Page 1

feed MA GA Z I N E

Jaargang 02-Nummer 02

C O O K S - i n c

me

We sale! de geur van grass

smashing dm’s through the years vision on customer journey

lekker

top


inhoudsopgave 04 eredivisie live

de geur van grass hoe breng je een gratis

18 smashing dm’s through the years

proefabonnement op eredivisie live goed onder de aandacht van de klanten van kruidvat? door het aanbod te verpakken in een geursample. een actie met een verhaal…

06 we

sale!

cooks incorporated verzorgt voor mcd supermarkten diverse promoties en themaacties.

21 interactieve middelen bieden retail nieuwe kansen tijdens de customer journey. de laatste jaren zijner veel interactieve tools bijgekomen om de customer journey te beïnvloeden. maar ziet u door de bomen het bos nog?

08 spa verovert out-of-home een interview met rutger van dijk over investering in mensen en innovatie.

 e ene mailing d respondeert beter dan de andere. ruim 15% van het verschil in respons is te verklaren door de mate waarin de ontvanger de mailing opvallend vindt. cooks heeft goede voorbeelden.

24 lekker top 10

 over spaanse tapas, zoute drop en borrel ‘light’.

10 hoe werkt spraakwater? een ipad-applicatie als sales tool voor spa nederland. spraakwater is spraakmakend!

12 mijn recept. jouw recept Een gezamenlijke

liefde voor indonesisch eten.

26 how to become rich,

famous and sexy?in het voorjaar van 2011 werd de commworld meeting georganiseerd door het duitse bureau pro-art in de stad münster.

14 Cooks dna

 COOKS is van een bureau in advertentiën gegroeid naar een specialist in profilering en activering. Een samenvatting van 100 jaar geschiedenis.

16 huiselijk geweld moet worden aangepakt!FEED ME

2

politiemensen worden in hun dagelijkse werk vaak geconfronteerd met huiselijk geweld. maar hoe herkennen zij dergelijke situaties, die zich vaak buiten ieders gezichtsveld afspelen?

COOKS Incorporated

Marketing & Communication

FEED ME

3


Actie

DE GEUR VAN

Kruidvat is als voordeeldrogist groot geworden met de combinatie van lage prijzen en een aantrekkelijk en verrassend assortiment. Onder het motto "steeds verrassend, altijd voordelig" is Kruidvat inmiddels de onbetwiste marktleider binnen de drogisterijbranche geworden. De retailketen heeft sinds haar oprichting in 1975 een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt en telt inmiddels in Nederland bijna 800 vestigingen. Dit maakt Kruidvat een uitstekende partner voor Eredivisie Live om haar betaalzender onder de aandacht te brengen.

Hoe breng je een proefabonnement op Eredivisie Live goed onder de aandacht van de klanten van Kruidvat? Door het aanbod te verpakken in een geursample. Een actie met een verhaal... In februari 2011 kregen alle klanten van

Om de nieuwe geur onder de aandacht te

Kruidvat, die 5 euro of meer besteedden, een

brengen werden, met uit Amerika overgevlogen

aantrekkelijk aanbod: 2 maanden gratis Eredi-

geurinkt, heuse geursamples ontwikkeld, die

visie Live. Om er voor te zorgen, dat deze

klanten van Kr uidvat meekregen. Bovendien

aanbieding de verdiende aandacht kreeg, werd

w e r d e n s p e c i a l e T V- c o m m e r c i a l s o p E r e d i v i s i e

COOKS gevraagd een bijzondere vorm van

Live ingezet om de geur te promoten. En was

communicatie te bedenken.

er ruim aandacht voor de actie op de verschillende websites.

Het idee was even simpel als doeltreffend. Bij drogisterijen worden regelmatig gratis trial-

Al snel werd de actie opgepikt door publiek en

verpakkingen uitgedeeld om nieuwe parfums

pers. Op twitter werd volop gereageerd op de

onder de aandacht te brengen. Daarom heeft

bijzondere actie. En bij Koenders & Sanders op

COOKS voor Eredivisie Live een eigen geur

3FM werd Jan Joost van Gangelen uitgebreid

ontwikkeld: GRASS for men! Want wat is voor

aan de tand gevoeld over het nieuwe geur tje

de ware voetballiefhebber nu lekkerder dan

van Eredivisie Live. Al met al een meer dan

de geur van vers gemaaid gras? Dat geeft de

succesvolle actie. Niet in de laatste plaats

ultieme ‘live’ voetbalbeleving.

door de vele nieuwe abonnees, die Eredivisie Live heeft kunnen verwelkomen.

