Page 1

Hela bilagan är en annons från Forserums Rör AB

Energinyheter tips och inspiration från Forserums Rör AB

HETA NYHETER Jonas Öggesjö, Leif Öggesjö och Maria Säll, i det nya pannrummet.

Sveriges finaste pannrum? Det blev ett rejält lyft för makarna Säll när de bytte sin gamla, visserligen fullt fungerande, vedpanna från 1956 till en toppenmodern dito. – Den nya vedpannan är mycket effektivare och har ett elektroniskt styrsystem som känner av värmen och effektiviserar förbränningen på ett fantastiskt sätt, berättar Leif Öggesjö på Forserums Rör.

Eldar en till två gånger i veckan –Att vi bytte ut den gamla ackumulatortanken på 500 liter till två nya på 2700 liter gjorde sitt till för en familj med tonårsdöttrar. Nu på den varmare årstiden eldar vi en till två gånger i veckan på sin höjd och har alltid behagligt varmt vatten och den värme som behövs, förklarar Maria Säll. Pannrummet blev så fint så att det nu mera tillhör

rutinerna att visa upp det för alla gäster i huset. Man har minskat vedförrådet då det går åt mycket mindre ved vilket är en stor tidsbesparing för familjen Säll. Att den nya pannan lätt klarar vedträ på en halvmeter gör att hela hanteringen från kapning, stapling och transport går så mycket lättare. Det är en nöjd familj vi lämnar denna sensommardag. En familj som ser fram mot en höst och vinter med mindre arbete med veden och en bra lösning som ger rikligt med varmvatten och värme även under de strängaste smålandsvintrarna.

Per-Evert Säll, i det nya pannrummet.

Den nya vedpannan har ett elektroniskt styrsystem som effektiviserar förbränningen.

Pannrummet blev så fint så att det nu mera tillhör rutinerna att visa upp det för alla gäster i huset.

Man har minskat vedförrådet då det går åt mycket mindre ved vilket är en stor tidsbesparing.


ENERGINYHETER FRÅN FORSERUMS RÖR

Värme från solen!

“Vi har eldat två gånger på 6 månader och har alltid värme, varmt vatten och varma badrumsgolv.”

Anders och Katarina Johansson valde att värma upp sitt hus utanför Tenhult med ved och solvärme. En investering de inte ångrat. – En modern vedpanna är mycket effektiv, kombinerat med solvärme så får man en besvärsfri och miljövänlig lösning, berättar Anders. – Sedan april har vi eldat två gånger och då endast för att få upp riktigt höga temperaturer som dödar eventuella bakterier, annars håller solen oss med både uppvärmning och varmvatten. En stor fördel är att golvvärmen fungerar även på sommaren, förklarar Anders och berättar att det går åt ca 40% mindre ved nu med solvärme vilket innebär besparingar både i pengar och tid.

Bra affär på flera sätt – Priserna för solvärmeanläggningar ligger nu på sådana nivåer att det är en riktigt

bra affär, förutom fördelarna för miljön, säger Jonas Öggesjö som installerat anläggningen hemma hos Johanssons.

Självklart val Att välja Forserums Rör som leverantör och installatör var ett enkelt och självklart val enligt Anders. – Genom släktingar kände vi väl till företaget och vi tvekade inte att kontakta dem. Det enda som krävdes var faktiskt ett telefonsamtal och sedan tog de hand om hela processen, hela tiden i samråd med oss. Det blev en behaglig resa med

“Priserna för solvärme ligger nu på sådana nivåer att det är en riktigt bra affär förutom fördelarna för miljön, menar Jonas Öggesjö”

Anders och Katarina Johansson valde ved och solvärme. ett bra resultat. säger makarna Johansson avslutningsvis innan de går in i sitt

soluppvärmda hus.

“Det går åt ca 40% mindre ved nu med solvärme vilket innebär besparingar både i pengar och tid.”


ENERGINYHETER FRÅN FORSERUMS RÖR

Ny uppfinning skyddar mot vattenskador – Detta borde finnas i alla hus, säger Leif Öggesjö på Forserums Rör, han syftar på den nya skyddssystemet mot vattenskador WaterFuse. En större vattenskada är inte bara kostsam utan kan ödelägga det hem man investerat så mycket tid och kärlek i att forma. ställen. Vid minsta lilla läckage skickas en signal till centralenheten och huvudvattenledningen stängs av.

