballong. Han reste från Svalbard. Alla i expeditionen hittades döda 33 år senare. Historien berättas på Andrée-museet i Gränna.

PÅ RESA IN I SVALBARDS

POLARN

ARKTIS HAR EN MÄRKLIG DRAGNINGSKRAFT PÅ OSS NORDBOR. NÅGOT DJUPT INNE I OSS ATTRAHERAS AV DET OK LA UT OCH SEGLADE MOT OKÄNDA STRÄNDER MED MÅNEN OCH STJÄRNORNA SOM SJÖKORT OCH UPPTÄCKTE ISL NÅGOT I VÅRT DNA SOM DRAS TILL DET VILDA OCH OKÄNDA. Det är inget nytt. Smålänningen Andrée var polarforskare och superkändis med rockstjärnestatus på sin tid i Norden, Europa och USA. Hans forskning och så småningom legendariska försök att som förste man i världen resa över nordpolen var förstasidesnyhet i världens stora tidningar. Han är fortfarande omtalad och ingen kan anklaga honom för feg. Med andra vindar och bättre förberedelser kunde det vara så att den första flaggan som

vajade över nordpolen var den svenska. Kanske historien då blivit en helt annan. Vikingarna upptäckte den ögrupp som är den sista landmassan innan nordpolen från Skandinavien räknat. De kallade landet den kalla kanten - Svalbard. Det var från denna ödsliga och vilda ögrupp Andrée reste med sin ballong. Efter att ha väntat på rätta vindar i över ett år, lät han sig övertalas att mot sin vilja ge sig iväg. Katastrofen blev ett faktum. Man hittade

inte kvarlevorna efter äventyrarna förrän 33 år senare. Kroppar sönderslitna av isbjörnar på den avlägsna ön Vitön. Återigen blev smålänningen och hans två kompanjoner världsnyhet. En av dem var fotograf och mirakulöst nog gick det framkalla filmer med bilder som legat djupfrysta i tre årtionden. Dessa bilder berättar om äventyrarnas sista månader i ett helvete av snö, is och isbjörnar. Andrée var även involverad i andra projekt på Svalbard,

bland annat ville man öppna gruvor för att utvinna fosfor. Projektet lades ner men huvudkontoret, det så kallade Svenskhuset vittnar om dessa äventyr. Detta hus kopplas till en stor tragedi då 17 norska fiskare tog sin tillflykt dit för att övervintra den obarmhärtiga svalbardsvintern. På våren hittade man alla 17 döda. Det kallas tragedin i Svenskhuset.

Vår resa till Arktis

Nu är det januari och vi sitter på ett


.................................

a spöketalt på te på det

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

5

VISION resa

HÖGLANDET

Lunchtid på Svalbard. Solen går ner i oktober och visar sig inte förrän i slutet av februari. På sommaren är det ständig dag då solen aldrig går ner.

Sveagruvan på Spetsbergen. Gruvarbetare framför gruvmynningen, 1918.

NATT

KÄNDA, DET YTTERSTA DÄR FÅ MÄNNISKOR SATT SIN FOT. SEDAN VIKINGARNA LAND, GRÖNLAND, FÄRÖARNA, AMERIKA OCH SVALBARD TYCKS DET LIGGA

Vår guide är beväpnad för att skydda oss mot eventuella isbjörnsattacker.

LÅGPRISHANDLA I VITVARUBODEN I NÄSSJÖ Välkänd för de låga priserna!

Hos oss kan du köpa spisar, kyl/frys,

Eksjö: 0381 - 63 44 00 Mariannelund: 0496 - 219 00

KYL/FRYS disk- o tvättmaskiner som inte tömmer din plånbok helt och hållet! BOXAR SPISAR MICRO TVÄTT ÖPPET: MÅN. TILL TORS. 13-18 TORK DAMMSUGARE MM

Välkomna!

Tel. 0380-102 13

Mobil 070-5658926


6

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

”Väl framme i gruvsamhället Barentsburg väntar en bebyggelse som hämtad från en spionthriller från sovjettiden.”

.................................

VISION resa

HÖGLANDET

Leninstaty i Barentsburg på Svalbard, här har tiden stannat. förmiddagsflyg från Oslo till världens nordligaste kommersiella flygplats; Longyearbyen på Svalbard. Vi gör den märkliga upplevelsen att flyga in i polarnatten, utanför fönstret byts förmiddagsljuset så sakta mot totalt mörker, vi reser rakt in i polarnatten – över fyra månader utan att solen visar sig och lång tid utan någon som helst gryning. Vi landar vid lunchtid i ett närmast totalt mörker, iskall vind och en känsla av att vi hamnat vid världens ände, vilket vi bokstavligen har. Longyearbyen är världens nordligaste fungerande samhälle. Här finns butiker, skolor, universitet, restauranger och hotell. Allt på den omgivande kärva och respektingivande naturens villkor. På hela ögruppen bor 2600 personer och de flesta just här i Longyearbyen, det är hit de flesta turister kommer också. Turism är en växande näring när kolgruvorna stänger en efter en. Att vi vistas här på naturens villkor blir klart när man förklarar att här är isbjörnarnas land, de har på många sätt större rättigheter än människorna, de är dessutom fler. De har dock inte rätt att angripa människor och man får inte lämna tätorten utan att ha med ett gevär för att kunna skydda sig mot ett angrepp av de stora björnarna. Det näst största samhället är det ryskkontrollerade Barentsburg, ett gruvsamhälle som är en rysk enklav, bebodd av runt 600 personer. Det är en rest av Sovjet med tidstypiska byggnader och Leninstatyer på torget. Ett av målet med vår resa är att ta oss till denna bosättning, rakt genom vildmarken, över glaciärer och fram till denna del av Ryssland. Det är runt 12 mil med snöskoter att ta sig dit och tillbaka, mer om detta senare. Det ständiga mörkret är märkligt, man blir totalt tidsvill. Besynnerlig känsla att äta lunch omgiven av mörker. På efter-

middagen står slädkörning på schemat. Vi hämtas på hotellet av en trevlig guide, får klä oss i tillbörlig klädsel och tillslut bli körda ut till en av hundgårdarna strax utanför Longyearbyen. Här väntar en fantastisk upplevelse. I den bistra kylan får vi plocka ihop ett varsitt team av slädhundar, spänna fast dem framför slädarna och sedan ge oss ut i den makalösa Svalbardnaturen. Månljuset gör annan belysning överflödig och vi svävar fram över is och snö, omgivna av mäktiga berg, vildrenar som springer iväg när vi närmar oss. Och på himlen fladdrar gröna stråk. Norrskenet ger en magisk dimension av denna oerhörda naturupplevelsen. Hundarna springer med full kraft och man får använda hela kroppen för att parera slädens krängningar på bergssidorna. Efter en lång runda återvänder vi till hundgården och får ta hand om hundarna och se till att de kommer tillbaka till sina respektive hundkojor där de bor, helt utan värme i den bistra polarnatten. Rejält trötta kommer vi tillbaka till hotellet, tinar upp ansiktet där istappar bildats från näsa och skägg för dem som har sådant. Det blir middag på en av Longyearbyens restauranger, vi serveras av en svensk. En av många som väljer att komma till Svalbard för att arbeta. Den fantastiska naturen och stillheten drar. Man får även bra betalt och skatten är väldigt låg, förklarar man varför man väljer månader av totalt mörker och bister kyla. Dagen efter väntar ett av vårt livs stora äventyr, skoterfärd i upp till tio timmar genom den Svalbardska vildmarken. På morgonen äter vi frukost i god tid och sätter oss fullt påbyltade och väntar på vår guide som ska ta oss med till ryska Barentsburg. Klockan blir 8 och ingen guide syns till. Vi ringer företaget men ingen svarar. Hotellreceptionisten

Snöskottning i det ryskägda gruvsamhället Barentsburg.

Jaktvapen är stort på Svalbard, man får inte lämna Longyearbyen utan att vara beväpnad då risken för isbjörnsattacker inte ska underskattas. försöker också. Inget svar. Jag roar mig att googla namnet på företaget som vi bokat genom en respektabel byrå på nätet. Vi tittar på kommentarer och recensioner. Vi blir smått chockade när vi läser den ena spökhistorien värre än den andra. En före detta anställd guide berättar att han inte fått betalt på tre månader och att företagets båt, som han jobbade på, flera gånger sprungit läck ute på det iskalla havet och vid minst ett tillfälle börjat brinna. Vi frågar receptionisten om hon känner till företaget och om det har hänt att de inte dykt upp förr. Det har det berättar hon och hon förklarar att hotellet aldrig bokar några turer med detta företag på grund av det. Stämningen sjunker betydligt när vi inser att vi kanske inte kommer iväg till Barentsburg, det är en tvetydig känsla då vi verkligen inte vet om vi vill ge oss ut på en resa som direkt kan hota våra liv med en arrangör med en historik som hämtad från en skräckfilm. Just då dyker

en guide upp, mer än en timme försenad. Han hade glömt bort oss! Vi kör i ilfart till företagets så kallade kontor där några fullt påpälsade medresenärer väntar. Det är ett par islänningar, några israeler och några engelsmän. Guiden visar sig vara från Skottland och grymtar förtjust att det är bra att det är engelsmän med för de kan isbjörnarna ta först. Vi får i en hast ta på oss stora overaller, baklavas över huvudet, stora handskar och gigantiska stövlar och sist hjälmar med visir. Guiden förklarar att får man imma på visiret så kommer det att frysa helt på nolltid och omvandlas till is vilket ger typ noll sikt. Inte bra när man kör snöskoter rakt ut i vildmarken på Svalbard. – Då kan vi inte göra något för att hjälpa er på glaciären, säger guiderna gång på gång. Man undrar i sitt stilla sinne vad de menar? Lämnas man för att dö i polarnatten eller vad? Man förklarar även att all hud måste vara täckt annars kommer man att förfrysa


.................................

Feels Nyhet! Passa på! like Begränsat lagerparti! summer 13.496 kr

16.995 kr

Ord. pris 14.995 kr

Ord. pris 19.995 kr

ESTELLE 3,5-sits soffa B 267 cm, D 113 cm, H 93 cm. Tyg Chester Ash

SOHO 4-sits soffa B 246 cm, D 94 cm, H 88 cm. Avtagbar klädsel. Tyg Sandgrå.

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

7

Nyhet!

15% 15%

rabatt på hela

på utvalda matbord, Estelle-serien stolar & förvaringsmöbler

7.646 kr

Ord. pris 8.495 kr SOHO Soffåtölj B 86 cm, D 94 cm, H 88 cm. Avtagbar klädsel. Tyg Sandgrå.

6.715

kr Ord. pris 7.260 kr NIMES & Delia Matgrupp Matbord 140x78 cm ink. 4 stolar. Antracit. Aluminium. Köp till extra stol för 980 kr. Erbjudandet gäller t.o.m Kan iejflera kombineras medutföranden. andra erbjudanden. Ord. pris 1.050 kr.2020-12-24. Gruppen finns färger och

AGNES Bäddsoffa 191x97 cm med POCKETMADRASS 140x195 cm. Klädd i ljusgrått tyg.

11.99520% kr

Spara 5.000 kr!

på utvalda golv- och taklampor.*

Ord. pris 15.495 kr

24.995kr* kr 4.986

Ord. pris 29.995 kr

6.495 kr

1.995 kr

Ord. pris 5.865 kr soffa Ord. pris 2.390 kr NEW YORK 3-sits GROSS Taklampa VIGGO B 232 cm, D 94 cm, H 92 cm. Läder Kenia 2-pack Cognac.stolar Ø10% 50 cm. Amber. Metall/ 50,5 cm, H 80,5 cm, D på övriga kombinationer ochB utföranden! glas. Finns i fler färger och 53,5 cm. Tyg Antracit, mekombinationer. tallben. Finns även i Tyg Rost.

Nyhet!

10% Nyhet!

TRENTON Hörnsoffa 286x195 cm med öppet avslut i tyg Rocco grå. Nackstöd Nyhet!I serien finns även 3-sits, 2-sits, U-soffa, fåtölj & pall. köps separat. Finns i fler tyger.

10%

14.396 1.495krkr

Ord. pris kr Ord. pris15.995 1.895kr SHAGGY Ryamatta PAUSE Snurrfåtölj Grey B 160x230 84 cm, D cm. 84 cm, H och 106 cm. Offwhite. 200x290 Fårskinn. Finns i flera cm, utfö2.195 kr, ord. pris 2.695 kr.

15%

Holsby Möbler

1.195 kr kr 3.820

Ord. pris 4.495 kr HUBBLE Bordslampa LEO B 15 cm,Golvskåp H 15 cm. B 65 cm, H 100 cm, D 36,5 Glaskupa/textilsladd. cm. Mdf. Finns även i vitt och fler kombinationer.

Finns i flera storlekar!

Lövhagsrondellen Vetlanda, Tel 0383-121 20 Mån 9-19, tis-fre 9-18, lör 9-14


8

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

.................................

VISION resa

HÖGLANDET

Norrskenet flammar på himmelen över världens nordligaste samhälle - Longyearbyen på Svalbard. Månen lyser upp landskapet. sig på nolltid. Efter denna introduktion tas vi i ilfart till snöskotrarna som står nersnöade och djupfrusna nere vid hamnen. I månljuset introduceras vi i superfart om hur man kör snöskoter över glaciärer och sedan bär det iväg. Jag har aldrig kört snöskoter innan och nu ligger 12 mils körning rakt ut i vildmarken till det tillsynes avlägsna Barentsburg framför oss. Guiderna berättar att en lavin gör att man måste ta en annan väg, vi är de första som ska resa denna väg på hela säsongen som startat denna dag. Guiderna själva körde till Barentsburg första gången dagen innan och berättar att terrängen var mycket utmanande. Så bär det iväg. Genast immar mitt visir och snart kryper isen allt längre upp. Baklavan blir fuktig och is bildas på kinden strax under ögonen. Fartvinden känns som knivar som skär rakt in i kinden. Vi lämnar civilisationen bakom oss och kommer fram till ett berg som stupar nästan rakt upp. Vi instrueras att för allt i världen inte släppa på gasen utan dra på de flera hundra meterna rakt upp på berget där glaciären börjar. Alla tar sig upp med blandad nivå av skräck. Vår skotske guide gormar om att vi minsann måste dra på om vi ska kunna ta oss till Barentsburg. Nu börjar en resa på flera timmar över glaciär och berg, jag får upp en tubhalsduk ända upp till ögonen utanpå baklavan och det hjälper mot den bitande kölden som kryper ner mot minus 30 grader sedan gör fartvinden sitt där vi kör upp mot 70 kilometer i timmen över

den oländiga terrängen. På glaciären drar en iskall vind fram för att göra det hela än mer utmanande. Jag lyckas vinkla visiret så jag kan se hjälpligt. Mitt i allt detta njuter jag av äventyret och den overkliga stillheten på sista utposten innan nordpolen. Efter några timmar närmar vi oss faktiskt Barentsburg. Israelerna kultade med sin skoter på en bergssida men klarade sig oskadda men skärrade. Några skrubbsår i ansiktet fick de med sig. Väl framme i gruvsamhället Barentsburg väntar en bebyggelse som hämtad från en spionthriller från sovjettiden. Vi tar oss in i hotellet med klassisk rysk stil och standard och det visar sig att vi är årets första gäster. Inga besökare har lyckats ta sig över den vindpinade glaciären. Vi tinar sakta upp och jag märker att jag har frostskador på högra kinden. Här bjuds vi på en formidabel rysk måltid med soppa, syrade grönsaker, torkat älgkött och andra delikatesser. Sällskapet är i lätt chock. Nu väntar sightseeing per fot i den ryska bosättningen. Meterdjup snö har hjälpligt skottats bort. Enorma bostadskomplex och kontorsbyggnader ståtar i polarnatten och mitt i allt en Leninstaty. En kvinna öppnar en förvånansvärt välordnad souvenirbutik innan vi går den långa vägen tillbaka till snöskotrarna. Någon mil ut på glaciären kantrar islänningarna med sin skoter och en av dem får nog och tar plats bakom en av guiderna. Vi får lära oss att guppen inte känns lika mycket om man kör fortare vilket vi gör

Svenskhuset är Svalbards äldsta större byggnad. Här bodde svenskarna som bedrev gruvdrift. Även svesnka forskningsexpeditioner använde huset som bas. Småläningen Andrée bedrev forskning här. (Bilden är från ett tidigare tillfälle då det var ljust) i det svaga snöfallet omgivna av mäktiga berg och kringströvande vildrenar. Isbjörnar ser vi inga men guiderna försäkrar oss om att de ser oss och framförallt känner lukten. Timmarna går och vi kör i hårt tempo genom obygden. Tillslut kommer vi över en bergskam och nedanför oss öppnar dalen med viken där Longyearbyen ligger upp sig. Det är mycket vackert. Vi tar oss ner för den branta sluttningen kilometer efter kilometer och kommer tillslut tillbaka till hamnen där vi parkerar skotrarna. Adrenalinet pumpar, kylan biter i huden runt ögonen och lårmusklerna skvallrar om värk dagen efter. Vi är riktigt nöjda. Vi tog oss landvägen till Barentsburg och tillbaka, den enda möjliga vägen

OM SVALBARD

Svalbard är en norsk ögrupp i Arktis, med Spetsbergen som största ö. Öarna har cirka 2 600 invånare och styrs enligt Svalbardsloven av sysselmannen, som har sitt säte i Longyearbyen. Den näst största orten på Svalbard är det ryskägda gruvsamhället Barentsburg. Ögruppens folkrättsliga ställning regleras av Spetsbergtraktaten från 1920, som ger traktatundertecknande staters medborgare rätt att bedriva näringsverksamhet, jakt och fiske där. Det ryska företaget Artikugol är numera det enda utländska företaget som bedriver gruvdrift i Svalbard. Tidigare har även andra länder, däribland Sverige, bedrivit gruvdrift på öarna. Före 1925 kallades större delen av ögruppen för Spetsbergen. Öarna Vitön, Kung Karls land, Hopen och Björnön räknades inte till det dåvarande Spetsbergen. Denna äldre nomenklatur lever kvar på sina håll. Mellan slutet av oktober och den 28 februari är det polarnatt på Svalbard och solen visar sig inte. Mellan den 17 maj och den 30 september är det midnattssol och solen går inte ner. Det går flera flyg var dag från bland annat Oslo till Svalbard. Både SAS och Norwegian flyger hit. Information om hotell, utfärder och besöksmål finns på www.visitsvalbard.com

när havet fryser. Tankarna går till Andrée och alla andra svenskar som tillbringat månader i polarnattens obarmhärtiga kyla och ständiga mörker innan oss. Vi tänker på dem som arbetat i djupa gruvor eller på forskningsstationer. Omgivna av mörker, kyla och tusentals isbjörnar. Och ändå, denna märkliga och säregna plats attraherar. Här bor man bokstavligen vid världens kant. Den kalla kanten – Svalbard. Text och bild: Elisabeth, Mikael, Sara och Hanna Torstensson

NORDPOLEN SVALBARD

SVERIGE


................................. Byggvirke på

VERKSAMMA HELA VÄGEN FRÅN PLANTAN TILL DET FÄRDIGA TIMMERHUSET

HÖGLANDET!

Det lokala alternativet! HYVLAT OCH OHYVLAT VIRKE! ALLA TYPER VIRKE, ÄVEN VED, TIMMERHUS OCH SPECIALPRODUKTER!

ALLTID BÄSTA PRISET!

KONTAKTA OSS IDAG!

0140-230 05

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

9

JULREA! UPP TILL 75% RABATT PÅ 100-TALS MATTOR!

DEN FLEXIBLA SÅGEN!

Vi säljer virke till både företag och privatpersoner. Fullskaligt sortiment av både hyvlat och ohyvlat virke. Vi kan såga upp till 7,5m längder. Slå gärna en signal för att höra vad som finns. Skulle just det du behöver saknas, så fixar vi det. Välkommen till oss!

Barkäng Såg 1, 578 91 Aneby - info@ekaskog.se - www.ekaskog.se

Vi tvättar och lagar dina mattor, ring för rådgivning!

God jul och gott nytt år!

Glöm inte era fyrfotade vänner till jul!

Sävsjö Zoo

Vi tvättar och lagar dina mattor, ring för rådgivning!

Mikaels Äkta Mattor Rådhusgatan 60 - Nässjö - Tel 0380-51 19 59 Öppet Annandagen 10-18, vardagar 10-18, lördagar 10-14


VISION HĂ–GLANDET - VINTER 2020/21

.................................

Tävla om att vinna boken av Sofia Wood

Woo d

VINTER HOS Sofia Woods vinterbok lüter büde hÜgtider och vardag sprida ljus i mÜrkret och inleds när hÜstrusket tagit sitt definitiva grepp om oss, i en mysig allhelgonamiddag. Hon fortsätter via kyliga dagar när tiden är knapp, till advent, jul och nyür pü vägen mot vürljuset. Här samsas recept med tips och tankar om dekorationer och dukningar. Lika mycket som fÜrfattaren älskar att gÜra advent i hem och kÜk njuter hon av att städa bort julen och lüta hemmet och matsedeln gÜras redo fÜr vüren.

Sms:a senast 12 februari 1. Skriv VH Bok1 och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1,4,5,2,8 blir det VH Bok1 20. Detta dĂĽ 1+4+5+2+8=20) - 2. Avsluta med namn och adress. (Ex. VH Bok1 20 Nisse Nilsson Gatan1 511 11 Staden) - 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa). Eller posta ett vykort till Vision HĂśglandet, 576 32 SävsjĂś. Märk med “Woodâ€?.

Provläs en münad GRATIS! Jag skulle vilja inbjuda dig att prova pü Världen idag. Du für tidningen gratis under en hel münad. Du fÜrbinder dig inte till att fortsätta, men für mÜjligheten att prova en tidning som sticker ut frün mängden.

Världen idag är en obunden nyhets­ tidning pü kristen grund som kommer ut fyra günger i veckan. Vürt uppdrag: att vara en tydlig, saklig och varm kristen rÜst i mediebruset.

Jonas Adolfsson Tf chefredaktÜr och ansvarig utgivare Världen idag

Välkommen att anmäla din provmĂĽnad pĂĽ prova.varldenidag.se 018-430 40 50 • kundtjanst@varldenidag.se www.varldenidag.se

Posta talongen kostnadsfritt eller kontakta oss via tel: 018-430 40 00 eller e­post: kundtjanst@varldenidag.se Du kan även anmäla din provmünad pü vür hemsida prova.varldenidag.se

Vision HĂśglandet

10

4 Jag beställer en gratis provmünad av Världen idag! q Namn.............................................................................................................................................................................................................................

Telefon (obligatoriskt) ................................................................................................................................................................................

Adress ...........................................................................................................................................................................................................................

E-post.............................................................................................................................................................................................................................

Postnummer......................................................................................................................................................................................................... Postadress ...............................................................................................................................................................................................................

Erbjudandet gäller t.o.m. 2020-12-31 fÜr hushüll i Sverige som inte haft tidningen de senaste sex münaderna.. Prenumerationen avslutas automatiskt när provmünaden gütt ut. Du kommer dü att kontaktas av en av vüra säljare fÜr erbjudande om fortsatt prenumeration. FÜr vüra prenumerationsvillkor samt vür personuppgiftspolicy, se www.varldenidag.se/kundtjanst

Svarspost Kundnummer 901204700 758 00 Uppsala


.................................

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

T T E P KÖ SI U H E G ET E N ! ITAL0I.000 kr 0

från 5

Långa kvällar i goda vänners lag i ditt eget hus efter en dag med vila i olivlunden, bad i Medelhavet eller ett besök på Colosseum i Rom - du väljer!

Hus och lägenheter från några hundra tusen.

Utsikt från Arpinos medeltida borg.

Nyskördade oliver - kanske från din egen odling?

Arpino stad har lämninger från Romartiden.

HAR DU DRÖMT OM ATT ÄGA ETT EGET BOENDE I ITALIEN? Hus i Italien är den svenska grenen av Via Vecchia Services med stjärnmäklare från internationella TV-program. Vi hittar ditt unika boende med utgångspunkt i Arpino vid foten av det mäktiga Apenninerna med sina nationalparker och skidorter. Arpino ligger en knapp timme från Rom, lika långt från havet och skidorterna. Arpino är en sagolikt vacker medeltida stad omgiven av olivodlingar. Här hittar du det verkliga Italien bortanför de stressande turiststråken men bara en timmes bilresa till Rom, Medelhavet och skidliftarna. Pompeji ligger två timmar bort. Olivodlingarna, restaurangerna, den hänförande utsikten och de trånga gränderna ligger utanför din dörr. Vi hittar objekt från 500 000 kronor, vilket boende passar dina behov och din budget? Arpino ligger nära flygplats med många dagliga flyg till Sverige (ca 2 h flygtid) vill du åka tåg så går det bra från Höglandet. Äventyret börjar nu! Välkommen till Hus i Italien! www.husiitalien.se Många fina objekt just nu!

