Page 1

EXCLUSIVE

2010-2011:

MAGASIN FOR UR OG SMYKKER

ROLEX PATEK PHILIPPE AUDEMARS PIGUET BREITLING HUBLOT PANERAI TAG HEUER JAEGER-LECOULTRE OMEGA BULGARI MICHEL HERBELIN RAYMOND WEIL


the

diver’s

watch

No other watch is engineered quite like a Rolex. The Submariner, introduced in 1953, wa s t h e f i r s t wa t c h t o b e wa t e r r e s i s t a n t u p t o 1 0 0 m e t r e s . I t wa s l a t e r strengthened by its patented triple-seal Triplock winding crown, making it capable of withstanding depths of up to 300 metres. The new 40 mm Submariner is presented here in 904L steel with a green Cerachrom disc.

the s ubm a r ine r


Breitling has created the chronograph par excellence

A perfect fuselage, an exceptional engine: Breitling has launched a highly exclusive instrument set to establish itself as the benchmark among mechanical chronographs. A strong, unique and quintessential design. A fine blend of power and elegance. Built to provide maximum sturdiness and functionality, the Chronomat B01 is designed for devotees of great accomplishments. This top-notch sports model is equipped with Caliber B01, entirely developed and produced by Breitling: a reliable and ultra-precise motor with an original and innovative architecture. By uniting refined aesthetics and raw performance in the Chronomat B01, Breitling has redefined the mechanical chronograph.

Breitling proprietary Caliber B01. Chronograph movement with column wheel and vertical clutch. Chronometer-certified (COSC). Self winding mechanism guaranteeing over 70 hours of power reserve. Patented zero-reset system. Instant calendar adjustable at any time. 47 jewels.

WWW. B R E I T L I N G. C O M


Chronomat B01

*suggested retail price

80.300,-*


ROYAL OAK OFFSHORE CHRONOGRAPH SELFWINDING CHRONOGRAPH WITH SMALL SECONDS AND DATE DISPLAY. 37 MM STRONG-BOX STEEL CASE. WATER-RESISTANT TO 50 METRES. ALSO AVAILABLE WITH WHITE RUBBER STRAP AND SILVERED DIAL.

www.audemarspiguet.com


VELKOMMEN DET ER EN STOR GLEDE å kunne presentere andre utgave av det årlige magasinet BJERKE EXCLUSIVE. Den første utgaven av Bjerke Exclusive i 2009 ble en så stor suksess at vi har bestemt oss for å utgi flere. Bjerke Exclusive er et kvalitetsmagasin som avspeiler vår entusiasme for de urene og smykkene som vi tilbyr fra våre butikker i Oslo (Karl Johans gate og Prinsens gate) og i Bergen (Engen). Vi betrakter dessuten Bjerke Exclusive som vårt ”andre utstillingsvindu”, og håper at du vil finne inspirasjon til ditt neste ur- eller smykkekjøp på de neste sidene. DEN EVIGE TRENDEN Kvalitet er et forunderlig begrep – og det vet vi hos Urmaker Bjerke. I de tre forretningene våre kan du alltid finne et bredt utvalg av populære merkevarer som er preget av både skjønnhet, luksus og verdi. Enten du investerer i en klokke eller et smykke fra sortimentet vårt, kan du være sikker på at de er preget av en varig verdi, takket være sin høye kvalitet. Kvalitet går som kjent aldri av moten, og det er derfor en god idé å starte hos Urmaker Bjerke dersom du leter etter en klokke eller et smykke som både skal pynte og ikke minst vare i mange år.

HALVOR BJERKE

TRYGGHET Trygghet er viktig. Med det mener vi at det kan lønne seg å kjøpe uret eller smykket hos en velrenommert forhandler – og det er nettopp det Urmaker Bjerke er. Helt siden 1923, da UB ble grunnlagt, har vår erfaring med kvalitet og luksus skapt den kultur som våre tre forretninger i dag innehar. En kultur hvor velutdannet personal sammen med eksklusive kvalitetsprodukter skaper en trygghet for våre kunder. NY FORRETNING Urmaker Bjerke er dessuten stolte av å kunne ønske velkommen til Bergens største og mest eksklusive ur- og smykkeforretning som tilbyr en totalopplevelse av kvalitet og luksus på 100 kvadratmeter. Med Bergens eneste åpne verksted, hvor man kan få innblikk i vår kompetente service. Vi ønsker deg velkommen inn til en verden av pasjon, her – eller i en av de andre forretningene våre! GOD LESELYST!

BJERKE EXCLUSIVE MAGASINET: En presentasjon av vakre ur og smykker fra noen av verdens fineste merker. UTGIVER: Urmaker Bjerke AS: Karl Johans gate 31 (Oslo), telefon 23 01 02 10, Prinsens gate 21 (Oslo), telefon 22 42 60 50, Engen 6, (Bergen), telefon 55 23 03 60. www. urmaker-bjerke.no. ANSVARLIG REDAKTØR/DAGLIGE LEDER: Halvor Bjerke. PROSJEKTLEDER: Lene Alfarrustad Gjuvsland. TEKST OG LAYOUT: Kristian Haagen/Timegeeks.dk. OPPSET, PRODUKSJON OG ANNONCER: Copenhagen Windows, Kompagnistræde 14 d, 1208 København K, Danmark. telefon: +45 29 23 93 08. TRYKK: Clausen Offset

U

R

M

A

K

E

R


INNHOLD 12 URMAKER BJERKE 16 ROLEX 20 PATEK PHILIPPE 24 AUDEMARS PIGUET 26 BREITLING 28 HUBLOT 30 PANERAI 34 TAG HEUER 36 JAEGER-LECOULTRE

U

R

M

A

K

E

R


38 OMEGA 40 BULGARI 42 MICHEL HERBELIN 43 RAYMOND WEIL 44 TA VARE PÅ URET 46 SPORTSKLOKKER 48

DAMEUR OG SMYKKER

50 LEICA 52 VERKSTEDET 54

EVENTER


12 URMAKER BJERKE

URMAKER BJERKE

EKSKLUSIVITETENS Hテ郎BORG SIDEN 1923

U

R

M

A

K

E

R


URMAKER BJERKE BLE ETABLERT I 1923. I SNART 90 ÅR HAR VI VÆRT EN ANERKJENT OG LEDENDE LEVERANDØR AV UR OG SMYKKER – TIL KUNDER SOM SETTER EKSTRA HØYE KRAV TIL KVALITET OG SERVICE. URMAKER BJERKE HAR EN unik KOLLEKSJON AV EKSKLUSIVE UR. I NORGE ER VI ALENE OM Å TILBY URMERKENE PATEK PHILIPPE, AUDEMARS PIGUET, JAEGERLECOULTRE, HUBLOT, PANERAI OG BULGARI. VI ER NORGES STØRSTE LEVERANDØR AV ROLEX OG VAR FØRST UTE MED Å TILBY TAG HEUER OG BREITLING. I TILLEGG HAR VI UR FRA MICHEL HERBELIN, RAYMOND WEIL OG OMEGA.

Det startet som en liten urmakervirksomhet i Brugaten i Oslo. Året var 1923, og firmaets grunnlegger het Paul Bjerke – første generasjon av det firmaet som i dag er kjent som Urmaker Bjerke. Paul Bjerke viste fra starten av et stort talent som urmaker, og solgte i de første årene kun vegg- og lommeur. Og det med så stor suksess at han kunne åpne enda en forretning allerede i 1933 på Karl Johans gate. Her begynte Paul Bjerke å selge armbåndsur som vokste i popularitet allerede på 1930-tallet. Disse første årene var grunnsteinen til de tre forretningene i Oslo og Bergen hvor Urmaker Bjerke tilbyr eksklusive ur og smykker i dag. Hver forretning tilbyr et luksuriøst sortiment som representerer en kvalitet som betyr at smykket eller uret kan nytes i mange årtier uten verken å miste ”glansen” eller gå av moten. God kvalitet går jo som kjent aldri av moten. AUTORISERT Et av Urmaker Bjerkes mest prominente urmerker i dag er blitt tilbudt siden 1970-tallet: Rolex. Verdens mest kjente urmerke som tilbyr ur av en kvalitet og finish som kun noen få andre urmerker tilbyr i denne prisklassen.

WWW.URMAKER-BJERKE.NO Det er de færreste urforretningene som blir utvalgt av Rolex som autorisert forhandler. Men Urmaker Bjerkes kompetanse og forretningsprofil som involverer både spesialutdannet personale og et serviceverksted med svært høy kvalitet, imøtekommer de strenge kravene fra Rolex.


14 URMAKER BJERKE

LUKSUSMERKER I kjølvannet av Urmaker Bjerkes forhandlerskap av Rolex er det naturlig at flere luksusmerker tilbys i forretningene våre. Deriblant Patek Philippe, Audemars Piguet, Jaeger-LeCoultre, Breitling, Bulgari, Panerai og nå også Hublot. NYTT FUSJONSMERKE Hublot er et av verdens mest populære urmerker til tross for at Hublot bare er 30 år gammelt. Med hjelp av den kompetente Jean-Claude Biver ved roret som sjef har Hublot forstått å tiltrekke seg maksimal oppmerksomhet med sine fusjonspregede armbåndsur. Les mer om dette fascinerende urmerket på side 28 og 29. KOMPETANSE Å være autorisert forhandler av så mange, luksuriøse smykke- og urmerker krever kunnskap, kontinuerlig videreutdanning av personalet både i forretningene og i serviceverkstedet, samt forståelse for kvalitet og luksus. Dessuten er det viktig for Urmaker Bjerke at kundene føler seg sikre i sine valg av ur og smykker. Vi bruker derfor mye tid på å sette oss inn i kolleksjonene våre, ikke minst med hjelp fra distributørene våre som utdanner personalet og de siste nyheter og trender innenfor smykke- og urbransjen. Enkelte av våre ansatte tilbringer dessuten to til fire uker hos diverse urprodusenter for å få dyptgående kunnskap om nye modeller og kompliserte mekaniske urverk. Dermed sikrer vi blant annet at uret ditt vedlikeholdes på den rette måten så det kan tikke videre i mange år fremover.

