Page 1

NYHETER 2010: PATEK PHILIPPE ROLEX AUDEMARS PIGUET BREITLING BULGARI PANERAI JAEGER-LECOULTRE TAG HEUER CARTIER OMEGA


40

oyster perpetual submariner date in yellow rolesor MM

Karl Johansgate 31 – Tlf. 23 01 02 10 Prinsensgate 21 – Tlf. 22 42 60 50 Engen 6, Bergen – Tlf. 55 23 03 60


VELKOMMEN Velkommen inn i klokkenes verden. Urmaker Bjerke vil med

Vi vil i dette magasinet kun klare å vise deler av hva som

denne første utgaven av ”INSPIRATION” vise deg årets nyheter

kommer. Ta derfor turen til en av våre butikker å la deg

innen det ypperste av kvalitet og design.

inspirere. Her vil du også få detaljert informasjon om tekniske finesser og valgmuligheter. Årets nyheter vil bli lansert og ank-

De internasjonale messene i Genève og Basel er nå avholdt, og

omme Norge utover sommeren og høsten. Men det er lurt å være

alle fabrikker har presentert sine nyheter. Etter noen forsik-

tidlig ute siden flere av nyhetene leveres i begrenset antall.

tige år ser vi nå at innovasjon og inspirasjon har kommet tilbake til vår ur og smykke verden. Aldri før har det vært vist så

Jeg håper dette magasinet vil motivere og inspirere deg til å ut-

mange nye egenproduserte urverk. Over alt dukker det opp nye

forske våre klokker og smykker videre i en av våre forretninger.

designer. Det er ingen begrensninger på kombinasjoner av nye materialer sammen med tradisjonelle metaller. Karbon, titan,

Velkommen inn til vår verden.

keramikk, meteoritt, platina og gull i alle farger. Ja, ta en titt og la deg inspirere. Hos Urmaker Bjerke vil det også skje store forrandringer. Etter over 50 år på Torvalmenningen har vi flyttet ut. Gården er under total rehabilitering og vi har midlertidig flyttet inn i VEITEN 4. (på baksiden av det samme huset). Videre vil vår butikk i Prinsensgate bli totalt renovert og fremstå i sin nye prakt rett etter sommeren. Vi vil selvfølgelig her få benytte oss av

HALVOR BJERKE

anledningen til å presentere flere av årets nyheter i forbindelse med nyåpningene. Registrer deg som kunde og du vil bli invitert.

BJERKE INSPIRATION MAGASIN: En presentasjon av vakre ur fra noen av verdens fineste merker. UTGIVER: Urmaker Bjerke AS: Karl Johansgate 31, Oslo. Telefon 23 01 02 10. Prinsensgate 21, Oslo. Telefon 22 42 60 50. Bergen. Telefon 55 23 03 60. www.urmaker-bjerke.no. ANSVARLIG REDAKTØR OG DAGLIG LEDER: Halvor Bjerke. PROSJEKTLEDER: Lene Alfarrustad Gjuvsland. TEKST OG LAYOUT: Kristian Haagen/www.timegeeks.dk. OPPSETT, PRODUKSJON og ANNONSER: Copenhagen Windows, www.copenhagenwindows.dk TRYKK: Clausen Offset


04 KLOKKEMESSENE

To årlige klokkemesser får full oppmerksomhet fra forhandlere og journalister fra hele verden. Den første, Salon de Haute Horlogerie (SIHH), foregår i Genève, og går av stabelen i januar. Her utstilles nyheter fra 19 klokkemerker, blant annet Panerai, Audemars Piguet, Jaeger-LeCoultre og Cartier.

Bjerke INSPIRATION-magasinet har samlet noen av de nyhetene som blir å finne i de tre forretningene våre i Oslo og Bergen.

Den andre messen, Basel World, foregår i ultimo mars. Her utstilles nyheter fra flere

Noen av nyhetene har vi allerede på lager – andre kommer senere på året.

hundre klokke- og smykkemerker i en hel uke. På Basel World finner man nyheter fra blant annet Patek Philippe, Rolex, Breitling, Omega, TAG Heuer og Bulgari.


