Page 1

Fran Coca Alberola Mar Leonis GarcĂ­a Toni Ivorra Terol Mirella De Camargo Mori


PORTUGAL


INDEX 1.Portada 2.Index 3.Situació 4.Paisatge Clima i Vegetació 5.Rius 6.Població 7.Llocs d'interés turístic 8.Cultura, Tradicions i Gastronomia


3. SITUACIÓ Portugal està situat en latitud 10ºO i 5ºO i longitud 35ºN i 45ºN. Està envoltat de Espanya al Nord, i al Est. I té l’Oceà Atlàntic al Sud, i al Oest.


4. PAISATGE CLIMA I VEGETACIÓ

El muntanyenc Portugal Nord és de clima atlàntic. El clima del sud és més càlid i sec que el nord. El clima portuguès es classifica com a atlàntic-mediterrani, un clima marítim, influenciat per l'oceà Atlàntic, sent fred i plujós al nord, i calorós i sec al sud Són característics del paisatge portuguès els bruguerars (charnecas) d'Erica vulgaris, vegetació xeròfila de Portugal, anàloga a la màquia del mediterrani francès i el heath de les Illes Britàniques .


5. RIUS Els principals rius de Portugal son: El Duero: desemboca a Porto i durant uns 50 km fa de frontera entre Espanya i Portugal. El Tajo:desemboca a Lisboa i durant uns 50 km fa de frontera entre Espanya i Portugal.


6. POBLACIÓ I ECONOMIA ●

Baix el govern conservador de Pedro Passos Coelho (2011-2015), Portugal es compromet en una "política de austeritat" destinada a reduir el dèficit públic i revitalitzar el sector privat: reducció del salari mínim i de les pensions de jubilacions, augment de impostos i reducció de les ajudes estatals. Sense embarg, el dèficit es mantén en el 4,4% del PIB, el que genera amenaces de sanciones per part de la Unió Europea, la precarietat i la pobresa augmenten en el país.8 En Portugal hi han 10,32 milions d'habitants en (2016)


7. LLOCS D’INTERÉS TURÍSTIC La preciosa Praça do Comércio és la més impressionant de las places que poden encontrar-se en el districte de Baixa, e històricament era la porta de entrada a la ciutat. Esta impressionant plaça era on tenien lloc la compra i la venta de els bens i productes portats des de les colònies, finançades amb les guanys així obtenir noves expedicions a els llunyans confins del món.


7. LLOCS D’INTERÉS TURÍSTIC El Elevador de Santa Justa, també dit Elevador do Carmo, es un ascensor que unix els barris de la Baixa Pombalina i el Chiado en Lisboa, Portugal. S'alza sobre el carrer de Santa Justa i e unix aquest céntric paseig amb la Praza do Caro. Aquest ascensor va ser dissenyat por Raoul Mesnier de Ponsard, que també es va responsabilitzar, en aquesta mateixa ciutat, de la construcció del Elevador do Lavra. No està provada la relació de este ingerien amb el famós Gustave Eiffel. Soles es sap que l'ingenier Raoul Mesnier i l’ arquitecte francés Louis Reynaud van aplicar en aquests elevadors algunes de les tècniques i materials ja utilitzades en Francia. .


8. CULTURA I JOCS TRADICIONALS ●

La Malla portuguesa és un joc tradicional portuguès en el qual es llancen uns discos en direcció a un pal que es troba a alguns metres de distància per intentar enderrocar-lo. Aquest joc és molt semblant a la Toka basc-navarresa.

requisits

Es necessiten els següents elements:

dos o tres discos (Malhas, en portuguès) de metall d'un diàmetre d'uns 105 mm i un pes aproximat de 600 g per participant

dos pals d'una alçada d'uns 20 cm i una base aproximada de 5 cm de diàmetre

un terreny de joc de terra, pla i rectangular

Desenvolupament del joc

Aquest joc pot realitzar-se individualment o per equips, el més habitual és jugar per parelles. El primer que es fa és posar els pals separats entre si entre 16 a 20 m i cada equip es col·loca al costat d'un dels pals de manera que cada equip queda davant de l'equip contrari. Davant dels pals i a una distància d'un metre d'ells, es marca una línia perpendicular que delimita la zona de llançament dels discos. Dos jugadors de cada equip hauran cadascun dos discos que llançaran alternativament amb la mà intentant derrivar el pal de l'equip contrari i deixar el disc el més a prop possible, i així successivament amb tots els jugadors. Així que tots els jugadors han llançat, el que quedi més a prop del pal suma 2 punts per al seu equip, podent sumar 4 punts el mateix equip si els seus dos discos són les més pròximes al pal.

