Nr1 2009pdf

Page 1


Drömfabriken Willa Nordics historia är de människors berättelser som arbetat och arbetar på företaget. En historia om tusentals husdrömmar och de fyra delägarnas visioner för att förverkliga dem. Följ med på resan från den fantastiska affären som köpet av en stor, tom fabrik i Stockaryd innebar till att Willa Nordic är ett av Sveriges absolut främsta varumärken inom småhusbranschen. Företaget har formats av de olika faserna av framgång och tuffa tider. Genom lågkonjunkturer och försäljningsrekord. Kanske är det just de tuffa tiderna som gjort Willa Nordic till vad det är idag. Dessa situationer har tvingat företaget att renodla, förtydliga och kreativt kommunicera det man är riktigt bra på; att bygga unika hus med fantastisk design, helt anpassade efter de som ska bo i dem. Detta till ett pris som faktiskt är överkomligt för många människor. Dagligen arbetar många skickliga yrkesmänniskor hårt för att förverkliga husdrömmar. Säljare presenterar lösningar för kunder runt om i Sverige och långt utanför vårt lands gränser. Arkitekter förvandlar drömmar och skisser till ritningar med funktionella lösningar. Produktionen omvandlar ritningarna till väggar, burspråk, tak och allt annat som ett hus består av. Byggarna monterar huset och till slut efter alla möjliga och omöjliga moment av yrkesskicklighet och noggrannhet står husdrömmen där på plats för kunden att leva i. Hittills har vi genomfört runt 3000 projekt runt om i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Tyskland och Holland. Det är detta Willa Nordic handlar om; att skapa trivsamma livsmiljöer för människor som värdesätter design, unika lösningar och ett hem som man verkligen trivs i. Människor som väljer att leva sitt liv i den fantastiska och unika miljö som ett Willa Nordic-hus är. Vi tar nu avstamp in i framtidens utmaningar och möjligheter. Välkommen med på resan med Sveriges främsta hustillverkare – Willa Nordic!

Produktion Copy Vision AB, www.copyvision.se

8 5

Villa Vi

Villa Vi


10

Hus med attityd

Innehåll

2 DRÖMFABRIKEN 4 VILLA NIELSEN 10 SÅ BÖRJADE DET 12 VILLA VI 20 10 SUCCÉER FRÅN WILLA NORDIC 32 HUS MED ATTITYD 40 JUBILEUMSHUS 58 ARKITETKTENSRÅD

Hus med attityd 136 m2 - Arkitekt Nils Nordkvist

40 20

10 succéer från Willa Nordic

Jubileumshus


GENERÖS DRAMATIK HOS FAMILJEN NIELSEN ”Vi ville ha rymd och en nyskapande attityd skapat av mötet mellan laserad träpanel och putsade partier.”


Huset ståtar vid skogskanten, de stora glaspartierna och de generösa terrasserna ger ett majestätiskt intryck och borgar för att man kan ta tillvara så mycket som möjligt av det nordiska ljuset och soltimmarna.


VILLA NIELSEN Ett dramatiskt yttre med generösa terrasser för umgänge på ljumna sommarkvällar och glaspartier som verkligen tar vara på vårt vackra nordiska ljus, det var vad familjen Nilsen önskade sig när de skulle bygga sitt nya hem. Och resultatet blev verkligen anslående, en majestätisk byggnad i klassisk funkisanda men med ett modernt formspråk. Familjen valde en gyllenbrun färgskala med en vit bas inomhus. De gulbruna tonerna gifter sig fint med trägolvet och gör att de vita väggarnas rymd inte får rummen att kännas kalla. Huset känns ombonat och klassiskt i all sin unicitet. Ljuset är ständigt närvarande och de stora glaspartierna ger perspektiv och gör väggdekorationer överflödiga. Badrummet har ett vackert skålformat badkar och den strama vinterskogen som granne. Vardagsrummet är stilrent möblerat med sparsmakad inredning och möbler i klassiska former. Våningsplanen binds ihop av den vackra trappan som slingrar sig från nedervåningens sällskapsutrymmen till sovrummen och det generösa badrummet på andra våningen. Utanför de stora sovrummen breder sig de väl tilltagna terrasserna ut sig och förlänger rummen med fantastiska utomhusutrymmen. På sommaren suddas gränserna mellan ute och inne ut och familjen Nilsen njuter av sol och fågelsång genom de frånskjutna glaspartierna, det är bäddat för sköna helgmorgnar med en kopp kaffe och en trevlig roman i solstolen på någon av terrasserna i Villa Nilsen, ett av 3000 unika boende skapade av Willa Nordic.

TEXT: MIKAEL TORSTENSSON


WILLA NORDICS SIGNUM är just de unika lösningarna och att varje hus anpassas i detalj till de som ska bo i dem. – Vi ville ha rymd och en nyskapande attityd skapat av mötet mellan laserad träpanel och putsade partier.