INNHOLD 04: SIHH OG BASEL WORLD 06: PATEK PHILIPPE 08: ROLEX 10: AUDEMARS PIGUET 12: BULGARI 14: BREITLING

16: 18: 20: 21: 22:

PANERAI JAEGER-LECOULTRE TAG HEUER OMEGA CARTIER


06 PATEK PHILIPPE


MOTSATT: NAUTILUS ref. 5726A i stål med årskalender og månefase. Svart rem med foldelås i stål. TWENTY-4 ref. 4910/10A i stål med diamanter og “Perfect Blue’-skive. ANNUAL CALENDAR ref. 5960P i platina med blå skive.

DENNE SIDEN: NAUTILUS ref. 5980R i rødt gull med brun skive og matchende rem. ANNUAL CALENDAR ref. 5205G i hvitt gull med sølvgrå skive. Kassediameter er 40 millimeter. NAUTILUS ref. 7010R med krokodilleskinnrem.

PATEK PHILIPPE LAGER KLOKKER i en klasse for seg selv. Det sveitsiske klokkefirmaet har enevelde når det gjelder kvalitet, finish og samlemani. Enten man kjøper en ny eller en eldre Patek Philippe, eier man et stykke tikkende kunst som kommende generasjoner vil takke deg for å gi videre. 2010 bød på nyheter som kun styrker denne oppfatningen.

NAUTILUS ref. 5980R og 5980/1A Det populære Nautilus med kronograf og flyback utvides med to nye versjoner: 5980R i rødt gull med rem og foldespenne samt 5980/1A med koksgrå skive. Den nye stålversjonen har dessuten fått rød kronograf sekundviser og svart bakgrunn på datohjulet.

NAUTILUS ref. 5726A Siden lanseringen av Nautilus i 1976, har denne kolleksjonen gledet fans av sublim finish blandet med sporty design. Da Nautilus fylte 30 år i 2006, relanserte Patek Philippe tre modeller, ref. 5711, 5712 og 5980, og i 2010 er Nautiluskolleksjonen utvidet med det flotte ref. 5726A. Modellen, som er i stål, tilbyr både årskalender og månefase og er dessuten utstyrt med rem og foldespenne.

NAUTILUS ref. 7010R Kvinnelige fans av Nautilus blir ikke skuffet, da fjorårets lansering av ref. 7010 nå tilbys med vakker hvit eller antrasittgrå skive og rem med foldelås. TWENTY-4 Mens vi først nevner klokker for kvinner, så har Patek Philippe også lansert en vakker ny versjon av ref. 4910A i stål. Den populære TWENTY-4 modellen er ikke ny, men det er

den fascinerende blå skiven som Patek Philippe kaller ‘Perfect Blue’. Dette er en av de mest etterspurte dameklokkene fra Patek Philippe. ANNUAL CALENDAR CHRONOGRAPH ref. 5960P Det vakre 40 millimeter store Annual Calendar Chronograph ref. 5960 leveres for første gang med blå skive. Modellen tilbyr både årskalender og kronograf med kolonnehjul. ANNUAL CALENDAR ref. 5205G Man fristes til å kalle Annual Calendar ref. 5205G i hvitt gull med årskalender for lillebroren til ref. 5960 – og det er ikke helt usant. Kassediameteren er den samme som ‘storebroren’, nemlig 40 kledelige millimeter.


08 ROLEX


ROLEX ER VERDENS MEST KJENTE KLOKKEMERKE. Basta. Ikke nok med at Rolex lager klokker som holder i flere generasjoner, både hva angår kvalitet og ikke minst verdi, men designen deres er såpass konservativt at det er moderne nå så vel som om 100 år. I år leverte Rolex virkelig mange spennende nyheter, og det er derfor rik mulighet å finne inspirasjon fra det populære klokkemerket. SUBMARINER I mange år har evolusjonen i Rolex’ kolleksjon av sportsklokker vært gull, gull/stål og til slutt stål. Slik var det for GMT-kolleksjonen og slik er det for Submariner, som i 2010 dermed har nådd til siste introduksjon av populære Submariner. Det betyr at den legendariske dykkerklokken nå er utstyrt med dreiekransinnlegg av ripefri keramikk, såkalt ‘maxikasse’ og ditto timemarkeringer. Overraskende nok fikk denne dyptgående, tikkende skjønnheten følge av en grønn kollega, som også er utstyrt med keramisk dreiekrans i samme farge som klokkens skive. De tidligere modellene av Submariner Date er derfor en saga blott, og man fristes til å si: Submariner er død. Lenge leve Submariner.

