Page 1

jaargang 12 nummer 2 april 2013

Blikvangers en binnentrekkers

Wenskaarten met stopkracht

Proeven, voelen en ruiken

Sigaren waar uw klant voor naar de winkel komt

Exclusief! Kunstenaar Rob Scholte

‘Samen roken is liefde delen’


De advertentie  van  deze   tabaksfabrikant  is  niet  zichtbaar  ivm   de  Tabakwet  


Tabaktueel | jaargang 12 nummer 2 april 2013

Inhoud 4 Rooksignalen 7 Normale btw-verrekening op tabak

Regeling om dubbele heffing te voorkomen

8 Minder is meer

Camel Black & White Less Smoke Smell

10 ‘Een eigen zaak is een aanrader voor iedere importeur’

Sasja van Horssen is importeur én winkelier

12 De Lotto presenteert een vernieuwende aanpak 14 Nieuw: smaakvarianten Al Capone cigarillo’s 16 Wenskaarten

Marktleiders: ‘De wandcollectie is het fundament van het aanbod’

20 Blikvangers & binnentrekkers

De stopkracht van de wenskaartenmolen

25 Column HUUB 26 Reportage: binnenkijken bij De Olifant 29 In de auto met…

Jan-Peter van Rooij van Autodrop

Voorwoord Over een paar weken luiden we een belangrijk tijdperk van onze geschiedenis uit: namelijk die van onze koninginnen. Na 123 jaar krijgen we een koning op de troon. Menigeen zal op 30 april dan ook een traantje wegpinken als onze lieve Koningin Beatrix echt afstand doet van haar vorstenzetel. Maar wat zullen met z’n allen ook genieten van het feest rondom de troonswisseling in Amsterdam. Met speciaal gecomponeerde liedjes, een feest vol pracht en praal en hopelijk met een koninklijk zonnetje erbij heffen we met zijn allen vrolijk lachend het glas en proosten we op koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De afgelopen weken merkten tabaks- en gemakswinkels al wat de troonwisseling doet met de omzet. Is bijvoorbeeld bij u ook al een run ontstaan op de loten voor de Koninginnedagtrekking van de Nederlandse Staatsloterij? Bijna elke consument hoopt toch diep van binnen dat juist op deze bijzondere datum het lot hem nu eens goed gezind is. Op de Kroningsdag de hoofdprijs winnen van elke maand 10.000 euro, en dat dertig jaar lang, is letterlijk een kans om als ‘een koning in Frankrijk’ te kunnen gaan leven! Ook Oranje parafernalia als borrelglaasjes, pepermuntdoosjes en mokken met de afbeeldingen van Beatrix, Willem-Alexander en Máxima zijn in sommige winkels al haast niet aan te slepen. Andere klanten geven minder om een blijvend aandenken, maar nestelen zich straks liever voor de televisie met een Oranjebittertje en een fijne sigaar, uitgezocht in de speciaalzaak om er eens even goed voor te gaan zitten. Of ze steken de sigaar vrolijk op tijdens de feesten die overal gehouden worden. In dit nummer vertelt ondernemer Gerard Smit, een Haagse ‘buurman’ van de koningin, hoe zijn café annex club annex coffeeshop dit jaar nog eens extra feestelijk uitpakt tijdens Koninginnenach. Als het mooi weer is, zullen veel mensen na het vieren van de voorlopig laatste Koninginnedag bovendien nog even in de tuin of in de stad willen nazitten met een glaasje en een rokertje. Een prachtige aanleiding voor u om de productcategorie sigaren juist nu, aan de vooravond van het tuin- en terrasseizoen, nog eens extra in de spotlight te zetten. En reden voor ons om in dit nummer op zoek te gaan naar wat de verschillende sigarenfabrikanten voor ons in petto hebben aan mooie nieuwe sigaren. Het blijkt dat er weer heel wat noviteiten en verrassingen aankomen. Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig om er een geweldig feest én een heerlijk omzet-seizoen van te maken! Veel leesplezier,

30 ‘Sigaren vragen om kennis, beleving en advies’ 32 STG richt zich met innovaties op nieuwe segmenten

Thijs Dekker Tabaktueel Magazine

35 Exclusief: Rob Scholte spreekt! 38 Gluren bij de buren

Cremers is café, coffeeshop en club in één

40 ‘De kinderen vergeten even dat ze ziek zijn’

Ondernemers en Staatsloterij samen in actie voor KiKa

43 Column financieel adviseur Bob Jong 44 Douane app helpt in strijd tegen tabaksfraude 45 Geld is te vervangen, je leven niet

Als een overvaller in de winkel staat

48 Hoe is het nu met… Primera Pijpers in Apeldoorn 50 De Klant: Mieke Stoof

Colofon Eindredactie: Tabaktueel, Fnidsen 115, 1811 NA Alkmaar tel (0226) 331 018 e-mail info@tabaktueel.nl web www.tabaktueel.nl Vormgeving, DTP en druk: Buro van Amstel, Lamoraalweg 78, 1934 CB Egmond aan den Hoef tel (072) 850 0930 e-mail info@burovanamstel.nl web www.burovanamstel.nl Redactie en copy: Naomi Querido, tel (035) 8883 800 e-mail naomi@tabaktueel.nl Medewerkers aan dit nummer: Mirthe Diemel, Linda Groothuijse, Wilma Gudmundsson, Robbert Frank Hagens, Bob Jong, Pien Koome, Eliane Mendes, Eric Muijderman, Noëlla Nillesen, Dennis van Renesse, Lisanne van Sadelhoff, Huub Schultz, Brigitte de Swart Abonnees, advertenties & traffic: Marleen Houtenbos tel (0226) 331 018, e-mail marleen.houtenbos@tabaktueel.nl Tabaktueel is niet verantwoordelijk voor eventuele druk- en/of zetfouten in deze uitgave.

Tabaktueel | 3


Rooksignalen | Tabaktueel

Accijnsverhoging hakt erin

D

e hogere accijns op tabak heeft de sigarettenverkoop bij de helft van de ondernemers sterk doen dalen. Bij één derde van de ondernemers is evenveel sigaretten en shag verkocht. Dat blijkt uit een online enquête van het Vakcentrum, de brancheorganisatie voor zelfstandig supermarktondernemers. Van de ondervraagde ondernemers zegt 17 procent dat de omzet enigszins gedaald is, bij niemand is de tabaksverkoop gestegen. De accijnsverhoging heeft Nederland tot nu toe dan ook niet veel opgeleverd. In de maand januari kwam er 34 miljoen euro minder aan tabaksaccijns in de schatkist.

Tijdschriftenmarkt in beweging

J Gratis scan én 1.000 euro voor veiligheid

D

e VKB-scan helpt kleine ondernemers bij het veiliger maken van hun zaak. In ongeveer anderhalf uur onderzoekt een erkende VKB-scanner uw winkel op ‘zwakke plekken’ op organisatorische, bouwkundige en elektronische aspecten en krijgt u direct concrete adviezen om de veiligheidsrisico’s binnen uw onderneming te verkleinen. Ondernemingen die op basis van de veiligheidsscan willen investeren in maatregelen om de veiligheid in hun zaak te verbeteren, krijgen de keuze uit speciaal geselecteerde pakketten in vier categorieën: organisatorische, bouwkundige, elektronische of digitale maatregelen. De helft van die investering wordt vergoed vanuit de nieuwe Aanpak Veiligheid Kleine Bedrijven, tot een maximum van 1.000 euro. Kijk op www.hoeveiligisuwzaak.nl of vraag de veiligheidsscan aan via vkb@hbd.nl

4 | Tabaktueel

ackie, JFK, LXRY, Nautique, Elegance, Carros, Tableau en Résidence: veel van deze titels in het luxe segment verdwijnen uit het schap. In maart gingen maar liefst twee uitgevers failliet, Gijrath Media Groep en Pelican Magazines. De tijdschriftenmarkt staat met verdwijnende titels en dalende oplages al langer onder druk. Tijdschriftendistributeurs Betapress en Aldipress praten dan ook over samenwerking. Commercieel directeur Rob Alberts van Betapress: “Als we er gezamenlijk voor kunnen zorgen dat er kosten uit de keten worden gehaald, moeten we dat zeker niet nalaten.”


Tabaktueel | Rooksignalen

Ondertussen in…

Uitstel voor de werkkostenregeling

D

Toto vernieuwt samenwerking met KNVB Beker

T

oto blijft tot zeker 1 juni 2015 samenwerken met de KNVB Beker. Directeur commerciele zaken betaald voetbal JeanPaul Decossaux van de KNVB: “Toto is emotie, net als voetbal. We zijn verheugd ruim voor de bekerfinale te mogen aankondigen dat Toto het bekertoernooi actief blijft ondersteunen.” Ook algemeen directeur Joost Otterloo van De Lotto is blij: “Toto ondersteunt de KNVB en hiermee het amateurvoetbal al ruim 50 jaar financieel. Daarnaast stimuleren we hiermee de verkoop van onze producten waardoor we er gezamenlijk voor kunnen zorgen dat de afdracht aan de sport verder omhoog gaat.”

Engeland

e invoering van de werkkostenregeling (WKR) wordt een jaar uitgesteld. De nieuwe verplichte regeling voor het toekennen van vrije vergoedingen en verstrekkingen in de loonsfeer gaat pas in op 1 januari 2015. Er moet nog veel verbeterd en vereenvoudigd worden aan de WKR om de administratieve lasten voor bedrijven omlaag te brengen. MKB-Nederland en VNO-NCW pleiten daarnaast voor aanpassing van het loonbegrip. De organisaties vinden het van groot belang dat kosten, die noodzakelijk zijn voor de bedrijfsvoering, niet worden aangemerkt als loon, ook al zou er mogelijk sprake zijn van een privévoordeel voor de werknemer.

De Britse Clara Cowell, die in februari haar 102e verjaardag vierde in een pub in het Engelse Preston, is gestopt met roken. Ze rookte sinds 1931. De vrouw rookte elke dag drie sigaretten en heeft gedurende haar hele leven zo’n 60.000 sigaretten gerookt. Ze is gestopt op aanraden van haar familie, die zich zorgen maakte om de as die ze overal liet vallen.

Texas Een vrouw uit het Amerikaanse Hood County, Texas is gearresteerd omdat ze alarmlijn 911 belde voor een pakje sigaretten. “Ik heb nu sigaretten nodig”, riep de 48-jarige Lisa White door de telefoon. De politie nam de vrouw mee naar het bureau. Na het betalen van een boete van omgerekend 746 euro mocht ze weer naar huis.

Rusland De nieuwe Russische minister van Defensie heeft het plan opgevat om het sigarettenrantsoen in het leger af te schaffen. Dat melden Russische media. Mensenrechtenorganisaties in het land vrezen echter dat het nicotinetekort wel eens voor onrust in de rangen zou kunnen zorgen. In 2009 werd de subsidie al eens geschrapt. Die maatregel werd echter teruggedraaid.

Liever geen seks dan geen sigaret

V

olgens een Europees onderzoek onder 2.000 rokers denkt meer dan 55 procent van de rokers dat een maand zonder seks makkelijker is dan een maand zonder sigaret. In Groot-Brittannië loopt dat cijfer op tot 80 procent. Velen zien zelfs bungeejumping of parachutespringen nog meer zitten dan de sigaret opgeven.

Tabaktueel | 5


De advertentie  van  deze   tabaksfabrikant  is  niet  zichtbaar  ivm   de  Tabakwet  


Tabaktueel | Actueel

Loskoppeling omzet- en accijnsheffing tabak

Normale btw-verrekening levert financieringsvoordeel op Per 1 juli 2013 worden de btw en de heffingen over van accijns op tabaksproducten van elkaar losgekoppeld. Hiermee komt een einde aan de voorheffing van btw op tabaksproducten. Goed nieuws voor tabaksverkopende ondernemers, maar het betekent ook een andere manier van rekenen. Welke gevolgen heeft de wijziging precies? Tabaktueel deed navraag bij het ministerie van Financiën. De overheid heft btw, ook wel omzetbelasting, op de levering van producten en diensten. Voor tabaksproducten is de btwheffing gekoppeld aan de accijnsheffing. Dat betekent dat op die producten de btw gelijktijdig met de accijnzen wordt betaald. In de praktijk betalen ondernemers de btw dan ook direct aan hun groothandel bij de inkoop van tabaksproducten. Voor andere producten hoeft de winkelier pas btw te voldoen nadat een product verkocht is aan de consument.

Financieringsvoordeel Per 1 juli 2013 gaat de btw-regelgeving veranderen. Vanaf die datum vervalt artikel 28 van de Wet op de omzetbelasting uit 1968. De btw-heffing van de in dat artikel bedoelde tabaksproducten is dan niet langer gekoppeld aan de accijnsheffing van de artikelen. De btw wordt vanaf dan op dezelfde manier geheven als op andere goederen. “Dit is goed nieuws voor de tabaksbranche”, zo stelt staatssecretaris Frans Weekers van Financiën. “Dat de btw nu niet meer vooraf betaald hoeft te worden, levert de detaillist een aanzienlijk financieringsvoordeel op.”

In grote lijnen heeft de overheid besloten tot een overgangsregeling, waarvoor het volgende geldt: • De nieuwe regeling geldt voor alle tabaksproducten die na aanvang van 1 juli 2013 geleverd worden. • Een speciale teruggaafregeling moet dubbele btw-heffing (cumulatie) over de handelsvoorraad voorkomen. De voorraad die aanwezig is op 1 juli wordt ‘btw-vrij’ gemaakt, omdat ook over de verkoop van deze handelsvoorraad in het nieuwe systeem btw moet worden voldaan. • Bij de aangifte omzetbelasting van juni 2013 ligt kunt u de btw terugvragen van de bij invoering van de nieuwe regeling aanwezige voorraad. Deze teruggave geldt enkel en alleen voor tabaksproducten die tot uw handelsvoorraad behoren bij aanvang van 1 juli 2013. • Ook geldt de overgangsregeling voor de aanwezige handelsvoorraad tabaksproducten die u op of na 1 juli 2013 geleverd krijgt en waarvoor u vóór 1 juli 2013 een factuur heeft ontvangen, dan wel vóór die datum een betaling heeft gedaan. • Voor de toepassing van de overgangsregeling behoren niet de tabaksproducten die u op of na 1 juli 2013 levert, en waarvoor u vóór 1 juli 2013 een factuur uitreikt dan wel vóór die datum de betaling voor deze tabaksproducten hebt ontvangen.

‘Voorkom het betalen van dubbele btw’

Overgangsregeling De transitie van het oude naar het nieuwe systeem kan ingewikkelde situaties opleveren. Wat doet u bijvoorbeeld met de voorraad per 1 juli, of met rekeningen die net vóór 1 juli verstuurd zijn? Er zijn veel situaties denkbaar die de overstap ingewikkeld maken. Vooralsnog hoeft u niets te doen; u ontvangt vanaf medio mei vanzelf informatie van de NSO. Ook komt het onderwerp uitgebreid aan bod op de NSO-Ondernemersavonden.

Nauwkeurige administratie Met een goede voorbereiding en een nauwkeurige administratie voorkomt u dat u dubbele btw betaalt over tabaksproducten. Houd in de overgangsperiode alle administratie van de voorraad tabaksproducten en de facturen goed bij en informeer u tijdig!

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de NSO of uw commerciële organisatie. Tekst en fotografie: Dennis van Renesse

Tabaktueel | 7


Camel Black & White Less Smoke Smell

De kracht v Relevante innovaties en opvallende productintroducties zijn het handelsmerk van Camel, dat dan ook het snelst groeiende sigarettenmerk van dit moment is. Dit keer is de wereldprimeur voor Camel Black & White. De zachte smaak is onveranderd, maar de omgevingsgeur duidelijk verminderd. Als ik opsteek, merk ik niet direct verschil. De Camel White die ik

de minimalistische trend, zorgen voor

rook, geeft me nog steeds een zachte smaak. Ook komt er niet

succes in het schap. Met minder meer hebben, dat

minder rook af van de sigaret dan voorheen. Maar pas als ik de

is de inspiratie van Black & White. De verminderde omgevingsgeur

sigaret heb uitgemaakt, ontdek ik wat eraan ontbreekt: de rook-

hoort helemaal thuis bij het merk.”

geur die me normaal omringt. Ik ruik verbaasd aan mijn trui. “Als je consumenten vraagt wat ze zelf aan hun sigaret zouden willen ver-

Minder geur

anderen, is het antwoord vaak: ‘de omgevingsgeur’”, vertelt Brand

Aan de claim ‘Less Smoke Smell’ is veel productontwikkeling en

Strategy and Activation Manager Sandra Ketellapper van fabri-

wetenschappelijk onderzoek vooraf gegaan. “In onafhankelijk

kant JTI Netherlands. “Camel Black & White Less Smoke Smell is niet

onderzoek is aangetoond dat Camel Black en White substantieel

alleen een heel relevante, maar ook een tastbare innovatie waar

minder omgevingsgeur afgeeft dan andere sigaretten”, vertelt

volwassen rokers uit alle leeftijdscategorieën om vragen.”

