Page 1


architektonické štúdio coolstock

foto Tomáš Manina

od plôch zväčšuje podkrovné priestory. Akcentom sú dyhované police vložené do tejto hmoty.

Isonzmyslom teripreédetail r Bývanie na predmestiach v nekonečných kolóniách rodinných domov si v posledných rokoch vyslúžilo v odborných médiách množstvo kritiky. Lokalita Čierna Voda pri Bratislave, patrí medzi najznámejšie z nich. Štvrť v ktorej leží rodinný dom, je však predsa len trochu iná, nachádza sa v tesnej blízkosti bratislavskej mestskej časti Vajnory a dopravne je veľmi dobre napojená na cestnú sieť v okolí hlavného mesta. Okrem toho je už pekne Farebnosť šatníkov splýva s hmotou steny a odrazom svetla od vysokolesklých plôch zväčšuje podkrovné priestory. Akcentom sú dyhované police vložené do tejto hmoty.

78

A

rchitekti zo štúdia Coolstock začali pracovať na návrhu interiéru ešte v máji 2012, krátko po vzniku ich spoločného ateliéru. Zadanie pokrývalo návrh spoločenskej časti domu na prízemí, teda kuchyne s jedálňou a obývacej časti, návrh dvoch šatníkov v spálni a riešenie pracovného kútu na po-

schodí. Súčasťou zadania bola aj predsieň, ktorá potrebovala dostatočne veľký šatník a ďalšie úložné priestory. K projektovaniu sa dostali vo fáze, keď už boli stavebné práce na dome ukončené. Napriek tomu s majiteľmi pristúpili hneď k niekoľkým stavebným úpravám. S niektorými predloženými návrhmi to išlo ľahko, iné sa presadzovali ťažšie.

79


architektonické štúdio coolstock

foto Tomáš Manina

od plôch zväčšuje podkrovné priestory. Akcentom sú dyhované police vložené do tejto hmoty.

Isonzmyslom teripreédetail r Bývanie na predmestiach v nekonečných kolóniách rodinných domov si v posledných rokoch vyslúžilo v odborných médiách množstvo kritiky. Lokalita Čierna Voda pri Bratislave, patrí medzi najznámejšie z nich. Štvrť v ktorej leží rodinný dom, je však predsa len trochu iná, nachádza sa v tesnej blízkosti bratislavskej mestskej časti Vajnory a dopravne je veľmi dobre napojená na cestnú sieť v okolí hlavného mesta. Okrem toho je už pekne Farebnosť šatníkov splýva s hmotou steny a odrazom svetla od vysokolesklých plôch zväčšuje podkrovné priestory. Akcentom sú dyhované police vložené do tejto hmoty.

78

A

rchitekti zo štúdia Coolstock začali pracovať na návrhu interiéru ešte v máji 2012, krátko po vzniku ich spoločného ateliéru. Zadanie pokrývalo návrh spoločenskej časti domu na prízemí, teda kuchyne s jedálňou a obývacej časti, návrh dvoch šatníkov v spálni a riešenie pracovného kútu na po-

schodí. Súčasťou zadania bola aj predsieň, ktorá potrebovala dostatočne veľký šatník a ďalšie úložné priestory. K projektovaniu sa dostali vo fáze, keď už boli stavebné práce na dome ukončené. Napriek tomu s majiteľmi pristúpili hneď k niekoľkým stavebným úpravám. S niektorými predloženými návrhmi to išlo ľahko, iné sa presadzovali ťažšie.

79


interiér

zimná záhrada

kuchyňa jedáleň

obytný priestor

terasa

predsieň

I. Nadzemné podlažie

balkón

od plôch zväčšuje podkrovné priestory. Akcentom sú dyhované police vložené do tejto hmoty.

šatník

spálňa

pracovňa

od plôch zväčšuje podkrovné priestory. Akcentom sú dyhované police vložené do tejto hmoty.