U

R

M

A

K

E

R

Hvis du med jevne mellomrom har uret ditt på service hos Urmaker Bjerke, så følger vi urets løpende stand i vårt servicekartotek, hvor uret ditt og diverse servicetiltak blir registrert. Les mer om serviceverkstedet på side 52 og 53. LØPENDE KOMMUNIKASJON Det magasinet du sitter med i hånden akkurat nå er en av våre sterkeste kommunikasjonskanaler sammen med nyhetsbrevet vårt som sendes ut via e-post flere ganger i året. Hjemmesiden vår, urmaker-bjerke.no, blir oppdatert løpende med nyheter fra våre tre butikker, og det er derfor lurt å besøke hjemmesiden med jevne mellomrom for å holde deg oppdatert i utvalget vårt, både når det gjelder smykker og klokker. URMAKER BJERKE-EVENTS Dessuten inviterer vi til flere årlige events hvor man får gode muligheter til å se nærmere på nyheter innen både klokker og smykker. For eksempel arrangerte vi et eksklusivt event sammen med Breitling og en av verdens beste rallykjørere, Petter Solberg, den 31. august. Her var det ikke bare muligheter for å møte Solberg og se konkurransebilen hans, men man kunne også prøve noen av Breitlings nyheter og tikkende toppmodeller. Les mer om dette på side 54. NYTT FLAGGSKIP I BERGEN Det siste utspillet fra Urmaker Bjerke er den helt nye forretningen vår på adressen Engen 6 i Bergen. Fra denne nye flaggskipsforretningen tilbyr vi 100 inspirerende kvadratmeter fulle av nye opplevelser. Ikke minst Norges første rullerende nyhetsavdeling, egen Rolex-avdeling


og et åpent verksted, hvor man kan få et fysisk innblikk i arbeidet til våre kompetente urmakere mens de sitter og reparerer urverk. Det var stor oppmerksomhet da den nye forretningen vår i Bergen åpnet dørene den 23. september. Gjestene tok godt i mot den nye forretningen, og dette viser at bergenserne setter stor pris på den kvaliteten og luksusen som Urmaker Bjerke har representert i snart 90 år. Cirka 100 gjester tok veien innom den nye forretningen på Engen 6, og både gamle og nye kunder kunne nyte dette nye episentret for ur og smykker fra noen av verdens mest luksuriøse firmaer.

KONKURRANSE Åpningen av den nye forretningen vår ble annonsert i de lokale mediene og her ga vi en heldig person muligheten til å vinne en Rolex klokke. Dette tiltrakk selvfølgelig en stor mengde nysgjerrige gjester som ville prøve lykken og vinne et ur fra verdens mest kjente urmerke. Loddtrekningen foregikk i etterkant og en veldig heldig gjest kunne gå hjem med en helt ny Rolex Oyster Perpetual på armen. VELKOMMEN Vi gleder oss til å hilse deg velkommen i vår nye forretning – samt i de andre forretningene våre som alle sammen representerer Urmaker Bjerkes historiske fornemmelse for luksusklokker og smykker.


16 ROLEX

HAVBUNNENS TIKKENDE IKONER


FÅ URFIRMAERS HISTORISKE KOLLEKSJONER – HVIS OVERHODET NOEN ANDRE – INNEHOLDER SÅ MANGE IKONISKE MODELLER SOM ROLEX. SPESIELT PÅ 1950-TALLET LANSERTE ROLEX MODELLER SOM I DAG ANSES SOM NOEN AV DE MEST SAMLEVERDIGE KLOKKER SOM TILBYS PÅ AUKSJONER OVER HELE VERDEN. IKKE MINST SUBMARINER, SOM SÅ DAGENS LYS – OG HAVETS BUNN – FØRSTE GANG I 1953, SELV OM DEN FØRST BLE INTRODUSERT PÅ DEN ÅRLIGE URMESSEN BASEL WORLD VÅREN 1954. Rolex Submariner var imponerende nok vanntett til 100 meter/330 fot allerede i 1953 og var utviklet for å imøtekomme det voksende behovet til både profesjonelle dykkere og amatørdykkere. Denne måten å se armbåndsur som ”verktøy” på var hovedinspirasjonen for Rolex som i samme tiår også introduserte det flyinspirerte GMT med sekundær tidssoneindikator, den antimagnetiske Milgauss, den hardføre Explorer og den sporty Cosmograph (senere bedre kjent som Daytona).

Her ses den aller første Submariner fra 1953, referanse 6204. Selv om Sean Connery ikke bar en Rolex Submariner rundt armen før i 1962 da han spilte James Bond i “Dr No”, så omtales alle Rolex Submariners uten “crown guards” som James Bond. Submariner ble først utstyrt med kronebeskyttere i 1959, da Rolex introduserte referanse 5512 med kronometersertifisert urverk.

AGENTENS VALG Submariner er nok imidlertid den mest kjente sports-Rolex som finnes i dag, ikke minst takket være James Bond. Denne hemmelige agenten brukte nemlig en Rolex Submariner i hele 11 filmer, fra Sean Connery og Roger Moore til Timothy Dalton. Ja, selv den lite populære Goerge Lazenby bar en Rolex i ”On Her Majesty’s Secret Service” fra 1969. Der var imidlertid ikke snakk om en Submariner, men derimot en pre-Daytona Cosmograph. I legmannens øyne er det ikke særlig stor forskjell på et Submariner-ur fra 1953 og et fra 2010. Men så er det jo også denne reaksjonære designevolusjonen som typisk kjennetegner et produkt som nyter ikonisk status.

Rolex Submariner i stål leveres både med grønn og sort skive. Den grønne skiven skiller seg ut mer enn den sorte skiven, siden den grønne er belagt med grønt gull.


18 ROLEX

Selvfølgelig kan man se forskjell på et Submariner ur med eller uten dato, men begge modellene tilbys fortsatt i den nåværende kolleksjonen. Imidlertid er Submariner uten dato fortsatt ikke introdusert med Cerachromkrans-innlegg, maksi-kasse eller den nye lenken som sitter på ref. 116610 Submariner Date anno 2010. FACELIFTS Rolex Submariner har blitt utsatt for en rekke ansiktsløftninger siden lanseringen i 1953. Noen små og nærmest uanselige, andre mer markante. Siste gang var i 2010, da Rolex introduserte stålversjonen av den oppdaterte Submariner. 2010-versjonen, ref. 116160 LN (sort krans) eller LV (grønn krans og skive), tilbyr blant annet keramisk Cerachrom dreiekrans-innlegg, såkalt ”’maksi”’-kasse og oppdatert Oyster-lenke med GLIDELOCK-lås. Endringer som kun er foretatt for å forbedre uret, ikke for å følge en trend. Det er kjennetegnende for Rolex. Deres suverenitet misbrukes ikke til likegyldigheter eller for å teste populariteten til et materiale. Man kan være helt sikker på at alle nye detaljer og materialer er testet i flere år under alskens vilkår før de introduseres med den femkronede logoen som avsender. Til tross for de siste oppdateringene ”er Submariner seg selv lik” med sin konservative design som oser ”tool watch”, og slik har det vært helt siden modellen ble lansert. FORSTØRRET EXPLORER Men Submariner var ikke alene om å bli oppdatert. Ikoniske Explorer er nemlig blitt lansert i en ”voksen” størrelse på ca 39 millimeter. Dette er tre millimeter større enn den eksisterende referansen 114270,

U

R

M

A

K

E

R

Keramisk Cerachrom kransinnlegg, kasse med bredere skuldre og ny lenke med Glidelock-lås er noen av de ansiktsløftningene som Rolex Submariner Date har gjennomgått. Glidelock-konstruksjonen brukes også på lenken til Sea-Dweller DeepSea. Uret nederst på siden er prototypen av DeepSea som satt utenpå ubåten Bathyscape Trieste, da den gjorde et dykk på 10916 fot i 1960.

som måler 36 millimeter i kassediameter. Mange menn føler imidlertid at 36 millimeter er vel lite til et voksent håndledd, og Rolex har nok lyttet både til forhandlere og konsumenter over hele verden. Med denne forstørrede nyheten eliminerer Rolex dermed den tvilen som må ha vært om hvorvidt Explorer var et herre- eller dameur. Nå er Explorer både og – ikke enten eller! Men fortsatt like vakkert som den første modellen av det legendariske uret som i likhet med mange andre av Rolex’ legendariske sportsmodeller stammer fra 1950-tallet.


Rolex Submariner Date i gull og gull/stål tilbys også med grønn skive. Dessuten tilbyr Rolex en versjon i hvitt gull med lyseblå skive og krans.

ET UR SOM PASSER ALLE Flere av Rolex-urene har fått større fylde, ikke minst dameurene, som nå har et DateJust med en kassediameter på 31 millimeter. DateJust har siden lanseringen i 1945 vært den mest populære serien fra Rolex. Man er fristet til å hevde at DateJust er det uret som er lettest gjenkjennelig på lang avstand. Den nye 31 millimeters versjonen av DateJust er enda en respons på kravet om større ur til både menn og kvinner. Dette betyr at Rolex nå tilbyr ”et stort dameur” med en kassediameter på både 31 og 36 millimeter. Sistnevnte størrelse har i mange tiår vært den normale størrelsen for et DateJust-ur til menn, men bæres ofte av kvinner Med denne nye kassestørrelsen tilbyr Rolex derfor et imponerende sortiment av ur med en kassediameter på 26-43 millimeter, hvorav det siste selvfølgelig er det imponerende Sea-Dweller DeepSea, som på grunn av en unik kassekonstruksjon kan tåle et dykk på hele 3900 meter eller 390 ATM. FLIPLOCK, EASYLINK og GLIDELOCK Komfort har stor betydning for et ur, og mange mener at lenke og rem utgjør ”halvparten av uret”. Det vet selvfølgelig Rolex godt, og det er derfor de tilbyr forskjellige låstyper til lenkene sine. FLIPLOCK er ikke noe nytt begrep i Rolex-verden. Denne låsen har Rolex brukt på sine Submarinere i mange tiår. Denne låstypen betyr at du kan utvide lenken så mye at den f.eks. passer utenpå en våtdrakt. EASYLINK gir cirka fem millimeter ekstra lengde via et halvt ledd. Dette er en behagelig egenskap, ikke minst om sommeren når huden utvider seg i varmen. GLIDELOCK er siste utspill fra Rolex, og dette innovative systemet tilbys nå både på DeepSea og Submariner. Med et lett trykk kan lenken utvides glidende via ti hakk som er gjemt på baksiden av lenkelåsen. Det er derfor lekende lett å få uret til å passe utenpå våtdrakten. Du kan se selve konstruksjonen på forrige side.

Rolex Explorer er et av de mest elegante sportsurene som finnes på markedet. Nå har det vokst fra 36 til 39 millimeter, og er dermed blitt 3 millimeter bedre!

Rolex DateJust med en kassediameter på 31 millimeter appellerer utvilsomt til de kvinner som ikke liker å gå med verken små dameur eller store herreur.