Minimalistisch Continue productontwikkeling

‘Less Smoke Smell is een tastbare vernieuwing waar consumenten om vragen’

en relevante introducties staan

Sandra Ketellapper trots. “Er zit een hele technologie achter. De perceptie is ‘dat kan niet’, maar het kan dus wél, zonder concessies te doen aan de smaak en de rookervaring. In

bij Camel hoog in het vaandel. Ketellapper: “Camel staat voor

een blinde test is het verschil niet te proeven. Overigens is de si-

onderscheidend, innovatief en creatief. Dat moeten we wel waar-

garet niet minder schadelijk, en geeft hij ook niet minder rook af”,

maken. Daarom investeren we voortdurend om het merk dat

benadrukt Ketellapper, “alleen de rookgeur is merkbaar minder.”

ook te laten uitstralen.” Zo bracht het merk in de afgelopen jaren

Verder is de blend verbeterd, zonder de zachte smaakbeleving en

onder meer Camel Activate op de markt, een sigaret met een cap-

rijke rookervaring te veranderen. Ketellapper: “We blijven continu

sule in het filter, en Camel Black & Camel White. “De zachte smaak

scherp op wat er beter kan. Dat mag de consument ook verwach-

en de tijdloze zwarte en witte verpakkingen, die goed passen in

ten van een A-merk.”

8 | Tabaktueel

Tekst: Naomi Querido


Tabaktueel | Introductie

van minder Strak design

het nieuwe Camel Black & White in de winkel onder de aandacht

Behalve de introductie

zullen brengen.” De Brand Strategy and Activation Manager ver-

van

Less

wacht dat veel klanten ernaar zullen vragen aan de toonbank:

en

de

“We hebben van tevoren meerdere onderzoeken gedaan naar wat

blend

is

er speelt onder consumenten en verschillende concepten getest. De

er nog iets veranderd

Nederlandse volwassen roker

de

Smoke

unieke Smell

verbeterde

aan Camel Black &

staat open voor innovaties,

White: de toch al strak

maar die moeten dan wel re-

verpakking

levant zijn. Less Smoke Smell

is nu ook voorzien van de herkenbare curve-vorm. “Die

zal zeker nieuwsgierig ma-

vorm is speciaal voor Camel ontworpen en zelfs gepaten-

ken en mensen aanspreken.

teerd. De hoeken van de verpakking zijn over de hele lengte

Daarmee geven we de onder

afgerond, zijn breed aan de boven-en onderkant en smal

nemer meteen een goede

in het midden”, legt Ketellapper uit. “Vorig jaar hebben we

tool om het gesprek aan te

de curve-hoeken geïntroduceerd op Camel, nu krijgen ook

gaan. Je kunt hier echt iets

Camel Activate en Camel Black & White de nieuwe uitstraling.

over vertellen aan je klant.”

vormgegeven

Bij Camel Black & White onderstreept de vormgeving nog meer

Omzetsucces

het

De

minimalistische

voortdurende

innova-

karakter.

ties werpen hun vruchten af.

En tezamen met de Less

“Camel is het snelst groeiende

Smoke Smell is dit echt

merk in een markt die dalend

een onderscheidend

is”, vertelt Ketellapper. “Dat er veel gebeurt rondom het merk,

product in het schap.”

Wereldprimeur

we met toegevoegde waarde komen en ondernemers erover praten met klanten, heeft een

Nederland is het eerste land waar Camel Black & White Less

positieve invloed op de verkoopcijfers.” En er komt nog

Smoke Smell op de markt is gekomen. Een wereldprimeur dus.

meer aan, belooft Sandra Ketellapper: “De tabakswinkels

Ketellapper: “We activeren de innovatie op de nieuwe verpakking,

mogen dit jaar veel van Camel verwachten. We bestaan honderd

met displays en promotors in het tabaksspeciaalzakenkanaal die

jaar en dat willen we laten zien!”

Tabaktueel | 9


Eigenaar Sasja van Horssen

‘Een eigen zaak is een aanrad Bij Studio Tobac, voorheen de Oliva Cigar Lounge, vind je voornamelijk tabakswaren. De zaak van Sasja van Horssen in de binnenstad van Den Bosch heeft duizenden soorten in haar assortiment, waaronder enkele zeer exclusieve. In de stijlvolle lounge achterin de winkel kunnen sigarenliefhebbers hun hart ophalen. “In de omgeving van de Brabantse hoofdstad kon ik simpelweg geen goede sigaarspeciaalzaak vinden waar ik als importeur aan kon leveren. Daarom heb ik zelf maar de stoute schoenen aangetrokken”, vertelt eigenaar Sasja van Horssen, derde generatie importeur van tabak. Zijn opa startte kort na de Tweede Wereldoorlog de groothandel Van Horssen B.V, die in Sliedrecht is gevestigd. Zeven jaar geleden heeft de Rotterdammer daar de eigen winkel aan Den Bosch toegevoegd, die van grote meerwaarde blijkt te zijn. “Enerzijds vang ik door het rechtstreekse contact met de consument eerder signalen op en hoor ik direct wat hun wensen en behoeften zijn. Anderzijds begrijp ik de winkelier beter omdat ik dezelfde taal spreek en tegen dezelfde problemen aanloop. Ik kan iedere importeur aanraden een eigen zaak te openen.” Inmiddels heeft Sasja er zelfs nog een zaak bij: Van Dalen in Rotterdam. “Die winkel heb ik vorig jaar overgenomen van de gebroeders Van Dalen. Al tientallen jaren is deze rokersspeciaalzaak een begrip in de havenstad en omgeving.” Dit voorjaar lanceert hij ook een webwinkel, waar alle producten uit beide winkels online zijn te bestellen. “Het was een enorme klus om al onze duizenden producten te fotograferen en te beschrijven. Maar binnenkort opent www.sigaren.nl daadwerkelijk haar digitale deuren”, vertelt Sasja trots.

Tijd en aandacht Studio Tobac verkoopt hoofdzakelijk tabakswaren en enkele aanverwante artikelen als Havana-asbakken, huisparfums en aanstekers. Daarnaast biedt de winkel een fijne selectie wijnen, die bijvoorbeeld achterin de lounge gedronken kunnen worden. Sasja: “Gemiddeld ontvangen we in het weekend zo’n dertig tot veertig klanten in de lounge, die allemaal de nodige tijd en aandacht vragen. Daarom heb ik er bewust voor gekozen om geen kranten en tijdschriften of kansspelen te verkopen. Zo kan ik de aandacht volledig bij de sigarenklant houden. De tijd die ik in hen investeer, verdien ik terug: mijn klanten nemen dikwijls grotere hoeveelheden af. Sommige mensen zie ik maar twee keer per jaar, maar die slaan dan direct een voorraad voor een halfjaar in.”

‘Het is hier soms net een crèche voor mannen’

10 | Tabaktueel

De importeur-winkelier merkt dat het verstandig is om je als zaak te specialiseren. “Wij verkopen bijvoorbeeld naast een grote diversiteit aan sigaren ook driehonderd soorten pijptabak. Juist door een ruim assortiment te bieden, trekken wij klanten uit Brabant, Limburg en België.” Maar ook de sigarettenverkoop krijgt sinds enkele maanden meer aandacht. “Voorheen zat het sigarettenrek wat weggemoffeld. Om meer aanloop te generen, hebben de siga-

Tekst en fotografie: Linda Groothuijse


Tabaktueel | Ondernemer

ader voor iedere importeur’ retten een prominentere plek achter de toonbank gekregen. Wel proberen we wat exclusievere merken te verkopen, zoals American Spirit, om de concurrentie met de supermarkt aan te gaan.”

Ontmoetingsplek De ruime lounge neemt zeker de helft van de zaak in beslag, en biedt ruimte aan zo’n zestien sigarenliefhebbers. Die brengen er vaak uren door, vertelt eigenaar Sasja van Horssen. “Het lijkt soms wel een crèche voor mannen”, grapt hij. “De vrouw gaat lekker winkelen in de binnenstad, terwijl de man hier geniet van een of meerdere sigaren. De mannen maken onderling snel contact met elkaar, want ze delen dezelfde passie voor het genotsmiddel. Soms vindt hier een ‘herf’ plaats, een eerder op internet afgesproken ontmoeting voor sigarenliefhebbers.” De sfeervolle lounge, met daarin een grote foto van een straatbeeld uit Cuba, biedt uitzicht op de indrukwekkende humidor. De inloop-klimaatkast is tien meter lang en twee meter diep en herbergt ontelbare soorten longfillers. Sasja: “Voor mij is het probleem dat ik ruimte tekort kom. Wekelijks worden er sigaren geleverd en elke twee weken vul ik mijn assortiment aan met noviteiten.”

die wij verkopen”, vertelt Sasja. “Zelf houd ik mijn kennis op peil door te reizen, naar onder meer plantages in verschillende landen als Brazilië, de Dominicaanse Republiek en Cuba. En natuurlijk ga ik naar de jaarlijkse sigarenbeurs in Amerika, want daar lopen ze voorop. Daarnaast lees ik vakliteratuur, waaronder tijdschriften als Cigar Journal en Cigar Aficionado en kijk ik regelmatig op websites als Sigarenliefhebber.nl en Halfwheel.com.” Tot slot: waar gaat eigenlijk de persoonlijke voorkeur van de importeur, winkelier, kenner én liefhebber naar uit? “De Cubaanse sigaar vind ik over het algemeen genomen elk jaar duurder worden, maar helaas ook minder van kwaliteit. Daarom prefereer ik sigaren uit Nicaragua. Zij hebben naar mijn mening de beste prijs/ kwaliteit verhouding. Daar steek ik altijd graag eentje van op.”

‘In de humidor kom ik ruimte tekort’

Vakkennis Sasja en zijn vrouw staan één á twee dagen per week in de winkel. Daarnaast zijn er twee vaste medewerkers in dienst. Allemaal beschikken zij over een grote hoeveelheid vakkennis. “Dat moet ook wel met de grote diversiteit aan merken en soorten sigaren Studio Tobac Vughterstraat 82, 5211 GL ‘s-Hertogenbosch T: 073-6122129 www.cigarshop.nl

Tabaktueel | 11


De Lotto onthult nieuwe plannen

De consument blijven verleiden om naar de winkel te komen Het winkelgedrag van de consument verandert in hoog tempo. Het aanbod en de benadering van winkels moet zich daarop aanpassen. De Lotto komt daarom met vernieuwende plannen. ‘Ons doel is om met online én offline technieken de spelbeleving in de winkel te versterken.’

Wat is de aanleiding voor De Lotto om nu met vernieuwingen te komen? Account Manager Menno Been: “In het algemeen neemt het aantal ‘bakstenen’ winkels momenteel af; in elk dorps- en stadscentrum zie je de leegstand. In de tabaksbranche speelt nog sterker dat verouderde winkels verdwijnen en opgaan in winkelformules. Een nadeel van deze tendens is dat het ‘ouderwetse’ shoppen en snuffelen minder aantrekkelijk wordt, want het aanbod is vrijwel overal hetzelfde. Het concept winkelen wordt dus steeds functioneler. Dat effect wordt nog eens vergroot omdat de consument steeds vaker de laptop, tablet of mobiele telefoon gebruikt voor het doen van aankopen. Mensen zoeken online naar het dichtstbijzijnde verkooppunt of kopen hun artikelen in een webshop.”

blijft bestaan, maar de nieuwe aanwas is klein. Daarnaast zien we dat ‘light’spelers eerder afhaken, mensen die af en toe een kansje wagen. Door de crisis letten mensen op hun geld en stellen aankopen uit. En daarbovenop kan de klant op veel plekken terecht voor een product van De Lotto en niet meer alleen in de tabaks- en gemakszaak. Toch blijft tabak en gemak op dit moment het belangrijkste verkoopkanaal voor De Lotto. De vraag voor ons is dus: hoe zorgen we voor meer traffic naar de winkel? En hoe gaan we om met het aanbod op internet, zonder dat dit de winkelverkoop kannibaliseert? In onze strategie hebben we de markt en de mogelijkheden in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat we in de komende jaren een aantal veranderingen moeten doorvoeren.”

‘Tabak en gemak blijft het belangrijkste verkoopkanaal voor De Lotto’

In hoeverre geldt dat voor de producten van De Lotto? “Er zijn gelukkig nog steeds veel mensen die waarde hechten aan hun dagelijkse of wekelijkse loopje naar de winkel om daar het Toto-formulier in te vullen of een Kraslot te halen. Die vaste groep

12 | Tabaktueel

Gaat die strategie niet ten koste van de klanten die nu in de winkel komen? “We willen innoveren op basis van mogelijkheden, zonder dat de ondernemer daar de dupe van wordt. Dat kan ook: zo hebben we de afgelopen jaren een aan-

Tekst en fotografie: Naomi Querido


Tabaktueel | Kansspelen

tal online activiteiten ontplooid waaruit blijkt dat internet vooral nieuwe consumenten aantrekt, en geen klanten kost die anders hun lot in de winkel hadden gekocht. Ook bestaat er veel overlap: zo heeft 65 procent van de kopers op de winkelvloer ook een abonnement op een kansspel – dat kan variëren van de Nederlandse Staatsloterij tot de Postcode- of BankGiro-loterij – en koopt 35 procent van de abonnees ook weer Lotto-producten op de winkelvloer. Ons internetaanbod hoeft de ondernemer overigens geen angst in te boezemen; de winkel kan er zelfs profijt van hebben.”

Hoe gaan de veranderingen eruitzien? “Ons uitgangspunt is om moderne technieken te vertalen naar het pushen van de aankoop op de winkelvloer. Een paar voorbeelden? Met POS-materialen en narrow casting via schermen in de winkel laten we nu zien wat we hebben. De volgende stap is om de consument ook te activeren met een sms of app-notificatie als bijvoorbeeld de jackpot hoog staat. Een andere groep potentiële klanten is wel actief op internet, maar huiverig voor digitaal betalen. Die kunnen we bijvoorbeeld aanbieden om het Toto-formulier op hun smartphone in te vullen en in de winkel de streepjes- of QR-code te laten scannen, misschien zelfs wel via een self service-terminal. Verder zoeken veel consumenten in Google op bepaalde termen, zoals ‘Vivánt’ en ‘actie’. Daar moeten dan ook aanbiedingen van De Lotto bij opduiken, samen met het adres van de dichtstbijzijnde winkel.”

Het moet dan wel aantrekkelijk blijven om naar de winkel te komen. Op wat voor manier gaan jullie dat ondersteunen? “We willen de beleving versterken met online én offline technieken. Enerzijds kijken we hoe we met reclame op maat, activatie en de sociale kanalen nieuwe consumenten naar de winkel krijgen, anderzijds naar wat we kunnen leren van de presentatie en klantbenadering in winkels als de iStore. In verschillende tabaks-en gemakszaken lopen al pilots hoe we de sfeer en gezelligheid van de winkel kunnen behouden en bevorderen, bijvoorbeeld met speciaal kansspelmeubilair of een tablet in de statafel. Er zijn veel manieren om de klik met de moderne consument te maken.”

Wat kan de ondernemer zelf doen om mee te groeien in de veranderende markt? “Innoveren kost tijd. Het is een proces dat je gaandeweg telkens moet bijsturen. Er bestaat dan ook geen one size fits alloplossing. Maar we moeten wel samen op zoek naar hoe de ondernemer service, beleving en verrassing kan blijven brengen, en hoe De Lotto dat kan ondersteunen. Dat blijft maatwerk, want uiteindelijk ‘maakt de vent de tent’. Ga daarom in gesprek met de rayonmanager of de keten over mogelijkheden die je als ondernemer binnen én buiten de winkel hebt om nieuwe consumenten aan te spreken. Bekijk bijvoorbeeld wat wel en niet kan op Facebook en Twitter en zet die kanalen vervolgens in. Online verkopen zullen alleen maar toenemen. Dus denk buiten de vier muren en ga openstaan voor de toekomst!”

‘Er zijn veel manieren om de klik met de moderne consument te maken’

Menno Been van De Lotto

Tabaktueel | 13


Irish Coffee en Sweet Cognac aanvulling in groeisegment cigarillo’s

Ritmeester introduceert nieuwe smaakvarianten Al Capone

Gearomatiseerde cigarillo’s zijn mateloos populair. Reden voor Ritmeester Cigars, fabrikant van Moods en Al Capone, om twee nieuwe smaakvarianten uit te brengen in dit groeisegment: Al Capone Pockets Filter Irish Coffee en Al Capone Pockets Filter Sweet Cognac. De gearomatiseerde cigarillo maakt al een paar jaar een opmars onder een groeiend aantal liefhebbers. Marktleider in dit groeisegment is Ritmeester Cigars, dat met de merken Moods en Al Capone een marktaandeel van bijna 70 procent heeft. “Onze kracht is dat we blijven innoveren en inspelen op de behoeften van de consument”, aldus Country Manager Netherlands Peter Gravesteijn van Ritmeester. “Jaren geleden introduceerden wij als eerste de gearomatiseerde cigarillo. De branche verklaarde ons aanvankelijk voor gek. Maar wij zagen wel toekomst in een cigarillo die mild van smaak is en voor de omgeving aangenaam ruikt.”

