Page 1

jaargang 12 nummer 3 juni 2013

Prijsproblematiek

‘Accijnsverlaging is de enige oplossing’ Let op de kleintjes

21 gouden bespaartips voor ondernemers Kantoorartikelen met mooie marges

Kleurrijk en klantgericht


De advertentie  van  deze   tabaksfabrikant  is  niet  zichtbaar  ivm   de  Tabakwet  


jaargang 12 nummer 3 juni 2013

Tabaktueel | jaargang 12 nummer 3 juni 2013 Prijsproblematiek

‘Accijnsverlaging is de enige oplossing’

Inhoud

Voorwoord Dat de zomer dit jaar op zich heeft laten wachten, is overal aan te merken. Wat krijgen we veel over ons heen: mopperende leveranciers, klagende collega’s en klanten die aan de toonbank vertellen hun tabak over de grens te kopen. Over die almaar stijgende accijnzen staken we dan ook ons licht op bij de brancheverenigingen en de marktleider in sigaretten. We vroegen hoe de toenemende grenshandel en illegale verkopen kunnen worden teruggedrongen, want het is duidelijk dat het huidige overheidsbeleid niemand winst oplevert.

Let op de kleintjes

21 gouden bespaartips voor ondernemers Kantoorartikelen met mooie marges

Kleurrijk en klantgericht

4 Rooksignalen 6 Nieuw! De nicotinevrije sigaret 9 Grenshandel en illegale verkoop Wat moet er gebeuren tegen weglekkende omzet? 12 ‘Je moet de concurrentie voor blijven’ Leon en Miranda Soeters runnen vijf winkels in Brabant 14 Gluren bij de buren Een kijkje bij Strand(t)huys Buitengewoon 16 Kantoorartikelen Best4Office maakt de verkoop ervan weer interessant 18 Quattro Colori geeft kleur aan kantoorassortiment 20 Coverstory: 21 gouden bespaartips 23 Column HUUB 25 Tentoonstelling: 100 jaar Camel In het Nationaal Tabaksmuseum België 28 Cees Driebergen van ADO Den Haag ‘Wat denk je van een sigaret in het zonnetje?’ 31 Reportage: Lessen uit de Kraslotenworkshop

Nee, in deze tijden van crisis, een regenachtig voorjaar en teruglopende omzetten is het geen eenvoudige opgave om met een zonnige blik naar de toekomst te kijken, dat ben ik met u eens. Maar ondernemen is vooruitzien. En nu het kwik op de thermometer stijgt en we worden opgeladen met ‘zonne-energie’, is dit het moment om de voelsprieten uit te zetten voor het ontdekken van nieuwe, positieve impulsen en groeikansen voor de winkel. Graag reiken we u in dit nummer vast een paar inspirerende ideeën aan. Zo leest u in het interview met distributeur Willshire Marketing over de nicotinevrije sigaret, die vanaf deze zomer op de markt komt. Een onderscheidend product dat een alternatief vormt voor consumenten die willen stoppen, minderen of wel willen roken, maar niet verslaafd willen raken. Bovendien exclusief verkrijgbaar in de tabaksspeciaalzaak, dus niet in de supermarkten, buurlanden en ‘kofferbakken’. In de Kraslotenworkshop van De Lotto kregen we het advies mee om de winkel weer eens te bekijken alsof u ‘m voor het eerst ziet. Een goed idee. Loop eens, als de zon lekker schijnt, naar binnen met een frisse blik. Staan winstgevende producten goed in het zicht op de toonbank? Zijn alle productcategorieën in de winkel nog even relevant? Of is het tijd om iets te veranderen? Twee aanbieders van kleurrijke én margerijke kantoorartikelen vertellen waarom het heel zinnig kan zijn eens kritisch naar uw schappen te kijken. En zelfs uit onze zomerse reisreportage, dit keer uit mystiek India, blijkt het belang van geuren, kleuren en presentatie. Ook bij Tabaktueel zelf zoeken we voortdurend naar vernieuwing. Zo zijn we trots om u te vertellen dat vanaf dit nummer onderaan deze pagina het groene FSC-logo prijkt. Dit internationale, onafhankelijke keurmerk verzekert dat de grondstoffen voor hout- en papierproducten die nodig zijn om Tabaktueel te drukken, afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen. Voor duurzaam leesplezier, dus. Want achter de wolken schijnt de zon! Ik wens u een mooie zomer, Thijs Dekker Tabaktueel Magazine

33 In de auto met… Charlotte Jeandor van JTI Netherlands 34 ‘Ik werkte hier al toen De Telegraaf nog een kwartje kostte’ Henny Dimmedaal heeft de winkel overgenomen 36 Ken de grote verschillen in hulzentabak 38 Reisreportage De geuren, smaken en kleuren van India 43 Column Bob Jong 44 Interview: directeur Joost Otterloo van De Lotto 46 Tabaksshop/ woonwinkel Roïns in Losser Op de koffie bij Ine Roode 48 Hoe is het nu met… Techador Hendriks in Amsterdam 50 De Klant: Marco Meeuwisse

Colofon Eindredactie: Tabaktueel, Fnidsen 115, 1811 NA Alkmaar tel (0226) 331 018 e-mail info@tabaktueel.nl web www.tabaktueel.nl Vormgeving, DTP en druk: Buro van Amstel, Lamoraalweg 78, 1934 CB Egmond aan den Hoef tel (072) 850 0930 e-mail info@burovanamstel.nl web www.burovanamstel.nl Redactie en copy: Naomi Querido, tel (035) 888 3800 e-mail naomi@tabaktueel.nl Medewerkers aan dit nummer: Barbara van Baarsel, Rik Booltink, Mirthe Diemel, Stanislas Gasno, Linda Groothuijse, Wilma Gudmundsson, Robbert Frank Hagens, Bob Jong, Eliane Mendes, Huub Schultz, Brigitte de Swart Abonnees, advertenties & traffic: Marleen Houtenbos tel (0226) 331 018 e-mail marleen.houtenbos@tabaktueel.nl Tabaktueel is niet verantwoordelijk voor eventuele druk- en/of zetfouten in deze uitgave.

Tabaktueel | 3


Rooksignalen | Tabaktueel

Geur met een klik

D Brave wietrokers

Nederlanders die joints roken doen dat minder extreem dan andere Europeanen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut voor de Europese Commissie. Nederlanders roken geen enorme hoeveelheden, kopen niet al te veel wiet of hasj in één keer en delen hun jointje vaak met anderen. Ze gebruiken, in vergelijking met andere Europeanen, een beschaafde hoeveelheid cannabis per jaar. Verder blijkt uit het onderzoek dat 9 op de 10 cannabisrokers in Nederland tabak toevoegt aan een jointje.

e aanstekers van Zippo zijn al sinds jaar en dag een echt mannenspeeltje. Hebbedingetje: de herengeur Zippo Original Men komt in de kenmerkende Zippo-verpakking en als je de dop eraf haalt, hoor je het iconische geluid van het klikken van de Zippo aansteker.De nieuwe geur die verkrijgbaar is bij Douglas, ruikt naar Siciliaanse bergamot, Indonesische patchoelibladeren en gerookte vetiver uit Haïti.

Oeps… betrapt! Zo rolt Jay-Z

R

apper Jay-Z kan niet zonder sigaren. Daarom neemt hij een sigarenroller mee op zijn op zijn Legends of The Summer-tournee die in juli van start gaat. Op een privéfeestje ontmoette de rapper een sigarenexpert die sigaren rolde voor de gasten in de rookruimte. Zo raakten de twee aan de praat en heeft Jay-Z hem aangeboden mee te gaan op tournee.

4 | Tabaktueel

Optimaal assortiment LOOK OUT

S

inds mei is het LOOK OUT assortiment geoptimaliseerd. Fabrikant Heupink & Bloemen wil zo inspelen op de actuele marktontwikkelingen en een duidelijk onderscheid maken tussen traditionele kerftabak en sigarettentabak. Voor traditionele kerftabak kan de consument kiezen uit LOOK OUT Holland Classic en Zwaar 40 gram, Holland Classic en Zwaar 50 gram. Nieuw is LOOK OUT Holland Classic 75 gram voor €10,-. Holland Classic en Zwaar 150 gram komen bovendien in een nieuwe verpakking en de American wordt gesaneerd. In softpak bieden is er Holland Classic, Zwaar en American 170 gram. Sigarettenrokers hebben de keuze uit LOOK OUT Red 75 gram en Red en Silver 110 gram.

S

tervoetballer Mario Balotelli speelt nog niet zolang bij AC Milan, maar heeft zijn eerste boete van de club al op zijn naam staan: de voetballer werd betrapt toen hij stiekem een sigaret stond te roken in de trein. Het enfant terrible was met de selectie van Milan op weg naar Florence voor een wedstrijd. Een veiligheidsofficial van de Italiaanse nummer 4 trof Balotelli aan op het toilet van de trein en verklapte zijn ontdekking aan diens teamgenoot M’Baye Niang. Die zou zijn collega-aanvaller vervolgens bij vicepresident Adriano Galliani hebben verlinkt.


Tabaktueel | Rooksignalen

Ondertussen in… Nederland

Bijna de helft – 46 procent – van de Nederlanders wil dat supermarkten en drogisterijen stoppen met het verkopen van tabak. Zij vinden het een goed idee om het aantal verkooppunten voor sigaretten drastisch in te dammen. KWF Kankerbestrijding, het Longfonds, Stivoro en de Hartstichting willen dat bij wet geregeld wordt dat voortaan alleen nog tabaksspeciaalzaken sigaretten mogen verkopen.

Van pinnen naar tappen

D

e AKO-vestigingen op Schiphol en de winkels van See Buy Fly achter de douane accepteren als eerste winkelcentrum in Nederland de nieuwste generatie pinpassen waarmee consumenten bedragen tot 25 euro kunnen betalen zonder pincode. Klanten hoeven alleen hun pinpas tegen de betaalterminal bij de kassa aan te houden, of hun mobiele telefoon als die voorzien is van een NFCchip. Nu zijn het nog vooral internationale klanten die een geschikte mobiele telefoon of creditcard hebben. In de zomer kunnen ook de eerste Nederlandse consumenten kennis maken met deze snelle manier van betalen. De Nederlandse banken geven dan gefaseerd de ‘contactloze’ betaalpassen uit. Deze innovatie op de betaalpas wordt straks gevolgd door betalen met de mobiele telefoon.

Koffie, boeken en tabak

T

abak- en gemaksketen The Read Shop experimenteert met de verkoop van koffie en thee. De test loopt in de onlangs heropende flagship store in Hillegom. Voor de verkoop van de koffie- en theeproducten heeft The Read Shop een overeenkomst met Kaldi gesloten. De Kaldi-producten staan in de vestiging niet alleen in het schap, klanten kunnen de koffie en thee ook proeven. The Read Shop heeft in totaal 118 vestigingen in Nederland.

Frankrijk

Aan het eind van het jaar moet ie er zijn in Frankrijk: de eerste e-sigaret van Marlboro. Het moederbedrijf Altria van de sigarettenfabrikant, kondigde deze stap van in april aan in Parijs. Het aantal e-rokers stijgt, terwijl de verkoop van de traditionele sigaret gestaag terugloopt. (Bron: Le Figaro)

Dubai

Vliegtuigmaatschappij Emirates biedt rijke klanten een wel heel bijzondere extra: een uitzondering op het rookverbod in vliegtuigen. In de eerste klas is sinds deze maand een shisha lounge in de lucht geopend. Passagiers kunnen vooraf een smaakje kiezen van het menu, zodat ze zich na de maaltijd kunnen terugtrekken in de rokerslounge voor een after dinner waterpijp.

Tabaktueel | 5


De kunst van het weglaten

Dutch Magic introduceert nicotine-arme sigaret De sigaretten van Dutch Magic bevatten 95 procent minder nicotine dan de lichtste varianten die nu op de markt zijn. Een product dat een revolutie in rokersland teweeg kan brengen, verwachten Adam Hoyle en Saïd Kasri van distributeur Willshire Marketing. Vanaf deze zomer kunnen tabaksspeciaalzaken de niet-verslavende sigaretten bestellen. Als ik een sigaret uit het pakje Dutch Magic haal, verwacht ik dat ik flink zal moeten inhaleren, of het filter moet dichtknijpen om wat te proeven. Sigaretten met een laag nicotinegehalte smaken toch vaak naar ‘niets’...? Maar ik word positief verrast. “De beleving van roken zit niet in het nicotine-, maar in het teergehalte”, legt distributeur Adam Hoyle van Willshire Marketing uit in zijn kantoor in Blaricum. “Als het teergehalte laag is, krijg je het idee dat je lucht rookt en ga je meer roken. Dutch Magic sigaretten hebben dan ook een gemiddeld teergehalte, maar het nicotinegehalte is nagenoeg nihil. Dat maakt Dutch Magic geschikt voor mensen die willen stoppen met roken, en voor rokers die wel af en toe tabak willen gebruiken, maar niet verslaafd willen raken.”

Verslavend karakter Nicotine is in hoge mate verantwoordelijk voor het verslavende karakter van tabaksproducten. Saïd Kasri: “Naast teer en koolmonoxide is nicotine een belangrijk bestanddeel van bijna alle tabaksproducten, en verantwoordelijk voor onder meer het risico op klachten als een verhoogde bloeddruk, aderverkalking en bovenal: de verslaving. Na het roken van iedere sigaret treedt een piek in het nicotinegehalte op. Het roken van een volgende sigaret geeft weer een piek. Mensen ra-

ken dus geconditioneerd om telkens de handeling te herhalen die ze de ‘beloning’ in de vorm van een nicotine-piek geeft. Maar laat je de nicotine achterwege, dan neemt de nicotineverslaving – en dus de zin in een sigaret – binnen een paar weken af, zonder allerlei bijwerkingen. Eén op de vier rokers stopt zelfs spontaan.”

Nicotinevrije plant De zoektocht naar een sigaret zonder nicotine is niet nieuw. Het werd al vaker geprobeerd, maar meestal zonder succes. Nicotine zit in de tabaksplant als natuurlijk middel om insecten te weren, en processen om de nicotine eruit te filteren, tastten de smaak aan. Adam Hoyle: “Reden voor het Amerikaanse biotechnologiebedrijf 22nd Century om te investeren in onderzoeken waarin de tabaksplant genetisch zo is gemodificeerd dat hij veel minder nicotine produceert.” Dat klinkt wat griezelig, maar het tegenovergestelde is waar, vertelt Hoyle: “Bij ‘genetische modificatie’ denk je al snel aan kunstmatige voedingsmiddelen, maar in dit geval is de plant gemodificeerd om een schadelijke stof juist niét toe te voegen aan het product. Je zou het ‘de kunst van het weglaten’ kunnen noemen.” De hoeveelheid nicotine die in de twee soorten tabaksplanten zit die speciaal zijn ontwikkeld, is zo laag dat dit niet meer

‘De beleving van roken zit niet in het nicotine-, maar in het teergehalte’

Dutch Magic FFF voor volwassenen

Dutch Magic

FF F FF F

Pat. No 0991766

Original Tobacco FF FF F F FF FF F F

6 | Tabaktueel

Meer weten?

FFF

Original Tobacco FF FF FF F F

19 class A nicotine free cigarettes Teer 7 mg Nicotine 0.0 mg KoolMonoxide 9 mg

Tekst en fotografie: Eliane Mendes

Kijk op www.dutch-magic.com of stuur een mail naar info@dutch-magic.com


Tabaktueel | Actueel

verslavend is. Hoyle: “De wet schrijft voor dat nicotinegehaltes met één cijfer achter de komma vermeld moeten worden op de verpakking. Dat komt omdat het rookgedrag van de roker invloed heeft op de hoeveelheid nicotine die hij binnenkrijgt. Veel trekjes, langere trekjes, het dichthouden van ventilatiegaatjes in het filter en dieper inhaleren zijn voorbeelden van die gedragsfactoren. Onze sigaretten leveren maximaal 0,03 mg nicotine en dat wordt op de verpakking dus vermeld als nicotinevrij 0,0 mg.”

Hulpmiddel Hoewel 22nd Century al in 2006 het patent op de nicotinevrije sigaret heeft verkregen, is de nicotinevrije sigaret pas in januari in Amerika op de markt gekomen onder de naam X-22. Hoyle: “Op dit moment wordt X-22 door de Food and Drug Administration (FDA) onderzocht als medicijn, dat artsen kunnen voorschrijven als hulpmiddel aan mensen die willen stoppen met roken.” Voor de Benelux verkreeg Willshire Marketing dit jaar de licentie voor de nicotinevrije sigaret, die hier Dutch Magic gaat heten. “De tabak is van hoge kwaliteit, omdat die dus uit slechts twee soorten tabaksplanten komt”, vertelt Hoyle. “Ook worden er bij de productie geen suikers, geuren smaakstoffen aan toegevoegd.”

Nederlandse markt Uit de eerste tests in winkels in Laren en Hilversum blijkt dat de opvallende grijs-oranje verpakkingen goed aanslaan en Dutch Magic een behoefte vervult onder een brede doelgroep. “Je trekt een andere categorie rokers aan”, vertelt Saïd Kasri. “De nicotinevrije sigaret is behalve een hulpmiddel om te stoppen of te minderen, ook een manier om de jeugd tegen de verslaving van roken te beschermen. Daarnaast vormen cannabisgebruikers een belangrijke klantgroep. Ruim 30 procent van deze consumenten rookt niet en koopt alleen tabak om een joint te kunnen rollen. Voor hen is het een uitkomst om tabak te gebruiken waar geen nicotine in zit.” Vanaf deze zomer kunnen tabaksspeciaalzaken Dutch Magic bestellen bij Willshire Marketing. Een pakje met 20 nicotinevrije sigaretten gaat de consument 6,70 euro kosten en levert de detaillist een marge op die boven de A-merken ligt. Na de lancering van de nicotinevrije sigaretten zal de Blaricumse distributeur ook shag en hulzentabak op de markt brengen. De mannen verwachten namelijk veel vraag naar Dutch Magic. Adam Hoyle: “Roken is niet gezond. Veel mensen zijn op zoek naar hulpmiddelen om van hun verslaving af te komen, of willen af en toe roken zonder de verslavende effecten. Dutch Magic is voor veel soorten rokers een waardevol alternatief.”

