Vision Höglandet Juni 2023

Page 1

VISION HÖGLANDET

ANEBY - EKSJÖ - NÄSSJÖ - SÄVSJÖ - VETLANDA JUNI 2023 - STÖRST PÅ HÖGLANDET 39.495 EX! “En av södra Sveriges största tidningar” PSYKOLOG ALF B SVENSSON ”SLUTA TJATA PÅ DINA BARN” VISION HÖGLANDETbostad LEDARE AV MIKAEL TORSTENSSON: ”MAT SOM SKULLE SÄTTA SVENSKA BÖNDER I FÄNGELSE” VISION HÖGLANDET MÖTER CARINA BERGFELDT OM HUR MÖTET MED DÖDSDÖMDA I USA FÖRÄNDRADE HENNES BILD AV GUD HÖGLANDSFÖRETAG - SÅ BOR VI 2049! KAN
PÅL
FOLKRÄTT,
Följ med
öknen, marknaderna och upplevelserna i Arabemiraten VISION HÖGLANDET resa
SKYSKRAPORNA HJÄLMEBY SATSAR PÅ SVERIGETOPPEN!
SVERIGE ERKÄNNA SOMALILAND?
WRANGE, PROFESSOR I
SVARAR...
till
DUBAI - BAKOM
VINN SMÖRGÅSTÅRTOR!
SOMALILANDS UTRIKESMINISTER PÅ SVERIGEBESÖK!

MAT SOM SKULLE SÄTTA SVENSKA BÖNDER I FÄNGELSE...

1917 rasade det första världskriget i Europa. Sverige var neutralt och stod utanför striderna. Trots att Sverige var en jordbruksnation och inte medverkade i kriget hotades landet av hungersnöd, så till den grad att man plöjde upp Stockholms parker för att odla potatis och kål.

Vad har vi lärt oss av detta? Vi är mer importberoende än någonsin och maten i våra stora städer tar slut inom några veckor om inte butikerna fylls på. Ta bort möjligheten till transporter så svälter folket.

Skulle sätta svenska

bönder i fängelse

Vi importerar dessutom mat som är producerad på ett sätt som skulle sätta svenska bönder i fängelse om de gjorde likadant.

Denna mat konkurrerar ut den mat som producerats i Sverige enligt svenska lagar. Det är orimligt att man kan importera mat som är producerat på ett sätt som är olagligt i Sverige. Mat där till exempel grisar pumpats fulla med antibiotika och hållits fastspända för att växa så fort som möjligt.

Vi specialiserar och koncentrerar jordbruk och djuruppfödning i allt större enheter som blir känsligare för sjukdomar och superkänsliga för energibortfall. Försvinner elen dör djuren.

Återanpassa det svenska köket

bidrag och utanförskap. Många som kommit till vårt land har erfarenhet av odling och djuruppfödning, varför inte ta vara på denna resurs?

Pjöj idag

Låt oss plöja upp den odlingsbara jorden över hela Sverige och odla bra mat, föda upp friska djur och skapa bra, närproducerad mat nu så vi inte behöver plöja upp parkerna när krisen kommer.

Vision Höglandet är en månatlig fyrfärgs tabloidtidning som distribueras till alla hushåll som tar emot reklam i Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Aneby och Vetlanda kommuner. Tidningen sprids även till hushållen i Lammhult och i tidningsställ. Tidningen utkommer kring den 20:e varje månad förutom i januari och juli månad. Varje tidning är fylld av positiva nyheter och berikande reportage. Du hittar intressanta motorsidor, fräscha modesidor, uppmuntrande näringslivssidor, upplysande kommunsidor och spännande tävlingar med fina vinster. I våra inspirerande resereportage utforskar vi olika destinationer vilket väckt ett brett intresse för att pröva nya resmål. Den positiva atmosfären som omger tidningen beror också på alla våra annonsörer. I varje nytt nummer erbjuder de Vision Höglandets läsare nya och prisvärda produkter och tjänster. Vision Höglandet ges ut av kommunikationsbyrån Copy Vision AB. Copy Vision AB är ett privat företag och som revisionsbyrå har vi anlitat PwC.

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Copy Vision förbehåller sig rätten att ej publicera icke önskvärt material. Inget material, annonser, bilder eller texter får mångfaldigas eller spridas på något sätt utan Copy Visions skriftliga medgivande. Annonser, bilder och artiklar producerade av Copy Vision är Copy Visions egendom och får ej användas i andra medier. Om tidningen bär ansvar för fel i annons ansvarar den inför beställaren med högst annonskostnaden och endast för införandet i den egna tidningen.

Ansvarig utgivare: Mikael Torstensson

Foto framsidan och sidan 3:

Carina: Kajsa Göransson

Bo2049: Willa Nordic

Somaliland: Mikael Torstensson

Viktor: Jesper Barli

Dubai: iStock

Smörgåstorta: iStock

Motor: CNP AB

i närproducerad mat

Världsledande

Istället kunde Sverige vara världsledande i närproducerad mat från hållbara lantbruk med många mindre enheter. Ett lantbruk där man odlar och föder upp djur ekologiskt vilket kräver fler händer och där med skapar arbeten för de många sysslolösa i utanförskapsområdena.

Vi kunde återanpassa det svenska köket till de råvaror som faktiskt går att producera i Sverige och ha det som grund. Kanske man kan anpassa matsedeln efter årstidernas skiftningar och landets förmåga att producera. Här är en utmaning till mediasverige, varför inte tävla i matlagning av mat som faktiskt kan produceras här och passar just den aktuella säsongen?

Ta vara på denna resurs

Integrationen underlättas och rasism motverkas bäst genom arbete och delaktighet inte genom

Grattis

Evert

Fotbollsbiljetter

Arnold

Vision Höglandet / Copy Vision AB Domaregården 576 32 Sävsjö Telefon 0382-671 97 www.visionhoglandet.se info@copyvision.se

341

Trycksak

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 2
673
Vinstbevis kommer på posten. Vinsten hämtas hos vinstgivaren.
VISION HÖGLANDET
alla vinnare i Vision Höglandet!
DU OCKSÅ I VISION HÖGLANDET! Tidningen folk läser!
ANNONSERA
Ring 0382-671 97
Mikael Torstensson Redaktör - mikael@visionhoglandet.se
Carlzon (Stockaryd), Torbjörn Johansson (Hult), Kristina Löf (Malmbäck), Lennart Bjärnstedt (Vetlanda), Carina Karlsson (Nässjö), Berndt Sanfridson (Aneby), Stig Josefsson (Nässjö), Oscar Zier (Vetlanda), Maya Toubia (Nässjö), Karin Romhagen (Vrigstad) Boken ZOV Eek (Mariannelund), Iréne Nyrén (Ekenässjön), Margareta Iwar (Eksjö) Boken Nordisk sushi Sanjet Batagieva (Eksjö), Jandranka Lanfjord (Nässjö), Maria Franzén (Arboga) Potatisodling i Vasaparken i Stockholm under första världskriget. Potatisodling i Vasaparken 1917. Läs mer på sidan 26 i tidningen. Foto: Stockholmskällan
.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 3 NU ÄVEN MED HÖGLANDETS STÖRSTA MOTORTIDNING! VISION HÖGLANDET motor 10 SIDOR MOTOR! VÄLKOMMEN! ANNONSERA DU OCKSÅ I VISION HÖGLANDET! Tidningen folk läser! Ring 0382-671 97 SOMALILAND CARINA VIKTOR DUBAI Delfingatan 3A Vetlanda | www.hemx.se | 0383-500 03 Våra öppettider är: Mån-Fre 10-18, Lö 10-15 www.hemx.se INREDNINGSBUTIK | SOLSKYDD | GARAGEPORTAR | SPABAD DAGS FÖR NYA MARKISER? NJUT AV ETT EGET SPABAD FRÅN VISKAN SPA! RING 0383-500 03 prata med Stefan! Eller dags att byta väv på dina befintliga markiser? FÖLJ OSS PÅ FÖR SOMMARENS ALLA TILLFÄLLEN Mors dag, student, midsommar, dop, bröllop & födelsedagar PRESENTER @hemx_vetlanda

Den 2 december 1971 bestämde sig de sex emiraten Abu Dhabi, Ajman, Fujairah, Sharjah, Dubai och Umm al-Qaywayn att bryta banden med det brittiska inflytandet och bilda Förenade arabemiraten. 1972 anslöt sig även Ras al-Khaimah. Ursprungligen var tanken att Förenade arabemiraten skulle bestå av nio emirat, men emiraten Bahrain och Qatar valde istället att bli självständiga stater.

VISION HÖGLANDETresa

DUBAI DUBAI

DUBAI ÄR SOM EN RYMDSTATION PÅ ARABISKA HALVÖN. EMIRATET ÄR DET

SOM TILLSAMMANS MED SEX ANDRA UTGÖR FÖRENADE ARABEMIRATEN. INBÖRDES SKILLNADER TROTS ATT DE ÄR I SAMMA LAND. ETT MYCKET

En förvånande skillnad är att i Dubai är söndag helgdag till skillnad från fredagen som dominerar i de övriga emiraten och i hela den muslimska världen. Man förklarar detta för oss med att man vill vara öppet för affärer med Europa och Nordamerika under alla veckans arbetsdagar. Mycket i Dubai tycks handla om just affärer.

Blandad upplevelse

Upplevelsen att besöka emiraten är blandad. En näst intill unik nivå av lyx, moderniteter och flärd samtidigt som det gamla medeltida samhället gör sig påmint i sättet att klä sig, se

på familj, jämställdhet och rättssystem med mera. Bakom de futuristiska skyskraporna finns de gamla kvarteren med bebyggelse från tiden innan oljan. Tiden då Dubai och de andra emiraten var handelsstationer och fiskebyar vid havet omgivna av den väldiga öknen och sommarsolens obarmhärtiga hetta. Här kan man uppleva den arabiska kulturens rikedom, varma gästfrihet och goda mat.

En tidsresa

Det är lätt att drömma sig tillbaka till tider som varit och så mycket har inte förändrats och samtidigt har allt förändrats. Oljan, turism

och handel har skapat ett enormt välstånd för arvingarna till fiskarna, piraterna och handelsmännen som en gång befolkade emiraten. Samtidigt lever mycket av det gamla samhällets sätt kvar i politik och ett samhälle med enorma klyftor.

Nio miljoner

Vi möter Osman som kör vår taxi från flygplatsen i grannemiratet Abu Dhabi till hotellet i Dubai. Osman kommer från Pakistan och är en av nästan nio miljoner gästarbetare. Den totala befolkningen är drygt tio miljoner berättas

det för oss, så det betyder att nio av tio man möter i Dubai kommer ursprungligen från något annat land. Många har bott hela sina liv i emiratet, kanske i flera generationer tillbaka, trots det får man inget medborgarskap eller några sociala förmåner.

Ingen skatt på lönen

Skattetrycket å andra sidan är mycket lågt och man betalar ingen inkomstskatt. De pengar man tjänar får man använda som man vill. 2018 införde man moms på fem procent vilket man inte haft tidigare. Vår taxichaufför Osman berättar att han jobbar

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 4

VÄRLDENS STÖRSTA SKIDBACKE

Ski Dubai är ett inomhus skidcenter i Dubai, Förenade Arabemiraten. Det är en del av Mall of the Emirates, en av de största köpcentrumen i världen, och har varit öppet för allmänheten sedan 2005.

Ski Dubai är mer än bara en inomhusskidbana, det är ett enormt vinterunderland som sträcker sig över 22 500 kvadratmeter. Skidcentret erbjuder fem pistar av olika svårighetsgrad och höjd, den längsta är 400 meter och har en fallhöjd på över 60 meter.

Dessutom finns det en pulkabacke, ett område för snowboardåkning och ett område för att bygga snögubbar. Det finns även en lift som tar besökarna upp till toppen av backen, och det finns skidoch snowboardutrustning tillgänglig för uthyrning.

Pingviner i öknen

Ett av de mest unika inslagen i Ski Dubai är att det även har riktiga pingviner som bor där. Besökare kan till och med boka in sig för en “pingvin-upplevelse” där de får möjlighet att träffa och interagera med dessa fantastiska djur.

Konstant vinterväder

Ski Dubai hålls konstant vid en temperatur på -1 till -2 grader för att bibehålla den riktiga vinterkänslan. Det är en verkligt unik attraktion, särskilt eftersom Dubai är beläget i en ökenregion där temperaturen utomhus ofta överstiger 40 grader.

Njut av vattensportaktiviteter

Du kan prova på olika vattensporter som jetski, vindsurfing, paddleboarding eller dykning vid Dubais stränder och vattensportcenter.

– SOM EN HÄGRING I ÖKNEN

Skidcentret erbjuder fem pistar av olika svårighetsgrad och höjd, den längsta är 400 meter och har en fallhöjd på över 60 meter.

Ski Dubai är mer än bara en inomhusskidbana, det är ett enormt vinterunderland som sträcker sig över 22 500 kvadratmeter.

Foto: Ski Dubai

Det anordnas alpina tävlingar i Ski Dubai. En surrealistisk upplevelse i det heta ökenklimatet.

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 5 med VING, TUI, Apollo, Airtours och Solresor Ring för information och bokning på 0383 191 50 - Fabriksgatan 1, Vetlanda - www.vetlandaresebyra.se Låt oss göra det vi är bra på - boka din nästa resa hos oss! Vi bokar er chaterresa utan extra kostnad! Lofoten Deluxe 29 juli – 7 augusti Skottland med Tattoo 18-28 augusti
DET FOLKRIKASTE FURSTENDÖMET ARABEMIRATEN. DE OLIKA EMIRATEN HAR STORA LITET LAND DESSUTOM.
DUBAI

VISION HÖGLANDETresa

Besök

Här

exempel guldmarknaden och kryddmarknaden, för att uppleva den autentiska arabiska handelskulturen och hitta unika souvenirer.

långa pass och har mycket lite fritid, trots det verkar det som han och miljoner andra föredrar att arbeta i Dubai än i sina hemländer. Inga framtida medborgarskap och sociala förmåner hägrar utan här handlar det om att försörja sig själv och att genom sitt arbete bidra till samhället. Sköter man sig inte blir man utan pardon utvisad.

Förtrollande Dubai

Dubai är förtrollande i all sin lyx och yta. Här finns allt man kan önska av nöjen och upplevelser. Kamelrace och ökenupplevelser hör till de mer lokalt producerade aktiviteterna sedan finns allt konstgjort, till och med världens längsta skidbacke inomhus. Där är det alltid minusgrader även när det är 40 grader varmt på utsidan.

Dubai skaver

Dubai är häftigt men skaver samtidigt. Det är som om det inte är på riktigt. Det är det inte på ett sätt. Ett medeltida samhälle som likt många av grannländerna fått enorma intäkter från oljan. Pengar som cementerat ett uråldrigt samhälle med ofattbara klyftor och skillnader mellan människor. Som kan hålla fast vid ett odemokratiskt system som håller de flesta av invånarna utanför det enorma välstånd ett fåtal upplever är svårt att ta till sig. Vi hoppas Dubai

och dess invånare får uppleva frihet i att kunna välja sjäva och bygga ett fritt samhälle för alla dess invånare. Det är det spännade landet där historiens vingslag och framtidens tekniska landvinningar möts på ett speciellt sätt värt.

Av Mikael Torstensson

Vision Höglandet, juni 2023

I

1200 butiker!

3.

Detta är världens högsta byggnad och ger en fantastisk utsikt över staden. Du kan åka upp till observatoriet på de övre våningarna och njuta av den spektakulära panoramautsikten.

Högst i världen!

4.

Detta är ett av världens största köpcentrum och har över 1200 butiker, restauranger, en isrink, en biograf och mycket mer. Här finns också ingången till Burj Khalifa och den fantastiska fontänshowen vid Burj Khalifa-sjön.

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 6
Dubai finns det en mängd olika aktiviteter och sevärdheter att utforska. Här är några populära saker att göra i Dubai!
Besök Burj Khalifa Gå till Dubai Mall 2. Shoppa på traditionella marknader soukerna i Dubai, som till 1. Utforska Gamla stan (Dubai Creek) kan du få en glimt av Dubais historia. Besök Dubai Museum för att lära dig mer om stadens utveckling, ta en traditionell abra-båt över Dubai Creek och besök kryddmarknaden och guldmarknaden för att uppleva den livliga atmosfären.

EN PLATS FÖR LIVET!

KUNDANPASSADE KÖK SKAPADE MED HÖGT HANTVERKSKUNNANDE

Vi har lång erfarenhet av att skapa unika kök på Höglandet. Våra snickare, murare och målare gör allt från kök och badrum till fasadrenoveringar och hela husbyggnationer. Kontakta oss idag för ett kostnadsfritt hembesök och offert.

Boka ditt kostnadsfria hembesök idag!

Köket är hemmets naturliga centrum och samlingsplats. Här träffas man över en kopp kaffe, lagar mat tillsammans, bakar, gör läxor, samtalar om livets stora frågor och vardagens glädjeämnen och bekymmer. Vi på PBW i Vetlanda är experter på att skapa helhetslösningar som skänker ditt hem värde för många år framåt.

Vid beställning av komplett kök och bänkskiva i sten bjuder vi på vask och blandare!