DEN UNIKA BYGGPROCESSEN gör att Willa Nordic kan bygga lösvirkeshus på fabriken och där med göra processen kostnadseffektiv och trygg. – Priset och byggtiden var vi överens om innan vi satte spaden i jorden, Willa Nordic höll vad de lovade och överträffade våra förväntningar genom sin lyhördhet och unika lösningar.Jonny Nordh

Så börja ”Sålt till killen i röd tröja där Året var 1988 och Johnny Nordh hade precis sålt sitt byggbolag Fransson & Nordh Byggnads AB samt de flesta av sina fastigheter. Det visade sig vara rätt tid att sälja då fastighetsbubblan var spänd som en spärrballong och byggsektorn gick i ett extremt högt tempo vilket gav höga värderingar på företagen. - Det var många som trodde att jag tappat vettet när jag sålde mitt i tidernas högkonjunktur för bygg och fastighets-branschen. Ett möte på Mallorca med en av dåvarande finansminister Feldts rådgivare blev dock avgörande och jag bestämde mig under konferensen för att åka hem och sälja mitt bolag. Jag hade under en längre tid funderat över hur dessa många gånger vansinniga affärerna skulle kunna fortsätta. I många fall köptes fastigheter med negativ avkastning. Det skulle snabbt visa sig att det inte kunde fortgå. Strax efter den lönsamma försäljningen sprack spärrballongen och dalade mot jorden i förfärande hastighet. Johnny såg sig om efter nya utmaningar. Han har släkt i Kalifornien och under ett besök där såg han de oerhörda möjligheter som finns i USA för entreprenörer med driv och idéer. Det blev dock inget amerikaäventyr den gången. Omtanken om de anställda av vilka flera varit med sedan starten blev för stark och därför beslutade Johnny istället att börja om i ett nytt byggbolag. I augusti hösten 1988 hamnade Johnny på en fastig-hetsauktion i Stockaryd. Det var grannfastigheten till byggbolaget, en före detta möbelfabrik, som skulle säljas och Johnny berättar: – Jag kom sent till auktionen och det var mängder med bilar så jag fick gå en bra bit för att komma fram till hallen där försäljningen hölls. Precis när jag kom innanför dörren såg jag auktionsförrättare Folke Pettersson höja klubban och säga att fabriken säljs för 600 000 kronor, första, andra och… då ropade jag 700 000. Det blev knäpptyst i hela hallen, Folke tittade upp ropade 700

000 första, andra och tredje , slog och ropade ”fabriken är såld till killen i röd tröja där borta vid dörren”. Där stod jag med en industrifastighet i min ägo . Riktigt så impulsivt som det kan verka var det dock inte, då jag under en tid hade funderat på att starta någon slags industriell produktion. I oktober några månader senare sålde jag fastigheten för 2,5 miljoner till en göteborgare som vi sedan hyrde lokalerna av tills vi köpte tillbaka dem igen under fastighetskrisen, så lokalerna har varit en god affär, säger Johnny med ett leende. Detta med husproduktion låg nära till hands då Johnny inte hade gjort annat i sitt vuxna liv än monterat och byggt hus och ofta var det hus från Nordiska Trähus i Vrigstad. – Jag tyckte att en för stor del av förtjänsten hamnade hos husfabriken och ville ha del av den. Detta fanns med i tanken när jag köpte fabrikslokalen. Jag hade kontakt med många duktiga människor i branschen och talade först med Weine Svensson som hade sadlat om till bonde efter att ha farit illa i Swedhuskraschen, berättar Johnny. Weine var intresserad och anställdes till att börja med i byggbolaget Fransson & Nordh Byggnads AB som Johnny nu hade startat om igen. Weine anställdes som produktionsansvarig den 1 januari 1989. En annan kille som Johnny hade haft mycket med att göra var Stefan Hjälmeby som arbetade på Nordiska trähus i Vrigstad. – Jag visste att Stefan var duktig och att han hade förmågan att kunna sälja och erbjöd honom anställning i Willa Nordic Försäljnings AB, ett bolag som jag på den tiden ägde ihop med Göran Nergården (Västkuststugan). Stefan var den förste som anställdes i ett Willa Nordic-bolag när han den 1 april 1989 tog steget in i Willa Nordic Försäljnings AB.

Peo Oskarsson och Göteborg

I början gjorde man mycket legotillverkning till andra husföretag samtidigt som man axlade något av den mantel som Nordiska Trähus lämnade; att anpassa hus efter kundens önskemål. Lösvirkeshus som byggdes på fabrik helt enkelt.


ade det... Text och bild: Mikael Torstensson

vid dörren” – Vi siktade redan från start in oss på det högre segmentet. En som har betytt mycket för den utvecklingen är arkitekten Peo Oskarsson från Göteborg som har ritat Willa Nordic-hus sedan den ringa begynnelsen. Göteborg blev tidigt en viktig marknad för husföretaget som börjat sin resa mot att bli ett av Sveriges starkaste varumärke inom hussektorn. I början av 1990-talet bildade Johnny flera Willa Nordic Bolag där Stefan Hjälmeby, Weine Svensson och Magnus Nordh ingick som delägare vid sidan av Johnny som alltjämt är majoritetsägare. Den kvartetten har sedan dess hållit ihop. 1996 anställdes den förste externe vd:n Thom Nilsson och kort därefter fusionerades samtliga Willa Nordic bolag in i det som nu är Willa Nordic AB. – Vi behövde konsolidera oss, verksamheten spretade för mycket. Det behövdes bättre rutiner och ordning och reda i det snabbväxande företaget, förklarar Johnny. Thom Nilsson passade in på den kravbeskrivningen och anställdes som vd för Willa Nordic AB. Thom var rätt person i det läget och var kvar i bolaget till 2001 då både han och styrelsen upplevde att det var tid för att gå vidare med en ny vd. Willa Nordic AB var nu ett väl fungerande företag med god ordning och en företagsstruktur som i ett ”större” företag. – Vi sökte nu en marknadsinriktad vd med fokus på att bygga ett starkt varumärke och valet föll på Anders Dahl som var kvar hos oss tills 2009 då vi kände att vi behövde omgruppera oss igen, inte minst med tanke på den rådande konjunkturen, berättar Johnny. Anders har gått vidare i annan verksamhet och jag axlar nu såväl ordförandeposten som vd-posten för en tid. Övriga ägare har också tagit sitt ansvar och utgör idag tillsammans med Johnny styrelsen i Willa Nordic AB. Johnny tycker att framtiden ser spännande ut och understryker vikten av att hantera varje tid efter den tidens förutsättningar utan att tappa de långsiktiga målen. Killen med den röda tröjan är alltjämt pigg på affärer och hans omtalade tajming och affärssinne kommer säkert väl till pass även framgent i historien om Willa Nordic.