FEED ME

4

COOKS Incorporated

Marketing & Communication

FEED ME

5


Retail

FEED ME

6

COOKS Incorporated

Marketing & Communication

FEED ME

7


Inter view

“Verkooppresentaties 100% afstemmen op je klant. Daar draait het om!”

1. In één klap 15 nieuwe mensen; hoe stuur je die goed op pad? “Onze nieuwe mensen praten met klanten, die vaak al jarenlang ervaring hebben met Spa. Onze startpositie bij een klant verschilt enorm. We moesten onze salesmensen daarom op pad sturen met materiaal, dat hiermee rekening houdt. We hebben daarom aan COOKS gevraagd hiervoor een plan van aanpak te ontwikkelen. Centraal in hun voorstel stond een iPad applicatie als sales tool.”

2. Waarom iPads? “COOKS overtuigde ons van de vele voordelen van een iPad ten opzichte van conventionele sales materialen. Eén daarvan is dat alle informatie veel gebruikersvriendelijker kan worden gebracht. Je ‘swiped’ immers heel gemakkelijk naar die informatie die voor die klant belangrijk is. Daarnaast kan op een iPad veel beeldender worden gepresenteerd, door de integratie van films, vele foto’s en grafieken. Hierdoor komen de ervaringen van het merk optimaal tot hun recht. En, een iPad werkt in een verkoopgesprek beter dan een laptop; deze vormt toch vaak een barrière. Daarnaast is het natuurlijk ontzettend efficiënt om de tool centraal te kunnen updaten. Dat scheelt een hoop tijd en moeite en we behouden het overzicht.”

Spa Nederland wil haar leidende positie in de categorie mineraalwaters in het Nederlandse out-of-home-kanaal verder uitbouwen. Na enkele jaren van relatieve stilte investeert het van oorsprong Belgische familiebedrijf in mensen en innovatie. Begin 2011 startten maar liefst 15 nieuwe salesmedewerkers, die het nieuwe elan van Spa gezicht moeten geven. Maar hoe zorg je ervoor, dat al deze nieuwe mensen het juiste Spa verhaal vertellen? Op een manier die aansluit op de wensen van de markt! Een interview met Rutger van Dijk, Sales Director Out-Of-Home Spa Nederland.

3. Wie gaan er gebruik maken van de iPad applicatie als sales tool? “In het out-of-home kanaal gaan alle commerciële medewerkers hiervan gebruik maken. Ofwel, die teamleden die dagelijks op outlet, groothandels- en key account niveau gesprekken voeren met onze klanten en prospects. Zij krijgen ook allemaal een iPad ter beschikking gesteld vanuit Spa Nederland.”

4. Hoe wordt de sales tool geborgd binnen de organisatie? “Voor alle door COOKS ontwikkelde tools waarmee het out-of-home team zich extern profileert is een redactie samengesteld. In deze redactie zijn de verschillende disciplines van de organisatie, zoals marketing en sales, vertegenwoordigd. Zij zorgen dat alle relevante informatie in de periodieke updates worden meegenomen.”

5. Een eerste stap van Spa Nederland naar meer vernieuwingen? “Iedereen is zeer enthousiast over het gebruik van de iPad. Dit, omdat de tool perfect past in deze tijd van interactieve middelen en zeer gebruikersvriendelijk is. Ons bedrijf zal vernieuwingen omarmen als het voor alle betrokken partijen ook van belang is, nu en in de toekomst. “

FEED ME

8

COOKS Incorporated

Marketing & Communication

FEED ME

9


Interactief

Hoe werkt spraakwater? Spraakwater is de naam van de iPad applicatie, die als sales tool wordt ingezet door Spa Nederland. COOKS heeft de applicatie van A tot Z verzorgd. Van de opzet van de content tot de vormgeving tot de technische realisatie. Hoe werkt Spraakwater?

Officium, velicabo. Us si dest que rate mod ut labor abo. Neque consedis autElent int ommos mi, nonsequi blandit earum acia nobitatiate omnim quam verem quunden ihitatquodi ist, que nobisitem int doluptatqui ut reratur sit quatur? Ex et ommoditem el imintis dia iliquis ilis neture sit di sinulla boresci pictae. Ulles iumque et laut ea voluptat ute earum id ute vollissit derovitis ma

Met film komt de tool nóg meer tot leven In één oogopslag het assortiment bekijken

Bewijsvoering met marktonderzoeken

Factsheets met bestelinformatie direct beschikbaar FEED ME

Alle evenementen op een rij met de kalender

Een overzicht van al het POS materiaal bij de hand

Ga meteen naar de volgende product categorie

En natuurlijk kun je een film ook full screen bekijken

Met de tabs navigeer je meteen naar de infographic over duurzaamheid

10

COOKS Incorporated

Marketing & Communication

Toch nog vragen? Je kunt gemakkelijk weer terug naar de productinformatie

FEED ME

11


cept

Mijn recept, Jouw re

Selamat makan!