‘De tabak is van hoge kwaliteit, omdat die uit slechts twee soorten tabaksplanten komt’

Tabaktueel | 7


Met partners van formaat draaien de winkels op volle toeren. Participanten Philip Morris Benelux BVBA Imperial Tobacco Nederland Japan Tobacco International Scandinavian Tobacco Ritmeester Cigars Wenskaartenaanbieders o.a. Hallmark Art of Cards Card Club Kansspelaanbieders De Nederlandse Staatsloterij De Lotto Runnerz

Huismerken P.S. Techador Tijdschriften boeken participanten Aldipress Betapress Kantoorartikelen participant Verhaak B.V. best4office Ticketing / cadeaukaarten Ticketpoint Gift Cards Bongo Groothandels participanten Lekkerland Nederland Foox Groothandels organisatie

Vivánt is hét volledige retailconcept voor het opzetten en het runnen van een tabaks- en gemakszaak. Vivánt voorziet u in een goede commerciële basis waarin u vervolgens alle ruimte krijgt om in uw marktgebied het verschil te maken. Het Touch ’n Go kassasysteem is een ingenieus systeem dat in eigen beheer is ontwikkeld en dus volledig op maat is gemaakt voor uw Vivánt winkel. Het kassasysteem brengt uw gehele exploitatie in beeld en biedt naast administratieve ook diverse commerciële mogelijkheden. Met het Touch ‘n Go kassasysteem krijgt u tevens de mogelijkheid toegangsbewijzen van Ticketpoint, diverse giftcards zoals o.a. Fletcher Hotels, Bol.com, V&D, Media Markt en vele andere digitale producten te verkopen. Interesse om ook op volle toeren te draaien ? Kijk op www.vivantwinkels.nl of bel 0226 – 331010. We schetsen u graag vrijblijvend de voordelen van Vivánt.


Tabaktueel | Actueel

Voortdurende prijsstijgingen tabak doen steeds meer winkels de das om

Waarom de dramatische accijnspolitiek louter verliezers kent Winkels, groothandels, brancheorganisaties en fabrikanten luiden de unaniem de noodklok: de prijzen voor tabak zijn in Nederland zo hard gestegen dat de accijnsverhogingen hun doel voorbij schieten. Alleen de grens- en illegale handel varen er wel bij. ‘Een accijnsverlaging op tabaksproducten is de enige rationele oplossing.’

Tekst: Naomi Querido

Tabaktueel | 9


‘Onze buurlanden profiteren volop van de Nederlandse accijnsverhoging’ Belangenvereniging Tankstations (BETA) heeft samen met de NSO gelobbyd tegen de accijnsverhoging. BETA-voorzitter Petra van Stijn vindt dat het kabinet het prijsbeleid moet bijsturen.

Philip Morris, de Europese Commissie en alle Europese lidstaten laten elk jaar onderzoek uitvoeren door KPMG naar illegale handel en namaaksigaretten in de Europese Unie. Director Corporate Affairs Robert Wassenaar van Philip Morris voorziet dat de illegale handel explosief zal stijgen.

Wat merken de tankstations van de accijnsverhogingen op tabak? “Leden die dicht aan de grens gevestigd zijn hebben te maken met grote omzetdalingen, zowel in de shop als op de brandstofverkoop door ‘tanktoerisme’. Mensen combineren het uitstapje naar België of Duitsland met tanken en boodschappen. Landelijk is er, zoals wij in 2012 voorspelden, een grote omzetdaling. Onze cijfers geven nu 8 procent aan, en aan de grens is dat zelfs 14 procent. Dit zijn voorlopige cijfers, we vrezen dat het effect groter gaat worden.”

Wat doet BETA nu de accijnsverhogingen effectief zijn om erger te voorkomen? “Meerdere grote politieke partijen zeiden destijds dat de grenseffecten in de gaten gehouden moesten worden. Daaraan houden we die partijen nu. Staatssecretaris Frans Weekers heeft toegezegd weglek-cijfers te gaan verzamelen. Dat moet hij natuurlijk niet gaan doen nadat hij het belastingplan 2014 heeft gemaakt. Die trucjes kennen we wel. In onze metingen van tabak en brandstof vergelijken we de omzet met begin november 2012. Het is volgens ons eerlijker om het btw- en het accijnseffect apart te meten. Want al in november kregen we van veel grensondernemers het signaal dat er een sterke daling van de verkopen merkbaar was.” De NSO/ TZN lanceerde onlangs de website www. accijnslek.nl.

Doet BETA ook mee aan dit initiatief? “Ja, BETA doet mee aan de gezamenlijke website. Ieder kanaal levert zijn eigen cijfers aan. Wij

De jaarlijkse consumptie van illegale sigaretten in Nederland is in 2012 opgelopen naar 11 procent, 4 procent meer dan het jaar ervoor. Hoe is deze stijging te verklaren? Voorzitter Petra van Stijn van BETA

hebben een eigen grensmonitor opgezet waar zo’n vijftig ondernemers in de grensstreek aan meedoen. Het is noodzakelijk dat alle getroffen partijen gezamenlijk de politiek bewerken. Zo beschikt de groothandel over goede cijfers om over de verschillende kanalen heen te kijken. We moeten samen voorkomen dat het plan doorgaat om in 2014 opnieuw de accijnzen te verhogen.”

Wat vindt BETA dat er moet gebeuren om de weglekkende omzet te stoppen? “Het argument in 2012 om de accijnzen te verhogen was puur financieel; het boekje moest kloppen voor Brussel. Nu wordt duidelijk dat die ingeboekte 371 miljoen in de verste verte niet wordt gehaald. Alleen de buurlanden profiteren. Het kabinet moet zo wijs zijn om bij te sturen, en in elk geval de accijnsverhogingen schrappen die ingepland staan voor 2014. Want ook daar gaat een groot weglekeffect van uit. Ik pleit er zelfs voor om de huidige accijnsverhoging op tabaksproducten terug te draaien en eventueel gefaseerd in te voeren. Dan is het effect minder heftig. Dat is ook goed voor de schatkist, hebben de cijfers uitgewezen.”

‘Nu is het enorm winstgevend om sigaretten uit buurlanden te kopen en in te voeren’

10 | Tabaktueel

‘De illegale ha recordh

“In 2012 is de illegale handel van tabaksproducten in Nederland naar recordhoogte gestegen. Een belangrijke verklaring is de hoge en schoksgewijze accijnsverhogingen van de laatste jaren. Ook zijn de accijnsverschillen in Europa te groot waardoor het enorm winstgevend is om sigaretten uit andere lidstaten te kopen en in te voeren. Dit wordt nog eens gestimuleerd doordat criminele organisaties enorme winsten halen uit illegale handel, met daar tegenover een zeer laag risico om gepakt te worden en lage straffen.”

In januari 2013 zijn de prijzen voor sigaretten nog verder gestegen door de accijnsverhogingen. Verwacht u dat de illegale handel daardoor dit jaar nog verder zal stijgen? “Het is lastig om een inschatting te geven over de toename. Echter, het onderzoek van KPMG laat een stijgende lijn zien in het aantal geconsumeerde illegale sigaretten in Nederland. Wij verwachten dat de illegale handel nog explosiever zal stijgen door de voorgestelde maatregelen voor de herziening van de tabaksproductenrichtlijn. Door het verbieden van bijvoorbeeld mentholsigaretten zullen de 10 miljoen mentholrokers in de lidstaten alleen nog terecht kunnen op de zwarte markt.”

De accijnsverhoging van januari 2013 had 371 miljoen euro moeten opleveren. Gaat de Nederlandse overheid dat bedrag binnenhalen? “De accijnsinkomsten zijn in de uiteindelijke begroting van 2013 al naar beneden bijgesteld tot 231 miljoen euro. De ramingen van de handel op www.accijnslek.nl gaan echter uit van een daling van de accijnsinkomsten met 71 miljoen euro. Dat is dus een gat in de begroting van 278 miljoen euro! De accijnspolitiek van de Nederlandse overheid van de laatste jaren pakt dramatisch uit en


Tabaktueel | Actueel

ndel stijgt tot oogtes’

‘In Eindhoven wordt al gefolderd met aanbiedingen in België’ De NSO onderneemt voortdurend actie om aandacht te vragen voor de accijnsproblematiek. Directeur Janwillem Burgering vindt dat de accijnsverhoging op tabak moet worden teruggedraaid. Hoe pakken de accijnsverhogingen op tabak uit voor de tabakswinkel?

Director Corporate Affairs Robert Wassenaar van Philip Morris Benelux

kent alleen maar verliezers: de overheid die haar geld niet binnenhaalt en winkels die omvallen. En dan te bedenken dat het aantal rokers in Nederland licht gestegen is, als we tenminste de cijfers van STIVORO mogen geloven.”

Hoe kan de vicieuze cirkel van almaar stijgende prijzen en meer ‘vluchtende’ consumenten doorbroken worden? “Het is teleurstellend dat niemand – ook de Tweede Kamer niet – evalueert of de geraamde accijnsinkomsten werkelijk worden gerealiseerd. Blijkbaar moeten eerst veel winkeliers failliet gaan en dient er een professionele infrastructuur van illegale handel gecreëerd te worden, voordat de politiek beseft dat dit contraproductief werkt. Om deze spiraal te doorbreken, moet de overheid stoppen met autonome verhogingen in de aankomende jaren, te beginnen met de aangekondigde verhoging in 2014. Let wel, door de vastgestelde minimumaccijns-percentages in Nederland van 60 procent voor sigaretten en 52 procent voor shag, stijgt zonder autonome verhogingen de accijns al jaarlijks automatisch mee met de algemene prijsontwikkelingen van tabaksproducten.”

Wat doet Philip Morris om de verschuiving naar illegale markten te voorkomen? “Wij werken samen met alle overheden en douanes in de Europese Unie om de illegale handel in tabaksproducten te bestrijden. Verder blijven we samen met alle partijen in de keten optrekken richting beleidsmakers, met als doel de desastreuze effecten van de huidige accijnspolitiek inzichtelijk te maken. ”

“Als een overheid zichzelf uit de markt prijst, gaat het hard. Volgens de jongste cijfers lopen de accijnsinkomsten al 140 miljoen euro achter op de begroting. Vervelend voor de staatskas, maar vooral voor de tabakswinkels. Die zijn de dupe van dit beleid. Want de teruglopende verkoopcijfers in heel Nederland – in de grenswinkels nog eens tientallen procenten meer – zijn niet te verklaren door ‘stoppers’, maar door ‘shoppers’ die naar België en Duitsland gaan. Eerst de btw- en nu de accijnsverhogingen vormen een substantieel probleem: zo gebeurt het wel vaker dat winkels stoppen, maar voor het eerst in jaren horen we nu van faillissementen.”

Wat kan de winkelier doen? “Het is belangrijk om dit verhaal breed over de bühne te brengen. Spreek als ondernemer plaatselijke politici aan en vertel hen wat er speelt. En stuur ‘bewijs’ naar de NSO waaruit blijkt hoe de erg situatie uit de hand loopt. Zo kregen we van een Eindhovense ondernemer een folder die daar wordt uitgedeeld met de oproep om naar een tabakshal in België te komen. En bij Duitse pompstations liggen Nederlandstalige folders waarin staat hoe goedkoop het is om daar te tanken en tabak te kopen. Die gegevens vormen voor ons, samen met de harde cijfers over de verkoop, een krachtig middel om op tafel te leggen bij de politiek.”

Directeur Janwillem Burgering van de NSO

Wat gaat de NSO doen om deze tendens te keren? “De prijsverschillen met onze buurlanden zijn nu gewoon te groot. Bovendien is de kans dat België en Duitsland de prijzen gaan laten stijgen, nihil. Duitsland heeft ook te maken met grenshandel aan hun oostgrens en België profiteert van de hoge prijzen in Nederland en Frankrijk. De enige rationele oplossing om de begroting te halen, is om de accijnsverhoging op tabaksproducten terug te draaien, zoals bij alcohol in het verleden ook is gebeurd. We zijn daarover nu in gesprek met staatssecretaris Weekers en Tweede Kamerleden. Want zolang er geen Europese accijnsharmonisatie is, zal de Nederlandse overheid zich echt slimmer moeten opstellen.”

Internationale organisatie tegen illegale tabakshandel De vier grootste internationale tabaksfabrikanten hebben de Digital Coding & Tracking Association (DCTA) opgezet. British American Tobacco, Imperial Tobacco Group, Japan Tobacco International, en Philip Morris International willen hiermee internationale richtlijnen en digitale technologie bevorderen die de overheden helpen bij het bestrijden van smokkel, vervalsing en belastingontduiking van tabaksproducten, onder meer met de digitale codeertechniek Codentify, die ze wereldwijd

Tabaktueel | 11


Leon en Miranda Soeters hebben vijf winkels in Brabant

‘Juist in tijden van crisis moet je blijven ondernemen’

Leon Soeters met het team van Primera Heksenwiel

Primera Heksenwiel in Breda heeft onlangs een PostNL Servicepunt en ING-balie geopend. Eigenaar Leon Soeters hoopt hiermee een belangrijke spilfunctie in het winkelcentrum te vervullen en meer traffic te genereren. ‘Met onze extra services blijven we de concurrentie een stap voor en spreken we een nog breder publiek aan.’

Inmiddels is Leon alweer tien jaar winkeleigenaar. Nadat hij zes jaar bij Primera heeft gewerkt als rayonmanager, krijgt hij in 2003 samen met zijn vrouw Miranda de kans om een winkel in Tilburg te starten. Vier jaar later volgt Oosterhout en sinds 2009 runt het

echtpaar ook de Primera in Breda. In 2012 zijn daar nog een bestaande winkel in Helmond én een gloednieuwe Primera-vestiging in Eindhoven aan toegevoegd. Vanwaar deze expansiedrift? “Miranda en ik willen het ondernemersrisico graag spreiden. Omdat we vijf zaken hebben, en het meeste geld direct terug in de winkels investeren, hebben we een wat langere adem. Bovendien gaan we graag een nieuwe uitdaging aan”, vertelt Leon met een lach. Waar ze in de beginjaren zelf nog veel op de winkelvloer stonden, zijn Leon en Miranda nu voornamelijk achter de schermen actief. Leon: “Ik onderhoud bijvoorbeeld de contacten met leveranciers. Een deel van de verantwoordelijkheid voor de winkelomzet probeer ik bij hen neer te leggen. Zo stimuleer ik leveranciers om het beste uit zichzelf en hun producten te halen. Samenwerken is het toverwoord.” Ook heeft de Brabantse ondernemer veel contact met het hoofdkantoor van Primera. “Deze winkelformule heeft haar visie afgestemd op haar ondernemers. Ze

12 | Tabaktueel

Tekst en fotografie: Linda Groothuijse

Het postpunt is net twee weken geopend wanneer de verslaggever van Tabaktueel bij Primera Heksenwiel in de Haagse Beemden binnenstapt. Maar dat het sinds de start al goed loopt, blijkt meteen. Pakjes en poststukken komen en gaan in een rap tempo. Vooral het einde van de middag blijkt spitsuur voor het postpunt. “Veel mensen komen vanaf 16.00 uur binnen om pakketjes op te halen”, vertelt Leon enthousiast. “Ze zijn dan net thuisgekomen en vinden het afhaalbriefje op de deurmat. Door het PostNL Servicepunt weten steeds meer mensen nu ook hun weg naar de ING-balie te vinden. Tot sluitingstijd is het hier meestal even flink aanpoten voor de dames.”

‘Het einde van middag blijkt het spitsuur voor de post’

Uitdaging


Tabaktueel | Ondernemer

denken mee en ondersteunen waar nodig.” Een andere belangrijke taak voor Leon is het aansturen van het personeel. “Elke vestiging bezoek ik iedere week minstens twee keer. Zo kunnen medewerkers mij altijd direct aanspreken wanneer er iets is.”

Persoonlijke touch In totaal heeft het ondernemersechtpaar 29 mensen in dienst, van wie er maar liefst 28 vrouw zijn. Leon spreekt zich vol trots over ‘zijn’ dames: “Zij vormen het visitekaartje van onze winkels. Met hun vriendelijkheid en servicegerichtheid geven ze onze zaken een persoonlijke touch.” Zo draagt Leon bij afwezigheid met een gerust hart de Bredase winkel Heksenwiel over aan bedrijfsleidster Françoise Storimans. Zij staat al sinds de opening van de gemakswinkel in 1994 achter de toonbank. Françoise: “Leon is inmiddels de derde eigenaar voor wie ik werk. Ik ben blij met hoe de zaken nu gaan. Er is veel onderling contact en ik vind het leuk om telkens iets nieuws te leren. De komst van de bank- en postbalie is bijvoorbeeld een interessante uitbreiding van mijn werkzaamheden.” Hoewel Leon erg tevreden is over de vriendelijke uitstraling van zijn verkoopmedewerksters, valt er op commercieel vlak nog wel wat winst te boeken: “Neem een klant die een wooncadeaukaart koopt voor een stel dat gaat samenwonen”, geeft hij als voorbeeld. “Die zou je ook warm kunnen maken om er een woonmagazine bij aan te schaffen. Dat probeer ik soms natuurlijk wel bij de dames onder de aandacht te brengen, maar voor actieve verkoop is simpelweg niet altijd tijd. We ontvangen wekelijks rond de 3.000 klanten.”