ETT NORDISKT HUS MED ASIATISKA INFLUENSER ”Vi ville ha funkishusets formspråk och praktiska funktionalitet kombinerat med den asiatiska stillheten.”


Huset ståtar vid skogskanten, de stora glaspartierna och de generösa terrasserna ger ett majestätiskt intryck och borgar för att man kan ta tillvara så mycket som möjligt av det nordiska ljuset och soltimmarna.”Husets fasad är putsad och vackert vit med svarta träpartier som ger kontrast och karaktär åt huset ”


VILLA VI Att besöka Villa Vi är en upplevelse för alla sinnen. Trädgården är tydligt inspirerad av den japanska och kinesiska trädgårdsskolan med vatten och sten. De figurklippta barrträden sprider en fräsch doft. Den vackra dammen bildar en stor vattenspegel och guldfiskar rör sig i stim strax under ytan från taket på en bod vid vattnet porlar ett stillsamt vattenfall ned längst ena väggen. Marken är täckt av vitt marmorkross med polerade svarta stenar att gå på. Husets fasad är putsad och vackert vit med svarta träpartier som ger kontrast och karaktär åt huset. Inredningen är snyggt stram i svart kombinerat med mörkbruna nyanser. Väggarna är vita i hela huset och de mörka golven håller ihop rummen och gör att rummen bottnar. Den dramatiska trappan i svart metall skär från den ljusa hallen med sitt eleganta marmorgolv upp till andra våningen. Den generösa hallen har också en vacker eldstad där flammorna över dekorationsstenarna förstärker känslan av renhet. Rymd är något som är genomgående i det vackra huset, generösa glaspartier och frikostig takhöjd kombinerat med de vita väggarna ger ett fräscht och rymligt intryck. Sovrummen på andra våningen är stora och luftiga, sparsmakat möblerat med möbler i mörka färger. Huset andas renhet och stillhet i all sin modernitet, precis som familjen Vi ville ha det. Det är just detta Willa Nordic handlar om att skapa livsmiljöer som människor känner sig riktigt hemma i. TEXT: MIKAEL TORSTENSSON

”Den generösa hallen har också en vacker eldstad där flammorna över dekorationsstenarna förstärker känslan av renhet.”


”Det är just detta Willa Nordic handlar om att skapa livsmiljöer som människor känner sig riktigt hemma i.”

”Den dramatiska trappan i svart metall skär från den ljusa hallen med sitt eleganta marmorgolv upp till andra våningen.”
10

SUCCÉER FRÅN WILLA NORDIC Willa Nordics signum är unika hus med hög designgrad. Man bygger hus helt anpassade efter de som ska bo i dem. Det är därför Willa Nordic anses som Sveriges främsta husföretag. – Flera av de individuella hem som vi har varit med och skapat de senaste 20 åren har inspirerat andra av våra husköpare. Dessa hus har vi kallat våra succéer, säger Willa nordics marknadschef Stefan Hjälmeby. Det är hus som tack vare tilltalande planlösning, vackra detaljer eller helt enkelt på grund av sin attraktiva design har fått efterföljare. Ibland har resultatet blivit snarlikt ursprungshuset, andra gånger har det nya huset fått ett helt eget uttryck. – Du har alltid möjlighet att utforma ditt Willa Nordic-hus precis som du önskar, förklarar Stefan. Att använda en av våra succéer som utgångspunkt gör valen lite lättare och processen mer kostnadseffektiv. Just nu är det också extra förmånligt att bygga. – Här presenterar vi 8 av Willa Nordics succéer med skisser, planlösningar och härliga bilder. Låt dig inspireras. Sänd oss ett e-post meddelande eller kontakta oss per telefon så får vi prata om just dina drömmar och hur vi tillsammans kan förverkliga dem, säger Stefan.

”Att använda ett av våra succéhus som utgångspunkt gör valen lite lättare och processen mer kostnadseffektiv”


1

S476

Modern arktitektur med liv

G L

SOVRUM

VARDAGSRUM

MATPLATS

WC/D

G

KLK G

Ett levande, modernt boende som kan förändras med familjens behov.

FEL RITNING OCH TEXT

ALLRUM

SOVRUM

VP SOVRUM

ST

L

G

SOVRUM

KÖK

WC/D

TVÄTT

ENTRE

TT TM

L

SAXTAK 10 grader

VM

DM

MIC K/S

F

KLK


2 S474

Enkelhet med rymd Sparsmakad arkitektur med en luftig interiör som präglas av rymd. Ett hem för hela familjen som söker ett bekvämt och lättskött boende.


3

FÖRRÅD

ST

VM

TT

(SOVRUM)

TM

TVÄTT VP

SOVRUM

ALLRUM

G

G VARDAGSRUM

KLK

U/M

KÖK/MATRUM

WC/D

SOVRUM

FÖRRÅD (EV BASTU)

HS

DM

F

K/S

Modern designvilla för familjen som vill bygga ett bekvämt och rymligt hus på en mindre tomt.

SOVRUM

ENTRE

Stilren arkitektur på liten yta

WC/D

S483

4 S481

Ett pittoreskt hus för 2000-talet Ett modernt och praktiskt hus vars stora tak ger ett sagolikt och pittoreskt utseende. Ett perfekt boende för den unga familjen som växer.