Inmiddels is het gearomatiseerde filtercigarillo-segment het enige dat groeicijfers laat zien binnen de sigarenbranche. Reden dat we

benieuwd zijn naar de nieuwste introductie van Ritmeester. Gravesteijn: “Ons marktaandeel in het gearomatiseerde segment neemt nog steeds toe, evenals het aantal mensen dat een aroma-cigarillo rookt. Het was daarom een logische stap voor ons om het assortiment Al Capone nu uit te breiden met twee extra smaken. Bewust is gekozen om de nieuwe varianten uit te brengen in de kleinere maat cigarillo, de Pockets Filter. Gravesteijn: “Mede vanwege het rookverbod hebben mensen vaker behoefte aan een korter rookmoment. Daar spelen wij op in.” Sinds april kan de consument dus ook kiezen uit de twee nieuwe smaken Sweet Cognac en Irish Coffee. Wat maakt deze melanges zo bijzonder? International Brand Manager André Keijman van Ritmeester vertelt: “Mensen zijn op zoek naar cigarillo’s met een smaakje. Om een brede doelgroep

14 | Tabaktueel

Tekst: Linda Groothuijse

‘We verwachten enthousiaste reacties op de nieuwe smaakvarianten’

Kort en smaakvol


Tabaktueel | Introductie

aan te spreken, hebben we vooraf een gedegen marktonderzoek uitgevoerd. Deze twee smaken kwamen bij onze doelgroep beide als favoriet uit de bus. Een goed vooronderzoek betaalt zich meestal terug, is onze ervaring.” Hoe zou de Brand Manager de smaak omschrijven? “Het zijn toegankelijke cigarillo’s met een milde, maar intense smaakbeleving. De Irish Coffee is wat minder zoet dan de Sweet Cognac. Die laatste variant is overigens met een andere cognac gemaakt dan de reeds bestaande Al Capone Sweets Filter. De nieuwe varianten zijn uitermate geschikt om op te steken na bijvoorbeeld een etentje of bij speciale gelegenheden, maar natuurlijk ook om gewoon te genieten van een smaakvolle cigarillo.”

marge hebben, is het voor winkeliers een aantrekkelijk product om te verkopen. Door een actieve verkoophouding kunnen de omzetten voor beide partijen stijgen.” Maar het belangrijkste voor tabaksverkooppunten is dat fabrikanten innovatief blijven en in de juiste segmenten met interessante introducties komen, zoals nu met de Al Capone smaakvarianten. Peter Gravesteijn: “Innovatief blijven leidt ertoe dat bestaande én nieuwe consumenten een passende en bredere keuzemogelijkheid krijgen en daardoor de winkel blijven bezoeken. Stilstaan in een markt die onder druk staat, is geen optie. Een actieve rol van zowel de fabrikant als de ondernemer is daarom essentieel. We hebben elkaar hard nodig om te kunnen overleven.”

‘Stilstaan in een markt die onder druk staat, is geen optie’

Enthousiaste reacties In Nederland brengt Ritmeester de Sweet Cognac en de Irish Coffee variant gelijktijdig op de markt. Keijman: “In Italië, Duitsland en Zwitserland hebben we al één van de twee smaken uitgebracht in een 10-stuksverpakking. Daar zijn de eerste reacties van zowel consument als de detailhandel heel enthousiast. De verkoopcijfers zijn zeer positief te noemen.” Peter Gravesteijn voegt daaraan toe: “De nieuwe cigarillo’s vullen ons huidige assortiment goed aan. Al Capone vormt hierdoor, net als Moods, een productlijn die voor een duidelijke herkenbaarheid in het sigarenschap zorgt.” Ook in Nederland verwacht Ritmeester een succesvolle ontvangst. Keijman: “Alleen in Nederland introduceren we de smaken tegelijkertijd én in een 20-stuksverpakking. Nederland is tenslotte een echt sigarenland.”

Kennis on tour Ritmeester investeert in haar relatie met detaillisten. Zo toert de fabrikant momenteel met een ‘mobile lounge’ kriskras door Nederland om winkeliers productkennis bij te brengen. “Ondernemers en hun medewerkers zijn voor ons ontzettend belangrijk: zij hebben het contact met de consument. In ons rijdende opleidingscentrum leren wij hen alles: from seed to smoke”, vertelt André Keijman. “Zo kunnen winkeliers en personeel hun klanten het beste informeren en van een kundig advies voorzien.” Ook zet Ritmeester promotors in, die de retailer ondersteunen bij de verkoop van het Ritmeester-assortiment. Peter Gravesteijn: “Aangezien cigarillo’s een hoge

Sigarenfabrikant Ritmeester Ritmeester (opgericht in 1887) is actief in de productie, verkoop en handel van tabaksproducten in 60 landen en voert twee merken: Moods en Al Capone. Na jarenlang gevestigd te zijn in Veenendaal, verhuisde in 2005 de productie naar het buitenland en het hoofdkantoor in 2007 naar de binnenstad van Den Bosch. Ritmeester is onderdeel van de Burger Söhne Group, een van de grootste sigarenconcerns ter wereld.

Sweet Cognac en Irish Coffee De nieuwe smaakvarianten Al Capone cigarillo’s zijn verkrijgbaar in een 20-stuks verpakking. De cigarillo’s zijn gemaakt van onder andere Virgina Premium tabak. De verschillende varianten onderscheiden zich door een herkenbare verpakking. De verkoopprijs bedraagt € 4,20.

Tabaktueel | 15


Wenskaartenaanbieders richten zich op het hoogst haalbare rendement

‘De wandcollectie is het fundame Voor elk belangrijk moment in een mensenleven is bij de tabakswinkel een passend kaartje te vinden. Hallmark Cards en Paperclip Cards blikken vooruit en ontraadselen hoe u dit seizoen het meeste rendement uit uw wenskaartenwand haalt. ‘Stem het assortiment af op de juiste doelgroep.’

Nederlanders zijn dol op het versturen van wenskaarten. Vroeger viel standaard een kaartje in de bus bij een verjaardag, geboorte of overlijden, en sinds een jaar of tien worden ook felicitaties verstuurd bij samenwonen, een nieuwe woning of wanneer het rijbewijs of schooldiploma binnen is. Die verstuurmomenten breiden zich steeds meer uit. Tijdelijk in een dipje? Een opvrolijkende wenskaart doet wonderen. De felbegeerde nieuwe baan veroverd? Daar hoort een gelukswens per post bij. Een breed assortiment wenskaarten biedt toegevoegde waarde voor de tabakswinkel. Iemand die binnenloopt voor een kaartje, snuffelt immers ook gauw rond tussen de boeken, tijdschriften en cadeauartikelen. Maar welke collecties trekken klanten binnen? Hoe oogt het assortiment binnen uitnodigend en aantrekkelijk? En hoe blijft u als eerste op de trends inspelen?

Hallmark Cards en Paperclip Cards adviseren winkeliers frequent over de inrichting en samenstelling van de wandcollectie en kaartmolens.

Goede mix Zo speelt de keuze van het assortiment een cruciale rol bij de verkoop van wenskaarten, weet marketing & communicatie manager Jos van der Pluijm van Hallmark Cards, wereldwijd marktleider in wenskaarten. “Wij helpen de ondernemer bij het samenstellen van een geschikt assortiment en een aantrekkelijke presentatie.

partner van de detaillist zoeken we samen naar wat het hoogst haalbare rendement oplevert uit de beschikbare winkelruimte. Diverse aspecten spelen daar een rol bij. We kijken bijvoorbeeld naar wat voor klanten de winkel bezoeken, wat hun bestedingspatroon is en waar deze klantengroep behoefte aan heeft. Bij wenskaarten gaat niet om het grootste aanbod of om persoonlijke voorkeur. Wat telt, is een assortiment dat past bij de behoeften van bezoekers van de winkel.”

Uitgekiend assortiment Commercieel directeur Léon Corstens van de toonaangevende wenskaartenuitgeverij Paperclip Cards onderschrijft het belang van een uitgekiende collectieopbouw. “De grootste kracht van Paperclip Cards is dat onze klanten niet hoeven te kopen wat wij ontwikkelen, maar dat wij ontwikkelen waar de markt om vraagt. Dat klinkt simpel, maar in de praktijk gaat daar

‘Er zijn steeds meer verzendmomenten en collecties die daarop inhaken’

16 | Tabaktueel

Het gaat om een goede balans op stijl- en prijsniveau: een adequate opbouw van het assortiment met bij elke prijscategorie de juiste waarde voor een passende prijs. Als

Tekst: Pien Koome


Tabaktueel | Wenskaarten

ent van een afgewogen aanbod’ een intensieve marketing aan vooraf. Zo kunnen wij de retailer een onderbouwd advies geven over de inrichting van de kaartenwand en molens. Daarnaast is het van belang om het aanbod af te stemmen op de juiste doelgroep. In een wijk met een wat oudere populatie die wat meer te besteden heeft, is er behoefte aan wenskaarten van een wat luxueuzer niveau, terwijl een Vinex-wijk met tweeverdieners vraagt om een eigentijdse, trendy collectie. Elke locatie spreekt op die manier een eigen, specifieke doelgroep aan.”

Omzetsnelheid Keuze genoeg dus, maar welke verstuurmomenten doen het goed in de wenskaartenwand en zorgen zo voor de omzet? “Bij het everyday-assortiment in de kaartenwand en molens zijn verjaardags- en felicitatiekaarten verreweg de meest verkochte items, gevolgd door blanco kaarten, vriendschap, geboorte en deelneming”, vertelt Jos van der Pluijm. “Wij vernieuwen regelmatig het assortiment in de wand om te voorzien in de behoeften en voorkeuren van de consument. De klant moet als het ware naar de wand getrokken worden door de uitnodigende presentatie en het gedifferentieerde aanbod.”

juiste aanbod nog wel eens discussie op tussen leverancier en ondernemer”, vertelt Léon Corstens. “Winkeliers namen hun eigen smaak en voorkeur nogal eens als uitgangspunt, waardoor de samenhang in een collectie ontbrak. De laatste jaren wordt de wenskaart gelukkig steeds meer als serieuze productcategorie gezien. Duidelijke keuzes zijn cruciaal: kies je voor omzet en omloopsnelheid, dan ligt de nadruk meer op verjaardagkaarten. Maar je kunt ook kiezen om de focus op speciale gelegenheden te leggen. Om hierin de juiste afweging te maken, werkt Paperclip met een service merchandiser, die zorgt voor de orderstroom en het onderhoud van de collectie. De vertegenwoordiger adviseert ondernemers gericht op het hoogste rendement op hun winkelvloer, gebaseerd op basis van kennis, ervaring en kengetallen.”

Wow-gevoel En dan is het van belang dat de wenskaar-

over veel licenties, met topcollecties als Marjolein Bastin, Disney, Studio 100, Hello Kitty en Animal Planet. Jos van der Pluim: “Met 100 procent merkbekendheid en 56 procent merkvoorkeur is Hallmark het enige bekende wenskaartenmerk in de retail. Daarnaast ondersteunen we ondernemers door wenskaarten en verzendmomenten onder de aandacht te brengen onder een groot publiek. Naast de reclame die we maken, gaan we partnerships aan. Zo zijn we dit seizoen, net als vorig jaar, een intensieve samenwerking aangegaan met het altijd goed bekeken televisieprogramma All You Need is Love. Verder stimuleren wij de verkoop met aantrekkelijke consumentenpromoties, vergezeld van opvallende en herkenbare communicatie op de winkelvloer. Ook blijft Hallmark voortdurend op zoek naar het creëren van toegevoegde waarde, bijvoorbeeld met innovatieve technieken die een ‘wow-gevoel’ oproepen bij de consument. Andere innovaties zijn praktischer, zoals de wenskaartenserie met de postzegel al in het ontwerp.”

‘Ondernemers behandelen de wenskaart steeds vaker als serieuze productcategorie’

In het verleden leverde de keuze voor het

tenwand telkens weer het oog van de consument weet te trekken. Hallmark werkt daarom met herkenbare karakters als Forever Friends en Hoops & Yoyo en beschikt

Nieuwe collecties

Paperclip vernieuwt jaarlijks een kwart van de gehele wandcollectie en komt dit jaar – juist in het huidige grillige economische klimaat – zelfs met acht nieuwe collecties op de markt, vertelt Léon Corstens. “Onze ontwerpers werken

Tabaktueel | 17


Wenskaarten | Tabaktueel

exclusief voor Paperclip vanuit de eigen studio’s in Nederland en Engeland. Het is meer dan ooit belangrijk om de klant te verrassen en te verleiden tot een bezoek aan de lokale tabakswinkel. Wenskaarten spelen hierbij een belangrijke rol. De trendy collecties die buiten in de molens staan, nodigen uit om ook binnen rond te kijken. De wandcollectie is het fundament van een afgewogen aanbod.” De Paperclip wandcollectie ‘Mixed Emotions’ bestaat uit acht strekkende wandmeters met unieke wenskaarten en kent een modulaire opbouw. De basic collectie van vijf meter wordt gecompleteerd door Fun Line, High Line en Trend Line. “Naast vaste items als humor, klassiek en fotografie wordt het aanbod aangevuld met duidelijke accenten”, legt Corstens uit. “Zo ontstaat een krachtige

collectie met een stevig kleurenpalet, die bovendien een goede prijs-kwaliteitverhouding kent.”

Waardevol Ondanks de opmars van de digitale wenskaart en de mogelijkheid om wenskaarten online te versturen, zoals via de website van de fabrikant of de winkelketen, zien zowel Jos van der Pluijm als Léon Corstens de toekomst van de fysieke kaart vol vertrouwen tegemoet. Niet voor niets neemt

en Pasen net plaatsgemaakt voor de series rond Koninginnedag, Moeder- en Vaderdag. Die aanpak werkt, merken beide heren. “De consument blijft een kaartje op de mat zien als een van de meest waardevolle communicatiemiddelen”, stelt Corstens. “Dit zal ook de komende jaren niet snel veranderen.” Van der Pluijm vult aan: “De moeite die mensen nemen om daadwerkelijk naar de winkel te gaan om een kaartje te kopen en met een handgeschreven tekst een boodschap te versturen naar familie, vrienden en collega’s, maakt een fysieke wenskaart zeer waardevol voor de ontvanger. Als je echt om iemand geeft, verstuur je een wenskaart. In elk huishouden krijgen wenskaarten nog steeds een opvallende plek op de schouw of aan de muur, omdat mensen er lang van willen genieten.”

‘Verjaardags- en felicitatiekaarten zijn verreweg de meest verkochte items’

18 | Tabaktueel

het aantal verzendmomenten en nieuwe series nog steeds toe. Zo hebben de wenskaartenseries rond wintersport, carnaval


Hallmark Cards: úw partner in wenskaarten

Allerbeste kwaliteit:

100% merkbekendheid en grote merkvoorkeur en ruim 100 jaar ervaring en vakkennis

Uitgebreid assortiment:

Persoonlijke aandacht:

advies en begeleiding bij o.a. assortimentskeuze en presentatie op de winkelvloer

Mediacampagnes:

ruime mix van stijlen, formaten en prijsklassen voor alle gelegenheden

investeren in aandacht voor wenskaarten op o.a. tv en radio om de verkoop te stimuleren

Herkenbare collecties:

Ambitie:

Disney, Warner Bros, Efteling, Studio 100, Marjolein Bastin, hoops&yoyo en Forever Friends

samen met u gaan voor het hoogst haalbare rendement

Hallmark Cards Nederland B.V. - Telefoon: 010 - 459 65 66 - www.hallmark.nl ZM0479_07.indd 1 Hallmark.indd 1

MEER KEUZE = MEER VERKOOP

19-03-13 12:27 19-03-13 20:37

moderne • Fraaie presentatie van wenskaarten • Combineer uit diverse collecties • Véél series presenteren, ook als er weinig ruimte is

et Breedte per molenvo is slechts 45 cm! Takkebijsters 62 4817 BL Breda The Netherlands

Tel Fax Email

+ 31 (0)76 54 10 768 + 31 (0)76 54 28 663 info@artofcards.nl

w w w. a r t o f c a r d s . n l


, s r e g n Blikva kers en k e r t n e n t bin e m n e t r a a k s wen kracht stop het s letterlijk m o s n e rten vorm inkel. Wenskaa kaartje van de w dere n visite van bijzo e trends s r e d ie b Vier aan ecties schetsen d 013. rtencoll sen van 2 n wenskaa a k p o o k en ver

‘Ons assortiment heeft een grote stopkracht’ De wenskaarten van The CardClub springen eruit door de opvallende designs, de vrolijke kleuren en de betaalbaarheid. Commercieel directeur Tamara Verlaat-Sikkes van The CardClub: ‘Het is bij ons altijd nét even anders.’ Wat is de kracht van jullie wenskaartencollecties voor de tabaks- en gemakszaak?

Met welke slimme tips en inzichten kan de ondernemer meer uit zijn wenskaartenomzet halen?

“The CardClub maakt opvallende kaarten, altijd nét even anders dan de rest. Zo hebben we verjaardagskaarten met een spelletje erin of met ‘schud-oogjes’. In deze tijd is die exclusiviteit van groot belang. Wat wij leveren, staat daarom gegarandeerd niet ook al bij de ‘buurman’.”

“Bedenk hoe je elke vierkante meter wenskaarten het best benut en ga bij het samenstellen van je assortiment niet uit van je eigen smaak. Zoek naar wat de klant wil. En als een collectie niet of niet meer loopt, vervang hem dan. Bepaal met commercieel oog of je assortiment overeenstemt met de smaak van je klanten en of je iets anders biedt dan winkels in buurt.”

Op welke plek komen jullie wenskaartenmolens het beste tot hun recht? “Al onze wenskaarten zijn compleet geseald, waardoor ze ideaal zijn om buiten neer te zetten. Sowieso heeft ons assortiment een grote ‘stopkracht’. De aparte vormgeving doet voorbijgangers stilstaan.”