Sempre que s'enderroqui el pal es comptabilitzen 4 punts per a l'equip.

Cada joc acaba quan un equip aconsegueix 30 punts, sent aquest el vencedor.

Cada partida tindrà cinc jocs com a màxim, vencent l'equip que abans aconsegueixi guanyar tres dels jocs.


8.GASTRONOMIA ●

La gastronomia portuguesa pot enquadrar-se en la cuina mediterrània i, com en aquesta, els tres eixos sobre els que gira el dinar portugués son el pa, el vi i l’oli.

Existixen també influencies de la cuina beréber (principalment de la cuina marroquí). Una curiosa nota de comparació amb altres cuines mediterrànies es el casi total desconeixement actual de llenties, albergines o cards.


8.TRADICIONS ●

En Portugal, encontrem un variat folklore, ric i divers. Algunes de les festes ens seran conegudes, altres estranyes i sorprenents, però totes tenen un vincul comú, la relació amb la gastronomia sabrosa de Portugal. Monte Festival Considerada la festa religiosa més gran en l’illa amb una gran celebració de la Senhora do Monte. Té lloc durant el mes d’agost els dies 14 i 15 en torno a la famosa església de Monte, on les famílies i amics es reunixen par a cantar, ballar, dinar i beure durant tota la nit.


LLEGENDES ●

Llegenda de São Martinho

Segon diu la llegenda, durant un dia fred dela tardor, un soldat romà que li deien Martinho recorria el seu camí muntant a cavall quan es va encontrar a un pobre famolenc i mort de fred. El generós soldat es ve llevar la capa, la va tallar a la meitat amb la seva espada i va cobrir al pobre amb una de las dos parts. Més endavant, es va encontrar amb altre pobre home en la mateixa situació i li va oferir la altra meitat. Sense capa, Martinho continuava el seu viatge patint el vent quan, de sobte, com per un miracle, el cel es va obrir , allunyant la tempestat. Els rajos del sol van començar a escalfar la terra i el bon temps es va prolongar durant prop de tres dies Aleshores tots els anys, sobre el dia 11 de novembre, arriben a Portugal aquests dies de calor, a els que se'ls coneix com "Verão de S. Martinho"


Mar Leonis GarcĂ­a


INDEX 1. Portada 2. Index 3. Situació 4. Paisatge: relleu, rius, clima i vegetació 5. Població i economia 6. Llocs d’ interés turístic 7. Cultura i Tradicions 8. Gastronomia


3. Situació Longitud: 4º Latitud: 40º N Espanya limita l’ Oest amb l’ Oceà Atlàntic i Portugal; al nord amb el mar Cantàbric , al nord-est amb França i Andorra, a l’ altre costat de la Cordillera de el Pirineus; al oest el mar Mediterrani i el sud amb Marroc, en les fronteres de Ceuta i Melilla en el continent africà.


4.PAISATGE: CLIMA I VEGETACIÓ L

La vegetació és molt variada, a causa de diversos factors com són: la diversitat del relleu, del clima i la seua longitud. El clima és molt variable , la qual cosa repercuteix sobre el cicle de la vegetació. També podem trobar: el llop ibèric, ós bru, linx ibèric...


5. Població i economia Espanya va ser del primer grup de països a adoptar l’euro. L’1 de gener, 1999. PIB per sectors: agricultura 3,3%, industria 26,4% 9 i serveis 70,3e. Espanya és l’economia numero 13 per volum del PIB. Els sectors industrials que existixen son: Industria alimentaria ( 6cat.,38 o.) Industria de l'automoció ( 2cat., 5p.) La Comunitat Valenciana, amb un 25% del total. Metal·lúrgia( 8 cat., 85 o.)... Una de cada tres persones que treballen a la industria ho fan a Madrid o Barcelona, on hi ha les zones amb més concentració industrial i on es reinvertix més en este sector. La menor industrialització se situa a les illes Canàries i Balears, i bona part de les províncies interiors .