20 PATEK PHILIPPE

PATEK PHILIPPE

og de klassiske dyder


Ref. 5170J var en av Patek Philippes absolutte høydepunkter under Basel World 2010. Dette vakre kronografuret hyller Patek Philippes imponerende historie, og inneholder Patek Philippes første egenproduserte kronografverk, kaliber CH 29-535 PS, som her ses til venstre.

PATEK PHILIPPE INNEHAR ROLLEN SOM DET YPPERSTE INNEN SVEITSISK HOROLOGI. DETTE GJELDER ENTEN DET ER SNAKK OM DERES KLASSISKE CALATRAVA, DEN SPORTY NAUTILUS-KOLLEKSJONEN ELLER ALLE DE ”COMPLICATED” MODELLENE SOM DET ÆRVERDIGE URFIRMAET TILBYR. IKKE MINST DE NYLANSERTE KRONOGRAF-MODELLENE FRA BASEL WORLD 2010. Kronograf. Ordet stammer fra de to greske ordene ”chronos” og ”graphos”. Chronos betyr et tidsintervall, og graphos betyr å illustrere. Med andre ord betyr kronograf et illustrert tidsintervall. Eller på godt norsk: stoppeklokke. NYE KRONOGRAFER Patek Philippe har i mange tiår vært berømt for sine fascinerende klokker med kronograffunksjon, og i 2009 introduserte Patek Philippe det etterlengtede kronografverket CH 29-535 PS, med klassisk kolonnehjul og horisontal kobling. Et urverk som er utviklet 100 % inhouse av Patek Philippe selv – og dermed et urverk som er gjennomtestet til å fungere upåklagelig, og etter Patek Philippes ekstremt høye krav. Dette imponerende kronografverket, CH 29-535 PS, ble først introdusert i et dameur, ref. 7071R Ladies First Chronograph. Mange mente at det måtte være snakk om en snikpremiere – og de fikk rett. Ref. 7071R Ladies First Chronograph var kun en forsmak på de nyheter som ble vist frem på Basel World-urmessen i mars 2010. Nyheter som alle til dels var basert på den urverkkaliberen som kvinnene fikk en forsmak på. KLASSISKE DYDER Patek Philippes mest klassiske nyhet i år er ref. 5170J. Et kronografur med manuelt opptrekk med Patek Philippes nye urverkkaliber CH 29-535 PS med kolonnehjul. Altså det samme urverket som satt i fjorårets Ladies First Chronograph. Her er det snakk om 39 millimeter perfeksjon, og dessuten en elegant nytolkning av Patek Philippes kronografur fra 1940-tallet (som for øvrig tilhører noen av de aller mest samleverdige ur i hele verden).


22 PATEK PHILIPPE

Patek Philippe skjemmer bort fansen med den legendariske Nautilus. Nautilus Chronograph-kolleksjonen utvides med ytterligere en versjon i rosa gull med brun krokodilleskinnrem, ref. 5980R-001, og i stål med sort skive, ref. 5980/1A-014. Nautilus-kolleksjonen utvides dessuten med en helt ny modell, ref. 5726A-001 i stål med sort krokodilleskinnrem som tilbyr årskalender og månefase.

BLÅSKIVET KRONOGRAF Ref. 5960P ble introdusert første gang i 2006 og har siden da vært en av de absolutt mest populære modellene i Patek Philippes kolleksjon. I 2010 utvides denne etterspurte modellserien med en blåskivet versjon i platina (se bildet på side 20), ref. 5960P-015. I likhet med de tidligere lanseringene av denne modellen, tilbyr 5960P-015 årskalender og kronograf. Årskalenderen betyr at uret kun skal stilles manuelt én gang i året: 1. mars. De andre månedene som enten har 30 eller 31 dager, tar urverkkaliberen CH 28-520 IRM QA 24H seg av selv. SPORTY LEGENDE UTVIDES Nautilus. Navnet på Kaptein Nemos futuristiske ubåt i Jules Vernes ”En verdensomseiling under havet” fra 1866. Nautilus var også navnet på verdens første atomdrevne ubåt fra 1954. Nautilus er imidlertid også navnet på den legendariske sporty kolleksjonen fra Patek Philippe. Modellen ble opprinnelig introdusert i 1976, og var Patek Philippes første rene sportsur. Et luksuriøst stålur som i dag nyter ikonisk status så vel blant urkyndige som blant de som bare er glad i god design. Til tross for at Nautilus var laget i stål, var ikke prisen deretter. Dette skyldes delvis at urets rotor var laget av rent gull for å gi den opptrekkende delen tyngde. Rotoren trekker opp urverket, og vekten er derfor viktig, noe som var grunnen til at Patek Philippe valgte og bruke en rotor av 22 karats gull.

U

R

M

A

K

E

R

RELANSERING 30 år etter den opprinnelige lanseringen gjenintroduserte Patek Philippe Nautilus-kolleksjonen med en oppdatert versjon av originalen (ref. 5711/1A) samt en versjon med dato, månefase og gangreserveindikator (ref. 5712/1A) og en versjon med flyback kronograf og dato (ref. 5980/1A). I 2010 utvides 5980/1A med en sortskivet versjon i stål og en brunskivet versjon i rødt gull, ref. 5980R-001, med brun krokodilleskinnrem med foldelås i rødt gull. Begge modellene tilbyr flybackkronograf, noe som betyr at man kan ta tiden med svært korte intervaller, siden man kan nullstille kronografen og deretter gjenstarte med en gang, uten at man må nullstille uret først og deretter starte kronografen igjen. SLANK OG AV PLATINA Selv om ref. 5140 ikke tilbyr kronograf eller hører til i Nautiluskolleksjonen fortjener denne ikoniske modellen å bli nevnt. Denne 37 millimeter store modellen som nå lanseres i platina med ”sunburst” blå skive, tilbyr evighetskalender, månefase og mikrorotor. Ref. 5140P imponerer ikke bare i finish og design. Høyden på kassen er også holdt på et minimum, til tross for at det er snakk om et ur med automatisk opptrekking. Den slanke designen ses ofte på ur med manuell opptrekking, siden de ikke trenger å gi plass til en rotor. Men Patek Philippes kaliber 240 Q har en elegant gullrotor som er senket ned i selve broene så den ikke krever plass bakpå urverket. Modellen lanseres også i rosa gull med ”sunburst” brun skive.


Sublim eleganse til kvinnene: Nautilus ref. 7010G-010 og 7010G-001 i henholdsvis rødt og hvitt gull tilbys for første gang med rem. Begge modellene tilbys enten med mørk eller lys skive. Twenty-4 ref. 4910/10A (ytterst til høyre) med “Perfect Blue”-skive og diamanter både på kasse og skive. Dermed tilbys Twenty-4 med fire forskjellige skiver: hvit, grå, sort og ”Perfect Blue”.

Alle disse nye urverkene er selvfølgelig testet etter Patek Philippes egne strenge kriterier. I 2009 introduserte Patek Philippe nemlig sitt eget kvalitetsstempel, ”PP”, som dermed overtok fra Poincon de Geneve. Disse nye kvalitetskriteriene betyr at Patek Philippe-urverk med en diameter på under 20 millimeter kun kan avvike -5/+4 sekunder per døgn. Urverk med en diameter på 20 millimeter eller mer kan kun avvike med -3/+2 sekunder per døgn. Imponerende nok krever Patek Philippe at urene deres med tourbillon kun kan avvike mellom -2/+1 sekunder per døgn. I KVINNENES TEGN Selv om 2010 sto i kronografens tegn har selvfølgelig Patek Philippe ikke glemt kvinnene. Nautilus ref. 7010, som ble introdusert i 2009, er blitt utvidet med noen nye versjoner som blant annet tilbyr rem i stedet for lenke. Kassediameteren er fortsatt på 32 kledelige millimeter, urverket er fortsatt i kvarts – og kvaliteten selvfølgelig fortsatt umiskjennelig Patek Philippe! PERFECT BLUE Dessuten tilbyr Patek Philippe nå en “Perfect Blue”-versjon av den utrolig populære Twenty-4, ref. 4910/10A-014. Twenty-4 tilbys også med hvit, grå eller sort skive. Kombinasjonen av stål, diamanter og en sublim finish virker til å ha fanget det kvinnelige publikums store interesse, og det er ingen tvil om at denne nye blåskivede versjonen blir en like stor suksess som søsterversjonene i Twenty-4 kolleksjonen.

Nedenfor den imponerende tynne ref. 5140P som hører til i Patek Philippe ”Grand Complications”-kolleksjon. Dette skyldes urets imponerende tynne mekaniske urverk med mikrorotor, evighetskalender og månefase. Modellen vokste til 37 millimeter i diameter i 2006, og tilbys nå for første gang i platina og med ”sunburst” blå skive i denne størrelsen.