Met welke collecties weten jullie de aandacht van de consument te trekken? “Onze lijn Oog Voor Jou is letterlijk een blikvanger. Deze wenskaarten lopen als een trein. In februari hebben we daarnaast de reeks Knipoog geïntroduceerd: een leuk geprijsde wenskaart op A4-formaat. Uniek, want dat bestaat nog niet. Zet je deze molens naast elkaar, dan is het helemaal een sterk concept.”

‘Een impulsartikel de klant er te

Waar kan de ondernemer op letten bij het samenstellen van zijn assortiment? “Winkeliers krijgen klanten binnen door niet alleen met de marktleiders te werken. Je moet juist iets extra’s bieden. Wel moeten wenskaartenmolens draaien, zodat ze een goed rendement opleveren. Ga dus voor wenskaarten met een hoge omloopsnelheid. De consument van nu wil een mooie, aparte wenskaart voor niet al te veel geld, zoals onze Little Big Words. Dat molentje, met wenskaarten voor € 1,85, loopt goed.”

20 | Tabaktueel

Tekst: Naomi Querido


Tabaktueel | Wenskaarten

‘Met bijzondere series maak je een zichtbaar onderscheid’ Voor de onderscheidende wenskaartencollecties van Art of Cards krijgt de winkel al snel een groep vaste klanten over de vloer. Verkoopleider Paul Rulkens: ‘Prikkel de klant buiten om binnen verder te kijken.’ Wat is de kracht van jullie wenskaartencollecties? “Met wenskaarten kan de winkel zich goed en zichtbaar onderscheiden. Ook bij winkelformules is hier meestal ruimte voor. Wel moet de ondernemer zelf in actie komen en een leverancier kiezen die hem iets bijzonders biedt, zoals kunstkaarten, kinderkaarten of een collectie goede doelen-wenskaarten.”

Waar in de winkel komen deze collecties het best tot hun recht? “Zet bijzondere collecties in als blikvangers. Laat buiten al zien wat er binnen te vinden is. Prikkel de klant om binnen verder te kijken en zorg dat de bijzondere collecties vooraan staan, waar ze aandacht trekken.”

vrouw – en goed passend bij momenten om een kaart te sturen, bijvoorbeeld om samen cupcakes te maken, een gebakje te eten of gewoon voor een heel feestelijk gevoel.”

Met welke tips halen ondernemers meer uit de wenskaartenomzet? “Zorg met de stelbus dat alle molens op gelijke hoogte staan. Dat oogt overzichtelijk en uitnodigend. Heb je weinig ruimte, dan kun je met ons schakelsysteem op een klein oppervlak meer presenteren. Tot slot: zet wekelijks een andere molen buiten en verwissel ook de molens binnen eens van plek. Je zult zien dat andere collecties dan weer opvallen.”

Wat maakt jullie collecties tot zulke blikvangers? “Onze Woodmansterne-kunstkaartenserie is al meermaals in de prijzen gevallen. Verder zijn onze 3D Pop Up-wenskaarten van Santoro London enorm opvallend. Net nieuw is de collectie kinderkaarten voor het goede doel die we in samenwerking met KiKa hebben uitgebracht, met onder meer sticker- en knutselwenskaarten. Allemaal collecties waar je vaste klanten voor krijgt. Wissel de reeksen wel regelmatig; verandering van spijs doet eten. En kijk kritisch naar de opbouw van he assortiment: is er voor elke klant wat wils?”

is alleen zinvol als genaan loopt’

Hoe speelt Art of Cards in op de trends van dit seizoen? “De huidige consumentenvoorkeur voor zachte pasteltinten zie je terug in onze huidige series. Verder springen we in op de cupcakestrend, die zelfs in de kerstkaartencollecties van dit jaar terugkomt. Heel vrouwelijk – het overgrote deel van de wenskaartenkopers is

Tabaktueel | 21


Wenskaarten | Tabaktueel

‘Exclusieve wenskaarten triggeren de koopimpuls’ Commercieel directeur Alain Mares werkt al 22 jaar bij het van oorsprong Vlaamse Eclipse Cards. Sinds 2009 is Eclipse Cards Nederland actief en maken de exclusieve wenskaartenlijnen ook een opmars in ons land. ‘Een wenskaart is een expressie van emotie.’ Wat is de kracht van jullie wenskaartencollecties? “Onze reeksen hebben net iets meer. Dat kan in het formaat zitten, de stijl, een bekend character, humor, of een combinatie van die ingrediënten. Wenskaarten van Eclipse Cards vormen de slagroom op de taart; ze triggeren de koopimpuls van de consument. Het effect van de exclusieve uitstraling is zo groot dat de klant het hele assortiment van de winkel meer apprecieert.”

Welke van jullie collecties geven dat exclusieve gevoel? “In feite zijn de meeste van onze collecties speciaal en exclusief, van de 3D Pop Up wenskaarten van Le Piaf tot de succesvolle Me To You-collectie of onze alom bekende Blue Mountain-licenties. En we hebben net een collectie geluidskaarten van Blue Mountain waarbij het gedicht wordt ‘geacteerd’, voorgedragen door een vrouw. Dat onderstreept de kracht van het gedicht en is uniek in de markt.”

vintage en zachte pasteltinten, terwijl er ook vraag is naar wenskaarten met frisse, heldere kleuren. Een mooi contrast dat in de winkel krachtig neergezet kan worden.”

Met welke tips kan de ondernemer nóg meer uit zijn wenskaartenomzet halen? “In deze tijd moet je als ondernemer voorop lopen en niet afwachten. Denk niet ná, maar juist vóór. Bezoek vakbeurzen om trends, kleuren en ideeën voor het nieuwe seizoen op te doen. Voorkom dat je een dertien in een dozijn-winkel wordt en blijf regelmatig vernieuwen. Stilstand is achteruitgang!”

‘Laat buiten al zien wat er binnen te vinden is’

Hoe kiest de retailer een assortiment dat zowel vertrouwde klanten aanspreekt als nieuwe klanten aantrekt? “Creëer een positieve winkelbeleving. Vraag je af of de huidige molens goed passen bij de sfeer en producten in de rest van de winkel. In een tabaksspeciaalzaak kan één molen met handgemaakte kaarten op geschept papier al een aanvulling zijn die perfect past bij het karakter van de winkel.”

Welke trends bespeuren jullie en hoe speelt Eclipse Cards daarop in? “Humor doet het goed op de wenskaarten, veel klanten zijn in de winkel op zoek naar ‘iets grappigs’. Verder zien we een hang naar

22 | Tabaktueel


Tabaktueel | Wenskaarten

‘Spreek vertrouwde én nieuwe klanten aan’ Bij de collecties van ChromaZone is het beeld de boodschap. De wenskaartenmolens met de sprekende afbeeldingen zijn dan ook ‘binnentrekkers’. Manager Arnout van Lawick raadt winkeliers aan daar gebruik van te maken. Wat is de kracht van jullie wenskaartencollecties? “Voor de winkelier is het belangrijk om zowel nieuwe klanten binnen te halen als bestaande klanten te verleiden tot het doen van extra aankopen. Onze series zijn gericht op die impuls: het beeld is de belangrijkste boodschap, de kaart is blanco en vrij in te vullen. Maar zo’n impulsartikel is alleen zinvol als de klant er tegenaan loopt; het is een ‘binnentrekker’. Zet de molen dus in het zicht, en bij voorkeur buiten. Van kijken komt kopen!”

Welke tips en inzichten kunnen helpen om meer omzet te halen uit de wenskaartencategorie? “Verleid de klant om naar binnen komen en bedenk dat elke klant extra omzet kan betekenen. Durf veel vaker ‘actieve verkoop’ toe te passen. Dat kan ook vanuit service. Zie je iemand aan de molens draaien, maar zonder wenskaart naar de kassa komen, vraag hem dan of je kunt helpen om iets te vinden. De grootste toegevoegde waarde aan de zaak is tenslotte de winkelier zelf!”

Welke series en concepten mag de ondernemer niet missen? “ChromaZone heeft een innovatieve molen met twee korven: de bovenste is gevuld met toeristische kaarten, de onderste bevat wenskaarten uit het topassortiment. Behalve toeristen en dagjesmensen vinden ook inwoners het vaak leuk om een toeristische kaart uit hun eigen woonplaats te versturen. Met die molen kan de ondernemer een klein assortiment toeristische kaarten bieden, zonder dat het veel kostbare ruimte kost. En hij spreekt zowel vertrouwde klanten als nieuwe doelgroepen aan.”

‘Creëer een positieve winkelbeleving’

Op welke trends richt Chromazone zich dit seizoen? “Retro designs en kleuren, die teruggrijpen naar de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, zijn een belangrijke trend die terug te zien is in onze nieuwe collectie. Daarnaast komen we dit voorjaar met de nieuwe serie Art, een verrassende combinatie van oude en nieuwe kunst. Krachtige beelden met voor elk wat wils. Voor de prijsbewuste consument brengen we kaartjes voor 69 cent.”

Tabaktueel | 23


De advertentie  van  deze   tabaksfabrikant  is  niet  zichtbaar  ivm   de  Tabakwet  


Tabaktueel | Column HUUB

Men vraagt… wij draaien Huub Schultz is eigenaar van Vivánt De Tabakspot in Zwolle. Ondernemen is zijn specialisme, radio maken zijn passie. In elke Tabaktueel vertelt hij wat hem opvalt en bezighoudt. Naast onze winkel heb ik gelukkig ook nóg een grote hobby. Twee keer in de week maak ik mijn eigen radioprogramma ‘HUUB draait (G)oud’ op het lokale radiostation VechtdalFM. Ik struin dan door de muziekhistorie en als iemand me vraagt iets speciaals te draaien… speak up! Verder draai ik veel op feesten en partijen waarbij het hoofddoel is om het de gasten naar de zin te maken als DJ HUUB Goud. Een groot verschil met mijn dagelijks werk als tabakolier? Nee, want in beide gevallen verlangt de klant, luisteraar of feestganger dat ik ze vermaak, er zelf schik in heb en inspeel op hun wensen. Het is hún feestje waarin ik een rol mag spelen, en dat doe ik met veel plezier. Precies zo hoort de benadering elke tabakszaak natuurlijk hetzelfde te zijn. Ik praat, vermaak en daar waar ik mezelf als DJ verkoop en presenteer, verkoop ik in de winkel mijn rookwaar. Met veel plezier, humor en uiteraard muziek, en de muziek niet te luid, maar wel hoorbaar. Een tabakszaak is tenslotte geen rouwcentrum. De rouwteksten op de pakjes zijn al zwart-wit genoeg. En wat ik vind van ‘men vraagt en wij draaien’? Als een klant specifieke wensen heeft, is het voor ons de uitdaging om dat artikel een volgende keer te kunnen verkopen… Dan de vraag of er nog genoeg muziek in onze branche zit. Mijn antwoord daarop is een volmondig JA. Want ik laat me niet meesleuren met allerlei ‘rouwklanken’. Wat de Europese Commissie doet of onze eigen regering, ik ga me daar niet negatief over voelen. Onze branche heeft nog genoeg te bieden. Natuurlijk, de publieke opinie is tegen ons, maar dat is geen reden om treurmuziek te draaien.

Qua muziek kan ik kiezen uit oneindig veel mogelijkheden, en qua stemming in mijn winkel bepaal ik zelf helemaal de sfeer. De radio schalt naast de pakjes Marlboro. Men vraagt… en wij verkopen. De één komt voor een pakje sigaretten, de ander voor zijn kistje sigaren van ons huismerk ‘Zwolsche Heeren’. En of ik nou mijn plaatjes draai of mijn rookwaar verkoop, het klinkt mij als muziek in de oren. De enige beperking die we hebben, is dat ik geen sjekkies draai voor mijn klanten. Maar als het moet, wil ik best voor ze zingen. Men vraagt en wij draaien? Uiteraard, de klant betaalt, bepaalt en mag dan weer met een vrolijk deuntje in zijn hoofd het pand verlaten. En nee, hij hoeft niet in de spotlight te staan met allemaal zoeklichten om zich heen, maar de klant moet wel het gevoel hebben dat we hem opmerken en spotten. Dat begint al als de klant binnenkomt. Tja, elk muziekstuk begint met een intro en de meeste nummers hebben een intro dat goed klinkt. Bezorg dus ook elke klant een lekkere intro. En zeg hem of haar gedag en begroet hem duidelijk en vriendelijk. Over intro’s gesproken: beste collega’s, willen jullie alsjeblieft stoppen om bij de ‘intro’ van elke vertegenwoordiger die bij jullie binnenstapt, direct met jullie begrafenismuziek over marges en prijzen te beginnen? Zij maken de muziek niet. Dat doen de overheid en de fabrikanten. De vertegenwoordigers brengen slechts de boodschap via hun speakers, niet meer en niet minder. Laat hun muziek niet door de onze overstemd worden. De moraal: men vraagt en wij draaien. Elke dag! Muzikale groeten van HUUB (goud) Tabakspot

Reageren kan via tabakspot@gmail.com

Tabaktueel | 25


Nostalgie en moderniteit in sigarenfabriek De Olifant

‘De sigarenroker wil gewoon kringels roken’

In deze sigarenspecial mag een bezoek aan sigarenfabriek De Olifant natuurlijk niet ontbreken. Ruim anderhalve eeuw geleden waren ze er als een van de eersten bij toen de sigarenindustrie in het Overijsselse Kampen zich begon te ontwikkelen. Inmiddels is De Olifant niet meer weg te denken uit het Nederlandse sigarenlandschap. De ouderwetse deurbel, de krakende planken en de ongelijkvloerse ruimtes roepen een nostalgisch gevoel op. In het pand van sigarenfabriek De Olifant is het alsof je teruggaat in de tijd. In 1883 werden hier de eerste sigaren gemaakt, een proces dat hier vandaag de dag nog steeds plaatsvindt. Directeur Thomas Klaphake kan zich dan ook geen betere locatie wensen. “Op deze plek is het allemaal begonnen, de locatie ademt echt historie. Toegegeven, op een afgelegen industrieterrein zitten is voordeliger. Maar ik vind dat je respectvol moet zijn naar dit bijzondere pand.”

Proeverijen De laatste jaren is er een hoop veranderd in de fa-

26 | Tabaktueel

briek. Waar je in de aangrenzende winkel eerst alleen sigaren kon kopen, heeft De Olifant haar assortiment uitgebreid met koffie, thee, port en chocolade. “We zijn een samenwerking aangegaan met De Eenhoorn. Zo kunnen we meer aandacht besteden aan de producten rondom de sigaar. Bij een goede sigaar hóórt een lekkere kop koffie.” Die combinatie legt Klaphake geen windeieren. “De verblijfstijd van klanten in onze winkel is hoog. Jaarlijks verwelkomen we zo’n tienduizend mensen. Een geweldig aantal, zeker in deze tijd”, vertelt Klaphake niet zonder trots. Naast de verkoop van genotsmiddelen organiseert De Olifant regelmatig rondleidingen en proeverijen. Het is voor Klaphake nóg een reden om niet te ver-

Tekst: Mirthe Diemel Fotografie: Mirthe Diemel / De Olifant

‘Wekelijks pro hier 100.00


oduceren we 00 sigaren’

Tabaktueel | Coverstory

kassen. “Mensen uit het hele land komen speciaal langs voor een rondleiding of kistjes sigaren. Hier kunnen ze proeven, voelen én ruiken. In een gloednieuwe ruimte heb je die ouderwetse sfeer niet. Sigarenliefhebbers zijn daar trouwens ook niet naar op zoek. De sigarenroker is geen onruststoker”, lacht hij. “Die verlangt naar hoe het was en wil gewoon kringels roken. Dankzij onze sfeervolle rookruimtes kan dat hier gewoon.”

Klassieker Tegenwoordig produceert en verkoopt De Olifant alleen nog sigaren. “Vroeger maakten we tabaksproducten in de breedste zin van het woord, zoals shag, pijp- en pruimtabak”, aldus Klaphake. In 1984 is de fabriek gestopt met die breedte. “Sindsdien richten we ons op het maken van kwaliteitssigaren. De cederhouten lijn is ons basisproduct. Zelf noemen we dit ook wel de klassieke lijn; dat heeft te maken met de klassieke uitstraling van de sigaar.” Volgens Klaphake zijn de sigaren van de klassieke lijn de ‘croissants’ van De Olifant. “Het binnengoed bestaat uit kleingesneden tabak en is afkomstig van plantages uit Brazilië, Java, Sumatra en Cuba. Het omblad komt uit Java en het dekblad uit Sumatra. Deze sigaren zijn enorm geliefd bij onze klanten. Niet voor niets is dit nog steeds onze core business.”

Met de hand In lijn met het veranderende tabakslandschap gaat De Olifant mee met haar tijd. “Niet alleen wijzigt de wetgeving regelmatig, ook roken mensen gewoon minder vaak. Maar als iemand wél een sigaar wil opsteken, willen we goed kunnen inspelen op de persoonlijke wensen van de klant. Daarom zijn we in 2009 met twee nieuwe lijnen gekomen. Eén daarvan is de handwerklijn. Onze sigarenmeester Tinus Vinke maakt deze sigaren met de hand. Tinus is al 86 jaar, maar hij maakt de meest bijzondere series.” Een groot goed, beseft Klaphake. “Inmiddels is een aantal van onze medewerkers bij hem in de leer gegaan. Natuurlijk hopen we dat Tinus nog zo lang mogelijk bij ons blijft, maar op deze manier kunnen we de handgemaakte sigaren ook in de toekomst blijven

aanbieden.” Door de arbeidsintensiviteit liggen de kosten voor dit type sigaren wel wat hoger, erkent Klaphake. “Ik zie het als een soort maatpak. Deze lijn is daarom vooral gericht op zakelijke klanten.”