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 7
Rödja Bygg
- PRISVÄRT - PERSONLIGT - KVALITET Torngatan 16 - 070-352 55 12 - info@pbw.se - www.pbw.se

6.

en ökensafari

Upplev spännande äventyr i öknen genom att åka på en jeepsafari, prova sandboarding, rida kamel eller delta i en traditionell arabisk middag under stjärnorna i ett beduinläger.

VISION HÖGLANDETresa

VH tipsar!

Det finns mycket mer att göra och upptäcka i Dubai, men dessa aktiviteter ger dig en bra startpunkt för att utforska staden. Kom ihåg att Dubai kan vara väldigt varmt, särskilt under sommarmånaderna, så anpassa takten och drick mycket vatten.

Om du är intresserad av konst och kultur kan du besöka Dubai Opera, en imponerande byggnad

Detta är en konstgjord ö i form av en palm. Här kan du besöka lyxhotell, njuta av stränderna, äta på restauranger med utsikt över havet och prova på olika vattensporter.

Detta är ett modernt område med skyskrapor, exklusiva bostäder, restauranger och en vacker strandpromenad. Du kan ta en båttur längs marinan eller äta middag på någon av de fina restaurangerna med utsikt över vattnet.

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 8
5. Upptäck Palm Jumeirah Åk på 9. Besök Dubai Marina 7. Upplev Dubai Opera som är värd för olika musik- och teaterföreställningar. 8. Njut av Dubai Miracle Garden Detta är en vacker blomsterträdgård med imponerande skulpturer och arrangemang av blommor. Det är en färgsprakande och unik upplevelse.

Götes loppis i Isåsa!

Öppet torsdagar 13 -18

Tills vidare

Stor rea!

SALOMONSSONS MASKINHALL - G:A HJÄLMSERYD

LINDBERGARNA MED GÄSTER!

INTRESSERAD AV SOLCELLER?

LINDBERGARNA SJUNGER VARJE KVÄLL!

Möbler Vintage

Kontakta oss för ett

INTRESSERAD AV SOLCELLER?

INTRESSERAD AV SOLCELLER?

22/6 - 25/6 & 30/6 - 2/7

Torsd 22/6 kl 19.00

Leif Svensson

Fred 23/6 kl 18.00

Emilia Lindberg * Anders Wisth

Från Norge Sångaren Frode Moltemyr

Lörd 24/6 kl 18.00

Börje Erdtman * Frode Moltemyr

Karin & Rickard Johansson

Sönd 25/6 kl 18.00

Ove Pettersson * Frode Moltemyr

Johan & Gunilla Sigvardsson

Fred 30/6 kl 19.00

Granathz (Thomas & Anita)

Lörd 1/7 kl 18.00

Stefan Salomonsson

Kände dragspelaren Svante Sigurdsson

Sönd 2/7 kl 18.00

Ted Sandstedt

Vi sjunger från Bosse & Anitas repertoar

Varje kväll! Servering * Grillning * Hembakat

Info: 070-253 58 29

Arr: Alliansförs. G:A Hjälmseryd/Nenne Lindberg Org

Tävla om boken av Carina Bergfeldt

EN BRA DAG ATT DÖ

276 gånger har pastorn Jim Brazzil suttit i dödens väntrum. Han har lyssnat på bekännelser i elfte timmen – den dödsdömdas sista stund, när allt väller upp och man måste berätta. Nu är Jim själv den döende mannen, redo för sin sista bekännelse. Och det är Carina Bergfeldt som fått förtroendet att lyssna.

Sms:a senast 14 juni

1 511 11 Staden 070 000 00 00) - 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa).

Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med “En bra dag”.

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 9
1. Skriv VH Bok1 och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1,4,5,2,8 blir det VH Bok1 20. Detta då 1+4+5+2+8=20) - 2. Avsluta med namn, adress och telefonnummer. (Ex. VH Bok1 20 Nisse Nilsson Gatan
KARIN
RICKARD SVANTE STEFAN OVE BÖRJE HÅKAN SIWERT LEIF BENNY STEFAN MONA PER-HARRY ROLLE
MARTIN & NENNE FRODE EMILIA ANDERS TED
&
THOMAS
& ANITA
JOHAN
& GUNILLA
Solceller
kostnadsfritt hembesök! • Larm och passage • Kyla och värme •
Elinstallationer • Projektering • Fiber och data
Larm och passage
Kyla och värme
Solceller
Kontakta oss för ett •
Elinstallationer • Projektering
Fiber och data • Larm och passage
Kyla och värme
Solceller
Kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök! •

Vision Höglandet möter bokaktuella Carina Bergfeldt:

”MIN BILD AV GUD HAR FÖRÄNDRATS

SEDAN JAG VAR LITEN”

“Jag tänker ganska mycket på döden, speciellt efter att jag fått barn, och efter att min man förlorade sin pappa väldigt hastigt. Det har gjort att vi verkligen pratar om hur vi vill leva, och vad som händer om någon av oss dör.”

Fängelsepastorn Jim Brazzil ville till en början inte att Carina Bergfeldt skulle skriva en bok om att folk skulle ta illa upp, men framför allt för att han upplevde att han brutit sitt tysthetslöfte.

- När jag hade skrivit klart boken flög jag över till Texas och läste boken för honom. Jim tyckte bortblåst, säger Carina när vi ses en av vårens första dagar på det bokförlag som ger ut hennes handlar om fängelsepastorn Jim.

Det var i samband med artikelserien ”En vecka med döden” för Aftonbladet år 2014 som

Carina träffade Jim för första gången. Hon kände att han bar på ett öde värt att berättas mer än bara i en bisats i ett reportage. Men

Carina var inte den första som ställde frågan, tidigare hade han blivit erbjuden en miljon dollar från människor som ville göra film eller bok baserad på hans liv.

– Han ville inte bli hyllad och upphöjd som den hjälte som de önskade eftersom han inte kunde identifiera sig med det. Men jag lovade att om jag fick skriva boken skulle den vara ärlig och belysa även hans fel och brister, säger Carina. Hon berättar att han drabbats av både leukemi och prostatacancer och redan lever på

lånad tid. Carinas önskan är att hinna skicka ett exemplar av den tryckta boken till honom innan han dör.

Vilken dag är en bra dag att dö?

Carina berättar att hon redan vid första mötet fastnade för den vänliga 73-åriga mannen. Men hon tyckte även synd om honom och upplevde att livet kan vara så orättvist. Han som så många gånger suttit ner och lyssnat på mördares och våldtäktsmäns historier, som tagit emot så mycket gift i sitt liv, hade nu även drabbats av svår sjukdom.

– Hur orättvist är inte livet då? Det finns så mycket ondska i det där, menar Carina.

Till en början hade Carina ingen aning om hur mycket hennes möten med Jim skulle påverka hennes eget liv. Genom att berätta hans ovanliga livshistoria försökte hon förstå sig själv och det hon varit med om.

– Hur ska man kunna förlåta och acceptera?

Och vilken dag är egentligen en bra dag att dö?

Det är funderingar som jag haft och som jag önskar att de som läser boken ska reflektera över.

“Jag var väldigt argsint av mig”

Fängelsepastorn Jim har närvarat vid dödens väntrum 276 gånger och han har jordfäst över femhundra människor.

Carina tror att det han varit med om under sitt yrkesliv gjort honom väldigt ödmjuk inför döden.

– Vi människor är över lag väldigt rädda inför det som komma skall och många av oss går runt och är väldigt arga, svikna och bittra över oförrätter i våra liv, men Jim har släppt allt det där och bär inte på den minsta bitterhet. Jag tycker det finns mycket att lära av hans sätt att tänka, menar hon.

Carina beskriver att hon tidigare sett på det här med förlåtelse och försoning på ett annat vis. – Jag var väldigt argsint av mig, men under de här sex åren som den här skrivprocessen tagit har jag fått omvärdera vissa tankar. Min man sa häromdagen att jag är mindre arg numera.

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 10

VISION HÖGLANDET liv

om honom förrän han var död. Han var rädd för tysthetslöfte.

tyckte om den och hans nervositet var som hennes bok ”Idag är en bra dag att dö” som

Förr kunde jag gå runt och tycka synd om mig själv, kände att livet var orättvist och bar på en hel del ilska mot dem som sårat mig, säger Carina och menar vidare att hon kunde både vara långsint och rätt dålig på att förlåta. Hon ansåg dessutom att folk som gör en illa ska lida.

– Jims budskap är att allt går att förlåta, om inte för den andres skull så för din egen, att se livet som en gåva och förlåta det du kan.

En konstant

känsla av att bli lämnad

Detta är tankar som Carina applicerar i sitt eget liv och i boken reflekterar hon över sin barndom. Carina är uppvuxen i ett hem där det

förekom psykisk och fysisk misshandel.

– När ett barn får se och vara med om våld gör det något med ens inre. Man blir rädd, har svårt att lita på andra men också på sig själv.

Man har även svårt att tro på sig själv, köper allt negativt som sägs om en och dras lätt till det som är negativt. Jag har burit på så mycket ilska mot min pappa och har aldrig känt mig redo att förlåta det han utsatte mig för, berättar hon.

Hon menar att inte ens med sina närmaste relationer har hon känt sig trygg. Hon har levt med en konstant känsla av att bli lämnad. En dag när Carina var liten och hennes kompis plötsligt inte längre ville leka med Carina sa pappan att han hade full förståelse för

Låt prylarna du inte längre orkar se bli kärlek vid första ögonkastet för någon annan!

ALLT INOM KAKEL OCH KLINKERS

Badrum - Relax - Bastu - Kök

Byggnation och snickerier!

Nytt badrum!

Inget jobb är för litet eller för stort

Kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök och offert!

Certifierat företag ger trygghet för ditt projekt!

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 11
erikshjalpen.se Vetlanda • Eksjö • Sävsjö • Vrigstad • Bodafors Hantverk och inredning MÖT SOMMAREN I LJUSBODEN LJUS FRÅN EGEN TILLVERKNING Tel. 072 2060709 www.ljusbodenihult.se
Vi tar emot dina gåvor.
LITEN”
Foto: Kajsa Göransson

kompisens handlande.

– Pappa sa till mig att ingen skulle stå ut med mig i längden eftersom jag är en sådan vedervärdig person. Han sa det som om det vore det mest självklara att säga. Och för mig har det blivit just så självklart som han fick det att låta. Jag utgår från att alla människor en dag kommer att försvinna, berättar Carina.

Förlåtelse befriar människor

För Carina berättade Jim om de medlingar han suttit med i, där till exempel mammor fått möta sina barns mördare och kunnat förlåta dem. Till en början blev Carina otroligt upprörd.

– Jag tyckte det var helt absurt, man kan bara inte förlåta någon som dödat ens barn. Han måste väl bara hitta på?

Men Jim berättade om de här människorna som hade kommit till en punkt där de inte längre orkade sitta fast i sorg, hat och ilska, säger Carina.

I boken citerar Carina pastor Jim: ”Det är inte för hans skull du skulle förlåta honom, det är för din. Jag såg det så starkt när jag deltog i medlingar. När någon får ut giftet ur sin egen kropp, hatet och ilskan, och kan förvandla det till förlåtelse, hur det befriar en människa.”

Offer, överlevare eller krigare

Hon berättar vidare att Jim delade in människor i tre kategorier; offer, överlevare eller krigare. Carina såg på sig själv som en krigare, men när Jim hörde hennes öde och om den ilska hon bar på, menade han att hon befann sig mellan ett offer och en överlevare.

– Det tog ett tag och jag blev till en början sur, men jag fattade efter en tid att Jim hade rätt. Efter den här processen, men också tack vare terapi, ser jag mig allt mer som en krigare och jag ser allt mindre mörkt numera. Jag har kommit en bra bit på min väg mot förlåtelse och försoning och har kämpat med detta under de här sex åren, men är inte riktigt framme ännu. Det min pappa utsatte mig för tar inte längre upp lika stor tankeverksamhet, men jag behöver mer tid, säger Carina.

Att lugna innan avrättning

Carina har intervjuat en dödsdömd fånge på Death Row i fängelset Polunsky Unit som har extrema säkerhetsåtgärder där det står skyltar som: ”Beträder man gräsmattan så blir man skjuten”. Till skillnad från Jim har hon haft ett glas mellan sig och fången hon samtalat med. Jim kunde i dödens väntrum vidröra den som skulle avrättas genom ett galler. Vissa av dem hade inte haft närkontakt eller känt beröring på tio år. En av hans främsta uppgifter var att lugna innan avrättning. Han har suttit med 154 dömda mördare innan de dödades med en giftinjektion, och han har även assisterat vid en avrättning med ”Yellow Mama” – den elektriska stolen i Alabama.

Efter det såg han ytterligare 121 personer dö i ett av åskådarrummen, tillsammans med offrens anhöriga. Jim har lyssnat på bekännelser i elfte timmen – den dödsdömdas sista stund, när allt väller upp och man måste berätta. I boken citerar Carina Jim när han beskriver hur en giftinjektion går till:

”När insomningsmedlet pentothal började verka minns jag att jag tog ett djupt andetag i samband med att han kämpade för att andas. Han flämtade efter luft, säkert en fyra, fem gånger. Så såg man att det andra medlet injicerades och det var pankuroniumbromid, som stoppade andningen. Sedan kom det sista andetaget. Sedan när de sprutade in kaliumklorid upphörde det långsamt. Då visste man att det verkligen var över”.

Livet är en gåva

Även om Jim försökte finnas där för att lugna, var hans främsta uppdrag att se till att dessa människor inte skulle hamna i helvetet.

– Enligt Jim kommer den som blir frälst till himlen oavsett vilket brott man begått. Accepterar du Jesus och ber du om förlåtelse för dina synder så kommer du till himlen. När jag frågade Jim hur många han trodde kommit till himlen tack vare honom svarade han 1500 människor, säger Carina. Hon beskriver flertalet möten mellan Jim och olika dödsdömda. Flera av dessa berättelser har etsat sig fast extra mycket, men av olika anledningar. Vissa för att de är så otroligt vidriga och groteska, som mördaren som tog sig in hos en gammal tant. Han tvingade henne att laga mat åt honom, sedan våldtog han henne och mördade henne. Därefter sög han blod ur hennes kropp. Så vidrigt! Det finns även finare stunder, som de öden där Jim berättade att de dödsdömda tagit emot Jesus och dött med ett leende på läpparna, som sagt: ”Idag är en bra dag att dö”. Citatet fastnade hos Carina och blev bokens titel. Man kan leva sitt liv så att det är en bra dag att dö eller leva sitt liv så att det är en dålig dag att dö. Jims budskap är att se

VISION HÖGLANDET liv

”Jag har kommit en bra bit på min väg mot förlåtelse och försoning och har kämpat med detta under de här sex

åren, men är inte riktigt framme ännu. Det min pappa utsatte mig för tar inte längre upp lika stor tankeverksamhet, men jag behöver mer tid”

Om Carina

Namn: Carina Bergfeldt

Ålder: 43 år

Familj: Maken Jesper 43 år och sonen

Hamilton 3 år.

Bor: I Stockholm

Yrke: Författare och programledare

Aktuell med: Böckerna ”En bra dag att dö” samt ”Födelsedagen”.

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 12
Foto: Kajsa Göransson
.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 13 Rödja Bygg AB - Förrådsgatan 10. - 571 39 Nässjö - Tel: 0380-77900. Fax: 0380-754 49 - www.rodjabygg.se VI BYGGER KUNDANPASSADE HUS MED HÖGT HANTVERKSKUNNANDE Pris för komplett och färdigbyggd husstomme med helt klar yttersida fr. 795.000:Vill du ha hjälp med hela bygget så ordnar vi det. ELLER RENOVERA ETT GAMMALT? ETT NYTT HUS... den byggtid nu kommer! NYBYGGNATIONER - RENOVERINGAR BADRUM - KÖK - TAK Ett av husen som skapats av Rödja bygg, från ett vitt papper till färdigt hus. Kontakta oss om ditt drömhus idag.

livet som en gåva, något man inte ska slösa bort. Han säger: ”Gottgör det du kan gottgöra. Förlåt det du kan förlåta. Och när du har gjort det, gå vidare. Vare sig det är i det här livet eller i nästa.”

– Jag tänker att det är bra att leva livet så. Jag försöker att ha det rent och att inte ha något otalt eller osagt med de jag älskar. Min man och jag skickar till exempel ett sms till varandra varje gång vi ska flyga. Där skriver vi saker som: ”Om jag dör nu så ska du veta att jag älskar dig”. Även om jag inte vill dö nu, så vill jag att det ska vara en bra dag att dö på OM jag gör det, menar Carina.

Vikten av att få känna sig trygg

I tidigare relationer Carina levt i har man sagt till henne att hon ska skärpa sig eller sluta vara så nojig, men med Jesper har det varit annorlunda.

– Han frågade mig redan från dag ett hur han kunde göra mig trygg. Jag förklarade då att jag kommer vakna varje morgon i resten av våra liv och tro att idag är dagen kommen då han ska överge mig. Efter detta samtal började han varje morgon när vi är ifrån varandra med att skicka ett sms med orden: ”Jag stannar idag också och jag älskar dig” och det har han aldrig glömt. Inte en endaste morgon, säger Carina.

Kärnan i deras relation handlar enligt Carina om deras gemensamma driv och glöden de känner för olika frågor.