”VI VILLE HA ETT HEM FÖR SÅVÄL BLÖTA SEGLARSTÄLL SOM SMOKINGMIDDAGAR” Detta är en klassiskt modern villa inspirerad av den amerikanska ostkustens avspända livsstil. Med vit liggande panel, stora spröjsade fönsterpartier, dubbeldörrar direkt ut till uteplatsen och en representativ entréfasad är villan på en och samma gång sportig och elegant. Här kan man föreställa sig moderna Kennedys dricka iste på verandan.

NAMN: WILLA S450 STORLEK: 183 m2 ARKITEKT: Peo Oscarsson STIL: New England, avspänt elegant GILLAR: Bekväma lösningar och representativa sällskapsytor OGILLAR: Korridorer och mörka gillestugor


5

S450

New England i ny tappning Ett hem i klassisk modern stil inspirerad av den amerikanska ostkusten. På samma gång avspänt och bekvämt som elegant och representativt.

G L

ALLRUM SOVRUM

SOVRUM

FEL RITNING

VARDAGSRUM

MATPLATS

WC/D

G

KLK G VP

L

G

SOVRUM

ST

SOVRUM

KÖK

WC/D

TVÄTT ENTRE TT TM

L

SAXTAK 10 grader

VM

DM

MIC K/S

F

KLK


”VI ÖNSKADE OSS SKÅNSKA TRADITIONER I EN NY AVSKALAD FORM” Huset är inspirerat av den klassiska skånelängan men har moderna lösningar som öppna ytor, stora ljusinsläpp och en känsla av rymd. Den enkla och avskalade exteriören smälter fint in i det omgivande landskapet och den öppna interiören med dess rena ytor och stora fönsterpartier låter naturen utanför bli en del av boendet. Det här är ett hem för familjen med flera barn som vill leva nära naturen. Här kan du krypa upp i favoritfåtöljen och följa årstidernas växlingar utanför de stora fönstren eller samla familjen kring ett sällskapsspel vid köksbordet.

NAMN: WILLA S480 STORLEK: 176 m2 ARKITEKT: Bernt Gunnarsson STIL: Modern skånelänga GILLAR: Sparsmakat, naturnära lantliv OGILLAR: Oäkta material och onödigt överdåd


6

S480

Skånska traditioner på nytt sätt Ett hus för familjen med flera barn som vill leva nära naturen i ett lantligt, ljust och luftigt hus.


7 S482

Skånska traditioner på nytt sätt Ett hus för familjen med flera barn som vill leva nära naturen i ett lantligt, ljust och luftigt hus.

FEL RITNING OCH TEXT


8

FÖRRÅD

ST TT

(SOVRUM)

TM

TVÄTT VP

SOVRUM

SOVRUM

ALLRUM

G

G

ENTRE VARDAGSRUM

KLK

U/M

KÖK/MATRUM

WC/D

SOVRUM

FÖRRÅD (EV BASTU)

HS

DM

F

K/S

Ett modernt och flexibelt boende som karaktäriseras av väl utnyttjade kvadratmetrar och praktiska lösningar som underlättar vardagslivet.

WC/D

Modern med klok planlösning

VM

S460

9 S478

Skandinavisk design med värme Arkitektur inspirerad av modern dansk design. För den stilsäkra och designintresserade familjen som vill ha ett hem att trivas i.


”VI SÖKTE FLEXIBILITET MEN VILLE INTE KOMPROMISSA MED DESIGNEN” Det här är en modern tvåplansvilla med stora sällskapsutrymmen för hela familjen. På entréplanet bildar kök, matplats och vardagsrum en stor öppen umgängesyta och på övervåningen ger allrummet utrymme för lek. De öppna umgängesytorna, den varierande takhöjden och stora fönsterpartierna ger huset en känsla av ljus och rymd. Planlösningen är utformad för att skapa en maximal funktionalitet och flexibilitet. Rummen är lättinredda med flera olika möbleringsalternativ och alternativa planlösningar kan skapas när behoven i familjen förändras. Ett sovrum kan bli en groventré och en kläd - kammare en bastu om så önskas. Arkitekturen är modern och avskalad utan att bli kall då mötet mellan liggande och stående spontad panel skapar en levande fasad. De stora fönsterytorna och taken i olika höjd bidrar ytterligare till att skapa en spännande exteriör.

NAMN: WILLA S518 STORLEK: 158 m2 ARKITEKT: Nils Nordkvist STIL: Modern och flexibel GILLAR: Att umgås hemma OGILLAR: Murrigt och tillslutet


10

S518

MODERN ARKTITEKTUR MED LIV Ett levande, modernt boende som kan förändras med familjens behov.

G L

ALLRUM SOVRUM

SOVRUM VARDAGSRUM MATPLATS WC/D

G KLK G VP

L

L

G

SAXTAK 10 grader

SOVRUM

ST

SOVRUM KÖK

WC/D

TVÄTT ENTRE TT TM

VM

DM

MIC K/S

F

KLK


Nils Nordkvists

Hus med attityd “Huset med finurliga lösningar, unika utrymmen och rymd”

131 m2

Nils Nordkvist om Willa Nordics nya ”Hus med attityd”

”Jag vill göra hus som sticker ut men som kostar mindre” Nils Nordkvist är en av Willa Nordics mest uppskattade arkitekter. Nils har ritat Willa Nordic hus i 20 år och räknar med att hålla på länge till. – Det har blivit några tusen ritningar under dessa åren och varje hus har varit unikt anpassat för dem som ska leva i det. Det är detta som gör Willa Nordic så unikt satsningen på att alltid ligga längst fram när det kommer till design och kvalitet och att man skapar unika hus. Sedan finns den industriella kapaciteten och kunnandet att göra detta på ett effektivt sätt som ger slutprodukten ett attraktivt pris.