Toekomstgericht Waar De Olifant met de handwerklijn en de klassieke lijn verleden en heden samenbrengt, is de fabriek ook op de toekomst gericht. “Tegenwoordig heeft de consument kleinere rookmomenten. Met onze moderne lijn spelen we daarop in. Deze sigaren hebben qua formaat én verpakking een moderne uitstraling. Ook het proces gaat een stuk sneller, want deze lijn wordt geproduceerd met behulp van bobines, volledig geautomatiseerde machines.” Machines of handgemaakt, de totstandkoming van de sigaar gaat gepaard met een lang productieproces. “De tabak komt droog bij ons binnen en moet hier worden aangevocht. Vóórdat dit gebeurt, worden de sigaren al wel ingedeeld volgens onze ‘lijnen’. Het rijpingsproces dat daarna plaatsvindt, duurt minimaal zes weken. Daarna selecteren onze medewerkers de sigaren op techniek en kleur. Ze mogen bijvoorbeeld niet kapot zijn of vlekken hebben. Vervolgens worden ze handmatig ingepakt.” Een tijdrovende klus die gemiddeld drie maanden duurt. Klaphake: “Wekelijks produceren we 100.000 sigaren, dus je kunt je voorstellen dat dit proces continu gaande is.”

Onderscheiden Door de ontwikkelingen die De Olifant doormaakt, durft Klaphake te zeggen dat zijn fabriek zich onderscheidt van andere sigaren- en tabaksfabrikanten. “Alleen al als je hier binnenkomt, ruik je de geur van sigaren. En ondanks ons klassieke recept hebben we de consument echt wat te bieden.” Dat Klaphake niet alleen staat in zijn overtuiging, blijkt wel uit het feit dat De Olifant samen met De Eenhoorn door de NSO is benoemd tot Winkel van de Toekomst. “Daarnaast wonnen we vorig jaar de Ondernemersprijs van Kampen. We doen het dus best goed”, zegt Klaphake met een trotse glimlach. Wel is het werk volgens hem de laatste jaren intensiever geworden. “Héél soms vraag ik me wel eens af waarom ik in deze branche werk.

Tabaktueel | 27


Coverstory | Tabaktueel

Directeur Thomas Klaphake

Vooral als de regelgeving weer eens wordt aangepast. Het kost behoorlijk wat tijd en geld om nieuwe waarschuwingsetiketten te maken en deze te implementeren in ons assortiment. Aan de andere kant vind ik het heerlijk om vanuit beperkingen te werken en zo weer kansen te creëren. Als het dan ook nog eens slaagt, is dat natuurlijk fantastisch.”

Uitblinken Met hun bijzondere formule hoopt Klaphake een voorbeeld te zijn voor andere onderneme rs. “Ook voor winkeliers is het interessant om na te denken over hun assortiment. Juist in tijden van crisis is het goed om ergens in uit te blinken. Daardoor komen de mensen namelijk naar je toe, de extra kilometers maken dan niet uit.” Om ondernemers extra van dienst te kunnen zijn, heeft De Olifant sinds kort een speci-

‘Juist in tijden van crisis is het goed om in iets uit te blinken’ ale wekelijkse dag in het leven geroepen. “Tot en met 1 november 2013 kunnen de ondernemers die klant bij ons zijn, elke maandag tussen 10.00 en 15.00 op afspraak bij ons terecht. Niet alleen krijgen ze een rondleiding, ook praten we ze bij over de oogsten, de sigaren en eventuele toekomstplannen.” Nu het nieuwe sigarenseizoen in aantocht is, kan een limited edition niet uitblijven. “Voor onze beste zakelijke relaties, dat zijn klanten die ons totale assortiment voeren, komen we in juni met een speciale sigaar. Deze krijgt een geheel eigen melange, we bouwen er zelfs een machine voor om”, onthult Thomas Klaphake. Zelf kan hij niet wachten tot de zon gaat schijnen en mensen hun sigaar weer opsteken. “Ik heb een absolute liefde voor genotartikelen. Zelf rook ik betrekkelijk weinig, maar kan af en toe echt genieten van een sigaar.” Lachend: “Na dat halfuurtje voor mezelf kan ik er weer tegenaan!”

28 | Tabaktueel


In de auto met | Tabaktueel

Jan-Peter van Rooij

In de auto met

van Autodrop In alle soorten en maten stappen ze de winkel binnen: vertegenwoordigers. Wat zien ze, doen ze en maken ze zoal mee? Dit keer rijden we mee met Jan-Peter van Rooij (33) van Autodrop. Hoelang werk je als vertegenwoordiger van Autodrop? “Van huis uit ben ik bloemist, maar 6,5 jaar geleden wilde ik iets anders en heb ik gesolliciteerd naar deze baan bij Concorp. Werken voor een familiebedrijf met verschillende merken drop en snoep sprak me aan. Zo ben ik geswitcht van geur naar kleur.”

Wat maakt jouw vak zo boeiend? “Zoetwaren zijn vaak een ondergeschoven kindje in tabaks- en gemakswinkels. Voor die ondernemers valt nog veel meer uit deze categorie te halen. Besteed samen met de vertegenwoordiger eens wat tijd aan het assortiment en de presentatie. Snoep is een echt impulsproduct: zien is meenemen. Ook proeven doet kopen. Een schaaltje met samples bij een toonbankactie heeft altijd effect.”

‘De laatste klant van de dag verdient dezelfde glimlach als de eerste’ Zie je veel verschillen per regio in wat consumenten graag snoepen? “Nederlanders zijn over het algemeen snoepers die van zoet houden. Wel geldt: hoe dichter bij de Duitse grens, hoe zouter de smaak. Verder loopt drop hard in de winter en fris en fruitig snoep is geliefd in de zomer. Adem- en keelsnoepjes, zoals Fisherman’s Friend en Ricola, vinden het hele jaar aftrek.”

Ben je veel onderweg? “Ik kom overal waar snoep wordt verkocht, dus ik maak heel wat uren op de weg. Mijn district wordt gevormd door de grote ‘driehoek’ tussen Deventer, Enschede en Nijmegen. Ik begin altijd vroeg; om 08.00 uur sta ik bij de eerste klant. ‘s Morgens word ik graag wakker met Evers Staat Op. Vooral de typetjes vind ik fantastisch. Verder heb ik in de auto veel telefonisch overleg met mijn zeven buitendienstcollega’s elders in het land.”

Hoe breng jij je vrije tijd door? “Naast de tijd die ik met mijn gezin doorbreng, ben ik fanatiek PSV-supporter. En ik heb een grote passie voor de kermis. Ik heb zelfs een eigen Kop van Jut-attractie. Zeker twaalf weekenden per jaar ben ik daarmee op de kermis te vinden. Plezier maken in het leven vind ik belangrijk. Niet alleen privé hoor, dat geldt ook in mijn werk. De laatste klant van de dag verdient dezelfde glimlach als de eerste.”

Met wie zou jij een dag willen meerijden? “Een dagje op pad met Charlotte Jeandor van Japan Tobacoo International (JTI) lijkt me heel interessant!”

Tekst en fotografie: Eliane Mendes

Tabaktueel | 29


Sigaren vragen om ken Bij sigaren draait het om het overbrengen van kennis, beleving en advies. Familiebedrijf Agio neemt haar taak als marktleider serieus. Marketing Manager Sander de Wit en Trade Marketing Manager Marc Gino: ‘We ondernemen samen met de ondernemer.’ Marc Gino: “De relatie tussen ons als producent en de ondernemer en zijn personeel staat bovenaan. Persoonlijk contact is daar een voorwaarde voor. Onze vertegenwoordigers kijken naar wat er speelt op winkelniveau en haken daarop in met informatie en advies op maat. We ondernemen samen met de ondernemer. Aan de hand van verkoopcijfers en effectmetingen kunnen zij goed adviseren welke specifieke producten, displays en acties het goed zullen doen in de winkel.”

Sigarenkennis

Sander de Wit: “De kracht van Agio is dat we als familiebedrijf heel goed weten wat er bij andere familiebedrijven speelt. We hebben dezelfde aandachtsgebieden als tabakswinkels. Daarom sturen we, net als de tabaks-en gemakszaak, op continuïteit en lange termijn. De ondernemer en de klant staan in onze strategie centraal.”

Sander de Wit: “Het ondersteunen van ondernemers gaat bij ons verder dan louter schap-advies en POS-materialen. Zo organiseren we, op verzoek van ondernemers, regelmatig informatieve sigarentrainingen op locatie of in de winkel. De ondernemer en zijn medewerkers krijgen dan uitleg over soorten tabak, welke modellen sigaren er zoal zijn en waar je op kunt letten als je een klant adviseert.” Marc Gino: “Ook bieden we ondernemers de mogelijkheid om de Agio Experience mee te maken in onze fabriek in het Belgische Westerlo. Tijdens de twee uur durende rondleiding zien de bezoekers hoe sigaren gemaakt worden, van tabakszaadje tot ingepakt en verzendklaar product. Je zie het hele productieproces,

30 | Tabaktueel

Tekst: Naomi Querido

Marketing Manager Sander de Wit

Trade Marketing Manager Marc Gino

Familiebedrijf

‘Het cederhoutje zorgt voor een


Tabaktueel | Coverstory

nnis, beleving en advies tot aan een nagebouwde droogschuur toe. Leuk om met het personeel samen te ervaren, maar ook belangrijk om die beleving over te brengen aan klanten.”

Premium sigaren

Sander de Wit: “Met Club Agio bieden we een platform waar ondernemers met elkaar in contact kunnen komen. Detaillisten die onze producten afnemen, sparen met loyaliteitsprogramma Club Agio voor luxe geschenken en tickets voor evenementen. Toegangskaarten die we aanbieden voor bijvoorbeeld De Toppers of Cirque du Soleil, zijn meestal binnen een week weg.” Marc Gino: “We vinden het belangrijk om de positie van de sigarenspecialist te versterken. Van ondernemers horen we terug dat ze het inspirerend vinden om met collega-ondernemers uit het land de passie voor sigaren te delen. Er ontstaat tijdens zo’n event vaak een saamhorige sfeer. Je kunt inhoudelijk praten over producten, ervaringen uitwisselen en tips met elkaar delen in een ontspannen setting.”

Sander de Wit: “We blijven investeren in de verschillende premiumlijnen van het merk Balmoral. De voortdurende innovatie zie je bij Balmoral Mata Fina en Balmoral Dominican Short Corona bijvoorbeeld terug aan rijke verpakkingen, vernieuwende modellen en nieuwe smaken. Een ander voorbeeld is het cederhoutje dat bij de Balmoral Sumatra Selection onder de sigaren ligt en zorgt voor een rijker aroma. In deze lijn is iedere sigaar bovendien voorzien van een elegante sier-ring en komt elke verpakking met de Balmoral Cigar Protector. Dit unieke gepatenteerde systeem beschermt de sigaren tegen breuk. Ons doel is always a perfect cigar. Premium sigaren zijn delicate natuurproducten die de consument in perfecte staat horen te bereiken.” Marc Gino: “Het premium segment vertoont een lichte daling. In de resultaten zien we echter dat Balmoral relatief stabiel blijft. Daarom introduceren we nu breed Balmoral Dominican Short Corona. Met deze dikke en korte sigaar kan de consument genieten van de smaak van een corona in een relatief kort rookmoment.”

Filter- en smaaksegment

Toekomstvisie

Club Agio

Sander de Wit: “Kijkend naar de trends in de markt, zien we dat het belang van het filter- en smaaksegment verder toeneemt. Die markt groeit volgens onderzoekscijfers van Nielsen uit 2012 naar meer dan 30 procent van het totale volume.” Marc Gino: “Vorig jaar hebben we in dit segment Panter Filter Vanilla geïntroduceerd naast Mehari’s Filter Sweet Orient. Dat was een groot succes, dat we dit jaar verder willen uitbouwen.”

onder de sigaren rijker aroma’

Sander de Wit: “Onze visie is ook om onze merken succesvol te houden door relevant te blijven voor de ondernemer en de consument. Met onder meer het bekendste sigarenmerk van Nederland, Panter, in ons portfolio (bron: Ipsos 2013, red.) zullen we altijd blijven zoeken naar groeimogelijkheden voor deze merken en dus voor de sigarencategorie.” Marc Gino: “Agio is in alle segmenten met al haar merken goed vertegenwoordigd. Maar niet overal staat het assortiment even breed. Door onze persoonlijke aanpak willen en kunnen we per winkel focus aanbrengen in het aanbod en de winkelier ondersteunen met informatie, advies en gerichte marketing- en verkoopacties.”

Tabaktueel | 31


STG richt zich met innovaties op nieuwe segmenten

Value fo De economische crisis, prijsstijgingen en accijnsverhogingen zorgen ervoor dat consumenten op zoek gaan naar goedkopere rookalternatieven. Scandinavian Tobacco Group (STG) speelt in op deze tendens met een Make Your Own versie van Break en vijf varianten van het nieuwe, betaalbare Roll Your Ownmerk Salsa Hand Rolling Tobacco. “Met de introducties van Break filter cigarillos, Salsa Hand Rolling Tobacco en Break Make Your Own worden nu de eerste resultaten van onze fusie zichtbaar”, vertelt Channel Marketing Manager Mark Renard. Scandinavian Tobacco Group Nederland is in 2010 ontstaan uit een fusie tussen Swedish Match en Scandinavian Tobacco Group. Inmiddels is het bedrijf marktleider binnen het private label sigarensegment en leverancier van sigarenmerken als La Paz, Café Crème, Oud Kampen en Justus van Maurik.

Diep en breed assortiment Maar STG wil in alle segmenten van de markt stevig aanwezig zijn. Zowel in het premium, midden als lager segment. Daarom komt de fabrikant met meerdere introducties in het value for moneysegment. “Door een breed en diep assortiment te bieden, kunnen wij de consument optimaal bedienen”, aldus de Channel Marketing Manager. “Met een buitendienst van 24 personen, die kanaalgericht werken, hopen we de markt nog beter te voorzien van de juiste producten binnen de passende distributiekanalen.”

ceerde STG op TabakPlus afgelopen oktober de eigen variant filter cigarillos met een soepele rookbeleving, Break, in de varianten Orginal en Blue. Renard: “De eerste cijfers van Break zijn veelbelovend te noemen. Mede daarom hebben we onlangs een Make Your Own-variant aan het assortiment toegevoegd.” Met Break richt STG zich op de prijsgevoelige consument. “Value for money is wat de consument wil. Ook de roker voelt de crisis in zijn portemonnee. Hij wil echter zijn rookmomenten niet opgeven, en kwalitatief goede producten blijven roken. In deze behoefte willen wij voorzien. Met een lage verkoopprijs zijn Break en Break Make Your Own voor een breed publiek toegankelijk.”

Volumetabak De Make Your Own voor sigarettenrokers van Break bevat volumetabak. “Deze tabak heeft een speciale behandeling ondergaan”, legt Renard uit. “Eerst wordt de tabak gekoeld en vervolgens heel snel opgewarmd, een procedure die je kunt vergelijken met het proces dat popcorn ondergaat. Zo ontstaat meer volume en is er minder tabak nodig om een sigaret te

‘Rokers worden steeds prijsbewuster’

Innovatie en dynamiek zijn kenmerkend voor de in Eersel gevestigde fabrikant. Zo introdu-

Salsa Hand Rolling Tobacco

Het nieuwe RYO-merk Salsa heeft een inhoud van 25 gram en een verkoopprijs van € 3,50. De blend bestaat uit kwalitatieve, handgestripte tabakken en komt in vijf varianten op de markt: Salsa Green Tea Virginia tabak met een vleugje van groene theebladeren. De groene thee voorziet de tabak van een aromatische, ronde en lichte smaak. Salsa Vanilla Virginia tabak met een lichte smaak van vanille. De vanillebonen zijn afkomstig uit Madagaskar en geven de tabak een zoete en ronde smaak. Salsa Additive Free Een melange van Virginia, air-cured Burley en sun-cured Oriënt tabak die 100 procent vrij is van additieven. Salsa Zware Blend Een kruidige tabak van donkere Kentucky en gouden Virginia tabak die een volle smaak geeft. Salsa Full Flavour Donkere Kentucky en gouden Virginia tabak in een iets andere samenstelling dan de Zware Blend geven een volle, kruidige smaak.

32 | Tabaktueel

Tekst: Linda Groothuijse


Tabaktueel | Coverstory

r money vullen. En dat is voordeliger voor de klant.” Renard verwacht dat de Make Your Own-trend zich voorlopig doorzet. “Het MYO-segment groeit. Rokers worden steeds prijsbewuster naarmate de sigarettenprijzen en accijnzen stijgen. Die ontwikkeling zorgt voor de verschuiving naar het zelf maken van sigaretten.”