Osožné úpravy Zrejme najväčším zásahom do práve dokončeného interiéru bolo vybúranie komory, ktorá stála v priestore kuchyne približne na mieste jedálenského stola. Komora bola murovaná z tehál a tvorila akýsi samostatný objekt, vložený trochu nešťastne do priestoru kuchyne. V tejto podobe limitovala prevádzku kuchyne, už vo fáze „holodomu“ pôsobila dosť stiesnene. Pôvodný projekt počítal s tým, že namiesto klasického jedálenského stola bude kuchyňa od obývačky oddelená barovým pultom alebo kuchynským (pol)ostrovom. Pult mal byť dostatočne široký nato, aby sa

80

za ním dalo stolovať. „Podľa nás bola táto forma stolovania nevhodná pre rodinné bývanie; nevedeli sme si predstaviť životný scenár jeho obyvateľov“ vysvetľuje architekt Šíp. Alternatívnym riešením bolo umiestniť jedálenský stôl do zamýšľanej zimnej záhrady, nakoniec však padlo rozhodnutie vybúrať komoru. Jej odstránením vznikol priestor pre polohovateľný stôl. Zamurovanie dverí z predsiene do kuchyne dalo priestor pre použitie dostatočne veľkej kuchynskej linky. Teraz sa do kuchyne vstupuje cez obývačkovú časť. Úložné kapacity komory supluje podschodiskový priestor, ktorý bol pôvodne

kúpeľňa

izba

chodba

II. Nadzemné podlažie

zamurovaný. Uzatvorený je bielymi nábytkovými dvierkami, ktoré sú pre návštevy neviditeľné. „V návrhu sme museli zohľadniť existujúce inštalácie, napríklad polohu radiátorov, klimatizačnej jednotky či krbu. Tieto prvky už boli fixné, ich úprava by bola príliš náročná,“ pokračuje vo vysvetľovaní architekt Šíp. Súčasťou stavebných zásahov bola aj úprava podhľadu v spoločenskej zóne. Po jeho obvode je ukryté LED pásové svietidlo, ktoré dokáže interiéru dodať príjemnú atmosféru s tlmeným osvetlením. Elektroinštalácie museli byť nakoniec takmer kompletne prerobené.

Konvenčná dispozícia Dispozičné členenie domu je pomerne konvenčné; delí sa na spoločenskú dennú časť na prízemí domu a privátnu - nočnú časť na poschodí. Hlavný obytný monopriestor je svojím usporiadaním prirodzene rozdelený na kuchyňu s jedálňou, orientovanú smerom do ulice a obytný priestor, ktorý je otvorený do záhrady. Dispozíciu na prízemí dopĺňa ešte malá kúpeľňa pre návštevy. Na chodbe horného podlažia sa v nadväznosti na schodisko nachádza malá pracovňa. Tento „kút“ bol pôvodne vyhradený len pre technologické zázemie domu, ale majitelia mali od

začiatku ambíciu dať mu vyšší zmysel. Tak vznikla pracovňa s atypickým nábytkom, ktorého súčasťou je kapotáž kotla a ostatných zariadení centrálneho vykurovania. Na poschodí navrhli architekti ešte dvojicu šatníkov v rodičovskej spálni. Jeden je riešený formou walk-in s posuvným paravánom a druhý je vložený do priestoru spálne ako šatníková skriňa, ktorá zaujme vloženým LCD televízorom v strednej časti. Za televízorom je tiež úložný priestor.