Espanya te 46.56 milions d’habitants (2016)


Rius ●

El riu Ebre és el que té més longitud si contem solament la seua extensió en Espanya. El riu Tajo és el més extens de la Península Ibèrica. Els rius més importants son: Miño, Ebre, Tajo, Duero,Guardiana, Segura i Guadalquivir. El rius de la conca cantàbrica son:Absorbida, Nerbion, Nalón, Navia i l’ Eo Els de la conca atlàntica son: el Miño i el Sill son el mes importants de Galícia i el mes curts. El de la Meseta són els mes llargs, els mes importants són el Duero, el Tajo i el Guadiana. Els rius s’ Andalusia com el Tinto i l’ Odie son curts i poc cabalosos. El Guadalquivir, en canvi, fins i tot és navegable en el ram final on hi ha el port fluvial de Sevilla


6. Llocs d’interés turístic Madrid és la capital s’ Espanya i de la Comunitat de Madrid. ●

Els llocs de Madrid per a visitar son: La Palaz Major, Puerta del Sol, Museu Nacional del Prado.. Barcelona és una ciutat i metròpoli a la costa mediterrània de la península ibèrica. És la capital de Catalunya. El llocs de Barcelona per a visitar són: La Basílica de la Sagrada Família, el museu FC Barcelona, el Castell de Montjuïc... També altres llocs per a visitar són: la Mezquita de Córdoba en Córdoba, l’ Alhambra de Granada...


7. Cultura i Tradicions El més conegut mundialment entre les tradicions folklòriques espanyoles són certament el Flamenc i els bous. Les Curses de Bous es trobarà en realitat arreu del país, sent internacionalment els més populars i coneguts espectacles els tancaments que se celebren durant els San fermin a Pamplona. Però les curses de braus són una parcel·la que apareixerà a Espanya en qualsevol Festa. El flamenc és el gènere musical més conegut d'Espanya. No obstant això, no és típic de tot el territori espanyol, sinó que la seva tradició es concentra al sud del país. Aquest gènere folklòric es divideix en tres parts: el cant, el ball i el toc (la guitarra)) Una altra tradició es de menjar bunyols el dia de Sant Josep.

https://youtu.be/GWCldYPEsl4


8. Gastronomia ●

Uns dels menjars mes típics en Espanya són: El pernil, forma part del embotit en Espanya. La paella valenciana, és uns dels plats més coneguts de la gastronomia espanyola.

La truita espanyola és un dels plats més coneguts nacional i internacionalment


INDEX 1. Portada 2. Index 3. Situació 4. Paisatge: Clima, vegetació i rius 5. Població i economia 6. Llocs d’interés turístic 7.Cultura i tradicions. Jocs tradicionals i gastronomia 8.Llegendes


3.Situaciò Està situada entre 45º Nord i 40º Sud i 7º Est i 17º Est. Està envoltada pel Nord Àustria,al sud Malta, al Oest França i al Est Eslovènia. Està banyat pel mar Tirré, el mar Jònic i el mar Mediterrani. Itàlia està situada al Sud Est respecte a Europa.


4.Paisatge, clima, vegetació i rius El sector septentrional, és format pels Alps i la plana del riu Po. Aquesta última s’estén, amb una amplada d’uns 200 km i una llargària d’uns 350, des dels Alps fins a l’Adriàtica i constitueix una depressió d’origen tectònic que ha estat progressivament reblerta per materials diversos provinents de la gran serralada alpina. Els Alps, que dominen l’oest i el nord de la plana, completen el sector continental d’Itàlia, i més que una barrera són el pas d’unió d’Itàlia amb Europa i tenen un paper d’una gran importància en l’economia italiana. Itàlia a hivern te una mitja de 2,7ºC i a estiu una mitja de 24,5ºC els hiverns son molt freds i els estius molts càlids. Apenins


Els rius italians són més curts que els d'altres regions europees,i això és així perquè els Apenins recorren la península en tota la seva longitud, dividint les aigües en dues vessants oposades. En compensació són nombrosos: això es deu a la relativa abundància de les pluges, de la qual gaudeix en general tota Itàlia, i a la presència dels Alps, rics en neus i glaceres, a la Itàlia septentrional. El riu més llarg d'Itàlia és el Po (652 km), que sorgeix a Monviso, recorre tota la Plana padana d'oest a est per després desembocar, formant un delta, a la mar Adriàtica. A més de ser el més llarg, és també el riu amb la més àmplia conca hidrogràfica, de 74.970 km². El segon riu italià és l'Adige (410 km de longitud).

