Page 1

Dibuix tècnic de batxillerat. C1-UD12a Ombres i reflexos en perspectiva lumínica.


La perspectiva lumínica. La perspectiva lumínica, en contraposició a la lineal, és la perspectiva que resol la definició dels volums a partir de la incidència de la llum sobre les superfícies. Pretén acostar-se més a la realitat, allunyant-se de l’abstracció de la lineal. Es basa en el fet que les diferents cares d’un mateix color mostren diferents brillantors en funció de com estan orientades a la llum. Hammersoit


La perspectiva lumínica; ombres. En aquesta unitat veurem com ,a més a més de l’efecte de la il·luminació de les superfícies orientades a la llum, la perspectiva lumínica considera les ombres: l’ombra pròpia de les superfícies que no reben la llum directament i la que projecta una superfície que està en ombra sobre una que rep la llum (ombra projectada). .


L’ombra és un element imprescindible per vincular l’objecte que la projecta a l’espai on es troba. Les mateixes esferes resulten estar a un lloc o a un altre de l’espai segons és l’ombra que projectin.


Ombres sistemàtiques.

Els sistemes dièdric, axonomètric i cònic permeten definir de manera sistemàtica les ombres precises que produirien uns cossos per l’efecte d’una llum establerta de la que coneixem la inclinació.


Solem considerar una llum que prové de l’infinit (el Sol) la que produeix cares en ombra pròpia (més clares) i ombres projectades (més fosques).


Ombres intuïdes.

Encara que no disposem dels mecanismes precisos per definir amb exactitud les ombres que produeixen i projecten determinats cossos geomètrics, podem fer servir la imaginació per esbossar-les de manera intuïtiva. No s’han de definir amb precisió sinó insinuar des d’on i cap a on s'estenen emprant degradats.


La perspectiva lumĂ­nica; reflexos.


En la realització de perspectives lumíniques, a més a més de les ombres, una altra aportació a incorporar en els dibuixos cara a la seva millora són els reflexos.


Aquest és el resultat de l’efecte mirall que produeixen les superfícies brillants que actuen com a pla de simetria o pla reflex.


En funció de les seves característiques, les superfícies reflectants retornaran una imatge més o menys difusa...


... o clarament fidel a l’original. Això sí, es tractarà sempre de la imatge simètrica.


Aplicacions en el DT.

Estudi de color sobre encaix lineal d’una perspectiva cònica.


Estudi de color, ombres i reflexos sobre encaix lineal d’una perspectiva cònica.


Ombres i reflexos amb mitjans assistits.

Perspectiva cònica feta amb DAO 2D.


Estudi de color, ombres i reflexos Realitzats amb Photoshop a partir d’una perspectiva cònica feta amb DAO 2D.


C1-UD12a. Ombres i reflexos.

VIC MMIX

C1_UD12a_Ombres i reflexos  

Ombres i reflexos en perspectiva lumínica. Dibuix tècnic de batxillerat. C1-UD12a La perspectiva lumínica, en contraposició a la lineal, és...

C1_UD12a_Ombres i reflexos  

Ombres i reflexos en perspectiva lumínica. Dibuix tècnic de batxillerat. C1-UD12a La perspectiva lumínica, en contraposició a la lineal, és...

Advertisement