11


12

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

.................................

VISION liv HÖGLANDET

Vision Höglandet möter TV-aktuella Hedda Stiernstedt från ”Vår tid är nu”

”På julafton vill jag hjälpa till i ett soppkök!” Hedda Stiernstedt är ingen ”jul-människa”, men däremot tycker hon om att fira vardagen. I ett samtal med skådespelerskan berättar hon om julfirande, tonårssökande och om jobba inom en av de branscher som drabbats allra hårdast på grund av krisen. Hedda Stiernstedt är mer aktuell än någonsin. Bland annat kan man se henne i fjärde säsongen av succéserien ”Vår tid är nu” samt filmen ”Se upp för Jönssonligan” och när vi ses i en hotel-lobby mitt i Stockholm uttrycker hon sin tacksamhet för de roliga och varierade jobb hon har trots krisen. - Alla yrkesgrupper och människor påverkas, men inte minst skådespelarbranschen, säger Hedda och suckar över alla stängda teatrar. - Teatrarna står och blöder, framtiden är oerhört oviss. Och det finns många i min bransch som rent ekonomiskt inte har någon buffert alls, självklart är det en jättekris, fortsätter skådespelerskan.

Allt mer tid gav tillfälle

för Hedda att anta nya utmaningar. I somras höll Hedda till exempel ett sommarprat i radion. Hon hade fått förfrågan tidigare, men nu var det dags. - För mig, i den familj jag är uppvuxen i, har sommarpraten alltid känts som något heligt. Jag hyser stor respekt och ville därför ge det tid den gång jag väl sa ja. Just i år passade det väldigt bra på grund av Corona, säger Hedda som förberedde sig noga. Det tog henne sammanlagt nästan en månads heltidsarbete att få det klart. Hedda lyckades plocka upp

sin barndom framför sig på ett målande sätt och riktade sig till framför allt unga tjejer. Hur det är att gå från barn till vuxen, ett slags kärleksbrev till sin första riktiga vän och till barndomen.

En röd tråd genom Heddas sommarprat handlade om hennes kicksökande, en slags resa efter att fylla sitt tomma inre. Detta gjorde hon genom att till exempel gå på strippklubb, hoppa bungyjump och fallskärm. Men också genom att vara den mest fjortisaktiga fjortonåringen av alla eller att försöka lura hela Östra Reals gymnasium att hon var en ”brat”. Och när Hedda kommit hem från en tid i Australien ”såg hon ut som en hel Indiska-butik. En kvart senare satt hon med 50-talskläder i Paris, var rejvare i Berlin…”. Hon beskriver en resa där hon hela tiden längtade bort. Men så var det någon gång, i samband med att hon träffade sin pojkvän som hon äntligen ”hittade hem”. - När jag träffade Alexis började jag hänga med en massa musiker, kreativa människor som gjorde det de helst av allt ville göra. Det var så befriande för mig och drömmen om att bli skådespelare, som jag hade som barn, kändes plötsligt inte omöjlig. Jag omgav mig

Hedda är aktuell med bland annat Se upp för Jönssonligan som har exklusiv premiär på C More på juldagen 2020. Foto: C More


.................................

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

13


14

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

.................................

VISION liv HÖGLANDET

Namn: Hedda Stiernstedt Ålder: 32 år. Bor: Stockholm. Familj: Pojkvännen Alexis Almström. Yrke: Skådespelare. Aktuell med: Sista säsongen av ”Vår tid är nu” på SVT samt ”Se upp för Jönssonligan” på C More.

av människor som trodde på mig, säger Hedda. Hon beskriver det som att poletten plötsligt föll ner. Alla de där rollerna hon spelat hela livet handlade på sätt och vis om skådespeleri. Och där någon gång slutade Hedda sin verklighetsflykt. Hon hoppade av sina studier precis vid mållinjen. - Det är inget jag rekommenderar andra, att hoppa av när man, som jag var, halvt inne i c-uppsatsen i litteraturvetenskap. Kunde kanske gått klart, men istället gjorde jag castings och fick till en början små roller i kortfilmer och musikvideos, berättar Hedda. Hon sökte scenskolan, men kom inte in. Hon pusslade i stället ihop sin egen utbildning på andra skolor med inriktning på teater, något hon hade mindervärdeskomplex för i början av sin karriär, men inte längre. Resten av hennes framgångssaga känner vi till. Och Hedda berättar att idag är hon mer eller mindre besatt av sitt yrke. - Att få skådespela väcker något inom mig som gör mig manisk, säger hon och på frågan vad hon gör för att inte gå in i den berömda väggen på grund av för mycket jobb, rycker hon på axlarna. - Jag vet ärligt talat inte. Jag går typ inte på yoga och jag tränar helst inte heller, i så fall bara för att jag vet att man borde. Tycker det är supertråktigt att träna, utbrister Hedda och ställer sig frågande till denna paddelhysteri som råder just nu. Hedda fortsätter: - Men att spela teater handlar om att få vara närvarande. Det, jobbet i sig, är som mindfullness för mig. Men några speciella intressen, nej. Jag åker ju typ inte och fiskar eller så. Mina vänner är min hobby. Och mat. Jag älskar att äta gott, men är jättedålig på att laga mat. Jag är en livsnjutare, säger Hedda och hon hymlar inte om att hon älskar lite lyx och flärd. Kanske inte i vardagen direkt, men till fest då tar hon gärna ut svängarna. Och det är inte särskilt förvånande att Hedda är den som tog hem priset som ”bäst klädda” på årets Elle-gala. - Det kändes såklart jättekul. Jag tyckte att det blev spännande med kläder den dag jag slutade

att bry mig så mycket. Precis som med teatern ser jag valet av kläder som ett uttryckssätt. För mig handlar det inte om att se snygg eller sexig ut, det är när man ser bortom allt det där som det blir roligt med mode och kläder, säger Hedda och menar att det är ett privilegium, att som skådis, få jobba med spännande designers och klädskapare. Inte minst för att hon dessutom är uppvuxen med två proggare till föräldrar och alltid fick gå klädd i ärvda kläder. - Omedvetet har jag kanske sökt mig till den här världen för att få det jag aldrig fick.

som hans eller min typ av film, väldigt otippat och speciellt. - Det går ju inte att vara svensk utan att ha sett någon av Jönssonligans filmer, det tillhör på något vis det svenska arvet. Och jag har haft så kul, tror aldrig jag har skrattat så mycket som under den här perioden. Alltså att höra Anders Johansson, David Sundin och Henrik Dorsin stå och trissa varandra mellan tagningarna gjorde att jag inte kunde hålla mig för skratt, berättar Hedda.

Vemodigt

Julen har ingen djupare innebörd för Hedda mer än att hon gillar traditioner och tidsmarkeringar. Så nästan varje jul har Hedda rest utomlands. Det är inga ”Madicken-jular” hon målar upp och att titta på Kalle Anka är något de aldrig gjort på julafton. Däremot, som ”den progg-familj” hon är uppvuxen i, brukar de se på Karl-Bertils julafton. År efter år har Hedda och hennes pojkvän visat intresse och ställt sig i kö för att stå i soppkök under julafton. - Julen väcker en känsla i oss att vilja hjälpa dem som är ensamma och hemlösa i denna känsliga tid. Men varje år får vi samma svar, att det redan är fullt. Vi ställer oss i kö för att få vara med och engagera oss, men är knappast de enda. Vi vill vara Karl-Bertil vid jul, säger Hedda och inser att hon kanske istället borde vara Karl-Bertil året om.

Inför varje säsongsavslutning av ”Vår tid är nu” har Hedda drabbats av ett slags vemod. - Efter säsong tre kändes det väldigt definitivt. Efter vår sista tagning började man riva ner studion på en gång. Det kändes riktigt vemodigt och vi trodde nog alla att det var adjö för sista gången, säger Hedda som därför tog emot manuset för säsong fyra med glädje. Under denna jul skildras tiden mellan säsong ett och två då karaktärerna Nina och Calle blev ett par. Hedda utlovar romantiskt 50-tal i skärgårdsidyll där karaktärerna kunnat ”dra rejält i kärleksspaken”. - Det kändes fint att få spela in den här säsongen, speciellt att åter få ha med Peter Dalle och Susanne Reuter i gänget. Detta är som en lång avskedskyss till det som ”Vår tid är nu” är. Jag tror inte att fansen kommer bli besvikna, säger hon.

Doris i Jönssonligan

I jul är Hedda även aktuell som Doris i ”Se upp för Jönssonligan”. Komedi är kanske inte en genre hon förknippats med tidigare. Men när regissören Tomas Alfredsson ringde upp Hedda tvekade hon inte en sekund. - Sanningen är att Tomas inte ens hann presentera vilken film han ville ha mig med i. Han frågade bara om jag ville spela i hans nästa film och jag sa ja. När han sedan berättade att det var som Doris i Jönssonligan blev jag först väldigt förvånad. Kändes varken

Karl-Bertils julafton

Högtider är en sak, men för Hedda är vardagen minst lika viktig att fira och det gör hon så ofta hon kan.

- Främst firar jag för att jag har så svårt att vara i nuet. Att fira någons nya jobb, graviditet eller ja, kanske till och med fira hemska saker, som när någon av oss blivit dumpade. Det handlar om att samla vännerna, stanna upp och fira tillsammans, säger Hedda som hörde av sig till Elle-galan och frågade om det var ok att ta med sig sju kompisar. Hon beskriver sig som trygghetssökande när det kommer

till relationer och behöver verkligen sina nära vänner. Hon upplever sig själv som väldigt social och när hon är på ”rätt humör” kan hon vara en riktigt duktig minglare, men allt mer ofta vill hon veta vilka som kommer till de olika tillställningarna i förväg, att hon inte kommer känna sig ensam.

Handlar det om kontrollbehov?

- Nej, jag tycker att jag fått allt mer social ångest. Jag stannar till exempel aldrig kvar på fester efter olika guldbaggegalor och liknande utan drar hellre iväg och firar med vännerna. Jag är alldeles för blyg helt enkelt, säger Hedda och erkänner att blygheten ibland lett till missuppfattningar då hon kan uppfattas som dryg.

Hur har denna blyghet påverkat dig?

- Jag kanske inte verkar så blyg eftersom jag är rätt rak, ärlig och orädd som person. Men det är nog lätt att uppleva dessa egenskaper som en hårdhet hos mig. Jag är mån om att inte dela allt med alla och värnar om min integritet. Därför måste jag vakta mig själv så att jag sänder ut rätt signaler och inte blir misstolkad.

Ser du själv på mycket film?

- Jag ser film nästan jämt. Men absolut, jag har verkligen blivit yrkesskadad. Det är inte många serier jag ser klart, ofta finns det något jag stör mig på. Serien ”Succession” tycker jag var jättebra på massor olika sätt, med allt från manus till skådespelarinsatser. Men jag hatade kameraarbetet och slutade titta på grund av det. Serien ”The crown” tycker jag är oerhört absorberande, snudd på perfekt.

Vad är du mest stolt över? - Att jag vågade satsa på en karriär som skådespelerska. Text och bild: Frida Funemyr Vision Höglandet vinter 2020/21


D JU

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

ANDEN

R ZA

N Å R F

A BA

-

ER

B

.................................

- I SÄVSJ

Ö

RE

L

M

O

Köp på www.baazar.se och få levererat hem eller hämta i Sävsjö!

Möbler tillverkade av återanvänt trä!

15


16

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

................................. MAGASIN M IC

WILLA NORD

VILL DU BYGGA HUS MED WILLA NORDIC?

WILLA NORD

IVIDUALITET –

DESIGN – IND

KVALITET

AGASIN IC

DESIGN – IN

DIVIDUALIT

ET – KVALITE

T

Beställ vårt nya Magasin!

10 #10

#

KLUSIVA HEM 260 SIDOR EX SIGNGRAD KTIS MED HÖG DE 26 SIDAR US TH OR EXKLUS KONCEP POSTEN INN0AN IVA HEM EN - SISTA UT RG BE ETS KONCEPTH SP BESÖK US MED HÖ G DESIGNG BESÖK SPET RAD SBERGEN SISTA UTPO STEN INNA 2020-01-28

nya magasin

10.indd 1

nya magas

in 10.indd

1

12:56

N ARKTIS

2020-01-28

12:56

ALLA FAMILJER ÄR OLIKA - därför är varje Willa Nordic unikt! Vi är övertygade om att det hem som passar dig och din familj bäst ännu inte finns. Vi tror att det ultimata boendet är det som skräddarsys efter dina egna önskemål. Ett hem ska spegla dem som lever i det. Hur ser ditt drömboende ut? Vi formar det så som du vill ha det. Välkommen till Willa Nordic! www.willanordic.se


................................. ÄR DU RÖRMONTÖR?

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

Eller har eget VS installationsföretag? Vill du vara med i vårt gäng? Hör av dig till: Jan Andersson 0704 23 33 67 Tony Sjödin 0737 08 72 40

Din rörinstallatör på Höglandet! VETLANDA, 0383-75 51 00

NÄSSJÖ, 070-410 43 16

SÄVSJÖ, 070-745 22 20

17

Josefines

skafferi

Matexpert Josefine Collén skriver om årstidsmat, närproducerat, ekologiskt, relationer, hälsa, omsorg och annat klokt.

MEDMÄNSKLIG JUL PÅ DISTANS

– VÅGA SPRIDA HOPP Enligt wikipedia beskrivs julen enligt följande: ”Jul är i huvudsakligen en kristen högtid som firas årligen till minne av Jesu födelse av miljarder människor över hela världen. Julhögtiden har av karaktär av familjehögtid för de flesta människor i kristna länder, men det förekommer också att ensamma bjuds till hemmen”.

INTRESSERAD AV SOLCELLER? Kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök!

• Elinstallationer • Projektering • Fiber och data • Larm och passage • Kyla och värme • Solceller

ÅKA BORT?

VI TAR HAND OM DINA FYRBENTA VÄNNER NÄR DU INTE ÄR HEMMA!

& Pensionat Tel: 0739-595443 www.miashunddagis.se

Karaktär av familjehögtid. En ganska svår högtid kan jag tänka mig för alla som inte har en familj eller nära och kära, eller av andra orsaker är ensamma. Nu i corona-tider är vi nog många som känner av just ensamhet trots att vi har nära och kära. Kanske mildras den värsta ensamhetskänslan av att man inte är ensam i ensamheten. Vi är ju alla drabbade av corona på olika sätt och mer eller mindre i karantän. Digitala lösningar kanske hjälper den värsta isoleringen för många. Men behovet att ses IRL (in real life) är en förutsättning för att må bra. Vi behöver alla en kram, mötas av ett äkta leende och få en uppmuntrande klapp på axeln. Behovet av närhet kan inga digitala lösningar i världen hjälpa oss med. Jag tror på klyschan ”det finns inget dåligt som inte för med sig något gott”. Kanske är det just en corona-jul som behövs för att på riktigt uppskatta saker vi så länge tagit som självklara. Kanske kan det få oss att lite mer förstå hur det är att vara ensam på riktigt, få förståelse för dom som är ensamma även utan corona-restriktioner. Kanske kan det ge oss erfarenheter som ger oss modet att steppa in och hjälpa, hjälpa andra trots att det blir en uppoffring för oss själva. Kanske det ger oss modet att bjuda på oss själva. Ge en komplimang, ett uppmuntrande ord. Modet att våga ge hopp till andra. Det sägs att det sista som överger en människa är hoppet. Som medmänniska kanske vi alla har ett ansvar att sprida hopp. Inte minst till den yngre generationen. Vad vore ungdomen utan hopp och framtidstro. Det är lätt att tro att världen är en ond plats och tappa hoppet när vi dagligen matas av allt elände serverat av media, vars fokus ofta är det negativa. Det finns så mycket bra saker och så många fina människor vars mediautrymme minimeras. Vi svenskar är ett av världens mest ensamma folk. Självmord ökar allt lägre ner i ålder. Vi har alla ett ansvar att bryta en negativ spiral. Att steppa in och göra skillnad, ge hopp, våga fråga: “Hur har du det? Hur mår du?” Inte minst nu i karantäntider och med den oron många känner nu i pandemi-tider. Använd dom digitala medel du har möjlighet till. Vem känner du som är ensam? Ring och säg hej. Skicka ett sms eller en blomma. Vi behöver varandra, nu mer än någonsin. Vi är alla viktiga och behövs! Låt detta bli årets julklapp. En cyberkram till alla som behöver det, tills vi kan kramas på riktigt igen! En riktigt God Jul önskar jag er alla. /Josefine

JUST NU I MITT KÖK FRANSKA PEPPARKAKOR

Jag brukar inte vara den som förespråkar sötsaker men vad vore julen utan pepparkakor? Dessa franska smakar fantastiskt både med och utan en bit grönmögelost. Otroligt enkla att göra. Du behöver inte ens kavla utan bara att blanda, rulla, vila, skiva och skjuts in i ugnen. Du behöver: 2 nävar finhackad sötmandel 200 gram rumsvarmt smör 1 dl socker 2 dl ljus sirap 6 tsk pepparkakskrydda (finns färdiga påsar att köpa) zesten från en citron (finrivet skal, det yttersta på en citron, bara det gula) 1 tsk bikarbonat 5 dl dinkelmjöl Blanda mjöl och bikarbonat i en bunke. Blanda smöret och socker i en annan bunke. Blanda ner övriga ingredienser i smörblandningen och blanda sist i mjölblandningen i samma bunke som resten. Rulla 2 längder (ca 20 cm). Linda in rullarna i plastfolie och låt vila någon dag eller två i kylen. Skiva och grädda mitt i ugnen ca 10 min på 175 grader.

Josefine Collén, brinner för bra mat. Hon föreläser gärna och coachar privat-

personer och grupper. Hon är matkreatör och utbildad kock. Dessutom är hon utbildad inom västerländsk och österländsk medicin, är taktil massör, utbildad undersköterska och har drivit Fitnesstudio i Österrike. Josefine bor med sin man och sin dotter i villa nära naturen i Grimstorp. josefine.collen@visionhoglandet.se


18

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

.................................

VISIO

Benjamin och Hanna Weinéus startar nu företaget Krafthälsan. Benjamin är till vardags sjukgymnast på vårdcentralen i Sävsjö.

HÖGLANDET

Vision Höglandet möter Hanna Weinéus

”SVERIGES STARKASTE TJ ”Jag hade levt ett liv med för mycket aktivitet och för lite vila. Tillslut tog kraften slut, både i kropp och själ...””

-Vi brinner för att hjälpa människor att hitta balans i livet och att få en livsstil som fung Benjamin Weinéus från Sävsjö. Nu startar de företaget Krafthälsan med målet att hjälpa lösningar för träning under coronapandemin och framtiden. Själv är Hanna en välmeriterad idrottare med flera topplaceringar i SM-sammanhang, bland annat en SMguldmedalj i Bodypress från 2016. Idrottsintresset och viljan att tävla har alltid funnits med.

Tävlade som 4-åring

- Redan som fyraåring utmanade jag grannkillarna på tävling, de cyklade och jag sprang, säger Hanna med ett brett leende. På prishyllan finns även en SMmedalj i stafett 4 x 100 meter från SM på Stockholm stadion. Mestadels har det handlat om löpning men även annan friidrott. Hon har även varit aktiv som

friidrottstränare.

Sedan bytte du bana?

- Ja, jag hade en kompis som höll på med styrkelyft och som ville att jag skulle följa med och testa, så det gjorde jag. Jag gillade det verkligen och började att träna. Efter första träningen frågade jag tränaren vad kvalgränsen till SM var. Han berättade det och efter ett halvår nådde jag gränsen och kvalade in till SM i bänkpress och kom fyra. Jag klarade samma vikt som den som kom trea. Men under invägningen vägde jag 13 gram mer viket gjorde att hon tillägnades bronset. Efter det följde många olika mästerskap

med goda resultat. På Fitnessfestivalen 2016 avgjordes SM i Bodypress och Hanna tog hem guldet inför en hänförd festivalpublik. I Bodypress gäller det att lyfta 60% av sin egen kroppsvikt så många gånger som möjligt på 100 sekunder, Hanna klarade 28 gånger och bärgade SM-guldet.

Allt gick inte på räls för Hanna ändå.

- Jag hade levt ett liv med för mycket aktivitet och för lite vila. Tillslut tog kraften slut, både i kropp och själ, säger Hanna. Vägen tillbaka gick genom vila, reflektion och träning. Jag omvärderade

saker i livet och kom fram till att jag ville hjälpa människor att hitta balans precis som jag själv behövde det. Hanna utbildade sig till Idrottsvetare på Mittuniversitetet i Östersund. Efter utbildningen så började Hanna jobba som personlig tränare på ett väletablerat gym i Östersund. Där fick hon stor nytta av upplevelsen av att ha varit utbränd och utbildningen som idrottsvetare. - Det var en spännande miljö med många av Sveriges främsta idrottare som rörde sig i lokalerna. Jag arbetade med viktminskningsprogram, gruppträning, personlig tränare och drev projekt på gymmet. Min egen erfarenhet av att livet


.................................

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

ON liv

T

Träning. Foto: Privat

JEJ”

gerar, säger Hanna och a människor att hitta kan gå i kras blev till stor hjälp, många som kom till vårt viktminskningsprogram hade själva tuffa erfarenheter vilket kanske resulterade i att man gick upp i vikt. I dessa fall är det viktigt att se djupare på personens situation och erfarenheter. Många fick verkligen hjälp, säger Hanna.

Kärleken från Höglandet

Efter en tid träffade Hanna Benjamin från Sävsjö, som också han har ett stort intresse för träning och hälsa. Benjamin är sjukgymnast på vårdcentralen i Sävsjö och utbildade sig till fysioterapeut i Linköping för några år sedan. Efter att

Benjamin arbetat en tid i Östersund bestämde de sig för att bosätta sig i Sävsjö när de flyttade ihop efter bröllopet tidigare i höst. Nu är siktet inställt på ett företag med hälsa, välbefinnande och träning i fokus. - Träning är en sak i livspusslet som kan hjälpa till att skapa ett bättre liv, säger Hanna. Livet är verkligen inte bara träning utan det är lika viktigt att ta hand om både ande, själ och kropp för att man ska må bra. Det är något vi vill ta vara på i allt vi gör och de som väljer att använda våra tjänster ska känna att det är på deras villkor och att vi uppmuntrar till en helhetssyn på livet. Som allt annat kan träning bli en flykt från andra problem men det kan även bidra till större ork och mer glädje i livet. Det är där vi kommer in med olika erbjudanden till de som vill ha hjälp att komma igång och hitta den form av träning som passar just dem.

Träning online

- Till vår hjälp har vi en digital lösning där man helt anpassar träning och kostförslag efter kundens önskemål, behov och fötutsättningar. Vi lägger upp ett helt anpassat träningsprogram och kostprogram. Man kan även välja att bara ha träning eller kost. Sedan betalar man månadsvis för programmet. Man kan avsluta tjänsten när man själv vill, men vår rekommendation är att köra i minst tre månader för att få kontinuitet och resultat.

Personlig uppföljning

Hanna har personlig kontakt veckovis med alla som använder sig av tjänsten och ger stöd, råd och uppföljning. - Vill man komma i kontakt med oss så sök på krafthalsan på Facebook och Instagram. Den situation som vi lever i just nu kan bli en ny start på många sätt. På Fitnessfestivalen 2016 avgjordes SM i Bodypress och Hanna tog hem guldet inför en hänförd festivalpublik på Stockholmsmässan i Älvsjö. Foto: Privat

På nästa uppslag ger Hanna tips på hur du På nästa uppslag ger Hanna tips påträna hur du kan hemma... kan träna hemma... Av Mikael Torstensson Vision Höglandet vintern 2020/21

19


20

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

.................................

TRÄNA MED HANNA OCH VISION HÖGLANDET HÄLSA! Tips för hemmaträning utan redskap. Gör 10 repetitioner av varje övning. Kör mellan 5-10 varv. Ta tid och utmana dig. Vila 1 min efter varje varv. Du kan även välja att köra så många varv du hinner på 15 minuter.

Utförande: Ställ dig i plankposition med händerna lite bredare än axelbredd. Knäna eller fötterna i marken beroende på svårighetsgrad. Gör en långsam armhävning med god kontroll. Stanna till en bit ovanför marken. Tränar: Bål, bröst, axlar och armar.

2 Mountain climbers

Utförande: Ställ dig i plankposition med raka armar och spänn till magen. För sedan ett ben i taget mot magen. Växla mellan höger och vänster ben. För ökad belastning så kan du hålla så högt tempo som möjligt. Tränar: Bål, axlar, ben och kondition.