– Det är härligt att få brinna tillsammans med en person som man älskar. Och nu när jag blivit mindre argsint så har Jesper blivit lite nykär i mig och extra kramig, vilket är härligt. Hon förklarar att hon haft ”en väldig tur” som träffade just Jesper. Ingen får henne att känna sig så trygg som han. Hon visar upp ett sms senast från klockan 06 i morse där det står hur

mycket han älskar henne, hans ”stardust”. –Visst, han är hopplös med att sätta in disken i maskinen och kan inte sätta upp en hatthylla eftersom han har tummen mitt i hand, men det där är små saker i jämförelse med den hjälp jag får med mina demoner och hans otroliga förmåga att mota monstren i grind.

Det finns någon som är större än oss människor

Vi kommer in på Jims starka gudstro och Carina kommenterar att amerikanares tro är så speciell.

– Under mina 3,5 år som korre i USA insåg jag hur närvarande Gud är hos dem. På deras dollarsedlar står det ”In God we trust”. Presidenterna har regelbundna bönefrukostar och att ens ha en president som inte tror på Gud skulle vara helt otänkbart. I Sverige får inte ens Ebba Bush som är kristdemokrat uttala sig om kristen tro eller om Gud för att vi är ett så pass sekulariserat land, säger Carina och betonar ländernas olika inställning till att tro på en högre makt.

Carina är inte uppvuxen i en kristen familj, däremot gick hon till kyrkans barntimme.

– Jag minns när jag fick barnens bibel, jag älskade att läsa den och tyckte det var så spännande med dess berättelser.

Carina var endast 5 år när hon utvecklade sin bild av vem Gud var för henne.

– Jag såg honom som en gammal, snäll farbror. Han satt i ett rum med en massa dataskärmar framför sig, en för varje människa. Min bror höll på en massa med datorer så jag tror jag fick bilden från honom, säger Carina och fortsätter:

– Den där snälla farbrorn somnade väldigt lätt och det var när han sov som det skedde översvämningar, krig och misshandel, säger Carina.

Hon berättar att när farbrorn vaknade till

”Jims budskap är att allt går att förlåta, om inte för den andres skull så för din egen, att se livet som en gåva och förlåta det du kan. ”

VISION HÖGLANDET liv

blev pappa snäll igen, jättesnäll till och med. Hon såg på den gamla farbrorn som en snäll kompis, någon hon alltid tyckt väldigt mycket om, och visst förstår Carina som vuxen att det finns luckor i hennes gudsbild men hon håller fast vid tanken att det finns någon som är större än oss människor, som vill oss väl. Hon har aldrig slutat tro på Gud även om bilden av honom förändrats under åren.

Vad gör dig lycklig?

– Att se mitt barn glad. Att hämta honom på förskolan och se honom komma springande mot mig och ropa ”hej mamma!”. Jag blir även lycklig över att resa själv med Jesper, nu ska vi snart åka och vandra fem dagar i Schweiz ihop. Att skriva böcker gör mig också glad.

Vad drömmer du om?

– Jag vill bara få leva och se mitt barn växa! Jag vill åldras och bli pensionär, skaffa ett hus i ett varmt land där jag och Jesper kan sitta och skriva varsina böcker.

Hur ser du på döden?

– Jag tänker ganska mycket på döden, speciellt efter att jag fått barn, och efter att min man förlorade sin pappa väldigt hastigt. Det har gjort att vi verkligen pratar om hur vi vill leva, och vad som händer om någon av oss dör. Vilket land ska vårt barn växa upp i? Hur behåller vi kontakt med familj om någon av oss dör. Sådana saker. Jag tycker att det är viktigt att prata om det. Jag är väldigt förtjust i både livförsäkringar och testamenten. Jag har haft båda i många år.

Har du haft någon kontakt alls med din pappa i vuxen ålder?

– Jag har inte pratat med min pappa sedan 17

september 2009. Den dagen fick han ett av sina utbrott och jag och min bror bestämde oss samma kväll för att vi inte skulle acceptera det mer. Jag kan fundera på honom ibland, undra hur han har det. Jag kan tycka att det är synd att han går miste om så fina barnbarn, men det är som det är. Jag känner mig inte arg på samma sätt längre. Jag känner mest ingenting.

När du bara vill vara ledig, vad gör du då?

– Mitt jobb är otroligt intensivt i perioder, att göra en talkshow är lite som att krypa in i en torktumlare och bara åka runt i tio veckor. Efter det är jag i stort behov av att sova, läsa böcker och vara ifred. Kan jag så lämnar jag gärna man och barn i Danmark och åker i väg till ett tyst ställe.

Och så har du gått och köpt sommarstuga?

– Jag ser fortfarande Västergötland som ”hemma”. Jag har flera bröder och min styvpappa där, så att köpa en stuga närmare dem var väldigt fint. Förra sommaren undrade både jag och Jesper hur det skulle gå att bo i en stuga mitt ute i ingenstans i en månad, men när månaden var över frågade Jesper mig om vi inte kunde vara där två månader nästa gång. Så vi älskar det. Hamilton kliver rakt ut på gräsmattan och leker med sina traktorer och grävmaskiner, vi grillar och är med familjen. Det är lugnt och tryggt och kärleksfullt och allt jag vill att mitt barn ska minnas från sina barndomssomrar.

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 14
Text av Frida Funemyr, bild av Kajsa Göransson och Pontus Orre Vision Höglandet, juni 2023 Foto: Pontus Orre

Johanna Sandahl

Mjolkbonde

SMAKA VÅRA

GODA OSTAR!

HERRGÅRDSOST

GREVÉOST PRÄSTOST

Josefines

skafferi

Matexpert Josefine Collén skriver om årstidsmat, närproducerat, ekologiskt, relationer, hälsa, omsorg och annat klokt.

HELHELTSHÄLSA – MÅ BRA INIFRÅN & UT

Det jag brinner för mest är rätten till bra mat till alla. Gamla som unga. Vi har alla rätt till bra mat. Att få veta vad maten innehåller, hur den produceras, att den är fri från gifter och att den innehåller näring.

I en demokrati är det för mig självklart att våra makthavare ska göra allt för att uppfylla detta.

Pengar styr och det är många som vill tjäna pengar på vår mat och på vår hälsa. Livsmedelsindustrin, skönhetsindustrin och läkemedelsindustrin är tre enormt stora maktindustrier där det finns enorma pengar att tjäna. Att inte tro att korruption och lobbyism även skulle finnas där är naivt.

Desto mer jag läser och lär mig, desto mer inser jag att eget ansvar är enormt viktigt och att vi inte får glömma vår konsumtionsmakt. Det gäller att vara källkritisk, läsa på och tänka med sunt förnuft, ”follow the money”.

För mig är helhetshälsa att jag verkligen försöker tänka naturligt, giftfritt och närproducerat så långt det är möjligt. Förutom det jag stoppar i mig, även det jag städar mitt hem med, tvättar mina kläder med och det jag använder på kropp och knopp i form av skönhetsprodukter.

Många gamla husmodersknep funkar och det är otroligt roligt att upptäcka dessa gamla tips. Med ättika och såpa kommer man långt när det gäller städning. Även många producenter i skönhetsindustrin börjar återupptäcka olika växters naturliga förmågor.

Desto renare man lever desto mer fel och onaturligt känns det med alla gifter i mat och rengöringsmedel. Kanske är det dags att damma av din mormors husmoderlexikon och våga återupptäcka alla naturliga tips. Bara för att det onaturliga blivit naturligt betyder det inte att det är rätt. Med giftfri mat och naturliga skönhetsprodukter har jag fått en så mycket finare hy, bättre ork och sömn.

Ett giftfritt liv är dessutom mer hållbart både för dig, miljön och din plånbok.

JUST NU I MITT KÖK

SKAFFERI-RENSNING

Vad kan du byta ut mot bättre alternativ? Rengörningsmedel? Sköljmedel? Råvaror? Kryddor? Schampo? Ta en titt på det du har och läs på innehållsförteckningen. Läs på och våga byta ut mot naturliga och giftfria alternativ. Du kanske inte behöver slänga det du redan har utan använd upp och köp renare och nyttigare alternativ när det är dags att köpa nästa gång.

Saker som är en ”big no no” hemma hos mig är exempelvis kryddor och livsmedel som innehåller kemiskt producerade tillsatser såsom natriumglutamat, rökarom och citronsyra (finns dock naturliga alternativ även där men det gäller att läsa på).

Jag tvättar alla kläder med giftfria alternativ och städar likaså. Våga prova dig fram och läs på. Har man en gång börjat leva mer hållbart är det svårt att gå tillbaka men jag är helt säker på att du inte kommer ångra dig!

Enklaste rengöringsmedlet - Ättika

Ta en tom sprayflaska och fyll med 1/3 del 12% ättika och fyll upp med vatten. Spraya på handfatet och toalettstolen. Torka av med trasa. Det luktar lite ättika men försvinner efter några minuter.

Josefine Collén, brinner för bra mat. Hon föreläser gärna och coachar privatpersoner och grupper. Hon är matkreatör och utbildad kock. Dessutom är hon utbildad inom västerländsk och österländsk medicin, är taktil massör, utbildad undersköterska och har drivit Fitnesstudio i Österrike. Josefine bor med sin man och sin dotter i villa nära naturen i Grimstorp. josefine.collen@visionhoglandet.se

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 15
En god ost producerad i harmoni med naturen, gjord pa mjolk fran Vasens gard i Nye - en del av Smalands Tradgard
. . . . . ..
pa Vasens gard .

Cykelnytt!

Du upplever naturen på ett konkret sätt samtidigt som du förflyttar dig dit du ska. Cykling som hobby växer lavinartat om det så gäller att ta sig fram i naturen på en mountainbike eller på landsvägen med en racer. För de flesta av oss är glädjen att bara kunna transportera sig för egen maskin utan att det kostar någonting nog. Att se ett barns glädje när den tar den första vingliga turen utan stödhjul är stort. Oavsett hur du vill cykla så har vi en lösning för dig. Vi har även allt du behöver av tillbehör för ett praktiskt cykelliv och för din säkerhet. Chansa inte, besök Höglandets specialicerade cykelbutik i Nässjö, vi har hundratals cyklar på lager och bjuder på goda råd och tips. Välkommen till Cykodel på Bandygatan 7 i Nässjö, det är precis vid ICA Maxis parkering! Göran Gärdeborg, grundare av Cykodel

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 16
För dig som vill vara frisk, lycklig och fri! Cykodel - hela Höglandets cykelbutik!
”Chansa inte, besök Höglandets specialicerade cykelbutik i Nässjö, vi har hundratals cyklar på lager och bjuder på goda råd och tips.” 100-tals erbjudanden i butiken! Sveriges mest sålda El-cykel! Nu på lager för omgående leverans! Vetlandabor se hit! Vi bjuder på reseavdrag vid köp av valfri cykel och drar av för resan med 60 kr/milen ELina 7 vxl 19 995:(El-cykel) Crescent ..............................
”Att cykla är något av det bästa du kan göra både för din hälsa och din ekonomi!”

Skog & Trädgår d AB

så att ordet Cykodel är det om mest. En fördel när loggan förminskas

kraftigt i typ en annons. Då ser ändå ordet Cykodel som är det

2. Jag har ändrat proportionerna på så att ordet Cykodel är det om framhävs mest. En fördel när loggan förminskas kraftigt i typ en annons. Då ser ändå ordet Cykodel som är det

3. Typsnittet har jag justerat men vissa likheter med det gamla och lättare att läsa på håll.

3. Typsnittet har jag justerat men vissa likheter med det gamla och lättare att läsa på håll.

4. Cykeln har jag också bytt ut då dålig upplösning på den. Du ser vad jag menar om du zoomar och jämför de bägge cyklarna.

4. Cykeln har jag också bytt ut då dålig upplösning på den.

Du ser vad jag menar om du zoomar och jämför de bägge cyklarna.

1. Den blå bakgrundsfärgen är samma nyans som tidigare.

2. Jag har ändrat proportionerna så att ordet Cykodel är det om mest. En fördel när loggan förminskas kraftigt i typ en annons. Då ser ändå ordet Cykodel som är det

Det första förslaget som jag gjorde skulle föreställa ett cykelemblem is då jag tyckte det såg lite barnsligt tror mer på en logotype som påminner er gamla logga så att folk känner lite. Eller vad tror du?

Det första förslaget som jag gjorde skulle föreställa ett cykelemblem lade is då jag tyckte det såg lite barnsligt tror mer på en logotype som påminner er gamla logga så att folk känner igen lite. Eller vad tror du?

3. Typsnittet har jag justerat men vissa likheter med det gamla och lättare att läsa på håll.

4. Cykeln har jag också bytt ut då dålig upplösning på den. Du ser vad jag menar om du zoomar och jämför de bägge cyklarna. Det första förslaget som jag gjorde skulle föreställa ett cykelemblem is då jag tyckte det såg lite barnsligt tror mer på en logotype som påminner er gamla logga så att folk känner lite. Eller vad tror du? Fundera på detta så kan vi höras det är något du vill ändra på eller tycker att allt ser förjävligt ut så hojta börjar vi om från början :-)

Fundera på detta så kan vi höras av det är något du vill ändra på eller

Fundera på detta så kan vi höras

tycker att allt ser förjävligt ut så hojta

tycker att allt ser förjävligt ut så hojta

av det är något du vill ändra
eller
Bandygatan 7 Nässjö - Öppet vardagar kl. 10-18 - Tel 0380-162 67 - www.cykodel.se Bikefinder - både försäkring och stöldskydd! Spårning via GPS för cyklar. Bikefinder monteras i styret och är svårt att avlägsna för tjuven. För att använda produkten krävs ett abbonemang som även inkluderar fullvärdesförsäkring. Kom in så berättar vi mer! Nyheter i butiken! 100 begagnade cyklar Bikefinder 1399:- (o.p. 1699:-) Wirelås med larm! Nu endast 399:Nytt sortiment av korgar och väskor med snabbkoppling från AVS! DROP IN! Lämna in din cykel på service nu! med 3 månaders garanti - fr. 1000:Superpris! 3495:(4995:-) 130-150 Vetlandacykeln! Skulle varit till öppningen i Vetlanda. Men nu får vi sälja här. Alla vetlandabor är extra välkomna! Vårt resebidrag 60 kr milen blir 420 kr i rabatt om ni köper en ny cykel på Cykodel. Gäller hela juni!

Av Pål Wrange - professor i folkrätt vid Stockholms universitet

KAN SVERIGE ERKÄNNA SOMALILAND?

Utrikesministern för den icke-erkända utbrytarrepubliken Somaliland, Essa Abdirahme Kayd, har besökt Sverige och har bland annat framträtt på ett seminarium i Riksdagen. Detta reser frågor om Sverige kan och bör erkänna Somaliland.

Vad innebär ett erkännande?

Det korta svaret är att den stat som erkänner en annan stat därmed lovar att betrakta den andra som just en stat, det vill säga att man till exempel erkänner att regeringen för den staten kan ingå avtal med andra stater. Det vanligaste sättet att erkänna är genom att öppna diplomatiska förbindelser med den andra staten, men erkännande kan också ske på andra sätt, t ex genom att man röstar för inval i FN. För en ny stat medför erkännandet flera positiva saker.

För det första innebär det ett slags såväl politiskt som folkrättsligt skydd. Till exempel får en suverän stat inte invaderas av andra stater. Det innebär också att det är mycket lättare för regeringen i den nya staten att sluta avtal med andra stater om handel, investeringar eller annat.

sommaren samma år sin självständighet. Somaliland etablerade snart en tämligen effektiv regering, landet har en konstitution och det har under decennier hållits ganska fria val. Man har viss utrikeshandel och andra förbindelser med bl a Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, men har inte erkänts av andra stater.

Kan Sverige erkänna Somaliland?

Den viktigaste folkrättsliga frågan vad gäller förhållandet mellan Somaliland och Sverige är om det finns några hinder mot att erkänna Somaliland. Man brukar säga att tre kriterier ska vara uppfyllda för att något ska kunna erkännas som en stat: För det första ska det finnas ett territorium, för det andra ska det finnas en permanent befolkning, och för det tredje ska det finnas en regering som har

hygglig kontroll över territoriet och befolkningen. Det är oftast den tredje faktorn som är problematisk. Därutöver ska det inte finnas några starka folkrättsliga skäl mot ett erkännande, till exempel att den nya staten har uppkommit efter ett anfallskrig från en annan stat eller att den är ett resultat av apartheidpolitik, som till exempel de så kallade hemländerna I Sydafrika under sjuttio- och åttiotalet. Beträffande

Somaliland på mer än 30 år; den har inte ens kontroll över hela den kvarvarande (tidigare italienska) delen av Somalia. När Somaliland bröt sig ur 1991 fanns det alltså inte någon effektiv regering att diskutera utträdet med. Dessutom har Somaliland en historia som skiljer sig från Somalia. Under tiden från 1884 har Somalia och Somaliland stått under samma effektiva regering under bara 31 år, och den perioden var till stor del fylld av konflikter mellan Somaliland och centralregeringen i Mogadishu. Utan en mer noggrann analys kan jag inte säga om Somaliland har en så stark rätt till självbestämmande att man skulle ha en rätt att bilda en egen stat (även om min gissning är att så är fallet). Här är dock inte frågan om Somaliland har en rätt att bryta sig ur – det har man redan gjort, och det utan motstånd från Somalia – utan frågan är om det finns starka skäl mot att erkänna den redan etablerade staten. Det finns det näppeligen.

