Page 1


Presentació La 9a edició del Cicle de Cinema i DDHH torna aquest mes de novembre a Lleida per oferir-nos reflexions i aprenentatges transformadors a través del cinema, sis documentals i sis conferències ens ajudaran a entendre les causes de diverses problemàtiques que generen desigualtats i injustícies al nostre món. Algunes de les temàtiques de les que es parlarà en aquesta 9a edició del Cicle de Cinema i DDHH són: el conflicte oblidat del Tibet, la crisi global, les mobilitzacions indígenes, les revoltes àrabs o el sistema econòmic capitalista. Tots aquests temes es treballaran a través del cinema i de xerrades de la mà de persones expertes en la matèria.


Temàtiques: • 6 de novembre - Crisi Global. • 8 de novembre - Mobilitzacions indígenes, Minga Social i Comunitària. • 13 de novembre - LGBTI. • 15 de novembre - Revoltes àrabs. • 20 de novembre - Conflicte oblidat: Tibet. • 22 de novembre - Sistema Econòmic Capitalista.


Crisis Global 6 de novembre Horari: de 19:00 a 21:00h. Lloc: Sala de Juntes del 2on pis del Rectorat de la UdL. “Interferències“, Pablo A. Zareceansky, 2011, 70 min. Sinopsi: La Cecília, l’Ana, la Maria i el Rodrigo formen una jove companyia teatral, de recent èxit per la seva descarada i transgressora posada en escena, i pel compromís social i polític dels continguts que es mostren. Preparen la seva pròxima estrena, una obra de denúncia sobre com la societat de consum accepta lo inacceptable. Una societat que no qüestiona un sistema polític i econòmic que imposa deutes i empobriment als més dèbils. Ponent: Jesús Carrión, membre ODG. Entitat: Producció de la Fundació Quepo per a l’Observatori del Deute de la Globalització.


Mobilitzacions indígenes, Minga Social i Comunitària 8 de novembre Horari: de 19:00 a 21:00h. Lloc: Sala de Juntes del 2on pis del Rectorat de la UdL. “País de los pueblos dueños“, Mauricio Acosta, 2009, 43 min. Sinopsi: Colòmbia no serà la mateixa després d’aquells 61 dies de Minga Social i Comunitària, que es van iniciar l’11 d’octubre de 2008 i van culminar a la Plaça Bolívar de Bogotà. Des del Cauca es van aixecar els pobles del pensament, de la paraula i la dignitat per tal de rebutjar, units amb l’”Altra Colòmbia”, les polítiques d’Estat que amb terror, els sotmeten a la fam i a la misèria. Tal i com s’esperava, el govern va respondre amb violència a una mobilització pacífica i va deixar dos morts i 120 ferits. Què ho fa que els més pobres i exclosos s’enfrontin sense armes als embats dels mitjans comercials, els enganys i les mentides del govern i la maquinària estatal activada en contra de la seva dignitat? La resposta apareix en la saviesa de l’agenda que motiva aquesta Minga. Ponent: Marco Aparicio, membre Observatoriopic. Entitat: Observatoriopic.


LGBTI 13 de novembre Horari: de 19:00 a 21:00h. Lloc: Aula 0.30 del Rectorat de la Universitat de Lleida. “Right2Love“, Associació de Famílies Lesbianes i Gais, i Adaia Teruel, 2012, 62 min. Sinopsi: Quan la Maria i la Martina van tenir el seu fill Iven, sabien que per elles començaven els problemes legals. Viuen a Suïssa i aquest país no permet a les lesbianes casar-se ni tenir fills. Tampoc poden adoptar. Igual que elles, molts altres ciutadans d’Europa es troben en la mateixa situació. Amb aquest documental es mostra el dia a dia de 7 famílies de lesbianes, gais i transsexuals a diferents països d’Europa: Catalunya, Grècia, Holanda, França, Suïssa, Espanya i Itàlia, i la lluita que estan duent a terme perquè l’Estat reconegui legalment les seves famílies. Perquè una família és una família a qualsevol part del món i, independentment del seu país d’origen o residència ha de tenir reconeguts els seus drets. Ponent: Membre del grup LGBTI, d’Amnistia Internacional-Catalunya. Entitat: Amnistia Internacional - Catalunya.