24 AUDEMARS PIGUET

DEN KONGELIGE EIK

U

R

M

A

K

E

R

OG FANTASTISKE UR


MAN MÅ HELT TILBAKE TIL 1651 FOR Å FINNE EN AV INSPIRASJONSKILDENE TIL AUDEMARS PIGUETS SUKSESSRIKE KOLLEKSJON, ROYAL OAK. ROYAL OAK ER ”KJÆLENAVNET” TIL DET EIKETREET SOM KONG CHARLES DEN FØRSTE GJEMTE SEG I DA GEORGE CROMWELL JAKTET PÅ HAM I 1651. SIDEN DEN DAGEN BLE DET OMTALTE EIKETREET SYMBOL PÅ BESKYTTELSE, OG DERFOR BLE ROYAL OAK OGSÅ NAVNET PÅ DE BRITISKE KRIGSSKIPENE FRA 1914. Disse krigsskipene hadde noen markante åttekantede hull for skipets kanoner, og det var denne formen som var inspirasjonskilden til Gerald Genta da han designet Audemars Piguet Royal Oak, som ble lansert i 1972. POPULÆRE OFFSHORE I dag hører Royal Oak-kolleksjonen til den største suksessen for det ærverdige urfirmaet, som hører til den absolutte eliten av sveitsisk urmakeri i særklasse. Dette ikke minst på grunn av den svært populære Offshore-kolleksjonen som ble lansert i 1993. Offshore introduserte en mer hardfør versjon av det tradisjonelle Royal Oak, og ble verdenskjent da Arnold Schwarzenegger bar en sort versjon i filmen ”End of Days” fra 1999. Denne modellen er fortsatt en av de mest samleverdige Offshorene i dag – men får hard konkurranse fra bl.a. Barrichello, Montoya og mange andre begrensede Offshorer, som går voldsomt opp i verdi hver gang de skifter eier. GRAND PRIX OG DIVER I 2010 introduserte Audemars Piguet både den eventyrlige Grand Prix-serien samt en dykkerversjon av Offshore. Grand Prix-modellene (se motsatt side) er sterkt inspirert av F1-sport og derfor er det materialer i urene som også finnes i bilene. Blant annet karbon og kevlar. Opptrekkskronen på GrandPrix-modellene minner om et gir, skiven ligner instrumentering fra en bil og kransen en ventilert bremseskive. Inspirasjonskilden er ganske tydelig. Dessuten er fargevalget inspirert av kjøredrakter og hjelmer fra bilenes verden. Det tilbys tre forskjellige versjoner av Grand Prix: titanium/karbon (som imponerende nok bare veier 125 gram), gull/karbon og platina/karbon og modellene er begrenset til henholdsvis 1750, 650 og 70 stykk. Dessuten lanserte Audemars Piguet for første gang en dykkerversjon. Tidligere versjoner av Offshore Diver har vært begrensede, såkalte ”Boutique”-versjoner med markante farger. Men det er nå en saga blott, da Offshore Diver er en fast del av kolleksjonen. Offshore Diver briljerer med en kassediameter på 42 millimeter og er vanntett til 300 meter. En modell som utvilsomt blir – enda – en kjempesuksess for Audemars Piguet! EQUATION OF TIME Royal Oak har bydd på mange forskjellige versjoner, men aldri et ur med equation of time – dvs. nøyaktig utregning av tid. Denne funksjonen hører utvilsomt til en av de mest kompliserte man kan tilby i et ur, siden det mekaniske urverket tar høyde for at et år faktisk kun har fire dager på nøyaktig 24 timer. Dette varierer selvfølgelig alt etter eierens geografiske lokalisering og derfor ”skreddersys” Royal Oak Equation of Time til den enkelte eierens lokalisering. I tillegg til å utligne tid og evighetskalender tilbyr Royal Oak Equation of Time også visning av soloppgang og -nedgang samt ultrapresis månefaseindikator. Disse superkompliserte funksjonene består av hele 423 separate deler som tikker inne i en kassestørrelse på 42 millimeter. Kombinasjonen av den markante Royal Oak-designen og det komplekse urverket er en eventyrlig kombinasjon av moderne og tradisjonelt urmakeri. Forfriskende nok tilbys dette komplekse uret i stål med både rem og lenke samt en versjon i gull.

Royal Oak Equation of Time kombinerer den klassiske designen med et ytterst komplekst urverk. Hele 423 separate urverkdeler får Equation of Time til å tikke og regne ut den helt nøyaktige tiden, alt etter eierens geografiske posisjon.

Offshore Diver lanseres for første gang som et fast element i den årlige kolleksjonen. Uret er vanntett ned til 300 meter og med en kassediameter på 42 millimeter er det vanskelig ikke å hylle denne nylanseringen som en kjempesuksess for Audemars Piguet.


26 BREITLING

BREITLING DYKKER FREM IGJEN DERES PRODUKSJONSHISTORIE TILBYR UTALLIGE LEGENDARISKE MODELLER. I 2010 LANSERTE BREITLING FOR EKSEMPEL SUPEROCEAN – IGJEN. Det var en gang. Slik starter alle eventyr. Men det er forskjell på eventyr og Breitlings stamtre av tikkende ikoner. Superocean er ikke rent oppspinn, men derimot en relansering av et dykkerur ved samme navn som Breitling lanserte første gang i 1957. Superocean anno 1957 var dominert av en overskuelig skivelayout samt en massiv urkasse, som betød at uret var vanntett til 200 meter, noe som var en imponerende dybde den gangen. Litt annerledes er det imidlertid i dag, når den relanserte versjonen av Superocean er vanntett til hele 1500 meter (se bilde ovenfor). På grunn av denne ekstreme vanntettheten er Superocean utstyrt med en heliumsventil på venstre side av urkassen. Denne ventilen utligner det enorme trykket som uret utsettes for ved dykk på ekstreme dybder. Uten ventilens utligningsfunksjon ville uret bli presset i stykker.

U

R

M

A

K

E

R


På motsatt side den relanserte Superocean med gummirem. Nederst sort Black Bird Blacksteel med gummirem. På denne siden Navitimer Montbrilliant Legende i gull og stål med mekanisk kronograf. I midten Galactic 41 med stor datoangivelse ved “3”. Til høyre ses Galactic 36 med diamantprydet krans og skive. 41 og 36 henviser til urenes kassediameter.

FARGERIKE MODELLER Dessuten er den relanserte versjonen av Superocean mer moderne i sitt uttrykk – og svært fargerik. Den indre skivekransen tilbys nemlig i fem forskjellige farger: sort, blå, gul, rød og hvit. Disse fargene står i flott kontrast til den såkalte ”Abyss”-skiven (unntatt den sorte kransen, selvfølgelig). Dessuten understøttes fargevalget av spissen på urets sekundviser som matcher fargen på kransen. Denne 42 millimeter, dybtgående nyheten fra Breitling er utstyrt med Caliber 17 kronometersertifisert automatikkurverk, og et tykt safirglass som er antirefleksbehandlet på begge sider. Man fornemmer så å si ikke glasset, til tross for tykkelsen. Opptrekkskronen er selvfølgelig konstruert med ”screw down”funksjon, noe som sikrer en ultimat vanntetthet. Superocean tilbys enten med Professional stållenke, Diver Pro eller Ocean Racer gummirem. SORT LUKSUS Sorte ur har vist seg å overleve døgnfluesyndromet, og for tredje år på rad tilbyr Breitling sorte ur. I 2010 er det snakk om to ur som er behandlet med ultrasolid DLC-belegg, nemlig Blackbird Blacksteel og Avenger Seawolf Chrono Blacksteel. Blackbird Blacksteel er utstyrt med automatisk kronometersertifisert

urverk, Caliber 44, og har en kassediameter på 42,7 millimeter. Avenger Seawolf Chrono Blacksteel er utstyrt med SuperQuartz kronografurverk, Caliber 73, og har en kassediameter på 45,4 millimeter. Denne modellen er imponerende nok vanntett til hele 1000 meter, og kronografen kan brukes selv på så ekstreme dybder! Begge modellene er begrenset til kun 2000 stykk. NYE TIDER – NYE NAVN Samme utseende, samme urverk, samme fantastiske kvalitet – men nytt navn. Breitlings Cockpit kolleksjon heter nå Galactic og omfatter fem forskjellige serier med hver sin kassediameter: 41 (denne størrelsen inkluderer både Galactic 41 og Chrono Galactic), 36, 32 og 30 millimeter, hvorav de tre siste størrelsene henvender seg til det kvinnelige publikum. GALACTIC 36 AUTOMATIC Galactic 36 Automatic (2) henvender seg til de kvinner som liker store ur, men som ikke vil ha et herreur. Galactic 36 Automatic er en sofistikert fortolkning av Galactic 41, men atskiller seg imidlertid markant likevel - ikke bare rent størrelsesmessig – på grunn av de såkalte ”små sekunder” ved “6”. Galactic 36 Automatic tilbyr kikk inn i det kronometersertifiserte Caliber 37 automatikkurverket gjennom urkassens safirglass og er vanntett til 100 meter.


28 HUBLOT

HUBLOTS TIKKENDE FUSJONSKUNST


TIL TROSS FOR AT URMERKET HUBLOT BARE ER 30 ÅR GAMMELT, ER DET LIKE ETTERSPURT SOM URMERKER MED FLERE HUNDRE ÅR BAK SEG. DET KAN MAN TAKKE EN ENKELT MANN FOR. Et gullur med sort gummirem. Det var den kombinasjonen som gjorde italienske Carlo Crocco verdensberømt da han første gang stilte ut urene sine på Basel World-urmessen i 1980. Konkurrentene lo hånlig av ideen hans om å kombinere et tradisjonelt materiale med et uvanlig. Forbrukerne derimot hilste det fusjonspregede uret velkommen. I 2005 tiltrådte den innovative forretningsmannen Jean-Claude Biver, som tidligere hadde gjort Blancpain til en suksess samt skapt Omegas særdeles effektive ”My Choice” kampanje med bl.a. Cindy Crawford som blikkfang. Biver gjenfødte så å si Hublot da han introduserte Big Bang-kolleksjonen samme år. En innovativ og fusjonspreget kolleksjon som på én enkelt urmesse gjorde Hublot til verdens hotteste urmerke. FUSJONISTENE Big Bang-modellene er alle sammen preget av Croccos opprinnelige fusjonsglade ideer, og Biver kan virkelig det med å kombinere klassiske metaller med eksotiske materialer som Hublot selv har funnet opp, ikke minst ”Hublonium”. Dessuten samarbeider Hublot med en rekke suksessrike partnere, blant annet den eksklusive brasilianske Ayrton Senna Foundation, Formel 1, FIFA fotball og ikke minst VM på ski i Oslo i 2011 og mange, mange andre som bokstavlig talt er med på å sette sitt preg på de populære urene i form av begrensede serier av ur hvor logoen deres er å finne på skiven og urkassen. Hublot er dessuten offisiell tidtaker under VM på ski i 2011. Big Bang-kolleksjonen er senest utvidet med blant annet King Bang- og King Powermodellene som også er preget av materialfusjoner og atskillige funksjoner, som f.eks. kronograf, splittsekunder, rattrapante, tourbillon og foudruyante. INHOUSE URVERK Om ganske få år kan vi forvente inhouseurverk fra det populære urmerket, ikke minst med hjelp fra den svært kompetente horologiske tenketanken Confrerie Horlogers, som Hublot overtok fra nedlagte BNB Concept med Mathias Buttet som daglig leder. Urmaker Bjerke er stolt av ønske dette suksessrike og fusjonsglade urmerket velkommen, og vi gleder oss til å vise frem urene til kundene våre.

Big Bang Aero Bang (motsatt side) med skjelettert skive og “all black” design er en populær modell fra Hublot. Ovenfor ses en diamantprydet dameversjon, Big Bang Earl Grey, med en kassediameter på 41 millimeter. I midten anes den klassiske designen fra 1980 i modellen Classic Fusion. Ytterst ses den store, maskuline King Power All Back med en imponerende kassediameter på 48 millimeter.

Nedenfor er Big Bang Bode, oppkalt etter den berømte amerikanske skiløperen Bode Miller, hvor signatur kan ses på skiven ved “9”. Det 44,5 millimeter store uret er laget av keramikk, harpiks og sort PVD-belagt stål og er begrenset til 250 stykk.