‘De dames zijn het visitekaartje van onze winkels’

Crisis biedt kansen De winkel in Breda heeft dan ook een vloeroppervlakte van 125 vierkante meter en ligt in het hart van winkelcentrum Heksenwiel. Hierin zijn meer dan 50 winkels gevestigd, waaronder twee supermarkten en een boekhandel. Artikelen als sigaretten, boeken, wenskaarten en lectuur zijn ook in deze zaken verkrijgbaar. Hoe probeert Leon zich te onderscheiden? “Onze winkels hebben een warme uitstraling en een fraaie presentatie dankzij een schappenplan. Daarnaast bieden we een uitgebreid assortiment, maar wel met een kritische kwaliteitsselectie. We hebben onder meer 20 wenskaartenmolens staan en een tijdschriftenwand van 7,5 meter. En we verkopen meer dan 120 verschillende soorten tabak.” Een gedeelte van de tijdschriften en een aantal wenskaartenmolens heeft plaats moeten maken voor de post- en bankbalie. Deze inkomstenderving hoopt Leon terug te verdienen doordat de winkel extra klanten trekt. Leon: “Juist in tijden van crisis moet je blijven ondernemen. Marges lopen terug en mensen houden de hand vaker op de knip. Dat merk je bijvoorbeeld aan de tijdschriftverkoop. Ook stappen veel mensen over van A- naar B-merk sigaretten of gaan ze zelf sigaretten rollen. Verder hebben we last van concurrentie van tabakszaken over de nabijgelegen grens: door verhoogde accijnzen loont het steeds meer om even naar België te rijden.” Ondanks deze ontwikkelingen blijft Leon positief ingesteld. “Ik denk liever niet vanuit problemen: de crisis biedt namelijk ook volop kansen. Die moet je als ondernemer alleen wel zien en grijpen.”

Primera Heksenwiel Heksenwaag 35 4823 JT Breda T: 076-5411109

Tabaktueel | 13


Een kijkje bij Strand(t)huys Buitengewoon

‘Bij een betoverende zonsondergang zitten we met z’n allen aan de waterpijp’ Zon, zee, strand en een zomers briesje. De ideale omstandigheden om te genieten van een sigaar, (e-) sigaret of waterpijp. Bij paviljoen ‘Strand(t)huys Buitengewoon’ in Noordwijk aan Zee is het allemaal te vinden. Tabaktueel sprak met eigenaar Edwin de Beukelaar en waande zich een middag in de Caraïben. Met welke rokersproducten bedienen jullie je klanten? Edwin: “Het geheim van het succes van dit strandpaviljoen is dat er veel mogelijk is. Je ziet hier op tafel van alles liggen, van sigaren en sigaretten tot flavor vapes. In ons paviljoen kun je deze zomer ‘buitengewoon’ gezond roken! Het bijzondere is dat we, in tegenstelling tot de meeste andere strandpaviljoens, geen automaat hebben, en ook geen sigaretten op voorraad. Dat is veel te interessant voor inbrekers, want een strandpaviljoen is nu eenmaal inbraakgevoelig. Wat wij van plan zijn, is rookwaar leveren op aanvraag. Dat doen we al met de pizza’s van de plaatselijke pizzeria. Nu zijn we in gesprek met de sigarenwinkel in het dorp om de mogelijkheden te bezien.”

deze zomer campagne tegen zwerfpeuken en houden we het strand met zijn allen schoon.”

In Amerika, Frankrijk en Gran Canaria mag op sommige stranden niet meer gerookt worden. Hoe is het hier gesteld met het rookbeleid? “Voor zover ik weet mag hier gewoon op het strand worden gerookt, ook op alle terrassen. Uiteraard niet bij de strandpaviljoens binnen, maar dat geldt voor alle horecagelegenheden. Op het strand zit iedereen sowieso liever buiten, zelf bij minder goed weer, dus dat is geen enkel probleem. We hebben mooie overdekte veranda’s.”

Is het niet ingewikkeld om met het rookverbod nog mogelijkheden te zien?

Je hebt een aantal strandpaviljoens, verschillen die qua ‘rook’sfeer?

“Welnee zeg, het is juist een uitdaging. Vrijheid, blijheid is hier het motto. En dat is in deze tijden met een overload aan regels buitengewoon. We hebben een schitterende strandtent met een overdekte veranda en gerieflijke loungefauteuils. Wie wil daar nou niet in de frisse zeelucht liggen relaxen met een rokertje in de ene en een borreltje in de andere hand? Mijn vriendin heeft onlangs een waterpijp gekocht. Dat wordt deze zomer de hit hier! We gaan het gewoon proberen, met z’n allen aan de waterpijp bij een betoverende zonsondergang… zie je het al voor je?”

“Elke strandtent heeft zijn eigen sfeer. Strand(t)huys Buitengewoon is hip. Hier houden we van diversiteit en mensen die anders durven te zijn. Ik houd niet van uiterlijk vertoon… iedereen is welkom. Je waant je hier tussen de palmbomen en de kleurrijke hangmatten toch gewoon in het Caraïbisch gebied? Noordwijk is nogal chique en mondain. Maar deze tent heb ik bewust van die chique ontdaan. Chique is nu eenmaal niet gezellig, het is onvrij. Hier komt alles en iedereen en er wordt dus ook van alles en nog wat gerookt. Watersportcentrum BeachBreak iets verderop is een waar surfersparadijs. Dat is het domein van sportieve jongelui. Daar hangt een totaal andere sfeer. Er wordt wel eens een jointje opgestoken, maar er worden absoluut geen drugs verkocht. Strandplaats Nederzandt is een grote nederzetting, een vrijstaat waar theaterdiners plaatsvinden, en waar net als bij Buitengewoon vaak feesten en partijen worden gehouden. Tegenwoordig kun je namelijk ook trouwen op het strand. Op die partijen heb je rokers in alle soorten en maten.”

Er staan bij dit strandpaviljoen veel speeltoestellen. Dat betekent dat er veel kinderen rondlopen. Vormt roken dan geen bezwaar? “Er staan hier in Noordwijk zo’n 21 paviljoens op het strand waar gerookt mag worden. Daarop vormen wij geen uitzondering. Maar die spelende kinderen zijn voor mij wel een van de redenen om me meer te richten op de verkoop van de nicotineloze shishapen, de elektronische waterpijp voor volwassen rokers. Gemakkelijk in gebruik en gemakkelijk weg te gooien, al zijn we als duurzame strandtent over dat laatste wel kritisch. Noordwijk heeft al jaren de Blauwe Vlag, we hebben een van de schoonste stranden van Europa. En de kinderen die hier spelen dragen daaraan bij: elk kind dat een vol My Beach-zakje met afval bij ons inlevert, krijgt een ijsje. Nee, hier geen papier of peuken in het zand, het strand rondom ons paviljoen is super opgeruimd. Deze zomer komen daar nog de DropPits bij, peukendeponeerplaatsen op de strandafgangen, en barkadera’s, zakasbakjes. Samen met de stichting Nederland Schoon, Japan Tabacco International en de gemeente voeren we 14 | Tabaktueel

Steek je zelf wel eens een rokertje op? “In mijn pubertijd was ik nogal rebels. Ik was een verstokte roker en maakte tijdens de handenarbeidles chilms, pijpjes om wiet te roken. Die verkocht ik voor vijf gulden, een enorm lucratieve handel was dat. Ik heb veel gerookt en zojuist tijdens ons gesprek heb ik voor het eerst een flavor vape ‘opgestoken’, met aardbeismaak. Niet onaardig hoor, maar er zit nicotine in, dat proef je. Ik denk dat we binnenkort de waterpijp met de stoomsteentjes zullen introduceren en uiteraard die nieuwe shishapen. Ik verzeker je, die pen wordt een ware hit deze zomer op het strand!”

Tekst en fotografie: Wilma Gudmundsson


Tabaktueel | Gluren bij de buren

‘Noordwijk heeft een van de schoonste stranden van Europa en dat houden we ook zo’

Eigenaar Gerard Smit van Cremers

‘In samenwerking met de sigarenboer leveren wij rookwaren op aanvraag’

Tabaktueel | 15


Nieuwe speler Best4Office duikt in gat in de markt

Zo wordt het verkopen van kantoorartikelen wél interessant Veel tabaks- en gemakswinkels willen graag kantoorartikelen opnemen in hun assortiment, maar stranden bij het vinden van een meedenkende leverancier. Nieuwkomer Best4Office komt met een ijzersterk concept. ‘Je moet twee keer per week kunnen leveren zonder de ondernemer op hoge kosten te jagen.’ Wat is de aanleiding om jullie diensten op tabaks-en gemakswinkels te richten?

Maken kantoorartikelen in een tabakszaak wel een kans, met concurrenten als de supermarkt of de Action?

Mede-eigenaar Mark Stenvert: “Best4Office belevert sinds vijf jaar zakelijke klanten. Naast grote instellingen als scholen en ziekenhuizen bestellen ook veel bedrijven in onze webshop. We groeiden hard, maar beschikten niet over fijnmazige logistiek. Zo kwamen we in contact met Foox Groothandel Bergsma. In gesprek met hen hoorden we over de nadrukkelijke behoefte bij hun klanten aan het kunnen bestellen van kantoorartikelen. Verhalen die bevestigd werden door de tabakswinkels die we zelf hebben bezocht. De vraag naar de productcategorie is groot, maar tot nu toe ontbrak een leverancier die geen minimaal bestelbedrag en orderkosten rekent, en toch twee keer per week kan bezorgen. Sinds november is Best4Office daarom ingetrokken bij Bergsma en delen we de warehousing en het transport. Daardoor kunnen wij wél op die voorwaarden leveren.”

“Concurrentie is er altijd, maar dat is met rookwaren of wenskaarten niet anders. Wel zijn er grote verschillen in het aanbod van kantoorbenodigdheden: zo vind je bij de supermarkt vaak lang niet alles. Vooral hardlopers als opbergmappen en ordners ontbreken vaak. En de kwaliteit bij ketens als Action laat vaak te wensen over, terwijl wij juist veel sterke A-merken bieden als Stabilo, 3M en Pritt en ons Double A printpapier een stuk milieubewuster is. Bij de productie van al die artikelen komt geen kinderarbeid te pas – allemaal factoren waar consumenten tegenwoordig oog voor hebben. Door de uitstraling vallen de producten ook beter op, en dat zorgt gegarandeerd voor meer impulsaankopen.”

Hoe komt het dat er zo’n grote vraag is naar kantoorbenodigdheden?

Kantoorartikelen vormen een gewilde productcategorie om mee te differentiëren: het past goed bij het karakter van de tabaksen gemakswinkel en consumenten komen ervoor; een doosje nietjes bestel je niet online. Verder vormen kantoorwaren geen complex assortiment en kost het onderhouden van het schap weinig tijd. Bovendien hoeft de ondernemer niet veel voor te financieren en raken de artikelen niet snel incourant.”

“Wil een ondernemer echt omzet en winst maken, dan is één meter met wat kantoorbenodigdheden niet voldoende. De kans is dan groot dat consumenten het niet zien, of dat wat ze zoeken, er net niet tussen zit. Wij hebben uit onze collectie van 26.000 artikelen nu een speciaal retail-assortiment samengesteld van 200 producten die goed lopen en tezamen een compleet aanbod vormen. Dat past op 3 meter schapruimte. Maak je plek vrij vooraan in de winkel, dan draagt dat bij aan nog meer verkoopsucces. Door de optimale, groepsgewijze presentatie op driemaal zeven planken is er voldoende ruimte om hardlopers als ordners, printpapier en enveloppen kwijt te kunnen, maar ook impulsartikelen als pennen, plakband, correctievloeistof en notitieblokken, zonder dat het geheel onoverzichtelijk wordt. Heeft een ondernemer extra meters over, dan kunnen we die invullen met bijvoorbeeld knutselmateriaal, computeraccessoires of printsupplies.”

16 | Tabaktueel

Tekst en fotografie: Naomi Querido

“Veel tabakswinkeliers oriënteren zich momenteel op hun schappen: op wat voor productcategorieën halen ze in deze tijd het meeste rendement uit hun dure meters? Er verandert veel: de marges op tabak staan onder druk, de tijdschriftenmarkt loopt terug en voor wenskaarten hebben consumenten tegenwoordig ook allerlei digitale opties onder handbereik. Ondernemers hebben dus ruimte ‘over’.

Over uitstraling gesproken: hoeveel ruimte moet de winkel vrij hebben om kantoorartikelen zo te presenteren dat de meters winstgevend zijn?

‘In ons basisassortiment vind je hardlopers en impulsartikelen’


Tabaktueel | Kantoorartikelen

Mede-eigenaar Mark Stenvert van Best4Office

Printsupplies? Veel ondernemers bieden al ‘second life cartridges aan toch? “Dat klopt, maar uit de verkoopcijfers blijkt dat originele cartridges toch het merendeel van de markt uitmaken. De meeste consumenten en de SOHO-markt, Small Office en Home Office, gaan liever voor ‘echt’. Daarom hebben we een top 50 samengesteld van de meest verkochte originele inktcartridges.”

Veel winkels hebben ook een postagentschap. Voorzien jullie ook in verzend-artikelen? “Jazeker, en postpakketdozen, luchtkussenenveloppen en verzendkokers lopen hard, maar zijn bij andere leveranciers vaak slecht verkrijgbaar. Dat levert lege vakken op in de winkel en ziet er niet uit. Het is voor winkels met een PostNL Servicepunt dus absoluut interessant om dit additionele assortiment erbij te nemen.”

En hoe zit het met seizoensartikelen als agenda’s en kalenders? “Ook die leveren wij, maar niet via het schappenplan. Dit soort tijdelijke collecties bieden we actiematig aan: zo is er een back-to-school collectie die in juni, juli en augustus beschikbaar is, terwijl in de eindejaarsperiode kalenders en bijvoorbeeld Parker-displays verkrijgbaar zijn.”

Tot slot: quanta costa? Hoeveel kost het om in de kantoorartikelen te stappen? “De eerste investering voor het basisassortiment op drie meter kost 1.975 euro. Met de hoge omloopsnelheid en de marges die gemiddeld zo’n 49 procent zijn, verdient de ondernemer dat snel terug. Daarna is het een kwestie van onderhouden en bijbestellen en dat hoeft niet meer dan honderd euro per week te kosten. Vlak deze kansrijke productcategorie dus niet bij voorbaat uit!”

Meer weten? Kijk op www.best4office.nl of stuur een mail naar info@best4office.nl

Tabaktueel | 17


Quattro Colori zet kantoorartikelen er gekleurd op Leverancier Art of Cards biedt sinds kort twee exclusieve lijnen kantoorartikelen van Quattro Colori. Verkoopleider Paul Rulkens: ‘Net als bij onze wenskaarten geldt: de fraaie collectie en de opvallende presentatie maken het onderscheid.’

Ringbanden, notitieblokken en etuis staan in het presentatiemeubel prachtig gesorteerd op kleur. De heldere, effen tinten groen, blauw, rood en zwart van Quattro Colori trekken meteen de aandacht. In de verlichte kast ernaast staat de collectie Quattro Colori+, die met een speels dessin in verschillende tinten groen, blauw, roze en zwart ook weer op kleur is gerangschikt. “Ondernemers die bijvoorbeeld al een kantoorartikelencollectie hebben staan en iets opvallends ernaast willen neerzetten, kunnen met dit assortiment het verschil maken”, vertelt Verkoopleider Paul Rulkens van Art of Cards. “De Quattro Colori-collecties zijn net wat fraaier en luxer en vormen dus een echt mooie aanvulling om het basisassortiment kantoorartikelen mee uit te breiden. Ook tabaks- en gemakszaken die een PostNL Servicepunt hebben, of op een locatie gevestigd zijn waar veel zzp’ers en kleine kantoren zitten, kunnen dus zonder al teveel ruimteverlies het hele jaar door extra omzet genereren, legt Paul Rulkens uit. “Met mooie kantoorartikelen spreek je zowel nieuwe klantgroepen aan als bestaande klanten die bij jou de extra aankopen doen.”

de wenskaartenwereld. “Omdat we bij een groot aantal zaken toch al langskomen, zijn we gaan kijken hoe we ons assortiment konden verbreden met artikelen die interessant zijn voor tabakswinkels”, vertelt Rulkens. “Sinds vorig jaar zijn we bijvoorbeeld distributeur van Lannoo Graphics. Daardoor bieden we nu de mogelijkheid om ook back-toschool collecties, cadeauboekjes, de 3D Santoro Swingcards én dus kantoorartikelen bij ons te bestellen. Wij houden van blikvangers en daar passen de collecties van Quattro Colori perfect bij.”

‘Met net iets fraaiere kantoorartikelen trek je een ander type klant’

Blikvangers Bij veel tabaks- en gemakswinkels is Art of Cards al een bekende naam vanuit

18 | Tabaktueel

De verkoopprijzen voor deze kantoorartikelen liggen dan ook op een iets hoger prijsniveau. Paul Rulkens: “Het blijven betaalbare artikelen, maar met de prijs, kwaliteit en uitstraling onderscheid je je duidelijk van de onderkant van de markt.” En dat is nodig, legt de verkoopleider uit: “Hoe goedkoop je ringbanden of notitieblokken ook aanbiedt, een gevecht om de klant op prijs win je niet van ketens als Action. Maar met een iets luxere ringband trek je een ander type klant aan. En juist die consument wil je in de winkel.”

Nieuwe klant Bovendien trekken de collecties door de uitstraling als vanzelf de aandacht. “De zwarte presentatiekasten met halogeenverlichting die we in bruikleen aanbieden aan ondernemers, zijn elk een

Tekst en fotografie: Eliane Mendes


Tabaktueel | Kantoorartikelen

meter breed en zorgen voor een opvallende uitstraling”, vertelt Rulkens. Juist daardoor kunnen ze bijvoorbeeld ook prima achterin de winkel staan. Verder maken de hoge kassa-aanslag op de producten en de marge van gemiddeld 50 procent het voor de ondernemer natuurlijk ook interessant om ruimte vrij te maken.” Ondernemers kunnen de kasten vervolgens zelf inrichten met de artikelen uit de Quattro Colori-collecties die in hun winkel het beste lopen. “Naast nietmachines, plakbandrolhouders, perforators en pen-

nenbakjes, kunnen winkels ook laptoptassen en tablethoezen in verschillende maten bestellen”, vertelt Paul Rulkens. Ook kunnen ondernemers zelf de vier kleuren bepalen die in de presentatiekast komen. “Quattro Colori is verkrijgbaar in acht effen tinten. Als je de kleuren af en toe wisselt, creëer je elke keer een andere uitstraling.”