jag tror kommer att bli något av ett kännetecken för Willa Nordic. Många frågar idag efter fasader med blandning mellan puts och trä vilket kan ge ganska dramatiska effekter. Detta är ofta ett kostsamt sätt att bygga. I min nya serie använder jag därför ett skivmaterial av betong vilket ger ett fantastiskt bra resultat till ett lägre pris istället för att putsa. Sedan har vi en träpanel av thermowood som har en brun ton under de första åren för att så småningom få en oerhört vacker silvergrå yta. Dessa fasader är helt underhållsfria vilket ger en bra ekonomi också i längden. Vill man ha en annan färg på träpanelen kan man använda en vanlig granpanel som man laserar till önskad nyans istället. Dessa hus har en modernare attityd än andra på marknaden.

Hur tänker du när du ska rita ett hus?

Vad är viktigt för dig när du ritar ett hus?

– Jag vill att ett hus skall ha själ och charma den som bor i eller besöker huset. Våga experimentera med annorlunda lösningar. Jag ritar inifrån och ut. Jag utgår från familjen som ska bo i huset och gör sedan en planlösning som är anpassad efter familjens behov och önskemål. Funktionen är grunden. Det går att klä en planlösning med nästan vilken fasad som helst från det mest romantiska till ett strikt nyfunkishus. Det är också viktigt att huset passar in i omgivningen där det ska stå. Som gammal stadsplanerare så tycker jag att det är viktigt att se vilka förutsättningar man har, vad medger detaljplanen med mera och inte räkna med att man ska få igenom undantag.

Nils Nordkvists

Nils, du har ritat en ny serie hus som kallas ”Hus med attityd” berätta lite om hur du har tänkt runt detta.

– Min målsättning var att få fram en husserie med mycket attityd, något med en tydlig identitet som talar om att detta är ett Willa Nordic hus. Willa Nordic har alltid varit i framkant med uttrycksättet och sedan har andra följt efter. Nu tar vi ett steg till i och med denna husserie som

I Villa Alby bor familjen Träffe. Benjamin Träffe med sina fyra barn. Huset ger ett tufft intryck med generösa sällskapsutrymme.

– När jag ritar ett hus så vill jag inte personifiera mig själv utan rita det tillsammans med dem som ska bo i huset, det är kunden som styr och jag försöker att hitta smarta och praktiska lösningar för att det ska fungera rent tekniskt. En sak som jag tycker är mycket viktig är att det är inte ytan utan funktionen som avgör om huset blir bekvämt och rymligt. En bra funktion behöver inte kosta pengar, tvärt om så sparar man pengar på bra funktioner då man inte behöver så stor yta. Är ett hus stort eller litet? Det är funktionen som avgör det.

Vilket är ditt främsta tips till husspekulanten?

– Det är bättre att kosta på själva huset mera och hålla igen på inredningen. Huset ska stå i kanske hundra år medan köket är gammalt om tjugo år oavsett hur påkostat det är nu. Ofta är man fokuserad vid ytan, det är viktigare att tänka på funktionen sedan kan ganska enkla detaljer som att variera takhöjd inomhus eller något annat som inte kostar så mycket pengar få stor estetisk effekt på slutresultatet.

Hus med Nils Nordkvist om Willa Nordics nya ”Hus med attityd”

”Jag vill göra hus som sticker ut men som kostar mindre” Nils Nordkvist är en av Willa Nordics mest uppskattade arkitekter. Nils har ritat Willa Nordic hus i 20 år och räknar med att hålla på länge till. – Det har blivit några tusen ritningar under dessa åren och varje hus har varit unikt anpassat för dem som ska leva i det. Det är detta som gör Willa Nordic så unikt satsningen på att alltid ligga längst fram när det kommer till design och kvalitet och att man skapar unika hus. Sedan finns den industriella kapaciteten och kunnandet att göra detta på ett effektivt sätt som ger slutprodukten ett attraktivt pris.

jag tror kommer att bli något av ett kännetecken för Willa Nordic. Många frågar idag efter fasader med blandning mellan puts och trä vilket kan ge ganska dramatiska effekter. Detta är ofta ett kostsamt sätt att bygga. I min nya serie använder jag därför ett skivmaterial av betong vilket ger ett fantastiskt bra resultat till ett lägre pris istället för att putsa. Sedan har vi en träpanel av thermowood som har en brun ton under de första åren för att så småningom få en oerhört vacker silvergrå yta. Dessa fasader är helt underhållsfria vilket ger en bra ekonomi också i längden. Vill man ha en annan färg på träpanelen kan man använda en vanlig granpanel som man laserar till önskad nyans istället. Dessa hus har en modernare attityd än andra på marknaden.

Hur tänker du när du ska rita ett hus?

Vad är viktigt för dig när du ritar ett hus?

– Jag vill att ett hus skall ha själ och charma den som bor i eller besöker huset. Våga experimentera med annorlunda lösningar. Jag ritar inifrån och ut. Jag utgår från familjen som ska bo i huset och gör sedan en planlösning som är anpassad efter familjens behov och önskemål. Funktionen är grunden. Det går att klä en planlösning med nästan vilken fasad som helst från det mest romantiska till ett strikt nyfunkishus. Det är också viktigt att huset passar in i omgivningen där det ska stå. Som gammal stadsplanerare så tycker jag att det är viktigt att se vilka förutsättningar man har, vad medger detaljplanen med mera och inte räkna med att man ska få igenom undantag.