Všadeprítomný orech Pomerne jednoduchá farebnosť interiéru je založená na kombinácii dvoch

hlavných materiálov: orechového dreva s výraznou textúrou a lesklými povrchmi v antracitovom odtieni. Táto farebnosť bola aplikovaná takmer na všetky povrchy a atypické nábytkové kusy v interiéri. Výnimkou je knižnica, jedálenský stôl a konferenčný stolík, ktoré sú riešené prevažne v bielej matnej farbe s chrómovými konštrukčnými prvkami. Podlaha obytných miestností je z orechového dreva. Rovnaký materiál bol použitý na dverách, schodisku či zástene TV komody. Materiálové riešenie pracovne na poschodí opäť kombinuje orechovú dyhu s matným bielym

81


interiér

zimná záhrada

kuchyňa jedáleň

obytný priestor

terasa

predsieň

I. Nadzemné podlažie

balkón

od plôch zväčšuje podkrovné priestory. Akcentom sú dyhované police vložené do tejto hmoty.

šatník

spálňa

pracovňa

od plôch zväčšuje podkrovné priestory. Akcentom sú dyhované police vložené do tejto hmoty.

Osožné úpravy Zrejme najväčším zásahom do práve dokončeného interiéru bolo vybúranie komory, ktorá stála v priestore kuchyne približne na mieste jedálenského stola. Komora bola murovaná z tehál a tvorila akýsi samostatný objekt, vložený trochu nešťastne do priestoru kuchyne. V tejto podobe limitovala prevádzku kuchyne, už vo fáze „holodomu“ pôsobila dosť stiesnene. Pôvodný projekt počítal s tým, že namiesto klasického jedálenského stola bude kuchyňa od obývačky oddelená barovým pultom alebo kuchynským (pol)ostrovom. Pult mal byť dostatočne široký nato, aby sa

80

za ním dalo stolovať. „Podľa nás bola táto forma stolovania nevhodná pre rodinné bývanie; nevedeli sme si predstaviť životný scenár jeho obyvateľov“ vysvetľuje architekt Šíp. Alternatívnym riešením bolo umiestniť jedálenský stôl do zamýšľanej zimnej záhrady, nakoniec však padlo rozhodnutie vybúrať komoru. Jej odstránením vznikol priestor pre polohovateľný stôl. Zamurovanie dverí z predsiene do kuchyne dalo priestor pre použitie dostatočne veľkej kuchynskej linky. Teraz sa do kuchyne vstupuje cez obývačkovú časť. Úložné kapacity komory supluje podschodiskový priestor, ktorý bol pôvodne

kúpeľňa

izba

chodba

II. Nadzemné podlažie

zamurovaný. Uzatvorený je bielymi nábytkovými dvierkami, ktoré sú pre návštevy neviditeľné. „V návrhu sme museli zohľadniť existujúce inštalácie, napríklad polohu radiátorov, klimatizačnej jednotky či krbu. Tieto prvky už boli fixné, ich úprava by bola príliš náročná,“ pokračuje vo vysvetľovaní architekt Šíp. Súčasťou stavebných zásahov bola aj úprava podhľadu v spoločenskej zóne. Po jeho obvode je ukryté LED pásové svietidlo, ktoré dokáže interiéru dodať príjemnú atmosféru s tlmeným osvetlením. Elektroinštalácie museli byť nakoniec takmer kompletne prerobené.

Konvenčná dispozícia Dispozičné členenie domu je pomerne konvenčné; delí sa na spoločenskú dennú časť na prízemí domu a privátnu - nočnú časť na poschodí. Hlavný obytný monopriestor je svojím usporiadaním prirodzene rozdelený na kuchyňu s jedálňou, orientovanú smerom do ulice a obytný priestor, ktorý je otvorený do záhrady. Dispozíciu na prízemí dopĺňa ešte malá kúpeľňa pre návštevy. Na chodbe horného podlažia sa v nadväznosti na schodisko nachádza malá pracovňa. Tento „kút“ bol pôvodne vyhradený len pre technologické zázemie domu, ale majitelia mali od

začiatku ambíciu dať mu vyšší zmysel. Tak vznikla pracovňa s atypickým nábytkom, ktorého súčasťou je kapotáž kotla a ostatných zariadení centrálneho vykurovania. Na poschodí navrhli architekti ešte dvojicu šatníkov v rodičovskej spálni. Jeden je riešený formou walk-in s posuvným paravánom a druhý je vložený do priestoru spálne ako šatníková skriňa, ktorá zaujme vloženým LCD televízorom v strednej časti. Za televízorom je tiež úložný priestor.