Riu Po Riu Adige


5.Població i economia La població a Itàlia és de 60,6 milions d’habitants a l’any 2016. La seua capital Roma te 2.877.215 habitants. El president d’Itàlia és Sergio Mattarella Te 76 anys, porta governant des de 2015 governarà fins a l’any 2020. La economia d’Itàlia es l’octava més gran a nivell mundial. A nivell regional, la italiana és la tercera major economia de l’Eurozona, d’arrere d’Alemanya i França. En termes relatius o de paritat de poder adquisitiu (PPA), es troba també entre les més grans del món. El sector secundari o industrial ha estat el motor del desenvolupament italià, i l'actual eix de la seva economia. Com en l'economia de molts dels països europeus, el sector terciari o sector serveis també té un gran pes en l'economia italiana. El país ha estat també membre fundador de la


6. Llocs d’interés turístic Roma és una ciutat d’interés turístic molt bonica,ja que es poden visitar molts monuments. Amb una estància de tres dies es poden visitar diferents monuments a Roma. El primer dia de la ruta de tres dies anirem al monument més visitat de la capital, el Coliseu. Entrar a aquest amfiteatre on es celebraven lluites de gladiadors, es retrocedir 2000 anys en el temps i reviure l'època de l’ Imperi Romà.


Allunya’n-te del Coliseu arribarem a l’entrada del Palatino i del Foro. El Foro Romà es troba millor que el Palatino i podràs recórrer aquest museu a l’ire lliure ple d’antics temples romans dedicats als seus deus, arcs de triomf, basíliques i altres llocs et traslladar a l’època en el que aquest lloc era l’epicentre de la vida social política i comercial de la ciutat.

L’últim dia visitarem la Fontana di Trevi, passant abans pel Temple d'Adriano de l’any 145 i si ens sobrara temps podem pujar fins a la plaça del Quirinale amb unes esplèndides vistes a la ciutat i anar a sopar a la bonica plaça de la República


7. Cultura i tradició: Jocs tradicionals i gastronomia EL LLOP: En aquest popular joc italià, es tria a un nen com "el llop", que es va per aproximadament a uns 5 metres dels altres nens que estan en la línia de partida, amb la seva esquena cap al grup. Els altres nens pregunten "Quina hora és, Senyor Llop?" i el llop es dóna la volta per mirar-los mentre diu l'hora (triada per ell). A continuació, els nens donen la quantitat de passos que indica l'hora, per exemple, 5 passos correspon a les 5 en punt. Els nens s'acosten cada vegada més, preguntant una i altra vegada l'hora fins que el llop respon "és hora de sopar" i els persegueix fins a la línia de partida. Els que arriben a la línia de partida estan salvats, però si el llop arriba a un dels nens, aquest es converteix en el nou llop. Joc psicomotrius

El menjar Italià es variat. La cuina italiana, està inclosa dins de

la denominada gastronomia mediterranea i es imitada i practicada a tot el món. Es molt comú que es conega la gastronomia d’Itália per el seus plats més famosos, com la pizza, la pasta i el rissoto.


8. Llegendes LLEGENDA DE RÒMUL I REM Una ciutat italiana tenia com a rei a Numitor fins que el seu germà Amuli li va prendre el poder i va matar els fills de Numitor tots menys una filla, Rea Sílvia, a qui va convertir en vestal per tal que no tingués fills i disputessin el tron a Amuli. Rea Sílvia es va quedar embarassada del déu Mart i va tenir dos fills que es deien Ròmul i Rem, però Amuli se'n va assabentar i va ordenar a Rea Sílvia llençar els dos infants al riu Tíber .Van sobreviure a la riba del riu. Després, una lloba els va recollir i els va alletar. Un pastor anomenat Faústul els va trobar i els portà a casa seva, on ell i la seva esposa els van criar com si fossin fills seus. Els bessons van créixer com uns pastors més, sense saber el seu origen, fins que un fet casual el va posar al descobert. Uns lladres que s'havien barallat amb Rem el van acusar injustament davant del rei Amuli


Aleshores Numitor va reconèixer el seu nét, Ròmul i Rem van planificar acabar amb Amuli i tornar el regne de Numitor. Els dos bessons van decidir fundar una nova ciutat allà on havien estat trobats i després va sorgir una discussió de qui donaria nom a la ciutat. Més tard la decisió es va deixar als déus que va semblar que afavoríem a Rem que va veure sis voltors, però Ròmul va veure el doble de voltors. Ròmul es va proclamar rei i va traçar els límits sagrats al voltant del Palatí, però després Rem va saltar el traçat de la futura muralla i aquest el va matar travessant-lo amb la llança, i així va néixer Roma, amb nom semblant a Ròmul.