Agenda’s en kalenders Bovendien kunnen tabaks-en gemakswinkels ook profiteren van de back-to-schoolperiode in de zomer en een graantje meepikken van de kalender- en agendaverkoop aan het einde van het jaar. “Zo hebben we net de schoolagenda’s uitgeleverd van zestien populaire licenties. Verder hebben we een handig 4 x 4 display voor de Quattro Colori agenda’s. Zo houden we het overzichtelijk voor de ondernemer én aantrekkelijk voor de klant. Nu zijn we alweer druk met de kalenders en agenda’s, waaronder de bureauagenda’s van Quattro Colori, voor het einde van het jaar. Luxe, afwisseling en presentatie zorgen voor de uitstraling en de tijdelijke collecties maken het plaatje helemaal compleet.”

Art of Cards biedt u het gehele Quattro Colori assortiment De luxe presentatiewand kan in bruikleen geleverd worden; vraag naar de voorwaarden.

Quattro Colori original Takkebijsters 62 4817 BL Breda The Netherlands

Tel Fax Email

Art of Cards Quattro Colori.indd 1

+ 31 (0)76 54 10 768 + 31 (0)76 54 28 663 info@artofcards.nl

Quattro Colori +

w w w. a r t o f c a r d s . n l

01-06-13 10:45

Tabaktueel | 19


21tips om snel geld te besparen

Alle beetje

In tijden van crisis kan het heel zinvol zijn om de kosten voor uw winkel kritisch onder de loep te nemen. Besparen kan namelijk het hele jaar door en op ieder moment van de dag. Tabaktueel geeft u alvast 21 inspirerende tips om geld over te houden.

1. Vervang gloeilampen Niet alleen zijn gloeilampen slecht voor het milieu, ze zijn ook nog eens ontzettend duur. Spaarlampen en led-lampen gaan veel langer mee en besparen veel elektriciteitskosten. Begin met het vervangen van de lampen die vaak aan zijn en die een hoog vermogen (in watt) hebben. Daarmee bespaart u de meeste elektriciteitskosten. Tel uit uw winst.

2. Let op labels Als u eraan denkt om een televisiescherm voor in uw winkel te kopen, let dan goed op het type beeldscherm dat u aanschaft. Hoe groter dat is, hoe meer energie u verbruikt. Kijk ook naar het energielabel van de televisie. Led-lcd televisies zijn energiezuinig en hebben meestal een A++-label en zijn ontzettend zuinig, terwijl een plasmascherm vaak niet verder komt dan label F.

3. Zet apparaten uit Het lcd-screen dat op stand-by blijft staan, lampen die na sluitingstijd blijven branden… Het lijkt misschien onschuldig, maar juist deze apparaten vréten energie. Stel daarom uw apparatuur beter en bewuster in en sluit de apparaten aan op een stekkerblok met aan/uit-schakelaar. Zet het scherm ‘s avonds uit en laat in plaats van álle lampen de helft van uw verlichting branden. Dit scheelt tientallen euro’s per jaar en uw apparatuur slijt minder snel.

20 | Tabaktueel

4. Vernieuw contracten Jeroen Kuyper van MKB Kostenreductie: “Kijk regelmatig kritisch naar contracten die je voor je onderneming hebt afgesloten, of dat nou op het gebied van telefonie, afval, leveranciers of schoonmaak is. Waar contracten vroeger nog voor een periode van tien jaar werden afgesloten, is de looptijd nu veel korter geworden. Ook is het tegenwoordig in veel gevallen mogelijk om een contract open te breken. Zorg ervoor dat je dan wel een concreet beter aanbod hebt, zodat er daadwerkelijk te onderhandelen valt.”

5. Verenig u Jeroen Kuyper van MKB Kostenreductie: “Veel tabak- en gemakswinkels zitten in een winkelstraat of -centrum. Ondernemers doen er daarom goed aan om zich aan te sluiten bij een winkeliersvereniging. Zo kunnen ze bijvoorbeeld flink besparen op afvalinzameling. Afvalbedrijven kampen momenteel met te weinig grofvuil. Door méér afval aan te bieden, wordt het mogelijk om prijsafspraken te maken. Het is absoluut het proberen waard, want de kosten kunnen tot wel 35 procent gereduceerd worden.”

6. Voorkom overbodige voorraden Ken uw cijfers en weet hoeveel u van welk product tegen welke marge verkoopt. Op die manier kunt u als ondernemer goed inkopen en komt u niet met overbodige voorraden te zitten. Tekst: Mirthe Diemel


Tabaktueel | Coverstory

jes helpen 7. Print alles-in-één Koop een printer en scanner in één. U verbruikt dan minder verschillende apparaten en automatisch minder energie. Is de printerinkt op? Koop dan navulbare cartridges in plaats van gloednieuwe. Schaf een printer aan waarvan navulbare inkt op de markt beschikbaar is.

11. Zoek de beste aanbieding Overweeg om over te stappen naar een andere telecomprovider. Maak gebruik van de concurrentie op de telefoniemarkt en vergelijk de tarieven met elkaar. Op www.zakelijkgsmabonnement.nl ziet u alle aanbieders die er zijn. Vaak kunt u rekenen op een voordelige overstapaanbieding.

8. Stimuleer pinnen Promoot pinnen! Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) van april 2013 blijkt dat klanten steeds vaker met een bankpas betalen in plaats van cash. Voordelig voor u, want de kosten die u normaal gesproken voor het afstorten van contant geld betaalt, vallen daardoor weg. Bovendien is pinnen gemakkelijker voor de klant, sneller en biedt het meer veiligheid voor u en uw personeel.

9. Geef kou geen ruimte Aan sneeuw hoeft u voorlopig nog niet te denken, maar in de wintermaanden gaat er wél een hoop warmte verloren door tochtige deuren en ramen. Die stookkosten voelt u in uw portemonnee. Een paar simpele oplossingen zoals radiatorfolie en tochtstrips helpen al tegen de kou. Iets ingrijpender is de keuze om uw entree te voorzien van een schuifdeur. Toegegeven, het is een investering, maar de deur staat in ieder geval niet meer onnodig open.

12. Houd dieven buiten “Voorkom derving. Voor ieder gepikt product moet er een veelvoud verkocht worden om dat weer goed te maken”, vertelt Hans Verweij van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). “Stel dat je een marge van 4 procent op één product hebt. Alleen om het product te vervangen moet je er al 25 verkopen. Daarna maak je pas weer winst. Mijn tip? Beveilig je winkel zo goed mogelijk en wees de extra kosten en schade voor.”

13. Beveilig op maat Ondernemers moeten goed opletten bij de verzekeringen die ze afsluiten voor beveiliging van hun winkel, adviseert Carola van der Meeren van Wuthrich makelaars in assurantiën: “Sluit niet meer af dan nodig en kies wat bij de winkel past. Soms is een mistgenerator minstens zo effectief als een duur alarmsysteem.”

10. Ontdek de persoonlijke belbundel Een vaste telefoonlijn is eigenlijk al behoorlijk voordelig. Volgens Jeroen Kuyper van MKB Kostenreductie valt daar geen grote winst te behalen. De markt voor de mobiele telefonie biedt volgens hem wél opties om goedkoper uit te komen. Kijk eens kritisch naar uw belgedrag. Heeft u een abonnement van 250 belminuten per maand, maar gebruikt u er steevast 300? Pas uw bundel dan aan. Tabaktueel | 21


14. Breng overzicht in uw verzekeringspakket Breng al uw verzekeringen bij één maatschappij onder. Veel verzekeraars geven korting als u al uw verzekeringen bij hen afsluit. Bovendien is het voor u een stuk overzichtelijker.

18. Ga voor voordelige energie 15. Verzeker alleen wat nodig is Carola van der Meeren van Wuthrich: “Het is misschien een open deur, maar ik adviseer winkeliers altijd om alléén risico’s verzekeren die ze zelf niet kunnen dragen. Een allrisk autoverzekering lijkt misschien slim, maar bij een voertuig van tien jaar of ouder krijg je meestal alleen de dagwaarde nog terug. Wellicht is het dan verstandiger om de reparatie voor eigen rekening te nemen of tóch maar een nieuwe auto aan te schaffen.”

Energieleveranciers veranderen hun tarieven regelmatig. Af en toe wisselen van aanbieder dus óók! Vaak kunt u al binnen een maand overstappen. Te veel rompslomp? Integendeel, u merkt er eigenlijk niets van. Uw nieuwe leverancier regelt de overstap en u komt niet zonder stroom te zitten. Het enige dat wél verandert, is het bedrag op uw eindrekening. Geen tijd om alle energieaanbieders met elkaar te vergelijken? Geen nood, op een website als energie-zakelijk.nl ziet u alle tarieven op een rijtje.

19. Vervang energieslurpers 16. Sluit geen dubbele verzekeringen af Maak inzichtelijk hoeveel en welke verzekeringen u heeft. Nog belangrijker: voorkom dat u uzelf dubbel verzekert. Bij sommige huurpanden is de huurprijs bijvoorbeeld al inclusief een glas- of gebouwverzekering. Kijk ook eens naar de dekking van de brandverzekering. Soms wordt bijvoorbeeld daarin al regenwaterschade en sneeuwdruk vergoed.

Stel het beeldscherm van uw computer zo in dat het vanzelf uitgaat wanneer u er niet achter zit. Nog beter is het om een laptop aan te schaffen. Deze heeft vaak minder stroom nodig dan een computer en beeldscherm samen. Bijkomend voordeel is dat u uw laptop overal mee naartoe kunt nemen. Dus ook als u een bespreking hebt met een van uw leveranciers.

20. Word online zichtbaar 17. Betaal geen spooknota’s Niet een directe besparing, maar zeker een punt van aandacht: acquisitiefraude. In de tabaksbranche is de spooknota de meest bekende vorm van acquisitiefraude. Deze nota, die meestal een overeenkomst bevat voor opname in telefoon- of bedrijvengidsen, ziet er vaak zó professioneel uit dat een winkelier daadwerkelijk denkt deze afspraak gemaakt te hebben. Helaas zit u na ondertekening maanden of jaren vast aan een advertentie waar u een hoog bedrag voor betaalt. Teken en betaal dus niets wanneer u het niet vertrouwt. Voorkomen is beter dan genezen.

Social media zijn niet alleen maar leuk en gezellig, maar voor ondernemers ook ontzettend handig. Heeft u wel eens gedacht aan het feit dat een Facebook- of Twitteraccount een uitmuntend promotiekanaal is? Het kost geen geld, alleen tijd, energie en creativiteit. Met uw online presentatie heeft u de mogelijkheid om uw winkel onder de aandacht te brengen bij een groot publiek – van uw vaste klanten tot nieuwe en jonge aanwas. Koppel spraakmakende acties aan uw account en geef bijvoorbeeld een cadeaukaart weg bij de honderdste Facebook-like. Betere exposure bestaat er momenteel niet!

21. Investeer in een mobiele website Mobiele telefonie en internet gaan steeds meer samen. De NSO verwacht zelfs dat de smartphone in 2020 het belangrijkste informatiekanaal voor de consument zal zijn. Niet zo’n gek idee dus om te investeren in een mobiele website, een website die optimaal is gemaakt voor het kleine scherm van een smartphone. NSO-leden betalen er 57 euro per jaar voor. Het kost misschien wat, maar u krijgt de hosting, support en updates van uw website er gratis bij. En, nog belangrijker: u houdt er klanten aan over!

22 | Tabaktueel


Tabaktueel | Column HUUB

Nieuw elan Huub Schultz is eigenaar van Vivánt De Tabakspot in Zwolle. Ondernemen is zijn specialisme, radio maken zijn passie. In elke Tabaktueel vertelt hij wat hem opvalt en bezighoudt.

Stel je de volgende situatie eens voor: ik ga een gezellig dagje winkelen samen met mijn vrouw. Goed gemutst, althans, zij in ieder geval, stappen we een kledingwinkel binnen. Na het ritueel van rondkijken en snuffelen in de rekken, komt de verkoopster aanhuppelen. “Haaai!” Als mijn vrouw naar de paskamer loopt, vraag ik de verkoopster of ze het druk heeft. “Ach meneer, het gaat bij ons zo slecht, u wilt het niet weten.” Er volgt een klaagzang: “De marges zijn zo slecht dat we er eigenlijk bijna niets aan verdienen. Sowieso, de kwaliteit van de stoffen meneer, die is vreselijk laag. En dan worden de rokjes ook nog gemaakt door kleine kinderen die daar een schandalig uurloontje voor krijgen.” Ik waag nog een poging: “Tja, maar je hebt hier toch wel een leuke baan?” De verkoopster serveert haar slotakkoord uit: “Nou meneer, er zit hier zoveel concurrentie, dat het niet meer te doen is.” Na al deze negativiteit trek ik snel mijn vrouw aan haar arm en weten we ons los te maken uit de slappe tentakels van deze verkoopster. Zien jullie, beste collega’s, de parallellen? De gemiddelde tabakolier doet schaamteloos hetzelfde. Mekkeren over hoe laag de marge is, schelden op de fabrikanten, klagen over de overheid en mopperen op iedereen daaromheen en tussendoor. Want wij, de tabakverkopers, zijn telkens maar weer de klos van alles wat ze in Den Haag maar bedenken… De grootste fout vind ik dat veel collega’s steeds maar tegen hun klanten aan blijven zeiken over onze winstmarges. Lekker stimulerend verhaal! Denken jullie werkelijk dat de klant dit wil weten, of dat het hem wat uitmaakt? En als hij het dan weet, moet hij dan soms medelijden met je krijgen of zo? Reageren kan via tabakspot@gmail.com

Ik pleit voor een Nationale Zeik-Eens-Niet-Tegen-Je-Tabaksklant-InJouw-Winkel-Dag. Of beter nog een hele week… en nog liever, een heel jaar. Want ik ben helemaal klaar met het dramatisch gesukkel van tabakswinkeliers die zich schuldig maken aan dit wangedrag. Wil je graag sikkeneuren? Dat mag. Doe dit lekker thuis, in de kroeg of bij je schoonmoeder. Maar niet tegen je klanten! Die vergelijking met de kledingwinkel is niet over de top. Helaas klopt die maar al te goed. En vertel me nou niet dat we het niet doen, want ik hoor het regelmatig. En natuurlijk scheld ik ook weleens, van al die overheidsmaatregelen word ik ook niet blij, maar gooi dit niet op het bordje van de consument. Geef klanten – ónze klanten – niet het gevoel dat we geen cent verdienen aan onze koopwaar. Daarmee zet je ons, alle medewerkers van de totale tabaksbranche, neer als domme, onkundige schapen. Het is tijd voor nieuw elan in onze sector. Vanaf vandaag geen angst en gebekketrek meer. Morgen is de uitdaging om overmorgen te overleven. Want hoeveel tabakswinkels zullen er over enkele jaren nog zijn? Hoeveel minder weet ik niet, maar een sanering van 20 procent lijkt haast onontkoombaar. Jammer, heel jammer voor zij die zullen stoppen, maar voor de overblijvers kan de omzet dan weer groeien. Ja sorry hoor, maar hoe luidde het gezegde alweer? De één zijn dood is de ander zijn brood. De overleveraars zullen doorgaan en als mijn oproep voor enthousiasme en bezieling nu eens aanslaat, dan is het nieuwe elan waarschijnlijk goed geland!

Met groeten vol vuur en elan! HUUB Tabakspot Tabaktueel | 23


De advertentie  van  deze   tabaksfabrikant  is  niet  zichtbaar  ivm   de  Tabakwet  


Tabaktueel | Expositie

Mythes, collectors items en pin-ups

100 jaar Camel in Nationaal Tabaksmuseum BelgiĂŤ De zoektocht naar de historie van het 100-jarige Camel brengt ons naar het West-Vlaamse Wervik. Een grensstad met een gespleten persoonlijkheid: de Leie-rivier snijdt het stadje dwars doormidden in een Vlaams en een Frans deel. Hier staat het Nationaal Tabaksmuseum BelgiĂŤ, waar tot en met 29 september een speciale expositie is rond 100 jaar Camel.

Tabaktueel | 25


Wellicht diende de authentieke bruine kroeg in de museumherberg ooit wel als ontmoetingsplek voor smokkelaars.

Museumdirecteur Vincent Verbrugge: ‘Als tabaksmuseum is het onze taak de eeuwenoude volkscultuur levend te houden.’

De geur van verse tabak is er al lang vervlogen. Toch proef je de rijke tabakstraditie nog overal in de straten van het Belgische Mekka van de tabaksteelt. Wervik en tabak zijn al eeuwen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nog altijd wordt meer dan 95 procent van de Belgische tabak in deze regio verbouwd. Niet vreemd dus, dat juist hier het Nationaal Tabaksmuseum staat. “De traditionele tabaksteelt is steeds meer folklore geworden. Als tabaksmuseum is het onze taak deze eeuwenoude volkscultuur levend te houden”, zegt directeur Vincent Verbrugge. Dat gebeurt onder meer met de expositie rond 100 jaar Camel. “Voor de Belgen was Camel heel lang nog ‘de sigaret van de bevrijding’.”

zeker sinds het verbod op de tabaksreclame begin 1999 ware collectors items zijn geworden.