Nästa fråga är om Sverige har en skyldighet att erkänna Somaliland.

“På

Somaliland utgör (eller utgjorde) den nordliga delen av Somalia, med lång kust mot Röda havet (och därmed också ett strategiskt viktigt läge). Somaliland var från 1884 en brittisk koloni (egentligen protektorat) som år 1960 slogs ihop med den tidigare italienska kolonin Somalia och bildade den nya självständiga staten Somalia. Efter det att anarki utbrutit i Somalia år 1991 utropade Somaliland under

Somaliland kan man konstatera att det finns ett territorium och en befolkning och att regeringen har god kontroll över territoriet och befolkningen. Grundförutsättningarna för erkännande är alltså för handen.

Finns det några folkrättsliga hinder?

Nej, knappast. Den somaliska regeringen i Mogadishu har inte haft kontroll över

Svaret är nej. Det finns en skyldighet att behandla alla stater såsom stater, men det finns ingen skyldighet att formellt erkänna alla andra stater. Sverige har genom historien hållit tillbaka erkännanden i flera fall av politiska skäl. Till exempel dröjde det till runt 1970 innan vi erkände Nordvietnam, Nordkorea och Östtyskland. De var effektiva stater, som Sverige på många sätt också behandlade som suveräna stater, men vi avstod att erkänna dem eftersom vi bedömde att ett erkännande skulle bidra negativt till utsikterna till återförening (med Sydvietnam, Sydkorea respektive Västtyskland). Liknande skäl har varit viktiga för Sverige och många andra länder vad det gäller Somaliland, eftersom man så att säga har väntat på fred i Somalia.

En politisk fråga

Den frågan som man idag ska ställa sig är alltså politisk snarare än folkrättslig: Är det fortfarande rimligt att vänta på en uppgörelse med regeringen i Mogadishu, eller ska man istället försöka att stödja de ansträngningar som görs av Somalilands regering att skapa utveckling i landet?

Som nämnts är Somaliland en demokrati, om än inte en perfekt sådan, men man står

sig ganska hyggligt i sitt grannskap. På den amerikanska tankesmedjan Freedom House index, till exempel, är Somaliland bättre rankat än alla andra östafrikanska länder utom Kenya. I en eventuell erkännandediskussion bör man passa på att ta upp de problem som trots allt finns, även om de knappast är av så allvarlig art att de i sig utgör hinder mot erkännande.

Sverige kan gå först Beslut om erkännande brukar i allmänhet diskuteras inom EU kretsen. Det finns goda skäl att koordinera beslut av det här slaget, eftersom utrikespolitiken blir betydligt mer effektiv om den förs av alla EU länder gemensamt. Det finns dock knappast något krav att först fråga EU innan ett erkännande görs. Till exempel erkändes ju Palestina år 2014 utan ett EU-beslut.

Av Pål Wrange, onsdag 10 maj 2023 http://palwrange.blogspot.com

Se även www.somalilandgov.eu

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 18
Pål Wrange är professor i folkrätt vid Stockholms universitet samt föreståndare för Stockholm Centre for International Law and Justice. Han har tidigare arbetat bl.a. som folkrättsrådgivare vid Utrikesdepartementet. Foto: Faksimil från TV4.
mot att erkänna den redan
”Här är dock inte frågan om Somaliland har en rätt att bryta sig ur
– utan
frågan
är om det
finns
starka skäl
den amerikanska tankesmedjan Freedom House index, tillexempel, är Somaliland bättre rankat än alla andra östafrikanska länder utom Kenya.” Somalilands utrikesminister, Dr Essa Abdirahme Kayd, är i Sverige. Somaliland representeras i EU av Mikael Torstensson.

VISION HÖGLANDETpolitik

VÄRLDEN HAR MYCKET ATT VINNA PÅ ETT ERKÄNNANDE!

Somalilands gränser fastställdes 1884 i internationella avtal. Somaliland fick sin självständighet från Storbritannien den 26 juni 1960 och utropade på nytt sin självständighet den 18 maj 1991 efter en katastrofal tid av union med Italienska Somalia.

Sedan dess har Somaliland haft en kontinuerlig demokratisk utveckling. Sverige har EU:s största befolkning med somaliländstk ursprung. Somaliland är enligt internationella mätningar det mest demokratiska och fria landet på Afrikas horn. I hela östafrika är det bara Kenya som är högre rankat enligt den amerikanska tankesmedjan Freedom House. Omvärlden bör skyndsamt erkänna Somaliland och där med stödja demokrati, fred och frihet i Afrika och Mellanöstern. Vision Höglandet, juni 2023

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 19 ur –
redan
det har man redan gjort, och det utan motstånd från Somalia
etablerade staten. Det finns det näppeligen.”
Professor Pål Wrange
Många riksdagsmän och andra samlades för att höra på Somalilands utrikesminister under en rad samlingar i Sveriges riksdag. Bilderna är från ett av tillfällena. Tidningsklippet är från när Somaliland fick sin självständighet från Storbritannien 1960. Sverige är det land i EU med flest invånare som kommer från Somaliland. I hela världen är det bara Storbritannien som har flera. Ett svenskt erkännade skulle öppna många dörrar för investeringar, återvandring och utbyte mellan Somaliland och Sverige. Bilden är från firandet av Somalilands nationaldag i Stockholm den 18 maj.
.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 20 Boka biljetter på www.ifkvarnamo.se IFK Värnamo - Malmö FF Lördag 10 juni, 15:00 IFK Värnamo - Djurgården Lördag 8 juli, 15:00
FOTBOLL I VÄRNAMO I ÅR! HEJA IFK!
UPPLEV ALLSVENSK

VISION

sport

HÖGLÄNNINGEN

VIKTOR HJÄLMEBY TILLHÖR SVERIGEELITEN

I ROADRACING!

Viktor Hjälmeby, med rötterna i Vrigstad, tillhör sverigeeliten i roadracing. Han tävlar i Superbike som är den högsta serien i Sverige, roadracingens elitserie. Det handlar om riktigt tuffa lopp med hastigheter på upp till 270 kilometer i timmen på de snabbaste banorna. Viktor är känd för sin mjuka och avslappnade körning och han backar inte för tuffa förhållanden.

I roadracing kör man både i torra och blöta förhållanden. I torra förhållanden är det slicks som gäller, medans i blöta förhållanden finns det speciella regndäck med mjukt gummi och utformat mönster för effektiv avrinning. Om det skulle börja regna under ett torrt race, avbryts tävlingen och teamen får en chans att byta till regndäck och utföra nödvändiga ändringar på motorcykeln. Därefter sker en omstart. I Sverige med vårt nyckfulla väder, kan detta innebära ett spännande moment för både team och publik, som ger extra dynamik till tävlingen.

Vann hela serien 2020

Viktor vann hela instegsserien Rookie 1000 redan under sin första säsong 2020. Rookie 1000 är den näst högsta roadracingserien i Sverige.

Hur gick det sedan Viktor?

- Under 2022 körde jag min första säsong I Superbike-SM. Totalt 10 deltävlingar där jag som bäst placerade mig på en 11:e plats.

Är du nöjd med första säsongen med eliten?

- Ja, det tycker jag. Jag lyckades köra nya personbästa tider på alla banor och hoppas kunna fortsätta den utvecklingen under säsongen 2023. Jag kör både Superbike-SM och Pro Superbike i år vilket innebär totalt 18 tävlingar.

Roadracingtouren, är det glamoröst?

- Det kan man inte säga på elitnivå i Sverige, det krävs ett brinnande intresse och ett stort engagemang. Jag kör budget och reser runt med personbil, släp och däckvärmare och sköter faktiskt det mesta själv.

Både män och kvinnor

Tävlingar är öppna för både män och kvinnor, under förutsättning att deltagarna har den typ av tävlingslicens som krävs. Det finns dessutom bestämmelser om hur förarna ska vara utrustade. Hjälm är en självklarhet, men i tävlingssammanhang är också följande obligatoriskt: skinnställ, stövlar, handskar och ryggskydd. Sporten är idag mycket säker tack vare nyutvecklade skyddsmaterial för förarna. Det finns specialutformade skinnställ med “airbags” som blåses upp vid en krasch, som skyddar förarens axlar och nacke.

Licensierade förare

För att få börja tävla i Sverige, behöver man genomgå en kurs för att kunna lösa en licens. Ett bevis på att föraren har de teoretiska och praktiska kunskaper som är nödvändiga. I licensen ingår en försäkring som mot en kostnad kan kompletteras med ett mer omfattande försäkringsskydd. För att ta steget upp i större tävlingssammanhang som SM (Svenska Mästerskapen) gäller det att skaffa

sig både erfarenhet och meriter i form av bra resultat. Antalet licensierade förare växer kontinuerligt i Sverige och sporten lockar förare i alla åldrar. Extra intressant är att

många kvinnor drar sig till sporten, som förare, som publik eller supporter till något team. Vision Höglandet juni 2023

Viktor Hjälmeby, med rötterna i Vrigstad, tillhör sverigeeliten i roadracing.

Följ Viktor på Facebook, sök på Hjälmeby Racing Nästa tävling är i Linköping den 1718 juni.

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 22
HÖGLANDET
Foto: Jesper Barli

Låt prylarna du inte längre orkar se bli kärlek vid första ögonkastet för någon annan!

Vi tar emot dina gåvor.

NÄR LIVET FÖRÄNDRAS

Pröva det småländska alternativet

MED RIKTIGT BRA ERBJUDANDEN!

Livet förändras med jämna mellanrum. Det kan vara stora som små, negativa som positiva förändringar. Det kan handla om att schemat förändras, nytt jobb, dödsbud, giftermål, att få barn, ändrade semesterveckor, till att rätt korv inte fanns i matbutiken. Vissa förändringar kan vi styra och vissa kan vi inte kontrollera. Vardagen handlar många gånger om att hantera och tackla förändringar. Frågan är vilka nycklar och strategier vi kan använda till att möta förändringar som kommer i vår väg.

I min senaste krönika som kom ut under maj skrev jag om ”I väntans tider”. Jag var då höggravid och hade bara någon vecka kvar innan det var dags att föda barn. Det blev inte riktigt som jag hade föreställt mig när vår lilla tjej kom, men allt gick ändå bra. I och med det har jag reflekterat lite kring strategier som är bra för att hantera oväntade händelser.

PRISEXEMPEL 105 000:-

Gäller småländska fönster med aluminiumbeklädnad.

1 st altandörr med inv cylinder och handtag, 4 st vridbara fönster, 5 st fasta fönster, 6 st ventiler. Klackfoder. Plåtinklädnad. Byggstädning, 105 000:- inkl. ROT-avdrag.

När det sker förändringar i livet kan det många gånger upplevas som stressfullt. När det kommer till stress finns det tre viktiga faktorer som påverkar upplevelsen av stress. Det är kontroll, förutsägbarhet och varaktighet. Har vi kontroll över det som händer så upplever vi förändringen som mindre stressfylld. Kan vi förutse en händelse så upplevs det som mindre stressfyllt kontra om det kommer helt plötsligt. Den sista är hur länge förändringen eller det stressfyllda pågår. Dessa tre påverkar alltså vår upplevelse av det som händer.

Det finns flera sätt att hantera stress och förändringar. En viktig nyckel, som det finns god forskning kring, är träning. Det har visat sig att regelbunden träning ger en ökad motståndskraft mot stress. Så att planera för träning är en väl investerad tid och kan förebygga och ge bra motståndskraft mot stress eller bara när livet förändras. För livet förändras nu och då och då kan det vara fint att vara extra rustad för det som kommer.

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 23 VISION HÖGLANDEThälsa
Vision Höglandets hälsocoach Hanna Weinéus från Krafthälsan Krönika av PT Hanna Weinéus från Krafthälsan
Sävsjö kommun 2018 RING IDAG FÖR ETT KOSTNADSFRITT HEMBESÖK 0382-100 05
“VI BYTER FÖNSTER I HELA HUSET, ÅTERSTÄLLER, GROVSTÄDAR OCH FORSLAR BORT SKRÄPET”
erikshjalpen.se Vetlanda • Eksjö • Sävsjö • Vrigstad • Bodafors

TV-AKTUELLA

MALIN MENDEL BJUDER PÅ MAT FRÅN INDIEN

”Följ med på en smakresa till det verkliga Indien - där maten, hälsan men även klimatet står i centrum. För om vi alla åt som indierna, det vill säga tio gånger mer grönsaker, bönor och linser, skulle det göra gott, inte bara för våra kroppar utan också för klimatet.”

VISION HÖGLANDET mat

Ragi, som är hirs på svenska, är ett av Sveriges äldsta sädesslag. Hirs innehåller mycket mer näring än ris: mineraler som fosfor, zink, järn och flera olika vitaminer. Det är också betydligt mer klimatvänligt än ris.

Grönsakspulao på ragi (hirs)

Pulao brukar göras på ris, men när jag experimenterat med hirs har det blivit väldigt bra. Rätten kan innehålla såväl grönsaker som kyckling, kött, ägg eller räkor. Men framförallt är det kryddorna som gör den här risrätten så god. Det här receptet är en vegetarisk variant som är vanlig i Indien.

4 PORTIONER

4 portioner hirs enligt förpackningen

2 msk rapsolja

1 tsk spiskumminfrön

1 bay leaf (förväxla inte med lagerblad)

4 gröna kardemummakapslar

1 kanelstång

1 hel torkad chili

4 dl kokta grönsaker i bitar, t ex morötter, ärter och haricots verts

1 nypa salt

1 dl hackad färsk koriander

1. Koka hirs enligt anvisning på förpackningen.

2. Värm oljan i en kastrull. Fräs spiskumminfrön tills de ger ett »sisslande« ljud ifrån sig. Tillsätt övriga kryddor och stek i några minuter.

3. Häll i de kokta grönsakerna. Salta och fräs runt grönsakerna så de tar åt sig smaken av kryddorna.

4. Vänd ner den kokta hirsen. Blanda och strössla över lite hackad koriander. Servera till en gryta.

1. Skala pumpan och ta bort kärnorna. Dela i kuber om cirka 1½ cm.

att man vill vräka i sig den med stora slevar. Matskedar känns alldeles för små. Det som också är bra är att man kan lägga i lite vad som helst som man gillar, till exempel paneer eller grillade grönsaker. Även kokta kikärter, linser eller bönor fungerar bra.

4 PORTIONER

ca 8 dl tärnad butternutpumpa

3 msk rapsolja

1 tsk spiskumminfrön

1 tsk senapsfrön

2 hackade gula lökar

1 msk färsk riven ingefära

1 tsk malen koriander

1 tsk gurkmeja

1 tsk chilipulver

½ tsk malen kardemumma

½ tsk salt

2 dl cashewnötter + vatten

salt och nymalen svartpeppar

ev paneer, kikärter eller grönsaker

1 dl hackad färsk koriander

TILL SERVERING

någon sorts ris eller bröd grönsallad

2. Värm oljan i en gryta. Häll i spiskumminfrön och senapsfrön. Fräs tills det doftar, »poppar« och »sisslar”« från kryddorna.

3. Tillsätt löken och ingefäran och stek tills löken är mjuk. Tillsätt resten av kryddorna och stek i några minuter till.

4. Rör ner pumpa och cashewnötter, tillsätt vatten så det precis täcker. Koka på medelvärme i 10 minuter. Rör om då och då.

5. Plocka upp hälften av pumpakuberna ur grytan, mixa resten till en slät sås.

6. Smaka av med salt och peppar.

7. Rör ner pumpabitarna i grytan.

8. Tillsätt eventuellt paneer, kikärter eller grönsaker.

9. Strössla över lite hackad koriander.

10. Servera med någon sorts ris eller bröd och en grönsallad.

Från “Mitt indiska liv” av Malin Mendel. Utgiven av Norstedts förlag. Fotograf: Lina Eidenberg Adamo, Sanjiv Valsan.

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 24

POTATISKRAVALLERNA

”Stockholms parker odlades upp med potatis och kål.” 1917

Våren 1917 fanns det inte tillräckligt med mat för människorna i Sverige. Första världskriget pågick ute i Europa och det var svårt att importera livsmedel. I april 1917 var all potatis slut på hela Södermalm.

Den 5 maj 1917 spreds ett rykte på Södermalm: Specerihandlare Fredrik Karlsson på Södermannagatan 33 hade potatis på lager. Handlare Karlsson hade sparat den för att kunna sälja till sina bästa stamkunder. Lite hade han lagt undan åt sig själv också.

Potatiskravallerna

Snabbt bildades en lång kö utanför affären. Eftersom potatishandlare Karlsson inte kände igen de köande som stamkunder sade han att han inte hade någon potatis. Några kvinnor krävde att få inspektera Karlssons lager för att se om han hade gömt undan något, men de hittade inget. Så småningom kom också en polispatrull till affären. Bakom stängda dörrar, där folkmassan inte kunde höra, erkände potatishandlaren att han visst hade lite potatis på lager. Polisen förklarade att han var tvungen att sälja potatisen till de som köade utanför butiken. Potatisen på Södermannagatan sålde slut på en gång, men de köande ville inte ge sig av därifrån. De var övertygade om att potatishandlaren hade gömt undan ännu mer någonstans. Vid femtiden på eftermiddagen hade över tvåtusen människor samlats på platsen, mest kvinnor och barn men också yngre män, stämningen var hätsk och hotfull.