EXPLORER Rolex Explorer er en legendarisk klokke som er inspirert av historiske fjellklatrere og oppdagelsesreisende som har benyttet denne klokken som sin lojale tidsviser under de hardeste betingelser, hva angår vær og vind på verdens tinder og øde land. Explorer har i noen år lidt under sin noe spede størrelse på 36 millimeter. Var det en herreklokke – eller en dameklokke? Dette dilemmaet er eliminert med denne nye versjonen som har en diameter på hele 39 millimeter. Dermed gjenerobrer Rolex Explorer sin posisjon som den vakreste og enkleste klokken i Rolexkolleksjonen. DATEJUST LADY 31 MILLIMETER Dameklokkene har også vokst hos Rolex, noe 31 millimeter DateJust Lady tydelig beviser. Stål, Everose og lenke med EasyLink låssystem er kjennetegnene for denne versjonen, som blant annet tilbys med sjokoladefarget skive og diamanter som er strøket elegant over både skive så vel som krans.

MOTSATT: ROLEX SUBMARINER introduseres i stål med keramisk ‘Cerachrom’ dreiekrans og maxikasse for første gang. DENNE SIDEN: DATEJUST LADY med en kassediameter på 31 millimeter i kombinasjon stål og rødt gull. Prydet med diamanter på både skive og krans. EXPLORER er blitt voksen og måler nå 39 kledelige millimeter. Denne størrelsen appellerer utvilsomt til herrene som lenge har ansett denne klokken som en dameklokke. SUBMARINER introduseres i år med grønn ‘Cerachrom’ keramisk krans og matchende skive i Rolex` logofarge. UNDER: ROLEX SUBMARINER tilbys nå med regulerbart låssystem, den såkalte ‘GlideLock clasp’, som vi kjenner fra Sea-Dweller DeepSea.


10 AUDEMARS PIGUET


SELVSTENDIG, KOMPETENT og lekent. Sveitsiske Audemars Piguet forstår å tilfredsstille alle grupper av klokkeglade mennesker. Enten man investerer i de klassiske og vakre Jules Audemars eller ikoniske Royal Oak og storebroren Offshore, så får man en klokke langt ut over ‘det vanlige’. JULES AUDEMARS PERPETUAL CALENDAR ‘Ut over det vanlige’ er nettopp hva Jules Audemars Perpetual Calendar bør betegnes som. Den vakre og elegante klokken hyller Audemars Piguets posisjon som produsent av urmakeri i øverste sjikt, som i urlingo kalles haute horlogerie. Klokken tilbyr en evighetskalender med et mekanisk urverk som imponerende nok bare måler fire millimeter i høyden. OFFSHORE GRAND PRIX Audemars Piguet er spesialister i tradisjonelt sveitsisk urmakeri, men har siden 1993 lekt med eksotiske materialer som ofte er inspirert av bilsporten. Sammen med samarbeidspartneren Renaud Papi har Audemars Piguet blant annet utviklet sammenpresset kullfiber. I år ses dette materialet i den fantastiske Grand Prixkolleksjonen, som hyller bilsporten i form av både materialebruk, form og funksjon.