Pin-up poster Terug op zijn kantoor boven de ‘schatkamer’, tovert Verbrugge quasi-bescheiden een wel heel bijzondere poster tevoorschijn uit de jaren tachtig. De pinup-achtige afbeelding toont een vrouw, die met een verleidelijke blik de sigarettenmerken van het Amerikaanse Reynolds Tobacco aanprijst. “Zo ging dat toen”, vertelt de bevlogen museumdirecteur met een brede grijns. Een van de merken op de poster is Camel, dat nu onder de vlag van Japan Tobacco International (JTI) het 100-jarig bestaan viert. En dat Verbrugge zijn huiswerk goed heeft gedaan, bewijst een flinke stapel boeken voor hem op tafel. “Kijk eens hoe Camel in vier stappen werd geïntroduceerd! Zo’n teaser-campagne was in 1913 absoluut vernieuwend. Reynolds was zijn tijd hiermee ver vooruit en scoorde hoge ogen, ook in de reclamevakpers. Opmerkelijk is ook dat de tabaksfabrikant vier sigarettenmerken tegelijk op de markt bracht, waarvan alleen Camel landelijk werd gelanceerd.”

‘Hoe het precies zit met de dromedaris op het pakje, lijkt niemand zeker te weten’

Smokkelparadijs We ontmoeten Verbrugge in museumherberg In den Grooten Moriaen, in de schaduw van de Briekenmolen en het Nationaal Tabaksmuseum. Een drie-eenheid die onderling geen groter contrast kan vormen. Dat het gebouw in 2003 nog een splinternieuwe vleugel kreeg, bewijst het belang van Wervik als dé tabaksstad van België. Hier, onder het genot van een overheerlijke Croque Madame, een tosti met spiegelei, barst historicus Vincent Verbrugge los. Over het Verdrag van Utrecht, waardoor het zuidelijke deel van Wervik in 1713 in Franse handen kwam. Over het kat-enmuis-spel tussen de ‘blauwers’, de smokkelaars, en de ‘kommiezen’, De opkomst van de importsigaret de douaniers. British American Tobacco vestigt zich Over de museumcolbegint in Nederland op te komen in Rotterdam lectie met meer dan zesduizend met kleine sigarettenfabriekjes. voorwerpen. En over de fraaie verzameling tabaksreclamepanelen, die

1850

26 | Tabaktueel

1910

Dromedaris Of voor het sigarettenmerk de éénbultige Old Joe van het circus Barnum & Bailey destijds wel of niet model stond, durft Verbrugge niet te zeggen. Wel is duidelijk dat het om een dromedaris gaat en niet om een kameel, zoals de naam Camel doet vermoeden. Hoe dat precies zit, lijkt niemand zeker te weten. Een van de mythes vertelt dat de naam Camel in 1913 al was vastgelegd. Maar door een gebrek aan kamelen in dierentuinen en het ontbreken van In Eindhoven opent sigarenfabrikant De start van In dit jaar fotomateriaal, is als concessie de dromedaris vanCamel. het plaatselijke Mignot & De Block een eigen lanceert R.J. Reynolds Tobacco het circus nagetekend voor het beeldmerk. Een ander verhaal is dat sigarettenfabriek merk in Amerika. de naam Camel niet met het dier te maken heeft, maar met het In dit zelfde jaar starten ooktabak. de Philips Turkse vloeipapier De dromedaris zou goed passen bij de

1911

1913

tabaksfabriek in Maastricht met de productie van sigaretten.

Tekst: Brigitte de Swart Fotografie: Robbert Frank Hagens


Tabaktueel | Expositie

Vincent Verbrugge: ‘Fabrikant Reynolds was zijn tijd ver vooruit en scoorde hoge ogen met de Camel-campagne, ook in de reclamevakpers.’

mystieke sfeer van het Midden-Oosten. Een derde verklaring luidt dat de benaming een misverstand is door verschillen in taal. In het Engels en Amerikaans wordt zowel voor de ‘dromedary camel’ als de ‘Arabian camel’ namelijk simpelweg ‘camel’ gebruikt. Hoe dan ook, exotische blends als Camel waren rond de Eerste Wereldoorlog zeer in trek. Het waren de Amerikanen die dit merk naar Europa brachten. Verbrugge: “Sowieso was de sigaret toen behoorlijk revolutionair, laat staan een merk met Oosterse tabak. Tot die tijd waren de Vlamingen vooral pijprokers, sindsdien zijn we een volk van sigarettenrokers geworden.”

binnen handbereik. Scheepsladingen vol sigaretten kwamen aan in de havens van onder meer Normandië, Nantes en Antwerpen. Van hieruit werden de soldaten bevoorraad. “Een van de merken was Camel, dat goed ingeburgerd was bij onze redders”, vertelt Vincent Verbrugge. “Overal waar de soldaten kwamen, werden de Camels volop uitgedeeld als symbool voor de vrijheid. Dat was natuurlijk een mooie manier om goodwill te kweken en het merk te promoten. Daardoor ook werd Camel in België nog heel lang gezien als ‘de sigaret van de bevrijding’.”

Vrijheidssymbool

De overzichtstentoonstelling ‘100 years Camel Remixed’ is nog tot en met 29 september 2013 te zien in het Nationaal Tabaksmuseum in Wervik. Bekijk voor meer informatie www.nationaaltabaksmuseum.be.

‘Zo’n teaser-campagne was in 1913 absoluut vernieuwend’

De echte kentering in Europa kwam door de Tweede Wereldoorlog. Het grote tekort aan tabak in België en Nederland dreef de vraag alleen maar verder op. In 1944 kwam ‘the American way of life’ weer

1917

Vittoria Cigarette Company vestigt zich in Rotterdam

1920

De Turmac fabriek vestigt zich in Arnhem-Zevenaar. Al snel volgen er meer sigarettenfabrieken die hun deuren in Nederland openen.

1921

Octrooiaanvraag voor het merk Camel in Nederland. In 1928 wordt ook het octrooi voor het beeldmerk vastgelegd.

1929

De net opgerichte kerftabaksfabrieken van Van Nelle, Douwe Egberts en Niemeijer richten zich ook op productie van sigarettentabak.

Tabaktueel | 27


‘Het prettige van buiten roken is dat je even uit je normale ritme komt’

28 | Tabaktueel


ADO–directeur Cees Driebergen

Tabaktueel | Bekende Roker

‘Kort voor tijd een extra sigaret opsteken bij een wedstrijd helpt de spanning te verminderen’ Op een stralende lentedag staat algemeen directeur Cees Driebergen van ADO Den Haag me op te wachten. Hoewel zijn voetbalclub het dit seizoen uitstekend heeft gedaan, vertrekt Driebergen toch per 1 juli aanstaande. Reden te meer om hem nog even op te zoeken nu hij in het voorjaarszonnetje staat te genieten van zijn sigaret voor het Kyocera-stadion. Wanneer rookte je je eerste sigaret? Cees: ”Ik was achttien jaar toen ik mijn eerste sigaret opstak. Ik vind dat zelf eigenlijk best laat, tegenwoordig beginnen jongelui op veel jongere leeftijd al met roken. Het is allemaal begonnen door mijn vriendinnetje, zij rookte al. In het begin was het af en toe eentje, toen af en toe een pakje en nu dagelijks een pakje, soms zelfs meer. Ik kan me niet herinneren of die eerste sigaret me nou echt ook smaakte. Het gevolg is in elk geval wel dat ik inmiddels 33 jaar rook en al die jaren hetzelfde merk, Gladstone rood.”

Heb je je wel eens aan een sigaar gewaagd? “Jazeker, weliswaar incidenteel, maar door het rookverbod kun je na het diner niet meer lekker natafelen met een goede cognac en een sigaar. En dat was nou juist het moment dat ik graag een sigaar wil opsteken. In het restaurant kocht ik dan corona’s in een kokertje van Hajenius. Maar een sigaar rook je niet buiten na het eten, dat duurt veel te lang. Voor het roken van een sigaret loop ik overigens wel even naar buiten.”

Wat is je favoriete rookmoment? “In de ochtend na het ontbijt, maar ook na het eten smaakt een sigaret me voortreffelijk, en de laatste voor het slapen smaakt me eigenlijk ook nog even goed. Ik vind roken in speciale rookruimtes zoals op Schiphol ronduit vies, daar stinkt het verschrikkelijk. Roken in een kroeg vind ik, kroegtijger die ik ben, ook echt heerlijk, gezellig. Daar stoort me de geur van een sigaret totaal niet. En wat denk je van een sigaretje roken in het zonnetje, zoals nu, dan smaakt het me zo goed… lekker hoor!”

Heb je wel eens op een bijzondere plek gerookt?

Sport en roken gaan volgens velen niet samen. Heb jij je wel eens verbaasd over een voetballer die bleek te roken? “Ik was enorm verrast toen ik ontdekte dat oud-voetbalinternational Peter van Vossen een roker is. Die man stond bekend om zijn geweldige loopvermogen. Hij toonde zo’n grote dosis inzet dat het leek of hij longen van ijzer had. Johan Cruijff rookte ook, maar die had niet datzelfde loopvermogen, die was meer behendig met de bal, was meer een stylist, dat is iets heel anders. Voor zover ik weet roken de spelers van ADO-Den Haag niet en de technische staf evenmin. In ons stadion mag buiten op de tribunes wel degelijk gerookt worden, zowel sigaren als sigaretten. Kort voor tijd bij een spannende wedstrijd een sigaretje extra opsteken, ja dat helpt wel om de spanning wat te verminderen. Ikzelf word als directeur nooit aangesproken op mijn rookgedrag. Bij mij gaan die twee trouwens ook niet samen, ik sport namelijk niet.”

Ben je door het rookverbod minder gaan roken? “Inmiddels mag er nergens meer binnen worden gerookt, behalve in mijn eigen huis. Dus ik ben zeker minder gaan roken, voor elke sigaret moet ik naar buiten. Wat ik nu ook wel eens prettig vind, want het haalt me even uit mijn normale werkritme. Een moment van reflectie. En ik geniet op zo’n moment des te meer van mijn sigaret.” Het is een betutteling die zijn weerga niet kent. Het wordt steeds erger, in Amerika mag je al niet meer in een park of op het strand roken, wat nou ‘het land van de vrijheid’! Ik denk dat we in Nederland daar ook naartoe gaan, tot mijn grote verdriet.”

‘Rokers zijn over het algemeen gezellige lui met een vrolijke babbel’

“In 1999 heb ik gedurende vier maanden een wereldreis gemaakt .We vlogen van Quito, de hoofdstad van Ecuador, naar de hoofdstad van Colombia, Bogota. In dat vliegtuig mocht nog gewoon gerookt worden. Dat was me wat, ik vond dat echt geweldig. In Nederland was roken in vliegtuigen allang verboden. In Zuid–Amerika liepen ze daarmee duidelijk achter.”

Tekst en fotografie: Wilma Gudmundsson

Went het snel om overal buiten te moeten roken?

“Nou, het positieve van het rookverbod is dat ik nieuwe mensen ontmoet, zoals onlangs bij een gala van Haagse ondernemers. Je blijft niet aan tafel zitten bij de mensen die je al kent, maar verplaatst je naar buiten, waar de andere rokers staan. Vaak zijn dat hele leuke en in dit geval ook interessante mensen. Rokers zijn over het algemeen gezellige lui met een vrolijke babbel. Voor mij als directeur is dat wel handig, want ik netwerk heel wat af. Ja, dan zorgt datzelfde rookverbod voor heel wat spontane ontmoetingen. Je maakt gewoon snel contact als je rookt en ontmoetingen met mensen brengen me altijd wat.”

Tabaktueel | 29


Inspiratie opdoen tijdens de exclusieve Krasloten-workshop

Trainer Jeff Sinacori

‘Kijk eens naar je winkel als Jeff Sinacori is een begrip als het op de verkoop van Krasloten aankomt. Hij behaalde jarenlang explosieve omzetten in zijn winkel. De Lotto organiseerde samen met Krasloten-producent Scientific Games een exclusieve workshop waarin de New Yorker inzichten en ervaringen deelde met tabaks- en gemaksondernemers. Stempels. Op elk Kraslot een kleine afdruk met daarop de naam en adresgegevens van de winkel. Zodat de klant telkens ziet waar hij zijn lot heeft gekocht – en dus terugkomt. Ja, zo simpel kan het zijn, knikt onderneemster Mariska Ros, terwijl ze haar collega Piet Boogaard aanstoot om deze inside information op te schrijven. Samen met 25 ondernemers uit het hele land zijn ze vanavond naar het Amrâth Hotel in Maarsbergen gekomen voor de speciale Krasloten Workshop van De Lotto. “Het is proberen waard”, reageert Piet, “we hebben die stempels toch al staan in onze winkels in Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam.”

winkel lag in de buitenwijken van Long Island, dus helemaal niet op een hot spot”, vertelt hij, “Toch kwamen mensen van heinde en verre naar ons en zagen we onze verkopen dagelijks stijgen. Hoe? Met een simpele benadering én de juiste promotie.”

‘De ruimte op de toonbank is waardevol, dus zet daar artikelen die winst opleveren’

Benut je toonbank

Achttien jaar lang heeft Jeff Sinacori, die de workshop geeft en inmiddels Vice President Retail Development is bij Scientific Games, zelf de meest succesvolle winkel gerund in New York City en omstreken: the Lucky Lottery Store. Door zich te focussen op loterijproducten zag hij zijn verkopen jaar na jaar explosief stijgen. “Mijn

Het eerste dat Sinacori deed, was analyseren welke producten in zijn winkel de meeste winst per vierkante meter opleveren. “De ruimte op de toonbank is een waardevolle plek, dus zet je daar artikelen neer die veel winst opleveren, zoals aanstekers of zoetwaren. Kijk eens kritisch naar je cijfers om te bepalen welke artikelen dat moeten zijn: wat loopt hard op de counter, welke productcategorieën laten groei zien of hebben de potentie om meer omzet te genereren? En hoeveel ruimte nemen ze in?” Hij geeft een voorbeeld: “Aanstekers zijn een zien-is-meenemen-product, maar twintig soorten leveren niet meer op dan drie of vier. Zet je iets minder neer, dan heb je ruimte om er iets naast te zetten. Bijvoorbeeld

30 | Tabaktueel

Tekst en fotografie: Naomi Querido


Tabaktueel | Kansspelen

Deelnemers Jessica Kreuninger en Davy MacPherson

sof je ‘m voor het eerst ziet’ Krasloten, die weinig aan voorinvestering kosten en het meeste opleveren per vierkante meter!”

Gebruik de klantroute Wanneer klanten de winkel passeren, moeten ze direct zien dat er Krasloten te koop zijn. “Een bord buiten, posters op de deur… en laat ook binnen zien wat je hebt”, vertelt de enthousiaste Amerikaan. “Veel consumenten lopen direct naar de balie. Kies daarom een of meerdere plekken op de toonbank waar de dispensers op ooghoogte kunnen staan.” Sinacori benadrukt: “Let op de presentatie. Kijk eens naar je winkel alsof je ‘m voor het eerst ziet en vraag jezelf of je de Krasloten meteen kunt zien of dat de positionering beter kan. Staan er geen artikelen voor de dispenser? Heb je populaire of goed geprijsde spellen bijvoorbeeld dubbel gezet, zodat ze wat meer opvallen? En tot slot presentatie in de dispenser: Zorg dat die al-tijd vol zit en houd in het oog of alle loten goed zichtbaar zijn en facings niet op hun kop staan.” In de zaal wordt instemmend geknikt en meegeschreven.

MacPherson, eigenaar van Cigo de Kethelaar in Schiedam wisselt een blik met zijn vriendin Jessica Kreuninger, die bij de Primera in die plaats werkt. “Zul je zien dat ze over actieve verkoop beginnen”, fluistert hij in haar oor. Maar Jeff verrast hem: “Als je een klant vraagt of hij een Kraslot wil, zal hij waarschijnlijk nee zeggen. Maar als je bijvoorbeeld vraagt of hij kans wil maken 100.000 euro en nog een paar Krasloten wil, is de kans een stuk groter dat hij ja antwoordt. En dan pak je er niet één, maar vraag je hoeveel de klant er wil hebben. Wedden dat hij voor meer dan één Kraslot gaat?” Je kunt de verkoop zelfs nog verder uitbreiden, onthult Sinacori. “Pak een tweede spel en vraag of de klant het erbij wil hebben, omdat het bijvoorbeeld een populair Kraslot is of er een hoge geldprijs valt te winnen.”

‘Denk aan de presentatie en zorg dat de dispenser vol zit’

Ask for the sale De volgende stap is ‘to ask for the sale’, gaat de trainer verder. Davy

Creëer een winbeleving Veel consumenten willen de Krasloten direct krassen. Maar: liever niet aan de toonbank. Dat houdt op en laat de nodige rommel achter, vertelt de trainer. “Overweeg om een hoek in te richten waar mensen comfortabel kunnen krassen.” Of dat niet zonde van de meters vloeroppervlakte is, vraagt Davy. Sinacori: “Een krasmeubel, eventueel met een zitje, nodigt uit en houdt klanten langer in

Tabaktueel | 31


Kansspelen | Tabaktueel

Deelnemers Gerard Wezenbeek en Amy Kouwenberg

de winkel, waardoor ze ook meer kopen. Producten als een blikje fris of een Mars-reep, maar ook meer loten. Je krijgt dus veel sneller een herhaalde aankoop dan met andere artikelen die je in de winkel verkoopt.” Bij de winbeleving hoort ook aankleding. “In mijn winkel is nooit een grote geldprijs gevallen. Maar door ‘winnaarberichten’ en winnende loten op te hangen met opvallende stickers erop met het geldbedrag dat was gekrast, creëerden we wel de juiste sfeer.” Gerard Wezenbeek, eigenaar van Primera Kerkrade, vraagt zich af of die felgekleurde stickers wel passen bij de moderne uitstraling van zijn net verbouwde winkel. Jeff lacht: “Kies vooral iets dat goed bij je eigen zaak aansluit, als de winner awareness er maar uitspringt!”

kans-trekking er inderdaad voor gaan zorgen dat klanten terugkomen.” Hij heeft ook een vraag: “Hoe stimuleer je personeel om actief aan de slag te gaan met loten?” “Bied incentives”, raadt de trainer aan. “Een bonus van 100 euro motiveert enorm en verdien je snel terug.” Ook Davy en Jessica zijn enthousiast als ze na afloop nog even op de tafel kijken met ongeldige loten voor winkeldecoratie. “Van tevoren dacht ik dat het vooral een ‘push’ verkooptraining zou zijn. Maar ik heb juist veel nuttige dingen gehoord. De sfeer verhogen met winnende loten en een hoekje met nieuws over prijzen is zo gedaan, en die second chance’ vind ik ook een goed idee. Dit zijn concrete handreikingen waardoor je je omzet kunt laten groeien.” Mariska Ros en Piet Boogaard kijken alvast de inhoud van de goodie bag door, met onder meer ballonnen, cadeau-enveloppen en een bestelformulier voor een speciale ‘nieten-box’. Mariska: “Een paar mooie watervallen in de winkel, wat meer aankleding, de 2e kanstrekking: ik sta te popelen om aan de gang te gaan!”

