Page 1

Издателство

„Контекст“

има удоволствието да ви покани на представянето на книгата

Александър Фол

ДУМИ И ОБРАЗИ илюстрации Борис Димовски

7 юли 2011 г., четвъртък, 18.00 часа, Унгарски културен институт, София, ул. „Аксаков“ 16


Александър Фол е виден български историк, филолог и теоретик на културата, траколог. Роден е в София на 3 юли 1933 г. в семейството на режисьора и писателя Николай Фол и писателката Вера Фол. Завършва история и класическа филология в Софийския университет. Проф. д.и.н. Александър Фол е преподавал в Софийския университет „Св. св. Климент Охридски” и в Нов Български Университет, основател е на Института по тракология към БАН (1972 г.), на катедрата по стара история и

тракология (1979 г.) в Историческия факултет на СУ, която ръководи до 1987 г., както и на Националната гимназия за древни езици и култури в София (1977 г.). Член е на престижни международни организации, между които Академията „Медичи“ във Флоренция (1988 г.), Академия МИДИ в Париж (1988 г.), член-кореспондент на Югославската академия на науката и изкуствата – Белград (1991 г.), член на Европейското общество за култура – Венеция (1992 г.). Номиниран е като „интелектуалец на годината“ от Оксфордския библиографски център в Англия за 1992 и от Кембриджския център в Калифорния – САЩ. Носител е на ордена „Св. св. Кирил и Методий“ I степен. Кавалер на Ордена за изкуства и науки на правителството на Франция (1998). Носител на най-високото отличие на СУ „Св. Кл. Охридски“ почетен знак с образа на Св. Кирил със синя лента (2000 г.). Носител на орден „Стара планина“ I степен (2003 г.). Почетен професор на НБУ (2003 г.).


„Думи и образи“ е книга, която поставя на изпитание доверчивия читател. Познатите на съвестния изследовател на творчеството на проф. Александър Фол теми за памет, време, енергия, мислене, култура (пайдейа), орфизъм са разиграни по неочакван начин в една привидно несистемна разстановка, движеща се сякаш от асоциация към асоциация. Играта понякога е така заплетена, че неминуемо изпадаме в недоумение и сякаш губим себе си в нишката на разказа.

Провокацията е съзнателна. И по своему интригуваща. В един миг прозорливият читател усеща, че е време да загърби оценъчния си подход към текста, да се откаже от автобиографичната пикантност на подробностите и да се взре в идеята като интелектуална енергия, която е част от мощта на Вселената и ни прострелва в нашето неизбежно движение през видовете време в рамките на собствената ни култура (пайдейа). Тази принуда към мислене ни подтиква да разпознаем нещата такива, каквито са, а не такива, каквито ни изглеждат в думите и образите. Задача, която очевидно изисква от нас да загърбим тривиалностите и да се оставим да бъдем изненадани.


Издателство

„Контекст“

представя

Александър Фол

ДУМИ И ОБРАЗИ илюстрации Борис Димовски

ДУМИ И ОБРАЗИ  

Александър Фол | ДУМИ И ОБРАЗИ

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you