Nils, du har ritat en ny serie hus som kallas ”Hus med attityd” berätta lite om hur du har tänkt runt detta.

– Min målsättning var att få fram en husserie med mycket attityd, något med en tydlig identitet som talar om att detta är ett Willa Nordic hus. Willa Nordic har alltid varit i framkant med uttrycksättet och sedan har andra följt efter. Nu tar vi ett steg till i och med denna husserie som

– När jag ritar ett hus så vill jag inte personifiera mig själv utan rita det tillsammans med dem som ska bo i huset, det är kunden som styr och jag försöker att hitta smarta och praktiska lösningar för att det ska fungera rent tekniskt. En sak som jag tycker är mycket viktig är att det är inte ytan utan funktionen som avgör om huset blir bekvämt och rymligt. En bra funktion behöver inte kosta pengar, tvärt om så sparar man pengar på bra funktioner då man inte behöver så stor yta. Är ett hus stort eller litet? Det är funktionen som avgör det.

Vilket är ditt främsta tips till husspekulanten?

– Det är bättre att kosta på själva huset mera och hålla igen på inredningen. Huset ska stå i kanske hundra år medan köket är gammalt om tjugo år oavsett hur påkostat det är nu. Ofta är man fokuserad vid ytan, det är viktigare att tänka på funktionen sedan kan ganska enkla detaljer som att variera takhöjd inomhus eller något annat som inte kostar så mycket pengar få stor estetisk effekt på slutresultatet.


“Huset med finurliga lösningar, unika utrymmen och rymd”

192 m2 I Villa Alby bor familjen Träffe. Benjamin Träffe med sina fyra barn. Huset ger ett tufft intryck med generösa sällskapsutrymme.

Nils Nordqvist - Hus med attityd, 151 m2

131 m2

136 m2

151 m2

I Villa Alby bor familjen Träffe. Benjamin Träffe med sina fyra barn. Huset ger ett tufft intryck med generösa sällskapsutrymme.

I Villa Alby bor familjen Träffe. Benjamin Träffe med sina fyra barn. Huset ger ett tufft intryck med generösa sällskapsutrymme.

I Villa Alby bor familjen Träffe. Benjamin Träffe med sina fyra barn. Huset ger ett tufft intryck med generösa sällskapsutrymme.

“Huset med finurliga lösningar, unika utrymmen och rymd” “Huset med finurliga lösningar, unika utrymmen och rymd”

170 m2 I Villa Alby bor familjen Träffe. Benjamin Träffe med sina fyra barn. Huset ger ett tufft intryck med generösa sällskapsutrymme.

“Huset med finurliga lösningar, unika utrymmen och rymd”

“Huset med finurliga lösningar, unika utrymmen och rymd”

131 m2 I Villa Alby bor familjen Träffe. Benjamin Träffe med sina fyra barn. Huset ger ett tufft intryck med generösa sällskapsutrymme.

Nils Nordqvist - Hus med attityd, 133 m2

Nils Nordqvist - Hus med attityd, 138 m2

151mm22 133 I Villa Alby bor familjen Träffe. Benjamin Träffe med sina fyra barn. Huset ger ett tufft intryck med generösa sällskapsutrymme.

“Huset med finurliga lösningar, unika utrymmen och rymd”

138 m2 I Villa Alby bor familjen Träffe. Benjamin Träffe med sina fyra barn. Huset ger ett tufft intryck med generösa sällskapsutrymme.

145 m2 I Villa Alby bor familjen Träffe. Benjamin Träffe med sina fyra barn. Huset ger ett tufft intryck med generösa sällskapsutrymme.

d attityd “Huset med finurliga lösningar, unika utrymmen och rymd”

131 m2 I Villa Alby bor familjen Träffe. Benjamin Träffe med sina fyra barn. Huset ger ett tufft intryck med generösa sällskapsutrymme.


Hus med attityd 131 m2 - Arkitekt Nils Nordkvist

131 m2

I Villa Alby bor familjen Träffe. Benjamin Träffe med sina fyra barn. Huset ger ett tufft intryck med generösa sällskapsuordkvist trymme.

“Huset med finurliga lösningar, unika utrymmen och rymd”

Nils Nordqvist - Hus med attityd, 133 m2

151mm22 133 Hus med attityd 131 m2 - Arkitekt Nils Nordkvist

Hus med attityd 133 m2 - Arkitekt Nils Nordkvist

I Villa Alby bor familjen Träffe. Benjamin Träffe med sina fyra barn. Huset ger ett tufft intryck med generösa sällskapsutrymme.


“Huset med finurliga lösningar, unika utrymmen och rymd”

131 m2 I Villa Alby bor familjen Träffe. Benjamin Träffe med sina fyra barn. Huset ger ett tufft intryck med generösa sällskapsutrymme.


Nils Nordqvist - Hus med attityd, 151 m2

151 m2 I Villa Alby bor familjen Träffe. Benjamin Träffe med sina fyra barn. Huset ger ett tufft intryck med generösa sällskapsutrymme.

Hus med attityd 151 m2 - Arkitekt Nils Nordkvist

Hus med attityd 151 m2 - Arkitekt Nils Nordkvist


Hus med attityd 136 m2 - Arkitekt Nils Nordkvist

136 m2 I Villa Alby bor familjen Träffe. Benjamin Träffe med sina fyra barn. Huset ger ett tufft intryck med generösa sällskapsutrymme.