Dead bug

Utförande: Ligg på rygg med armarna sträckta mot taket. Håll höft och knä i 90 graders vinkel. Sug in naveln mot ryggraden för att få bort svanken. Sänk ner höger arm och vänster ben samtidigt mot golvet. Återgå sedan till utgångsposition. Genomför sedan rörelsen med motsatt sida arm och ben. För ökad belastning ha höften cirka 70 graders vinkel. Tränar: Främst bålen, men även höftböjaren.

..........................................

4

..........................................

Armhävningar

..........................................

1

3

Utfallssteg bakåt

Utförande: Ta ett steg bakåt med ena foten, utan att knät nuddar marken. Tyngdpunkten ska vara på det främre benet. Ha god kontroll över knät. Knä ska peka i samma riktning som foten. Tränar: Ben- och sätesmusklerna, balans, koordination och rörlighet.

5 Rygglyft med raka armar

Utförande: Ligg på mage. Titta ner i golvet. Armarna rakt framför dig med tummarna pekandes uppåt. Lyft upp överkroppen och spänn ryggen. Stanna i två sekunder och gå sedan långsamt ner. Tränar: Rygg och axlar.

VISION HÖGLANDET

TRÄNINGSTIPS I CORONATIDER med Vision Höglandets PT Hanna Weinéus från Krafthälsan

hälsa


................................. Säng fred

14.995:-

ord.pris 19.995:-

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

21

Stor kampanj i vår nya utställning!

över

200

matgrupper, soffor, och sängar för omgående leverans!

Hemleverans med egen bil!

Välkommen till oss!

bord bolivia

4.595:-

ord.pris 4.995:-

Soffa lord

14.995:-

ord.pris 17.995:-

Hultarp 12, Isåsavägen Ca 5 km från Nässjö Tel 0380-720 80 Öppet: Vardagar 10-18, Lörd & Sönd 10-15 www.hultarpsutemobler.se


VA NILJPOCHER A DE PÄ RON Jag har alltid dragits till den allra enklaste maten. Det är något med efterrätter som inte gör sig till VISION HÖGLANDET - VINTER 22 tillfredställande utan är självklara nog att bara vara och det här är precis en sådan klassisk efterrätt. Om du vill kan du också krydda lagen med saffran eller kanelstång, så se detta som ett grundrecept.

2020/21

.................................

HELGERNAS EFERRÄTTER VA NILJPOCHER A DE PÄ RON

Jag har alltid dragits till den allra enklaste maten. Det är något tillfredställande med efterrätter som inte gör sig till utan är självklara nog att bara vara och det här är precis en sådan klassisk efterrätt. Om du vill kan du också krydda lagen med saffran eller kanelstång, så se detta som ett grundrecept.

VA NILJPOCHER A DE PÄ RON Jag har alltid dragits till den allra enklaste maten. Det är något tillfredställande med efterrätter som inte gör sig till utan är självklara nog att bara vara och det här är precis en sådan klassisk efterrätt. Om du vill kan du också krydda lagen med saffran eller kanelstång, så se detta som ett grundrecept.

Ingredienser

Skala päronen försiktigt men behåll skaftet. Gnid varje päron försiktigt med en citronhalva så att de inte mörknar.

(4 P O R T I O N E R )

4 stora fina päron Ingredienser med skaftet kvar (4 P O R T I O N E R ) 1 citron, delad stora fina päron 3 dl strösocker 4 med skaftet kvar 9 dl vatten 1 citron, delad 3 dl strösocker 1 vaniljstång, delad9 dl vatten och med kärnorna urskrapade 1 vaniljstång, delad Till servering vaniljglass

Sjud socker, vatten och vanilj i en stor kastrull. Rör tills Skala päronen försiktigt men behåll skaftet. Gnid varje päron sockret försiktigt har löstmed upp Läggsåi att päronen och täck ytan av lagen en sig. citronhalva de inte mörknar. med ett bakplåtspapper. Sjud socker, vatten och vanilj i en stor kastrull. Rör tills sockret har löst upp sig. Lägg i päronen och täck ytan av lagen

Sjud försiktigt tills päronen är mjuka men inte faller isär, med ett bakplåtspapper. cirka 15Sjud minuter. Släng bakplåtspappret, lyft ur päronen försiktigt tills päronen är mjuka men inte faller isär, och läggcirka i en15skål. Häll av lagen, lyft som nu blivit till en minuter. Slänglite bakplåtspappret, ur päronen och lägg i en skål. Hällöver. lite av lagen, som nu blivit till en och med kärnorna urskrapade päronsmakande sirap,

Till servering vaniljglass

päronsmakande sirap, över.

Höj värmen reducera ned av lagen bara tills bara Höj värmen ochoch reducera nedresten resten avtills lagen en tredjedel återstår. en tredjedel återstår. Servera päronen ljumna med vaniljglass och päronsirap

du ringlar över. Servera som päronen ljumna med vaniljglass och päronsirap som du ringlar över. 66

H Ö S T M Ö R K R E T S I N TÅG – TA N K A R O M A L L H E L G O N A

Ingredienser

Skala päronen försiktigt men behåll skaftet. Gnid varje päron H Ö S T M Ö R K R E T S I N TÅG – TA N K A R O M A L L H E L G O N A försiktigt med en citronhalva så att de inte mörknar.

4 stora fina päron med skaftet kvar 1 citron, delad 3 dl strösocker 9 dl vatten 1 vaniljstång, delad och med kärnorna urskrapade

Sjud socker, vatten och vanilj i en stor kastrull. Rör tills sockret har löst upp sig. Lägg i päronen och täck ytan av lagen med ett bakplåtspapper.

6 6 (4 P O R T I O N E R )

Till servering vaniljglass

e, t. nter upp

Sjud försiktigt tills päronen är mjuka men inte faller isär, cirka 15 minuter. Släng bakplåtspappret, lyft ur päronen och lägg i en skål. Häll lite av lagen, som nu blivit till en päronsmakande sirap, över.

Att baka yoghurt är lite som att göra en lättare friskare cheesecake, en moderniserad version utan botten men med desto mer smak. Tillsammans med apelsinsalladen som smakar av stjärnanis blir det en efterrätt som fullkomligt andas jul trots att det är något nytt och spännande du ställer på julbordet.

Ingredienser

Servera päronen ljumna med vaniljglass och päronsirap som du ringlar över.

Bakad yoghurt 500 g grekisk yoghurt 1 burk kondenserad mjölk Ingredienser (ca 390 g) (4 – 6 P O R T I O N E R ) 2 msk vispgrädde 2 ägg Bakad yoghurt 1 krm mortlade 500 g grekisk yoghurt kardemummakärnor 1 burk kondenserad mjölk 1 krm äkta vaniljpulver (ca 390 g) 1 apelsin, zesten 2 msk vispgrädde 2 ägg Apelsinsallad 1 krm mortlade 2 ½ dl vatten kardemummakärnor 1 dl strösocker 1 krm äkta vaniljpulver 4 stjärnanisar 1 apelsin, zesten 1 vaniljstång, delad och med kärnorna urskrapade Apelsinsallad 4 blodapelsiner 2 ½ dl vatten 1 dl strösocker Pistagebrittle 4 stjärnanisar 1 ½ msk strösocker 1 vaniljstång, delad och med 3 msk ljus sirap kärnorna urskrapade 200 g pistagenötter 4 blodapelsiner 1 tsk flingsalt

H Ö S T M Ö R K R E T S I N TÅG – TA N K A R O M A L L H E L G O N A

ng r.

gt.

n

Att baka yoghurt är lite som att göra en lättare friskare cheesecake, en moderniserad version utan botten men med desto mer smak. Tillsammans med apelsinsalladen som smakar av stjärnanis BA K A D YOGHURT MED A PELSINSA LL A D blir det en efterrätt som fullkomligt andas jul trots att det är OCH PISTAGEBR IT TLE något nytt och spännande du ställer på julbordet.

Höj värmen och reducera ned resten av lagen tills bara en tredjedel återstår.

n

66

BA K A D YOGHURT MED A PELSINSA LL A D OCH PISTAGEBR IT TLE

VISION mat HÖGLANDET

(4 – 6 P O R T I O N E R )

Pistagebrittle 1 ½ msk strösocker 3 msk ljus sirap 200 g pistagenötter 1 tsk flingsalt

120

Värm ugnen till 175°. Vispa yoghurt, kondenserad mjölk, grädde, ägg, kardemumma, vanilj och apelsinzest tills det är en slät smet. Häll i en ugnsfast pajform. Ställ formen på en plåt med höga kanter och fyll plåten med varmt vatten tills det täcker ungefär halvvägs upp på pajformen.

Värm ugnen till 175°. Vispa yoghurt, kondenserad mjölk, grädde, Baka i mitten av ugnen i cirka 40 minuter tills yoghurten ägg, kardemumma, vanilj och apelsinzest tills det är en slät smet. börjar få lite färg. Stäng av värmen och låt formen stå kvar medan Häll i en ugnsfast pajform. Ställ formen på en plåt med höga kanter ugnen svalnar. Detta går bra att göra en dag i förväg, ta bara ut och fyll plåten med varmt vatten tills det täcker ungefär halvvägs upp formen ur kylen en stund före servering så att yoghurten inte på pajformen. är kylskåpskall. Baka i mitten av ugnen i cirka 40 minuter tills yoghurten Värm vatten och socker i en liten kastrull och rör tills sockret börjar få lite färg. Stäng av värmen och låt formen stå kvar medan löst upp sig. Låt sjuda tillsammans med stjärnanis och vaniljstång ugnen svalnar. Detta går bra att göra en dag i förväg, ta bara ut tills sockerlagen blivit lite tjockare och simmig, cirka 10 minuter. formen ur kylen en stund före servering så att yoghurten inte Ställ åt sidan och låt svalna. är kylskåpskall. Skär skalet av blodapelsinerna och skär ut fruktköttet mellan Värm vatten och socker i en liten kastrull och rör tills sockret apelsinens membran, som filéer. Gör detta över en skål så att all löst upp sig. Låt sjuda tillsammans med stjärnanis och vaniljstång apelsinsaft samlas däri. Vänd ned apelsinfiléer och sockerlag tills sockerlagen blivit lite tjockare och simmig, cirka 10 minuter. i skålen och låt stå kallt minst 2 timmar för att marinera ordentligt. Ställ åt sidan och låt svalna. Värm ugnen till 175°. Smält socker och sirap i en liten kastrull Skär skalet av blodapelsinerna och skär ut fruktköttet mellan och låt koka ett par minuter. Rör ned pistagenötterna och se till apelsinens membran, som filéer. Gör detta över en skål så att all att de är helt täckta med sirap. apelsinsaft samlas däri. Vänd ned apelsinfiléer och sockerlag i skålen och låt stå kallt minst 2 timmar för att marinera ordentligt. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper. Sprid ut nötterna på plåten och strö över flingsalt. Värm ugnen till 175°. Smält socker och sirap i en liten kastrull och låt koka ett par minuter. Rör ned pistagenötterna och se till Baka i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna att de är helt täckta med sirap. något innan du hackar nötterna grovt. Strö över den bakade yoghurten och servera med apelsinsallad. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper. Sprid ut nötterna på plåten och strö över flingsalt.

Baka i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna något innan du hackar nötterna grovt. Strö över den bakade V I N T E R N S H Ö G T I DE R – DE T H Ä R Ä R M I N PE R F E K TA J U L yoghurten och servera med apelsinsallad.


.................................

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

23

SOMM A R PUDDING

En klassisk brittisk sommardessert kanske du tänker inte hör hemma i en bok om vintermat? Jo, jag tycker det! För frysta bär är ett utmärkt sätt att spara sommaren till vintern, en tidskapsel på tallriken som påminner om att snart fylls skog och trädgårdar av färska bär igen. SOMM R PUDDING Och festligare pudding får Aman leta efter – den är så vacker att SOMM A R PUDDING den konkurrerar med precis varje julkula i granen. En klassisk brittisk sommardessert kanske du tänker inte hör hemma i en bok om vintermat? Jo, jag tycker det! För frysta bär ärhemma ett utmärkt En klassisk brittisk sommardessert kanske du tänker inte hör sätt att spara sommaren till vintern, en tidskapsel på tallriken som i en bok om vintermat? Jo, jag Föroch frysta bär äravett utmärkt påminner omtycker att snart det! fylls skog trädgårdar färska bär igen. sätt att spara sommaren till vintern, tidskapsel Och festligare puddingen får man leta efter –på dentallriken är så vackersom att den konkurrerar varje julkula påminner om att snart fylls skogmed ochprecis trädgårdar avi granen. färska bär igen. Och festligare pudding får man leta efter – den är så vacker att den konkurrerar med precis varje julkula i granen.

Ingredienser (6 – 8 P O R T I O N E R )

Ingredienser (6 – 8 P O R T I O N E R )

Tina bären i en stor skål. Om du har ont om tid går det bra att tina under försiktig omrörning i en kastrull på låg värme, men om Tina bären i en stor skål. Om du har ont om tid går det bra att tina du tinar bären i rumstemperatur kommer de hålla formen bättre under försiktig omrörning i en kastrull på låg värme, men om och bli mindre mosiga. du tinar bären i rumstemperatur kommer de hålla formen bättre

1 liter blandade frysta 1 liter blandade frysta och bli mindre mosiga. sommarbär, t ex jordgubbar sommarbär, t ex jordgubbar och röda vinbär och röda vinbär Häll bärenHäll ochbären deras i en ikastrull strööver över sockret. ochsafter deras safter en kastrulloch och strö sockret. Värm Värm 1 dl strösocker under omrörning tills sockret smält och sedanav av värmen och 1 dl strösocker under omrörning tills sockret smält ochta ta sedan frånfrån värmen och Ingredienser Tina bärenställ i en stor Låt skål. Om du har ont om tid går det bra att tina 12–15 skivor dagsgammalt åt sidan. 12–15 skivor dagsgammalt ställ åt sidan. Låt svalnasvalna helt.helt. (6 – 8 P O R T I O N E R ) under försiktig omrörning i en kastrull på låg värme, men om ljust bröd, 1 ½ cm tjocka ljust bröd, 1 ½ cm tjocka Täck insidan av en skål eller form som rymmer 1 liter du tinar bären i rumstemperatur kommer de ungefär hålla formen bättre skål eller som form som rymmer ungefär 1 liter Vanilj-crème fraiche Täck insidan medav tvåen bitar plastfolie överlappar precis på mitten. Se till och bli mindre mosiga. 1 liter blandade frysta 3 dl crème fraiche att plastfoliebitarna är så pass stora att de hänger över cirka 8 cm Vanilj-crème fraiche med två bitar plastfolie som överlappar precis på mitten. Se till sommarbär, t ex jordgubbar 2 msk florsocker på överkanten. 3 dl crème fraiche 1 krm äkta vaniljpulver att plastfoliebitarna är så pass stora att de hänger över cirka 8 cm Häll bären och deras safter i en kastrull och strö över sockret. Värm och röda vinbär Skär av alla kanter på brödet. Doppa brödskivorna en och en 2 msk florsocker på överkanten. under omrörning tills och ta sedanpåav 1 dl strösocker Till servering i bärsafterna ochsockret täck sedansmält hela insidan av skålen ettfrån värmen och 1 krm äkta vaniljpulver 1 dl blandade frysta ställ åt sidan. systematiskt sätt. Börja med botten och jobba dig upp Låt svalna helt. 12–15 skivor dagsgammalt Skär av allalängs kanter på brödet. Doppa brödskivorna en och en och tinade sommarbär med sidorna. Fyll den brödklädda skålen hela vägen ljust bröd, 1 ½ cm tjocka florsocker till och toppen medsedan bären. Täck bären av medskålen brödskivor Till servering i bärsafterna täck helasedan insidan på ett Täck insidan av enbärsaft. skål eller form som rymmer ungefär 1 liter doppade 1 dl blandade frysta systematiskt sätt. iBörja med botten och jobba dig upp med två bitar plastfolie som överlappar precis på mitten. Se till Vanilj-crème fraiche och tinade sommarbär längs med sidorna. Fyll den brödklädda skålen hela Täck sommarpuddingen med den överhängande folien.vägen Se till att plastfoliebitarna är tight. så pass stora att de hänger över cirka 8 cm 3 dl crème fraiche det är ganskaTäck Ställ en liten assiett och en liten vikt florsocker till toppen att med bären. sedan bären med brödskivor på överkanten. 2 msk florsocker (en konservburk eller syltburk) på toppen av puddingen. Låt stå doppade i bärsaft. i kylen över natten. 1 krm äkta vaniljpulver Skär av alla kanter på brödet. Doppa brödskivorna en och en Vispa crème fraiche,med florsocker och vanilj till en fluffig fast crème. Täck sommarpuddingen den överhängande folien. Se till i bärsafterna ochtight. täck Ställ sedanenhela insidan av skålen på ett Till servering att det är ganska liten assiett och en liten vikt Öppna plastfolien och stjälp sedan och upp puddingen på ett fat. systematiskt sätt. Börja med botten jobba dig upp 1 dl blandade frysta (en konservburk eller påöver toppen av puddingen. Låt stå Toppa med litesyltburk) bär och pudra florsocker. Servera i tårtbitar längs med sidorna. Fyll den brödklädda skålen hela vägen och tinade sommarbär tillsammans med crème fraichen. i kylen över natten. till toppen med bären. Täck sedan bären med brödskivor florsocker doppade i bärsaft. Vispa crème fraiche, florsocker och vanilj till en fluffig fast crème. 118

Täck sommarpuddingen med denupp överhängande Se till Öppna plastfolien och stjälp sedan puddingenfolien. på ett fat. att detmed är ganska Ställ en liten assiett och en liten vikt Toppa lite bärtight. och pudra över florsocker. Servera i tårtbitar (en konservburk syltburk) tillsammans med eller crème fraichen.på toppen av puddingen. Låt stå i kylen över natten. V I N T E R N S H Ö G T I DE R – DE T H Ä R Ä R M I N PE R F E K TA J U L

POT DE CR ÈME MED INL AGDA BÄ R Pot de crème är barnsligt gott, som len, lyxig vaniljpudding som ändå känns vuxen tack vare de inlagda bären som serveras till. Det är också smidigt att allt går att förbereda flera dagar i förväg och bara slänga in i ugnen en stund innan de ska ätas.

Vispa crème fraiche, florsocker och vanilj till en fluffig fast crème. 118

Öppna plastfolien och stjälp sedan upp puddingen på ett fat. Toppa med lite bär och pudra över florsocker. Servera i tårtbitar tillsammans med crème fraichen.

V I N T E R N S H Ö G T I DE R – DE T H Ä R Ä R M I N PE R F E K TA J U L

POT DE CR ÈME MED INL AGDA BÄ R

118

V I N T E R N S H Ö G T I DE R – DE T H Ä R Ä R M I N PE R F E K TA J U L

Pot de crème är barnsligt gott, som len, lyxig vaniljpudding som ändå känns vuxen tack vare de inlagda bären som serveras till. Det är också smidigt att allt går att förbereda flera dagar i förväg och bara slänga in i ugnen en stund innan de ska ätas.

Ingredienser (4 P O R T I O N E R )

Pot de crème 3 dl vispgrädde 1 dl standardmjölk (3 %) 3 msk + 3 msk strösocker 1 vaniljstång, delad på längden, eller 1 krm äkta vaniljpulver 4 äggulor Inlagda bär 3 dl vatten 4 dl strösocker Ingredienser 1 citron, zesten (4 P O R I O N E Rbjörnbär ) 300 gTfrysta ev ½ dl söt sprit, t ex cointreau Pot de calvados crème eller 3 dl vispgrädde 1 dl standardmjölk (3 %) 3 msk + 3 msk strösocker 1 vaniljstång, delad på längden, eller 1 krm äkta vaniljpulver 4 äggulor

Börja med bären. Sjud vatten, socker och citronzest i en kastrull tills sockret löst upp sig och konsistensen blivit simmig och lite tjock. Ta av kastrullen från värmen. Häll i bären och eventuellt sprit och vänd runt försiktigt. Låt stå i kylen fram till servering. Vispa ihop grädde, mjölk, 3 msk socker och vaniljstång i en liten kastrull. Värm tills gräddmjölken är rykande het, ta av från värmen och täck med lock. Låt stå och dra i minst 1 timme. Vispa äggulorna med 3 msk socker tills sockerkristallerna smält. Tillsätt lite av gräddmjölken för att temperera äggulorna. Fortsätt tillsätta gräddmjölken i omgångar under vispning. Häll smeten genom en sil och förvara sedan i kylen tills du är redo att baka pot de crèmen. Börja med bären. Sjud vatten, socker och citronzest i en kastrull tills sockret sig och konsistensen blivit simmig och lite tjock. Värm ugnenlöst tillupp 150°. Ta av kastrullen från värmen. Häll i bären och eventuellt sprit och vändsmeten runt försiktigt. stå i kylen fram till servering. Fördela i fyra småLåt ugnsfasta portionsformar. Ställ portions­ formarna i en stor ugnsform och fyll den med hett vatten Vispa ihop 3 msk socker och vaniljstång i en tills det nårgrädde, upp tillmjölk, halva portionsformarna. liten kastrull. Värm tills gräddmjölken är rykande het, ta av från med lock. Låt stå och dra 1 timme. Bakavärmen i mittenoch av täck ugnen tills smeten stelnat meni minst fortfarande är lite dallrig i mitten, cirka 45 minuter. Låt svalna före servering. Vispa äggulorna med 3 msk socker tills sockerkristallerna smält. Tillsätt gräddmjölken fören attsked temperera Servera lite varjeavpot de crème med inlagdaäggulorna. bär. Fortsätt tillsätta gräddmjölken i omgångar under vispning. Häll smeten genom en sil och förvara sedan i kylen tills du är redo att baka pot de crèmen.

Inlagda bär 3 dl vatten 4 dl strösocker och bilder från boken Vinter hos WOOD av Sofia Wood. 1Recept citron, zesten 300 g frysta björnbär Värm 150°. Norstedts förlag. V I N T E Rugnen N S H Ö Gtill T I DE R – E N F Ö DE L S E DAG O C H … 138 ev ½ dl Frida söt sprit, t ex cointreau Foto: Edlund. eller calvados Fördela smeten i fyra små ugnsfasta portionsformar. Ställ portions­ Tävla om boken på annan plats i tidningen. formarna i en stor ugnsform och fyll den med hett vatten tills det når upp till halva portionsformarna. Baka i mitten av ugnen tills smeten stelnat men fortfarande


24

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

.................................


.................................

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

25


26

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

.................................

LINA NIELSEN VILL ERBJUDA ”STORASYSTERS” RÅD TILL U

VISION liv HÖGLANDET

“Jag skulle vara så glad om en enda tjej kunde få sitt liv förvandlat, inse vem hon är, bli av med lögner och giftiga tankar och göra rätt val.”

Redan för femton år sedan såddes fröet till boken En storasysters hemligheter, författad av Hillsongpastorn bemöta vanliga utmaningar för unga tjejer. Under dessa år har hon själv hunnit bli tonårsförälder och äntlig hon hoppas ska bli till hjälp för många. Lina Nielsen, vars röst genom lovsång, predikan och poddar uppmuntrat och berört många genom åren, mö – Jag älskar att skriva, det är bland det bästa jag vet, säger Lina när vi samtalar med henne, dagarna innan – Men just bokskrivandet har hamnat längst ner på listan under lång tid, jag har ju ett annat jobb också, säger hon och skrattar. Lina och Andreas Nielsen leder Hillsong Sverige, som på relativt kort tid vuxit från att vara ett kompisgäng som samlades till en kyrka på flera tusen personer. Lina berättar att hennes dagar kan innehålla allt från ledarträning till poddinspelning och förberedelse inför predikan.

Du är specialdesignad för att göra något fantastiskt

Första raderna i boken skrev Lina när hennes äldsta dotter, nu 15 år, bara var några månader gammal. Samma år som Lina besökte sin allra första Hillsongkonferens i London. – Under en period innan vi fick barn hade min mans lillasyster bott hemma hos oss, berättar Lina. – Hon mådde väldigt dåligt psykiskt med ätstörningar och självskadebeteende. När Lina steg innanför dörrarna i den stora samlingslokalen för Hillsongs kvinnokonferens Colour Conference, såg hon en stor skylt.

– Budskapet uppmuntrade mig och talade så stark. Det stod, ”Destined for greatness”, som betyder att du är specialdesignad för att göra något fantastiskt. Lina tänkte direkt på sin svägerska och att hon också behövde höra det. – Då var det som om det bara droppade ner på min insida att jag behöver skriva en bok, säger Lina. Med syftet klart – att uppmuntra unga tjejer att se sitt eget värde – började Lina skriva under föräldraledigheten. – Jag skrev för Johanna, min svägerska, och jag skrev för min dotter, säger Lina. – Sedan blev boken liggande, för jag visste inte var jag skulle göra av den.

”Jag jämförde mig mycket med andra...”