30 PANERAI

PANERAIS 8 DAGERS ARBEIDSUKE


På motsatt side ses den imponerende 60 millimeter store Egiziano med 8 dagers gangreserve. Nedenfor 45 millimeter Radiomir 8 Days i titan. I midten 44 millimeter Luminor Marina 1950 med 3 dagers gangreserve og sandfarget lumoniva på visere og timemarkeringer. Ytterst til høyre 47 millimeter Radiomir Composite Marina Militare 8 Giorno (som betyr 8 dager på italiensk).

ITALIENSKE PANERAI HAR GÅTT FRA Å VÆRE ET MILITÆRT INSTRUMENT TIL KULT-UR PÅ REKORDTID. ALDRI FØR HAR ET URMERKE OPPLEVD EN SÅ ENTUSIASTISK FANSKARE SOM HYLLER DEN MARKANTE ”OVERSIZED” DESIGNEN. DESSUTEN TILBYR FLERE OG FLERE AV DERES UR ”8 GIORNO” – ÅTTE DAGERS GANGRESERVE. EN FUNKSJON, SOM ETTER HVERT ER BLITT PANERAIS KJENNETEGN.

De første Panerai-urene ble laget i 1936, da den italienske regjeringen bad Firenze-familien Panerai om å produsere noen ur til militære kampdykkere. De første Panerai-urene – Radiomir – var utstyrt med Rolex urverk. Neste generasjon, Luminor, var også utstyrt med Angelus urverk med 8 dagers gangreserve. Det vil si at uret kun skulle trekkes opp hver 8. dag. Det er også andre urfirmaer som tilbyr denne lange gangreserven i dag, men Panerai har tilbudt denne ”arbeidshesten” siden 1940-tallet, da Angelus-urverket opprinnelig ble introdusert i en Panerai Luminor til de italienske Gamma-dykkerne som hadde base i La Spezia. 8 dagers gangreserve har blitt enda et av Panerais kjennetegn i tillegg til Luminor-kolleksjonens markante kronebeskytter og kassenes størrelse på typisk 44-47 millimeter.


32 PANERAI

EGNE URVERK Da Panerai introduserte sitt første egenproduserte ”inhouse”-urverk, P’2002 i 2005, var det nettopp et urverk med 8 dagers gangreserve. I dag tilbyr Panerai intet mindre enn seks inhouse-urverk, hvorav det automatiske P’9000 og det manuelle P’999 er de to siste urverkene som det populære urfirmaet har lansert. Panerai er dessuten kjent for å kikke i gjemmene og relansere noen av de tidligere modellene. Ikke bare relansering av de gamle modellene fra 1936 til 1950-tallet, men også modeller som første gang ble lansert da Vendome/Richemont overtok firmaet i 1997 og skapte den suksessen som Panerai nyter i dag. Nå sist har Panerai relansert Luminor GMT fra 1997-98 og den imponerende Mare Nostrum, som opprinnelig ble lansert på 1940-tallet. Panerais kolleksjon består av store ur – akkurat som originalene. I dag tilbyr Panerai imidlertid et bredere sortiment i forhold til den gang. Kassestørrelsen varierer typisk fra 40 til 47 millimeter, men visse Special Editions har en kassediameter på 52 og 60 millimeter, for eksempel Mare Nostrum og Egiziano. Med andre ord er Panerai et utpreget maskulint urmerke, men det får også stor oppmerksomhet fra kvinner som gjerne vil ha noe ”annet”.

U

R

M

A

K

E

R

Her ses 44 millimeter store Luminor 1950 8 Days Chrono Monopulsante i polert titan med brun skive. Ytterst Luminor 1950 8 Days GMT i stål. Begge med Panerais inhouse urverk P’2002.


www.nordvikpartners.no

Vi kan eiendom..


34 TAG HEUER

TAG HEUER: RELANSERINGER OG OPPGRADERINGER

U

R

M

A

K

E

R


Ikoniske Silverstone tilbys både med blå og brun skive som matcher den perforerte krokodilleskinnsremmen. I midten ses den 44 millimeter store Aquaracer 500 Chronograph med automatisk kronografverk. Modellen fås også med lenke. Ytterst er den sorte PVD-belagte versjonen av Aquaracer 500.

TAG HEUER ER SOM KJENT GODE TIL Å GJENFORTELLE SIN HISTORIE OG HAR HATT STOR SUKSESS MED RELANSERINGEN AV MONACO, SOM FØRSTE GANG BLE TILBUDT I ”NYFØDT” UTGAVE I 1998. I 2010 ER TUREN KOMMET TIL FUNKY SILVERSTONE SOM BLE LANSERT FØRSTE GANG I 1974. Silverstone er oppkalt etter den engelske banen ved samme navn som ligger en times kjøretur vest for London, mellom North Hampton og Oxford. Silverstone er dessuten den banen hvor team McLaren har vunnet hele 12 Grand Prix på 35 år. Uret med samme navn ble lansert i 1974 og var verdens første ”rundefirkantede” ur med automatisk kronografverk. To av historiens største F1-kjørere, Clay Regazzoni og Emerson Fittipaldi, ble samme år ambassadører for Heuer og bar derfor dette markante uret rundt håndleddet. Heuer Silverstone satt derfor rundt armen på herrene under Fittipaldis andre F1 World Championship-seier i 1974, og Regazzonis Silverstone Grand Prix-seier i 1979. MYK MONACO Man fristes til å si at Silverstone er en ”myk” versjon av Monaco fra 1969 – uret som Steve McQueen udødeliggjorde i filmen “Le Mans” fra 1972. Det er ikke helt løgn heller, siden den opprinnelige Silverstonemodellen inneholdt samme Calibre 11-urverk som Heuer Monaco fra 1969. Sånn var det den gang – sånn er det også i dag, siden TAG Heuer Silverstone anno 2010 er utstyrt med den nye versjonen av Calibre 11 med Dubois-Depraz kronografmodul. Kassediameter på den begrensede (2 x 1860 stykk) TAG Heuer Silverstone anno 2010 er 42 millimeter, og gjennom glassurkassen kan man lese inskripsjonen på urets rotor: “150th Anniversary 1860-2010.” OPPGRADERING UNDER VANNET TAG Heuer er mye mer enn relanseringer, og det beviser årets Aquaracernyhet tydelig. Aquaracer 500 ble lansert i 2009, og nå kommer det en

oppgradering i form av en Aquaracer 500 Chronograph med automatisk urverk, Calibre 16. Det 44 millimeter – og dermed noe større enn forgjengeren – store dykkeruret har gummibekledd dreiekrans som matcher skivens mønster meget elegant. TAG Heuer Aquaracer Chronograph 500 er – som navnet indikerer – vanntett til 500 meter, og tilbys både med lenke eller gummirem. KERAMIKK TIL KVINNENE TAG Heuer glemmer ikke kvinnene. Med den berømte tennisspilleren Maria Sharapova som frontfigur har det sveitsiske urfirmaet lansert noen ultrafeminine, og likevel sporty, nyheter med blant annet keramiske detaljer. Nedenfor ses Formula 1-versjonen med kransinnlegg av hvit keramikk. Dessuten er mellomstykkene i lenken også laget i dette ultralette, og dog hardføre materiale. Modellen fås både med og uten diamanter samt med sort skive og sorte keramikkdetaljer.


36 JAEGER-LECOULTRE

SUBLIM MEKANIKK OG 1000 TIMERS SJEKK

U

R

M

A

K

E

R


Den klassiske Grande Reverso 976 hyller Jaeger-LeCoultres eventyrlige produksjonshistorie. Modellen tilbys både i gull og stål og med sort eller sølvfarget skive. Ytterst det vakre Master Chronograph i stål. Modellen leveres også i rosa gull, og bør betegnes som god valuta for pengene. Man får virkelig mye ur for pengene – til og med inhouse urverk.

Entusiaster av Jaeger-LeCoultres tradisjonelle kolleksjoner hadde nesten gitt opp håpet om å få tilbudt en moderne versjon av legendariske Master Memovox. Men i 2010 skjedde det endelig! En relansering – til og med av hele to versjoner. Både den klassiske versjonen med mekanisk alarm og dato samt en versjon med verdenstid, bedre kjent som Master Memovox International. Jaeger-LeCoultre Memovox ble skapt i tiden etter andre verdenskrig. Navnet kommer av “voice of memory”, noe som passer utmerket til urets konstruksjon. Nemlig en alarm som er med på både å minne deg om ting, eller rett og slett vekke deg om morgenen. Den første automatiske modellen av Memovox ble lansert i 1956, og tre år senere introduserte Jaeger-LeCoultre en versjon med dato. Det er derfor modellen fra 1959, som den klassiske versjon av Master Memovox anno 2010 er direkte inspirert av (til venstre på motsatt side). Det automatiske urverket, kaliber 956, er imidlertid, - og selvfølgelig – sterkt modernisert i forhold til det opprinnelige urverket, kaliber 815 og 825 med dato, til tross for at funksjonene er de samme som for 51 år siden. INTERNASJONAL LEGENDE Den klassiske Memovox har i 2010 fått elegant følge av en annen relansering, nemlig Master Memovox International. Modellen ble kun produsert i kort tid etter lanseringen i 1958, da Jaeger-LeCoultre feiret sitt 125-årsjubileum. Den gang ble modellen lansert under navnet “Worldtimer”, men kjælenavnet “International” vant raskt innpass, og Jaeger-LeCoultre har derfor valgt å relansere denne modellen med kjælenavnet. Se modellen ytterst til høyre på motsatt side. Worldtimer eller International er begge gode navn på det gjeldende uret, siden modellen tilbyr en dreibar indre skive hvor verdens hovedsteder er indikert. På den måten kan man tyde den aktuelle tiden i de gjeldende byene i forhold til din lokale tid – eller ”home time” som

Jaeger-LeCoultre ynder å kalle denne tiden. Klassiske Master Memovox tilbys både i gull og stål. Det gjør Master Memovox International også, men modellen er begrenset til 250 stykk i gull og 750 i stål. Begge modellene måler 40 millimeter i diameter og har dermed vokst fire millimeter i forhold til sine forgjengere fra 1950-tallet. 1000 TIMERS SJEKK Jaeger-LeCoultre benytter seg ikke av COSC-sertifisering som f.eks. Rolex, Omega, Panerai og Breitling bruker til å teste presisjon på sine urverk. Jaeger-LeCoultre har sine helt egne normer for kvalitet og presisjon. Denne testen kaller de ”1000 Hours Control”, og den følger ISO 3159 kronometer-normene. Jaeger-LeCoultre introduserte denne testen i 1992 og introduserer nå ”1000 Hours Chrono”, som inkluderer helt nye normer for deres Master Grande Tradition-modeller (se sertifikatet nedenfor). Disse modellene inneholder i langt oftere grad eksotiske materialer, f.eks. silisium samt kompliserte mikromekaniske multifunksjoner noe som krever en separat kvalitetstesting.