Ählström. Hon hade ”en särdeles vass tunga” skrev polisen senare i polisrapporten över händelserna. Clary Ählström blev också gripen. När polisen försökte föra bort henne ropade hon till de andra demonstranterna att de skulle hjälpa henne loss. Polisen menade att hon uppmanade folk att inte lyda polisens order.

Böter för de som bråkade

När kravallerna var över hade nitton personer häktats. Händelsen har gått till historien under namnet Potatiskravallerna. I rättegången friades de flesta kvinnorna, men flera av männen som hade kastat sten blev dömda till böter. Lovisa Jonssons dotter - hon som hade slagit en konstapel i huvudet med en tidning - fick också betala böter. Flera av demonstranterna anklagade polisen för att ha varit våldsamma när de försökte få de köande att gå hem från Södermannagatan. Inga poliser blev åtalade eller dömda i domstol.

Stockholmarna svalt under första världskriget

lidandet. Lugnet återgick, Stockholms parker odlades upp med potatis och kål. Ett och ett halvt år senare var kriget äntligen slut.

Demonstrationer i Sävsjö och Nässjö

Även på Höglandet hölls demonstrationer i bland annat Sävsjö och Nässjö. Man kan fundera på hur robust Sveriges livsmedelsproduktion och distribution är idag om man under första världskriget inte kunde förse befolkningen med mat trots ett utbrett lantbruk.

Källa: Wikipedia och Stockholmskällan Vision Höglandet, juni 2023

mellan de köande och polisen

Bråk

Våldsamheterna bröt ut när några tyckte att polisen var allt för hårdhänt mot demonstranterna och när ridande polis kom dit för att återställa ordningen började folk att kasta sten. Fru Lovisa Jonsson föll till marken i tumultet, kanske knuffad av en polis. Hennes dotter tyckte att det var så, och slog en tidning i huvudet på en konstapel. Båda kvinnorna blev arresterade och togs till polisstationen. En av de köande kvinnorna hette Clary

I maj 1917 var första världskriget inne på sitt tredje år. Konflikten gjorde det svårt att importera mat och mycket av vår egen produktion exporterades till Tyskland. Året innan hade skördarna slagit fel också. Våren 1917 blev situationen kritisk. Baslivsmedel som kött, mjöl och potatis var ransonerade. I april sänkte myndigheterna ransonen på mjöl till 200 gram per person och dag. På Södermalm hade potatisen tagit slut i slutet av april. Potatiskravallerna på Södermalm den 5 maj 1917 var bara ett i raden av hungerupplopp i Sverige den här våren. Statsminister Hammarskjöld fick öknamnet ”Hungerskjöld”. Kanske lindrade sommarvärmen och nypotatisen det värsta

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 26
VISION HÖGLANDET historia
Potatisen på Södermannagatan sålde slut på en gång, men de köande ville inte ge sig av därifrån.

HANDLA PÅ WWW.BAAZAR.SE - HÄMTA I SÄVSJÖ 30%

.................................. Köp på www.baazar.se och få hemkört eller hämta i Sävsjö!
Bordet heter BF-045, all information och fler bilder finns på QR-koden TV-bänken heter TVBE-02, all information och fler bilder finns på QR-koden Sideboardet heter G-171, all information och fler bilder finns på QR-koden Skåpet heter A-16, all information och fler bilder finns på QR-koden
SOMMARREA!
rabatt!

VISION HÖGLANDETbostad

BO2049!

Höglandsföretaget Willa Nordic spanar in i framtiden med hjälp av Sveriges universitet genom att utmana landets arkitektstudenter att skapa ett boende så som det kan tänkas gestalta sig 2049. Intresset från universiteten är mycket stort och många fantastiska bidrag har kommit in. En jury bestående av Mark Isitt –programledaren för Grand Designs Sverige, Paul Rogers – arkitekt SAR/MSA, Cecilia Öfverholm – chefredaktör för Tidskriften RUM, Christer Malmström – arkitekt SAR/MSA och Willa Nordics VD Klas Fridsäll har bedömt bidragen och utsett tio finalister samt de tre pristagarna. Willa Nordics följare på sociala medier röstade fram priset ”Folkets val”.

Den 3 maj var det dags för arkitekturgala på Fotografiska i Stockholm. Denna kväll skulle vinnarna av arkitekturtävlingen Bo2049 avslöjas. På plats var närmare 250 inbjudna gäster tillsammans med finalisterna i tävlingen.

Kvällen inleddes av Willa Nordics VD, Klas Fridsäll, som berättade om kvällens program, tävlingen Bo2049 och om Willa Nordic. Sedan bjöds kvällens konferencier, Mark Isitt, fram på scenen för ett samtal med Klas om arkitektur i allmänhet och Bo2049 i synnerhet.

innan det var dags att avslöja vinnarna i tävlingen.

Folkets val

Spänningen var stor när de fyra pristagarna avslöjades.

Hederspriset Folkets val gick till bidraget ”Villa Furunderlig” av Filip Stojanovski Kutlesovski, Viktor Thelin, Amanda Perols och Felix Olofsson alla från Lunds Tekniska Högskola (LTH).

Tredjepris

Ett hem bör vara litet. Ett hem bör vara litet men kännas stort. Små hem är mer hållbara än stora hem på så sätt att de tar upp mindre plats, kräver mindre energi att värma och kyla, kräver mindre material att bygga och kostar mindre att köpa. Ett hem bör vara litet.

applåder

Många skratt och

Sedan var det dags för kvällens verkliga huvudpersoner att ta plats på scenen –skaparna av de tio finalbidragen. Mark intervjuade alla deltagarna om deras bidrag och lockade till många skratt och applåder. Efter kavalkaden av spännande tävlingsbidrag följde mingel och samtal medan det bjöds på en härlig plockbuffé

Tredjepriset och en prissumma av 20 000 kronor gick till ”Hushåll(a) Vatten” som skapats av Lovisa Wennberg från Arkitekthögskolan vid Umeå universitet (UMA).

Andrapris

Andra priset och en vinstcheck på 30 000 kronor gick till ” MELLANRUM” ritat av Linnea Thörne från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm.

Världens städer växer exponentiellt och det skapar enorma städer som är omöjliga att underhålla och kontrollera. Hälften av världens befolkning lever idag en urban miljö. Om urbaniseringen fortsätter samma hastighet som nu så kommer vi komma till ett läge där hela jordens yta täcks av några få enorma megastäder och deras omkringliggande förorter. Inget land kommer finnas för lantbruk eller parker, ännu mindre land kommer finnas för skog och natur. Städer har växt på den biologiska mångfaldens bakostnad men nu är det dags för förändring. Från och med nu ska städerna densifieras inifrån med höga byggnader, mindre yta och oändlig rymd. Huset kan passas in på mindre obebyggda tomter i staden. När utrymmet tar slut får detta hem plats i grannens gamla trädgård.

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 28
Det här lilla huset är himmelsvidt, oändligt Himmelsvid Oändlig rymd på 42 kvadrat Fysisk modell 1:50 VILKEN SUCCÉ FÖR WILLA NORDICS
ARKITEKTURGALA
Första
priset gick till ”Himmelsvid” av Vilma Weinstock från KTH i Stockholm. Willa Nordics VD Klas Fridsäll och kvällens konferencier Mark Isitt gratulerar vinnaren av förstapriset Vilma Weinstock.

11.995 kr

KINGSTON Hörnsoffa i tyg Centauri, flera färger.

i tyg Centauri, flera färger.

Delbetala räntefrittupp till 23 månader!

Delbetala

Mer information i butiken. Kreditgivare: Santander Bank

SIMONE 3,5-sits soffa 252x103 cm med fantastiskt skön komfort, finns i en mängd olika tyger & färger samt även som 3-sits 212 cm, fåtölj 122 cm och fotpall.

fantastiskt skön komfort, finns i en mängd olika tyger & färger samt även som 3-sits 212 cm, fåtölj 122 cm och fotpall.

Selected!

Selected!

perfekt för vardagsrummet, gästrummet eller sommarstugan.

14.995 kr

SIMONE 3,5-sits soffa i tyg Perfect Harmony, flera färger.

Paketpris!

Paketpris!

28.995 kr

KINGSTON Hörnsoffa 318x221 cm med öppet avslut.Går att beställa i fler uppställningar samt i flera olika tyger Pocketresår i sitsen för extra god komfort!

Tillfälle!

6.995 kr

Ord.pris 10.995:BEGRÄNSAT ANTAL!

Tillfälle!

6.995 kr

Selected!

Ord.pris 10.995:BEGRÄNSAT ANTAL!

BASILIKA Två fåtöljer i twisted wicker med beige dynor + ett bord diam. 60 cm med glasskiva. BEGRÄNSAT ANTAL - gäller endast så länge lagret räcker!

14.995 kr

BASILIKA Utegrupp. 2 st fasta fåtöljer B 74 cm, D 94 cm, H 108 cm. Inkl. sidobord Ø 50 cm.

Två fåtöljer i twisted wicker med beige dynor + ett bord diam. 60 cm med glasskiva. BEGRÄNSAT ANTAL - gäller endast så länge lagret räcker!

BASILIKA Två fåtöljer i twisted wicker med beige dynor + ett bord diam. 60 cm med glasskiva. BEGRÄNSAT ANTAL - gäller endast så länge lagret räcker!

SIMONE 3,5-sits soffa i tyg Perfect Harmony, flera färger.

Paketpris!

18.995 kr

Holsby Möbler

Paketpris!

Paketpris!

INKL. GAVEL MED LED-BELYSNING!

28.995 kr

SIMONE 3,5-sits soffa 252x103 cm med fantastiskt skön komfort, finns i en mängd olika tyger & färger samt även som 3-sits 212

INKL. GAVEL MED LED-BELYSNING!

GAVEL MED LED-BELYSNING!

Paketpris!

28.995

14.995 kr SIMONE 3,5-sits soffa i tyg Perfect Harmony,

SERENITY & gavel med LED-belysning. Finns i beige, ljus- eller mörkgrått samt även som 105 och 120 cm.

18.995 kr

BASILIKA Två fåtöljer i twisted wicker med beige dynor + ett bord diam. 60 cm med glasskiva. BEGRÄNSAT ANTAL - gäller endast så länge lagret räcker!

Alla medlemmar i Em home Club får 20% rabatt på alla inredningsdetaljer. Bli medlem nu!

INKL. GAVEL MED LED-BELYSNING!

18.995 kr INKL. GAVEL MED LED-BELYSNING!

Lövhagsrondellen Vetlanda, Tel 0383-121 20 Mån 9-19, tis-fre 9-18, lördagsstängt under juni-juli

Kontinentalsäng pocket/pocket 160 eller 180x200 inkl. bäddmadrass Standard, ben & gavel m LED-belysning. Finns i beige, ljus- eller mörkgrått samt även som 120 & 140 cm.

Centrumvägen 74, Tenhult. 036-92010. Lövhagsvägen 1, Vetlanda. 0383-12120.

29
kr Ord. pris 10.995 kr
CLUB
Mån 9-19 • Tis-Fre 9-18 • Lör 9-14 Söndag 30/4 11-15 • Måndag 1/5 stängt Måndag-Fredag 10-18 • Lördag 11-16 Söndag 30/4 11-16 • Måndag 1/5 11-15
cm, fåtölj 122 cm och fotpall.
INKL.
räntefrittupp till 23 månader! Mer information i butiken. Kreditgivare: Santander Bank Tillfälle! 6.995 kr Ord.pris 10.995:BEGRÄNSAT ANTAL! Utemöbelpremiär! Selected! 11.995 kr KINGSTON Hörnsoffa i tyg Centauri, flera färger. KINGSTON Hörnsoffa 318x221 cm med öppet avslut.Går även att beställa i fler uppställningar samt i flera olika tyger & färger. Pocketresår i sitsen för extra god komfort! 14.995 kr SIMONE 3,5-sits soffa i tyg Perfect Harmony, flera färger. Delbetala räntefrittupp till 23 månader! Mer information i butiken. Kreditgivare: Santander Bank Tillfälle! 6.995 kr Utemöbelpremiär! Selected! 11.995 kr KINGSTON Hörnsoffa 318x221 cm med öppet avslut.Går även att beställa i fler uppställningar samt i flera olika tyger & färger. Pocketresår i sitsen för extra god komfort! Kontinentalsäng pocket/pocket 160 eller 180x200 inkl. bäddmadrass Standard, ben & gavel m LED-belysning. Finns i beige, ljus- eller mörkgrått samt även som 120 & Paketpris! 18.995 INKL. GAVEL LED-BELYSNING! BASILIKA Två fåtöljer i twisted wicker med beige dynor + ett bord diam. 60 cm med glasskiva. BEGRÄNSAT ANTAL - gäller endast så länge lagret räcker! 3,5-sits soffa 252x103 cm med fantastiskt skön komfort, finns i en mängd olika tyger & färger samt även som 3-sits 212 cm, fåtölj 122 cm och fotpall. Delbetala räntefrittupp till 23 månader! Mer information i butiken. Kreditgivare: Santander Bank Tillfälle! 6.995 kr Ord.pris 10.995:BEGRÄNSAT ANTAL! Selected! 11.995 kr KINGSTON Hörnsoffa
BASILIKA
SIMONE 3,5-sits
cm med fantastiskt skön komfort, finns i en mängd olika tyger & färger samt även som 3-sits 212 cm, fåtölj 122 cm och fotpall. Delbetala räntefrittupp till 23 månader! Mer information i butiken. Kreditgivare: Santander Bank Tillfälle! 6.995 kr Ord.pris 10.995:BEGRÄNSAT ANTAL! Utemöbelpremiär! Selected! 11.995 kr KINGSTON Hörnsoffa i tyg Centauri, flera färger. KINGSTON Hörnsoffa 318x221 cm med öppet avslut.Går även att beställa i fler uppställningar samt i flera olika tyger & färger. Pocketresår i sitsen för extra god komfort! Selected! 14.995 kr SIMONE 3,5-sits soffa i tyg Perfect Harmony, flera färger. Erbjudandena annonsen gäller om inget annat anges t o Em home Centrumvägen Måndag-Fredag Söndag 30/4 SERENITY 2 st ställbara pocketsängar 80x200 eller 90x200 inkl. bäddmadrass Standard, & gavel med LED-belysning. Finns i beige, ljus- eller mörkgrått samt även som 105 Paketpris! 28.995 kr INKL. GAVEL MED LED-BELYSNING! SIMONE 3,5-sits soffa 252x103 cm med fantastiskt skön komfort, finns en mängd olika tyger & färger samt även som 3-sits 212 cm, fåtölj 122 cm och fotpall. Delbetala räntefrittupp till 23 månader! Mer information i butiken. Kreditgivare: Santander Bank Selected! 11.995 kr KINGSTON Hörnsoffa i tyg Centauri, flera färger. Selected! 14.995 SIMONE 3,5-sits soffa i tyg Perfect Harmony, flera färger. 1. Skriv VH Boll och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1,4,5,2,8 blir det VH Boll 20. Detta då 1+4+5+2+8=20) - 2. Avsluta med namn, adress och telefonnummer. (Ex. VH Boll 20 Nisse Nilsson Gatan 1 511 11 Staden 070 000 00 00) - 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa). Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med “Fotboll”. Sms:a så snart som möjligt GÅ PÅ ALLSVENSK FOTBOLL I VÄRNAMO! 10 vinnare av en entrébiljett var! Vinnarna får biljetten över SMS
soffa 252x103

- Mark Isitt

VISION HÖGLANDETbostad

Förstapris

Sedan var det dags att offentliggöra vinnaren av första priset vilket gick till ”Himmelsvid” av Vilma Weinstock från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm. En märkbart rörd Vilma höll sitt tacktal inför det fullsatta auditoriet.

Unik glasskulptur

Förstapristagaren fick även en unik glasskulptur skapad av Jeanette Karsten, glaskonstnär, designer samt arkitekt SAR/MSA och glaskonstnären AnnaLinda Gabriel. Detta pris sponsrades av Glasbranschföreningen som var en av medarrangörerna till tävlingen tillsammans med Tidskiften RUM, Connoisseur International och Sveriges

Arkitekter.

– Hatten av för Willa Nordic som arrangerar denna mycket seriösa och påkostade tävling, sa Mark Isitt. Han menar att det verkligen är unikt med denna sorts satsningar i Sverige.

En av världens

främsta illusionister

Kvällen avslutades med en makalös show av en av världens främsta illusionister Charlie Caper, som tog publiken med storm innan besökare och deltagare vandrade hemåt i den kyliga vårkvällen.