Lina beskriver sin egen tonårstid som lugn, utan stora revolter. Men på insidan kämpade hon desto mer. – Jag jämförde mig mycket med andra och var ganska osäker och blyg, säger Lina. Hon trivdes inte med den etikett som andra

satte på henne och upplevde att det var svårt att ta sig ur det fack hon ofta hamnade i: den tillbakadragna tjejen i skuggan. – Det var inte förrän jag flyttade till en annan stad, som 19-åring, som jag kände att jag kunde bestämma mig för vem jag ville vara, säger Lina.

Hjälpa tjejer att komma på vem man är

Men Lina tror att man kan göra den resan där man är, att en flytt inte alltid behöver vara lösningen. – Jag vill med den här boken hjälpa tjejer att komma på vem man är, tycka om sig själv och stå för det, säger Lina. En storasysters hemligheter upplevs närmast som ett interagerande mellan Lina och läsaren. Som ett förtroligt samtal vid köksbordet, med inflikande kommentarer från en ”storasyster”, som berättar om sina erfarenheter och hemligheter. Men här finns också möjlighet för läsaren att själv respondera genom att skriva ner tankar, beslut och reflektioner.

– Den ska vara lite som en handbok, medger Lina. – Jag försöker alltid, i alla sammanhang där jag är, vara så ärlig som möjligt. Linas erfarenhet är att genom att berätta om och visa på svagheter och utmaningar i sitt eget liv, så hjälper hon fler, än om hon låtsats som om allt vore perfekt. – Det är helt onödigt att jag ska ha gått igenom tuffa saker om det inte blir till användning. När Joel Sjöberg, på Sjöbergs förlag, kontaktade Lina och undrade om inte hon skulle skriva en bok blev det den sista lilla knuff hon behövde för att slutföra bokprojektet.

Ätstörningar, killar och press från skolan

Boken täcker in många aktuella områden, som identitet, vänskap, psykisk ohälsa, ätstörningar, killar och press från skolan och omgivningen. Som en röd tråd genom boken finns frågan om hur man kan bygga ett liv där man mår bra. Livet med Gud är ett givet och återkommande inslag i alla kapitel. – Jag vill så gärna att man ska kunna läsa


.................................

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

27

A EN UNGA TJEJER

Lina och Andreas Nielsen leder Hillsong Sverige, som på relativt kort tid vuxit från att vara ett kompisgäng som samlades till en kyrka på flera tusen personer. Läs mer på www.hillsong.se struktiv kritik i bokprojektet. – Jag är ju snart fyrtio år och mina tjejer tycker inte att jag vet någonting om att vara tonåring i dag, säger Lina och skrattar. Men Lina upplever att mycket av utmaningarna ändå är desamma som när hon själv var tonåring och som när hon började skriva boken. Frågor om självbild, identitet, att välja rätt vänner och meningen med livet är alltid aktuellt. Ämnet killar och sex återkommer också för varje ny generation. – Men det är tuffare i dag, för det finns så många röster som talar om för oss hur vi ska vara och hur vi ska leva. Hon menar att pressen på ungdomar ökat, inte minst vad gäller jämförelse kopplat till sociala medier. De grundläggande utmaningarna må vara samma, men det är ett svårare klimat att möta dem i. – När jag växte upp jämförde man sig med de andra i klassen – nu jämför man sig med den snyggaste modellen på hela jordklotet, säger Lina.

n Lina Nielsen, där hon vill gen slutfört boken, som

öter nu upp i ett nytt format. hennes första bok släpps. boken även om man inte är troende, men det är omöjligt för mig att skriva en bok om identitet och meningen med livet utan att inkludera Gud, förklarar Lina, – Han är ju central för mig i allting. Språket är medvetet lättillgängligt för att den som tycker att läsning är svårt ändå ska kunna ta till sig boken. Lina förklarar också Gud, Jesus och den helige Ande på ett sätt så att någon som inte är van vid kyrkan ska kunna förstå. Hon tror också att föräldrar, syskon och människor som jobbar med ungdomar kan ha nytta av boken. – Genom att läsa den tror jag man kan lära sig mycket om hur man kan prata om de här frågorna. Lina har genom åren träffat många unga tjejer som mått dåligt på olika sätt. Dessutom har hennes egna döttrar nu hunnit bli 12 och 15 år. – Att vara tonårsförälder är som att återvända till alla de här utmaningarna som det är att vara ung tjej, säger Lina. – När jag själv tittade efter böcker som kunde passa mina tjejer så hittade jag nästan ingenting som var just som den här boken. Döttrarna har läst och gett sin mamma kon-

Psykisk ohälsa

”Det är helt onödigt att jag ska ha gått igenom tuffa saker om det inte blir till användning.”

Lina tar också upp den ökade psykiska ohälsan och hennes önskan om att boken ska få betyda något för unga tjejer som brottas med just det. – Jag brinner verkligen för dem som är trasiga och haft brustna uppväxter. – Tänk om boken kunde få vara ord av liv i ett kaos som tjejerna lever i och nå in till platser som jag inte kan komma till, men som boken kan komma till, tillägger hon. Tillbaka till Linas svägerska, Johanna, som var en del av att boken kom till från allra första början. Johanna skriver så här i bokens inledning: ”Hon [Lina] blev en extra storasyster som inspirerade mig att byta riktning i mitt liv. Genom att vara nära henne öppnades mina ögon för en helt annan verklighet än den jag levde i, Guds verklighet och det han ser när han tittar på mig. Jag är övertygad om att den här boken har potential att göra samma sak för varenda tjej som läser den!” Lina hoppas att boken sprids till många i Sverige och kanske framöver också utanför landets gränser. Men samtidigt framhåller hon att det

skulle vara värt allt om bara en blev hjälpt. – Jag skulle vara så glad om en enda tjej kunde få sitt liv förvandlat, inse vem hon är, bli av med lögner och giftiga tankar och göra rätt val. Text: Anna Karlsson, ViD Foto: Hillsong Sweden

”När jag växte upp jämförde man sig med de andra i klassen – nu jämför man sig med den snyggaste modellen på hela jordklotet”

Linas bok är utgiven på Sjöbergs förlag. Tävla om boken på annan plats i tidningen.


28

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

.................................

“Jag gillar att ha folk på spontan middag, och kommer det några oväntade gäster är det bara att bejaka och öka lite på chilimängden.”

David Batra berättar

OM SITT INDISKA ARV För ett par år sedan var jag gäst i en talkshow på en liten regional TV-kanal i

- Jag har ibland stört mig på uttrycket att det är ”resan som är själva målet”, och det har precis som till exempel Indien. Jag var nervös och producenten försökte lugna mig när jag skulle gå in ”fånga dagen” blivit så utslitet att det blir näst intill omöjligt att använda på ett oironiskt sätt. Dessutom kan i sändning med att ”det ändå ingen som på det vecka här programmet” man ifrågasätta om det över huvud tagetärärju korrekt. Jag reser ju tittar nästan varje inom Sverige, och då vete fan om jag kan skriva under på är något större mål med Attdet byta tåg i sjukt Nässjö en regnig och förklarade attatt dedet hade bara elva mil joner titsjälva tare. Iresorna. Indien är alltid tisdagmorgon i november och stå och tyst svära över hur SJ alltid har en förmåga att försena sina tåg i portioner stora siffror. På tåget läste jag i en broschyr att India Rail har 1,4 miljoner anom fem minuter i taget så att man inte vågar lämna den iskalla perrongen är inte direkt något mål i sig för mig. ställda, i tidningen läste attdefinitivt Times ofkan India är ett världens största Men att resa runt i Indien måste jag nogjag säga vara mål i sig själv. engelsksprå-

kiga tidning, men allt det här faller ju sig rätt naturligt eftersom landet har över En riktigt mysig grej när man reser i Indien ha en enkel raita som sidorätt alltså mitt ödmjuka bidrag till att fylla det där 1,2Dumiljarder och lagom till att starkt denär tipset härattboken kommit ut är det väl är utbudet av ”street food”. kan få så sjukt invånare, vilken fungerar som en perfekt ”dämpare”. tomrummet. många olika goda grejer lagade direkt på gatan Även bröd är ju som bekant bra att äta när uppe i 1,5 miljarder. Siffrorna känns nästan omöjliga att greppa när man hemeller i lite mer påkostade vagnar. Visst finns maten känns lite stark. Välkryddad och har alltid rädslan att åka på ma magsjuka där, men Faktum är att brödsvensk och raita nästan alltid finns i Sverige går genom enolika genomsnittlig halvtom stad, men på plats i massor med smaker om man väljer ställen med mycket folk (hög som sidorätter vid en indisk eller i alla fall en Visst finns det något gammalt svenskt talesätt omsättning på råvarorna), och indiska framför allt myllret nordindisk måltid.det Brödethela funkar dessutom det det överallt och där tiden är någon som från hårdadär tider som går är ut påfolk att du ska vara ställen där de eldar på käket ordentligt så att som en form av bestick som man smidigt generös, och om det blir fler middagsgäster än alla eventuella parasiterkommer dör, är det ingenlite fara. för plockarhelt upp maten med. Själv är jag väldigt nära känns siffrorna plötsligt rimliga. det var tänkt är det bara att hälla lite vatten i förtjust i slutfasen av måltiden när jag goffar soppan. I Indien finns ungefär samma gamla upp det sista av såsen på tallriken med en bit Indisk kokbok visdom, men då handlar det i stället om att naan-bröd. Jag är uppfödd på lika stora delar indisk och krydda maten med lite mer chili när det svensk husmanskost, och jag älskar båda. kommer oväntat besök. Då får man dra på Eftersom jag är svenskindier, eller till och med Baklängesmiddagar ganska rejält, tänker kanske de flesta, eftersom skånskindier, skulle väl det optimala vara en Något som jag däremot tycker är riktigt indisk mat redan i sitt grundutförande är crossover-kokbok. Men trots att jag gillar att jobbigt med middagar i Indien är att de med helvetesstark. Det här är dock en myt som jag vara kreativ i köket känns inte grisfötter-tikka mitt sätt att se det är ”baklängesmiddagar”. gärna tar död på. En del indisk mat är förstås masala eller tandoori-gås så jättelockande. När jag kommer till släktingen som har fest grymt stark, till exempel vindaloo-rätter från Dessutom har jag länge saknat en bra indisk vid halvsjutiden på kvällen utgår jag ju som södra Indien. Däremot finns det massor av kokbok på svenska och har alltid stört mig på svensk från att det blir käk någon gång vid indisk mat som inte alls är särskilt stark utan dem som finns att köpa. Oftast är böckerna åtta, kanske senast halv nio. Så funkar det bara välkryddad och har massor med olika späckade med närbilder på bruna röror som inte. Först ska man sitta och dricka juice och smaker utan att för den skull bränna sönder gör en osäker på om de är på väg att ätas ibland whisky & soda i flera timmar samtidigt Davids indiska kokbok: David Batras inte så gommen. Om vissa ändå tycker det blir för eller faktiskt redan har ätits. Den här boken är som man skvallrar om politik och släktingar. tråkiga indiska mat.


LINA

.................................

VISION HĂ–GLANDET - VINTER 2020/21

r e t e h g i l m e H

29

Tävla om att vinna boken av Lina Nielsen

EN STORASYSTERS Det är inte alltid lätt att vara ung tjej. Bilderna av perfekta ansikten och kroppar pü sociala medier, vänner, som ibland kan visa sig inte vara riktiga vänner, press frün skolan och sü de egna tankarna i huvudet som inte alltid hjälper till. Det finns mycket som vill dra ner och fÜrminska. Lina Nielsen har varit där. Hon vet vad hon pratar om eftersom hon har sett det själv, büde det härliga och det jobbiga. I den här boken delar hon med sig av alla de hemligheter hon själv skulle ha velat läsa när hon var yngre. Hon ger verktyg fÜr att Üvervinna giftiga tankar, perspektiv till saker som kan hända i livet men ocksü uppmuntran att ta rätt beslut.

Sms:a senast 12 februari 1. Skriv VH Bok3 och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1,4,5,2,8 blir det VH Bok3 20. Detta dĂĽ 1+4+5+2+8=20) - 2. Avsluta med namn och adress. (Ex. VH Bok3 20 Nisse Nilsson Gatan1 511 11 Staden) - 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa). Eller posta ett vykort till Vision HĂśglandet, 576 32 SävsjĂś. Märk med “Storasysterâ€?.

DAGS ATT BYTA FĂ–NSTER? Vi säljer och monterar kvalitetsfĂśnster direkt frĂĽn fabrik

Svenska fĂśnster 30 ĂĽrs garanti!

Vi mä tillver ter, kar oc h mont erar!

Ring Marcus idag fÜr ett kostnadsfritt hembesÜk pü HÜglandet! Tel 0735-617697 Vi är specialister pü PVC-fÜnster! Bästa priserna och kvaliteten!

www.q7fonster.se


30

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

.................................

Har man tur serveras det även snacks, och hos en del mer välbärgade familjer serveras det så mycket snacks att man efter några timmar börjar tro att det var själva middagen och det är dags att resa sig och åka hem. Framåt elva– tolv-tiden smäller det dock till. Då serveras den riktiga maten, som ofta består av minst tre–fyra olika rätter. När maten kommer fram är det slut på snacket, då glufsar alla i sig riktigt fort för att sedan lika snabbt slänga i sig efterrätten. I princip samtidigt som den sista tuggan sväljs reser alla sig sedan hastigt upp, säger hej då och drar. I början tyckte jag att det här var väldigt konstigt, och trots att jag vant mig nu föredrar jag fortfarande det svenska sättet att dinera på, som ju är precis tvärt om. Man käkar tidigare och långsammare och sitter sedan i stället och snackar länge och väl efter själva måltiden. Däremot gillar jag att precis som i Indien ha folk på spontan middag, och kommer det några oväntade gäster är det bara att bejaka och öka lite på chilimängden.

Söta saker

Den vansinnigt söta smaken som gjorde att det nästan ilade i tänderna glömmer jag aldrig. Jag var sju år gammal och hade fått följa med min kusin Kapil på en mycket spännande scooterfärd genom gamla Delhi. Där bjöd han mig på gulab jamon och jalebi från ett litet stånd som han menade tillverkade världens bästa sötsaker. Jag var inte särskilt förtjust utan föredrog ända upp i vuxen ålder lite mer beskedliga svenska sötsaker. Fast på senare år har jag ändå börjat ändra mig. Efter en stor indisk måltid med mycket kryddor är det faktiskt väldigt gott att avsluta med en riktigt söt efterrätt. Eller om man är proppmätt funkar en kopp chai väldigt bra som avrundning på middagen. Vi svenskar tycker nog generellt att utländska efterrätter är alldeles för söta, och det gäller ju absolut inte bara de indiska, utan ingen har väl tyckt att en libanesisk baklava eller en amerikansk cupcake är för lite sockrad.

Bjuder man på en bit mörk choklad tror de att det är på skämt

VISION liv

När det gäller indierna är det förstås precis tvärt om. När mina släktingar är här på besök fattar de inte poängen med en mazarin över huvud taget, och bjuder man på en bit mörk choklad tror de att det är på skämt, för den smakar tydligen väldigt beskt i deras munnar. Min farbror hävdar bestämt att just choklad måste man växa upp med för att kunna uppskatta.

Traditionella svenska lussekatter

Min pappas första erfarenhet av svenska bakverk var faktiskt redan hans andra dag i Sverige. Det var tidigt 70-tal och pappa hade just kommit till ett decemberkallt Lund som gästforskare i medicin. Han installerade sig på gästhemmet för utländska forskare på Finngatan i Lund, och redan i gryningen nästa morgon vaknade han av ett ljud han aldrig hade hört förut. Han hade svårt att identifiera exakt var det kom ifrån och vad det innebar. Kanske var det någon sorts religiös hymn. Det var i alla fall kvinnoröster han hörde, och de sjöng något som lät nästan sakralt. Eftersom det var tidigt på morgonen och fortfarande helt mörkt var han inte helt säker på om det hela kanske bara var en dröm. Plötsligt knackade det lätt på dörren, han skylde sig snabbt, tassade upp och öppnade. In skred tre undersköna svenska kvinnor endast iklädda vita särkar. Nu var pappa helt säker på att han drömde. En av flickorna hade levande ljus i sitt långa blonda hår och en annan hade med sig en bricka med kaffe och knallgula bullar med russin i. Pappa lät sig väl smaka, och han har ända sedan dess alltid varit väldigt förtjust i traditionella svenska lussekatter. Vision Höglandet, vinter 2020/21

HÖGLANDET

”In skred tre undersköna svenska kvinnor endast iklädda vita särkar. Nu var pappa helt säker på att han drömde. En av flickorna hade levande ljus i sitt långa blonda hår och en annan hade med sig en bricka med kaffe och knallgula bullar med russin i.”

Text och bilder från boken David Batras inte så tråkiga indiska mat av David Batra. Bonnier Fakta förlag. Foto: Wolfgang Kleinschmidt. Tävla om boken på annan plats i tidningen.

David tillsammans med sina förräldrar Marianne och Satish Chandra.


.................................

VISION HĂ–GLANDET - VINTER 2020/21

31

HOCKEYTVĂ…AN SĂ–DRA

HĂĽll utkik fĂśr vĂĽra matcher 2021!

Om Covid 19 HA74 fÜljer rekommendationerna fÜr Covid 19. Se ha74.se fÜr uppdateringar om hur mycket publik som für släppas in i hallen.

GĂĽ pĂĽ hockey LĂ„S MER PĂ… WWW.HA-74.SE ELLERiPĂ…SävsjĂś! FACEBOOK

Tävla om at t vinna boken

DAVIDinteBATRAS

sĂĽ trĂĽkiga indiska mat

David Batras inte sü trükiga indiska mat är en kokbok fylld av fantastiskt goda och enkla recept som passar hela familjen. David, som har indisk pappa, har under hela sin uppväxt tillbringat mycket tid i landet. Hans familj i Indien har alltid bjudit pü underbara mültider, och flera av sina bästa recept har han lärt sig av sin faster Rekha i Delhi.

Sms:a senast 12 februari 1. Skriv VH Bok2 och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1,4,5,2,8 blir det VH Bok2 20. Detta dĂĽ 1+4+5+2+8=20) - 2. Avsluta med namn och adress. (Ex. VH Bok2 20 Nisse Nilsson Gatan1 511 11 Staden) - 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa). Eller posta ett vykort till Vision HĂśglandet, 576 32 SävsjĂś. Märk med “Batraâ€?.


32

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

.................................

INTE SÅ DAVID BA TRAS TRÅKIGA INDISKA MAT snäll chicken chicken tikka tikka masala masala snäll TikkaTikka Masala Masala är en är riktig en riktig klassiker, klassiker, och de och flesta de flesta som besöker som besöker indiska indiska restaurestauranger har provat rätten. En viss av ghee ghee krogen på krogen leder leder dock dock ranger har provat rätten. Enöveranvändning viss överanvändning av på ofta till atttill det lite väl mycket fett på ytan grytan. Ska Tikka Masalan ofta attflyter det flyter lite väl mycket fett på av ytan av grytan. Ska Tikka Masalan bli riktigt god krävs det som serduenser helendel När du smakar re- rebli riktigt god krävs det du som helingredienser. del ingredienser. När du smakar sultatet kommer du dock konstatera att det var värt där varvetvarvet sultatet kommer du snabbt dock snabbt konstatera att det vardet värt detextra där extra bland krydd  bland krydd  hyllorna. hyllorna.

4 PORT 4 OO NR MN 4 IP P O RET TRII O O NAE ERR RI NM MAA ADR R II N NA AD D

2 dl matyoghurt 2 dl matyoghurt 2 lagerblad 2 lagerblad 2 tsk hel spiskummin 2 tsk hel spiskummin 1 tsk fänkålsfrön 1 tsk fänkålsfrön ½ kanelstång, ca 2 cmca 2 cm ½ kanelstång, ½ röd chilifrukt ½ röd chilifrukt 2 msk finhackad färsk ingefära 2 msk finhackad färsk ingefära 4 gröna 4 kardemummakapslar gröna kardemummakapslar 4 kryddnejlikor 4 kryddnejlikor 1 tsk korianderfrön 1 tsk korianderfrön 600 g kycklinglårfilé 600 g kycklinglårfilé T I K K AT II K M ÅL TM KAK KSA AA L MAA A-S SSA A LSA A -- S SÅ ÅS S

1 gul lök 1 gul lök 1 klyfta 1 vitlök klyfta vitlök 2 msk finhackad färsk ingefära 2 msk finhackad färsk ingefära 1 ½ tsk1hel ½ tsk spiskummin hel spiskummin 1 ½ tsk1korianderfrön ½ tsk korianderfrön ½ kanelstång, ½ kanelstång, ca 2 cmca 2 cm 1 tsk fänkålsfrön 1 tsk fänkålsfrön 4 kryddnejlikor 4 kryddnejlikor 4 gröna 4 kardemummakapslar gröna kardemummakapslar 1 burk 1krossad tomat tomat à 400 gà 400 g burk krossad ½ dl cashewnötter ½ dl cashewnötter 2 tsk strösocker 2 tsk strösocker 1 dl vispgrädde 1 dl vispgrädde 1 ½ dl vatten 1 ½ dl vatten 2 msk matyoghurt 2 msk matyoghurt Smör eller Smörghee eller ghee Salt Salt

Mixa alla Mixa ingredienser alla ingredienser till marinaden till marinaden i en kanni en kannmixer eller med en mixerstav. Skär kycklingfiléermixer eller med en mixerstav. Skär kycklingfiléerna i vardera tre delar marinera i blandningen na i vardera treoch delar och marinera i blandningen ett dygn kylen.i kylen. etti dygn Sätt ugnen Sätt ugnen på 200°. påTa 200°. uppTa kycklingen upp kycklingen ur marinaur marinaden och den lägg och den lägg påden en plåt. på enStrö plåt. över Strö½över tsk salt. ½ tsk salt. Stek i mit Stek ten i mit av ten ugnen av ugnen cirka 15 cirka minuter. 15 minuter. Skala och Skala finhacka och finhacka lök, vitlök lök, och vitlök ingefära. och ingefära. Fräs Fräs tillsamtill mans i 3 mski smör 3 mskeller smör eller sammed manskryddorna med kryddorna ghee i ghee en trak i en törtrak panna törpanna eller gryta. eller gryta. Fräs cirka Fräs5cirka 5 minuter så att smak doft kommer igång. igång. minuter så att och smak och doft kommer TillsättTillsätt krossad krossad tomat,tomat, cashewnötter cashewnötter och ströoch strösocker.socker. Låt koka minuter. 5 minuter. Mixa till Mixa en slät till en slät Låtihop koka5 ihop sås i ensås kann eller med mixerstav, mixa mixa i enmixer kannmixer elleren med en mixerstav, sedan sedan in grädin degräd ochde vatten. och vatten. KryddaKrydda med cirka med1cirka 1 tsk salt. tsk salt. Häll tillbaka Häll tillbaka i grytan i grytan och låtoch koka låtihop koka15ihop minuter 15 minuter under lock. under Lägg lock. kyckling Lägg kyckling och yoghurt och yoghurt i såsenioch såsen och låt smålåt koka 20 minuter under under lock. lock. småytterligare koka ytterligare 20 minuter Servera Servera med ris med ochris raita. och raita.

VISION mat HÖGLANDET

Basmatiris Basmatiris och raita, ochs.raita, 160, till s. 160, servering till servering

m i d d am g h ii d a m dod dsa abg g ah ht ro oass b b65 a tt rr a a

65

studentgryta studentgryta Enstudentgryta grytahar som har nästan allt.ärDen är billig, och nyttig. sjukt nyttig. Du kan servera En gryta som nästan allt. Den billig, enkel enkel och sjukt Du kan servera

den ensam med lite bara risraita, och raita, eller så kombinerar dumed den några med några den ensam med bara rislite och eller så kombinerar du den En gryta som har nästan allt. Den är billig, enkel och sjukt nyttig. Du kan servera fler rätter. fler rätter. den ensam med bara lite ris och raita, eller så kombinerar du den med några fler rätter.