‘De sfeer verhogen met winnende loten en prijzen is zo gedaan’

Bied een 2e kans Naast meer klanten trekken en meer omzet halen, blijken Krasloten ook een prima middel te kunnen zijn om klanten te laten terugkomen. Wie dat handig aanpakt, ziet zijn omzet zo met 20 procent stijgen. “Denk bijvoorbeeld eens aan een 2nd draw, een nietentrekking waarbij klanten hun Kraslot zonder prijs kunnen inleveren”, tipt Jeff Sinacori de leergierige ondernemers. “Een kleine prijs als een tv, vakantie of diner werkt overal, van Delfzijl tot Maastricht, en je maakt de investering ruimschoots goed. De verkoop stijgt zoveel dat het altijd loont.” Met veel ideeën wil Gerard Wezenbeek straks aan de slag. “Dit zijn heel bruikbare tips. Ik denk dat loten stempelen en zo’n tweede

32 | Tabaktueel

Retail Engagement Programma De workshop maakt deel uit van het Retail Engagement Programma van De Lotto om door advies, communicatie, betrokkenheid en beleving een nóg betere samenwerking en langdurige relatie op te bouwen met ondernemers. Zo ontvingen alle winkels na afloop van de workshop een bezoekje van de rayonmanager om samen na te denken over welke mogelijkheden voor hun zaak te benutten zijn.


In de auto met | Tabaktueel

Charlotte Jeandor van JTI Netherlands

In de auto met

In alle soorten en maten stappen ze de winkel binnen: vertegenwoordigers. Wat zien ze, doen ze en maken ze zoal mee? Dit keer rijden we mee met Charlotte Jeandor (25) van JTI Netherlands. Hoelang werk je als vertegenwoordiger van JTI? “Net iets langer dan twee jaar. Na mijn studie International Business & Languages heb ik eerst bij een inkooporganisatie gewerkt. Bij JTI sprak het internationale karakter me erg aan. Wat zijn de verhalen achter de merken en vernieuwingen? Wat is de inspiratie van Camel? Hoewel ik niet rook, vind ik het heel interessant hoe het bedrijf kijkt naar haar producten, het portfolio en de marketing van haar merken.” Wat maakt jouw vak zo boeiend? “Elke dag bezoek ik diverse winkels en spreek ik allerlei ondernemers in de verschillende verkoopkanalen. Je hoort veel en bouwt leuke contacten op. Dat maakt mijn werk heel afwisselend. Daarnaast is het ook uitdagend, gelet op de verantwoordelijkheid voor de juiste distributie, goede uitleg over de noviteiten en veranderingen en, niet te vergeten, het enthousiasmeren van de verkooppunten. Door mijn klanten bijvoorbeeld tijdig te informeren dat Camel Natural Flavour uit het assortiment zou gaan, bestelden sommige winkeliers nog gauw wat extra sloffen voor hun klanten.” Ben je veel onderweg? “Mijn rayon loopt van het Noord-Hollandse Huizen tot aan Nieuw-Vennep, met Mijdrecht als ondergrens en de zuidelijke stadsdelen van Amsterdam als bovengrens. Omdat het een dichtbevolkt gebied is, zit ik nooit langer dan drie kwartier in de auto. Soms bel ik met collega’s die ook op de weg zitten, maar meestal luister ik onderweg naar Q-Music. Ook handig voor de file- en flitsinformatie.” Merk je verschillen in wat consumenten roken, bijvoorbeeld tussen Amsterdam en het Gooi? “In beide regio’s stijgt de verkoop van Make Your Own-tabak. Maar waar het in de stad geen probleem is om zelf een sigaretje te rollen, zie je in het Gooi dat mensen thuis sigaretten maken.” Hoe breng jij je vrije tijd door? “Ik ben net gaan samenwonen met mijn vriend Nikolaas. In het weekend vind ik het gezellig om samen te koken. Bijna elke week bak ik iets bijzonders, een cake of taartjes. Er gaat weleens wat naar de buren of vrienden, maar meestal is het te lekker en is het zo op. Geen idee hoe ik zo slank blijf!” Met wie zou jij een dag willen meerijden? “Pas geleden ontmoette ik tijdens een winkelbezoek rayonmanager Jelle Huisman van De Lotto. Ik ben benieuwd hoe zijn werkdag eruit ziet.”

Tekst en fotografie: Eliane Mendes

Tabaktueel | 33


Winkeleigenaresse Henny Dimmedaal

De winkel van Henny Dimmedaal zit in hartje Doetinchem

‘Als kind hielp ik al in de winkel’ Ze is pas 50. Maar toch staat ze al bijna net zo veel jaar in de zaak. Henny Dimmedaal groeide op in het woonhuis achter Sigarenmagazijn Dimmedaal in hartje Doetinchem. Elf jaar geleden heeft ze de winkel van haar ouders overgenomen. ‘Met alleen tabaksverkoop red ik het hier niet meer hier aan de grens.’ arts kon lachen wat hij wilde, maar Henny ging de tabakswereld in. “Het contact met de mensen is het leukst. Met vaste klanten maak ik een praatje, en ik weet wat iedereen komt halen. Soms leg ik het al klaar. Dan blijven de mensen terugkomen. Service is belangrijk.”

Ze had het vroeger al, volgens haar ouders. Het tabaksgen. Dan ging Henny (50) mee met haar vader, die toen eigenaar was van Sigarenmagazijn Dimmedaal in Doetinchem, en wist zij als kind precies wat er gehaald moest worden voor de winkel. Helpen met vakken vullen vond ze helemaal geweldig. “Ik werkte er al toen De Telegraaf nog een kwartje kostte.” Toch koos ze niet meteen voor de tabaksspeciaalzaak. Jarenlang had ze een hondentrimsalon, tot ze moest stoppen vanwege haar gezondheid. “Astma”, vertelt ze. “Van die honden komt veel stof af. De longarts heeft heel hard gelachen toen ik zei: dan stop ik met de salon en ga ik in de tabakshop van mijn ouders werken.” Die

Toen Henny de winkel elf jaar geleden overnam, heeft ze de boel eerst grondig verbouwd. “Alles is vernieuwd, behalve het plafond en de vloer. Ik zei tegen mijn moeder: Als ik het nu niet doe, doe ik het nooit.” De muren werden opnieuw gewit, er kwamen nieuwe wandkasten en het werd lichter in de winkel die 35 vierkante meter groot is. Nu is het Henny’s terrein. En een beetje dat van Puck, een

34 | Tabaktueel

Tekst en fotografie: Rik Booltink

“Ik werkte er al toen De Telegraaf nog een kwartje kostte’

Blaffen uit het magazijn


Tabaktueel | Ondernemer

blaffend, harig exemplaar hond dat netjes achter de dorpel van het magazijn blijft staan. “Het magazijn heeft Puck stiekem in beslag genomen, maar de winkel mag-ie niet in. Niet alle klanten houden van honden.” Ze krijgt allerlei soorten mensen over de vloer. “Van de directeur tot de dakloze, ik behandel iedereen hetzelfde. Voor mij zijn ze allemaal meneer.” Aan de wanden zijn de sigaretten, sigaren en pijpen te vinden, op de toonbank aanstekers en in de etalage staat een aantal waterpijpen te schitteren. Naast de kranten, kansspelen, wenskaarten en een snoepbak, beschikt de winkel over een oplaadpunt voor de OV-chipkaart en een DHL servicepunt. Die ‘extraatjes’ zijn broodnodig, vertelt Henny. Ze begint te merken dat mensen de grens overgaan om ergens anders goedkopere sigaretten te kopen. “Ik dacht dat we één Europa hadden, maar dat valt toch vies tegen met die prijsverschillen. Met alleen tabaksverkoop red ik het hier niet.”

Thuisfront In het huis van haar ouders, waar de winkel aan grenst, ploft Henny even neer op een stoel in de woonkamer. Haar ouders Paul (81) en Annie (76) lachen en zetten de tv zachter. “Ze neemt normaal nooit pauze”, vertelt Paul Dimmedaal. “Altijd maar werken en werken. In december hadden we rond de lunch een broodje voor haar klaargezet. Om 15.00 uur stond het er nog. Onaangeroerd.” Maar toen was het extreem druk, antwoordt Henny. “Staatsloten, hè. Goed voor de omzet.” Twee keer is er een winnend lot bij de Dimmedaals verkocht. Henny: “Die ene mevrouw had een kindje met het syndroom van Down. Toen ik vertelde dat ze 100.000 euro had gewonnen, reageerde ze vol ongeloof: ‘Misschien kan ik dan zo’n speciale fiets voor mijn zoontje kopen.’ Zo iemand gun je het toch?” Ja, dat zijn de mooie dingen van het vak, beamen Henny’s ouders. Paul: “We zouden die winkel hier voor geen goud willen missen. Het zou hier veel te stil worden.” Meteen schalt de winkeldeurbel door de woonkamer. Paul vervolgt zijn verhaal. “Ik heb jaren in die winkel gestaan. Soms heb ik nog wel de neiging om te helpen, maar ik kan het niet meer met mijn gezondheid. Henny doet het hartstikke goed.” Er klinkt gelach vanuit de winkel. Annie: “De klanten zijn gek op haar. Ik weet nog dat ze een keer één dag dicht was omdat ze griep had. De volgende dag had Henny twee keer zoveel omzet: de klanten hebben gewoon een dag gewacht met hun boodschappen.”

Directeur of dakloze, voor mij zijn ze allebei meneer’

Centrale ligging Dat komt ook door de ligging van de winkel. Vanachter de toonbank is het station Doetinchem goed te zien. “We liggen heel centraal. En de mensen kunnnen gratis parkeren.” Ondanks de drukte peinst de winkeleigenaresse er niet over om iemand aan te nemen. “Ik had een keer een meisje in dienst dat acht uur werken te veel vond, en een vrouw die er niets van kon. Dan doe ik het liever alleen”, besluit Henny, terwijl ze naar buiten loopt om af te sluiten. Maar helemaal alleen is ze nooit. Haar ouders zijn altijd in de buurt. En Puck, niet te vergeten. Vrolijk blaffend staat hij op de stoep. Hij kijkt hoe Henny de reclameborden binnenzet en glipt weer naar binnen als zij de deur dichtdoet. Morgen weer een dag. Dimmedaal Sigarenmagazijn Terborgseweg 61 7001 GN Doetinchem T: 0314 324 986

Tabaktueel | 35


Hulzentabak

Hoe een luchtig product uitgroeit De consumententrend om zelf sigaretten te hulzen, groeit al een paar jaar pijlsnel. Steeds meer merken lanceren dan ook hun eigen variant hulzentabak. Hoe blijft de tabaksspecialist door de bomen het bos zien? De geur van een baaltje verse shag komt me meteen tegemoet als Brand Manager Value For Money Judith Hofs van Imperial Tobacco een plukje uit een blik Zilver haalt en op tafel legt. “Zo is dit bijvoorbeeld traditionele shagtabak”, vertelt Hofs. “Langdradig, dun gesneden tabak, en vochtig zodat het goed geschikt is om een shagje te draaien.” Maar wel met de hand en niet in de de hulzenstopper, adviseert ze: “Het kan wel, maar door de vochtigheid is de kans dan wel groot dat die dan vastloopt of dat de filterhuls scheurt.”

Groeispurt Sinds 2010 is het hard gegaan met de opmars van de hulzentabak. “Daarvoor was het segment al groeiende” vertelt Hofs, “maar nu is er sprake van een echte spurt. De accijnsverhogingen en de crisis hebben gezorgd dat steeds meer consumenten de switch hebben gemaakt. Het ‘taboe’ om zelf sticks te hulzen, is er allang af. Verder zijn steeds meer sigarettenmerken in de categorie gestapt. Daardoor is hulzentabak in

korte tijd uitgegroeid tot een serieuze productcategorie met allerlei varianten.” Ook fabrikant Imperial Tobacco, met bijna 30 procent marktaandeel marktleider in dit groeisegment, heeft de afgelopen tijd nieuwe hulzentabak-varianten geïntroduceerd. Hofs: “Consumenten willen veel tabak voor lage prijzen. Wij willen ondernemers een alternatief bieden voor de grens- en illegale handel. En door zo veel mogelijk waarde toe te voegen aan de categorie, kan de ondernemer toch blijven profiteren van aantrekkelijke marges.”

‘Hulzentabak is niet te vergelijken met sigaretten of kerftabak’

Traditionele shagtabak is langdradig, dun gesneden en vochtig

36 | Tabaktueel

Tekst: Naomi Querido

Maar hoe houdt de specialist alle soorten en varianten nog uit elkaar? “Tabak moet je voelen en zien”, vindt Judith Hofs, terwijl ze een blik West Cigarette Tobacco openmaakt en er een pluk uithaalt. Naast de shagtabak van Zilver ziet de West er toch wel anders uit. “Dit is hulzentabak”, legt Hofs uit “Breder, korter gesneden en droger, zodat de tabak gemakkelijk in de hulzenstopper gaat. Maar let op”, benadrukt de Brand Manager, “dit is dus niet dezelfde tabak als die in sigaretten gaat.”


Tabaktueel | Tabak

tot een serieuze productcategorie Volumeverschil Hulzentabak ondergaat een speciaal productieproces en wordt geëxpandeerd, ‘opgeblazen’, zodat er meer volume ontstaat. Door de luchtiger structuur stijgt de vulgraad: er is minder tabak nodig om een filterhuls te vullen. Een groot verschil zit in welke mate de tabak is geëxpandeerd, legt Hofs uit. Ze legt nog een derde pluk tabak naast de twee die al op tafel liggen. De shagtabak wijkt duidelijk af, maar het verschil tussen de twee West-varianten is moeilijker te bepalen. “Het is niet te zien, maar de ene tabak is meer geëxpandeerd dan de andere”, vertelt de Brand Manager. “Deze laatste variant, volumetabak, is nieuw en in opkomst. Deze tabak heeft een hogere vulgraad en sluit daarmee goed aan op consumentenbehoefte. Wat belangrijk is voor de consument, is hoeveel sticks hij kan halen uit één blik. Daarom communiceren we behalve het aantal gram op de verpakking ook een stickclaim.”

Tabaksvezels Behalve het volume speelt ook de methode van expansie een belangrijke rol bij de totstandkoming van hulzentabak. De productie kan een groot verschil maken in het eindproduct. “Het is belangrijk dat de tabaksvezel zo min mogelijk broos wordt gemaakt. Dan kan de tabak nog enigszins langdradig blijven waardoor de draadjes in elkaar kunnen blijven haken,’ zo laat Brand

Manager Hofs zien. “Wordt de tabaksvezel te broos bij het ‘opblazen’ dan moet er kort en dik gesneden worden. Het resultaat is dan een tabak met veel gruis, of filterhulzen waar de tabak uit valt. Vergelijk het maar eens door twee blikken te openen en te ruiken of in de tabak te knijpen: heb je dan een mooie pluk of gruis in je hand? Kortom, er zijn op dit moment veel hulzentabakken met lage prijzen, maar de kwaliteitsverschillen zijn dus ook heel groot.”

Marges Helaas zijn die verschillen aan de buitenkant van de hulzentabak blikken niet te zien. “Juist daarom is het voor ondernemers belangrijk om te weten dat er grote verschillen zijn”, besluit Judith Hofs. “Hulzentabak is een eigen, aparte categorie. Er zit andere tabak in dan bij sigaretten of shag. Natuurlijk hangt het eindresultaat af van hoeveel hulzentabak de consument in de filterhuls doet, wat voor hulzen en hulzenstopper hij gebruikt en zelfs hoe hard hij de tabak aanstampt, maar zeker ook van het soort tabak. Let dus op de kwaliteit én de marge van de hulzentabak die je verkoopt!”

‘Wij willen ondernemers een alternatief bieden voor de grens- en illegale handel’

Hulzentabak is bredere, korter gesneden tabak die droger is van structuur

Tabaktueel | 37


Hemelse geuren, bonte kleuren en intense smaken

India betovert

Van de immense drukte op straat, de kakafonie van geluiden en geuren op de markt tot verbijsterende stilte in sprookjesachtige paleizen. Een reis naar India kun je niet als toeschouwer meemaken, alleen als fascinerende beleving die al je zintuigen raakt. Mijn ogen schieten vanuit de riksja van links naar rechts om alles te kunnen zien. Triviale zaken als scheren, koken of eten gebeuren in de Indiase hoofdstad New Delhi gewoon op straat. Met een spiegel en een stoel is een heus kapsalonnetje gecreëerd. Moeders koken eten in een grote pan op open vuur en opa wast zich letterlijk open en bloot, zittend op een plastic tuinstoeltje, met een emmer water en een stuk zeep, terwijl brutale apen achter hem van muur naar muur springen. Auto’s toeteren, overvolle bussen worden ingehaald door complete gezinnen op een motor en koeien, kamelen en zelfs olifanten sjokken ondertussen op hun gemak voorbij. Jongens kauwen op gutka, kauwtabak in kleurrijke verpakkingen, schoolkinderen in blauwe uniforms lopen hand in hand voorbij, mannen zijn in de weer met gereedschappen en vrouwen met vrolijk gekleurde kasjmieren sjaals wandelen in groepjes langs de weg.