Av Mikael Torstensson

Foto: Willa Nordic Vision Höglandet, juni 2023

Läs mer och se alla finalbidragen på www.willanordic/-bo2049.se

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 30 Men nu 2049, i en tid av förändring, gör vi det som gene rationer av människor gjort innan oss. Vi växer och bygger Kära hus! Kära plats! Vill du bli vårat hem igen? På denna plats, där skogen och ängen möts, fanns från början bara en liten timrad stuga Vy från söder
Enkelstuga 1889 Kvällen avslutades med en makalös show av en av världens främsta illusionister Charlie Caper, som tog publiken med storm.
”Hatten av för Willa Nordic som arrangerar denna mycket seriösa och påkostade tävling.”
Mark Isitt intervjuade skaparna av de tio finalbidragen om deras ideér och lockade till många skratt och applåder av de närmare 250 inbjudna gästerna. Finalbidraget “Hus med tre luckor” av Maija Virkki och Rikard Murgård från Chalmers Tekniska Högskola leker med tanken att utveckla det som redan finns istället för att bygga nytt. Förstapristagaren fick även en unik glasskulptur skapad av Jeanette Karsten, glaskonstnär, designer samt arkitekt SAR/MSA och glaskonstnären Anna-Linda Gabriel.

Firahosmidsommar oss!

Midsommarafton

10.00 Vi klär stången tillsammans.

14.00 Eksjö Folkdanslag, alla får dansa kring stången, roliga kringaktiviteter

såsom hästar, chokladhjul, tåg mm.

Fina erbjudande på mat och fika i sommarcaféet Under Eken.

VI SÄTTER FÄRG PÅ HÖGLANDET!

Certifierade takmontörer av Monier - fasadmåleri mm

Kontakta oss för en offert!

TAKOMLÄGGNINGAR!

Tegel, betongpannor, plåtar, svetsning av ytpapp!

SALOMONSSONS MASKINHALL - G:A HJÄLMSERYD

LINDBERGARNA MED GÄSTER!

LINDBERGARNA SJUNGER VARJE KVÄLL!

22/6 - 25/6 & 30/6 - 2/7

Torsd 22/6 kl 19.00

Leif Svensson

Fred 23/6 kl 18.00

Emilia Lindberg * Anders Wisth

Från Norge Sångaren Frode Moltemyr

Lörd 24/6 kl 18.00

Börje Erdtman * Frode Moltemyr

Karin & Rickard Johansson

Sönd 25/6 kl 18.00

Ove Pettersson * Frode Moltemyr

Johan & Gunilla Sigvardsson

Fred 30/6 kl 19.00

Granathz (Thomas & Anita)

Lörd 1/7 kl 18.00

Stefan Salomonsson

Kände dragspelaren Svante Sigurdsson

Sönd 2/7 kl 18.00

Ted Sandstedt

Vi sjunger från Bosse & Anitas repertoar

Varje kväll! Servering * Grillning * Hembakat

Info: 070-253 58 29

Arr: Alliansförs. G:A Hjälmseryd/Nenne Lindberg Org

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 31
ANDERS TED KARIN & RICKARD SVANTE STEFAN OVE BÖRJE HÅKAN SIWERT LEIF BENNY STEFAN MONA PER-HARRY ROLLE THOMAS & ANITA JOHAN & GUNILLA
MARTIN & NENNE FRODE EMILIA
Tel 070-838 98 30 Kompletta
tak blev exakt som utlovat. Mycket noggranna,
och lyhörda hantverkare!” Jenna P www.hildebrandtakmaleri.se
”Vårt
trevliga

Tesla Model S Plaid

Tesla Model S Plaid är inget annat än en ulv i fårakläder och det tack vare tre elmotorer på totalt 1020 hästkrafter. Tja, du läste rätt och för 1 379 990 kronor kan du få uppleva en av bilhistoriens mest spektakulära accelerationsupplevelser. Färden noll till hundra rullar nämligen på strax över två sekunder och om du fortfarande är vid dina sinnes fulla bruk så kan 322 km/h toppas. Det vill till att hålla hårt i ratten, som för övrigt är av flygplansmodell och kallas ”yoke” på Teslaspråk. Till höger om denna finns en 17-tums touchskärm där man bland annat kan hålla koll på 100 kWh batteriet.

SOMMARBILAR FÖR ALLA VÄDER VISION

HÖGLANDET motor

TESTAR

Sommar, sol och semester – men bilindustrin ligger inte på latsidan. Mängder av heta nyheter väntar bakom kulisserna och går du i bilbytartankar gäller det att ha god framförhållning. Tålamod är som bekant en dygd och här är 10 rullande frestelser som verkligen sätter din uthållighetsförmåga på prov. Majoriteten av gänget levereras först om ett år och det kan ju sätta myror i huvudet på vem som helst. Men den som väntar på något gott…

Ferrari 296 GTB

Ferrari har fått tillökning i stallet av en läckert formgiven laddhybrid och 296 GTB är den första stegrande hingsten sedan sjuttiotalets Dino som är försedd med en V6:a på 663 hästkrafter. Nu har dock maskinen fått sällskap av en elmotor, vilket resulterar i en totaleffekt på 830 hästar. Med plattan i mattan fixas noll till hundra på 2,9 sekunder samtidigt som vrålåket toppar 330 km/h. Ferrari hävdar att 7,45 kWh batteriet ska klara 2,5 mil på egen hand men frågan är om någon kommer att lyckas med denna bedrift. Priset? Tja, räkna med runt tre miljoner kronor.

BMW slår på stora trumman och rullar ut nya iX M60. Det är ett krutpaket som försetts med dubbla elmotorer på sammanlagt 619 hästkrafter och maffiga 1100 Newtonmeter. Därmed rullar noll till hundra på under fyra sekunder samtidigt som toppfarten landar på 250 km/h. Batteripaketet på 111,5 kWh ska kunna ta dig upp till 56 mil innan det är dags att plugga in kontakten. Att det rör sig om en prestandastinn elbil bevisas inte minst av M-emblemen och prislappen. Men för 1 390 000 kronor får du å andra sidan en suv som ligger på topp vad gäller uppmärksamhetsvärde.

Bentley Flying Spur Hybrid

Bentley har invigt ett nytt showroom på Sveavägen 167 i Stockholm och det firades genom att premiärvisa nya Flying Spur Hybrid i den läckra kulören ”Azure Purple”. Hela designen andas exklusivitet och interiören är i en superklass för sig. Inte minst skrädderiarbetet är ett gediget hantverk - precis som anstår ett flaggskepp för 2,4 miljoner kronor. Själva drivlinan är britternas första laddhybrid och därmed samarbetar bensinsexan med en elmotor och vips hamnar totaleffekten på 544 hästkrafter.

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 32
BMW iX M60
VISION HÖGLANDET motor

Det var 1954 som Mercedes SL såg dagens ljus och nu är det dags att bekanta sig med sjunde generationen. Den rullande världsstjärnan är som gjord för att glida fram till Hôtel Negresco´s pampiga entré på Promenade des Anglais – givetvis med den nya tygsuffletten i sin nedre position. En annan ögonbrynshöjare är att roadstern försetts med ett litet baksäte och rymmer därmed fyra resenärer. SL 63 bjuder på en bensinåtta på 585 hästkrafter och prislappen lyder 2 050 000 kronor, vilket inkluderar såväl fyrhjulsdrift som aktiv bakhjulsstyrning.

Porsche 718 Cayman GT4 RS

Det våras för Porsche som nu släpper lös nya 718 Cayman GT4 RS. Sportbilen älskar att sniffa asfalt och är uppfostrad på Nürburgring. Formgivningen är sylvass och kantas av kolfibervävsfinish samt en gigantisk bakvinge med svanshalsfäste för ökat marktryck. Hjärtat är en mittmonterad boxersexa med dubbelturbo på 500 hästkrafter som fixar noll till hundra på kvicka 3,4 sekunder och toppar 315 km/h. Undrar du över priset? 1 480 000 kronor och då kan man välja till Clubsport-paketet utan kostnad. Då blir racingupplevelsen fulländad med störtbåge, sexpunktsbälte och brandsläckare.

1970 gjorde Range Rover storstilad debut och nu rullar den femte generationen ut från fabriken i engelska Solihull. Den minst sagt exklusiva suven erbjuds med två olika hjulbaser, 505 respektive 525 centimeter, och går att få med upp till sju sittplatser. Interiören är lika rymlig som sofistikerad och kantas av modern design samt exklusiva materialval. Vill man ge sig ut på äventyr går det utmärkt att vada i nittio centimeters vatten samtidigt som resenärerna kan njuta av stolsmassage.

Laddhybriden P440 e PHEV kostar 1 828 900 kronor och då ingår en bensinsexa på 440 hästkrafter.

Lucid Air Dream Edition

Lucid Motors har sitt högsäte i soldränkta Kalifornien och uppstickaren Air bjuder på avancerad teknik tillsammans med lång räckvidd. Värstingen i gänget har 1111 hästkrafter och ska fixa hela 83 mil på en laddning. Även den supersnabba laddningen imponerar och det är möjligt tack vare 900 voltsteknik. Hittar man bara en laddstolpe som klarar effekten så ska man kunna fylla 48 mil på blott tjugo minuter. Lucid Air kommer till Sverige under nästa år och den femsitsiga elbilen i Dream Edition-utförande kostar cirka 2,4 miljoner kronor.

Audi A8 60 TFSI e

Audi A8 är en lyxbil som mäter 519 centimeter mellan stötfångarna - trots det finns tysken i en förlängd version som växer med ytterligare elva centimeter. Interiören bjuder på gott om teknik och inte minst baksätespassagerarna kan färdas kungligt. Med några kryss bland tillvalen byts aktersoffan ut mot komfortstolar och naturligtvis integrerade skärmar i de främre nackstöden. I maskinrummet på laddhybriden 60 TFSI e arbetar en bensinsexa i symfoni med en elmotor och totalt levereras 462 hästkrafter. Priset är 1 201 700 kronor och vill du ha långversionen är det bara att hosta upp ytterligare 50 000.

Volkswagen ID.Buzz

Vad sägs om en rullande ikon i ny tappning? Volkswagen ID.Buzz bjuder på klassiska former och hypermodern teknik - för under skalet är allt elektriskt men ändå finns en hälsning från förr. Har man bara läst första kapitlet om den klassiska folkabussen så vet man att en bakmonterad motor i kombination med bakhjulsdrift sparar på utrymmet och nya ID.Buzz förvaltar det arvet. Elmotorn levererar 204 hästkrafter medan batteripaket är på 77 kilowattimmar. Interiören är lika trendig som utsidan och grundpriset startar från 625 000 kronor.

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 33
-Av Jenny Nilsson och Johannes Gardelöf Mercedes-AMG SL 63 Range Rover P440 e PHEV
HÖGLANDET motor
VISION

HÖGA BERG OCH DJUPA DALAR

HÖGLANDET motor

TESTAR

Livet tillsammans med nya Nio EL7 kan beskrivas som en känslomässig berg- och dalbana. Den kinesiska elbilen påminner om ett digitalt nöjesfält med mängder av avancerad elektronik och hajpade funktioner. Nio har tagit i från tårna för att göra sin suv så spännande och storslagen som möjligt. Ändå tvekar vi inför åkturen eftersom biljettpriset är högt och batterivalet gör oss yra i mössan.

När vi tar plats i dagens testbil är första känslan att någon stirrar på oss och mycket riktigt. På toppen av instrumentbrädan sitter en liten rund boll som kan vrida på sig och vars digitala ögon blinkar. Den virtuella assistenten presenterar sig som Nomi och visar sig vara både gullig samt irriterande. Dessutom kan hon varken förstå eller tala svenska, men låt oss återkomma till det.

Inbäddad i sockervadd

Med sina nästan fem meter i längd och två meter i bredd är Nio EL7 ett storslaget nöjesfält som kan jämföra sig med självaste Audi e-tron. Formgivningen bjuder å andra sidan inte på några större sensationer utan här är det verkligen insidan som räknas. Nios vassaste kort är utan minsta tvekan komforten och här bjuds man på en flärdfull färd inbäddad i sockervadd. Framstolarna

bjussar på massage samt ventilation samtidigt som sittplatserna går att ställa i fjorton olika positioner. I mitten huserar en supertunn 12,8-tums pekskärm och strax ovanför hittar vi Nomi som gärna kommenterar körningen. Hon diggar när man lyssnar på musik från de 23 högtalarna men tyvärr sträcker sig inte intelligensen till att lära sig svenska. Här är det kinesiska eller engelska som gäller. Även baksätet är rejält tilltaget och bagaget sväljer hela 570 liter.

Vågad åktur

På tal om bagage så existerar inte någon främre avlastningsplats utan där finns bara ett svart plastlock som döljer det allra heligaste. Vad sägs om fyrhjulsdrift, luftfjädring och dubbla elmotorer på 653 hästkrafter som klarar sprinten till hundra på 3,9 sekunder?

Tekniknivån är imponerande - men det är

tyvärr inte ekonomibiten. Grundpriset börjar från 839 000 kronor men då ingår inget batteri som för övrigt finns i storlekarna 75 respektive 100 kW. Vill du köpa den väsentliga men ack så dyra komponenten talar vi om 130 000 respektive 240 000 kronor och vill du i stället hyra ligger månadspriset på 1 799 respektive 2 999. I hyran ingår dessutom två fria batteribyten per månad, vilket är kinesernas trumfkort. Hela paketet kan bytas på fem minuter utan att en människa vidrör bilen och för dagen finns Power Swap-stationer i Kungälv, Mantorp och Varberg. Visst bjuder Nio EL7 på mycket underhållning men glöm inte att det rör sig om en vågad åktur i en attraktion utan historia.

Tekniska data för Nio EL7 75 kWh

Elmotor: Max effekt 653 hk. Max vridmoment 850 Nm.

Batteri: Litiumjon på 75 kWh. Laddeffekt 11 kW AC / 140 kW DC.

Kraftöverföring: Motor fram (245 hk) och bak (408 hk), fyrhjulsdrift. Fast reduktionsutväxling.

Fjädring: Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: multilänkaxel.

Styrning: Elservo. Vändcirkel 12,5 meter.

Bromsar: Skivor fram och bak. ABS. Antispinn/sladd.

Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 296, längd 491, bredd 199, höjd 172.

Tjänstevikt 2 366. Max släpvagnsvikt 2 000 kg.

Prestanda: Toppfart 200 km/h. Acceleration 0-100 km/h 3,9 sek.

Förbrukning: (WLTP) 21,6-23,5 kWh/100 km blandad körning. Räckvidd 367-509 km.

Pris: 969 000 kronor inklusive batteripaket på 75 kWh (140 000:-).

+ Plus…

- Minus…

Komfort och utrymmen Osäkert andrahandsvärde

Hög standardutrustning Krånglig prissättning

Gedigen byggkvalitet Hög elförbrukning

Tekniknivån

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 34 VISION HÖGLANDET motor VISION HÖGLANDET motor
VISION
-Av Willy Priske och Johannes Gardelöf
VISION HÖGLANDET motor
.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 35 VISION HÖGLANDET motor Lågprishandla i vitvaruboden i Nässjö 5 995:Listpris 8 500:AEG tvättmaskin med tvättkapacitet på 7 kg. Alltid minst 100 vitvaror i butiken! Snabb leverans! Kostnadsfri installation* samt bortforsling av dina gamla vitvaror! Sveriges lägsta pris? BJÖRNBÄRSVÄGEN 24 - NÄSSJÖ ÖPPET MÅN-TOR 13-18 Electrolux 300 induktionshäll lätt att hålla ren, Värmer bara kärlet inte kokzonen. 3 995:Listpris 7995:Vårt pris! Electrolux inbyggnadsugn, rostfri, antifingerprint, varmluft, grill, display med timer. Ny adress! - Samma låga priser, breda utbud och servicenivå! 3 995:Listpris 7995:Vårt pris! Sveriges lägsta pris? GÖRAN TIPSAR - Kyl & frys AEG Rostfritt 15 995:1 495:Listpris 2495:Vårt pris! Elektrolux Dammsugare Powerforce *Vid installation av vattenanslutning tillkommer en mindre avgift. Vårt pris! Välkommen till höglandets vitvarubutik!

HOS ROY FÅR BILDELARNA NYTT LIV!

På Höglandets fordonsåtervinning i Vetlanda får din bils delar ett nytt liv som reservdelar till andra fordon.

-Det är riktigt bra för miljön att återanvända gamla delar och ge fordon längre livslängd än att bara köpa nytt, säger anläggningens ägare Roy Vidén, som driver anläggningen sedan nio år

Verksamheten uppskattas av fordonsentusiaster från hela Småland som reser till Vetlanda för att få tag på delar till sina fordon. Intresset är stort även från andra delar av Sverige och övriga Europa dit man säljer delar tillsammans med ett åttiotal andra bilskrotare på webbshoppen Laga.se.

Med återvinning i fokus

När en bil kommer in till Höglandets fordonsåtervinning är just återvinning i fokus. Det är tyvärr inte fallet hos andra, större aktörer på marknaden där bilen skickas direkt till fragmentering utan att man tar tillvara på delar som kan

återbrukas.

Dräneras från miljöfarliga vätskor

När Roy får in en bil dränerar man bilen först på vätskor och annat miljöfarligt. Man oskadliggör airbags som annars kan explodera och ställa till stor skada. Efter detta funktionstestar och bedömer Roy och hans medarbetare vad som kan tas tillvara, bilar som har delar som kan återanvändas ställs på området så man kan sälja och plocka ur delar från dem.

95% av bilen återanvänds

När bildelarna fått nytt liv så plattas bilen

ihop och skickas till fragmentering där man slår sönder bilen i småbitar som sedan sorteras och återvinns. Allt från olika plaster, gummi, metall och glas. Bilarna återvinns till upp till 95%.

