Page 1

R.U.A. Realitat Urbana Augmentada Cartografia Social Zones de Compensaci贸 amb Lilian Amaral

C.C. Convent de Sant Agust铆


[1] Definició: Zones de compensació és un projecte organitzat pel GIIP, Grup Internacional d’Investigació i Convergència Interinstitucional de la Universitat Estadual Paulista de Sao Paulo, Brasil en relació amb el grup de recerca BR::AC de la Universitat de Barcelona. La finalitat del workshop és la investigació de les transformacions urbanes mitjançant sistemes de cartografia social. La cartografia o mapificació de la realitat parteix de la capacitat organitzadora de l’art mitjançant estratègies d’observació i percepció del territori. La cartografia artística, és una representació de la realitat que treballa amb el moviment i el canvi. La informació reflectida és multicapa i marca una trama de múltiples relacions ocultes que configuren la realitat social. La cartografia social representa fluxos visibles i invisibles, és un mapa d’experimentació i interpretació de la realitat quotidiana que operen simultàniament en una esfera global i local en el mateix temps. L’estudi es centra en els llocs o zones de tensió i conflicte, on s’han produït canvis bruscs de transformació urbana, moviments migratoris, zones de fricció o articulació entre cultures. El projecte es desenvolupa des d’una filosofia col·laborativa, mitjançant un treball directe en el lloc i amb una participació de les persones que habiten aquest entorn. Els resultats seran una plataforma de producció artística d’intercanvi de coneixement territorial local, amb la finalitat de donar respostes globals. Aquest Workshop, que s’està portant a terme paral·lelament a Sao Paulo i a Barcelona, s’articula en trobades periòdiques obertes a investigadors, artistes i públic interessat, on s’integren els coneixements teòrics i les pràctiques artístiques amb l’objectiu de construir processos oberts sobre les diferents realitats territorials i culturals.

[2] Workshop El Taller R.U.A. – Realitat Urbana Augmentada és un detonant i dispositiu alhora, destinat a la cartografia i als territoris urbans ocupats per les pràctiques artístiques que funcionen en la convergència entre l’art, la ciència i la tecnologia. En el procés de disseny es desenvolupen tàctiques que es tradueixen en el treball col·laboratiu i obert entre investigadors i artistes que treballen en diferents territoris i països. En el Workshop es portarà a terme un sistema de mapificació artística, que processa i transmet informació, que es reflexa de la nostra visió del món. Una cartografia és una manera d’apropiació d’un territori, i aquesta apropiació pot ser física, mental o sensorial. No ho fem sota l’epígraf d’una cartografia científica, exacta i unívoca, sinó que ho fem amb una definició de cartografia oberta, abstracta i versàtil. És una mapificació d’un territori que és una experiència física o un fet sensorial. Els mapes de sons, olors, sentiments, sensacions, estats d’ànim, somnis, són tan necessaris de realitzar com ho poden ser els topogràfics, de carreters o xarxes de comunicacions. Com va proposar Merleau Ponty, no es tracta de proporcionar més infomació, sinó el que realment es necessita és donar testimoni. Aquest testimoniatge és el que pretenen aquestes accions artístiques en el Born. També es presentaran els processos dels projectes desenvolupats en l’ámbit de la creativitat social, acció col·lectiva i pràctiques artístiques de: iD Barrio SP#01 i iD Barrio SP#02 Observatorio Bom Retiro.


[3] Continguts

[4] Professorat:

Perspectives creuades: cos/espai personal i cos/espai col·lectiu a través d’accions visuals i performatives, així com amb el registre del paisatge sonor.