“Alle eer voor deze recepten gaat naar mijn vrouw Yvonne. Als kind van een moeder die geboren is op Sumatra, kwamen er bij haar thuis regelmatig heerlijke Indonesische maaltijden voorbij. Ik mag nog regelmatig proeven van haar smaken van vroeger.” Gerard Verkruijsse, directeur Ten Raede Groep

Ei-fritesgerecht in santen (kokosmelk) voor 4 personen:

De frikadel (zonder n) ketjap

Toemis boontjes

1

1

1

Kook de boontjes gaar.

2

 ak wat gesnipperde uitjes en knoflook B met wat sambal en trassie.

S nij 4 sjalotjes en tenminste 2 knoflookteentjes fijn en bak ze tot ze slap maar niet bruin zijn.

Voeg dan wat trassie, een stukje geplette 2 djahé (gemberwortel), 2 daun salam

3

4

 roog van te voren wit brood, in de D zon of eventueel in de magnetron. Reken ongeveer 5 sneden brood per pond gehakt, en verkruimel het brood als het droog is.

blaadjes (soort laurier blaadjes), wat sereh (citroengras), tenminste 2 theelepels sambal, en ongeveer 3 geraspte kemiri noten toe. Meer kemiri mag ook. Ook nog 2 kleine lepels koenjitpoeder en een stukje laos.

2

 ak dit alles even voordat er tot frites B gesneden aardappelen bij gaan (hoeveel? 4? 6? Doe maar.) met een half kopje water. Dit moet even garen met de deksel op de pan.

3

 eng zoute ketjap met water en leg de M bal net onder het vocht.

4

 ek de schaal af met (aluminium)folie D en zet het 2 uur in de oven op matig warme temperatuur.

 ervolgens flink santen (kokosmelk) V toevoegen (bij ons thuis was het soms gewone melk) en gehalveerde hard gekookte eieren (tenminste 1 pp). De eieren nemen dan alle smaakjes op. Tot slot zout naar smaak toevoegen.

FEED ME

L aat het broodkruim even in melk weken en meng het vervolgens met het gehakt, zout, peper en nootmuskaat. Maak er een grote afgeplatte bal van en leg deze in een ingevette ovenschaal met wat foelie en kruidnagels erop.

Christiaan Beem, Manager Interactieve Media bij COOKS Incorporated

Doe de boontjes erbij, evenals 2 daun 3 salam blaadjes en stoof het nog even met een klein beetje melk voor een smeuïg resultaat. Geniet van een heerlijke en makkelijk te 4 maken maaltijd.

Selamat makan!

Ajam smoor java (Indonesisch kiprecept voor 4 personen) Ingrediënten: 4 grote kippenpoten - 4 grote uien - 1 teentje knoflook - 1 volle theelepel sambal oelek - 2 grote theelepels ketjap manis - 2 eetlepels citroensap - olie

Na 2 uur mag de folie eraf om het vlees 5 te bruineren en eventueel wat van het

of vloeibare margarine - 3 kruidnagels, fijngemalen - ½

vocht te verdampen. Vergeet niet om de kruidnagels en de foelie te verwijderen voor je gaat eten.

12

“Na drie generaties is dit recept nog steeds een favoriet binnen de familie.”

theelepel suiker - 1,5 blokje kippenbouillon.

COOKS Incorporated

Marketing & Communication

1

De kip met ketjap en

citroensap insmeren en bruin bakken in olie of margarine.

Doe nu de grof gesneden 2 uien erbij en bak deze even mee. Daarna de fijn gesneden knoflook toevoegen en even laten sudderen.

3

Nu sambal, kruidnagel en

de suiker erbij en weer even laten sudderen.

Voeg ongeveer 5 dl water 4 

toe met 1 blokje kippenbouillon, daarna kan de deksel op de pan en moet het gerecht zeker een half uur doorsudderen. Zorg hierbij dat de bouillon goed inkookt.

Tussendoor goed proeven 5 

en indien nodig half blokje kippenbouillon toevoegen.

Serveren met rijst en 6 boontjes.

FEED ME

13


COOKSdna.

1989 OPGERICHT

GEMEENTE DORDRECHT

1934

SINCE

LANGSTE

SAMENWERKING

CommWorld 20 BUREAUS 20 EUROPESE LANDEN

www.comm-world.com

Het ontwikkelen van een onderscheidende profilering en het in beweging brengen van mensen

retail food & beverages overheid bouw bouw financiële dienstverlening entertainment vrije tijd zorg horeca

COOKSSPECIALISATIE

LIDMAATSCHAP CommWorld

//INCORPORATED//

een internationaal netwerk dat kennis en inspiratie biedt en actief samenwerkt.