Populära delar

De populäraste bildelarna som Roy säljer är startmotorer och generatorer följt av delar som drivaxlar och fjäderben. Även däck och fäljar är eftertraktade på återvinningsmarknaden.

Fullskalig bilverkstad

- Hinner vi så brukar vi laga upp bilar vi får in och sälja dem. Vi har även en bilverkstad där vi reparerar alla slags bilar

och andra motorfordon. Det är allt från standardbilar till klassiska amerikanare som servas och repareras, berättar Roy.

Bildelar med garanti

- Tycker man det är viktigt att så mycket som möjligt återanvänds så bör man skrota sin bil hos oss eller någon av våra kollegor som verkligen tar vara på alla delar som vi kan sälja, lika så om man behöver bildelar så kan man köpa dem till ett bra pris hos oss med garanti, säger Roy avslutningsvis.

Av Mikael Torstensson Vision Höglandet, juni 2023

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 36
VISION HÖGLANDET motor
VISION HÖGLANDET motor
Roy Vidén tar tillsammans med sin medarbetare Jimmy Granström hand om gamla fordon och ger dem nytt liv genom att reparera eller återbruka de delar som kan säljas.

DET GRÖNA SÅGVERKET

– NÄRPODUCERAT VIRKE – VIRKE FRÅN HYGGESFRITT SKOGSBRUK – VIRKE MED LÅGT KLIMATAVTRYCK

HÖGLANDETS KOMPLETTA

HÖGLANDETS KOMPLETTA

HÖGLANDETS KOMPLETTA FRITIDSBUTIK!

HYVLAT OCH OHYVLAT VIRKE STOLPAR, REGLAR OCH YTTERPANEL MED MERA... VED • TIMMERHUS • SPECIALPRODUKTER

FRITIDSBUTIK!

FRITIDSBUTIK!

ALLTIDPÅLAGER!

VERKSAMMA HELA VÄGEN FRÅN PLANTAN TILL DET FÄRDIGA TIMMERHUSET

HUSVAGNAR - HUSBILAR CAMPINGTILLBEHÖR - BILAR

HUSVAGNAR - HUSBILAR CAMPINGTILLBEHÖR - BILAR

HUSVAGNAR - HUSBILAR CAMPINGTILLBEHÖR - BILAR

DEN FLEXIBLA SÅGEN!

Vi säljer virke till både företag och privatpersoner. Fullskaligt sortiment av både hyvlat och ohyvlat virke. Vi kan såga upp till 7,5m längder. Slå gärna en signal för att höra vad som finns. Skulle just det du behöver saknas, så fixar vi det.

ALLTID HUSBILAR, HUSVAGNAR OCH BILAR PÅ LAGER!

ALLTID HUSBILAR, HUSVAGNAR OCH BILAR PÅ LAGER!

Välkommen till oss!

NYHET HOS OSS! Släpvagnar och trailers från

FÖRMEDLINGSUPPDRAG - VI SÄLJER ÅT DIG!

FÖRMEDLINGSUPPDRAG - VI SÄLJER ÅT DIG!

Visste du att att vi är stora inom förmedling av personbilar, husbilar, husvagnar och motorcyklar! Vi marknadsför och säljer ditt fordon till bästa pris. Enkelt och tryggt för dig! Kontakta oss så berättar vi mer!

Visste du att att vi är stora inom förmedling av personbilar, husbilar, husvagnar och motorcyklar! Vi marknadsför och säljer ditt fordon till bästa pris. Enkelt och tryggt för dig! Kontakta oss så berättar vi mer!

www.dahlstedtsfritidscenter.se

Västra Järnvägsgatan 5, 576 35 Sävsjö

Öppettider: vardagar 10:00 - 17:00 övrig tid enligt ök 079-336 50 86 - hampus.dahlstedt@dahlstedtsfritidscenter.se

www.bulldogbikes.se

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 37 VISION HÖGLANDET motor
LOKALBUTIK!
NU
KOMMER VÅREN!
NYHET HOS OSS! TAKTÄLT
................................................................. .................................................................
Västra Järnvägsgatan 5, 576 35 Sävsjö Öppettider: vardagar 10:00 - 17:00 övrig tid enligt ök 079-336 50 86 - hampus.dahlstedt@dahlstedtsfritidscenter.se www.dahlstedtsfritidscenter.se
NU KOMMER VÅREN!

HÖGLANDET motor TESTAR

ENYAQ DANSAR I NEON VISION

(M a l a g a – S p a n i e n)

Skoda Enyaq lanserades 2021 och har sedan dess blivit lika hyllad som en mellovinnare i Sverige. Därför släpper man nu en uppföljare till megahiten med extra grönt samvete – i alla fall om du väljer kulören ”mamba green”. Vips dansar nya Enyaq RS iV i neon och är dessutom pigg som en ärta tack vare sina 290 hästkrafter. Häng med till Costa del Sol där vi precis som Lena PH ska färdas i en symfoni mot gryningen.

Skoda har gjort en raketresa rent varumärkesmässigt och när vi under slutet av åttiotalet diggade till ”Dansa i neon” så var tillverkarens produkter lika spännande som en tjeckisk polka. Fyra år senare kom Volkswagen in i bilden och resten är ett skolexempel i konsten att vända ett företags utveckling. Med lanseringen av Skoda Enyaq RS iV sker dessutom ett trendbrott i koncernen men låt oss återkomma till detta strax.

Dyrare än systerbilen

Om vi börjar med formen så är det här en pimpad femdörrarsversion av Enyaq. Våra tränade ögon ser en hel del svarta karossdetaljer och vad gäller färgvalet så lugnar vi säkert många genom att säga: neongrönt är inte enda alternativet. Däremot är blått märkligt nog enda standardfärgen

sedan finns nio kulörval som kostar allt från 9 900 till 12 900 kronor. Tittar vi på insidan så är det svart alcantara med limegröna sömmar och framstolarna är ersatta med skålade sporthistorier där man sitter som gjuten. Ändå finns alla praktikaliteter kvar som det familjevänliga baksätet, smidiga bagageutrymmet och inte minst paraplyet i framdörren. Vad som däremot har slarvats bort är Skodas roll som prispressare och här har vi trendbrottet. Enyaq RS iV har ett grundpris från 690 000 kronor, vilket gör den 30 100 dyrare än systermodellen Volkswagen ID.4 GTX.

Snacka om grillfest

Vad får man då för slantarna? Tja, att lägga till bokstäverna RS i modellnamnet förpliktar och här ser det bra ut på pappret. Skodan har

dubbla elmotorer på 299 hästkrafter och gör noll till hundra på 6,5 sekunder. Ett styvare sportchassi och progressiv styrning ingår också. Ändå räcker det inte riktigt hela vägen för att mungiporna ska dra i väg mot öronen. Skillnaden mot vanliga Enyaq känns helt enkelt marginell och det rör sig snarare om en välutrustad familjebil än en fullfjädrad prestandavagn. Provkörningen rullar bitvis längs smala vägar som slingrar sig som ormar genom det Andalusiska landskapet. Här hade man önskat att RS iV haft lite mer av den gröna mambans smidighet och giftiga bett. Men när natten vaknar tänds ett sista hopp igen och en eld vi saknat, den flammar upp med hjälp av 131 ledlampor som får hela grillen att dansa i neon.

Tekniska data för Skoda Enyaq 80x RS iV

Elmotor: Max effekt 299 hk. Max vridmoment 460 Nm.

Batteri: Litiumjon på 82 kWh. Laddeffekt 11 kW AC / 135 kW DC.

Kraftöverföring: Motor fram och bak, fyrhjulsdrift. Fast reduktionsutväxling.

Fjädring: Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: multilänkaxel.

Styrning: Elservo. Vändcirkel 11,5 meter.

Bromsar: Skivor fram och trummor bak. ABS. Antispinn/sladd.

Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 277, längd 465, bredd 188, höjd 161.

Tjänstevikt 2 394.

Prestanda: Toppfart 180 km/h. Acceleration 0-100 km/h 6,5 sek.

Förbrukning/miljö: 17,8 kWh/100 km blandad körning. Räckvidd 517 km (WLTP).

Pris: 690 000 kronor (färgen Mamba Green kostar 9 900 kr extra).

+ Plus…

- Minus…

Fräck elbil för hela familjen Dyrare än syskonet VW ID.4 GTX Komfort och utrymme Solid blå är enda standardfärgen Standardutrustning Snygg design

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 38
-Av Willy Priske och Johannes Gardelöf
VISION HÖGLANDET motor

Välj mellan 150

Civic

nässjö så vill vi att ni lägger husvagn 19900 lmc. tar bort mb viano cr-v 13 för 229 ska vara i vet landa och toyota auris i vetlanda fölr 172900 ska vara i

BILUTHYRNING

Nya Civic

i

För mer information av våra bilar se vår hemsida www.erbil.se

BILUTHYRNING

BILUTHYRNING

BILUTHYRNING

- där hittar du även alla våra andra bilar nya som begagnade

Tel 0383-24 69 00

Tel 0380-198 00

0380-198 00

Se mer bilar på www.erbil.se

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 39 VISION HÖGLANDET motor BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Våra öppettider Måndag - fredag 10.00-18.00 Lördag 10.00-13.00 Koltorpsgatan 1, Nässjö 0380-189 00 Verkstadsgatan 3, Vetlanda Tel 0383-24 69 00 Tel 0380-198 00 Se mer bilar på www.erbil.se BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Honda Accord 2,0 Executive -11 149.900 kr Honda Accord 2,2 -12 ....................................... 184.900 kr Honda Civic 1,6 -13 ........................................... ..159.900 kr Honda Civic 1,6 Comfort -13 159.900 kr Honda Civic 1,8 Executive -12 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 ................................. 109.900 kr Honda CR-V Honda CR-V Honda CR-V Honda CR-V Honda Jazz Saab 9-3 1,8i BILUTHYRNING Avis Nässjö 0380-138 BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 kr Fiat 500 1,2 Lounge -11 ........................................ kr Ford Focus 1,6CC -10 .......................................... 129.900 kr Honda Accord 2,0 Elegance Tourer -13 199.900 kr Honda Accord 2,2 Lifestyle Diesel-12 ........... 194.900 kr Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. ..............149.900 kr Honda Civic 1,6 Tourer -14.................................169.900 kr Honda Civic 1,8 -12 134.900 kr Honda Civic Honda Civic Honda CR-V Honda CR-V Honda Insight Peugeot 207 Renault Mégane Toyota Auris Kjell Fina erbjudanden! diesel Våra öppettider Måndag - fredag 10.00-18.00 Lördag 10.00-13.00 Koltorpsgatan 1, Nässjö 0380-189 00 Verkstadsgatan 3, Vetlanda Tel 0383-24 69 00 HONDA PÅ HÖGLANDET Tel 0380-198 00 Se mer bilar på www.erbil.se BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Honda Accord 2,0 Executive -11 149.900 kr Honda Accord 2,2 -12 184.900 kr Honda Civic 1,6 -13 159.900 kr Honda Civic 1,6 Comfort -13 159.900 kr Honda Civic 1,8 Executive -12 149.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 109.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance -07...........................119.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 119.900 kr Honda CR-V 2,0 Special Edition -12 169.900 kr Honda CR-V 2,2 diesel -13 249.900 kr Honda Jazz 1,2 -12 109.900 kr Saab 9-3 1,8i -04 54.900 kr
Avis Nässjö 0380-138 22 Avis Vetlanda 0383-105 75 BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 Fiat 500 1,2 Lounge -11 89.900 kr Ford Focus 1,6CC -10 129.900 kr Honda Accord 2,0 Elegance Tourer -13 199.900 kr Honda Accord 2,2 Lifestyle Diesel-12 194.900 kr Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. ..............149.900 kr Honda Civic 1,6 Tourer -14.................................169.900 kr Honda Civic 1,8 -12 134.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -10 Honda Civic 1,8 Sport -11 129.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13.................219.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort -12 199.900 kr Honda Insight 1,3 Elegance-11........................104.900 kr Peugeot 207 1,6 Vti cc Cab-07 84.900 kr Renault Mégane 1,4 Phas III -10........................ 99.900 kr Toyota Auris 1,8 HSD Active -13 172.900 kr Martin Fina erbjudanden!
diesel Nya
i
Våra öppettider Måndag - fredag 10.00-18.00 Lördag 10.00-13.00 Koltorpsgatan 1, Nässjö 0380-189 00 Verkstadsgatan 3, Vetlanda Tel 0383-24 69 00 Tel 0380-198 00 Se mer bilar på www.erbil.se BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Honda Accord 2,0 Executive -11 149.900 kr Honda Accord 2,2 -12 184.900 kr Honda Civic 1,6 -13 159.900 kr Honda Civic 1,6 Comfort -13 159.900 kr Honda Civic 1,8 Executive -12 149.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 109.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance -07...........................119.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 119.900 kr Honda CR-V 2,0 Special Edition -12 169.900 kr Honda CR-V 2,2 diesel -13 249.900 kr Honda Jazz 1,2 -12 109.900 kr Saab 9-3 1,8i -04 54.900 kr BILUTHYRNING Avis Nässjö 0380-138 22 Avis Vetlanda 0383-105 75 BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 239.900 kr Fiat 500 1,2 Lounge -11 kr Ford Focus 1,6CC -10 129.900 kr Honda Accord 2,0 Elegance Tourer -13 199.900 kr Honda Accord 2,2 Lifestyle Diesel-12 kr Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. .............. kr Honda Civic 1,6 Tourer -14................................. kr Honda Civic 1,8 -12 134.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -10 109.900 kr 129.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13.................219.900 kr 199.900 kr Honda Insight 1,3 Elegance-11........................104.900 kr 84.900 kr Renault Mégane 1,4 Phas III -10........................ 99.900 kr 172.900 kr Martin Rickard Kjell Pontus Fina erbjudanden! 1.6 diesel Nya Civic i nässjö husvagn tar bort cr-v 13 landa och toyota 172900 Psst! Du vet väl om att vi även har biluthyrning! Nässjö och Vetlanda
1.6
nässjö
BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ VI HAR ÄVEN PRIVATLEASING - välj mellan 12, 24 eller 36 månader! MASSOR AV BILAR PÅ VÅRA ANLÄGGNINGAR I NÄSSJÖ OCH VETLANDA! Våra öppettider Måndag - fredag 10.00-18.00 Lördag 10.00-13.00 Koltorpsgatan 1, Nässjö 0380-189 00 Verkstadsgatan 3, Vetlanda Tel 0383-24 69 00 HONDA PÅ HÖGLANDET Tel 0380-198 00 Se mer bilar på www.erbil.se BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Honda Accord 2,0 Executive -11 149.900 kr Honda Accord 2,2 -12 184.900 kr Honda Civic 1,6 -13 159.900 kr Honda Civic 1,6 Comfort -13 159.900 kr Honda Civic 1,8 Executive -12 149.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 109.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance -07...........................119.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 119.900 kr Honda CR-V 2,0 Special Edition -12 169.900 kr Honda CR-V 2,2 diesel -13 249.900 kr Honda Jazz 1,2 -12 109.900 kr Saab 9-3 1,8i -04 54.900 kr
bilar
Avis Nässjö 0380-138 22 Avis Vetlanda 0383-105 75 BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 239.900 kr Honda Accord 2,0 Elegance Tourer -13 Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. .............. Honda Civic 1,6 Tourer -14................................. Honda Civic 1,8 Sport -10 109.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13................. Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort -12 Honda Insight 1,3 Elegance-11........................ Peugeot 207 1,6 Vti cc Cab-07 Renault Mégane 1,4 Phas III -10........................ Toyota Auris 1,8 HSD Active -13 Rickard
Pontus
tar bort mb
cr-v 13 för 229
toyota
ska
nässjö Våra öppettider Måndag - fredag 10.00-18.00 Lördag 10.00-13.00
Nässjö
Vetlanda
HONDA PÅ HÖGLANDET
nässjö så vill vi att ni lägger husvagn 19900 lmc.
viano
ska vara i vetoch
auris i vetlanda fölr 172900
vara i
Koltorpsgatan 1,
0380-189 00 Verkstadsgatan 3,
BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Honda Accord 2,2 -12 184.900 kr Honda Civic 1,6 -13 159.900 kr Honda Civic 1,6 Comfort -13 159.900 kr Honda Civic 1,8 Executive -12 149.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 109.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance -07........................... Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 119.900 kr Honda CR-V 2,0 Special Edition -12 169.900 kr Honda CR-V 2,2 diesel -13 249.900 kr Honda Jazz 1,2 -12 109.900 kr Saab 9-3 1,8i -04 54.900 kr
Nässjö
Avis Vetlanda
BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 239.900 kr Fiat 500 1,2 Lounge -11 89.900 kr Ford Focus 1,6CC -10 129.900 kr Honda Accord 2,0 Elegance Tourer -13 Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. .............. Honda Civic 1,6 Tourer -14................................. Honda Civic 1,8 Sport -10 109.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -11 129.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13.................219.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort -12 Honda Insight 1,3 Elegance-11........................ Peugeot 207 1,6 Vti cc Cab-07 Renault Mégane 1,4 Phas III -10........................ Toyota Auris 1,8 HSD Active -13 Martin Rickard Kjell Pontus 1.6 diesel Nya Civic i nässjö så vill vi att husvagn 19900 lmc. tar bort mb viano cr-v 13 för 229 ska vara landa och toyota auris i vetlanda 172900 ska vara i nässjö Våra öppettider Måndag - fredag 10.00-18.00 Lördag 10.00-13.00 Koltorpsgatan 1, Nässjö 0380-189 00 Verkstadsgatan 3, Vetlanda Tel 0383-24 69 00 HONDA PÅ HÖGLANDET Tel
Avis
0380-138 22
0383-105 75
BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Honda Accord 2,0 Executive -11 Honda Accord 2,2 -12 184.900 kr Honda Civic 1,6 -13 159.900 kr Honda Civic 1,6 Comfort -13 159.900 kr Honda Civic 1,8 Executive -12 149.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 109.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance -07........................... Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 119.900 kr Honda CR-V 2,0 Special Edition -12 169.900 kr Honda CR-V 2,2 diesel -13 249.900 kr Honda Jazz 1,2 -12 109.900 kr Saab 9-3 1,8i -04 54.900 kr
Se mer bilar på www.erbil.se
Nässjö
22 Avis Vetlanda
75 BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 239.900 kr Fiat 500 1,2 Lounge -11 89.900 kr Ford Focus 1,6CC -10 129.900 kr Honda Accord 2,0 Elegance Tourer -13 199.900 kr Honda Accord 2,2 Lifestyle Diesel-12 194.900 Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. ..............149.900 Honda Civic 1,6 Tourer -14................................. Honda Civic 1,8 -12 Honda Civic 1,8 Sport -10 109.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -11 129.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13.................219.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort -12 199.900 kr Honda Insight 1,3 Elegance-11........................ Peugeot 207 1,6 Vti cc Cab-07 Renault Mégane 1,4 Phas III -10........................ Toyota Auris 1,8 HSD Active -13 Martin Rickard Kjell Pontus Fina erbjudanden! 1.6 diesel Civic i nässjö så vill vi att husvagn 19900 lmc. tar bort mb viano cr-v 13 för 229 ska vara landa och toyota auris i vetlanda 172900 ska vara i nässjö Jonas Öppet Mån - fre 10.00-18.00, lör stängt juni-augusti Per Tel 0838-13860 Subaru Forester 2.0 4WD 10 910 mil - 17 189 900 kr BMW 530 xDrive Touring 28 500 mil -17 199 900 kr Volvo V40 Cross Country T3 6 275 mil - 18 209 900 kr Honda Civic Tourer 1.6 i-DTEC 15 600 mil - 15 108 900 kr Honda Jazz 1.3 19 395 mil - 04 27 900 kr Fiat 500 Hybrid 1.0 Euro 6 0 mil - 22 179 900 kr BMW 328 i Touring M Sport 245hk - 15 895 mil - 13 209 900 kr Nissan Qashqai 1,2 DIG-T 10 120 mil -18 159 900 kr Honda Civic 1,0 Elegance 1 545 mil -20 229 900 kr Peugeot 3008 2.0 HDi FAP 11 600 mil -14 99 900 kr BMW 225xe Active Tourer 10 660 mil - 18 229 900 kr Mercedes-Benz C 220d 15 430 mil -16 219 900 kr Honda Civic Tourer 1.6 i-DTEC 9 950 mil - 15 129 900 kr Audi A6 Avant 40 TDI quattro 11 895 mil - 20 319 900 kr Honda CR-V 1,6 Elegance 8 970 mil - 14 154 900 kr Volvo XC70 D4 AWD 15 730 mil -15 234 900 kr Opel Grandland X 1.2 Turbo 6 192 mil - 18 189 900 kr Hyundai i30 Wagon 1.4 T-GDi 8 339 mil - 18 159 900 kr Nissan Qashqai 1.5 dCi 106hk 27 000 mil - 08 49 900 kr Mazda 3 Sport 2.0 7 630 mil - 19 189 900 kr
Avis
0380-138
0383-105