38 OMEGA

OMEGA CONSTELLATION – KLOKKEN MED KLØRNE


Double Eagle med kronometersertifisert CoAxial urverk i titan på motsatt side tilbyr kronograf med innovativ registeroppdeling. Modellen leveres også i rødt gull og i stål. Ovenfor ses den nylanserte 35 millimeter diamantprydete versjonen til kvinner i både gull og stål. Til høyre ses herreversjonen av Constellation i gull og stål med CoAxial urverk.

SPEEDMASTER, SEAMASTER, CONSTELLATION. VI KJENNER DEM ALLE SAMMEN SOM LEGENDARISKE UR FRA ET AV DE MEST POPULÆRE SVEITSISKE URMERKENE: OMEGA. Constellation, som opprinnelig ble introdusert av Omega i 1952, men relansert i sin nåværende design i 1982, er en av Omegas mest populære kolleksjoner. Modellene er lett gjenkjennelige på grunn av de markante klørne eller ”griffs”, som sitter på hver side av urets krans. I tillegg til de markante klørne kan man også gjenkjenne Constellationmodellene på grunn av den lille stjernen. I 2010 har Omega bestemt seg for å gi hele Constellation-kolleksjonen en ansiktsløftning både når det gjelder herre- og damemodellene. CONSTELLATION TIL ALLE Constellation-kolleksjonen inneholder alle de elementene som skal til for å gjøre et ur til en suksess. 2010 byr på en Constellation til enhver anledning. Enten det er snakk om sport, eleganse eller rett og slett flamboyant design. De helt nye Ladies 35 millimeter Constellations, tilbyr en eventyrlig vakker diamantprydet supernovaskive og diamantprydet krans. Dessuten er kransen rundt datoen over ”6” slipt som en diamant og matcher derfor perfekt med de funklende timemarkeringene. Constellation i denne nye feminine størrelsen tilbys med Omegas ultrapresise kvarts kaliber 1532. De fasetterte sentralviserne er belagt med SuperLumiNova og urkassen er prydet av Constellation Observatorie-medalje. Man har selvfølgelig også tenkt på herrene i Omega nye Constellationkolleksjonen. Ikke minst de 44 millimeter store Double Eagle Chronograph – som finnes både i stål og rosa gull – og de vanlige 38 millimeter Double Eagle med dato, som navnet antyder – har den enda kraftigere klør på hver side av kransen. 38 millimeterversjonen av Double Eagle tilbys både i stål, stål/gull, gult og rosa gull.

COAXIAL Double Eagle-modellene er alle utstyrt med den nå 10 år gamle CoAxial presisjonsmodul som ble oppfunnet av den engelske urmakeren George Daniels. Ikke nok med at CoAxial påvirker urverkets presisjon. CoAxial-modulen minimerer også slitasje på urverkets vitale deler, slik at urverket ikke trenger å sendes på service like ofte som et konvensjonelt mekanisk urverk. KALIBER 8500 Atskillige av de andre Omegamodellene, f.eks. Seamaster, De Ville og andre, er utstyrt med Omegas inhouseurverk, kaliber 8500. Dette enestående og svært presise urverket er også utstyrt med CoAxial og kommer til å sitte i flere og flere av Omegas ur.

George Daniels CoAxial konstruksjon som den ser ut i et moderne Omega urverk. Konstruksjonen resulterer i mindre slitasje på urverkdelene, noe som også betyr at uret skal på service med lengre mellomrom enn et konvensjonelt mekanisk urverk.


40 BULGARI

Bulgaris samarbeid med den berømte kunstneren Anish Kapoor har resultert i denne vakre B.zero.1-ringen, som hyller både kolleksjonen og Tubogas-smykkene med sine myke former. Ringen er laget i rødt gull og stål.

SELVSTENDIG URMAKERI OG EKSOTISKE B.ZERO.1 U

R

M

A

K

E

R


Bulgari feirer B.zero1-kolleksjonen med nye ringer. Disse ringene domineres av eksotiske materialfusjoner, blant annet hvit og sort keramikk blandet med gull. B-zero.1 finnes også fortsatt i sin mer klassiske design, i rent gull.

ITALIENSKE BULGARI HAR INNLEMMET URPRODUKSJONEN FRA DANIEL ROTH OG GERALD GENTA OG TILBYR NÅ DISSE LEGENDARISKE HOROLOGISKE SKAPINGENE I EGET NAVN.

Det bør ikke herske tvil om at alle tre urmerkene trekker hverandre opp – så å si – med hver sine umiskjennelige kvaliteter, design og ikke minst historie.

2010 er en milepæl for den suksessrike ur- og smykkeprodusenten Bulgari. Ikke nok med at de introduserer inhouse mekanisk urverk, kaliber 168, som ligger i de kommende 43 millimeter store Sotoriomodellene.

EKSOTISKE SMYKKER Rent smykkemessig feirer Bulgari 10-årsjubileum for den innovative og vakre B.zero1-kolleksjonen, hvorav kolleksjonens ringer alene har solgt over 1,5 millioner stykk. I den sammenhengen har Bulgari blant annet lansert en ny ring som setter sammen forskjellige eksotiske materialer, blant annet sort og hvit keramikk. Med disse nye materialefusjonene tilbyr Bulgari hele 15 forskjellige versjoner av den nye designen. Bulgari tilbyr selvfølgelig også klassisk design fra den populære B.zero.1-kolleksjonen, hvorav flere modeller er prydet med atskillige diamanter.

Det legendariske italienske firmaet innlemmer nå også Daniel Roth og Gerald Genta under det prestisjetunge Bulgari-navnet. Både Roth og Genta er anerkjente designere som har laget en rekke fantastiske ur. Ikke minst Genta, som er mannen bak så kjent urdesign som f.eks. Audemars Piguet Royal Oak (1972), Patek Philippe Nautilus (1976), den originale Bulgari Bulgari (1977), IWC Ingenieur SL (1976) og Omega Constellation (1966). Bulgaris urproduksjon har gradvis fått større og større plass i det italienske firmaet, og derfor virker det bare naturlig at søstermerkene nå blir produsert under samme tak som moderfirmaets horologiske vidundere. For kjennere av både Roths og Gentas nyeste lanseringer er det kun navnet på skiven som atskiller seg fra de nærmest ikoniske designene som disse designerne har skapt i flere tiår. SAMLET PRODUKSJON Alle urene fra Daniel Roth og Gerald Genta-kolleksjonene inneholder urverk som er produsert ved Bulgaris Manufacture du Sentier i Sveits. 2010 byr på hele syv nyheter fra disse to kolleksjonene som hver for seg byr på anerkjent design og eventyrlig kvalitet – egenskaper som passer perfekt i Bulgaris firmastruktur og varemerke-historie. Nederst på siden vises ur fra Bulgaris Gerald Genta kolleksjon.


42 MICHEL HERBELIN

MICHEL HERBELIN HAR VIND I SEILENE TIL TROSS FOR AT MICHEL HERBELIN STAMMER FRA 1947, ER DET UNG DESIGN SOM PREGER URENE. DET KAN MAN TAKKE JEAN-CLAUDE HERBELIN FOR. HAN ER ANDRE GENERASJON I MICHEL HERBELIN OG OVERTOK ETTER SIN FAR I 1980. På ganske få år skapte Michel Herbelin et solid fotfeste i det krevende urmarkedet, ikke minst på det franske markedet, hvor hovedkvarteret finnes i dag. Den verdensomspennende suksessen skyldes en herlig blanding av horologisk forståelse og teknisk kunnskap samt design som appellerer til både aficionados og fasionistas. Alle design skapes inhouse hos Michel Herbelin i Frankrike. Originaltegninger tegnes for hånd, deretter gjenskapes de i 3D på datamaskinen. INSPIRASJON FRA HAVET Michels Herbelins fotfeste hører imidlertid ikke bare landjorden til. Livet på havet har også stor betydning for deres produksjon av ur, ikke minst Newport-kolleksjonen som tydeligvis er inspirert av deres samarbeid med den profesjonelle seileren Jean-Pierre Dick. DESIGN TIL BEGGE KJØNN Newport-kolleksjonen byr blant annet på de sporty Dual Time, Chronograph og Yacht Club Automatic. Men kvinnene blir ikke snytt. Michel Herbelin tilbyr også sporty og feminin eleganse.

U

R

M

A

K

E

R

Ovenfor ses en sporty versjon til kvinnelige fans av Michel Herbelins unge, horologiske design. Nedenfor den nærmest sort/hvite Newport Chronograph med en slank og maskulin design. Ved siden av Newport Dual Time som tilbyr sekundær tidvisning via skiven ved “6”.


43 RAYMOND WEIL

WAGNERS SISTE OPERA OG RAYMOND WEILS POPULÆRE UR PARSIFAL FRA 1882 VAR RICHARD WAGNERS SISTE OPERA. EN OPERA FULL AV EN MYSTISK VERDEN AV RIDDERLIGHET OG ÅNDELIG SØKEN. PARSIFAL ER OGSÅ NAVNET PÅ EN AV RAYMOND WEILS MEST POPULÆRE KOLLEKSJONER. EN KOLLEKSJON SOM FYLLER 20 ÅR I 2010. Raymond Weil lanserer i 2010 en helt ny versjon av sin populære Parsifal. Parsifal ble lansert første gang for 20 år siden på den årlige Basel World-urmessen. Modellseriens popularitet skyldes urets harmoniske design og elegante kurver. Detaljer som er med på å gjøre Parsifal-kolleksjonen lett gjenkjennelig og har gitt Parsifal en veletablert identitet på det krevende urmarkedet. Den nylanserte versjonen av Parsifal respekterer urets opprinnelige design, og det er derfor kun snakk om elegante og estetiske endringer i forhold til den Parsifal som i 20 år har prydet mangt et håndledd. Raymond Weils kompetente designteam har bevart den markante godron décor-kransdesignen som er et av de designelementene som “gjør” en Parsifal til det tikkende ikonet som denne kolleksjonen fortjener å bli betraktet som.

Urets krans i rosa gull er en elegant kontrast til den kullsorte skiven med de markante timemarkeringene i romertall som også er holdt i rosa gull-legering. Denne kontrasten gir samtidig uret en dybde som virkelig appellerer til det visuelle inntrykket. Parsifal anno 2010 har en kassediameter på 41 millimeter, noe som må betegnes som en perfekt størrelse på et moderne ur som kombinerer både sport og eleganse på en utsøkt måte. Raymond Weil tilbyr ikke urverk av egen produksjon, men har fått urverket til Parsifal produsert hos noen av de mest kyndige, sveitsiske urverkprodusenter, ETA og Dubois Depráz, hvorav sistnevnte har laget selve kronografdelen.