Vele stormen doorstaan

DUITS ALLEEN HELPT U DOOR DE CRISIS HEEN

COOKSexperience

14.11.07

MERK- EN BEDRIJFSPROFILERING RETAILMARKETING EN -COMMUNICATIE DIRECT MARKETING PROMOTIONELE ACTIVITEITEN SALES SUPPORT EN MOTIVATIECONCEPTEN INTERACTIEVE MARKETING & COMMUNICATIE SUSTAINABLE COMMUNICATIE RTV

NAAMSVERANDERING

COOKS Incorporated

1910

CommWorld biedt COOKS 400 oren & ogen in heel EUROPA

OPGERICHT JACQUES DUITS

“Dat wat een restaurant een toprestaurant maakt, maakt een bureau een topbureau.” twitter COOKSreclame

FEED ME

14

COOKS Incorporated

Marketing & Communication

www.cooks-inc.com phone: +31 (0)78-6133000 slideshare.net/cooksinc facebook.com/cooksincorporated FEED ME

15


Campagnes

HUISELIJK GEWELD MOET WORDEN A A N G E PA K T !

2010 GEWELD TEGEN OUDEREN

2008

Eén op de twintig 65+ers heeft te maken met ouderenmishandeling. Ter gelegenheid van de internationale dag van de ouderenmishandeling is een flyer ontwikkeld, die agenten eenvoudig kunnen bewaren in hun bonnenboekje.

Politiemensen worden in hun dagelijkse werk vaak geconfronteerd met geweld. En helaas is hierbij in veel gevallen sprake van huiselijk geweld. Maar hoe herkennen zij dergelijke situaties, die zich vaak buiten ieders gezichtsveld afspelen achter de voordeur? En hoe moeten ze handelen? Sinds 2004 ondersteunt COOKS het Landelijk Programmabureau Huiselijk Geweld en de Politietaak.

In 2008 vond een congres plaats, bedoeld voor politiemensen bij meldkamers, callcentres. Deze mensen vormen het eerste en daarmee cruciale contactpunt bij aangifte of melding van huiselijk geweld.

Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer wordt gepleegd. Hieronder vallen lichamelijke, psychische en seksuele geweldpleging, maar ook belaging, bedreiging en kindermishandeling. Huiselijk geweld is het grootste geweldsprobleem in onze samenleving. Enkele onrustbarende cijfers:

JOUW KROONGETUIGE IS VA A K E E N H U I S G E N O O T In 2010 richtte het congres zich op professionals rondom huiselijk geweld, zoals de recherche en zedenpolitie. Doel: bewustzijn creëren bij deze professionals hoe huiselijk geweld beter te herkennen en verbeteren van de kennis hoe te handelen.

• Na verkeersongevallen is huiselijk geweld de belangrijkste oorzaak van niet natuurlijke dood. • 33% van alle gevallen van moord en doodslag heeft te maken met huiselijk geweld. • Gemiddeld om de 10 minuten rukt de politie uit voor huiselijk geweld. • Per jaar zijn er ongeveer 70.000 geregistreerde incidenten van huiselijk geweld. • Per jaar zijn er ruim 24.000 aangiften van huiselijk geweld. • Per jaar zijn er ruim 16.000 aanhoudingen als gevolg van huiselijk geweld.

FEED ME

16

Om dit te realiseren organiseer t het Landelijk Programma ieder jaar een congres, waar alle mogelijke aspecten van huiselijk geweld onder de aandacht wordt gebracht. Ook door het jaar heen wordt aan politiemensen, soms op de meest onverwachte momenten, gevraagd aandacht te hebben voor dit onderwerp. Bijvoorbeeld met PowerPoint-sheets tijdens de dagelijkse briefing en memoblokken. Maar ook met folders en een app met signalen voor huiselijk geweld voor de smar tphone. Alle aandacht zorgt er gelukkig voor, dat steeds meer gevallen van huiselijk geweld boven water komen. Zodat kan worden ingegrepen en hulp verleend. Maar we zijn er nog lang niet. Want zoals het Programmabureau het zelf zegt: “Huiselijk geweld. We blijven het aanpakken.”

Om huiselijk geweld zo goed als mogelijk in de kiem te smoren moet het zo snel mogelijk worden gesignaleerd, zodat er kan worden ingegrepen. Door hulpverlening en waar nodig uithuisplaatsing of zelfs strafrechtelijke vervolging van daders. Want huiselijk geweld is niet normaal en moet stoppen.