PN OR TIONER 4 P O R T4I O ER

2 gula lökar 2 gula lökar 4 PORT IONER 2 klyftor vitlök 2 klyftor vitlök 2 gula lökar 3 msk finhackad färsk ingefära 3 msk finhackad färsk ingefära 2 klyftor vitlök 2 tsk malen spiskummin 2 tsk malen spiskummin 3 msk finhackad färsk ingefära 1 tsk chilipulver 1 tsk chilipulver 2 tsk malen spiskummin ½ tsk gurkmeja ½ tsk gurkmeja 1 tsk chilipulver 2 tsk garam masala 2 tsk garam masala ½ tsk gurkmeja 2 burkar kikärter 2 burkar kikärter à 410 g à 410 g 2 tsk garam masala 2 burkar krossad 2 burkar krossad tomat àtomat 400 g à 400 g 2 burkar kikärter 1 kanelstång, ca 4 cmà 410 g 1 kanelstång, ca 4 cm 2 burkar krossad tomat à 400 g ½ tsk strösocker ½ tsk strösocker 1 kanelstång, ca 4 cm kruka färsk koriander 1 kruka1färsk koriander ½ghee tsk strösocker Smör eller ghee Smör eller 1 kruka färsk koriander Salt Salt Smör eller ghee s. 142, ochs.Raita, Pickles,Pickles, s.Salt 142, och Raita, 160, s. 160, till servering till servering Pickles, s. 142, och Raita, s. 160, till servering

Skala och finhacka lök,och vitlök och ingefära. Skala och finhacka lök, vitlök ingefära. Fräs Fräs kryddorna 3 mskeller smörghee ellercirka ghee1cirka 1 minut. kryddorna i 3 mski smör minut. Skala ochoch finhacka vitlökytterligare och Fräs lök, vitlök ochlök, ingefära. Fräsingefära. ytterligare TillsättTillsätt lök, vitlök ingefära. Fräs ilöken 3 msk smör eller ghee cirka 1 minut. mitills nuter, tillsär löken mjuk och kryddorna cirka 3cirka mikryddorna nu3ter, mjukär och kryddorna vitlök och ingefära. harTillsätt kommit i doft och smak. Fräs ytterligare har kommit igånglök, i igång doft och smak. cirka 3 minuter, tills löken är mjuk och kryddorna Häll i avrunna och sköljda kikärter, Häll i avrunna och sköljda kikärter, krossad har kommit igång i doft och smak. krossad kanelstång och socker. med cirka tomat, tomat, kanelstång och socker. KryddaKrydda med cirka Häll i avrunna och sköljda kikärter, krossad 1 tsk salt. Koka upp och låt småkoka under lock 1 tsk salt. Koka upp och låt småkoka under lock kanelstång och socker. Krydda med cirka 15 tomat, minuter. 15 minuter. 1 tsk salt. Koka upp och låt småkoka under lock att slänga på en rejälhackad näve hackad AvslutaAvsluta med attmed slänga på en rejäl näve 15 minuter. koriander. ocheller raitamed eller med koriander. ServeraServera med rismed ochris raita Avsluta med att slänga på en rejäl näve hackad enyoghurt! klick yoghurt! en klick koriander. Servera med ris och raita eller med en klick yoghurt!


................................. palak paneer När jag äter lunch på indisk restaurang med min agent Anna och hennes kolpalak paneer legor på Ko miker agenturen palak palak paneer paneerär det alltid den här rätten som gäller, och när jag När jag äter lunch på indisk restaurang med min agent Anna och hennes kol-

smygtittat på de andra gästernas tallrikar runt om i restaurangen kan jag konNär legor När jag äter jag äter lunch lunch påagenturen indisk påen indisk restaurang restaurang med med minhär min agent agent Anna Anna och och hennes hennes påatt Ko miker är det alltid den rätten som gäller, ochkolnärkoljag statera det här är riktigt populär lunchrätt. Palaksåsen kan förresten anlegor legor på Ko på miker Ko miker agenturen agenturen är det är alltid det alltid den den här här rätten rätten som som gäller, gäller, och och när när jag jag smygtittat på de andra gästernas tallrikar runt om i restaurangen kan jag konvändas till fler rätter genom att man byter ut paneeren mot lamm eller kyckling. smygtittat smygtittat på de på andra de andra gästernas gästernas tallrikar tallrikar runt runt om i om restaurangen i restaurangen kan kan jag konjag konstatera att det här är en riktigt populär lunchrätt. Palaksåsen kan förresten anstatera statera att det att fler här det rätter här är en ärgenom riktigt en riktigt populär populär lunchrätt. lunchrätt. Palaksåsen Palaksåsen kan förresten förresten an- användas till att man byter ut paneeren motkan lamm eller kyckling. 4 PORTIONER Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Tärna vändas vändas till fler till rätter fler rätter genom genom att man att man byter byter ut paneeren ut paneeren mot mot lamm lamm eller eller kyckling. kyckling. 1 gul lök

42 klyftor PORTIO NER vitlök

1 msk finhackad färsk ingefära 4 P O1 4 Rgul T P IOOR NTEI R ONER lök tomater klyftor 1 gul21lök gul lök vitlök 1 koriander 1 msk finhackad färsk ingefära 2 klyftor 2 tsk klyftor vitlök vitlök 1 tsk chilipulver 21 msk finhackad färsk ingefära tomater 1 msk finhackad färsk ingefära garam masala 12 tsk koriander 2 tomater tomater dl tsk chilipulver 1 tsk 13 1koriander tskvatten koriander färsk bladspenat tsk masala 1 tsk 1200 1chilipulver tskggaram chilipulver paneer-ost dl vatten 1 tsk 3500 1garam tskg garam masala masala Smör och neutral rapsolja 200 färsk bladspenat 3 dl vatten 3 dl gvatten Salt nymalen svartpeppar ggoch paneer-ost 200 g500 200 färsk färsk bladspenat bladspenat och neutral rapsolja 500 gSmör 500 paneer-ost g paneer-ost nymalen svartpeppar SmörSalt ochoch neutral rapsolja Smör och neutral rapsolja Salt och svartpeppar Saltnymalen och nymalen svartpeppar

tomaterna. Fräs lök, vitlök och ingefära tillsammans med kryddorna i 3 msk smör i enTärna gryta. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. to ma t erna. Fräs lök, vitlök och ingefära tillSkalaSkala och finhacka och finhacka lök, vitlök lök, vitlök och ingefära. och ingefära. Tärna Tärna Tillsätt tomaterna och fräs cirka 3 minuter. Tillsätt med 3och msk smör gryta. tomasammans to terna. materna. Fräs Fräs lök,kryddorna vitlök lök, vitlök ochi ingefära ingefära till-i en tillvatten och låt småkoka cirka 10 minuter under sammans sammans med med kryddorna kryddorna i 3 msk i 3 msk smörsmör i en gryta. i en gryta. lock. Sma ka av med peppar. Tillsätt tomaterna ochsalt fräsoch cirka 3 minuter. Tillsätt

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

33

VISION mat HÖGLANDET

vat ten och låtoch småkoka 10 minuter under Tillsätt Tillsätt tomaterna tomaterna fräs ochcirka fräscirka cirka 3 minuter. 3 minuter. Tillsätt Tillsätt Vänd in spenaten i såsen. Tärna osten och stek den lock. Sma ka avsmåkoka med cirka salt och vatten vatoch ten låt och småkoka låt cirka 10 peppar. minuter 10 minuter under under gyllenbrun och knaprig i 3 msk olja. Vänd ner osten lock.lock. Smaka Sma avka med av med salt och saltpeppar. och peppar. i såsen serverai såsen. den med antingen basmatiris Vänd inoch spenaten Tärna osten och stek den eller sweet ’n’ s. 87, eller mint raita brun och knaprig i 3Tärna msk olja. Vänd ner osten Vändgyl Vänd inlen spenaten in spenaten isour såsen. i potatoes, såsen. Tärna osten osten och stek och den stek den krisp pappadoms. ieller så sen ochiga servera med antingen basmatiris gyllen gyl brun len brun och knaprig och knaprig iden 3 msk i 3 msk olja. Vänd olja. Vänd ner osten ner osten eller sweet sour s. 87, eller mint raita i såsen i såoch sen servera och’n’ servera den potatoes, med den med antingen antingen basmatiris basmatiris krisp iga eller eller eller sweet sweet ’n’ sour ’n’pappadoms. sour potatoes, potatoes, s. 87, s. eller 87, eller mintmint raita raita eller eller krispkrisp iga pappadoms. iga pappadoms.

mint raita Den fräschaste av alla yoghurtröror. Som vanligt när du använder mynta gäller mint raita det dock att inte dra på för mycket utan blanda ner och smaka av lite i taget. mint mint raita raita Den fräschaste av alla yoghurtröror. Som vanligt när du använder mynta gäller Dendet Den fräschaste fräschaste alla av alla yoghurtröror. Som Som vanligt vanligt när när duoch använder dusmaka använder mynta mynta gäller dock attav inte dra påyoghurtröror. för mycket utan blanda ner av lite igäller taget. 4 – 6 dock PO R Tinte Iatt ONE R Mixablanda 1 ½ ner kruka mynta, 1smaka dl yoghurt, och det dock det att inte dra på draför påmycket för mycket utanutan blanda och ner och smaka av lite av iströsocker lite taget. i taget. 2 krukor färsk mynta 43–dl 6 naturell P O R T I Oyoghurt NER

½ tsk 4–6 2 P 4O –krukor 6R T Pströsocker IOORN TEI R O Nmynta ER färsk krm malen spiskummin 32 naturell yoghurt 2 krukor 2 dl krukor färsk färsk mynta mynta Neutral rapsolja ½ tsknaturell strösocker 3 dl naturell 3 dl yoghurt yoghurt nymalen svartpeppar krm malen spiskummin ½ tsk2Salt ½strösocker tskoch strösocker Neutral rapsolja 2 krm 2 krm malen malen spiskummin spiskummin Salt och rapsolja nymalen svartpeppar Neutral Neutral rapsolja Salt och Saltnymalen och nymalen svartpeppar svartpeppar

106

spiskummin till en grön slät röra med en mixerstav.

Mixa 1 ½ kruka mynta, 1 dl yoghurt, strösocker och Rör ihop med resten av yoghurten och smaka tillmynta, en1grön röra med en mixerstav. Mixaspis Mixa 1 ½kummin kruka 1 ½ kruka mynta, dl yoghurt, 1 slät dl yoghurt, strösocker strösocker och och sedan av med salt och peppar. Finhacka resten spiskummin spiskummin till entill grön en grön slät röra slät med röra med en mixerstav. en mixerstav. av myntan ochresten blanda 1 msk olja. Rör ihop med avmed yoghurten ochRingla smakadet över myntayoghurten vid servering. sedan av med salt peppar. Finhacka resten Rör ihop Rör ihop med resten resten avoch yoghurten av yoghurten och smaka och smaka av myntan ochoch blanda 1 msk olja. Ringla det sedan sedan av med av med salt salt peppar. och med peppar. Finhacka Finhacka resten resten över myntayoghurten servering. av myntan av myntan och blanda och blanda medvid med 1 msk 1 msk olja. olja. Ringla Ringla det det över över myntayoghurten myntayoghurten vid servering. vid servering.

indian veggies

106 i n d i a n v e g g i e s 106 106 i n d i ai n dvieagng v i eesg g i e s

Recept och bilder från boken David Batras inte så tråkiga indiska mat av David Batra. Foto: Wolfgang Kleinschmidt. Bonnier Fakta förlag. Tävla om boken på annan plats i tidningen.

saffransglass Här är min indiska variant på halvfryst glass, som den italienska semifreddon. Riktigt mycket saffranssmak och yoghurt som ger en god syra! Gör mycket, för den går åt fort!

4–6 PORTIONER

1 påse saffran, 0,5 g 2 dl vispgrädde 2 normalstora ägg ½ dl strösocker 1 dl turkisk yoghurt ½ dl pistaschnötter

Värm ½ dl vispgrädde med saffran i en kastrull. Låt svalna. Separera äggen och lägg vitorna i en ren och torr bunke och gulan i en annan. Vispa upp äggvitan till ett vitt fast skum. Vispa in 2 msk strösocker till en slät marängsmet. Vispa ihop äggulorna med resten av strösockret till en fluffig smet. Vispa upp resten av grädden och vispa sedan in den kalla saffransgrädden. Vänd ihop grädde, ägggulesmet, marängsmet och yoghurt. Fyll i en form (cirka 20 x 20 cm) och frys cirka 3 timmar (den ska vara lite lös och geggig i mitten). Ta fram glassen ungefär 10 minuter före servering så att den mjuknar något. Servera den toppad med hackade pistaschnötter.


34

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

.................................

Compact living! VISION bostad

HÖGLANDET

Den lilla estniska byn Leie ligger i centrala Estland, 13 mil sydost om huvudstaden Tallin. Leie har 284 invånare där den ligger vid sjön Võrtsjärv. Här finns företaget Iglucraft som skapar vackra små hus som andas nordisk mystik och modern arkitektur på samma gång. Tankarna går till Sagan om ringen och man kan tro att Frodo ska komma ut genom dörren. Om du vill uppleva närheten till naturen men inte vill ge upp din komfortabla livsstil så kanske Iglucraft har en lösning för dig. Företaget har skapat handgjorda glamping stugor och bastuhus som har alla bekvämligheter som det moderna hemmet erbjuder. Iglucraft kombinerar sekelgamla byggtekniker med modernt hantverk för att skapa deras unika Igluhuts och Iglusaunas.

Många äldre bevarade byggnadsdetaljer som vackra spegeldörrar och väggpaneler.

En påminnelse från forntiden

Iglucrafts produkter handlar inte bara om design och hantverk. Det är en påminnelse från forntiden om hur kompetens tillsammans med naturens gåvor kan göra våra liv bättre.

Badrum med vackra väggar av shingel.

Vissa modeller erbjuder generösa perspektivfönster som verkligen tar in omgivningarna.


.................................

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

GOD JUL OCh GOTT NYTT BYGGÅR !

RÖDJA BYGG SKAPAR MILJÖER FÖR LIVET... NYBYGGNATIONER - RENOVERINGAR - KÖK - BADRUM - TAK Vi är certifierade köksmontörer för:

Rödja Bygg AB - Förrådsgatan 10. - 571 39 Nässjö - Tel: 0380-77900. Fax: 0380-754 49 - www.rodjabygg.se

35


36

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

.................................

“Kärnan Iglucrafts affärsidé är skickliga hantverkare vilka har på nytt bemästrat shingel-tekniken, som påminner om ett klassiskt svenskt spåntak. Denna teknik användes av våra förfäder för flera hundra år sedan.”

VISION bostad

HÖGLANDET

Igluhuten är anpassade för våra nordiska klimat, och har elektricitet och rinnande varmt och kallt vatten.

Shingelteknik

Kärnan Iglucrafts affärsidé är skickliga hantverkare vilka har på nytt bemästrat shingeltekniken, som påminner om ett klassiskt svenskt spåntak. Denna teknik användes av våra förfäder för flera hundra år sedan. Shingel nyttjades för att bygga tak på landsbyggden i både Sverige och Estland, dels för att det var vackert men även för att det var prisvärt för bönderna. Denna teknik, som nästan är glömd i dagens moderna samhälle, inspirerade Iglucraft att skapa deras bastus och stugor med det unika utseendet och med alla funktioner och strandard som ett modernt boende.

Eftersom husen tillverkas för hand kan de specialanpassas till kundens önskemål. Husen kostar från ca 200.000 kronor + frakt.

Många modeller

Husen är 2.5 meter höga, och deras längd skiljer sig beroende på vilken modell man vill ha. Det finns fyra olika modeller och en ”familjestuga”. Modell 1 består av ett kök och ett sovrum, modell 2 har ett extra sovrum, modell 3 är ett sovrum och kök samt ett badrum, modell 4 har samma planritning som modell 3 men med ett extra sovrum. I familjestugan finns det, förutom kök, sovrum och toa, ett extra vardagsrum som kan bli omvandlat till ett sovrum. Iglusaunan och Igluhuten är anpassade för våra nordiska klimat, och har elektricitet och rinnande varmt och kallt vatten. Eftersom stugorna är handgjorda kan de specialanpassas till kundens önskemål. Husen kostar från ca 200.000 kronor + frakt. Vision Höglandet vinter 2020/21 Text: Sara Torstensson Foto: Iglucraft

I familjestugan finns det, förutom kök, sovrum och toa, ett extra vardagsrum som kan bli omvandlat till ett sovrum.


.................................

Saknar du ljus till julgranen? Välkommen till vår julmarknad!

erikshjalpen.se Vetlanda • Eksjö • Sävsjö • Vrigstad • Bodafors

ÅKA BORT?

VI TAR HAND OM DINA FYRBENTA VÄNNER NÄR DU INTE ÄR HEMMA!

& Pensionat Tel: 0739-595443 www.miashunddagis.se

LÅGPRISHANDLA I VITVARUBODEN I NÄSSJÖ Välkänd för de låga priserna!

Hos oss kan du köpa spisar, kyl/frys,

KYL/FRYS disk- o tvättmaskiner som inte tömmer din plånbok helt och hållet! BOXAR SPISAR MICRO TVÄTT ÖPPET: MÅN. TILL TORS. 13-18 TORK DAMMSUGARE MM

Välkomna!

Tel. 0380-102 13

Mobil 070-5658926

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

37


38

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

................................. VISION VISION motor motor HÖGLANDET HÖGLANDET HÖGLANDETmotor

SVERIGES 10 BILLIGASTE NYBILSKÖP

VISION motor HÖGLANDET

TESTAR

-Av Jenny Nilsson och Johannes Gardelöf

Våra billigaste nybilsköp blir dyrare men innehåller å andra sidan allt mer utrustning, så kan man sammanfatta Sveriges 10 billigaste nybilsköp 2020. Årets priser börjar från 109 400 kronor och sträcker sig upp till 159 900, vilket är ”all time high”. För bara ett år sedan började motsvarande lista på 99 900 och året dessförinnan 79 900. Men gränsen mellan enkelt och dumsnålt är oftast hårfin – därför ska man kolla extra noga på vilken utrustning som ingår i köpet.

Seat Ibiza 1,0 Style

Det sägs att livet är en fest och Seat Ibiza är kanske inte helt otippat döpt efter partyön som aldrig sover. Spanjorskan visar de rätta takterna på vägen och även designfolket har tagit ut svängarna. Formgivningen kantas av lekfullhet, sportighet och elegans samtidigt som utrustningsnivån Style bjuder på bland annat luftkonditionering, radio med sex högtalare och en 6,5 tums pekskärm. Den trecylindriga bensinmotorn på 95 hästkrafter kanske inte bjuder upp till en eldig flamenco men väl en lite långsammare tango. Pris: 159 900 kr

Fiat Panda 1,2 Easy

Designmässigt är Fiat Panda ingen björn utan snarare en udda fågel. Den nätta småbilen mäter 365 centimeter på längden och har utrymme för fyra vuxna. Hemligheten ligger naturligtvis i den generösa takhöjden - för det Panda saknar i längd har den istället fått i höjd. Hjärtat är en bensinfyra på 69 hästkrafter och för den som önskar finns även en Cross-version. Vips får modellen en mer äventyrlig look och fyrhjulsdrift på kuppen. Pris: 109 900 kr

Dacia Logan MCV 0,9 Family Edition

Sveriges billigaste nybilsköp 2020 heter Dacia Logan MCV och modellen har inte bara lägst prislapp utan är även störst i gänget. Storkombin mäter 450 centimeter har ett imponerande lastutrymme på 573 liter och med fällda baksäten kan man stuva in upp till 1579 liter. Den trecylindriga bensinaren på 90 hästkrafter dricker 0,6 liter milen och med en gnutta hemlängtan uppnås 175 km/h. Låter det intressant så får du skynda att fynda - bakom kulisserna väntar nämligen en helt ny Logan. Pris: 109 400 kr

Citroën C1 1,0 Live

Citroën C1 är en knatte som delar plattform med Peugeot 108 och Toyota Aygo. Att tillverka prisvärda småbilar nu för tiden är ingen lätt uppgift och kräver samarbete över gränserna. Cittran är billigast för dagen och här gäller det verkligen att kolla upp utrustning kontra prislapp. Motorn är nämligen densamma, vilket innebär en bensintrea på 72 hästkrafter. Du kanske har läst en mindre eller högre siffra, men det är bara ett enkelt trick att få oss att tro att varje tillverkare har sin egen maskin. Pris: 114 900 kr


................................. VISION

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

HÖGLANDET motor

Enklaste sättet att köra en ny T-Roc.

T-Roc trivs bra både på stora och små vägar, SUV-generna är tydliga och säkerhetsnivån är hög. Privatleasing innebär dessutom ett enkelt sätt att ha den: du betalar ingen kontantinsats och dessutom ingår service och 12 månaders betalskydd.

T-Roc TSI 115 Privatleasing från 2.195 kr/månad inklusive service. Kampanjpris från 219.900 kr. (Ordinarie pris från 241.900 kr.)

Bränsleförbrukning vid blandad körning från 5,9 l/100 km. CO2-utsläpp vid blandad körning från 133 g/km. Erbjudandet gäller till och med 2020-12-31. Volkswagen Privatleasing 36 mån, 3 000 mil, 0 % särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (oktober 2020). Övermil och onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Volkswagen Serviceavtal ingår. Ändringar av körsträcka, ränta, etc. kan påverka månadsbetalningen. Uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. Bilen på bilden är extrautrustad. Vi reserverar oss för ändringar och avvikelser. Se volkswagen.se för fullständiga villkor.

Oskarshamn Södra Fabriksgatan Tel: 0491-76 15 00 Öppettider: Mån-Tors 09.00-18.00 Fre 09.00-17.00

Vetlanda Verkstadsgatan 2 Tel: 0491-76 15 00 Öppettider: Mån-Tors 09.00-18.00 Fre 09.00-17.00

www.be-ge.nu

POWER ON

PEUGEOT PLUG-IN HYBRID FINNS FÖR OMGÅENDE LEVERANS

NYA PEUGEOT 3008 SUV

Plug-In Hybrid

Under 8,5 basbelopp Förmånsvärde från 1.255 kr/mån

Privatleasing från 4.449 kr/mån Finns med 300 hk & 4WD Peugeot garantier: 3 års nybilsgaranti eller max 100 000 km, 3 år med Peugeot Assistance, 12 års genomrostningsgaranti och 3 års lackgaranti. Basbelopp beräknat enligt 2020 års värde. Förmånsvärde är redovisat netto per månad vid 50% marginalskatt enligt 2020 års värde, och nedsättning om 40% för plug-in hybrid. Förmånsvärde är ej bekräftat av skatteverket. Peugeot Privatleasing: avtalstid 36 månader, max 4 500–9 000 mil, garanterat restvärde. Peugeot Privatleasing inkluderar Peugeot Serviceavtal. Peugeot Plug-In Hybrid är klimatbonusberättigad enligt bonus malus. 3008 Hybrid bränsleförbrukning 1,3–2,2 l/100 km, CO2-utsläpp 29–40 g/km, elförbrukning blandad körning 17,4 kWh/100 km. Utsläppsoch förbrukningsvärdena är angivna enligt WLTP-körcykeln och kan förändras. Värdena avser blandad körning och gäller för specificerad grundnivå och kan påverkas av bilens tillval. För mer information se peugeot.se. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker och går ej att kombinera med andra erbjudanden. Vi reserverar oss för eventuella ändringar, avvikelser och feltryck. Bilarna på bilden kan vara extrautrustad.