44 TA VARE PÅ URET

VEDLIKEHOLD AV MIKROMEKANIKKEN


Rolex har utviklet sitt eget såkalte Parachrom balansehjul. Denne konstruksjonen er lett gjenkjennelig på grunn av den vakre blå nyansen. Parachrom sikrer dessuten upåklagelig presisjon og mindre slitasje på balansehjulet.

FORESTILL DEG AT URET DITT ER EN BIL. BILEN INNEHOLDER FINMEKANIKK, TANNHJUL, TING SOM GÅR RUNDT FOR OG FÅ ANDRE TING TIL Å GÅ RUNDT. HVIS ALLE DELENE I EN BILMOTOR HOLDES VEDLIKE KAN DU VÆRE RIMELIG SIKKER PÅ AT DEN BILEN KOMMER TIL Å KJØRE DEG FRA A TIL Å UTEN Å HOSTE, HAKKE OG GJØRE TRANSPORTEN TIL ET MARERITT. DETTE GJELDER OGSÅ FOR UR – KANSKJE BORTSETT FRA DET MED Å BLI TRANSPORTERT FRA A TIL Å. URET TRANSPORTERER JO BARE TID.

Urets hjerte, balansen, er den delen som får uret til å tikke, rent bokstavlig talt. Denne delen har Rolex brukt mange år på å forfine og de tilbyr nå sitt egenproduserte Parachrom balansehjul. PARACHROM Parachrom ble første gang introdusert da Rolex lanserte sin nye Daytona i 2000. Det tok Rolex fem år å utvikle Parachrom- balansehjulet, noe som igjen beviser at Rolex ikke skynder seg når de utvikler nye ting. For Rolex er det viktigere å kunne lansere et produkt som er av like høy kvalitet som resten av uret.

FIN MIKROMEKANIKK Et mekanisk urverk inneholder mikromekanikk med så små deler at de ofte må behandles under lupe. Jo flere funksjoner det mekaniske uret har, desto flere små fine deler inneholder urverket. Alle disse delene krever jevnlig vedlikehold, ikke minst for å sjekke urets presisjon, men også for å sjekke pakninger og slitasje på deler.

Selv om Rolex ikke hadde problemer med å tilby eventyrlig presisjon, så valgte det pertentlige urfirmaet likevel å forbedre sine allerede gode urverk, og dette i form av deres såkalte Parachrom balansehjul med en markant blå spiral.

Pakningene er viktige for uret, da det er de som beskytter urverket mot vann, fukt og støv. Gjennom årene kan disse gummipakningene bli tørre og dermed smuldre. Alt er vitale ting som får uret ditt til å virke som det skal.

Parachrom balansehjul ligner en simpel spiralkonstruksjon i legmannens øyne: men det er imidlertid alt annet enn en simpel oppdatering av det tidligere balansehjulet, idet Parachrom er en helt ny legering, kombinert av niobium, zirkonium og oksygen. Dette nye materialet er ti ganger mer motstandsdyktig mot støt og magnetisme som er noen av de mest fatale elementer for et urs presisjon.

FORSKJELLIGE OLJER Et mekanisk urverk bruker ofte fem-seks forskjellige oljer til urverkets deler. Hvis urverket ikke renses jevnlig og samtidig får ny smøring via disse oljene, så setter oljen seg og påvirker urets presisjon. Hvis man for eksempel har sitt mekaniske ur til vedlikehold hvert femte år sikrer man at oljene ikke setter seg. Tørr olje blir som et slags støv som setter seg på urverkdelene og dermed sliter dem isteden for å smøre. Dette er selvfølgelig fatalt for urets viktigste funksjon: å vise tiden helt presist. LANGSOMT = GODT Rolex setter sin ære i at deres mekaniske urverk skal være lette å regulere og vedlikeholde. Det er en fordel både for eieren og urmakeren, da prisen for ettersyn er billigere enn for mange andre ur, siden urmakeren bruker kortere tid på å dele opp uret. Dessuten er Rolex kjent for å bruke så få urverkdeler som mulig, noe som gjør urverket enda bedre beskyttet mot slag og støt.

REM OG LENKE Det er ikke bare urverket som krever et ettersyn. Man skal også være oppmerksom på tilstanden til remmen eller lenken. Hvis remmen er slitt er det større risiko for at den til slutt går i stykker og at uret mistes i gulvet. Man bør også bytte lenke når den blir for løs i leddene. Metalldeler som sitter tett på hverandre og dermed daglig beveger seg opp mot hverandre, blir slitt ned og gir både rasling og en dårligere bærekomfort, samt forhøyer daglig risikoen for å slites fra hverandre. Visse lenker kan imidlertid med fordel strammes opp eller renoveres ved et ettersyn. For eksempel er det en god idé å skifte låsen på lenken, da dette er en av de viktigste delene til en lenke i stål, titan eller edelmetall.


46 SPORTSKLOKKER

1

2

5

6

1: ROLEX EXPLORER ER ET AV DE BEST DESIGNEDE ARMBÅNDSUR NOENSINNE. SKIVELAYOUTEN PÅ DENNE KLASSIKEREN SIKRER ØYEBLIKKELIG AVLESNING AV TIDEN, OG DEN NYESTE VERSJONEN PÅ 39 MILLIMETER SIKRER ROLEX EXPLORERS PLASS BLANT VINNERNE I KLASSEN TIDLØSE ARMBÅNDSUR. 2: OFFICINE PANERAI BRILJERER MED PAM320 LUMINOR 1950 GMT 3 DAY, SOM TILBYR TRE DAGERS GANGRESERVE OG SEKUNDÆR TIDVISNING. DET AUTOMATISKE URVERKET, KALIBER P’9000, ER DESIGNET OG PRODUSERT AV PANERAI SELV. KASSEDIAMETER ER 44 MILLIMETER. MODELLEN FÅS OGSÅ MED LENKE.

3: JAEGER-LECOULTRE ER IKKE BARE FANTASTISK DYKTIGE TIL Å LAGE URVERK I DEN ABSOLUTTE LUKSUSKLASSEN. DE HAR OGSÅ KLART Å LAGE NOEN SPORTY, MASKULINE UR, BLANT ANNET DETTE MASTER COMPRESSOR DIVING CHRONOGRAPH GMT NAVY SEALS, SOM HAR EN KASSEDIAMETER PÅ 44 MILLIMETER. 4: ROLEX INTRODUSERTE YACHTMASTER II I 2007 OG ERKLÆRTE AT DENNE MODELLEN ER ET AV DE MEST KOMPLISERTE URVERK SOM URFIRMAET NOENSINNE HAR PRODUSERT. DETTE SKYLDES DEN MEKANISKE REGATTANEDTELLINGEN SOM AKTIVERES VIA URETS DREIEKRANS.


3

4

7

8

5: AUDEMARS PIGUETS SUKSESSRIKE OFFSHORE-KOLLEKSJON HYLLER GERALD GENTAS ORIGINALE ROYAL OAK DESIGN – BARE I EN MER SPORTY OG UNGDOMMELIG DESIGN SOM HAR ENORM SUKSESS OVER HELE VERDEN. KASSEDIAMETEREN PÅ OFFSHORE-MODELLENE ER 42 MILLIMETER OG DET AUTOMATISKE KRONOGRAFURVERKET ER PRODUSERT AV AUDEMARS PIGUET SELV.

6: BLACKBIRD ER EN KLASSIKER SOM BREITLING HAR TILBUDT I OVER 10 ÅR. I DAG FÅS BLACKBIRD MED SÅKALT “BIG DATE” OG MED EN DIAMETER PÅ CIRKA 44 MILLIMETER. BLACKBIRD FÅS BÅDE MED REM OG LENKE SAMT EN VERSJON I SORT PVDBELAGT STÅL, BLACKBIRD BLACKSTEEL.

7: TAG HEUER AQUARACER 500 I BØRSTET STÅL MED DREIEKRANSINNLEGG AV ROSA GULL KOMBINERER DET RÅ DYKKERLOOKET MED ELEGANT MATERIALMIKS. DET CIRKA 43 MILLIMETER STORE URET TILBYS BÅDE MED LENKE I BØRSTET STÅL ELLER MED SORT GUMMIREM. 8: PATEK PHILIPPE FORSTÅR SEG PÅ LUKSUS. DENNE CIRKA 40 MILLIMETER STORE AQUANAUT I ROSA GULL MED BRUN SKIVE OG DITTO GUMMIREM HENVENDER SEG TIL PERSONER SOM FORSTÅR SEG PÅ SUBLIM URMAKERKUNST SAMT KREVER ET UR SOM IKKE TAR FOR MYE PLASS RUNDT HÅNDLEDDET, FORTSATT OSER DET AV LUKSUS I AV ABSOLUTT ØVERSTE KLASSE.


48 DAMEUR OG SMYKKER

1

2

5

6

1: TAG HEUER FORMULA 1 ER PRYDET MED IKKE MINDRE ENN 120 WESSLTON DIAMANTER TIL EN SAMLET KARATVEKT PÅ 0,75. DESSUTEN ER LENKEN UTSTYRT MED SORTE, KERAMISKE MELLOMLEDD SOM IKKE BARE ER RIPESIKRE, MEN ER OGSÅ MED PÅ Å GJØRE URET LETT. 2: ROLEX YACHTMASTER ER IKKE RESERVERT HERRENE. ROLEX TILBYR YTTERLIGERE TO STØRRELSER AV DET SPORTY URET, BLANT ANNET DETTE 35 MILLIMETERS URET I KOMBINERT GULL OG STÅL MED VAKKER PERLEMORSSKIVE.

U

R

M

A

K

E

R

3: BREITLING GALACTIC 41 TILBYS BÅDE MED OG UTEN KRONOGRAFFUNKSJON. HER ER DET FØRSTNEVNTE URET MED DEN FLOTTE SÅKALTE ”PILOT”-LENKEN AV POLERT STÅL. KRANSDESIGNEN ER INSPIRERT AV BREITLING B01 SOM BLE INTRODUSERT I 2009. 4: ITALIENSKE BULGARI FORFØRER BÅDE HÅNDLEDD OG FINGER MED SINE SLANGEINSPIRERTE SERPENTI-UR OG HELT NYE B-ZERO.1-RING, DESIGNET AV ANISH KAPOOR. DET ER SELVFØLGELIG SNAKK OM LUKSUS I DEN KJENTE BULGARIKVALITETEN OG GARANTERT DAGLIG GLEDE VED Å BÆRE BÅDE UR OG SMYKKER FRA DET LEGENDARISKE FIRMAET.