Kleurrijke film India is als een film. Je kunt ontspannen achterover leunen en het over je heen laten komen of je kunt op het puntje van je stoel gaan zitten en je verwonderen over deze bijzondere cultuur. Dit land ontroert, maakt je aan het lachen, laat je huilen, roept herinneringen op en vraagt om reflectie en bezinning. India is een wereld vol contrasten die ons wordt getoond door een caleidoscoop. Je brengt geen bezoek aan India, India bezoekt jou. Als ik word uitgenodigd door Ria Mooijaart & Partners, een reisorganisatie die tophotels en exclusieve bestemmingen presenteert, voor een ontdekkingsreis van zes dagen door ’s werelds oudste land, ben ik in eerste instantie niet zo enthousiast. Natuurlijk: prachtige plaatjes, een boeiende cultuur en een indrukwekkende historie, maar ook immense armoede, smerige straten, bacteriën in gerechten uit de Indiase (straat)keuken en natuurlijk de drukte, de enorme drukte. Aan mijn Indiase kennis Sangheetha Sekaran vraag ik wat mij te wachten staat. Ze mailt: “India can be quite overwhelming. It`s crowded and loud. There are people and even cows everywhere. It can be beautiful and strainful at the same time. The first thing most people see is how poor people are. However that should not taint the whole picture for you. In all countries there are poor people. They are just pretty invisible in Western countries. Just stay open, calm and patient towards India. All your senses will be touched. I promise.”

38 | Tabaktueel

Tekst: Barbara van Baarsel Fotografie: Barbara van Baarsel / Stanislas Gasno


Tabaktueel | Reisreportage

al je zintuigen Indiase traditie

En nu ben ik in dus New Delhi, onderweg naar The Imperial, een vijfsterrenhotel met de Britse allure van de jaren dertig uit de vorige eeuw. Brits ja, want nadat de Portugezen er in 1497 de kolonie Goa vestigden, werd India van 1858 tot 1947 geregeerd als een onderdeel van het Britse Rijk. Die Britse invloeden zijn nog altijd duidelijk zichtbaar, maar gemixt met Indiase traditie. Zo worden we hartelijk ontvangen met een bloemenkrans, voorzien Indiase dames ons van een dieprode stip op ons voorhoofd en brengen we de ‘namasté’-groet, een teken van respect. Met de handpalmen tegen elkaar voor de borst zeggen we letterlijk ‘ik buig voor u’. De lange gangen met glanzende marmeren vloeren, muren met schitterende barokke schilderijlijsten die de portretten van machtige Indiase prinsen uit de tijd van onze voorvaderen omranden, en grote kroonluchters, geven een warm en welkom gevoel. Er is rijkelijk gespoten met een citroenachtige frisse geur. Dat had iets minder gemogen, maar aangezien Sangeetha had beloofd dat alle zintuigen geraakt zouden worden, neem ik dat voor lief… Onze reis omvat de Golden Triangle, de steden Delhi, Agra en Jaipur die in de vorm van een driehoek in Noord-India liggen. Vanuit Delhi duurt onze busrit naar Agra ongeveer vier uur, en als we geen gebruik zouden maken van de nieuwe snelweg, zelfs vijfeneenhalf uur. “In India gelden drie leefregels”, vertelt gids Ajay Singh Rathore: “Belief, Patience and Tolerance.” Geduld en tolerantie komen vooral van pas in het verkeer, merk ik. “Wat je hier nodig hebt, zijn een luide claxon, goed werkende remmen en veel geluk”, antwoordt Ajay. Dat blijkt, want in Agra aangekomen horen we louter getoeter.

‘In het verkeer kun je niet zonder luide claxon, goed werkende remmen en veel geluk’

Tabaktueel | 39


Op de achterkant van veel vrachtwagens, tuktuk’s en busjes staat dan ook met kleurrijke verf geschreven: Please blow your horn.

magnifiek uitzicht op de Taj Mahal dat het bijna onwerkelijk is. Bezinning en reflectie overvallen me.

Taj Mahal

Roze stad

De reden van ons bezoek aan Agra is het wereldwonder Taj Mahal. Achter dit indrukwekkende bouwwerk van wit marmer en rood zandsteen gaat een ontroerend verhaal schuil. De Indiase grootmogol Sjah Jahan gaf in 1631 opdracht tot de bouw van het grafmonument voor zijn vrouw Mumtaz Mahal, die in het kraambed was gestorven. Het mausoleum is gebouwd in de Mogol-stijl, een mengvorm van islamitische en hindoeïstische architectuur. Maar liefst duizend olifanten waren nodig om de materialen naar Agra te vervoeren. “Geen uitgehouwen steen is hetzelfde”, vertelt Ajay. Volgens de bevlogen gids is de Taj Mahal geen gebouw, maar een emotie. “Dit sprookjesachtige gebouw is 58 meter hoog, 56 meter breed en versierd met authentieke ingelegde stenen. Na de dood van Sjah Jahan is ook zijn eigen lichaam bijgezet.” De Taj is volkomen symmetrisch, een effect dat visueel wordt versterkt doordat er een uitgestrekte tuin met een langgerekte waterpartij voor ligt. Vanuit deze tuin mogen we het schouwspel bewonderen van de ondergaande zon, die langzaam haar rode gloed over de Taj Mahal laat vallen. Niet veel later, na een rit door de drukke stad, arriveren we bij het vijfsterrenhotel Oberoi Amarvilas. Een groter contrast is niet denkbaar! De woorden van Sangheeta flitsen door me heen: India can be quite overwhelming. It`s crowded and loud. It can be beautiful and strainful at the same time… Van armoedige lemen hutjes, apen met vieze, rode konten, rokende en toeterende vervoersmiddelen en arme straatverkopers stap ik in een oase van rust, een plek om te mediteren met zó’n

Een dag later, op de route naar Jaipur, verwerken we onze impressies met vragen aan gids Ajay: “Gaan de straatkinderen naar school? Wie zorgt voor de arme mensen? Hoe werkt het kastensysteem? Worden mensen tegen hun wil uitgehuwelijkt?” Ajay is open en eerlijk in zijn antwoorden. Zo vertelt hij dat meisjes tegenwoordig gratis naar de basisschool mogen en dat het kastensysteem in alle lagen van de bevolking is geaccepteerd. Dat zeker 95 procent van de Hindoe-bevolking wordt uitgehuwelijkt, gaat dan ook niet gepaard met dwang: “Een huwelijk is niet alleen een verbintenis tussen een koppel, maar tussen families.” Hij vertelt verhalen over zijn eigen uithuwelijking en laat trots foto’s zien van zijn vrouw en twee zoons. “Onze tradities en familiewaarden zijn onze kracht.” Opnieuw word ik geraakt door het contrast tussen de mensenmassa’s in de rozig gekleurde straten van Pink City Jaipur en ons prachtige hotel. Bij aankomst schrik ik van de schoonheid ervan. Zoveel luxe, in een stad die zoveel armoede kent. Slechts op een paar honderd meter afstand leven mensen op straat, is er een tekort aan schoon drinkwater en kauwen jongeren uit verveling te veel en te vaak op gutka. The first thing most people see is how poor people are. However that should not taint the whole picture for you, hoor ik Sangeetha zeggen.

‘Onder tromgeroffel en fakkellicht rijden kamelen ons het paleis binnen’

40 | Tabaktueel

Sprookjespaleizen En dus probeer ik alles door een andere bril te zien. De volgende ochtend krijg ik bijvoorbeeld de kans om een glimp op te vangen van de


Tabaktueel | Reisreportage

koninklijke pracht in het welvarende Jaipur. City Palace, in het centrum van Jaipur, ontneemt mij compleet de adem. Rijke ornamenten, goudgekleurde attributen, uitnodigende fauteuils en talrijke zilveren fotolijsten met foto’s van beroemdheden: in de salon van de hoogheid waar wij nu worden ontvangen, is normaliter alleen een zeer select gezelschap buitenlandse koninklijke en presidentiële gasten welkom. Kan het nog indrukwekkender? Moe van alle ervaringen verlangen we naar de rust van ons laatste koninklijke hotel, Samode Palace. Maar wanneer we uit het busje stappen, wacht een Indiase muziekgroep met trommels ons op. In tweetallen nemen we plaats in speciale karren die worden voortgetrokken door kamelen die ons de straten van Samode doortrekken. Jongens met vurige fakkels begeleiden onze uitbundige stoet. Met een kakofonie van geluid, mensen die juichend de donkere straten opkomen, als waren het figuranten, en in het licht van de fakkels is dit werkelijk een scene uit een verhaal van Duizenden-een-nacht… Aangekomen bij Samode Palace is het sprookje compleet: het paleis glinstert in de nacht dankzij een schitterende vuurwerkshow. Even wordt het donker en stil. Maar na een paar seconden verschijnt Samode Palace in haar volle glorie in het licht, dankzij honderden lampjes. Kippenvel! Nauwelijks bijgekomen van deze spectaculaire verrassing volgt een diner met een heuse prins in een ongekend romantische dinerzaal waar iedere prinses uit de films van Walt Disney een moord voor zou doen. Het is compleet. All your senses will be touched. I promise.

‘Koken, eten of jezelf wassen gebeuren in New Delhi gewoon op straat’

Tabaktueel | 41


Lotto is er voor de sport! Lotto is opgericht door sporters, voor sporters. En mede dankzij uw inzet als Lotto-winkelier hebben we in de afgelopen 50 jaar een enorme bijdrage geleverd aan de Nederlandse sport. Zo bent u, net al ik, een Lotto-ambassadeur! En daar is de sport u erg dankbaar voor.

ADVERTEREN?

533 Adv Tabaktueel 210x148_02 DEF.indd 1

22-04-13 17:02

Tabaktueel is al meer dan 10 jaar het toonaangevende vakblad voor iedereen die op de hoogte wil blijven van wat er gebeurt in de wereld van tabak en gemak. Het magazine wordt 6 keer per jaar verstuurd aan ondernemers in de tabaks- en gemaksbranche en belangstellenden in de tabaksdetailhandel en industrie. Dit maakt het tijdschrift een uitstekend medium voor uw advertenties.

jaargang 12 nummer 3 juni 2013

De reserveringsdata voor de volgende nummers:

Editie 15 juli 2013

4

sluitingsdatum

verschijningsdatum

22 augustus 2013 thema

Zoetwaren & Frisdranken

Editie 20 september 2013

5

sluitingsdatum

verschijningsdatum

17 oktober 2013 thema

December (specials & gifts)

Verschijningsdata onder voorbehoud van wijzigingen.

Voor de tarieven, andere advertentiemogelijkheden en overige vragen kunt u contact opnemen met: Marleen Houtenbos, tel: 0226 331 018 e-mail: marleen.houtenbos@tabaktueel.nl

Prijsproblematiek

‘Accijnsverlaging is de enige oplos sing’ Let op de kleintjes 21 gouden besp aartips voor onde rnemers Kantoorartikelen met mooie marge s Kleurrijk en klant gericht

KIJK OOK OP DE WEBSITE WWW.TABAKTUEEL.NL


Tabaktueel | Column

Registeraccountant Bob Jong is partner van Phidra Accountants & Adviseurs. In elk nummer van Tabaktueel belicht hij een fiscaal of bedrijfseconomisch vraagstuk. Dit keer:

Auto: zakelijk of privé? ‘Koop ik mijn auto zakelijk of privé?’, is een veelgestelde vraag waar ondernemers mee rondlopen. De vraag wat voordeliger is, hangt onder meer af van de hoogte van de afschrijvingen, de kosten, de eventuele financieringskosten, de CO2-uitstoot van de auto, het aantal in een jaar te rijden privé- en zakelijke kilometers en de btw-gevolgen. Ook hebben beide opties hun voor- en nadelen:

Zakelijk rijden Voordelen + De autokosten (incl. afschrijving) zijn aftrekbaar van de winst. + De btw die u betaalt bij aanschaf en over de kosten kan – indien uw onderneming met btw-belaste leveringen en / of diensten verricht – door uw onderneming in aftrek worden gebracht. + Bij de aanschaf van een zeer zuinige auto geldt een BPMvrijstelling. Daarnaast heeft uw onderneming mogelijk ook recht op investeringsaftrek, milieu-investeringsaftrek en vervroegde afschrijving. Zeer zuinige auto’s zijn bovendien vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Deze vrijstelling vervalt per 1 januari 2014.

Nadelen - Bij verkoop van de auto in de toekomst realiseert uw onderneming mogelijk een belaste winst. - Indien u de auto van de zaak ook privé gebruikt, krijgt u in de meeste gevallen te maken met - een bijtelling privégebruik auto. Voor de meeste auto’s geldt een standaardbijtelling van 25 procent van de cataloguswaarde. Voor zuinige auto’s gelden echter lagere bijtellingspercentages. Een bijtelling kan achterwege blijven indien u kunt aantonen dat u op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé met de auto heeft gereden. - Uw onderneming moet btw betalen over de waarde van het privégebruik auto indien u de auto gebruikt voor btwbelaste omzet. In de regel bedraagt dit 2,7 procent van de catalogusprijs.

Privé rijden Voordelen + U krijgt niet te maken met een bijtelling privégebruik auto. + Uw onderneming hoeft ook geen btw te betalen over de waarde van het privégebruik auto. + U kunt een belastingvrije onkostenvergoeding ontvangen van € 0,19 per zakelijke kilometer. + U kunt mogelijk evengoed een deel van de btw op gebruik en onderhoud van de auto in aftrek brengen.

Nadelen - U moet zelf privé de aanschafkosten en alle overige autokosten betalen. - U kunt de gemaakte autokosten niet aftrekken van de winst van uw onderneming (met uitzondering van de onkostenvergoeding voor uw zakelijke kilometers). - De btw die u betaalt bij aanschaf van de auto kunt u niet in aftrek brengen.

De keuze Het antwoord op de vraag wat voordeliger is, is afhankelijk van allerlei omstandigheden. Toch is er wel een aantal grove vuistregels te geven. Zo is bij lage afschrijvingskosten of bij veel zakelijke kilometers een privéauto over het algemeen voordeliger. Maak echter geen ondoordachte keuze. Uw adviseur kan aan de hand van alle gegevens een berekening voor u maken van de voordeligste variant. Bob Jong

Phidra Accountants & Adviseurs T: 023-5186140 www.phidra.nl

Heeft u een fiscale vraag? Heeft u een financiële kwestie die u wilt voorleggen voor een bespreking in Tabaktueel? Mail uw vragen naar info@tabaktueel.nl!

Tabaktueel | 43


Directeur Joost Otterloo van De Lotto

‘Dankzij de bijdrage van De Lotto krijgt de sport in Nederland structuur’

Dat De Lotto vijftig jaar geleden is opgericht door sporters om geld bijeen te brengen voor de Nederlandse sport, is de laatste jaren op de achtergrond geraakt. Algemeen directeur Joost Otterloo brengt het sportieve hart van De Lotto weer vol in beeld. Sport? Je zou het bijna vergeten… De Lotto is voor veel consumenten in de eerste plaats toch een kansspel waarmee mooie geldprijzen zijn te winnen? “We hebben nooit echt gecommuniceerd wat we voor de sport betekenen, maar De Lotto is opgericht door sporters voor sporters. In de afgelopen vijftig jaar hebben we al meer dan 1 miljard euro in de sport geïnvesteerd. Elk jaar dragen we miljoenen euro’s af aan sportkoepel NOC*NSF.”

Waarom is het voor De Lotto zo belangrijk om de link met sport duidelijker te leggen? “Het is een bewuste keuze om terug te gaan naar onze kern en daarop verder te bouwen. Sport is een bindende factor in de maatschappij. Het verbroedert en verbindt: van samen sporten tot collectief meeleven als Nederlandse topsporters gouden medailles binnenhalen op de Olympische Spelen. Die prestaties kun je zien als de top van de piramide. Maar het is ook belangrijk dat we blijven bouwen aan de basis. Daar investeren wij in. Het gevoel dat De Lotto de sportloterij van Nederland is, gaan we dan ook breed op de kaart zetten. Met De Lotto maakt de consument kans op veel geld winnen, en wint de sport altijd.”

Wat gebeurt er dan precies met de winst die De Lotto maakt? “In onze vergunning ligt vast dat we een groot deel, zo’n 56 procent, uitkeren aan prijswinnaars. Daarnaast gebruiken we zo’n twintig procent voor het dekken van de bedrijfs- en reclamekosten. Van de andere twintig procent – jaarlijks zo’n zestig tot tachtig miljoen euro – gaat 28 procent naar goede doelen, en 72 procent naar het NOC*NSF.”

Nederland de mogelijkheid om onbezorgd te kunnen blijven sporten. Dankzij de bijdrage van De Lotto krijgt de sport in Nederland structuur. Dat zie je terug in onder meer het onderhoud van sportvelden en kleedkamers, competitie-indelingen, het organiseren van grote sporttoernooien en het opleiden van scheidsrechters.”

De afdracht over 2012 aan NOC*NSF was met 43,8 miljoen euro wel iets lager dan de jaren ervoor: in 2011 was het 59,1 en in 2010 53 miljoen. “Na twee hele goede jaren in 2010 en 2011, vielen we in 2012 terug naar het niveau van voor die tijd. De economische crisis raakt onze producten. We hebben helaas ook moeten constateren dat de productverandering van Lotto met het gegarandeerd vallen van de Jackpot niet gebracht heeft wat we verwachtten. Ondanks het moeilijke economische klimaat zijn Toto en Krasloten wel gegroeid en hebben we Eurojackpot gelanceerd. In dat product zien we veel potentieel voor de toekomst.”