TESTAR

NÄR INGET GÅR PÅ RUTIN VISION

Rutiner kan hjälpa oss att hitta balans i livet och få tiden att räcka till. Men rutiner kan även stjälpa oss och göra att vi inte vågar bryta gamla invanda mönster. Fråga en biltillverkare som vet. Toyota har byggt femtio miljoner exemplar av Corolla och megasuccéns hemlighet är att inget går på rutin. Hos världens största biltillverkare flödar kreativiteten och ett rullande exempel på det är nya Corolla Cross.

Corolla föddes 1966 har sedan dess existerat i många olika skepnader. Sedan, kombi, halvkombi, coupé och faktiskt även cabriolet. Tja, den senare byggdes enbart i några hundra exemplar 1982 av den amerikanska karossbyggaren Griffith. Nu är det således första gången som det klassiska bilnamnet används för en suv och vi har provkört.

Olika

nyanser av svart

Toyota Corolla Cross hamnar storleksmässigt mitt emellan C-HR och RAV4 men har trots detta inte ärvt mycket av familjedragen från sina lite mer utseendefixerade syskon. Bilen smälter in lika bra till vardags som fest men har ändå försetts med tydliga suv-attribut. Vi snackar svarta skärmbreddare och plagierade hasplåtar i plast – markfrigången är trots allt blygsamma 16 centimeter. Låt oss flytta

blicken till insidan vars instrumentering är digital och består av dubbla skärmar på 10,5 respektive 12,3 tum, varav den största placerats framför föraren. Vi sitter behagligt i framstolarna samtidigt som baksätet är klart godkänt med hänsyn till storleksklassen. Det är lätt att trivas även om kupén är lite väl mörk med olika nyanser av svart. Lite välbehövligt extraljus kan man få från ovan i form av ett panoramaglastak men finessen ingår bara till toppversionen.

Triss i motorer

När vi ändå är inne på standardutrustningen så erbjuds Corolla Cross i tre olika utföranden: Active (357 100:-), Style (370 900:-) och Executive (399 900:-). Hörde vi en stilla undran vilken man ska välja? Det är en smaksak men klarar du att leva utan

värstingens skinnklädsel, en ljudanläggning från JBL och det ovannämnda glastaket så är mellanversionen en vinnare. Motorn är nämligen densamma i hela syskonskaran och det rör sig om den femte generationen av Toyotas populära hybridsystem. Därmed arbetar bensinfyran i nära samarbete med såväl en främre som en bakre elmotor och vips hamnar systemeffekten på 197 hästkrafter. Därmed förstår alla teknikvänner att vi även bjuds på fyrhjulsdrift och det kommer inte minst att göra Corolla Cross populär på våra breddgrader. Man skulle kunna säga att hela drivlinan arbetar på rutin även om Toyota inte vill höra talas om det.

Tekniska data för

Toyota Corolla Cross Executive 2,0 Hybrid

Motor: 4-cyl bensin med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl. Max effekt 152 hk vid 6 000 varv/min. Max vridmoment 190 Nm mellan 4 400-5 200 varv/min.

Elmotor: 113 hk/206 Nm (fram). 41 hk/84 Nm (bak). Batteri 2,7 kWh.

Max systemeffekt 197 hk.

Kraftöverföring: Bensinmotor fram, elmotorer fram och bak.

Fyrhjulsdrift, steglös automatlåda.

Fjädring: Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: multilänkaxel.

Styrning: Elservo. Vändcirkel 10,4 meter.

Bromsar: Skivor runt om. ABS. Antispinn/sladd.

Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 264, längd 446, bredd 183, höjd 162.

Tjänstevikt 1 574. Dragvikt 750. Bränsletank 43 liter.

Prestanda: Toppfart 180 km/h. Acceleration 0-100 km/h 7,6 sek.

Förbrukning/miljö: 5,3 liter per 100 km vid blandad körning. CO2: 120 g/km (WLTP).

Pris: 399 900 kronor.

+ Plus…

- Minus…

Pålitligt och lättskött hybridsystem Klarar bara några km på ren eldrift

Hög standardutrustning Dragvikten är blott 750 kilo

Bra utrymmen

Fyrhjulsdrift

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 40 VISION HÖGLANDET motor
motor
HÖGLANDET
-Av Willy Priske och Johannes Gardelöf

lätt

Bildemontering • Däckverkstad

Bilverkstad • Nya/beg bildelar

Vi skrotar ditt fordon!

“Vi återvinner allt som rullar”

Vi köper ditt batteri eller katalysator

lätt som tungt

Bildemontering - Däckverkstad

Allverkstad - Nya/beg bildelar

Vi köper ditt skrotfordon, trasiga fordon från lätta till tunga, batterier m.m.

Bildemontering • Däckverkstad

• Nya/beg bildelar

Nässja Norra, Vetlanda

Vi köper ditt batteri eller katalysator

Nässja Norra, Vetlanda

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 41 VISION HÖGLANDET motor FÖRSÄKRINGSJOBB VI BYTER VINDRUTOR DÄCKVERKSTAD DÄCKHOTELL HJULINSTÄLLNINGAR TEAM BROMÉS AUTOSERVICE SERVICE OCH REPARATIONER AV ALLA BILMÄRKEN! BROMÉS AUTOSERVICE AB - BRÄDGÅRDSGATAN 16 - SÄVSJÖ - 0382-126 29 DIN FULLSERVICEVERKSTAD I SÄVSJÖ!
utför Reparationer av dieselpumpar, spridare, generatorer och startmotorer. Svarvning, fräsning, slipning mm. Hel- eller delrenoveringar av motorer. Vi säljer även motorer, topplock, pumpar och reservdelar. Svarvvägen 2, 578 33 Aneby Tel 0380-419 92 Mobil: 070-55 41 992 www.motrab.se 16FEB201120481109
tjänster: Reparationer av dieselpumpar och spridare. Test av commonrailinjektorer. Hel eller delrenoveringar av motorer. Försäljning av motordelar, motorer, dieselpumpar, filter, startmotorer och generatorer. Solrosvägen 5, 578 74 Frinnaryd Tel: 0380-41992 - henrik@motrab.se www.motrab.se www.bulldogbikes.se Vi skrotar ditt fordon! Vi köper ditt batteri eller katalysator lätt som tungt Bildemontering • Däckverkstad Bilverkstad • Nya/beg bildelar Nässja Norra, Vetlanda Vi skrotar Viellerköper
Bildemonteringsom
Vi
Vi
Våra
lätt
Bilverkstad Nässja fordon!
skrotar ditt fordon!
som tungt
Lätt som tungt!
.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 42 Vinn smörgåstårta från Under Eken! SMS:A SENAST 14 juni 2023 1. Skriv VH KORSORD och sedan texten i de markerade rutorna. 2. Avsluta med namn och adress. (Ex. VH KORSORD texten i rutorna Nisse Nilsson Gatan1 511 11 Staden) 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa). Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med “KORSORD”. FEM VINNARE FÅR EN TÅRTA VAR FÖR FEM PERSONER! ANNONSERA DU OCKSÅ I VISION HÖGLANDET! Tidningen folk läser! Ring 0382-671 97

Krönika av psykolog Alf B Svensson

SLUTA TJATA PÅ DINA BARN

Är du en tjatig förälder? Då är du inte ensam. Under mina föreläsningar brukar jag fråga hur många föräldrar som ofta måste tjata på sina barn. Det gör nästan alla. Jag undrar givetvis varför de tjatar så mycket trots att det sällan hjälper. Många vet inte vad de annars ska göra. Andra vill inte bli arga och säga till på skarpen eller så håller de på med något de inte kan lämna.

Barn måste givetvis lära sig att följa våra tillsägelser. Annars kan det sluta riktigt illa. Det har jag som psykolog många exempel på. Men hur minskar vi på allt tjat? Börja med att fokusera på det som är viktigast och strunta allt det andra. Se till att ni först har ögonkontakt. Tala om vad barnen ska göra i stället för vad de inte ska göra - ”Häng upp jackan” i stället för ”Släng inte jackan på golvet”. Ha rimliga krav med tanke på barnens ålder och mognad. Om de inte hör upp kanske det ibland beror på bristande mognad - inte på trots och ovilja.

Har du livliga och impulsiva barn bör du i förväg påminna om vad de ska tänka på - att t.ex. inte tjata om godis när de är med och handlar. Uppmuntra dem när de gör som du säger. Ta det inte för givet. Ju mer du uppmuntrar dem desto mindre behöver du tjata. Försök varje dag ge fem gånger så mycket beröm och uppmuntran som tjat och tillsägelser. Kanske är det tvärt om i er familj?

Tar barn skada av allt tjat? Oftast inte för de har stängt av och slutat lyssna. Har du ett känsligt barn och ofta kör med grova generaliseringar som - Varför kan du aldrig och - Måste du alltid … kan det däremot påverka deras självkänsla.

Ibland säger och gör vi saker som vi ångrar djupt. Då beror det ofta på att vi bara tjatat och kommit med en massa tomma hot. Vi svenska föräldrar har en övertro på att det alltid hjälper att förklara varför. Men det går sällan att prata en femåring i säng genom att upplysa dem om femåringars sömnbehov. Vi ska inte straffa våra barn men lära dem att ta konsekvenserna av sina handlingar. Slutar de inte bråka vid matbordet ska vi inte ta mobilen – det är ett straff. En logisk konsekvens är däremot att de får gå från bordet. Med rimliga krav, mer beröm och tydliga konsekvenser slipper både vi och våra barn en massa tjat. Testa så får du se!

Alf B Svensson

är legitimerad psykolog, författare och en av vårt lands mest efterfrågade föreläsare i frågor som handlar om barn, familj och äktenskap. Alf bor i Eksjö. alf@visionhoglandet.se

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 43
Cirkulär IT - Bra för miljön och plånboken! Lifebook U747, 14 2390:Apple iPhone 8, 64GB 1990:Apple iPhone XR, 64GB 2990:av mobiler och datorer m.m. Vi reparerar din iPhone på 30 minuter! Reparationer 12 mån Garanti! Köpmansgatan 4, 571 32 Nässjö - Öppet Mån - fre 9.30-18, lör 10-14 0380-143 80 - www.nordwaystore.se - info.nassjo@nordwaystore.se Ekdahls Data AB Är din dator långsam? Vi gör den som ny! Köper du en dator eller telefon så för vi över all information från din gamla! Apple iPad Air (2th Gen), 64GB 1650:Nyttja RUT-avdraget vid hembesök av oss! Vi reparerar, återvinner och säljer IT!

OPTIMERA LÅS

Din säkerhet är viktig för oss.

Vi hjälper dig som är fastighetsägare till HSB, fler- eller privatbostad att designa och montera lås- och passersystem.

Kontakta oss för att boka in en kostnadsfri rådgivning!

Renovering och tillverkning av neonskyltar!

Installation av laddboxar till din elbil!

Fiberarbeten som svetsning av fiber!

Nybyggnationer, renoveringar och service!

HÖGLANDETS KOMPLETTA FRITIDSBUTIK!

HÖGLANDETS KOMPLETTA

HÖGLANDETS KOMPLETTA FRITIDSBUTIK!

ALLTIDPÅLAGER!

HUSVAGNAR - HUSBILAR CAMPINGTILLBEHÖR - BILAR

HUSVAGNAR - HUSBILAR CAMPINGTILLBEHÖR - BILAR

ALLTID HUSBILAR, HUSVAGNAR OCH BILAR PÅ LAGER!

NYHET HOS OSS!

Släpvagnar och trailers från

oss så berättar vi mer!

Västra Järnvägsgatan

.................................. VISION HÖGLANDET - JUNI 2023 44 Doorman L3S + montering 6000:OPTIMERA EKSJÖ Tuvängsgatan 2 / 0381-38 38 7
Erbjudandet gäller t.o.m. 30/6
www.nikolaussons-el.se Tel 0735-121970
ALLT INOM ELINSTALLATIONER! Bakbelysta skyltar
LOKALBUTIK!
FRITIDSBUTIK! HUSVAGNAR - HUSBILAR CAMPINGTILLBEHÖR - BILAR ALLTID HUSBILAR, HUSVAGNAR OCH BILAR PÅ LAGER! Västra Järnvägsgatan 5, 576 35 Sävsjö Öppettider: vardagar 10:00 - 17:00 övrig tid enligt ök 079-336 50 86 - hampus.dahlstedt@dahlstedtsfritidscenter.se www.dahlstedtsfritidscenter.se NU KOMMER VÅREN! FÖRMEDLINGSUPPDRAG - VI SÄLJER ÅT DIG! Visste du att att vi är stora inom förmedling av personbilar, husbilar, husvagnar och motorcyklar! Vi marknadsför och säljer ditt fordon till bästa pris. Enkelt och tryggt för dig! Kontakta
NYHET HOS OSS! TAKTÄLT
................................................................. .................................................................
5, 576 35 Sävsjö Öppettider: vardagar 10:00 - 17:00 övrig tid enligt ök 079-336 50 86 - hampus.dahlstedt@dahlstedtsfritidscenter.se www.dahlstedtsfritidscenter.se NU KOMMER VÅREN! FÖRMEDLINGSUPPDRAG - VI SÄLJER ÅT DIG! Visste du att att vi är stora inom förmedling av personbilar, husbilar, husvagnar och motorcyklar! Vi marknadsför och säljer ditt fordon till bästa pris. Enkelt och tryggt för dig! Kontakta oss så berättar vi mer!