NJUDUNGS BIL

Östra Nygatan 23, 574 33 VETLANDA, 0383–76 37 50 Öppettider: mån–fre 9–18, lör 10–14 www.njudungsbil.se

39


40

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

................................. VISION VISION motor motor HÖGLANDET HÖGLANDET HÖGLANDETmotor

Hyundai i10 1,0 Pure

Hyundais minsting i10 har verkligen hittat hem på våra svenska vägar, vilket inte är så konstigt. Den senaste generationen har växt på alla ledder och är en av de rymligaste i klassen. Men även utsidan är riktigt snygg och visst piggar kulören Aqua Turquoise upp i vintermörkret. Nu kostar färgen visserligen 6 500 kronor extra men lyfter också hela utseendet. Under huven arbetar en trecylindrig bensinare på 67 hästkrafter, vilket är samma motor som i tvillingen Kia Picanto. Pris: 119 900 kr

VISION motor HÖGLANDET

TESTAR Kia Picanto 1,0 Advance

Fem tusenlappar dyrare än Hyundai i10 är syskonbilen Kia Picanto - men så skiljer sig såväl utrustning som garantier åt. Kia har exempelvis sju års nybilsgaranti medan Hyundai erbjuder fem. Hostar du upp ytterligare 3 900 för Advance Plus så får du en helt komplett småbil med bland annat luftkonditionering, fönsterhissar, ljudanläggning, eluppvärmd ratt samt en sjutums pekskärm med backkamera. Under huven arbetar samma trepip som i Hyundai i10. Pris: 124 900 kr

Toyota Aygo 1,0 x-play

Vad sägs om en originell citykärra med mycket attityd? Toyota Aygos x-formade nos sticker ut från mängden samtidigt som nästan alla kåpor och paneler på utsidan kan stylas i kontrastfärger. Detsamma gäller inredningen – här kan du ändra allt ifrån instegslisterna till luftventilerna, vilket kan göra bilen extremt personlig. Den trecylindriga motorn är samma historia som återfinns hos Citroën C1 och Peugeot 107. Toyota Aygo placerar sig prismässigt i mitten trots det faktum att japanerna bjussar på högst standardutrustning. Pris: 124 900 kr

Peugeot 108 1,0 Active

På sjundeplats hittar vi den sista småbilen ifrån samma gränsöverskridande samarbete. Det innebär i sin tur att Peugeot 108 är dyrast i trion och just det är problemet när biltillverkare slår sina kloka huvuden ihop. Någon måste vara dyrast men har då i nio fall av tio högre standardutrustning. Därför blir förvåningen stor när det visar sig att Peugeot 108 har betydligt sämre med lulllull än Toyota Aygo. Motorn behöver vi väl knappast presentera närmare vid det här laget... Pris: 129 900 kr

Mitsubishi Space Star 1,2 Komfort

Mitsubishi Space Star gör nu comeback i Sverige efter några års frånvaro. Modellen har genomgått en välbehövlig facelift och inte minst säkerheten har finslipats. Däremot är inte ”rymden” i Space Star oändlig bagaget rymmer exempelvis 235 liter men då är å andra sidan komforten i baksätet helt okej. Annars är interiören en uppfräschad historia som bjuder på en sjutums pekskärm. Under huven huserar en trecylindrig bensinare på 80 hästkrafter som dricker 0,5 liter milen. Pris: 144 900 kr

Opel Corsa 1,2 Elegance

Corsa betyder tävling på italienska och inget namn kan väl vara mer felaktigt än så på den storsäljande småbilen från Opel. Det blir svårt för att inte skriva omöjligt att vinna några avancerade biltävlingar med den trecylindriga bensinmotorn på 75 hästkrafter. Däremot kan man inte låta bli att imponeras över komforten och samtliga 406 centimeter har nyttjats på bästa sätt. Här har vi en stor liten bil med gedigen utrustningslista till riktigt bra pris som dessutom går att få i den läckra kulören Orange Fizz. Pris: 149 900 kr


................................. VISION

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

HÖGLANDET motor

VINTERKLAR VINTERKLAR SUBARU XV och OUTBACK SUBARU XV och OUTBACK

VINTERPAKET

SPARA ÖVER SPARA ÖVER

30.000:– 30.000:– Höstrabatt 15.000 kr + rabatterat vinterHöstrabatt 15.000 kr paket vinter+ rabatterat paket

SUBARU X V MED RIDGE/SUMMITPAKET SUBARU X V MED RIDGE/SUMMIT- PAKET fr. (ord. fr. pris fr. 349.900:–) (ord. pris fr. 349.900:–)

334.900:– 334.900:–

8.900:– 8.900:–

17-tums vinterdäck på alufälg och värmare VINTERPAKET med kupéfläkt*. Monterat och klart. 17-tums vinterdäck på alufälg och värmare (VÄRDE 24.000:–) * med kupéfläkt*. Monterat och klart. (VÄRDE 24.000:–) OUTBACK MED ACTIVE-PAKET OUTBACK MED fr. ACTIVE-PAKET (ord. pris fr. 344.900:–) fr. (ord. pris fr. 344.900:–)

329.900:– 329.900:–

SVERIGES MEST NÖJDA BILÄGARE 2020

3 ÅRS FRI SERVICE**

SVERIGES MEST NÖJDA BILÄGARE 2020

** 3 ÅRS FRI SERVICE**

Ventilgatan 10, 57596 Eksjö Öppettider: Mån-Fre 10-18, Lördag 10-14 www.eksjomotorcentrum.se

Bränsleförbr. 7,9–8,6 l/100 km, CO2-utsläpp 180–193 g/km ( WLTP). Bilarna i annonsen kan vara extrautrustade. Erbjudandet gäller t o m 2020-12-15 vid köp av en ny Subaru XV Ridge/Summit och Outback Acitve/ Ridge/Summit. Erbjudandet går ej att kombinera med andra erbjudande, rabatter eller avtal. *Dubb/dubbfria Continental/Kumho-däck, komfortsats från Calix. **Eller vid 1500, 3000 och 4500 mil. Bränsleförbr. 7,9–8,6 l/100 km, CO2-utsläpp 180–193 g/km ( WLTP). Bilarna Bilarna ii annonsen annonsen kan kan vara vara extrautrustade. extrautrustade. Erbjudandet Erbjudandet gäller gäller tt o om m 2020-12-15 2020-12-15 vid vid köp köp av av en en ny ny Subaru Subaru XV XV Ridge/Summit Ridge/Summit och och Outback Outback Acitve/ Acitve/ 2 Ridge/Summit. Erbjudandet Erbjudandet går går ej ej att att kombinera kombinera med med andra andra erbjudande, erbjudande, rabatter rabatter eller eller avtal. avtal. *Dubb/dubbfria *Dubb/dubbfria Continental/Kumho-däck, Continental/Kumho-däck, komfortsats komfortsats från från Calix. Calix. **Eller **Eller vid vid 1500, 1500, 3000 3000 och och 4500 mil. 4500 mil. Ridge/Summit.

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

Vi kör

ÖNSKAR VI PÅ NIFAB erar din BMW som en BMW? Fungerar din BMW som en BMW? Fungerar din BMW som en BMW? Fungerar din BMW som en BMW? – dina behov GOD JUL OCH GOD JUL OCH erar din BMW som en BMW? Fungerar din BMW som en BMW? n BMW är omsorgsfullt utvecklade för total perfektion. Och det AllaAlla delar i eni BMW är omsorgsfullt utvecklade för för total perfektion. det delar en BMW är omsorgsfullt utvecklade total perfektion. Och det Alla delar i en BMW är omsorgsfullt utvecklade förOch total perfektion. Och det

GOTT NYTT ÅR!NYTT ÅR!styr! GOTT

nvägar. Håll dig till BMW Service, Originalreservdelar och Originaln BMW är omsorgsfullt utvecklade total perfektion. Och det finns inga genvägar. Håll dig till BMW Service, Originalreservdelar ochoch Originalfinns inga genvägar. Håll dig tillför BMW Service, OriginalAlla delar i en BMW är omsorgsfullt utvecklade för total perfektion. Och det och Originalfinns inga genvägar. Håll dig tillOriginalreservdelar BMW Service, Originalreservdelar säkerställer du att dintillbehör, BMW förblir 100% BMW. nvägar. Hållinga dig till BMW Service, och Originaltillbehör, så säkerställer du att din BMW förblir 100% BMW. tillbehör, så säkerställer du att din BMW förblir 100% BMW. finns genvägar. Håll dig till BMW Service, Originalreservdelar och OriginalsåOriginalreservdelar säkerställer du att din BMW förblir 100% BMW. ÖNSKAR VI PÅ NIFAB ÖNSKAR VI PÅ NIFAB säkerställer du att din BMW förblir 100% BMW.förblir 100% BMW. tillbehör, så säkerställer du att din BMW

r sigBeter din BMW som en BMW? sig din BMW som en BMW?

n BMW omsorgsfullt detperfektion. Och det Alla omsorgsfullt ä mmeinen TiBMW llN NiV fa bär V äutvecklade m em nT illTtotal N ilfkao bdelar äbär lm ko m eför n iV ll äutvecklade ilV fkao lkperfektion. ommen Tför iOch ll total nvägar. Håll dig till Originalreservdelar och Originalinga genvägar. dig tillnBMW Originalreservdelar och OriginalViänfinns lfkauob m m nBMW TilDl inService, VäHåll lAk m TilDl inService, orrrg ik sa eae ou rro ik ksm teaorrarg id sa ee Auktoriserade tsäkerställer an HaDnN viaA enrtkkvtae trraaså Httillbehör, gdnaedin tsäkerställer anBMW HaADnuitnkvtförblir e traadnedinBMW. du att 100% du att BMW förblir 100% BMW. BMW Service På BMW Se iceervPicåe På BM WrvS BMW Service På

inaAnutkvte orrik searragdaetan 3 Din Auktoriserade tan 3 DH 3 HM ögW lanSdeervt.ice På HögB lH an . deervt.ice På öd ge latnS Höglandet. B SÄBV3S SÄJVÖ SrJgÖ SÄBVM SW JgÖ O r i n a l V i n d r u M W O r g i n a l V i n d r u B MW Orginal VindruHöMgW lanO deti.nal Vindru-BMW Höglandet. 3Bt8P 2 -V 1iO 3rW 8 1b 2 4in5idn Ä Ö oS rN 2 -Wo 1O 2vr7gkin4ö 5 o öa57lrVn tor 3B t8 oM rr fS2var-7Jgk P r n i n g t o M in4 ru-g al Vindru- r y@ t2e.-= 1@ % B M Wvm i!n difbta td e = 1 % B.% M !MWvi!d byte=1 % BMW! vyoib b y t e = 1 Bm 3co com niftavoNin bdrHyHantverkaregatan t e l i a . c o m i.fabana8 b n t e l i a . 3 1 2 7 4 5 . n @ t e l i a coW n1 tv-es rke arrgie ata,X n1 3 ,X3 Nrya 1-serie ,X1,X3 SÄVSJÖ v i d b y t e = 1 % B M W ! com 3n2S0382-127 ifÄaVdbS,5J.nÖ2@45 m. v3id2bydt,e5=21 d % dte oli5a3.co dA o 5B3MdWA!.

glandet!

382-127 45

Tonnifab.n@telia.com rifsab. .2 2t/e9liaK.clo.1 Tors. 22/9 Kl.16-19 n@ m6-19 Påå Höglandet! eravi!ce P Höglandet! Välkomna! VäBBMW lM koWmSService n

0382-123 40

savsjotrp.se

41


42

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

................................. VISION VISION motor motor HÖGLANDET HÖGLANDET HÖGLANDETmotor

VÄRLDENS 10 DYRASTE NYBILSKÖP

VISION motor HÖGLANDET

TESTAR

-Av Jenny Nilsson och Johannes Gardelöf

(G e n è v e - S c h w e i z)

Den globala klubben för dollarmiljonärer består av 46,8 miljoner medlemmar och antalet ökar varje år enligt den schweiziska storbanken Credit Suisse. Det innebär i sin tur att allt fler människor sätter fart på sina pengar - men dessa hyperbilars skyhöga priser är oftast höljt i dunkel. Vi kan dock avslöja köpeskillingen för världens just nu 10 dyraste nybilsköp och känsliga läsare varnas. Vi talar om vrålåk i prisklassen 21 till 143 miljoner kronor och samtliga har en sak gemensamt. De är slutsålda!

Aston Martin DB5 Continuation 2020

Listans märkligaste bil kommer från Aston Martin som skakar liv i en rullande klenod fast med modern teknik. Alla känner till den klassiska Bondfilmen Goldfinger där Sean Connery rattade en specialutrustad DB5:a från 1964. Den hyllade skådespelaren gick nyligen bort, men skottens tjänstebil återuppstår nu i 25 exemplar. Vad sägs om roterande nummerplåtar, rökmaskiner, oljespridare, kulspruteattrapper och ett uppfällbart skottskydd i bagageluckan? Även taket ovanför passagerarstolen går att trolla bort - men när man kom till en fungerade katapultstol så fegade Aston Martin ur. Pris: 39 700 000 kr Upplaga: 25 ex Tillverkas: England

Pagani Huayra Imola

Bugatti La Voiture Noire

Bugatti har sedan starten 1909 skapat rullande mästerverk och nya La Voiture Noire är absolut inget undantag. Formgivningen är inspirerad av Ralph Laurens helsvarta Typ 57SC Atlantic från 1938 som experter värderar till 500 miljoner kronor. Bugatti La Voiture Noire ska dock enbart tillverkas i ett enda exemplar och därmed blir prislappen därefter. Skönheten är såld till en anonym kund och under den magnifika kolfiberkarossen arbetar fransosernas 16-cylindriga mittmotor på 1500 hästkrafter som lever upp till Bugattis motto. ”Nothing is too beautiful, nothing is too expensive”. ” Pris: 142 500 000 kr Upplaga: 1 ex Tillverkas: Frankrike

På andra plats hittar vi nya Pagani Huayra Imola som döpts efter en beryktad sydamerikansk vindgud (Huayra-tata) i kombination med den världsberömda italienska tävlingsbanan (Imola). Resultatet är ett riktigt yrväder på hjul och stormvindarna kommer ifrån en V12:a på 827 hästkrafter som levereras av Mercedes-AMG. Att ta sig till hundra klaras av på blixtrande 2,5 sekunder och toppfarten närmar sig 400 km/h. Tänk dock på uppmaningen i instruktionsboken: “sidvindarnas effekt ökar med hastigheten och en kastvind i toppfart kan bli förödande“. Låt oss kalla det borta med vinden! Pris: 64 150 000 kr Upplaga: 5 ex Tillverkas: Italien

Koenigsegg Jesko

Den vassaste hyperbilen som någonsin byggts i Ängelholm är döpt efter grundaren Christians pappa Jesko och 125 exemplar ska tillverkas. Låter det svårsålt? Tja, det tog fem arbetsdagar att kränga samtliga Koenigsegg Jesko och därmed drar man in närmare fem miljarder kronor på kuppen. I maskinrummet arbetar en V12:a med dubbelturbo som med 98 oktan i tanken genererar 1280 hästkrafter, men byter du till E85 så ökar siffran till hela 1600. Därmed ska Koenigsegg Jesko klara drömnoteringen 300 mph - det vill säga svindlande 483 km/h. Pris: 40 150 000 kr Upplaga: 125 ex Tillverkas: Sverige


.................................

VINTERYRA PÅ ER BIL VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

43

Helt nya Helt nya Helt nya Helt nya

Helt nya elbilen Helt nya elbilen

SMÅ BILAR DESIGNADE FÖR

This This is is not not a a prototype prototype

Enhybrid hybridför för En renkörglädje körglädje ren

En hybrid för En hybrid för ren körglädje ren körglädje

ETT STORT GENOMSLAG FIAT 500 HYBRID OCH FIAT PANDA HYBRID Pris från

141 400 kr 1 295 kr

Månadskostnad från

› Privatleasa Jazz Hybrid från 2 835 kr/mån* › Uppkopplad › Unik design och klassledande utrymme › Avancerade säkerhetsfunktioner NYA FIAT 500 & PANDA HYBRID. NU MED HYBRIDTEKNIK.

Provkör Hondas första Provkör Hondas › Privatleasa Jazz Hybrid Pris från 234 500första kr från 2 835 kr/mån* › Uppkopplad › Unik design och klassledande utrymme › Avancerade säkerhetsfunktioner se elbil på honda.se elbil på honda.se Kampanjen gäller 500 Hybrid POP 1.0 BSG 12V hybridmotor 70 hk MT6 (ord. pris fr 146 900 kr) och Fiat Panda Hybrid City Cross 1.0 BSG 12V hybridmotor 70 hk MT6 (pris fr 141 400 kr). Bränsleförbrukning vid blandad körning fr 5,3-5,4 l /100 km och CO2-utsläpp fr 119-122 g/km enligt WLTP. Miljöklass Euro 6D. Månadskostnaden gäller finansiering inkl. moms och beräknas på 4,25% ränta, 25% kontantinsats, 48,2-50,1% restskuld och 36 månaders avtalstid. Med reservation för sedvanlig kreditprövning, eventuella tryckfel och lokala avvikelser. Gäller t.o.m 31/3/2020.

fiat.

BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ Bilarna på bilden är 500 Hybrid Launch Edition 1.0 BSG 12V hybridmotor 70 hk MT6 (ord. pris fr 188 400 kr) och Fiat Panda Hybrid Launch Edition 1.0 BSG 12V hybridmotor 70 hk MT6 MT6 (ord. pris fr 163 300 kr, tillgänglig fr kvartal 2). Bränsleförbrukning vid blandad körning fr 5,3-5,4 l /100 km och CO2-utsläpp fr 120-122 g/km enligt WLTP. Miljöklass Euro 6D.

Pris från 234 500 kr

Bilarna som visas är en Jazz 1.5 i-MMD Executive i Platinum White Pearl och en Jazz Crosstar 1.5 i-MMD Executive i tvåtonad Surf Blue Crystal Black Pearl – Ekonomi och utsläppssiffror: (WLTP) Räckvidd 3,5–6,3 (l/100 km), CO2 80–143 (g/km). Siffrorna är hämtade från EU-reglerade laboratorietestresultat och tillhandahålls i jämförelsesyfte. Det är möjligt att de inte reflekterar verklig körning. *Erbjudandet inkluderar fri service. Kampanjen gäller tills kr och1.5 administrationsavgift 55* kr/mån tillkommer. Rörlig månadshyra, f.n. 2 835 kr utsläppssiffror: inkl. moms erbjuds via * Bilarna som visas är en Jazz 1.5 i-MMD i Platinum White Pearl och enJazz Jazz695 Crosstar i-MMD Executive i tvåtonad Surf Blue Crystal Black Pearl – Ekonomi och (WLTP) * vidare. * ››Uppläggningsavgift Privatleasa Hybrid från 2 835 kr/mån ›Privatleasa Privatleasa Honda från 295Executive kr/månad Privatleasa Jazz Hybrid från 2 835 Honda ee0från 33 295 kr/månad Honda Financial Services, kr 36Siffrorna månader, max. 4 500 milEU-reglerade körsträcka, övermil debiteras. Sedvanlig kreditprövning sker. 80–143 (g/km). är hämtade från laboratorietestresultat och kr/mån tillhandahålls i jämförelsesyfte. Det är möjligt att de inte reflekterar verklig körning. Räckvidd 3,5–6,3 (l/100 km), COi 2kontantinsats, *Erbjudandet inkluderar fri service. Kampanjen gäller tills vidare. Uppläggningsavgift 695 kr och administrationsavgift 55 kr/mån tillkommer. Rörlig månadshyra, f.n. 2 835 kr inkl. moms erbjuds via Honda Financial 0 kr i kontantinsats, 36 månader, max.Pris 4 500från mil körsträcka, övermil 234.500 krdebiteras. Sedvanlig kreditprövning sker. Honda e prisServices, från 370.200 kr

BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 .................239.900 kr Honda Civ Pris från 234.500 kr Honda e pris från 370.200 kr Fiat 500 1,2 Lounge -11 ........................................89.900 kr Honda Civ Öppettider: Box 31002, Malmö mån-fre 10.00 - 18.00 Tel. Ford Focus 1,6CC -10 ..........................................129.900 kr Bilen som visas är Honda e Advance i Platinum White Pearl med Bilen som visas är en Jazz 1.5 i-MMD Executive Honda CRÖppettider: 31002, Malmö Bilen som visas Box är Honda e Advance i Platinum White med som visas är –en Jazz 1.5 Executive 17” lättmetallfälgar. Ekonomioch utsläppssiffror (WLTP)Pearl räckvidd: i Bilen Platinum White Pearl Ekonomi ochi-MMD utsläppssiffror: lör-sön 10.00 14.00 www.honda.se 17”Elförbrukning lättmetallfälgar. Ekonomi-km: ochblandad utsläppssiffror räckvidd: i Platinum White Pearl – Ekonomi och utsläppssiffror: i kWh/100 körning(WLTP) 17,2–17,8; CO mån-fre 10.00 18.00 Tel. (WLTP) Räckvidd- BEGAGNAT 3, 5 – 5,8 (l/ 100 I km), CO 80 – BEGAGNAT I NÄSSJÖ - Honda BEGAGNAT I NÄSSJÖ NÄSSJÖ BEGAGNAT NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ Honda 2,0 IElegance Tourer -13........199.900 kr Elförbrukning i kWh/100 km: blandad körning 17,2–17,8; CO Honda CRutsläpp blandad körning (g/km): 0. Energieffektivitet: A+. (WLTP) 3, 5hämtade – 5,8 (l/ 100 CO-Accord 80 – 132 (g/km).Räckvidd Siffrorna är från km), EU-reglerade utsläpp körning (g/km): Energieffektivitet: Honda lör-sön 10.00 14.00 www.honda.se e är ettblandad batteridrivet elfordon som0.behöver anslutas till A+. elnätet för 132 (g/km). Siffrorna är hämtade från EU-reglerade laboratorietestresultat och tillhandahålls i jämförelsesyfte. e är ett batteridrivet elfordon som behöver anslutas till elnätet för laddning. under körning. Siffrorna med-11 ........................................ AudiNoll A4utsläpp 2,0 TFSI Quattro Prolineför- räckvidd 8 550 mil 127.900 kr Honda HR-V 1,5 Comfort2,2 - 7 530 mil - 17 ....................................................... 152.900kr kr laboratorietestresultat och reflekterar tillhandahålls i jämförelsesyfte. Honda Accord Lifestyle Diesel-12...........194.900 Det är möjligt att de inte verklig körning. Honda Insi laddning. Nollavvika utsläpp körning. räckviddavmed eldrift kan frånunder verklig körning,Siffrorna vilken ärförberoende en Det är möjligtinkluderar att de inte fri reflekterar verklig körning. *Erbjudandet service. Kampanjen eldrift kan avvika från Tdi verklig körning, vilken- 15 ärvid beroende av Audi A6 2,0 Avant S-Line 390 -11en................................................. 99.900 kr Honda HR-V 1.6 i-DTEC Euro 6 120hk 10 041 mil 16 ............................. 154.900 kr rad faktorer inklusive batteriets laddningsnivå start,mil tillbehör *Erbjudandet inkluderar fri service. Kampanjen gäller t o m 30/09/20. Uppläggningsavgift 695 Civic kr radmonterade faktorer inklusive batteriets laddningsnivå vid start, tillbehör (efter registrering), väderförhållanden, körstilar och Honda 1,6 Sport -13 .................. ..............149.900 kr Peugeot 20 i nässjö vi att ni lägge BMW 116elektriska - 19 290 mil - 08beräknades ..................................................................................... 69.900Uppläggningsavgift kr kr/mån Honda Jazz 1,3 kr så vill gäller t o m 30/09/20. 695- 7kr340 mil - 08 ............................................................................. 53.900 och administrationsavgift 55 tillkommer. fordonslast. Den räckvidden med hjälpoch av monterade (efter registrering), väderförhållanden, körstilar och administrationsavgift 55 kr/mån tillkommer. Rörlig månadshyra, f.n. 2 835 kr inkl. moms erbjuds ett nytt test Jämför bara siffror för bränsleförbrukning, fordonslast. Den(WLTP). elektriska räckvidden beräknades med hjälp av husvagn 19900 lmc. BMW 520 Xdrive -bara 9 250 milför - 15 ....................................................................... 219.900 kr Honda Jazz 1,3 - 23 299 milTourer - 05 .......................................................................... 27.900 kr kr elektrisk andra som testats enligt Renault Mé via Honda Financial Services, i Honda kontantinsats, Rörlig månadshyra, f.n. 2 8350krkrinkl. moms erbjuds ettCO nyttoch test (WLTP).räckvidd Jämför med siffror bilar bränsleförbrukning, Civic 1,6 -14.................................169.900 BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ tar bort tekniska tillvägagångssätt. *Erbjudandet inkluderar fri 36 max. 44.900 4 500 mil körsträcka, övermil och elektrisk räckvidd med andra bilar som testats enligt COsamma viamånader, Honda Financial Services, 0Hyundai kr i kontantinsats, Citroën C1 1,0 - 13 540 mil 11 ............................................................................ kr i10 1,1 12 140 mil 10 ......................................................................... 44.900 kr mb viano BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 .................239.900 kr Fina erbjudanden! Honda Civic 1,8 Sport -10 .................................109.900 kr service. Kampanjen gäller t o m 30/09/20. Uppläggningsoch samma tekniska tillvägagångssätt. *Erbjudandet inkluderar fri debiteras. Sedvanlig sker. cr-v 13 för 229 ska varaAur i vet 36 månader, max.kreditprövning 4 500 mil körsträcka, övermil Nya Civic Toyota Honda Civic 1,8 -12 ...............................................134.900 Lounge -11 ........................................89.900 administrationsavgift tillkommer. HondaTourer e kvalificeras som 1,8 Sport -11 .................................129.900 kr39.900 kr Honda Accord 2,2 - 20 495 mil - 11 ................................... 69.900 kr Hyundai service. Kampanjen gäller t o Elegance m 30/09/20. Uppläggningsoch i301,21.6 CRDi 116hk - 19 289krmilHonda - 09Civic ................................................. kr debiteras. Sedvanlig kreditprövning sker.Fiat 500 ›