JIJ KUNT JE NIET AFSLUITEN VOOR HUISELIJK GEWELD Het congres in 2009 richtte zich op noodhulpers en wijkagenten. Deze mensen vormen het eerste en daarmee cruciale contactpunt bij aangifte of melding van huiselijk geweld. Belangrijkste doel was het verhogen van de kwaliteit van de hulp die zij bieden als zij in aanraking komen met een slachtoffer.

Landelijk Programmabureau Huiselijk Geweld en COOKS

VERSTERK JE ANTENNE VOOR HUISELIJK GEWELD

2010

De bijzondere relatie tussen

2009 COOKS Incorporated

Daarom is het belangrijk, dat politiemensen signalen van huiselijk geweld herkennen en weten welke stappen ze kunnen zetten. Waardoor zij huiselijk geweld de aandacht geven, die het verdient!

Marketing & Communication

FEED ME

17


Direct marketing

D HING S A S M HROUGH RS! ‘S T THE YEA

E

S ET

C LA

P

P

M’S D E D LEN L A V P O

De ene mailing respondeert beter dan de andere. Ruim 15% van het verschil in respons is te verklaren door de mate waarin de ontvanger de mailing opvallend vindt*. Maar wat maakt een mailing leuk? En wat zijn andere responsverhogende factoren? Hieronder enkele tips.

• G eef een responsdrager mee. Gemiddeld vindt ruim 20 procent meer mensen een mailing met responsdrager beter dan één zonder.

• O m te beginnen een hele logische: Hoe beter de doelgroepselectie, het aanbod en de timing, hoe hoger de waardering en hoe hoger de respons.

• Probeer eens iets anders, nieuws of opvallends.

• V oeg een gadget toe aan de mailing. Mailings met gadget hebben gemiddeld maar liefst 33% meer reclamebereik. • D e vormgeving van de mailing bepaalt in hoge mate of mensen deze gaan bekijken. Door in het ontwerp niet meer dan 25 procent tekst op te nemen, kan het reclamebereik in potentie toenemen met 24 procent.

VE

E

I IS

LI

IV

D RE

E

FEED ME

• Personaliseer je mailing.

• Haak in op een specifieke gebeurtenis; hierdoor ervaren ontvangers de mailing als relevanter. Benieuwd naar opvallende DM’s, die COOKS in de loop der tijd heeft ontwikkeld? We geven graag wat voorbeelden. *Bron: Analyse Rijksuniversiteit Groningen Mail Monitor Online, in opdracht van TNT Post, april 2010.

Bru mineraalwater Op 22 november 2010 organiseerde Spa Nederland, naar aanleiding van de introductie van de nieuwe Bru fles, voor topgastronomie in Nederland en vertegenwoordigers van de pers de Bru Waterparty. Doel: Duidelijk maken dat Bru de beste begeleider is van spijzen en wijnen. En natuurlijk zorgen dat er heel veel mensen naar de Bru Waterparty kwamen. COOKS ontwikkelde een opvallende teasermailing, waarin we een echte oester vulden met een verse zwarte truffel. Twee extremen in één. Enkele dagen later ontving de doelgroep de echte uitnodiging, verstuurd in envelop gevuld met water. Er werd veel getwitterd over deze opvallende campagne. En belangrijker nog: 85% van de genodigden was ook daadwerkelijk aanwezig.

Pets place Een strakke, nieuwe huisstijl gekoppeld aan een compleet nieuw overkoepelend thema, dat vervolgens moest worden doorgevoerd in alle 185 winkels van Pets Place. Meer dan genoeg redenen om alle winkeliers enthousiast te maken voor de nieuw ingeslagen weg. Om te beginnen met een mailing, waarin het thema ‘Pets Place, de beste vriend van je dier’ werd geïntroduceerd. Met als gadget een kloppend Pets Place hart. En in de mailing een foto van iedere winkel. Inmiddels zijn alle winkels omgebouwd. En de winkeliers blij!

BR

U

ap

BR Eredivisie live Dat de horeca moet gaan betalen voor het vertonen van Eredivisie Live in hun zaak is een logische en serieuze boodschap. Door gebruik te maken van een bekende Nederlander, die een voetbalsjaaltje vasthoudt met de naam van het café of hotel, werd de mailing persoonlijk en relevant. Dankzij de zorgvuldig ingezette campagne is in alle publiciteit de nadruk komen te liggen op het positieve effect van voetbalbeleving en de horeca. En vertonen heel veel gelegenheden inmiddels legaal live voetbal in hun zaak.