Royal Oak Offshore Grand Prix fås både i titan/ karbon, gull/karbon samt platina/karbon. ROYAL OAK EQUATION OF TIME Royal Oak anno 2010 byr også på Equation of Time, som tilbyr ultrapresis utregning av tid via evighetskalender, månefase og årstall, basert på det faktum at et år faktisk bare inneholder fire dager på nøyaktig 24 timer. Denne klokken krever hele 439 separate urverkdeler for å tilby sine ultrakomplekse funksjoner. OFFSHORE DIVER Like mange deler har det ikke krevd å bygge Audemars Piguets dykkerklokker, Offshore Diver. Den 42 millimeter store dykkerklokken er vanntett til 300 meter og utvilsomt på vei til å bli en bestselger for det berømte klokkefirmaet. 37 MM OFFSHORE CHRONOGRAPH Fra 2010 har kvinnene fått enda en unnskyldning til å bære Audemars Piguets klokker. De populære Offshore-modellene har nemlig fått en lillesøster i form av en versjon på 37 millimeter. Denne nye ‘sporty-elegante’ versjonen tilbys både i svart og hvit eller prydet med diamanter.

MOTSATT: JULES AUDEMARS PERPETUAL CALENDAR OVER: ROYAL OAK EQUATION OF TIME i stål. Modellen finnes også i gull. OFFSHORE DIVER er vanntett til 300 meter. OFFSHORE GRAND PRIX tilbys i tre materiale versjoner. UNDER: 37 millimeter i stål. Modellen tilbys i forskjellige versjoner med eller uten edelsteiner.


12 BULGARI


MOTSATT: JUMP HOUR BI-RETROGRADE i stål. Modellen tilbys også i gull. DENNE SIDEN: SOTORIO BULGARI er utstyrt med Bulgaris første inhouse urverk. Modellen tilbyr datovisning via klokkens fjerde sentrale viser og yttersiden av klokkeskiven. UNDER: SERPENTI i relansert utgave med den famøse Tubogas-lenken som smyger seg rundt armen. Modellen er en av Bulgaris mest berømte klokker.

SMYKKER, KLOKKER, URVERK OG DESIGN. Bulgari forstår å forskjønne verden gjennom sin eventyrlige forståelse for horologi på både mikromekanisk og designnivå. I 2010 utvider de sin klokkekolleksjon med epokegjørende fusjon samt et inhouse urverk. Bulgari beveger seg dermed ytterligere opp i de respekterte rekker av urmakerkunst i særklasse aka haute horlogerie. BULGARI, ROTH OG GENTA 2010 er året hvor Bulgari endelig fusjonerer med Manufacture du Sentier Daniel Roth & Gerald Genta. Bulgari innlemmer hermed to av de mest kompetente urverkmakere og designere under et navn. I denne sammenheng har Bulgari blant annet lansert Jump Hour Biretrograde. Den 43 millimeter markante klokken – som tilbys enten i stål eller i gull – tilbyr et innovativt urverk og skivedesign som viser jumping hour, retrograde minute indikation, og en simpel retrograde kalenderfunksjon. Alt sammen samlet i en klokke som umiskjennelig er Gerald Genta design.

CALIBRE 168 Det er første gangen at Bulgari introduserer et urverk som er designet og produsert av dem selv. Det er en kjempebragd å produsere sitt eget urverk, og Bulgari tilhører nå den eksklusive skaren av klokkefirmaer som med rette kan kalle seg manufaktur. Dette nye urverket har samtidig fostret en helt ny kolleksjon av klassiske klokker, Sotirio. Disse nye modellene tilbyr datofunksjon via en ekstra sentral viser som indikerer den aktuelle datoen på klokkens indre krans. Calibre 168 – som kan nytes gjennom klokkens glassbaklokk – er konstruert til å la datoen skifte på et splittsekund når tiden har passert midnatt. Sotirios kassediameter er 43 millimeter, og Sotirio tilbys både i stål, DLC-behandlet stål, gull/ stål eller gull. Alt etter klokkens materiale tilbys modellen med matchende lenke eller med svart alligatorrem.

SERPENTI En av Bulgaris mest kjente klokker gjennom tidene er den markante Serpenti, som smyger seg rundt armen på grunn av den innovative, såkalte Tubogas-lenken. Klokken ble opprinnelig lansert av Bulgari i 1950 og hylles gjennom en relansering i 2010. Alt etter hvilken Serpentimodell man velger, så måler lenken mellom fem eller ti meter. Serpenti tilbys i stål eller gull samt prydet med atskillige diameter av fineste karat.