Všadeprítomný orech Pomerne jednoduchá farebnosť interiéru je založená na kombinácii dvoch

hlavných materiálov: orechového dreva s výraznou textúrou a lesklými povrchmi v antracitovom odtieni. Táto farebnosť bola aplikovaná takmer na všetky povrchy a atypické nábytkové kusy v interiéri. Výnimkou je knižnica, jedálenský stôl a konferenčný stolík, ktoré sú riešené prevažne v bielej matnej farbe s chrómovými konštrukčnými prvkami. Podlaha obytných miestností je z orechového dreva. Rovnaký materiál bol použitý na dverách, schodisku či zástene TV komody. Materiálové riešenie pracovne na poschodí opäť kombinuje orechovú dyhu s matným bielym

81


od plôch zväčšuje podkrovné priestory. Akcentom sú dyhované police vložené do tejto hmoty. od plôch zväčšuje podkrovné priestory.

Architektonické štúdio coolstock Členovia štúdia: Ing. arch. Lukáš Šíp, PhD. Ing. arch. Igor Salcer, ArtD. Ing. arch. Anita Stanková www.coolstock.sk

laminátom a chrómovou podnožou pracovného stolíka. Súčasťou vybavenia pracovne je kancelársky kontajner, navrhnutý na mieru. Antracitové lesklé povrchy nábytku sú vyrobené z materiálu Senosan – TecnoGlass, ktorý má povrchovú úpravu akrylátový lak. Vďaka lesku pôsobí povrch svetlejšie (je dobrou alternatívou povrchovej úpravy vo vysokom lesku).

Prednosť dostala monochromatikosť Obývačke dominuje rohová sedačka s príručným stolíkom od talianskej nábytkovej spoločnosti Minotti a biely

82

kruhový konferenčný stolík s pochrómovanou podnožou. Sedačka, textílie, náter krbu či dokonca fotografie, dekorácie a ďalšie doplnky v interiéri sú v monochromatickej farebnosti, čím umožňujú vyniknúť všadeprítomnej orechovej dyhe. Farebný akcent tvorí červené kreslo a veľkoplošná maľba v priestore schodiska. Knižnica je zámerne biela, aby splynula s omietkou. „Chceli sme ju vizuálne odhmotniť, nie na ňu klásť dôraz. Po uložení kníh a dekorácií zrazu ožila,“ objasňuje architekt. Horná časť knižnice je uzatvorená hliníkovou mriežkou, ktorá zakrýva vnútornú klimatizačnú jednotku.

od plôch zväčšuje podkrovné priestory. Akcentom sú dyhované police vložené do tejto hmoty. od plôch zväčšuje

Zimná záhrada Prístavba zimnej záhrady bola ďalším z významných zásahov do stavebného korpusu domu. Jej drevohliníková konštrukcia dotvára zadnú fasádu domu a rozširuje úžitkovú plochu o ďalší obytný priestor. Vykurovaná je podlahovým kúrením, vďaka čomu sa môže využívať celoročne. Tienenie zabezpečujú hliníkové žalúzie. Priestor zimnej záhrady tak ponúka nenahraditeľný svetelný a klimatický komfort. Bočnými posuvnými dverami je spojená s terasou, s ktorou poskytujú priestor pre príjemné trávenie voľných chvíľ v letnom aj prechodnom období. e

83

PAN | Interiér rodinného domu  
PAN | Interiér rodinného domu  

"Interiér so zmyslom pre detail" článok k dielu - autor: Ľuboš Šimončič časopis Interiér-Exteriér 09/2014

Advertisement