18

COOKS Incorporated

St

U

1

St

ap

@JanetVeenstra - Leuk die mailing van #bru. Nu ruikt de hele auto naar truffel. @moccadorman - @ gustowwijk We zijn er maandag niet. We zijn bij Bru Water. @freimers - Op naar de Bru waterparty. Op het drijvend paviljoen in #Rotterdam @moccadorman - @RGfotowerk @AfslagNoord Het was buitengewoon nuttig en gezellig bij de presentatie van de nieuwe #Bru (#SPADEL) fles in Rotterdam. @ redfoxhoreca - ‘t Is weer perskadootjesweek. Scoor ma tm wo: een echte truffel van bru, pannekoeken van het merk jan en drie flessen elzaswijn....

Marketing & Communication

FEED ME

19

2


De dordtenaar Het is al weer even geleden dat COOKS werkte voor De Dordtenaar, dat inmiddels is opgenomen in het Algemeen Dagblad. Voor dit regionale dagblad heeft COOKS vele succesvolle DM’s ontwikkeld. Niet voor niets was De Dordtenaar jarenlang het snelst groeiende dagblad van Nederland. Een voorbeeld van misschien wel de best scorende actie: Een gratis hazelnoottaart van Brokking bij een proefabonnement. En van een hazelnoottaart van Brokking is iedereen in de regio Drechtsteden helemaal nuts.

D

E

Retail

D

O

6 weken De Dordtenaar RDTE N + een echte hazelnoottaart AAR van Banketbakkerij Brokking!

Hoe beïnvloedt u de customer journey? Interactieve middelen bieden retail nieuwe kansen. In zijn zoektocht naar de juiste producten doorloopt de shopper 7 stappen. Tijdens iedere stap neemt hij besluiten, die ertoe leiden dat hij wel of niet overgaat tot aankoop. We noemen dit de customer journey.

FEED ME

20

COOKS Incorporated

Marketing & Communication

4.

3.

2. TRIGGER SHOPPERS OM NAAR BINNEN TE GAAN!

1.

TREK SHOPPERS NAAR UW WINKEL!

?

BEGELEID DE SHOPPER IN ZIJN EERSTE SELECTIE!

HELP DE SHOPPER ZIJN WEG TE VINDEN!

A • iNTER EDI AC M

CUSTOMER

5.

ED VE M IA • I N TIE

BR

Bring Hoe zorg je ervoor dat alle klanten, prospects en andere relaties binnen de kortste tijd weten, dat transportonderneming Scanex onderdeel is geworden van Bring, één van de grootste logistieke dienstverleners in Noord Europa? Door in vormgeving te spelen met kleuren. Van een Scanex gele teasermailing met Bring groene appels, inclusief appelboor, naar een appelgroene uitnodiging voor een groots kickoff evenement.

Voor het juiste antwoord op deze vragen brengen we zorgvuldig in kaart wat u op dit moment al doet om de verschillende stappen in de customer journey te beïnvloeden. Daarnaast zetten we op een rij welke nieuwe mogelijkheden er per stap zijn. Op deze manier zorgen we ervoor dat u optimaal en goed doordacht gebruik maakt van nieuwe kansen, die voor u ook echt relevant zijn.

NTERACTIEV •I E

G IN

COOKS helpt u de juiste keuzes te maken.

A

Deze mailing is nog niet uitgevoerd, maar wel bekroond met een C3-award.

Zolang er winkels zijn, proberen die het gedrag van de shopper tijdens de customer journey te beïnvloeden. Televisie, radio, kranten, huis-aan-huis-folders, point-of-sale materialen, persoonlijke verkopers en noem maar op worden hiervoor ingeschakeld. De laatste jaren zijn er vele nieuwe, veelal interactieve tools bijgekomen, waardoor het aantal opties sterk is uitgebreid. Van sociale media tot augmented reality. Van gaming tot Radio Frequency Identification (RFId). Maar ziet u door de bomen het bos nog? Welke middelen zijn zinvol om in te zetten? En welke zijn een waste of money?

Copyright cooks

Schoonenberg hoorcomfort Hoe eerder een gehoorprobleem wordt onderkend, hoe beter er iets aan gedaan kan worden. Maar veel mensen zijn zich niet bewust van hun gehoorprobleem. Daarom ontwikkelde COOKS de krekeltest. Sla de mailing open en je hoort het geluid van een tsjirpende krekel. Hoor je het geluid op 5 meter afstand, dan is je gehoor prima in orde. Maar als je het geluid op deze afstand, of dichterbij, niet hoort, dan wordt het echt tijd voor een gratis gehoortest.

TIEVE ME RAC DI TE

RGT E NB FOR NE M O O HO RC C O S O H

7. BEVORDER HERHAALBEZOEK!

ONDERSTEUN DE SHOPPER IN ZIJN KEUZE!

6. STIMULEER MEER AANKOPEN!

+

FEED ME

21


de customer journey 1.