14 BREITLING

SPORTY, ROBUST OG DYPTGÅENDE. Disse tre ordene beskriver sveitsiske Breitling. Men man fristes også til å skrive ‘eksklusiv’, siden Breitling både produserer klokker med quartsverk og klokker med evighetskalender og tourbillon samt et fruktbart samarbeid med bilfabrikanten Bentley. Derfor kan man finne en klokke til alle tilhengere av sveitsisk horologi i Breitlings kolleksjon. Dette gjelder også nyhetene fra 2010.

foregikk dypt under vannet. I 1957 var Superocean vanntett til 200 meter, noe som var litt av en bragd den gangen. I dag er ikke 200 meter så mye, slett ikke når man tar 2010-versjonen av Superocean i betraktning.

SUPEROCEAN Breitling er ikke akkurat noe nytt klokkemerke. Firmaet ble grunnlagt i 1884, og det er derfor et hav av eldre modeller som fortjener å bli gjenoppfrisket i moderne utgaver. Ikke minst Superocean.

Den nylanserte versjonen av Superocean er vanntett til hele 1500 meter og utstyrt med en stor og lettleselig skive. Dessuten er denne nye modellen utstyrt med indre minuttkrans som tilbys i en rekke friske og ungdommelige farger: gul, rød, blå, hvit og svart. Med andre ord er det en Superocean for enhver smak – og dessuten fritt valg mellom svart Ocean Racer eller Diver pro gummirem samt polert Professional lenke i stål som matcher klokkens kasse.

Superocean ble første gang lansert i 1957, i kjølvannet på lanseringen av ikoniske Navitimer fra 1954, som hadde tatt aviationsverden med storm. Nå var turen kommet til de personene som foretrakk det livet som

BENTLEY SUPERSPORTS Forestill deg en bil med 621 hestekrefter under hjelmen, en toppfart på 329 km/t og en akselerasjon på 0-100 på 3,7 sekunder. Forestill deg så en


MOTSATT: SUPEROCEAN er vanntett til 1500 meter. Modellen er en ‘re-make’ av Superocean fra 1957. DENNE SIDEN: SUPEROCEAN fås med forskjellige farger minuttkrans. Modellen tilbys både med Professional lenke og Ocean Racer eller Diver Pro gummirem. AVENGER SEAWOLF CHRONO BLACKSTEEL tilbyr kronograf som kan brukes under vannet, selv på 1000 meters dybde. BENTLEY SUPERSPORTS er begrenset til 1000 stykk. Tilbys både med lenke eller med svart gummirem.

klokke som hyller disse ekstreme tallene. Bilen heter Bentley Continental Supersports. Klokken heter selvfølgelig Breitling – Breitling for Bentley Supersports, for å være helt nøyaktig. Akkurat som den rullende inspirasjonskilden så er det tikkende resultatet et produkt langt ut over det vanlige. Bentley Supersports er for det første begrenset til 1.000 stykk, noe som betyr at det er en sterkt begrenset gruppe av heldige eiere som kan benytte klokkens kronometersertifiserte kronografverk som ikke bare viser tiden, men også kan måle 1/4 sekunder samt tilbyr 60 minutters avlesning via den sentrale lille skiven. Klokkens elegante skive har en fascinerende farge som Breitling kaller ‘Royal Ebony’. Ikke overraskende hører en klokke av et slikt horologisk format til i ‘XL’-kategorien, og Bentley Supersports har en kassediameter på hele 48,7 millimeter og tilbys enten med Speedlenke eller svart gummirem. Bakkassen er laget av titan, som både er et lett og allergivennlig materiale.