Profa. Dra. Lilian Amaral R.U.A. - Realidade Urbana Aumentada: Cartografias Inventadas Artista Visual, Curadora i investigadora. Postdoctorada en Arts Visuals, Memòria i Narratives en Realitat Urbana Augmentada per l’Insitut d’Arts de UNESP junt al GIIP (Grup Internacional i Interninstitucional d’Investigació em Convergència entre Art, Ciència i Tecnologia. Doctora i Professora en Arts per l’ECA/ USP. Graduada en Arts per la FAAP. Investigadora i professora convidada de la Universitat Complutense de Madrid, Universitat de Barcelona, Universitat de Girona, Portugal i Brasil. Curadora de projectes d’Art Urbà a Ciutats Creatives. Directora i membre del col·lectiu POCS/Barcelona. Directora del Museu Aberto – Museus i ciutats en transformació. Comissària del Festival Internacional Transperformance, Oi Futuro / Secretaria de Cultura de Rio de Janeiro.

Cartografia digital afectiva: ubicació de la mobilitat, localització de la interactivitat, narrativa artística urbana. Encreuaments poètics: participació i col·laboració d’artistes, investigadors, locals i internacionals, que composen un context intercultural afectiu. La ciutat com a text i la ciutat com a partitura: derives artístiques i derives sonores. Territoris mentals i marques al territori: mapes emocionals i de records, percepcions i vivències. Mapeig i cartografia social: recorreguts, límits i capes en la construcció sonora urbana. Procés de l’obra amb un disseny col·lectiu desenvolupant un projecte col·laboratiu de composició urbana.

Prf. Dr. Josep Cerdà Departament d’Escultura Universitat de Barcelona Escultor, doctor en Belles Arts i catedràtic d’escultura de la Universitat de Barcelona, Degà de la Facultat de Belles Arts de la UB de 2001 a 2004, Director del Departament d’Escultura entre 1995 i 1999, Director del Departament d’Estructura de la Imatge i de l’Entorn de 1988 a 1991, Coordinador del Laboratori d’Art Sonor del Departament d’Escultura, Director del Màster en Art Sonor de la Universitat de Barcelona, Membre del Grup de Recerca Reconegut BR: :AC Barcelona Recerca Art i Creació. Universitat de Barcelona / Agaur, Membre del Grup de Recerca GIIP de Convergència Art, Ciència i Tecnologia de la Universidade Estadual Paulista de Sao Paulo, Brasil, Membre del Grup de recerca SONAR:CC de la Universidad de La Laguna, Canarias. Atualment treballa en art sonor.


Algunes referències a la xarxa:

Dates, horari i lloc de realització:

Giip UNESP/Sao Paulo http://www.giip.ia.unesp.br/

Del dilluns 22 al divendres 26 d’Octubre Horari: de 16 a 20h Lloc de realització: C.C. Convent de Sant Agustí C. Comerç, 36 - 932 565 000

AirCity Sao Paulo http://www.aircitysaopaulo.blogspot.com.es/

www.conventagusti.com http://www.facebook.com/ConventAgusti www.twitter.com/conventagusti

Inscripció: Del 3 al 18 d’octubre al C.C. Convent de Sant Agustí Horari de 10 a 14h i de 16 a 20h Preu: 72,60 €

Organitza: Departament d’Escultura de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. BR :: AC (Art i Ciència Implicacions i Aplicacions) GIIP. Grup Internacional e interinstitucional d’Investigació i Convergència entre l’Art, la Ciència i la Tecnologia. Línia d’Investigació Arte e MediaCity UNESP C.C. Convent de Sant Agustí

Cartografía i derives http://eldeseodeandar.blogspot.com.es/ http://iconoclasistas.com.ar/ http://cartografiaciudadana.net/index.php/Portada Grups col.laboratius http://idensitat.net/ www.sitesize.net Cartografia emocional http://www.softhook.com/emo.htm http://elprincipiodeincertidumbre.net/blog/2009/10/21/emotional-cartography-technologies-of-the-self/ http://www.paris.emotionmap.net/ http://www.biomapping.net/ Laboratori del Caos UB http://laboratoridelcaos.blogspot.com.es/2010/06/geotags-y-mapas.html

R.U.A  

R.U.A. Realitat Urbana AugmentadaCartografia socialZones de CompensacióA càrrec de Lilian Amaral

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you