TREK shoppers naar úw winkel!

2.

TRIGGER SHOPPERS OM NAAR BINNEN TE GAAN!

5.

ONDERSTEUN DE SHOPPER IN ZIJN KEUZE!

6.

STIMULEER MEER AANKOPEN!

“Ik ga winkelen, waar ga ik naar toe?”

“Ik sta voor de winkel, ga ik naar binnen?”

“Maak ik de juiste keuze?”

Shoppers zoeken gedetailleerde informatie om de juiste keuze te maken. Bovendien wil hij graag bevestigd worden in zijn keuze. U kunt ze daarbij helpen.

Komt de shopper voor één artikel? Of staat hij open voor meer aankopen? Het beste moment om dat te vragen is als hij toch bij u in de winkel is.

Levi’s deelt je favoriete jeans op Facebook, zodat je vrienden ook willen.

Bij Rabobank hoef je de vestiging niet in om alvast een kijkje te nemen.

Diesel laat de kleren die je past delen op Facebook om de mening van je vrienden te vragen.

Met locatiegebonden geluid kun je extra aandacht vestigen op bepaalde producten.

Shoppers hebben veel alternatieven als ze gaan winkelen. Dat begint al met de keuze tussen online en traditioneel shoppen. Maar ook als die keuze gemaakt is, blijven er talloze alternatieven over.

3.

HELP DE SHOPPER ZIJN WEG TE VINDEN!

“Waar vind ik wat ik zoek?”

Voor de shopper van vandaag is tijd kostbaar. Als hij niet snel vindt, waarnaar hij op zoek is, zal hij uw winkel weer verlaten voor u het weet. Jammer, want waarschijnlijk heeft u precies wat hij wil.

De app van Albert Heijn geeft de perfect looproute door de winkel op basis van je boodschappenlijstje. FEED ME

Of het nu een etalage is of de homepage van een webshop, het is de plek waar shoppers beslissen of ze binnenkomen, of niet.

4.

BEGELEID DE SHOPPER IN ZIJN EERSTE SELECTIE!

“Waaruit kan ik kiezen?”

U heeft een breed assortiment en de shopper wil graag snel een overzicht van artikelen, die voor hem interessant kunnen zijn.

Best Buy geeft uitleg over hun producten door QR codes op de verpakkingen.

22

COOKS Incorporated

7.

BEVORDER HERHAALBEZOEK!

“Wil ik hier terugkomen?”

Een tevreden shopper komt de volgende keer graag bij u terug. Zeker als u ze hiervoor extra redenen aanreikt.

“Heb ik nog meer nodig?”

+

COOKS CLASS ‘CUSTOMER JOURNEY EN INTERACTIEVE MEDIA’

In de komende maanden zal COOKS regelmatig COOKS Classes organiseren. Tijdens deze kennissessies zal dieper ingegaan worden op consumentengedrag tijdens de customer journey. Daarbij zal met voorbeelden uit de praktijk worden getoond hoe deze met interactieve media kan worden beïnvloed. Deze COOKS Classes zijn bedoeld voor marketing- en communicatie mensen bij retailorganisaties en consumentenmerken. De eerste sessie is op woensdag 21 september 2011. Meldt u snel aan, want het aantal plaatsen is beperkt. Dit kan door een email te sturen naar christiaan@cooks-inc.com. Vermeld daarin op welke datum u aanwezig wilt zijn en met hoeveel personen.

Middels Foursquare kun je bezoekers aan je binden en terug laten komen. Marketing & Communication

FEED ME

23


Lekker top 10

restaurant en verre Het leukste restaurant van Zwijndrecht. Met een chef-kok die alles weet van wijn, maar het zelf niet lust. En bediening die het liefst op kleppers loopt. Ongedwongen genieten van topkwaliteit.

oesters

2

Je moet ze leren eten, maar ik vind ze inmiddels superlekker! Zo lekker, dat ik ze wel iedere week zou kunnen eten. Maar ja, die prijs hè?

8

10 pizza

zelfgemaakte

Leuk om te doen en een feest om te eten. Zeker als het lukt om zelf zo’n heerlijk luchtige bodem te maken. Want daar gaat het toch om.

7

amerikaanse

4

De lekkerste hamburger ooit heb ik gegeten langs Highway One, op weg naar San Francisco. Prachtig weer, geweldig uitzicht over de Stille Oceaan en een perfect bereide hamburger van 200 gram. Wat wil een mens nog meer.

lekker

top

1

Ook in deze Feed Me een nieuwe lekker top 10. Martin Kok, algemeen directeur van COOKS Incorporated, zet op een rij waarvoor hij uit zijn bed gehaald kan worden! 24

spaanse tapas En dan het liefst in Grenada. Dan krijg je bij je eerste vino automatisch ‘el primero’. En bij de tweede ‘el segundo’. En maar genieten van die heerlijke culinaire kunstwerkjes.