Leif, hur fungerar WaterFuse i praktiken? – Tryck på fjärrenheten vid ytterdörren när du lämnar hemmet, och vattnet stängs av. Är exempelvis diskmaskinen igång kan du välja fördröjd avstängning. Automatisk läckagekontroll utförs varje gång vattnet är avstängt. Det innebär att även dolda fel som kan finnas inne i väggarna upptäcks. När du kommer hem trycker du på on-knappen och vattnet slås på igen. Om systemet upptäckt ett fel får du en varning och kan vidta lämpliga åtgärder. – Vattendetektorerna ger samtidigt ett effektivt skydd under exempelvis diskoch tvättmaskin samt vid andra känsliga

Hur monterar man WaterFuse? – Installationen kan snabbt och enkelt utföras av oss på Forserums Rör. Inga andra hantverkare behövs. Centralenheten drivs med 12 v, batterielmininator medföljer. Överföringen mellan de olika enheterna sker trådlöst.

Finns det andra fördelar? – Med WaterFuse får du en daglig kvalitetskontroll på rörsystemet i fastigheten. Något som är en fördel att kunna visa om du tänker sälja bostaden, då risken för

dolda fel minskar. Du upptäcker också droppande kranar eller rinnande toaletter. Kostnaden för rinnande vatten är en onödig utgift och en rinnande toalett blir

dessutom snabbt missfärgad. Den trygghet detta ger fastighetsägarna gör att WaterFuse är väl värd investeringen, menar Leif, avslutningsvis.

Vatten är källan till det goda livet. Oavsett om du vill njuta av vita nytvättade lakan eller ett gott vatten till barnens saftkalas så är det renheten och kvaliteten på vattnet som är avgörande.

Mora MMIX Energieffektiva blandare för badrum

En ren glädjekälla. Vi är vad vi heter – experter på rent vatten. Vi hjälper dig hela vägen – från analys av vattnet till filterinstallation med hjälp av Forserums Rör. Gå gärna in på vår hemsida www.aquaexpert.se och se ett urval av våra filter eller beställ flaska för analys. Ni kan även hämta flaska hos Forserums Rör.

Mora MMIX B5 tvätt med push down ventil

WC-stol Nautic

MA 733070.CA

ÅF-logga! ÅF MMIX tvätt.indd 1

2012-05-29 12:55


ENERGINYHETER FRÅN FORSERUMS RÖR AB

Thermia Diplomat Optimum G3

- ännu effektivare!

För snart 40 år sedan installerade Forserums Rör AB sin första värmepump. Sedan dess har de installerat närmare 2000 värmepumpar runt om på Höglandet.

wERNSTRÖM3 Tre generationer av Wernström som alla är nöjda värmepumpsägare och har installerat varsin värmepump på senare tid. På bilden syns Stig, Anders och Mattias.

Marknadsledande teknik – Thermias driftsäkerhet och tillförlitlighet har gett oss ett förtroende på marknaden som vi vill förvalta väl. Vi erbjuder värmepumpar för berg-, jord-, sjö- och luftvärme, vi har även lösningar för solenergi och eldning med pellets. Det viktigaste för oss är att hitta en lösning som passar varje kunds unika behov. Vi erbjuder lösningar inom alla ledande sätt att värma sitt hus och vatten, allt efter behov och ekonomiska möjligheter. På det viset vet vi att kunden blir nöjd, menar Leif. – Nu lanserar vi Thermia Diplomat Optimum G3, med en årsverkningsgrad*

som är upp till 10 procent bättre än de närmaste konkurrenternas. Det innebär att villaägare nu kan sänka sin uppvärmningskostnad ytterligare, förklarar Leif. Thermia Diplomat Optimum G3 är ännu effektivare än sin föregångare – storsäljaren G2. Tester utförda vid Danfoss Heat Pumps R&D Centre visar att den nya värmepumpen har upp till 10 procent högre årsverkningsgrad* än de närmaste konkurrenterna.