“Huset med finurliga lösningar, unika utrymmen och rymd”

36 m2 - Arkitekt Nils Nordkvist

Nils Nordqvist - Hus med attityd, 138 m2

138 m2 I Villa Alby bor familjen

med attityd 136 Träffe m2 - Arkitekt Nils Nordkvist Träffe. Benjamin med sina fyra barn. Huset ger ett tufft intryck med generösa sällskapsutrymme.

Hus med attityd 138 m2 - Arkitekt Nils Nordkvist


170 m2 I Villa Alby bor familjen Träffe. Benjamin Träffe med sina fyra barn. Huset ger ett tufft intryck med generösa sällskapsutrymme.

Hus med attityd 170 m2 - Arkitekt Nils Nordkvist

Hus med attityd 170 m2 - Arkitekt Nils Nordkvist

“Huset med finurliga lösningar, unika utrymmen och rymd”

ed attityd 170 m2 - Arkitekt Nils Nordkvist


“Huset med finurliga lösningar, unika utrymmen och rymd”

192 m2 I Villa Alby bor familjen Träffe. Benjamin Träffe med sina fyra barn. Huset ger ett tufft intryck med generösa sällskapsutrymme. Hus med attityd 192 m2 - Arkitekt Nils Nordkvist

“Huset med finurliga lösningar, unika utrymmen och rymd”

145 m2 I Villa Alby bor familjen Träffe. Benjamin Träffe med sina fyra barn. Huset ger ett tufft intryck med generösa sällskapsutrymme.

Hus med attityd 145 m2 - Arkitekt Nils Nordkvist


Peo Oskarssons

Jubileumshus Willa Nordic har byggt unika hus i 20 år

Det firar vi! Vi bad arkitekt Peo Oskarsson rita 20 husskisser som avspegla tidsperioden 1989-2009. Peo är den arkitekt som vi på Willa Nordic först började samarbeta med redan 1989 när Willa Nordic startade och han har haft stor betydelse för Willa Nordics utveckling. Håll med om att husen känns moderna och tidlösa samtidigt som de är lättbyggda och energieffektiva. Peos 20 husskisser ska fungera som intresseväckare och kanske du hittar ett hus som ska bli ditt framtida drömboende. Eller så kanske du inspireras av något eller några som kan utgöra utgångspunkt i skapandet av ditt unika hus. Det är just detta Willa Nordic handlar om, drömmar som blir till visioner, ritningar och så småningom till ditt nya hus.

Villa Kullavik 139 m

2

Moderniserat hus med mycket effektiv men luftig planlösning. Kök/matplats ligger i en egen vinkel och bildar tillsammans med vardagsrummet en spännande rumsvolym. Generösa fönsterytor i samvarodel men mer återhållet i sovrum och våtutrymmen.


Tomten är köpt och planerna tar fart, det är dags att gå till arkitekten med embryot till drömhuset du sedan länge skapat i tankarna. - Ha ett öppet sinne, tålamod och modet att prova nya idéer, att rita hus är en process som ibland måste få ta tid, säger Peo Oskarsson, en av Willa Nordics arkitekter. Att rita ett nytt hem är en balansakt på slak lina mellan kundens önskemål, tomtens naturliga förutsättningar och framför allt de på platsen rådande detaljplanebestämmelserna. Vägen fram till den färdiga villan kan vara rak och jämnad eller kantad av besvikelser och ratade skisser. - Ju bättre insatt man är i bestämmelserna redan när man köper tomten, desto bättre förutsättningar har man att skapa sitt drömhus. Var på tomten får huset placeras, hur högt får det vara och vilka bestämmelser gäller för taklutning är några av de faktorer som styr och ibland måste man vara flexibel, förklarar Peo som också är VD på Arkitektrådet i Göteborg.

Lek med funkis

Tak i kolossalformat

Klassisk New England

Peo Oskarsson har varit med sedan starten för exakt tjugo år sedan när Willa Nordics stilfulla hus efterlängtat dök upp i efterdyningarna av småhusarkitekturens 80-tal med brutalstora svamptak, svepande kinaknäck och ofta dystert mörka övervåningar. En stil som invaderade landets bostadsområden i tusen och åter tusen och som många husköpare idag gör sitt allra bästa för att bygga om och radera ut de sista spåren av. - Jag tror inte att den stilen någonsin kommer tillbaka, men de stora taken har i alla fall fört med sig välskyddade fasader i ganska gott skick att arbeta med, säger Peo med glimten i ögat.

Trender styr en hel del av vår uppfattning om vad som är vackert, även när det gäller något så tidlöst som bostäder och kanske blir även 80-talshusen inne igen. Den tidigare lite utskällda funkisen har med sina rena linjer varit trendig under flera år och populariteten håller i sig. - Funkisen erbjuder stora möjligheter att tänka lite friare vad gäller exempelvis placering av fönster, planlösningar och materialval. Den som söker ett underhållsfritt boende har full frihet att använda sig så mycket man kan av aluminium, glättad betong, naturligt åldrat trä och kanske hållbara mineritskivor till fasaden, påpekar Peo Oskarsson.

Efter funkisens strama linjer slår nu den mer klassiska New Englandstilen igenom på bred front, nog så passande i västkustens marina miljöer men verkar lika populär överallt. Färgnyanserna hämtas ur gråskalan med vitt som dominant, liggande träpanel och höga spröjsade fönster – pricken över i är äkta skifferplattor på taket men modernt raka betongplattor i melerat grått eller svart fungerar också bra. - Den här typen av stilfulla trähus finns alltid med i någon form och går att enkelt variera och forma efter personlig stil och smak, i motsats till vad många verkar tro, säger Peo. TEXT: Christina Sandgren


Villa Alby 165 m2

Sluttningshus i funkisanda med generös altan i hörnet mellan kök och vardagsrum. Sällskapsutrymmen och föräldradel i entréplan och för barnen sovrum och eget allrum i sluttningsdelen.