sel

VI KAN PRIVATLEASING - välj mellan 12, 24 eller 36 månader! 2

2

2

2

2

2

1.6 diesel

landa Ford Focus 1,6CC -10 ..........................................129.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13.................219.900 kr Kia Soul 1,6Accord GDI2,0-Elegance 12 780 mil - 15 ...................................................................... kr Honda Tourer -13........199.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort -12 ..............199.900109.900 kr och toyota auris i vetlanda fö Accord 2,2 Lifestyle Diesel-12...........194.900 kr Honda Insight 1,3 Elegance-11........................104.900 kr MazdaHonda 5 1,6 De Advance 18 840 mil 11 ....................................................... 79.900 kr 172900 ska vara i nässjö Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. ..............149.900 kr Peugeot 207 1,6 Vti cc Cab-07 .......................... 84.900 kr Renault Mégane 1,4 Phas III -10........................ 99.900189.900 kr Honda Civic 1,6 Tourer -14.................................169.900 kr .......................................................... Mercedes-Benz B 200d - 8 810 mil - 16 kr i nässjö såivill nässjö vi att så nv Honda Civic 1,8 -12...............................................134.900 kr Toyota Auris 1,8 HSD Active -13.......................172.900 kr Honda Civic 2,0 Type-R 320Hk- 2 260 mil - 18 ............................................. 319.900 kr Mercedes-Benz C 220 T d 9G-Tronic Euro 6 2 238 mil 18 .................... 319.900 kr i näss Honda Accord 2,0 Executive -11 ....................149.900 kr 19900 Honda CRhusvagn husvagn lmc. 19 BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Honda CR-V 1.6 i-DTEC 4WD Euro 6 160hk - 8 946 mil - 15 ...................... 184.900 kr Opel Mokka i nässjö 1,6 Ecoflex - 10 890 mil - 14 ........................................................104.900 kr så vill vi att ni lä Öppettider: Box 306, Nässjö Honda-Accord 2,0 Executive -11 ....................149.900 krI NÄSSJÖ Honda CR-V 2,0 Elegance -07...........................119.900 husva BEGAGNAT I BEGAGNAT NÄSSJÖ BEGAGNAT I NÄSSJÖ -I BEGAGNAT NÄSSJÖ - BEGAGNAT I- NÄSSJÖ BEGAGNAT I NÄSSJÖkr tar bort mb tarviano bort CRmb Honda Accord 2,2 -12milkr.......................................184.900 kr 19900 Honda Honda CR-V 1,6 Lifestyle+ 4wd - 5 940 mil - 17 ........................................... 259.900 kr 10,00-18,00 Peugeot 3008 1,2 Puretech - 6 930 - Honda 17 .................................................. kr Honda Accord 2,2 -12 .......................................184.900 CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 ...............119.900189.900 kr husvagn Mån-Fre Tel. 0380-18900 lmc. Öppettider: Box 306, Nässjö BMW X1 xDrive 2,0 BMW Diesel X1 xDrive Áut -122,0 .................239.900 Diesel Áut .................239.900 kr I NÄSSJÖ BEGAGNAT -krBEGAGNAT I NÄSSJÖ --10 BEGAGNAT Honda Civic 1,8 Honda -10 Civic .................................109.900 1,8 Sport .................................109.900 kr IkrNÄSSJÖ kr förcr-v tar bo Honda Civic 1,6 -13-12 .............................................159.900 kr Sport Honda CR-V 2,0 Special Edition -12 ..............169.900 cr-v 13 229 13 ska för va Honda CR-V 2,0 Elegance Aut 4wd - 11 065 mil - 14 ................................. 164.900 kr 500........................................89.900 Mån-Fre 10,00-18,00 Saab 9-3 2,0 Vector Kombi 20 570 -Honda 09 .................................................... 49.900 kr Tel. 0380-18900 BEGAGNAT IHonda NÄSSJÖ -1,6Civic BEGAGNAT I-NÄSSJÖ -1,8 BEGAGNAT I Honda NÄSSJÖ viano Honda Civic Comfort -131,6 ...........................159.900 kr Honda CR-V 2,2 diesel -13Civic ................................249.900 kr tar bort Fiat 500 1,2 Lounge Fiat-11 1,2 Lounge -11 ........................................89.900 kr krmil Honda Civic Sport -11 .................................129.900 1,8 Sport -11 .................................129.900 kr.................................109.900 krmb Honda -13 .............................................159.900 kr CRBMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 .................239.900 krCivic 1,8 Sport -10 kr cr-v 1 kr Honda Civic 1,8 Executive -12kr .........................149.900 kr1,8-Honda Jazz 1,2 -12 ......................................... 109.900 landa landa Honda CR-V 2,2 Executive - 14 150 mil - 14 .................................................. 169.900 kr Outback 2,0D-11 4wd - Honda 19 185 14 ................................................. 109.900 krkrför 229 BMW1,6CC X1 xDrive 2,0Subaru Diesel Áut -12..........................................129.900 .................239.900 Civic Sport -10 .................................109.900 krkr.................................129.900 Ford Focus Ford -10 ..........................................129.900 Focus 1,6CC -10 kr krmil Honda CR-V 2,0 Elegance Honda CR-V 4wd 2,0 -13.................219.900 Elegance -13.................219.900 Fiat 500 1,2 Lounge ........................................89.900 kr Honda Civic 1,84wd Sport -11 kr ska vara cr-v 13

klimatbonusbil. Den beräknade månadskostnaden är baseradsom på administrationsavgift tillkommer. Honda e kvalificeras Honda Civic 1,6 Elegance Navi Tourer -gällande 7 880 att Honda Financial Services erhåller klimatbonus enligt klimatbonusbil. Den beräknade månadskostnaden är baserad på mil - 16 .............................. 139.900 kr regler. Rörlig månadshyra, f.n. 3 295 kr inkl. moms erbjuds via Honda att Honda Financial Services erhåller klimatbonus enligt gällande Honda Civic Elegance36Tourer -max. 6 950 milmil- 15 ........................................ 139.900 kr Financial 0 kr 1,6 i kontantinsats, månader, 3 000 regler. RörligServices, månadshyra, f.n. 3 295 kr inkl. moms erbjuds via Honda körsträcka, övermil debiteras. Sedvanlig kreditprövning sker. Financial Services, 0 kr i 1,8 kontantinsats, månader, 3 000 mil Honda Civic Sport - 336750 mil -max. 15 ............................................................. 134.900 kr Fina erbjudanden! körsträcka, övermil debiteras. Sedvanlig kreditprövning sker.

BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLAND

aNya Civic CivicCivic Nya

1.6Civic diesel 1.6 diesel Nya 1.6 diesel

Honda Civic 1,8 Sport -09 .................................109.900 kr Saab 9-3 1,8i -04 ......................................................54.900 kr landa Honda Civic 1,6 Comfort -13 ...........................159.900 kr Honda och toyota och auris toyota i CRvetla diesel Psst! Du vet väl om att vi även harHonda Civic 1,8biluthyrning! BILUTHYRNING och to 172900 172900 vara i Jazz ska näs Executive -12 .........................149.900 kr ska Honda 17290 Honda Civic 1,8 Sport -09 .................................109.900 kr Saab 9-3 1

500 1,2 Lounge -11Tourer ........................................89.900 kr Honda Honda Civic 1,8Diesel Sport Comfort -11 .................................129.900 krkr Honda Fiat Accord 2,0 Honda Elegance Accord 2,0 Elegance -13........199.900 Tourer kr -13........199.900 kr2,2 CR-V Honda CR-V 2,2-12 Diesel ..............199.900 -12 ..............199.900 Ford Focus 1,6CC -10 ..........................................129.900 kr Honda CR-VComfort 2,0 Elegance 4wd -13.................219.900 kr landa krkr Focus 1,6CC -10 ..........................................129.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13.................219.900 Honda Ford Accord 2,2 Honda Lifestyle Accord Diesel-12 2,2 Lifestyle ...........194.900 Diesel-12 kr ...........194.900 kr Honda Accord 2,0 EleganceHonda Tourer -13........199.900 krInsight Insight 1,3 Honda Elegance-11........................104.900 1,3 Elegance-11........................104.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel kr Comfort -12 ..............199.900 kr Accord 2,0 Elegance Tourer -13........199.900 kr Honda...........194.900 CR-V 2,2 DieselkrComfort -12 ..............199.900 kr toyota auris Honda Honda Civic 1,6 Sport Honda-13 Civic .................. 1,6 Sport ..............149.900 -13 .................. kr ..............149.900 kr 1,6 Honda Accord 2,2 Lifestyle Diesel-12 Insight 1,3 Elegance-11........................104.900 kr i vetland Peugeot 207 Peugeot Vti cc Cab-07 207Honda 1,6 .......................... VtiVetlanda cc Cab-07 84.900 .......................... kr 75 och 84.900 kr Avis Nässjö 0380-138 22 Avis 0383-105 Honda Accord 2,2 Lifestyle Diesel-12...........194.900 kr Honda Insight 1,3 Elegance-11........................104.900 kr Honda Civic 1,6 Sport kr -13 .................. krMégane Peugeot 207 1,6 Vti cc Cab-07 .......................... 84.900 kr i nässjö Renault..............149.900 Mégane 1,4 Phas III -10........................ 1,4 Phas III99.900 -10........................ kr 172900 99.900 krska Honda Civic 1,6 Tourer Honda-14.................................169.900 Civic 1,6 Tourer -14.................................169.900 kr Renault vara CivicVåra 1,6 Sport -13 .................. ..............149.900 kr Peugeot 207 1,6 Vti cc Cab-07 .......................... 84.900 kr öppettider Fina erbjudanden! Fina erbjudanden! Koltorpsgatan 1,Honda Nässjö Renault 1,4 .......................172.900 PhaskrIII -10........................ Honda Civic 1,6 Tourerkr -14.................................169.900 kr Toyota Auriskr1,8 HSD Toyota Active Auris-13 1,8.......................172.900 HSDMégane Active -13 kr 99.900 kr Honda Civic 1,8 -12 Honda ...............................................134.900 1,8 -12...............................................134.900 BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - Civic BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT VETLANDA - fredag Mégane 1,4 Phas IIII-10........................ 99.900 kr Honda CivicMåndag 1,6 Tourer -14.................................169.900 kr Renault Fina erbjudanden! 0380-189 00 Honda Civic 1,8 -12...............................................134.900 kr Toyota Auris 1,8 HSD Active -13.......................172.900 kr Fina erbjudanden! 10.00-18.00 Honda Civic 1,8 -12...............................................134.900 kr Toyota Auris 1,8 HSD Active -13.......................172.900 kr Verkstadsgatan 3,BEGAGNAT Vetlanda VETLANDA -I VETLANDA BEGAGNAT -I BEGAGNAT VETLANDA I BEGAGNAT VETLANDA BEGAGNAT VETLANDA I VETLANDA kr Lördag Fiat 500X 1.0 Euro 6 120hk - 150H O Nmil 189.900 kr I BEGAGNAT Honda Civic Tourer 1.6 i-DTEC Euro 6 -120hk - 4 550-I mil - 17 ...................154.900 D A P Å-H19 Ö G L A ...................................................... NDET Tel 0380-198 00 Tel 0383-24 69 00 BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA --07...........................119.900 BEGAGNAT I VETLANDA 10.00-13.00 Honda Accord 2,0 Honda Executive Accord -11 2,0 ....................149.900 Executive -11 ....................149.900 kr kr Honda CR-V 2,0 Elegance Honda CR-V -07...........................119.900 2,0 Elegance kr BEGAGNAT I VETLANDA BEGAGNAT I VETLANDA BEGAGNAT I VETLANDA Fiat 500X 1.6 E.Torq Euro 6 110hk - 2 415 mil - 17 .......................................124.900 kr Honda CR-V 1.6 i-DTEC 4WD Euro 6Kjell 160hk - 13Martin 150 mil -Rickard 15 ...................169.900 krkr Pontus Honda Accord 2,0 Executive -11 ....................149.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance -07...........................119.900 kr Honda Honda AccordAccord 2,2 Honda -122,0.......................................184.900 Accord 2,2-11 -12 .......................................184.900 kr krHonda kr CR-V 2,2 Diesel Honda Comfort-12 CR-V 2,2 Diesel ...............119.900 Comfort-12kr...............119.900 kr kr Executive ....................149.900 Honda CR-V 2,0 Elegance -07...........................119.900 Se kr mer bilar på www.erbil.se Fiat Doblo 1,3 Mjt L1H1 - 5 180 mil - 18 ......................................................... 109.900 Honda HR-V 1.6 i-DTEC Euro 6 120hk 4 725 mil 17 ................................169.900 kr Honda Accord 2,2 -12 .......................................184.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 ...............119.900 kr Honda Honda Civic 1,6 -13 Honda .............................................159.900 1,6 -13 .............................................159.900 kr krHonda kr CR-V 2,0 Honda Edition CR-V 2,0-12 Special ..............169.900 Edition -12 ..............169.900 kr Accord 2,2 Civic -12 .......................................184.900 Honda CR-V 2,2Special Diesel Comfort-12 ...............119.900 krkr Honda Civic-13 1,6 -13 .............................................159.900 kr Honda CR-V-13 2,0................................249.900 Specialkrkr Edition -12 ..............169.900 kr Honda Accord 2,2 Lifestyle - 12 740 mil - 12 ................................................... kr Jeep Renegade 2.0 CRD - 8CR-V 051 mil - 16-13 ...............................................189.900 krkr Honda Civic 1,6 -13 .............................................159.900 krHonda Honda CR-V 2,0diesel Special Edition ..............169.900 Honda99.900 Civic 1,6 Comfort Honda Civic -13 ...........................159.900 1,6 Comfort ...........................159.900 kr 4WD kr 2,2 Honda CR-V ................................249.900 2,2-12 diesel Honda Civic 1,6 Comfort kr ...........................159.900 kr ................................249.900 Honda CR-V 2,2 diesel kr kr Honda Civic 1,6 Comfort -13 ...........................159.900 Honda CR-V diesel ......................................... 109.900-13 kr ................................249.900 109.900 Honda Civic 1,8 Executive Honda Civic -121,8 .........................149.900 Executive -12 .........................149.900 kr -13 kr Honda Jazz 1,22,2 -12 Honda Jazz -12-......................................... Honda Civic 1.6 i-DTEC Euro 6 120hk - 8 700 mil - 16 ............................... 139.900 kr Nissan Navara Dubbelhytt 3.0 dCi V6 4x4 - 15-13 2001,2mil 14 ....................179.900 kr kr 109.900 kr Honda Civic 1,8 Executivekr-12Honda .........................149.900 kr Honda Jazz 1,2109.900 -12 ......................................... ......................................... kr Honda Civic 1,8 Executive -12 .........................149.900 Jazz 1,2 -12 9-3 1,8i -04 ......................................................54.900 kr Honda Civic 1,8 kr Sport Honda-09 Civic .................................109.900 1,8 Sport -09 .................................109.900 kr Saab 9-3 1,8ikr-04Saab Honda Civic 1.0 Euro 6 129hk - 2 670 mil - 17 .............................................. 169.900 Opel Mokka 1.71,8 CDTI 4x4 - 13 ......................................................54.900 526 mil .....................................94.900 krkr Saab 9-3 1,8i -04 ......................................................54.900 kr Civic SportecoFLEX -09kr.................................109.900 kr - 13 Saab 9-3 1,8i -04 ......................................................54.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 Honda .................................109.900

1.6

BILUTH

Avis Nässjö 0380-138

Toyota Avensis Kombi 1.8 - 10 800 mil - 14 ....................................................144.900 kr Våra öppettider BILUTHYRNING BILUTHYRNING BILUTHYRNING Volkswagen Golf Variant 1.6 TDI BlueMotionBILUTHYRNING - 22 500 mil - 10.................59.900 kr Nässjö 0380-138 Avis Nässjö 22 0380-138 Avis Vetlanda 22 Avis 0383-105 Vetlanda 75 0383-105 75 Måndag - fredag AvisAvis 0380-138 22 Avis Nässjö 0380-138Avis 22 Nässjö Avis Vetlanda 0383-105 75Vetlanda 0383-105 75 Våra öppettider Våra öppettider 10.00-18.00 Koltorpsgatan Koltorpsgatan 1, Nässjö 1, Nässjö Våra 1, öppettider Våra öppettider Koltorpsgatan 1, Nässjö Koltorpsgatan Nässjö Måndag fredag Måndag - fredag Verkstadsgatan 3, Vetlanda 0380-189 00 0380-189 00 Måndag fredag Måndag - fredag 0380-189 00 0380-189 00 Lördag 10.00-18.00 10.00-18.00 10.00-18.00 10.00-18.00 Verkstadsgatan Verkstadsgatan 3, Vetlanda 3, Vetlanda Verkstadsgatan 3,Verkstadsgatan Vetlanda Lördag 3, Vetlanda Tel 0380-198 00 Tel 0383-24 69 00 Lördag Lördag Lördag Tel 0380-198 Tel 000380-198 00 Tel 0380-198 00 Tel 0380-198 Tel 0383-24 69 Tel00 0383-24 00 Tel 0383-24 69 00 69 00 Tel10.00-13.00 0383-24 69 00 10.00-13.00 10.00-13.00 10.00-13.0010.00-13.00

Honda Civic 1.4 i-DSI 83hk - 15 000 mil - 07 .....................................................52.900 kr Honda Civic Tourer 1.6 i-DTEC 120hk - 10 850 mil - 14 ..............................104.900 kr

Koltorpsgatan 1, Nässjö 0380-189 00

O N D A P Å H Ö G LHAON HND ODENATDPAÅ PHÅÖ GHLÖAGNLDAENT D E T H O N D A PÅ H Ö G L A N D E T

Nässjö och Vetlanda

Öppet Mån - fre 10.00-18.00 Lör 10.00 - 13.00 mer bilar på www.erbil.se Se merSebilar Sepå mer www.erbil.se bilar Se på merwww.erbil.se bilar på www.erbil.se

Kjell Kjell

Se mer bilar på www.erbil.se

Martin Kjell Martin

Rickard Rickard Kjell Martin

Pontus Rickard Pontus Martin

Kjell

Jonas Pontus Rickard

Pontus


44

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

................................. VISION VISION HÖGLANDET motor motor HÖGLANDETmotor HÖGLANDET

Lamborghini Sián Roadster

Lamborghinis första taklösa supersporthybrid heter Sián Roadster och får alla bilnördar att börja dregla. Designen är ett mästerverk och i maskinrummet arbetar en V12:a tillsammans med ett 48-volts mildhybridsystem. Totalt levereras 819 hästkrafter, vilket resulterar i att noll till hundra km/h rullar på 2,9 sekunder och toppfarten landar på 350. Siffran 19 på bakvingen symboliserar antalet exemplar som kommer att byggas och samtliga såldes blixtsnabbt. Det kanske inte är så konstigt eftersom namnet Sián är slangord för blixt på bolognesiska… Pris: 36 400 000 kr Upplaga: 19 ex Tillverkas: Italien

VISION motor HÖGLANDET

TESTAR

McLaren Speedtail

Den andliga uppföljaren till legendariska McLaren F1 heter kort och gott Speedtail. Arvet märks inte minst så fort man öppnar saxdörren – förarstolen är nämligen placerad i mitten samtidigt som två passagerare kan åka med sittandes snett bakom. McLaren Speedtail är alltså en tresitsig skapelse med droppformad kaross i kolfiber, vilket ger enastående luftmotstånd och prestanda. Toppfarten är 403 km/h och accelerationen från stillastående till 300 km/h rullar på 13 sekunder. Under huven arbetar en V8:a tillsammans med en parallellhybrid på 1070 hästkrafter. Pris: 29 900 000 kr Upplaga: 106 ex Tillverkas: England

Apollo Intensa Emozione

Minns du supersportbilen Gumpert? Bolaget rullade i graven 2013 men är nu åter i farten efter att ett gäng rika kineser köpt upp resterna och dragit igång tillverkningen i tyska Affalterbach. Fast nu under namnet Apollo Intensa Emozione. Det senare är italienska för ”intensiva känslor” och hyperbilen lever verkligen upp till sitt känslosamma namn. Formgivningen är något i hästväg, liksom motorn. Under huven arbetar en V12:a utan överladdning på 780 hästkrafter som ser till att hundrastrecket nås på 2,7 sekunder samtidigt som vrålåket toppar 335 km/h. Pris: 29 400 000 kr Upplaga: 10 ex Tillverkas: Tyskland

Lotus Evija

Englands första helt elektriska hyperbil heter Lotus Evija och såväl designen som drivlinan sticker verkligen ut från mängden. Evija har nämligen inte en eller två elmotorer, utan fyra på totalt 2000 hästkrafter. Varje motor genererar alltså 500 hästar och driver var sitt hjul. Därmed är också prestandan något utöver det vanliga och färden från 0 till 300 km/h rullar på under nio sekunder samtidigt som toppfarten överstiger 320. Räckvidden ligger på 34,5 mil och det är möjligt tack vare ett litumjonbatteri på 70 kWh - ändå väger britten blott 1680 kilo. Extra roligt i sammanhanget är att Lotus ingår i Geely-familjen tillsammans med Volvo. Pris: 29 000 000 kr Upplaga: 130 ex Tillverkas: England

Pininfarina Battista

Även Pininfarina lanserar en elektrisk skönhet som döpts till Battista efter grundaren Battista Pininfarina. Italienskan är skapad för ett enda ändamål – att spränga gränser och det med hjälp av fyra elmotorer på 1900 hästkrafter. Hela stallet ser till att färden till hundra rullar på 1,97 sekunder samtidigt som toppfarten är 350 km/h. Pininfarina Battista är en lågsniffande dröm och drivlinan kommer från kroatiska Rimac. Litiumjonbatteriet är på 120 kWh och ska lyckas förflytta ägaren 45 mil. Även här finns en svensk koppling eftersom Automobili Pininfarinas vd är svensk och heter Per Svantesson. Pris: 25 900 000 kr Upplaga: 150 ex Tillverkas: Italien

SSC Tuatara

Det var med en hårsmån som SSC Tuatara kom med på listan - men amerikanarnas bidrag är inget att rynka på näsan åt. Hyperbilen har nämligen klara ambitioner att knipa åt sig den åtråvärda titeln ”världens snabbaste produktionsbil”. Försök har redan genomförts och nu återstår det bara att ha representanter från Guinness Rekordbok på plats. Är du nyfiken på siffrorna? Tja, SSC riktar in sig på (håll i dig nu) 533 km/h. Hur det är möjligt? Allt med hjälp av en dubbelturbomatad V8:a som med E85 i tanken genererar 1750 hästkrafter. Pris: 20 700 000 kr Upplaga: 100 ex Tillverkas: USA


................................. VISION

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

HÖGLANDET motor

FINNS NU FÖR Mustang Mach-E levererar en helt ny form av elektrisk PROVKÖRNING frihet, en SUV med en Mustangs EN ELEKTRISK IKON.

hjärta och passion. Upp till 610 km* elektrisk räckvidd och slående teknologisk kompetens. Mustang Mach-E finns nu att beställa hos oss med leverans från våren 2021.

Privatleasing fr. 3 995 kr/mån* Förmånsvärde fr. 1 255 kr** Ord. rek. pris 436 200 kr

www.skobes.se

VETLANDA Kolvägen 23 Telefon: 0383-596 19 Öppettider: Mån-fre 9-18 • Lör 10-14 *Baserat på fulladdat batteri. Räckvidd testas enligt Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure (WLTP), gäller bakhjulsdrift med långdistansbatteri. Faktiskt räckvidd varierar beroende på ett antal faktorer som yttre klimat, körstil, bilunderhåll, batteriålder etc. Elförbrukning blandad körning 16,5 – 19,5 kWh/100km. CO2-utsläpp 0g/km. Med reservation för felskrivningar.

R A ! KV EN T A IL AT RB SSK E G N LA D O L R TA FO FÅ RE T G ET LÄ R A EN H D VI ED M R

CHANGE YOUR BUSINESS PERSPECTIVE IVECO`S BUSINESS EXCLUSIVE-PAKET INGÅR I PRISET

SPARA UPP TILL

OÖVERTRÄFFFAD KOMFORT & DESIGN 4-vägs multifunktionsratt i läder och LED-strålkastare med 15% bättre sikt HÅLLBAR KÖRGLÄDJE Förbättrad bränsleekonomi med bl.a. ECO- och Power-lägen samt Start/Stop

47 697 kr i fordons-skatt

TRYGG & SÄKER KÖRUPPLEVELSE med tre års fabriksgaranti (max 200 000 km) SMIDIG & ENKEL MANÖVERERING Servostyrning med med stadsfunktion och klassens minsta vändradie

3 434 kr*

2 551 kr*

2 993 kr*

Leasing från: Pris från: 389 000 kr

Leasing från: Pris från: 289 000 kr

Leasing från: Pris från: 339 000 kr

Skåp & lift – 3,5 ton

12 m³ skåpbil – 3,5 ton

Flakbil – 3,5 ton

*Modell: IVECO Daily 35S16A8, skåp & lift, 156 hk. Leasingpriserna är baserat på 36 mån: Kontantinsats: 116 700 kr (30%) Restvärde: 175 050 kr (45%). Beskattning före 31/12-2019: 13 554 kr/år. Beskattning från 1/1-2020: 29 453 kr/år. Modell: IVECO Daily 35S14A8, skåp 12m³, 136 hk. Leasingpriserna är baserat på 36 mån: Kontantinsats: 86 700 kr (30%) Restvärde: 130 050 kr (45%). Beskattning före 31/12-2019: 12 941 kr/år. Beskattning från 1/1-2020: 22 583 kr/år. IVECO Daily 35S16A8, flakbil, 156 hk. Leasingpriserna är baserat på 36 mån: Kontantinsats: 101 700 kr (30%) Restvärde: 152 550 kr (45%). Beskattning före 31/12-2019: 13 554 kr/år. Beskattning från 1/1-2020: 24 511 kr/år. Samtliga IVECO Daily har tre års fabriksgaranti (max 200 000 km) som standard, lokala leveransomkostnader kan tillkomma. IVECO reserverar sig för eventuella prishöjningar, skattehöjningar och slutförsäljning. Förbehåll för kreditgodkännande. Erbjudandet kan ej kombineras med andra rabatter och avtal. Alla priser exklusive moms. *Erbjudandet gäller till och med den 31 mars 2020.