Gaat De Lotto dan ook online kansspelen aanbieden? “Op dit moment staat de wet dat maar zeer beperkt toe, en is het slechts in enkele gevallen toegestaan om het beschikbare assortiment in de winkel ook via het internet beschikbaar te stellen. Daar ligt nu ook onze kracht: de combinatie van online en de winkel. Toto is bijvoorbeeld bij uitstek een spel dat je in de winkel bespreekt en deelt. Daarom ligt het programmaboekje bij de winkelier en geeft de Toto-app de laatste quoteringen. Ook ondersteunen we met online activiteiten op social media de winkelverkoop, en kunnen consumenten via de website bijvoorbeeld zelf een barcode maken en die in de winkel laten scannen en betalen.”

‘Dat De Lotto de sportloterij van Nederland is, gaan we breed op de kaart zetten’

Hoe besteedt NOC*NSF dat geld?

Hoe gaat De Lotto de komende tijd haar ‘sporthart’ zichtbaar maken?

“Het geld wordt over alle 76 aangesloten sportbonden in Nederland verdeeld: van bekende sporten als hockey en roeien, maar ook minder bekende als aikido of waterskiën. Daardoor krijgt heel sportend

“Dat we kiezen voor sport, is straks overal terug te zien. We zijn begonnen met de nieuwe campagne Lotto. Dat is win-win. Onze tvcommercial en alle uitingen zijn gericht op de boodschap ‘Lotto is er

44 | Tabaktueel

Tekst en fotografie: Naomi Querido


Tabaktueel | Kansspelen

Algemeen Directeur Joost Otterloo van De Lotto

‘De winkels zijn belangrijk voor ons om de beleving over te brengen’

voor de sport’. Die boodschap komt niet alleen terug op televisie en in de POS-materialen voor de winkels, maar ook via duidelijker zichtbaarheid in de sport. Verder start er binnenkort een aparte campagne voor Toto. Met dat spel richten we ons niet meer alleen op voetbal, maar ook op Formule 1, tennis en grote sportevenementen, zoals de Tour de France. Een groot voordeel voor de verkooppunten is dat Toto dus niet meer seizoensgebonden is, en nu ook buiten de voetbalcompetitie gespeeld kan worden. Ook is het spel nu aantrekkelijker voor een breder publiek.”

Wat gaat de winkelier nog meer merken van de focus op sport?

“De winkels zijn belangrijk voor onze ambitie om te groeien. We hebben al allerlei plannen in de pijplijn voor activatie op en buiten de winkelvloer. Zo onderzoeken we de mogelijkheid om sportverenigingen, winkeliers en De Lotto op lokaal niveau met elkaar te verbinden. Hoe dat precies uitpakt, is in de praktijk toch maatwerk dat de rayonmanager samen met de retailer invult. Elke winkel is anders, maar we willen overal een sfeer creëren die ondernemers motiveert om Lotto-producten te verkopen!”

Tabaktueel | 45


Eigenaresse Ine Roode

‘De woonaccessoires zijn de suiker en de melk in de koffie’ In Tabakshop/Woonwinkel Roïn’s in Losser gaat er soms in één dag wel een hele zak koffiepads doorheen. Ine Roode is namelijk een ‘gezellige kletsmajoor’, zo zegt ze zelf. Veel klanten komen niet alleen voor hun rookwaren en woonaccessoires, maar ook voor de koffie. ‘Dat is iets dorps, denk ik.’ “Hé, patatboeren! Hoe is ’t nou?” Het is een bijnaam die Ine en haar man Willie geregeld van klanten te horen krijgen als ze achter de toonbank staan. Het verraadt wat ze vroeger deden, voordat ze deze winkel hadden: het echtpaar runde jarenlang een snackbar en bezat een aantal horecapanden. Maar toen in 2002 de euro werd ingevoerd, had het echtpaar geen zin meer om patat te bakken. Ine: “We dachten: het is genoeg geweest. En toen reden we een keer ’s avonds naar huis en zagen we dit pandje te koop staan. Mijn man zei: Zal ik eens bieden, voor de gein? Eens kijken wat het oplevert?”

kante meter. En het is ook echt ‘haar’ tabakswinkel: “Als iemand iets aan mijn man vraagt, zegt-ie: voor dingen die met de winkel te maken hebben, moet je bij Ine zijn.” Vandaar ook de naam; Roïn’s is gevormd door de eerste twee letters van haar achternaam Roode, gevolgd door de eerste twee letters van haar voornaam. En dan de twee puntjes op de i en de s aan het einde, zodat het lekker bekt.

‘Mijn man zei: Zal ik eens bieden, voor de gein?’

Leven van lucht

Het bod leverde Ine een ruim winkelpand op van honderd vier-

Ze kan goed rondkomen, nu, maar dat komt ook doordat Ine en Wille de horecapanden sinds 2002 verhuren. Maar als Ine van tevoren had geweten dat het zo moeilijk zou worden, met de hoge prij-

46 | Tabaktueel

Tekst en fotografie: Rik Booltink


Tabaktueel | Ondernemer

zen voor sigaretten en het rookbeleid voor de horeca, had Roïn’s nooit bestaan. “Je kunt beter van lucht leven dan van de verkoop van sigaretten en sigaren. Maar ik heb er geen spijt van”, zegt de onderneemster resoluut. “Ik ben een horecamens, en horecamensen houden van contact met anderen. Mensen komen hier graag en ik help ze met plezier.” Gemiddeld komen er 50 tot 75 klanten per dag. In het keukentje achter de winkel blijven klanten vaak koffiedrinken. Ine lacht. Soms staan er meer mensen in de keuken dan in de winkel. “Dat is iets dorps, denk ik. Iedereen kent elkaar en iedereen is in elkaar geïnteresseerd.” ‘Houd je het nog een beetje vol?’, vraagt een klant dan. Of: ‘Gaat-ie goed, Ine? En met je kleinkinderen?’

Grensgeval De winkel ligt in het centrum van de Overijsselse gemeente Losser. Eén keer in het jaar gaan Ine en haar man met alle ondernemers uit de straat op wintersport in Winterberg. Op die maandag zijn de meeste winkels in de grote winkelstraat Sint Maartenstraat dan ook gesloten. Zo heeft Ine geen personeel in dienst: “Ik kan het alleen af, en als ik er niet ben, werkt mijn man Willie. Ik heb alleen de maandag eraan gegeven; dan is de winkel gesloten. Die dag bracht me niets meer op. Maar op andere dagen is het verschillend. Soms brengt de vrijdagavond – onze koopavond – maar dertig euro op, en soms wel driehonderd. Geen peil op te trekken.” Ine zucht. “Ja, het is geweldig om ondernemer te zijn. Maar: die zorgen. Die prijzen zijn zo hoog, en over de grens – tien minuutjes hiervandaan – zijn ze zoveel goedkoper. Het scheelt soms wel tien euro per slof. Daar rijden mensen graag voor naar Duitsland.”

‘Soms staan er meer mensen in de keuken dan in de winkel’

Snoephoek Dus moest ze in actie komen om de omzet te doen stijgen en de mensen naar Roïn’s te laten komen. Zo ontstond de snoephoek – Ines favoriet, vol met grote witte manden met snoepzakjes. Ook voor de sigaretten en sigaren heeft de Overijsselse onderneemster hoekjes gecreëerd. Aan de muren hangen schilderijen van haar vriendin die te koop zijn, en natuurlijk is er veel ruimte voor de woonaccessoires. Verder is Roïn’s het breng- en afhaalpunt van postpakketjes en pakketjes die via DHL worden verstuurd. “Dat soort dingen maken mijn werk heel leuk, het is zeg maar de suiker en de melk in de koffie.” Uren kan ze bezig zijn met de inrichting van de winkel. “Ik wil het hier gezellig hebben. Als ik ’s avonds nog van die leuke potten, vazen of kaarsjes binnenkrijg, kan ik het niet laten even de winkel in te gaan om ze neer te zetten.”

Vrij zijn Ine en haar man wonen boven de zaak. Toch is het water, gas en licht gescheiden van de woning. Sterker nog: Roïn’s heeft zelfs een ander adres dan het woonhuis. “Ik wilde de boel los van elkaar houden”, verklaart ze. “Het is geweldig in de winkel, maar ook hard werken. Als ik vrij ben, wil ik ook écht vrij zijn. En bovendien: ooit ga ik de winkel verkopen. Dan is het wel handig als de boel gescheiden is voor de nieuwe eigenaar.” Maar aan stoppen denkt ze nog niet. Voorlopig is het gewoon Ine die daar in het keukentje achter de winkel zit. Druk met kletsen, koffiedrinken én klanten. Roïn’s Tabakshop/Woonwinkel Sint Maartenstraat 51 7581 AK Losser T: 06-20 23 35 18

Tabaktueel | 47


‘De verbouwing heeft absoluut geen windei In 2006 namen we een kijkje bij Techador Hendriks in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Eigenaar Michael Hendriks had de winkel aan de Maasstraat destijds nét overgenomen. Inmiddels is de winkel verbouwd en het assortiment verbreed. ‘Ik houd de markt goed in de gaten.’ Fotobijschrift: Eigenaar Michael Hendriks

De gloednieuwe wand met pennen, blocnotes en klappers valt bij binnenkomst meteen op. Overzichtelijk zijn de schappen ingedeeld: insteekhoezen op de bovenste planken, notitie- en collegeblokken eronder, schappen met pennen en markeerstiften op ooghoogte en daaronder benodigdheden als correctors, lijm, nietjes en puntenslijpers. “Die wand zit er nog niet zo lang”, vertelt Michael Hendriks met een grote glimlach. “Maar er is steeds meer vraag naar kantoorartikelen en daar springen we op in.” Sindsdien boort Hendriks een nieuwe doelgroep aan. “Natuurlijk is het even anders dan we gewend waren, maar soms moet je zo’n stap durven zetten.” Het blijkt een goede keuze te zijn geweest, want de klandizie is alleen maar gegroeid. “De verbouwing heeft me absoluut geen windeieren gelegd”, lacht Hendriks.

ingehuurd. Zo kon ik de winkel precies inrichten zoals ik zelf wilde.” In slechts twee dagen tijd maakten ze de nieuwe wand, legden ze nieuwe vloerbedekking én vervingen de schappen achter de toonbank. “Met een prachtig mooie winkel als resultaat”, vindt Hendriks. Het meest trots is hij op de nieuwe tabakspresentatie. “Dat is toch waar klanten op letten, dat vormt het visitekaartje van je winkel.” Tegelijkertijd zijn veel authentieke details uit 1928, het jaar waarin de winkel werd geopend, behouden gebleven. “Klassieke elementen als de glas-in-lood ramen of de lampen boven de toonbank maken het hier gezellig en eigen. Van klanten horen we vaak dat ze de winkel zo sfeervol vinden.”

‘Het gaat om het totaalplaatje van je winkel’

Breed assortiment

Al in 2006 sprak Hendriks over het uitbreiden van zijn winkel. “Doordat er een heel woonhuis achter de winkel zit, heb ik een aantal lege kamers om bij de winkel te betrekken”, vertelde hij toen. Inmiddels heeft hij die plannen gerealiseerd. Hoewel niet alle ruimtes zijn gebruikt, is er wel acht vierkante meter winkeloppervlakte bijgekomen. “We hebben alles zelf gedaan. Natuurlijk hebben mijn vrouw en mijn ouders me geholpen, maar ik heb bewust niemand

Naast het uiterlijk van zijn zaak kijkt Hendriks ook kritisch naar zijn assortiment. “Ik richt me niet op de verkoop van één specifiek product, zoals bijvoorbeeld staatsloten. Het gaat om het totaalplaatje van je winkel. Al mijn productgroepen zijn even belangrijk en vernieuw ik waar nodig.” Vorig jaar veranderde hij van wenskaartenleverancier. “Ik verkoop nu kaarten van Paperclip Cards en ben zeer te spreken over de samenwerking. De mensen van Paperclip kijken naar de doelgroep van je winkel en geven persoonlijk advies. En het assortiment is natuurlijk oneindig.” Zelf houdt Hendriks de

48 | Tabaktueel

Tekst en fotografie: Mirthe Diemel

Verbouwing


me eieren gelegd’

markt ook goed in de gaten. “Zo zijn Additive Free sigaretten, dus zonder toevoegingen, enorm in opkomst. Een aantal fabrikanten speelt goed in op deze trend.”

Familieman Grote afwezige bij het interview is Hendriks’ vrouw Thirza, met wie hij Techador Hendriks samen runt. “Voorheen stonden we allebei zes dagen per week in de winkel, maar sinds een jaar hebben we een zoon. Zij is vandaag thuis om op hem te passen.” Gelukkig zijn er nog genoeg dagen dat hij samen met zijn vrouw werkt. “Omdat we geen personeel hebben, doen we het met z’n tweeën.” Dat privé en werk met elkaar versmolten zijn, vindt Hendriks niet erg. “Dat gaat bij ons goed samen. Thirza en ik vullen elkaar echt aan, zowel achter de toonbank als met de administratie. Samen zijn we het gezicht van onze winkel.”

Tabaktueel | Hoe is het nu met

het sociale contact is het belangrijk om veel achter de toonbank te staan. Dat geeft klanten een prettig gevoel.” Niet alleen klanten, maar ook de buren weten hem te vinden. “Laatst kwam de buurvrouw hier binnen omdat er een duif bij haar naar binnen was gevlogen. Dat beest was natuurlijk in blinde paniek. Toen ben ik meegegaan om die duif te vangen. Gelukkig had ik hem snel te pakken”, grinnikt Hendriks.

‘Je moet af en toe een stap durven zetten’

Klantenkring Hendriks en zijn vrouw mogen met hun winkel dan wel in de hoofdstad zitten, een buurtgevoel overheerst. “Van jong tot oud, we zien hier ontzettend veel verschillende mensen. Daarnaast zijn er een hoop vaste klanten die iedere dag langskomen voor hun krantje of sigaretten. Wat dat betreft is het net een mini-dorp. Juist vanwege

Het illustreert hoe geliefd hij is in de buurt. “Na de geboorte van onze zoon werden Thirza en ik overspoeld met lieve wenskaarten en hartverwarmende gelukswensen. Pas dan merk je hoe betrokken je klanten zijn.”

Toekomst Hoewel Hendriks een aantal dromen in zijn winkel al heeft verwezenlijkt, heeft hij zeker nog wel toekomstplannen. “Ideeën genoeg, maar ze zijn nog niet echt concreet. Ik doe alles stap voor stap.” Eén ding staat vast: Michael Hendriks blijft werken in de tabakswereld. “Ik ben ermee vergroeid. Twintig jaar geleden begon ik al in een tabaksspeciaalzaak als zestienjarige. Een eigen tabakszaak hoort gewoon bij mij.”

Tabaktueel | 49


De klant | Tabaktueel

‘Ik vind het gewoon te lekker’ Op een mooie maandagmiddag ontmoeten we Marco Meeuwisse die bij het Esso tankstation in Bussum heeft getankt en aan de kassa een pakje Marlboro Medium koopt. Koop je hier vaker je sigaretten? “Meestal haal ik mijn rookwaar in de Vomar-supermarkt, die ook hier in het dorp zit. Daar hebben ze een sigarettencorner, maar ook bij elke kassa een aantal merken op voorraad. Dan neem ik meteen een pakje mee met de wekelijkse boodschappen. Na een dag of twee, drie is dat op en haal ik vaak even bij het tankstation. Wel vind ik de sigaretten gruwelijk duur geworden!”

Overweeg je weleens een goedkoper merk? “De medium-blend van Marlboro bevalt me erg goed: die rook ik al vanaf mijn zeventiende. Andere merken heb ik weleens geprobeerd, maar vind ik toch te zwaar, te scherp of juist weer te licht. Ook mentholsigaretten of die nieuwe met een klik in het filter zijn niet aan mij besteed. Pas geleden heb ik een keer sigaretten van Lidl gekocht. Dat smaakte me al helemaal niet.”

Marlboro heeft ook een MYO-variant. Is dat iets voor jou? “Mijn moeder en schoonmoeder zijn allebei overgestapt op het zelf maken van hun sigaretten. Persoonlijk vind ik het te veel gedoe; doe je er te weinig tabak in dan is het te slap, doe je er te veel in, dan rookt het niet. Veel te veel werk. En met al die spullen die je nodig hebt, van het blik tot de ‘rits-rats’ om te draaien en de filterhulzen, reken je zo 35 euro af. Dan liever één pakje per keer en een hoop gemak.”

‘Zelf sigaretten draaien vind ik te veel gedoe’

En als je dan ’s avonds ineens zonder zit? “Dan is het heel simpel, dan rook ik niet. Laatst ben ik vier weken gestopt. Ik merkte wel meteen verschil met trappenlopen, maar ik vind het gewoon te lekker en houd van het gevoel om iets tussen mijn vingers te hebben.”

Van welke sigaret geniet je het meest? “Ik woon op 4-hoog en als ik ’s morgens wakker word, is niets zo lekker als even buiten zitten met een kop koffie en een sigaret. Binnen roken doe ik al jaren niet meer sinds we kinderen hebben. Zeker in de zomer, met het zonnetje erbij, is het een heerlijk moment voor mezelf.”

50 | Tabaktueel

isse e euw M o c : M ar N aam r 4 jaa ijd: 3 dium Le e f t m ro M e o b l Bussu r tion, t: Ma a k t s o k o R t an Esso t bij: o p s Ge

Tekst en fotografie: Eliane Mendes


De advertentie  van  deze   tabaksfabrikant  is  niet  zichtbaar  ivm   de  Tabakwet  


De advertentie  van  deze   tabaksfabrikant  is  niet  zichtbaar  ivm   de  Tabakwet  

Tabaktueel juni 2013  
Tabaktueel juni 2013  

Met: - 21 bespaartips voor ondernemers - de nicotinevrije sigaret van Gold Magic - en nog veel meer!

Advertisement