Revoltes àrabs 15 de novembre Horari: de 19:00 a 21:00h. Lloc: Aula 0.30 del Rectorat de la Universitat de Lleida. “Ves-te’n. Diari de la Plaça de Tahrir“, Marc Almodóvar, 2011, 55 min. Sinopsi: La caiguda de Ben Ali a Tunísia, el 14 de gener de 2011, obre una escletxa d’esperança al món àrab. Tots els ulls es posen en Egipte, on grups en solidaritat amb el jove alexandrí Khaled Saïd, assassinat per la policia, convoquen els egipcis a sortir al carrer contra el Règim. La Data escollida és el 25 de gener, dia nacional de la policia, vista com un dels pilars d’un sistema sostingut durant dècades al país i governat per Mohammed Hosny Mubarak, amb el suport occidental. El Poble, tot reclamant llibertat i justícia Social, trenca la barrera de la por, surt al carrer i inicia una revolta que sacsejarà el món sencer. És la crònica des de dins dels 18 dies de lluita que van fer caure un dels dictadors més estables del Pròxim Orient. Ponent: Jose Sánchez García, antropòleg i professor UAB. Entitat: Eguzki Bideoak i Dr. Almo Films.


Conflicte oblidat: Tibet 20 de novembre Horari: de 19:00 a 21:00h. Lloc: Sala de Juntes del 2on pis del Rectorat de la UdL. “Budas en el exilio“, Chukyi Gawa i Flavio Signore, 2005, 52 min. Sinopsi: El poble del Tibet ha fet front a continues violacions dels seus drets humans fonamentals durant més de quatre dècades. Aquells individus que s’han manifestat o han aixecat les seves veus per fer valer la veritat al Tibet, han vist com les seves veus eren contínuament castigades. El poble tibetà representa la protecció d’una cultura, una identitat i una civilització diferent. “Budas en el exilio” posa al descobert l’enorme tragèdia d’aquells tibetans que per manifestar els seus drets més bàsics han sigut declarats subversius, condemnats, torturats i assassinats. Ponent: Pendent de confirmació. Entitat: Suport Tibet.


Sistema Econòmic Capitalista 22 de novembre Horari: de 19:00 a 21:00h. Lloc: Sala de Juntes del 2on pis del Rectorat de la UdL. “Capitalisme, un itinerari crític“, Marc Planas, 2011, 32 min. Sinopsi: La Miren és una pensionista de setanta quatre anys poc convencional. Des del tardofranquisme ha estat implicada en diferents lluites i moviments socials, i fa anys que recorre platós de televisió discutint amb els gurús del neoliberalisme. Els seus amplis coneixements econòmics (és Catedràtica d’Economia Aplicada a la UAB) fan de la seva veu un testimoni incòmode per les actuals polítiques econòmiques. A través d’ella, aquest documental proposa una lectura crítica del sistema econòmic vigent. Aquest documental està basat en una selecció de diverses entrevistes realitzades a la Miren Etxezarreta durant els mesos de gener, febrer i març de 2011. Ponent: Josep Manel Busqueta, pastisser, economista i membre del Seminari d’Economia Crítica Taifa. Entitat: Seminari d’Economia Crítica Taifa.


“La mirada invisible”, Centre Dolors

Piera de la UdL.

Lloc: Vestíbul planta -1 del CTT, del Campus de Cappont-UdL Del 6 al 29 de novembre.

“Exposició de Magia a Haití”, de Creu Roja.

Lloc: Vestíbul planta -1 de l’Edifici Polivalent del Campus de Cappont-UdL. Del 6 al 29 de novembre.


Curs de Lliure Elecció (2 crèdits) • 6 projeccions de documentals i coŀloqui amb els ponents. • Dates: 6, 8, 13, 15, 20 i 22 de novembre de 2012. • Horari: de 19:00h a 21:00h. • Lloc: • Sala de Juntes del 2on pis del Rectorat de la Universitat de Lleida els dies 6, 8, 20 i 22 de novembre. • Aula 0.30 del Rectorat de la Universitat de Lleida els dies 13 i 15 de novembre. Avaluació: Assistència obligatòria al 80% del curs i entrega d’un comentari de quatre sessions a escollir. Matrícula: • Dates: oberta fins al 6 de novembre. • Lloc: Serveis Culturals (Edifici Polivalent), Campus de Cappont, C/ Jaume II, 71, Tlfn. 973 70 33 90. • Import matrícula: 47,54€.


9è Cicle de Cinema i Drets Humans  

La 9a edició del Cicle de Cinema i DDHH torna aquest mes de novembre a Lleida per oferir-nos reflexions i aprenentatges transformadors a tra...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you