Roll Your Own Het blijft niet bij één introductie in het value for money-segment. STG heeft recentelijk namelijk ook Salsa geïntroduceerd: een Roll Your Own in vijf varianten. Naast de bekende Zware en Full Flavour bevat dit assortiment ook de varianten Additive Free, Vanilla en Green Tea. Waarom de fabrikant zo breed inzet op het Roll Your Own segment, dat toch dalende verkoopcijfers laat zien? Mark Renard: “Doordat we een goede prijs/kwaliteitsverhouding bieden, verwachten we een aantrekkelijk product in de markt te zetten. Bij de introductie hebben we daarom gekozen om niet alleen de Full Flavour en Zware Blend op de markt te brengen, maar ook meer bijzondere varianten. Daarmee kunnen ondernemers zich onderscheiden.”

Unieke smaakvarianten Met name de smaakvarianten Vanilla en Green Tea zijn uniek in de markt. Mark Renard: “STG is de eerste die in Nederland een shag met dit soort smaaktoevoegingen introduceert. In bijvoorbeeld Japan zijn deze smaakvarianten al een groot succes te noemen.” Ook voor de Additive Free variant ziet de Channel Marketing Manager gunstige vooruitzichten. “Deze tabak is volledig vrij van toevoegingen en past helemaal binnen de huidige ecotrend. Hiermee gaan we zeker hoge ogen gooien.”

Break filter cigarillos

Uniek aan deze kleine toegankelijke sigaar is het natuurdekblad. Het mouth-paper en de ingebouwde filter vergroten de toegankelijkheid van Break. Break Original Een full-flavour variant uit een fijngesneden American blend, een mix van flue-cured Burley & Oriënt tabak. Break Blue Een mix van fluecured Burley & Oriënt tabak, samengesteld in een iets andere verhouding ten opzichte van de Original voor een smooth flavour.

Make Your Own Original/ Blue Deze American blend bestaat uit een fijn gesneden kerftabak. Er zijn twee soorten verpakkingen: van 47,5 gram voor € 7,- (goed voor 95 sigaretten) en 95 gram voor € 13,50 (goed voor 190 sigaretten).

Tabaktueel | 33


De advertentie  van  deze   tabaksfabrikant  is  niet  zichtbaar  ivm   de  Tabakwet  


Tabaktueel | Bekende Roker

Kunstenaar Rob Scholte verbreekt voor één keer stilzwijgen

‘Meer dan ooit maak ik wat ik wil’ Hij verkiest al jaren de anonimiteit boven de publiciteit. Toch noemt Rob Scholte zichzelf een publieke kunstenaar. Eén die door zijn ervaringen besloot geen ‘ten minutes of fame’ meer na te streven, maar ‘ten minutes of anonymity’. Om de kunst. Nu verbreekt hij voor één keer het stilzwijgen. Aanleiding is zijn nieuwste collectie ‘Smoke in your eyes’. Een exclusief interview met de meester van de kopieerkunst. ‘Het betuttelingsbeleid van de overheid tegen roken is een schande voor de vrijheid van meningsuiting.’

Tabaktueel | 35


‘Dat de overheid onze persoonlijke vrijheid aantast, vind ik niet te pruimen’

36 | Tabaktueel


Tabaktueel | Bekende Roker Rob Scholte was in de jaren tachtig en negentig één van de

Een goed voorbeeld is zijn collectie ingelijste borduurwerken.

meest spraakmakende kunstenaars van Nederland. Dat hij re-

Hij heeft er inmiddels tussen de vier- en vijfduizend: van die ge-

gelmatig met de Amerikaanse Andy Warhol wordt vergeleken, is

borduurde tafereeltjes, die je op de rommelmarkt voor een paar

niet vreemd. Beiden staan bekend om hun eigengereide repro-

euro tegenkomt. Scholte lijst ze omgekeerd in, signeert ze en

ductie van bestaande beelden, en hun samenwerking met een

omarmt ze als zijn werk. “Juist in de achterkant, die altijd onge-

team van assistenten, net als in de zeventiende eeuwse schil-

zien is gebleven, zit de ziel van de maker”, legt hij uit. “Aan de

derateliers. Ook kozen beiden uiteindelijk voor de anonimiteit

lengte van de afgeknipte draden kun je bijvoorbeeld zien of ie-

door een traumatische gebeurtenis, die hun latere kunst zou

mand zuinig was of niet. Dat intrigeert me en maakt het voor mij

beïnvloeden. “Als je neergeschoten of opgeblazen wordt, heeft

interessant, juist omdat het niet esthetisch is. En dan de energie

dat nu eenmaal effect op je werk”, zegt Rob Scholte, verwijzend

die erin zit van al die man- en vrouwjaren werk. Die levensener-

naar de bomaanslag in zijn auto die in 1994 zijn leven drastisch

gie en liefde mag ik nu meenemen in mijn oeuvre. Heerlijk!”

veranderde.

Heksenjacht

Absurditeit van copyright Wat Scholte vooral wil, is dat zijn creaties op de een of andere

In zijn atelier, ergens in het noorden van het land, vertelt hij

manier invloed uitoefenen op de wereld. Daarbij is hij er naar

over zijn teruggetrokken leven sinds 2000: “Als kunstenaar lijk

eigen zeggen nooit op uit om te provoceren. “Soms heeft mijn

je pas bestaansrecht te hebben als je met je kop op tv komt. Ik

werk een shockeffect, maar dat is niet wat ik beoog. Over het

geloofde daar zelf ook in. Net als veel kunstenaars had ik een

algemeen hebben mensen nogal vaststaande opvattingen; ze

enorm ego. Maar ik ben nederiger geworden. Na alles wat er is

denken meer dan ik bedoel. Wat mijn kunst wel is, is controver-

gebeurd, wilde ik bewijzen dat ik ook kunst kan maken zonder

sieel. Een van de meest controversiële dingen die ik heb gedaan,

die bevestiging. En ik kan je vertellen: dan ontstaan andere din-

is copyright genomen op het copyright-teken. Om de absurditeit

gen. Ik voel me er heel goed bij, sterker en onafhankelijk. Meer

van het copyright aan te geven. Dat was in 1987 voor mij een

dan ooit maak ik wat ik wil.”

mijlpaal.”

Scholte’s nieuwste collectie Smoke in your eyes omvat een ver-

Volgens Scholte is autonomie in de kunst onzin. “Studenten

zameling prints van gigantische sigarettenpakjes op geëmail-

wordt nog steeds voorgehouden dat autonome kunst het sum-

leerd aluminium. De waarschuwingen in de zwartomrande ka-

mum is. Het wordt beschouwd als de allerindividueelste expres-

ders paste hij aan met teksten als ‘Roken troost’, ‘Roken is een

sie van de allerindividueelste emotie. Dit uitgangspunt levert

filosofie’ en ‘Van roken wordt u blij’. Zijn persoonlijke favoriet?

vaak volkomen onaangepaste uitingen op. Simpelweg omdat

“’Samen roken is liefde delen’. Die vind ik wel heel mooi.”

autonome kunst niet bestaat. Elke omgeving heeft invloed op

Scholte steekt nog maar eens een sigaret op. “Waar het om

een kunstwerk, dat daarmee in verband staat met de wereld.

gaat, is dat roken tot onze persoonlijke vrijheden behoort. Dat

Juist in die ‘beperking’ toont zich de meester.”

de overheid die probeert aan te tasten met een heksenjacht op rokers, vind ik niet te pruimen. Dit project is dan ook een

Wereld veroveren

regelrecht statement, waarvoor ik de twaalf bekendste siga-

Voor Scholte zelf geldt: als iets denkbaar is, is het maakbaar. Dat

rettenmerken van verschillende fabrikanten heb gebruikt als

gaat ook op voor zijn serie Smoke in your eyes, waarmee hij op-

kunstuiting.” Of dat zomaar kan? “Het ontstaan van de serie is

nieuw de eeuwenoude link tussen kunst en reclame herstelt. “Al

op geen enkele manier gestimuleerd door de tabaksindustrie.

in de middeleeuwen had kunst ook een reclamefunctie. Bij de in-

Het is geen reclame, maar kunst”, reageert Scholte stellig. “Door

trede van de fotografie en de massamedia is die functie voor een

aan de waarschuwingsteksten een andere draai te geven en mijn

belangrijk deel verloren gegaan. Vanaf dat moment werd kunst

naam erop te zetten, wordt het kunst.”

ook abstracter. In deze tijd van repressieve tolerantie breng ik

Respectbetuiging

met de Smoke-serie een stukje van die eeuwenoude functie van kunst terug in handen van de kunstenaar.”

Dit is Scholte ten voeten uit. Als beeldenmaker staat hij erom bekend dat hij bestaande beelden uit de kunst, de media, de

Met zijn geëmailleerde werken wil Rob Scholte de hele wereld

reclame en het alledaagse leven recyclet. Hij is er uniek in en te-

veroveren. “Het probleem van het aangescherpte rookbeleid

gelijkertijd omstreden door. Dat hij in het verleden vaak beticht

speelt inmiddels overal. Dat betekent dat ik met mijn serie in elk

is van plagiaat, raakt hem niet. “Dat glijdt zo van me af. Het is

land waar het actueel is, mijn statement kan maken en de discus-

ook wel heel makkelijk om mijn werk op die manier af te doen. Ik

sie kan aanwakkeren. Per land selecteer ik de twaalf bekendste

werk graag met bestaande plaatjes en zie het zelf als respectbe-

sigarettenmerken van verschillende fabrikanten en pas ik de

tuiging aan de oorspronkelijke makers. Sommige dingen zijn ge-

teksten aan. Of het nu in het Japans is, Spaans of Russisch, mijn

woon te goed om niet opnieuw in te zetten. Door iets bestaands

statement blijft hetzelfde: het anti-rookbeleid is een regelrechte

nieuw leven in te blazen, in een nieuwe context te plaatsen,

aantasting van onze vrijheid.”

krijgt het een nieuwe betekenis en wordt het weer origineel.”

Tekst: Brigitte de Swart Fotografie: Robbert Frank Hagens

Tabaktueel | 37


Eigenaar Gerard Smit van Cremers

‘Wij leven v Cremers is café, coffeeshop en club in één

Ooit was het een deftige hoedenzaak. Midden in het Hofkwartier, het ‘Quartier Latin’ van Hofstad Den Haag, met zijn chique restaurants en knusse winkeltjes. Tegenwoordig huist achter de monumentale karakteristieke rode gevel iets heel anders: Cremers, een café, club en coffeeshop in één. Eigenaar Gerard Smit zwaait er al 23 jaar met verve de scepter.

Je hebt drie bedrijven onder één dak. Hoe zit dat precies?

Wat voor publiek bezoekt Cremers?

Gerard: “Eigenlijk is dat uit nood geboren. Eerst was er gewoon het café, waar softdrugs werden verkocht. Toen de wetswijziging kwam dat alcohol en softdrugs gescheiden verkocht moeten worden, ontdekten we dat we nog een ingang hadden aan de Korte Molenstraat, om de hoek als het ware. Daar kwam de nieuwe entree voor het café; de oude ingang werd voor de coffeeshop. Daarna kwam het rookverbod, tja, en nood breekt wetten. We zijn een echt rokerscafé, een bruin café waar mensen komen voor een biertje en een rokertje. We leven van de rook, dus wilden we absoluut een rookruimte bieden. De kelder gebruikten we toen nog voor de opslag van biertanks en voorraden. Die ruimte was 1.80m hoog en die hebben we uitgegraven tot 3.30m. Daar zijn we zeven maanden mee bezig geweest. Het is de mooiste rookruimte van Den Haag geworden, die is uitgegroeid tot de club 330live. Er vinden optredens en privéfeesten plaats, maar de carnavalsvereniging repeteert er ook het hele jaar door. Muzikanten kunnen zich er helemaal uitleven.”

“We hebben geen doelgroep, iedereen is hier welkom. Maar we zijn een rook- en blow-kroeg, dat weet iedereen. Wie niet rookt, heeft hier niet veel te zoeken. Overigens zijn onze bezoekers een afspiegeling van de maatschappij: verpleegsters, glazenwassers, studenten, brandweermannen, ADO supporters, hockeymeisjes, kunstenaars, koks uit de omliggende restaurants, muzikanten, dirigenten, laatst nog een componist uit Argentinië. Juist de variëteit van mensen bepaalt de sfeer. Die is gemoedelijk, er kan veel en er hoeft niets. En ja, ook diplomaten blowen, hoor!”

38 | Tabaktueel

Tekst en fotografie: Wilma Gudmundsson

‘Wie niet rookt, heeft hier niet veel te zoeken’

Hoe gaan jullie om met de strenge wet- en regelgeving? “Dat is een heel gepuzzel. In de coffeeshop mag je niet roken en drinken, en zelfs niet blowen. In het café mag je alcohol drinken en tabakloos roken. Voor dat laatste staat de nicotinevrije tabaksvervanger Greengo op tafel. Sigaren en sigaretten roken mag in onze ‘bushalte’. Deze rookruimte is een glazen cabine met een koffietafel en vier stoelen, met uitzicht op de coffeeshop. Beneden in de club mag je dan weer niet blowen, maar wel roken en alcohol


Tabaktueel | Gluren bij de buren

an de rook’ drinken, want de bar is gescheiden van de rookruimte. Bezoekers moeten hun drankjes wel aan de bar halen, want het personeel bedient niet in de rookruimte. Sommige toeristen begrijpen er helemaal niets van!”

Met wat voor rokersproducten bedienen jullie de klanten? “In de coffeeshop verkopen we veel specialiteiten wiet en hasj: Skunk, Northern Light, Silver Pearl en Polm. Amnesia Haze is op dit moment heel populair, evenals de hasjsoorten Primera en Beni Issi. Daarnaast bieden we een ruim assortiment rokersbenodigdheden: tips en grinders, twintig soorten rolvloei, doorzichtige vloei, smaakvloei, glasvloei, en blunts oftewel ‘opengeknipte sigaren’ waarvan je het dekblad gebruikt om te rollen, ook weer in allerlei smaken. En we hebben boven een sigarettenautomaat die drie keer per week wordt bijgevuld door leverancier Lekkerland.”

Doen jullie veel aan klantenbinding?

“Ja, we zijn altijd bezig en er wordt veel georganiseerd. Van sjoelbak-avonden, langlaufwedstrijden en reuzentwister tot bingo, karaoke en bierproeverijen. Daarnaast hebben we regelmatig pubquiz-avonden en op Prinsjesdag een speciale prinsenquiz. Heel bekend is onze live muziek buiten tijdens de Haagse Koninginnenach. Daarnaast zijn we volop actief op het gebied van social media, zo zit ik veel op Twitter. Voor de toeristen is het prettig dat het personeel meerdere talen spreekt.”

Hoe bewaken jullie de goede sfeer? “Een goede relatie met de buren is voor ons heel belangrijk, daarom hebben we een portier voor de handhaving. Verder mogen bezoekers niet de auto voor de ingang stoppen en is luid telefoneren niet toegestaan. Uiteraard zijn er camera’s aanwezig en we zorgen ervoor dat de stoepen rondom Cremers en het kruispunt regelmatig worden schoongeveegd. Ook hebben we aandacht voor sociale hygiëne. Zo geven we, samenwerking met de psychiatrische kliniek Parnassia, voorlichting aan ons eigen personeel en aan politieagenten over hoe verslavingsgevoelige mensen te herkennen en te beschermen tegen zichzelf. We hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel: we willen hier geen huilende mensen die hun hele weeksalaris in één keer kwijt zijn aan de gokkast of ten onder gaan aan drugs. Eigenlijk zijn wij net zo keurig als de koningin. Die is overigens een regelmatig bezoekster van het Hofkwartier. Ik zwaai altijd naar haar en zij zwaait altijd met een grote glimlach terug.”

‘Eigenlijk zijn wij net zo keurig als de koningin’

En wat is het verhaal achter jullie eigen likeur? “Door zakelijke onenigheid met de leverancier van Jägermeister kwam ik op het idee een eigen likeur te laten stoken door de Haagse distillateur Van Kleef. Met eigenaar Louis, een echte liefhebber, ben ik in allerlei receptenboeken gedoken. Daar is de Cremers-bitter uit gekomen. Een geheim recept, met onder andere karamel en kummel, geschonken in Cremers glaasjes. IJskoud en gevaarlijk lekker! Verkopen in flessen mag niet, maar in cadeauverpakking weer wel. Ach, zo ben Ik altijd op zoek naar de mazen van de wet. Inmiddels verkopen we 400 liter per jaar!”

Tabaktueel | 39


Ondernemers zetten zich samen met de Staatsloterij vrijwillig in voor KiKa

Een onvergetelijke voetbalavond

Een WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands Elftal bezoeken in de Amsterdam ArenA is al een hele belevenis. Helemaal als vrijwilligers van de Staatsloterij én uit tabaks- en gemakswinkels alles in het werk stellen om de eregasten, ernstig zieke kinderen en hun broertjes, zusjes, ouders en opa’s en oma’s, een onvergetelijke avond te bezorgen. ‘Van dit soort avonden hebben wij drie keer plezier.’ “We hebben vanavond een jarige in ons midden”, kondigt ex-international Aron Winter aan op het podium in de VIP-lounge van de Staatsloterij in de Amsterdam ArenA. Met een verlegen glimlach en nog even een blik op zijn vader Benjamin en opa Koos, klautert Ryan (11) het podium op. “Lang zal hij leven, lang zal hij leven”, zingen Aron, de vijftig andere kinderen en hun families. Ryan straalt, en helemaal als Aron hem even later een voetbalshirt geeft dat is gesigneerd door alle spelers van het Nederlands Elftal. Trots poseert Ryan met het T-shirt, dat tot zijn knieën reikt, voor de camera’s van vader en opa. “En ik ben ook al op de foto geweest met Hans Kraay jr!”, glundert hij, “Er is al zoveel leuks gebeurd en dan moet de wedstrijd nog beginnen!”