16 PANERAI


PANERAI NYTER ENORM INTERESSE fra alle klokkeglade verdenshjørner. I over 10 år har dette sveitsiske klokkemerket, med italiensk bakgrunn, vært aller øverst på ønskelisten hos personer som ønsker en klokke som ikke bare er større enn de fleste, men som også har en markant design. Dessuten har de første modellene fra 1993-1997 vist seg å være en eventyrlig god investering, da disse modellene selges for 5-10 ganger klokkens opprinnelig pris. Og hvem vet: kanskje blir nyhetene fra 2010 også verdt mange penger om 10-15 år! RADIOMIR 42 MILLIMETER Det populære klokkemerket med italienske aner presenterte en sterk kolleksjon som overraskende nok bød på en kolleksjon av Radiomirs, som uten tvil appellerer mer til kvinner enn til menn. Det er snakk om en 42 millimeter Radiomir med Panerais egenproduserte manuelle urverk, P’999. Dermed introduserer Panerai ikke bare klokker til kvinnelige fans av merket, men også en helt ny urverkkaliber med manuelt opptrekk. Denne nye serien tilbys både i gull, stål og titan, hvorav den førstnevnte tilbyr mer finish på verkets deler i forhold til stål- og titanversjonen. LUMINOR MARINA 1950 3 DAYS AUTOMATIC Panerai introduserer PAM359 som er det første automatiske uret hvor alle tallene er perforert. Til forskjell fra konvensjonelle urskiver med stick-markeringer, har denne skiven perforerte arabiske timemarkeringer, med unntak av 3-tallet hvor datoen sitter. Panerai har ytterligere valgt å tone luminovaen, slik at klokken får et nærmest ’instant vintage look’. Verket i PAM359 er Panerais eget urverk, P’9000, med 3 dagers gangreserve glassbaklokk, så man kan nyte det flotte urverk. RADIOMIR 10 DAYS GMT Radiomirmodellene tar mye plass i Panerais kolleksjon anno 2010 og Radiomir 10 Days GMT tar også plass på armen, siden klokkens kassediameter er 47 millimeter – samme størrelse som det første Radiomir fra 1936. Til tross for at Radiomir 10 Days GMT – referansen er PAM323 – er utstyrt med Panerais inhouse urverk, P’2003/5, så er ikke gangreserveindikatoren vertikal, som på de tidligere modellene med denne funksjonen, men derimot sirkulær. Panerai bryter dermed sitt eget designmessige særtegn. Ikke desto mindre kler det Radiomir 10 Days GMT veldig bra med denne nye, sirkulære detaljen. Radiomir 10 Days GMT som kun produseres i 500 eksemplarer, har glassbakkasse, så man kan nyte urverket med de mange dagenes gangreserve.

MOTSATT: Den nye 42 MILLIMETER RADIOMIR tilbys både i gull, stål og titan. DENNE SIDEN: LUMINOR MARINA 1950 tilbyr 3 dagers gangreserve og såkalt ‘sandwichskive’ med sandfarget Luminova på visere og timemarkeringer. RADIOMIR 10 DAYS GMT introduserer sirkulær gangreserveindikator.


18 JAEGER-LECOULTRE


MOTSATT: MASTER COMPRESSOR er begrenset til 1 500 stykk.

OVER: MASTER COMPRESSOR EXTREME WORLD CHRONOGRAPH fås både i stål/titan og gull/titan REVERSO SQUADRA CHRONOGRAPH PALERMO OPEN er begrenset til 500 stykk. MASTER CHRONOGRAPH i gull. Finnes også i stål.

INHOUSE URVERKPRODUKSJON, eksepsjonell finish og ikoniske modeller preger kolleksjonene fra Jaeger-LeCoultre. Årets nyheter fra det hederkronede, sveisiske klokkefirmaet beviser igjen at Jaeger-LeCoultre fortjener etterspørselen etter de fantastiske klokkene.

pressor-kolleksjon år etter år – 2010 var intet unntak. Årets versjon av Jaeger-LeCoultre Master Compressor Extreme World Chronograph med verdenstid og kronograf ble introdusert med nye, såkalte Texaliumskiver, og tilbys – som tidligere år – både i stål og i gull. Begge versjonene har selvfølgelig den støtsikrende, indre titankassen og det snedige knappsystemet som gjør det til en lek å skifte rem.