COOKS Incorporated

Zaterdagochtend om half 9 verse vis halen. En dan gelijk wat groente, fruit, noten en kaas meenemen. Om vervolgens de hele dag lekker te kokkerellen. Dat is pas ontspannen!.

sate babi

hamburger

FEED ME

9

supervers van de markt

zoute

drop

Maar dan wel die ouderwetse. Zoals jujubes en echte dubbelzoute. Het zal best niet gezond zijn…. maar wel lekker!

5

garnalenkroketjes En dan natuurlijk met een glas koele Chardonnay. Op zaterdagmiddag bij Schmidt in Rotterdam. Een aanrader! Marketing & Communication

6

3

Het liefst gemaakt van zelf gemarineerde varkenshaas. Maar ook die van de friettent kan er goed mee door. Zeker samen met een lekkere bak patat.

borrel "light" Tip van mijn buurman, die dit ontdekte in Oostenrijk. Een schnappes met 35% in plaats van 45% alcohol. Daar kun je mee thuiskomen, volgens de Oostenrijkers. Ik betwijfel het.

FEED ME

25


Internationaal

COOKS Incorporated is lid van CommWorld, een netwerk van zelfstandige communicatie adviesbureaus in Europa. Het netwerk bestaat uit ongeveer 20 bureaus uit evenzoveel landen in Europa. Deze bureaus ontmoeten elkaar minimaal 2 keer per jaar. Om ervaringen uit te wisselen en inspiratie op te doen. In het voorjaar van 2011 werd de meeting georganiseerd door het Duitse bureau Pro-Art in de stad Münster. Het thema van deze meeting: How to become rich, famous and sexy?

Een vast onderdeel van iedere CommWorld-meeting is de uitreiking van C3-awards. Een award waar zowel aandacht wordt besteed aan onderscheidende creativiteit als aan resultaat. COOKS is tijdens de meeting in Münster tweemaal in de prijzen gevallen. In de categorie ‘Interactive’ won COOKS de gouden C3-award met de voor Spa Nederland ontwikkelde sales tool in de vorm van een iPad-applicatie. De ‘grass pour home’ campagne, ontwikkeld voor Eredivisie Live, werd beloond met een zilveren C3-award in de categorie ‘Campaigns’.

FEED ME

26

Het onderdeel ‘Sharing best practices’ geeft iedere meeting weer volop inspiratie en nieuwe ideeën, die vaak direct in de praktijk kunnen worden toegepast. Waar anderen keer op keer zelf het wiel opnieuw uitvinden, maken de CommWor ld members optimaal gebruik van elkaars er varingen. CommWor ld geeft COOKS 400 paar extra communicatieogen en -oren in Europa.

COOKS Incorporated

Marketing & Communication

Hoe ver tel je als bureau dat je je dienstverlening hebt uitgebreid met marktonderzoek, e-marketing en PR? Door het te laten zien natuurlijk! Het Por tugese CommWorld bureau BBZ uit Por to nodigde alle retailers en A-merk fabrikanten uit voor een seminar waarin ze de uitkomsten van een op eigen initiatief uitgevoerd onderzoek presenteerden en bediscussieerden. Het onderwerp van het onderzoek was de consumentenperceptie van A-merken versus huismerken. Het seminar werd onder de aandacht gebracht middels DM, maar ook via PR, Facebook en Twitter. Uiteindelijk is het seminar bezocht door 800 professionals uit retail- en consumentenmarketing in Lissabon en Por to! Een video-impressie: QR-code.

FEED ME

27


www.cooks-inc.com

De COOKS Classes gaan beginnen!

21 september 2011 ‘Slimmer omgaan met interactieve media tijdens de customer journey’ COOKS gaat van start met de COOKS Classes. Tijdens 2 uur durende lunchsessies wordt u geïnspireerd met nieuwe ideeën en voorzien van tips hoe deze in de praktijk te brengen. Champagne met bitterballen dus, zoals u van COOKS gewend bent. Tijdens de eerste COOKS Class gaan we aan de hand van boeiende cases in op consumentengedrag tijdens de customer journey. En hoe we deze met name met interactieve media kunnen beïnvloeden. Deze COOKS Class is bedoeld voor marketeers bij retailers en consumentenmerken.

VOLG ONS OP TWITTER @COOKSRECLAME

Feed Me Zomer 2011  
Feed Me Zomer 2011  

Met cases van MCD, Eredivisie Live en nog veel meer!

Advertisement