Alvesta Bilservice AB Grönkullavägen 1 342 22 Alvesta Tel: 0472- 131 10

45


46

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

................................. VISION VISION motor HÖGLANDETmotor HÖGLANDET

A-KLASS MED VOLT

VISION motor HÖGLANDET

TESTAR

“Don’t mention the war”. Den berömda frasen från humorserien Pang i bygget med John Cleese i huvudrollen får oss osökt att tänka på Mercedes A-klass. Den första generationen gjorde en gedigen volt och vurpan på nittiotalet är något tyskarna ogärna talar om. Nu är det dags att lansera bilfamiljens första sladdis och än en gång är det volten som uppmärksammas. Räckvidden på el är nämligen klassledande. Det satt långt inne, men när biltillverkarna med hjälp av piska och morot väl kom igång med elektrifieringen på bred front så tog det fart ordentligt. Vissa accelererade snabbare än andra och hit hör definitivt Mercedes. Vi har provkört laddhybriden A250 e och är imponerade.

Spänningen stiger

Mercedes A-klass är inne på sitt tjugotredje år och när vi nu lägger beslag på den fjärde generationens laddhybrid så upplever vi en sällan skådad klassresa. Från botten efter kullerbyttan på Bromma flygplats 1997 till absoluta toppen 2020 med finesser lånade från lyxbrorsan S-klass. Hit hör bland annat MBUX (Mercedes-Benz User Experience), vilket

innebär att du kan tala med din bil genom att säga de magiska orden ”Hej Mercedes”. Vips svarar din nyfunna elskling och med hjälp av artificiell intelligens lär bilen känna dig och dina rutiner på djupet. Eftersom vi plåtar med Frankfurts skyskrapor som effektfull bakgrund så frågar vi om stadens högsta byggnad. Svaret blir Commerzbank Tower med sina 56 våningar och 259 meter.

Dubbla personligheter

Under huven på nya A250 e så arbetar en fyra på 160 hästkrafter och bensinmaskinen har sällskap av en elmotor på 102. Totalt kan 218 hästar levereras till framhjulen via en åttaväxlad dubbelkopplingslåda och därmed har tysken en dubbelnatur som närmast

påminner om Dr. Jekyll och Mr. Hyde. Noll till hundra rullar på kvicka 6,6 sekunder och toppfarten är 235 km/h. Å andra sidan kan du tack vare ett stort batteripaket på 15,6 kWh köra helt elektriskt i upp till sju mil. Paketeringen är närmast en delikatess - men smakar det så kostar det! Grundpriset börjar från 399 900 kronor och du kan räkna med en klimatbonus på 41 436. Därmed är vi nere på 358 464 kronor, vilket ändå är nästan hundratusen dyrare jämfört med vanliga A200. Mercedes nya laddhybrid är en stjärna, och vet om det.

-Av Willy Priske och Jenny Nilsson

Tekniska data för Mercedes A250 e 1,3 SE-Edition Motor: 4-cyl bensin med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl. Max effekt 160 hk vid 5 500 varv/min. Max vridmoment 250 Nm mellan 1 620-4 000 varv/min. Elmotor: 102 hk och 330 Nm. Totaleffekt 218 hk. Kraftöverföring: Motorer fram, framhjulsdrift. 8-växlad dubbelkopplingslåda. Fjädring: Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: torsionsfjädring. Styrning: Elservo. Vändcirkel 11 meter. Bromsar: Skivor runt om. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 273, längd 442, bredd 180, höjd 144. Tjänstevikt 1 680. Bränsletank 35 liter. Batteri 15,6 kWh. Prestanda: Toppfart 235 km/h. Acceleration 0-100 km/h 6,6 sek. Förbrukning/Miljö: 1,1 liter per 100 km vid blandad körning. CO2: 26 g/km. Räckvidd på el 71 km (WLTP). Pris: 399 900 kronor (exkl. 41 436 kr i klimatbonus).

+ Plus…

Trevlig drivlina med bra prestanda Räckvidden på el Snål förbrukning Bra komfort

- Minus… Bara två års nybilsgaranti Högt inköpspris


................................. VISION

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

47

HÖGLANDET motor

DEN LILLA SUBARU-VERKSTADEN DENDET LILLA SUBARU-VERKSTADEN MED PERSONLIGA BEMÖTANDET

AUKTORISERAD DEN LILLA SUBARU-VERKSTADEN SUBARU-SERVICE SEDAN 1984 JUST NU!

GOD JUL OCH G OTDNJYUTLTOÅCR! H G OT G OT T N Y T T Å R!

Plogpaket för mindre än halva priset vid köp av valfri CFMOTO!

Hos oss på Höglandets största butik för fyrhjulingar hittar ni fordon för alla möjliga behov!

mc-butiken.com

GOD JUL OCH G OT T N Y T T Å R!

3 ÅRS FRI SERVICE* 3 ÅRS FRI SERVICE*

VÄLKOMNA TILL NIFAB! VÄLKOMNA TILL NIFAB! SÄVSJÖ, Hantverkaregatan 3, 576 35 Sävsjö

* * *

SÄVSJÖ, Hantverkaregatan 3, 576 35 Sävsjö 0382-12745, nifab.n@telia.com 0382-12745, nifab.n@telia.com , ,Mån–Tors Öppet 06.30–17.00, Fre 06.30–16.00 Öppet Mån–Tors 06.30–17.00, Fre 06.30–16.00

3 ÅRS FRI SERVICE* Bränsleförbr , bl. körn. 6,1–7,0 l/100 km. CO2-utsläpp: 159–161 g/km. Bilen på bilden är extrautrustad. * Eller vid6,1–7,0 1.500,l/100 3.000km. ochCO 4.500 mil. 159–161 g/km. Bilen på bilden är Bränsleförbr bl. körn. -utsläpp: 2 extrautrustad. * Eller vid 1.500, 3.000 och 4.500 mil.

*

VÄLKOMNA TILL NIFAB!

SÄVSJÖ, , Hantverkaregatan 3, 576 35 Sävsjö 0382-12745, nifab.n@telia.com Öppet Mån–Tors 06.30–17.00, Fre 06.30–16.00

Välkommen in till Eksjös Troligtvis Roligaste Butik!

Bränsleförbr bl. körn. 6,1–7,0 l/100 km. CO2-utsläpp: 159–161 g/km. Bilen på bilden är extrautrustad. * Eller vid 1.500, 3.000 och 4.500 mil.

POWER ON

PEUGEOT PLUG-IN HYBRID FINNS FÖR OMGÅENDE LEVERANS

NYA PEUGEOT 3008 SUV

Plug-In Hybrid

Under 8,5 basbelopp Förmånsvärde från 1.255 kr/mån

Privatleasing från 4.449 kr/mån Finns med 300 hk & 4WD Peugeot garantier: 3 års nybilsgaranti eller max 100 000 km, 3 år med Peugeot Assistance, 12 års genomrostningsgaranti och 3 års lackgaranti. Basbelopp beräknat enligt 2020 års värde. Förmånsvärde är redovisat netto per månad vid 50% marginalskatt enligt 2020 års värde, och nedsättning om 40% för plug-in hybrid. Förmånsvärde är ej bekräftat av skatteverket. Peugeot Privatleasing: avtalstid 36 månader, max 4 500–9 000 mil, garanterat restvärde. Peugeot Privatleasing inkluderar Peugeot Serviceavtal. Peugeot Plug-In Hybrid är klimatbonusberättigad enligt bonus malus. 3008 Hybrid bränsleförbrukning 1,3–2,2 l/100 km, CO2-utsläpp 29–40 g/km, elförbrukning blandad körning 17,4 kWh/100 km. Utsläppsoch förbrukningsvärdena är angivna enligt WLTP-körcykeln och kan förändras. Värdena avser blandad körning och gäller för specificerad grundnivå och kan påverkas av bilens tillval. För mer information se peugeot.se. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker och går ej att kombinera med andra erbjudanden. Vi reserverar oss för eventuella ändringar, avvikelser och feltryck. Bilarna på bilden kan vara extrautrustad.

NJUDUNGS BIL

Östra Nygatan 23, 574 33 VETLANDA, 0383–76 37 50 Öppettider: mån–fre 9–18, lör 10–14 www.njudungsbil.se


48

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

................................. VISION motor HÖGLANDET HÖGLANDETmotor

INGET RULLANDE SKÄMT

VISION motor HÖGLANDET

TESTAR (B a r c e l o n a – S p a n i e n)

Nissan Juke lanserades för exakt tio år sedan och delade snabbt upp betraktarna i två läger. Antingen gillade man det annorlunda stuket eller inte. Somliga tyckte att bilen liknade ett rullande skämt och vips blev smeknamnet Nissan Joke. Men efter en miljon sålda exemplar har skrattet fastnat i halsen och nu är det dags att provköra en helt ny generation i Barcelona. Vad har Nissan hittat på den här gången? Det var första tanken när inbjudan till provkörningen av nya Juke dök upp. Chocken för tio år sedan har knappt lagt sig och nu ska vi utsätta oss för samma sak igen… Men faran visar sig vara rejält överdriven. Nya Juke känns betydligt mer jordnära utan att den spejsiga grundtanken gått förlorad.

Tips från coachen

Nya Juke har växt med sju centimeter på längden och det har gjort susen för utrymmena. Komforten är rent ut sagt magnifik och det är lätt att slå sig till ro bakom ratten. Speciellt om man väljer till den adaptiva farthållaren som både kan styra, gasa och bromsa automatiskt i den spanska rusningstrafiken. Det erbjuds mängder av utrustning till nya Juke och första frågan är vilken av bilens

fem utrustningsnivåer man ska välja? Instegsversionen heter Visia och kan bli din för 175 900 kronor medan Tekna är toppmodellen för 246 000. Här gäller det att titta noga på vilken utrustning man vill ha. Inroparen har exempelvis plåtfälgar, en 4,2-tums pekskärm och saknar märkligt nog främre stolsvärme. Alla andra har aluminiumfälgar, stolsvärme och dessutom en pekskärm på 8-tum. Att köpa billigt kan bli dyrt så ett tips från coachen är att utgå från N-Connecta á 215 900.

När fyra blir tre

Längden har alltså ökat på nya Juke till 421 centimeter och raka motsatsen gäller motorn. Maskinen har nämligen krympt med en cylinder och nu gäller en trepip på 117 hästkrafter som jobbar tillsammans med en sexväxlad manuell låda. Önskar du

hellre en sjustegad dubbelkopplingslåda så erbjuds det till alla versioner förutom den billigaste. Tillvalet kostar 15 300 kronor och förändrar hela körupplevelsen till det positiva. Växlingarna går lika mjukt som en maffigt arrangerad tryckare av Julio Iglesias och för att personifiera körningen än mer finns tre körlägen: standard, eco och sport. På bergsvägarna strax utanför Barcelona så upplever vi en perfekt avvägning mellan körglädje och komfort. Hitintills har över en miljon Nissan Joke, förlåt, Juke sålts och därmed får många bilexperter krypa till fälgkorset. Nissan å sin sida skrattar hela vägen till banken. -Av Willy Priske och Johannes Gardelöf

Tekniska data för Nissan Juke N-Connecta 1,0 DCT Motor: 3-cyl bensinmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl. Max effekt 117 hk vid 5 250 varv/min. Max vridmoment 180 Nm mellan 1 750-4 000 varv/min. Kraftöverföring: Motorn fram, framhjulsdrift. 7-växlad dubbelkopplingslåda. Fjädring: Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: torsionsaxel. Styrning: Elservo. Vändcirkel 10,6 meter. Bromsar: Skivor fram och bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 264, längd 421, bredd 180, höjd 160. Tjänstevikt 1 207. Bränsletank 46 liter. Prestanda: Toppfart 180 km/h. Acceleration 0-100 km/h 11,1 sek. Förbrukning/Miljö: 6,1 liter per 100 km vid blandad körning. CO2: 138 g/km (WLTP). Pris: 231 200 kronor.

+ Plus…

Smidig dubbelkopplingslåda Hög standardutrustning Köregenskaper Utrymmena

- Minus…

Visia saknar väsentlig utrustning Fyrhjulsdrift erbjuds inte


................................. VISION

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

49

HÖGLANDET motor

eot Assistance, 12 års genomrostningsgaranti och 3 års lackgaranti. Basbelopp beräknat igt 2020 årsAUTOSERVICE värde. Förmånsvärde är redovisat netto per månad vid TEAMenl BROMÉS POWER ON brid. Förmånsvärde är ej bekräftat av skatteverket. Peugeot Privatleasing: avtalstid 36 månader, max 4 500–9 000 mil, garanterat restvärde. Peugeot Privatle PEUGEOT PLUG-IN HYBRIDGOD JUL & ättigad enlFINNS igt bonus mal u s. 3008 Hybri d bränsl e förbrukni n g 1, 3 –2, 2 l/100 km, CO -utsl ä pp 29–40 g/km, el f örbrukni n g bl a ndad körni n g 17, 4 kWh/100 km. Uts 2 FÖR OMGÅENDE LEVERANS GOTT ÅR! as. Värdena avser blandad körning och gäller för specificerad grundnivå och kan påverkas av bilens til val. FörNYTT mer information se peugeot. se. Erbjudandet gäll POWER ON ER ON EUGEOT rverar oss för eventuelPLUG-IN lHYBRID a ändringar, avviHYBRID kelser och feltryck. Bilarna på bilden kan SERVICE vara extrautrustad. OCH REPERATIONER TRID PLUG-IN

AV ALLA BILMÄRKEN!

NNS FÖR OMGÅENDE LEVERANS GÅENDE LEVERANS

NYA PEUGEOT 3008 SUV

Plug-In Hybrid

FÖRSÄKRINGSJOBB NYA PEUGEOT 3008 SUV NYA PEUGEOT 3008 SUV 4.449 UGEOT 3008 SUV VI BYTER VINDRUTOR Östra Nygatan 23, 574 33 VETLANDA, 0383– 4.449 4.449 4.449 DÄCKVERKSTAD Öppetti d er: mån–fre 9–18, DÄCKHOTELL UDUNGS BIL NJUDUNGS BIL S BIL HJULINSTÄLLNINGAR www.njudun

L

Under 8,5 basbelopp Förmånsvärde från 1.255 kr/mån

Plug-In Hybrid Plug-In Hybrid Privatleasing från kr/mån Under 8,5 basbelopp Plug-In Hybrid UnderFörmånsvärde 8,5 basbeloppfrån 1.255 kr/mån Finns med 300 hk & 4WD Under 8,5 basbeloppFörmånsvärde från 1.255 kr/mån Privatleasing från kr/mån Förmånsvärde från 1.255 kr/mån från12 års genomrostningsgaranti kr/mån Finns med hk & 4WD Peugeot garantier: 3 års nybilsgaranti eller max 100 000 km, 3 Privatleasing år med Peugeot Assistance, och300 3 års lackgaranti. Basbelopp beräknat enligt 2020 års värde. Förmånsvärde är redovisat netto per månad vid 50% marginalskatt enligt 2020 års från värde, och nedsättning om 40% för plug-in hybrid. Förmånsvärde är ej bekräftat av skatteverket. Peugeot Privatleasing: avtalstid 36 månader, max 4 500–9 000 mil, garanterat restvärde. Peugeot Privatleasing Privatleasing kr/mån Finns med 300 hk & 4WD inkluderar Peugeot Serviceavtal. Peugeot Plug-In Hybrid är klimatbonusberättigad enligt bonus malus. 3008 Hybrid bränsleförbrukning 1,3–2,2 l/100 km, CO -utsläpp 29–40 g/km, elförbrukning blandad körning 17,4 kWh/100 km. Utsläpps-

Finns med 300 hk & 4WD

2 antier: 3 års nybilsgaranti eller max 100 000 km, 3 år med Peugeot Assistance, 12 års genomrostningsgaranti och 3 års lackgaranti. Basbelopp beräknat enligt 2020 års värde. Förmånsvärde är redovisat netto per månad vid 50% är angivna enligt WLTP-körcykeln och kan Peugeot förändras. Värdena avser blandad och förrestvärde. specifiPeugeot cerad Privatleasing grundnivå och kan påverkas av bilens tillval. t enligt 2020 års och värde,förbrukningsvärdena och nedsättning om 40% för plug-in hybrid. Förmånsvärde är ej bekräftat av skatteverket. Privatleasing: avtalstid 36 månader, maxkörning 4 500–9 000 mil,gäller garanterat ugeot Peugeot Plug-In Hybrid är klimatbonusberättigad bonus malus. 3008erbjudanden. Hybrid bränsleförbrukning km, COeventuella -utsläpp 29–40ändringar, g/km, blandad körning 17,4 kWh/100 km. Utsläpps0 km, 3Serviceavtal. år med Peugeot Assistance, 12 års genomrostningsgaranti ochenligt 3 års lackgaranti. Basbelopp beräknat enligtVi 2020 års1,3–2,2 värde. l/100 Förmånsvärde perelförbrukning månadavvikelser vid 50% 2 är redovisat netto långt lagret räcker och går ej att kombinera med andra reserverar oss för och feltryck. Bilarna på bilden kan vara extrautrustad. ngsvärdena är angivna enligt WLTP-körcykeln och kan förändras. Värdena avser Privatleasing: blandad körning och gäller för specifimax cerad grundnivå påverkasrestvärde. av bilens tillval. FörPrivatleasing mer information se peugeot.se. Erbjudandet gäller så m 40% för plug-in hybrid. Förmånsvärde är ej bekräftat av skatteverket. Peugeot avtalstid 36 månader, 4 500–9 000och mil,kan garanterat Peugeot äcker och går ej att kombinera medbonus andramalus. erbjudanden. Vi reserverar oss för eventuella ändringar, och29–40 feltryck. Bilarna på bilden kan vara extrautrustad. g/km, elförbrukning blandad körning 17,4 kWh/100 km. Utsläppsid är klimatbonusberättigad enligt 3008 Hybrid bränsleförbrukning 1,3–2,2 l/100 km,avvikelser CO -utsläpp anti. Basbelopp beräknat enligt 2020 års värde. Förmånsvärde är redovisat netto per månad vid 250% keln och kan förändras. Värdena avser blandad körning och gäller för specificerad grundnivå och kan påverkas av bilens tillval. För mer information se peugeot.se. Erbjudandet gäller så atleasing: avtalstid 36 månader, max 4 500–9 000 mil, garanterat restvärde. Peugeot Privatleasing erbjudanden. Vi reserverar oss för eventuella ändringar, avvikelser och feltryck. Bilarna på bilden kan vara extrautrustad.

–2,2 l/100 km, CO2-utsläpp 29–40 g/km, elförbrukning blandad körning 17,4 kWh/100 km. Utsläppsundnivå och kan påverkas av bilens tillval. För mer information se peugeot.se. Erbjudandet gäller så na på bilden kan vara extrautrustad.

Östra Nygatan 23, 574 33 VETLANDA, 0383–76 37 50 Öppettider: Östra Nygatan 23, 574 33 VETLANDA, 0383–76 37 50 mån–fre 9–18, lör 10–14 Öppettider: mån–fre 9–18, lör 10–14 www.njudungsbil.se Östra Nygatan 23, 574 33 VETLANDA, 0383–76 37 50 www.njudungsbil.se

För mer information se peugeot.se. Erbjudandet gäller så

Östra Nygatan 23, 574 33 VETLANDA, 0383–76 37 50 Öppettider: mån–fre 9–18, lör 10–14 www.njudungsbil.se

Öppettider: mån–fre 9–18, lör 10–14 www.njudungsbil.se

Eksjö: 0381 - 63 44 00 Mariannelund: 0496 - 219 00 Når du inte upp?

Hyr din lift hos oss!

Vi tjänster: utför Våra Reparationer av

Reparationer av dieselpumpar, spridare, dieselpumpar och spridare. generatorer och startmotorer. Test av commonrailinjektorer. Svarvning, fräsning, slipning mm. Hel eller delrenoveringar Hel- eller delrenoveringar av motorer. av motorer.

25 liftar från 800:-

Vi säljer även motorer, topplock, Försäljning av motordelar, motorer, pumparfilter, och reservdelar. dieselpumpar, startmotorer och generatorer.

16FEB201120481109

Landsbro Mekaniska AB 0383-60336

Solrosvägen Frinnaryd Svarvvägen5,2,578 5787433 Aneby Tel: 0380-41992 henrik@motrab.se Tel 0380-419 92 Mobil: 070-55 41 992 www.motrab.se

DIN FULLSERVICEVERKSTAD I SÄVSJÖ! BROMÉS AUTOSERVICE AB - BRÄDGÅRDSGATAN 16 - SÄVSJÖ - 0382-126 29


50

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

.................................


.................................

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

51

Krönika av psykolog Alf B Svensson

GE INTE UPP!

i r v t l s l el a t S - vi levererar på hela Höglandet!

ör f t l l A t! e l l a t s

KONTAKTA MATTIAS PÅ

0708 - 43 42 91

Stallströ • Lantbruksströ • Torv Bränslepellets • Ströpellets

Ge bort en hållbar jul

erikshjalpen.se Vetlanda • Eksjö • Sävsjö • Vrigstad • Bodafors

Aldrig tidigare har vi så ofta fått höra att vi ska hålla i och hålla ut som nu när vi fått en andra våg av Covid-19. Att vi håller ut och inte ger upp är lika viktigt när vi misslyckas och möter andra motgångar och kriser i livet. Hur vi lyckas med det beror delvis på våra gener. Men det är också något vi kan träna upp genom att se våra misslyckanden som inlärningstillfällen och kriser som utmaningar som kan göra att vi växer. När jag misslyckats och ältar mina svagheter tänker jag ibland på Mose i Bibeln. Han hade talsvårigheter och kort stubin och fick en hel del kritik. Men han gav inte upp när han misslyckades. Först efter närmare tio försök lyckades han befria sitt folk från slaveriet i Egypten. Därför blev han Bibelns skickligaste folkledare. Redan som ung psykolog hade jag en dröm att skriva och undervisa om relationer. Men mitt första manus refuserades direkt av förlaget jag kontaktade. Då erbjöd jag i stället ett 50-tal församlingar att komma och undervisa om föräldraskap. Jag fick inte ett enda svar. Men jag kunde inte ge upp drömmen att skriva en bok om föräldraskap. Därför arbetade jag om mitt manus och kontaktade Libris. Men de tyckte inte heller att det var något vidare. Först när jag arbetat om manuset ännu en gång fick jag boken utgiven. Att jag sedan skulle skriva 10 böcker som nu sålts i mer 100 000 exemplar kunde jag i min vildaste fantasi inte föreställa mig. Säkert inte de heller. Att vi inte ger upp är också viktigt när vi går igenom en kris eller livet inte blir som vi tänkt. Annika Östberg dömdes för medhjälp till mord till livstid i ett av USA:s värsta fängelse. Hon överlevde genom att ta en dag i sänder och gav aldrig upp hoppet att en dag bli fri. Efter mer än 10 000 dagar eller 28 år blev hon fri. Forskarna har upptäckt de som har en personlig tro återhämtar sig snabbare efter en kris. När alla dörrar är stängda upplever de ofta att det öppnas ett fönster. Även om de många gånger kan få vänta länge. Medan du väntar kan kanske sången ”Blott en dag ett ögonblick i sänder” hjälpa också dig att orka en dag till. Antingen du har en tro eller ej. Sen upptäcker du kanske, som många andra, att det du gått igenom gjort dig både klokare och starkare. Covid-19 har stärkt din förmåga att ta dig igenom en kris. Du har nog också blivit lite klokare. Du har upptäckt vad som är viktigt i livet - och vad som inte är det.

Alf B Svensson är legitimerad psykolog, författare och en av vårt lands mest efterfrågade föreläsare i frågor som handlar om barn, familj och äktenskap. Alf bor i Eksjö. alf@visionhoglandet.se


52

VISION HÖGLANDET - VINTER 2020/21

.................................