Dikke pret

Zo staat Jan Polder bij de entree van de VIP-ruimte om de gasten te verwelkomen. In het dagelijks leven is hij eigenaar van drie Primera -winkels, maar vanavond is hij de gastheer die plastic kroontjes opblaast en supporterssjaaltjes uitdeelt aan de kinderen. “Het was een beetje schuiven met de personeelsplanningen”, lacht hij, “Maar dit wilde ik voor geen goud missen. Ik heb zelf drie kinderen. Elke keer als ik beelden voorbij zie komen van ernstig zieke kinderen, denk ik: ’t zal je maar gebeuren… Dan is werken en drie winkels hebben en geld verdienen allemaal heel leuk en aardig, maar er is méér op de wereld. Dus toen de Staatsloterij met deze actie kwam, heb ik mezelf en mijn neef Sebastiaan, die ook in de winkel werkt, direct aangemeld.”

‘Zo’n korte nacht heb je met liefde voor ze over’

Het is maar een van de vele ontroerende momenten vanavond. Want voor vijftig kinderen en hun ouders en broers of zussen, is het de hele avond dikke pret. “We willen iets maatschappelijks bijdragen aan de samenleving”, vertelt projectleider Michiel Clarijs van de Nederlandse Staatsloterij. “Omdat onze afdracht naar de staatskas vloeit, kunnen we niet zomaar geld overmaken naar een goed doel. Maar als sponsor van het Nederlands Elftal hebben we wel mogelijkheden om vrijwillig een avond als deze te organiseren in samenwerking met een goed doel, zoals nu met KiKa. Kinderen die kanker hebben of net hebben overwonnen, willen we samen met hun gezin een onvergetelijke avond bezorgen. Naast vrijwilligers

40 | Tabaktueel

uit onze organisatie, betrekken we daar sinds kort ook onze collega’s ‘op afstand’ bij, de verkooppunten.”

Verwennen en genieten Terwijl Jan de binnenkomende kinderen voorziet van oranje supportersuitrusting en voetbal-kleurplaten en ouders vertelt dat hun kroost even verderop op de foto mag met Aron Winter, vertrouwt hij me toe: “Als we vanavond thuiskomen, is het ver na twaalven. En om half zes gaat de wekker weer. Maar als ik zie hoeveel plezier die kinderen hebben, en wat hen straks soms nog te wachten staat,

Tekst: Naomi Querido Fotografie: Eric Muijderman


Tabaktueel | Kansspelen

De jarige Ryan met zijn T-shirt dat door de spelers van het Nederlands Elftal is gesigneerd

voor zieke kinderen én hun gezin dan is zo’n korte nacht wel het minste dat je voor ze overhebt. In onze winkels geven we bovendien iedereen de folder mee over de actie Draag je steentje bij tegen kinderkanker van KiKa. Voor 5 euro kunnen mensen een steen kopen en dragen ze financieel bij aan de bouw van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie, een specialistisch centrum in Utrecht. En wat is nou 5 euro?” Dan moet hij verder. Met een grote glimlach: “Mijn jongste zoon van 12 jaar voetbalt zelf en wilde dolgraag mee. Dat doen we een ander keertje, heb ik hem beloofd. Vanavond draait het om het verwennen van de kinderen en gezinnen hier. Die ga ik lekker in de watten leggen!”

Broodje kroket Het programma leent zich daar uitstekend voor. Bij binnenkomst in de prachtig versierde ruimte met oranje en witte ballonnen krijgen de jonge gasten niet alleen een supporterskroon en -sjaal, maar kunnen kinderen én ouders een gokje wagen in de voetbalpoule en kijken wat voor kunstige toeren en stoere trucs de freestyle voetballers Hassan en Randy uithalen met de bal. Ze leren de kinderen graag hoe ze de voetbal kunnen laten rollen over hun rug, balanceren in hun nek of zelfs laten rusten op hun oor. Ondertussen lopen obers rond met speciale heerlijkheden voor de kinderen, zoals broodjes kroket en hotdogs, terwijl de ouders zich tegoed doen aan een heus Hollands stamppottenbuffet. “Van dit soort avonden en de pure inzet van de vrijwilligers hebben wij drie keer plezier”, vertelt moeder Astrid: “Met de voorpret leven we ernaartoe, dan hebben we de avond zelf en straks nog de ‘na-lol’ Daar teren we weer een tijdje op.” Ryan trekt ondertussen een gezicht als zijn opa en moeder aan hun maaltje boerenkool met rookworst beginnen. “Ik wacht wel op zo’n puntzak patatjes met mayonaise”, verkondigt hij blij, kauwend

op zijn broodje kroket, terwijl hij nauwgezet de voetballers op zijn kleurplaat van de juiste tenues voorziet. Na het eten betreedt Aron Winter het podium. De kinderen scharen zich om hem heen voor een echte persconferentie. Na het verjaarsdaglied en geschenk voor Ryan en de bekendmaking van de winnaars van de kleurplatenwedstrijd (‘dat had ik niet verwacht, ik vond mijn tekening helemaal niet mooi!’), mogen de kinderen alles over voetbal vragen aan de ex-international wat in ze opkomt. “Hoe vaak ben je kampioen geworden? Wat moet je kunnen om profvoetballer te worden? Wie is je grote voorbeeld? En slaap je weleens in je Ajax-pyjama?”

Hoogtepunt Vol van het lekkere eten, de persconferentie, de prijzen en met een ijsje in de hand wordt het dan langzaamaan tijd om de VIP-ruimte te verruilen voor de tribune. Want het echte hoogtepunt moet nog komen: de interland NederlandEstland. In het stadion zijn andere vrijwilligers al een paar uur bezig met een andere actie voor KiKa. “Naast een financiële bijdrage van 20.000 euro en de display-actie bij onze verkooppunten, heeft de Staatsloterij vanavond ook een aantal van de 44 collectanten geleverd die rondgaan met de collectebus voor de actie Draag je steentje bij van KiKa”, vertelt Michiel Clarijs. “Niet alleen vrijwilligers van de Staatsloterij en KiKa, maar ook winkeliers dragen hier vanavond hun steentje aan bij.”

‘Slaap jij weleens in je Ajax-pyjama, vraagt een kind aan Aron Winter’

Rondje stadion Nick Klaassen (20) is een van hen. “Toen de Staatsloterij mensen opriep voor deze actie, hebben we meteen alle drie de beschikbare data aangekruist”, vertelt Nick, die in een speciaal collectanten-

Tabaktueel | 41


Kansspelen | Tabaktueel

hesje langs de tribunes gaat. Samen met zijn moeder, eigenaresse van tabaksspeciaalzaak Rokado in Uden, collecteert hij al vanaf 18.00 uur bij de binnenstromende voetballiefhebbers. “Mijn moeder is zelf ziek geweest. Zij is gelukkig beter geworden. We weten wat het is daarom willen we ons zo graag inzetten voor dit goede doel”, vertelt Nick. “Tot aan de aftrap om 20.45 uur blijven we rondjes lopen door het stadion. Dat specialistische centrum in Utrecht moet er gewoon ko-

men. Als iedereen nou een euro’tje in die bus doet, dan zijn we er zo. Trouwens, al is het maar twintig cent: elk dubbeltje telt. Of ik zo nog naar de wedstrijd ga kijken? Nou, als we klaar zijn, denk ik dat we wel blijven, ook om bij te praten met andere ondernemers. Maar ook al is het een WK-kwalificatiewedstijd, eigenlijk is dat vanavond bijzaak.” Vastberaden pakt hij de collectebus: “Het goede doel staat voorop!”

‘Het gesigneerde T-shirt reikt tot aan Ryan’s knieën’

ADVERTEREN?

Tabaktueel is al meer dan 10 jaar het toonaangevende vakblad voor iedereen die op de hoogte wil blijven van wat er gebeurt in de wereld van tabak en gemak. Het magazine wordt 6 keer per jaar verstuurd aan ondernemers in de tabaks- en gemaksbranche en belangstellenden in de tabaksdetailhandel en industrie. Dit maakt het tijdschrift een uitstekend medium voor uw advertenties. De reserveringsdata voor de volgende nummers:

Editie 6 mei 2013

3

sluitingsdatum

verschijningsdatum

13 juni 2013 thema

Kantoor & Back to school

Editie 15 juli 2013

4

sluitingsdatum

verschijningsdatum

22 augustus 2013 thema

Zoetwaren & Frisdranken

Verschijningsdata onder voorbehoud van wijzigingen.

Voor de tarieven, andere advertentiemogelijkheden en overige vragen kunt u contact opnemen met: Marleen Houtenbos, tel: 0226 331 018 e-mail: marleen.houtenbos@tabaktueel.nl

KIJK OOK OP DE WEBSITE WWW.TABAKTUEEL.NL


Tabaktueel | Column

Registeraccountant Bob Jong is partner van Phidra Accountants & Adviseurs. In elk nummer van Tabaktueel belicht hij een fiscaal of bedrijfseconomisch vraagstuk. Dit keer:

Fiscale voordelen van investeren Elk jaar staan ondernemers voor de keuze om wel of niet te investeren in bedrijfsmiddelen. Het kan dan om vervangingsinvesteringen gaan, maar ook om bestedingen die nodig zijn voor de verdere ontwikkeling en groei van de winkel. Bij de afweging om uiteindelijk te investeren, spelen ook de financiële aspecten een belangrijke rol, en dient u rekening te houden met de mogelijke fiscale faciliteiten (aftrekposten). Graag ga ik wat dieper in op deze fiscale voordelen.

Kleinschaligheidinvesteringsaftrek (KIA) U komt relatief snel in aanmerking voor de kleinschaligheidinvesteringsaftrek. De KIA betreft een extra aftrek van de winst ter grootte van een percentage van het investeringsbedrag. Voor de KIA dient het totale investeringsbedrag hoger te zijn dan 2.300 euro en komen alleen bedrijfsmiddelen aanmerking met een waarde van ten minste 450 euro. De aftrek neemt af naarmate het investeringsbedrag hoger is. De KIA geldt overigens niet voor alle bedrijfsmiddelen. Zo zijn bijvoorbeeld gronden, woonhuizen, personenauto’s en bedrijfsmiddelen die aan derden ter beschikking worden gesteld, uitgesloten. Zeer zuinige personenauto’s en elektrische auto’s kwalificeren wel voor de KIA.

Energie-investeringsaftrek (EIA) Bij investeringen in bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan, geldt naast de KIA nog een aftrekpost van 41,5 procent (2013) van de investeringskosten. De EIA is van toepassing als voor meer dan 2.300 euro (2013) wordt geïnvesteerd in nieuwe bedrijfsmiddelen die voorkomen op de Energielijst. Op deze lijst staan onder andere vrij gangbare investeringen zoals bestedingen aan HR-glas, LED verlichtingssystemen en noodverlichting. De EIA dient tijdig te worden aangevraagd bij Agentschap NL en wel binnen drie maanden na het geven van de investeringsopdracht.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) Bij investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst staan, geldt een extra aftrek van 13,5 procent tot maximaal 36  procent (2013). Het bedrag aan milieuinvesteringen moet minimaal 2.300 euro (2013) zijn. De MIA is bijvoorbeeld van toepassing op de elektrische auto. Deze valt in 2013 onder categorie I (36 procent). Ook een zeer zuinige auto (14%-bijtelling) valt met ingang van 1  januari 2013 onder de MIA (13,5  procent). Vraag de MIA wel binnen drie maanden aan bij Agentschap NL.

Versnelde afschrijving Onlangs heeft de minister van Financiën voorgesteld om versnelde afschrijving op investeringen in 2013 mogelijk te maken, waardoor dit jaar al direct 50 procent van de investering kan worden afgeschreven, in plaats van maximaal 20 procent. Versnelde afschrijving kan interessant zijn, want dit heeft een liquiditeitsvoordeel tot gevolg.

Belastingbesparing Bent u voornemens om te investeren in bedrijfsmiddelen, zorg dan dat u de regelingen KIA, EIA en MIA kent. De fiscale aftrekposten van deze regelingen kunnen een flinke belastingbesparing opleveren. Overleg met uw accountant of adviseur over de nadere voorwaarden van de regelingen en toets deze aan uw situatie. Neem ook eens een kijkje op de website www.agentschapnl.nl. Bob Jong Phidra Accountants & Adviseurs T: 023-5186140 www.phidra.nl

Heeft u een fiscale vraag? Heeft u een financiële kwestie die u wilt voorleggen voor een bespreking in Tabaktueel? Mail uw vragen naar info@tabaktueel.nl

Tabaktueel | 43


Fraude | Tabaktueel

Ten strijde tegen tabaksfraude

Snelle actie dankzij digitaal meldpunt douane

Smokkel en illegale handel in tabaksproducten kost tabakswinkels en de Nederlandse staat elk jaar miljoenen euro’s. De Douane lanceerde in oktober een anti-tabaksfraude meldpunt om samen met de tabaksbranche toezicht te kunnen houden. ‘Ondernemers zijn direct de dupe van de oneerlijke concurrentie.’ Een lading van 4,8 miljoen sigaretten, verstopt in rubber tegels voor kinderspeelplaatsen. Een jonge vrouw die met 51 koffers vol waterpijptabak op de luchthaven staat. Of een loods die tot de nok toe gevuld is met maar liefst 10 miljoen sigaretten zonder accijnszegels. Het zijn maar een paar voorbeelden van de miljoenen illegale tabaksproducten die de Douane samen met de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) elk jaar in beslag neemt. In oktober lanceerde de Douane een digitaal meldpunt en een app om vermoedens van misstanden te melden.

Wat is het doel van het meldpunt? Gerard Klaver, beleidsmedewerker Handhavingsregie Accijns van van de Douane: “We willen het bedrijfsleven, zowel de tabaksindustrie en groothandel als de winkelier winkelier, actiever betrekken bij het bestrijden van fraude met tabaksproducten. Omdat het meldpunt en de app snel en eenvoudig te bereiken zijn via internet, tablet en mobiele telefoon, hoopt de Douane de aanwezige kennis van dat bedrijfsleven optimaal te kunnen benutten. Het aantal ogen en oren dat tabaksfraude kan waarnemen groeit op deze manier en dat kan enorm helpen bij de aanpak.”

omdat de verschuldigde belasting niet wordt betaald. Deze valse concurrentie leidt tot omzet- en inkomstenverlies voor tabaksondernemers. Nu zulke fraude gemeld kan worden, ontstaat een win-winsituatie. Met een goede tip kan de Douane gerichter actie ondernemen om samen met tabaksondernemers de oneerlijke concurrentie te bestrijden.”

Wat gebeurt er met de tips en meldingen die binnenkomen? “Alle meldingen komen binnen op de Info Desk van de Douane die 24 uur per dag bemand is. De melding wordt direct getoetst op actualiteit en volledigheid. Vervolgens zoeken de medewerkers aanvullende informatie in de beschikbare datasystemen, zodat we gericht kunnen ondernemen. We zijn heel tevreden over de kwaliteit van de tips. Van alle meldingen hebben er 44 geleid tot een controle door de Douane of een opsporingsonderzoek door de FIOD.”

‘Valse concurrentie leidt tot omzet- en inkomstenverlies’

Hoe helpt doen van meldingen de ondernemer? “Tabaksproducten die op frauduleuze wijze op de Nederlands markt komen, worden doorgaans veel goedkoper aangeboden, tot ver onder de reguliere detailhandelsprijs. De prijs ligt zo laag

“Hoewel consumenten ook de app kunnen downloaden, richten we nu onze communicatie nu nog vooral op tabaksondernemers. Zij hebben namelijk direct last van de oneerlijke concurrentie. Sommige winkeliers bellen liever met hun keten of fabrikant bij het zien van misstanden. Daar is niets mis mee, want die melding wordt ook naar ons doorgezet. Rechtstreeks melden gaat daarentegen wel sneller, zeker als er onmiddellijk iets zou moeten gebeuren.”

Meld misstanden! Iets gezien of gehoord? Meld uw vermoedens van fraude via douanemeldpuntaccijns@belastingdienst.nl of download de app Meldpunt Accijns. 44 | Tabaktueel

Wordt het meldpunt straks ook toegankelijk voor consumenten?

Tekst: Eliane Mendes


CADEAUTIP! €5

PER LOT

NIEUW IN HET ASSORTIMENT! KRAS & WIN

KRASLOTEN.NL


Meekijken met een training tegen overvallers

Liever je geld dan je leven! Overvallen zijn een groot probleem voor de detailhandel. Ze veroorzaken financiële en mentale schade. Wat te doen als er iemand met een wapen in uw zaak staat te zwaaien? “Kop naar beneden! Draai je rustig om. En laat me je handen zien, verdomme!” Het hoofd van de jongen wordt voor een deel bedekt door zijn zwarte capuchon, maar zijn gezicht is zichtbaar en spreekt boekdelen: hij is woedend en nog niet uitgeschreeuwd. “Dit is een overval! Waar is je geld?!” Abdel Moussaïd (51), eigenaar van zijn eigen zaak, gehoorzaamt de overvaller. Hij houdt zijn hoofd gebogen en geeft zacht antwoord. “Het geld zit in de kluis.” “Waar is die kluis?!” Dit keer is de overvaller een acteur en hoeft Moussaïd vanavond niet zijn zuurverdiende centen aan de crimineel te geven. Op de bovenverdieping van het Griekse restaurant Plato aan het Confuciusplein in Amsterdam krijgt Moussaïd, samen met zes andere ondernemers uit de buurt, overvaltraining van Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). De winkeliers leren van docent Alwin de Rijke wat ze moeten doen als een overvaller met een mes of pistool in hun zaak staat en geld eist.