3

4

7

8

5: AUDEMARS PIGUETS ROYAL OAK OFFSHORE FÅS NÅ I EN REN DAMEMODELL MED EN DIAMETER PÅ 36 MILLIMETER. DENNE NYE FEMININE VERSJONEN TILBYS ENTEN MED SORT ELLER HVIT REM OG MATCHENDE GUMMIREM SAMT MED ELLER UTEN DIAMANTPRYDET KRANS. 6: JAEGER-LECOULTRE SQUADRA LADY FINNES BÅDE I GULL OG I STÅL. HER ER DET DEN ”HVITE” VERSJONEN MED LENKE SOM TILBYS DET KVINNELIGE PUBLIKUM. MODELLEN ER UTSTYRT MED JAEGER-LECOULTRES EGET MEKANISKE URVERK.

7: OFFICINE PANERAI RADIOMIR HENVENDER SEG PRIMÆRT TIL DET KVINNELIGE PUBLIKUM MED DENNE VAKRE 42 MILLIMETERS RADIOMIR MED PANERAIS EGENPRODUSERTE URVERK MED MANUELT OPPTREKK, KALIBER P’999. MODELLEN FÅS OGSÅ I STÅL OG TITAN. ALLE VERSJONENE ER UTSTYRT MED REM I BRUN KROKODILLE.

8: DET 32 MILLIMETER STORE PATEK PHILIPPE LADIES NAUTILUS I ROSA GULL LEVERES FOR FØRSTE GANG MED BRUN KROKODILLESKINNREM. MODELLEN leveres OGSÅ MED MØRK SKIVE OG MATCHENDE REM. URVERKET ER PATEK PHILIPPES EGET ULTRAPRESISE KVARTSURVERK.


52 VERKSTEDET

TIKK TAKK, TANNHJUL OG BESTE URMAKERELEV URMAKER BJERKES VERKSTED ER FULLT AV KOMPETENTE KREFTER, NOE SOM BETYR AT URET DITT ER I DE BESTE HENDER NÅR DET TRENGER SERVICEETTERSYN. PÅ VERKSTEDET VÅRT FINNER MAN OGSÅ AVGANGSKULLETS DYKTIGSTE URMAKERELEV. Urmaker Bjerke er selvfølgelig svært bevisst når det gjelder service på ur i luksusklassen. Disse må passes på nøyaktig på samme måte – og med samme kompetanse og respekt – som hvis det var snakk om en Rolls Royce, Maserati eller Jaguar. Uten jevnlig service er det nemlig risiko for at uret ikke tikker presist eller at urets funksjoner ikke virker optimalt. Derfor har Urmaker Bjerke alltid gjort det de kunne for å finne de mest kompetente urmakerne. AVGANGSKULLETS BESTE ELEV Som siste skudd på stammen har Urmaker Bjerke ansatt årets beste urmakerelev, Stian Ødegård. Stian ble ferdig med sin treårige urmaker-

U

R

M

A

K

E

R

utdannelse i Borensberg i Sverige våren 2009, og utmerket seg ved å gå ut som avgangskullets beste elev. Og denne profilen passer helt perfekt til Urmaker Bjerkes profil, siden verkstedet spesialiserer seg på service og vedlikehold av blant annet Patek Philippe, Rolex, Jaeger-LeCoultre, Audemars Piguet, Breitling og Panerai. Alle sammen urmerker i luksusklassen som krever de mest kompetente kreftene i bransjen. FRA FLY TIL UR Under utdannelsen arbeidet Stian både med mekaniske urverk og kvartsurverk, hvorav begge variasjonene blant annet hadde kronograffunksjon. Han var imidlertid ikke fremmed for mekanikk, siden han faktisk jobbet som flymekaniker i åtte år før han bestemte


seg for å utdanne seg til urmaker. Han gikk så å si fra mekanikk til finmekanikk. Borensberg urmakerutdannelsen i Sverige er for øvrig den eneste urmakerutdannelsen som har den såkalte WOSTEP-godkjennelsen. WOSTEP er den samme høye standarden som man også finner på sveitsiske urmakerskoler. Stian ønsker blant annet å arbeide med Jaeger-LeCoultre ”på grunn av urverkenes høye standard,” som han selv sier. Høy standard var nettopp det han søkte da han i sin tid kontaktet Urmaker Bjerke for å få en praksisplass som passet til ønsket hans om å jobbe med noen av verdens beste urmerker. Rent funksjonsmessig har Stian stor respekt for ur med mekanisk evighetskalender. ”På grunn av de mange separate delene som skal passe sammen,” forklarer den dyktige urmakeren, før han igjen begraver seg i enda et fint, sveitsisk mekanisk urverk som er på service så det igjen kan tikke upåklagelig i mange år. LØPENDE UTDANNING Hos Urmaker Bjerke deltar alle urmakerne i kurs og videreutdanning hvert eller hvert tredje år. Dette kreves ikke bare av Urmaker Bjerkes ledelse, men også av de urmerkene som forretningene våre selger. Rolex, for eksempel, krever at urmakerne våre videreutdannes og får oppfrisket sin

mekaniske kunnskap annethvert år. Videreutdanning er nødvendig for våre urmakere, hvorav enkelte har vært ansatt i over 20 år. Selv om den sveitsiske urindustrien blir betraktet som konservativ, introduseres det løpende nye urverk, funksjoner og produksjonsmetoder som ikke bare krever en ”oppfrisker”, men også helt ny innsikt i de aktuelle mekaniske urverkenes oppbygging og til tider spesielt kompliserte vedlikehold. DE GAMLE UR Det er sjelden vi tar inn over 100 år gamle ur, siden det kan være vanskelig og til tider helt umulig å skaffe originaldeler til dem. Men vi strekker oss alltid svært langt for å imøtekomme våre kunders ønske om å vedlikeholde urene sine. Som oftest ender dette imidlertid med at vi sender disse gamle urene direkte til produsentene, hvor det i visse tilfeller tilbys renovering ved hjelp av nye deler som gjenskapes ut fra originaldelene. Både Patek Philippe og Audemars Piguet tilbyr hele avdelinger som ikke gjør annet enn å restaurere eldre ur, ikke minst lommeur, som er 80-100 år gamle. DET ÅPNE VERKSTED I dag har Urmaker Bjerke fem fulltidsansatte urmakere og hvis du besøker den nye forretningen vår i Bergen, så vil du kunne oppleve hvordan deres hverdag ser ut, da vi for første gang tilbyr et ”åpent” verksted. Det er garantert det første av sitt slag i Bergen. Vi gleder oss til å ønske deg velkommen, også selv om du bare er nysgjerrig etter å se våre kompetente urmakere i aksjon, og dermed få se hvordan et mekanisk urverk ser ut når det er helt delt opp i enkeltdeler.


54 EVENTER

URMAKER BJERKES BEGIVENHETSRIKE ÅR HVERT ÅR AVHOLDER URMAKER BJERKE ATSKILLIGE EVENTS OG ARRANGEMENTER. DETTE VAR NATURLIGVIS OGSÅ TILFELLE I 2010, DA VI BLANT ANNET KUNNE ÅPNE DØRENE TIL EN HELT NY FORRETNING I BERGEN.

av Rolex. I motsetning til mange andre sportsarrangementer tilbringer de mange hesteinteresserte sammenlagt 140.000 tilskuertimer. Urmaker Bjerke tilbød VIP-plasseringer med fantastisk utsyn og selvfølgelig full bevertning.

Urmaker Bjerke inviterte til kundearrangementer i samarbeid med våre leverandører. Disse eventene gir et spennende innblikk i diverse urmerkers nyheter og utvidete kolleksjoner. Vi hadde for eksempel besøk av en av verdens beste rallykjørere, Petter Solberg, som gjestet forretningen vår den 31. august (se bildet overfor) sammen med Breitling. Her underholdt Petter med sine fantastiske prestasjoner. Man kunne dessuten studere bilen hans utenfor forretningen under arrangementet og flere av Breitlings spesielle modeller kunne nytes i en hel uke mens de var utstilt i montrene våre.

HUBLOT INTRODUKSJON OG SKI-VM 2011 Det er en stor fornøyelse å ønske urmerket Hublot velkommen hos Urmaker Bjerke. Det fusjonspregede urmerket har kjempesuksess over hele verden – og har nå kommet til Norge. Da Hublot er en av hovedsponsorene til VM på ski i 2011, kan Urmaker Bjerke invitere sine beste kunder til en fantastisk VIP-opplevelse når VM løper av stabelen i Oslo den 23.2.2011.

BJERKE CUP 2010 Tradisjonen tro bød Urmaker Bjerke også på Bjerke Cup. En tradisjon som i år kunne feire 10-årsjubileum og som vanlig ble spilt som Texas Scramble i perioden 1. mai til 21. september. De heldige – og dyktige - vinnerne – kunne feire sine prestasjoner på golfbanen med et TAG Heuer-ur som premie da de to beste Stableford scores ble avgjort den 22. september. OSLO HORSE SHOW – ROLEX FEI WORLD CUP Oslo Horse Show har vokst seg stort og tiltrekker seg over 20 000 tilskuere over det tre dager lange innendørs sportseventet som er sponset

U

R

M

A

K

E

R

Dette viktige sportsarrangementet vil trekke til seg over 650 skiløpere fra 60 nasjoner og samle 1800 pressefolk og minst 300 000 tilskuere, i tillegg til flere millioner TV-seere fra hele verden. NYHETSBREV Hvis du er interessert i å følge med i alle våre events og arrangementer samt å få vite hva de forskjellige ur- og smykkefirmaene lanserer under de to årlige showene (SIHH i januar og Basel World i april), så kan du melde deg på nyhetsbrevet vårt via hjemmesiden www.urmaker-bjerke.no. Dessuten kan du få våre to årlige magasiner gratis i alle forretningene våre. I disse kan du også lese om alle våre luksuriøse merker innenfor både ur og smykker og bli inspirert til din neste investering i den kvaliteten som Urmaker Bjerke representerer.


»

Når kun

DET BESTE er godt nok…

Enestående Jaguar XJ må oppleves .

Ve l k o m m e n t i l P R Ø V E K J Ø R I N G h o s o s s .

JAGUAR NORGE AS Importør og eneforhandler Sofienberggaten 35, Oslo

T. 2323 3300

www.jaguar.no

Forbruk blandet kjøring: 0,7–1,2 l/ 10 km. CO2-utslipp: 184–289 g/km.

»


BJERKE EXCLUSIVE  

MAGASIN FOR UR OG SMYKKER

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you