MASTER COMPRESSOR Master Compressor Diving Automatic Navy Seals er en videreutvikling av den suksessrike Navy Seals-kolleksjonen som ble introdusert i 2009. Årets nyhet innenfor den hardføre kolleksjonen med den lett gjenkjennelige, keramiske dreiekransen måler 42 millimeter i kassediameter og er derfor et par millimeter mindre enn forrige års lanseringer fra Navy Seals-kolleksjonen. Master Compressor Diving Automatic Navy Seals er limitert til 1500 stykk. MASTER COMPRESSOR EXTREME WORLD CHRONOGRAPH Jaeger-LeCoultre er verdensmestre i å lage fantastiske urverk, og forfiner sin Master Com-

REVERSO SQUADRA CHRONOGRAPH GMT PALERMO OPEN Reverso hører til en av JLCs signaturkolleksjoner. Den vendbare designen ble lansert på 1930-tallet etter at polospillere hadde klaget over at glasset på klokkene deres så ofte gikk i stykker under de harde kampene. Dette dilemmaet løste Reverso-klokkene, og denne legendariske designen finnes fortsatt i JLCs kolleksjonen. Årets Reverso hyller den edle hestesporten polo, og Reverso Squadra Chronograph GMT

Palermo Open er nettopp oppkalt etter en av verdens mest berømte poloturneringer. Klokkens kasse, enten i stål eller gull, er belagt med svart gummi og urverket tilbyr både kronograf og sekundær tidvisning. Reverso Squadra Chronograph GMT Palermo Open er begrenset til 500 stykk. MASTER CHRONOGRAPH Master-modellene hører til i JLCs klassiske kolleksjon, men i år har Master Chronograph fått et sporty preg med stoppeklokkefunksjon. Inhouse-urverket, kalibre 751a/1 er utstyrt med kolonnehjul som sikrer både en ’myk’ start og en uovertruffen presisjon. Den elegante, lett buede skiven er dekorert med en såkalt ’sunburst’ finish som gir Master Chronograph et luksuriøst utseende. Et utseende, og ikke minst mekanisk urverk, som hyller puritansk funksjonalisme. Master Chronograph har en elegant kassediameter på 40 millimeter, og tilbys både i stål og gull.


20 TAG HEUER BILSPORT, STEVE McQUEEN OG HURTIGTIKKENDE KRONOGRAFKLOKKER. 150 år gamle TAG Heuer er verdensmestre i å lage sporty klokker, og har i 2010 lansert Carrera med egetprodusert kronografverk. Dermed beveger TAG Heuer seg mot den ettertraktede kategorien som såkalt ’manufacteur’. CARRERA CALIBRE 1887 CHRONOGRAPH TAG Heuer har besluttet å utvikle sitt eget urverk som skal imøtekomme deres behov for masseproduksjon. Dette urverk er lansert i 2010, samme året som de feirer 150-årsjubileum. Urverket sitter foreløpig kun i en ny versjon av legendariske Carrera. En modell som Jack Heuer lanserte i 1964 for å hylle bilsporten. I dette tilfellet ‘Carrera Panamericana Mexico Road Race’. Bilsporten tilhører TAG Heuers DNA, og derfor er det ikke overraskende at deres første inhouse-urverk tilbyr kronograffunksjon. Urverket heter Calibre 1887 og henviser til det årstallet hvor Edouard Heuer oppfant en snedig mekanisk kobling, ‘oscillating pionion’, som i dag fortsatt brukes i klokker med kronograf. Carrera Calibre 1887 Chronograph har en kassediameter på 41 millimeter og tilbys foreløpig med svart eller sølvgrå skive og med rem eller lenke. Urerket kan nytes gjennom glassbakkasse og klokken er vanntett til hele 100 meter.

CARRERA CALIBRE 1887 tilbys med svart eller sølvgrå skive. Kassediameteren er 41 millimeter, og urverket er laget av TAG Heuer selv. Ovenfor er det Formel 1-kjører, Lewis Hamilton, som bærer en Carrera Calibre 1887. SILVERSTONE anno 2010. Enda en vellykket reintroduksjon av en bilinspirert modell fra 1974, og oppkalt etter den engelske Formel 1-banen. Silverstone tilbys også med brun skive og matchende rem.