Den bästa värmepumpen - Vår bästa villavärmepump har blivit ännu bättre, vilket gör att våra många kunder kommer att spara ännu mer pengar. År efter år. Vi ligger längst fram i teknikutvecklingen, och detta är förmodligen den bästa värmepump för villor som finns idag, säger Thermias försäljningschef Mats Larsson. De förbättrade egenskaperna hos Thermia Diplomat Optimum G3:s kommer framförallt från den nyutvecklade kylkretsen. Med en ny typ av kompressor, nytt köldmedium och den senaste generationens värmeväxlare har G3:an blivit ännu effektivare än sin föregångare.

I dagarna lanseras även en ny version av Thermias Online – ett tillbehör med vilket man kan styra och övervaka värmepumpen på distans via dator, mobil och surfplatta.

1 miljon hem Värmepumpar finns idag i mer än 1 miljon svenska hem. Värmepump är ett miljövänligt alternativ till andra uppvärmningssystem, och bidrar till att förbättra miljön genom att kraftigt minska utsläppen av koldioxid. Thermias värmepumpar hämtar kostnadseffektivt energi ur luft, mark, sjö och berg. Eftersom dessa energikällor värms av solen är värmepumpar EUklassificerade som förnybar energikälla. * Årsverkningsgrad (även kallad årsvärmefaktor) är det mått som visar hur effektivt en värmepump arbetar sett över ett helt år, där både varma och kalla perioder räknas in samt produktion av varmvatten. Årsverkningsgraden är unik för varje installation och måste därför räknas fram i varje enskilt fall.

.................................................... Hitta rätt i energidjungeln...

www.thermia.se

Hoppas vår energitidning har väckt intresse för möjligheten till bättre, besvärsfriare och en mer ekonomisk lösning för ditt behov av uppvärmning och varmvatten. I en sådan här tidning måste man fokusera på generella frågor. Just du har en unik situation med unika möjligheter till lösningar. Under våra över femtio år i branschen så har vi lärt känna de speciella behov, möjligheter och utmaningar som vårt klimat på Höglandet ställer på ett fungerande värmesystem. Samarbetet med Thermia och andra ledande leverantörer gör att vi har en bred portfölj av lösningar på just din situation. Nu vill vi gärna träffa dig personligen och skräddarsyr ett förslag på hur du kan få en besvärsfri och ekonomisk lösning på ditt specifika behov. Tveka inte att slå oss en signal. Det är helt kostnadsfritt att få ett besök och ett förslag från oss. Vi har många nöjda kunder på hela Höglandet som vi gärna hänvisar till. Kanske din lösning för uppvärmning och varmvatten finns hos oss på Forserums Rör AB. Slå oss en signal så lovar vi att göra vårt

VÄRMEPUMP

3

NYHET!

Thermia Diplomat Optimum G3 Leif Öggesjö på Forserums Rör AB ger råd angåede uppvärmning. bästa för att ge dig ett bra erbjudande. Du förpliktar dig inte till någonting. Varma hälsningar

I snart 40 år har vi lett utvecklingen av värmepumpar och nu har vi återigen överträffat oss själva – vår nya värmepump G3 slår knock på hela branschen både när det gäller årsverkningsgrad och varmvattenproduktion. Årsverkningsgrad är det mått som visar hur effektivt värmepumpen arbetar i verklig drift, utslaget över ett helt år, och därmed visar den verkliga besparingen.

Med tillvalet Thermia Online kan du styra och övervaka din värmepump via mobilen eller närmaste dator, var än i världen du befinner dig.

Leif Öggesjö

Forserums Rör AB Tel 0380-210 00

www.forserumsror.se

En säker investering fodrar en säker partner Det hittar du hos oss på Forserums Rör Kontakta oss för kostnadsfri offert! SJÄLVKLART ERBJUDER VI DIG EN TOTALLÖSNING! Du som redan har en Thermia värmepump är välkommen att gå med i vårt serviceprogram. Ring oss så berättar vi mer.

Forserums rör  

forserums rör, copyvision

Forserums rör  

forserums rör, copyvision