Alert en klantvriendelijk

“Altijd gehoorzamen”, is het advies dat De Rijke geeft. “Geld is te vervangen, je leven niet.” De ondernemers knikken vanachter hun tafel. “Maar het is zo frustrerend”, roept Moussaïd. “Je werkt kei- en keihard voor dat geld en dan moet je het gewoon weggeven aan een crimineel.”

Spoor van kogels

46 | Tabaktueel

Tekst: Lisanne van Sadelhoff Fotografie: Noëlla Nillesen

De Rijke legt uit hoe belangrijk het is klanten aan te spreken zodra ze een voet over de winkeldrempel zetten. “Zorg dat je iedereen in het vizier hebt. Je bent dan klantvriendelijk en alert tegelijk.” Vaak komen overvallers van tevoren namelijk even poolshoogte nemen. Ze willen zien of er camera’s hangen, waar de kassa en kluis zijn, hoeveel mensen er werken en hoeveel in- en uitgangen er zijn. “Als je klanten aanspreekt en ze in de ogen kijkt, komen ze niet graag terug voor die overval. Waarom? Ze schrikken en denken: shit, die heeft mijn kop gezien.” Ondernemers met een kleine winkel zonder personeel, zoals tabakswinkels, hebben een hoger overvalsrisico, vertelt de trainer. “Vaak is het bij deze ondernemingen namelijk onvermijdelijk om alleen te staan. Spreek dan met andere ondernemers in de wijk af dat je elkaar in de gaten houdt wanneer je sluit of opent. Juist op die tijdstippen loop je het grootste risico.”

Twee van de zeven aanwezige zelfstandigen hebben te maken gehad met een overval. Moussaïd heeft nog steeds een spoor van kogels in het plafond van zijn snackbar. Een jongen kwam zijn zaak binnen – bivakmuts op, pistool in zijn hand. Moussaïd pakte de arm


Tabaktueel | Beveiliging

van de jongen. Alleen het plafond werd geraakt, ‘godzijdank’. “Het had me fataal kunnen worden. Eigenlijk had ik hem dat geld gewoon moeten geven, precies zoals de docent zegt.” Dat was ook wat hij de tweede keer deed, toen hij opnieuw werd overvallen. Een paar honderd euro maakten de jongens buit. De kassa vond Moussaïd later terug, een eindje verderop, langs de gracht. Leeg, natuurlijk. Moussaïd is ‘wat banger’, maar hij blijft zijn zaak runnen. Anderen hebben meer pech. Ze herinneren zich allemaal Nico, de sigarenboer, die jarenlang in hun wijk in zijn eenmanszaak werkte. Alina Radu (36, eigenaresse van restaurant Plato), schudt haar hoofd. “We zijn de tel kwijt hoe vaak die man is overvallen. Verschrikkelijk.” Ze is even stil. Dan: “De laatste keer was hij het zó zat. Het zat hem tot hier”, – ze wijst naar haar keel – “en hij ging het gevecht aan.” De ondernemers zien Nico nog voor zich, zijn gezicht helemaal bont en blauw geslagen. Hij heeft zijn sigarenwinkel gesloten. Tabakswinkels zijn een ‘gemakkelijk doelwit’, beaamt De Rijke. “Dit soort winkel is vaak klein en overzichtelijk voor overvallers. Ze weten dat er vaak maar één iemand werkt en dat er contant geld aanwezig is.” Bovendien, vertelt De Rijke, kun je van buiten niet vaak door alle ramen naar binnen kijken bij tabakswinkels. “Er hangen posters voor de ruiten of er staan stellages voor. Een paradijs voor overvallers, want van buitenaf ziet niemand dat er een overval gaande is.” Advies: zorg dat een aantal ramen ‘vrij’ blijft en zicht naar buiten én naar binnen biedt. “En heb je echt veel te kampen met overvallen, laat mensen dan desnoods alleen met pin betalen en plak een ‘pin only’-sticker op je raam.”

RAAK-principe De ondernemers maken kennis met het RAAK-principe: Rustig blijven, Aanvaard de bevelen, Afgeven van het geld en Kijk goed, voor een

‘Het gezicht van Nico was bont en blauw geslagen’ signalement aan de politie. Docent De Rijke: “Mensen die worden overvallen, reageren op drie manieren: ze vluchten, vechten of bevriezen. Het zijn instinctieve reacties die gevaarlijk kunnen zijn. Vandaar het RAAK-principe. Vechten kan, maar de overvaller kan ook winnen.” De stilte die valt, wordt doorbroken door de vraag van De Rijke wie camera’s in zijn zaak heeft hangen. Het antwoord: iedereen. Radu heeft ze zichtbaar en onzichtbaar opgehangen, zegt ze met enige felheid. Ze pakt haar iPhone en laat trots foto’s zien van de camera’s.” Hier komen ze niet ongezien weg.” De Rijke: “Het is goed dat de overvallers zien: er zijn camera’s. Desnoods hang je wat dummies op. En hang ook ‘echte’ camera’s op ooghoogte. Als ze een capuchon dragen, kun je zo hun gezicht zien.”

Intimiderende oefening De oefening met de acteur leert de ondernemers met spanning om te gaan. “Haal adem vanuit je buik, zorg dat je voeten onder de heupen staan; dan sta je letterlijk het stevigst in je schoenen”, tipt de Rijke, terwijl de zeven ondernemers wachten totdat de acteur hen één voor één ‘te grazen neemt’.

Lichamelijk wordt het niet, wel is het intimiderend, zo zeggen alle ondernemers achteraf. De een barst in lachen uit, de ander stottert wat en weer een ander begint te liegen over de aanwezigheid van een kluis. Alwin de Rijke: “Niet liegen. Je weet niet hoe een overvaller reageert als hij daarachter komt. Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Antwoord eerlijk.” Radu kon geen woord meer uit haar mond krijgen toen een overvaller in haar zaak stond. Ze was als bevroren. “Ik dacht alleen maar: wegwezen, opdonderen, engerd.” Ze heeft er nog steeds last van en durft niet mee te doen met de oefening: het geschreeuw van de acteur lijkt te veel op de werkelijkheid. Ze neemt pas weer plaats als De Rijke verdergaat met zijn verhaal. “Ondernemers kunnen het risico verlagen”, zegt hij, “maar als overvallers écht willen, dan komen ze.” En dan is het dus een kwestie van rustig blijven. Abdel Moussaïd zucht. “Ik vind het nog steeds moeilijk, ik wil eigenlijk zeggen dat ze weg moeten gaan.” Alina Radu haakt daar op in: ze vindt dat haar collega-ondernemer dat ‘echt moet loslaten’. “Want weet je”, zegt ze, “tegen een pistool kun je niet op.”

Hoe voorkomt u een overval? * Zorg dat er áltijd iemand in de winkel is. * Wees alert tijdens openings- en sluitingstijden. * Hang camera’s op: aan het plafond en op ooghoogte, zichtbaar en onzichtbaar. * Room op verschillende tijdstippen in verschillende tassen geld van de kassa af. Liever: besteed het uit. * Spreek met uw medewerkers af dat ze financiële informatie voor zich houden. * Stimuleer pinnen. * Zorg voor goede binnen- en buitenverlichting. * Laat met stickers zien welke beveiligingsmaatregelen u heeft getroffen.

Hoe reageert u tijdens een overval? * Blijf rustig, volg de bevelen op en antwoord eerlijk. * Gebruik geen luid alarm. De overvaller kan onverwachte dingen doen. * Oefen een zin die u zou zeggen als u oog in oog staat met een overvaller. Bijvoorbeeld ‘Neem alles wat je wilt.’ Zo vergroot u de kans dat u niet dichtklapt. * En hoe zuur het ook is: altijd liever uw geld dan uw leven!

Volg de training! Wilt u uzelf en uw personeel echt oefenen in het juist handelen tijdens geweld, winkeldiefstal of een overval? Volg dan de groepstraining Veilig in de winkel van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel. De training kan zowel overdag als ’s avonds worden gegeven, in de eigen winkel of winkelgebied. Kijk voor meer informatie op www.hbd.nl of stuur een e-mail naar lokaletrainingen@hbd.nl.

Tabaktueel | 47


Eigenaar John Pijpers

‘Je moet open blijven staan voor nieuwe ideeën’ Het is alweer zes jaar geleden dat Tabaktueel een kijkje kwam nemen bij Primera Pijpers in Apeldoorn-Zuid. Hoog tijd voor een nieuw bezoek. Nog steeds runt eigenaar John Pijpers zijn winkel met veel plezier. ‘Ik voel me hier als een vis in het water!’

48 | Tabaktueel

Tekst en fotografie: Mirthe Diemel


Tabaktueel | Hoe is het nu met Op de vraag of hij tijd had voor een interview, reageerde John Pijpers meteen enthousiast. Het weerzien bij Primera Pijpers is dan ook warm en hartelijk. “Ik vond het een ontzettend leuk idee. Normaal gesproken lees je namelijk nooit hoe het verder gaat met iemand.” Voor Pijpers was het een reden om het vorige interview uit 2007 weer eens door te lezen. “Het is fijn om te merken dat ik ook nu nog achter mijn uitspraken sta.” Pijpers is zelfs van plan om beide interviews in te lijsten. “Zo hangen verleden én heden naast elkaar. Ik wil er nog een derde fotolijstje naast hangen. Dat is symbolisch bedoeld, want daar doe ik geen foto in. Op die manier kan ik nadenken over hoe ik de toekomst wil invullen.”

Als een trein

Zoon in de zaak

Hoewel de economische tijden niet heel gunstig zijn, prijst Pijpers

Die toekomst heeft zich al een beetje aangediend, want sinds kort

zichzelf gelukkig. “Ik ben ontzettend blij dat mijn klantenstroom

werkt Pijpers’ zoon Rodney twee dagdelen in de zaak. “Hij kwam er

op peil is gebleven.” Zo lopen de cadeaukaarten hard. “Op aanra-

zelf mee en heeft er veel plezier in.” Toch werkt Pijpers weinig met zijn zestienjarige zoon samen. “Ik wil voorko-

‘Ook in deze tijden moet je scherp blijven’

men dat we met elkaar in de

den van Primera zijn we vorig jaar begonnen met de verkoop van cadeaukaarten. Ik moest er twee meter wenskaarten voor inleveren. Eerlijk gezegd was ik er nogal scep-

clinch komen. Ik heb geleerd van het verleden. Zelf stond ik name-

tisch over, maar Primera heeft gelijk gekregen. Het loopt als een

lijk regelmatig met mijn moeder in de winkel. Al was de tijd wel an-

trein.”

ders, want door het overlijden van mijn vader kon mijn moeder de zaak niet in haar eentje runnen. Toch heb ik Rodney bewust door

Toch is de crisis ook bij John Pijpers op bepaalde punten voelbaar.

andere personeelsleden laten inwerken. Als hij vakken was gaan

Stond hij zes jaar geleden nog in de landelijke top tien verkoop-

vullen in een supermarkt, was het ook zo gegaan.”

punten van de Staatsloterij, nu is dat niet meer het geval. “Ik sta

Wel betrekt Pijpers zijn zoon bij de bedrijfsvoering. “Ik leer hem

nog wel op nummer drie in Gelderland, maar ik merk gewoon dat

bijvoorbeeld hoe de boekhouding werkt en zelf komt hij ook met

er minder loten verkocht worden. Natuurlijk is het jammer dat de

ideeën. Zo adviseerde Rodney me om de ticketverkoop te stimule-

verkoop afneemt, maar vechten tegen de bierkaai heeft geen zin.

ren door buiten een bord neer te zetten, met daarop telkens tien

Aan de andere kant zie ik het als een uitdaging. Ook in deze tijden

evenementen die binnenkort zullen plaatsvinden.” Ook voor de

moet je scherp blijven.” Daarom houdt Pijpers regelmatig acties

input van andere personeelsleden heeft de Apeldoornse onderne-

met de Staatsloten. “Ik geef geregeld een boulevardje weg aan de

mer oog en oor. “Het gevaar van ondernemer zijn, is dat je soms

eerste honderd klanten. Voor mij geldt: als je veel weggeeft, krijg

bedrijfsblind raakt. Je moet open blijven staan voor nieuwe ideeën.

je er veel voor terug.”

Een frisse blik of een goed voorstel vind ik dus alleen maar positief.”

Nieuwe gezichten

Family man

Met de nieuwbouwflats die twee jaar geleden zijn verrezen in de

Al in het vorige interview omschreef John Pijpers zich als een echte

wijk, is de klandizie zelfs toegenomen. “We mogen weer een paar

family man. “Juist omdat mijn ouders altijd aan het werk waren,

nieuwe gezichten aan onze klantenkring toevoegen”, lacht John

probeer ik een goede balans te vinden tussen werk en privé. Tot nu

Pijpers. Voor de Apeldoornse ondernemer staat het contact met

toe lukt dat vrij aardig. Binnenkort gaan we met het gezin zelfs een lang weekend weg, naar een vakantiepark.” Toch is Pijpers elke dag wel even in de zaak te vinden. “Maandag is mijn vrije dag, maar

‘Het draait niet alleen om geld, persoonlijke aandacht is ook belangrijk’

ik kom ’s ochtends áltijd even langs. Ge-

zijn klanten centraal. “Het draait niet alleen maar om geld. Persoonlijke aandacht is ook belangrijk. Ik noem mezelf en mijn collega’s gekscherend wel eens sociaal werkers. Maar het is gewoon leuk om af en toe samen te lachen om een

woon, om mijn werknemers naar hun weekend te vragen en ze een

goede bak of juist een serieus gesprek met een klant te voeren.

fijne week te wensen.” Dat die houding door zijn personeel wordt

Mensen stappen hier wel eens chagrijnig binnen. Soms kopen ze

gewaardeerd, blijkt wel uit het feit dat twee werknemers onlangs

niet eens iets, maar gaan ze wél lachend de deur uit. Dat is voor mij

alweer 12,5 jaar in dienst waren.

het belangrijkste. Daar haal ik mijn plezier uit.”

Tabaktueel | 49


De klant | Tabaktueel

‘Ik kom hier al 33 jaar’ Koop je hier vaker je sigaretten? “Sterker nog, ik kom hier al 33 jaar! Omdat ik wat slechter ter been raak, haalt mijn dochter Adriana nu meestal de tabak voor mij. De eigenaren, broers Jos en Ton, kennen we al heel lang. Vroeger hadden ze een Vivo-supermarkt. Hun Vivánt is een gezellige zaak. Als er een grote loterijprijs valt, zetten ze voor alle klanten iets leuks neer, bijvoorbeeld een enorme schaal chocolademunten.”

Gaan jullie speciaal naar deze winkel voor alleen tabak? “Nee hoor, meestal nemen we de ‘vakliteratuur’ mee: de Privé en de Weekend, en vaak ook een snoepje of een wenskaart. Verder spelen Adriana en ik elke maand mee met de Staatsloterij en doe ik af en toe zo’n Kraslot. Soms win je wat.”

Je rookt sigaretten en MYO van hetzelfde merk. Hoe komt dat zo? “Van een pakje blijf ik maar roken. Een box met 28 sigaretten is in twee dagen leeg. Die neem ik daarom alleen nog in het weekend, of als we uit eten gaan. Voor doordeweeks ben ik overgestapt op wat ik ‘shag’ noem, een groot blik tabak waarmee je zelf sigaretten draait.”

‘Ik neem alleen een pakje in het weekend of als we uit eten gaan’ Draai je dan in één avond een hele voorraad? “Oh nee, want dan rook ik het achter elkaar op. Dat deed ik aan het begin. Maar nu maak ik gewoon één sigaret per keer. Met een blik doe ik ongeveer een week. De tabak is verser en de smaak wat zachter. Voor het rollen gebruik ik Mascotte, zowel hun menthol filterhulzen als de hulzenstopper. Eerst had ik een luxere, maar die rolde niet lekker.”

Van welke sigaret geniet je het meest? “De eerste van de dag, als ik ’s morgens om half zeven opsta. Dan ga ik lekker in de huiskamer zitten, de enige plek waar ik rook in huis. Met een kopje koffie word ik op die manier rustig op mijn gemak wakker. Als Adriana dan binnenkomt, geef ik ‘r een knipoog en beginnen we samen aan de dag.”

50 | Tabaktueel

oof ke St N aar : 70 j d j i t f eerd Le e e t te n ns io n e p e s ig ar g t : s e p e W Bero O en e c ht f, Utr st MY e o h W l : t ge Ro ok nt G a V i vá : j i b ot G e sp M ie a a m:

Tekst en fotografie: Naomi Querido


De advertentie  van  deze   tabaksfabrikant  is  niet  zichtbaar  ivm   de  Tabakwet  


Koninginnedagtrekking 30 april

Wij wensen u vorstelijke verkopen!

Tabaktueel april 2013  

Met: - aandacht voor sigaren - wenskaarten met stopkracht - en nog veel meer!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you