21 OMEGA

DET ER IKKE MANGE KLOKKEFIRMAER som kan skryte av å ha prydet armen på både Neil Armstrong og Jacques Cousteau – og Cindy Crawford. Men det kan Omega. Fra månen, til havets bunn til supermodellers slanke armer. Ikke overraskende bød 2010 på flotte nyheter fra det populære klokkefirmaet. SPEEDMASTER APOLLO-SOYUZ En klokkeskive er ikke ‘bare’ en klokkeskive. Det beviser Omegas seneste Speedmaster, eller ‘Måneklokken’, som den kalles i daglig tale. Årets versjon av den legendariske klokken er en hyllest til samarbeidet mellom amerikanske astronauter og russiske kosmonauter i 1975. Det historiske romprosjektet var preget av både politiske og tekniske utfordringer. Tross stridigheter mellom de involverte landene var astronaut Thomas P. Stafford og kosmonaut Alexei A. Leonov rørende enige om sitt klokkevalg. Omega Speedmaster. I år hyller Omega denne historiske begivenheten med en versjon som bruker ekte meteoritt som skive. Det betyr ikke bare at klokken får et eventyrlig spennende utseende, men også at hver enkelt modell er unik. CONSTELLATION Omega Constellation hyller også stjernene. Den populære kolleksjonen hyller igjen de feminine håndleddene med supernovadekorert skive og en gavmild diameter på helt opp til 35 millimeter. Enten man fortrekker blå, lilla eller hvit skive, så tilbyr Constellation-kolleksjonen disse med lakkert overflate som gir et utrolig elegant utseende. Dessuten tilbys Constellation med matchende rem av krokodilleskinn.

SPEEDMASTER APOLLO-SOYUZ har en unik skive av meteoritt. Dette betyr at ikke to klokker er like. Urverket skal trekkes opp manuelt – nøyaktig som i 1975. Bakkassen er prydet med en hilsen til det historiske prosjektet: “The First International Space Flight – Apollo/Soyuz – JULI 17, 1975’. CONSTELLATION i rødt gull med supernova skivedekorasjon. Kassediameter er 35 millimeter og urverket er quarts.


CARTIER HAR ALLTID LAGET FANTASTISKE KLOKKER, og har siden 1904 skapt noen av de mest legendariske: Santos, Tank og Pasha. I dag tilbyr Cartier dessuten inhouse urverkproduksjon, og har dermed trådt inn i den prestisjefylte klikken av sveitsiske manufacteurs. 2010 byr på enda flere modeller med Cartier manufacteurverk, blant annet Calibre de Cartier. CALIBRE DE CARTIER Maskulint. Det er umiddelbart det første ordet som passer godt til Cartiers nye lansering, Calibre de Cartier. 42 millimeter maskulinitet med en markant skivelayout som gjør klokken lett gjenkjennelig, selv på meget lang avstand. Dette skyldes ikke minst det store romertallet ‘XII’. Calibre de Cartier har imidlertid også andre lekre detaljer ut over størrelse og skivelayout. Det automatiske urverket som sitter i klokkekassen, er nemlig designet og produsert av Cartier selv. Det er ikke første gang Cartier har produsert et urverk selv, men det er første gang at det historiske smykke- og firmaet har produsert et automatikkverk med datofunksjon fra deres egne produksjonsfasiliteter i den lille, sveitsiske byen La Chaux-de-Fonds.

22 CARTIER

Calibre de Cartier tilbys foreløpig i stål, gull/stål og gull med rem av alligator og med foldelås.


ROYAL OAK OFFSHORE GRAND PRIX CHRONOGRAPH www.audemarspiguet.com


mm

Bjerke_521_210x210_0310.indd 1

the datejust collection is also available in 34 mm, 36 mm and 41 mm.

31

oyster perpetual datejust in white rolesor

23.04.10 11:56

Klokker  

Velkommen inn i klokkenes verden. Urmaker Bjerke vil med denne første utgaven av ”INSPIRATION” vise deg årets nyheter innen det ypperste av...