GRĂˆCIA

Mirella Roberta de Camargo Mori


INDEX 1. Portada 2. Index 3. Situació 4. Paisatge: Clima, Vegetació i Rius. 5. Població i Economia 6. Llocs d’interés turístic. 7. Cultura i tradicions. 8. Llegendes


3. SITUACIÓ ●

Aquesta situat entre 20º i 27º est, i entre 35º i 42º nord.

Aquesta al sud-oest d’Europa.

Al nord té a Macedònia i Bulgària. A l’oest té a Albània. Aquesta banyat pel Mar Egeu i el Mar Mediterrani.


4. Vegetació i Clima La vegetació només té caràcter autènticament mediterrani. ●

En una gran part del Peloponès i de les illes i en una estreta banda del litoral central i septentrional, que només té entre 10 i 20 km d’amplada. .Grècia és el sisè país més muntanyós d'Europa.

Té un clima típicament mediterrani ( hiverns humits i temperats, i estius calorosos i secs) i és divideix en tres: mediterrani ( Atenes, Creta), alpí (Grècia Occidental) i temperat (a Macedònia Central).


RIUS La xarxa hidrogràfica de Grècia es poc important,excepte els rius que procedeixen de Iugoslàvia i Bulgària; que són l'Hebron (Marica), el Nestos, el Strymón (Estruma) i l’Axiós (Vardar). L’Axiós ha tingut un paper molt important, com a via de comunicació.


5. POBLACIÓ i Economia Població: Grècia té una població d'uns 12.000.000 de persones. El 14% de la població té menys de 15 anys, el 67% entre 15 i 65 anys i un altíssim 19% té més de 65 anys. La mitjana de fills per dona és de 1,35; una de les més baixes del món occidental. Economia: l'agricultura ha representat un paper molt important. Dos fonts importants d'ingressos econòmics per a Grècia són el turisme. Les principals exportacions de de Grècia són Refinat de Petroli. Els principals destins de les exportacions de Grècia són Itàlia, Alemanya, Xipre, Turquia i Bulgària.


6. Llocs d’interés turístic ●

Són molts els llocs d’interés turístic a visitar a Grècia. L’enorme quantitat de llocs arqueològics i l’immens números de costes i illes greges. Atenes: pots conèixer la seva capital i els seus preciosos monuments. Mereix la pena sens dubte conèixer la seva Partenó, la Plaça de Singlota o el Temple de Zeus Olímpic. Illes Greges: té més de dos mil illes, de les quals solament 200 estan habitades. Cadascuna és diferent i especial. Té illes grans com la de Creta o illes xicotetes com la de Santonina. Illa verdes com la de Skòpelos o illes àrides com Mankono. Grècia ha passat per diferents períodes històrics,, on ha deixat molts monuments e les quals destaques:Santuari de Delfos, Don, Monasterial de Mentora,....


7.Cultura i tradicions La cultura grega és una de les més antigues. ●

La tradició de trencar plats és una de que més crida l’atenció; i es fa per a expressa alegria. Per a els una data destacada és el 6 de gener. Així mateix, és més important ell sant que el aniversari.


Gastronomia Igual que en la resta de la conca mediterrània, l'ingredient més antic i característic de la cuina grega és l'oli d'oliva. El plat més conegut en la cuina grega i dels països de la zona és el mezze. En algunes regions es pren un pa sec denominat paximadi. El més conegut dels plats de la gastronomia grega és la musaca


8.Llegendes ●

Les sirenes sempre han sigut famoses seductores, ja que, segons la mitologia, eren capaços d'encantar amb la seua veu als mariners amb la intenció de raptar-los. Hi havia una vegada un monstre amb figura de dona, cridat Medusa. Que vivia en la part alta d'una roca, junt amb el mar. Els seus cabells eren serps vives, i tots aquells que la miraven quedava convertits en pedra. Molts havien intentat matar-la, i molts havien perit en l'intent. Havien tantes estàtues de pedra al voltant del penyal on vivia la medusa


Nadem amb TONYNA Ametlla del mar

Europa mediterrània b  
Europa mediterrània b  
Advertisement