Villa Jakobsdal 212 m2

Tvåplans vinkelhus i New England-stil. Mycket generöst kök/”familjerum” där familjen kan umgås dagligen. Helt privat sov- och relaxavdelning på övre plan. Skyddad uteplats med veranda mot trädgården.

Villa Fagerhult 135 m

2

Enplans vinkelhus med kök/matplats och vardagsrum i en luftig volym med ryggåstak. Sovrum och våtutrymmen ligger välordnat i den andra vinkeln och mellan vinklarna bildas en skyddad uteplats.


Villa Ekeby 224 m

2

Valmat mansardtak och kupor med välvda fönster är kännetecken för Karolinerstilen med anor från Stormaktstiden. Modern planlösning med utgångspunkt från den traditionella sexdelade planen.Villa Ockelbo 157 m2

Mera svenskt än detta är svårt att hitta. Det är det röda huset med vita knutar som sitter djupt rotat i den svenska folksjälen. Okonventionell planlösning med trappa och bad i mitten av huset runt vilka man kan röra sig i alla riktningar. Hustypen med förhöjt väggliv och genomgående mittskepp finns representerad i alla landets delar från norr till söder.

Villa Borgholm 166 m2

Moderniserad tolkning av den vanligaste hustypen alla kategorier. Ett och ett halvt plan med genomgående takkupa. Går att bygga på i stort sett alla detaljplanelagda områden. Ren fasad med generösa glasytor som placerats symetriskt och ger ett lugnt och harmoniskt uttryck.


Villa Rosenholm 175 m2

Klassiskt tvåplanshus med moderniserad traditionell planlösning. Inspiration för detaljer kommer både från den italienska villan och New England-stilen. Stor generös balkong på trädgårdssidan som samtidigt bildar en skyddad loggia för långa sköna sommarkvällar.

Villa Dalbo 66 m2

Gavelställt hus med förhöjt väggliv i svensk lantlig byggtradition. Mycket effektiv men luftig planlösning som även har praktiskt direktingång från garage via tvätt/groventré. Passar bra på smala och djupa tomter.


Villa Torsvik 175 m2

Smalt sluttningshus i nyfunkisstil. Passar bra i brant terräng där det är svårt att breda ut sig. Huset öppnar sig på entré/altansidan som vänder sig mot utsikt och sol och sluter sig mera mot baksidan.


Villa Husum 146 m

2

Etagehus i nyfunkisstil som har alla sällskapsutrymmen, ett sovrum och handikappsanpassat bad i entréplan. Mycket luftigt och ljust vardagsrum med hög takhöjd som ligger i fil med matsal och kök. Privat somrumsavdelning på övre etage.


Villa Näs 179 m

2

Här har vi ytterligare en svensk klassiker med mansardtak men som har lånat lite drag från hus på amerikanska östkusten. Tidlös design som passar in i de flesta miljöer.Villa Perstorp 96 m

2

Skånelänga med vinkel. Tack vare vinkeln uppnås en väl fungerande modern planlösning utan att behöva ge avkall på den traditionella smala sektionen men en balanserad entréfasad utan takkupor.

Villa Vallby 148 m

2

Enplans nyfunkisvilla med ovanlig och spännande planlösning. Här kommer du direkt in i samvarodelen som tillsammans med köket bildar det offentliga öppna rummet med högt i tak. Sovrum, våtrum och allrum i egen husvolym med “rundgångsfunktion” gör att huset blir flexibelt och utan återvändsgränder.


Villa Graninge 138 m2

Detta hus har planerats för att ge maximalt antal rum på en liten kompakt yta. Ett perfekt “förstahus” för den unga barnfamiljen. Passar in i alla miljöer och de dubbla gavlarna mot gatan ger huset ett charmigt utseende.

Villa Åby 144 m

2

Flackt utsvävande plåttak med smäckra takavslut gör att detta hur lyfter över marken. Putsfasad och fräck fönstersättning ger ett luftigt och rent utseende som fungerar som “ögontvätt”. Huset är uppdelat i barn- och vuxendel med köket i centrum. Mur och pergola ger en skyddad plats för utomhusumgänge.


Villa Saxnäs 180 m

2

Har du en tomt med begränsad bygghöjd men ändå vill få tillgång till den strålande utsikten så passar detta hus som handen i handsken. Modernistiskt utseende med de flesta funktionerna vända mot utsiktssidan. Kompakt men ändå luftig planlösning där barnen får egen avdelning i sluttningsplan.


Villa Ljungskile 220 m2

Grosshandlarvillan med “extra allt”. Torn, kupor, frontespiser, balkong och veranda vid entrén. Ännu en klassiker som byggts i alla miljöer sedan förra sekelskiftet. Kan med fördel färgsättas med dunkla färger och kulörta fönster.


Villa Mariedal 177 m

2

New England har kommit till våra breddgrader för att stanna. Ett enkelt hus i grunden som byggs på med typiska höra spetsiga takkupor, vidbyggda lägre delar där i detta fall vardagsrum och garage är belägna. Lägg också märke till den gavelplacerade utanpåliggande skorstenen. Kök med “familyroom” är ett måste i denna typ av hus, även så en privat sovrumsdel.


Villa Ulvön 157 m

2

“Cape Cod” i enplansskepnad. Alla attribut som kännetecknar amerikansk östkust finns både i planlösning och exteriört. Fönsterluckor, liggande vitmålad panel och sparsam dekoration i kombination med generös “porch” ger den rätta “New England-looken”.


Arkitektens rĂĽd


Korsord